.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Πλατιά συσπείρωση των δυνάμεων της ανατρεπτικής Αριστεράς


Αντώνης Δραγανίγος, μέλος ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ώρα επιλογών

Μέσα στις μάχες διαμορφώθηκε μια κοινή βάση ενάντια σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ, ιμπεριαλισμό και εθνικισμό

Οι επερχόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες θα αποτελέσουν αντικειμενικά μια συμπύκνωση του συσχετισμού δυνάμεων μιας ολόκληρης πολιτικής περιόδου. Αυτής που άνοιξε με την «πρώτη φορά αριστερά» και ολοκληρώνεται με την εφαρμογή της μνημονιακής αστικής πολιτικής έως σήμερα.

Θα διεξαχθούν σε μια περίοδο που το «ευρωμνημόνιο» και η επιτροπεία από κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» αποδεικνύονται ένας μόνιμος γύψος για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Σε μια περίοδο που η αστική τάξη επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή δεμένη στο άρμα του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού, σε μια φάση όξυνσης των ανταγωνισμών και των πολεμικών κινδύνων, ενίσχυσης του εθνικισμού και του ακροδεξιού κινδύνου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να κατοχυρώσει σε βάθος χρόνου την παρουσία του σαν ο κύριος αστικός πόλος, με όπλο την «ικανότητά» του να εφαρμόσει τα ευρωμνημόνια, βασική διαχωριστική γραμμή την μάχη με την «δεξιά/ακροδεξιά» και τελικό επιχείρημα το «μικρότερο κακό».

Η ΝΔ κάνει από «δεξιά» κριτική στην κυβέρνηση. Εμφανίζει σαν «παροχολογία» οποιαδήποτε ψίχουλα πέφτουν από το φαγοπότι της ολιγαρχίας, προβάλλει μια υπεραυταρχική εκδοχή «νόμου και τάξης», συντριβής του κινήματος.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλει κινούμενη αποφασιστικά, ενωμένη και απευθυνόμενη στον κόσμο του αγώνα

Η πολιτική κατάσταση κινείται σε ένα μεταίχμιο. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να καταδικαστεί αποφασιστικά ο αστικός και μνημονιακός «νέος διπολισμός».

Να εμφανιστεί ένα μαζικό ρεύμα που θα στοχεύει στην άμεση βελτίωση των ζωής των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τον αγώνα για τον κλονισμό και την ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ, στην υπεράσπιση της ειρήνης ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και της ελληνικής ολιγαρχίας, σε σύγκρουση με τον αναπτυσσόμενο εθνικισμό.

Στον φιλόδοξο στόχο της ενίσχυσης ενός τέτοιου πολιτικού ρεύματος μπορεί και πρέπει να συμβάλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάδειξη ενός τέτοιου ρεύματος.

Πρώτα από όλα πρόκειται για αγωνιστές και ρεύματα που δώσαμε μαζί τις μάχες στο εργατικό κίνημα. Που στέκονται με συνέπεια στην πάλη για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την αθλιότητα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Για δυνάμεις, αγωνιστές και ρεύματα που παλέψαμε μαζί στις πολύ δύσκολες μάχες ενάντια στον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο. Που αντιτάχθηκαν στο «νατοϊκό κοσμοπολιτισμό» της κυβέρνησης και δεν λοξοκοίταξαν προς τα εθνικιστικά ακροατήρια ψάχνοντας εκεί «εκλογική πελατεία».

Σήμερα υπάρχει ένα ευρύ δυναμικό αγωνιστών που έχουν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα από διάφορους δρόμους και ταχύτητες κατανοούν τα όρια των ρεφορμιστικών προτάσεων και συνεχίζουν να αναζητούν μια άλλη ανατρεπτική, αντικαπιταλιστική αριστερά.

Ακόμα υπάρχουν οι οργανώσεις της «εκτός των τειχών αριστεράς» που με τις διαφοροποιήσεις και τις ιδιαιτερότητές τους η κάθε μια συμβάλλουν στην πολιτική μάχη και την αντικαπιταλιστική επαναστατική προοπτική.

Ανάμεσα σε όλο αυτό το δυναμικό, μέσα στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος έχει διαμορφωθεί η δυνατότητα μιας κοινής πολιτικής βάσης. Θα συμβάλουμε η βάση αυτή να συγκροτηθεί και να εκφραστεί πολιτικά στις επερχόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες σε όλα τα επίπεδα!

H πολιτική συμφωνία όλου αυτού του δυναμικού, που θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο στην αριστερά δεν σημαίνει ταύτιση. Σημαίνει μια πολιτική και προγραμματική αφετηρία που ξεπερνάει το όριο των συγκροτημένων ρεφορμιστικών προτάσεων τύπου ΛΑΕ και ΚΚΕ, που δεν συμβάλλουν να αναπτυχθεί το αντίπαλο δέος στην αστική πολιτική.

