.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αριστερά για το κίνημα, ή πίσω και κόντρα σε αυτό;


Άρθρο της Θεοδώρας Κατσαράκη, μέλους του συμβουλίου της οργάνωσης σπουδάζουσας Αθήνας της νΚΑ

Η δολοφονία στα Τέμπη αποτέλεσε μια τομή στην κοινωνική πραγματικότητα της Ελλάδας. Οι προσπάθειες του συστήματος να διασφαλίσει τη σταθερότητα σε μια περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης σε όλα τα επίπεδα, έπεσε στο κενό και ο βασιλιάς έμεινε γυμνός όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν κατά μέτωπο σε εικόνες που παραπέμπουν δύο αιώνες πίσω.

Για το λαό και τη νεολαία το ποτήρι ξεχείλισε και οι δρόμοι όλη την προηγούμενη εβδομάδα γέμισαν κόσμο, με αποκορύφωμα τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις της τελευταίας δεκαετίας με περίπου μισό εκατομμύριο κόσμο να κατεβαίνει στις πόλεις όλης της Ελλάδας την Τετάρτη.

Η οργή είναι μεγάλη και ψάχνει δρόμους έκφρασης, αφήνοντας πίσω το πένθιμο σιωπητήριο που προσπάθησε να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην ίδια λογική κινήθηκε και το ΜέΡΑ25 τις πρώτες μέρες. Η αμφισβήτηση των νόμων της αγοράς και της ίδιας της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος ριζοσπαστικοποιεί τις αναζητήσεις προς συνολικές ανατροπές. Η εικόνα της πολιτικής αστάθειας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά διεθνώς φαίνεται να υπάρχει γενικευμένο κλίμα οργής που δεν μπορεί να χωρέσει στις κυρίαρχες αστικές αφηγήσεις, που τα μεγάλα αστικά κόμματα δυσκολεύονται να εκφράσουν και ευρύτερα συναινετικά υβριδικά σχήματα κυβερνούν για να κοπάσουν τις αντιδράσεις.

Ο κόσμος είναι στους δρόμους και θέλει να κλιμακώσει, η μαχόμενη ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική αριστερά τι κάνει για να εκφραστεί αυτή η οργή; Πώς η τομή των Τεμπών θα φέρει ανατροπή όχι απλά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά ευρύτερα της αστικής πολιτικής δημιουργώντας ένα καυτό πεδίο σε κάθε επίδοξο διαχειριστή.

Δυστυχώς κάποιες δυνάμεις της «εκτός των τειχών» αριστεράς δείχνουν σοβαρή αδυναμία όχι να δηλώσουν παρουσία στους δρόμους, που το κάνουν με περίσσιο σθένος, αλλά να σχεδιάσουν πώς η επόμενη μέρα του κινήματος και των αγώνων δεν θα εξαρτάται μόνο από τις κινήσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και τα όρια που αυτή βάζει. Πώς ο κόσμος των σωματείων, των φοιτητών, των μαθητών που είναι στους δρόμους του αγώνα θα συζητήσει και θα παράξει ο ίδιος το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.

Συγκεκριμένες οργανώσεις της «εκτός των τειχών» αριστεράς, αντί να συμβάλουν και να πρωτοστατήσουν σε κλιμάκωση, ένταση, έκταση και γενίκευση των αγώνων, δεν παίρνουν καμία πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση, αντιθέτως αντιμετωπίζουν φοβικά και φτάνουν αυτές τις μέρες να χαρακτηρίζουν (έστω και ανεπίσημα και σε «πηγαδάκια») ως «ακτιβισμούς» και «επικίνδυνες για το κίνημα» κινήσεις όπως ήταν η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ από φοιτητικούς συλλόγους και η Συνέλευση Αγώνα που διεξήχθη εντός της. Ήταν μάλιστα διστακτικές ακόμα και να καταδικάσουν με σαφήνεια την προσπάθεια εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στον κατειλημμένο χώρο της πρυτανείας που αποκρούστηκε μαζικά από τον ίδιο τον κόσμο των συλλόγων! Μιας κατάληψης που αποφασίστηκε έπειτα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Φυσικού και Βιολογικού, και όπου μέχρι και η ΚΝΕ (για τους δικούς της επικοινωνιακούς λόγους) στήριξε στα ΔΣ. Μιας πρακτικής που ειδικά από τις δυνάμεις της ΕΑΑΚ έχει υιοθετηθεί ουκ ολίγες φορές, είτε μέσα από αποφάσεις συλλόγων (βλ. περίοδος Φορτσάκη), είτε ακόμα και πρωτοβουλιακά (βλ. ΑΣΟΕΕ 2019 που πυροδότησε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις).

Και για τις δυνάμεις που πρόσκεινται ή συμπορεύονται με το ΜέΡΑ25 κάτι τέτοιο είναι λογικό, μιας και με ανακοίνωσή του φρόντισε να μας ενημερώσει ότι η κλιμάκωση για αυτό είναι στις κάλπες και όχι τους δρόμους, θυμίζοντας τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ το 2012: «Ούτε διαμαρτυρία, λοιπόν, ούτε οργή. Καταδίκη που καταγράφεται στις κάλπες». Σε τμήματα της αριστεράς έχει κυριαρχήσει ότι η αντιπαράθεση στη βουλή κρίνει τις εξελίξεις και το κίνημα χρειάζεται απλά ως μοχλός πίεσης και όχι ως οργανωτής, ως εκφραστής του δικού του προγράμματος πάλης για την εξυπηρέτηση των δικών του εργατικών συμφερόντων.

Χρειάζεται σήμερα να τεθεί από την αριστερά που θέλει τη ρήξη και την ανατροπή ένα σχέδιο για το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα που θα σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με την ηττοπαθή αντίληψη ότι το σχέδιο θα το βάλει ο γραφειοκρατικός, αστικοποιημένος συνδικαλισμός. Ο λαός και η νεολαία έχουν ανάγκη να εκφράσουν μια ευρύτερη δυναμική που είτε η αριστερά θα την αγκαλιάσει, είτε θα την κοιτάει να την προσπερνάει.

Αυτό το άλλο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει πρόγραμμα και μορφές.

Στο πρόγραμμα να παλεύει για την ανατροπή της δολοφονικής κυβέρνησης, αλλά και της συναίνεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην εγκληματική αστική πολιτική. Να παλεύει να όχι απλά να μπει ΣΤΟΠ στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά να περάσουν στο δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και χωρίς καμία αποζημίωση στους ιδιώτες, όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, μεταφορές, ενέργεια, νερό, κλπ). Να ανατραπούν οι κανονισμοί της Ε.Ε. και των μνημονίων που υπάγουν στη λογική του κέρδους τα κοινωνικά αγαθά. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς (κανένας μισθός κάτω από 1.000 ), για μόνιμη και σταθερή εργασία-κατάργηση της ελαστικής εργασίας κόντρα στα ευρωενωσιακά δημοσιονομικά σφαγεία και τα σύμφωνα σταθερότητας. Να τεθεί το ζήτημα της σύγκρουσης και εξόδου από τους μηχανισμούς του κεφαλαίου: την Ε.Ε. που έχει επιβάλει τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τη λιτότητα και τα μνημόνια, το ΝΑΤΟ που εμπλέκεται σε όποιο πόλεμο ξεσπάει, που έχει κάνει τη χώρα ένα τεράστιο αμερικανικό στρατόπεδο και επιβάλει τεράστιους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Πρέπει όμως να βρίσκει και μορφές για να εκφραστεί ένα τέτοιο σχέδιο και πρόγραμμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τόσο οι ανεξάρτητες από τη γραφειοκρατία, ταξικές συγκεντρώσεις, όσο και η λογική ενός πολιτικού κέντρου αγώνα που θα χαράξει ένα σχέδιο κλιμάκωσης για το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Αυτό το ρόλο προσπάθησε να παίξει, έστω μερικά και πρωτόλεια, η κατάληψη της πρυτανείας από τους φοιτητικούς συλλόγους του Φυσικού και του Βιολογικού. Τη δημιουργία ενός πολιτικού γεγονότος που θα συμβάλει στην μαζικοποίηση των απεργιακών συγκεντρώσεων, την ύπαρξη ενός χώρου-σημείου αναφοράς για το κίνημα και τον αγωνιζόμενο κόσμο που θα παρέμενε στο δρόμο από το πρωί μέχρι το απόγευμα, το χώρο που θα μπορούσε να γίνει ένας συντονισμός των εργαζομένων, των φοιτητών και των μαθητών που βρίσκονταν στο δρόμο. Και αυτό ακριβώς έκανε, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να διαλύσει την κατάληψη, προτείνοντας ένα σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, αλλά και άμεσο εκ νέου συντονισμό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και μαθητών.

