.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοίνωση της ΚΣΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών


Ώρα μάχης για εργατική λαϊκή ανατρεπτική αντιπολίτευση με ισχυρή αντικαπιταλιστική επαναστατική Αριστερά

22.5.2023

1. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μάη υπογραμμίζει την ανάγκη για συνέχεια και κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου και την κυβέρνηση της ΝΔ. Την ανάγκη να συγκροτήσουμε ισχυρή εργατική και λαϊκή ανατρεπτική αντιπολίτευση με δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά. Σε αυτή την μάχη στρατεύει όλες της τις δυνάμεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήδη από την επόμενη μέρα των εκλογών.

2. Η ΝΔ επικράτησε στις εκλογές έχοντας την αμέριστη υποστήριξη κέντρων του κεφαλαίου και των καθεστωτικών ΜΜΕ, με την αξιοποίηση του κρατικού μηχανισμού και εκφράζοντας μια γραμμή σταθερής κυβερνητικής υλοποίησης της πολιτικής κεφαλαίου, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Όμως η αποδοχή αυτού του ασφυκτικού πλαισίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπερψήφιση παραπάνω από των μισών νομοσχεδίων της ΝΔ, η αναζήτηση επί της ουσίας συναίνεσης με τη ΝΔ στις μεγάλες κρίσεις της (πανδημία, υποκλοπές, Τέμπη), το συνειδητό φρενάρισμα των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων η λογική «θα λογαριαστούμε μετά», συνολικά η υποστήριξη της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ και το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και την «καραμανλική» δεξιά τελικά ενίσχυσε την κυβέρνηση της ΝΔ που υλοποιεί αυτή την πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την πλάτη του στον κόσμο της Αριστεράς και του αντισυστημικού ρεύματος που βγήκε μαζικά στους δρόμους και εισέπραξε την αποδοκιμασία του στις κάλπες.

Η ΝΔ κέρδισε, επειδή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η ουσία της εκλογικής αναμέτρησης.

3. Η ενισχυμένη εκλογική παρουσία του ΚΚΕ, καταγράφει και εκφράζει μια τάση αριστερής αντιπολίτευσης εργαζομένων και νεολαίας, είναι όμως μικρή συγκριτικά με την μεγάλη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει και για την ηγεσία του ΚΚΕ ότι δεν τόλμησε να κλιμακώσει τις απεργίες, ειδικά μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ότι δεν υιοθέτησε πολιτικούς στόχους ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, (πχ το αίτημα των εθνικοποιήσεων, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, τομέων της καπιταλιστικής παραγωγής). Η προσαρμογή στον «αρνητικό συσχετισμό δύναμης» προκαλεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα όρια της πολιτικής και της πρακτικής του, που θα δοκιμαστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

4. Το αποτέλεσμα αποτελεί ήττα και για το ΜέΡΑ25 και της λογικής της «ρεαλιστικής ανυπακοής». Οι «ρήξεις» και οι «δημιουργικές ασάφειες» μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αναπαράγουν τις παλιότερες αυταπάτες του «ούτε ρήξη-ούτε υποταγή», προσκρούουν στην λαϊκή πείρα της προηγούμενης περιόδου και, τελικά, δεν πείθουν. Όπως και η λογική ότι αρκούν ορισμένοι «άμεσοι στόχοι» και η αντιπαράθεση με την «Μητσοτάκης ΑΕ», χωρίς ευρύτερη πολιτική και στρατηγική σύγκρουση με την αστική πολιτική.

5. Χρειάζεται μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Η πολιτική της ΝΔ και του κεφαλαίου πριμοδοτεί την εμφάνιση ακροδεξιών, θρησκόληπτων και εθνικιστικών σχηματισμών. Η αντιμετώπισή τους κρίνεται στο άνοιγμα της αντιπαράθεσης με τον ρατσισμό και τα κλειστά σύνορα, στην διεθνιστική στάση της Αριστεράς, στη σύνδεση αυτών των μαχών με την εργατική τάξη και τους αγώνες της, την αντιπαράθεση με την θρησκοληψία και τον ανορθολογισμό

6. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε τη μάχη των εκλογών επιδιώκοντας να εκφραστεί και εκλογικά το αντισυστημικό ρεύμα, με τρόπο συνειδητό και αντικαπιταλιστικό, με το σύνθημα «να γίνει η αντισυστημική οργή δύναμη ανατροπής»! Έδωσε την μάχη ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση της ΝΔ αποκαλύπτοντας και αντιπαλεύοντας παράλληλα την συναινετική αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Υπερασπίστηκε το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και μέτωπο. Απέδειξε στην πράξη πως μόνο μια Αριστερά που προβάλλει τολμηρά την προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής μπορεί να σταθεί απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση του συστήματος.

