.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αριστερά της ανατροπής ή των νοικοκυραίων;


Κώστας Τριχιάς

Κόκκινη ψήφο από τη νεολαία και γενικότερα ζητάει το ΚΚΕ, μιλώντας για αμφισβήτηση του συστήματος και μια διαφορετική πορεία. Ωστόσο, μια σειρά πολιτικές τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα όχι μόνο δεν πείθουν για γραμμή «αμφισβήτησης» του συστήματος, πόσο μάλλον γραμμής ανατροπής, αλλά αναδεικνύουν ένα συντηρητικό πρόσωπο, που θέλει να χαϊδέψει τους «νοικοκυραίους». Ας δούμε τέσσερα παραδείγματα:

Ποια «διαστρέβλωση», ποια απάντηση;

Πρώτο, o υποψήφιος του ΚΚΕ στο Δήμο Αθηναίων Νίκος Σοφιανός, είναι μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, έμπειρο στέλεχος, που μετράει τα λόγια του. Προ ημερών δέχθηκε έντονη κριτική για όσα είπε σε εκδήλωση-συζήτηση κατοίκων του Αγίου Παύλου (Σταθμός Λαρίσης) στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε πως απάντησε ο Ν. Σοφιανός στη «διαστρέβλωση» με κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη:

«Η διαστρέβλωση αφορά τις θέσεις του ΚΚΕ και της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για το οργανωμένο έγκλημα στην Αθήνα, την αντιμετώπιση οργανωμένων συμμοριών, ημεδαπών και αλλοδαπών, από την Αστυνομία, που είναι η δουλειά της.

Έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει το καθεστώς κερδοσκόπων “αλληλέγγυων” και ΜΚΟ, με τις καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας και στην Αχαρνών, που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, στοιβάζοντάς τους σε απάνθρωπες συνθήκες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ευθύνη της κυβέρνησης να στεγάσει και να στηρίξει με ανθρώπινους όρους αυτόν τον κόσμο.»

Η απάντηση του Ν. Σοφιανού, προφανώς με πιο προσεκτική φρασεολογία, αφού απευθύνεται στο κομματικό κοινό και σε έναν κόσμο της Αριστεράς, είναι αποκαλυπτική:

Στοχοποιεί τους «αλληλέγγυους» γενικά, τους οποίους τους βαφτίζει όλους συλλήβδην «κερδοσκόπους», τις καταλήψεις κτιρίων (τις οποίες έχει αρχίσει να εκκενώνει το υπουργείο ΠΡΟΠΟ του ΣΥΡΙΖΑ· ακολουθώντας άραγε τις προτροπές του ΚΚΕ;), ταυτίζει όλους τους αλληλέγγυους και τις καταλήψεις με ΜΚΟ και βέβαια κάπου στο τέλος αναφέρει πως αναδεικνύει «ταυτόχρονα» την ευθύνη της κυβέρνησης! Δηλαδή η στόχευση είναι προς τους αλληλέγγυους, κάπου υπάρχει και αναφορά στην κυβέρνηση, ενώ βέβαια απουσιάζει κάθε μέτωπο με τους φασίστες και τους ρατσιστές, παρότι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής είναι πολύ κοντά στο σημείο της εκδήλωσης-συζήτησης. Δεν έλειψε και η αναφορά στις «οργανωμένες συμμορίες», όπου δίπλα στο «αλλοδαπών» προστέθηκε και το «ημεδαπών»…

Δεν βλέπουμε να διορθώνει τη «διαστρέβλωση» ο Ν. Σοφιανός. Βεβαίως σε μετέπειτα εμφανίσεις του (π.χ. ΕΡΤ) μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε, ανέβασε τους αντικυβερνητικούς τόνους…

Αλλά ο προσανατολισμός κατά των καταλήψεων και των «αλληλέγγυων» είναι σταθερός για τον υποψήφιο του ΚΚΕ.

Στις 3 Μαρτίου απαντώντας σε ερωτήσεις στην εφημερίδα Real και ειδικά για την «υποβάθμιση των γειτονιών» αναφέρθηκε μόνο στην παρουσία προσφύγων-μεταναστών, αγνοώντας τις πραγματικές μεγάλες αιτίες: κατάρρευση-υποβάθμιση δημόσιων υποδομών, φτώχεια-ανεργία, ρύπανση-σκουπίδια κλπ.

«Σε περιοχές ιδιαίτερα του 1ου, 4ου, και 6ου Διαμερίσματος ζει σε δύσκολες συνθήκες αυτός ο κόσμος που συχνά τον εκμεταλλεύονται διάφοροι ”αλληλέγγυοι” και κυκλώματα ΜΚΟ. Είναι απαράδεκτο το καθεστώς των καταλήψεων στο 1ο Διαμέρισμα, που οι διάφοροι ”έμποροι ανθρωπισμού” στοιβάζουν πρόσφυγες σε ακατάλληλα κτίρια, χωρίς συνθήκες υγιεινής. Έχει ευθύνη η κυβέρνηση και ο δήμος γι’ αυτή την κατάσταση»,

απάντησε ο Ν. Σοφιανός.

Κι εδώ το βασικό μέτωπο είναι στις καταλήψεις, ενώ απουσιάζει η βασική τοποθέτηση κάθε αριστερού πόσο μάλλον κομμουνιστή, πως με τους πρόσφυγες και μετανάστες ζούμε και παλεύουμε μαζί κι έτσι αντιμετωπίζουμε και την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ και το ρατσισμό, ανοικτό ή συγκεκαλυμμένο.

Νοικοκυραίους δεν έχει μόνο η Αθήνα

Δεύτερο, ακόμα πιο προβληματική είναι η στάση του ΚΚΕ για το προσφυγικό στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, με αποκορύφωμα όσα έγιναν στη Σάμο με την πανσαμιώτικη «απεργία» στις 7 Φλεβάρη 2019.

Εκεί το Εργατικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, που βρίσκονται υπό την επιρροή του ΠΑΜΕ, διοργάνωσαν κοινή κινητοποίηση με φορείς όπως:

Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου, Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας, Ένωση Ξενοδόχων Σάμου, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων, Δικηγορικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος κλπ.

Δηλαδή με τους εκπροσώπους της αστικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων του νησιού.

Σαν να μην έφταναν αυτοί, την εν λόγω «απεργία» στήριξαν η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Σάμου, δηλαδή το τοπικό κράτος και η Μητρόπολη!

Εντάξει, αλλά μήπως η «ταξική αντίληψη» του ΚΚΕ επέδρασε στις αστικές και μικροαστικές δυνάμεις; Ποιο ήταν το πλαίσιο της κινητοποίησης, όπως διατυπώθηκαν στο κοινό κάλεσμα των φορέων της Σάμου:

  • Εδώ και τώρα να κλείσει το hotspot στη Σάμο και στα άλλα νησιά. Να μη δημιουργηθεί νέο ΗΟΤ SPOT στη Σάμο.
  • Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες και επιτέλους οι Υπηρεσίες Ασύλου να απεγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στους οποίους έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέληση τους κρατούνται και παραμένουν “όμηροι” στο νησί.
  • Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.
  • Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην Ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Στη Σάμο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας.

Πέρα από τις φιοριτούρες, το βασικό αίτημα είναι να κλείσουν τα hot spot στη Σάμο και όχι να κλείσουν όλα τα hot spot παντού. Απεναντίας οι φορείς (και το ΚΚΕ) ζητούν οι πρόσφυγες «να μεταφερθούν σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες», προφανώς σε κέντρα-στρατόπεδα, αλλά ανθρώπινα. Το βασικό στοιχείο που σφραγίζει το πλαίσιο είναι να φύγουν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί! Αυτό θέλουν εξάλλου οι περισσότεροι φορείς των «νοικοκυραίων» με τους οποίους συμμάχησε το ΚΚΕ και το οποίο το υπηρέτησαν με αντιπροσφυγική ρητορική και όχι μόνο σε προηγούμενες φάσεις.

Ο νοικοκύρης θέλει ασφάλεια και τάξη

Τρίτο, σε πρόσφατο ντιμπέιτ (10/5/2019) στο ραδιοσταθμό 9,84, ο Ν. Σοφιανός αφού κατήγγειλε «το κλίμα ανοχής που υπάρχει απέναντι στα ναρκωτικά, τη διακίνηση, τις πιάτσες» σημείωσε πως «αυτά τα προβλήματα τα έχουμε συζητήσει και με τους αστυνομικούς κατά την επίσκεψή μας στα αστυνομικά τμήματα και θεωρούμε πραγματικά ότι πρέπει να στηριχτεί η Ελληνική Αστυνομία στο να αντιμετωπίσει αυτό το οργανωμένο έγκλημα»!

Να στηριχθεί η σημερινή Ελληνική Αστυνομία για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα; Μα δεν συνδέεται η αστυνομία με τη διαχείριση του «προβλήματος των ναρκωτικών»; Είναι κάποιος ουδέτερος μηχανισμός ή μήπως χωρισμένος σε θετικά-αρνητικά (για τον λαό) καθήκοντα; Δηλαδή, η καλή αστυνομία πιάνει τους κλέφτες, η κακή κτυπάει τους απεργούς; Λίγο «αναθεωρητικό» δεν είναι αυτό;

Και πάλι δεν πρόκειται για κάποια λεκτικό γλίστρημα του υποψηφίου του ΚΚΕ στην Αθήνα. Στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία υποψήφιοι του ΚΚΕ επισκέφτηκαν με ιδιαίτερη επιμέλεια αστυνομικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και το «αμαρτωλό» και βεβαρυμένο με τόσες κατηγορίες για κακομεταχείριση, βασανιστήρια ακόμα και για θανάτους κρατουμένων Α.Τ. Ομόνοιας (πριν λίγο καιρό είχε κτυπηθεί απ΄έξω ένας νέος αγωνιστής μέλος της νΚΑ), αλλά και των Εξαρχείων (στις 10 Απριλίου). Εκεί οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν βρήκαν τίποτα το συγκεκριμένο να πουν για την κατασταλτική δράση των συγκεκριμένων τμημάτων, εκτός από μια γενική τοποθέτηση «πως δεν είναι εχθρός μας ο λαός που αγωνίζεται»… Στο Α.Τ. Χαϊδαρίου οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ενημέρωσαν για το αίτημα για «επίδομα ανθυγιεινής εργασίας»(!) στους αστυνομικούς, ενώ στη Μαγνησία μίλησαν για «έλλειψη προσωπικού» (κι ας έχει η Ελλάδα την υψηλότερη αναλογία αστυνομικών στην ΕΕ, πίσω μόνο από την Κύπρο)!

