.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ένα μουσικό «Αντίο» για τον Νότη Μαυρουδή [Ηχ]


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο μεγάλος μουσικός, συνθέτης, δεξιοτέχνης και καθηγητής της κιθάρας, Νότης Μαυρουδής.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023 στις 10:30’ στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου και θα είναι πολιτική. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στη Ριτσώνα.

Ο Νότης Μαυρουδής πέρασε τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του στις φυλακές, καθώς η μητέρα του ήταν πολιτική κρατούμενη. Ο ίδιος, ιδιαίτερα δημιουργικός καλλιτέχνης με πλούσιο δισκογραφικό έργο σπάνιας ευαισθησίας, ήταν ένας ήρεμος, προσηνής, σεμνός, πράος και απλός άνθρωπος, που έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους τον γνώρισαν.

Η Παντιέρα τον αποχαιρετά με τρία τραγούδια.

Το πρώτο είναι δικό του, το «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», εμβληματικό τραγούδι του Νέου Κύματος με τον Γιώργο Ζωγράφο σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη.

Τα άλλα δύο είναι αντάρτικα τραγούδια με τον Πέτρο Πανδή. Πρόκειται για το τραγούδι σε στίχους του Νίκου Καρβούνη και μουσική του Αστραπόγιαννου (Άκης Σμυρναίος) «Στ’ Άρματα – Στ’ Άρματα», καθώς και το τραγούδι «Τι τα θέλουμε τα όπλα», βασισμένο σε ρώσικη μουσική (“Βόλγα – Βόλγα τα νερά σου, Βόλγα – Βόλγα ποταμέ”). Η ηχογράφηση έγινε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1974 και κυκλοφόρησαν με τον δίσκο «Chants de la Resistance Grecque» (Τραγούδια της Ελληνικής Αντίστασης) σε διασκευή – επιμέλεια και εκτέλεση από τον Νότη Μαυρουδή. Αργότερα κυκλοφόρησε νόμιμα και στην Ελλάδα δίσκος με αντάρτικα σε διασκευή του Νότη Μαυρουδή, που ήταν από τους πρώτους με παρόμοιο περιεχόμενο μετά τη χούντα. Δίσκους με Αντάρτικα κυκλοφόρησαν επίσης ο Θάνος Μικρούτσικος και βέβαια, ο Πάνος Τζαβέλας.

 

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.