Η ανάδειξη του αντικαπιταλιστικού μεταβατικού προγράμματος πάλης. Η πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ ενάντια σε αντιλήψεις «καπιταλιστικής ανάπτυξης χωρίς ευρώ» και αστικού ευρωσκεπτικισμού.

Η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον ευρωνατοϊκό «κοσμοπολιτισμό» της κυβέρνησης, την προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της ελληνικής ολιγαρχίας στην περιοχή και τον ελληνικό εθνικισμό.

Η αντίληψη πως βασικό υποκείμενο της ανατροπής είναι το ανασυγκροτημένο μαζικό κίνημα και όχι η αστική κυβερνητική διαχείριση.

Η αποφασιστική δράση μέσα στους αγώνες σε αντιπαράθεση με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η επιλογή για μετωπική δράση, πολιτική συνεργασία και συντροφική κουλτούρα. Αυτά είναι σήμερα κομβικά ζητήματα μιας πλατιάς συσπείρωσης δυνάμεων. Και αυτή η βάση υπάρχει.

Η υλοποίησή της εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ίδια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά όχι μόνο από αυτή. Το 2019 είναι χρονιά επιλογών, όχι μόνο συζητήσεων. Όλες οι δυνάμεις πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας!

Και πρώτα από όλα η ίδια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να βαδίσει στο δρόμο των αποφάσεων της 4ης Συνδιάσκεψης αποφασιστικά, ενωμένη και με ανοικτή απεύθυνση σε όλο αυτόν τον κόσμο. Αντικειμενικά έχει αναδειχθεί σε κορμό των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς. Ήταν παρούσα σε όλες τις μάχες στα μέτωπα του κοινωνικού κινήματος, του εθνικισμού, του αντιφασισμού. Δεν υποτάχθηκε στις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συμφιλιώθηκε με ρεφορμιστικά και διαχειριστικά σχέδια.

Σε αυτή της την προσπάθεια στέκονται εχθρικά αντιδημοκρατικές πρακτικές επιβολής στο εσωτερικό της, επιλογές ουσιαστικής αγνόησης και περιφρόνησης των αγωνιστών της, τορπιλίσματος της ενότητάς της.

Τέτοιες πρακτικές, αν επικρατήσουν, απομακρύνουν κάθε αγωνιστή που θα μπορούσε και θα ήθελε την συμπόρευση μαζί της. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα τις ξεπεράσει στηριγμένη στην θέληση της πλειοψηφίας των μελών και των αγωνιστών της. Θα βαδίσει τον δρόμο της ανάπτυξης και του μετασχηματισμού της, με κέντρο τον κόσμο της, σε ζωντανό διάλογο με τις πλατιές δυνάμεις που αγωνιούν και επιμένουν για μια άλλη κατάσταση στην αριστερά.

Όμως αυτό δεν αρκεί. Όλες οι δυνάμεις που συμφωνούν στα κομβικά σημεία αυτής της αντίληψης πρέπει να μπουν σε μια ενεργητική προσπάθεια κοινού πολιτικού βηματισμού. Δεν νοείται «στάση αναμονής», «αποχής από τα κεντρικοπολιτικά», περιχαράκωσης και σεχταρισμού.

Οι καιροί δεν περιμένουν. Έχουμε μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται την καπιταλιστική επίθεση εμφανιζόμενη ως «αριστερά». Η πολιτική του κεφαλαίου φουντώνει τα ρεύματα του εθνικισμού και της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Το στοίχημα εάν θα στραφεί η λαϊκή δυσαρέσκεια αριστερά ανατρεπτικά και όχι εθνικιστικά/ακροδεξιά, εάν θα υψωθούν φραγμοί στην επίθεση, εάν θα πολλαπλασιαστούν οι «νάρκες» για το σύστημα είναι τόσο μεγάλο που αξίζει να πάρουμε όλοι «τα ρίσκα μας».

Πηγή: ΠΡΙΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 71.25% ( 8
Συμμετοχές )



55 σχόλια στο “Πλατιά συσπείρωση των δυνάμεων της ανατρεπτικής Αριστεράς

  1. Κώστας

    O καλόπιστος αναγνώστης δικαιούται να γνωρίζει πως το άρθρο είναι κακόπιστο και υποκριτικό και πως αυτά που λέει δεν υλοποιούνται στην πράξη από τον φορέα του αρθρογράφου.