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι η διεκδίκηση ψήφου από χαμηλόβαθμα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, ούτε πολύ περισσότερο η προσπάθεια να έχουν οι κομμουνιστές «μάτια και αυτιά» ακόμα και μέσα στους μηχανισμούς καταστολής (κάτι που δεν γίνεται βεβαίως με περιοδείες). Το ερώτημα είναι με ποια αντίληψη θα γίνει αυτή η παρέμβαση. Με νομιμοποίηση του ρόλου της αστυνομίας, με αίτημα για περισσότερη αστυνόμευση (αλλά στις «καλές πλευρές») ή με αποκάλυψη και αγώνα ενάντια στο ρόλο της;

Δεν είναι τυχαίο πως τα στελέχη του ΚΚΕ «ξεχνούν», στην πλειονότητά τους τουλάχιστον, να αναφερθούν σε βασικά αιτήματα του κινήματος: κατάργηση ΜΑΤ, απομάκρυνση της αστυνομίας από τις λαϊκές κινητοποιήσεις και αφοπλισμός της σε διαδηλώσεις, κατάργηση τμημάτων της ασφάλειας όπως «υπεράσπισης του πολιτεύματος», συνδικαλιστικό κλπ.

Αλυτρωτισμοί και επιθετικότητα μόνο από τους γείτονες

Τέταρτο, στο πρωτοσέλιδο σχόλιο του Ριζοσπάστη την Τετάρτη 15/5/19 γραφόταν:

«Με την ψήφο στο ΚΚΕ ο λαός μπορεί να δώσει απάντηση. Να απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης, που με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στρώνουν το έδαφος για ”συμβιβασμούς”, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, αναγνωρίζοντας εμμέσως κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο, εκφράζοντας θέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων, που θέλουν να μοιράσουν τον ενεργειακό πλούτο στην κυπριακή ΑΟΖ».

Τι λέει δηλαδή εδώ το όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ; Κάνει κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από θέσεις «υπερπατριωτικές», εννοώντας πως όλη η Ανατολική Μεσόγειος ανήκει στην Ελλάδα και την Κύπρο, δηλαδή στις αστικές τους τάξεις; Πέρα από ότι αυτή η θέση δεν αντιπαλεύει τον επικίνδυνο ελληνικό εθνικισμό, κτυπά και ανοικτές πόρτες. Μα αυτό ακριβώς θέλει το κεφάλαιο στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία: να διαχειριστεί αυτό τα ενεργειακά κοιτάσματα στην περιοχή, να τα δώσει στις πολυεθνικές της ενέργειας, να τα βρει με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ (παίζοντας τυχοδιωκτικά στην αντίθεσή τους με την Τουρκία) και εάν χρειαστεί να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος με την Άγκυρα.

Όταν το ΚΚΕ ταυτίζεται με την εθνική (αστική) γραμμή για τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της Ελλάδας, για το πού φτάνει η ελληνική ΑΟΖ και βλέπει μόνο τουρκική επιθετικότητα δεν υπηρετεί τα εργατικά συμφέροντα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, αλλά ρίχνει νερό στις αστικές επιδιώξεις και συμπλέει με τις ψευδαισθήσεις του μικροαστού νοικοκυραίου που νομίζει πως κάποια ψίχουλα από την πίτα θα πέσουν και σε αυτόν.

Πηγή: ΠΡΙΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 45.88% ( 17
Συμμετοχές )



78 σχόλια στο “Αριστερά της ανατροπής ή των νοικοκυραίων;

  1. πρώην "αντικαπιταλιστης"

    Τελικά μετά από μια τέτοια ανάλυση, την προβολή των θέσεων του ΚΚΕ και την αντιπαράθεση σε αυτές τις θέσεις από τον αρθρογράφο που εκφράζει τις απόψεις του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιβεβαιώνετε η κατρακύλα και η γύμνια της πολιτικής των λεγόμενων αντικαπιταλιστων και η πλήρης ταύτιση τους με ότι λούμπεν υπάρχει.
    Ώρα για ΚΚΕ.

    Reply
    1. Αντώνης Ζ.

      Με τέτοιο ΚΚΕ, επιβεβαιώνεται η κατρακύλα της δεξιάς του γραμμής. Αστυνομικά τμήματα, ανάγκη αστυνόμευσης, κάλεσμα στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ανώτατοι πρώην ΝΑΤΟικοί στρατηγοί υποψήφιοί του, συμμαχία με τους νυκοκυραίους στα νησιά. Νομιμότης, τάξη, ασφάλεια και ολίγον “πατριωτισμός” για να απευθυνθούμε στο συντηριτικό ακροατήριο, μπας και πάρουμε καμιά ψήφο… Δεν σας φταίει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι υπόλοιπη αριστερά ρε παιδιά, η γραμμή σας φταίει…

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Σώπα μας έπεισες! Όπως έπεισε το ΚΚΕ το μητροπολίτη Σάμου, την περιφερειακή αρχή Βορείου Αιγαίου και τους νοικοκυραίους. Αυτούς που δεν ήθελαν τα προσφυγοπούλα στα σχολεία.

      Reply
    3. pikionis

      Για τον πρώην αντικαπιταλιστή και τώρα καπιταλιστή.
      Για όποιον ΔΕΝ θέλει να καταλάβει, η οποιαδήποτε λογική επιχειρηματολογία είναι άχρηστη…

      Reply
  2. Διομήδης

    Το ότι το ΚΚΕ σε αυτή την προεκλογική περίοδο έχει πάρει σβάρνα όλα τα αστυνομικά τμήματα και τις αστυνομικές διευθύνσεις, συναντιέται με τους διοικητές της αστυνομίας, μιλάει για… την έλλειψη προσωπικού των μηχανισμών καταστολής, φωνάζει για την ελλειπή αστυνόμευση και άλλα πολλά τέτοια δεν σας προβληματίζει δηλαδή!!! Και σας φαίνεται… ως… κατρακύλα η κριτική του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ!!!
    Τι να πει κανείς; Κάθε στοιχειωδώς αριστερός άνθρωπος, πόσο μάλλον οι κομμουνιστές, καταλαβαίνουμε πολύ καλά…

    Reply
  3. Γιώργος Λυγκουνάκης

    Δυστυχώς το ΚΚΕ το οποίο και σωστά έκραζε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιπούς ότι με έναν τρόπο “σύρονταν” πίσω από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα με ένα τρόπο “σύρεται” πίσω από την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

    Μιλάμε για έναν πολύ περίεργο δικομματισμό ο οποίος έχει πολώσει όλο το επίσημο πολιτικό σκηνικό και όχι μόνο.

    Reply
    1. πρώην ψηφοφόρος ΚΚΕ

      Δεν είναι δικομματισμός Γιώργο. Το ΚΚΕ δυστυχώς ψαρεύει στα θολά νερά του συντηρητικού ψηφοφόρου. Κάνει μια εκλογική καμπάνια με δεξιό πρόσημο, για να δημιουργήσει άνοδο εκλογική. Πέρα από τις λεκτικές του αναφορές στην “ασφάλεια και τάξη”, τις “ελλείψεις στην αστυνομία’ και τις περιοδείες στα τμήματα (ακόμα και στο ΑΤ Ακροπόλεως…), έχει και αφηρημένα κεντρικά συνθήματα… Μια καμπάνια προσαρμοσμένη στους νυκοκυραίους και τη μέση συνείδηση. Αναρωτιέμαι, το κεντρικό σύνθημα “Μαζί Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!” μοιάζει με σύνθημα κομμουνιστικού κόμματος για αναμέτρηση με την αστική πολιτική, ή θα μπορούσε να είναι ένα ουδέτερο σλόγκαν από ΚΙΝΑΛ μέχρι ΠΟτάμι και από Αβραμόπουλο μέχρι ΣΥΡΙΖΑ;

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Εμένα με προβληματίζουν και τα βίντεο του, με full HD και πολυκάμερο.

        Reply
  4. Ανώνυμος

    ο πανικός του εξωκοινοβουλίου μπροστά στο ΚΚΕ.
    ό,τι σώσουμε!

    Reply
  5. Σ.Τ.

    Για να τα λέμε όλα , επί Στάλιν η εγκληματικότητα ήταν στο κατώτερο σημείο. Αν εξαιρέσουμε φυσικά το πολιτικό έγκλημα….

    Reply
  6. πικάπα

    Η πολιτική γίνεται και με συνθήματα και σε κάποιες οριακές στιγμές γίνεται κυρίως με συνθήματα. Συνθήματα καίρια όμως είναι αυτά που πατούν στη συγκεκριμένη κατάσταση. Όπως π.χ και ο “λόγος του Άρη”, που τσιτάρησε χτες ο Τσίπρας. Ελλείψει εξ αριστερών ικανής επαφής με τη “συγκεκριμένη κατάσταση” δεν είναι καθόλου περίεργο που -ότι και να λέμε- ο Σύριζας θα εξακολουθεί να αλωνίζει τις αριστερές ψήφους και να ταλανίζει την αριστερή ιδέα. Ενώ άλλοι πιο ραφ αγανακτισμένοι των υποτελών τάξεων θα λοξοδρομούν ακροδεξιά.
    Για την εξαίρεση του ΚΚΕ που δικαιολογεί αξιοπρεπώς την ύπαρξή του αλλά βέβαια τρέχει και δεν φτάνει είπα ήδη αρκετά θετικά…μέχρις παρεξηγήσεως.

    Στην αρχή των μνημονίων, καθιερωμένος αριστεριτζής, συριζαίος τότε, έγραφε σε περισπούδαστο άρθρο ότι η μάχη είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν καμιά ιδιοκτησία και αυτών που έχουν. Ίσως έχει ακόμη κάποια μέρη στο κόσμο όπου ένα τέτοιο σύνθημα θα έφτιαχνε κάποια δουλειά, με αρκετά εάν και εφόσον βέβαια. Στην Ελλάδα όπου η μεν κοινωνική ασφάλεια είναι μηδέν, αλλά σε αντιστάθμισμα λαϊκών κατακτήσεων βασικό εργαλείο λαϊκής επιβίωσης είναι το συντριπτικό ποσοστό λαϊκής ιδιοκατοίκησης -ενώ επιπλέον ίσως και οι μισοί έχουν ακόμα ένα κομματάκι γης κάπου σε κάτι κατσάβραχα- μια τέτοια “διανόηση” είναι ούφο. με σκούφο. Η έννοια “αριστεριστής” είναι παρεξηγημένη, κακο-και-πολυ-χρησιμοποιημένη και δηλαδή αναχρονιστική: Προτείνω την έννοια “αριστεριτζής” γιατί εκφράζει καλύτερα το δήθεν του πράγματος.

    Reply
    1. Left G700

      Προτείνω την έννοια “αριστεριτζής” γιατί εκφράζει καλύτερα το δήθεν του πράγματος.

      Douze points!

      Reply
  7. Τελμαν

    Το αν κανει καλα ή ασχημα το ΚΚΕ που παρεμβαινει στα σωματα ασφαλειας φαινεται απο το ποιοι εχουν παθει πανικο και του επιτιθενται σε αυτους τους χωρους με μανια.

