.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Απεργία πείνας προσγφύγων: «Επανενώστε μας με τις οικογένειες μας τώρα!»


Έντεκα πρόσφυγες, πέντε γυναίκες και έξι άντρες ξεκίνησαν απεργία πείνας στο Σύνταγμα διεκδικώντας το δικαίωμα επανένωσης με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, που έχουν διαβεί τα σύνορα με κίνδυνο της ζωής τους και της ζωής των παιδιών τους, που έχουν περάσει μήνες σε πρόχειρους καταυλισμούς στα νησιά, στην Ειδομένη, στον Πειραιά.

Εδώ και έξι μήνες έχουν οργανώσει κινητοποιήσεις διεκδικώντας να καταργηθεί ο παράνομος περιορισμός στις επανενώσεις, να επιταχυνθεί η διαδικασία, να υπάρχει στοιχειώδης διαφάνεια στο διοικητικό χειρισμό, και η μοναδική απάντηση που λαμβάνουν είναι ο διοικητικός εμπαιγμός, η υποτίμηση για τη ζωή και τις ανάγκες τους και η απαίτηση να πειθαρχούν σε καθετί.

Το κείμενο απεργών πείνας αναφέρει:

«Επανενώστε μας με τις οικογένειες μας τώρα!»

Είμαστε πάνω από 4.000 πρόσφυγες που περιμένουμε να μεταφερθούμε στη Γερμανία – οι περισσότεροι από εμάς είμαστε οικογένειες που τα μέλη τους χωρίστηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς και ζούμε διαχωρισμένοι περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Γυναίκες, άντρες και οι περισσότεροι παιδιά και έφηβοι που οι ένας ή και δύο γονείς, τα παιδιά ή ο/η σύζυγός τους βρίσκονται στη Γερμανία. Περιμένουμε ήδη εδώ και πάνω από 18 μήνες στην Ελλάδα, ζώντας σε άθλιες συνθήκες.

Δραπετεύσαμε από ρημαγμένες από τον πόλεμο χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, για να βρούμε γαλήνη και ασφάλεια δίπλα στους αγαπημένους μας.

Πολλοί από εμάς έχουμε γίνει δεκτοί στη Γερμανία εδώ και πάνω από 6 μήνες, ξεπερνώντας τη μέγιστη προθεσμία για μετεγκατάσταση, όπως αυτή ορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, γεγονός που οφείλεται σε μια ανεπίσημη, παράνομη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Η περίοδος αναμονής αυτή τη στιγμή είναι περίπου εννέα μήνες από την ημερομηνία αποδοχής, κατά μέσο όρο, αλλά χωρίς καμία εγγύηση για τυχόν άλλες καθυστερήσεις. Ο καθένας μας καλείται να πληρώσει τα εισητήρια της οικογένειάς του/της με δικά του/της χρήματα.

• Μας έχουν υποσχεθεί πολλά
• Έχουμε ακούσει πολλές φορές τις ίδιες υποσχέσεις
• Έχουμε κουραστεί να ακούμε, να περιμένουμε, να ελπίζουμε
• Ποτέ δεν λάβαμε ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος αποφασίζει πόσοι μπορούν να φύγουν κάθε μήνα και ποιος επιβάλει αριθμητικά όρια στις μεταφορές.
• Ποτέ δε λάβαμε ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος αποφασίζει ποια άτομα θεωρούνται ευάλωτα, και άρα μπορούν να ταξιδέψουν γρηγορότερα, και με βάση ποια κριτήρια λαμβάνεται αυτή η απόφαση.
• Θέλουμε να ξέρουμε πότε θα πάμε στις οικογένειες μας. Και θέλουμε να έχουμε ίση μεταχείριση χωρίς διακρίσεις.

Γι αυτό απαιτούμε:

Από την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να σεβαστούν το νομικό όριο των έξι μηνών για την οικογενειακή επανένωση από την ημερομηνία αποδοχής του αιτήματος.

Από τις γερμανικές και ελληνικές αρχές να προγραμματίσουν πτήσεις για όλους τους πρόσφυγες που περιμένουν ήδη εδώ και πάνω από έξι μήνες.

Από τις ελληνικές αρχές να πληρώσουν τα εισιτήρια μας με κρατική δαπάνη, όπως προβλέπει ο νόμος. Τα εισιτήρια είναι άλλο ένα εμπόδιο στις οικογενειακές επανενώσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017 στην πλατεία Συντάγματος. Ενώστε τις φωνές σας με τις δικές μας!

Εδώ και τέσσερις μήνες, διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην επιβολή ορίου για τις οικογενειακές επανενώσεις προς Γερμανία. Θέλουμε να υψώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην πολιτική αποτροπής που η Ευρώπη επιβάλλει σε εμάς και τις οικογένειες μας. Ενάντια σε ένα σύστημα που στόχο έχει να μας εξοργίσει και να μας κάνει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.

Αλλά θα σταθούμε όρθιοι. Θέλουμε να κατεδαφίσουμε τα τείχη που μας εμποδίζουν να είμαστε μαζί με τους γονείς και τα παιδιά μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να πετύχουμε.

Όχι άλλες διακρίσεις! Διεκδικούμε το δικαίωμα μας για οικογενειακή ενότητα και αξιοπρεπή ειρηνική ζωή τώρα! Δικαίωμα παραμονής και ελευθερία μετακίνησης για όλους!

Πρόσφυγες από διάφορα camps και χώρους στέγασης στην Ελλάδα

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *