.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Α. Δραγανίγος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποια είναι η απάντηση στην ακροδεξιά σήμερα στην Ευρώπη;


Του Αντώνη Δραγανίγου*

(Άρθρο στο ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Οι πιο βαθιές συστημικές δυνάμεις επιδιώκουν σε αυτές τις ευρωεκλογές να οικοδομήσουν ένα δίλημμα:

«Ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνάμεων ή της δεξιάς και ακροδεξιάς που οδηγεί στην διάλυση της Ευρώπης;»

Βασικοί εκφραστές του νέου «ευρωπαϊσμού» οι Μακρόν, Μέρκελ, αλλά και το εγχώριο δίπολο Τσίπρα-Μητσοτάκη και όλο το αστικό πολιτικό σύστημα (ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ κλπ). Εκφραστής του δεύτερου το ακροδεξιό ρεύμα των Λεπέν, Σαλβίνι, Όρμπαν κλπ.

Βολικό το δίλημμα, αλλά ο δράκος του παραμυθιού είναι δικέφαλος!

Ο Μακρόν ο κύριος εκφραστής του «νέου ευρωπαϊσμού» αντιμετώπισε την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» με τρόπο που μας έδειξε καθαρά ποια είναι η «Ευρώπη που ονειρεύεται»: 12 νεκροί, πάνω από 20 τυφλωμένοι από τις πλαστικές σφαίρες, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες συλληφθέντες.

Η «Ευρώπη» αυτού του «νέου ευρωπαϊσμού» είναι η Ευρώπη των 120.000.000 φτωχών, της μόνιμης λιτότητας, της αιματηρής «δημοσιονομικής πειθαρχίας», της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας.

Είναι η πολιτική της κατάργησης των υπολειμμάτων του κράτους πρόνοιας, του ξεπουλήματος κάθε δημόσιας και κοινωνικής υπηρεσίας και υποδομής.

Είναι η αποκρουστική ΕΕ των ευρωμνημονίων, βαθιά και δομικά αντιδημοκρατική και αυταρχική, με μια τερατώδη γραφειοκρατία, με θεσμούς εξουσίας απόλυτα αδιαπέραστους και εχθρικούς στους λαούς (Eurogroup, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) που εν τούτοις λαμβάνουν αποφάσεις ζωής και θανάτου για τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο! Μια ΕΕ των τραπεζιτών και των πολυεθνικών.

Η ακροδεξιά επενδύει πάνω στην δικαιολογημένη απέχθεια των λαών απέναντι σε όλους αυτούς τους πολυπράγμονες γραβατωμένους υπηρέτες των ισχυρών του πλούτου και προσπαθεί να εμφανιστεί σαν η ριζοσπαστική άρνησή τους. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι!

Γιατί η «νέα ακροδεξιά», ο «μεταφασισμός» -ή όπως αλλιώς τον ονομάσουμε-είναι το ίδιο βαθιά αντιδραστικός και ταξικός όπως και ο παλιός. Πρόκειται για τα μαντρόσκυλα του συστήματος, για αυτούς που η μόνη τους φιλοδοξία είναι να παίξουν τον ρόλο του «σιδερένιου βραχίονα» των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, του κεφαλαίου.

Στην Αυστρία η κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος των Ελευθέρων ψήφισε την 12ωρη ημερήσια εργασία και την εβδομάδα των 60 ωρών για τους αυστριακούς εργαζόμενους.

Στην Ουγγαρία το Fidesz του Όρμπαν ψήφισε «τον νόμο των σκλάβων», 400 ώρες υποχρεωτικής υπερωρίας τον χρόνο και μάλιστα για αμοιβή που θα αποτελεί προϊόν συμφωνίας με τον εργοδότη!

Αυτή είναι η ακροδεξιά. Δείχνει τον «ξένο» εργάτη για να συντρίψει όλη την εργατική τάξη, «ξένη» και «ντόπια». Δεν είναι «αντίθετη στην ΕΕ». Δεν θέτει θέμα εξόδου από αυτή. Επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τη θέση της δικής της αστικής τάξης μέσα σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό, με όπλα τον εθνικισμό, την μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και την βάρβαρη ταξική της πολιτική.

Η ταξική, αντιδημοκρατική και ρατσιστική πολιτική της ΕΕ θρέφει και δικαιώνει την ακροδεξιά. Όταν η ΕΕ ακολουθεί την απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική της «Ευρώπης φρούριο» πνίγοντας συνειδητά χιλιάδες ανθρώπους στα «σύνορά της», τότε δεν αποδυναμώνει αλλά ενισχύει και δικαιώνει την ακροδεξιά.

Όταν στην χώρα μας η Βουλή τηρεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του φασίστα Κατσίφα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σουλατσάρουν σε νησιά και οι βουλευτές της ΝΔ διαδηλώνουν χεράκι χεράκι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όταν αφήνουν την δίκη της να λιμνάζει, όλα αυτά νομιμοποιούν, δεν αποδυναμώνουν την ακροδεξιά και τον φασισμό.

Οι δύο αυτοί πόλοι δεν είναι αντίθετοι, αλλά συμπληρωματικοί.

Οι ιδεολόγοι του συστήματος όλο και πιο πολύ προβάλλουν το επιχείρημα του «αριστερού και του δεξιού λαϊκισμού» επιδιώκοντας με γελοίο τρόπο να τσουβαλιάσουν την αστική, εθνικιστική, ρατσιστική, ακροδεξιά, «ευρωσκεπτικιστική» ψευτοαντίθεση στην ΕΕ με την εργατική και λαϊκή, αριστερή και διεθνιστική πάλη κατά της ΕΕ, για ρήξη και αποδέσμευση από τον μηχανισμό αυτό. Να ανακαλύψουν έναν «κοινό παρανομαστή» ανάμεσα σε αυτούς και αυτές που παλεύουν από την σκοπιά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, του διεθνισμού, της λαϊκής κυριαρχίας και του δημοκρατικού δικαιώματος των λαών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, και σε αυτούς που στηρίζουν την μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, χτυπάνε το εργατικό κίνημα με ή χωρίς τάγματα εφόδου. Αυτούς και αυτές που υποστηρίζουν τη δημοκρατική και σοσιαλιστική ενοποίηση των λαών της Ευρώπης με αυτούς που υποστηρίζουν την πιο βάρβαρη και τρομοκρατική εξουσία του κεφαλαίου.

Δεν είναι η ενίσχυση του Τσίπρα και του Μητσοτάκη, του Μακρόν και της Μέρκελ που θα φράξει τον δρόμο στην ακροδεξιά. Αλλά η ενίσχυση εκείνων των δυνάμεων που φράζουν καθημερινά τον δρόμο στην πολιτική τους. Που αντιπαλεύουν την αστική πολιτική και την πολιτική της ΕΕ αποφασιστικά και για αυτό μπορούν και συγκρούονται μέχρι το τέλος με την ακροδεξιά.

Αντικρούουν την ιδεολογική βάση της συγκρότησής της:

-Τον εθνικισμό -και πρώτα από όλα τον εθνικισμό του κεφαλαίου-όπως στην πρόσφατη μάχη για το διεθνιστικό ΟΧΙ στην Συμφωνία των Πρεσπών.