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10328511

    Μαλλον και ο Λενιν που ελεγε οτι ειναι ζωτικης σημασιας για την επανασταση να υπαρχει ρηγμα στα σωματα ασφαλειας ηταν νοικοκοιραιος ή μαλλον καποιοι ειναι αθεραπευτοι οπορτουνιστες…

    Reply
    1. πρώην ψηφοφόρος ΚΚΕ

      Κανένας σοβαρός κομμουνιστής δεν διαφωνεί ότι χρειάζεται παρέμβαση στα στους στρατιωτικούς μηχανισμούς. Κάθε άλλο. Όμως άλλο παρέμβαση για μια σειρά πράγματα που θα χρειαστούν στο μέλλον… και άλλο η υπόκλιση στην ατζέντα “ασφάλεια, αστυνόμευση” και η επαφή με τους διοιητές αστυνομικών διευθύσνσεων για τις… ελλείψεις προσωπικού. Ήμαρτον. Το καταλαβαίνεις καλά αυτό πιστεύω Τέλμαν.
      Διάλυση των ΜΑΤ, αφοπλισμό της αστυνομίας, κατάργηση του “συνδικαλιστικού” της ασφάλειας και της “κρατικής ασφάλειας” θα έπρεπε να ζητούν οι περιοδεύοντες κομμουνιστές από τους μπάτσους.
      Ο Λένιν και οι κομμουνιστές φτιάχναν παράνομο μηχανισμό στα σώματα αυτά και το στρατό, δεν έκαναν συναντήσεις on air με τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων για ψήφο. Πάψτε να κάνετε παιδιάστικη αντιπαράθεση ρε σεις!

      Reply
      1. Τέλμαν

        Ναι ρε θα το βγάλει φιρμάνι το ΚΚΕ αν φτιάχνει ή αν έχει παράνομο μηχανισμό στα σώματα ασφαλείας.

        Πραγματικά το ποιος κάνει παιδιάστικη αντιπαράθεση είναι φανερό.

        Reply
    2. Σ.Τ.

      Ειναι φανερο οτι προκειται για μεγαλοφυη τακτικο ελιγμο αντιστοιχο του συμφωνου μολοτωφ ριπεντρωφ, και της συμφωνιας της Τεχεράνης.
      Το κκε γραφει ιστορια και δεν ειναι αστειο.

      Reply
    1. Αλέξης

      Κοίτα ανώνυμε: Εαν με άρθρα τέτοιου ύφους και ήθους νομίζετε ότι απαντάτε στην πολιτική κριτική που σας γίνεται, τότε κρίμα. Καθένας από εμάς (οι περισσότεροι αν θέλεις) αν ήθελαν θα έγραφαν ανάλογο άρθρο με αντίστοιχο “κρύο” χιουμοράκι αλλά με τρισχειρότερα για τα όσα κάνει και λέει το ΚΚΕ. Ο Βασιλάκης ο σφυροδρέπανος που το έγραψε έχει μακρά θητεία στην ειρωνία. Δεν πειράζει, αυτό ξέρει, αυτό κάνει. Όμως είναι κρίμα, για τις ανάγκες της εκλογικής αντιπαράθεσης να μετατρέπετε την “κατιούσα” σε “κατινιούσα”. Έτσι η αντιπαράθεση, η χρήσιμη πολιτική κριτική που κάνει καλό σε όλες τις πλευρές πάντα (και ας μην την αντέχουν κάποιοι) και πάνω απ΄ όλα η πολιτική έχει πάρει την… κατιούσα.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Μια χαρά πολιτικά σας απαντάει. Συγκεκριμένα επιχειρήματα, με αποδείξεις και με δομημένο λόγο. Αυτός που γράφει….δημιουργικά είναι το ΠΡΙΝ το οποίο στην καλύτερη στηρίζεται στο ότι αυτοί που διαβάζουν το άρθρο του δεν θα μπουν να δουν τι πραγματικά ειπώθηκε.

        Reply
        1. Αλέξης

          Αν αυτό το υφάκι του κρύου “χιούμορ” το θεωρείς πολιτική απάντηση, ΟΚ. Δεν μπορώ να πω κάτι, συνεχίστε έτσι…

    2. Κώστας

      Έκλαψα εκεί που ο σφυροδρέπανος λέει σαν ατράνταχτο επιχείρημα πως ο Νικόλας ο Σοφιανός όταν δέχεται ρατσιστικές ερωτήσεις απαντάει ρατσιστικά λόγω … αγωγής από το σπίτι του. Για να μην προσβάλλει τον σταθμό και τον δημοσιογράφο μάλλον. Αν λοιπόν η ερώτηση λέει πως Πολλοί λένε πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι συμφορά ο Σοφιανός θα συμφωνήσει με αυτό, θα το πάρει ως δεδομένο

      Το ξανασυζητήσαμε. Το πρόβλημα δεν είναι οι ΑΥΡΙΑΝΕΣ του ΚΚΕ τύπου Κατιούσα αλλά οι Σοφιανοί

      Κώστας

      Reply
    3. Ανώνυμος

      Κακες οι δηλώσεις σοφιανου διότι:

      Τσουβαλιάζουν τους αλληλέγγυους Έλληνες αγωνιστές που ως συλλογικότητες συγκριτησαν δομές φιλοξενίας προσφύγων (σιτι πλαζα κλπ), με τις κατσαπλιαδικες καπιταλιστικες μκο. Μεγα λάθος, δεν ίσχυε κάτι τετιο. Ισχύει το αντίθετο.

      Κακό το κείμενο του μεγαλοοικονομου διότι οι χαρακτηρισμοί “σταλινιφασιστας” κλπ, απο κλείνουν οποιαδήποτε πιθανότητα για γόνιμη αντιπαράθεση. Τελεία.

      Απο κει κ πέρα: Ουσιαστικη γραμμή κ πολιτική για το προσφυγικό, δεν έχει ούτε η ανταρσυα (κ οι οργανώσεις που την αποτελούν), ούτε το κκε, ούτε το εεκ. Ούτε και οι υπόλοιποι φυσικά! Γιατί; διότι όλοι μιλαμε με γενικότητες κ αφηρημένα σχήματα. Πχ λέμε γενικά “πρόσφυγες”. Λάθος. Οσο δεν είμαστε με όλους τους Έλληνες παρότι Έλληνες, διότι υπάρχει ενα 25% Ελλήνων που είναι το κεφαλαιο κ οι υπηρέτες του (εθνικιστές, κοσμοπολίτες κ μαφιοζοι κλπ), έτσι κ δεν είμαστε με όλους τους πρόσφυγες διότι υπάρχουν οντως κ εγκληματικές συμμορριες προσφύγων. Που για να επιβιώσουν δεν επιλέγουν ούτε την συλλογικοποιηση ούτε το κίνημα.

      Άλλο πρόβλημα: Μιλάμε με γενικότητες κ όσον αφορά την κοινή ζωή προσφύγων κ ντόπιων. Πως θα γίνει αυτή; το μοναδικό σωστό βημα που έχουμε καταφέρει ως λαϊκό κίνημα ειναι η ένταξη των προσφυγοπουλων στα σχολεία! Οκ το άλλο θέμα ομως εκκρεμμει: Διαφορετικά ήθη κ έθιμα πολλές φορές ανταγωνιστικα (πχ ρολος γυναίκας, θρησκείες κλπ) καθιστούν κούφια λέξη την λέξη “πολυπολιτισμικοτητα”. Πως εμείς έμπρακτα θα συμβάλλουν ως λαϊκό κίνημα στην κοινή καθημερινη ζωή κ συμβίωση ντόπιων κ μεταναστών κ προσφύγων με υπέρβαση του ρατσισμού κ των κακισυων πρακτικών που υπάρχουν κ στις 3 κατηγορίες πληθυσμού που ανεφερα;

      Σε όλα αυτά υπάρχουν κυριως μόνο γενικότητες κ αφορισμοί ως απαντήσεις εκ μέρους των αριστερών, των κομμουνιστών, των αναρχικών. Κ εύκολοι χαρακτηρισμοί κ κατηγορίες ενθεν κακειθε. Καιρό να γίνουμε συγκεκριμένοι πια.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Οσο ειναι κακιστη η λογική του κκε που εκφράστηκε απο τον σοφιανο διότι τσουβαλιαζει αλληλέγγυους Έλληνες αγωνιστές κ συλλογικότητες με τις καπιταλιστικες μκο (άθλιο κ ψευδές τσουβάλιασμα), άλλο τόσο ειναι κάκιστο το κείμενο του μεγαλοοικονομου (που εκφράζει το εεκ), διότι αφενός δεν συγκεκριμενοποιεί το ΠΩΣ υλικα κ έμπρακτα θα συνυπάρξουν ντοποιοι κ πρόσφυγες κ αφετέρου οι χαρακτηρισμοί του ειναι λάθος.

        Για την καθημερινοτητα ντοπιων κ προσφυγων/μεταναστων: Πέρα από το οτι καταφέραμε να εγγράφουν κ να φοιτούν δτα σχολεία τα προσφυγοπουλα (κ κάποιες δομές φιλοξενίας που ομως εχουν πολύ συγκεκριμένα όρια), ΔΕΝ έχουμε καταφέρει ως λαϊκό κίνημα κ ως αριστεροί, κομμουνιστές κ αναρχικοί, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!

        Οι γενικότητες των συνθημάτων μας, ΔΕΝ βοηθούν καθόλου πια! ΠΩΣ οργανώνεται η κοινή καθημερινότητα ντόπιων, προσφύγων κ μεταναστών στην κάθε γειτονιά; ΠΩΣ επιλύονται οι τριβές κ οι συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων σε κάθε γειτονιά; ΠΩΣ θα ηττηθούν οι αντιανθρωπινες πλευρές (ρατσισμός, εθνικισμός, σεξισμός κλπ), που υπάρχουν τόσο στην κουλτούρα των ντόπιων Ελλήνων, οσο κ στην κουλτούρα των προσφύγων κ των μεταναστών; Ε;

        Μας απασχολούν αυτά; πολύ πιο λιγο… Πιο πολύ ενδιαφέρει το να την μπει ο ένας στον άλλον. Έτσι ομως, πάμε πάτο.

        Reply
        1. Left G700

          Βρε καλώστον, τον San Rocco! Κι έλεγα κι εγώ, πού χάθηκε αυυτή η ψυχή!

  8. λαθραναγνώστης

    Θεωρώ ότι είναι χαμένος κόπος πλέον, να προσπαθεί κανείς να απαντήσει επι της ουσίας σε τέτοια άρθρα.
    Με περίσσια εμπάθεια, έχετε πλάσει μια εικονική πραγματικότητα για το ΚΚΕ και πάνω σ αυτή κάνετε την πολεμική σας

    Reply
  9. Τάκης

    Οτι το ιερατείο του ΚΚΕ υποστηρίζει αντιδραστικές, σχεδόν προτεσταντικές απόψεις σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, το γνωρίζουν όλοι οι κατατρεγμένοι του συστήματος.
    Οτι υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πως είναι κομμουνιστές,και δεν σοκάρονται απο αυτή την ύβρη, να υμνούν το μπατσαριό και να προβοκάρουν ανιδιοτελείς αγωνιστές, για την προστασία μικροαστικών συμφερόντων, είναι ακατανόητο.