    https://anametrisi.gr/2018/12/19/thessalonikh-anakoinwsh-12-2018/

    Είναι εντυπωσιακό πως στην Θεσσαλονική συσπειρώνεται το σύνολο των δυνάμεων που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι στην ΛΑΕ, ένα σύνολο που το ΝΑΡ μας το περιγράφει σαν θετικό σε αντίθεση με την ΛΑΕ, αλλά το ΝΑΡ αρνείται κάθε διάλογο. Είναι μια ιστορία πολιτικής χωρίς αρχές που κρατάει απο το 2015 με πολιτικάντικες εκκλήσεις από το ΝΑΡ σε αυτό το δυναμικό και άρνηση κάθε διαλόγου και κοινής δράσης μαζί του στην προοπτική της πολιτικής του ακύρωσης και της ατομικής συμπόρευσης δυναμικού του ή και της ατομικής προσχώρησης του. Στην ΔΕΘ με την κοινή διαδήλωση στην οποία αυτό το δυναμικό πρωταγωνίστησε φέτος είχαμε διάφορα ψέματα για την γραμμή του από πολλούς, ότι δήθεν ήταν με την αντικαπιταλιστική πορεία και όχι την μια ενιαία της αριστεράς και του εργατικού κινήματος απέναντι στην ΓΣΕΕ. Δεν είναι δυνατόν ένα πολιτικό δυναμικό να λέει σε όλους τους τόνους από το 2015, με λόγια και πράξεις, πως δεν συμφωνεί με την έκκληση πως μόνος συνομιλητής του είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (το ΝΑΡ βασικά) αλλά το θέατρο να συνεχίζεται. Δεν ενδιαφέρονται όλοι αυτοί για τα κουκιά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, δεν ανυπομονούν να βγει η επόμενη δημοσκόπηση που λέει ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4, ΛΑΕ 1,3, δεν τους νοιάζει και δεν μας νοιάζει. ¨Οποιος έμαθε την πολιτική στα κακά χούγια των σομπρέρο του ΚΚΕ να την ξεχάσει άμεσα γιατί κανένας δεν δικαιούται όντας γωνιακό μαγαζί με ότι αυτό συνεπάγεται σαν δυνατότητες να διαστρεβλώνει τον αγώνα του άλλου, τις θέσεις του και την πολιτική του αξιοπρέπεια. Είναι μηρυκασμός της αστικής πολιτικής, δεν έχει τίποτα το εργατικά κομμμουνιστικά απελευθερωτικό.

    Το δυναμικό της αριστεράς που θέλει την κοινωνική και πολιτική ενότητα, στα εργασιακά, τα τοπικά, τα νεολαιίστικα και κεντρικά πολιτικά απέναντι στον ιμπεριαλισμό είναι και πλατύ, και κοινωνικά έμπειρο και με κοινούς κώδικες, γλώσσα, πρακτικές και εμπειρίες νικών και ηττών. Θα προχωρήσουν οι πρόθυμοι και όσοι δεν θέλουν να δίνουν μάχες οπισθοφυλακών και μπετοναρίσματος του Κόμματος (πραγματικό ή φανταστικό, υπαρκτό ή υπό ίδρυση) με κείμενα στον τύπο που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική πρακτική μπας και κοροϊδέψουν τους αφελείς και ντουρώσουν τίποτα πρωτοετείς να βγάλουν το τρέξιμο.

    Φιλάκια

    Κώστας

    Reply
    1. Κ.Σ.

      Για άλλη μια γράφεις ψέματα.
      Το ΝΑΡ όπως και όλη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται σε διάλογο με την πρωτοβουλία οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη που αναφέρεται στο μπλογκ της Αναμέτρησης. Δεν το εμποδίζει ότι δεν υπάρχει ταύτιση. Γίνεται συζήτηση και κριτική, η οποία αφορά και τη στάση της Αναμέτρησης/Μετάβασης που επιμένει ότι η συμπόρευση με τη ΛΑΕ είναι ανοιχτό θέμα, αν το πάρει απόφαση να καταγγείλει ανοιχτά τον εθνικισμό και πάρει ξεκάθαρη διεθνιστική -αντιιμπεριαλιστική θέση για το μακεδονικό.
      Το γεγονός ότι όχι μόνο δεν έχουμε βήματα, αλλά στην τελευταία σύσκεψη της πρωτοβουλίας αυτής των οργανώσεων η ΛΑΕ τη δυναμίτισε με αφορμή -τι άλλο;- τα κριτήρια για τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, απλά δικαιώνει την τοποθέτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Πολιτική Απόφαση της 4ης Συνδιάσκεψής ότι συνεργασία με ΚΚΕ και ΛΑΕ δεν γίνεται. Αυτή την Πολιτική Απόφαση το ΝΑΡ θα την υπερασπιστεί και θα την υλοποιήσει μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
      Τα άλλα περί γενικού αποκλεισμού του σύμπαντος τα έχεις βγάλει από το μυαλό σου.
      Όσο για τη ΔΕΘ, εκεί φάνηκαν πολλά από το γεγονός ότι η κομματική συγκέντρωση της ΛΑΕ κράτησε αποστάσεις και δεν ενώθηκε με την Καμάρα, εμποδίζοντας έτσι στην πράξη το ΣΕΚ και την ΟΚΔΕ να προχωρήσουν.