-Τον ρατσισμό, όπως στις μάχες για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολειά, για ανοιχτά σύνορα. Οι δυνάμεις που δίνουν και στον δρόμο την μάχη ενάντια στην φασιστική παρουσία από τις διαδηλώσεις απέναντι στην φασιστοσύναξη στα Ίμια μέχρι τη μάχη για να μπει στην φυλακή η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής: οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

*Ο Αντώνης Δραγανίγος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

Πηγή: amna.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 80.00% ( 5
Συμμετοχές )



46 σχόλια στο “Α. Δραγανίγος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποια είναι η απάντηση στην ακροδεξιά σήμερα στην Ευρώπη;

  1. λαθραναγνώστης

    Εγώ, περιμένω την αναδημοσίευση του άρθρου του Μεγαλοικονόμου στην ΕΦΣΥΝ για τον Σοφιανό……

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Στήλε μας εσύ το link να μην χρειάζεται να το ψάχνουμε

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Γιατί? Ντρέπεστε να το βάλετε εσείς?

        Reply
    2. Αντώνης

      Δεν θα τη δεις, διότι είναι απαράδεκτο το άρθρο και οι χαρακτηρισμοί του! Αυτό δεν ακυρώνει τα επανλαμβανόμενα φάουλ με τα οποία βγαίνει ο Σοφιανός και το ΚΚΕ στα ζητήματα “τάξης και ασφάλειας” προεκλογικά…

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Ούτε φυσικά ακυρώνει ότι ένα μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γράφει τέτοια ανεκδιήγητα αποκυήματα νοσηρής τροτσκιστικής φαντασίας.
        Τώρα, όσο για τα θέματα ασφάλειας, καλά κάνει ο Σοφιανός και τα θίγει.. Αντικειμενικά υπάρχουν.
        Πάρτε πάντως και το άρθρο και μετρήστε τα σχόλια. Πόσα υπέρ και πόσα κατά.
        Τελικά, μάλλον γύρισε μπούμερανγκ.

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Το ΕΕΚ δεν είναι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

        2. λαθραναγνώστης

          Ο Σοφιανός, στην απάντησή του που δημοσιεύτηκε στην ΕΦΣΥΝ, είπε ότι είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
          Να βγουν λοιπόν να διαψεύσουν δημόσια τον Σοφιανό στην ΕΦΣΥΝ.

        3. Αλέξης

          Μην φτερακάς λαθραναγνώστη… Επειδή το είπε ο ΣΟφιανός τι σημαίνει; Ότι είναι και αλήθεια; Αν δλδ πει ο Σοφιανός ότι πετάει η αγελάδα σημαίνει ότι πετάει; Ασε μας ρε μεγάλε. Τέλος, για την ουσία, όλος ο χώρος ξέρει και είναι γνωστό σε όλους ότι ο Μεγαλοοικονόμου δεν είναι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι μέλος του ΕΕΚ χρόνια τώρα. Για τις απαράδεκτες πολιτικά θέσεις σε θέματα αφάλειας και τάξης, που είναι η ατζάντα της αστικής πολιτικής θα πείτε κάτι;

        4. λαθραναγνώστης

          Το θέμα δεν είναι ότι το είπε ο Σοφιανός. Το θέμα είναι ότι ο Σοφιανός το έγραψε σε μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκανε μόκο! Προφανώς, διότι αν τον διαψεύσει, θα βγει μετά και ο Μεγαλοιοικονόμου και θα διαψεύσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
          Άρα, ο Σοφιανός έχει δίκιο

        5. λαθραναγνώστης

          Πάντως, αν διαβάσεις σήμερα το άρθρο στην ΕΦΣΥΝ και τα σχόλια από κάτω, μάλλον έχει γυρίσει μπούμερανγκ! Ενάντια στον Μεγαλοοικονόμου, ενάντια στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ….? Δεν ξέρω, βρείτε το εσείς αυτό.

        6. Left G700

          Ε, όχι, “ρε μεγάλε” Αλέξη! Τα θέματα ασφάλειας και τάξης δεν είναι μόνο “η ατζέντα τής αστικής τάξης”!

          Ο Άρης εκτέλεσε αντάρτες του για μια κλεμμένη κότα! Κι ο Λένιν, όταν τα πράγματα ήταν πολύ ζόρικα στον εμφύλιο είχε πει (για τους εργάτες): “Ας πάρουν ό,τι θέλουν [εννοούσε να κλέψουν από τα παραγόμενα προϊόντα], μόνο να μη σταματήσουν την παραγωγή!” Μετά, όμως, όταν η Επανάσταση επικράτησε, τους έκοβε τον κώλο!

          Άιντε πια με τον αριστερισμό σας, που σας έχει καταντήσει πολιτικά φυτά!

        7. Ανώνυμος

          Ο Θόδωρος μεγαλοοικονομου που εγραψε κ το επιμαχο αρθρο, ειναι μελος του εεκ κ όχι της ανταρσυα.

        8. Ανώνυμος

          Που κατεβαίνει μαζί με τη μία από τις δύο ανταρσιες. Δειξε μου το φιλο σου..

  2. nezard

    Σοβαρότατη, σημαντικότατη παράλειψη, η έλλειψη αναφοράς στον φοβερά επικίνδυνο ρόλο των σοσιαλσωβινιστών (ΚΚΕ, ΛΑΕ), όσον αφορά στις πολιτικές δυνάμεις που φουσκώνουν τα πανιά της ακροδεξιάς και του φασισμού.

    ο αρθρογράφος αναφέρεται, επικριτικά, στο γεγονός ότι τηρήθηκε στην ελληνική βουλή ενός λεπτού σιγή για τον φασίστα Κατσίφα. Σε αυτό το προμοτάρισμα του φασισμού συμμετείχαν και βουλευτές του ΚΚΕ. Γιατί δεν το αναφέρει αυτό ο αρθρογράφος ;

    Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι το κράτος της Μακεδονίας αποτελεί……… απειλή για το ελληνικό κράτος και αβαντάρισε, συνεπώς, την παράνοια των εθνικιστικών συλλαλητηρίων.

    Γιατί δεν το αναφέρει πουθενά αυτό ο αρθρογράφος;

    ο αρθρογράφος αναφέρεται, επικριτικά, στο γεγονός ότι οι βουλευτές της ΝΔ συμμετείχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια δίπλα δίπλα με τους ναζί της ΧΑ. Η, επί εικοσαετία, βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη εκφράστηκε ΘΕΤΙΚΑ υπέρ του εθνικιστικού συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και διαμαρτυρήθηκε για δήθεν ελλειπή κάλυψή του από την κρατική τηλεόραση. Γιατί δεν το αναφέρει αυτό ο αρθρογράφος ;

    Ο πραγματικός αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά, στον φασισμό και τον πόλεμο δεν μπορεί να νοηθεί δίχως ανυποχώρητο μέτωπο απέναντι στον σοσιαlσωβινισμό. Αυτό είναι τελείως προφανές.

    Η άρνηση ανάληψης της ευθύνης για πραγματική πολιτική μάχη απέναντι στον σοσιαλσωβινισμό είναι αδικαιολόγητη φυγομαχία, το λιγότερο.

    Reply
    1. ΚΟΜΠΑ

      Γενικά καλό θα ήταν να ενημερώνεσαι για το τι ακριβώς είπε το ΚΚΕ και να σταματήσεις να διαστρεβλώνεις θρασύτατα τις θέσεις και τους σχολιασμούς του.
      Αυτό που λες για την Κανέλλη μπορείς να μας το παραθέσεις με κάποιο στοιχείο?
      Επίσης σε προκαλώ να παραθέσεις που διάβασες ότι το ΚΚΕ μίλησε νέτα σκέτα για απειλή από το κράτος της Β.Μακεδονίας και πως αυτό συνδέεται με αβαντάρισμα των εθνικιστικών συλλαλητηρίων από τα οποία μάλιστα έχει διαχωρίσει τη θέση του και τα κατακρίνει από το 90′ και τις περίφημες δηλώσεις “πλην Λακεδαιμονίων”.
      Επίσης και για τον Κατσίφα υπάρχει αντίστοιχη τοποθέτηση για το τι συνέβη:https://www.902.gr/eidisi/voyli/173758/i-diaskepsi-ton-proedron-tis-voylis-gia-tin-protovoylia-kaklamani-dilosi-toy-th
      Τελικά πριν από όλα πρέπει να ξεμπερδέψουμε από κάτι ανόητους διαστρεβλωτές και συκοφάντες σαν του λόγου σου.
      Γιατί άλλο το να κάνεις τίμια και ουσιαστική κριτική και άλλο να λειτουργείς με όρους λάσπης.Αυτό είναι δικαιολογημένη φυγομαχία,το λιγότερο.