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Πίστεψε με, πολλοί εκεί μέσα δε σοκάρονται πλέον από πολύ χειρότερα. Θέλει στοιχειώδη πολιτική ευαισθησία για να σοκαριστείς.

      Reply
  10. ΚΟΜΠΑ

    Σοβαρά ε από εκεί φαίνεται η κατρακύλα και η κλίση προς τα δεξιά?
    Δηλαδή το καραμπινάτο διαχειριστικό μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κάτι το ανατρεπτικό που μόνο στο αριστερό τμήμα του πολιτικού χάρτη μπαίνει?Σοβαρευτείτε επιτέλους και σταματήστε να λειτουργείτε με πιασάρικους όρους που μόνο ελαφρόμυαλους χομπίστες πείθουν.
    Και επιτέλους κόφτε τη λάσπη για τα νησιά και ιδίως με την Σάμο γιατί τα γεγονότα σας διαψεύδουν πανηγυρικά.Αλήθεια γιατί δε λέτε τι όντως συνέβη στην περιβόητη απεργία και ποιοι τελικά στρατεύτηκαν με το ΠΑΜΕ?
    Γιατί κρύβετε τη δράση του ΠΑΜΕ όλο αυτόν τον καιρό στα νησιά και πώς πάλεψε με θεούς και δαίμονες απέναντι στους νοικοκυραίους που λες και τα φασιστικά θρασίμια? Πώς στιγματίστηκαν και στιγματίζονται αγωνιστές για τη δράση τους και από πάνω έχουν να τρώνε ένα κάρο διαστρεβλώσεις και ψέμματα από τους ανύπαρκτους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ?
    Ο κομμουνιστής πρέπει να έχει τόσο συνέπεια στις θέσης του και στον ταξικό του ρόλο όπως και απαιτείται να λειτουργεί υποχρεωτικά στις μάζες ακόμα και αν το πλαίσιο είναι αντιδραστικό.Δηλαδή μέσα στους μπάτσους δεν υπάρχουν άτομα που όντως πιέζονται,και προφανώς δεν μιλάμε για ματατζήδες,ρουφιάνους,γαλονάδες και ασφαλίτες,αλλά για κόσμο που μπήκε όπως μπήκε και προβληματίζεται ακόμα και σε ρηχό στάδιο.Εκεί δηλαδή απαγορεύεται να παρεμβαίνει ο κομμουνιστής? Γιατί και ιστορικά δεν είναι λίγες οι φορές που τμήματα της ασφάλειας(αστυνομία,στρατός) στασίασαν,έπαιξαν διπλό ρόλο και ακόμα προσχώρησαν στις τάξεις του κομμουνιστικού κινήματος.Δηλαδή τι μονοδιάστατη και παρωχημένη λογική και τι τσουβάλιασμα είναι αυτό όταν θεωρείται μεμπτό να γίνεται ενημέρωση και κάλεσμα για στήριξη.Και αν πράγματι υπάρχει κάποια έκπτωση επί των θέσεων για να ψαρεύει σε θολά νερά το ΚΚΕ βγείτε και μιλήστε συγκεκριμένα και όχι με αοριστολογίες.Επίσης επί του συγκεκριμένου βγείτε και πείτε ποιοι είναι οι πρώην ΝΑΤΟικοί στρατηγοί που είναι υποψήφιοι και μιλήστε μας για το αν το ΚΚΕ έχει υψώσει ανάστημα στο ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς διαχρονικά ανόητοι.Προφανώς βέβαια για να προλάβω τυχόν παρερμηνείες το ποιες είναι οι θέσεις του ΚΚΕ περί των σωμάτων ασφαλείας,τι βαθμό παρέμβασης και τι αυταπάτες δημιουργούνται υπάρχουν σε δημόσια θέση και κριτική για όποιον “σφίγγεται”.Η αστυνομία και ο στρατός είναι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους,ξέρουμε τον ρόλο τους και το ταξικό κίνημα είναι έτοιμο να τους αντιμετωπίσει.Αρκεί να είναι δομημένο σωστά,ατσαλωμένο και με στρατηγική που γνωρίζει τον εχθρό ΕΦ’ΟΛΗΣ της ύλης.
    Τώρα εάν κάποιοι βλέπετε την παρέμβαση των κομμουνιστών από το ομφαλοσκόπιο σας και αδυνατείτε να βγάλετε συμπεράσματα από την καθημερινή δράση και την ιστορία καλά κρασιά και καλό κυνηγητό της ουράς σας.

    Reply
    1. kokkiniotis Post author

      Καλό είναι να αποφεύγονται χαρακτηρισμοί του είδους: “ανόητοι”, “ανύπαρκτοι” κ.α. Ας μένουμε στην αντιπαράθεση πολιτικών επιχειρημάτων. Το σχόλιο αυτό απευθύνεται γενικώς προς όλους τους σχολιαστές μας.

      Reply
      1. kokkiniotis Post author

        Προσθέτω με την ευκαιρία, έξυπνοι ή λιγότερο έξυπνοι υπαινιγμοί, που έμμεσα ταυτίζουν κόμματα ή κομμάτια ή αγωνιστές της αριστεράς με ναζί κλπ, ας μη γράφονται άδικα στην Παντιέρα.

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Δεν είναι ψέμα η σχέση σωμάτων ασφαλείας με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Εκεί πάει το αστείο. Επίσης έμαθα και ότι η παντιέρα εκτός από αστυνομία καλού χιούμορ έχει και πρόβλημα κατανόησης των μηνυμάτων. Καλό είναι να μαθαίνεις.

        2. kokkiniotis Post author

          δεν το βρίσκω υψηλό χιούμορ να λες ότι το μαζί που λέει το ΚΚΕ πάει με το ναζί.

    2. Αλέξης

      Όπως απαιτείς να αναφέρονται σωστά οι θέσεις του ΚΚΕ, να το κάνεις και εσύ!
      Το διαχειριστικό πρόγραμμα που αναφέρεις, αναφερόμενος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέγεται αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης στην ορολογία του μετώπου μας. Και διευκρινίζεται ότι είναι στόχοι που δεν εφαρμόζονται στο σύνολό τους και δεν ολοκληρώνεται στον καπιταλισμό (για αυτό αντικαπιταλιστικό), αλλά με επανάσταση και εργατική εξουσία. Κατανοητό ως εδώ; (Για την ιστορία, επειδή λυσάτε με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, διαβάστε λίγο θεωρία. Ο πρώτος που συνέγραψε τέτοιο πρόγραμμα ήατν ο … Μάρξ).
      Δεύτερον. Δεν σας κατηγορούμε γιατί απευθύνεστε σε ένστολους, ή γιατί ζητάτε ψήφους από κάποιους τέτοιους. Δικαίωμά σας… Όμως οι συναντήσεις των κλιμακίων και υποψηφίων σας είναι με τους γαλονάδες (όπως τους λες και εσύ), με τους αστυνομικούς διευθυντές-διοικητές. Ο κομμουνιστής δεν απαγορεύεται να παρεμβαίνει οπουδήποτε, δεν είναι κομμουνιστική παρέμβαση η συνάντηση με τον διοικητικό κατασταλτικό μηχανισμό όμως, δημόσια και με φωτογραφίσεις και ρεπορτάζ…
      Επίσης, αφού κάνετε τέτοιες “παρεμβάσεις” στα μπατσάδικα, ως κομμουνιστικό κόμμα θα περίμενε κανείς να υπογραμμίζετε στις συναντήσεις και περιοδείες σας τα απλά λαϊκά αιτήματα για διάλυση των ΜΑΤ, για απαγόρευση της παρουσίας αστυνομικών και ασφαλιτών στις συγκεντρώσεις και άλλα που θα μπορούσατε να πείτε. Εσείς αναδεικνύεται κυρίως την “έλλειψη προσωπικού” στα τμήματα, τα μισθολογικά ζητήματα των μπάτσων και την ανάγξη της αστυνόμευσης και “η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της”… Καταλαβαίνεις τη διαφορά ή να τα πω πιο αναλυτικά;

