.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Το ΚΚΕ και οι “δίκες της Μόσχας”


Παναγιώτης Μαυροειδής

Ο Ριζοσπάστης επιχείρησε  να απαντήσει, ως όφειλε, στην γελοία κατηγορία ταύτισης ναζισμού και κομμουνισμού.

Απέτυχε ωστόσο τελείως!

Η εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ δεσμευμένη από την πάση θυσία υπεράσπιση του «υπαρκτού», εξακολουθεί να επιμείνει στην ίδια γραμμή ταύτισης της αριστερής κομμουνιστικής κριτικής στην οικοδόμηση του ιδιότυπου εκμεταλλευτικού και αυταρχικού καθεστώτος αναίρεσης της Οκτωβριανής Επανάστασης και των καταχτήσεων της, με τον …ναζισμό, ακολουθώντας ακριβώς τη μεθοδολογία του Στάλιν στη ματωμένη δεκαετία του 1930.

Γράφει ο Ριζοσπάστης:

«Επομένως, ανεξάρτητα από τις υπερβολές στις διώξεις της περιόδου 1936 – 1938, η σοβιετική εξουσία στην ουσία απαντούσε στις αντικαθεστωτικές πράξεις, μιας και οι σκοποί των αντιφρονούντων και του γερμανικού ιμπεριαλισμού συνέκλιναν και μια αντεπαναστατική δραστηριότητα την περίοδο που η Σοβιετική Ενωση θα δεχόταν επίθεση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική».

Ας έχουμε μια συναίσθηση για το τι μιλάμε και ποιες είναι οι «υπερβολές»:

  • Από τους 1.966 σύνεδρους που συμμετείχαν το 1934 στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, οι 1.108 εκτελέστηκαν μέχρι το 1938,
  • Από τα 139 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εξελέγησαν, εκτελέστηκαν στη συνέχεια τα 98.
  • Οι Ζινόβιεφ, Κάμενεφ, Πιατάκοφ, Ράντεκ και άλλοι κομμουνιστές κατηγορήθηκαν ως πράκτορες της Γκεστάπο και τουφεκίστηκαν. Το ίδιο έγινε με τους Μπουχάριν, Ρίκοφ και άλλους. Ο Τόμσκι αυτοκτόνησε το 1936 και ο Ορτζονικίτζε αυτοκτόνησε το 1937.
  • Από τα 26 τακτικά μέλη της Κ.Ε. του 10ου συνεδρίου (δηλαδή της τελευταίας Κ.Ε. όπου συμμετείχε ο Λένιν), τα 17 εκτελέστηκαν ή δολοφονήθηκαν.
  • Από τα 10 τακτικά μέλη του Π.Γ. του 1922 (δηλαδή από την καθοδηγητική ομάδα που διεξήγε το νικηφόρο εμφύλιο), εκτελέστηκαν τα 6.
  • Από τα 31 στελέχη που αναδείχτηκαν στο Π.Γ. μεταξύ 1919 και 1935, οι 20 εκτελέστηκαν.

Αν όλα τα παραπάνω δικαιολογούνται ή έστω χαρακτηρίζονται απλά «υπερβολές», τότε δεν έχουμε καμία υπεράσπιση κανενός είδους κομμουνισμού, παρά μόνο συνηγορία υπέρ του αντικομουνισμού.

Δυστυχώς…

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 67.11% ( 38
Συμμετοχές )



137 σχόλια στο “Το ΚΚΕ και οι “δίκες της Μόσχας”

  1. μέλος του ΝΑΡ

    Η ανάγκη επιβίωσης μιας κοινωνίας δεν έχει κατ ανάγκη κομμουνιστικό πρόσημο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και συνήθως για να επιβιώσει μια κοινωνία, υιοθετεί πρακτικές και πολιτικές, που αντιστρατεύονται οποιαδήποτε χειραφετητική πολιτικά και κοινωνικά πολιτική αντίληψη. Πως; Ενισχύοντας τον βοναπαρτισμό, τον φόβο, τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή.

    Αυτά ΔΕΝ τα είδαν στην ΕΣΣΔ. Και μάλιστα, νόμιζε το ΠΚΚ (μπ), πως αυτά ακριβώς τα αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά, αποτελούν και βασικά γνωρίσματα του…σοσιαλισμού…

    Η ανάγνωση αυτή εκ μέρους του ΠΚΚ (μπ) σε συνδυασμό με τις αντίξοες συνθήκες ύπαρξης της νεαρής ΕΣΣΔ, συνέβαλλαν τα μέγιστα, στην γιγάντωση και εδραίωση της νέας άρχουσας τάξης της ΕΣΣΔ: Της κομματικής/κρατικής γραφειοκρατίας.

    Reply
  2. μέλος του ΝΑΡ

    Συνεπώς, τα νέα κομμουνιστικά εγχειρήματα, πρέπει να έχουν βαθιά επίγνωση, πως η μεταβατική περίοδος μετα τον καπιταλισμό, θα έχει να αντιμετωπίσει ξανά, τέτοιες δυσκολίες. Και στον βαθμό που η επαναστατημένη κοινωνία θα υιοθετεί πολιτικές αντιρρόπησης των αρνητικών φαινομένων που θα προκύπτουν από τις πολιτικές επιβίωσης, θα μπορεί να κρατά ανοιχτό τον δρόμο της κοινωνικής χειραφέτησης, του σοσιαλισμού/κομμουνισμού.

