.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αλεξανδρούπολη: Η “ανάπτυξή” τους πυρπολεί!


Η “ΑΝΑΠΤΥΞΗ” ΤΟΥΣ ΠΥΡΠΟΛΕΙ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Η καταστροφική φωτιά στην περιοχή της Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης αφήνει ήδη πίσω της χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, καταστροφές κατοικιών και εργασιακών χώρων, μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή κοντά στην Εγνατία Οδό και όχι απλά δεν ελέγχθηκε αλλά πήρε τεράστιες διαστάσεις, πέρασε από όλα τα χωριά της Τραϊανούπολης, φτάνοντας σχεδόν μέχρι της παρυφές της Αλεξανδρούπολης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της, ανακοινώνοντας πόσα μηνύματα 112 έχει στείλει και ρίχνοντας για άλλη μια φορά τις ευθύνες στους ανέμους και τους κεραυνούς.

Αλλά και οι τοπικοί «άρχοντες» της περιοχής δηλώνουν πως ήταν σε ετοιμότητα. Η περσινή καταστροφή μεγάλου μέρους του μοναδικού οικοσυστήματος της Δαδιάς, από μια πυρκαγιά που έκαιγε για 10 μέρες(!), και η ανεξέλεγκτη διάδοση της φωτιάς για ακόμη μία φορά δείχνουν ότι δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας.

Σε πλήρη ετοιμότητα κάθε φορά είναι το γνωστό άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι τους στα μέσα ενημέρωσης. Κανένα σχέδιο δασοπροστασίας δεν υπάρχει, ούτε και προσωπικό που να μπορεί να το υλοποιήσει. Το μόνο σχέδιο είναι το γενικευμένο δόγμα των εκκενώσεων και η αναβάθμιση του ρόλου της αστυνομίας, της μοναδικής δημόσιας υπηρεσίας που προβλέπονται προσλήψεις. Αντίθετα, τα Δασαρχεία και η Πυροσβεστική είναι εγκαταλελειμμένα εδώ και χρόνια, χωρίς την πρόσληψη προσωπικού και την αγορά νέων οχημάτων. Ακολουθείται η πεπατημένη της καταστολής και όχι της πρόληψης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε όλη την Ελλάδα ουσιαστικά οι πυρκαγιές αφήνονται να απαξιώσουν και να διαλύσουν υποδομές, ώστε η κατεστραμμένες περιοχές να αποτελέσουν πεδίο αναδιοργάνωσης προς όφελος “αναπτυξιακών” σχεδιασμών, όπως η εγκατάσταση ανεμογεννήτριων και φωτοβολταϊκών.

Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου τα τελευταία χρόνια ακολουθήθηκε ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης με στόχο τη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κέντρο με παράλληλη αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ. Η καταστροφική πυρκαγιά, όπως και η ανάλογη στην περιοχή του Βόλου πριν μερικές εβδομάδες (με εκρήξεις οπλισμού και πυρομαχικών σε κατοικημένες περιοχές), ανοίγει και το ερώτημα για την παρουσία στρατιωτικών εγκαταστάσεων οι οποίες είναι όχι μόνο επικίνδυνες αλλά μας καθιστούν όλους αναλώσιμους στα πλαίσια των διεθνών ανταγωνισμών για τις βάσεις και τους ενεργειακούς κόμβους.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδιαφορούν πλήρως για τις ζωές μας, τα δάση, το περιβάλλον. Ψηφίζουν αντιπεριβαλλοντικούς και δασοκτόνους νόμους που εμπορευματοποιούν τις δασικές εκτάσεις και το περιβάλλον. Τα σχέδιά τους εστιάζουν στην εξυπηρέτηση των επενδυτικών συμφερόντων και όχι στην προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής μας και των κατοίκων της. Εντείνουν τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των περικοπών σε κάθε δημόσια δομή και προχωρούν σε μαζικές προσλήψεις αστυνομικών και ΕΠΟΠ αντί για τη στελέχωση του πυροσβεστικού σώματος και σε υπέρογκα κονδύλια για την αγορά άχρηστων οπλικών συστημάτων για το ΝΑΤΟ, αντί για νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Καμία άλλη ανοχή στις εγκληματικές πολιτικές τους

Αυτές τις ώρες χρειάζεται να δείξουμε με κάθε τρόπο την αναγκαία και έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πληγέντες! Μόνο ο αγωνιζόμενος λαός σώζει τον λαό! Ενάντια στη καταστροφή που μας επιβάλλουν προτάσσουμε την πάλη για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση, που θα θέτει ως πρώτο στόχο τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας βάρος τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων.