      Reply
      1. ΚΟΜΠΑ

        Δεν έχεις απαντήσει ειλικρινά τίποτα.
        Για το “αντικαπιταλιστικό” κατ’όνομα μόνο πρόγραμμα σας,δεν μας απαντάς τι παράθυρα αφήνει για διακυβέρνηση εντός καπιταλισμού και δεν μας αναφέρεις ποιο ακριβώς τμήμα από το σύνολο,σε τι συνθήκες και γιατί ολοκληρώνεται προ-επαναστατικά,σύμφωνα πάντα με τα δικά σου γραφόμενα.
        Μιλάς πολύ γενικόλογα και αρκετά ασαφή.
        Άρα λοιπόν,αφού η εργατική – λαϊκή εξουσία είναι του “ακαθόριστου μέλλοντος”,ποια εξουσία,ποια κυβέρνηση θα υλοποιήσει στόχους όπως η αποδέσμευση από την ΕΕ;
        Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει να προσπαθεί να εγκλωβίσει σε έναν πολιτικό στόχο-σκαλοπάτι στο πλαίσιο του καπιταλισμού,που θα λειτουργεί δήθεν ως “γέφυρα” για την εργατική εξουσία,καλλιεργώντας εκ νέου την αυταπάτη κάποιας εκδοχής φιλολαϊκής διαχείρισης χωρίς να έχει ανατραπεί η καπιταλιστική εξουσία.Καταλαβαίνεις τώρα εσύ τη διαφορά ή να τα πω πιο αναλυτικά;
        Τα υπόλοιπα περί αναφοράς στον Μαρξ και προτροπές για θεωρία συγγνώμη αλλά είναι παντελώς αστεία και αστοιχείωτα.
        Για τα περί “αντιδραστικών” απόστρατων τα έχεις εδώ
        https://www.902.gr/eidisi/gia-toys-enstoloys/179298/na-katargithoyn-ta-mat
        για κατάργηση των ΜΑΤ λέει από το 1996,που και για να καταργηθούν εδώ που τα λέμε η πλουτοκρατία την εφεδρεία της θα την έχει έτοιμη για να προασπίσει τα του οίκου της και αυτό είναι προσωπική θεώρηση…
        https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3674502
        Για τις συναντήσεις τώρα αν έχεις πλήρη εικόνα τι συζητήθηκε εγχώριε Λάρι Κινγκ πες τα μας και εμάς τα πιπεράτα όπως αν όντως θίχτηκε η κατάργηση των ΜΑΤ,αν τέθηκε ζήτημα για τους ασφαλίτες,που επί τη ευκαιρία στα εργατικά συνέδρια του ΠΑΜΕ σουλατσάρουν συνεχώς τώρα τελευταία
        https://spasmenoparathyro.me/asfalitis-se-poreia/
        https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/173414/asfalitis-entopistike-stin-enarxi-ton-ergasion-video-foto
        (λες να είναι τόσο μαζοχιστές και να μην τα έχουν θέσει ως πάγιο αίτημα ή μήπως η θέση του ΚΚΕ για την καταστολή όλο αυτό το διάστημα είναι σε αντίθεση με αυτά που παρουσιάζεις;),έτσι λοιπόν για να μην νιώθουμε μοναξιά ξεσκέπασε τα…
        Για τον διοικητικό κατασταλτικό μηχανισμό τώρα αν εσύ βλέπεις μόνο αυτό και κρίνεις ότι η παρέμβαση έγινε εκεί μονάχα και όχι κυρίως στους χαμηλόβαθμους ένστολους ενημερώσου ξανά,δεν φταίω εγώ.Και σχετικά με τα όποια προβλήματα μισθολογικά και υποστελέχωσης αν υπάρχουν καλώς θίγονται σε συνδυασμό φυσικά με όλα τα υπόλοιπα που σκόπιμα αποκρύπτεις. Σταματήστε λοιπόν να παρουσιάζετε ότι σας συμφέρει αποκομμένο από το συνολικό πολιτικό πλαίσιο για να κάνετε μικροπολιτική.
        Όπως επίσης να τονιστεί ότι όλοι οι αξιωματικοί του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας που μπαίνουν υποψήφιοι είναι απόστρατοι.
        Τέλος για τον Αγγέλου που ανέφερες δεν φαίνεται από πουθενά ότι έχει υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ όπως και για τους υπόλοιπους απόστρατους των ΕΔ.
        Και ορίστε ορισμένα πράγματα για τον συγκεκριμένο μιας και τον παρουσιάζεις μονάχα με το βιογραφικό του.
        http://www.katiousa.gr/synentefkseis/giannis-angelou-to-kke-einai-i-ithaki-mias-poreias-megalis-kai-i-aparchi-gia-ola-ta-megala-nea/
        Και στην τελική οι κομμουνιστές δίνουν το χέρι να σηκωθεί σε όποιον πραγματικά μετανιώνει και νιώθει πρόθυμος να προτάξει τα στήθια του στους αγώνες της εργατικής τάξης,διαφορετικά θα μασταν ελιτιστές και θα κουβαλούσαμε μονάχα το καβούκι μας.
        Να θυμίσω ακόμα ότι και ο Νταλακογιώργος της Πενεν στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και μάλιστα με πλούσιο έργο εργοπατερισμού-διαγράφοντας συνδικαλιστές και τα σχετικά,αλήθεια τώρα που συσπειρώνεται στο ΝΑΡ η λογική σας μήπως σκοντάφτει κάπου;
        Εάν και αυτό είναι μεμπτό,τι να πω κρίμα σε λόγου σας.

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Εξακολουθείς να μην πείθεις γιατί κάποιος να στηρίξει το ΚΚΕ, γυρνώντας απλά και μόνο την πλάτη στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

          Όχι βέβαια ότι για όσους πλέον συνειδητά δε θέλουμε να βλέπουμε κανέναν, μπορεί να αλλάξει πλέον κάτι…

          Και αυτά τα περί κομμουνιστών άστα, οι πραγματικοί κομμουνιστές πλέον είναι οι υπερήλικες που φεύγουν λίγοι-λίγοι. Κανείς άλλος δεν έχει δικαιολογήσει αυτό το τίτλο, μη τον εξευτελίζετε άλλο.

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Όσο για τις παρεμβάσεις σε μπάτσους που λες, πολλοί έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε μπάτσους. Και έξω από τα ειρηνοδικεία ας πούμε, παρέμβαση στους μπάτσους κάναμε.

          Το να προσπαθείς να δικαιολογήσεις τη προεκλογική καμπάνια του ΚΚΕ στα Α.Τ. θα ήταν αστείο αν δεν ήταν κατάντια. Πάντως τη μέση νοημοσύνη μας δε μπορείς να τη μπερδέψεις.

        3. Αλέξης

          ΚΟΜΠΑ, δεν έγραψα αναλυτικά για το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα γιατί το θέμα εδώ ήταν άλλο. Αφού θέλεις όμως να συζητήσουμε σοβαρα για αυτό το μεγάλο θέμα ας ξεκινήσουμε.
          Κατ΄ αρχήν, πως θεωρούμε εμείς το πρόγραμμα αυτό και γιατί. Παραθέτω από τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου μας:
          “Πυλώνας μιας επαναστατικής τακτικής είναι ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης. Το αντικαπιταλιστικό πολιτικό πρόγραμμα πάλης, το οποίο διαπνέεται από µια συνεκτική λογική, από ενότητα στόχων, σκοπών και µέσων· περιλαμβάνει ένα πλαίσιο πολιτικών στόχων και διεκδικήσεων κοινωνικά ώριμων, ιστορικά αναγκαίων και λαϊκά κατανοητών, που αντιμάχονται συνολικά την αστική στρατηγική, για την ουσιαστική υλική βελτίωση των όρων ζωής και τον αγώνα των εργαζομένων, με αντικαπιταλιστική-επαναστατική δυναµική. Συμβάλλει ώστε οι άµεσες, επιµέρους, ταξικές διεκδικήσεις ενός νέου, νικηφόρου, εργατικού κινήµατος να συναρθρώνονται σε συνολική αντικαπιταλιστική πάλη και λειτουργεί ως γέφυρα σύνδεσης και μετάβασης στο πρόγραµµα της αντικαπιταλιστικής επανάστασης και της κοµµουνιστικής διεθνιστικής απελευθέρωσης.
          Το αντικαπιταλιστικό πρόγραµµα δεν παραπέµπει σε κάποιο ενδιάµεσο στάδιο, σε μια συσσώρευση μεταρρυθμίσεων με μοχλό μια αριστερή κυβέρνηση. Δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά στόχους ρήξης.”
          Είναι σωστό να μην εκλαμβάνεται σαν ένα σκαλοπάτι, για αυτό υπογραμμίζουμε ότι είναι στόχοι που οδηγούν στην εργατική εξουσία-αντικαπιταλιστική επανάσταση. Τέτοιους στόχους είχε πάντα το κομμουνιστικό κίνημα, δεν έχουν να κάνουν με κυβερνήσεις και με διαχείριση αυτά…
          Φυσικά η συζήτηση αυτή είναι πολύ μεγάλη και τώρα κάνουμε παράθεση αποσπασματική, δεν βοηθάει ο χώρος των σχολίων για μια ολοκληρωμένη και πιο ουσιαστική προσέγγιση του ζητήματος.

        4. ΚΟΜΠΑ

          Αλέξη συμφωνώ στο τελευταίο και νομίζω πως το κλείνουμε εδώ,τουλάχιστον με ένα βαθμό νηφαλιότητας.Έχω ακόμα πολλές επισημάνσεις για το “αντικαπιταλιστικό” πρόγραμμα αλλά όντως ο χώρος εδώ δεν επιτρέπει ουσιαστική και ποιοτική αντιπαράθεση λόγω αντικειμενικών συνθηκών.Τουλάχιστον με την παράθεση κάποιων δεδομένων ευελπιστώ να αντιληφθήκατε έστω και σε κάποιο βαθμό το άδικο τσουβάλιασμα τακτικών και τον αποπροσανατολιστικό χαρακτηρισμό που εκπίπτει εξ αυτού.Καταληκτικά πάντως για κάποιους που συνεχίζουν να απαντούν με ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς και εξυπνακισμούς λόγω της αδυναμίας κατανόησης όσων επιχειρηματολογήθηκαν από μεριάς μου τουλάχιστον τους παρατάω και δικαιολογημένα μάλιστα στον κούφιο μονόλογο τους. Αυτά από εμένα και το λήγω εδώ.

        5. πικάπα

          Και παίρνοντας το θάρρος, από το άλλο, μια ρητορική ερώτηση, γιατί όπως καταλαβαίνεις, δεν περιμένω απάντηση, νομίζω ότι την έχω!!
          Έχεις σκεφτεί το πόσο συγκεκριμένα και υλικά είναι αυτά τα θεωρητικά σχήματα που κοτσάρεις, πόσο δηλαδή αντιστοιχούν οι λέξεις με τα πράγματα; Και τι ακριβώς είναι αυτό που τα επιβεβαιώνει, ή τα ρίχνει στον κάλαθο των (φιλολογικών) αχρήστων; Πότε γίνεται η αποτίμηση;, πόσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται ως ποσοστό της μικρής ζωής μας; Πόσο τελικά είναι υποθέσεις εργασίας και πόσο βεβαιότητες; Και πόσο σημαντικά τελικά είναι, για να διαχωρίζουν όχι απλά τη δράση, αλλά την ταυτότητα της συλλογικότητάς σου από κάποια άλλη; Καλή δύναμη…

        6. Αλέξης

          φίλε πικάπα, το περιεχόμενο και οι στόχοι ενός προγράμματος και οι τρόποι υλοποίησής του δεν είναι ποτέ “θεωρητικό σχήμα” ούτε φιλολογία. Σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την “ταυτότητα” κάθε εγχειρήματος, την βασική του κατεύθυνση. Φυσικά δεν είναι ούτε ένα άκαμπτο “ευαγγέλιο”, αλλά λογική, κριτήρια, σύστημα αντίληψης και κίνησης.
          Τα προγράμματα κρίνονται από την εποχή, δηλαδή σε βάθος χρόνου, όχι σε 2,3 ή 10 χρόνια. Όπως όλες οι στρτατηγικές, δεν μετριούνται με το “ποσοστό της μικρής ζωής” του καθένα μας, αλλά με την κίνηση της ανθρωπότητας από την προϊστορία της προς την ιστορία, τον κομμουνισμό. Αν θέλεις αυτά να τα πετάξεις στον κάλαθο των αχρήστων, έχεις κάθε δικαίωμα. Εμείς, μπορούμε να τα “κοτσάρουμε” σε κάθε ευκαιρία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή είναι η ανάγκη της τάξης μας για να ζήσουμε καλύτερα.
          Καλή δύναμη και σε σένα και σε όλους. Και μην τρελένεστε με τις εκλογές, ένα γκάλοπ είναι… Venceremos

        7. πικαπα

          Το ρωτησα γιατι εχουμε φυσικα πολυ παρομοιους κωδικες, αρα ενδεχομενως συνεννοουμεθα. Εαν φιλε μου επροκειτο για την πορεια της ανθρωπητας απο τη βαρβαροτητα στο σοσιαλισμο, λιγα εβαλες. Θα ελεγα χιλιετιες. Νομιζα ομως πως θα καυαλαβαινες πως αναφερομουν στο δικο σου ειδικο ταυτοτκο προγραμμα, το μεταβατικο κλπ. Δε νομιζω πως οι ειδικες δικες σου διατυπωσεις μπαινουν στο υψος της ιστοριας του πολιτισμου.. Εισαι ενα θραυσμα μιας καταστασης μιας χωρας και η γνωμη μου ειναι οτι μεσα σε 3 με 5 χρονια ειναι τα περιθωρια σου αν εχεις να κανεις το μπρεικθρου. Αλλιως εισαι για ανακυκλωση. Ελπιζω να μη το παρεξηγεις, αλλα αν καθε αφεντια ταυτιζει το προγραμμα της με την ιστορια του κινηματος, εχουμε παρωδια. Υπαρχουν επομενως κριτηρια καταταξης, πως να το κανουμε η ζωη ειναι σκληρη..

