.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


1989: Η ιστορική ομιλία του Γ. Γράψα στο 15ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ


Ακριβώς 30 χρόνια συμπληρώνονται το Σεπτέμβριο 2019, από την κορύφωση της ανταρσίας της ΚΝΕ απέναντι στη γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ και του ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Ακριβώς 30 χρόνια κλείνουν από την κεντρική ομιλία του Γ. Γράψα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στην οποία, – εντός ακόμα ΚΚΕ- διατυπώνει ανοιχτά τις διαφωνίες της πλειοψηφίας των μελών και στελεχών της ΚΝΕ και την αμφισβήτηση της γραμμής υποταγής της κυρίαρχης αριστεράς στο αστικό πολιτικό σύστημα. Με αυτή την ανάρτηση που δημοσιεύουμε για ιστορικούς λόγους, ξεκινά το αφιέρωμα, η καμπάνια και μια σειρά εκδηλώσεις και δράσεις για τα 30-χρονα του ΝΑΡ, από την ανταρσία της ΚΝΕ το Σεπτέμβρη 1989 μέχρι την ίδρυση του ΝΑΡ τον Φεβρουάριο 1990. Στα πλαίσια αυτά, το επόμενο διάστημα και μέχρι το Φεβρουάριο του 2020 όπου θα διοργανωθούν οι κεντρικές εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια ίδρυσης του ΝΑΡ, θα υπάρξει αρθρογραφία στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, αναρτήσεις ιστορικών κειμένων και χρονικών, αφιερώματα και δημοσιοποίηση αρχειακού υλικού, video και συνεντεύξεις πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης, εκδηλώσεις.

Η ιστορική ομιλία του Γιώργου Γράψα, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο 15ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, Άλσος Βεΐκου – Γαλάτσι, 16 Σεπτεμβρίου 1989.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1989 ξεκίνησαν οι κεντρικές εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα (Γαλάτσι). Όλοι περιμένουν την ομιλία του Γιώργου Γράψα, μετά τις εξελίξεις στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ με αφορμή τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΝ υπό τον Τζ. Τζαννετάκη και τις διαφωνίες με τη γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ. Σαββατόβραδο, 16 Σεπτεμβρίου, Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Μπροστά σε 40.000 μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και επισκέπτες του φεστιβάλ, ο Γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ πραγματοποιεί την τελευταία ομιλία του πριν την καθαίρεση ολόκληρου του Κεντρικού Συμβούλιου που θα γίνει λίγες μέρες μετά, στις 21 Σεπτέμβρη, με απόφαση της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Γράψα:

“Άλλο ένα Φεστιβάλ της ΚΝΕ βαδίζει προς την κορύφωση του. Για τέσσερις μέρες, όλοι εσείς είσαστε μάρτυρες και συμμέτοχοι στις δύσκολες προσπάθειές μας να αναδείξουμε ό,τι πιο δημιουργικό και ριζοσπαστικό μπορούμε στη νέα γενιά της χώρας μας. Μαζί σας ψάχνουμε να βρούμε την καινούργια ελπίδα, την ανανεωμένη έμπνευση, τα άφθαρτα ιδανικά, τα τραγούδια της σύγχρονης αντίστασης, τους απάτητους ακόμα δρόμους, που θα σμίξουν την νεανική αμφισβήτηση με την προοπτική της Αριστεράς και του σοσιαλισμού, στην Ελλάδα και στον κόσμο όλο.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Όλα αυτά το χρόνια τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ βρέθηκαν πολλές φορές στο κέντρο της συζήτησης. Πιστεύουμε ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ σε κρίσιμες καμπές της μεταπολίτευσης, που σήμαναν μεγάλες αλλαγές στην συνείδηση της νεολαίας, τόλμησε και ως ένα βαθμό κατόρθωσε ν’ ανοίξει νέους πρωτότυπους δρόμους. Μπόρεσε να διαμορφώσει νέες δυνατότητες για την κοινή αναζήτηση και δράση των ευρύτερων δυνάμεων της νεολαίας πάνω στα βασικά ζητήματα της πολιτικής, της σκέψης, της μόρφωσης και του πολιτισμού με την πιο πλατιά έννοια.

Δεν θέλουμε να κάνουμε αυτάρεσκες αναδρομές, γιατί ξέρουμε ότι πάνω απ’ όλα μετράει ο απολογισμός του μέλλοντος. Ωστόσο θα πρέπει να θυμηθεί κανείς ότι η ΚΝΕ αμέσως μετά την μεταπολίτευση και μέσα οπό τα πρώτα Φεστιβάλ της έπαιξε βασικό ρόλο για να στραφεί η νεολαιίστικη ορμή, η αμφισβήτηση και το πάθος της νέας γενιάς στα πεδία των πιο προωθημένων διεκδικήσεων για κοινωνική χειραφέτηση και εθνική ανεξαρτησία, στο πλευρό του λαϊκού κινήματος, του ΚΚΕ και της Αριστεράς. Συσπείρωσε πλατιές νεολαιίστικες δυνάμεις σε μια διαδικασία ουσιαστικής κι όχι φραστικής ρήξης με όλα τα παλιά δόγματα του κατεστημένου και τις νεάζουσες θεωρίες της Ευρωκώσταινας.

Ακόμα, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι σ’ όλη την πρόσφατη περίοδο της μεγάλης απάτης και της ενσωμάτωσης που επιχείρησε ο παπανδρεϊσμός, η ΚΝΕ με την έμπνευση του Κόμματος πρόβαλε μέσα από το Φεστιβάλ τον ανυπότακτο λόγο της νεολαίας με νεανική αδιαλλαξία, αλλά και με δημιουργική αναζήτηση και προβολή των θετικών αριστερών διεξόδων στο χώρο της νεολαίας. Χάραξε μια προοπτική βαθέματος και ανανέωσης του νεολαιίστικου ριζοσπαστισμού στην προοπτική του σοσιαλισμού. Έδωσε μορφή και πνοή στην αντικειμενική ανάγκη της νεολαίας για ενιαία μέτωπα πάλης, ενάντια στην δεξιά συντηρητική πολιτική κάθε απόχρωσης, αλλά και ενάντια στην αγυρτεία της ρεφορμιστικής ηγεσίας.

Αλλά και στη σημερινή περίοδο της δεξιάς επίθεσης και της εντατικής προετοιμασίας για την επικράτηση και την υλοποίηση των νεοσυντηρητικών επιλογών στην νέα δεκαετία του ’90, η πολιτική και η κοινωνική αριστερά, το ριζοσπαστικό κίνημα των εργαζόμενων και της νεολαίας αντιπαραθέτουν τη δική τους πρόταση για μια σύγχρονη αριστερή διέξοδο προοδευτικής αλλαγής με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό.

Και σ’ αυτή ακριβώς την προσπάθεια η ΚΝΕ με τη δράση της και με το φετινό Φεστιβάλ της φιλοδοξεί να δώσει την δική της συμβολή στα πλαίσια του ΚΚΕ και της συνασπισμένης Αριστεράς. Στόχος της ΚΝΕ είναι να δεθεί η μαχητικότητα, ο ριζοσπαστισμός αλλά και η τολμηρή αμφισβήτηση της νέας γενιάς, με την αριστερή προοδευτική διέξοδο που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και με τη διαδικασία της επαναστατικής ανανέωσης των οραμάτων, των ιδανικών και της πρακτικής του σοσιαλισμού, που είναι ακατανίκητο αίτημα του καιρού μας.

Ίσως αυτό βέβαια δεν αρκεί σαν απάντηση στο ερώτημα που σήμερα βασανίζει χιλιάδες νέους ανθρώπους, που ενώ έχουν και σκέψη και γνώμη για όλα, την ίδια στιγμή η αποστροφή τους απέναντι στην κυρίαρχη σήμερα πολιτική, τους κάνει δύσπιστους ακόμα και αδιάφορους σε κάθε τι που «επιμένει πολιτικά».

Εμείς σ’ αυτό δεν συμφωνάμε. Όχι γιατί έχουμε τις έτοιμες απαντήσεις στα ερωτήματα, σε όλα αυτά που βασανίζουν τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της νεολαίας, αλλά και την μεγάλη πλειοψηφία της, αλλά γιατί έχουμε βαθιά πεποίθηση πως αξίζει τον κόπο να παλεύει κανείς και να ψάχνει μαζί, στο πλευρό του λαϊκού κινήματος.

Αξίζει τον κόπο ν’ αντισταθούμε στην κύρια επιλογή του κατεστημένου που είναι η παραίτηση και η κυριαρχία του αχαλίνωτου ατομισμού.

Αξίζει τον κόπο να επιμείνουμε, να προετοιμάσουμε και να ζήσουμε την καινούργια ελπιδοφόρα φάση που θα ‘ρθει, τις νέες ανοδικές προοπτικές των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων. Και σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα μαζί με όσες δυσκολίες για το προοδευτικό και επαναστατικό κίνημα ωριμάζουν και οι καινούργιες δυνατότητες για την αναζωογόνηση και την ποιοτική του ανάπτυξη. Ωριμάζουν μέσα από την κίνηση των εκατομμυρίων μαζών στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, μέσα από τις αντιστάσεις, που αναπτύσσονται στις χώρες του κεφαλαίου. Μα πάνω απ’ όλα ωριμάζουν μέσα από την ίδια την αναγκαιότητα. Από τις αντιθέσεις, από τις καθημερινές κοινωνικές ανισότητες που αναπαράγει ο κόσμος του κεφαλαίου, από το βαθιά αντιανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλισμού με ό,τι κι αν προσπαθεί να το φτιασιδώσει.

Η ΚΝΕ πιστεύει ότι στο βάθος η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας αμφισβητεί την διαφθορά, τον εκμαυλισμό της απροκάλυπτης εξαπάτησης, την ένταση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που συνοδεύουν την νεοσυντηρητική επίθεση των συντονισμένων δυνάμεων του κατεστημένου. Γι’ αυτό βλέπει σ’ όλες τις πολύμορφες εκδηλώσεις της νεολαιίστικης διαμαρτυρίας μια ολόκληρη νέα γενιά να ψάχνει αντικειμενικά τον ρηξικέλευθο και επαναστατικό λόγο και δρόμο της αριστεράς. Αυτή είναι και η κύρια τάση του καιρού μας που θα σφραγίσει όλο το νεολαιίστικο κίνημα στα χρόνια του ‘90.

Η νεολαία αμφισβητεί το μοντέλο ζωής που της χαρίζουν. Αμφισβητεί το περιθώριο που τη ρίχνουν. Ψάχνει και συναντιέται μέσα από νέους δρόμους με την Αριστερά της εποχής μας. Η νεολαία στο πλευρό της εργατικής τάξης μπορεί να γίνει ουσιαστική δύναμη ποιοτικής ενίσχυσης και ανάπτυξης του πιο πλατιού συνασπισμού των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της Αριστεράς και της προόδου, που να μπορεί να χτυπήσει πραγματικά την πόρτα της εξουσίας. Και με αυτό τον τρόπο να γίνει και μια ουσιαστική συνιστώσα της επαναστατικής ανανέωσης της ίδιας της Αριστεράς. Αυτό είναι το σημερινό στίγμα και του Φεστιβάλ και της ίδιας της ΚΝΕ.

Σύντροφοι και φίλοι,

Η τελευταία περίοδος διαμόρφωσε για τη χώρα μας μια καινούργια πολιτική κατάσταση.

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιούνη δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα του δικομματισμού. Ενώ συγχρόνως έφεραν τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, με τέτοιο τρόπο που οι πρωτοβουλίες και επιλογές του να έχουν πράγματι μεγάλη σημασία για τη μακροπρόθεσμη πορεία της πολιτικής ζωής. Κι αυτό παρά το μεταβατικό και χρονικά περιορισμένο διάστημα που ο Συνασπισμός βρέθηκε σε θέση κυβερνητικών ευθυνών. Αυτές τις κυβερνητικές ευθύνες της ανέλαβε μέσα στα πλαίσια ενός κυβερνητικού σχήματος που ήρθε ν’ απαντήσει στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί κύρια μ’ ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Αυτές τις ευθύνες τις ανέλαβε μ’ έναν τρόπο που δημιούργησε αντικειμενικά ένα σοκ όχι μόνο για τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά σχεδόν για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς οδήγησε με νέο τρόπο την Αριστερά στο κέντρο της πολιτικής σκηνής.

Στο διάστημα που μεσολάβησε επιβεβαιώθηκε ότι στο βαθμό που θα βγαίνει από τη μέση το τεράστιο θέμα των σκανδάλων, της κάθαρσης και της τιμωρίας των ενόχων, με διαδικασίες όσο γίνεται κοινής αποδοχής, τόσο θα έρχονται στην επιφάνεια οι ουσιαστικές αντιπαραθέσεις και τα πραγματικά ζητήματα του λαού και της πολιτικής πάλης. Έτσι, πλάι στα ζητήματα της προώθησης της κάθαρσης, της υλοποίησης θετικών θεσμικών αλλαγών εκδημοκρατισμού και διαφάνειας, πλάι στον ευνοϊκό αντίκτυπο από την καταπολέμηση του κλίματος των τεχνητών διαχωρισμών ανάμεσα στους συντηρητικούς και αριστερούς εργαζόμενους, θα προβάλλουν όλο και πιο καθαρά και αποφασιστικά και οι διαφορετικές θέσεις που στέκονται οι δύο πραγματικά ανειρήνευτα αντίπαλες «πολιτείες», οι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο κόσμος της συντηρητικής, της δεξιάς πολιτικής και ο κόσμος των αναγκών και των προσδοκιών του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ο κόσμος της αριστερής προοδευτικής προοπτικής. Φαίνονται στο ίδιο διάστημα πιο καθαρά μερικά από τα βαθύτερα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές της πολιτικής μας ζωής.

Γιατί βέβαια τα εθνικοενωτικά κηρύγματα από τη μεριά των συντηρητικών δυνάμεων δεν μπορούν να κρύψουν τις βασικές επιδιώξεις τους που φαίνονται στον ορίζοντα.

Η παρέμβαση του ΣΕΒ στην πρόσφατη συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή, αλλά και η ίδια η συζήτηση, έπεισε και τους πιο αισιόδοξους για την απειλή μιας γρήγορης και μεγάλης επιδείνωσης του βιοτικού επίπεδου των εργαζομένων και της νεολαίας. Ήδη από παντού ομολογείται ότι ο Σεπτέμβρης θα ‘ναι ο μήνας των μεγάλων σιωπηλών ανατιμήσεων, που προωθούνται από συντηρητικούς κύκλους, σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται το έδαφος για να προχωρήσει στη ζωή ένα κύμα ιδιωτικοποίησης που θ’ αφορά όλους τους τομείς. Είναι όλα αυτά που η Ν.Δ. επανειλημμένα χαρακτηρίζει σαν «ρεαλισμό και ειλικρίνεια».

Μπαίνουμε λοιπόν στην ανώτερη φάση της προσπάθειας των νεοσυντηρητικών δυνάμεων να επιβάλουν ένα μακρύ νεοσυντηρητικό χειμώνα που δεν θα καταγράφεται απλά σαν το άθροισμα κάποιων συντηρητικών μέτρων ενάντια στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, αλλά θα σημαδεύεται και από την προσπάθεια κάμψης της λαϊκής αντίστασης και πάλης με τον αυταρχισμό και τα απατηλά συνθήματα της κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης.

Είναι αυτό που επανειλημμένα έχει διακηρύξει ο κ. Μητσοτάκης: Εμείς να κυβερνάμε και όλοι οι άλλοι, πέρα από τις διαφωνίες, να συμφωνάνε μαζί μας στον εκσυγχρονισμό και να μας βοηθούν.

Κι εδώ φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι δεν έχει καμιά αντίρρηση να βοηθήσει την κατάσταση το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε οι «αρχηγικές εμφανίσεις» του κ. Σημίτη που είναι γνωστός οπαδός της συναίνεσης, ενισχύουν αυτή την πεποίθηση. Την ίδια στιγμή οι διαρκείς αναφορές στο πόσο καλό έκανε στην Αριστερά η συμμετοχή της στην εξουσία, πόσο «λογικεύεται» και γίνεται «δύναμη εξουσίας», είναι πολύ αποκαλυπτικές για τις επιδιώξεις απέναντι στην Αριστερά.

Το πρόβλημα λοιπόν για όλους τους εργαζόμενους, την προοδευτική νεολαία, είναι να απαντήσουν στο αν και στο πώς μπορεί ν’ ανατραπεί μια τέτοια πορεία, στο πώς μπορεί αυτή η περίοδος να γίνει περίοδος αντίστασης στην πολιτική και στα σχέδια της συντηρητικής αναδιάρθρωσης και συγχρόνως συγκέντρωσης των δυνάμεων για μια επιθετική αριστερή πολιτική διέξοδο.

Αυτό το κεντρικό πολιτικό ερώτημα αφορά το σύνολο των αριστερών δυνάμεων, το εργατικό και λαϊκό κίνημα, όμως αφορά, και δεν μπορεί παρά να αφορά σε σημαντικό βαθμό, και τη νεολαία.

Η νέα γενιά μπορεί να ‘χει σ’ αυτή τη φάση αποφασιστική συνεισφορά στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων μέσα από μια ουσιαστική αναζωογόνηση και αντεπίθεση του κινήματος της σε σύνδεση με την πολιτική της Αριστεράς, πολιτική που θα δίνει διέξοδο για το σήμερα και τη σοσιαλιστική προοπτική για το αύριο.

Σήμερα οι ίδιες οι συνθήκες δεν βάζουν απλά το ζήτημα η νεολαία να ‘χει κάποιες διεκδικήσεις, οι μαζικοί φορείς προτάσεις και να γίνονται κάποιες κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση τους. Ούτε το θέμα είναι να μετρήσουμε αν γίνονται πολλές ή λίγες.

Πραχτικά σήμερα η ύπαρξη του νεολαιίστικου κινήματος σαν ενότητα στόχων διεκδικητικής μαζικής δράσης και πολιτικής κατεύθυνσης της νεολαίας γίνεται η πιο βασική προϋπόθεση για την αντίσταση και την απάντηση της νέας γενιάς στον πυρήνα των συντηρητικών επιλογών.

Γιατί σήμερα δεν αμφισβητούνται κάποια έστω δικαιώματα, ούτε χειροτερεύει απλά η μια ή η άλλη πλευρά της ζωής της νεολαίας. Αμφισβητείται συνολικά το δικαίωμα της νεολαίας να έχει δικαιώματα. Οι νεοσυντηρητικές προδιαγραφές πραχτικά επιτρέπουν μόνο ένα δρόμο για τη μεγάλη πλειοψηφία της νέας γενιάς: Να ‘ναι ευχαριστημένη απλά με το ότι θα διεκδικεί μια θέση στο περιθώριο των οικονομικών και των κοινωνικών εξελίξεων.

Σε αυτό το πρόβλημα χρειάζεται ν’ απαντά το σύνολο των στόχων του κινήματος της νεολαίας αμφισβητώντας τελικά την καρδιά της συντηρητικής πολιτικής και της αναδιάρθρωσης, που επιχειρούν οι κυρίαρχοι κύκλοι.

Η νεολαία να αρνιέται να παραδώσει τη ζωή της στην ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία του κέρδους. Ανοίγοντας μέτωπο ενάντια στην πολιτική επιλογή και πραχτική των ιδιωτικοποιήσεων. Είτε αυτές αφορούν τις προβληματικές επιχειρήσεις, την παιδεία και την υγεία, είτε το ξεπούλημα των δασικών εκτάσεων στην οικοπεδική ληστεία. Η νεολαία να αρνιέται να πληρώσει με τα δικαιώματα της τα ελλείμματα της ολιγαρχίας και των διαχειριστών της. Να αρνιέται να είναι το θύμα της ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών, είτε αυτό εκφράζεται στα σπασμένα τζάμια του σχολείου της, που δεν δίνουν λεφτά για να τα φτιάξουν, είτε στην αδυναμία της να πάει διακοπές και να ταξιδέψει. Να απαιτεί τις ατομικές και δημοκρατικές της ελευθερίες, ενάντια στο πολυπλόκαμο δίχτυ του ανοιχτού ή καλυμμένου αυταρχισμού. Ενάντια στα ΜΑΤ και τα ΜΕΑ, αλλά και ενάντια στο ΕΚΑΜ, που φτιάχνει το ηλεκτρονικό φάκελο του καθένα. Ενάντια στο σύνολο των μηχανισμών που ζώνουν την καθημερινή ζωή από τη δουλειά και το σχολείο μέχρι το γήπεδο και την συναυλία.

Γι’ αυτή τη βάση σήμερα αποχτά νέα ποιότητα η ανάγκη της αριστερής συσπείρωσης και της κοινής δράσης των αριστερών οργανώσεων και κινήσεων στα πλαίσια του νεολαιίστικου κινήματος. Εμείς προτείνουμε άμεσα τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

1) Κοινή δράση όλων των νεολαιίστικων πολιτικών και μαζικών οργανώσεων που αντιπαλεύουν τη νέα συντηρητική επίθεση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της.

2) Ένα διαρκές «φόρουμ» νεολαίας από τις μαζικές νεολαιίστικες οργανώσεις που θα απαιτήσει και θα επιβάλει την αυτοτελή παρουσία και συμμετοχή της νεολαίας σε κάθε θεσμικό, οικονομικό, πολιτικό μέτρο που έχει σχέση με τη ζωή της. Που θα συντονίζει τις δυνάμεις και θα συγκεντρώνει τα επιμέρους αιτήματα και διεκδικήσεις σε μια ενιαία κατεύθυνση. Ένα διαρκές «φόρουμ» που μπορεί να δρα σαν κοινοβούλιο της νεολαίας, σαν ένα κοινοβούλιο «νέου τύπου» με ανακλητούς – αιρετούς εκπροσώπους και με σχέση υπακοής στις ψηφοφορίες και τις θέσεις του μαζικού κινήματος.

3) Μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων της στρατευμένης νεολαίας. Η πραγματική μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο μέτρο και όχι υπόθεση προεκλογικών παροχών. Στελέχη μαζικών και πολιτικών οργανώσεων που πρόκειται άμεσα να στρατευτούν να διακηρύξουν ανοιχτά την άρνηση τους να υπηρετήσουν οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή και η υπεράσπισή τους να γίνει υπόθεση της κοινής δράσης της νεολαίας.

4) Μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση, για τον εκδημοκρατισμό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η εναλλακτική λύση στην υποβάθμιση της κρατικής τηλεόρασης και ο πλουραλισμός δεν μπορεί να ‘ναι ούτε ο Αλαφούζος ούτε ο Βαρδινογιάννης. Αυτοί πάντα είχαν τηλεόραση. Αλλά η δημιουργία μιας ζώνης, λαϊκής και νεολαιίστικης συμμετοχής στην ηλεκτρονική ενημέρωση. Εμείς προτείνουμε να δοθεί κανάλι στις μαζικές οργανώσεις και στη νεολαία. Αυτό είναι πραγματικός πλουραλισμός και πολυφωνία.

