.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αντιπαράθεση και Κριτική από θέση αρχών στο ΚΚΕ


Δημήτρης Δεσύλλας

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο πολιτικό σκηνικό που συνδιαμορφώνουν – στη χώρα μας και διεθνώς – η πολύπλευρη δομική κρίση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, διατροφική, περιβαλλοντική), η γενίκευση και επέκταση της πολεμικής – ιμπεριαλιστικής εκστρατείας του κεφαλαίου, η ανασυγκρότηση του αστικού πολιτικού σκηνικού και οι σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που πλησιάζουν, με τα διλήμματα του αστικού δικομματισμού και τα ληστρικά εκλογικά συστήματα να τις συνοδεύουν.

Στις συνθήκες αυτές είναι άμεση και επιταχυνόμενη η ανάγκη αποτελεσματικής παρέμβασης και ανατρεπτικής αντεπίθεσης της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς. Στο ζωτικό αυτό καθήκον συμβάλλει καθοριστικά η στρατηγική προσπάθεια για το σύγχρονο Κομμουνιστικό Πρόγραμμα και Κόμμα, που απαιτούν οι ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας και οι υλικές δυνατότητες της εποχής μας.

Βασική πλευρά για την προώθηση και υλοποίηση αυτού του στρατηγικού στόχου, σε συνθήκες απαιτητικής πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, είναι η κριτική μας, από θέση αρχών και επαναστατικού ήθους, στο ΚΚΕ και στην πολιτική του.

Το ΚΚΕ ως ρεφορμιστική Αριστερά, αρνείται και αδυνατεί να συμβάλει στην επανεξόρμηση των ανατρεπτικών, επαναστατικών και κομμουνιστικών ιδεών. Δεν μπορεί να συμβάλει στην αναγκαία επαναθεμελίωση σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος, που θα εμπνεύσει τους νέους αγώνες για εργατική χειραφέτηση και πλήρη απελευθέρωση του κοινωνικού ανθρώπου. Συγκεκριμένα για τους εξής λόγους:

1. Στο όνομα της αντιμετώπισης του υπαρκτού, χυδαίου και πρωτόγονου, αντικομμουνισμού των αστικών κομμάτων και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ακροδεξιάς, ταυτίζει με σοσιαλισμό – κομμουνισμό ότι χρεοκόπησε, κατέρρευσε και τον δυσφήμισε σε Ανατολή και Δύση. Θεωρεί ότι δεν έγινε κατάρρευση αλλά ανατροπή “από τα μέσα – από τα πάνω και από τα έξω” των ιδιόμορφα εκμεταλλευτικών καθεστώτων που οικοδομήθηκαν στις χώρες του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού”.

2. Η αυτοκριτική του ΚΚΕ για την μακρόχρονη πολιτική “ουράς” στο ΠΑΣΟΚ, με το περίφημο “άθροισμα δημοκρατικών δυνάμεων” και για τη συμμετοχή του στις άθλιες αστικές συγκυβερνήσεις Τζαννετάκη (με τη ΝΔ) και Ζολώτα (με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), στις 10ετίες 1970 – 80, είναι επιφανειακή – επιδερμική. Δεν οδηγεί σε ριζική αλλαγή πορείας για οικοδόμηση “αντίπαλου δέους” στην αστική πολιτική.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και η προηγούμενη και η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ ενώ υλοποίησε αυτή την ολέθρια πολιτική μαζί με τους Ανδρουλάκηδες και τους Θεοδωρικάκους(!), φτάνει σήμερα στο σημείο να συκοφαντεί το ΝΑΡ για δήθεν σύμπλευση μαζί τους, “στην πολεμική ενάντια στο κόμμα” και στην “αστική πολεμική ενάντια στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ο αιώνα” (άρθρο Ελένης Μπέλλου στο Ριζοσπάστη 15 – 16/1/2022). Ενώ όλοι μαζί στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1991) κάλεσαν και παραβρέθηκε στην έναρξή του ο τότε Πρέσβης των ΗΠΑ Μάικλ Σωτήρχος(!), συκοφαντούν το ΝΑΡ ότι με την προσπάθεια του για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα, οικοδομεί τάχα “συριζοκίνητο ανάχωμα” απέναντι στο ΚΚΕ! Έφτασαν στην έσχατη αθλιότητα να συκοφαντήσουν το ΝΑΡ και την καθαρή – ταξική γραμμή του για τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, ότι δήθεν «στην ουσία στηρίζει τους Νατοϊκούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο» (Ριζοσπάστης 30/4/2022)!

3. Πιο πρόσφατα, στις δύο προηγούμενες δεκαετίες (2000 – 2020) το ΚΚΕ στις πιο κρίσιμες στιγμές του λαϊκού κινήματος (π.χ. νεολαιίστικη εξέγερση το 2008 για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, μεγάλες συγκεντρώσεις στις πλατείες κατά των Μνημονίων το 2010 – 2012, Δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015) αντί να παρέμβει θετικά – ενωτικά – προωθητικά, γύρισε την πλάτη του στον λαό, τα κατήγγειλε όλα αυτά, συμβάλλοντας έτσι στην εκλογική λεηλασία του κόσμου της Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον δήλωνε ότι «όταν θα γίνει επανάσταση δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι» (Αλέκα Παπαρήγα)!