      Όσο αραδιάζεις παραμύθια και λασπολογείς το ΝΑΡ, η πολιτική χρεοκοπία της ΛΑΕ δεν ξεπερνιέται. Υπάρχουν βαθύτερα αίτια από ότι δεν σας παίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως φαντάζεσαι.

      Reply
      1. Κώστας

        ΚΣ, όταν αρχίζεις λέγοντας πως λέω ψέματα μην γράφεις από κάτω το 100% όσων λέω. Το ΝΑΡ δεν συμμετέχει στην Θεσσαλονίκη γιατί κανείς δεν συμφωνεί με την προϋπόθεση που οι 2 μας είπαμε πως το ΝΑΡ βάζει. Τον de facto αποκλεισμό της ΛΑΕ. Εφόσον αποκλείετε την ΛΑΕ και ουδείς στην αριστερά συμφωνεί μαζί σας αυτοαποκλείεστε από τους υπόλοιπους οι οποίοι έμπρακτα θεωρούν σημαντικότερο να πουν όχι στον αποκλεισμό της ΛΑΕ από το να πάνε μαζί σας. Αν δεν ήταν έτσι η ΑΡΚ και όλοι αυτοί στην Θεσσαλονίκη θα είχαν κάνει πολιτικό μπλοκ για τοπικό σχήμα με το ΝΑΡ. Τα ίδια γίνονται και με τους πρώην ΚΚΕ αλλού. Δεν μου ξεκαθάρισες αν το πρόβλημα σου είναι και η αριστερή ανασύνθεση με την ΑΡΑΣ, αν θες να φύγουν και αυτό καταλαβαίνω όταν μιλάς για ΛΑΕ, αν θες διευκρίνησε το μου, ΛΑΕ εννοείς ΑΡ ή δεν κάνετε δημοτικό σχήμα με την ΑΡΑΝ ? Αν δεν ξέρεις ρώτά την ΑΡΙΣ, μην βρεις και κανέναν μπελά γιατί έχει γίνει κάτι σαν τοπάρχης, και έχει και βαρύ χέρι.

        Πάντως μου είπες πως υπάρχουν δυνητικοί σύμμαχοι του ΝΑΡ αν και μόνο αν αποκλείσουν την ΛΑΕ, δηλ ο όρος είναι πιο σημαντικός. Τον αρνούνται τον όρο αυτό άρα δεν έχετε συμμάχους. Βγείτε λοιπόν θαρρετά και πείτε πως το ΚΚΑ δεν έχει συμμάχους στο πολιτικό επίπεδο, δεν είναι κακό, και το ΚΚΕ το λέει και παίρνει το κόστος. Πείτε μάλιστα πως εσείς κιόλας θέλατε αλλά με όρο να αποκλειστεί η ΛΑΕ αν θεωρείτε πως αυτό συνιστά πολιτική γραμμή και όχι το παίζουμε τις κουμπάρες. Όμως αυτό το θέατρο (συζητάμε με την ΑΡΚ, την ΟΝΡΑ, την Δικτύωση κλπ) το παίζετε από το 2015 και είναι ψέμα γιατί δεν συμφωνείτε με όλους αυτούς στην πρώτη προϋπόθεση, το εύρος των δυνητικών συμμάχων. Και είναι φοβερά χυδαίο στην από τα κάτω και αριστερή εργατική αντιολοκληρωτικόκαπιταλιστική κομμουνιστική διεθνιστική απελευθερωτική πολιτική να λες ψέματα στο όνομα οργανώσεων και αγωνιστών που διαβάζουν στο ΠΡΙΝ πως παίρνουν μέρος σε μια διεργασία η οποία δεν έχει αρχίσει καν. Η να διαβάζουν ψέματα για την ΔΕΘ και το κεκτημένο της κοινής πορείας που έγινε φέτος και αποφασίσατε, iskra και pandiera, να μην το γράψετε καν.

        Για την κοινή πορεία που δήθεν … δεν έγινε ποτέ οι καλόπιστοι ας διαβάσουν εδώ.
        https://www.kommon.gr/politiki/item/2150-ena-vima-pros-ta-mpros

        Reply
        1. Κ.Σ.