Η εκλογική της άνοδος (0,54% και 31.600 ψήφοι) είναι ένα μικρό βήμα μπροστά, αποτυπώνει τη στήριξή της από αγωνίστριες και αγωνιστές του εργατικού-λαϊκού κινήματος και της ριζοσπαστικής νεολαίας, αγωνιστών που προσβλέπουν σε μια άλλη επαναστατική αριστερά. Είναι αυτονόητο ότι η αύξηση αυτή σε ψήφους και ποσοστό δεν σημαίνει και υπέρβαση των αδυναμιών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αντίθετα μας γεμίζει ευθύνη για την ανταπόκριση στις προσδοκίες που γεννήθηκαν.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τους χιλιάδες ανθρώπους που την τίμησαν με την ψήφο τους. Χαιρετίζουμε όλες τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που έδωσαν με αυταπάρνηση και αυτή την μάχη.

Οι κοινωνικοί αγώνες θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν! Η κοινωνική δυσαρέσκεια και η οργή για το σύστημα και τους διαχειριστές του δεν καταλαγιάζουν. Η πρόκληση να μετασχηματιστούν σε ένα ισχυρό ρεύμα ανατροπής είναι μπροστά μας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παλέψει για την οικοδόμηση της εργατικής και λαϊκής αντιπολίτευσης που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Θα καλέσει και θα συμβάλει σε μια πλατιά συσπείρωση της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, στην συνένωση των μαχόμενων δυνάμεων που θέλουν να σταθούν απέναντι στην αστική επίθεση και δε βολεύονται στα πολιτικά όρια της Αριστεράς του κοινοβουλευτικού δρόμου και της «ανυπακοής» που γίνεται σεβασμός και υπακοή.

Θα δώσει την μάχη για την συγκρότηση και ενίσχυση του ρεύματος αυτού σε όλες τις επερχόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες!

ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 22/5/2023

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 83.33% ( 6
Συμμετοχές )



7 σχόλια στο “ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοίνωση της ΚΣΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών

  1. Κώστας

    Μωρέ σύντροφοι γιατί η άνοδος του ΚΚΕ είναι μικρή και αναντίστοιχη αλλά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μικρή και σημαντικό βήμα ? Το ΚΚΕ ανεβαίνει 125.000 και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 8000 οπότε πάμε να δούμε τα σχετικά νούμερα

    Το ΚΚΕ ανεβαίνει 42% επί της δύναμης του και πλησιάζει το ποσοστό του Μαίου 2012, δηλ το 8,48 %, μακρυά βέβαια κατά 110.000 και 1,25% αλλά ως τάξη μεγέθους μοιάζει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κάτω από τα μισά, σε ψήφους και ποσοστό, συγκριτικά με τον Μάιου του 2012, τις εκλογές μετά τις οποίες είχαν και το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την μεγάλη πτώση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Εϊχαμε τότε 1,2 και 75000 τώρα 0,54 και 31650. Θεωρώ πως το μέτρο σύγκρισης είναι οι ιστορικές εκείνες εκλογές, οι εκλογές της μέγιστης λαικής κινητοποίησης, οτιδήποτε λιγότερο πρέπει να το θεωρούμε ήττα και μη ανατροπή της ήττας. Το 3% προφανώς είναι μια εξήγηση που φρενάρει την άνοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά το είχαμε και το 2012, δεν μας σταμάτησε από το να αγγίξουμε το 1,5%, που έχει και μια αξία λόγω χρηματοδότησης, είναι ένα κρατικό όριο.