Διεκδικούμε:

-Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, οι επαγγελματικοί χώροι, η αγροτική και ζωική παραγωγή τους.

-Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού δασοπροστασίας με επίγεια και σύγχρονα εναέρια μέσα.

-Ενίσχυση των υπηρεσιών της Περιφέρειας (και των Δήμων) με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση – προστασία των των δασών

-Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών και των ακτών από τους «επενδυτές». Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι.

ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΑΜΘ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )



12 σχόλια στο “Αλεξανδρούπολη: Η “ανάπτυξή” τους πυρπολεί!

  1. Μαρκέλα

    Γι’ αυτό λέω εγώ, να πάρουν οι πολίτες την πρόληψη κ προστασία από τις φωτιές στα χέρια τους, πριν να ρημάξη εντελώς η χώρα. Η ανατρεπτική αριστερά θα έπρεπε να αναλάβη πρωτοβουλία σ’ αυτή την κατεύθυνση.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Την πρόλαβε η μή-ανατρεπτική: “Μόνο ο Λαός σώζει τον Λαό”! Σύνθημα από τα πρόπερσι.

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Τι σημασία έχει η παλαιότητα; Τα συνθήματα δεν είναθ θέμα μοντερνισμού, αλλά κατά πόσο είναι καταξιωμένα. Π.χ. το σύνθημα “ο λαός είναι ανίκητος, όταν στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις” είναι διαχρονικό κ καταξιωμένο, με τη διαφορά, ότι απαιτεί ήθος.

        Reply
    2. Papillon

      Μαρκέλα εγώ συμφωνώ μαζί σου σε αυτό η λύση βρίσκεται στην ΛΑΪΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ και αυτό τονίζω στα σχόλιά μου. Σε αυτό όμως εναντιώνονται οι “αντικαπιταλιστές” γιατί θέλουν τον λαό αιχμάλωτο ενός ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΑΣΤΙΚΟΥ κρατικού μηχανισμού (τόσο…αντικαπιταλιστές και αυτοί τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα…ανατρέψουν το αστικό κράτος).

      Σωστά αναρωτιέσαι τι γίνεται όταν το κράτος σε γράφει κανονικότατα. Και απαντάνε οι “αριστεροί” επί της ουσίας “περίμενε μέχρι να…δικαιωθούν οι αγώνες σου και να αναγκαστεί το κράτος να τα αποδεχτεί ενώ θα καίγεται το σύμπαν, άνθρωποι θα χάνουν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, τα ζωντανά τους, δάση θα αφανίζονται, άνθρωποι θα καίγονται ζωντανοί αλλά εσύ εκεί στο Σύνταγμα να φωνάζεις μέχρι να…δικαιωθείς. Ε τώρα αν στο ενδιάμεσο καούν και μερικοί άνθρωποι, καούν και δάση ε τι να κάνουμε αυτό είναι καπιταλισμός εσύ εκεί να…ρίξεις τον Μητσοτάκη και να…φύγεις από την ΕΕ γι’αυτό πρέπει μόνο να κινητοποιείσαι”.

      Ε αυτή είναι η πολιτική τους. Όχι ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        “Αυτοοργάνωση”, μετάφραση: “Παρατείστε την οργάνωση με τους αντιπάλους μας, κι ελάτε να σας οργανώσουμε εμείς”…..
        ….και περιμένετε να σας πάρουν στα σοβαρά αυτοί, στους οποίους απευθύνεστε;! Οταν υποτιμάτε, και τόσο χαζά, τη νοημοσύνη τους!