5) Μέτωπο της νεολαίας για το περιβάλλον. Η νεολαία απαιτεί και υπερασπίζεται στην πράξη την οικολογική προστασία και την ζωή της σ’ ένα περιβάλλον που δεν θα τη δολοφονεί. Ενάντια στην ασυδοσία της οικοπεδοποίησης και της εξυπηρέτησης και εδώ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

6) Μέτωπο για μια πολύμορφη πολιτιστική – μορφωτική – αθλητική δράση της νεολαίας, σαν στοιχείο αναζωογόνησης των μαζικών νεολαιίστικων οργανώσεων και ενίσχυσης των συλλογικών αξιών και όχι για τον αποπροσανατολισμό και τη στρέβλωση της προσωπικότητας της νεολαίας.

7) Ένα μεγάλο μέτωπο της νέας γενιάς για την εθνική ανεξαρτησία. Μια μεγάλη επιστράτευση για την απομάκρυνση των αμερικάνικων βάσεων καθώς τα 5 χρόνια και οι 17μήνες τελειώνουν.

Σύντροφοι και φίλοι,

Η λογική αυτών των προτάσεων δεν είναι μόνο η αποδοχή τους ή όχι στην πράξη. Αλλά η πραχτική έκφραση της αντίληψης μας για την άμεση ανάγκη της δράσης, για την είσοδο της νεολαίας στο πολιτικό προσκήνιο με οργανωμένο τρόπο, η ουσιαστική σύνδεσή της με την πολιτική. Η συνάντηση της, μέσα από τους δρόμους του ενωμένου αγώνα για τα δικαιώματά της, με την Αριστερά.

Η νέα γενιά προσδοκά και ελπίζει σε μια μεγάλη σύγχρονη και συνασπισμένη Αριστερά, που με τις απαντήσεις, τους στόχους και τη δράση της μπορεί να συσπειρώνει άμεσα την πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας πάνω σ’ όλα τα μέτωπα.

Μια Αριστερά μάχιμη που θα εκφράζει την αριστερή διέξοδο για τη νεολαία από την σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων της. Που θα αποτυπώνει στο πρόγραμμα και στη δράση της τα αιτήματα και τους στόχους του νεολαιίστικου κινήματος. Μια Αριστερά που θα απευθύνεται στην νεολαία όχι για να καταναλώνει αυτή τις θέσεις της, να τις προπαγανδίζει, να συμφωνεί, αλλά και να της διαμορφώνει. Μια Αριστερά ανοιχτή στη δημοκρατική συζήτηση όλων των μεγάλων προβλημάτων και των αντιθέσεων της εποχής μας.

Μια Αριστερά τέτοια που θα ψάχνει τις απαντήσεις στις κοινωνικές αντιθέσεις της εποχής μας από τη σκοπιά της ανατροπής της πραγματικότητας που υπάρχει.

Μια τέτοια Αριστερά μπορεί σήμερα – τώρα να γίνει πρώτη δύναμη μέσα στη νεολαία, πηγή έμπνευσης και ζωντανής δράσης των πιο ριζοσπαστικών και ανυπότακτων τμημάτων της νέας γενιάς, ελκτική και ενδιαφέρουσα για την τεράστια πλειοψηφία των νέων.

Ανοίγοντας αυτά τα μέτωπα έχει ο Συνασπισμός τις δυνατότητες να φτιάξει πραγματικά ρεύμα υπέρ της μέσα στη νεολαία, ρεύμα που μπορεί και με τη δραστήρια παρέμβαση της ΚΝΕ να εκφραστεί και στην επερχόμενη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Σύντροφοι και φίλοι,

Στο κέντρο των ανακατατάξεων που συγκλονίζουν σήμερα την κοινή γνώμη όλου του κόσμου, και που χωρίς υπερβολή σφραγίζουν με απρόβλεπτες συνέπειες τη συνείδηση της νέας γενιάς, βρίσκονται οι αλλαγές και οι εξελίξεις στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η διαδικασία της περεστρόικα με όλα τα αντιφατικά φαινόμενα που φέρνει στην επιφάνεια, η τεράστια κινητικότητα των λαών στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού γεννούν δίπλα στους κινδύνους και μεγάλες ελπίδες. Στην ουσία, ο κόσμος της Αριστεράς, η νέα γενιά της Αριστεράς βρίσκεται αντιμέτωπη με ερωτήματα που ξεφεύγουν από τα όρια κάποιων εξηγήσεων απλώς για το τι γίνεται στη μία ή την άλλη χώρα και αγγίζουν την ουσία: Τη σημερινή φυσιογνωμία και την στρατηγική του αριστερού και επαναστατικού κινήματος.

Και δεν μπορεί σήμερα να προσδοκάμε μια επανεξόρμηση των αριστερών αξιών και οραμάτων χωρίς να δώσουμε απάντηση από τη σκοπιά μας στο ερώτημα που οι δυνάμεις του κεφαλαίου δίνουν ήδη ερμηνεύοντας όλη αυτή την διαδικασία: ο Μαρξισμός –λένε- πέθανε, ζήτω ο καπιταλισμός.

Οι κυρίαρχοι πολιτικοί κύκλοι βλέπουν το μαρξισμό και το σοσιαλισμό να πεθαίνει, πανηγυρίζοντας και υποστηρίζοντας με κάθε μέσο τις εξελίξεις σε ορισμένες χώρες, χαιρετίζοντας χαιρέκακα τις εκκλήσεις στο δυτικό κεφάλαιο σαν φάρμακο στις οδυνηρές οικονομικές πληγές αυτών των χωρών.

Προβάλλοντας την οικονομική τους κρίση και τα εκτεταμένα φαινόμενα της διαφθοράς σαν άλλοθι για το δικά τους απάνθρωπο και διεφθαρμένο πρόσωπο.

Προβάλλοντας μια αποκρουστική εικόνα του σοσιαλισμού μπροστά στην αιματηρή καταστολή της κινέζικης νεολαιίστικης διαμαρτυρίας και στις σφαίρες της πλατείας Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, μπροστά στις αιματηρές συγκρούσεις στις εθνικιστικές ταραχές των σοβιετικών δημοκρατιών.

Κραδαίνοντας τη δήθεν υπεροχή της δικής τους δημοκρατίας μπροστά στις αποκαλύψεις όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το σήμερα αυτών των χωρών. Βάζοντας στο τραπέζι της κοινωνικής συναίνεσης τις αριστερές αξίες και τα οράματα για την απελευθέρωση του ανθρώπου.

Αν όμως η παγκόσμια αντίδραση χαίρεται γιατί στο πρόσωπο όλων αυτών βλέπει το θάνατο του σοσιαλισμού, εμείς θα ‘μαστε οι τελευταίοι που θα θεωρήσουμε ότι τέτοια φαινόμενα έχουν σχέση με το σοσιαλισμό.

Θα ‘μαστε οι τελευταίοι που θα δεχτούμε να υπερασπίσουμε τα μεγάλα οράματα της κοινωνικής απελευθέρωσης, γράφοντας στις σημαίες μας φαινόμενα βίαιης καταστολής των λαϊκών μαζών, το πνίξιμο της εργατικής δημοκρατίας, την ασυδοσία της γραφειοκρατίας σαν χαρακτηριστικά του σοσιαλισμού!

Όχι, όλα αυτά δεν τα θεωρούμε σαν τη δική μας προοπτική.

Όμως, την ίδια στιγμή είμαστε βαθιά πεισμένοι για την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, σαν μοναδικού δρόμου για την απελευθέρωση του ανθρώπου. Γιατί καμιά στρέβλωση, καμιά τραγωδία αυτών των χωρών δεν μπορεί να ‘ναι η δικαιολογία για το σημερινό αποκρουστικό και αντιανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλισμού. Αυτού του συστήματος που ζει και αναπτύσσεται μέσα από την κλεψιά της δουλειάς, της ψυχής και της σκέψης εκατομμυρίων ανθρώπων, και του αέρα που αναπνέουν. Και πιστεύουμε πως αξίζει τον κόπο να μπούμε στη διαδικασία για να βρούμε μέσα και απ’ αυτές τις δραματικές εμπειρίες τις σημερινές απαντήσεις στις μεγάλες αντιθέσεις της εποχής μας, τους δρόμους που η δική μας πάλη θα συναντηθεί με τους σημερινούς πόθους και τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζόμενων και με τη σοσιαλιστική προοπτική.

Φίλοι και σύντροφοι,

Η ΚΝΕ έχει μια μεγάλη πια ιστορία, καθώς 21 χρόνια έχει συνδεθεί και έχει σφραγίσει τη διαμόρφωση των νεότερων γενιών της ελληνικής νεολαίας, όχι μόνο της αριστερής, αλλά και πολύ πλατύτερων μαζών.

Πιστεύουμε ότι αυτή μας η πορεία με 
όλες της τις αδυναμίες έχει δικαιώσει πέρα
 για πέρα την επιλογή του ΚΚΕ για την ίδρυση
της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Καθώς η ΚΝΕ κατάφερε να γίνει το βασικό κανάλι που πέρασαν πλατιά στη νεολαία η πολιτική και ιδέες του ΚΚΕ και της 
Αριστεράς, ότι έχει σημαντικό μερίδιο στην
 επιρροή που σήμερα αυτή η πολιτική εξακολουθεί να έχει στις νεότερες ηλικίες.
Την πολιτική και ιδεολογική καθοδήγηση του 
ΚΚΕ, η ΚΝΕ σ’ όλη αυτήν την πορεία της ποτέ δεν την αντιμετώπισε σαν ένας απλός
 μεταφορέας έτοιμων συνταγών και
 αποφάσεων, ούτε σαν εκτελεστής γενικών πολιτικών οδηγιών και καθηκόντων. Αλλά σαν δημιουργική συνεισφορά στην επεξεργασία από τη μεριά της, της κάθε 
φορά πολιτικής και ταχτικής για τη νεολαία. Μιας πολιτικής που μπορούσε να
 βοηθήσει στη συνάντηση της νέας γενιάς με την Αριστερά και το ΚΚΕ μέσα από τις δικές 
της εμπειρίες και ανάγκες. Αυτό της το εξασφαλίζει εκτός από τ’ άλλα η οργανωτική αυτοτέλεια, η καταστατικά κατοχυρωμένη δυνατότητα της να συζητά
 τη γραμμή της και να εκλέγει τα καθοδηγητικά της όργανα από πάνω μέχρι
 κάτω.

Ήταν και είναι με άλλα λόγια ένας ζωντανός οργανισμός που προσπαθούσε και προσπαθεί ν’ αναπνέει με τους πόρους της πραγματικής ζωής, να είναι ανοιχτός σε ό,τι συζητά και απασχολεί την ίδια την νεολαία. Αυτά εξασφάλισαν έναν δυναμισμό και μια ζωντάνια στην οργάνωση μας που της επιτρέπουν μέχρι σήμερα να παίζει καθοριστικό ρόλο μέσα στο νεολαιίστικο κίνημα.

Στις σημερινές ιδιαίτερα συνθήκες που όλα έχουν γίνει πολύ πιο σύνθετα και προβλήματα ζωτικής σημασίας βρίσκονται μπροστά στην Αριστερά, χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά μια επαναστατική νεολαιίστικη οργάνωση δεν μπορεί σήμερα να σταθεί.

Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη αυταπάτη από το να πιστεύει κανείς ότι υπαρκτά ερωτήματα που γεννά η ίδια η πραγματικότητα, οι πολιτικές εξελίξεις και οι αλλαγές της εποχής μας, μπορεί να τ’ αντιμετωπίσει απλώς και να τα προσπεράσει, εφαρμόζοντας την ταχτική που λέει ότι όποιος δεν μας καταλαβαίνει, όποιος μας αμφισβητεί ή μας κρίνει, τόσο το χειρότερο γι’ αυτόν.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να εξασφαλίζει μια επιφανειακή ευφορία και τάξη, αλλά στερεί, και θα στερήσει πολύ περισσότερο στο μέλλον, την ίδια την Αριστερά από τη δημιουργική δοκιμασία των αντιλήψεών της μέσα από το απαιτητικό και ριζοσπαστικό πνεύμα ενός ζωντανού τμήματος της κοινωνίας.

Η ΚΝΕ είναι παιδί της εποχής της. Έχει όλα τα γνωρίσματα, θετικά και αρνητικά, της πορείας του αριστερού κινήματος της χώρας μας, όλα αυτά τα χρόνια και την ίδια στιγμή βρίσκεται σήμερα στο κέντρο όλων αυτών των αλλαγών και των ανακατατάξεων που απασχολούν τον κόσμο της αριστεράς και ευρύτερα την κοινωνία.

Τα μέλη και τα στελέχη της έχουν γνώμη και άποψη για όλα αυτά και πολύ περισσότερη ανησυχία για το πού πάμε και για τα ανησυχητικά σημάδια που εμφανίζονται όχι μόνο στη δράση μας, αλλά και στη συνολική σχέση της αριστεράς με τη νεολαία. Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται σήμερα στην οργάνωσή μας, που ένα μεγάλο μέρος της στέκει με σκεπτικισμό και με διαφορετική πολλές φορές άποψη απέναντι σε ορισμένες πρόσφατες πολιτικές επιλογές του Συνασπισμού της Αριστεράς. Πολύ περισσότερο θεωρεί ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να απαντήσουμε στα σύνθετα ερωτήματα και στις αντιφάσεις που κυριαρχούν στην πραγματικότητα με ό,τι μέχρι τώρα έχουμε σκεφτεί και κατά καιρούς αποφασίσει.

Την ίδια στιγμή όμως είμαστε πεισμένοι πως ο δρόμος για μια πραγματική ανασυγκρότηση της ΚΝΕ μπορεί να περάσει μόνο μέσα από την πιο πλατιά και δημιουργική συζήτηση μέσα στις γραμμές της, που φυσικά θα δένεται και θα πατά στην πολιτική και την προοπτική του ΚΚΕ και της Αριστεράς. Έχουμε και τη δύναμη και τα μέσα να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση, που μπορεί να πάρει ακόμα και την μορφή έκτακτου Συνεδρίου της ΚΝΕ.

Και μπορούμε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια σε στενή σύνδεση με την ίδια τη νεολαία, στις πρώτες γραμμές των αγώνων της.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Τις τελευταίες μέρες όπως όλοι θα διαπιστώσατε, ξαφνικά και η τηλεόραση και μια μερίδα του τύπου θυμήθηκαν και αυτοί την ΚΝΕ και το Φεστιβάλ της. Χθες, μάλιστα, η ΕΡΤ μας έκανε την τιμή να μας αφιερώσει την δεύτερη είδησή της. Και σήμερα, έχουμε την τιμητική μας σε αρκετές εφημερίδες.

Τους ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον τους και ευχόμαστε να τους βλέπουμε πιο τακτικά στο μέλλον. Ελπίζουμε να μας θυμηθούν και την επόμενη φορά που θα πάρουμε μια πρωτοβουλία, όπως π.χ, είχαμε κάνει για την αλληλεγγύη στη νεολαία της Κίνας. Ή πάλι, στις επόμενες αγωνιστικές ενωτικές πρωτοβουλίες μας στα Πανεπιστήμια και τα σχολεία που άνοιξαν αυτές τις μέρες.

Όμως, ελάχιστες από τις δημιουργικές προσπάθειες αυτού του Φεστιβάλ είδαν το φως της δημοσιότητας. Αντί γι’ αυτό ορισμένοι ανάγγειλαν διάσπαση και διάλυση της ΚΝΕ.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά θα τους απογοητεύσουμε. Η ΚΝΕ ούτε διαλύεται, ούτε αυτοκτονεί. «Είμαστε ακόμα εδώ». Μαζί σας!

Δεν είναι μυστικό ότι στην ΚΝΕ υπάρχει ένας πλούτος προβληματισμών και απόψεων, ή και διαφωνίες για σοβαρά ζητήματα. Κι ύστερα; Τα πολιτικά νεκροταφεία είναι γεμάτα από ομοφωνίες και ομοψυχίες. Η ΚΝΕ είναι μόλις 21 χρόνων, στα καλύτερά της χρόνια και δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί από τώρα.

Οι διαφορετικές απόψεις είναι η πηγή της ζωντάνιας μας. Γιατί όλες ξεκινάνε από τον ίδιο παρονομαστή: από την αγωνία για μια νέα ζωή της γενιάς μας, για μια νέα αντεπίθεση του Κόμματος μας, για μια νέα άνοιξη της Αριστεράς, για τη νίκη της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ.

Μπορεί να σοκάραμε αρκετούς, που ορισμένες διαφωνίες μας βγήκαν στο φως της δημοσιότητας. Το περίεργο είναι ότι έδειξαν να σοκάρονται και ορισμένοι που στα λόγια παίρνουν καθημερινά όρκους πίστης και αφοσίωσης στην «γλάσνοστ» και στην ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος.

Όμως, η ΚΝΕ είναι αρκετά δυνατή για να μπορεί ν’ αντέξει στη δοκιμασία της πιο πλατιάς, της πιο ανοιχτής, της πιο ακουτσούρευτης δημοκρατίας στις γραμμές της!

Μ’ αυτό το πνεύμα το Κ.Σ. της ΚΝΕ αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίσει και την κατάσταση που δημιουργήθηκε με αφορμή τις εκδηλώσεις της οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης. Και πιστεύουμε ότι κι απ’ αυτές τις δύσκολες, πραγματικά, εξετάσεις θα προβιβαστεί η ενότητα, η συσπείρωση της ΚΝΕ, η ακτινοβολία του ΚΚΕ στη νέα γενιά, η ικανότητα όλων μας με δημοκρατικό τρόπο να λύνουμε τις διαφωνίες και τα προβλήματα που έρχονται στην επιφάνεια.

Σηκώνουμε τη σημαία ενός ενιαίου μετώπου πάλης των πιο πλατιών μαζών της νεολαίας, των πιο διαφορετικών προσανατολισμών. Δίνουμε μαζί τον αγώνα με συναγωνιστές από άλλους πολιτικούς χώρους, στα πλαίσια του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Αλίμονο αν την ίδια ώρα δεν μπορούσαμε να ανεχθούμε την άλλη άποψη των ίδιων των συντρόφων μας. Θα ‘μαστε, τότε, πολύ άσχημοι μαθητές της κομμουνιστικής οικογένειας.

Πολλή συζήτηση έγινε από τον τύπο για τις σχέσεις της ΚΝΕ με το ΚΚΕ. Θα κρυβόμασταν πίσω από το δάχτυλο μας, αν λέγαμε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Μοιραζόμαστε μ’ όλον τον κόσμο της Αριστεράς την αγωνία για την ενότητα της, για την ενότητα και μαχητική συσπείρωση ειδικά του ΚΚΕ.

Εμείς, δεν είμαστε περαστικοί από το κομμουνιστικό μας κίνημα, για να παίζουμε χωρίς να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα. Έχουμε ιδέες κι όχι «γινάτια».

Ήμασταν εδώ, όταν θεοί και δαίμονες ήθελαν να βάλουν το ΚΚΕ σε πολιτική καραντίνα.

Ήμασταν εδώ όταν το άνοιγμα του Ριζοσπάστη σήμαινε απόλυση στο εργοστάσιο και φυλακή στο στρατό.

Ήμασταν εδώ όταν ο κ. Εβερτ έστελνε ανοιχτές επιστολές στους Κνίτες, καλώντας τους να αποκηρύξουν την «δογματική» ηγεσία του ΚΚΕ.

Είμαστε εδώ και τώρα, που πολλοί χτυπάνε φιλικά την πλάτη στην Αριστερά, μόνο και μόνο για να βρουν το πιο μαλακό σημείο, όπου θα προσπαθήσουν αύριο να την χτυπήσουν.

Και θα ‘μαστε και τότε εδώ, κάτω από τα ίδια ιδανικά, μαζί μ’ όλους τους αγωνιστές του αριστερού και προοδευτικού κινήματος, για να τους εμποδίσουμε. Για να μην γυρίσει η Ελλάδα σε ένα συντηρητικό μεσαίωνα, για να προχωρήσει ο τόπος σε μια νέα πορεία ριζικής αλλαγής προς το σοσιαλισμό.

Ζήτω το 15ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Ζήτω το ΚΚΕ

Ζήτω η ΚΝΕ”

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Οδηγητής», Νο. 754, 22.9.1989 (φύλλο που βγήκε από το εκλεγμένο Κ.Σ. της ΚΝΕ, μια μέρα μετά την καθαίρεσή του από την Κ.Ε. του ΚΚΕ)

Πηγή: narnet.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 81.25% ( 16
Συμμετοχές )



138 σχόλια στο “1989: Η ιστορική ομιλία του Γ. Γράψα στο 15ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

  1. Γιάννης Σ.

    Τουλάχιστον απέναντι στην ηγεσία του ΚΚΕ, αλλά και του τότε ΣΥΝ, μάλλον ενωτικός δείχνει, με δεδομένη την κυβέρνηση Τζαννετάκη… Πότε είπε το “Φυσικά και δε θα υπογράψω!”;

    Reply
    1. μαλι μαδι

      Το “φυσικά και δεν θα υπακούσω” το είπε 5 μέρες μετά την ομιλία αυτή, στις 21/9/1989, μετά την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για καθαίρεση ολόκληρου του ΚΣ της ΚΝΕ.
      Πάρε υπόψη σου ότι η παραπάνω ομιλία πραγματοποιήθηκε όταν ο Γράψας και το ρεύμα αριστερής αμφισβήτησης της γραμμής της ηγεσίας του ΚΚΕ ήταν ακόμα εντός οργανωτικού ιστού. Οι εκφράσεις ήταν προσεκτικές για ευνόητους λόγους, αλλά ξεκάθαρες πολιτικά ως προς την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας της ΚΝΕ στις επιλογές του ΣΥΝ.
      Για τα δεδομένα της εποχής και του κομμουνιστικού κινήματος ήταν μια ομιλία όχι απλά εκτός γραμμής, αλλά αντιπαράθεσης με τη γραμμή του κόμματος.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Το ” φυσικά και δεν θα υπακούσω”, το είπε ο Γιώργος γράψας λίγες μέρες αργότερα, όταν ολόκληρο το κσ της ΚΝΕ καθαιρέθηκε από την ηγεσία του ΚΚΕ επειδη απέρριψε την συγκυβέρνηση ΝΔ/ΚΚΕ/συν και επειδή απέρριψε ως αντικομμουνιστική ενέργεια την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης της πλατείας τιεν αν μεν στο Πεκίνο, από την κινεζική κυβέρνηση του κκ.

      Να θυμίσω επίσης, ότι την διαγραφή της αριστερής τάσης σε ΚΚΕ κ ΚΝΕ ψήφισαν από κοινού η δεξια σοσιαλδημοκρατική τάση (Δαμανάκη, Ανδρουλάκης, κλπ) και η μλ (νεοσταλινικη) τάση (Παπαρήγα, μαιλης, κουτσουμπας κλπ). Επίσης από κοινού η σοσιαλδημοκρατική με τη μλ τάση του ΚΚΕ ψήφισαν υπέρ της συγκυβέρνησης ΝΔ/ΚΚΕ/συν κ μετά της οικουμενικής κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΚΚΕ/συν.