      Reply
      1. nezard

        θα παραθέσω λινκ, πολλά λινκ. ό,τι γράφω θα το αποδείξω. η δουλειά όμως αυτή θα γίνει το Σαββατοκύριακο, δεν προλαβαίνω μέσα στη βδομάδα. Και τότε θα ξαναμιλήσουμε για ……..”λάσπη”.

        Γενικά, το ΚΚΕ και η ΛΑΕ είναι φοβερά επικίνδυνοι εχθροί του λαού και θα αντιμετωπιστούν όπως τους αρμόζει.

        Reply
        1. ΚΟΜΠΑ

          Ναι να ξέρεις με αυτή την έγνοια θα κοιμάμαι και θα ξυπνώ μπας και ο ανώνυμος keyboard warrior nezerd μας αποδείξει τι τρέλες αντιλαμβάνεται με το ανύπαρκτο μυαλό του.
          Απάντηση όπως τους αρμόζει παίρνουνε κάτι πολιτικά ανύπαρκτοι στους ταξικούς αγώνες σαν εσένα και το ΝΑΡ,όπως πέρυσι στην COSCO καλή ώρα.
          Αφιέρωσε και ολόκληρο χρόνο άμα γουστάρεις,όσο δεν απαντάς με πολιτικά επιχειρήματα σε πολιτικές θέσεις και απεναντίας παραποιείς γεγονότα για να μειώσεις πολιτικούς χώρους θα παίρνεις αυτό που σου αξίζει-αδιαφορία όλη για πάρτη σου.

        2. nezard

          την παλεύεις ρε κομάντο; ΕΣΥ μου απηύθυνες το λόγο και αράδιασες τις μπαρούφες σου και μετά ΕΣΥ μου λες ότι αδιαφορείς για την πάρτη μου ;;;;

          σοβαρέψου………..

        3. nezard

          το λινκ που παρέθεσες, για την συμμετοχή των βουλευτών του ΚΚΕ στην τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμα του φασίστα Κατσίφα, είναι ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ εκ μέρους του ΚΚΕ.

        4. nezard

          Λ.Κανέλλη, επί εικοσαετία βουλευτής του ΚΚΕ, αγιογραφεί με πραγματικό πάθος τον βαθυκρατικό, ακροδεξιό “θησαυρό”, τον ……..στρατηγό Φρ. Φραγκούλη, κεντρικό ομιλητή στο εθνικιστικό/φασιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

          https://www.youtube.com/watch?v=U4FWIHKEw7M

        5. nezard

          https://www.youtube.com/watch?v=36vAXb3TZ4s

          Λ.Κανέλλη, επί εικοσαετία βουλευτής του ΚΚΕ, σε παροξυσμό εθνικιστικό, ιδίως από το 7.00 και επόμενα ( “εάν δεν φύγουν τα αλυτρωτικά”, “το ΝΑΤΟ θα βγει μαζί με τους Σκοπιανούς στη Θεσσαλονίκη”, “το αλυτρωτικό των Σκοπίων (δις)”, “άμα μπει στο ΝΑΤΟ το κρατίδιο, θα αποκτήσει την ισχύ που χρειάζεται για να κυνηγήσει τις επιδιώξεις του”, “με το ΝΑΤΟ θα είναι πανίσχυρο”) .

          Αγνή, ανόθευτη, πεντακάθαρη σωβινιστική λύσσα.

          Προφανώς, απεικονίζεται το κράτος της Μακεδονίας ως απειλή, προφανώς λειτουργεί το ΚΚΕ ως αρωγός της εθνικιστικής /φασιστικής προπαγάνδας.

        6. Ανώνυμος

          Αυτο που ΔΕΝ θέλουν να καταλαβουν ΚΚΕ κ ΛΑΕ είναι ότι, η συμφωνια των πρεσπων ειναι Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ για τα συμφεροντα του ελληνικού καπιταλισμού κ του ελληνικού κράτους!

          Δεν πρόκειται ούτε για φιλειρηνική συμφωνία, ούτε για συμφωνία εξάρτησης, ούτε πολύ περισσότερο για προδοτικη κατά της Ελλάδας συμφωνία. Ενα-ενα τα άρθρα της, αποδεικνύουν οτι, συ πλαίσιο του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ, κατοχυρώνεται το συμφέρον του ελληνικού καπιταλισμού κ κράτους σε όλα τα πεδια που απασχολούν την συμφωνια των πρεσπων: Οικονομικό, γεωπολιτικό, πολιτισμικό.

          ΚΚΕ κ ΛΑΕ υιοθετώντας ανιστορητα κ λαθεμένα επιχειρήματα, συμβάλλουν στην αποκρυψη/συσκοτηση της αλήθειας: Η συμφωνία των πρεσπων συνιστά νίκη του ελληνικού καπιταλισμού κ κράτους έναντι των ανταγωνιστών του στα βαλκανια (Βουλγαρία, Αλβανία, τουρκια), πάντα στο πλαίσιο του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ. Ούτε συμβολγ στην ειρηνη, ουτε προδοσίες, ούτε εξαρτήσεις, ούτε αλλα τετια ψέματα που λένε κκε κ λαε κ σύριζα (φληναφήματα περί ειρηνοποιησης).

        7. Σ.Τ.

          Νομιζω κανει το λαθος που κανουν οι εθνικιστες. Δεν αποσαφηνίζει ποτε οτι αναφερεται εναντια στο κρατος της Β.Μ. και οχι στον λαο του κρατους αυτου. Ο λαος της χωρας αυτης εχει αρκετα πλουσιο παρελθον αγωνα.
          Απορω γιατι δεν την διορθωνουν απο το κκε. Κατα τα αλλα σαν δημοσιογράφος εχει την συνηθεια να καταφεύγει σε υπερβολες δεν ειναι κακο αυτο αναγκαστικα. Το ίδιο και και με την τουρκικη επιθετικοτητα και αναθεωρητισμο. Πρεπει να διαχωριζεται απο τους εθνικιστες.Γιατι αλλοιως δινει τροφη στους αντικομμουνιστες.

        8. nezard

          ο Ν. Μπογιόπουλος, μέλος του ΚΚΕ, προστατεύει, με δημόσια ανάρτηση, τον ακροδεξιό Μ.Θεοδωράκη, από την δικαιολογημένη μήνιν των αντιφασιστών, πριν το κρίσιμο εθνικιστικό/φασιστικό συλαλλητήριο της Αθήνας.

          https://www.imerodromos.gr/athliotita-tou-nikou-bogiopoulou/

        9. nezard

          https://www.youtube.com/watch?v=36vAXb3TZ4s

          η Λ.Κανέλλη, βουλευτής επί εικοσαετία του ΚΚΕ, προστατεύει τον ακροδεξιό Μ. Θεοδωράκη (“έχει πάψει να λειτουργεί ως πολιτικό ζώον κτλ, κτλ.” , εν ολίγοις, “συγχωρέστε τον, έχει το ακαταλόγιστο”, 3.00 λεπτό και επόμενα) ακόμα και μετά το εθνικιστικό ντελίριο του Μ.Θεοδωράκη, στο συλλαλητήριο της 4/2/18 στην Αθήνα.

