.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Άγγελος Χάγιος: Για μια Νέα Κομμουνιστική Ελπίδα


Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Με στόχο μια συνολική στρατηγική απάντηση στον σύγχρονο καπιταλισμό, το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση ανοίγει τον διάλογο στην πορεία για το 4ο Συνέδριό του.

Ζούμε ήδη μια νέα φάση της υπεραντιδραστικής, αντεργατικής, πολεμικής εκστρατείας του κεφαλαίου για να υπερβεί τη δομική του κρίση.

Σε διεθνές επίπεδο εκδηλώνεται με την πολιτική Τραμπ και με την πολεμική προετοιμασία και στρατιωτική ανασυγκρότηση της Ε.Ε.

Με τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό απέναντι στις ελπιδοφόρες αντιστάσεις, όπως στη σύνοδο του G20 στο Αμβούργο.

Στο εσωτερικό, με τα νέα κύματα εργατικής και νεολαιίστικης γενοκτονίας της πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε., μέχρι το 2060. Με τα σύννεφα πολέμου να πυκνώνουν στη γειτονιά μας.

Συζητάμε για μια απάντηση με στόχο την ανατροπή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, που οι ποιοτικές αλλαγές του οδηγούν σε έκρηξη την εκμετάλλευση, την καταπίεση και τους πολέμους.

Οι Θέσεις της Π.Ε. υπογραμμίζουν ότι «για να υπάρξει νικηφόρος αντικαπιταλισμός πρέπει να είναι βαθιά και με σύγχρονο τρόπο κομμουνιστικός και επαναστατικός».

Μια απάντηση που, ταυτόχρονα, επιχειρεί να αναδείξει τον τακτικό πολιτικό στόχο.

Υπογραμμίζοντας ότι η ανατροπή της μνημονιακής επιδρομής, της λιτότητας και της επιτροπείας απαιτεί την ανατροπή της αστικής πολιτικής που, με όργανο τη συμμαχία κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ – κεφαλαίου, προωθεί την πιο βάρβαρη ανασυγκρότηση του ελληνικού καπιταλισμού μετά τον Εμφύλιο.

Είναι αναγκαία, ωστόσο, μια σύγχρονη επαναστατική κομμουνιστική Αριστερά. Που θα υπερβεί τα προγράμματα και τα κόμματα που έκαναν θεωρία την εγκατάλειψη της επανάστασης και του κομμουνισμού στο όνομα της «τακτικής», που αρνούνται τον διεθνιστικό χαρακτήρα της κομμουνιστικής λύσης μέσω της «εθνικοποίησης» της πολιτικής τους και τελικά της υποταγής στην κοινοβουλευτική λογική και την αστική διαχείριση.

Αλλά γι’ αυτό απαιτούνται τομές σε όλα τα επίπεδα και όχι αναπαραγωγή της λογικής ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση μας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. είναι ότι

«αποτελεί κυβέρνηση αστική, κλιμάκωσης, εμπέδωσης και επικίνδυνης δικαιολόγησης των αντιδραστικών αντεργατικών αναδιαρθρώσεων (μνημονιακών και άλλων), εχθρική προς τον λαό, που καμία σχέση δεν έχει με την Αριστερά».

Επιλογή μας είναι να αντιπαρατεθούμε με τον νέο διπολισμό και τα διλήμματα που προωθούν η νέα μνημονιακή σοσιαλδημοκρατία με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και η νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία με τους συμμάχους της.

Αυτή τη στρατηγική και τακτική απάντηση μπορούν να υπηρετήσουν το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης και το Αντικαπιταλιστικό Εργατικό Μέτωπο.

Στο πολιτικό επίπεδο συμβάλλουμε στην οικοδόμηση του πόλου της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς, καθώς και στην αναβάθμιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αποτελεί βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν συγκροτούν, κατά τη γνώμη μας, μια νέα Αριστερά τα αστικοδιαχειριστικά ή ρεφορμιστικά ρεύματα τύπου Κόρμπιν, Σάντερς, Μελανσόν, Ποδέμος, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από το 2015.

Για την προώθηση αυτής της μετωπικής λογικής επιδιώκουμε την πολιτική συνεργασία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις αντικαπιταλιστικές, αντι-Ε.Ε., αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που διαχωρίζονται από τις δυνάμεις που αναπαράγουν μια νεο-διαχειριστική, νεο-συριζαίικη λογική.