    Στην μεγάλη εικόνα το αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα εγκαθίδρυσης ενός ουσιαστικά μονοκομματικού ψευδοκοινοβουλευτικού καθεστώτος τύπου Ορμπαν και δεν σηκώνει πανηγυρισμούς. Μάλιστα είναι πολυ άρνητικη εξέλιξη η πτώση της μόνης αριστερής δύναμης που πρόβαλε στόχους ρήξης με τον νεοφιλελευθερισμό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Όταν χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ 600.000 από τα 1,8 εκ κι εσύ αντί να κάνεις έναν περίπατο χάνεις 40.000 από τις 190.000 έχεις όμως δομικό πρόβλημα που δεν νομίζω ότι μπορεί να αναταχτεί. Γιατί οι εργατολαικές μάζες δεν θέλουν έναν μαζικό αριστερό χώρο κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πέφτεις σε τοίχο, χτυπάς το κεφάλι σου σε αυτόν μπα και υποχωρήσει και μαζέυεις τα αίματα. Γι αυτό πέφτει το ΜεΡΑ 25-Συμμαχία για την Ρήξη και όχι για τα καλαμπουράκι της ανακοίνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Διότι αν οι μάζες καταψήφιζαν το ΜΕΡΑ 25 λόγω ασάφειας για την ΕΕ και όλα αυτά δεν θα ψήφιζαν τόσο μαζικά το ΚΚΕ που επίσης περιγράφει μια Ελλάδα μέλος της ΕΕ για το ορατό μέλλον, αλλά που δεν θα τα βάζει με την πολιτική της. Αυτό είναι το κρίσημο στοιχειο. Δεν είμαι αισιόδοξος για το σχέδιο “έλα μωρέ, τι λείπει, 0,4% που εκπέμπει το ΜεΡΑ 25 Συμμαχία για την Ρήξη γιατί δεν θεωρώ δεδομένο το 2,6%, δεν ξέρω αν η απογοήτευση θα στείλει κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΜΕΡΑ 25 ή το ανάποδο.

    Οι μάζες επιβράβευσαν γενικά τις δυνάμεις που δεν τους θυμίζουν έντονα 2015, δημοψήφισμα, σύγκρουση με την ΕΕ σήμερα κλπ. Με αυτή την έννοια εγώ αυτή την ψήφο δεν την θεωρώ θετική, δεν μπορώ να κλείσω τα αυτιά μου σε ψηφοφόρους της ΝΔ μια ζωή που μου λένε “ΚΚΕ γιατί είναι τίμιο αλλά και σοβαρό, δεν ρισκαρε να βγούμε από το ευρώ”. Και το να βλέπω … χορούς στον δρόμο από το ΚΚΕ στις πιο μαύρες εκλογές της Μεταπολίτευσης με θλίβει βαθια

    Κώστας

    Reply
    1. Νίκος

      Το ίδιο το ΚΚΕ πάντως μέχρι και τη Παρασκευή έλεγε “Πάμε να κάνουμε την έκπληξη”.. Προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη και δεν είναι για πανηγυρισμούς το 7%.
      Έκπληξη πραγματική θα ήταν να χτύπαγε ένα 10% και να κοντράριζε τον Ανδρουλάκη.. Τώρα το αν θα γίνει στις επόμενες κάλπες θα δείξει, γιατί όχι..

      Το Μέρα κατά τη γνώμη μου έχασε λόγω της σύμπραξης με τη ΛΑΕ και τους ΑΡΑΣιτες στους οποίους μάλιστα έκανε και ειδική αναφορά ο Βαρουφάκης στην τελευταία ομιλία του πριν τη Κυριακή. Ο κόσμος που ψήφισε Μέρα25 το 2019 δεν ήταν κατ’αναγκη αριστερός κόσμος στο σύνολο του. Ο Βαρουφάκης το 19 δεν είχε συνθήματα του τύπου “Ρήξη” κλπ είχε απλοϊκά χαριτωμένα συνθηματάκια “Αυτή η νύχτα κράτησε πολύ” και τέτοια.
      Οπότε αρκετός κόσμος σίγουρα “ξενέρωσε” από την εν λόγω συνεργασία.
      Μάλιστα όταν ανακοινώθηκε η σύμπραξη/συνεργασία με τη ΛΑΕ-ΑΑ στη σελίδα του Μέρα25 υπήρχαν δεκάδες αρνητικά σχόλια από οπαδούς/φίλους του κόμματος.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Σε πολλά συμφωνώ, αλλά το ΚΚΕ δεν βλέπω να ανεβαίνει καθόλου. Ηδη το 7% είναι πολύ πιο κάτω από αυτά που έλεγαν διαφορα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ που μίλησα μαζί τους και που πίστευαν ότι μπορεί να πάρουν και 10%. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς την υπερπροβολή του ΚΚΕ στα ΜΜΕ με τις συνεντεύξεις Κουτσούμπα στα μεσημεριανάδικα, την φράση του Μητσοτάκη 2 μέρες πριν τις εκλογές “θα ήθελα να βγω για καφέ με τον κ. Κουτσούμπα για να τον ρωτήσω γιατί να είναι κάποιος κομμουνιστής σήμερα και πως γίνεται”, τις συναυλίες που έκανε με ξαρχάκο κλπ, κλπ. Είναι λοιπόν μετά από όλα αυτά, πολύ μικρή άνοδος το 7%.