4. Το ΚΚΕ διαχρονικά ξεκόβει την τακτική από τη στρατηγική. Αρνείται τους άμεσους ανατρεπτικούς πολιτικούς στόχους και την ισότιμη ανατρεπτική κοινή δράση γι’ αυτούς (π.χ. άμεση έξοδος από ΕΕ και ΝΑΤΟ, διαγραφή χρέους, ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, κατάργηση του “Μητρώου Αγροτών” – αντί της εφαρμογής του, κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου ξεπουλήματος όλης της δημόσιας περιουσίας κ.α.). Τους στόχους αυτούς τους παραπέμπει σε μια ακαθόριστη “λαϊκή εξουσία” χωρίς επανάσταση.

5. Παρά την αντίθεσή του στη ΓΣΕΕ, αρνείται να συμβάλει έμπρακτα σε “Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα”, συντονισμού και κλιμάκωσης των εργατικών λαϊκών αγώνων, σε πλήρη διαχωρισμό από τον υποταγμένο – αστικοποιημένο συνδικαλισμό. Ενώ διεκδικεί τα άμεσα αιτήματα για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, παραβλέπει ότι η λύση τους απαιτεί τον άμεσο μαζικό λαϊκό εκβιασμό του κινήματος. Παραπέμπει σε “αγώνες διαμαρτυρίας χαμηλών πτήσεων”, για εξαγωγή “συμπερασμάτων” και στην “εκλογική συμπόρευση” με το ΚΚΕ.

6. Υποβαθμίζει το ιδεολογικό πολιτικό μέτωπο απέναντι στο θρησκευτικό σκοταδισμό – ανορθολογισμό και στον καλπάζοντα εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία των αστικών δυνάμεων (π.χ. οι φιέστες της Γιάννας Αγγελοπούλου για τα 200 χρόνια από το 1821).

Είναι άμεση ανάγκη η αλλαγή των σημερινών αρνητικών πολιτικών συσχετισμών τόσο συνολικά όσο και ειδικά στην Αριστερά, υπέρ της Επαναστατικής και της αυτοτέλειας της, με την προώθηση του σύγχρονου Κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος. Το στρατηγικό αυτό καθήκον απαιτεί για την προώθησή του μια βαθύτερη – τεκμηριωμένη κριτική του ΝΑΡ και της νKA απέναντι στο ΚΚΕ. Αυτή μόνο μπορεί να συμβάλει και στην αναγκαία, ισότιμη και ανατρεπτική, κοινή δράση μαζί του στο κίνημα και στους αγώνες. Κοινή δράση που το ΚΚΕ την αρνείται επίμονα, αλλά που θα την επιβάλουν «από τα κάτω» οι εργαζόμενοι και η νεολαία με τους ανατρεπτικούς ενωτικούς αγώνες τους.

Δημήτρης Δεσύλλας
μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
και της ΠΕ του ΝΑΡ

Δημοσιεύθηκε στο «ΠΡΙΝ» το Σάββατο 14/5/2022

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 70.91% ( 11
Συμμετοχές )



20 σχόλια στο “Αντιπαράθεση και Κριτική από θέση αρχών στο ΚΚΕ

  1. Φάνης

    φιλότιμη προσπάθεια αλλά και σχετικά εύκολες απαντήσεις στο κάθε σημείο

    1) η μελέτη του κκε για τον σοσιαλισμό του 20ου αιώνα συνεχίζεται. Το βασικό συμπέρασμα έως τώρα, δηλαδή ότι έγινε στην αρχή υπόσκαψη και μετά ανατροπή με πρωτοπόρα τα τμήματα της γραφειοκρατίας της ΕΣΣΔ, τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν στην ρωσική αστική τάξη, θα εμπλουτιστεί ακόμα πιο συγκεκριμένα. Αν το ναρ έχει να αντιπαραθέσει σε αυτό την υιοθέτηση των αστικών αναλύσεων περί ολοκληρωτισμών θα κριθεί για αυτό.

    2) σύντομα θα γίνει η έκδοση του 3ου δοκιμίου όπου όλα αυτά θα μπουν και πιο συγκεκριμένα. Όμως ήδη και σήμερα η αυτοκριτική του κκε για τη γραμμή ουράς του 70-80 έχει δώσει καρπούς. Αυτοί φάνηκαν το 2012 όταν το κκε αρνήθηκε τον κυβερνητισμό ενώ όλο το εξωκοινοβούλιο είχε γραμμή ουράς στον σύριζα. Αυτό που πληρώσατε δηλαδή με μεγάλη αποσυσπείρωση αργότερα, και ακόμα δεν έχετε κάνει μια σοβαρή αυτοκριτική για αυτό, απλά το αρνείστε.

