.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


«MENOYME MNHMONIO»: Η κυβέρνηση προτείνει μείωση μισθών και συντάξεων


metra1Παναγιώτης Μαυροειδής

Οι υπογραφές δεν έχουν μπει, συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη. Η κυβέρνηση όμως έχει ήδη επιδοθεί σε επιχείρηση διαστροφής της αλήθειας και αυτό είναι ακόμη πιο βαρύ και εγκληματικό από τα ίδια τα αντεργατικά μέτρα που προαλείφονται στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

Παρά όσα λένε τα διάφορα non papers, η βασική είδηση σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ακριβώς η άμεση μείωση μισθών και συντάξεων.

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει για την (κουτσή) διετία 2015-2016 δημοσιονομικά μνημονιακά μέτρα 7,9 δις, δηλαδή όσο είχε θέσει εξ αρχής ο Γιουνκέρ για λογαριασμό των «θεσμών». Ισχυρίζεται ωστόσο, ότι κάνει «ανακατανομή των κοινωνικών βαρών».

Τίποτα ψευδέστερο!

Θα κάνουμε μια ομαδοποίηση της κυβερνητικής πρότασης μέτρων, που έχουν καλωσορίσει οι «θεσμοί», ανάλογα με το ποιος θα πληρώσει. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες:

Α. Πληρωμές από εργατικά και λαϊκά στρώματα. Περιλαμβάνονται κατηγορίες (3) κατηγορίες ΜΟΝΙΜΩΝ αντεργατικών μέτρων. Συγκεκριμένα:

Α1: Μειώσεις μισθών

 1. Εισφορές εργαζομένων: Αυξάνονται κατά 1% εισφορές των εργαζομένων. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 294 εκ. (υπολογίστηκε η αναλογία της εργατικής εισφοράς στη συνολική αύξηση)
 2. Εισφορά υπέρ επικουρικών: Αυξάνεται η εισφορά για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5%. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 370 εκ.
 3. «Εισφορά αλληλεγγύης» στους μισθούς: Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 470 εκ.

Α2: Μειώσεις συντάξεων

 1. Εισφορές στις επικουρικές συντάξεις: Επιβάλλεται εισφορά 5% (από 0%) στις επικουρικές. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 240 εκ.
 2. Εισφορές ασθενείας σε όλες τις κύριες συντάξεις. Αυξάνονται από 4% σε 5% Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 405 εκ.
 3. Πρόωρες συντάξεις: Καταργούνται σταδιακά – σε ορίζοντα τριετίας – από την 1η Ιανουαρίου 2016. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 360 εκ.

Α3: Αύξηση έμμεσων οριζόντιων φόρων

 1. ΦΠΑ: ως έμμεσος οριζόντιος φόρος επί της κατανάλωσης, πλήττει συντριπτικά τα λαϊκά στρώματα. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 2,04 δις.

Β. Πληρωμές από τις επιχειρήσεις. Περιλαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα, τα περισσότερα ΕΚΤΑΚΤΟΥ και όχι μόνιμου χαρακτήρα. Συγκεκριμένα:

 1. Αύξηση εργοδοτική εισφοράς: Αυξάνονται κατά 2,9% εισφορές των εργαζομένων. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 855 εκ. (υπολογίστηκε η αναλογία της εργοδοτικής εισφοράς στη συνολική αύξηση)
 2. Έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις: Με κλιμακωτούς συντελεστές έως και 12%, θα επιβληθεί με βάση τα κέρδη του 2014, σε δύο ετήσιες δόσεις φέτος και του χρόνου για καθαρά κέρδη από 500.000 ευρώ και άνω. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 350 εκ.
 3. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Για 14.930 επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος αυξάνεται από το 26% στο 29%. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 410 εκ.

Ας συμπεριλάβουμε σε αυτή την κατηγορία και τα παρακάτω μέτρα, που θίγουν κυρίως μεσοαστικά και αστικά στρώματα και κατηγορίες επιχειρήσεων διαφόρων μεγεθών:

 1. Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης: Αυξάνεται από 10% σε 13% (επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης) για ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών καθώς και για ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και δεξαμενών κολύμβησης. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 94 εκ.
 2. Φόρος διαφημίσεων: Θα ξεκινήσει άμεσα η είσπραξη φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 200 εκ.

Γ. Κατηγορία λοιπών μέτρων. Περιλαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα, που δεν έχουν μόνιμο και διαρθρωτικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα:

 1. Αδειες κινητής τηλεφωνίας(έσοδα 350 εκατ. ευρώ το 2016)
 2. Αδειες για ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια VLTs( έσοδα 35 εκατ. ευρώ φέτος και 225 εκατ. ευρώ το 2016)
 3. Περικοπές αμυντικών δαπανώνκατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.