        Reply
    2. Κώστας

      Να σου πω, το ΜΕΡΑ 25 το 19 είχε όντως πάρει και ψήφους σε στυλ ένα πιο αριστερό Ποτάμι, γιατί έτσι παρουσιάζονταν.

      Τους είχε όμως χάσει και αντικαταστήσει, αυτή ήταν η εκτίμηση μου πέρα από την εκτίμηση των δημοσκοπήσεων, νομίζω πως έβλεπα ένα ρεύμα εισόδου στην Βουλή.

      Η Δημητρολογία, η συνεχής υπενθύμιση πως είναι ένα κόμμα που λέει πράγματα που δεν τα θέλει η ΕΚΤ και η ΕΕ νομίζω το έπληξε.Διότι, τελικά, δεν υπάρχουν μόνο αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί ψηφοφόροι, είναι μια από τις κατατάξεις τους. Υπάρχουν κατηγορίες που διασταυρώνονται, επικαλύπτονται. Και πάει την τελευταία στιγμή στην κάλπη ένας αριστερός ψηφοφόρος με την καρδούλα του πικραμένη την σκέψη “ξέρωγω μωρέ, πάλι 2015 ? πάλι περιπέτεια ? τι ΔΗΜΗΤΡΑ είναι αυτό, και αν δεν το θέλει η ΕΕ ? καλά δεν είναι τώρα που δεν έχει capital controls και το γραφείο μου ή η επιχειρησούλα μου συναλλάσεται άνετα”

      Η αναφορά στην ΑΡΑΣ ήταν μια αφελής έξαρση ενός συναισθηματικού ανθρώπου αλλά που έκανε εκλογική ζημιά ? Πόσοι την ξέρουν ?

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Μπα, ο αριστερός που τελικώς δεν ψήφισε μερα25, δεν το ψήφισε γιατί εινσι κόμμα χαβαλεδων, με επικεφαλή εναν ευφραδη χιπστερά.

        Ψώνια

        Reply
        1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Με κινδυνο να φανώ γραφικός σχολιάζοντας την ανακοινωση ενος φορέα που απαρτίζεται απο χιλιαδες αγωνιστές θα πω οτι το εγχειρημσ της Ανταρσυα εχει γαει τα ψωμιά του.Δεν μπορει να συσπειρωσει άλλους ενώ φυλλοροεί και η ίδια Εχει μεινει μόνο ένας γαμος συμφεροντος ΝΑΡ- ΣΕΚ απο αυτους που οι συζυγοι μισιουνται περισσοτερο και απο οτι αν ειχαν χωρισει.Ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι με κορμο την Ανταρσυα και με την εμπειρεια της θα χρειαστει αλλο ευρυτερο εγχειρημα που να αντιστοιχει στις αναγκες της ( μαυρης) περιοδου που έρχεται.Όσο για το εκλογικο αποτελεσμα ειναι αξιοπρεπες λογω μερικών χιλιαδων ανενταχτων που ψηφιζουν Ανταρσυα για το ” γαμωτο” ή θυμουμενοι τα νειατα τους κλπ.Αυτα χωρις παρεξηγηση

      2. Π.Α.

        το κοινο του μερα διχαστικε με την Πλευση που σε αντιθεση με τον Μπαρουφ χαιδευονταν απο τα ΜΜΕ , ο Βαρουφακης φανηκε σαν ενας τεχνοκρατης που μιλαγε μονο για οικονομικα , δεν μπορεσε να μιλησει για την παιδεια και τα ζητηματα γυναικων( πολλες νεες κοπελες εβλεπαν στην ζωη τον εαυτο τους ενω ο βαρουφακης θεωρειτε αβολος ακομα και απο τους φαν του),

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.