        8. πικαπα

          .. Και μια κ σκαλωσα, τα 3_5 χρονια ειναι μια εμπειρικη κ ενδεικτικη διαρκεια του πόσο θελει να οργανωθεις, να επικοινωνησεις κλπ αυτο τι νεο που φερεις κ να δειξει το ποσο γονθμο μπορει να ειναι στο δεδομενο υλικο πεδιο. Αν δε μπορεσεις, τοτε οτι καλο εχεις μαζι και οι διατυπωσεις σου, λογικα πρεπει να πανε γιαλλα, εμλουτιζοντας μεν αλλα, οχι ομως εμμενοντας σε αυτα που δεν καρποφορησαν. Και παλι εμπειρικα, αυτα ισχυουν για καποια κλιμακα επιρροης κ μεγεθους και κατω, στη οποια βρισκεσαι. Μπορει να σου φαινονται πολυ μπακαλικα, ανθες ομως μπορω να στα στολισω με πολυ θεωρια. Αλλα η ουσια δε θα αλαζε.
          Γιατι δυστυχως φιλε μου εχουμε πηξει με βιβλιαρακια κ αρθρακια που απλως αναμασουν, ναχαμε να λεγαμε μεταξυ μας, καμμια πιθανοτητα μαζικης απευθυνσης. Δεν ειναι θεμα γλωσσας, αλλα πρωτα πρωτα ειναι θεμα ξεμπουρδουκλωματος του μυαλου απο περικοκλαδες τζουφιες.

        9. Σ.Τ.

          Σε 3,5 χρονια μονο με ενα διορισμο σωζεσαι. Χωρις περικοκλαδες.

        10. πικάπα

          Κύριε Σ.Τ. Μπορείτε να συνεχίσετε ελεύθερα στο εξής να τρολάρετε. Αλλά δε φταίει σε τίποτε ο κάθε Αλέξης. Τα 3-5 χρόνια είναι το διάστημα στο οποίο τα σχετικά “επιτυχημένα” κόμματα με μετρήσιμη κοινωνική επιρροή αναπροσαρμόζουν – αν έχουν μυαλό- τις διατυπώσεις τους. Αν θεωρούν ότι πάει καλά όπως τα λέγανε και πιάνει τόπο, υπάρχει μόνο ψιλοβελονιά. Αν όχι, τότε κανονικά αλλάζει το πρόγραμμα. Πολύ, ή λίγο, αναλόγως. (Ας πούμε το ΚΚΕ, λέω γω, κανονικά πρέπει να αλλάξει αρκετά, μετά από την αποτυχία του 2009-2012 και στα μεθεόρτια ως το 2015)

          Αν όμως βγω εγώ με τη παρέα του γυράδικου και κάνουμε συνιστώσα, θα μας δεχτούν στο μέτωπο της πέρα γειτονιάς, μετα χαράς δηλαδή, γιατί έχουμε καλές ιδέες και λέμε καλά ανέκδοτα. Αν όμως περάσουν 3-5 μήνες και δουν ότι εξακολουθούμε και τα λέμε μεταξύ μας τα ίδια ανέκδοτα και γελάμε μόνοι μας, τότε θα μας πουν, καλά παιδιά είσαστε ρε μπαγάσες, από δω παν κι άλλοι.
          Τώρα, τα διάφορα γκρουπάκια που προέκυψαν κάποια στιγμή από επαναθραυσματοποιήσεις θραυσμάτων, που ακριβώς κατατάσσουν τον εαυτό τους σε αυτή τη κλίμακα μεταξύ της παρέας μου και του ΚΚΕ, και πόσες δεκαετίες θα εμμένουν στην “προγραμματική” “ταυτότητά” τους, περί ορέξεως, σουβλάκι.

    3. Αλέξης

      Μην εκνευρίζεσε και γράφε συγκεκριμένα. Κανείς δεν είπε ότι το ΚΚΕ δεν είναι κατά και δεν αγωνίζεται εναντίον του ΝΑΤΟ. Κάποιος σχολιαστής παραπάνω λέει ότι έχετε πολλούς αξιωματικούς του στρατού και σωμάτων ασφαλείας υποψήφιους. Παραθέτω π.χ. από την ανακοίνωση σας για το ευρωψηφοδέλτιο τον πρώτο σας υποψήφιο στις φετινές ευρωεκλογές:
      “Αγγέλου Γιάννης, 57 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1986. Αποστρατεύτηκε το 2007. Είναι κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών τίτλων, ΜΒΑ του Βρετανικού Πανεπιστημίου Nottingham Trent University και Μsc του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών του Πανεπιστημίου των Παρισίων (C.E.D.S.). Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή και έχει εκδώσει βιβλίο με θέμα: «Διατύπωση Πολιτικής για το Ανθρώπινο Δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων». Είναι πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Αξιολόγησης Προσωπικού από την SHL Hellas και από το 2012 είναι ειδικός συνεργάτης στην εταιρεία EVALION. Μετά την αποστρατεία του ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και συμμετείχε αμισθί από τον Μάρτη του 2010 ως το Γενάρη του 2012 στη Μονάδα Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου, στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού,…”
      Αν θυμάμαι, το 2010-2012 πρωθυπουργοί ήταν ο Γιωργάκης Ππανδρέου και μετά ο τραπεζίτης Λ. Παπαδήμος… Ο εν λόγο υποψήφιος είχε υπηρετήσει και σε θέσεις του ΝΑΤΟ…
      Είναι συγκεκριμένο αυτό ή θέλεις και άλλους υποψήφιους του ΚΚΕ;

      Reply
  11. ΚΟΜΠΑ

    Συμφωνώ και αν κάποιοι χαρακτηρισμοί θίγουν τους ανακαλώ.Όμως καλό θα ήταν να απαντάτε με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με όρους ισοπέδωσης και πολιτικής διαστρέβλωσης και αυτό πηγαίνει σε όλους σας από αρθρογράφους,συντάκτες και τακτικούς σχολιαστές.
    Την σκυταλοδρομία αυτής της αντιπαράθεσης μαντέψτε ποιοι την ξεκίνησαν όμως…
    Ειδικά είναι ΑΔΙΚΟ κύριοι της Παντιέρα να αναμασιούνται ειδήσεις και πολιτικοί σχολιασμοί που δεν είναι αληθείς και φανερώνουν έτσι την αδυναμία πολιτικής αντιπαράθεσης πόσο μάλλον για το τι συνέβη πραγματικά στη Σάμο,που όντας Σαμιώτης στην καταγωγή έχω μια εποπτεία παραπάνω και κρίνω αυστηρότατα όσους λασπολογούν.Τα υπόλοιπα για ναζί δεν με αφορούν,μπορεί να διαφωνώ ΠΟΛΙΤΙΚΑ με τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά λογικές πολιτικού κανιβαλισμού με βρίσκουν αντίθετο και τις κατακρίνω.
    Ας μιλήσουν αυτοί που ξεδιάντροπα τοποθετούν το ΚΚΕ στο “σοσιαλσωβινιστικό” στρατόπεδο με επιχειρήματα που αρμόζουν σε τακτικούς τουιτεράδες και όχι σε κινηματικά υποκείμενα που κάνουν γόνιμη κριτική με πολιτικούς όρους και τους ενδιαφέρει πραγματικά πώς θα προωθηθεί και θα ευοδωθεί η στρατηγική του κομμουνιστικού κινήματος σήμερα και αύριο.
    Μέχρι τότε τα φιλιά μου,δεν ασχολούμαι ξανά με το αυτό τον αχταρμά.

    Reply
    1. kokkiniotis Post author

      Τα περί ναζί δεν απευθύνονταν στο δικό σου σχόλιο, λάθος μου το ότι το έγραψα στη συγκεκριμένη θέση, στο δικό μου απαντούσε πάντως

      Reply
    2. πικάπα

      ΚΟΜΠΑ, αλλά και kokkiniotis εδώ, δημιουργούν ένα παρήγορο ήθος που μπορεί να επιτρέπει τον πολιτικό διάλογο και τη γόνιμη αντιπαράθεση και όχι το σύνηθες ξεκαντίνιασμα. Και αυτό γίνεται κάτω από ένα άρθρο που καθόλου δεν προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. Εύχομαι τα καλύτερα και θέλω να μείνω με αυτή την ανάμνηση από εδώ.

      Reply
      1. Αλέξης

        Σε αντίθεση με το ήθος της “κατινιούσα” που όλο το άρθρο είναι ξεκατίνιασμα… και τα σχόλια ελεγχόμενα… Πες το κι αυτό…

        Reply
        1. πικάπα

          Φιλε Αλέξη μην με κάνεις να χαρακτηρίσω πιο συγκεκριμένα το παρόν άρθρο, όπως και άλλα εδώ. Δεν θα τόθελα.Θε να κλείσω το βιβλίο ήρεμα και όσο γίνεται γλυκά!. Μη με βάζεις επίσης να συμψηφίζω ασυμψίφηστα. Κανονίστε και δείτε τη πορεία σας και κάντε ένα καλό πράμα να βρείτε κόσμο, αντί να προσπαθείτε να δικαιωθείτε διακαώς, θεωρητικώς, ετεροπροσδιοριστικώς και κάνοντας το τόσο τόσο μετά συγχωρήσεως.Άσε που εδώ τα επιχειρήματά σας είναι βγαλμένα από τη κοιλιά- κι ας μου επιτρέψει ο κοκκινιώτης, πως αλλιώς να το πω όταν νομίζω πως είναι ανεδαφικά; Να κάτσω δεκατρία σεντόνια, δε θα φτάσουν για κάποιον που δεν θε να καταλάβει και τρώει το μισό χρόνο του να σκανιάζει τον κοντοδιπλανό του. Ελπίζω να επιτρέπονται..,
          Τεσπα Εκεί έξω υπάρχει έρημος, all;a και τρομαχτική τεχνολογική ισχύς από τον ουρανό – και άντε ξανοιχτείτε να δούμε τι θα φέρετε. Άμα φέρετε, το ξανασυζητάμε. Κι εγώ πάλι, τα ίδια ματαλέω και τάχω ξαναπεί.