        Reply
  2. Μαρκέλα

    Συμπλήρωση: Τα διεκδικητικά αιτήματα που βάνει το κείμενο, είναι πολ6 σωστά. Τι γίνεται όμως, όταν το κράτος σε γράφει κανονικά; Εδώ υπάρχει το επιχείρημα, γιατί να αναλάβωμε εμείς τα καθήκοντα των αρμοδίων αρχών; Ας σκεφτούμε όμως, ότι αν ξεκινήση η οργάνωση πρωτοβουλιών σ’ αυτή την κατεύθυνση κ όχι μόνο για το ζήτημα αυτό, αλλά κ για άλλα ανάλογα, δε θα σταματήση εκεί η κινητοποίηση του λαού.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Ποιά κλιματική αλλαγή, ποιά πράσινη ανάπτυξη και ποιά πράσινα άλογα;
    Η νεοφιλελέ πολιτική του “λιγότερου κράτος” είναι η καρδιά του προβλήματος.
    Λιγότερο κράτος δεν σημαίνει μόνο λιγότεροι πυροσβέστες και λιγότερα πυροσβαστικά οχήματα, αλλά και λιγότερα κίνητρα στους αγρότες να μείνουν και να προστατεύουν τον τόπο τους, περισσότερες ΣΔΙΤ και περισσότερη ιδιωτικοποίηση στην κοινή οφέλεια άρα και περισσότερες ανεμογεννήτριες.
    Όσο εφαρμόζουμε αυτόν τον καρκίνο που λέγεται πολιτική της Ε.Ε, τόσο θα αφανίζεται η χώρα.

    Reply
  4. Μαρκέλα

    Για να πής όχι στην ΕΕ, πρέπει να ανατρέψης το κράτος της άρχουσας τάξης κ η εξουσία να περάση στο λαό. Με τι ισχύ θα επιβάλης αυτά που θες;

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Δεν δουλεύει έτσι η Ιστορία, Μαρκελα. Δεν ξεκινάει ο λαός από το γενικό να ανατρέψει μετά το μερικό, δηλαδή να ανατρέψει πρωτα το κράτος για να ανατρέψει τις πολιτικές. Ξεκινάει από συγκεκριμένα ζητήματα που άλλοτε είναι η Ειρήνη, άλλοτε το ψωμί και άλλοτε την ελευθερία. Εκεί ήταν το λάθος του ΕΑΜ, ζήταγε την ελευθερία αλλά χωρίς να έλθει σε σύγκρουση με το δοσίλογο κράτος της αστικής τάξης. Είναι σίγουρο, αν ο λαός πχ ανατρέψει την πολιτική της ΕΕ για την ενέργεια, η ΕΕ θα απαντήσει με κλιμάκωση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο λαός. Αυτό που προτείνεις εσύ είναι η αδιέξοδο πρόταση του ΚΚΕ

    Reply
  6. Μαρκέλα

    Από τα μερικά λέω κι εγώ να ξεκινήσωμε. Προτείνεις ανυπακοή στις ντιρεκτίβες της ΕΕ; Αυτό δε γίνεται, όσο παραμένεις στην ΕΕ. Προτείνεις την αποδέσμευση από την ΕΕ; Πώς θα την υλοποιήσης; Προτείνεις να ψηφίσωμε ένα κόμμα, που την επαγγέλλεται; Μα δε γίνεται μέσω του κοινοβουλευτικού δρόμου κ ούτε κανείς πιστεύει πια τέτοιες εξαγγελίες. Είδαμε τον Τσίπρα, το Βαρουφάκη, τον Καζάκη, την Κωνσταντοπούλου. Γιατί αυτά γίνονται μόνο μέσω επαναστατικής διαδικασίας. Κι εγώ λέω, να ‘ρθούμε σε αντιπαράθεση με το δοσίλογο κράτος κ τις πολιτικές του. Και είπα, να αρχίσωμε από την αυτοοργάνωση κ την πάλη για ζητήματα που μας αφορούν άμεσα, ώστε να αποχτήσωμε κοινωνική συνοχή κ αυτοπεποίθηση, που δίνουν πολιτική ισχύ, για να πάμε κ παραπέρα. Όσο για το ΚΚΕ, λέει απλά παραμύθια της Χαλιμάς στους ψηφοφόρους κ οπαδούς του. Όποιος αποσσκοπεί σε επανάσταση, δε συμμετέχει στους θεσμούς του καθεστώτος, που θέλει να ανατρέψη.