      Αυτή είναι η ιστορία κ τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Να συμπληρώσω ότι, οι δύο τάσεις η σοσιαλδημοκρατική των ανδρουλακη, Δαμανάκη κλπ και η μλ των Παπαρήγα, μαιλη, κουτσουμπας κλπ, στήριξαν φανατικά τις δύο καπιταλιστικές κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε το ΚΚΕ κ συνολικά ο ενιαίος συνασπισμος.

        Μετά την διαγραφή της αριστερής τάσης από ΚΚΕ κ ΚΝΕ, η μεν αριστερή τάση συγκρότησε το ΝΑΡ κ την ΚΝΕ ΝΑΡ , η δε ηγεσία του ΚΚΕ σοσιαλδημοκράτες κ μλ μαζί, διόρισε προσυνεδριακη επιτροπή με τον Σήφη κωτσαντη επικεφαλής και πραγματοποίησε το 5 έκτακτο συνέδριο της ΚΝΕ ΚΚΕ το οποίο εξέλεξε γραμματεα της ΚΝΕ τον Τάκη θεοδωρικακο, μετέπειτα σύμβουλο του Λαλιώτη, ιδρυτή κ ιδιοκτήτη της GPO κ νυν σύμβουλο της κυβέρνησης της ΝΔ.

        Η ΚΝΕ ΝΑΡ πραγματοποίησε το δικό της 5ο έκτακτο συνέδριο όπου γραμματέας του ΚΣ εκλέχθηκε αν δεν απατωμαι ο π. Μαυροειδής, κ πολιτικά προχώρησε την πολιτική του ενιαίου μετώπου πάλης της νεολαίας σε ριζοσπαστική κατεύθυνση: έτσι, ιδρύθηκε η ΕΑΑΚ σε ΑΕΙ κ ΤΕΙ κ τέθηκαν οι βάσεις για την ίδρυση των πρώτων μαθητικών σχηματων/συσπειρώσεων .

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Το ΝΑΡ θα συγκροτηθεί τον Φεβρουάριο του 1990 όπου ήδη με την πρώτη συνδιάσκεψη, θα τεθουν προγραμματικά οι πρώτες βάσεις για μια διαδικασία επαναθεμελιωσης του κομμουνιστικού κινήματος. Αντιλαμβανόμενο σε ενεστώτα χρόνο τοτε ότι, η περεστρόικα δεν οδηγεί στην σοσιαλιστική ανασυγκρότηση, αλλά στην καπιταλιστική παλινόρθωση.

        Το ΝΑΡ θα θεσει επίσης μια άλλη πολιτική αντίληψη αυτή του αριστερού ριζοσπαστικού μετώπου ως μια προσπάθεια για άσκηση μετωπικής πολιτικής που να είναι σε ουσιαστική αντίθεση με την σοσιαλδημοκρατικη προγραμματική βάση συγκρότησης του ενιαίου συνασπισμού.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ευτυχώς είχαμε ξυπνήσει αρκετοί και πολύ νωρίτερα, γιατί όταν ..ξύπνησε το ΝΑΡ το 1990, και ….σε “ενεστώτα χρόνο”(!) ήταν ήδη πολύ αργά!

        2. Ανώνυμος

          Κ πολύ καλά κάνατε που είχατε ξυπνήσει πολύ νωρίτερα! Δεν διεκδικεί το ΝΑΡ ότι ήταν η πρώτη κομμουνιστική πολιτική δύναμη που διετύπωσε χειραφετητικη κριτική στον λεγόμενο υπαρκτό. Ήταν ομως η πιο μαζική .

      3. bol.

        Ο Μαίλης …νεοσταλινική τάση …με τροτσκιστικές αναλύσεις.Έπιασες το τέλειο.

        Reply
  2. Κώστας

    Η ομιλία Γράψα είναι πραγματικό διαμάντι διαλεκτικής, γέννησης του καινούριου μέσα από την τομή και την συνέχεια με το παλιό, αναγνώριση του βασικού και του κυρίαρχου, του πρωτεύοντος και του δευτερεύοντος, αυτού που προηγείται και αυτού που έπεται, του συνδυασμού και της εναλλαγής ασυνέχειας και συνέχειας για την ριζοσπαστικοποίηση ενός οργανισμού.

    Θα μπορούσε κάποιος να σκανάρει την ομιλία και να πει “ΩΠ νατο, φανερωθήκατε, λέει να ψηφίσουμε ΣΥΝ δηλ να δώσουμε συγχωροχάρτι στην ηγεσία του ΚΚΕ για την συγκυβέρνηση”. Θα έχει δει δηλ την διαδικασία μιας αριστερής τομής στατικά, στο χαρτί, και όχι δυναμικά, στο τι μπορεί να φέρει αύριο αυτό που σήμερα είναι ώριμο. Δεν θα έχει δει πως στέκονται απέναντι σε μια διαδικασία αριστερής τομής εν τω γεννάσθαι ο αστισμός και ο ρεφορμισμός. Ο πρώτος σαφώς προτιμούσε την “ΚΝΕ” του Θεοδωρικάκου, όσο και αν φαντάζομαι το πλατύ ενδιαφέρον των ΜΜΕ και την προβολή της Ανταρσίας της ΚΝΕ και των εξελίξεων σε αυτή. Εκεί έχει αξία να μπορούμε να διακρίνουμε την αμήχανη αναγκαστική στάση απέναντι σε κάτι που δεν ελέγχεις από την προβολή σε κάτι που έχεις ενορχηστρώσει. Το δεύτερο ήταν, και είναι ακόμα, η προβολή των γεγονότων στον λόγο του ΚΚΕ και της “ΚΝΕ” Θεοδωρικάκου με τον απόηχο της στα γραφικά παιδιά της ΚΝΕ σήμερα, αγέννητα τότε, που σου λένε πως …ο Λαλιώτης έφτιαξε το ΝΑΡ. Ο δε ρεφορμισμός από την μεριά του, διακρίνοντας τις έννοιες που έθεσα στην αρχή, λίγες μέρες μετά διέλυσε την ΚΝΕ και ίδρυσε την “ΚΝΕ” γιατί προφανώς δεν καλύφθηκε από το ότι η ΚΝΕ έλεγε πως ψηφίζει ΣΥΝ

    Κώστας

    Reply
  3. Αντώνης Ζ.

    Η απάντηση της ηγεσίας του ΚΚΕ στην ομιλία αυτή ήρθε ακριβώς την επόμενη μέρα, στις 17/9/1989 με την με την κεντρική ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Γρηγόρη Φαράκου στο Φεστιβάλ, ο οποίος ανάμεσα σε πολλές διακιολογήσεις για την κυβέρνηση Ταννετάκη και την υπεράσπιση της γραμμής του ΣΥΝ «διαγιγνώσκει» δημόσια μια «φιλόδοξη στην αντιδραστικότητά της προσπάθεια» κάποιων «κύκλων της άρχουσας τάξης» με στόχο «να ξεκοπεί η ΚΝΕ από το ΚΚΕ», όπως αναφέρει στην ομιλία του…

    Reply
  4. Left G700

    Η όποια προωθητική δύναμη των γεγονότων που γέννησαν το ΝΑΡ έχει εξατμιστεί εδώ και πολλάαα χρόνια. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν οι Ναρίτες τόσο το καλύτερο για τους ίδιους (αλλά και για μας: αυτή η εξατμισμένη δύναμη εξακολουθεί και είναι ο άσσος τους, αν και τόσο ξεθωριασμένος πια που μοιάζει με πενταράκι).

    Ήγουν, τουτέστιν, δηλαδή, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

    Reply
    1. Αντώνης Ζ.

      Κάνεις την επιθυμία σου αξίωμα…
      Η προωθητική δύναμη της ανταρσίας εκείνης είναι ότι έθεσε το ζήτημα της ανάγκης μιας άλλης στρατηγικής για την αριστερά, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και επιβεβαιώνεται κάθε μέρα.
      Το δυναμικό της διάσπασης της ΚΝΕ δεν ήταν ενιαίο φυσικά και γιαυτό δεν ακολούθησε τον ίδιο δρόμο στο σύνολό του.
      Το ΝΑΡ με 2 συνεδριακές του αποφάσεις έχει ανοιχτά και δημόσια και εμφατικά πει ότι είναι ανάγκη να ανοίξει ένας νέος κύκλος, μιας ανώτερης συγκρότησης δυνάμεων πάνω σε ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και έναν φορέα – κόμμα που θα το υπηρετεί.
      Σε αυτό συμβάλλει με τις δυνάμεις γτου, αυτό προωθεί, θέτωντας στη διάθεση αυτής της προσπάθειας την Προγραμματική Διακήρυξη που αποτύπωσε το 2018, αλλά και βάζοντας το έμπρακτα στη διάθεση μιας τέτοιας προσπάθειας το δυναμικό του, την οργάνωσή του και τα όποια μέσα του. Έτσι θα “κλείσει” ο κύκλος του ΝΑΡ ως πρώτου βήματος. Με ένα ανώτερο, ποιοτικότερο και βαθύτερο βήμα.
      Φυσικά ούτε αυτό θα αρέσει σε σένα λεφτ, πάντα θα λοιδωρείς αυτές τις κατευθύνσεις… αν δεν έχουν την “προσαρμογή” στην πραγματικότητα και τον δέοντα ρεφορμισμό προς τον οποίο πιέζουν οι συνθήκες…

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Η δημιουργία πολυτασικών κομμάτων δεν έχει νόημα. Γι’ αυτό είναι τα μέτωπα.

        Reply
      2. Left G700

        Φίλε μου Αντώνη Ζ., δεν θέλω να σε πικράνω, αλλά δεν έχουμε ούτε 1990, ούτε 1991, ούτε 1992. Ό,τι κι αν επιχειρήσατε να κάνετε τότε (σε ορισμένα από αυτά συμφωνώ, κι αν έπαιζα τότε μπάλα, θα ήμουν μαζί σας σε αυτά τα “ορισμένα”), “το χάσατε το πλοίο της γραμμής”. Ο Τορέζ είχε πει “πρέπει να ξέρει κανείς πότε να σταματάει μια απεργία”. Για γυρίστε το αυτό στο “πρέπει να ξέρει κανείς πότε έχει αποτύχει οριστικά”. Επιβάλλεται εκ των πραγμάτων.

        Να πάτε για άλλα, ρε συ! Αφού προηγουμένως αναλύσετε σε βάθος τι κάνατε λάθος. Το μπορείτε; Έχετε τα άντερα; Αν δεν τα έχετε (κανένα έγκλημα, δεν είμαστε όλοι ατσάλινοι, στην πραγματικότητα λίγοι είμαστε τέτοιοι) να διαβάσετε (πρώτα-πρώτα, γιατί υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να διαβάσετε) τα αρθράκια του Μεγάλου, που τα έγραψε τον Φεβρουάριο του 1922, υπό το γενικό τίτλο “Σημειώσεις ένός δημοσιολόγου: ανάβαση σε ψηλά βουνά”, για να πάρετε θάρρος. Εννιά σελιδούλες είναι όλες κι όλες (415-423). Ορίστε και το λινκ:

        https://drive.google.com/file/d/0B7-PRrt0i0x8SVA3TkVjT05aWjg/view

        Reply
        1. Αντώνης Ζ.

          “δεν είμαστε όλοι ατσάλινοι, στην πραγματικότητα λίγοι είμαστε τέτοιοι…”…
          Ώπα ρε λεφτ ατσάλινε! Στάλιν της νέας εποχής…
          Και τα άντερα και τα κότσια έχουμε να πούμε ότι το ΝΑΡ βάζει πλώρη για κάτι άλλο, ώστε να υπερβεί τον εαυτό του μαζί με άλλους, στο έγραψα εξάλλου.
          Δεν παρακολουθείς τις ζυμώσεις και διεργασίες για το νέο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα μάλλον…
          Διάβαζε εδώ καμία φορά: https://neoprogrammakomma.home.blog/

        2. Left G700

          Αντώνη Ζ., αν το μυαλό σου δεν ήταν στοχοπροσηλωμένο στο πώς θα την πεις στον «εχθρό του ΝΑΡ», θα είχες καταλάβει πως, όταν γράφω «δεν είμαστε όλοι ατσάλινοι, στην πραγματικότητα λίγοι είμαστε τέτοιοι», τον εαυτό μου τον αφήνω απ’ έξω. Κι αυτό, γιατί το να βλέπεις ότι έχεις χάσει το πλοίο τής γραμμής (που εγώ το έχω και χωρίς να περιμένω 30 χρόνια σαν κι εσάς· σκάρτα τέσσερα χρονάκια μού ήταν αρκετά για να αρχίσω να υποστηρίζω δημόσια –και επώνυμα– ότι η ΛΑΕ μάς «τελείωσε»!), το να βλέπεις το ναυάγιο και να το παραδέχεσαι είναι ένα (1) από τα πολλά στοιχεία που καθιστούν κάποιον «ατσάλινο» (μια και το ’φερε η κουβέντα: ο Στάλιν είχε στο ενεργητικό του πέντ’-έξι αποδράσεις πολύ ζόρικες κι εγώ έχω μόνο κάνα δύο «αποδράσεις» από γήπεδα που μας την έπεσαν οι αντίπαλοι χουλιγκάνοι και κάτι τρεχαλητά στην Πανεπιστημίου που μας την έπεσαν οι μπάτσοι· εν ολίγοις τρίχες).

          Τα ξέρω αυτά τα «νέα προγράμματα» και τις «επαναθεμελιώσεις» και τις «επανεκκινήσεις» και τις «αναγεννήσεις» και τα λοιπά και τα λοιπά. Και τα δικά σας και όλων. Τον εαυτούλη σας κοροϊδεύετε άπαντες. Νέες συσκευασίες για πολυκαιρισμένο κρασί που έχει γίνει πια ξύδι ψάχνετε όλοι…

  5. Left G700

    7) Ένα μεγάλο μέτωπο της νέας γενιάς για την εθνική ανεξαρτησία.
    __________________________________________

    Περασμένα μεγαλεία (όχι, ασφαλώς, του Γράψα· του ΝΑΡ) και διηγώντας τα να κλαις…

    Reply
    1. Κώστας

      Τι έλεγα πως θα πετσοκόψει ο καθένας ότι θέλει ?

      Κώστας

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Μεταξύ μας το είπε. Εγώ δεν το’ξερα ότι είχε πει ο Γράψας τέτοιο πράμα, ούτε του το’ χα.

        Reply
      2. Κώστας

        Γιώργο δεν σε πιάνω, σε 40.000 ανθρώπους λέμε πως το ειπε, τι μεταξύ μας.

        Ξέρεις, υπάρχει και ο αντίθετος κίνδυνος από αυτόν που στηλίτευσα με το σχόλιο μου. Στηλίτευσα το πετσόκομμα με το οπόιο ο καθένας κρατάει ότι θέλει. Υπάρχει και το πετσόκομμα με το οποίο ο καθένας πετάει ότι θέλει. Θα επιμείνω στην λογική οργανικής ενότητας του κειμένου στην εποχή της και στην προβολή της, πριν και μετά.

        Εμένα δεν μου κάνει καμία έκπληξη πάντως η αποστροφή αυτή

        Κώστας

        Reply
        1. pavel

          Κώστα, Γιώργο και λοιποί, φυσικά και είπε αυτό που είπε, ήταν η γραμμή της ΚΝΕ τη δεκαετία του 1980, γραμμή που έκανε γαργάρα το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ την περίοδο εκείνη. Επίσης, οι θέσεις της ΚΝΕ που διατύπωσε ο Γράψας, ακόμα και οι θέσεις του ΝΑΡ στην ιδρυτική συνδιάσκεψη, φυσικά και έχουν αλλάξει, προχωρήσει, αναπτυχθεί, τροποποιηθεί, κ.ο.κ. Αλλοίμονο αν έμεναν ίδια τα συνθήματα, οι αναλύσεις και η γραμμή για 30 χρόνια…
          Μην σας ξενίζει η φρασεολογία, το πανό στο προεδρείο της 1ης Συνδιάσκεψης του ΝΑΡ έγραφε “ενάντια στην εξάρτηση”, και ήταν λογικό τότε…
          Κανένα πετσόκομμα δεν μπορεί να γίνει, ούτε χρειάζεται, η ομιλία είναι ολόκληρη, σαφής και έχει αναρτηθεί για ιστορικούς λόγους, όχι επειδή ισχύουν τα συνθήματα ή η γραμμή του 1989.

        2. Left G700

          Μα, φυσικά! Φυσικά! Αυτό έλειπε να ισχύουν! Στα τριάντα χρόνια που πέρασαν, όλοι το ξέρουμε πια, η Ελλάδα έγινε …ιμπεριαλιστική δύναμη!!! (Τα μνημόνια μνημόνια και ο ιμπεριαλισμός ιμπεριαλισμός! Καλά το πάτε. Ίσα στα βράχια!)

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Μου αρέσει η γραμμή της ΚΝΕ τη δεκαετία του 1980.

        4. Left G700

          Άμα είναι έτσι, πώς και δεν σου άρεσε η γραμμή τής ΛΑΕ, που είχε και το ΔΗΚΚΙ σου μέσα, (εννοείται, πριν την κάνουν “μακεδονική σαλάτα” η ΔΕΑ με supporting actors την ΑΡΑΝ και την ΑΡΑΣ);

        5. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Η ΛΑΕ δεν είχε καμία σχέση με την αριστερά, ούτε καν με το κέντρο στο οποίο τοποθετώ εγώ τον εαυτό μου. Ήταν μια λαϊκίστικη αρχηγική παράταξη με δεξιόστροφες αποκλίσεις. Και δεν είναι το ΔΗΚΚΙ μου. Το ΔΗΚΚΙ είχε διάφορους μέσα. Από “το ΔΗΚΚΙ μου”, τη παλιά γραμμή του προέδρου δλδ (παραδοσιακό κέντρο και προς αριστερά) δεν ήταν κανείς στη ΛΑΕ. Ο δε Μαντάς με το Φλαμιάτο παλιά ήταν στο ΚΚΕ και ο Μπούτρης στους Οικολόγους Εναλλακτικούς. Καμία ιδεολογική σχέση με ο,τιδήποτε από παλιό ΠΑΣΟΚ.

          Το ΔΗΚΚΙ δεν υφίσταται στην ουσία από τότε που έφυγε από τη σύγκλιση με το ΚΚΕ και πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το κύκνειο άσμα του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ρουφήχτρα που τα διέλυε όλα.

          Σταμάτα να τα αναγάγεις όλα σε κουτσομπολιό, είναι ερεθιστικό. Άκου “το ΔΗΚΚΙ μου”.

        6. Left G700

          Δεν φταις εσύ, ρε Γιώργο. Εγώ φταίω που προσπαθω να συζητήσω ορθολογικά μαζί σου. Αν πήγαινα στην Τιεν Αν Μεν και προσπαθούσα να βγάλω λόγο στα κινέζικα για την επίδραση του Χέγκελ πάνω στον νεαρό Μαρξ, πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας θα είχα…

        7. Κώστας

          Pavel έχεις άδικο, η συγκεκριμένη αποστροφή υπάρχει στον λόγο του Γράψα ακριβώς έξω και απέναντι στο Κοινό Πόρισμα. Επίσης η ομιλία δεν έχει ούτε μια λέξη για λόγους διπλωματίας, όπως υποννοήθηκε σε άλλα σχόλια, ο Γράψας και το ΚΣ της ΚΝΕ, με την ρήξη σε χρόνο ενεστώτα, εννοούν κάθε λέξη

          Ούτε προφήτης να ήμουν πάντως Pavel, πετσόκομμα κάνεις. Προφανώς η ομιλία είναι ολόκληρη, αυτό όμως το σημειο το πετάς.

          Προφανώς Pavel καμία οργάνωση δεν δεσμεύεται από μια τοποθέτηση στα εμβρυακά της στάδια. Θα κρίνουμε όμως τι είναι αυτά που ελεγε η ομιλία, γιατί τα λέει, τι άλλαξε, γιατί τα άλλαξε, αν ήταν καλο που τα άλλαξε, αν ήταν προς τα αριστερά ή τα δεξιά η αλλαγή κλπ.

          Επίσης μην μου λες πως κακώς μου κάνει εντύπωση το εθνική ανεξαρτησία όταν λέω ρητά πως δεν μου κάνει καμία. Προσωπικά με εντυπωσιάζουν οι κομμουνιστές που δεν το λένε όχι όσοι το λένε

          Κώστας

        8. Left G700

          Επίσης μην μου λες πως κακώς μου κάνει εντύπωση το εθνική ανεξαρτησία όταν λέω ρητά πως δεν μου κάνει καμία. Προσωπικά με εντυπωσιάζουν οι κομμουνιστές που δεν το λένε όχι όσοι το λένε.
          __________________________________

          Τον πείσανε να γίνει ρεβιζιονιστής και στην κομμούνα να είναι οπορτούνα…

        9. Κώστας

          Λεφτ

          1)μπράβο για την σωστή εκτέλεση

          2)αυτά λέω πάντα

          3)προσπαθείς απεγνωσμένα να δικαιώσεις το χρεοκοπημένο πολιτικό σχέδιο που στήριξες εσχάτως, μιας ροζ αριστερούλικης αριστεράς που τα λέει νοικοκυρέικα και μπατριωτικά. Ψάξε αλλού, όχι στην ΚΝΕ της δεκαετίας του 80 και τον Γιώργο Γράψα

          Κώστας

        10. Left G700

          Καλά, καλά… Κάτσε εσύ να ψάχνεις το αυθεντικό κόκκινο χρώμα. Εγώ ακολουθώ τον Μεγάλο (που τον ακολούθησε κι ο Τενγκ, γυρίζοντάς τον από την ανάποδη): Άσπρη (κόκκινη) γάτα, μαύρη (ροζ) γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια!

        11. Σ.Τ.

          Αυτό που ο θαυμαστής της Λεπέν λεφτγ700 κατηγορεί για εθνικισμό τον Καζάκη και τον Καράμπελια, είναι συλλεκτικό κομμάτι.
          (Συλλεκτικό για την μελέτη της πρωιμής ανοιας, -να εξηγουμαστε.

        12. Left G700

          Θα ‘θελες να έχεις μια αριστερή Λεπέν; Αλλά ποιον ρωτάω; Έναν από τους 45 που όλοι μαζί αθροίζουν ενός κοκόρου γνώση…

        13. Σ.Τ.

          Αστεία ερώτηση, γιατί όχι έναν αριστερό Χίτλερ;

          Θέλεις να συνεχίσω;

        14. Left G700

          Αστεία ερώτηση, αλλά δεν σε βλέπω να την απαντάς. Και όχι, να μη συνεχίσεις. Ήδη έχεις πετάξει τη μπάλα (πολύ) έξω από την κερκίδα και πού να τρέχω τώρα…

          (Άκουσα ότι θα αλλάξει ο καιρός και θα το γυρίσει στις βροχές. Χαρές που θα κάνετε τα βλήτα, ε;)

        15. Κώστας

          Ναι εντάξει λεφτ, ακολουθείς κάποιον Μεγάλο, τον Τεγκ, τον Γκορμπατσόφ και τον Μιμη Ανδρουλάκη ενδεχομένως. Πάντως συμφωνήσαμε πως δεν ακολουθείς τον Γράψα.