        10. nezard

          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9698818.

          άρθρο μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

          “Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ αποτελεί βάση τροφοδότησης του αλυτρωτισμού”.

          Κατά τα άλλα, το ΚΚΕ δεν τροφοδότησε την εθνικιστική παράνοια των συλλαλητηρίων. ό,τι να’ ναι

        11. Ανώνυμος

          Σ.Τ. που χάθηκες; ακομα περιμένουμε να μας πεις ποιοι είναι οι φοβεροί κίνδυνοι που απειλούν την ίδια την ύπαρξη της χώρας. Περιμενουμε

      2. nezard

        Η Λ.Κανέλλη, επί εικοσαετία βουλευτής του ΚΚΕ, χαρακτηρίζει το εθνικιστικό/φασιστικό συλλαλητήριο “τεράστιο” (2.02 λεπτό) και διαμαρτύρεται γιατί “δεν είχε την κάλυψη που του έπρεπε” (2.21. λεπτό) . Χαρακτηρίζει “ΘΕΤΙΚΟ τον όγκο ως προς την αντίδραση” (3.57 λεπτό)

        http://www.youtube.com/watch?v=ef1L6vOm54U

        Το ΚΚΕ είναι αρωγός της πολεμικής προετοιμασίας του ελληνικού αστικού κράτους

        Reply
        1. nezard

          https://atexnos.gr/koutsoumbas-allages-syntagma-fyrom-gia-eksalipsi-alytrotismoy/

          Δ.Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, “Αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα ( ενν.: της Μακεδονίας) για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού”.

          το ΚΚΕ, ως συναυτουργός στον συνταγματικό βιασμό της Μακεδονίας .

          το ΚΚΕ, ως προαγωγός της σωβινιστικής λύσσας.

        2. nezard

          https://atexnos.gr/koutsoumbas-allages-syntagma-fyrom-gia-eksalipsi-alytrotismoy/

          “ανέφερε ότι δεν χρειάζονται ούτε συλλαλητήρια, ούτε αντισυλλαλητήρια, διότι οδηγούν σε αδιέξοδα”,όλα αυτά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

          Ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους εθνικιστές/φασίστες και τους αντιεθνικιστές/αντιφασίστες και απόρριψη της αναγκαιότητας για αντιφασιστική άμυνα.

          το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα εάν οι φασίστες εξαπολύσουν και στην Αθήνα κύμα τρομοκρατίας ;

          το ΚΚΕ πιστεύει ότι το αστικό κράτος πρέπει να αναλάβει μόνο αυτό την προστασία της πόλης από την φασιστική τρομοκρατία;

          ό, τι κι αν συμβαίνει, το ΚΚΕ δεν δίνει την μάχη, το ΚΚΕ δεν λειτουργεί ως φραγμός στην εθνικιστική/φασιστική υστερία.

        3. nezard

          https://www.youtube.com/watch?v=IkXoinw8RkQ

          δήλωση του Δ. Κουτσούμπα μετά το εθνικιστικό/φασιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και πριν το εθνικιστικό/φασιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από συνάντηση με τον Α.Τσίπρα.

          -σαφέστατη επικέντρωση στον …….αλυτρωτισμό της Μακεδονίας

          -κάλεσμα στον ελληνικό λαό να μην εφησυχάζει, αλλά να επαγρυπνεί έναντι του………αλυτρωτισμού της Μακεδονίας.

          -καμία απολύτως αναφορά στο προηγηθέν κύμα τρομοκρατίας των ναζιστών στη Θεσσαλονίκη

          -καμία απολύτως αναφορά στην ανάγκη αντιφασιστικής άμυνας στην Αθήνα, ενόψει του επερχομένου συλλαλητηρίου .

          και όλα αυτά, ενώ η ανοιχτά εθνικιστική/ φασιστική μερίδα του ελληνικού αστισμού λυσσομανά ενόψει του επερχομένου συλλαλητηρίου.

          μπορεί να ισχυριστεί οποιοσδήποτε ότι το ΚΚΕ λειτουργεί ως …φραγμός στην εθνικιστική παράνοια ;

        4. nezard

          https://www.documentonews.gr/article/ellhnikh-ypothesh-h-epithrhsh-toy-enaerioy-xwroy-ths-boreias-makedonias

          Το ελληνικό αστικό κράτος είναι, επίσημα, νταβατζής του μακεδονικού αστικού κράτους, οι αναλύσεις του ΚΚΕ περί δήθεν …..απειλής εκ μέρους του μακεδονικού αστικού κράτους έχουν πάει πανηγυρικά στον κουβά, αλλά και τι έγινε;

          Τι σημασία έχει εάν το ΚΚΕ διαψεύδεται; Τι σημασία έχει αν η αλήθεια και οι πραγματικοί συσχετισμοί ισχύος εκδικούνται τους “φωστήρες” του σοσιαλσωβινισμού ; Τι σημασία έχει εάν οι “αναλύσεις” του σοσιαλσωβινισμού λιώνουν μπροστά στην πρώτη επαφή με την πραγματικότητα;

          Καμία σημασία δεν έχουν όλα αυτά.

          Σημασία έχει μόνο να μην υπάρξει ρωγμή στο moratorium με το ελληνικό αστικό κράτος.

          Σημασία έχει μόνο να επιτρέπει το ελληνικό αστικό κράτος την έκδοση του “Ριζοσπάστη”.

          Σημασία έχει μόνο να επιτρέπει το ελληνικό αστικό κράτος να τυπώνονται ψηφοδέλτια με την σφραγίδα ΚΚΕ.

          Όλα τα άλλα -περιλαμβανομένου του στοιχειώδους σεβασμού στην κοινή λογική- είναι να είχαμε να λέγαμε.

        5. nezard

          https://atexnos.gr/koutsoumbas-allages-syntagma-fyrom-gia-eksalipsi-alytrotismoy/

          “το ΚΚΕ δεν χαρακτηρίζει όσους συμμετέχουν (ενν.; στα εθνικιστικά/φασιστικά συλλαλητήρια)”, κατά τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

          Τι κι αν η ΧΑ είχε ήδη, εκλογικά, ποσοστό κοντά στο 7%, πριν τα συλλαλητήρια;

          τι κι αν οι ΑΝΕΛ είχαν ήδη, εκλογικά, ποσοστό κοντά στο 5%, πριν τα συλλαλητήρια ;

          τι κι αν έγιναν δεκτοί στα συλλαλητήρια οι ναζί της ΧΑ δίχως ουδέν πρόβλημα;

          τι κι αν παραληρούσε το αφιονισμένο πλήθος στη Θεσσαλονίκη “είναι τρελός ο στρατηγός” ;

          τι κι αν έγινε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ασφαλές θερμοκήπιο για την εξαπόλυση ναζιστικής τρομοκρατίας στην πόλη;

          όλα αυτά δεν συνιστούν για το ΚΚΕ επαρκείς αποδείξεις ώστε να αναγνωριστούν οι συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια ως αυτό που πραγματικά είναι: ως εθνικιστική/φασιστική ανθρώπινη σκόνη.

          όχι, το ΚΚΕ “δεν χαρακτηρίζει”. Το ΚΚΕ “σέβεται” τον όχλο της εθνικοφροσύνης.