        2. Αλέξης

          OK πικάπα. Θα τα ματαξανασυζητήσουμε όλα στην πορεία. Έξω πάντος είμαστε. Ώρες και μέρες. Περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, περίπτερα. Έχουμε λιώσει… Χρήσιμη η επαφή με κόσμο, η συζήτηση με τον κόσμο, η προσπάθεια πολιτικής αλλαγής συνειδήσεων. Κι αν συζητήσουμε σοβαρά, όχι με ατάκες που εκ των πραγμάτων υπάρχουν σε περιορισμένους χώρους και θεματικές στα σχόλια ενός ιστολογίου, θα δεις ότι δεν είναι και τόσο “από την κοιλιά” και τόσο λίγα αυτά που λέμε και κάνουμε. Καλή αντάμωση φίλε.

      2. Σ.Τ.

        Δεν φταιει το κκε που κανει ακατανοητα με την απλη λογικη πραγματα, (πραγματα τα οποια αν τα εκανε ενα αλλο κομμα θα ηταν επιβεβαιωση του οπορτουνισμου του) φταινε οσοι κανουν κριτικη σε αυτο. Δεν εχει ασυλια το κκε. Δεν ειναι το κκε ο τιμητης των παντων στην αριστερα.
        Δεν γινεται να περιμενουμε αλλα 70 χρονια για να κανει αυτοκριτικη το κκε για οσα απαραδεκτα κανει σημερα. Αν το κκε εχει γινει ενα σωβινιστικο κομμα, να μην ντρεπεται να το πει, ας ξεδιπλωσει την πολιτικη του. Βεβαια ο Κουτσου, οταν η Μερκελ προσκαλεσε τους μεταναστες να ελθουν στην Γερμανία, ειχε πει να τους παρει ολους και αυτο ειναι σωστο.

        Reply
  12. nezard

    Το άρθρο κινείται σε θετική κατεύθυνση, ιδίως στην παράγραφο 4, που είναι και η πιο σημαντική.

    Ο αγώνας ενάντια στον δολοφονικό σοσιαλσωβινισμό πρέπει να ενταθεί.

    Reply
  13. Κνίτης της Ανασυγκρότησης

    Κουβέντα για να συσπειρώσει ο καθένας την ομάδα του… Σχετικά με την παρέμβαση των κομμουνιστών σε στρατό και σώματα ασφαλείας οι κατηγορίες που προσάπτονται στο ΚΚΕ από εκπροσώπους του εξωκοινοβουλίου ουσιαστικά αντανακλούν μη λενινιστικές τακτικές, ιστορικά αναρχίζουσας προέλευσης, που καλώς ή κακώς υπήρχαν και υπάρχουν μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα από εποχή Γ΄Διεθνούς. Ας αναλογιστούνε όλοι πόσοι αξιωματικοί του επίσημου στρατού μετείχαν στον αγώνα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πόσοι αστυνομικοί (λιγότεροι είναι η αλήθεια) στην Αθήνα υπήρξαν ο πρώτος πυρήνας της ΟΠΛΑ και τελικά πόσοι αξιωματικοί και του τσαρικού στρατού στον ρωσικό εμφύλιο πολέμησαν με τον Κόκκινο στρατό. Δεν λέω ότι η ανάμειξη τους δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο επαναστατικό κίνημα, όμως η συμμετοχή τους στο πλευρό του Κόμματος είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ εάν θέλουμε να έχουμε τις ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας σε μια άνοδο της ταξικής πάλης με όρους στρατιωτικής σύγκρουσης με την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές πάτρωνες του. Θα έλεγα, υπερβάλλοντας ρητορικά, ότι μάλλον η δράση του ΚΚΕ στα σώματα ασφαλείας -που συνιστά απόδειξη του σοσιαλσοβινισμού του για κάποιους- αποτελεί την κυριότερη επαναστατική τακτική του ΚΚΕ και αυτό που δυνητικά το καθιστά υπολο-γίσημο πρόβλημα για την αστική τάξη και τους κύκλους της γνωστής πρεσβείας. Σκεφθείτε, αν χρειαστεί να συγκρουστείτε με ένοπλο τρόπο, δεν σώζεστε με πέτρες, μολότοφ αλλά κάποιοι πρέπει να σας εξοπλίσουν και να σας μάθουν το χειρισμό κάποιων μέσων. Εκτός αν δεν θέλετε στην πραγματικότητα….Πάντως οι διεθνείς ανταγωνισμοί στην περιοχή μας μάλλον δικαιολογούν την πρεμούρα του ΚΚΕ να εμβαθύνει τις επαφές του με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και ο νοών νοείτω

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Στην κατοχή το ’44, οι διαταγές του Αρχηγείου της Αστυνομίας-Χωροφυλακής πηγαίνανε στο Π.Γ/ΚΚΕ …πιό γρήγορα απ’ ότι στα αστυνομικά τμήματα! Εχει μεγάλη σημασία να εξουδετερώνεις το βασικό μέσο καταστολής.

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Ε πέστο μου ντε, για αυτό λοιπόν. Και εμένα που πήγε το μυαλό μου στο ακριβώς αντίθετο….

        Reply
      2. Σ.Τ.

        Τα αστικά κόμματα έχουν μια αρχή στις εκλογές
        Επισκέπτομαι, συμπαρίσταται υποσχομαι. Σφίγγω χέρια και μετράω ψήφους. Το ΚΚΕ όμως δεν είναι αστικό κομμα. Ευτυχώς που μας το θυμίζουν οι φίλοι ανώνυμοι γιατί καμμιά φορά το ξεχνάμε.
        Και το παράδειγμα της κατοχής πολύ ταιριαστό. Δεν προκαλεί καθόλου για τρολλαρισμα.

        Reply
    2. Left G700

      Φίλε Κνιτη τής Ανασυγκρότησης,

      Σ’ έχω τσεκάρει κι από άλλα σχόλιά σου, σε τσεκάρω και σ’ αυτό και σε βρίσκω σωστό. Θα μου πεις, ίσως: και ποιος είσ’ εσύ, ρε φίλε; Σε μια τέτοια περίπτωση θα σου απαντούσα:

      Δεν είμαι εγώ Πασόκα, δεν είμαι Κουκουέ, είμαι ό,τι είμαι, κι ό,τι τραγουδώ για σε! ;-) :-)

      Reply
    3. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Ότι στην εποχή των πολεμικών τεχνών, της αγωνιστικής σκοποβολής, του νόμιμου κυνηγιού, των αδειών οπλοκατοχής που δίνονται σχεδόν αβέρτα, του άπειρου εκπαιδευτικού υλικού στο ίντερνετ…το ΚΚΕ ψάχνει για την μυστική γνώση της χρήσης όπλων στα ΑΤ;;;

      Καλό…

      Reply
    4. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Άσε που αστυνομικοί και στρατιωτικοί, την τελευταία δεκαετία κατά κόρον, πηγαίνουν σε ιδιωτικές σχολές για την περαιτέρω καθημερινή τους προπόνηση μαζί με όλους τους άλλους πολίτες…

      Είπαμε προεκλογική περίοδος, αλλά ένα IQ άνω του 8χρονου το διατηρούμε!

      Reply
    5. πρώην ψηφοφόρος ΚΚΕ

      Απαντάς σε λάθος κατηγορίες που δεν έκανε κανένας. Είσαι προκατειλλημένος.
      Πρώτον: Δεν είπε κανείς να μην κάνουν παρέμβαση οι κομμουνιστές στο στρατό. Μιλάς σε ένα χώρο που και παρέμβαση έχει και για κίνημα μέσα στο στρατό μιλάει. Αυτά όμως δεν γίνονται με σχόλια και δημόσιες αναρτήσεις…
      Δεύτερον: Οι κατηγορίες είναι ότι στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε το ΚΚΕ έχει πάρει σβάρνα αστυνομικά τμήματα και διευθύνσεις στα οποία συναντιέται (με φωτογραφίες και ρεπορτάζ) με τους διοικητές και γαλονάδες, και στις οποίες συναντήσεις ζητάει να καλυφθούν τα ελλείμματα στα αστυνομικά τμήματα, να πάρουν βαρέα και ανθιυγεινά οι μπάτσοι, να μπορεί να κάνει η αστυνομία να κάνει σωστά τη δουλειά της και άλλα τέτοια χαριστωμένα, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με παρέμβαση κομμμουνιστών στα σώματα αυτά (που δεν γίνεται δημόσια, και κυρίως με τέτοια γραμμή και αιτήματα…). Το ΚΚΕ δείχνει να είναι “του νόμου και της τάξης” και όχι κόμμα ανατροπής του συστήματος. Αυτή είναι η κριτική.
      Τρίτον: όποιος τα λέει αυτά δεν πετάει απαραίτητα μολότοφ, ούτε είναι φίλος ή πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ. Σταματήστε να έχετε τέτοια αυτοαναφορικότητα, ξιπασμό και εγωϊσμό για το κόμμα σας. Μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι και νέοι που να ενοχλούνται που ένα αριστερό και κομμουνιστικό κόμμα κάνει μια τέτοια εκλογική καμπάνια. Κατανοητό;

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Να πάρουν βαρέα και ανθυγειηνά οι μπάτσοι και να πάρουν και εξοπλισμό που ούτε αλεξίσφαιρα δεν έχουν και να σταματήσει και εκμετάλλευση τους κατά τη διάρκεια της άσκησης.

        Άλλο αυτό, αυτό είναι θέμα συνδικαλισμού.

        Reply
    6. NΑΡιτης

      Αγαπητε Κνιτη της ανασυγκροτησης,

      Συμφωνω σε μεγάλο βαθμό με τα λεγόμενα σου σε σχεση με την παρεμβαση στο στρατο.Για την αστυνομία νομνίζω δεν ισχύει σε ίδιο βαθμό ειδικά όσο ο στρατός δεν έχει ακόμα τόσο ενεργή δράση “κατα του εχθρου λαού-εσωτερικός εχθρος” πράγμα το οποίο φαίνεται να αλλάζει τα τελευταία χρόνια με τις σκήσεις καταστολής πλήθους κτλ..Το ζητούμενο δεν είναι αν πρέπει να κάνουν οι κομμουνιστές παρέμβαση αλλά πως κάνουν.Φυσικά κυρίως με παράνομο μηχανισμό αλλά όσον αφορά την εξώστρεφη παρουσία σίγουρα όχι με λόγια αρεστά στους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Όπως είπες και συ αυτό εγκυμονεί κινδύνους για το επαναστατικό κίνημα.Ποιοί είναι αυτοι?Μα φυσικά η ολίσθιση σε μικροαστικές-εθνικιστικές αντιλήψεις για αμυνόμενη ψωροκώσταινα ή ακόμα χειρότερα για αστυνομία που πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της. Οι κομμουνιστές οφείλουν να μην μασαν τα λόγια τους για να ακούγονται αρεστοί στον λαό και ειδικά στους ένστολους. Αυτό σημαίνει ότι πχ πρέπει να αναδυκνύουμε τον επιθετικό ρόλο της Ελλλάδας σαν το αγαπημένο παιδί των Αμερικανών και της ΕΕ στην περιοχή το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις της Τουρκίας. Θέλει λοιπόν γραμμή ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥΣ (όπως έχει έγκαιρα αναδέιξει το Δίκτυο Σπάρτακος) και όχι αστειότητες περί χώρας που βάλλεται από παντού.