Γιατί αλήθεια ενόχλησε τόσο πολύ η κατάληψη της πρυτανείας δυνάμεις στην αριστερά που έκαναν ότι δεν υπήρχε;

Ήταν μια κίνηση «ακτιβισμού»; Ακτιβισμός είναι μια πρόταση που κατατέθηκε σε γενικές συνελεύσεις και υπερψηφίστηκε σε κάποιες από αυτές και στοχεύει να συντονίσει το μαχόμενο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα σε ένα σχέδιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ή οι άδειες καρέκλες μπροστά από ένα υπουργείο και το καπέλωμα των συλλόγων με δηλώσεις του εκπρόσωπου τύπου του ΜέΡΑ25; Όταν μέχρι και τα κανάλια αναγκάστηκαν να γυρίσουν τη μονταζιέρα και από κατάληψη κουκουλοφόρων να παραδεχθούν ότι ήταν κατάληψη φοιτητών. Είναι πρόβλημα να παίρνει ένα χαρακτήρα κέντρου αγώνα; Οι καταλήψεις που έγιναν αυθόρμητα από σπουδαστές και εργαζόμενους στους χώρους των τεχνών στο Τσίλλερ και το Ρεξ δεν είναι κέντρα αγώνα με τα δικά τους χαρακτηριστικά; Ήταν λάθος όταν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μπήκαν πριν κάποια χρόνια πάλι στην πρυτανεία μετατρέποντας την σε ένα κέντρο αγώνα για όλη την εκπαίδευση και ξεδιπλώνοντας ένα μεγαλειώδη αγώνα; Είναι πρόβλημα να γίνει εντός ενός κέντρου αγώνα μια συνέλευση συλλόγων, σωματείων, μαθητών, καλλιτεχνών και του κόσμου του αγώνα, σε μια προσπάθεια να ενοποιηθεί η πάλη και να παλευτεί ένας κοινός σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα; Αν πιστεύει κάποιος ότι το κινηματικό καλεντάρι τίθεται μόνο από τη γραφειοκρατία, τότε προφανώς αυτό είναι πρόβλημα. Ευτυχώς η ζωή έδειξε ότι απεργία-σεισμός γίνεται και χωρίς τη ΓΣΕΕ και καλό θα ήταν πέρα του να πιέζουμε για αποφάσεις τη γραφειοκρατία, που στην πρώτη ευκαιρία θα κλείσει τους αγώνες με κρότο, να προσπαθούμε να οικοδομήσουμε τους όρους που δεν θα εξαρτάται το κίνημα από αυτήν.

Όσο τμήματα της αριστεράς δεν προτείνουν συγκεκριμένο σχέδιο για την κλιμάκωση του αγώνα, όσο πιστεύουν ότι οι κινητοποιήσεις αρκεί να οργανώνονται από τις πολιτικές δυνάμεις και όχι από την ίδια τη βάση του αγωνιζόμενου κόσμου, τις συνελεύσεις του και τα σωματεία του, τόσο οι «εξεγέρσεις» θα μένουν συνθήματα σε αφίσες.

Όσο δεν συμβάλλουν σε συγκρότηση οργάνων πάλης του κινήματος, την από τα κάτω οργάνωση και συντονισμό των αγωνιζόμενων κομματιών για να πάρει την υπόθεση του αγώνα στα χέρια του ο ίδιος ο κόσμος του αγώνα, δεν θα πείθουν ότι θέλουν να πάει μέχρι τέλος η ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσων την υπηρετούν. Όσο αναθέτουν την εξαγγελία των όποιων κινητοποιήσεων στους επίσημους γραφειοκρατικούς-εργοδοτικούς-κυβερνητικούς συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, τόσο δεν θα γίνεται πιστευτό ότι οι όποιες αγωνιστικές συμμετοχές τους δεν προσβλέπουν σε κοινοβουλευτική εξαργύρωση και μόνο.

Από την πλευρά μας ως ΝΑΡ και νεολαία για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, μαζί και με τη μάχιμη ανατρεπτική παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε στην κλιμάκωση των αγώνων, για να οργανωθεί ο κόσμος του αγώνα, για να δημιουργηθεί ένα κίνημα που θα επιβάλλει κατακτήσεις και ανατροπές σήμερα σε όφελος των εργατικών και νεολαιίστικων αναγκών, στην κατεύθυνση της συνολικής ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς και τους αγωνιστές, που διαφωνούν με τη γραμμή της αναμονής και ακολουθητισμού των κινήσεων του επίσημου συνδικαλισμού και θέλουν να συνδράμουν σε μια τέτοια κατεύθυνση να αναπτύξουμε κοινή δράση στο κίνημα, καταθέτοντας τα σχέδιά τους για το κίνημα και συμφωνώντας ή διαφωνώντας, όχι όμως υπεκφεύγοντας από το ερώτημα: «τι πρέπει να κάνει το κίνημα»;

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 65.24% ( 21
Συμμετοχές )



49 σχόλια στο “Αριστερά για το κίνημα, ή πίσω και κόντρα σε αυτό;

  1. Κώστας

    Γενικώς μια πολιτική πρακτική ψιθυρισμού για “δυνάμεις που δεν στηρίζουν”, και άλλων, με το όνομα τους αυτές, που, δήθεν, δέχτηκαν κάποιο σιωπητηριο ενώ εγώ τους βλέπω από την πρώτη μέρα να τρώνε ξύλο και χημικά και με εξτρα μανία, και με μοντάρισμα out of context δηλώσεων ή στάσεων του Γιανη Βαρουφάκη το 2015 και το 2004 και την δεκαετία του 80, δεν τιμάει τους φορείς που την επιλέγουν.Ειδικά όταν γίνεται μια μέρα μετά από μια προβοκατόρικη παρακρατική επίθεση, που επικαλέστηκε αντίστοιχα ψέματα. Η οποία βέβαια δεν οπλίστηκε από τα ψέματα πολιτικών χώρων όπως το ΚΚΕ και το ΝΑΡ αλλά αυτό το κρίνει ο καθένας αν τον πειράζει και αν θέλει τα ψέματα του να κουμπώνουν με εκείνα του υποκόσμου. Όχι να τον οπλίζουν αλλά σε κάθε περίπτωση αλλά σε κάθε περίπτωση μια εικόνα τεχνητής και άδικης πολιτικής απομόνωσης εκθέτει ανθρώπους και δυνάμεις σε μηχανισμούς διότι καθίστανται (πιο) εύκολοι στόχοι

    Ποιες δυνάμεις δεν στηρίζουν και γιατί δεν στηρίζουν και πως τεκμαίρεται αυτό ? Ονόματα δεν έχουν ? Δηλ, που κλήθηκαν να στηρίξουν και δεν στήριξαν ? Και από πότε είναι πρακτική των ΕΑΑΚ 2 Σύλλογοι να επιλέγουν Κέντρο Αγώνα και πολιτικό πλαίσιο ? Εϊναι μια διαδικασία αρκετά διαφορετική από αυτό που κάνουμε πάντα με τους γύρους συνελεύσεων και την πλατιά σύνθεση στο πολιτικό περιεχόμενο