  3. Left G700

    ΔΥΟ ΛΙΝΚΣ ΚΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΣΧΟΛΙΟ

    1) Το λινκ από το ρεπορτάζ τού Μεγαλοοικονομόμου στην ΕφΣυν:

    https://www.efsyn.gr/node/195003

    2) Το λινκ με τις διαψεύσεις Σοφιανού (στην ίδια εφημερίδα):

    https://www.efsyn.gr/node/195057

    Το σχόλιο:

    Ο μεταναστευτισμός, η αναγωγή δηλαδή τής αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες σε πρόταγμα που δεν αναγνωρίζει όρια στις θετικές διακρίσεις υπέρ τών προσφύγων, που αποδέχεται εν λευκώ και ανεξέλεγκτα τις δράσεις οποιασδήποτε ΜΚΟ αρκεί να έχει την ταμπέλα τής φιλοπροσφυγικής και που προβάλλει και υποστηρίζει παράλογα σε βαθμό παράνοιας συνθήματα τύπου «ανοιχτά σύνορα», δεν είναι φραγμός στην αξιοποίηση από τη ΧΑ τού προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος αλλά, αντίθετα, φούσκωμα των μαύρων πανιών της. Οι μουτζαχεντίν του μεταναστευτισμού ας αναλογιστούν ένα πράγμα που σχετίζεται ειδικά με το τελευταίο: Μια χούφτα άνθρωποι ήταν οι πρόσφυγες του ελληνικού εμφύλιου (ούτε 70.000 άνθρωποι) και, επιπλέον, σύντροφοι, και παρ’ όλα αυτά, η εγκατάστασή τους στις χώρες τών πρωτοσοσιαλιστικών καθεστώτων έγινε με ορθολογική κατανομή των βαρών που εκ των πραγμάτων αναλαμβάνει κάθε χώρα η οποία φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες. Η σωστή απάντηση στο «όλοι έξω» της ΧΑ δεν μπορεί ποτέ να είναι «όλοι μέσα κι όπως γουστάρουν». Είναι απλώς λάδι (μαζί με λίγη βενζίνη) στη φωτιά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να γίνει η ΧΑ αξιωματική αντιπολίτευση για να το καταλάβουν ορισμένοι αυτό!

    Reply
  4. Left G700

    ΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΕΧΘΡΟΥΣ» ΜΑΣ

    Η ορίτζιναλ προτροπή τού Λένιν ήταν «Να μαθαίνουμε από τους εχθρούς μας!». Επειδή δεν είμαι Λένιν, μετρίασα κάπως την προτροπή, μετατρέποντας το «Να» στο πιο παρακλητικό «Ας». Επιπλέον, επειδή ο Λένιν αναφερόταν σε κανονικούς (ταξικούς) εχθρούς και ο περί ου ο λόγος για τον οποίο θα μιλήσω αμέσως μετά δεν είναι, όπως και να το κάνει κανείς τέτοιος, έβαλα εισαγωγικά στην αντίστοιχη λέξη. Εξηγούμαι επί τής ουσίας:

    Αξίζει τον κόπο και το λίγο χρόνο που απαιτείται για να διαβάσετε το σχετικό με το ζήτημα που ανέδειξε ο Μεγαλοοικονόμου και προκάλεσε την αγανακτισμένη απάντηση Σοφιανού (εγώ, μαζί του) άρθρο-σχόλιο που έγραψε ο Άκης Γαβριηλίδης, γνωστός και μη εξαιρετέος σε μένα από τα γραπτά του –και από το μπανάρισμα που μου έριξε όταν, στα χρόνια που έτρεχα ένα μπλογκ, άρχισα να του γίνομαι «ενοχλητικός» –χωρίς ποτέ να του έχω πει έστω και ένα «ρε».

    Τι εστί Άκης Γαβριηλίδης (για όσους δεν ξέρουν); Με δυο κουβέντες: 1) ορκισμένος εθνοφάγος 2) φόλα ευρωπαϊστής από «διεθνιστικές» θέσεις βεβαίως βεβαίως 3) εδώ και δεκαετίες μέλος της ευρω-δημοσιοϋπαλληλίας (μεταφραστής στις Βρυξέλες). ΟΚ;

    Το άρθρο τώρα (το λινκ στον τίτλο):

    Έθνος, ιδιοκτησία, αστυνομία: τα ιδανικά τού ΚΚΕ

    ΥΓ Το άρθρο τού Γαβριηλίδη δεν το βάζω για να «την πω» στους εδώ φίλους τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ («κοιτάξτε ποιοι συμφωνούν μαζί σας, να ποιοι είστε, ρε!») ούτε για να «φουντώσω» τους φίλους τού ΚΚΕ και να αρχίσουν να λένε εκείνοι αυτό που αρνούμαι να πω εγώ (αρνούμαι γιατί δεν το πιστεύω: όχι, οι Αντάρσυοι δεν είναι «Γαβριηλίδηδες»!). Το βάζω προς κοινό προβληματισμό. Και μακάρι να γίνει μια καλή κουβέντα, χωρίς ο ένας να θέλει να «αξιοποιήσει» τον Γαβριηληίδη για να βγάλει το μάτι τού άλλου. Αφού κανείς μας δεν θέλει να δει τη ΧΑ να γίνει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, κι αφού, θέλω να ελπίζω, κανείς μας δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι υπάρχουν αριστεροί που αντί για λευκό φανελάκι φοράνε από μέσα τα μαύρα T-shirts τής ΧΑ, ας αρχίσουμε να σπάσμε το κεφαλάκι μας μπας και κατεβάσουμε καμιά ιδέα για το πώς θα επιλύσουμε το πολύ δύσκολο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Reply
    1. Κώστας

      Από που προκύπτει λεφτ πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα “πολύ δύσκολο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα ” ?

      Γιατί είναι πολύ δύσκολο και όχι δύσκολο ? Για ποιους ? Είναι ένα ζήτημα στο οποίο εκφράζονται ταξικές στρατηγικές και πολιτικές ή είναι ουδέτερο ? Είναι ένα ζήτημα στο οποίο εκφράζονται ιμπεριαλιστικές και αντιιμπεριαλιστικές πολιτικές ?

      Όταν η πλύση εγκεφάλου περί ασφάλειας νόμου τάξης κλπ αποτυγχάνει να βάλει τα ζητήματα αυτά στην λίστα των θεμάτων που απασχολούν στις δημοσκοπήσεις λιγότερα συνθήματα σαν αυτά που είναι τα μόνα που ξέρει να χρησιμοποιεί ο λεφτ είναι η αρχή μιας σοβαρής συζήτησης της αριστεράς. Ο κόσμος, ο λαός, οι πολίτες αν μιλάμε για εκλογές δεν τσιμπάνε.

      Το δε συμπέρασμα πως σε μια ΕΕ με ακροδεξιές κυβερνήσεις στις μισές χώρες και επίσημες πολιτικές τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και το πνίξιμο μεταναστών και προσφύγων υπάρχει κάποια πολιτική μεταναστατευτισμού επειδή μερίδες της νεοφιλελέδικης τεχνοκρατίας και διαννόησης της πασπαλίζουν την δομικά ακροδεξιά ΕΕ με ανθρωπιστικό μανδύα και υποκριτικές αναφορές σε δικαιώματα δεν αξίζει απάντησης. ¨Όπως η ακροδεξιά δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό επειδή τον επικαλείται έτσι και το ακραίο κέντρο δεν έχει καμία σχέση με τα δικαιώματα.

      Επίσης είναι εκτός τόπου και χρόνου και εντελώς υπαγορευμένο από την κρατική – παρακρατική και ακροδεξιά επιχειρηματολογία το ότι η ΧΑ ανέβηκε λόγω μεταναστών ή πως …. θα ανεβεί και άλλο αν η αριστερά δεν αλλάξει σε κάποια κατεύθυνση που δεν ορίζεται. Η ΧΑ ανέβηκε πάνω στην διαπλοκή ενός πολυπαραγοντικού φάσματος αιτιών με κεντρικά την οργανική θέση της mainstream ακροδεξιάς στο μνημονιακό νεοφιλελυεθερο ιμπεριαλιστικό μπλοκ, την ανεπαρκή άμυνα του κινήματος και της αριστεράς απέναντι στο μνημονιακό νεοφιλελευθερο ιμπεριαλιστικό μπλοκ και την αδυναμία της να ξεχωρίσει τους “ξένους” σε αυτούς που μας επιτίθενται και σε αυτούς που δεν είναι ξένοι, και την διαπλοκή μιας παρακρατικής – επιχειρηματικής στρατηγικής real estate και gentrification στην Αθήνα.