Τα παραπάνω συνοψίζονται στον σχετικό Πίνακα:

Κατηγορία Συνολικό ποσό Ποσοστό
Α. Πληρωμές από εργατικά και λαϊκά στρώματα 4,5 δις 57%
Β. Πληρωμές από επιχειρήσεις 2,8 δις 35,4%
Γ. Λοιπά μέτρα 0,6 δις 7,6%

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, κατά τα φαινόμενα προβλέπεται να μείνει απείραχτος, δηλαδή θα υπάρξουν έσοδα 2,6 δισ. ευρώ τα οποία δεν αθροίζονται στα μέτρα της πρότασης.

Ας αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω καίσαρι:

Πρώτο: Η Ευρωζώνη και η ΕΕ σε ρόλο σταυρωτών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα (και γενικά), έχουν ακριβώς το ρόλο να εξασφαλίζουν τη μακροημέρευση της λιτότητας και της αντεργατικής πολιτικής, δρώντας ως ληστρικός ιμπεριαλιστικός μηχανισμός. Ας τους χαίρονται οι απολογητές τους και όσοι επιμένουν να τους βλέπουν ως «εταίρους»!

Δεύτερο: Η τρόικα εσωτερικού, απόλυτα ταυτισμένη με τους ληστές του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και της ντόπιας ολιγαρχίας, βρέθηκε με νύχια και με δόντια, ακόμη και δια του «πεζοδρομίου» – που κατά τα άλλα απεχθάνεται – στην πλευρά του μεγάλου στρατοπέδου «ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Τρίτο: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχοντας επιλέξει την παραμονή στο ευρώ και τον ατιμωτικό συμβιβασμό λόγω ακριβώς του χαρακτήρα της ΕΕ, χρεώνεται άμεσα την εγκληματική πολιτική ευθύνη της συνέχισης της μνημονιακής κόλασης.

Τέταρτο: Οι αριστερές διαφοροποιήσεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα γίνουν το αριστερό άλλοθι μιας δεξιάς αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της «αριστερής κυβέρνησης» που εμφανίζεται ως αυτοσκοπός και αποσυνδεδεμένη από την αριστερή πολιτική, είτε θα κάνουν το γενναίο βήμα της ειλικρινούς, βαθιάς και έμπρακτης ρήξης.

Εννοείται, πως τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελικά, που σημαίνει ότι μόνο χειρότερα μπορεί να είναι.

Η αποτροπή αυτής της «καταστροφής που μας απειλεί», απαιτεί ένα παλλαϊκό ξεσηκωμό: Όχι σε νέα συμφωνία-μνημόνιο, να ζήσει ο λαός όχι οι τοκογλύφοι του κεφαλαίου, δουλειά για όλους και με όλα τα δικαιώματα και όχι νέα κέρδη σε όσους κατέχουν χίλιες φορές το περιττό, ρήξη και έξοδος από ευρωζώνη και ΕΕ, ήττα του αστικού ευρώδουλου πολιτικού στρατοπέδου και ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής υποταγής!

Να ανατρέψουμε τώρα το συφερτό και την επιχείρηση »ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

6 Σχόλια στο "«MENOYME MNHMONIO»: Η κυβέρνηση προτείνει μείωση μισθών και συντάξεων"

Κώστας
οι αριστερές διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έρθουν σε ρήξη, αλλά το «ειλικρινούς¨» τι είναι ? Ποιος θα το κρίνει ? Ο δικός μας χώρος δηλ γιατί να μην έρθει σε ρήξη με την πολιτική χρεοκοπία του όλα αυτά τα χρόνια ? Ή μήπως πήγε καλά ? Αυτές ήταν οι δυνατότητες που άνοιξε η κίνηση των μαζών ? Μια σοσιαλφιλελευθερη διαχείριση που θα καταστρέψει την αριστερά και θα την ταυτίσει με το μνημόνιο ? Ή μήπως αφού τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εμείς θα βγούμε στον αφρό σαν επαναστάτες ? έχετε σαν ΝΑΡ ανακοινώσει ότι, ουσιαστικά, ΔΕΝ θα κάνετε το παραμικρό με όποιον φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και αρνήστε το αριστερό μέτωπο γύρω από το μεταβατικό πρόγραμμα. Λέτε βέβαια ότι θα κάνετε κοινή δράση (ας πούμε ότι το εννοείτε) και κάτι σαν πολιτική συνεργασία, αλλά περίπου να μπουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτό που προσπαθείτε είναι να μην γίνουν εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην αναγκαστείτε να έχετε μια πολιτική απέναντι τους. Ας ελπίσουμε οι σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ να φοβούνται λιγότερο το πολιτικό ρίσκο και τον αναγκαίο επαναστατικό πειραματισμό στο αναγκαία κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο της εποχής μας που θα ενώσει την εργατική τάξη με τα κατώτερα μικροαστικά στρώματα και την νεολαία,… Διαβάστε περισσότερα »
Σκεπτομενος αναγνωστης