Η πρόταση συνολικής πολιτικής συνεργασίας δεν μπορεί να απευθυνθεί, με βάση τις θέσεις τους, σε ΚΚΕ και ΛΑ.Ε., δυνάμεις με τις οποίες επιδιώκεται βεβαίως η υπεραναγκαία και πολύτιμη κοινή δράση μέσα στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς.

Σχεδιάζουμε πρακτικά ένα τολμηρό άνοιγμα στο διάσπαρτο δυναμικό που αποδεσμεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναζητά τις βαθύτερες αιτίες της ενσωμάτωσής του στο αστικό μνημονιακό στρατόπεδο.

Που φτάνει στην εκτίμηση πως μέσα στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., χωρίς σύγκρουση και ρήξη με το κεφάλαιο και το σύστημα, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της ζωής των εργαζομένων.

Πως η ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής απαιτεί οργανωμένο και συνειδητοποιημένο λαό, πως δεν γίνεται κυρίως με τα ψηφοδέλτια.

Η πρότασή για νέο πρόγραμμα και κόμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης ενισχύει τη λογική αυτή.

Απευθύνεται στο υπαρκτό δυναμικό συνειδητών δυνάμεων (εργατικών πρωτοποριών, οργανώσεων, ανένταχτων κομμουνιστών) που κατανοούν και «υπηρετούν» την κομμουνιστική αναγκαιότητα, δυνατότητα και τάση της εποχής.

Πρόκειται για συντρόφους και συλλογικότητες, μαζί και το ΝΑΡ, που δεν «προσαρμόζονται» στην ηττημένη στρατηγική και τακτική του παραδοσιακού κομμουνιστικού κινήματος ούτε στις ευρω-διαχειριστικές ή μεταμοντέρνες αντιλήψεις, στο όνομα του «ρεαλισμού» και της επαφής με «πλατιές μάζες».

Με κριτικό και αυτοκριτικό τρόπο επιχειρούμε να αναπτύξουμε ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο.

Για τη μετάβαση από την καπιταλιστική αντεπανάσταση στο άλμα της αντικαπιταλιστικής επανάστασης με νέο κομμουνιστικό ορίζοντα.

Με καθοριστική κινητήρια δύναμη την εργατική τάξη και τη δημιουργική δυνατότητα μαζί με τους συμμάχους της να οικοδομήσει μια νέα κομμουνιστική κοινωνία.

Στα εκατό χρόνια από το μεγάλο άλμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, με τη διπλή εμπειρία της νίκης και της ήττας των επαναστατικών κυμάτων του 20ού αιώνα, θα συμβάλουμε σε έναν ευρύτερο διάλογο.

Απέναντι στο συστημικό ΤΙΝΑ, να διαμορφώσουμε το σύγχρονο εργατικό και επαναστατικό ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. Για το ψωμί – δουλειά – ειρήνη – ελευθερία της εποχής μας και την αντικαπιταλιστική ανατροπή της αντιδραστικής εκστρατείας του κεφαλαίου.

Για τη συγκρότηση του επαναστατικού υποκειμένου με στόχο την επανάσταση, για μια νέα κομμουνιστική ελπίδα.

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 83.64% ( 11
Συμμετοχές )



27 σχόλια στο “Άγγελος Χάγιος: Για μια Νέα Κομμουνιστική Ελπίδα

  1. lathranagnostis

    Τι έγινε Άγγελε? Μέχρι το 15, το είχες βρει το “επαναστατικό υποκείμενο” και ήσασταν όλο γελάκια και χαρούλες μαζί του. Τώρα το χάσατε?

    “Ολοκληρωτικός καπιταλισμός” – το ανωτερώτερο στάδιο του καπιταλισμού!
    ……..and sky is the limit!

    Reply
    1. Θανάσης Κ.