      Λιγότερα “όλοι το λένε” λοιπόν λεφτ αν θες να μην σε λέει ο κόσμος “λεφτ”, δεν τα λένε όλοι αυτά που λες, ούτε καν οι δημοσκοπήσεις του ΣΚΑΙ δεν τα λένε

      Κώστας

      Reply
      1. Left G700

        Από που προκύπτει λεφτ πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα “πολύ δύσκολο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα ” ?
        …………………………………………..

        1) Από τη γεωγραφική της θέση: η Νο 1 πύλη εισόδου/διόδου για την Ευρώπη, εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα που αντικειμενικά είναι δύσκολο να φυλαχθούν, διάσπαρτα νησιά που παίζουν το ρόλο των πετρών όταν θέλεις να περάσεις ένα ρυάκι χωρίς να βρέξεις τα παπούτσια σου. 2) Από το εύθραυστο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας (στην ουσία «συμφωνίας κυρίων»: δεν υπάρχει επίσημη Συνθήκη με σφραγίδες, βούλες και υπογραφές). 3) Από τη συνεχιζόμενη υπανάπτυξη/εκμετάλλευση/αργό θάνατο της Αφρικής, τους πολέμους, την κλιματική αλλαγή και όλα αυτά τα ορέα.
        ___________________________________________________________

        Γιατί είναι πολύ δύσκολο και όχι δύσκολο ?
        …………………………………………..

        Γιατί η Ελλάδα είναι δύσκολο να μετακομίσει σε άλλη γεωγραφική θέση. Και γιατί όλα τα υπόλοιπα προβλήματα/καταστάσεις είναι μόνο μακροπρόθεσμα και υπό πολλές προϋποθέσεις επιλύσιμα/ αντιμετωπίσιμα. Αλλά, ως γνωστόν, μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί.
        ___________________________________________________________

        Για ποιους ?
        …………………………………………..

        Για τους φτωχούς που μένουν στα Πατήσια, στην Κυψέλη, στον Κολωνό, στον Αγ. Παντελεήμονα, στα χωριά και πάει λέγοντας.
        ___________________________________________________________

        Είναι ένα ζήτημα στο οποίο εκφράζονται ταξικές στρατηγικές και πολιτικές ή είναι ουδέτερο ?
        …………………………………………..

        Όσο υπάρχει τράπουλα θα βγαίνουνε ρηγάδες κι όσο υπάρχουν τάξεις κάθε τέτοιο ζήτημα είναι ταξικό.
        ___________________________________________________________

        Είναι ένα ζήτημα στο οποίο εκφράζονται ιμπεριαλιστικές και αντιιμπεριαλιστικές πολιτικές ?
        …………………………………………..

        Οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές ερημώνουν τις χώρες προέλευσης και δημιουργούν προβλήματα στις χώρες υποδοχής. Και η αλληλεγγύη δεν είναι «αντιιμπεριαλιστικές πολιτικές». Αντιιμπεριαλιστικές πολιτικές είναι ό,τι κόβει το μακρύ χέρι τού ιμπεριαλισμού από τη ρίζα του.
        ___________________________________________________________

        Όταν η πλύση εγκεφάλου περί ασφάλειας νόμου τάξης κλπ αποτυγχάνει να βάλει τα ζητήματα αυτά στην λίστα των θεμάτων που απασχολούν στις δημοσκοπήσεις λιγότερα συνθήματα σαν αυτά που είναι τα μόνα που ξέρει να χρησιμοποιεί ο λεφτ είναι η αρχή μιας σοβαρής συζήτησης της αριστεράς. Ο κόσμος, ο λαός, οι πολίτες αν μιλάμε για εκλογές δεν τσιμπάνε.
        …………………………………………..

        Αν το προσφυγικό/μεταναστευτικό ήταν μόνο ζήτημα τάξης και ασφάλειας θα ήταν καλά. Δυστυχώς, σχετίζεται με ορισμένες πολύ ζόρικες πλευρές τού ανθρώπου που τις εξετάζει η ανθρωπολογία, η κοινωνική ανθρωπολογία, η κοινωνική ψυχολογία, η ψυχολογία ομάδων κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Δεν θέλεις να τις ξέρεις. Κι αν σε βάλει κανείς με το ζόρι (ή επί πληρωμή) να τις μάθεις θα πεις: «πφ… θεωρίες τής πλάκας κατά παραγγελία των ιμπεριαλιστών σε ξεπουλημένους επιστήμονες των επιστημών τού ανθρώπου»…
        ___________________________________________________________

        Το δε συμπέρασμα πως σε μια ΕΕ με ακροδεξιές κυβερνήσεις στις μισές χώρες και επίσημες πολιτικές τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και το πνίξιμο μεταναστών και προσφύγων υπάρχει κάποια πολιτική μεταναστατευτισμού επειδή μερίδες της νεοφιλελέδικης τεχνοκρατίας και διαννόησης της πασπαλίζουν την δομικά ακροδεξιά ΕΕ με ανθρωπιστικό μανδύα και υποκριτικές αναφορές σε δικαιώματα δεν αξίζει απάντησης. ¨Όπως η ακροδεξιά δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό επειδή τον επικαλείται έτσι και το ακραίο κέντρο δεν έχει καμία σχέση με τα δικαιώματα.
        …………………………………………..

        Φυσικά και δεν αξίζει απάντησης αυτό το συμπέρασμα διότι ουδείς (και πάντως όχι εγώ) έβγαλε τέτοιο συμπέρασμα που συνδέει τον μεταναστευτισμό με τη «νεοφιλελέδικη τεχνοκρατία» ή το «ακραίο κέντρο»! Ο εμπνευστής τού όρου «μεταναστευτισμός», ο Τανγκιέφ, αναφερόταν στη λεγόμενη «δικαιωματιστική αριστερά» –ξέρεις, αυτή που νομίζει ότι σηκώνοντας πλακάτ που γράφουν «είμαστε όλοι πρόσφυγες», «No Border» ή «το όνομά μας είναι Jason-Αντιγόνη» σηκώνει την Κόκκινη Σημαία τής Επανάστασης, ενώ, απλώς, σκάβει τον τάφο τής όλης Αριστεράς. Την ίδια δικαιωματιστική «αριστερά» έχω κι εγώ στο μυαλό μου όταν μιλάω για μεταναστευτισμό.
        ___________________________________________________________
        Επίσης είναι εκτός τόπου και χρόνου και εντελώς υπαγορευμένο από την κρατική – παρακρατική και ακροδεξιά επιχειρηματολογία το ότι η ΧΑ ανέβηκε λόγω μεταναστών ή πως …. θα ανεβεί και άλλο αν η αριστερά δεν αλλάξει σε κάποια κατεύθυνση που δεν ορίζεται. Η ΧΑ ανέβηκε πάνω στην διαπλοκή ενός πολυπαραγοντικού φάσματος αιτιών με κεντρικά την οργανική θέση της mainstream ακροδεξιάς στο μνημονιακό νεοφιλελυεθερο ιμπεριαλιστικό μπλοκ, την ανεπαρκή άμυνα του κινήματος και της αριστεράς απέναντι στο μνημονιακό νεοφιλελευθερο ιμπεριαλιστικό μπλοκ και την αδυναμία της να ξεχωρίσει τους “ξένους” σε αυτούς που μας επιτίθενται και σε αυτούς που δεν είναι ξένοι, και την διαπλοκή μιας παρακρατικής – επιχειρηματικής στρατηγικής real estate και gentrification στην Αθήνα.
        …………………………………………..