    3) γνωστές οι διαφορετικές αναλύσεις του κκε για αυτά τα ξεσπάσματα τα οποία θεωρεί το ναρ λαϊκές εξεγέρσεις. Ας μην επεκταθούμε εδώ γιατί θα ξεφύγει μεγάλο σεντόνι, απλά η αναφορά στη δήλωση της Παπαρήγα είναι εκ του πονηρού γιατί ο κάθε καλοπροαίρετος αν ακούσει όλη τη φράση καταλαβαίνει τι θέλει να πει η ΓΓ

    4) και συνδέεται με το θέμα της επανάστασης. Το κκε είναι σαφές στο πρόγραμμά του: η αλλαγή θα είναι επαναστατική. Πραγματικά δεν κατανοώ που στηρίζεται μια κριτική ότι το κκε ζητάει ειρηνική αλλαγή. Αναποδογυρισμός της πραγματικότητας ξερά. Ίσα-ίσα αυτά που λέει το ναρ για δήθεν “ανατρεπτικούς στόχους”, οι οποίοι έχουμε δει ότι είναι ενσωματώσιμοι, απομακρύνουν το επαναστατικό πρόταγμα.

    5) εδώ πραγματικά σηκώνει κανείς τα χέρια ψηλά. “Αγώνες διαμαρτυρία και χαμηλής πτήσης” τόσοι αγώνες στους οποίους πρωταγωνίστησε το κκε, μαζί με άλλους βεβαίως, σε τόσους δύσκολους εργασιακούς χώρους με τέτοιους ταξικούς εχθρούς. Δεν χρειάζεται καν να τους αναφέρω, τους ξέρετε. Επίσης, τί κακό ακριβώς υπάρχει στην εξαγωγή συμπερασμάτων και εκλογική συμπόρευση για τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες;

    6) επίσης αρκετά χοντρό. Έχουν βγει τόσες μελέτες. Ειδικά για το 1821 το κκε αντιπαρατέθηκε σθεναρά ακόμα και με ένα είδος αριστερού πατριωτισμού. Η νέα μελέτη για το 1922 θα σηκώσει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση με τον εθνικισμό και το ξέρετε.

    ΥΓ. Είναι σίγουρο ότι δεν θα συμφωνήσουμε και δεν θα τα βρούμε. Αλλά τουλάχιστον να μιλάμε ανοιχτά και σοβαρά. Σε αυτήν την κριτική τα μισά είναι στρατηγικές διαφωνίες και άλυτες αντιπαραθέσεις (πχ θέση για την ΕΣΣΔ) και τα άλλα μισά απλά δεν ισχύουν.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      1. Η μελέτη του ΝΑΡ για την φύση και τον χαρακτήρα των χωρών του ονομαζόμενου και υπαρκτού “σοσιαλισμού” είναι εδώ: https://narnet.gr/articles/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D

      2. Κάνεις λάθος όταν γράφεις πως το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2012 είχαν γραμμή ουράς στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν στο μεγαλειώδες λαϊκό κίνημα των πλατειών, το οποίο το ΚΚΕ το χτύπησε και το ειρωνεύτηκε λέγοντας ψέματα ότι “το καθοδηγούσε ο ΣΚΑΙ”, ότι “πριμοδότησε την Χ.Α.” και άλλες τέτοιες ανοησίες. Προσπάθησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να στρέψει τις εξελίξεις προς την αντικαπιταλιστική ρήξη, αλλά δεν είχε κανένα σχέδιο, όπως δεν είχε και το ΚΚΕ.

      Η αποσυσπείρωση αναλογικά ήταν η ίδια και για την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και για το ΚΚΕ. Πχ, εκλογικά το ΚΚΕ έχασε το 50% των ψήφων του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 75% των ψήφων της. Αν σκεφτείς μάλιστα ότι το ΚΚΕ ΔΕΝ είχε να αντιμετωπίσει την λογική της χαμένης ψήφου, τότε η πτώση του ΚΚΕ είναι ίδιας τάξης με την αντίστοιχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

      3. Η φράση της Παπαρήγα είναι αυτή που είναι και η ερμηνεία της, ορθή: Το ΚΚΕ ΔΕΝ γουστάρει λαικές εξεγέρσεις οι οποίες δεν του αναγνωρίζουν εκ των προτέρων και ντε φάκτο κάποια ηγεμονία. Και καλά κάνουν φίλε του ΚΚΕ. Εμ βρίζει το ΚΚΕ όλα τα νεολαιϊστικα και λαικά ξεσπάσματα των τελευταίων 15 χρόνων, εμ απέχει πολύ βολικά για το σύστημα από αυτά, εμ θες και να του αναγνωρίσει ο λαός του ΚΚΕ κάποιο ηγεμονικό πρωτοπόρο ρόλο που ΔΕΝ είχε και ΔΕΝ έχει;

