Για δέκατη συνεχόμενη μέρα οι φοιτητές της Αλβανίας στον δρόμο
Του ειδικού ανταποκριτή
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 2 Δεκεμβρίου στα Τίρανα με αφορμή την ΚΥΑ 288/2018 για το ‘φοιτητικό χαράτσι’ δυναμώνουν και εξαπλώνονται καθημερινά σε κάθε πόλη της Αλβανίας, συμπαρασύροντας στο πλευρό τους ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της αλβανικής κοινωνίας.
Στις μαζικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται για δέκατη μέρα έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο της Αλβανίας φαίνεται να προσχώρησαν πέραν του κινήματος των ‘πληγέντων απαλλοτριώσεων της πρώτης κατοικίας’, οι συνταξιούχοι, το κίνημα «Συμμαχία κατά της κατεδάφισης του Εθνικού Θεάτρου», οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εξαθλιωμένοι ανθρακωρύχοι και μεγάλη μερίδα καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της σημερινής μέρας στη πλευρά των φοιτητών τάχθηκαν και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι αναγκάστηκαν να πηδήξουν τα κάγκελα των σχολικών αυλών για να ξεχυθούν στους δρόμους, καθώς δεν ήταν λίγα τα σχολεία τα οποία είχαν κλειδώσει τις πόρτες για να τους αποτρέψουν.
Η πρωτοφανής κατάσταση στην Αλβανία έχει προκαλέσει κυβερνητικό πανικό αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα σε καθημερινές υποχωρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την κατάργηση του επίμαχου άρθρου 4 της ΚΥΑ, ο Ράμα προσκαλεί καθημερινά το συντονιστικό των φοιτητών σε εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και σε διάλογο, την ίδια στιγμή που από την μεριά τους οι φοιτητές απορρίπτουν κάθε μορφή επικοινωνίας με την κυβέρνηση και απαιτούν την ταχύτατη κατοχύρωση των 8 αιτημάτων τους με νόμο.
Τα 8 χειρόγραφα και αδιαπραγμάτευτα αιτήματα των Αλβανών φοιτητών που γράφτηκαν επί τόπου έξω από τον αύλειο χώρο του Υπουργείου Παιδείας της γειτονικής χώρας από το συντονιστικό των φοιτητών έχουν ως εξής:
1) Αύξηση στο 5% του ΑΕΠ της παιδείας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μείωση κατά το ήμισυ της αμοιβής μελέτης για κάθε επίπεδο σπουδών, όπως επίσης και βελτίωση της διδασκαλίας και των υποδομών σε πανεπιστήμιο /εστίες/λέσχες.
2) Διαφάνεια στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και δημοσίευση όλων των δαπανών online.
3) Αύξηση από 10% στο 50% της φοιτητικής συμμετοχής στην εκλογή των ακαδημαϊκών οργάνων και το διδακτικό προσωπικό. Εκπρόσωπος φοιτητών στο Συμβούλιο Διοίκησης του πανεπιστημίου για το κάθε τμήμα ξεχωριστά.
4) Επανεξέταση των ακαδημαϊκών τίτλων των καθηγητών και επαλήθευση των λογοκλοπών των διδακτορικών εγχειριδίων.
5) Ισάριθμα μέλη από το υπουργείο παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα στα Συμβούλια Διοίκησης του Πανεπιστημίου και ένας τουλάχιστον εκπρόσωπος φοιτητών.
6) Παροχή Φοιτητικής Κάρτας (φοιτητικό πάσο) μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.
7) Δημιουργία βιβλιοθήκης ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ηλεκτρονικά βιβλία δωρεάν.
8) Αξιολόγηση των επιδόσεων στη διδασκαλία και την έρευνα του ακαδημαϊκού προσωπικού.
Τέλος, τις τελευταίες ώρες έχει προστεθεί ακόμη ένα αίτημα, εκείνο της οριστικής παύσης της ποινικής έρευνας που ξεκίνησε η εισαγγελία Τιράνων για τους «υποκινητές» διωκόμενους φοιτητές και ακαδημαϊκούς σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία με βαρύτατες κατηγορίες.
Η ραγδαία εξάπλωση του κύματος διαμαρτυρίας σε κάθε πόλη τη χώρας, καθώς επίσης και τα φοιτητικά ξενύχτια μέχρι πρωίας έξω από τα κυβερνητικά κτίρια, ανάγκασαν το κυβερνητικό περιβάλλον σήμερα να διαδώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι οι φοιτητές επιδιώκουν την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής για να μπουν σε διάλογο, κάτι που διέψευσαν κατηγορηματικά λίγη ώρα μετά οι φοιτητές με μια επιστολή προς τον αλβανικό λαό:
Σήμερα ενημερωθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσω ενός «fake news» πως δήθεν οι φοιτητές απαίτησαν από τον Πρωθυπουργό την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής ώστε να συζητηθούν τα αιτήματα μας.
