ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο Δημόσιο
Για την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα ΤΩΡΑ
Να ξεπεράσουμε το συμβιβασμό του κατεστημένου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που διευκολύνει την υλοποίηση της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου και την επιβολή των μέτρων της Γ αξιολόγησης
Στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στις 3/1/2018, που προκαλέσαμε με κοινό αίτημα Παρεμβάσεις, ΜΕΤΑ και ΠΑΜΕ, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ (πρ. ΠΑΣΚΕ), ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), Δημοσιουπαλλική Ανατροπή (από ΟΤΑ) επέμειναν απροκάλυπτα στον ουσιαστικό παροπλισμό του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και τη διευκόλυνση του σχεδίου κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου και όλων των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τα Μνημόνια ως μοναδική διέξοδο για τη χώρα. Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση τα μέτρα της Γ αξιολόγησης και επίκειται η υπονόμευση ακόμα και του δικαιώματος της προκήρυξης απεργίας από τα πρωτοβάθμια (κλαδικά και επιχειρησιακά) σωματεία, δήλωσαν από κοινού ότι δεν υπάρχει λόγος για κλιμάκωση του αγώνα και προκήρυξη απεργίας. Επέμειναν ότι αρκεί μια 3ωρη στάση εργασίας τη μέρα ψήφισης των μέτρων!
Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη μέχρι τώρα πορεία που έσπειρε απογοήτευση και δεν επιδίωξε να συσπειρώσει τους εργαζόμενους στην κατεύθυνση της αποτροπής των μέτρων και συνολικά της Γ αξιολόγησης (την οποία, λίγο ως πολύ, θεωρούν αναγκαία), επέρριψαν την ευθύνη στους εργαζόμενους οι οποίοι δεν κινητοποιούνται (“η απεργία δεν τραβάει”, “ο κόσμος δε θέλει να αγωνιστεί”, “δεν υπάρχει κλίμα και όροι για ανατροπή”!!!) και κατέληξαν στο ότι θα ανακοινώσουν την απόφαση τους για 3ωρη στάση με συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης των μέτρων…
Η προκλητική αυτή στάση αποτυπώνει μια ευρύτερη συναίνεση των δυνάμεων του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχουν αναλάβει το ρόλο του “κοινωνικού εταίρου” στα πρότυπα της ΓΣΕΕ και επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις αντιδράσεις απέναντι σε αυτή την πολιτική αλλά και στα κόμματα τους, δηλαδή των παλιών, νέων και επόμενων διαχειριστών της.
Στη συνεδρίαση στις 3/1 οι Παρεμβάσεις κατέθεσαν ένα συνεκτικό αγωνιστικό σχέδιο, το οποίο κατέθεσαν, σε συνεννόηση με ταξικά εργατικά σχήματα, και σε 8 τουλάχιστον Εργατικά Κέντρα και θα συνεχίσουν να καταθέτουν σε πρωτοβάθμια σωματεία, με στόχο την κοινή δράση και συντονισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες αιτημάτων σε μια αντίπαλη κατεύθυνση που διεκδικεί την ακύρωση των μέτρων και των Μνημονίων αλλά και την ανατροπή της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Με το 48ωρο αγωνιστικό βήμα, επιδιώκει τη συνάντηση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων για την ακύρωση των μέτρων, αλλά και για να τεθεί στο επίκεντρο του εργατικού κινήματος η ακύρωση των πλειστηριασμών και του ιδιώνυμου που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση με το νέο νόμο Κοντονή. Επιδιώκει την εκδήλωση πανεργατικής απεργίας από τα κάτω (ανεξάρτητα από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), ενώ καλεί σε δημιουργία ανεξάρτητου κέντρου συντονισμού, με δίκτυα σωματείων και αγωνιστικών συλλογικοτήτων σε κάθε περιοχή, ώστε να δημιουργηθεί μια μονιμότερη βάση συσπείρωσης και δράσης των αγωνιστικών δυνάμεων, που θα είναι ικανές να οργανώνουν τον αγώνα ανεξάρτητα από τον κυρίαρχο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Σε αυτή την κατεύθυνση, επιμείναμε και στη συνεδρίαση της 3ης/1 ότι το αγωνιστικό σχέδιο δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει στην προκήρυξη της απεργίας τη μέρα ψήφισης των μέτρων που πρότεινε το ΠΑΜΕ. Αυτή η λογική στην ανάπτυξη του αγώνα δεν βοηθάει στη συσπείρωση των αγωνιστικών δυνάμεων με συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση να καθορίσει το πότε και με ποιους όρους θα εκδηλωθεί η απεργία. Χαρακτηριστικό ήταν το ότι το ΠΑΜΕ δεν απάντησε στο ερώτημα που βάλαμε τι θα γίνει αν η κυβέρνηση δρομολογήσει ως ημέρα ψήφισης το Σαββατοκύριακο, ακυρώνοντας το σχέδιο αυτό. Επίσης, αυτή η λογική θεωρεί τις εξελίξεις και την ψήφιση δεδομένη, δεν στοχεύει στην αποτροπή της και περιορίζεται στη διαμαρτυρία και τη δήλωση διαφωνίας τη μέρα ψήφισης, ενώ δεν δρομολογεί την οργάνωση του αγώνα για συνέχιση με στόχο την μη εφαρμογή και ακύρωση των μέτρων και συνολικά την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ και κεφαλαίου.
Αυτή τη λογική υιοθέτησε σταθερά ο καθεστωτικός συνδικαλισμός, δυστυχώς με τη συναίνεση του ΠΑΜΕ και του ΜΕΤΑ (το ΜΕΤΑ, μάλιστα, τελικά ψήφιζε και τα απεργιακά πλαίσια), τόσο στην προηγούμενη φάση όσο και σε όλη την πορεία ενάντια στην Γ αξιολόγηση, όπως στη μεταχρονολόγηση της απεργίας από το Σεπτέμβριο μέχρι της 14 Δεκέμβρη, χωρίς συνέχεια και σχέδιο ανατροπής, χωρίς προσπάθεια συντονισμού των αγωνιστικών δυνάμεων στη βάση των σωματείων, επιτρέποντας έτσι την κυριαρχία της απογοήτευσης στον κόσμο και την αδυναμία να δημιουργηθούν αντίπαλες τάσεις χειραφέτησης και ανατροπής.
Εμείς επιμένουμε ότι έστω και αυτή την ώρα πρέπει να συμβάλουν όλες οι αγωνιστικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΕΤΑ στο συντονισμό και τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων, στη βάση μαζικών διαδικασιών Γενικών Συνελεύσεων και πρωτοβουλιών συντονισμού, μακριά από διαχωριστικές και κομματικές περιχαρακώσεις και σε ανεξαρτησία από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, για να αναγεννηθεί η ελπίδα και η πίστη στη δυνατότητα του κινήματος να έχει αποτελέσματα και να οδηγήσει στη νίκη.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο Δημόσιο
5/1/2018
Δείτε εδώ την αγωνιστική πρόταση που καταθέσαν οι παρεμβάσεις στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ μαζί με την πρόταση για σύσκεψη ομοσπονδιών και σωματείων στις 8 Γενάρη για μια μαζική ζωντανή τροφοδότηση προετοιμασία και εκκίνηση αυτού του σχεδίου.