      Reply
      1. Ανώνυμος

        2. Αναρωτιέμαι γιατί αυτή η μεταφυσική εμμονή στο “μεγαλειώδες κίνημα των πλατειών”! Τι το σπουδαίο προσέφερε στην ταξική πάλη το παράλληλο με τα ευρωπαϊκά “aganacticos”, “θιουντανάνος”, κλπ., αλλά και τις παρεμφερείς πορτοκαλολαχανί “εξεγέρσεις” κίνημα του SKAI και των “μπλόγκερς”;!
        Την ανάδειξη των γιοργακηδοσαμαράδων και εν τέλει του Τσύπριζα στην Κυβέρνηση;
        Κίνημα αγανακτισμένων μικροαστών ήταν, που ασφαλώς παρέσυρε και μεγάλο τμήμα της ε/τ με τον ίδιο τρόπο, που το έκανε και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα 40 χρόνια. Τίποτε ιδιαίτερα περίεργο.
        Οι “πλατείες” δεν ήταν παρά η έκφραση της μακρόχρονης και λανθάνουσας οπισθοχώρησης του λαϊκού κινήματος. Μια “αγανάκτηση” σε αντιδραστική κατεύθυνση είναι αντιδραστική, και γίνεται ακόμη πιο αντιδραστική όταν έχει και μαζικότητα. Ορα και “μακεδονικό”. Είναι κωμικό, δείγμα υποταγής και ενδοτικότητας στην αστική πίεση, η επίκληση της μαζικότητας σαν τεκμηρίου …προοδευτικότητας!
        Το ΚΚΕ προσπάθησε να παρέμβει καθοδηγητικά προς θετική κατεύθυνση, αλλά έπεσε στον συμπαγή μικροαστικό τοίχο, πράγμα, που φάνηκε πολύ καθαρά στα γεγονότα της πλατείας Συντάγματος της 20/10/11. Που “μούδιασαν” λίγο και το ΝΑΡ, αλλά μόνο επιδερμικά και για λόγους εντυπώσεων, όπως έδειξε η συνέχεια.
        Τι προσέφεραν, τι άφησαν πίσω τους οι “πλατείες” πέρα από την σημερινή μαυρίλα;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Άλλα, ντ άλλων γράφεις φίλε ΚΚΕ! Μήπως γιατί ΑΥΤΟ είναι το λαικό κίνημα τις τελευταίες δεκαετίες; Εχεις δει κάποιο άλλο λαϊκό κίνημα και δεν το ξέρουμε;

        2. Φάνης

          όχι δεν είναι ΑΥΤΟ το λαϊκό κίνημα των τελευταίων δεκαετιών φίλε ανώνυμε 00:18. Την τελευταία 15ετία είχαμε μεγάλους εργασιακούς αγώνες (χαλυβουργία, οικοδόμοι, ναυτεργάτες, εκπαιδευτικοί και πάει λέγοντας, κόσκο, λαρκο, efood). Το ότι το ναρ έχει να προτάξει και να αναφέρει (στην αγωνιώδη προσπάθειά του να βγάλει το κκε ντε και καλά απόν) ως πρωταρχικούς λαϊκούς αγώνες της τελευταίας 15ετιας ξεσπάσματα εκτός εργασιακών χώρων με κυρίαρχο το μικροαστικό στοιχείο και με βασικό αίτημα την αλλαγή κυβέρνησης κάτι λέει και για το ναρ και για αυτά τα ξεσπάσματα.

          Δεν υποτιμώ την παρέμβαση και σε αυτά τα ξεσπάσματα και θα μπορούσε όντως να γίνει καλύτερη τέτοια από το κκε αλλά όχι και να τα ονομάσουμε “τις πιο κρίσιμες στιγμές του λαϊκού κινήματος” όπως κάνει το ως άνω άρθρο. Η ταξική πάλη διεξάγεται κατά βάση στους χώρους δουλειάς, μην ξεχάσουμε και τα βασικά

        3. Ανώνυμος

          Πραγματικά η συζήτηση με τους κκεδες έχει ένα θέμα: κωλοτουμπιαζουν στο πι κ φι όταν η θέση τους διαψευστεί από την ίδια την πραγματικότητα, και β). Δείχνουν μεγάλη άγνοια βασικών εννοιών!

          Όχι λοιπόν φίλε του ΚΚΕ, ο αγώνας στην e food και στην ΛΑΡΚΟ πχ είναι εργατικοί αγώνες! Λαϊκούς αγώνες και κινήματα ονομάζουμε τα κινήματα και τους αγώνες που συμμετέχουν ενεργά εργαζόμενοι μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα του λαού! Λόγου χάρη, οι πλατείες που ήταν πανελλαδικό φαινόμενο, ήταν κίνημα που συμμετείχαν εργαζόμενοι, μικροαστικά στρώματα, νεολαία, κλπ. Το ίδιο και ο Δεκέμβρης του ’08 με καταλυτική την συμμετοχή της νεολαίας.

          Μάθε να ξεχωρίζεις, δεν είναι όλα Ίσωμα! Η θέση του ΝΑΡ λοιπόν δεν λέει “τα μόνα λαϊκά κινήματα ήταν του 08 και των πλατειών”! Το ΝΑΡ λέει ότι είχαμε εργατικούς αγώνες όπως η 9μηνη απεργία των χαλυβουργών, η Λάρκο, η e food κλπ, είχαμε και μεγάλα λαϊκά κινήματα και ξεσπάσματα όπως οι πλατείες και ο Δεκέμβρης του 08, από τα οποία λαϊκά κινήματα το ΚΚΕ απείχε συνειδητά, τα προβόκαρε, τα συκοφάντησε κλπ. Αυτό λέμε. Το οποίο αληθεύει!