    Εγώ έτσι όπως είχα διαβάσει το Δελτίο Τύπου της Πρυτανείας θα προσπαθούσα ο Σύλλογος μου να μην συντονιστεί εκεί πέρα. Αρχικά γιατί ελάχιστη σύντροφοι και μερίδα των ΕΑΑΚ κινήθηκαν αυτοτελώς και εκβιαστικά, του στυλ “ελάτε, γιατί δεν ερχεστε”, με ένα άγχος μικροκομματικής ηγεμονίας, και αφεταίρου γιατί ένα πολιτικό πλαίσιο που αναγνωρίζει το πολυφορεμένο και διαφημισμένο εδώ και κοντά έναν χρόνο “προνόμιο του πρωθυπουργού να διαλέξει τον χρόνο των εκλογών” είναι πυροσβεστικό καθως δεν ορίζει κανένα πεδίο και κριτήριο μετρήσιμης νίκης για το κίνημα. Και γιατί αν το κίνημα πάει σε λογική ενός Κέντρου Αγώνα αυτό πρέπει, με όρους πλατιάς σύνθεσης και ομοφωνίας μέσω Συντονισμού Γενικών Συνελεύσεων, να καλύπτει το σύνολο των πολιτικοσυνδικαλιστικών δυνάμεων των ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ, και της ΚΝΕ αν θέλει, και της σοβαρής μη προβοκατόρικης αναρχίας, και των αντίστοιχων και των συνεργαζόμενων πολιτικών χώρων. Θυμόμαστε τι ήταν η Νομική τον Δ 08 ? Θυμόμαστε την πολιτική της έκταση ?Αλλά μια πυροσβεστική γραμμή για ένα κίνημα με φυσικό όριο το Πάσχα, ενώ ο Μητσοτάκης σχεδιάζει και διεξάγει ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ, όχι δεν θα την στήριζα

    Κώστας

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Όπου ακούς “να ενωθεί η Αριστερά” έτσι γενικώς και αορίστως, τρέχα μακριά από τις πολιτικές δυνάμεις που το λένε!

    Όπου ακούς “εμείς, εμείς οι μόνοι συνεπείς” διότι μπλα, μπλα χ δεκαετίες ιστορία, συγκίνηση, αφίσες με επετείους εν είδη μνημοσύνων και εμμονές με τα χ εικονίσματα, πάλι τρέχα μακριά από τις πολιτικές δυνάμεις που τα προωθούν!

    Η ενωτίτιδα και ο σεχταρισμός, είναι δύο ασφαλείς συνταγές για να μην γίνει ποτέ, τίποτα.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Ξέχασα να σημειώσω ότι, το κείμενο της ανάρτησης είναι σωστό: Ούτε προωθεί την ενωτίτιδα η οποία πάντα στοχεύει στο ελάχιστο δηλαδή στο τίποτα, ανεξαρτήτως της μεγαλοστομίας που την συνοδεύει, ούτε προωθεί τον σεχταρισμό ο οποίος πάντα λέει ψέματα και ιδεολογικοποιεί τα πάντα προκειμένου η πολιτική δύναμη που τον εφαρμόζει, να μην κάνει ποτέ τίποτα.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    “Μιας κατάληψης που αποφασίστηκε έπειτα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Φυσικού και Βιολογικού, και όπου μέχρι και η ΚΝΕ (για τους δικούς της επικοινωνιακούς λόγους) στήριξε στα ΔΣ. ”

    Όταν είσαι τσακωμένος με την πραγματικότητα είναι λογικό να παρουσιάζεις με τέτοιο τρόπο τα γεγονότα. Να λέτε πάλι καλά εκεί στα ΕΑΑΚ που η ΚΝΕ βάζει πλάτη στις μεγαλειώδεις πορείες και με τις δράσεις και την παρουσία της κινητοποιεί την πλειοψηφία των φοιτητών και των μαθητών που βρίσκονται στο δρόμο. Όσο για τις καταλήψεις σε σχολεία και σχολές, το ξέρει πολύ καλά η νΚΑ ότι η πρωτοπορία ανήκει και πάλι στα παιδιά της ΚΝΕ και τον κόσμο που συσπειρώνεται γύρω της.
    Είναι κατανοητή η φθορά που έχουν τα ΕΑΑΚ τα τελευταία χρόνια μιας και από τη μία έχει χαθεί η όποια μαζικότητα είχαν και από την άλλη οι διαφωνίες/αντιθέσεις είναι κάτι παραπάνω από κραυγαλέες (τα μισά ΕΑΑΚ είναι συνοδοιπόροι του Βαρουφάκη) κάνοντάς τα πολιτικά αφερέγγυα.
    Δεν αναιρεί κανείς την μαχητικότητα και την αγωνιστική διάθεση πολλών ατόμων στα ΕΑΑΚ.
    Αναιρείται όμως η προσπάθεια τους, και πιο ειδικά της νΚΑ, να παρουσιαστεί ως ο καταλύτης και ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων στο φοιτητικό κίνημα.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Να σε δω αγαπητέ ανώνυμε του ΚΚΕ και εσένα και το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, όταν θα σαλπίσει το πολιτικό σύστημα σιωπητήριο του αγώνα εξαιτίας της προκήρυξης εκλογών. Διότι αν λές τότε “να αποκρυσταλλωθεί το λαικό κίνημα στις κάλπες με ψήφο στο ΚΚΕ” καλά θα κάνεις και θα το λες για το κομματικό καλό του ΚΚΕ, όμως αυτό το κομματικό καλό, ΔΕΝ ωφέλησε την εργατική τάξη απέναντι στο κεφάλαιο, την ακροδεξιά, τον εθνικισμό, την λεηλασία της ζωής μας.

      Παραδείγματα την τελευταία 15ετία, ΑΦΘΟΝΑ: Σουμάρονται όλα μα όλα στο εξής: Το ΚΚΕ κατέγραψε ποσοστά μέχρι και 8% στις βουλευτικές εκλογές ΠΡΙΝ από τα μνημόνια. Επίσης το ΠΑΜΕ χρόνια τώρα είχε την τρίτη θέση σε απόσταση αναπνοής από την δεύτερη, στην ΓΣΕΕ. Αυτά τα ΗΔΗ ψηλά και πολύ καλά βουλευτικά και συνδικαλιστικά ποσοστά ΚΚΕ και ΠΑΜΕ, δεν εμπόδισαν ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ την υπερδεκαετή κατάργηση όλων των εργατολαικών κατακτήσεων του 20ου αιώνα! Ούτε κατ’ ελάχιστο! Αρα, για την εργατική τάξη και τον λαό, είτε είχες το 8 ή το 6% του ΚΚΕ είτε είχες το 0,8% ή το 0,6% της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ίδιο και το αυτό!

      Μα και στο λαικό κίνημα, ΟΡΙΣΤΕ, να η ευκαιρία! Δεν είμαστε στο 2008-2012 όπου είχαμε μεγάλη επιρροή του α/α χώρου και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους τότε αγώνες! Τώρα είναι το ΚΚΕ που βάζει αυτές τις μέρες την σφραγίδα του! Για να σας δώ λοιπόν ΤΙ θα κάνετε ως ΚΚΕ και ως ΚΝΕ στους εργατικούς χώρους, τις γειτονιές και τη νεολαία! Τώρα, δεν μπορείτε να επικαλεστείτε “το λαικό κίνημα με βλέπει εχθρικά άρα εγώ το βρίζω και το συκοφαντώ, απέχω και μετά λέω ότι φταίγανε οι άλλες πολιτικές δυνάμεις για την υποχώρηση και την ενσωμάτωση”! Αντιθέτως, και αυτή είναι μία ουσιαστική διαφορά με το τότε, είναι το ΚΚΕ που βάζει σε μεγάλο βαθμό της πολιτική σφραγίδα μέχρι στιγμής στις λαικές κινητοποιήσεις! Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα ΚΚΕδες!

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Αγαπητέ φίλε έχω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις σε όσα αναφέρεις.