          Κώστας

        16. Left G700

          Συμφώνησες εσύ με τον Τουλιάτο (άντε, να σου κάνω το χατίρι: και με τον απόστρατο, τον Σωτήρη –έναν ήρωα (της Επανάστασης) με παντούφλες!)

        17. Κώστας

          AXAXAXAXA, το είχα ξεχάσει πως πετάς επίθετα για να μας αποδείξεις πως είσαι παράγοντας

          Κώστας

        18. Left G700

          Μεγάλη πολιτική διορατικότητα. Εσύ κερδίζεις, μάνα μου, και Κύπελο ΟΥΕΦΑ!

      3. Left G700

        Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει …πετσοκόμματα!

        Reply
  6. Φάνης

    μια πολύ διδακτική ιστορία για την ΚΝΕ. Η οργάνωση ξεκίνησε από το μηδέν ουσιαστικά μετά από αυτό, μαζικοποιήθηκε ξανά μέσα από μια επίπονη δεκαετία που συνέβαλε και στο να ξεπεραστούν λαθεμένες επεξεργασίες. Είναι σήμερα η οργανωτικά μαζικότερη πολιτική νεολαία, και το κυριότερο χωρίς γραμμή-σούπα που να τους χωράει όλους. Οι λίγοι που έμειναν στην οργάνωση, μετά και το δεύτερο χτύπημα του ’91, δικαιώθηκαν.

    Οι ναρίτες, άθελά τους βέβαια, έδωσαν με τη φυγή τους τότε την ευκαιρία για μια εις βάθος επαναστατική ανασυγκρότηση. Ξεκίνησε μια διαδικασία κατάκτησης χαρακτηριστικών οργανωτικότητας, πειθαρχίας, εσωτερικής λειτουργίας, σε επίπεδο άπιαστο για άλλες οργανώσεις. Χρόνια πολλά στο ναρ και το ευχαριστούμε για τότε. Τη συνέχεια την ξέρετε. Τα λέμε στο φεστιβάλ

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Χρόνια πολλά κ στις αυταπάτες σου φίλε φανη!

      Α. Η ΚΝΕ το ’89 πριν την διαγραφή της αριστερής τάσης από τους μλ+σοσιαλδημοκράτες (Δραγασάκης, Παπαρήγα, Ανδρουλάκης, κουτσουμπας κλπ), είχε περίπου 45.000 μέλη. Σήμερα ζήτημα αν έχει το 1/8 της τότε οργανωτικής κατάστασης.

      Β. Την οργανωτικοτητα, πάντα την είχε το ΚΚΕ κ η ΚΝΕ. Δεν την ανακάλυψε το ’91. Εσύ μπορεί. Η ΚΝΕ όχι. Για αυτό σου λέω μην παιρνεις την αυταπάτη σου για πραγματικότητα.

      Γ. Η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η ΚΝΕ δεν έχει κάτι το ουσιαστικά ριζοσπαστικό κ αντικαπιταλιστικό. Εξ ου κ ενώ τα ποσοστά της ΚΝΕ στις εκλογές σε ΑΕΙ κ ΤΕΙ είναι υψηλα, η καπιταλιστική αναδιάρθρωση προχωρά κανονικά ! Κ η μόνη ανάσχεση αυτών των αναδιαρθρώσεων συμβαίνει όταν έχουμε ανάταση του φοιτητικου/σπουδαστικου κινήματος όπου στις συνελεύσεις των φοιτητών κ σπουδαστών πλειοψηφεί συνήθως η πολιτική κ πρακτική πρόταση που καταθετει η ΕΑΑΚ ΑΕΙ ή ΤΕΙ (στους σπουδαστικους συλλόγους που υπάρχει κ δρα).

      Reply
      1. Φάνης

        α. εννοείται πως δεν προσεγγίστηκε οργανωτικά το μέγεθος της προ του ’89 ΚΝΕ, άλλωστε άλλες διεθνείς και εθνικές συνθήκες, άλλη κατάσταση, ούτε ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο. Απλά στις αρχές του ’92 είχαν μείνει 2-3 εκατοντάδες μέλη, ας μην το ξεχνάμε αυτό
        β. είμαι πολύ μικρότερος από το κκε οπότε λογικό αυτό που λες
        γ. θα διαφωνήσω με αυτό. Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση δεν προχωρά όπως θα ήθελαν και σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η ΚΝΕ και το ευρύτερο κίνημα. Προφανώς έχω άλλη ανάγνωση για το τι γίνεται όταν πλειοψηφεί η πρακτική των εαακ αλλά δεν θα το λύσουμε τώρα αυτό.
        υγ. ωραίο αυτό με τα εαακ στα τει

        Reply
      2. MAK

        1) Ποιες είναι οι πηγές σου για τα περίπου 45.000 μέλη της ΚΝΕ πριν το 89?
        2) Και ποιες δυνάμεις τότε έχουν ουσιαστικά ριζοσπαστικό και αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα τα ΕΑΑΚ και η ΝΚΑ?
        Μισό λίγο να πάρω διάλειμμα από τα γέλια για να ξανάρθω στο πληκτρολόγιο μπας και γράψω και καμιά κουβέντα…
        Δηλαδή τις περιόδους που μπήκανε “εμπόδια” στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση και τα ποσοστά των ΕΑΑΚ ήταν μικρότερα απ’ ότι σήμερα πώς το εξηγείς το τιτάνιο επιχείρημα σου?
        Ή μήπως όταν η ΔΑΠ δεν ήταν πρώτη πανελλαδικά και είχαμε άλλους συσχετισμούς,οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις προχωρούσαν με ρυθμό χελώνας?
        Δηλαδή για να μην τρελαινόμαστε,κάνε την κριτική σου με σοβαρά και υπεύθυνα επιχειρήματα και μην καταφεύγεις σε αστειότητες.
        Το ότι η ΠΚΣ έχει αυξήσει τα ποσοστά της δεν είναι ούτε παρθενογγένετο ούτε γίνεται να προήλθε με λογικές “ψήφισε τον φίλο σου” και τα σχετικά όπως μπορεί να υπονοηθεί από το σχόλιο σου.
        Αν αναγνωρίζει κάτι ο φοιτητικός κόσμος είναι τόσο η συνεχή και δυναμική παρουσία των Κνιτών σε κάθε σχολή κάθε μέρα όσο και η ξεκάθαρη στάση της ΠΚΣ σε μια σειρά από πολιτικά ζητήματα,π.χ. ας πούμε ότι ποτέ της δεν συνδιαμόρφωνε πλαίσια μαζί με την κυβερνητική ΑΡΕΝ το 15′ ή την ΠΑΣΠ πριν το 09′.
        Επίσης διόλου τυχαία η πρωτιά της ΠΚΣ στις περισσότερες φοιτητικές εστίες που όχι μόνο έχει βάλει εμπόδια στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά επιπλέον έχει κερδίσει και μάχες για να χτιστούν νέα δωμάτια για πολλούς εστιακούς φοιτητές που μένανε στο περίμενε.
        Θα μου πεις ψιλά γράμματα για εσάς.
        Για τους φοιτητές να δεις…

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Μίστερ Μακ όσοι κ όσες είμαστε αντιπρόσωποι στο 4ο συνέδριο της ΚΝΕ το 88 κ στο 6ο συνέδριο της ΚΝΕ ΚΚΕ το 93 αν δεν απατωμαι, επιβεβαιώνουμε αφενός το 45.000 περίπου τα μέλη το 88 κ τα 1.500 περίπου μέλη το 92.

        2. Ανώνυμος

          Μην τρελαίνεσαι από την έλλειψη επιχειρημάτων που έχεις! Τα ποσοστά της ΚΝΕ σε ΑΕΙ κ ΤΕΙ είναι υψηλα, αλλά οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις μια χαρά εφαρμόζονται. Να σου θυμίσω γιατί μάλλον δεν τα ξέρεις ότι, όσες φορές μπλοκαρίστηκε αυτες οι αναδιαρθρώσεις η ΕΑΑΚ σε ΑΕΙ κ ΤΕΙ έπαιξε πολύ σοβαρό ρόλο.

        3. MAK

          Όπως και η ΠΚΣ μίστερ Ανύνυμε.
          Επίσης αν όντως ήταν τόσο πρωταγωνιστές τα σχήματα των ΕΑΑΚ στα κρίσιμα ζητήματα,που στο καλό πήγε η δυναμική τους?
          Δεν έχουν ευθύνη άραγε που ξεφούσκωσε αυτό το κίνημα που ήταν “μπροστάρηδες”?
          Επίσης ναι έπαιξαν και σε άλλα ζητήματα σοβαρό ρόλο τα ΕΑΑΚ,όπως ας πούμε στο να ξεπλύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια προεκλογικά και να στηρίξουν τις πολιτικές του το πρώτο εξάμηνο.
          Μην ξεχνάμε ποιοι καλούσαν τον Κατρούγκαλο σε εκδηλώσεις τους και ποιοι ονομάτιζαν τον Μπαλτά άνθρωπο του κινήματος καλώντας παράλληλα στη στήριξη της περήφανης διαπραγμάτευσης του Τσίπρα.
          Επίσης εκπλήσσομαι που ήσουν στο 4ο συνέδριο της ΚΝΕ.
          Από τον τρόπο που γράφεις και επιχειρηματολογείς βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι είσαι ένας ακόμη αφελής πιτσιρικάς-μαχητής του πληκτρολογίου.
          Δε βαριέσαι,τελικά δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είσαι βιολογικά αλλά πόσο μεγάλος είσαι στην πράξη.

        4. Ανώνυμος

          Μίστερ Μακ μακ, εκπλήσσομαι με την άγνοιά σου!

          Για πες λοιπόν, πότε η ΕΑΑΚ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ονομάτισε τον Μπαλτά “άνθρωπο του κινήματος”; Πες μας επίσης πότε και ποιές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ ξεπλυνε η ΕΑΑΚ ή στηριξε το πρώτο εξάμηνο; Επίσης τραγελαφικέ μακ, πότε η ΕΑΑΚ κάλεσε σε “στήριξη της περήφανης διαπραγμάτευσης”;

          Περιμένουμε συγκεκριμένα στοιχεία! Βέβαια, εδώ και 4 χρόνια περιμένουμε και τα άλλα συγκεκριμένα στοιχεία για τα “250 σωματεία όπου οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεργάστηκαν εκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ” (καταγγελία που είχε κάνει κεντρικά το ΚΚΕ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ κανένα στοιχείο που να αποδυκνύει οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε 250 σωματεία. Για να καταλάβουμε και την σοβαρότητα του κόμματος που λέγεται ΚΚΕ……………………………………….

          Περιμένουμε λοιπόν

        5. Ι.Α

          Συγνώμη αλλα δεν ειμαστε λωτοφαγοι

          Η ανταρσυα/νατρ δεν εφτιαξε μαζι με τον συριζα την πρωτοβουλια α’βαθμιων για την υπερφαλαγγιση του ΠΑΜΕ

          Η ανταρσυα/ναρ δεν εφτιαξε μια σειρα μετωπικων σχηματων με τον συριζα τα χρονια της κρισης (Επιτροπη λογιστικου ελεγχιυ, πρωτοβουλια αριστερων οικονομολογων κλπ)

          Η ανταρσυα/ναρ δεν βρεθηκε με συριζα και εθνικιστες στις πλατεις

          η ανταρσυα/ναρ δεν καλουσε με δημοσια επιστολή της ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ σε κοινη δραση το 2012

          η ανταρσυα/ναρ δεν ειχε στις ταξεις της ευαριθμη ομαδα που καλουσε σε συμπορευση με συριζα
          http://www.topontiki.gr/article/35608/paremvasi-melon-antarsya-koino-eklogiko-metopo-me-ton-syriza

          Η ανταρσυα /ναρ δεν φωτογραφιζοταν με τον Τσιπρα το 2012 όταν ελαβε την εντολη σχηματισμου κυβερνησης

          Η ανταρσυα/ναρ δεν διαδηλωνε παραλληλα με τον συριζα το 2015 για να στηριξει την διαπραγματευση

          Η ανταρσυα/ναρ δεν επεσε στη λουμπα του δημοψηφισματος το 2015 ψηφιζοντας την προταση του Συριζα

          Το 2019 το ναρ αποδεχεται μερος της ανταρσυας να στηριζει του υποψηφιους του συριζα στον β’γυρο των αυτοδιοικητικων εκλογων

          Το 2019 η ανταρσυα/ναρ αποδεχεται τη συνεργασια με το ξεκινημα που ταχθηκε υπερ της νατοικης συμφωνιας των πρεσπων

          Το 2019 στην ΕΛΜΕ Κεφαλονιας Ιθακης η ανταρυσα κατεβαινει ΜΑΖΙ με τον συριζα
          http://www.portoni.gr/2019/04/17/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CE%B1%CE%BD/

        6. Ανώνυμος

          Επειδή ακριβώς δεν είμαστε λωτοφάγοι κ αμνημονες, σου απαντώ Ι.Α. ένα προς ένα:

          Α. Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων φτιάχτηκε με συμμετοχή ενός μικρού τμήματος των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κ αποχώρησε το 2015 ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κ ο συντονισμός έπαιξε σοβαρό ρόλο στο να αποχωρήσει αυτό το κομμάτι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ο συντονισμός πρωτοβάθμιων εξέφρασε την ανάγκη για ένα εργατικό ταξικό συνδικαλισμο, με μέτωπο στον κρατικό/εργοδοτικό αλλά κ κομματοκεντρικο συνδικαλισμο. Συνεπώς, εν τοις πραγμασι , έπαιξε θετικό ρόλο!

          Β. Η επιτροπή λογιστικού ελέγχου , ήταν μια πολιτική πράξη η οποία πέτυχε στο να αποκαλυψει στον πολύ κόσμο κ με τεκμηριωμένα στοιχειατην ιμπεριαλιστική λογική με την οποία δια μέσω των κρατικών χρεών ξεζουμιζονται κ σκλαβωνονται οι λαοί , στις εθνικές κ υπερεθνικές καπιταλιστικές ελιτ. Απέτυχε τελικά, διότι η επιτυχία της συνίστατο στην ύπαρξη μιας αριστερής κυβέρνησης (κ μετώπου) αλά Τσάβες/μαδουρο, ή Μοράλες κ πάνω απολα την οργάνωση του λαού στην κατεύθυνση αποδέσμευσης από την ΕΕ κ το νατο. Αυτες οι προϋπόθεσεις δεν υπηρξε ποτέ ως έμπρακτη ικανότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 12 τα είχε κάνει πλακάκια με το ελληνικό κ ευρωπαϊκό κεφάλαιο, ενώ δεν μπόρεσε καμία κομμουνιστική πολιτική δύναμη να οργανώσει τον λαό. Αυτή ναι είναι κ η μεγάλη ανικανότητα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως κ του ΚΚΕ.

          Γ. Για τις πλατείες : πολύ καλά έκανε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ συμμετείχε σε αυτό το μεγάλο λαϊκό κίνημα. Κ τώρα πάλι το ίδιο θα πρέπει να κάνει! Το θέμα είναι ΠΩΣ έμπρακτα θα πετύχουμε την μετατόπιση λαϊκών συνειδήσεων στην ρήξη με τον καπιταλισμό . Όχι το αν θα συμμετείχαμε σε λαϊκό κίνημα τύπου πλατείας, διότι πάντα τα λαϊκά κινήματα είναι αντιφατικά , αυτό είναι διαλεκτικό κ υλιστικό συμπέρασμα. Το ΚΚΕ έφτυσε , χλεύασε αυτόν τον λαό που συμμετείχε σε αυτό το κίνημα, στεκομενο φοβικά κ ελιτιστικα, όπως κάνει πάντα σε ότι δεν ελέγχει άμεσα, εμμεσα κ εξαρχης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπάθησε κ απέτυχε. Μπράβο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ απόρριψη των αιτιών ανικανότητας .

          Δ. Περί φωτογραφίας με Τσίπρα. Ανόητο επιχείρημα που το πλασάρει βαρετά κ μονότονα το ΚΚΕ, χρόνια τωρα.: Ο κουτσουμπας κ η Παπαρήγα έχουν 10δες φωτό με Τσίπρα, Μητσοτάκη, κλπ.

          Ε. Ναι καλούσαμε σε κοινή δράση κ τον ΣΥΡΙΖΑ κ το ΚΚΕ το 2012. Με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο! Κ το ΚΚΕ κ ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ αυτή την πρόταση.

          Στ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέβηκε στην διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου του 15, με πολιτικό δημόσιο στίγμα την απόρριψη του συμβιβασμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το ελληνικό κεφάλαιο κ την ΕΕ κ καλούσε τον κόσμο να πάμε την σύγκρουση μέχρι τέλους. Απέτυχε σε αυτό; Ναι απέτυχε. Έπρεπε να κατεβαίνει με το δικό της πολιτικό περιεχόμενο στις συγκεντρώσεις; Ναι. Έφταιξε μήπως το γεγονός ότι κατέβηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτές τις συγκεντρώσεις, στο να πάει ο λαός σπίτι του απογοητευμένος; Όχι. Οπότε τι ψέματα μας λες;

          Η. Παρομοίως κ στο δημοψήφισμα. Εμείς παλέψαμε με εντελώς αντίθετη πολιτική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, για το τριπλό έγκυρο όχι. Κ πάλι αποτύχαμε στο να δεχθεί ο κόσμος να βγει στους δρόμους μετά το ξεπούλημα του συριζα. Το ΚΚΕ μοίραζε φραπέδες στην παραλία . Οπότε τι;

          Θ. Ναι υπάρχει ένα 20-25% της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που το εκφράζει το ΣΕΚ που θέλει τακιμιαση με τον ΣΥΡΙΖΑ . Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέρριψε πάντα κ απορρίπτει με μεγάλη πλειοψηφία τις αντιλήψεις του σεκ, το οποίο τις χρεώνεται μέχρι κεραίας κ πολύ καλά κάνεις. Ναι είναι προβληματική αυτή η κατάσταση. Αλλά η μετωπική λογική μέσα από την επιτυχή λύση αυτων των εξόχως προβληματικων καταστάσεων μπορεί να εξελιχθεί.

          Ι. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει 2 πτυχές. Η βασική είναι ότι αποτελεί επιτυχία του ελληνικού καπιταλισμού και των ΗΠΑ/νατο που έχει επιλέξει σε αυτό το ιμπεριαλιστικό μπλοκ να ανήκει η Ελλάδα. Για αυτό κ την απορρίψαμε. Έχει όμως κ μια δευτερευουσα πλευρά . Έστω κ μερικώς, αποκατέστησε μικρό μέρος της πραγματικότητας : ναι, τα Σκόπια πρέπει να δεχθούμε να λέγονται βόρεια Μακεδονία. Συμφωνείς εσύ κ το ΚΚΕ;

        7. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Κάνε αυτή την ερώτηση σε ένα-ένα τα μέλη του ΚΚΕ να σου απαντήσουν. Αν μη τι άλλο, για το τι είναι Μακεδονία και τι όχι, έχουν μια άποψη και αυτήν ούτε καν αυτή η ηγεσία δε τολμά να τη προσβάλλει.

        8. ΦΦ1917

          http://antarsya.gr/node/3138
          ” Εάν επικρατήσει το ΟΧΙ καμία κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να επιβάλλει μέτρα που θα έχουν ακυρωθεί από το λαό και περιέχονται τόσο στη συμφωνία που πρότειναν Ε.Ε.-ΕΚΤ -ΔΝΤ, όσο και στην πρόταση της κυβέρνησης.”
          ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2015
          Τώρα αν το ΚΚΕ μοίραζε φραπέδες σε παραλίες ας το δείξει η ιστορία…
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/70482/diakiryxi-tis-ke-toy-kke-gia-ti-diorganosi-toy-dimopsifismatos
          Επίσης κόψε και λίγο την κοπτοραπτική και τα ψεματάκια στο ποστ σου παραπάνω.
          Όσοι έχουμε δεν έχουμε κοντή μνήμη όλο και κάτι διαφορετικό θυμόμαστε…

        9. Ανώνυμος

          Φιφι1917 , είσαι ο 14370936ος κκες που ποσταρει αυτό το συγκεκριμένο -κ μοναδικο- απόσπασμα από ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

          Αν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα φφ μου από αυτό το απόσπασμα που μονότονα κ βαρετά ποσταρετε χρόνια τώρα, είναι το εξής: η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπερεκτιμήσει την διάθεση του κόσμου για αντίσταση μέχρι το τέλος κόντρα κ στο ξεπούλημα του συριζα . Κ υπερεκτιμήσει την δική της αποτελεσματικότητας τότε. Λάθος κ εκτός τόπου η εκτίμηση αυτή; Ναι λάθος κ εκτός τόπου !

          Από αυτό μέχρι το καμμένο συμπέρασμα που έχει βγάλει το ΚΚΕ ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στήριξε ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει απόσταση οση απόσταση χωρίζει την Μόσχα από το Βλαδιβοστόκ.

          Αλήθεια το ΚΚΕ ΤΙ έμπρακτο κατάφερε από το 2008 που κατήγγειλε την νεολαιιστικη εξέγερση σαν μια γιγαντιαία προβοκάτσια, τα λαϊκά κινήματα των πλατειών, των πλειστηριασμών κλπ σαν μικροαστικά, μέχρι σήμερα;

          Σας αρωτανε και σας αρωτανε συνέχεια, αλλά κοκοκο και σε αυτό το αρωτημα! Ε;

        10. Ανώνυμος

          Περιμένουμε επίσης από ένα κόμμα που λέει ότι έχει υψηλή οργανωτικοτητα, να μας πει ΠΟΙΟ κ ΤΙ συγκεκριμένο έμπρακτο θετικό κατάφερε αυτό σε αντίθεση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πχ, τα τελευταία δέκα κ βάλε χρόνια, από το 2008 μέχρι σήμερα.

          Την κορυφή κάνουν οι κκεδες. Τους ρωτάμε, δεν απαντάνε. Εμείς λέμε ναι το ΝΑΡ κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν αυτή την πολιτική, έβαλαν αυτούς τους στόχους, προσπάθησαν να κάνουν αυτά, πέτυχαν αυτά, απέτυχαν σε αυτά, κ το παλεύουμε .

          Το ΚΚΕ λοιπόν τι έμπρακτο θετικό για τον λαό πέτυχε όλα τα προηγούμενα χρόνια;

        11. λαθραναγνώστης

          Σαν Ροκκο, αν υπήρχαν 14370936 κκεδες, εσύ τώρα θα έσπαγες πέτρες και θα κέρδιζες μια θέση στο πάνθεον των κατατρεγμένων του μετασταλινικού ολοκληρωτισμού.