          Το ΝΑΡ όταν λέει ότι δε συνεργάζεται με τη ΛΑΕ εννοεί αυτό ακριβώς.
          Γεγονός είναι επίσης ότι ούτε η πρωτοβουλία των οργανώσεων συγκροτήθηκε με τη ΛΑΕ. Συμμετέχουν μόνο οι ΑΡΑΣ και ΑΡΑΝ από τις οποίες οι υπόλοιποι ζητούν να διαφοροποιηθούν από τη ΛΑΕ, η οποία δε θεωρείται απαραίτητα ευπρόσδεκτη. Για κάποιους απορρίπτεται σαν συνομιλητής.
          Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζητάνε με την πρωτοβουλία και όσους συμμετέχουν σε αυτή.
          Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε πρωτοβουλία και υπογράφηκε ανακοίνωση ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό ενόψει του συλλαλητηρίου των μακεδονομάχων στην Αθήνα. Έτσι ξεκίνησε και η διαδικασία για την αντίστοιχη συγκέντρωση, αλλά και για τις αντινατοϊκές κινητοποιήσεις στις 12/7. Υπογράφανε εκτός από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΑΡΚ, η ΔΕΑ-Κόκκινο Δίκτυο, η ΟΝΡΑ Ανασύνθεση, το Ξεκίνημα, η Κομμουνιστική Τάση. Την τελευταία στιγμή υπαναχώρησε η ΑΡΑΝ. Για τη ΛΑΕ δεν έμπαινε θέμα, αφού το ΑΡ υποκλινόταν στη δυναμική των συλλαλητηρίων.

          http://prin.gr/?p=18978

          Επίσης στη Θεσσαλονίκη το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν στη διαμόρφωση κοινού κειμένου ενάντια στον εθνικισμό και τον αντιιμπεριαλισμό. Υπογράψανε:
          Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης,
          ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή,
          Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση,
          Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση,
          Αριστερή Συσπείρωση,
          Διεθνιστική Εργατική Αριστερά,
          Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα,
          Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς,
          Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση,
          νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση,
          Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση,
          Οργάνωση Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ανασύνθεση,
          Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

          http://www.alterthess.gr/content/makedonia-gi-polypolitismiki-exo-nato-kai-oi-ethnikismoi

          Η ΛΑΕ, το ΑΡ, την αποχή από τη διαδικασία, προφανώς για να μην τα χαλάσουν με τους τυχοδιώκτες παράγοντες που έχουν σχέση, οι οποίοι παίζουν με τον εθνικισμό. Η ΑΡΑΝ δεν ξέρω γιατί δεν υπόγραψε το κείμενο, αλλά αυτό είναι δεδομένο.

          Κάτσε γράφε σεντόνια για το απομονωμένο ΝΑΡ κλπ κλπ και τη λαχτάρα που έχουν όλοι να τους καπελώσουν η ΛΑΕ. Η στάση της στο μακεδονικό και η εμφάνιση του Λαφαζάνη στο φασιστοκάναλο Σπαρτιάτες (στο κανάλι του Κ. Πλεύρη στο youtube) δεν ξεχνιούνται…

          Όσο για τη ΔΕΘ, η ΛΑΕ κάλεσε σε κομματική συγκέντρωση, ενώ η Καμάρα ήταν κάλεσμα σωματείων και συλλογικοτήτων. Αυτό καθόρισε τα πράγματα. Τα άλλα είναι λόγια.

        2. Κώστας

          Βρε ΚΣ, το κάνω και γω το γράψιμο στο πόδι αλλά όχι εκεί που με ρωτάνε κάτι συγκεκριμένο Λες πως το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όταν λένε δεν συνεργάζονται με την ΛΑΕ εννοούν ακριβώς αυτό. Ποιο ? Δεν μου το λες. Μου λες ότι όλοι οι άλλοι θέλουν η ΑΡΑΝ και η ΑΡΑΣ να διαφοροποιηθούν. Ποιοι είναι όλοι οι άλλοι ? Τι σημαίνει να διαφοροποιηθούν ? Προφανώς ΟΛΟΙ τις θεωρούν επαρκώς διαφοροποιημένες και γι αυτό φτιάξανε το σχήμα. Εννοείς πως το ΝΑΡ δεν συμμετέχει σε σχήματα με την ΑΡΑΝ γιατί ειναι στην ΛΑΕ ? Αυτό μου έκανες μεγάλη χάρη και το έγραψες, το υπονόησες βασικά, γιατί εώς τώρα το είχε αναλάβει να το λέει η δύναμη κρούσης και τοπάρχης με το βαρύ χέρι, η ΑΡΙΣ. Το ΝΑΡ το αρνιόταν δημόσια ότι πχ θέλει η ΑΡΑΝ να φύγει ή από την ΛΑΕ ή από τα ΕΑΑΚ.