      Ψεύδεσαι, και γιαυτό …”υποκείμενο” είσαι και φαίνεσαι, και -δυστυχώς- αντεπαναστατικό…
      Όλο γελάκια και χαρούλες ήταν ο ΓΓ που υποστηρίζεις, στην Αμαλιάδα, δες λίγο τις φωτογραφίες να δω κάτι

      Reply
      1. ΔΙΟΝΥΣΗΣ

        Μετά τις εκλογές της 6/5/2012 ο Χάγιος χαριεντιζόταν μαζί με το Γλέζο μπροστά στις κάμερες όλο καμάρι, όταν ο Τσίπρας έβγαζε βόλτα τη διερευνητική αντολή σχηματισμού κυβέρνησης επειδή η Πρώτη Φορά Αριστερή (απάτη) έπαιρνε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ποιός γινόταν τόσα χρόνια συνέταιρος (και άρα αβανταδόρος) σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και σωματεία; H ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ δεν κόλλησαν με τον Τσίπρα το Σεπτέμβρη 2015, ποιοί ήταν αυτοί; Ποιός καλλιεργούσε κλίμα ανοχής, αναμονής και ελπίδας στο λαό για τα αριστερά ρεμάλια που σφάζουν το λαό και τότε κουνούσαν το δάχτυλο στο ΚΚΕ που ακολουθούσε “σεχταριστικό” δρόμο; Ποιός έκανε συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ για τη “σκληρή διαπραγμάτευση” απέναντι στους δανειστές το Φεβρουάριο 2015; Και εν τέλει ποιός ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα – απάτη του Τσίπρα που σήμαινε ΝΑΙ σε 3ο μνημόνιο;
        Και εσύ @Θανάση Κ. πες μας για την Αμαλιάδα. Τί συνέβη; Έκανε κανένα ΚΚΕ συγκέντρωση για το Μπελογιάννη μαζί με τον Τσίπρα; Ή ήταν χωριστά και έκανε ξεχωριστή εκδήλωση; Ή μήπως θεωρείς ότι το ΚΚΕ πρέπει να “χαρίσει” ή έχει χαρίσει το Μπελογιάννη στα αριστερά ρεμάλια της κυβέρνησης για να “ξεπλυθούν”; Για πες μας, και μην ετεροκαθορίζεστε πλέον με βάση μόνο την αντιΚΚΕ παρωπίδα.

        Reply
    2. κάποιος

      Η ασχετοσύνη και η εμπάθεια των ΚΚΕδων, σε όλο της το μεγαλείο! Μια χαρά τα λέει ο Άγγελος. Τσίπουρα στον Τσίπρα με καφετζή τον Μπούτα πότε ξανακερνάτε;

      Reply
    3. ΓΚ1

      Άλλος έβαλε γραβάτα κι έτρεξε στο Μαξίμου όλο γέλια και δωράκια αμέσως με το που του είπε ο Τσίπρας πάντως. Κι αυτός δεν ήταν ο Χάγιος. Και μη μου προβάλλεις το “θεσμικό”,μια χαρά μπορούσε να αρνηθεί.Στο Δίστομο και στην Αμαλιάδα δίπλα-δίπλα ήταν τα ‘παιδιά’.

      Reply
        1. lathranagnostis

          Τότε η συνάντηση ήταν συντροφική. Χωρίς γραβάτες! Απλώς ακριβά και “σινιέ” πουκάμισα!

        2. ΓΚ1

          Μη με αναγκάσεις να σου βάλω link που βρήκα από συνάντηση του Σαμαρά με την Παπαρήγα στη Συγγρού το 2010 που έλεγε: “Χρήσιμη και εποικοδομητική η συνάντηση με την Αλέκα Παπαρήγα για την εθνική συννενόηση κατά της καταστροφικής πολιτικής Παπανδρέου..” Ας μην αρχίσουμε το γαϊτανάκι του “ποιός συναντήθηκε με ποιόν” κλπ γιατί δε σε συμφέρει.Το “σινιέ πουκάμισα” να το εκλάβω ως “πολιτικό” σχόλιο σαν αυτά που σας έλεγαν κάτι δεξιούληδες για το ρολόϊ του Μήτσου και το Deree της κόρης; Μοιάζεται στη φρασεολογία,γι’αυτό τα βρίσκατε πάντα.

        3. lathranagnostis

          Πάνω στο άγχος σας να αντισταθμίσετε την συνεργασία σας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την υποστήριξή που του δώσατε, συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια και κεράσια με βύσσινα! Τι σχέση έχει μια εθιμοτυπική συνάντηση δυό κομματικών αρχηγών, με τη συνάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνη την κρίσιμη στιγμή που ο Τσίπρας αναζητούσε αριστερό άλλοθι για να εξαπατήσει τον λαό. Η τότε συνάντηση Τσίπρα-Χάγιου, δεν ήταν απλά εθιμοτυπική. Ήταν μια συνάντηση από την οποία ο Τσίπρας άντλησε αριστερό κύρος και ενίσχυσε το αριστερό του απατηλό προφίλ. Στηρίξατε έναν απατεώνα λωποδύτη, ακριβώς τη στιγμή που το χρειαζόταν περισσότερο και προσπαθείτε τώρα να εξισώσετε αυτές τις κινήσεις σας με τις εθιμοτυπικές συναντήσεις του ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα.