        1. Για αρχή όταν το ΠΑΜΕ πάλευε με θεούς και δαίμονες κόντρα στα φαινόμενα νοθείας και εκφυλισμού της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ ήταν αποκλειστικά μόνο του. Εκτός και αν εσείς θεωρείτε ότι οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο να απεργήσουν δεν έχουν μάνα και πρέπει μια ζωή να είναι στη αναμονή ή ότι η ΓΣΕΕ πρέπει να παραμείνει για πάντα στους μηχανισμούς της εργοδοσίας και δεν πρέπει το εργατικό κίνημα να παλέψει για να αλλάξει τους συσχετισμούς εντός αυτής.

        2.Επίσης, κάνεις μια ενδιαφέρουσα παραδοχή “Δεν είμαστε στο 2008-2012 όπου είχαμε μεγάλη επιρροή του α/α χώρου και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους τότε αγώνες!” εννοώντας προφανώς τους Αγανακτισμένους ή κάτι παρόμοια ριζοσπαστικό όπως το να βάλεις πλάτη στην Πρώτη Φορά Αριστερά? Γιατί οι εργαζόμενοι σε Ανακύκλωση Ηρακλείου Κρήτης, Phone Marketing και Ελληνική Χαλυβουργία που απέργησαν για 100+ μέρες και συσπειρώνονταν στο ΠΑΜΕ μάλλον δεν δώσανε αγώνες. Ίσως, να μην δώσανε αγώνες και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που απέργησαν εν μέσω επιστράτευσης επί Σαμαρά στις Πανελλαδικές και κοντέψανε να χάσουν τη δουλειά τους, την ίδια ώρα που κάποιοι αγωνισταράδες κρυβόντουσαν. Να αναφέρω και άλλες περιπτώσεις ή δεν έγινα κατανοητός?

        3. Οι άνθρωποι του ΠΑΜΕ που είναι το βασικό γρανάζι σε μια σειρά από μεγαλειώδεις απεργίες (ΛΑΡΚΟ,efood,Cosco, Ναυπηγεία) και κινητοποιήσεις (π.χ. εμπόδιση πλειστηριασμών, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί) μάλλον δεν είναι αρκετά αγωνιστές για τους κριτές των πληκτρολογίων.

        4. Κανείς δεν αναιρεί ότι υπάρχουν αγωνιστές με τίμια κριτήρια παρά τις διαφωνίες σε μια σειρά από χώρους της Αριστεράς. Άλλο όμως είναι να θες να παρουσιάζεις τον εαυτό σου σαν τον καταλύτη του κινήματος, εξαφανίζοντας τις ουσιαστικές παρεμβάσεις και δράσεις του ΚΚΕ και να παραγνωρίζεις τις βασικές σου αυταπάτες για κυβερνητική διαχείριση εντός καπιταλισμού.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Άσε μας μωρέ φίλε του ΚΚΕ!

          Α. Το λαϊκό, εργατικό κ νεολαιΐστικο κίνημα 08-12 είχε ένα σαφές αριστερόστροφο και πολύ αγωνιστικό. Το ΚΚΕ και η κνε τα έβριζαν όλα αυτά.

          Β. Τώρα συμμετέχουν κ καλώς! Και δεν υπάρχουν δικαιολογίες του στυλ “ηγεμονευσε ο ΣΥΡΙΖΑ κ ενσωματώθη ο λαός”! Τώρα ιδού η Ρόδος!

        2. Ανώνυμος

          Ε, όχι και αριστερόστροφο το aganacticos και οι “πλατείες”! Εκτός αν εννοείς “αριστερόστροφος” τύπου σύριζα. Και την προκοπή της αριστεράς αυτού του είδους τη ζούμε από την Μεταπολίτευση και δώθε, και μάλλον και από τον καιρό της Χούντας. Σπέρματα υπήρχαν και από τα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια, αλλά εκφράζονταν ντροπαλά και έμμεσα, πότε με τους μαοϊκούς, πότε με την ΕΔΑ, χωρίς να έχουν μορφοποιήσει δικό τους σχήμα.

        3. Ανώνυμος

          Καλά ΚΚΕ μου, κοίτα μην προωθείς επί της ουσίας, μια ανάλογη πολιτική μη ριζοσπαστική στοχων αλά ΣΥΡΙΖΑ.

      2. Ανώνυμος

        Τι αγχος ειναι αυτό αγόρι μου; Τι αγωνία να καταστραφεί το κκε; Τι καημο εχεις λεβεντη μου; Ποιος κερατας κκες σε πειραξε; Τι βασανο ειναι αυτο παιδι μου να μη βάζει τη σφραγίδα της η εργατική τάξη αλλά ο μικροαστικος συρφετος; Ηρεμησε μικροαστουλη ναριτη μου μη παθεις τιποτα.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ρετάρεις φίλε μου ΚΚΕ. Σε καταλαβαίνω. Ξέρεις ΤΙ είναι από το 08 έως και το 12 να απέχεις απο οποιοδήποτε λαικό κίνημα βρίζοντας το ως μικροαστικό; Και τώρα που αποφάσισες να συμμετέχεις, να πρέπει να αποδείξεις ότι σε αντιδιαστολή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που την βρίζεις, εσύ ως ΚΚΕ μπορείς να πολιτικοποιήσεις βαθύτερα τον λαό και να τον οδηγήσεις έστω σε μία άμεση ορατή νίκη;

        2. Ανώνυμος

          Ναι μωρέ που ρετάρει επειδή δεν συμμετείχε στους Αγανακτισμένους και στις λαϊκές συνελεύσεις με τον Βαρουφάκη και τον Καζάκη, που δεν έφτιαξε συντονισμό πρωτοβάθμιων με τον Συριζα και που δεν βάφτισε σαν “εξέγερση” το Δεκέμβρη του 08′ για φέρει το ΠΑΣΟΚ με σχεδόν 50%.
          Το ΚΚΕ συμμετείχε σε όλους τους λαϊκούς και πραγματικούς με ΟΥΣΙΑ από το 08′ ‘έως το σήμερα είτε το αντέχετε είτε όχι.
          Σε απεργίες διαρκείας (που δεν έχετε υλοποιήσει ΠΟΤΕ σας παρά μόνο στα λόγια) και μιας μέρας, ΄σε στάσεις εργασίας, σε καταλήψεις σχολών και σχολείων, στα μπλόκα των αγροτών, στην αποτίναξη των κυβερνητικών αυταπατών για φιλολαϊκή διαχείριση εντός καπιταλισμού και σε κινητοποιήσεις που αφορούν τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των φτωχών στρωμάτων.
          Εάν έχετε θολούρα από τον μικροαστισμό σας δεν σας φταίμε εμείς που δε δεχόμαστε να μπαγιατέψετε την αλήθεια.

        3. Ανώνυμος

          Ναι μωρέ ΚΚΕ βρθσε πάλι τα εργατολαικα κινήματα του 08-12 ! Τώρα λοιπόν που επειδή σε αντίθεση με τότε το ΚΚΕ και η κνε συμμετέχουν στο παρών λαϊκό κίνημα, και για αυτό βάζουν και την βασική πολιτική σφραγίδα, τώρα να δούμε εάν η πολιτική γραμμή του ΚΚΕ και της κνε θα βγάλει κάπου θετικά για τον λαό! Ιδού η Ρόδος!