        12. Ανώνυμος

          Ευτυχώς λαθραναγνωστη που υπάρχουν οι υποεκατονταπλασιοι κκεδες από τον αριθμό που ανέφερα, διότι όντως με τα μυαλά που κουβαλάτε, θα σπαγαμε όλοι οι άλλοι κομμουνιστές, αριστεροί κ αναρχικοί πετρες. Ευτυχώς. Μετά μην αναρωτιέμαι γιατί ο κομμουνισμός συκοφαντήθηκε τελικά στις χώρες του λεγόμενου υπαρκτού!

          Κ μια ματιά σήμερα στην Κίνα κ το Βιετνάμ πείθει για αυτά που λέω .

        13. λαθραναγνώστης

          Αν νομίζεις Σαν Ρόκκο ότι θα είχε η χώρα ένα μετεπαναστατικό καθεστώς, που θα σας ανεχόταν να κάνετε διαλυτική κριτική, είσαι γελασμένος!
          Στο λέω ευθέως. Η αυτοπροστασία της επανάστασης, μέ όποιο κόστος, είναι φυσική λειτουργία, κοινωνική νομοτέλεια και ότι και να κάνεις, η νομοτέλεια θα υπερισχύσει. Κι αν προκαλέσεις την παραμικρή υποψία ότι είσαι εχθρός του επαναστατημένου λαού, η κοινωνία θα σε λιώσει.
          Το ποιό πρόσωπο θα επιλεχθεί να εκτελέσει αυτές τις επιταγές της κοινωνίας, είναι εντελώς δευτερεύον, τριτεύον θέμα…..
          Κατάλέβετε τις νομοτέλειες. Δεν είναι θέμα μόρφωσης. Είναι καθαρά θέμα αντίληψης!
          Για ποιόν λόγο νομίζετε ότι οι κοινωνίες δεν θέλουν τις επαναστάσεις και προτιμούν τον ρεφορμισμό? Διότι η συλλογική νοημοσύνη και η εμπειρία, γνωρίζουν το κόστος και την ταλαιπωρία στην οποία μπαίνει μια κοινωνία με μια επανάσταση.
          Όταν κινείται το πλήθος, τα άτομα γίνονται σκουλήκια που ποδοπατούνται.

        14. Ανώνυμος

          ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗ! επιτέλους γμτ! Πεστε λοιπόν ως ΚΚΕ ότι “θα σας λιώσουμε γιατί τα άτομα είναι σκουλήκια όταν μπαίνουν σε κίνηση οι μάζες” και μην μιλάτε για “να φτιάξουμε μια κοινωνία στο μποϊ των ανθρώπων” και άλλα τέτια που τα εξεφτελίζετε και τα φέρνετε στο αχαμνό μποι σας!

          Ευτυχώς που κατέρρευσε ο ανύπαρκτος, τραγωδία που φρόντισαν τα εκεί ΚΚ και κατέρρευσε προς όφελος του καπιταλισμού. Και ευτυχώς που υπάρχει το ΝΑΡ. Να γιατί με βάση την αντίληψη και την μεθοδολογία που σας μαθαίνουν εκεί στο ΚΚΕ, και να μην υπήρχε το ΝΑΡ θα έπρεπε ΣΗΜΕΡΑ να φτιαχτεί: Μια σύγχρονη κομμουνιστική αντίληψη, η οποία θα πετάξει ΑΥΤΗ ακριβώς την νοοτροπία και την μεθοδολογία του ΚΚΕ στα σκουπίδια, είναι ΑΚΡΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ για την εργατική τάξη και τον λαό.

          Εμείς σας υποσχόμαστε λαθραναγνώστη ότι στον σοσιαλισμό θα σας αφήσουμε να μας κάνετε κριτική. γιατί ΑΝ γίνουμε ως κομμουνιστές σαν τα μούτρα σας, η νέα καπιταλιστική παλινόρθωση θα προέλθει μέσα απο εμάς!

          υγ: Στην Κούβα παρόλο που και εκεί κάνουν αναγκαστικές πια παραχωρήσεις στον καπιταλισμό, λειτουργεί και αναρχική ομοσπονδία νόμιμα αλλά και άλλες αριστερές ομαδοποιήσεις. Προφανώς, από την Κούβα κρατάτε μόνο τα μπλουζάκια με τον Τσέ.

        15. Ανώνυμος

          Αναρχικό κοινωνικό κέντρο στην Αβάνα. Οταν αφήνεις να συγκροτείται κριτκός δημόσιος λόγος από τα αριστερά, μπορεί και να γλιτώσεις την καπιταλιστική παλινόρθωση, ή το ακόμα χειρότερο να γίνεις ΕΣΥ ως Κ.Κ. η ατμομηχανή για την καπιταλιστική παλινόρθωση στην χώρα που κυβερνάς. ΑΚόμα και αν δεν τα καταφέρεις, μπορείς να αφήσεις πολύτιμες παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές, και να μην πάνε όλα στράφι όπως πήγανε στην ΕΣΣΔ και τις λοιπές λ.δ. Αυτή η σκέψη, αυτό το υλιστικό συμπέρασμα, είναι άγνωστο για το ΚΚΕ και τον λαθραναγνώστη.

          https://www.provo.gr/cuba-anarchist-centre-library/

        16. Ανώνυμος

          Και ένα σχόλιο για την σχέση κοινωνίας και επανάστασης: ΝΑΙ πάντα οι επαναστάσεις διαταράσσουν την ομαλότητα της καθημερινής ζωής. Και ναι πάντα οι επαναστάσεις κουβαλούν και ένα φορτίο βίας, διότι χωρίς βία, δεν αλλάζει η ιστορία. ΑΥΤΑ ΝΑΙ είναι νομοτέλειες.

          Ομως, το ΠΟΣΗ βία θα ασκηθεί, εναντίον ΠΟΙΩΝ και ΠΟΣΩΝ θα ασκηθεί, ΠΟΙΟΣ θα την ασκήσει και εξ ονόματος ΠΟΙΟΥ, είναι ΠΑΝΤΑ ανοιχτά πεδία και ερωτήματα, που μόνο η συγκεκριμένη ιστορική πράξη των ανθρώπων και των ομαδοποιήσεών τους, μπορεί να απαντήσει.

          Ο λαθραναγνώστης και το ΚΚΕ, όπως κάνουν σχεδόν παντού, ΤΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΟΥΝ και αυτά στο ιδεοληπτικό, γενικό και πρωτόγονο συμπέρασμα: ΟΣΟΙ δεν είστε μαζί μας (με το ΚΚΕ όχι γενικά με την εργατική τάξη κ τον λαό, ακόμα και αυτό το συγχέουν) θα σας λιώσουμε! ε, αυτό έκαναν και στον λεγόμενο υπαρκτό και κέρδισε τελικά ο καπιταλισμός. Ε, αυτό ΔΕΝ θα ξαναγίνει.

        17. Left G700

          Ώστε έτσι, San Rocco! Πιστεύεις ότι μόνο οι Ναρίτες (και ο Λένιν, που έχει γίνει σοφότερος στον αιώνα που πέρασε) τσινάνε με αυτά που έγραψε ο λαθραναγνώστης! Εντάξει τότε. Αφού το βλέπετε έτσι, καλά κάνετε και δεν συνεργάζεστε ούτε με τα άντερά σας…

        18. ένας

          Ναι, το τι “δε θα επιτρέψετε”, το είδαμε και στη ΜΑΡΦΙΝ, στο λουλουδάδικο της Καλλιδρομίου, στις πλατείες, από τα πολύ πρόσφατα.
          Σκέψου να είχατε και καμιά εξουσία…
          Αλλά κι αυτό το ξέραμε, και από τον καιρό των Εμπερτ-Σάϊντεμαν-Νόσκε….

        19. bol.

          Λαθραναγνώστης,πρώτον αυτό με τα άτομα που είναι σκουλήκια ,όταν κινείται το πλήθος,δεν είναι κομμουνιστικό αλλά ακροδεξιό .
          Δεύτερον οι μάζες δεν προτιμάνε πάντα το ρεφορμισμό αλλά όπως έδειξε η ιστορία πηγαίνουν και με την επανάσταση.Επαναστατικές συνθήκες όμως τώρα δεν έχουμε και έτσι δεν μπορούμε να μιλούμε για επανάσταση.Και η επανάσταση δεν είναι βέβαια ταλαιπωρία αλλά ανάταση και η πιό μεγάλη συμμετοχή του λαού που με αγαλλίαση θα βλέπει ότι πλησιάζει μια καινούργια εποχή όπου θα περάσει σ’ενα ανώτερο καθεστώς χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.Μ’αυτά που λες βλέπω μια απογοήτευση και έλλειψη εμπιστοσύνης στην επανάσταση.
          Τρίτον ο σοσιαλισμός ανέχεται ακόμα και τη διαλυτική κριτική.Εκείνο που δεν ανεχόταν ήταν το φραξιονισμό και τις εγκληματικές ενέργειες.Δεν μιλούμε βέβαια για τους χρουτσόφ ,μπρέζνιεφ που ήταν και οι δυο τους εγκληματίες και αντεπαναστάτες και κανένα σοσιαλισμό δεν οικοδομούσαν,αφού εφάρμοζαν την οικονομία …το σοσιαλισμό της αγοράς.
          Αυτά που λες τα εκμεταλλεύονται οι ναρίτες που εδώ και καιρό έκαναν μια θεαματική δεξιά στροφή και οδεύουν ολοταχώς προς συριζαίικες απόψεις.Πρόοδος με… αμερικάνους προστάτες αυτά είναι τα τελευταία μηνύματα που στέλλουν.

        20. λαθραναγνώστης

          Τώρα, αν πω εγώ ότι το αναρχικό κοινωνικό κέντρο στην Αβάνα, είναι τουλάχιστον υπό την εποπτεία των μυστικών υπηρεσιών της Κούβας, με ανάλογες διεισδύσεις, θα με καταγγείλετε σαν……κκε!

        21. Ανώνυμος

          ένας, ΤΙ είδατε στην Μαρφίν, στην Καλλιδρομίου ή στις πλατείες; ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΚΚΕς αναπαράγεις την γραμμή του ΣΚΑΙ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Καθημερινής για όλα αυτά; Ε;

        22. Ανώνυμος

          λεφτ, αυτα τα συμπερασματά σου, μονο μεσα στοκεφάλι σου υπάρχουν. Εφόσον τσινάς καιμεσύ με αυτά τα αντικομμουνιστικά και αντιανθρώπινα που έγραψε ο λαθραναγνώστης και πιστεύει το ΚΚΕ, δεν έχεις, παρά να τοποθετηθείς για αυτά.

        23. Ανώνυμος

          Αυτός ο μίστερ μπολ πρέπει να αισθάνεται πολύ ακυρωμένος! Οι σύντροφοί του εδώ μέσα, ο λαθραναγνώστης κλπ, λένε την ΑΛΗΘΕΙΑ για αυτό που πιστεύει το ΚΚΕ για το πολιτικό σύστημα μιας επαναστατημένης κοινωνίας, και τρέχει ο άμοιρος να τους μαζέψει!

          Αμοιρε μίστερ μπολ, καλά έκανε ο λαθραναγνώστης και μας υπενθύμισε ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους κομμουνιστές, στους ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ και τους αναρχικούς, ΠΟΙΟΣ είναι ο στόχος και ο ορισμός που έχει το ΚΚΕ για την επαναστατημένη κοινωνία: Οσοι είναι ενάντια στο ΚΚΕ, τους λιώνουμε! Και μετά, καπιταλιστική παλινόρθωση!

          Αμ δε! Μία φορά αφήσαμε η εργατική τάξη και ο λαός, την κρατική/κομματική γραφειοκρατία να κάτσει στο σβέρκο της εργατικής τάξης και στο τέλος να παλινορθώσει Η ΙΔΙΑ και τα κυβερνητικά ΚΚ τον καπιταλισμό! Δεύτερη δεν έχει!

        24. ένας

          20/09/2019 at 23:58
          Ο,τι είδε όλη η Ελλάδα: Κάποιες ζωές αθώων να ποδοπατιούνται σαν σκουλήκια! Από το δικό σας μπλόκ!
          Και δε με ενδιαφέρουν οι “διαφορές” σας με τον Σκάει. Είχε κι ο Πολλάκης τέτοιες.

        25. Ανώνυμος

          Είδε όλη η Ελλάδα να ποδοπατιουνται άνθρωποι απο το δικό μας μπλοκ; Του ΝΑΡ,; της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;; Πονηρούλη Ενας, την μπάλα στην εξέδρα πάλι! Λες ψεματα, για να γλιτώσεις την αλλήθεια που ΕΙΠΕ Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΚΕ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ! Ο,τι δλδ το ΚΚΕ βλέπει ΄ΟΛΟΥΣ τους άλλους ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, όλους τους ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ και τους ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ, που τυχόν θα ασκήσουν κριτική δημόσια και συλλογική εντός του πολιτικού συστήματος της επαναστατημένης κοινωνίας, ΣΑΝ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ που θα τα λιώσει το ΚΚΕ.

          Διότι όπως μας πληροφορεί το ΚΚΕ που έχει διαπαιδαγωγήσει ΕΤΣΙ εσένα, τον λαθραναγνώστη, τον αρετός, κλπ κλπ, “….όταν κινούνται οι μάζες, τα άτομα είναι σκουλήκια που τα λιώνουν οι μάζες”. Και όποιος διαφωνεί με το ΚΚΕ, θα λιωθεί.

          ΟΝΤΩΣ τα πιστεύει αυτά το ΚΚΕ. Και για αυτό, και να μην υπήρχε το ΝΑΡ, να μην υπήρχαν άλλοι αγωνιστές και δυνάμεις της κομμουνιστικής αριστεράς, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΣΗΜΕΡΑ να δημιουργηθούν! Διότι ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΤΟ ΚΚΕ, δεν είναι ο κομμουνισμός: Είναι μια γραφειοκρατική στρατοκρατική παπαριά, όπου οι διαφωνίες λιώνονται. Μπράβο σε όλους τους ΚΚΕδες που σχολιάζετε εδώ μέσα!

          Αλήθεια, πλιιιιζ μην ξεφτιλίζετε τον Ρίτσο ξεπατικώνοντας τον στα φεστιβάλ σας. Ούτε τον Χικμέτ. Ξεπατικώστε Μπέρια και Γιεζόφ. Αντε και Μπρέζνιεφ. Μέχρι εκεί είστε.

        26. λαθραναγνώστης

          Δείχνεις, λέει, στον ηλίθιο το φεγγάρι κι αυτός κοιτάει το δάχτυλο. Προσπαθώ να σας κάνω να καταλάβετε τις νομοτέλειες της επανάστασης κι εσείς σκούζετε, σαν υστερικά πεκινουά, για το politicaly incorrect παράδειγμα. Εντάξει, όχι σκουλήκια, αλλά μυρμήγκια, που είναι πιο καταξιωμένα ζωντανά στην αστική συνείδησή σας.
          Δείξτε τε μου μια επανάσταση, όπου δεν την πλήρωσαν αθώοι.
          Είτε κατά την ίδια την επανάσταση, είτε μετά, κατά την δικτατορία της νικήτριας τάξης, όποιον η επαναστατημένη κοινωνία, θεώρησε ότι την απειλεί, τον έλιωσε.

        27. bol.

          Άς πάρουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα.Οι Σμιρνόφ,Πρεομπραζένσκι,Ουφίμτσεφ δεν έκαναν απλώς διαλυτική κριτική μέσα στο κόμμα έκαναν και φραξιονισμό γι αυτό και αποβλήθηκαν.Έκαναν αυτοκριτική και επανήλθαν ,κανένας δεν τους συνέτριψε. Αμέσως μετά το 1932 ο Σμιρνόφ ήταν μέλος της επιτροπής για τη βαριά βιομηχανία,ο Πρεομπραζέφσκι της ελαφριάς και ο Ουφίμτσεφ μέλος της γενικής διεύθυνσης της χημικής βιομηχανίας.Άρχισαν όμως και πάλι το φραξιονισμό και τις συνωμοσίες για εγκληματικές ενέργειες.Δεν είναι μόνο ότι έστειλε ο Πρεομπραζένφσκι για παράδειγμα ανοιχτό γράμμα με το οποίο κατάγγελλε την πολιτική του κόμματος αλλά μετείχαν και σε παράνομες φράξιες και συνωμοτούσαν ,γι’αυτά δεν θα επανέλθουμε μπορεί να διαβάσει κανείς και τα τροτσκιστικά τετράδια αρ.72 όπου εκεί γράφεται αναλυτικά τι γινόταν.Τότε και μόνο τότε και σε άμεση συνάρτηση με τη δολοφονία του Κύροφ επενέβησαν τα αρμόδια όργανα και πήρε ο καθένας αυτό που του αξίζει.
          Ακόμα και την περίοδο του πολέμου γινόταν οξεία αντιπαράθεση ακόμα και για στρατιωτικά ζητήματα,αυτά αναφέρει ο Ζούκοφ στα απομνημονεύματα του.Η κριτική και αυτοκριτική είναι απαραίτητα και μέσα στο κόμμα και μέσα στην κοινωνία του σοσιαλισμού.
          Όσο για την ταλαιπωρία στην επανάσταση..εντάξει συμφωνούν και ο συριζα,το πασοκ και η νδ.

        28. ένας

          Βεβαίως και είναι το δικό σας μπλοκ, γατάκια!
          Μαζί δεν είσασταν στον “Μαύρο Δεκέμβρη”, που καίγατε την Αθήνα και σπάγατε τζάμια! Μαζί δεν είστε, όλο αυτό το ομογενέστατο τουρλού, σε κάθε σημαντική δημόσια εκδήλωση, διαδήλωση κλπ.; Μεθαύριο στο Πολυτεχνείο όλοι μαζί δε θα είστε πάλι;
          Οχι να αθροίζουμε τα νούμερα, όποτε μας βολεύει, π.χ. για να δείξουμε μεγάλη συμμετοχή, και …να τα διαιρούμε, όταν προκύπτουν οι συνέπειες!
          Για εξηγείστε μας γιατί τα τζάμια είναι δείγμα …”επαναστατικότητας” και τα θύματα της Μαρφίν όχι!
          Τζαναμπεντιές!

        29. Ανώνυμος

          αστο λαθραναγηνώστη. Ούτε το σώζεις, ούτε το σώζετε! Θες απάντηση στο ΑΝ υπηρξε επανάσταση που δεν την πλήρωσαν αθώοι; Δεν είναι ;αυτό το ερώτημα και ούτε τεθηκε αυτό από εσένα.

          Ναι, στην επανάσταση, επειδή υπάρχει βιαιη διατάραξη ή/και ανατροπή των πάντων (της καθημερινότητας, του κοινωνικού συστήματος, της πολιτικής όπως την ήξερε η κοινωνία κλπ), θα σκοτωθούν και αθώοι. ΔΕΝ είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ΑΝ η χ πολιτική δύναμη που συμμετέχει σε μια επαναστατική διαδικασία, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ Ή/ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑ/ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ με τις δικές της θέσεις και πράξεις, σαν μια διαδικασία όπου πρέπει να λιωθύν τα άτομα ή οι πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν αυτές τις διαφωνίες! ΑΥΤΟ είναι το θέμα!

          Και σε αυτό το θέμα σου απάντησα ότι, η αντιπαράθεση με πολιτικές δυνάμεις και άτομα τα οποία προσπαθούν έμπρακτα να ανατρέψουν την επανασταση ναι, εμπεριέχει και σκληρή καταστολή. ΟΜΩΣΗ η δημόσια αντιπαράθεση με άλλες κομμουνιστικές ή αριστερές πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πολιτικά έχουν άλλη αντίληψη και ασκούν δημόσια κριτική, ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥς! Εκεί στο ΚΚΕ όλα αυτά τα τσουβαλιάζετε σε δύο πρωτόγονες αντιλήψεις:

          α. Θεωρείτε ότι ΚΑΘΕ δημόσια διαφωνία, κάθε δημόσια κριτική συλλογική ή ατομική, ΣΥΝΤΡΙΒΕΤΑΙ και τα άτομα λιώνονται σαν σκουλήκια (ή σαν μυρμήγκια γουατ έβερ). ΑΥΤΟ μάθατε από τον ανύπαρκτο σοσιαλισμό.

          β. Θεωρείτε ότι, κάθε διαφωνία με την διή σας θέση, την θέση του ΚΚΕ δηλαδή, συνιστά διαφωνία ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ και τον λαό! Εχετε αυτοχριστεί και το λέτε για να πειθεστε μεταξύ σας, ότι το ΚΚΕ είναι ο μοναδικός εκφραστής, και μάλιστα του ….συνόλου του λαού και της εργατικής τάξης!

          ΑΥΤΑ πιστεύετε για το πολιτικό σύστημα της επαναστατημένης κοινωνίας και για την διαχείριση της καθημερινής πολιτικής συζήτησης και πράξης! ΑΥΤΑ έγιναν και στις χώρες του ανύπαρκτου, ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. Ε, αυτή η νοοτροπία είναι αντικομμουνιστική και για τα σκουπίδια.

        30. Ανώνυμος

          Η επαναστατημένη κοινωνία πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της από την αντεπανάσταση, ΟΧΙ από την δημόσια έκφραση είτε ατομική, είτε συλλογική μιας διαφορετικής πολιτικής πρότασης! Επίσης, όποιος έχει άλλη πολιτική άποψη είτε από το ΚΚΕ, είτε από το ΝΑΡ, είτε από τα μουλου, κλπ, δεν είναι σώνει και ντε αντιδραστικός και αντεπαναστάτης! Ούτε γίνεται αντεπαναστάτης αν θέλει να την εκφράσει δημόσια και συλλογικά! Αυτη η νοοτροπία που θεωρεί την δημοσια ατομική ή συλλογική έκφραση αντίθετης άποψης σώνει και ντε αντεπαναστατική, είναι ηλίθια, δεν πατά στην πραγματικότητα και βοήθησε την πραγματικη αντεπανασταση να κερδίσει στην ΕΣΣΔ.

        31. Κώστας

          Λαθραναγνώστη αυτό με τα σκουλήκια που είπες δεν έχει προηγούμενο σε καμία επανάσταση, σε καμία πολιτική τάση της κοινωνικής χειραφέτησης. Είναι η κουλτούρα της αντεπανάστασης, είναι η κουλτούρα του κρατικού κομμουνιστικού κινήματος, και ακόμα χειρότερα, είναι μια διαστροφή της. Ποτέ ένα επαναστατικό κόμμα δεν διαπαιδαγώγησε τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του πως οι άλλες τάσεις, οι αλλες επαναστατικές ή αν προτιμάς μισοεπαναστατικές τάσεις, είναι σκουλήκια.Μάλιστα λες δεν είναι οι πεποιθήσεις τους και οι κοινωνικές τους πρακτικές, αν προσπαθείς να διατυπώσεις κάποιο επιχείρημα για το τι εκφράζουν ταξικά, λες ότι τα ίδια τα άτομα είναι σκουλήκια και μας απειλείς ευθέως με … θάνατο από την …μάζα, ή το …πλήθος, δεν θυμάμαι, τι είπες.