          Ναι όταν μιλάμε για λαϊκά κινήματα, αυτά είναι δεν έχουμε άλλα. Κάνε εσύ παραγγελία στον Σείριο να σου στείλουν άλλα.

      2. Φάνης

        1. ναι την έχω διαβάσει την κριτική του ναρ στην οποία αναφέρεσαι και η γνώμη μου ότι είναι κατά βάση υιοθέτηση αστικών θέσεων περί καταπίεσης/ολοκληρωτισμού δεν έχει αλλάξει. Επίσης, η επεξεργασία αυτή είναι του 2008 άρα δεν απαντάει στις μεταγενέστερες και πιο βαθιές αναλύσεις του κκε.

        2. εντάξει τώρα, το κοινό πλαίσιο με τον συριζα πήγαινε και ερχόταν, τα έχουμε ζήσει όλοι, αλλά δεν λέτε να το σκεφτείτε, κακό του κεφαλιού σας. Μια χαρά είχε και το κκε να αντιμετωπίσει τη λογική της χαμένης ψήφου το 2012 και το ξέρετε. Επίσης, εγώ δεν μιλάω για εκλογική αποσυσπείρωση αλλά για κάτι πολύ πιο σημαντικό, οργανωτική και κινηματική αποσυσπείρωση.

        3. ο ηγετικός (και όχι ηγεμονικός) ρόλος μιας οργάνωσης στην επανάσταση κερδίζεται, δεν ζητείται. Τα γεγονότα που αναφέρεις δεν είναι επαναστατικά γεγονότα. Μιλάμε για επανάσταση, όχι για εξέγερση εδώ. Όσο αλήθεια είναι ότι επανάσταση προκύπτει με εξέγερση άλλο τόσο αλήθεια είναι και ότι δεν είναι κάθε εξέγερση επαναστατική, όπως δεν είναι κάθε βίαιο ξέσπασμα επαναστατικό. Επίσης, το κκε ποτέ δεν έβρισε όσα λες, ήταν πάντα εκεί με την κριτική του για τη γραμμή που επικράτησε εκεί. Ναι, δεν σύρθηκε από πίσω από αυτά τα γεγονότα και καλά έκανε. Δεν κατάφερε να τα μετατρέψει σε κάτι άλλο, όντως, αυτό να το δούμε. Έχει ηγετικό ρόλο το κκε εκεί που πρέπει να έχει με όλα τα προβλήματά του φυσικά.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Δεν έβρισε το ΚΚΕ αυτά τα λαϊκά κινήματα Φάνη; Δεν προσπάθησε να πυροσβέσει τα πράγματα με το “λάθος τηλεφώνημα ενός φονιά” στον ριζοσπάστη; Δεν ονόμασε τότε “γιγαντιαία προβοκάτσια” τα γεγονότα; Όλοι τα θυμόμαστε!

        2. Κώστας

          τι λες μωρέ Φάνη που δεν τα έβρισε

          ο άλλος από πάνω, εξίσου ΚΚΕ με σένα, πιο ειλικρινής μόνο, λέει πως οι Πλατείες, η λαική εξέγερση κατά των μνημονίων, ήταν αντιδραστική και … τύπου πορτοκαλί εξέγερσης

          πως ήταν αντιδραστικό κίνημα, όχι ανεπαρκές. Πως ήταν ένα κινημα στο οποίο ο ιμπεριαλισμός βγάζει στον δρόμο μικροαστικά στρώματα με αντιδραστικά αιτήματα, αυτό περίπου ήταν η πορτοκαλί εξέγερση. Ή πως ήταν σαν το Μακεδονικό

          Μάλιστα ο ίδιος εσύ Φάνη απαντάς κάτω από το σχόλιο του κουκουέ που λέει πως ηταν πορτοκαλολαχανί εξέγερση για να τον σιγοντάρεις και όχι για να διαφωνήσεις μαζί του

          Τι το αντιδραστικό έχει το ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ? ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ έλεγε το κίνημα, χρωστάμε ? πρέπει να πουλάμε και να πληρώνουμε ? Αν όχι τότε είναι ανεπαρκές ίσως αλλά όχι αντιδραστικό

          Θυμάσαι Φάνη τι κάνατε το φθινόπωρο του 2012 ? Κολλημένοι στον τοίχο από το Κίνημα κάνατε συλλογή υπογραφών για την κατάργηση των μνημονίων, και για να πιέσετε και ξεμπροστιασετε τον ΣΥΡΙΖΑ Αλλά ήταν μια πολιτική κίνηση υπαγορευμένη από το κίνημα των Πλατειών και τα πολιτικα΄του αποτελέσματα.Το πλαίσιο ήταν απίθανα μίνιμουμ σύμφωνα με τα ήθη του ΚΚΕ όπως είχαν ήδη διαμορφωθεί από το 18ο Συνέδριο, άτυπα, και πιο επίσημα από το 19ο. Έλεγε για τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και τους εφαρμοστικούς νόμους. Είναι δύσκολο να το βρω, ότι βρισκω λέει αυτα΄, δεν λέει κάτι για το χρέος. Παίζει να ήταν δηλ και πιο … μίνιμουμ από τις Πλατείες

          Η ερώτηση είναι αμείλικτη. Έκανε καλά το ΚΚΕ το φθινόπωρο του 2012 που έκανε μια συλλογή υπογραφών πάνω σε αιτήματα που ήταν copy paste, και ισως μινιμαρισμένο, από τις Πλατείες ? Αν ναι οι Πλατείες δεν ήταν αντιδραστικό κίνημα. Αν όχι να καταγγείλεις τον καιροσκοπισμό του ΚΚΕ και την ηγεσία του, που είναι η ίδια με την σημερινή με συλλογικούς όρους.