Κανετε εναν υπολογισμο στα βαρη των λαικων στρωμματων. Και σε αυτα υπολογιζετε οτι τα 470 εκατ απο την εισφορα αλληλεγγυης ειναι φοροι στα λαικα στρωμματα. Τα εισοδηματα εως 30χιλ ευρω εχουν μειωση εισφορας, τα 30-50χιλ μενουν ως εχουν και τα μεγαλα εισοδηματα 50χιλ και πανω θα πληρωσουν αυξημενη εισφορα. Ειδικα αυτα των 500.000 και πανω, απο 4% θα πληρωσουν φετος 8%. Απο ποτε αυτοι υπολογιζονται στα λαικα στρωμματα? Η΄εστω στα μεσαια? Και τα 470εκατ διαφορας απο φετος ειναι φοροι στους πλουσιους. Επισης ο ΦΠΑ δεν πλητει τα λαικα στρωμματα, οπως εσεις το εννοειτε. Κατ’αρχην δε μιλαει για αυξηση ΦΠΑ αλλα για εισπραξη του απο οσους τον εισπρατουν αλλα δεν τον αποδιδουν. Επισης ειναι μετρο που αφορα ολα τα εισοδηματα. Αρα τα 4.5 δις ειναι μια φουσκα. Στην ουσια τα εργατικα και λαικα στρωμματα αφορουν λιγοτερο απο 1 δις, το οποιο κερδιζουν με την μειωση της εκτακτης εισφορας.

τακης π.

κριμα αγαπητε »σκεπτόμενο». Τέτοια επιχειρηματολογία ούτε ο Σαμαράς δε χρησιμοποιούσε για να λιδωρήσει τους δήθεν υψηλόμισθους εργαζόμενους έναντι των ανέργων που αυτός υποτίθεται ότι νοιαζόταν. Οι εργαζόμενοι με 30-50.000 εισόδημα μικτο ετήσιο, σημαινει ότι παιρνουν καθαρα 1400 έως 1900 ευρώ. Και με αυτά πρεπει να ταίσουν και τα άνεργα παδιά τους αγαπητέ. Αλλά και τους πατεράδες τους που δεν τους φτάνουν οι συντάξεις ούτε για τα φάρμακα. Γιατί θα έπρεπε να πληρώσουν χαράτσι για να πληρωνετε το χρεος των εταιρων του ΣΥΡΙΖΑ? Και θέλεις να πουν ευχαριστώ που δεν αυξήθηκε? να χέσω την αριστερά σας

xristina

Απευθυνομα στο σχόλιο που εκανε ο σκεπτομενος πιο πανω: αλήθεια κοιταξες να δεις πόσοι μισθωτοι έχουν εισόδημα πάνω απο 500.000 και πάνω που για ξεκάρφωμα της ληστειας κανει λογο ο ΣΥΡΙΖΑ για αναγκη υπερφορολόγησης. Ρίξε μια ματια στα στοιχεια του ΕΡΓΑΝΗ, πριν χάψεις τις μπαρούφες του Μπαρουφάκη, που ρίχνουν στάχτη στα μάτια

Παναγιώτης Μαυροειδής
Αγαπητέ φίλε Ευχαριστούμε για το σχόλιό σου. Να μου επιτρέψεις να σου επισημάνω ότι αυτά που αναφέρεις για την «εισφορά αλληλεγγύης» είναι απολύτως λανθασμένα. Συγκεκριμένα: Για μισθούς από 12.001-20.000 ευρώ, η εισφορά ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ όπως θα έπρεπε, ούτε μειώνεται όπως γράφεις, αλλά ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ως έχει, όπως την άφησε η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τo άρθρο 52 του Ν.4305/2014, δηλαδή σε ποσοστό 0,7% του μισθού. Για μισθούς από 20.001-30.000 ευρώ, η εισφορά ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ όπως θα έπρεπε, ούτε μειώνεται όπως γράφεις, αλλά ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ως έχει, όπως την άφησε η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τo άρθρο 52 του Ν.4305/2014, δηλαδή σε ποσοστό 1,4% του μισθού. Για μισθούς από 30.001-50.000 ευρώ η εισφορά ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ όπως θα έπρεπε, ούτε μειώνεται όπως γράφεις, αλλά ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ, από 1,4% που την άφησε η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τo άρθρο 52 του Ν.4305/2014, σε ποσοστό 2% του μισθού. Ένας εργαζόμενος για παράδειγμα με μικτό εισόδημα 30.001 ευρώ(περίπου 1400 καθαρά, αν αφαιρεθεί φόρος εισοδήματος και ασφαλιστική εισφορά), φέτος θα καταβάλλει 600 ευρώ φέτος, αντί 420 ευρώ πέρυσι, δηλαδή αύξηση 43%! Για μισθούς 50.000 ευρώ και πάνω η εισφορά διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται. Αυτό αφορά περίπου 3,4% των εργαζομένων, με την πλειοψηφία τους να βρίσκονται μεταξύ 50-55.000 και όχι βέβαια… Διαβάστε περισσότερα »
Ανώνυμα

αν εγώ έχω έσοδα 0 και συ 30, 000 με τέσσερα μηδενικά, ε.. κάτι πρέπει να δώσεις και συ κύριε…. μην κάνεις ……

wpDiscuz