        4. Κώστας

          Πολλά τα γελοία με το ΚΚΕ όπως κατάντησε αλλά αν πρέπει να διαλέξω θα είναι σίγουρα το φλερτάρισμα με την θεωρία πως ο Δ08 ήταν κάτι σαν Πορτοκαλί Επανασταση κατά του Καραμανλή

          Κώστας

        5. Ανώνυμος

          Kωστάκη μου, ασφαλώς και μύριζε “πορτοκαλίλα” η “λαϊκή” εξέγερση του Μαύρου Δ08. Γιατί ερχόταν κρίση, οι “μούρες” το ξέραν, άσχετα τι λέγαν (όπως και τώρα…), και ο φόβος τους, όπως και πολλών άλλων ήταν πως ο μπουχέσας δεν ήταν ο πιο κατάλληλος να αντιμετωπίσει τη λαϊκή αμφισβήτηση, μην παρεκτραπεί σε ασυζήτητα μονοπάτια. Η παρέμβαση του ΚΚΕ, και τότε και μετά, ήταν που επέβαλε τις μεσοβέζικες λύσεις “Γιοργάκι” και μετά “Αλέξη”. Είναι ο αρκετά ευφυής, στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, συμβιβασμός του Κεφαλαίου με τα μικροαστικά στρώματα για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, που εδώ από παληά έχει ένα μόνο όνομα: Κου-Κου-Ε.
          Κάθε χώρα έχει τα δικά της και οι κεφαλαιοκράτες/ιμπεριαλιστές είναι αρκετά έξυπνοι να τα καταλαβαίνουν αυτά. Πολύ θάθελαν κι εδώ κάτι σε “ζελένσκι” αλλά εδώ υπάρχει Κου-Κου-Ε.

        6. Κώστας

          Σε ένα παράλληλο σύμπαν που η ταξική πάλη έχει αντικατασταθεί από Ελοχίμ, Νεφελίμ, εξωγήινους, εσωγήινους και τσιπάκια στα εμβόλια η αστική τάξη και ο ιμπεριαλισμός αποφάσισαν, 100% κόντρα στα συμφέροντα τους, να φέρει το Μνημόνιο το ΠΑΣΟΚ και όχι η ΝΔ.

          Διότι ισχύει το ακριβώς ανάποδο από το σκεπτικό σου. Η περίφημη ρήση του Ανιέλι είναι για εποχές κοινωνικής ειρήνης. Σε εποχές διάρρηξης των κοινωνικών συμμαχιών του αστισμού με τις εργατολαικές τάξεις το σύστημα θέλει δεξιά κυβέρνηση και διατήρηση της σοσιαλδημοκρατίας στο απυρόβλητο, ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θέλει αυτό που έγινε στην Ελλάδα, δηλ λαική αντιιμπεριαλιστική εξέγερση επί ΠΑΣΟΚ, διάλυση του ΠΑΣΟΚ και κρίση εκπροσώπησης και επίλυση της υπέρ της κομμουνιστικής και κομμουνιστογενούς αριστεράς, Επενδύει στο αστικό κόμμα που δεν θα καταρρεύσει από την κατάρρευση των προσδοκιών γιατί ποτέ δεν τις εκπροσώπησε

          Αν λοιπόν η ιστορία δεν ήταν ιστορία ταξικών αγώνων αλλά ιστορία των συνωμοσιών που περιγράφεις το σύστημα, αν ειχε καταλάβει τι έρχεται, δεν θα έφερνε ποτέ τον ΓΑΠ το 2009

          Κώστας

    2. Νίκος

      Α οι καταλήψεις στα σχολεία και οι μαθητικές πορείες είναι “πρωτοπορία της ΚΝΕ”; Κι εγώ που νόμιζα ότι ήταν από “ανεξάρτητα συντονιστικά μαθητών” κλπ κλπ Γιατί έτσι προσπαθούν να μας πείσουν ορισμένοι ΚΝίτες στο twtter & στο facebook..
      Πάντως μάλλον κάτι δεν κάνει καλά η ΚΝΕ γιατί όσες φωτογραφίες είδα από μπλοκ μαθητών στην απεργία της 8ης Μάρτη τα πλακάτ τους έγραφαν “Εξέγερση και όπου βγει”, κάποια είχαν και κυκλωμένο άλφα. Τα εγκρίνει αυτά τα πλακάτ η ..πρωτοπορία της ΚΝΕ ή μήπως είναι.. προβοκατόρικα πλακάτ προβοκατόρικων δεκαπεντάχρονων..

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Κοίτα έγκριση από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αναρχία άλλοι χώροι παίρνανε και παίρνουν όλα αυτά τα χρόνια.
        Τώρα για twitter και facebook, το ποιος κάνει δουλίτσα εκεί αλλά στους χώρους εργασίας είναι άφαντος το ξέρει και η κουτσή Μαρία.
        Το ξέρω είναι δύσκολο να το αποδεχτείς Νίκο μου, ότι η νεολαία μαζικά επιλέγει να στρατευτεί με την ΚΝΕ.
        Έχω μια ερώτηση ωστόσο.
        Μήπως το Ανεξάρτητα στο ακρωνύμιο των ΕΑΑΚ δεν μας κάνει πλέον, λέω γω τώρα, που οι μισοί από εσάς είστε με τον Γιάννη με ένα νι?

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ρε ΚΚΕδες δεν μας λέτε ότι τα λαϊκά κινήματα 08-12 απέτυχαν διότι ηγεμονευθηκαν από σύριζα, αναρχία και δευτερεύοντως ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Και πως για αυτό και εξ αρχής δεν συμμετηχατε;

          Ορίστε! Τώρα στο σημερινό λαϊκό ξέσπασμα, εινσι το ΚΚΕ και η κνε που βάζουν την πολιτική σφραγίδα τους, επειδή συμμετέχουν σε αυτό. Άρα, ιδού η Ρόδος, να νικήσει ο λαός, να καταγραφεί μια σοβαρή, ορατή νίκη του λαού! Δεν υπάρχουν δικαιολογίες του στυλ “ο σύριζα και ο σκαι βάλανε το πολιτικό περιεχόμενο στις πλατείες για αυτό κ απέτυχε ο λαός και βγήκε ο σύριζα στις κάλπες”!

        2. Ανώνυμος

          Γιατί το ΚΚΕ να πάρει έγκριση από τον σύριζα; δεν χρειάζεται, με το ίδιο περιεχόμενο αλά σύριζα συμμετέχει στις λαϊκές κινητοποιήσεις

        3. Ανώνυμος

          Έλα πες το άλλη μια για την Ρόδο και το πήδημα, δεν το καταλάβαμε σε κάθε σχόλιο που γράφεις.

        4. Ανώνυμος

          Δεν ξέρω τι έχετε καταλάβει ή όχι. Αν κρίνω από τα σχόλια των κκεδων εδώ μέσα, μαλλον όχι.

        5. Ανώνυμος

          Σίγουρα έχεις παραπάνω εμπειρία φίλε γιατί τόσα χρόνια ήσουν κολαούζος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς μπορείς να κάνεις τις συγκρίσεις αφού πλέον σέρνεσαι πίσω από το ΚΚΕ.
          Εγώ θα το έλεγα ποιοτική αναβάθμιση.

        6. Ανώνυμος

          Ο πεινασμένος, κολαούζους φαντάζεται… Ούτε πίσω από σύριζα, ούτε πίσω από το ΚΚΕ. Έτσι πιρευτηκαν και πορευονται μέσα στα χρόνια το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

          Το ερώτημα παραμενει: τώρα που στο λαϊκό κίνημα δεν υπάρχει και πολύ περισσότερο δεν πλειοψηφία η αυταπάτη ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αντίληψη του ΚΚΕ, το εργατολαικ κίνημα θα νικήσει;

        7. Νίκος

          Μάλλον δεν έχεις ιδέα ανώνυμε μου (βάλε ένα nickname ρε συ να σε ξεχωρίζουμε..) τι γίνεται στα κοινωνικά δίκτυα από του διαδικτυακούς συντρόφους σου. Κατά δεκάδες ξεπηδούν καθημερινά οι λογαριασμοί και τα προφίλ διαφόρων ανώνυμων “οπαδών του ΚΚΕ” (όπως οι ίδιοι-ες δηλώνουν) που με το ύφος και τη γλώσσα που χρησιμοποιούν θυμίζουν τρολ της κακιάς ώρας.. Οπότε άστο γιατί στο πληκτρολόγιο κάνετε καλύτερη δουλίτσα και σας το δίνω..
          Χαίρομαι που σχεδόν παραδέχεσαι ότι δεν υπάρχουν “ανεξάρτητα συντονιστικά μαθητών” και πίσω από αυτά τα συντονιστικά είναι η ..”πρωτοπόρα” ΚΝΕ με τη γνωστή καπελωματική της.
          Τώρα το με ποιον επιλέγει να “στρατευτεί” (λες και μιλάμε για στρατούς.) η νεολαία άστο και θα φανεί.
          Πάντως και στη σημερινή πορεία στα μαθητικά μπλοκ που είναι “στρατευμένα στην ΚΝΕ” τα πλακάτ είχαν διάφορα “προβοκατόρικα” συνθήματα όπως “Εξέγερση τώρα”, “Εκδίκηση” κλπ και συνεχίζω ν’αναρωτιέμαι πως αυτά τα πλακάτ “πέρασαν” τις εξετάσεις της πρωτοπόρας ΚΝΕ.
          Υστ.: Καλό το παραμύθι σου με τον Γιάνη με το ένα νι αλλά δεν έχει δράκο ρε συ ανώνυμε πρωτοπόρε..