          Κώστας

        3. Φάνης

          Ευχαριστώ για την ορολογική παρατήρηση με τη διαφορά λαϊκού/εργατικού κινήματος. Βέβαια, δεν υπάρχουν τείχη που να διαχωρίζουν αυτά τα δύο γιατί η εργατική τάξη είναι κομμάτι του λαού. Για αυτό θα έχετε δει ότι λέμε εργατικό-λαϊκό κίνημα. Το θέμα είναι ποια συνθήματα και ποιες ταξικές δυνάμεις είναι κάθε φορά κυρίαρχες σε ένα διαταξικό λαϊκό ξέσπασμα. Ένα ΚΚ οφείλει να κάνει αντιπαράθεση με αταξικά συνθήματα που προωθούν την κυβερνητική εναλλαγή και να μην στοιχίζεται από πίσω αν για οποιοδήποτε λόγο αυτά τα συνθήματα επικρατήσουν. Είναι ζωτικό.

          Αλλά ας πούμε την αλήθεια, δεν υπήρχε κάτι να πυροσβέσει το κκε σε αυτά που αναφέρεις ανώνυμε γιατί δεν υπήρχε φωτιά. Υπήρχε κυριολεκτικά φωτιά αλλά όχι κάτι επικίνδυνο για την αστική τάξη. Καταλαβαίνω για ποιο λόγο τα ιεραρχείτε στο λόγο σας αυτά τα ξεσπάσματα αλλά είναι παραδείγματα προς αποφυγή και όχι προς μίμηση.

        4. Ανώνυμος

          Μα το ΚΚΕ Φάνη μου, ΔΕΝ συμμετείχε ΚΑΝ σε κανένα από αυτά τα μεγάλα λαϊκά κινήματα των τελευταίων 15 χρόνων! ΣΕ Κ Α Ν Ε Ν Α ! Ούτε στα μικρά, όπως λόγου χάρη στις Σκουριές της Χαλκιδικής όπου τις υπονομευσε, ούτε στον Δεκεμβρη του ’08, ούτε στις πλατείες! Πουθενά! Συμμετείχε ΜΟΝΟ σε εργατικούς αγώνες όπως στην Χαλυβουργία. Πουθενά αλλού. Και ναι, τα έβριζε διαρκώς και πατόκορφα! Πάρε τον Ριζοσπάστη τςηε ποχής και θα δείς “κινήματα τύπου ΣΚΑΙ” για τις πλατείες, “γιγαντιαία προβοκάτσια” ο Δεκμεβρης του 08 κλπ κλπ

        5. Ανώνυμος

          Φάνη, αυτή ηταν και είναι η θέση του ΚΚΕ για τον Δεκεμβρη του ’08. Κάνουμε λάθος;

          Το λάθος τηλεφώνημα ενός φονιά: “….Λοιπόν, ναι του την άναψα!

          Και δεν το μετανιώνω, να το ξέρεις, μόνο που άλλον νόμιζα ότι βαρούσα, αν και καλά να πάθει το κωλόπαιδο, το πλουσιόπαιδο που γύρευε να κάνει πλάκα σε μας, που μας έβριζε κωλόμπατσους και τα τέτοια…

          Κι όλοι εσείς που ουρλιάζετε τώρα στα κανάλια και μυξοκλαίτε, δεν ξέρετε τίποτα ή ξέρετε και κάνετε τον παλαβό. Λένε λοιπόν κάποιοι από σας πως έπρεπε να πάω σε ψυχίατρο αφού ήμουνα λέει με σπασμένα νεύρα, ή να φύγω από την Αστυνομία και να μην κρατάω όπλο και άλλα τέτοια… Τόσα ξέρουν οι κοπρίτες, οι καναλάκηδες και όλοι οι βολεμένοι. Μόνο εκείνη η καριόλα η Λιάνα σα να μου φάνηκε πως το πλησίασε το θέμα, λέγοντας πως μ’ έχουνε καρφωμένο δέκα χρόνια στα Εξάρχεια! Εχει τις πληροφορίες της αυτή, όπως όλοι στο σινάφι σας, μόνο που τις χρησιμοποιείτε όπως και όταν σας βολεύει…