        Φυσικά και δεν ανέβηκε η ΧΑ μόνο λόγω των μεταναστών. Ποιος ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο; Αναφέρθηκα στους μετανάστες γιατί περί μεταναστών έγινε λόγος με αφορμή το ρεπορτάζ τού τρότσκα Μεγαλοοικονόμου.
        ___________________________________________________________

        Λιγότερα “όλοι το λένε” λοιπόν λεφτ αν θες να μην σε λέει ο κόσμος “λεφτ”, δεν τα λένε όλοι αυτά που λες, ούτε καν οι δημοσκοπήσεις του ΣΚΑΙ δεν τα λένε
        …………………………………………..

        Δεν καταλαβαίνω πού πηγαίνει αυτό το «όλοι το λένε» που μου αποδίδεις. Πάει πολύς καιρός που έχω συνειδητοποιήσει ότι αποτελώ μέρος μιας «αισχρής» μειοψηφίας εντός τής Αριστεράς (η όντως αισχρή και πολύ μεγάλη πλειοψηφία είναι κότες!). Ένας από τους διάσημους αυτής τής «αισχρής» μειοψηφίας είναι ο Μπελαντής. Και δύο από τους άσημους η αφεντιά μου και ο πικάπα. Όσο για το «λεφτ», και μιλώντας μόνο για τον εαυτό μου αυτή τη φορά, σου απαντώ με το μότο μου: A left has to do what a left has to do whatever the cost.
        ___________________________________________________________

        Κώστας
        …………………………………………..

        Λεφτ
        ___________________________________________________________

        Reply
  5. πικάπα

    Όταν πάμπολλα άρθρα επικεντρώνονται στο “σταλινισμό” του ΚΚΕ, καταλογίζοντάς του επιπλέον καθεστωτισμό, ως και εθνικισμό, τότε κανείς γίνεται σκεφτικός. Πολύς θόρυβος, πολλή κριτική, εικασίες και γούστα. Όταν αυτά “παθαίνει” το ΚΚΕ, τότε δεν είναι περίεργο αν κάθε γόνιμος προβληματισμός του κάθε λεφτ για το μεταναστευτικό, το εθνικό κλπ, και κάθε χρήσιμη περιγραφή των δεδομένων μπορεί να απορρίπτεται ασυζητητί από αυτοαποκαλούμενη “αντιρατσιστική/αντιεθνικιστική” σκοπιά υποτίθεται. Κάτι σαν πλανεμένο κυνήγι μαγισσών, από την ανάποδη..
    Όσο αφορά το ΚΚΕ και τους απέξω. Έχοντας το ΚΚΕ απεκδυθεί στην πράξη την αφ εαυτού πρωτοβουλία ρήξης σε κάποιες σημαντικές συγκυρίες, έχει αναγνωρίσει ουσιαστικά ότι δεν είναι “η λύση”, αλλά φιλοδοξεί σοβαρό μέρος της εν δυνάμει λύσης. Είναι ωστόσο (δυστυχώς) η μόνη σοβαρή (ευτυχώς) αριστερή συγκρότηση εν λειτουργία. “Κρατάει σημαία” είναι αλήθεια, αλλά την κρατά με αξιοπρέπεια και μετρήσιμη ακόμη κοινωνική επιρροή.
    Έξω από αυτό, υπάρχουν/με αρκετοί αριστεροί, κομμουνιστές, αντικαπιταλιστές, δημοκράτες, αγωνιστές, διάφοροι, καλά παιδιά. Αλλά άλλη κομμουνιστική, αντικαπιταλιστική, ριζοσπαστική κλπ αριστερά, δεν υπάρχει. Υπάρχει χαρακτηριστική αδυναμία, ίσως αδιαφορία και μάλλον ισχυρά επιβεβαιωμένη απροθυμία, όλων των “απέξω” να δεσμευτούν(με) με σοβαρό τρόπο εντός μιας ισχυρής-σοβαρής συλλογικότητας, αφήνοντας τον “ταυτοτικό” υποκειμενισμό της οικείας παρέας (και των κατ ευφημισμό δήθεν “μετώπων”). Προσπάθειες και κριτικές αριστερές, ναι, υπάρχουν, αλλά άλλη οργανωμένη αριστερά δεν υπάρχει, έστω με όρους παραδείγματος που να αντέχει σε κριτική, ή που να δημιουργεί δική του πολιτική ορατή στο χάρτη..

    Στην ιμπεριαλστική ΕΕ των εθνικισμών όμως, υπάρχουν και επικρατούν τα σοβαρά διαβρωτικά αντι-αριστερά διανοήματα και διακονήματα του κοσμοπολιτισμού και της ελεημοσύνης των “φιλοπτώχων πλουσίων κυριών”, που καμιά φορά μάλιστα ενδύονται με απατηλό ένδυμα δήθεν διεθνισμού και αλληλεγγύης – εις τας μπανανίας και μακριά απ το κώλο μας. Υπάρχει παράλληλα και επικρατεί το γνωστό αντιδραστικό “αντι-σταλινικό” ιδεολόγημα που -ως πλουμιστό εξιστόρημα- θέλει τελικά να μας πει πως κομμουνισμός και φασισμός ήταν το ίδιο. Από κοντά και η μοδάτη έτοιμη ρετσινιά του “λαϊκισμού” έως ακόμη και εθνικισμού σε ότι πηγαία λαϊκό-τοπικό επιχειρεί να αμυνθεί στον ιμπεριαλιστικό κοσμοπολιτισμό. Για όλα αυτά έχουν καταβληθεί τιτάνιες προσπάθειες, κονδύλια μκο και άξιοι μισθοί.
    Τυχόν εξ αριστερών προσπάθεια και κριτική οφείλει νομίζω να διαχωρίζεται σαφώς από αυτό το συρμό.
    ΥΓ. Η θέση του σχολίου θα ταίριαζε ίσως σε άλλο πρόσφατο άρθρο που -κατά το γνωστό ανέκδοτο- μονομανίως ψάχνει αφορμή να χτυπάει το ΚΚΕ γιατί δε φοράει κράνος..Αλίμονο. Κι εσύ πάλι γιατί δε φοράς κράνος;

    Reply
    1. Left G700

      Ρε συ πικάπα, ένα θα σου πω:

      Απ’ ό,τι έχεις γράψει και λες εδώ αλλά και όπως όλα τα συμφραζόμενα των σχολίων σου δείχνουν θα ψηφίσεις ΚΚΕ. Ψήφισε ό,τι θέλεις (στο λέω αυτό ειλικρινώς κι ας είναι η ΛΑΕ με το ένα πόδι στον τάφο). Αλλά επειδή στη ΛΑΕ και ειδικά στο Αριστερό Ρεύμα έχουμε πολύ μεγάλη έλλειψη από ανθρώπους που σκέφτονται όπως εσύ (και επιπλέον το λένε, δεν το κρατάνε μέσα τους), γίνεται μετά τις εκλογές να πας στην πιο κοντινή “εγκατάσταση” ΛΑΕ και ΑΡ, να σκάσεις ένα πεντάευρο και να γραφτείς μέλος;

      Γίνεται; Κάντο να γίνει και τι στον κόσμο!

      ΥΓ Επειδή συχνά αστειεύομαι ή φτάνω σε υπερβολές, just to make my point more clear, να δηλώσω με κάθε “επισημότητα” ότι τώρα μιλάω εντελώς τελείως σοβαρά.