Ενημερώνουμε κάθε φοιτητή ότι αυτό είναι μια ακόμη απόπειρα διάσπασης καθώς έχει γίνει σαφές πως δεν συνδιαλεγόμαστε με τον πρωθυπουργό.
Το ίδιο σαφή είναι και 8 τα αιτήματά μας. Μαύρα γράμματα απάνω σε λευκό (χαρτί) και διευκρινίζουμε ότι δεν θα υπάρξει διάλογος χωρίς να ικανοποιηθούν πλήρως αυτά τα 8 σημεία.
Σε περίπτωση άρνησης του πρωθυπουργού, διευκρινίζουμε ότι η διαμαρτυρία μας θα επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο. Όποιος επιδιώκει διάλογο με τον Έντι Ράμα ουδεμία σχέση έχει με τους φοιτητές.
Για το 8ο αίτημα τί πιστεύετε;
Ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις από τη νεολαία αλλά και τμήματα του υπόλοιπου λαού, στην Αλβανία! Το καπιταλιστικό έθνος/κράτος είναι το ίδιο ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΟ και εξαθλιωτικό για τον λαό, με την επίσης καπιταλιστική, παγκοσμιοποίηση.
Ο κόσμος θα βρεί την άκρη, αν απορρίψει αυτό το άθλιο δίπολο “έθνος/κράτος vs παγκοσμιοποίηση”. είναι ένα ψεύτικο δίπολο, διότι όσο εκμεταλλευτική και διαλυτική για τον λαό είναι η “αποεδαφικοποιημένη συσσώρευση του κεφαλαίου”, άλλο τόσο είναι εκμεταλλευτική και διαλυτική για τον λαό και η “εδαφικοποιημένη συσσώρευση του κεφαλαίου”.
Ο κόσμος θα βρεί την άκρη, αν απορρίψει αυτό το άθλιο δίπολο «έθνος/κράτος vs παγκοσμιοποίηση».
___________________________________________________________
Σωστά, ολόσωστα! Θα βρει την άκρη όταν μετακομίσει στον …αστερισμό του …Ωρίωνα!
Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται πόσο Μεγάλος ήταν ο Μεγάλος και πόσο μπροστά και εντοπισμένα έβλεπε όταν έγραφε πριν από πάνω από 102* χρόνια:
Οι παλιοί «οικονομιστές», μετατρέποντας το μαρξισμό σε γελοιογραφία, δίδασκαν στους εργάτες ότι για τους μαρξιστές σημασία έχει «μόνο» το «οικονομικό». Μήπως οι καινούργιοι «οικονομιστές» νομίζουν ότι το δημοκρατικό κράτος τού νικηφόρου σοσιαλισμού θα υπάρχει χωρίς σύνορα (κάτι σαν το «σύμπλεγμα των αισθημάτων» χωρίς ύλη**), ή μήπως ότι τα σύνορα θα καθορίζονται «μόνο» σύμφωνα με τις ανάγκες τής παραγωγής;
Έβλεπε μέχρι την Ελλάδα τού 2018 και είχε εντοπίσει μέχρι και τον San Rocco! ;-) :-)
* Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 1916, όταν έγραφε τη μπροσούρα «Τα αποτελέσματα της συζήτησης για την αυτοδιάθεση» (το συγκεκριμένο απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο «1. Ο σοσιαλισμός και η αυτοδιάθεση των εθνών»)
** Για όσους ενοχλούνται από τους κατά καιρούς σαρκασμούς μου: τα παράπονά τους στον Δάσκαλό μου! :-)
Δε ξέρω για αλλού, πάντως οι οικονομιστές στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί.
Γιατί αν ο νεοέλληνας είχε έστω και λίγο εθνικό συναίσθημα θα είχε κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει εδώ και χρόνια.
Όπως και να’ χει αποδεικνύεται πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν υπάρχουν εν τέλει ατσάλινες πανανθρώπινες αξίες.
Παντού πρέπει να μπαίνει μια δόση σχετικισμού.
Ανερματιστε λεφτ, αναφέρομαι στο ΣΗΜΕΡΙΝΟ απατεωνιστικο δίπολο “καπιταλιστικο εθνος κράτος vs καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης”, όπως πολλακις έχω γράψει. Αλλα εσύ την βιόλα σου.