          Νομίζω λοιπόν πως ακούω τους αραχτούς όλους στους καναπέδες να λένε, «δηλαδή δεν πρέπει όλοι να περνούν από ψυχίατρο;» και άλλες τέτοιες μαλακίες. Οπως ας πούμε, περνάνε από ψυχίατρο οι γιατροί, οι δικαστές και τόσοι άλλοι που σε σφάζουν ή σε ξεφτιλίζουν όταν σε πετυχαίνουν στο «γήπεδό» τους, τα νοσοκομεία και τα δικαστήρια δηλαδή. Δηλαδή, πόσοι σε υπεύθυνες θέσεις περνάνε από ψυχίατρο κανονικά και μετά από κάποια διαστήματα στην υπηρεσία; Δεν μπορεί να είσαι ή να φαίνεσαι καλά και ξαφνικά κάτι να στη βαρέσει; Να σε κερατώνει η γυναίκα σου ας πούμε ή κάτι άλλο σοβαρότερο ή να σε κάψει η καθημερινή υπηρεσία, ειδικά αν δε σου δίνουν άδεια, δεν πας διακοπές γιατί πότε το ένα πότε το άλλο, η υπηρεσία θεωρεί πως πρέπει να ανακαλέσει τις άδειες και όλα τα σχετικά; Για να μη σου θυμίσω πως οι τελευταίοι που μπορούν να εξετάσουν και να κρίνουν αν είσαι ψυχικά εντάξει είναι οι ψυχίατροι, έτσι δε λένε; Και να μη σου θυμίσω πόσοι πολιτικοί αποδείχτηκε πως ήταν βαρεμένοι και σε άλλη περίπτωση θα τους είχανε δεμένους, όχι αμολητούς να κυβερνάνε τον κοσμάκη, ούτε να σου θυμίσω πόσοι στρατιωτικοί που δίνουν διαταγές στα παιδάκια είναι για τα σίδερα, άσε που… αλλά τι να πρωτοπείς…

          Λοιπόν, εγώ, είν’ αλήθεια πως υπηρετώ κοντά δέκα χρόνια εκεί, που λέει η έτσι. Το προσπάθησα τρεις φορές μετά τα τρία πρώτα χρόνια να την κάνω με μετάθεση, έπιασα διάφορους, παρακάλεσα αλλά τίποτα! Δεν είχα βλέπεις βύσμα, άσε που είχα και τη φωλιά μου λερωμένη από την αρχή. Υστερα τα παράτησα και κάπου μάλλον βολεύτηκα, έμαθα τη «δουλειά», έμαθα να λουφάρω και κοίταξα να στήσω κι εγώ μια οικογένεια που μέχρι τότε είχα στερηθεί. Αλλά ησυχία δεν είχαμε ποτέ. Πότε ο ένας πότε ο άλλος είμαστε οι μόνιμοι στόχοι. Οι πολιτικοί και οι διάφοροι κομπιναδόροι κάνουν τις αρπαχτές τους κι εμείς γινόμαστε σάκοι του μποξ – «γι’ αυτό πληρώνεστε ρεμάλια!» φωνάζει συχνά ο διοικητής, ενώ οι υψηλά ιστάμενοι είναι πιο ευγενείς αλλά και πιο σκληροί. «Κυρίους» μας προσφωνούν αλλά στάζουνε φαρμάκι και μας στέλνουν στο στόμα του λύκου.

          Ξέρεις πόσες φορές πήγαν να με κάψουν σαν λαμπάδα αυτά τα κωλόπαιδα, οι φονιάδες οι κουκούλες; Ξέρεις με τι τέχνη φτιάχνουν και πετάνε τις μολότοφ; Πάνω στη μαρκίζα τις αμολάνε κάτω από κει που καθόμαστε να προστατευτούμε, κι έρχεται η φωτιά και σε λούζει… τρεις φορές με έχουνε κάψει και τη γλίτωσα με μέτρια εγκαύματα σε όλο το σώμα. Ξέρεις εσύ που με δείχνεις με το δάχτυλο, ξέρεις πόσες φορές γύρισα στο σπίτι με τα αίματα και το δέρμα μου καμένο και με ρωτούσαν τα παιδιά μου τι έπαθα και κρυβόμουνα για να μη με δουν καμένο και κλαίγανε;

          Ενα κομμάτι ψωμί έβγαζα κι εγώ, το παιδί της παραδουλεύτρας από το χωριό, με τον πατέρα χαμένο στο πιοτό, να γυρίζει στο σπίτι και να τσακίζει στα χαστούκια κι εμένα και τη μάνα μου γιατί δεν του άρεσε πότε το ένα πότε το άλλο….”