    3. Ανώνυμος

      Δεν εχουμε τέτοια αγχη λεβεντη μου ηρεμησε. Δε βλεπουμε με ποδοσδαιρικους ορουε τα πραγματα. Μη παρακαλας να αποτυχει η παρεμβαση του ΚΚΕ γιατι οποτε συνέβη απετυχε η ιδία η εργατική τάξη. Τι σε νοιαζει βέβαια εσένα λες και ανηκεις σε αυτη; Ενα καλύτερο συμβόλαιο με την αστική τάξη ψάχνει η μικροαστικη σου φύση κι εσένα και του ναρ. Θα μας εχετε απεναντι μεχρι να σβήσει ο ηλιος και σκουξε οσο θέλεις.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Δεν παρακαλάω να αποτύχει η εργατολαικη νίκη! Όμως, έτσι που το πάει το ΚΚΕ τα τρία της θα πάρει η εργατική τάξη κ π λαός, αυτό λέω. Εδώ είμαστε, να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστει αυτή η εκτίμηση.

        Διότι το πολιτικό πλαίσιο στον πάλης που βάζουν ΚΚΕ κ κνε δεν διαφέρει από αυτό του σύριζα.

        Reply
  5. Ανώνυμος

    Πολλές λέξεις στο κείμενο για να πειτε ότι δεν πείσατε άνθρωπο στις συνελεύσεις και μειοψηφησατε παντού.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Δεν εινσι κακό να μειοψηφείς όταν τεκμηριωνεις την ορθότητα της πολιτικής σου θέσης ως ΝΚΑ και ΕΑΑΚ! Επίσης, δεν μειοψηφουν σε πολλούς φοιτητικούς συλλόγους! Αλλά κ πάλι, όταν τεκμηριωνεις την ορθότητα της θέσης σου έναντι των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων, δεν ειναι κακό να μειοψηφείς.

      Μια βασική διαφορά του σημερινού λαϊκού κινήματος από αυτό του 08-12, εινσι ότι σε αντίθεση με τότε, ΚΚΕ και ΚΝΕ συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες του και δεν το φτύνουν όπως έκαναν τότε! Και αυτό καλό είναι.

      Για να δούμε όμως, τώρα που η λογικη ΚΚΕ και ΚΝΕ πλειοψηφεί, θα βαθυνει η πολιτικοποίηση, θα βαθύνουν οι στόχοι πάλης, θα μπορέσει να νικήσει το λαϊκό και νεολαιΐστικο κίνημα; Διότι τώρα δεν υπάρχει η δικαιολογία του ότι η λογική σύριζα κυριάρχησε το 08-12 κ για αυτό έχασε ο λαός και η νεολαία!

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Δε νομίζω, πως για το ότι έχασε το κίνημα ’08 – ’12 φταίει η “λογική” ΣΥΡΙΖΑ μικροαστισμός κ τέτοια, αλλά το ότι η ριζοσπαστική, ανατρεπτική, αντισυστημική, επαναστατική κατεύθυνση στο κίνημα βρισκόταν σε απορία, γιατί δεν είχε απαντήσεις. Βρέθηκαν στο μεταξύ απαντήσεις ή βρέθηκε ένα μονοπάτι, για το προχώρημα του λαϊκού κινήματος; Θα δείξη από το αποτέλεσμα. Είναι πάντως γνωστό κ παραδεχτό, ότι το κίνημα μαθαίνει κ διαπαιδαγωγείται κ μέσα από τις ήττες του.

        Reply
  6. Ανώνυμος

    Οταν δεν μπορείς να συγκροτήσεις στρατό, παρατάσεις στρατηγούς!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Να δω το ΚΚΕ και την ΚΝΕ τι θα κάνουν τώρα που είναι αυτοί που βάζουν την πολιτική σφραγίδα στο λαϊκό κίνημα αυτών των ημερών! Και που δεν μπορούν να βρίζουν τον λαό όπως τόνε βρίζανε το 2008-12 που έβαζε την σφραγίδα του ο α/α χώρος και ο σύριζα κυρίως κ η ανταρσυα δευτερεύοντως!

      Μην ανησυχείτε το ΝΑΡ και η ΝΚΑ και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν πολύ κόσμο ΑΙ την επιρροή τους της διατηρούν στη νεολαία κ την εργατική τάξη. Εινσι απλά, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που σε αντίθεση με το 2008-12 τώρα έχουν μπει στους αγώνες. Καλό είναι αυτό, διότι συν τοις άλλοις, δεν μπορείς να βρίζεις τον λαό όπως τόνε βρίζανε τότε ΚΚΕ κσι κνε ότι αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ κ βάζει σφραγίδα, για αυτό κ πχ στις εκλογές ενισχύθηκε ο σύριζα!

      Θυμόμαστε πολύ καλά ότι ΚΚΕ και ΚΝΕ λέγανε ότι ο λαός ηττήθηκε και στον δρόμο και στις κάλπες, επειδή στα λαϊκά κινήματα εκείνης της περιόδου, έβαλε σφραγίδα ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, σφραγίδα βάζουν το ΚΚΕ και η κνε. Ιδού η Ρόδος

      Reply
      1. Papillon

        Τι καλό που το είδες το καλό; Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία την Κυριακή είχαν πει ότι θα κατευθυνθεί στα γραφεία του ΟΣΕ. Συνολικά πόσος ήταν ο κόσμος την Κυριακή; 20.000; Μπορεί και παραπάνω. Είδε κανένας όλο αυτό το πλήθος έξω από τον ΟΣΕ; Μόνο η κεφαλή πήγε και όλοι οι άλλοι φύγανε από Πατησίων. Και εδώ είναι γελοίο της υπόθεσης γιατί ήταν το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος της πορείας που ΔΕΝ πορεύτηκε στην Καρόλου. Δηλαδή τι πρόβλημα είχαν ΠΑΜΕ-Περισσός (γιατί τα περισσότερα μπλόκα δικά τους ήταν) όλος αυτός ο κόσμος να φωνάξει έξω από τον ΟΣΕ; Και γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν λέει κουβέντα γι’αυτό και δεν το καταγγέλει;

        Έλεγα και εγώ επιτέλους μετά από τόσες μέρες θα γίνει μαζική συγκέντρωση στον ΟΣΕ όπως έπρεπε αλλά…κωλοτούμπα. Εάν αυτό τώρα δεν είναι κανονικό ΞΕΠΛΥΜΑ αλλά και ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ των ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ευθυνών του κράτους τότε τι είναι;

        Τι πρεμούρα είναι αυτή ρε να μην θίξει κανένας ούτε στο ελάχιστο τον κρατικό μηχανισμό; Τι λατρεία είναι αυτή για το αστικό κράτος πια; Τι υπερασπίζεστε που να πάρει η οργή τους διάφορους σταθμάρχες που το μόνο που τους νοιάζει είναι τα…σουβλάκια και αυτούς που τους τοποθετούν; Από πότε “κομμουνιστές” είναι οι πιο ΕΝΘΕΡΜΟΙ υποστηρικτές της αστικής κρατικής εξουσίας; Υπερασπίζεστε ανθρώπους που το μόνο που θέλουν είναι να παίρνουν 3.000 ή και παραπάνω, να κάθονται στις καρέκλες τους χωρίς να τους ελέγχει και να τους αξιολογεί κανένας αδιαφορώντας εντελώς για όλους εμάς που τους πληρώνουμε; Και να κρατάνε την ζωή μας στα χέρια τους;

        Πιο κρατιστής πεθαίνεις…

        Reply
      2. Μαρκέλα

        Αν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ κ οποιοσδήποτε άλλος λέει, ότι φταίει ο λαός για την ήττα του, που δεν άκουσε αυτούς, αλλά το ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λάθος. Φταίει το ότι οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση, να δώσουν μια προοπτική τέτοια, που να πάη το κίνημα παραπέρα.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Σωστή θα ήταν η σκέψη σου, Μαρκέλα, αν δεν έπεφτε στην εξής παγίδα: Το πρόβλημα του Λαού δεν είναι να βρει κάποιον να του ρίξει ευθύνες, που δεν κατάφερε να τον καθοδηγήσει αποτελεσματικά. Ας εύρισκε άλλους αν “το ΚΚΕ, η ΚΝΕ κ οποιοσδήποτε άλλος” δεν ανταποκρίνονταν. Γιατί το πρόβλημα αυτός βασικά το έχει, ο Λαός. Αλλά, όχι μόνο δε βρήκε, αλλά έτρεχε και πίσω από παπατζήδες. Ο Λαός, λοιπόν, ούτως η άλλως, δεν απαλλάσσεται από τις ευθύνες της κακοδαιμονίας του. Απλά δεν υπάρχει κανείς να του ζητήσει τα ρέστα, γιατί τα λάθη του τα πληρώνει τοις μετρητοίς. Το ζήτημα είναι να μάθει από τα λάθη του. Μαθαίνει; Εγώ λέω ναι, έστω και επώδυνα….

        2. Κώστας

          “Δεν βρήκε”, “έτρεχε πίσω από παπατζήδες”, “μαθαίνει”, η αλαζονεία και ο μανταμσουσισμός απέναντι στον λαό πραγματικά σοκάρει ακόμα και απο το ΚΚΕ, από το οποίο τις περιμένουμε αυτές τις στάσεις

          Ο λαός αγαπητέ επιλέγει από μια δοσμένη πολιτική αγορά. Είναι σαν να πάει στο σούπερ μάρκετ και να φταίει που όλα τα προιόντα είναι σκάρτα ή και που κάποια καλύτερα από τα υπόλοιπα δεν χτυπάνε στο μάτι του για να πειστεί. Επισης δεν φταίει που το σούπερ μάρκετ προβάλλει με προνομιακούς όρους κάποια εναντι άλλων, κανείς δεν είπε πως η αγορά είναι Ελεύθερος Ανταγωνισμός. Όπως και στην Οικονομία έτσι και στην Πολιτική ο όρος αυτός είναι μόνο στα βιβλία και στην πράξη κυριαρχούν οι ολιγοπωλιακές ή ακόμα και οι μονοπωλιακές πρακτικές

          Κώστας

        3. Ανώνυμος

          Άρα ανώνυμε, αν δεν φταίνε οι πολιτικές δυνάμεις αλλά ο Λαός με λάμδα κεφαλαίο για την κατάσταση του επειδή αναζητά καθοδηγητες να τον σώσουν, γιατί τότε ζητά το ΚΚΕ διαχρονικά, “ψήφισε με Λαέ για να δώσεις δύναμη στην δύναμη σου”, ή “μόνο με ισχυρό ΚΚΕ θα νικήσουν οι αγώνες του λαού”;

          Γιατι λοιπόν το ΚΚΕ αναπαράγει την λογική του καθοδηγητή του λαού εφόσον είναι λάθος του λαού να αναζητά καθοδηγητες και αυτό το λάθος το πληρώνει πάντα;

          Ας μπει λοιπόν και το ΚΚΕ στην λογική που έχει πχ το ΝΑΡ για συγκροτήσεις κέντρων αγώνα στην Αθήνα και στις άλλες περιοχές της χώρας, έτσι ώστε ο Λαός μαζί με τις πολιτικές του δυνάμεις, να μαθαίνει ο ίδιος να κάνει πολιτική για τον ίδιο κ να μην ψάχνει σωτήρες να τους αναθέσει την τύχη του. Λοιπόν;

        4. Ανώνυμος

          Κωστάκη, μην παίζεις με τις λέξεις. Ας αλλάξει το σούπερμάρκετ, ή ας καταργήσει και από τον εαυτό του την νοοτροπία του “μπαίνω στο σούπερμάρκετ για να ψωνίσω λύση”. Μήπως είναι η νοοτροπία του καναπέ η “τα θέλω όλα έτοιμα”; Τόση ώρα σας λέω με πλάγιο τρόπο ότι πετάτε στα σύννεφα, καταφεύγετε σε μεταφυσικές “ερμηνείες” και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε η χάνετε και την ψυχραιμία σας καταφεύγοντας σε χαρακτηρισμούς.
          Οταν η πραγματικότητα μας προσγειώνει ανώμαλα…

        5. Ανώνυμος

          Δεν είπα ότι δε “φταίνε οι πολιτικές δυνάμεις”, πρόσεχε λιγάκι. Είπα ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα του Λαού. Αλλά πολλοί εδώ ζείτε για να “φταίνε οι πολιτικές δυνάμεις” (….η εξής μία, Ο.Κ….), κι αυτό σας ακυρώνει σαν πολιτικές δυνάμεις. Οπως λέει και η Μαρκέλλα, δεν είστε ούτε σεις σε θέση να δώσετε προοπτική….
          Αρα;

        6. Ανώνυμος

          Εμ, λες ότι φταίει μόνο ο Λος με λάμδα κεφάλαιο για να μας ξεφουρνίσεις ότι δεν φταίει το ΚΚΕ. Ούτε όταν βρίζει τα λαϊκά κινήματα, ούτε όταν συμμετέχει σε αυτά και είναι κσι αυτό ανίκανο να δώσει εμπρακτα μια χειραφετητικη προοπτική!

        7. Ανώνυμος

          Δε “βρίζει” το ΚΚΕ, φιλαράκο 19/03/2023 at 19:20, κανένα λαϊκό κίνημα. Καταγγέλλει τους νεοταξίτικους (“ανοίξεις”), και ενίοτε και ανοιχτά νεοφασιστικούς (“Μαϊντάν”), όχλους.

      3. Κώστας

        Ανωνυμάκι μου πολύ ενδιαφέρον το να αλλάξει σούπερ μάρκετ. Να μην πηγαίνει στην ελληνική Πολιτική Αγορά αλλά της Μπουρκίνα Φάσο, ξέρωγω.

        Επίσης, λόγω της κατακραυγής που προκαλούν όσα λες, μην το ρίχνεις πως μιλάς για την ανάθεση και τον καναπέ. Διότι το ίδιο είναι πάλι, σήκωσε τον. ‘Ασε που δεν είναι γενικά στον καναπέ, 2,5 εκ άνθρωποι υπολογίζεται ότι κινητοποιήθηκαν μετά τα Τεμπη, μιλάμε για επίπεδα 2011. Ε, δεν θα μείνουν για πάντα στον δρόμο, πρέπει να κρίνουμε τι ακούει ο κόσμος από τις πολιτικές δυνάμεις που συναντάει στο Κίνημα,τι προοπτική του ΄δινουν, πως του λένε πως μπορεί να νικήσει. Ακούνε και τα προγράμματα, ακούνε και τις κινηματικές προτάσεις,και κρίνουν.

        Κώστας

        Reply
  7. Μαρκέλα

    Στο 18/03 20:38
    Κάπου δε συνεννοούμαστε. Ασφαλώς το πρόβλημα του λαού δεν είναι, να βρη κάποιον, να του ρίξη ευθύνες, “που δεν κατάφερε να τον καθοδηγήση”. Και ασφαλώς το πρόβλημα το έχει ο λαός. Και στο λαό συμπεριλαμβάνω, εννοείται, τις πολιτικές οργανώσεις κ τους αγωνιστές, με αναφορά στα λαϊκά συμφέροντα. Όλοι αυτοί μαζί συναποτελούν το λαό, που ζητά απαντήσεις. Και εφ’ όσον αυτές οι απαντήσεις βρίσκονται, ξεπερνά τα εμπόδια κ προχωρεί παραπέρα. Διαφορετικά αντιμετωπίζει αδιέξοδα κ ήττες. Και μαθαίνει από τις ήττες. Εσύ, κατά κάποιον τρόπο λες, ότι είχες τη σωστή απάντηση, αλλά ο λαός έσφαλε κ απευθύνθηκε αλλού. Μα η ριζοσπαστική, ανατρεπτική αριστερά δεν αντιλαμβάνεται το λαό σαν ένα κοπάδι, που γυρεύει έναν άξιο τσομπάνη. Γιατί οι τσομπάνηδες φροντίζουν το κοπάδι τους, με σκοπό την εκμετάλλευση. Και εμείς είμαστε αντίθετοι στην εκμετάλλευση του ανθρώπου κ του λαού. Δε διαχωριζόμαστε από το λαό, είμαστε μέρος του κ το πιο πρωτοπόρο κομμάτι του. Οι νίκες του είναι οι δικές μας νίκες κ οι ήττες του είναι οι δικές μας ήττες. Δεν ισχύει το “εγώ ήξερα, αλλά ο λαός δε με άκουσε”. Γιατί ο λαός είμαι εγώ. Αν ήξερα, θα είχα νικήσει.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μα δεν είπα πως “έχω την απάντηση”, δε στήριξα τον συλλογισμό μου εκεί!

      Reply
    2. Ανώνυμος

      …και μην παίζουμε με τις λέξεις! “Δε διαχωριζόμαστε από το λαό” αλλά ….”, είμαστε ….κ το πιο πρωτοπόρο κομμάτι του”.
      Και οι άλλοι τα ίδια λένε!
      Οταν αυτοδιορίζεσαι “πρωτοπορία”, ε, όσο νάναι κάποιο είδος “διαχωρισμού” είναι κι αυτό, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας!
      Και στο κάτω-κάτω, οι “άλλοι” έχουν περισσότερο Λαό, που τους αποδέχεται η ακολουθεί, πέστο όπως θέλεις.

      Reply
  8. Μαρκέλα

    Άμα λες, ο λαός έσφαλε, που δεν απευθύνθηκε σε μας, αντί να πάη στο ΣΥΡΙΖΑ κι εδώ κι εκεί κ γι’ αυτό την πάτησε -αυτό δεν είπες;- κάπως έτσι ακούεται. Ο λαός δεν είναι συτός που “θα τρέξη” στον ένα ή τον άλλο, για να του δώση λύσεις, είναι αυτός ο ίδιος σαν υποκείμενο, που αναζητά δρόμο κ όλες οι δυνάμεις κ αγωνιστές, που αναφέρονται στα λαίκά συμφέροντα κ δίκαια, συμβάλλουν το κατά δύναμη. Κι από κει κ πέρα, ό,τι βγη.

    Reply
  9. Μαρκέλα

    Να με συγχωρής, εγώ δεν αυτοδιορίστηκα πρωτοπορία, είπα, ότι οι αγωνιστές κ οι δυνάμεις που μπαίνουν μπροστά, αποτελούν την πρωτοπορία του λαού κ αυτό δε συνιστά διαχωρισμό, γιατί η πρωτοπορία παραμένει μέρος του όλου. Δεν παίζω με τις λέξεις, προσπαθώ να επισημάνω λεπτούς διαχωρισμούς εννοιών κ αντιλήψεων, που όμως κάνουν αποφασιστική διαφορά στην τελική.

    Reply
  10. Μαρκέλα

    Μ’ αυτά κ μ’ αυτά, δεν τοποθετήθηκα για το κείμενο της ανάρτησης. Λοιπόν σε γενικές γραμμές συμφωνώ στο ότι απαιτείται σχέδιο κ το σχέδιο αυτό θα το διαμορφώση ο ίδιος ο λαός μέσα από τους αγώνες του. Όλες οι προσπάθειες συνεισφέρουν κ όλες οι εστίες αντίστασης προσφέρουν, καθώς ποτέ κανείς δεν μπορεί να ξέρη από πριν την εξέληξη στη συνέχεια. Αυτό είναι κάτι, που το βλέπομε επανειλημμένα στο κίνημα. Όσο για τις δράσεις, που θα σποδειχτούν λαθεμένες επιλογές, έχουν κι αυτές την αξία τους, γιατί τα λάθη είναι για τον άνθρωπο κ δεν μπορεί να τα ξέρη από πριν, μπορεί όμως πάντα να μαθαίνη απ’ αυτά. Όσον αφορά όμως τη στρατηγική, είμαι με την άποψη του Λένιν, ότι τα αιτήματα κ οι επί μέρους στόχοι πρέπει να αποσκοπούν στη βελτίωση απ’ ευθείας των όρων διαβίωσης του λαού κ όχι στη βελτίωση του συστήματος, γιατί κάτι τέτοιο είναι “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”. Π.χ. η αντιμεταρρύθμιση, της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών συνιστά επιδύνωση των όρων διαβίωσης, γι’ αυτό καλώς την αντιπαλεύομε. Αλλά ο “εργατικός έλεγχος” δεν μπορεί να υλοποιηθή αποτελεσματικά στο σημερινό σύστημα κ θα συντείνη πολύ περισσότερο στη δημιουργία μερικών ακόμα “παραγόντων”, παρά στη βελτίωση των όρων διαβίωσης του λαού, πράμμα που οδηγεί στην ισχυροποίηση του συστήματος, αντί για την ανατροπή του. Σ’ αυτή τη λογική, οι κανονισμοί, ντιρεκτίβες, σύμφωνα σταθερότητας κλπ. της ΕΕ, πάντα μαζί με την έξοδο απ’ αυτήν, σωστά στοχοποιούνται σαν ζύμωση, για να υλοποιηθούν με την αποκατάσταση της εθνικής κ λαϊκής κυριαρχίας, αντί όμως να αναλωνώμαστε αυτή τη στιγμή σε τέτοιου είδους αιτήματα, για να βελτιώσωμε την ΕΕ, να επιλέγωμε αιτήματα, που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τη νομιμότητα της ΕΕ κ της α.τ., όπως αυξήσεις μιστών, μείωση φόρων σε τρόφιμα κ καύσιμα, ανυπακοή σε οδηγίες, που ζημιώνουν την αγροτική παραγωγή κ τους αγρότες κ ας αναθέτωμε στην εξουσία το πρόβλημα του ασυμβίβαστου των λαϊκών αιτημάτων με την αστική νομιμότητα. Μα θα μας πουν, ότι αυτά δε γίνονται, γιατί η ΕΕ… κλπ.. μπορεί κανείς να παρατηρήση. Μα έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να γίνωνται, ανεξάρτητα από ΕΕ κ ό,τι άλλο, εφ’ όσον το κίνημα δεν είναι αρκετά ισχυρό, να τα επιβάλλη. Σε αντίθετη περίπτωση, το σύστημα αναδιπλώνεται στο πι κ φί, αναλόγως της πίεσης που υφίσταται. Τα αιτήματα πρέπει να είναι κάθε φορά ανάλογα με τις δυνατότητες ικανοποίησης, που διαφαίνονται κ το κίνημα οδηγείται σταδιακά σε ισχυροποίηση. Εννοείται, ότι εδώ θέλησα απλά κ μόνο να δείξω τη διαφορά του σκεπτικού αυτής της προσέγγισης, από την άποψη που αναφέρεται στο κείμενο κ όχι να διατυπώσω συγκεκριμένες προτάσεις, για το πώς πρέπει να προχωρήση το κίνημα.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.