      Reply
      1. πικάπα

        Σοβαρά λοιπόν φίλε λεφτ, αυτά που λέω δεν είναι κάτι που δεν παίχτηκε ήδη στη ΛΑΕ εξ αρχής, προηγουμένως στο Σύριζα το 2009-2010, παλιότερα αλλού και επίσης αλλού…Δε λέω κάτι πρωτότυπο, μα κάποια κοινότυπα που πολλοί προτιμούν να τα ξεχνούν κάτω από το χαλί. Υπάρχουν κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα αυτονόητα για μια μαζική-λαϊκή συλλογικότητα νέου τύπου (=όχι παλαιοκομματική). Ελάχιστο των ελαχίστων είναι ότι υπάρχει ικανή κρίσιμη μάζα συντρόφων που επιβάλλει τα ελάχιστα αυτονόητα και δεν χρειάζεται να κάνεις συσχετισμό, τάση ή συνιστώσα για να τα “προωθήσεις”. Τα αυτονόητα..Ούτε έχει νόημα εναλλακτικά να γίνεις μεμονωμένος συμπαθής (μαϊντανός) κάποιων “συσχετισμών” για να μπορείς να έχεις χώρο “να τα προωθείς” – στην ουσία να καμαρώσεις τον εαυτό σου σε κάποια άρθρα!
        Οι λόγοι αποστασιοποίησης δεν είναι προσωπικοί, αλλά είναι οι ίδιοι διαχρονικοί λόγοι που αποστασιοποίησαν πολλούς και κυρίως είναι οι λόγοι που διαχρονικά αποθαρρύνουν τους πολλούς να πλησιάσουν (τη Λαε, την Ανταρσυα και τα μη περαιτέρω). Κοινοτυπίες δηλαδή.
        ΥΓ Δεν είναι ωστόσο αποστασιοποίηση, η μη προσχώρηση στον παλαιοκομματισμό των ανωτέρω…

        Reply
    2. Left G700

      πικάπα, σε ποιο άρθρο τής Παντιέρας αναφέρεσαι στο υστερόγραφό σου. Μπορείς να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένος γιατί δεν μπορώ να καταλάβω;

      Reply
      1. πικάπα

        Αντί απάντησης: Προσωπικά θεωρώ ότι στο γενικό αριστεροχώρι έχουν τη βασική ευθύνη όσοι από διακεκριμένες θέσεις (ευθύνης, δημοσιότητας, ακαδημαϊκοί, ομιλητές, αρθρογράφοι, οργανωτές έδρας και καθέδρας γενικώς) έχουν ουσιαστικά συντονίσει και καθοδηγήσει το διαχρονικό διαλυτικό μπάχαλο. Το δίπολο “ηγεσία-βάση” μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για την αιώνια γκρίνια των όποιων “αποκάτω” που αδυνατούν ή αδιαφορούν να χειραφετηθούν και έτσι βολεύονται κι αυτοί μια χαρά. Δεν θα έπρεπε όμως με τίποτε να βολεύονται οι μεγαλύτεροι και πιο διακεκριμένοι με αυτή τη σπατάλη πόρων, κόπων και χρόνων: Δε θέλει και πολύ μαρξισμό για να καταλάβει κανείς ότι ο υποκειμενισμός που βασιλεύει στο χώρο καθιστά σίγουρη τη διαπιστωμένη σπατάλη και την αποδειγμένη αποτυχία.
        Ενώ υποψιάζομαι πια ότι ο υποκειμενισμός δεν θεραπεύεται με το πείσμα, δεν μπορώ όμως ακόμη να εξηγήσω πως και γιατί τόσοι και τόσοι μαρξιστές (?) συνεχίζουν μακαρίως και πνίγονται ο καθένας στη δική του κουταλιά υποκειμενισμού.

        Reply
  6. πικάπα

    Πολλή φιλολογία, λίγη φυσική. (Προσοχή: Σεντόνι) Κατ αρχή η ΧΑ και άλλοι σε άλλα κράτη ανέβηκαν ως επιλογή ηγετικών μερίδων του κεφαλαίου για προληπτική συγκρότηση ταγμάτων εφόδου. Αυτά πάντα οργανώνονται με τις επιταγές της μεγάλης ιδιοκτησίας και τις “ανοχές” των “ακτιβισμών” τους από μηχανισμούς του βαθέος υπερ-εθνικού-κράτους. Γιατί προληπτική; για το ενδεχόμενο της αριστερής αμφισβήτησης του συστήματος που έμπαινε σε συστημική κρίση αποσταθεροποίησης. Καθώς ενώ μεν ο κομμουνιστικός κίνδυνος είναι εξαφανισμένος, ωστόσο για πρώτη φορά στην ιστορία δεν φαίνεται άλλη βιώσιμη διέξοδος εκτός από το σοσιαλισμό. Τα τάγματα εφόδου λοιπόν, παρακρατικά ή όχι, φαίνεται θα αποτελούν στο εξής μόνιμη συνοδεία,.

    Όμως η ακροδεξιά απήχηση δεν συμπίπτει κατ ανάγκη με αυτό. Σε πεπερασμένο χώρο και πόρους, αν η αύξηση των πιέσεων δεν οδηγήσει σε συστημική ανατροπή, οδηγεί σε κανιβαλισμό. Για να δεις τις τάσεις των φαινομένων κάνεις μια (υποθετική) προεκβολή (υπερβολή). Εάν για οποιοδήποτε λόγο μετακομίσουν μαζικά από Τουρκία σε Ελλάδα 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, τότε το αίσθημα της αλληλεγγύης μάλλον δεν θα αντέξει μπροστά στο αίσθημα των κεκτημένων. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο δεν μπορείς να περιμένεις δημοκρατία μεταξύ πεινασμένων, δεν μπορείς να απαιτείς κομμουνισμό όταν πρέπει να έχεις κανόνια, αρχιστράτηγους και κατασκόπους κλπ, κλπ. Just physics. Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα επικρατεί οριακά η αυθόρμητη λαϊκή αλληλεγγύη ενός σε μεγάλο βαθμό προσφυγικών καταβολών λαού. Αλλά η μυθική γιαγιά της Λέσβου δεν θα μπορούσε να ταϊσει με γάλα δέκα μωρά και να φιλοξενήσει δέκα πατέρες και μάνες

    Σε ένα σοσιαλιστικό κράτος θα ήταν αρκετά αλλιώς αν και βέβαια πάλι δύσκολα… Όμως τέτοιες σοσιαλιστικές υποθέσεις δεν μπορούν να σταθούν αν δεν συμπεριλάβουν ανατροπές σε μια ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή. Αλλαγές τέτοιες μυρίζουν μπαρούτι και αίμα. Έτσι λοιπόν, μπορεί να φαίνεται ευκολότερο για έναν άνθρωπο σε σύγχυση να “αναθέσει” την “άμυνά” του σε έναν ακροδεξιό εθνικιστή. Η αριστερή απάντηση υπολείπεται αντικειμενικά (δηλαδή από υλικούς όρους ισχύος). Κατά συνέπεια, αριστεροί ιδεο-διδακτισμοί δεν ωφελούν αλλά είναι επείγουσα η αριστερή μηχανική απόκτησης πολιτικής ισχύος. Και φυσικά για αυτό το τελευταίο καθόλου δεν βοηθά η ατζέντα της ενδοαριστερής συζήτησης, ούτε και βέβαια η οργανωτική ασυναρτησία. Προβλέπονται έτσι και άλλες ήττες.(μέχρι την τελική νίκη..)

    Reply
    1. λαθραναγνώστης

      Πολύ σωστός!
      (Από τα λίγα “σεντόνια” που όταν έφτασα στο τέλος, δεν είχα ξεχάσει την αρχή!)

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.