          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4880001

        6. Ανώνυμος

          Α, μπα;! “Δεν συμμετείχε σε αυτά τα κινήματα”;!
          Και οι 70+ τραυματίες και ο νεκρός της 20/10/11 τί ήταν; “Τροχαία ατυχήματα”;
          Δεν θυμάμαι και να έλειψε από κάπου!
          Απλά περιφρουρούσε την πολιτική παρουσία του καιι τη σωστή θέση του, καθώς και τον κόσμο, που εύρισκε καταφύγιο στα μπλοκ του από το προβοκατόρικο ξέφραγο αμπέλι, που εξελισσόταν δίπλα του. Μόνο από την “κάτω πλατεία” απείχε (γειτονική και χρονικά συντονισμένη με την φασιστική “πάνω πλατεία”, δεν ξεχνιούνται αυτά…), για να αποφύγει τους φασιστικούς τραμπουκισμούς με τα “έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα”, τους οποίους οι υπόλοιποι είχατε αποδεχτεί de facto, με φύλλο συκής κάποιες φραστικές αποστασιοποιήσεις. Ακόμη και το μουλού πίσω, που τις έφαγε κανονικά ένα απόγευμα, τα …δίπλωσε! Μαυρογιαλουρισμοί είναι όλα αυτά, και ανάξια ανθρώπων, που επικαλούνται τον κομμουνισμό.
          Και όσο για την κασέτα, δεν έχω καταλάβει το ΚΚΕ να καλεί τον Λαό σε …”αντιμπατσικό αγώνα”(!) και “εμπρός να σπάσουμε τα …καπιταλιστικά τζάμια”!!! Δεν είναι, γενικά, Κόμμα-μικροαστικό σούργελο, και με το συμπάθειο.
          Γι αυτό και κατάφερε να το σπάσει αυτό το κλίμα, με μεγάλη υπομονή και επιμονή, όπως ταιριάζει σε ένα πραγματικό κομμ. κόμμα.
          Οι εργάτες θα τον φορέσουν τον ταξικό κορσέ στους μικροαστούς, κι ας, όπως συχνά έκαναν στην Ιστορία οι τελευταίοι, ενίοτε, φαλτσάρουν και φασιστικά.

        7. Μαρκέλα

          Μα και οι σημερινοί εργατικοί αγώνες έχουν στενά συνδικαλιστικό χαραχτήρα κ τα σημερινά εργατικά σωματεία διαφέρουν από τα κάποτε επαναστατικά εργατικά συμβούλια.Επομένως το φαινόμενο αφορα στο συνολικό λαϊκό κίνημα.Η διάφορα της επανάστασης από την εξέγερση είναι η νέα προοπτική που εμπεριέχει.Λείπει αυτή η νέα προοπτική.

    2. Ανώνυμος

      Όντως, πολύ εύκολο να απαντάς με “θα”…

      …ποια αποσυσπείρωση; Όταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρόλη την αποχώρηση συνιστωσών της και τη διάσπαση του ΝΑΡ, ήταν η μόνη δύναμη της Αριστεράς που είχε άνοδο τον Σεπτέμβρη του 2015;

      Σε αντίθεση με την ΚΚΕ που είχε καταφέρει εκλογικά να ξεπεράσει το 8% με τις πολιτικές του έδωσε σχεδόν τη μισή εκλογική του δύναμη στο ΣυΡιζΑ;

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Σωστά! Αν έριχνε λίγο νερό στο κρασί του, όπως το ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΝΑΡ/ΣΕΚ, θα τους κράταγε. Να τους κάνει, τι;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Την μια λέτε αγαπητοί ΚΚΕδες ότι, το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποσυσπειρώθηκαν επειδή….. “στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ”. Σας αποδεικνύουμε ότι ίδιας τάξης κοκομπλόκο εκλογικό και στον δρόμο έπαθε ΚΑΙ το ΚΚΕ και το γυρίζετε κωλοτουμπιέν λέγοντας “και τι να τους κάναμε”!!

          Αποφασίστε αγαπητοί του ΚΚΕ: Ή έπαθαν κοκομπλόκο στον δρόμο και εκλογικά μόνο το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οπότε το ντούρο ΚΚΕ κράτησε, ΄ Ή αφού αποδεικνύεται πως το ίδιο κοκομπλόκο έπαθε και το ΚΚΕ, πρέπει να το εξηγήσετε! Εκτός και αν συνεχίζετε να ερμηνεύετε την πραγματικότητα με κάτι φράσεις του στυλ “ε, και τι να τους κάναμε”. Τότε πάμε πάσο και παραχωρούμε την θέση μας στους ψυχιάτρους να σας γιατροπορέψουν.

        2. Ανώνυμος

          Ελα, σοβαρέψου, 16/05/2022 at 23:15!
          Πράγματι το 2012 το ΚΚΕ “θυσίασε” το 50% της εκλογικής του δύναμης ακριβώς για να μην κωλοτουμπιάσει: Δεν στήριξε τΣύριζα”!
          Το αντίθετο από ό,τι έκανε η εξωκ. “αριστερά”, που και έγινε, για μια ακόμη φορά, ουρά των σοσιαλδημοκρατών, και έχασε και τον κόσμο της!
          Αφού, προηγουμένως, βέβαια, είχε χάσει την αξιοπιστία της….
          Τι δεν καταλαβαίνεις; Νιανιά στο έκανα!

        3. Ανώνυμος

          Ε ρε κάτι σκροβατισμοι από το ΚΚΕ…. Τώρα το επιχείρημα είναι ότι… θυσίασε το 50% της εκλογικής του επιρροής για να μην… στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ!!! Ωχ παναΐα μ

  2. Μαρκέλα

    Η ταξική πάλη διεξάγεται κατά βάση στους χώρους δουλειάς,αποχτά όμως ανατρεπτικό χαραχτήρα,όταν ξεπερνά αυτό το στενό πλαίσιο και αγκαλιάζει το κοινωνικό σύνολο και ως προς τα αιτήματα και ως προς αυτούς που συμμετέχουν.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.