          Το γνωστό παιχνίδι με τις υπογραφές σε κείμενα ΚΣ να πας να το παίξεις αλλού. Αν η ΑΡΑΝ δεν είχε υπογράψει ένα κείμενο αυτό μπορεί να έγινε για χιλιάδες λόγους από το ότι δεν … ξύπνησε ο χρεωμένος σύντροφος να πάει μέχρι κάτι να μην του άρεσε στο κείμενο. Δεν τα έχεις ζήσει και τα 2 ? Εγώ τα έχω και τα 2, πολλάκις. Η αντίθεση της στα εθνικιστικά συλλαλητήρια ήταν ανοιχτή και δημόσια όπως και η διαλυτική κρίση στην ΛΑΕ έκτοτε. Επίσης η 12.7 καλέστηκε από τον ΠΑΚΣ από τον οποίο απέχετε γιατί θεωρείτε εθνικιστικό το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα λαμβάνει υπόψιν τις ανισότιμες σχέσεις των κοινωνικών σχηματισμών στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Δεν καλέστηκε απο ΝΑΡ, ΔΕΑ, και ΚΝ που θεωρούν πως αντιιμπεριαλιστικό κίνημα είναι να συναντιούνται τα ΠΓ τους και να ανακοινώνουν πως δεν υπάρχει ιμπεριαλισμός αλλά αστικές τάξεις και καπιταλισμός, αδιαφοροποίητα.Ο ΠΑΚΣ θεωρεί πως πρέπει να ανοίγει στους χώρους και στην κοινωνία και πως υπάρχει ιμπεριαλισμός σαν διαφορετική ποιότητα έκφρασης της δυναμικής του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής σε εθνικό επίπεδο όπως αυτη μεταφράζεται διεθνώς και επικαθορισμού της εθνικής κρατικής ταξικής πάλης από το διεθνές.

          Για την ταμπακέρα δεν θα πείτε τίποτα. Απλά θα εκμεταλλεύστε ότι είστε εντός έδρας (εννοώ περισσότεροι, δεν έχω παράπονο από την διαχείριση που μου δημοσιεύει και τα όχι λίγα φάλτσα μου) για να κάνετε διαδικτυακό τραμπουκισμό σε έναν σύντροφο σας. Εγώ είπα ενα πολύ απλό. Στην Θεσσαλονίκη αυτά που λέει ο Δραγανίγος δεν τα κάνετε γιατί φτιάχτηκε σχήμα χωρίς την ΛΑΕ, αν και εσύ λες ότι έχεις κόκκινη γραμμή να μην είναι ούτε η ΑΡΑΝ αλλά δεν το λένε όλοι ανοιχτά, και δεν είστε ενώ είναι όλοι αυτοί που ο Δραγανίγος λέει για συμμάχους του ΝΑΡ. Άρα ο Δραγανίγος διαστρεβλώνει τις θέσεις σας και τις θέσεις των ΑΡΚ κλπ γιατί διαβάζοντας τον κανείς δεν φαντάζεται πως η αλήθεια είναι η αντιθετη, αυτές τις μέρες ακριβώς, στην Θεσσαλονίκη και όχι σε καμία κωλοπετεινίτσα. Δεν θα λέτε για αυτό που σας ρωτάω και ότι και να συζητάμε θα μου ζητάς να σου γράψω ένα σεντόνι για τους Σπαρτιάτες λες και δεν έγραψα, λες και δεν γράφτηκαν δημόσια. Θα λέτε αυτό και πότε θα φύγει η ΑΡΑΝ απο την ΛΑΕ. Ακριβώς όπως και όποτε έφυγε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η απάντηση. ¨Οταν και με τον τρόπο αυτό θα πηγαίνει μπροστά και όχι πίσω το αριστερό μέτωπο απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Εκτίμηση σου μου είναι πως δεν αποκλείεται και να μην χρειαστεί μέχρι τις εκλογές γιατί το τελευταίο ΠΣ ανέδειξε πως η γραμμή που προσπαθεί το ΑΡ να επιβάλλει δεν περπατάει.. Αλλά είναι αυτό θέμα προς συζήτηση ? Αυτά συζητάτε στις ταβέρνες ? Πότε μια οργάνωση που είναι το 20% μιας συνεργασίας που αν γίνουν εκλογές θα πάρει 1% και που εσείς την περιγράφετε σαν διαλυμένη θα φύγει από αυτήν την συνεργασία που η ίδια αυτή οργάνωση περιγράφει ως διαλυμένη και έχει εντελώς άλλη πολιτική γραμμή από αυτήν ? Έχετε βρει έναν (1) νεολαίο ή εργαζόμενο να ενδιαφέρεται ? Που θα τους βρείτε θα μου πεις, μεταξύ σας είστε στις ταβέρνες, με την ΑΡΑΝ ασχολείστε.

          Φιλάκια.

          Κώστας

        3. Κ.Σ.