        4. ΓΚ1

          Βάζεις που βάζεις το link απ’τη φυλλάδα του ΔΟΛ (τώρα και του μαφιόζου Μαρινάκη),τουλάχιστον αναλογίσου ότι ήταν μόλις 2 μέρες μετά τις εκλογές του ’12 και ήταν η περίοδος των διερευνητικών εντολών.
          Γιατί να μην πάει λοιπόν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφού προσκλήθηκε,να δει τι έχει στο μωρουδιακό -πολιτικά- μυαλό του για την ΕΕ,και την εξουσία γενικότερα, το άξιο τέκνο της ΚΝΕ του ’80 και των Αλαβάνου-Κωνσταντόπουλου μετέπειτα; Επίσης ρίξε μια ματιά και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά,και εάν βλέπεις κάποιο πνεύμα σύμπνοιας ή σύμπλευσης πες μας.

        5. ένας

          Μπα;!;!
          Και τα χαμόγελα μέχρι τα αυτιά στην φωτό, εκφράζουν τις “διαφωνίες” με τα …”μωρουδιακά”;!;!
          Κι αυτά, που καταγράφει ο Λαθραναγνώστης εδώ:
          http://pandiera.gr/%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ac%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%bd%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%cf%8c%cf%87%ce%b8%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b9/comment-page-1/#comment-12343
          τι είναι;
          Ψέμματα;

        6. lathranagnostis

          Ναι και καλά δεν ήξερε η απονήρευτη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τι είχε στο μυαλό του (‘οχι δα και “μωρουδιακό-πολιτικά) ο Τσίπρας και πήγε να το δει από κοντά…! Η ιστορία σου, μοιάζει με το αθώο κοριτσάκι που πήγε να πάρει τις καραμελίτσες που έδινε εκείνος ο καλός κύριος και τελικά απώλεσε την παρθενία του!

        7. Κώστας

          Νομίζω πως το αρρωστημένο σεξιστικό παιδοφιλικό αστειάκι δεν χρειαζόταν

          Κώστας

        8. lathranagnostis

          Μέσα στη γενική πολιτικοϊδεολογική θολούρα σου……….

        9. Κώστας

          Σοβαρά ? Διάβασε μια στιγμή πως για να κάνεις ένα πολιτικό σχόλιο έγραψες πως τα θυματα παιδεραστείας είναι …ένοχα και … το θέλουν και ζήτα συγνώμη.

          Κώστας

        10. lathranagnostis

          Έχεις επηρεαστεί από το FB όπου κάποιες διασημότητες τύπου……… Ariana Grande, κάνουν κάποιο σχόλιο που θεωρείται ότι δεν είναι “politicaly correct” και ζητάνε συγνώμη από τα εκατομμύρια των φαν τους!

        11. Νίκος

          Δεν κολλάει εκεί ο λαθραναγνώστης,εδώ μας είπε ότι ο Χάγιος φοράει πανακριβό σινιέ πουκάμισο….Ο ορισμός της ξεφτίλας,ονομάζεται “πολιτικό σχόλιο” για τους ΚΚΕδες.Κάνει ακριβώς τα ίδια που έκαναν παλιότερα οι Χρυσαυγίτες μιλώντας δήθεν για ‘ρόλεξ’ του Κουτσούμπα.

        12. lathranagnostis

          Οι χρυσαυγήτες (και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) κατηγορούν τον Κουτσούμπα ότι φοράει Ρόλεξ και οι ΑΝΤΑΡΣΥΟΙ ότι πηγαίνει στου Μαξίμου φορώντας γραβάτα. Γι αυτό κι εγώ, απαντάω ανάλογα!

          Υ.Γ Βασικά, στον Τσίπρα αναφερόμουνα όταν έλεγα για ακριβά [όχι και πανάκριβα ο γύφτουλας (μπιιιιιιπ!!! – ρατσιστικό σχόλιο!!!)] πουκάμισα και πήρε η μπάλα και τον Χάγιο.
          ……ας πρόσεχε τις παρέες του!