          Και επειδή, εσχάτως, παρουσιάζεστε και ως “σταλινικοί” ούτε καν με το ΚΚΣΕ και το ΔΚΚ επί Στάλιν δεν έχει κάποια σχέση η πολιτική κουλτούρα των χουλιγκάνων κάφρων που παράγει το ΚΚΕ. Ήταν το ΔΚΚ επί Στάλιν που έκανε τα ΛΜ, και όχι, δεν ήταν μόνο μια τακτική κίνηση που το ΔΚΚ .. αναγκάστηκε να συνεργαστεί με … σκουλήκια. Ήταν ο Στάλιν που συμβούλευε τον Μάο για τον πολυκομματισμό στην Κίνα, ήταν το ΔΚΚ που χάραξε τα πολιτικά συστήματα των ΛΔ ως πολυκομματικά, μετά τον ΒΠΠ. Ήταν το ΚΚΙ που πολέμησε ώμο με ώμο με τους αναρχικούς τον φασισμό, ήταν το ΚΚΕ που έκανε το ΕΑΜ με άλλες δυνάμεις κι όχι, όλοι αυτοί δεν τα έκαναν σκεπτόμενοι πως, τι να κάνουμε, τώρα συνεργαζόμαστε με τα σκουλήκια και όταν νικήσουμε ΤΣΑΑΑΑΚ, θα τους σκοτώσουμε. Είναι άλλη συζήτηση το αν και το πως σε όλα αυτά έμπαινε η σύγχυση τακτικής και στρατηγικής και μια αντίληψη ταξικής συνεργασίας από την πόρτα, ή το παράθυρο (το δεύτερο λέω εγώ) και άλλη συζήτηση πως όποιος δεν είναι ΚΚΕ είναι σκουλήκι και θα βγει από την μέση ως φυσικό πρόσωπο.

          Συγνώμη αλλά αυτό όχι μόνο δεν είναι αριστερό, κομμουνιστικό, χειραφετητικό, αυτό είναι μια σκληροπυρηνική ακροδεξιά άποψη. Και αυτός ο όρος είναι επιεικής, ένα νορμάλ ακροδεξιό κόμμα και τα μέλη του δεν απειλούν έτσι, τόσο χύμα, την ίδια την ζωή πολιτικών αντιπάλων τους όταν έρθουν στα πράγματα.Το να σου πω να ζητήσεις συγνώμη δεν έχει νόημα γιατί αυτοί είστε, δεν είσαι εσύ μόνο, είναι τόσο βαθιά η ανθρωπολογική μετάλλαξη σας, αυτο πιστεύετε Αυτο περιμένετε, όταν θα έρθετε στα πράγματα να μας λιώσετε σαν σκουλήκια.

          Κώστας

        32. Ανώνυμος

          Είναι σοσιαλισμός και κομμουνισμός το να πιστεύουμε ότι οι διαφωνίες συντρίβονται, και τα άτομα λιώνονται σαν σκουλήκια; είναι αυτό σοσιαλισμός; Θέλουμε αυτό το όραμα για το μέλλον; Δηλαδή άμα έχω άλλη άποψη από τα κόμματα που κυβερνούν στον σοσιαλισμό, και την πω δημόσια θα με λιώσουν σαν σκουλήκι ή σαν μυρμήγκι;

        33. Ανώνυμος

          Ποια κοινωνική νομοτέλεια -οχι του ΚΚΕ νομοτέλεια αλλά κοινωνικη- λέει ότι “όταν μπαίνουν σε κίνηση οι μάζες ποδοπατούν τα άτομα που θα διαφωνήσουν , σαν σκουλήκια”; Ο Κάμενεφ κ ο ζηνοβιεφ που έφτασαν στο άκρον στον της αντίθεσης στην σχεδιαζόμενη εξέγερση του Οκτώβρη του 17, από τους μπολσεβίκους όντας μάλιστα κ μέλη της κε και δημοσιοποιώντας στον τύπο τα σχέδια της εξέγερσης, επανήλθαν στο κόμμα αυτό ξανά κ μάλιστα κ στην κε, αμέσως μετά τη νίκη του Οκτώβρη ναι ή όχι; Και με πρόταση του ίδιου του Λένιν;

          Ποια λοιπόν κοινωνική κ όχι του ΚΚΕ ξανατονιζω κοινωνική νομοτέλεια μας λέει ότι “όταν μπαίνουν σε κίνηση οι μάζες τα άτομα που θα διαφωνήσουν λιώνοντας σαν σκουλήκια”?

        34. Ανώνυμος

          Ένας, προκειμένου να υπερασπίσεις το ΚΚΕ, γράφεις ψέματα υιοθετώντας όλα τα επιχειρήματα του σκάει της καθημερινής, του ΠΑΣΟΚ κ της ΝΔ . Δεν πέρασες ούτε απέξω από την εξέγερση των νέων κ έχεις κ -αντικομμουνιστικη- άποψη. Όχι λοιπόν, δεν είμασταν όλοι μαζί τον Δεκέμβρη του 08. Την μαρφιν την έκαψαν ασφαλιστές κ όχι το νεολαιιστικη κίνημα!

        35. λαθραναγνώστης

          Κώστα παιδί μου, αισθάνεσαι απειλούμενος? Μην ανησυχείς, δεν κινδυνεύεις να σε λιώσει το πλήθος σαν σκουλήκι (ή μυρμήγκι – διάλεξε ότι θες). Αυτοακυρώνεσαι μόνος σου, οπότε δεν έχεις ελπίδα να γίνεις ήρωας.
          Στη Γαλλική επανάσταση πάντως, οι περίφημες “ψαρούδες” (poisardes – https://www.alamy.com/stock-photo-march-of-the-poissardes-or-market-women-to-versailles-on-5th-october-113044770.html) της ψαραγοράς του Παρισιού, με την ίδια ευκολία που ξεκοίλιαζαν τα ψάρια και τους έκοβαν τα κεφάλια, ξεκοίλιαζαν και αυτούς που τους θεωρούσαν “εχθρούς του λαού” Και δεν ήθελε και πολύ να θεωρηθεί κανείς “εχθρός του λαού”. Μετά, όταν …….ηρέμησαν τα πράγματα, ανέλαβε ο ……… “θείος Μαξιμιλιανός, με την υψηλή τεχνολογία της εποχής! Λεφτ, τ ακούς?
          Εν τάξει λοιπόν, στη Γαλλική επανάσταση, δεν τους πατούσαν σαν σκουλήκια, αλλά τους ξεκοίλιαζαν σαν ψάρια.
          Γιατί τις επαναστάσεις, δεν τις κάνουν …..”συλλογικότητες διανοουμένων”(!), αλλά αγριεμένος λαός που δεν έχει να χάσει τίποτα, εκτός από τις αλυσίδες του.

        36. Κώστας

          Λαθραναγνώστη την τελευταία φορά που ο λαός ήταν αγριεμμένος εσείς ήσασταν απέναντι του και κάνατε αλυσίδες για το ιερό σας κοινοβούλιο. Οι απειλές σου λοιπόν σε αυτή την κατηγορια εντάσσονται έτσι κι αλλιώς. Και ναι γενικά δεν υπάρχει νομοτέλεια πως ο λαός θα νικάει, και το 10-15 τον νικήσατε έτσι κι αλλιώς. Θα ήμουν αιθεροβάμων αν δεν μέτραγα καθόλου τις απειλές του κράτους και των υποτακτικών του.

          Κώστας

        37. bol.

          Εσύ λαθραναγνώστη,διάβασε τι έγραψες,είπες για μετεπαναστατικό καθεστώς,όπου δεν θα υπάρχει ανοχή για διαλυτική κριτική,αυτά δεν έγραψες;
          Και όμως ο Στάλιν ανεχόταν τη διαλυτική κριτική του Τρότσκι και της λεγόμενης αντιπολίτευσης,και τόνιζε ότι δεν τους διαγράφω απ το κόμμα.Αυτά βέβαια μέχρι το 1927,από κει και πέρα τάχουμε γράψει κατεπανάλειψιν τι έγινε.
          Γι αυτό και δεν σε συμφέρει να μιλάς για εκείνη την περίοδο αφού δεν έχετε καμιά σχέση με τον Στάλιν βέβαια,μόνο τη φωτογραφία του έχετε για ψηφοθηρικούς λόγους.
          Κι άστα ψάρια ήσυχα,εσείς είσαστε με την αντεπανάσταση..η επανάσταση είναι άλλο πράμα απ αυτά που εσύ μας περιγράφεις.Η πρακτική σας εξάλλου αυτό αποδεικνύει.Αποδεικνύει ότι εσείς παλεύετε για να καταστείλετε,να εμποδίσετε την επανάσταση,εξάλλου όπως γράφεις ..έχει κόστος και ταλαιπωρία.

        38. λαθραναγνώστης

          Ναι Κώστα. Σας χάλασε το ΠΑΜΕ την έφοδο στα…..Χειμερινά ανάκτορα……
          Κι έτσι για την πλάκα της υπόθεσης, όλες τις υπόλοιπες μέρες, η Βουλή ήταν εκεί που ήταν, αφύλακτη. Γιατί δεν πήγατε να την καταλάβετε? Χάθηκε το επαναστατικό σας “momentum” που λέει κι ο Αλέξης?

        39. Ανώνυμος

          Να θυμίσω ότι, οι μάζες τέθηκαν σε κίνηση τον δεκεμβρη του ’08, το ΝΑΡ, και οι περισσότερες αριστερές και αναρχικές πολιτικές δυνάμεις. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ και στήριξαν ΑΥΤΉ την εξεγερση των νέων. Το ΚΚΕ ΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ και ΕΝΑΝΤΙΟΝ αυτής της εξέγερσης των νέων, βρίζοντας την παρέα με τα καθεστωτικά ΜΜΕ και κόμματα, και ΚΑΜΜΙΑ μάζα δεν το έλιωσε σαν σκουλήκι όπως πιστεύει και θα κάνει ο λαθραναγνώστης ως ΚΚΕ.

          Το 2010-11 είχαμε μια μεγάλη αφύπνιση του λαού αυτή την φορά με τις λαϊκές συνελεύσεις ανα την Ελλάδα και το λαϊκό κίνημα των πλατειών, εναντίον του μνημονίου που μας επεβαλλε το ελληνικό και ευρωπαικό κεφάλαιο/κράτος. Και πάλι το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι περισσότερες αριστερές δυνάμεις συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ στάθηκε και ΠΑΛΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ αυτού του λαϊκού κινήματος, βρίζοντας το με χυδαίες εκφράσεις που τις έλεγε μαζί με όλα τα καθεστωτικά κόμματα και ΜΜΕ. Και πάλι, παρόλο τέθηκαν σε κίνηση τεράστιες μάζες που το ΚΚΕ τις έβριζε, κανένας δεν έλιωσε τους ΚΚΕδες σαν σκουλήκια όπως θα κάνει ο λαθραναγνώστης ως ΚΚΕ.

          Μήπως αυτή η νομοτέλεια βρίσκεται τελικά στο κεφάλι του λαθραναγνώστη και του ΚΚΕ που αντιλαμβάνεται την ταξική πάλη και την επανάσταση ΑΝ και όποτε αυτή έρθει, σαν μια διαδικασία που “όποιος δεν είναι με το ΚΚΕ τον λιώνουμε σαν σκουλήκι”;

        40. Κώστας

          Λαθραναγνώστη κανείς δεν είπε για κατάληψη, σε ευχαριστώ που τρολλάρεις τόσο πολύ και δείχνεις πως δεν έχεις τι να πεις Ψηφιζότανε στην Βουλή κάποιο πολυνομοσχέδιο, αν θυμάμαι καλά για κάποια δόση Τα υπουργεία ήταν υπό κατάληψη τα περισσότερα, και το ΠΑΜΕ με το ΚΚΕ, απλά, διαφωνούσανε με τον πολιτικό τόνο και στόχο “Να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο” γιατί αν δεν παίρναμε την δόση θα χρεοκοποούσαμε και θα μπαίναμε σε περιπέτειες σε ότι αφορά το ευρώ που το ΚΚΕ λέει πως όσο έχουμε καπιταλισμό δεν πρέπει.

          Τι έγινε λοιπόν ? 2 κομματικοί στρατοί, που είχαν εσωτερικές-εξωτερικές σχέσεις με την εξέγερση του λαού, δηλ είχαν και δεν είχαν, κανονισαν … ραντεβού στο Σύνταγμα σαν σύνδεσμοι χουλιγκάνων. Έχει τρομερή σημασία να αφουγκραστούμε την πολιτική συγκυρία. Το ΠΑΣΟΚ έπεφτε τάχιστα, ο λαός ήταν εξεγερμένος, η ΝΔ παρίστανε την αντιμνημονιακή, το ΚΚΕ ήταν σε διψήφια ποσοστά αλλά έλεγε πως ο κόσμος πρέπει να κάτσει ήσυχα, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 4% και πρακτικά ανύπαρκτος από το όλο κίνημα. Εϊμαστε λίγες μέρες πριν το εξαγγελθεν δημοψήφισμα για το μνημόνιο 2 για το οποίο το ΚΚΕ δεν είπε πως δεν πρέπει να έρθει αλλά εξήγγειλε την ίδια στάση που είχε και στο μνημόνιο 3 δηλ άκυρο, λευκό αποχή. Αυτή ήταν η “αριστερά” με την οποία η αναρχία έδωσε ραντεβού θανάτου γιατί έκανε την ορθή πολιτική εκτίμηση πως ο λαός δεν θα νοιαστεί αν αυτή η αριστερά, που θα φυλάει την Βουλή, δεχτεί επίθεση. Σε αυτό το σκηνικό, σε μια πορεία και συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων λαού που αδιαφορούσαν για την σύγκρουση των 2 κομματικών στρατών, τα ΜΑΤ δολοφόνησαν με χημικά έναν αγωνιστή του ΠΑΜΕ. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε στην Βουλή πως το ΚΚΕ … δεν σκοπεύει να το κάνει θέμα.

          Αυτό είναι το χρονικό του Οκτώβρη του 11 λαθραναγνώστη. Μια αντιπαράθεση του λαού με το κράτος για το πολυνομοσχέδιο, και κατ επέκταση τα μνημόνια, με μια μερίδα της αριστεράς και του κινήματος να λένε πως εδώ που τα λέμε πρέπει να περάσει.

          Για αυτο λοιπόν όταν έρθετε στα πράγματα θα μας ξεπαστρέψετε σαν σκουλήκια.

          Κώστας

        41. bol.

          Βρε-βρε και πάλι το αφήγημα της παπαρήγα για τα χειμερινά ανάκτορα…βέβαια εσείς παίζατε το ρόλο της αστυνομίας και μετά σαν …συνεπείς επαναστάτες.. επιχειρήσατε με τα ματ.Το βράδυ βγήκε η παπαρήγα στον ζούγκλα για να τα μαζέψει..η ουσία είναι ότι βρισκόσασταν σε συνεχή συνεννόηση με την αστυνομία.
          Τις προηγούμενες μέρες η παπαρήγα πριφανευόταν για τα ..μπράτσα του παμε..τα οποία έδειξαν τη δύναμη τους βαρώντας με τα ματ τους διαδηλωτές βεβαίως-βεβαίως.

        42. Σ.Τ.

          @29.bol
          Μην γράφετε βλακείες.
          Ο Στάλιν δεν είχε την δύναμη στα ’27 να σκοτώσει τον Τρότσκι. Έπρεπε να συμμαχήσει με τις άλλες φράξιες που είχαν δύναμη στο κόμμα. Υπήρχε η φράξια των Ζηνοβιεφ Κάμενεφ και ο Μπουχάριν.

          Οταν απέκτησε δύναμη ο Στάλιν πρώτα εξολόθρευσε την φράξια Κάμενεφ ζηνοφιεφ και τότε έφαγε και το πρωτοπαλίκαρο του τον Γιαχοντα που ήταν υπεύθυνος για την προβοκάτσια Κίροφ και όλη την κατασκευή ενόχων (Ραντεκ κτλ κούφιες κατηγορίες σαν τροτσκιστές άνθρωποι που είχαν πολεμήσει με λύσσα τον Τρότσκι ) και ύστερα σε τρίτη φάση τον Μπουχάριν, τους στρατηγούς και τελικά και τον ίδιο τον Γεζωφ, που ήταν επικεφαλής των τριαδών της μυστικής αστυνομίας. Τα ξέρετε αυτά φυσικά, αλλά τα αποκρυβετε για να αγιογραφειτε τον Στάλιν, ο οποίος σύμφωνα με κάποιους έκανε το μεγαλύτερο κακό στην κομμουνιστική υπόθεση παγκόσμια.

        43. Ανώνυμος

          Επίσης Ι.Α., η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτέλεσε μια σοβαρή μετωπική προσπάθεια η οποία έδωσε πολλά όπως πχ ενίσχυσε τα λαϊκά κινήματα , τους εργατικούς αγώνες όπου κ όπως μπόρεσε. Τόσο με έμψυχο δυναμικό όσο και την προβολή των ριζοσπαστικών, αντικαπιταλιστικών θέσεων της. Απέτυχε μέχρι στιγμής στο να μπορέσει έμπρακτα να συμβάλλει στην εμφάνιση μιας σύγχρονης κομμουνιστικής αριστεράς κ ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προτάγματος κ προγράμματος . Όπως απέτυχε μέχρι σήμερα να δώσει έμπρακτο υπόδειγμα για την ουσιαστική κ γόνιμη μετωπική συνεργασία πολιτικών δυνάμεων.

          Αλήθεια Ι.Α., το ΚΚΕ ΠΟΥ κ ΤΙ πέτυχε προς όφελος του λαού κ της εργατικής τάξης όλα τα τελευταία 10 κ βάλε χρόνια;

          Έμπρακτα ε, κ όχι στα λόγια κ τα συνθήματα κ τα ευχολόγια που μας έχετε συνηθίσει κ μπαφιασει!

        44. Left G700

          San Rocco, σε όλα αυτά που λες δεν απέτυχε μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Απέτυχε και το ΝΑΡ. Και κυρίως αυτό μάλιστα, γιατί το ΝΑΡ ήταν αυτό που σήκωσε πρώτο-πρώτο τη σημαία τής ανανέωσης του κομμουνιστικού κινήματος “από τα αριστερά”.

          Άμα είναι να τα λέμε, να τα λέμε όλα!

        45. Ανώνυμος

          Left μου δεν κρύβουμε λόγια. Κ το ΝΑΡ πρέπει να δει πως θα το παει από δω κ πέρα!

          Αν να δεις πόσο απέτυχε η λαε η το αριστερό σου ρεύμα! Κ από αναστοχσδμο μάλλον τζιφος.

          Για το ΚΚΕ τα ειπαμε

        46. πικαπα

          Φίλε. Ι.Α., να στα πω σε σένα, να τ ακούσουν κι οι άλλοι. Σε σένα, καθώς τα λες εδώ λίγο πιο κουλαριστά από άλλους. Να διευκρινίσω πρώτα πως έχω κατ επανάληψη πει εδώ πως το ΝΑΡ, (και οι άλλοι) έχουν _νομιζω_ προ πολλού ξεπεράσει το εύλογο διάστημα που θα τους καθιστούσε κυοφορούντες, ή έστω ωφέλιμους ως ταυτότητα, και είναι προ καιρού για την ανακύκλωση. Ενώ αντίθετα για το Κκε, παρά τη σαφή μη ταύτιση και τις πάμπολλές διαφωνίες μου, έχω πει πως αν μη τι άλλο -και ελλείψει πραγματικά άλλων- συνιστά μια ελάχιστη έστω υπαρκτή και εφικτή δύναμη, συμβολική και ελαφρώς πρακτική. Αν και βέβαια καταφανώς ανήμπορη για τα ουσιώδη μιας ανάκαμψης του κινήματος. Βέβαια, όλα παίζουν στη πορεία του φθοροποιού χρόνου!

          Αλλά αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι τα τέτοιου είδους επιχειρήματα. “αποδείξεις” και “ντοκουμέντα” καταδίκης των ΝΑΡ και άλλων, συνήθως είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά, συχνά είναι είτε ανακριβή, αστεία, ασήμαντα είτε παραπλανητικά, και πάντως ανεπαρκή και ακατάλληλα για να προσδιορίσουν το “ποιόν” τους…

          Υπάρχουν κάποια άλλα σοβαρότερα, αλλά αν τα αναπτύξεις θα δεις ότι κάποια από αυτά τα σοβαρά, αρχίζουν να αφορούν και το βίο του ΚΚΕ.

          Το σημαντικότερο όμως είναι ο συνδυασμός της τραβηγμένης από τα μαλλιά “ντοκουμεντολογίας” περί της “συστημικότητας” των ΝΑΡ και των άλλων, με την απουσία ουσιωδέστερης συγκροτημένης κριτικής. Η οποία κριτική αν ήταν ουσιώδης, θα προϋπέθετε βέβαια και την τεκμηριωμένη αυτοκριτική σας, για σας ειλικρινά, πράγμα που σαφώς και πεισματικά δεν υπάρχει.

          Η όλη υπόθεση έτσι εδώ αυτής της κακομοίρας της αντιπαράθεσής σας ανακυκλώνει εκατέρωθεν μια καρακραγμένη ξεκατινίαση, που δεν περιποιεί τιμή για κανέναν από τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Ως σαφώς και εντελώς ανισόμετρα μεγαλύτερο, το ΚΚΕ είναι αυτό που βασικά εκτίθεται με τέτοια αντιπαράθεση: Ως πρακτικοί άνθρωποι, δεν θα επικεντρώσουμε ότι φταίει ο Χατζηπετρής (που είναι το ΝΑΡ και οι άλλοι). Ακόμη δε και όταν αναπτύσσετε σοβαρότερα κείμενα, είναι παροιμιώδης η εξάρτησή σας από “βιβλικές” επαναλήψεις και αναμασήματα (κλασσικών γραπτών, λογικών και ορολογιών εν είδη απαγγελίας και απομίμησης της βίβλου), και εμφανίζεστε έτσι ανήμποροι να λάβετε μέρος σε σύγχρονες γόνιμες επεξεργασίες, μαζικής απεύθυνσης. Η ευρέως διαδεδομένη αίσθηση της “κασέτας” δεν είναι παντα άδικη. Αυτή η άχαρη κατάσταση όμως δεν αποδεικνύει αυτομάτως ούτε τα δίκια σας ούτε τον ορθολογισμό, ούτε και την ορθοδοξία σας. Το δε γεγονός ότι τα ΝΑΡ και τα υπόλοιπα, σε μεγάλο βαθμό απλώς αποτελούν _νομιζω_ αλλοιωμένα θραύσματα των πεισματικών ελαττωμάτων σας, χωρίς το θετικό της υπαρκτής μαζικότητάς σας, σαν γεγονός καθαυτό, δεν είναι αρκετό για να σας δικαιώσει. Ο κόσμος είναι μεγάλος, πολύ μεγαλύτερος από το παρόν μπλογκ. Αλλά αδυνατείτε να τον προσεγγίσετε.

          Και φυσικά -last but not least- αδυνατείτε να συστήσετε μια δική σας κατάσταση , όπου θα επιτύχετε, αντί μονίμως φιλοξενούμενοι, εσείς πλέον να φιλοξενείτε έναν τέτοιο αντίστοιχο έστω ανεπαρκέστατο διάλογο της γαλαρίας με τους “άλλους”. Ενώ λογικά θα ανέμενε κανείς εσείς να μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε τέτοια task καλύτερα και με περισσότερους.

        47. Left G700

          Φίλε πικάπα, είπες με πιο πολλά λόγια αυτά που κι εγώ κάποτε έλεγα, αλλά κάποια στιγμή κουράστηκα και τα παράτησα. Τώρα πια, αυτή τη νοοτροπία (που είναι ενδημική εντός τής Αριστεράς, δεν αφορά μόνο τους φίλους τού ΚΚΕ) τη σαρκάζω με τον εξής υποθετικό, αλλά καθόλου εξωπραγματικό “διάλογο”:

          — Ρε σεις! Είσαστε προδότες!

          Εμείς είμαστε οι προδότες;;; Εσείς είσαστε οι προδότες!

          Τα λέμε (και κλαίμε…)

        48. πικάπα

          φίλε λεφτ, το λέω σε μένα για αυτοθεραπεία: Καμιά φορά πέφτουμε όλοι στη λούμπα του καρακραγμένου ξεκατινιάσματος, ρίχνοντας την όποια καρδάρα που με κόπο έχουμε καταφέρει να μαζέψουμε σταλιά σταλιά. Η ζημιά είναι μάλλον μεγαλύτερη από όσο ίσως νομίζουμε.

        49. Left G700

          Φίλε πικάπα,

          Εγώ, πάντως, στα τόσα χρόνια που σε ξέρω διαδικτυακά (και είναι κάμποσα), δεν σε έχω ποτέ –μα ποτέ– να πέφτεις «στη λούμπα του καρακραγμένου ξεκατινιάσματος», έτσι που να μπορεί να πει κανείς ότι σου αξίζει έστω και στο ελάχιστο αυτή η υποτιμητική έως περιφρονητική προσφώνηση «Κυρ πικάπα»

          Άλλο αυτοθεραπεία, άλλο ανοχή σε απαράδεκτες νοοτροπίες και πρακτικές που συντέλεσαν σε πολύ σημαντικό βαθμό στην απαξίωση της όλης Αριστεράς στα μάτια τών ανθρώπων.

          Τα λέμε

        50. Left G700

          ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

          δεν σε έχω ποτέ –μα ποτέ– να πέφτεις = δεν σε έχω δει ποτέ –μα ποτέ– να πέφτεις

        51. ένας

          Κυρ Πικάπα, νομίζω πως αδικείς τον Ι.Α για το συγκεκριμένο, και μάλλον το αξιοποιείς, δεν ξέρω πως, για να του φορτώσεις πολλά, που δεν του ανήκουν, ίσως στα πλαίσια της συλλογικής ευθύνης.
          Αλλά και για κείνα τα άλλα, έχω να σου πω: Είναι εύκολο να επικρίνεις φιμωμένους…..
          Κόκκινα blog είχαμε πολλά και έχουν μείνει κάμποσα, που πια ατονούν ελλείψει αντιλόγου. Ηταν πολύ πιο ελεύθερα από την “Π”. Τούτο δω επιζεί εν πολλοίς χάρη στους …κουουέδες και θα το μαράνει η φίμωσή τους. Κάποια στιγμή θα βαρεθούν.

        52. kokkiniotis Post author

          Είναι προκλητικό να μιλάς για φίμωση των υποστηρικτών του ΚΚΕ από την Παντιέρα.

        53. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πραγματικά ευρηματικό επιχείρημα. Όλοι επιζούμε επειδή μας δίνετε αξία με το να μας τη λέτε. Ε τότε μην είστε τόσο λαρτζ ρε παιδί μου.

        54. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Αρνήθηκε ο κκες τη συλλογική ευθύνη. Εξαιρετικά ενδιαφέρον.

        55. πικάπα

          Φίλε ένας, δεν είμαι κριτής, αλλά ένας ψιλοάσχετος, πλην τίμια ενδιαφερόμενος. Στον φίλο Ι.Α. είπα πως του τα λέω να τ ακούν κι οι άλλοι, του τα λέω γιατί τα είπε πιο κουλαριστά.
          Για τα κόκκινα μπλογκ που δεν πάνε καλά όπως και άλλα πράματα που δεν πάνε καλά, η κατάληξη δεν μπορεί να είναι πως φταίνε οι άλλοι. Κατά μία γενική έννοια, πάντα θα φταίνε και οι άλλοι, ή κυρίως οι άλλοι, ή ακόμη και μόνον οι άλλοι. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα καλεί εσένα συγκεκριμένα να το λύσεις.
          Το θέμα πολύ ευρύτερο από τα κατατεμαχισμένα και πρακτικώς ασήμαντα μπλογκ. Κάνοντας μια ακόμη εντελώς προχειροπερίληψη, η συζήτηση χρειάζεται να μετατοπιστεί τόσο σε πολύ ευρύτερο ακροατήριο, όσο και σε πιο εύληπτο, πρακτικό και μαζί θεμελιώδες αντικείμενο. Η μεθόδευση, προσέλκυση και δημιουργία κάθε δυνατού ευρύτερου ενδιαφέροντος, όσο και λογικών αποτελεσμάτων, στο “γιατί σοσιαλισμός” (Τι και γιατί σοσιαλισμός) είναι λέω ζωτικής σημασίας (παράλληλα με τον πάντα δύσκολο χειρισμό της συγκυρίας). Πρόβλημα. Πως το λύνεις;

        56. Left G700

          Εγώ, πάντως, την άνοιξη του 2016, που έτυχε να έχω συχνή, σχεδόν καθημερινή, παρουσία στο Σφυροδρέπανο (το Κουκουέδικο μπλογκ εκείνη την εποχή με τους πιο πολλούς σχολιαστές και τον πιο «ζωντανό» διάλογο) «επέζησα» 29 ημέρες ακριβώς (πάλι καλά: πολύ περισσότερες από το προσδόκιμο ζωής ανθυπολοχαγού τού πεζικού στα χαρακώματα του Α´ ΠΠ). Έσκασα μούρη στις 20 Μαΐου σε αυτή την ανάρτηση και συγκεκριμένα με αυτό το σχόλιο, για να μου κοινοποιηθεί το μπουγιουρντί έξωσης στις 18 Ιουνίου σε αυτή την ανάρτηση και με αυτό το «συστημένο».

          Είχα μάλιστα και την «τιμή», ο Σφυροδρέπανος να με συμπεριλάβει στο κουίζ Σήμερα, ποιος πιστεύετε ότι εκφράζει γνήσια το πνεύμα του «παλιού, καλού» Σύριζα; (φιγουράρει ακόμα στην πρώτη σελίδα, πάνω-πάνω δεξιά, αλλά χωρίς τους «υποψήφιους»).

          Πάντως, και αυτό το λέω με απολύτως σοβαρό χιούμορ, ακόμα και οποιαδήποτε υπόνοια σκέψης ότι μπορεί οι συνθήκες σχολιασμού σε οποιοδήποτε Κουκουέδικο μπλογκ από καταβολής διαδικτύου να συγκριθούν, έστω και από 1.000 μίλια μακριά με την ελευθερία λόγου που υπάρχει στην Παντιέρα[*], ακούγεται σαν ένα πάααρα πολύ καλό, ίσως το καλύτερο που ακούστηκε ποτέ, αντισοβιετικό (και αντιλενινιστικό) ανέκδοτο!

          ΥΓ Ας ευλογήσω λίγο τα γένια τής παρέας, για λογαριασμό τής οποίας «έτρεχα» το ομώνυμο με το ψευδώνυμό μου μπλογκ από την άνοιξη του 2009 μέχρι περίπου την άνοιξη του 2017:

          Από την πρώτη ημέρα, moderation δεν υπήρχε. Τίποτε δεν εθεωρείτο ιερό, τα πάντα μπορούσαν να ειπωθούν. Εξαιρούνταν βρισιές (εννοώ βρισιές τού κοινού …ποινικού νόμου, αν με εννοείτε). Αλλά κι αυτό με μια εξαίρεση: όποιος ήθελε να βρίσει εμένα, μπορούσε να το κάνει και μπορούσε να καμαρώνει το σχόλιό του εις το διηνεκές. Κάποια στιγμή, υποχρεώθηκα να βάλω moderation. Πρέπει να ήταν το φθινόπωρο/χειμώνα τού 2016. Η αιτία δεν ήταν άλλη από τον γνωστό σας και μη εξαιρετέο Κώστα (σ’ εμάς υπέγραφε ως «κάποιος σύντροφος»), από τον οποίο είχε ζητηθεί να μη σχολιάζει, χωρίς να ιδρώσει το αυτάκι του ούτε όσο θα ίδρωνε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στη Σιβηρία…

          [*] Δεν μπορώ, όμως, να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην πω, για άλλη μια φορά, ότι ώρες-ώρες την πιάνει (την Παντιέρα) μια υπερβολική κορεκτίλα, καθώς και μια ανεξήγητη αδιαφορία για σχόλια που απευθύνονται στη διαχειριστική ομάδα της και αφορούν τη διευκόλυνση των σχολιαστών και την καλύτερη λειτουργία της.

        57. Κώστας

          Δεν υπάρχουν blogs παιδιά, τέλος.

          Στην Pandiera ότι γίνεται και στο pp ίσως, αν έχει κάποιος όρεξη για κάτι πιο χαλαρό που θα μιλήσει και με κόσμο πολύ εκτός αριστεράς. Αλλά και εδώ συζήτηση δεν γίνεται, όχι γιατί δεν θέλουν οι διαχειριστές, δεν θέλουν οι σχολιαστές. Ας μην κρυβόμαστε ρε παιδιά, ένα μάτσο άνεργοι-άεργοι-φοιτητές που τσακώνονται έχουν μείνει, ενα πολύ μικρό μάτσο. Και δεν είναι καν αυτό που λείπει το αμάν να γίνει γραπτός διάλογος, άλλα πράγματα λείπουν. Δεν πήρε το λόγο μια φορά εδώ μέσα, στα σχόλια, ένας να πει ότι είναι συνδικαλιστής και το πάλεψε αυτό που λέει. Οι ελάχιστοι που έχουμε μείνει και αριστερολογούμε στα σχόλια χωρίς τις δεξιότητες όμως να στήσουμε συλλογικότητες, τι ακριβώς να συζητήσουμε ? Από ένα σημείο και μετά αρχίζει να είναι επικίνδυνη και η αποθέωση της διαδικτυακής επικοινωνίας, όταν πραγματικό κίνημα δεν έχεις, και δεν έχεις πραγματική αριστερά και κομμουνιστικό κίνημα. Όταν είχες 5 πράγματα είχες και διαδικτυακό διάλογο, ως και στο antigeitonies, δεν το λέω μειωτικά, καταλαβαίνετε.

          Φιλο ΚΚΕ blog δεν υπήρξε ποτέ που να επιτρέπει τον διάλογο. Ίσως να είχαν μια ανοχή προς απόψεις κοντά στο ΝΑΡ πάνω στο “είχατε δίκιο/κακώς φύγατε” που δημιουργούσε μια κοινή βάση

          Κώστας

        58. Left G700

          Κώστα μου, Κωστάκη μου, κι ο τελευταίος κομπογιαννίτης μπορεί να πει πότε ένα παιδί έχει πυρετό (βάζει το χέρι του στο μέτωπό του ή του μετράει το σφυγμό). Απαιτούνται πολύ περισσότερα, όμως, για να πει κανείς από τι πάσχει και ποια είναι η κατάλληλη αγωγή.

          Θα τ’ ακούσεις αύριο (και θα σου βγουν από το άλλο αυτί μεθαύριο…)

        59. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Απασφάλισε ο Σφυροδρέπανος. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

        60. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Κώστα εγώ λέω να απεγκλωβιστείς από τη λογική της ζύμωσης και να αρχίσεις να παίρνεις τηλέφωνα όποιον ξέρεις να ρωτάς πως είναι και τι κάνει. Ό,τι είναι να γίνει, αν γίνει, δε θα γίνει με τους παλιούς τρόπους ούτε με τους παλιούς ινστρούκτορες. Αυτοί πλέον είναι να κάτσουν στα πίσω καθίσματα να παίζουν καμιά πρέφα.

          Καμιά από τις παλιές οργανώσεις δε πρόκειται να επιβιώσει, τουλάχιστον με το παλιό τρόπο. Όσες μείνουν έτσι θα είναι φιλοσοφικά κλαμπ πλέον και τπτ άλλο.

        61. ένας

          Λεφτάκο, θα περίμενα να μου πεις αυτές τις ηρωϊκές 28 ημέρες αν κόπηκε κάποιο σχόλιό σου στο Σφυροδρέπανο. Δηλαδή ότι έγινε επιλογή από τον διαχειριστή, του τι θα γράφεις και τι όχι. Νομίζω σου δόθηκε η ευκαιρία να πείς ό,τι ήθελες και μετά σου έδειξε την πόρτα. Αυτό για μένα δεν είναι λογοκρισία. Είναι δικαίωμα του κάθε “οικοδεσπότη” να έχει πολιτική στο σπίτι του.
          Το τί και από “ποιούς” έχει γραφτεί στα κόκκινα μπλογκς δεν έχει το ταίρι του σε κανένα άλλο μπλογκ! Ηταν τα πιο ανεκτικά, ακριβώς γι αυτό, γιατί δεν έκαναν λογοκρισία.
          Κοίτα, ban έχω φάει κι εγώ από αρκετά από αυτά τα κόκκινα blog. Αλλά το θεώρησα και το θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμά τους να επιλέγουν τους επισκέπτες τους. Και το θεωρώ πάντα μαγκιά τους ότι τους αφήνουν πρώτα να εκφραστούν ελεύθερα…….
          Βλέπεις, και για το τι είναι λογοκρισία διαφέρουν οι απόψεις μας.

        62. Κώστας

          Ένας σου λέω εγώ με το χέρι στην καρδιά πως και επιλεκτική λογοκρισία έκανε το συγκεκριμένο πέρα από ban. Όχι βέβαια πως το ban είναι κάτι θεμιτό σε κάποιον που δεν προσβάλλει και δεν είναι, ξέρωγω, φασίστας. Και άλλα χειρότερα, υβρεολόγιο επί προσωπικού μέχρι υβρεολόγιο σε γονείς περνάγανε από τον διαχειριστή

          Γιώργο δεν κατάλαβα τίποτα

          Κώστας

        63. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου…στήθηκε για να υπερφαλαγγιστεί το ΚΚΕ. Ανοίξαν τα τρελάδικα.

        64. Ανώνυμος

          Φίλε Ι.Α., δεν έχεις βαρεθεί να αναπαράγεις την μασημένη κασέτα του ΚΚΕ περί “συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ σε 250 σωματεία”, περί “αβάντας ΕΑΑΚ σε ΣΥΡΙΖΑ” κλπ;

          Ρε σεις, δεν έχετε φέρει ποτέ και κανένα επιχείρημα που να τεκμηριώνεται ότι υπήρξε κεντρική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στήριξε ΣΥΡΙΖΑ, ότι, ότι, ότι, κλπ!!!!!

          Αλλά, την κασέτα, κασέτα! Και ας έχετε βγει ντάκο διαρκώς! Εκεί να διαψεύδεστε εσείς κ το ΚΚΕ, συνέχεια!

          Δεν βαρεθήκατε;;

        65. ΑΩ

          Δεν ξέρουμε εσύ ΙΑ τι τρως ή τι πίνεις και καπνίζεις, αλλά μάλλον εσύ νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε λωτοφάγους.
          Ενδεικτικό το τελευταίο και είναι χαρακτηριστικό:

          γράφει ο ΙΑ που πουλάει στιλ “κκεδικού Μακελειού”:

          “Το 2019 στην ΕΛΜΕ Κεφαλονιας Ιθακης η ανταρυσα κατεβαινει ΜΑΖΙ με τον συριζα”

          Η αλήθεια είναι ότι το 2019 ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούτε το ΝΑΡ ούτε οι Παρεμβάσεις, τα σχήματα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είχαν κάποιο μέλος στην ΕΛΜΕ Κεφαλονιας Ιθακης. Άρα ούτε συμμετείχαν στις εκλογές αυτής της ΕΛΜΕ ούτε προφανώς συνεργάστηκαν με κανένα. Τόσο ΓΕΛΟΙΟΣ και ΧΥΔΑΙΟΣ είναι ο ΙΑ.

          Τόσο πολύ υποτιμάει αυτούς στους οποίους απευθύνεται. Όταν χτίζεις πάνω στο ψέμα, σαν αστός πολιτικάντης, δεν είσαι παρά φορέας του οπουρτουνισμού.

          Ανάλογης αξίας είναι όλα όσα γράφει ο ΙΑ.
          Μεγάλη κατάντια για άνθρωπο όλα αυτά, ειλικρινά εύχομαι να μην περνάει ούτε απ έξω από γραφεία του ΚΚΕ. Θα ήταν πολύ κρίμα.

        66. ΑΩ

          1. Γραμματέας της ΕΛΜΕ ΚΙ είναι η Σοφία Ποταμιάνου. Εδώ η σημερινή σύνθεση του ΔΣ:
          https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/271500_elme-ki-sygkrotisi-neoy-ds

          2. Ο Νίκος Γαλιατσάτος είναι συνταξιούχος εδώ και χρόνια

          3. Ο Ν. Γαλιατσάτος είναι ένας αγωνιστής που έχει το σεβασμό των εκπαιδευτικών και των κατοίκων του νησιού. Βρίσκεται μάλιστα σε εξέλιξη δίωξη εναντίον. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΛΜΕ (πλειοψηφία ΠΑΜΕ) έχει βγάλει ψήφισμα συμπαράστασης που αναφέρει χαρακτηριστικά : “Για αυτή του την στάση ο συνάδελφος αν και συνταξιούχος πλέον, συναντάει εδώ και 13 χρόνια την σιδερένια γροθιά του αστικού κράτους και του απαράδεκτου πειθαρχικού δίκαιου που έχουν θεσπίσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και η ΕΕ, για να τρομοκρατούν και να χειραγωγούν τους αγωνιστές, την οργανωμένη συνδικαλιστική δράση, κάθε εκπαιδευτικό και Δημόσιο Υπάλληλο, που σηκώνει κεφάλι στην αντιλαϊκή πολιτική τους.”

          ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ: οι ανώνυμοι λασπολόγοι που είναι ή δηλώνουν ΚΚΕ συκοφαντούν με χοντροκομμένα ψέμματα έναν αγωνιστή που το αστικό κράτος διώκει. Αυτή είναι η κατάντια του “κκεδικου Μακελειού”

          “Εντάξει τώρα?”

        67. Ανώνυμος

          Ακόμα μία συκοφαντία του ΚΚΕ εναντίον του ΝΑΡ κ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήγε για βρουβες. Απαντήθηκε τεκμηριωμένα.

          Περιμένουμε ανάρτηση συγκεκριμένων στοιχείων για τα 250 σωματεία που γράφει το ΚΚΕ κ ι Ριζοσπάστης, ότι σε αυτά εκαναν εκλογική συνεργασία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

          Όπως επίσης περιμένουμε την ανάρτηση συγκεκριμένων στοιχείων από το ΚΚΕ, για την στηριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον ΣΥΡΙΖΑ.

          Εδώ παινευεστε ότι έχετε οργανωτικοτητα. Δεν μπορείτε να βρείτε τα συγκεκριμένα στοιχεία που σας ζητάμε;

        68. MAK

          Μήπως στους Ναυπηγούς του ΕΜΠ δεν γίνανε κάποτε δηλώσεις ότι ο υπουργός Παιδείας είναι άνθρωπος του κινήματος? Ρώτα τα ΕΑΑΚ εκεί να σου απαντήσουν εκτός και αν έχουν πάθει και αυτοί συλλογικοί αμνησία…

          Επίσης αν δεν απατώμαι εδώ διακρίνω έναν μικρό Κατρούγκαλο κεντρικό ομιλητή σε εκδήλωση των ΕΑΑΚ Κομοτηνής ή οχι?
          https://www.youtube.com/watch?v=XoEUH6ENF4k

          Επίσης συμμετείχαν και συνδιαμόρφωναν τα ΕΑΑΚ πλαίσια με την κυβερνητική ΑΡΕΝ ναι ή όχι? Και δεν αναφέρομαι μόνο στο 15′ αλλά και στο τι γινόταν πριν και στο τι γίνηκε μετά…

          Επίσης υπάρχουν στελέχη και σχήματα των ΕΑΑΚ που συμμετέχουν σε οργανώσεις και μέτωπα που ηγούνται πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ναι ή όχι?

          Αν δεν ξεχνάω επίσης τα πράγματα στα περιστύλια της βουλής είσαστε ή όχι μαζί με τους Συριζαίους στις περήφανες διαπραγματεύσεις του 15′?
          Κάνατε ή όχι κοινές συγκεντρώσεις και πορείες και τότε αλλά και πριν?
          Κατεβάζανε ή όχι σε μια σειρά σχολών τα ΕΑΑΚ τέτοια ψηφίσματα σε Δ.Σ. και γενικές συνελεύσεις για να στηρίξουν το κίνημα των πλατειών ή το κίνημα των διαπραγματεύσεων?
          Μην μου μιλάς λοιπόν με αφηρημένες λογικές για το πόσοι ήταν στο 4ο συνέδριο της ΚΝΕ και ζητάς επιτακτικά στοιχεία στα δικά σου ερωτήματα.
          Μπορείς κάλλιστα να πας σε ορισμένες σχολές και να διαπιστώσεις τι διαμάντια έχουν κατεβεί κατά καιρούς.
          Επίσης μπορείς να μείνεις ψύχραιμος και να μην καταφεύγεις σε αστειότητες και χυδαιότητες προς το πρόσωπό μου.

        69. Ανώνυμος

          Μίστερ Μακ Μακ, δεν βαρέθηκες-ατε να κάνετε ως ΚΚΕδες πολιτική με μεθοδολογία “κάπου άκουσα, κάποιοι μου είπαν ότι ένας ΝΑΡίτης είπε στο σωματείο του αυτό, ένας άλλος ΝΑΡίτης είπε στην γειτονιά του το άλλο, και ένας ΝΚΑς είπε στον σχολή του το δείνα”;;

          Καθόλου διαλεκτική και υλισμό θα υιοθετήσετε εκεί στο ΚΚΕ; Κάντε κριτική στο ΝΑΡ και τη ΝΚΑ την θέλουμε για να γίνουμε αν και όσο μπορούμε καλύτεροι! Κριτική όχι πρωινάδικο και μεσημεριανάδικο! Εμείς δεν είμαστε σαν το ΚΚΕ που όποιος τεκμηριώνει την δική του ανεπάρκεια και ανικανότητα, είναι πράκτορας και προβοκάτορας!