          Συνεχίζεις και γράφεις μόνο ψέμματα, προφανώς γιατί υποτιμάς τους πάντες.
          Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει αποφασίσει στη συνδιάσκεψή της ότι δε θα συνεργαστεί με το ΚΚΕ και τη ΛΑΕ. Ποια είναι η απορία λοιπόν; Η ΛΑΕ είναι ένα πολιτικό σχήμα, με αυτό δε θα υπάρξει συνεργασία. Δεν απασχολεί το δράμα της ηγεσίας της ΛΑΕ να μπει στη Βουλή, αρέσει δεν αρέσει.
          Παραπέρα πουθενά δεν μπήκε θέμα για την ΑΡΑΝ ή τη ΔΕΑ. Ίσα ίσα το αντίθετο. Γράφεις ψέμματα, στο όριο της γκεπελίστικης προπαγάνδας όταν ισχυρίζεσαι πως το ΝΑΡ έβαλε θέμα ή με τη ΛΑΕ ή με την ΕΑΑΚ, κάποιο άλλο σχήμα κλπ. Δεν έχει γίνει πουθενά και γι’ αυτό δεν μπορείς να το αποδείξεις. Αν είχες τσίπα θα ντρεπόσουν.
          Αυτό που ονομάζεις “γνωστό παιχνίδι με τις υπογραφές σε κείμενα” είναι δημόσια πολιτική τοποθέτηση, η οποία οδηγεί και σε δράση. “Γνωστό παιχνίδι” είναι η κοινή παράταξη ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-ΚΟΕ στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, οι επαφές με εθνικιστές παράγοντες, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η εμφάνιση του Λαφαζάνη στο φασιστικό κανάλι “Σπαρτιάτες”. Το ότι επιμένεις πότε να ισχυρίζεσαι ότι δεν ισχύουν και πότε ότι δεν έχουν σημασία, δε σημαίνει ότι ισχυρίζεσαι και κάτι σοβαρό. Είναι προπαγάνδα της πλάκας.
          Όσο για τη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα της πρωτοβουλίας των οργανώσεων δεν είναι παρά η επιμονή των ΑΡΑΣ-ΑΡΑΝ για συνεργασία με το σύνιολο της ΛΑΕ, κάτι στο οποίο υπάρχει αντίρρηση. Αντίρρηση και για το μακεδονικό και την παντελώς αναξιόπιστη στάση της ΛΑΕ και για το παζάρι της ΛΑΕ με τον τυχοδιώκτη παν/κό και επιχειρηματία Ζαρωτιάδη (πρώην ΟΚΔΕ, πρώην μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, συνεργαζόμενος με Αλαβάνο κλπ κλπ) που έχει δηλώσει υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης (περισσότερα εδώ: https://iskra.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CE%B6%CE%B1%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB/).

          Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζητούν με την πρωτοβουλία των οργανώσεων συντροφικά και πολιτισμένα, κάτι που δε σου αρέσει, αλλά δεν αλλάζει κάτι αυτό.
          Να τα σκεφτείς όλα αντί να λασπολογείς, να διαστρεβλώνεις και να χυδαιολογείς.

        4. Κώστας

          ΚΣ δεν μου απάντησες ποιοι είναι αυτοί εντός της πρωτοβουλίας των οργανώσεων που λένε πως πρέπει εκ προοιμίου να αποκλειστεί η ΛΑΕ. Κανείς, ο ίδιος είπες πως η Αναμέτρηση βάζει όρους που δεν την αποκλείουν εκ προοιμίου. Άρα αυτό που λες για ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ δεν ισχύει, η Αναμέτρηση λέει ρητά πως η πρόταση αφορά όλη την αριστερά άρα όλη την ΛΑΕ. Επίσης δεν μου λες τι εννοείς ότι πρέπει η ΑΡΑΝ να διαφοροποιηθεί από την ΛΑΕ και αυτό της το λένε όλοι και ποιοι όλοι είναι αυτοί. Μαζεύεις όμως το ότι αν δεν φύγει η ΑΡΑΝ από την ΛΑΕ δεν συνεργάζεστε με την ΑΡΑΝ και αυτό είναι θετικό αλλά πρέπει να μου πεις τι σημαίνει να διαφοροποιηθεί και ποιοι της το ζητάνε.

          Άρα αυτή την στιγμή στην Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί αυτό που είπα ότι το ΝΑΡ δεν συμμετέχει στην Πρωτοβουλία. Μου λες ότι συζητάει και λέει στην Πρωτοβουλία να βγάλει μια ανακοίνωση που να λέει πως η ΛΑΕ είναι ανεπιθύμητη. Η Πρωτοβουλία δεν συμφωνεί, όχι η ΑΡΑΝ, όλη η Πρωτοβουλία. Αυτά που λέω από την αρχή δηλ. Το ΝΑΡ δεν συμμετέχει, συμφωνούμε, όλο αυτό το My Style Rocks με την ατελείωτη ανταλλαγή σχολίων τι το θες ? Και το δευρύνεις, σε πήρα φαλάγγι στην συζήτηση για τον δήμο και το πήγες στην Περιφέρεια. Όταν όμως είσαι τόσο αναξιόπιστος και φεύγεις από το θέμα που συζητάμε δεν μπορείς να περιμένεις απάντηση στον αντιπερισπασμό.