      Η κριτική που γίνεται από το άρθρο του σ. Τριχιά εστιάζει στη δημόσια τοποθέτηση του ΚΚΕ, ειδικά όσον αφορά την Αστυνομία (για να μη θυμηθώ το θλιβερό άρθρο του ρίζου τον Δεκ του 2008) και όχι στην ανάγκη παρέμβασης στους ένστολους συνολικά.

      φιλικά

      Reply
  14. βασιλης

    Και ποιος ειπε οτι το λεγομενο ΚΚΕ δεν ειναι απλα ενα αστικο κομμα….

    Reply
  15. Κνίτης της Ανασυγκρότησης

    Μπορούμε να συζητάμε και να διαφωνούμε και το καλό/διδακτικό είναι ότι φαίνεται ότι δίνουμε διαφορετικό περιεχόμενο σε κάποιες λέξεις και τακτικές: α) για εμένα το κύριο όταν μιλώ για παρέμβαση στο στρατό δεν είναι μόνο η δράση μέσα στα στρατόπεδα για τα δικαιώματα των στρατευμένων, ούτε μονο η ανάπτυξη μιας αντιμιλιταριστικής προπαγάνδας, οπως κάνει ένα τμήμα της εξωκοινοβουλευτικής, (και καλά κάνει βέβαια μολονότι ο γενικός “αντιμιλιταρισμός” πάλι διολισθαίνει σε αναρχικές αντιλήψεις του στυλ “δεν πολεμάμε για κανένα κτλ”), αλλά είναι η στρατολόγηση αξιωματικών για να λειτουργήσουν σαν δίαυλος εξοπλισμού του επαναστατημένου λαού και σαν εκπαιδευτές και αξιωματικοί του ¨κοκκιινου στρατού” (σύντροφε Λυγκουνάκη βασικά όπλα αλλά και πιο σύνθετα οπλικά συστήματα δεν υπάρχουν στην ελεύθερη αγορά προς χρήση και εξάσκηση). Προφανώς, αυτή η δουλεια γίνεται υπογείως, όμως για να πιάσεις μια πρώτη επαφή με αξιωματικούς και μόνιμα στελέχη των ε. δυνάμεων στο βαθμό που πολλοί δεν έχουν καμία αριστερή πολιτική συνείδηση οφείλεις να κάνεις ανοίγματα και συνδικαλισμό για δικά τους συντεχνιακά ζητήματα. β) η διαφωνία μας γύρω από το περιεχόμενο, το εύρος και τα συνθήματα αυτής της παρέμβασης νομίζω ότι οφείλεται στη διαφωνία μας σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Σχεδόν όλο το εξωκοινοβούλιο θεωρεί την αναφορά στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σαν συστράτευση με την αστική τάξη, γιατί βλέπει μόνο τον ανταγωνισμό αστικών τάξεων αλλά του διαφεύγει ότι μέσα στο Νατο κάποιες χώρες έχουν άλλη βαρύτητα για την ιμπεριαλιστική συμμαχία και ότι είναι πολύ πιθανό αυτή που τώρα χαιδεύει την ελληνική ολιγαρχία, αύριο να τη θυσιάσει μαζί με τη χώρα για να ικανοποιήσει τις βλέψεις άλλων πιο ισχυρών και σημαντικών κρίκων του Νατο.β) αναγνωρίζω ότι έχουν δίκιο σε μεγάλο βαθμό όσοι επικρίνουν δημοσιεύματα του 2008 ή επικοινωνιακές επισκέψεις σε Α.Τ και ακριβώς αυτά είναι δείγματα πως μπορεί η παρέμβαση για την οποία μιλάμε να οδηγήσει σε πολιτικά ολισθήματα. Από την άλλη όμως εξίσου μεγάλο ολίσθημα συνιστούν γενικές αντιπολεμικές και αντιμιλιταριστικές κραυγές και μολονότι είναι καλό που το εξωκοινοβούλιο μιλά για το ρόλο του Νατο, εγώ δεν ξεχνώ ότι λίγα χρόνια πριν με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας στο όνομα της καταδίκης του σερβικού εθνικισμού έίχε δώσει συγχωροχάρτι (όχι όλοι αλλά οι κυριότερες δυνάμεις του χώρου) στο Νατο που θα σταματούσε την εθνοκάθαρση των Σέρβων. Παράδειγμα μιας άλλου τύπου διολίσθησης από αυτή που χαρακτηρίζει ορισμένες από τις τακτικές του ΚΚΕ. Ειλικρινά προσωπικά δεν πιστεύω σε εύκολα σχήματα για τη στάση των κομμουνιστών της Ελλάδας σε έναν πόλεμο που πιθανόν πάρει τη μορφή ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Πράγματι, μια γραμμή υπεράσπισης της πατρίδας μπορεί να είναι υπέρ της αστικής τάξης, ειδικά αν το Νατο θέλει να συμμορφώσει την Τουρκία, αλλά και μια γραμμή “δεν πολεμάμε για τα πετρέλαια” μπορεί εξίσου να εξυπηρετήσει την αστική τάξη εάν κρίνει προτιμότερη μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης, όμως το δυσκολο να προβλέψει κανείς είναι ποια η πιθανότητα η τουρκική αστική τάξη βασιζόμενη στην ισχυρότερη θέση της να θέσει επί τάπητος αξιώσεις ανοικτής αλλαγής συνόρων. Τότε αγαπητοί τί κάνουμε ; Τέλος πάντων, αυτά δε λύνονται στη μπλγκόσφαιρα και όλες οι εκλογές που είναι μπροστά μας θα δείξουν εν μέρει τη διείσδυση όλων των αριστερών, κομμουνιστικών οργανώσεων στην ελληνική κοινωνία, άρα και το ποια είναι καταρχήν η ανταπόκριση της σε όλες αυτές τις διαφορετικές στρατηγικές γ) όταν αναφέρθηκα στις μολότοφ δεν εννοούσα ότι όλοι όσοι μετέχουν σε τέτοια επεισόδια είναι πράκτορες (αν και είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν και τέτοιοι), αλλά ότι το επαναστατικό κίνημα δεν μπορεί σε επίπεδο σύγκρουσης να νικήσει έναν πάνοπλο αντίπαλο με τακτικές “οπλισμού” και οδομαχίας που προσιδιάζουν στις γνωστές αντιπαραθέσεις με τα Ματ. Τώρα αν αυτό είναι “ξιπασμός”, δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου και φίλε “πρώην ψηφοφόρε” μια τελευταία παρατήρηση: είναι αλήθεια ότι πολλοί ΚΚΕδες πάσχουν από “αυτοαφορικότητα”, όμως το εξωκοινοβούλιο νομίζω ότι πάσχει από αυτό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό
    Ας μετρήσουμε όλοι “χαλαρά” τα εκλογικά αποτελέσματα των χώρων που υποστηρίζουμε γιατί πολύ φοβάμαι ότι οι επόμενοι μήνες θα μας λύσουν όλες τις διαμάχες μας υπό τον ήχο των πολεμικών τυμπάνων

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Καλά. Αν αυτός ο λαός, που τόσα χρόνια δε βρήκε κοινό έδαφος να τα βρει μπροστά στην εν μέρει εξόντωση, πιστεύεις ότι θα βρει έδαφος συνεργασίας κάτω από την εξωτερική απειλή, θεωρώ ότι απατάσαι.

      Δεν υπάρχει καμία κοινή ιδεολογική και ταξική αναφορά μέσα σε αυτόν το κόσμο σε μαζική κλίμακα.

      Reply
  16. Ι.Α

    Το κράτος είναι ο μηχανισμός με τον οποίο η αστική τάξη επιβάλλει την εξουσία της στην εργατική τάξη. Δύο είναι οι κύριο μηχανισμοί του ο μηχανισμός καταστολής και ο μηχανισμός αναπαραγωγής της αστικής ιδεολογίας

    Είναι το λιγότερο αστείο ως και υποκριτικό οι οπαδοί της ανταρσυας να εστιάζουν μονο στον μηχανισμό καταστολής ενώ από την άλλη τα ψηφοδέλτια τους να είναι γεμάτα από υπαλλήλους του μηχανισμού αναπαραγωγής της αστικής ιδεολογίας

    Αντίθετα το ΚΚΕ όπως παρεμβαίνει στους εκπαιδευτικούς τόσο συνδικαλιστικά όσο και πολιτικά έτσι παρεμβαίνει και στους αστυνομικούς και στρατιωτικούς

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Η τρίτη σου παράγραφος ακύρωσε τη πρώτη, εκτός και αν θεωρείς του εκπαιδευτικούς “μηχανισμό αναπαραγωγής της αστικής ιδεολογίας”, οπότε δεν έχεις ιδέα για το τι συμβαίνει στην Εκπαίδευση.

      Reply
      1. Ι.Α

        αλλα ποιος νομιζεις οτι ειναι ο ρολος της εκπαιδευσης και των εκπαιδευτικων στον καπιταλισμο ?
        να μορφωσουν τα παιδια μας ?

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δεν θεωρητικολογώ εγώ. Επειδή όμως κάτι γνωρίζουμε, αν νομίζεις πως οι περισσότεροι καθηγητές, έτσι ή αλλιώς, διδάσκουν και επακριβώς τη διδακτέα ύλη, είσαι εκτός τόπου.

          Αν η Ελλάδα δεν έχει γεμίσει ακόμη ανθρώπινα ναυάγια κάθε είδους, αυτό σε τεράστιο βαθμό οφείλεται στους εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα, παρά τις προσπάθειες του εκάστοτε Υπουργού να επιβάλλει γραμμή.

        2. Ι.Α

          δηλ τα σχολεια βγαζουν επαναστατες !!!!

          ελεος με τον ιδεαλισμο και τον υποκειμενισμό

          τα σχολεια βγαζουν δουλους και οι μπατσοι φροντιζουν να ειναι φρονιμοι
          αυτος ειναι ο ρολος του κρατους

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δεν είπα τίποτε το ιδεαλιστικό και δεν γενίκευσα. Και αν τα σχολεία θεωρείς από τα πριν ότι βγάζουν αξιωματικά δούλους, τότε πάρε θέση να κλείσουν, να γίνουν όλα ιδιωτικά και μη στείλεις το παιδί σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.