    Ποιές είναι οι πολιτικές αντιρρόπησης; Είναι η εξασφάλιση πολιτικών ελευθεριών και έκφρασης λόγου στο πλαίσιο ενός σοσιαλισιτκού συντάγματος, είναι η διάχυση της εξουσίας προς τα κάτω με αποφασιστικές αρμοδιότητες στα εργατικά συμβούλια και τις λαϊκές συνελεύσεις σε συνδυασμό με έναν δημοκρατικού χαρακτήρα κεντρικό σχεδιασμό, είναι η όσο γίνεται υπονόμευση βασικών καπιταλιστικών νόμων στην οικονομία.

    Reply
  3. Σ.Τ.

    ειναι αληθεια οτι το κκε και το κκσε υπερασπιζοταν φανατικα την δικτατορια του Βιντελα επειδη αγοραζε σταρια απο την Αργεντινη;
    -οχι αυτα ειναι φασιστικη προπαγαδα
    -εγω αυτο το ακουσα απο τον γιο του Νικου Μπελογιαννη.

    Reply
  4. lathranagnostis

    Προς “Μέλος του ΝΑΡ”: Έχεις πέσει σε μια απίστευτη θεωρητικολογία, σχετικά με το τι “ΘΑ έπρεπε” να κάνουν οι μπολσεβίκοι. Είναι χαρακτηριστική αυτή η στάση του εξωκοινοβουλίου, που απαλλαγμένο από οποιαδήποτε ευθύνη για δεσμευτικό λόγο, απλά καθορίζει αφ υψηλού, κατόπιν εορτής και κατά την βούλησή του, τι “ΘΑ έπρεπε” να κάνει αυτός που “βγάζει τα κάστανα απ τη φωτιά”! Και το χειρότερο απ όλα, είναι ότι έχετε υιοθετήσει όλη την αντισοβιετική προπαγάνδα ενάντια στην σοσιαλιστική οικοδόμηση της περιόδου του Στάλιν και κάνετε υποδείξεις με βάσει αυτά τα διαστρεβλωμένα στοιχεία.
    Προσωπικά πιστεύω, ότι αν στη θέση του Στάλιν ήταν ο Τρότσκυ, ή αν κατόρθωνε να επικρατήσει, το “λουτρό αίματος” που θα βλέπαμε, θα έκανε και τον Ροβεσπιέρο τον ίδιο να χλωμιάσει!

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Ο Τροτσκι να ηταν στην θεση του Σταλιν, δηλαδη να εκανε γκουλαγκ;
      Φοβερο επιχειρημα αυτο.
      Σταλινακο, ακουσε να δεις, αυτο ακριβως ελεγε ο Πατακος ”σας σωσαμε απο τον κομμουνισμο, ”

      Μπραβο σου σταλινακο, επικοινωνεις ανετα με τους φασιστες, τετοιος εισαι και εσυ.

      Reply
    2. μέλος του ΝΑΡ

      Φίλε λαθραναγνώστη, δεν θέλεις να κατανοήσεις την πραγματικότητα και αυτά που γράφω: Γνωρίζεις πολύ καλά πως δεν θεωρητικολογώ, ούτε μιλώ σαν μετά Χριστόν προφήτης. Συμβάλλω σε μια συζήτηση που το κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει και να βγάλει πια, υλιστικά/διαλεκτικά συμπεράσματα ΑΝ θέλει να επανακάμψει ως ένα επαναστατικό χειραφετητικό κοινωνικό/λαϊκό ρεύμα.

      Στο δεύτερο που γράφεις, δεν έχεις ουσιαστικά κανένα στοιχείο. Ούτε εσύ, ούτε και το ΚΚΕ. Δεν μπορείτε τπτ ουσιαστικό να αντιπαραβάλλετε τόσο στα στοιχεία, όσο και στην διαλεκτική/υλιστική ανάλυση σαν αυτή που παρέθεσα.

      Reply
      1. lathranagnostis

        Να σου θυμίσω την Κρονστάνδη?
        Η ιαχή πάντως των Γάλλων κομμουνιστών την δεκαετία του 50, όταν
        παίρναν στο κυνήγι τους “χιτλεροτροτσκιστές”, ήταν: “KRONSTANDT!!”

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Ειναι θεση του κκε αυτη;
          Κοιτα να δεις αποκαλυψεις.

  5. Ανώνυμα

    Μισειτε την αληθεια όπως ο διαολος το λιβανι.

    Reply
  6. Σ.Τ.

    Ακριβως το ιδιο ειναι Οι συνεδροι του 17ου συνεδριου ως γνωστον ειχαν παρει τα οπλα εναντια στην προλεταριακη εξουσια, οπως οι συντροφοι τους στη Κροστανδη, με αποτελεσμα να μπουνε οι λευκοι και να πιασουν τα στενα.
    [Πολιτικα ΖΩΑ διαβαστε πρωτα την ιστορια και μετα μιληστε για κροστανδη.