        13. Γιώργος Ζ.

          κατάντια…
          ΝΤΡΟΠΗ σας
          Δεν έχετε πολιτικά επιχειρήματα και μιλάτε για σινιέ πουκάμισα
          ΝΤΡΟΠΗ

        14. Νίκος

          Κλασσικός ΚΚΕς του “εγώ άλλο ήθελα να πω και εσείς με διαστρεβλώσατε προβοκάτορες,οπορτούνες,πράκτορες..”.Μόνο που κατάντησε γραφικό το φαινόμενο σας πλέον.Πολιτικά επιχειρήματα μηδέν,μόνο ξέθαμα παμπάλαιων ανούσιων συμβάντων και φτηνό μικροπολιτικό ‘χιούμορ’.

        15. lathranagnostis

          Προφανώς, ή δεν καταλαβαίνεις (εσύ και μερικοί άλλοι) τι διαβάζεις, ή κάτι “πίνεις” κι έχεις παραισθήσεις.
          Που γράφω ότι “με διαστρεβλώσατε”?

        16. Νίκος

          Δεν έγραψα ότι το είπες.Έγραψα ότι είσαι αυτού του τύπου.Πρώτα γράφεις για “ακριβά σινιέ πουκάμισα” και μετά λες ότι εννοείς μόνο τον Τσίπρα.Μετά γράφεις αυτό το κατωτάτου πολιτικού επιπέδου σχόλιο για τις “παρθενίες” και μετά λες άλλα εννοούσες.

  2. Ανώνυμα

    Λέει ο Άγγελος πέντε πράγματα . Συμφωνεί ,διαφωνεί μαζί του ένας αριστερός, του αναγνωρίζει τη μαχητικότητα την ανιδιοτέλεια την προσήλωση στην κομμουνιστική προοπτική . Πόσες φορές πρέπει να το πούμε . Άλλο ταξικός εχθρός άλλο ιδεολογικός αντίπαλος . Επικεντρωθείτε στην ουσία , στο μεγαλείο της υπόθεσης μας . Σηκώστε περήφανα το βλέμμα και ανοίξτε το μυαλό. Απευθύνομαι σε μερικές “κατίνες” της αριστεράς και συγνώμη για τους χαρακτηρισμούς αλλά η ταξική πάλη διεξάγεται στην κοινωνία όχι με όρους φοιτητικού αμφιθέατρου.

    Reply
    1. Αναστασία

      Πιστεύω,πως για να έχει ουσιαστική υπόσταση το επαναστατικό υποκείμενο,θα πρέπει να αναμετρηθεί επιτυχημένα με το ΚΚΕ στο γήπεδο του κινήματος και στη συνείδηση του λαού,πριν να πάρει την οριστική του μορφή σαν οργάνωση.Με το να πάνε κάποιοι,να φτιάξουν εδώ και τώρα μια οργάνωση και να την πουν νέο ΚΚΕ,δεν κάνουν τίποτα.

      Reply
  3. Αναστασία

    Νομίζω,ότι το πρώτο ζητούμενο είναι,το αντιιμπεριαλιστικό,αντικαπιταλιστικό σχέδιο διεξόδου να γίνει συγκεκριμένο,με στόχο να δώσει αποτελέσματα,όχι σε άνοδο των εκλογικών ποσοστών,αλλά σε επίπεδο ανάπτυξης του κινήματος.Για το σκοπό αυτό να γίνει μια πλατειά δημόσια συζήτηση μέσα σε ολόκληρη την αριστερά,για να εξεταστούν πολύ προσεχτικά όλες οι απόψεις απ’ αυτούς που θέλουν να μπουν μπροστά,γιατί υπάρχουν και οι άλλοι,που κρύβονται πίσω από θεωρητικά επιχειρήματα κάθε είδους,για να μην ξεβολευτούν.Και στο βαθμό που αυτό το σχέδιο-πρόγραμμα,με αφετηρία αυτή την πρωτοπορία αρχίσει να αποδίδει σε επίπεδο ισχυροποίησης του κινήματος,να αρχίσει συζήτηση για συγκρότηση επαναστατικού φορέα απ’ αυτούς που θα το προωθούν.Στη βάση δηλαδή της προόδου του στρατηγικού στόχου να γίνεται προοδευτικά και η συγκρότηση του φορέα.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.