          Αλλά, κάντε τεκμηριωμένη κριτική, όχι αερολογίες! Ευχαριστώ

        70. MAK

          Κριτική σας γίνεται από το επίσημο ΚΚΕ όποτε χρειάζεται και στο μέτρο που χρειάζεται.Εγώ είμαι απλά ένας οπαδός που εκφράζω την αντίθεση με αυτά που παρουσιάζετε οπότε μην πετάς φτηνή λάσπη εντυπωσιασμού εδώ μέσα.
          Έχει γίνει συνολική και ενδελεχής κριτική στο “αντικαπιταλιστικό”(μεταβατικό) πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις διαχειριστικές αυταπάτες που το διακατέχουν.Έχει επίσης γίνει κριτική στις ανά καιρούς θέσεις καθώς και στις στάσεις σε διάφορα ζητήματα είτε στρατηγικής είτε επί μέρους.
          Έχει γίνει κριτική και στην οργάνωση του ΝΑΡ και στις αντιλήψεις της τόσο για το στάδιο του καπιταλισμού όσο και για τη στάση της στο κόμμα νέου τύπου.
          Δεν νομίζω πως το να επιμείνει κάποιος σε αυτά εδώ θα οδηγήσει σε κάτι παραγωγικό ή θα βάλει νέες βάσεις συζητήσεις στην κριτική που κάνει ο εκάστοτε χώρος.
          Είναι προκλητική όμως η παντελής απουσία τόσο αυτοκριτικής σχετικά με τις ποικιλότροπες συμπλεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και η τάσης σας να εμφανίζεστε ως δήθεν η πλέον συνεπής αντικαπιταλιστική δύναμη.
          Και ούτε πράκτορες ούτε λοιπές αηδίες που υπονοείται αρκετοί εδώ μέσα!
          Για να τελειώνουμε μικρόνοα Ανώνυμε που ζήτημα αν μπορείς να κάνεις συζήτηση καφενειακού επιπέδου,τόσα χρόνια ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ συνδιαμορφώνατε στο κίνημα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα χτίζατε προσδοκίες και βάλατε με τον βαθμό που σας αναλογεί το λιθαράκι στο εμπόριο ελπίδας του.Έχετε μεγάλες ευθύνες και το ξέρετε,δεν είναι άλλωστε τυχαίως ο εκλογικός καταποντισμός και η ελάχιστα αλλά φθίνουσα πορεία σας σε αρκετούς φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία.
          Για τον λόγο αυτό ο κόσμος χρειάζεται να μάθει ακόμα περισσότερο την αφερεγγυότητα σας και την προκλητική μνήμη χρυσόψαρου που σας διακατέχει.
          Επίσης δείξε μου τον ομόγυρο πολιτικά να σου πω ποιος είσαι.
          Αν εσύ έχεις το ΣΕΚ για βασικό σου σύμμαχο δεν γίνεται να μην δέχεσαι κριτική ή να πετάς την μπάλα στην εξέδρα όταν δε σε συμφέρει.
          Τα παραπάνω που σου ανέφερα τα έκανες προφανώς γαργάρα και το θέμα το πήγες αλλού.Λογικό αφού δεν έχεις τι να απαντήσεις.
          Συγκρότησε λοιπόν το μυαλό σου και μετά μίλα μου για πρωινάδικα και τα σχετικά.

        71. Ανώνυμος

          Μίστερ Μακ Μακ, έγραψες ένα κατεβατο κ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΥΔΕΝ! Πες κ πέστε τα 250 σωματεία όπου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ ! Εμπρός λοιπόν καλοί μου κκεδες, δεν έχετε παρά να καταθέσετε στοιχεία! Το ΚΚΕ εδώ κ 5 χρόνια διακινεί αυτό το επιχείρημα! Εμπρός λοιπόν παρουσιαστε ως ΚΚΕ τεκμηριωμένα στοιχεία! Τι περιμένετε;

          Επίσης παρουσιαστε στοιχεία για την αβάντα που έδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον ΣΥΡΙΖΑ, με το δημοψήφισμα, ή με τις συγκεντρώσεις του Φεβρουαρίου του 15. Φέρτε τα κείμενα με τις θέσεις, τις ανακοινώσεις, τα συνθήματα βάσει των οποίων έκανε πολιτική η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το α εξάμηνο του 15, τα οποία στήριζαν τον συριζα ! Τι περιμένετε; Φέρτε τα !

          Τόσα χρόνια σας καλούμε να τα παρουσιάσετε κ τπτ εσείς. Κοκοκο κ μπάλα στην εξέδρα ! Άιντε λοιπόν σαινια κκεδες μου! Περιμένουμε!

    2. Σ.Τ.

      O Τραμπακουλας τρίβει τα χέρια του σιγοτραγουδωντας :’εμπρος για της γενιάς μας τους μελιγαλαδες’!!

      Reply
    3. Αντώνης Ζ.

      Ευχαριστούμε Φάνη για τις ευχές (θα πρέπει να μας τις πεις όμως τον Φλεβάρη του 2020, τότε είναι η ίδρυση του ΝΑΡ). Για τα της διάσπασης της ΚΝΕ ωραία η προσέγγισή σου, θετική, αισιόδοξη, μια αφήγηση της εποχής σου.
      Φυσικά τα γεγονότα και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετικά, αλλά ας μην ξεκινήσουμε τη γνωστή πια συζήτηση μεταξύ μας, την οποία βαριέται και ο κόσμος και εμείς… Η ιστορία είναι γνωστή, τα γεγονότα υπάρχουν (θα τα θυμίσουμε και πιο αναλυτικά τις επόμενες μέρες με χρονικά, συνετεύξεις, αφιερώματα και άρθρα) τα συμπεράσματα τα έβγαλε, τα βγάζει και θα τα βγάζει ο κόσμος του αγώνα, οι κομμουνιστές, οι άνθρωποι που έζησαν ή θα ζήσουν τους επόμενους ταξικούς αγώνες.
      Καλή συνέχεια και σε σένα.

      Reply
      1. Φάνης

        νομίζω και εσείς οι ίδιοι αναφέρεστε στην ομιλία Γράψα ως γενέθλια στιγμή σας, για αυτό σας εύχομαι σήμερα. Είναι η μεγάλη στιγμή της ιστορίας σας άλλωστε.

        Δεν αναφέρθηκα στα γεγονότα του ’89 αν πρόσεξες το σχόλιό μου, αναφέρθηκα στο μετά από αυτά, που είναι και πιο σημαντικό. Θεωρώ ότι στην ΚΝΕ μακροπρόθεσμα έκανε μεγάλο καλό αυτή η διάσπαση, προσωπική θέση. Είναι μια αφήγηση της εποχής μου, όντως, όπως είναι και η δική σας. Εσείς είστε περήφανοι για μια ανταρσία, εγώ είμαι περήφανος για μια οικοδόμηση οργάνωσης από το 0. Για τα ίδια τα γεγονότα θα συζητήσουμε συλλογικά και θα έχουμε θέση εν καιρώ.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Το 91 μετά κ από τη διάσπαση με τον συν η ΚΝΕ είχε 1500 μέλη πανελλαδικά. Όχι 200-300.

  7. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Προφανως τι ΝΑΡ εχει μεινει απο πολιτικα καυσιμα και δεν εχει τι αλλο να πει.Η ατυχια του ηταν οτι το ΚΚΕ εκανε μετα την διασπαση με τον συν γρηγορη αριστερη στροφη κ δεν αφησε χωρο για να ευδοκιμησει ενα συνεπεστερο κκε .Απο την αλλη το Ναρ κ οι ανθρωποι του ειναι συνεπεις κ παροντες σε ολους τους κοινωνικους αγωνες της τελευταιας τριακονταετιας κ αυτο πρεπει να το αναγνωρισουμε.Επιπλεον κ μονο η υπαρξη του ΝΑΡ ενοχλει γιατι θυμιζει σε πολλους που θελουν να ξεχασουν,τι εγινε τοτε.Σε καθε περιπτωση η ζωη θα δειξει….

    Reply
  8. bol.

    Οι οπαδοί του τριτοκοσμικού σοσιαλισμού…δλδ καπιταλισμού,έχουν κάνει μια σαφή δεξιά στροφή τα τελευταία χρόνια..ένα παράδειγμα είναι η υποστήριξη της ..προοδευτικής ροζάβα..Διαβάζω σήμερα ότι ο εκπρόσωπος του πενταγώνου κρις μάιερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξοπλίζουν τους κούρδους της συρίας.Φαίνεται ότι στις… προοθημένες μορφές συμμετοχής τον πιό ..προοδευτικό ρόλο παίζουν οι αμερικάνοι.
    Αλλά βλέπω ότι υπάρχει και μια αναφορά για τους αριστερούς Τσάβες-Μαδούρο.Τώρα τι είδους αριστεροί είναι διαβάστε εδώ αναλυτικά:
    marxist.com/venezuela-last-warning.htm Πολύ αποκαλυπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτοί οι δήθεν αριστεροί με τις πράξεις τους,ενισχύοντας το κεφάλαιο υπονομεύουν τη λαική ενότητα απ τα κάτω Ενότητα που έχει ανάγκη ο τόπος για να αποκρούσει τις επιθετικές ενέργειες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
    Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά γιατί αποδεικνύουν που οδηγεί το λεγόμενο μεταβατικό πρόγραμμα..να εκθειάζουν καπιταλιστικά καθεστώτα σαν προοδευτικά…με προοθημένες μορφές συμμετοχής βεβαίως-βεβαίως.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μίστερ μπολ πώς καταφέρνεις κ την σαλάτα που έχεις στο μυαλό σου την μεταφέρεις αυτούσια κ πολύ πετυχημένα στα σχόλια που γράφεις;

      Α. Το pkk που ελέγχει τα καντόνια της ροζαβα κλπ, ναι στηρίζεται από τις ΗΠΑ . Για τους δικούς της γεωπολιτικούς λόγους που είχαν να κάνουν με εκβιασμό του καπιταλιστικού κράτους της Τουρκίας στο να παραμείνει στο δυτικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Κ με προσπάθεια να βάλουν σφήνα στην επέκταση του ανατολικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ προς τα εκεί.

      Β. Παράλληλα, οι κοινωνικές/πολιτικές διεργασίες στα καντόνια της περιοχής αυτής, είχαν κ έχουν προοδευτικό χαρακτήρα . Μάθε ανοητε.

      Γ. Προφανώς κ απορριπτουμε την επιλογή του pkk στο να συμμαχήσει με τις ΗΠΑ , διότι ξέρουμε τον βρώμικο ρόλο του ιμπεριαλισμού γενικά κ ειδικά. Ήδη οι ΗΠΑ σταδιακά ξεπουλαν τους Κούρδους κ πάνε χαμενοι. Αυτό όμως δεν συνιστά λόγο για να μην στηριξομε τον αγώνα των Κούρδων! Όταν μάλιστα οι κοινωνικοί κ πολιτικοί μετασχηματισμοί σε αυτά τα καντόνια είναι προοδευτικοί.

      Ανοητε μπολ, κ την Βενεζουέλα στηρίζουμε απέναντι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, παρόλο που γνωρίζουμε ότι ειναι κανονική καπιταλιστική χώρα, στον βαθμό που θελομε την ήττα των ιμπεριαλιστικών μπλοκ κ δυναμεων.

      Το θεμα είναι, να μην βαφτίζουμε το κρέας ψάρι, κ την διεθνιστική αλληλεγγύη , σε αποδοχή είτε των γεωπολιτικών επιλογών που κάνουν πχ οι Κούρδοι, είτε να λε ψέματα για των χαρακτήρα καπιταλιστικών χωρών όπως η Βενεζουέλα! Όπως πχ έκανε το ΚΚΕ παλιότερα, που επειδή η ΕΣΣΔ είχε εμπορικές παρτίδες με την αιμοσταγη χούντα της Αργεντινής, βάφτιζε κεντρώο τον βιντελα!

      Reply
      1. bol.

        Κοινωνικοί σχηματισμοί προοδευτικοί υπό την ηγεσία φυλάρχων που ζητούν απ τους αμερικάνους να τους προστατέψουν;
        Εγώ βέβαια δεν σε κόβω για ανόητο,απλώς απολογητής του καπιταλισμού είσαι..που εσείς ..βαφτίσατε πρόοδο…η μετεξέλιξη σας σε συριζα είναι εντυπωσιακή.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          μπολ αυτά σας μαθαίνουν στο ΚΚΕ; Στην Ροζάβα βρίσκεται σε εξέλιξη μια ολόκληρη διαδικασία κοινωνικοπολιτικού μετασχηματισμού σε μια ταξικά και κοινωνικά χειραφετητική κατεύθυνση, αλλά εσύ σπέρνεις κουκιά:

          εδώ: https://tvxs.gr/news/kosmos/politiko-peirama-tis-rozaba&dr=tvxsmrstvxs

          και εδώ: https://www.imerodromos.gr/oi-monoi-filoi-ton-koyrdon-einai-ta-voyna/

          και εδώ: https://www.imerodromos.gr/teliki-dilosi-tis-defteris-synantisis-tis-syntaktikis-synelefsis-tis-dimokratikis-omospondias-tis-vorias-syrias/

  9. bol.

    Ευχαριστώ ανώνυμε,σου είπα και αλλού ότι δεν είμαι κκε..δεν προσέχεις..
    Διάβασε και εσύ μια εκτενή συζήτηση στα ιντυ όπου και οι αναρχικοί έχουν την ίδια άποψη μ’εσάς.
    Πάρε,λοιπόν,εκτενή στοιχεία :athens.indymedia.org/post/1554110/
    Εδώ μιλάμε ότι οι ίδιοι παραδέχονται στο σύνταγμα τους ότι είναι υπέρ της ατομικής ιδιοκτησίας και ο Σαλίμ Μουσλίμ ηγέτης του PYD μας λέει ότι η αμερική είναι η υπερδύναμη που ενισχύει τη δημοκρατία παγκόσμια ..και ότι την προωθεί σ’ολα τα μέρη του κόσμου.Για περισσότερα και πιό αποκαλυπτικά διάβασε το νήμα.

    Reply
  10. Left G700

    ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΛΑΣΗ» ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΊΩΝ

    Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύθηκε χθες στην Ίσκρα. Στο άρθρο διατυπώνονται κάποια ερωτήματα, τα οποία, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας του –κι εγώ συμφωνώ–, μπορεί να έρχονται «εκ μεταφοράς» από το πρόσφατο παρελθόν, αλλά αφορούν πολύ περισσότερο το εγγύς (πολύυυ εγγύς, προσθέτω εγώ) μέλλον. Το αναδημοσιεύω εδώ, μια και, από τις πρόσφατες αναρτήσεις, σ’ αυτή είναι που παίζουν μπάλα τις τελευταίες ώρες οι υποστηρικτές «του Κόμματος». (Οι εμφάσεις στο κείμενο είναι από το πρωτότυπο.)

    Enter (και πάσα απάντηση από τους φίλους τού ΚΚΕ, καλοδεχούμενη).
    ___________________________________

    Καλωσορίζουμε το ΚΚΕ στην «κόλαση» των συμβολαιογραφείων

    Μεγάλη έκπληξη, μας έλεγε φίλος της στήλης, παλαίμαχος στους αγώνες κατά των πλειστηριασμών μέσα στα Ειρηνοδικεία και έξω από τα συμβολαιογραφεία. Είδαμε, επιτέλους (!), δυνάμεις του ΚΚΕ να πολιορκούν συμβολαιογραφείο της Αθήνας με στόχο να ματαιώσουν τραπεζικό πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας μιάς οικογένειας από τον Μαραθώνα, που κάηκε το μαγαζί της και μαζί κάηκε και ο πατέρας της φαμίλιας, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν ακόμα περισσότερο και να την πνίξουν τα χρέη.

    Είναι πολύ θετικό, επίσης, ότι, εν μέσω εντάσεων και βίας από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που κάθε Τετάρτη στρατοπεδεύουν στα συμβολαιογραφεία, ο πλειστηριασμός σταμάτησε (χωρίς να μας είναι γνωστό αν αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε), κατόπιν και της παρέμβασης του Αδ. Γεωργιάδη προς τις τράπεζες, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να σπεύσει να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά την περίσταση και να παραστήσει τον προστάτη των αδυνάτων.

    Το ερώτημα, όμως, που βρίσκεται στα χείλη όλων, πάντα κατά τον φίλο της στήλης, δεν μπορεί, όπως μας έλεγε, να μην τεθεί ευθέως: Που ήταν, άραγε, τόσα χρόνια το ΚΚΕ που το κίνημα έδινε με μύριες όσες δυσκολίες μάχες, με ελάχιστους πολλές φορές αγωνιστές, έξω από τα Ειρηνοδικεία και τα συμβολαιογραφεία και αντιμετωπίζαμε από πολλές πλευρές λοιδορίες και πικρά, περιφρονητικά λόγια, συχνά και από στελέχη του ΚΚΕ; Γιατί το ΚΚΕ δεν έβγαζε ούτε μια δήλωση όταν τα ΜΑΤ ξυλοκοπούσαν επί τόσα χρόνια αγρίως τους αγωνιστές που μάχονταν για να διασώσουν πρώτες κατοικίες και λαϊκές περιουσίες; Γιατί το ΚΚΕ δεν έβγαζε ούτε μια ανακοίνωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους συλληφθέντες στους πλειστηριασμούς και σε αυτούς τους αγωνιστές των συμβολαιογραφείων που τα funds και το αμαρτωλό τμήμα της Γενικής Ασφάλειας «για την Προστασία του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» συνέτασσαν δικογραφίες, έστελναν και στέλνουν σε δίκες, όπως αυτή που πάει στις 30/10 στην Ευελπίδων ο Παν. Λαφαζάνης;
    Χαιρετίζουμε ειλικρινά και ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία του ΚΚΕ σε συμβολαιογραφείο Αθηνών της περασμένης Τετάρτης και την καταγράφουμε, συνέχισε ο φίλος της στήλης, ως μια καινούργια αγωνιστική αφετηρία που αφορά όλους μας. Αν αναφερθήκαμε λίγο στο παρελθόν, το κάναμε όχι για να ασκήσουμε κριτική αλλά κυρίως για να δείξουμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Και αυτό που χρειάζεται από δω και μπρος, είναι ένα μεγάλο ενωτικό κίνημα όλων ανεξαιρέτως των αριστερών προοδευτικών αντισυστημικών δυνάμεων, όλων των δημοκρατικών και ευαίσθητων πολιτών, το μόνο που μπορεί να ανακόψει και να σταματήσει τους πλειστηριασμούς σε βάρος των αδύναμων και όσων πετάχτηκαν στην ανάγκη και στο περιθώριο, οι οποίοι πλειστηριασμοί θα γίνουν κυριολεκτικά «τσουνάμι» όσο περνάει ο καιρός και δεν σημειώνεται αντίδραση.

    Σήμερα, ένα τέτοιο μεγάλο και ενωτικό κίνημα μπορεί, επιπλέον, να αναζωογονήσει και να δώσει ελπίδα σε μια κοινωνία της αφασίας, του ωχαδερφισμού και του τίποτα δεν γίνεται.

    Reply
      1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

        Κολαση ειναι αγαπητε μου για αυτους που χανουν τα σπιτια τους.Για εμας που παμε εκει οποτε κατσει ειναι απο χαβαλες οταν ολα ειναι ηρεμα,μεχρι επαναστατικη γυμναστικη οταν ρουφαμε κανενα δακρυγονο η ψιλοαρπαζομαστε με τους μπατσους

        Reply
        1. Ανώνυμος

          σωστά, αλλά πέστα στον από πάνω και στην Ισκρα του. τι το λες σε μένα!
          λες και ξεχάσαμε τα καπέλα και τα σόου του πιλάφη για να φάει καμιά μάπα από τα ΜΑΤ και να το παίξει ήρωας στα βραδυνά των οχτώ

        2. Left G700

          Τι λες, ρε San Rocco;;; Επικοινωνείς με το μυαλό σου ή έχεις πλακωθεί στα τσίπουρα από το πρωί και δεν καταλαβαίνεις τι γράφεις;;;

          Σε ποιον “από πάνω” να τα πει ο Θεόδωρος Σαμιωτάκης;;; Τα είπε ήδη με τον τρόπο του, μιλώντας στον Ανωνυμο (που μάλλον είναι ο ένας –φαίνεται δημιούργησες trend), και εγκρίνει κι επαυξάνει! Και γιατί να “τα πει στην Ίσκρα”;;; Είναι άκυρα τα ερωτήματα της Ίσκρα προς το ΚΚΕ;;; Εμφανίστηκε ποτέ το ΚΚΕ σε πλειστηριασμούς;;; Κουκουέδες θα εμφανίστηκαν, το κόβω. Αλλά το ΚΚΕ ΚΚΕ έδωσε ποτέ σημεία ζωής;;; Όχι. Επομένως;;; Άιντε, χριστιανέ μου, κοπάνα ένα διπλό νες σκέτο και χωρίς γάλα μπας και συνέλθεις από τα τσίπουρα!

          ΥΓ Πολύ μού άρεσε αυτό το περί “καπέλων”! Εσείς ούτε να τα δείτε δεν θέλετε, ε; Αμ το άλλο; Ο Λάφα ήθελε “να το παίξει ήρωας στα βραδινά τών οχτώ”! Όπα, ρε μεγάλε! Κι έτσι να ΄ναι, από ποιους πήρε μαθήματα;;; Από τους νεολαίους σας δεν τα πήρε που σε κάθε διαδήλωση σχετικά μαζική πάτε και παίζετε λίγες κουτουλιές με τα ΜΑΤ;;; Εσείς το κάνετε για την Επανάσταση κι ο Λάφα για “τα βραδινά δελτία τών οχτώ”;;;

          Τσου, ρε συ!

        3. Ανώνυμος

          Ει λεφτ, δεν ήμουν εγω αυτός που έγραψε το σχόλιο στο οποίο απαντάς.

        4. Left G700

          Δεκτόν, San Rocco, δεκτόν. Αλλά, από μια άποψη, μπορεί να πει κανείς ότι ήσουν εσύ. Με την έννοια ότι εσύ λανσάρισες αυτή την άχαρη μόδα “και τώρα, παιδάκια, θα παίξουμε τις κουμπάρες και θα σπάμε πλάκα με τους ‘χαζούς’ που προσπαθούν να συνεννοηθούν”. Μπορείς να είσαι υπερήφανος…

        5. Ανώνυμος

          λεφτ δεν απαντώ καν. Ούτεκουμπάρες, ούτε χαζοί, ούτε τπτ. Την άποψή μου λέω και καταθέτω πάντα, με όση αντικειμενική τεκμηρίωση μπορώ.

        6. Left G700

          Ποια άποψή σου, φίλε μου;;; Δεν υπάρχει αυτό το σου! Ή, μάλλον, είναι το ίδιο σου με του άλλου Ανωνυμου (του San Rocco) και οποιουδήποτε άλλου Ανώνυμου εμφανιστεί. Πάρε ένα ψευδώνυμο να συνεννοούμαστε. Δεν στο λέει η διαχείριση της Παντιέρας (κακώς, κάκιστα, κι ακόμα πιο πολύ), στο λέω εγώ.

        7. Ανώνυμος

          Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ λεφτ σε αυτό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.