    Reply
  7. φίλος του ΚΚΕ

    Όλοι εσείς που κρίνετε τις δίκες τις Μόσχας με τι σκοπό το κάνετε? Διότι μπορεί κανείς σας να καταρρίψει το γεγονός ότι διεξήχθησαν ανοιχτά, με την παρουσία μάλιστα των πρεσβευτών στην ΕΣΣΔ ΚΑΙ των καπιταλιστικών χωρών με μαρτυρίες πολλών από αυτούς (χωρίς να έχουν και συμφέρον να το δηλώσουν) πως διεξήχθηκαν με απόλυτη δικαιοσύνη? Μπορεί κανείς σας να συλλάβει το άλλο γεγονός, πως από το σοσιαλιστικό σύνταγμα αφαιρούνταν από κάθε σοβιετικό πολίτη να στηρίζει και να διακηρύττει το φασισμό και όποιος το έκανε θα δικάζονταν? Ή μήπως θέλετε να συζητήσουμε για το πόσοι από αυτούς που δικάστηκαν ήταν κατάλοιπα ιδιοκτητών πλούτου(γαιοκτήμονες, ζωοτρόφοι κλπ) οι οποίοι μπροστά στο να μη χάσουν την ατομική τους ιδιοκτησία(δηλαδή να μη φάνε οι πολλοί αλλά να πλουτίζουν) έκαιγαν τα χωράφια και τα ζώα? Σε αυτούς το Εργατικό Κράτος απάντησε με βία(και ευτυχώς εδώ που τα λέμε αλλιώς τώρα θα είχαμε να θυμόμαστε μόνο τα “συμπαθή” σε εσάς μεταβατικά στάδια και η επανάσταση να γίνει όταν ωριμάσετε…Εσείς Αντάρσυοι και λοιποί κατά τα άλλα “φίλοι του ΚΚΕ” τι θα κάνατε σε αντίστοιχη περίπτωση? Θα τους προσφέρατε κανά λουλούδι?

    Reply
    1. Ανώνυμα

      Μην μπερδευεσαι, Κανενα εργατικο κρατος δυστυχως. Μονο το κρατος της γραφειοκρατιας του τρομου. Οποις δεν συνεργαζοταν, δεν κατεδιδε, τον ετρωγε τον ιδιο το μαυρο σκοταδι.
      Εδώ λυγισανε ανθρωποι που αντεξαν στο τσαρικο συστημα με χρονια φυλακες.
      Σταματήστε ρε σταλινακια να παπαγαλίζετε, διαβαστε λιγο ιστορια

      υ.γ τι εγινε στο 17ο συνεδριο του κκσε;

      Reply
      1. μεταβατικός σοσιαλιστής

        Η γραφειοκρατία είναι τάξη δηλαδή τροτσκάκο και δεν ήταν εργατικό το κράτος; Και εφόσον η ε.τ. ήταν πάλι καταπιεζόμενη πού οργανωνόταν ως καταπιεζόμενη τάξη; Ποιοι ήταν οι εκφραστές της πρωτοπορίας της;

        Το ποιος παπαγαλίζει την αστική προπαγάνδα είναι φανερό. Αυτοί που υπερασπίζονται το Ταλίν από αριστερά. Εγώ τι ακριβώς παπαγαλίζω; Ποιος άλλος υπερασπίζεται την πρώτη απόπειρα οικοδόμησης σήμερα; Είναι η κυρίαρχη ιδεολογία κάπου; Ακόμα και η αριστερή κυβέρνηση, ο φόβος του κατεστημένου, βγάζει καντήλες μόλις ακούσει για Στάλιν σαν κι εσάς παρόλο που εκφράζει την α.τ. σήμερα.

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Hληθιε κοντριτη ή κκε (το κοινο σας ειναι ο σταλινισμος) η Αριστερη Αντιπολιτευση οργανωσε την αντισταση της εργατικης πρωτοποριας. Και για αυτο σταλθηκε στις εξοριες μαρτυρησε και πεθανε.

        2. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Αφού είναι έτσι φαντάζομαι θα είχε οργανωθεί ένα κίνημα υπεράσπισής τους από την ε.τ. παγκοσμίως όπως με τον Μπελογιάννη και άλλους κομμουνιστές; Τι; Όχι; Δεν μπήκαν μπροστά οι οργανωμένες μάζες των εργατών να το αποτρέψουν; Χα.. καημένε. Ξέρεις τι γινόταν στη Γερμανία όταν οι ναζί έπιασαν τον Τέλμαν; Αυτή είναι αντίδραση της ε.τ. ενάντια στη δολοφονία των ηγετών της, όχι η δήθεν που λες εσύ.

          Τι να κάνουμε; Οι μόνοι σύμμαχοι που λυπούνται για το χαμό της Αριστερής Αντιπολίτευσης -που αν σε ρωτούσαμε αν υπήρχε ως οργανωμένη φράξια πριν 3-4 χρόνια θα το αρνιόσουν- είναι οι αστοί. Και δώστου λίβελους για τα σταλινικά εγκλήματα κάθε χρόνο.

  8. Γιάννης Σ.

    Η αλήθεια είναι ότι και διώξεις έγιναν, και σε δικτατορία εξελίχθηκε η όλη κατάσταση. Αυτά συμβαίνουν σε όλες τα καθεστώτα εξουσίας. Το πρόβλημα όμως ήταν ακριβώς αυτό: ότι εκεί υπήρχε εξουσία με “εξουσιαζόμενους”. Θα μπορούσε να είναι/υπάρξει ποτέ μια κοινωνία πραγματικά ελευθεριακή; Κάθε πόλεμος, (ακόμα και ο ταξικός) χρειάζεται στρατό, με ιεραρχία και πειθαρχία. Και φυσικά κάθε πόλεμος έχει και “παράπλευρες απώλειες”, και (ακόμα και αθώα) θύματα κλπ. Επίσης, πώς ορίζονται η ελευθερία και η δημοκρατία; Και τώρα δημοκρατία (υποτίθεται ότι) έχουμε, αλλά η ΧΑ είναι 3η κοινοβουλευτική δύναμη, πολλοί θέλουν τα μνημόνια και οι αντιδράσεις έφτασαν μέχρι μια “κουσή” ευκαιρία κυβέρνησης (νά τη πάλι η εξουσία) στο ΣΥΡΙΖΑ(!) που κι αυτός χρειάστηκε τους ΑΝΕΛ για βοήθεια… Όσο αφορά τους εκάστοτε “διωκόμενους”, υπάρχουν και οι πραγματικά καλών προθέσεων, υπάρχουν όμως και τα “θύματα” του καπιταλισμού, οι οποίοι στα πλαίσια της (“)δημοκρατίας(“) και της (“)ελευθερίας(“) που προαναφέρθηκαν, θέλουν τον καπιταλισμό με όσα (νομίζουν ότι) προσφέρει (τεχνολογία, εξέλιξη, ανάπτυξη, καταναλωτισμό κλπ) και φυσικά και οι πράκτορες του “άλλου” στρατοπέδου, όσο μπορούν να υπάρχουν όρια στις 3 αυτές κατηγορίες. Οι “διωκόμενοι”, ακόμα κι αν είναι καλών προθέσεων, μπορούν να προκαλέσουν ρήξη στο Ενιαίο Μέτωπο, ενώ και η αποκαλούμενη “ποδοσφαιροποίηση” μπορεί να τους κατατάξει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Μ’ αυτά και με τ’ άλλα, οι διώξεις ήσαν αναγκαίο (ή τουλάχιστον αναπόφευκτο) κακό. Εμείς σήμερα με ψύχραιμη ματιά τα βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα, αλλά τότε, λίγο η εξουσία που “ζαλίζει”, λίγο η ρήξη που έτσι ή αλλιώς θα προκαλούσαν, οδήγησαν τα πράγματα εκεί…

    Reply
  9. lathranagnostis

    Πάντως ο Ρώσικος λαός, ως άμεσα ενδιαφερόμενος, την απάντηση του την έχει δώσει σχετικά με τον Στάλιν και τη δίνει σταθερά και μονότονα κάθε φορά που τον ρωτάνε:
    Δεύτερος, μετά τον Αλέξανδρο Νέφσκυ κορυφαίος Ρώσος όλων των εποχών (πρώτος θα έβγαινε, αν δεν κινητοποιούταν όλο το αντιδραστικό σύστημα της Ρωσίας) με σταθερά ποσοστά δημοφιλίας εκτοξευμένα “στο Θεό”!
    Αλλά, θα πουν οι επαναστάτες του “καναπέως”: Τι ξέρουν οι Ρώσοι από τα “εγκλήματα του Στάλιν”!!!
    Παιδιά, να πάτε στη Ρωσία να τους αχτιφάρετε σχετικά!

    Reply
    1. μέλος του ΝΑΡ

      Και οι έλληνες γουστάρουν ελευιέριο Βενιζέλο με πολύ μεγάλα ποσοστά δημοφιλίας ανάμεσα στους πολιτικούς όλων των περιόδων του νεοελληνικού κράτους, όμως αυτο δεν εμπόδισε τον Βενιζέλο να πράξει την τυχοοδιωκτική μικρασιατική εκστρατεία με τεράστιες καταστροφές, ξεριζωμούς και οικονομικές χρεοκοπίες, να ψηφίσει το ΙΔΙΩΝΥΜΟ και να στείλει εξορία και φυλακή χιλιάδες κομμουνιστές.

      Reply
      1. lathranagnostis

        Καμία σχέση. Ο Βενιζέλος ήταν ένας αστός πολιτικός και όντως έκανε πολλά για την τάξη του και δίκαια η αστική τάξη τον τιμά. Η δημοφιλία του Βενιζέλου ανάμεσα στην εργατική τάξη οφείλεται ακριβώς στο ότι η κυρίαρχη ιδεολογία στην Ελλάδα είναι η αστική και η αστική ιδεολογία περιλαμβάνει την διαφήμιση του Βενιζέλου. Αν η πολιτική του Βενιζέλου, είχε αποκαλυφθεί στον Ελλ. λαό με την ίδια ένταση που λοιδορήθηκε και λοιδορείται ο Στάλιν, τότε η δημοφιλία του θα είχε πάει στα Τάρταρα!

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Παλι βλακείες διαβαζουμε, ο Σταλιν δεν λοιδωρρηθηκε από κανενα γιατι ηταν ο εγγυητης της ενοτητας της γραφειοκρατιας, την οποια και υπηρετησε.
          Ο μονος που καθετα διαφωνησε με την προσωπολατρια και την εν γενει ηγετικη αξια της προσωπικοτητας του μετριου γραφειοκρατη που ‘εχει συγκεντρωσει στα χερια του απιστευτη εξουσια’ συμψωνα με τα λογια του Λενιν, με επιχειρηματα και γεγονότα τα οποια ηταν εξευτελιστικα για την υστεροφημια του ηταν ο Νικητας, τον οποιον βιαστηκαν να περιορισουν.

          Ολοι οι αστοι στην Ρωσια φροντιζουν για λογους εθνοφυλετικους και είναι πολύ προσεκτικοι στην κριτικη τους στην σταλινικη περιοδο.
          Στην τελικη ηταν η αρχη της εκβιομηχανησης της Ρωσιας και τοτε μπηκαν οι βασεις της δημιουργιας αστικης ταξης η οποια προεκυψε από τα σπλαχνα της γραφειοκρατιας.

          Στο κατω κατω ο λαος πολεμησε όπως σε ολους τους πολεμους, και όχι ο βενιζελος ή ο Σταλιν.

        2. ένας

          Ναι, είδαμε πως “ο λαός πολέμησε” στην Μικρασία η την Κύπρο!
          Ο ανοργάνωτος “λαός” πάει με τον ισχυρό.
          Για να πολεμήσει ο Λαός ενάντια στον ισχυρό, θέλει όραμα και ηγέτη.
          Η μπολσεβίκικη επανάσταση του τάδωσε και τα δύο.

      2. ένας

        Χα, χα, χα! Μικρέ μου “μέλος του ΝΑΡ”!
        Πάλι ένα μικρό μπέρδεμα! Τον Στάλιν τον συκοφαντεί όλος ο μηχανισμός της Αντίδρασης (με μπόλικες …”αριστερές” συνεπικουρίες, χε, χε, χε), ενώ τον, θαυμαστή του Μουσολίνι, Λευτεράκη τον εκθειάζει ο ίδιος πανίσχυρός μηχανισμός του …”ολοκληρωτικού Καπιταλισμού”, με την …”Αριστερούλα” να κάνει το παπί στην καλύτερη! Η κάνω λάθος!!!!
        Τελικά, όλη η αντισταλινική χορωδία δεν έχει καταφέρει να δώσει μια πειστική απάντηση στο στοιχειώδες ερώτημα: Τι σόϊ υπεράνθρωπος ήταν αυτός ο Στάλιν, που επιβλήθηκε και επιβάλλεται ακόμη ενάντια σε κεφαλαιοκράτες, θεούς και ….”λαούς, που καταπίεζε”;!;!;!
        Αλλά, πότε κώλωσε ο μικροαστός στη Μεταφυσική;

        Reply
    2. spartcor

      Η κατάρευση των καθεστώτων στις χώρες του ονομαζόμενου και “υπαρκτού σοσιαλισμόύ”, δυστυχώς έγινε χωρίς να τα υπερασπισθούν οι εργατικές τάξεις τους. Ο σταλινικός μεσαίωνας τις είχε καταδικάσει για δεκαετίες στην πολιτική απάθεια και αποχαύνωση.

      Reply
      1. μεταβατικός σοσιαλιστής

        Και τι να βγουν να υπερασπιστούν μαρξισταρά; Τον σταλινικό μεσαίωνα που λες; Μη φάσκεις και αντιφάσκεις σε 2 γραμμές.

        Reply
        1. spartcor

          Να υπερασπιστούν ότι είχε απομείνει από τις κατακτήσεις του Οκτώβρη: την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, το μονοπώλιο του εξωτερικού εμπορίου, τη δημόσια παιδεία και υγεία, την εργατική κατοικία. Η ολοκληρωτική εξολόθρευση της αντιπολίτευσης τη δεκαετία του 30, επέβαλλε την πλήρη και καταθλιπτική διαχείρηση της διαβρωμένης και διεφθαρμένης γραφειοκρατίας και στέρησε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης της πολιτικής συνείδησης από την εργατική τάξη.

  10. Σ.Τ.

    Περιμενω απαντησεις

    α. για Κροστανδη
    Είναι η θεση του κκε ότι κακως ο Τροτσκι επιτεθηκε στην Κροστανδη;

    β. Τι εγινε στο 17ο συνεδριο του κκσε;

    Reply
    1. lathranagnostis

      Δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ έχει επιληφθεί ακόμα του θέματος της Κρονστάνδης για να πάρει επίσημα θέση.
      Προς το παρόν, μελετάει το θέμα της σφαγής των Τούρκων της Τριπολιτσάς από τον Κολοκοτρώνη!

      Reply
      1. Σ.Τ.

        lathranagnostis

        Να σου θυμίσω την Κρονστάνδη?
        Η ιαχή πάντως των Γάλλων κομμουνιστών την δεκαετία του 50, όταν
        παίρναν στο κυνήγι τους «χιτλεροτροτσκιστές», ήταν: «KRONSTANDT!!»

        31/08/2017 20:33

        Η Κροστανδη εχει ένα φρουριο σε στρατηγικο σημειο που κραταει την στενη εισοδο του λιμανιου της αλλα και την διεξοδο της Πετρουπολης στην Βαλτικη αλλα και που ηταν εδρα του στολου της βαλτικης.
        Θα ηταν προδοσια της επανάστασης του Οκτωβρη αν δεν παρεμενε παση θυσια στα χερια της εργατικης ταξης το φρουριο αυτό.

        Reply
        1. μεταβατικός σοσιαλιστής

          α τώρα έπρεπε να τους σφάξουνε για να κρατήσουν την Κροστάνδη, αλλά τους τροτσκοζηνεβιοφικούς δεν έπρεπε γιατί εντάξει μωρέ και αν χάνανε στους ναζί στο β’ ππ δε θα έτρεχε κάστανο… κλάιν για τους μεγάλους ιστορικούς αναλυτές!

        2. μέλος του ΝΑΡ

          Και εσύ Σ.Τ. μην ξεμπερδεύεις τοσο εύκολα με την Κροστάνδη σε 3 γραμμές. Είναι πολύ πιο σύνθετη η μετάβαση από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό/κομμουνισμό και η εργατική εξουσία/δημοκρατία πρέπει αφενός μεν να προστατεύει τον εαυτό της, αφετέρου δε, να διαμορφώνει μια σοσιαλιστική νομιμότητα που να μπορεί να εγκολπώνει τόσο τα επαναστατικά πολιτικά ρεύματα, όσο ακόμα και σοσιαλδημοκρατικά που όμως δεν θα υπονομεύουν στρατιωτικά την επανάσταση.

      2. Σ.Τ.

        Και για τις ‘δικες ‘ της Μοσχας πρεπει να παρει θεση. Και για το 17 συνεδριο. Ο Μολότοφ εξηγει ξεδιαντροπα,πως ακριβως η πλειοψηφια του συνεδριου οδηγηθηκε σε αποστρατευση και εκτελεση,
        Από τα 140 μελη της κεντρικης επιτροπης που εκλεχτηκαν, οι 98 εκτελεστηκαν στην περιοδο 36-40.

        “In the first place, on democratic centralism—Listen, it did not happen that a minority expelled a majority. It happened gradually. Seventy expelled 10–15 people, then 60 expelled another 15. All in line with majority and minority. … Essentially, it happened that a minority of the composition of the TsK [CC] remained of this majority, but without formal violation [of democratic centralism].”
        Getty, J. Arch; Naumov, Oleg V. (2010). Sher, Benjamin, ed. The Road to Terror: Stalin and the Self-Destruction of the Bolsheviks, 1932–1939. Annals of Communism Series. Yale University Press σελ467-8

        Reply
        1. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Ξαναείπαμε άσε την πτωματολογία τροτσκάκο και πες ήταν ένοχη για προδοσία η αντιπολίτευση και η στρατιωτική ηγεσία Τουχασέφσκι ή όχι; Και αφού παραθέτεις τις έρευνες του Getty ψάξε να δεις τι βρήκε στο αρχείο του Τρότσκι στις (!) ΗΠΑ.

        2. μέλος του ΝΑΡ

          Μεταβατικέ αλχημιστή άσε την χαφιεδολογία. Η ΕΣΣΔ εξ ανάγκης αλλά και εξαιτίας της πολιτκής του ΠΚΚ (μπ), εξελίχθηκε ήδη από το ’30 σε μια κοινωνία με άρχουσα τάξη την κομματική/κρατική γραφειοκρατία.

          Οι εκτελέσεις αποτέλεσαν δείγμα γραφειοκρατικοποίησης της εσσδ

        3. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Οι εκτελέσεις είναι δείγμα ενός εργατικού κράτους που επιβάλλει την εξουσία του με τη βία σε όσους ήθελαν να ανατρέψουν την ε.τ. κι άσε τις θεωρητικές αλχημείες. Η κομματική γραφειοκρατία που λες δεν είχε τα γνωρίσματα τάξης, αλλά τι περιμένεις από ανθρώπους που μέχρι πριν 5 χρόνια δεν ήθελαν να λέγονται κομμουνιστές;

        4. μέλος του ΝΑΡ

          Μεταβατικέ αρλουμπολόγε αλχημιστή, γράφεις άλλα ντ ‘αλλων. 1.100 αντιπρόσωποι στους 1.800 συνολικά που είχε το 17ο Συνέδριο του ΠΚΚ (μπ) εκτελέστηκαν διότι ήθελαν να ανατρέψουν την επανάσταση; Ωϊμέ τι τραβά η διαλεκτική από απόψεις σαν τις δικές σου….

        5. Σ.Τ.

          Kανενα σχολιο για την ξεδιαντροπιά του Μολότοφ και την αποψη του περι δημοκρατικου συγκεντρωτισμου;

  11. Σ.Τ.

    Τι γιναν ολες αυτές οι κορυφες του κομμουνισμου ….Καγκανοβιτς, Μπερια,Βοροσιλοφ,Σντανωφ κτλ …με τον θανατο (ή δολοφονια) του πατερουλη;

    ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΤΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ, σαν δαρμενα παιδακια ορφανα, πηγαν σπιτι τους….οι κορυφες του κομμουνισμου…..

    Reply
      1. μεταβατικός σοσιαλιστής

        Και ο Μπέρια το ’53 δηλαδή την ίδια χρόνια. Μιλάμε για γίγαντα της ιστορίας.

        Reply
        1. μέλος του ΝΑΡ

          Ε, μεταβατικέ αλχημιστή, ο Μπέρια εκτελέστηκε από τα άλλα αγαπημένα παιδιά του Στάλιν!

        2. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Ρε παλικάρι μάθε να αναλύεις την ιστορία. Το ’53 έγινε πάλη γραμμών δε… δολοφονήθηκε έτσι από τα αγαπημένα παιδιά του Στάλιν. Όλα τα σχόλια σου είναι ένα προς ένα δείγματα της ελιτιστικής-ιδεαλιστικής ανάλυσης του ναρ.

          Δεύτερον, το παλικάρι έλεγε τι διαδρομή είχαν μετά το θάνατο του Στάλιν ο Μπέρια και ο Ζντάνωφ οι οποίοι μετά το ’53 δε ζούσαν. Τι άλλο να πεις;

        3. Σ.Τ.

          ΑΑΧΧΧΧΧΧ

          Με εκανες και γελασα βρε πνευματικε απογονε του γεωργιανου αγροικου…
          Παλη γραμμων λεει ο γραφειοκράτης.

        4. Σ.Τ.

          ΠΑΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΜΑΦΙΟΖΙΚΟΥ-ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΜΑΛΕΝΚΩΦ ΧΡΟΥΣΤΣΩΦ ΜΟΛΟΤΩΦ.

          Ενδιαφερον είναι ότι για τον θανατο του Σταλιν, υπαρχουν 3 αποψεις. Ο Χρουστσωφ κατηγορησε τον Μπερια, ο Μπερια τον Χρουστσωφ, ενώ οι μουλαδες κατηγορουν τους γιατρους.

          (ταχει αυτά ο δημοκρατικος συγκεντρωτισμος όταν…… απονεκρωνεται).

        5. Σ.Τ.

          TI εννοεις δηλαδή με αυτο;
          Για να μαθαίνεις λοιπον, ο Μπερια εκτελεστηκε όχι ως συνεχιστης του Σταλινισμού,

          αλλα

          ως πρακτορας της δυσης σαμποτερ επειδή ηθελε να επαναφερει τον καπιταλισμο.

          ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ
          Ειρωνια της πολιτικης

      2. Σ.Τ.

        Για το Συντροφο Σντανωφ, τι να πω; Δηλαδη τι μπορω να πω.

        Τζαμπα πηγαν όλα τα μεταλλια του Σταλιν.
        Και αυτουνού ο θανατος συνοδευτηκε από κατασκοπεύτηκες φημες, σε σχεση φυσικα με την γνωστη (σε εμας τους ιστορικους) Κομματικη Ομαδα του Λενινγκραντ.

        Reply
        1. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Μήπως δουλεύεις μαζί με Καλύβα-Μαραντζίδη πουλάκι μου; Γιατί αυτό θα εξηγούσε πολλά…

        2. Σ.Τ.

          Είναι κακο αυτό; Γλυτωνω με μια δημοσια αυτοκριτική ή με εχετε ηδη προγραψει;

        3. lathranagnostis

          Βασικά, πολύ κακό και θέλω να πιστεύω ότι δεν το εννοείς, αλλά σου ξέφυγε, σαν κάποιο είδος μαγκιάς!! Και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο σε συνθήκες δικτατορίας του προλεταριάτου η διαπάλη μαζί σου, δεν θα ήταν απλά ιδεολογική…..! Για να εξηγούμαστε απλά και ξεκάθαρα και για να έχουμε κι ένα καλό παράδειγμα σχετικά με το ποιοί αντιμετώπιζαν την καταστολή του σοβιετικού κράτους.
          ……άκου κει αν είναι κακό να δουλεύεις μαζί με τον Καλύβα και τον Μαραντζίδη….!
          Κι ο Τρότσκυ, με κάποιους παρόμοιους “δούλευε”….

    1. εκδικητικός

      Σταλιν“Δεν μπορείς να κάνεις επανάσταση χωρίς να σπάσει ένα τζάμι”
      Ι. Β. Τζουγκαντζβίλι

      Reply
      1. lathranagnostis

        Εν τάξει.
        Στις επετείους της επανάστασης κάθε χρόνο, ο γγ της κε του κκε, θα σπάει συμβολικά ένα τζαμάκι στο Σύνταγμα.
        Ευχαριστηθήκατε?

        Reply
      2. ένας

        Xα, χα!
        Πάλι ….το πιάσατε το νόημα, θεούληδες: …Τα τζάμια κάνουν την ….Επανάσταση!
        Και οι ναζήδες …σπάσανε πολλά τζάμια! Και ….κρύσταλλα!
        Σας δουλεύει και στην φωτό, ρε αριστεροχωρικοί!
        Ηταν γνωστός χωρατατζής!

        Reply
        1. κάποιος

          Χαχαχα!!!!! Στην επανάσταση δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι! Η εργατική εξουσία/δημοκρατία θα εναλλαχθει με την αστική, όπως μεταλ την την παρασκευή έρχεται το σ-κ! Μπράβο ρε κκε! Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε την θέση υπέρ των μεταλλείων στην Χαλκιδική τις ίσες αποστάσεις στη ν Φιλαδέλφεια κλπ, ίσως κ να μην πολυθελει το κκε την εργατικη εξουσία/δημοκρατια.

        2. ανώνυμος

          Κρατς, βζιιιν, μπουουμ, κραςςς, ντιλίτ, ινσέρτ κόιν, ωχ μάνα μου ακόμα ένας κκες κράσαρε κι απόψε..