    Reply
  7. Papillon

    Προφανώς μία αριστερά πραγματικά επαναστατική που εμπιστεύεται και πιστεύει στο λαό όχι μόνο δεν θα είχε πρόβλημα αλλά θα τον καλούσε κιόλας να προχωρήσει στην δημιουργία ενός ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ κινήματος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Είναι υποκριτικό από τη μία να φωνάζουν για…λαϊκούς αγώνες να πετάνε συνθήματα του τύπου ο λαός σώζει το λαό και από την άλλη να πολεμάνε με ΛΥΣΣΑ ακριβώς αυτό ο λαός να σώσει το λαό. Εάν ο λαός σώζει το λαό τότε πρέπει ο ίδιος ο λαός να ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ στο να προλαμβάνει τις πύρινες καταστροφές όχι να περιμένει κάθε φορά το κράτος να πράττει τα αυτονόητα (που δεν το κάνει ποτέ) και την ίδια ώρα να καίγεται το σύμπαν. Δηλαδή ο λαός να πάει ΚΟΝΤΡΑ στον κρατικό μηχανισμό αναλαμβάνοντας ο ίδιος την προστασία της ζωής του και όχι να είναι όμηρος, αιχμάλωτος ενός ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ, κρατικού μηχανισμού.

    Οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές όλα αυτά τα χρόνια δίνουν μάχες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, για να σώσουν συμπολίτες μας, περιουσίες, ζώα μέχρι και στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε πολλές δε περιπτώσεις ήταν ακριβώς η συμβολή των κατοίκων καθοριστική για την διάσωση ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, έχουν αποδείξει λοιπόν ότι με την κατάλληλη οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΝ να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο κίνημα το οποίο θα λειτουργεί πρώτα και κύρια ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ (οργάνωση ομάδων πολιτών, τακτικές περιπολίες και επιτήρηση των δασών εξοπλισμένοι κατάλληλα όπως φορητούς πυροσβεστήρες με στόχο την έγκαιρη κατάσβεση σε σημείο με φωτιά στην αρχή της όμως, την περιφρούρηση των δασών από εμπρηστές, συνεργασία με εθελοντές, εκπαίδευση των πολιτών από έμπειρους εθελοντές ή από επαγγελματίες πυροσβέστες κλπ)

    Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να καλείς τον ίδιο κόσμο να…επαναστατήσει για να ανατρέψει τις κυβερνήσεις, να τον εμπιστεύεσαι δηλαδή για ολόκληρη κοινωνική αλλαγή και την ίδια ώρα να μην τον εμπιστεύεσαι για την καταστολή των πυρκαγιών είναι ΤΕΡΜΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ και δείχνει ότι ΔΕΝ εμπιστεύεσαι πραγματικά τις μάζες άρα δεν πιστεύεις σε αυτές άρα ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ αλλά ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΣ.

    Είναι επίσης υποκριτικό να ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙΣ την δημιουργία ενός τέτοιου λαϊκού κινήματος και να περιορίζεσαι στο να συμμετέχουν οι νεολαίοι σου (κνίτες) στην κατάσβεση των πυρκαγιών όταν το πράγμα έχει πλέον ξεφύγει. Εκτός και αν το σύνθημά σου δεν είναι ο λαός σώζει το λαό αλλά…ΟΙ ΚΝΙΤΕΣ σώζουν το λαό.

    Reply
    1. Μαρκέλα

      Εδώ συμφωνώ κι εγώ. Η αυτοοργάνωση του λαού οδηγεί αντικειμενικά στη δυαδική εξουσία, που θα οδηγήση στη λαϊκή εξουσία. Οι κομμουνιστές να διατηρούν την οργάνωσή τους κ να συμμετέχουν ταυτόχρονα στα λαϊκά όργανα. (σ.σ. ένα τέτοιο σύστημα πρότεινε κ το ΚΚΕ για τη μαζική οργάνωση, που ήθελε να συγκροτήση πριν από λίγα χρόνια, μόνο που οι γραφειοκράτες έχουν στην πράξη σύστημα το καπέλωμα). Οι κομμουνιστές έχουν τον ιδεολογικό κ πολιτικό εξοπλισμό, να δώσουν με επιτυχία τη μάχη των ιδεών κ των γραμμών ενάντια σε αστικές, ρεφορμιστικές, αντιδραστικές κ ρεβιζιονιστικές απόψεις. Οι μάζες είναι, ως γνωστό, η δύναμή μας, δε χρειάζεται να ξαναανακαλύψωμε την Αμερική. Η αριστερά αναφέρεται στα συμφέροντα της εργατικής τάξης κ των λαϊκών στρωμάτων. Χωρίς αυτά είναι κενή περιεχομένου. “Η απελευθέρωση της εργατικής τάξης θα γίνη από την ίδια την εργατική τάξη”. Να άλλο ένα παλιό κ πάντα επίκαιρο κ έγκυρο σύνθημα.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.