Διότι ανερματιστε λεφτ, ΚΟΕ, ΑΡΔΗΝ και λοιπά, ΑΦΑΙΡΟΥΝ την λέξη κ την έννοια “καπιταλισμός” απο παντού, παρόλο που είναι η ΠΙΟ ΔΟΜΙΚΗ λέξη κ έννοια της εποχής μας για όποιον θέλει να βρει την αιτία της κακοδαιμονίας και την αθλιότητας. Για αυτό κ εγώ αναφέρω το ψευτοδιπολο, ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝ Κ ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΝ αυτοί οι αρχιερείς της εθνικιστικης ιδεοληψιας, της ασχετοσύνης και της βλακειας (ΚΟΕ, ΑΡΔΗΝ κλπ). Και δεν αναφέρομαι στην εργατικη/λαικη εξουσια/δημοκρατια, όπου φυσικα θα έχουμε μια μορφή κράτους.
Εγώ είμαι ο ανερμάτιστος ή εσύ δεν ξέρεις τι σου γίνεται (στην καλύτερη περίπτωση για σένα, είσαι τελικά ΚΚΕ και πρέπει να κάνεις αίτηση επανεγγραφής εκεί);
Λες να μην ξέρω ότι μιλάς για το σήμερα; Νομίζεις ότι διαβάζω στο πόδι τα σχόλια όπως κάνεις συνήθως εσύ; Και λοιπόν; Τι μας προτείνεις να κάνουμε μεταξύ στήριξης του (καπιταλιστικού για την ώρα) έθνους-κράτους και παράδοσης στην (επίσης καπιταλιστική) παγκοσμιοποίηση; Σοσιαλιστική επανάσταση; Ωραία. Και μέχρι τότε; Στον Ωρίωνα;
Ήθελα να ’ξερα: τι στο διάολο το θέλατε το ΟΧΙ το 2015 και δεν υιοθετήσατε κι εσείς τη γραμμή τού ΚΚΕ, αφού, ακόμα κι αν βγαίναμε από το ευρώ τότε, υπό καπιταλιστικό καθεστώς θα βγαίναμε;
Αν ξέρεις ότι μιλάμε για το σήμερα ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΕ ΛΕΦΤ τότε το σχόλιο που έκανες είναι ΑΚΥΡΟ, διότι ΠΡΟΦΑΝΩΣ και αναφέρομαι στο σήμερα για το έθνος/κράτος και στον τρόπο που γράφουν ΑΡΔΗΝ και ΚΟΕ.
TI NA KANOYME;
α. ΝΑ φτιάξουμε ΜΕΤΩΠΟ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων λεφτ, με αντικαπιταλιστικό/αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Και κεντρικό στόχο την αποδέσμευση/εξοδο της Ελλάδας (ως έθνος/κράτος) από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε αντικαπιταλιστική/αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.
Β. Να αναπτύξουμε την σημερινή μαρξική επαναστατική/χειραφετητική θεωρία, με βάση το επιστημονικό κεκτημένο του μαρξισμού, με στόχο την ΒΑΘΥΤΕΡΗ κατανοηση του ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ κόσμου και των αντιθέσεων που έχει.
Δεν μπορείς να μιλάς συνολικά για έξοδο από ΕΕ/ΝΑΤΟ με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο.
Έξοδος από ΕΕ/ΝΑΤΟ σε προοδευτική και όχι φασίζουσα κατεύθυνση είναι κάτι παραπάνω από υπεραρκετό σε αυτή τη χρονική στιγμή. Και δεν είναι καθόλου λίγο εδώ που είμαστε.
Αυτά τα λες επειδή είσαι ρεφορμιστής. Άμα ήσουνα επαναστάτης όμως οπως ο San Rocco… ;-) :-)
Έξοδος απο την ΕΕ κ το νατο , συντακτικη εθνοσυνελευση με νεο συνταγμα που θα κατοχυρωνει τις κατακτησεις κ ενα σοσιαλιζων κοινωνικό προγραμμα ( εθνικοποιησεις εργατικη νομοθεσια κλπ) αρκουν.Αυτο μπορει να επιτευχθει με μιας μορφης ενοτητα ετερογενων δυναμεων προσηλωμενες στο στόχο με αποφασιστικη ηγεσια κ λαικη γειωση που θα σπρωξει την οποια συγκρουση χρειαστει.Η πειρα μας εδειξε οτο χωρανε περισσοτεροι απο οτι νομίζουμε ενω περισευουν μερικοι που νομιζουν οτι ειναι απαραιτητοι
Οι μόνοι που δεν χωράνε ειναι εθνικιστικές και ευρωνατοικες πολιτικές δυνάμεις. Διότι όλοι αυτοί δια μέσω εθνικισμού και καπιταλιστικού κοσμοπολιτισμού, δουλεύουν για το ελληνικό και ξενο κεφαλαιο.
Πχ η χρυσή αυγή προστατεύει τις κινεζικες καπιταλιστικες επενδύσεις στο λιμάνι, εναντίον των Ελλήνων κ μεταναστών εργαζομένων! Ή πάλι η χρυσή αυγή, έχει ψηφίσει τα μισά μνημονιακα νομοσχέδια!