        3. εκδικητικός

          Δεν μιλάω για τζάμια γενικώς, απαντάω -στο ίδιο πειρακτικό αλλά ανώδυνο ύφος- με την παραπάνω ”αφιέρωση” για επανάσταση και λευκά γάντια. Δεν νομίζω ότι κοροϊδεύει εμένα συνεπώς ο ”χωρατατζής”… Παρεμβαίνεις άτσαλα και μπλέκεις άστοχα τους ναζί

  12. ΝΙΚΟΛΑΣ

    Μία άποψη.
    Θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πολιτικά επιχειρήματα επί της ουσίας αν θέλετε να κάνετε σοβαρή κριτική σε υπερβολές που μπορεί να έγιναν. Να απαντήσετε δηλαδή αν αυτοί οι άνθρωποι καταδικάστηκαν, ο καθένας ξεχωριστά, καλώς ή κακώς και γιατί. Αντίθετα, όμως, τα επιχειρήματά σας είναι αριθμητικά για να προκαλέσουν τον εντυπωσιασμό. Λέτε: “Από τα 139 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εξελέγησαν, εκτελέστηκαν στη συνέχεια τα 98.” Κλπ, κλπ.
    1) Στην γαλλική αστική επανάσταση που οι αστοί αφού έσφαξαν τους φεουδάρχες σφάχτηκαν μεταξύ τους, η βία ήταν για την εδραίωση της δικτατορίας του Ροβεσπιέρου, του Ναπολέοντα ή δεν ξέρω εγώ ποιου άλλου; Μήπως επειδή η πλειοψηφία των επαναστατών στην πορεία “εκκαθαρίστηκαν” σημαίνει ότι πισωγύρισε η Γαλλία στη φεουδαρχία;
    2) Το 1989 γίνεται διάσπαση στο ΚΚΕ και αποχωρούν οι “αριστεροί” οπορτουνιστές. Το 1991 ξαναγίνεται διάσπαση και αποχωρούν οι “δεξιοί” οπορτουνιστές. Η πλειοψηφία, λοιπόν, των μελών της ΚΕ που είχε εκλεγεί στο 12ο συνέδριο (1987) μετά το 13ο συνέδριο (1991) βρισκόταν εκτός κόμματος. Πώς εξηγείται το παράδοξο το ΚΚΕ να διατήρησε τον επαναστατικό του χαρακτήρα αφού διαγράφηκε η πλειοψηφία των στελεχών του;
    3) Στους ζωντανούς οργανισμούς τα κύτταρα πεθαίνουν συνέχεια και δημιουργούνται καινούργια. Μετά από κάποιες μέρες ο οργανισμός μας έχει εντελώς άλλα κύτταρα. Όμως παραμένει ο ίδιος οργανισμός γιατί διατηρεί το ίδιο DNA. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πολιτικά κόμματα. Μπορεί η σύνθεση των μελών και στελεχών τους να αλλάζει όμως ο χαρακτήρας τους παραμένει ίδιος εφόσον διατηρείται ίδια η ιδεολογία τους.
    4) Σας κάνει εντύπωση που τα “πρωτοκλασάτα” στελέχη των μπολσεβίκων (Τρότσκι, Κάμενεφ, Ζηνόβιεφ, κλπ) πρόδωσαν το Κόμμα και συνεργάστηκαν με το φασισμό. Δε θα έπρεπε. Υπάρχει πλούσια πείρα και στη χώρα μας: Δαμανάκη, Δραγασάκης, Ανδρουλάκης, Λαφαζάνης και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…
    5) Εγώ ξέρω ότι οι κομμουνιστές υπερασπίζονται το δίκιο τους μέχρι τέλους όταν συκοφαντούνται όπως ο Μπελογιάννης, ο Ζαχαριάδης, ο Βελουχιώτης, ο Πλουμπίδης, ο Δημητρόφ και τόσοι άλλοι. Αν οι κατηγορούμενοι στις δίκες της Μόσχας ήταν αγνοί κομμουνιστές που καταδιώκονταν από τον Στάλιν γιατί δε βρέθηκε ένας να διαψεύσει τις κατηγορίες μέχρι τέλους; Γιατί όλοι ομολογούσαν και μυξόκλαιγαν μπροστά στα μάτια όλων των εργαζομένων της ΕΣΣΔ και του κόσμου, σε μια δημόσια δίκη;

    Reply
    1. Γιωργος

      Αγαπητέ Νικόλα:

      Α. Επειδή οι αστοί σφάχτηκαν και αναμεταξύ τους στην περίοδο της γαλλικής επανάστασης αυτι έπρεπε να συμβεί και στην Ρωσία; Απο πότε ισχύει κάτι τετιο;

      Β. Προσπαθεί να απαντήσεις με ταυτολογία: Ο χαρακτήρας του κκε είναι επαναστατικος, γιατί το λένε οι αποφάσεις του… κκε! Αμ δε. Μα θα μου πεις: Ναι πληρει τα μαρξιστικα κριτήρια. Και σου απαντώ: Όπως τα ερμηνεύει το κκε. Και στην ερμηνεία αυτή, οπως και στις ερμηνείες όλων των συλλογικιτητων της αριστερής, λείπει το βασικότερο κριτήριο: Αυτό της πράξης. Οποτε, άνθρακες ο θησαυρός και λάθος το επιχείρημα σου.

      Γ. Ναι το DNA είναι η θεωρία ενός κόμματος, είναι και η πράξη ενός κόμματος. Στην πράξη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

      Δ. Για τις εκαθαρισεις: Μπερδεύεις τα πράγματα: Η συντριπτική πλειοψηφία των μπολσεβίκων που έκαναν την επανάσταση και που εκτελέστηκε την δεκαετία του ’30, δεν έχει καμμιά σχέση με τα στελέχη του κκε όπως ο δραγασακης, η δαμανακη, ο Ανδρουλάκης, ο κοτζιας κλπ. Ξανασκέψου.

      Ε. Η επαναστατική βία, πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή αναγκαία.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.