          Συνοψίζω. Είπες πως πρέπει η ΑΡΑΝ να διαφοροποιηθεί από την ΛΑΕ για να γίνει κάτι και αυτό το λένε όλοι. Ποιοι το λένε, προφανώς όχι η Πρωτοβουλία και οι οργανώσεις της. Για να γίνει τι, προφανώς για να μπορεί να υπάρξει κοινό σχήμα με την ΑΡΑΝ, και ας σου φάνηκε χοντράδα και το μάζεψες. Αυτό λέει η πράξη, έχουμε σχήμα χωρίς την ΛΑΕ ως σύνολο και δεν είστε. Και τι εννοεις διαφοροποιηθεί, εγώ και όσοι είναι στην Πρωτοβουλία λένε ότι είναι επαρκώς διαφοροποιημένη, εσύ διαφωνείς αλλά πες τι εννοείς, προφανώς βάζεις όρο να φύγει η ΑΡΑΝ από την ΛΑΕ. Θέλω απάντηση σε αυτές τις 3 ερωτήσεις

          Κώστας

        5. Κ.Σ.

          Γράφει ο “Κώστας” ότι αναφέρω για το ΝΑΡ: “Μου λες ότι συζητάει και λέει στην Πρωτοβουλία να βγάλει μια ανακοίνωση που να λέει πως η ΛΑΕ είναι ανεπιθύμητη”.
          Φυσικά αυτό δε θα το βρει κανείς πουθενά εκτός από τα σχόλια του ¨Κώστας”.

          Λέω και γράφω το πολύ απλό: οι ΑΡΑΣ-ΑΡΑΝ θεωρούν προϋπόθεση για να προχωρήσει η πρωτοβουλία οργανώσεων τη συμμετοχή ΛΑΕ. Οι υπόλοιποι έχουν πολιτικό πρόβλημα με τη στάση της ΛΑΕ, για το μακεδονικό, για τα παζάρια κλπ.

          Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ συζητούν με την πρωτοβουλία, ενώ εξαρχής έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε συνεργάζονται με τη ΛΑΕ σαν σύνολο. Και σωστά, για να μη δώσουν αριστερό άλλοθι στη ΛΑΕ για να ξεπλύνει την εμφάνιση του Λαφαζάνη στους “Σπαρτιάτες”, τα παζάρια με το Ζαρωτιάδη, την κοινή παράταξη με ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας κλπ κλπ

          Τα άλλα είναι εμπαθή σχόλια και διαστρέβλωση.

          ΥΓ Μπορεί να φανταστεί κανείς το σάτι της ΑΡΑΝ ή του Εκτός Γραμμής να φιλοξενεί άρθρο του Δραγανίγου. Το ΠΡΙΝ είχε άρθρο του Παναγιώτη Σωτήρη στις 2 Δεκέμβρη, στο αφιέρωμα για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Αυτό, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι η ελεεινή εικόνα μισαλλοδοξίας που φιλοτεχνείς για το ΝΑΡ δεν ισχύει. Μάλλον κρίνεις από τον εαυτό σου “Κώστας”

        6. Κώστας

          ΚΣ το ΝΑΡ ΔΕΝ είναι στην Πρωτοβουλία γιατί θέλει να αποκλειστεί το ΑΡ ενώ κανένας στην Πρωτοβουλία δεν θέλει να αποκλειστεί το ΑΡ. Σταμάτα να λες “οι υπόλοιποι” όταν αυτό το λέει μόνο το ΝΑΡ ή κατονόμασε κάποιον και απόδειξε πως συμφωνεί με το ΝΑΡ. Η ΑΡΑΝ συμφωνεί με την Αναμέτρηση την ΑΡΚ την ΟΝΡΑ και τους άλλους ότι το ΑΡ δεν αποκλείεται και για τους όρους με τους οποίους μπορεί να συμμετάσχει. Η ΑΡΑΝ σε κάθε περίπτωση θα κατέβει το σχήμα όπως θα διαμορφωθεί από αυτήν την διαδικασία με το φυσιογνωμικό και πολιτικό πλαίσιο που έχει τεθεί και δεν έχει πει πως πρέπει οπωσδήποτε να είναι το ΑΡ. Απόδειξη επ αυτού είναι πως η ΑΡΑΝ εξακολουθεί να είναι χωρίς να είναι το ΑΡ. Διαστρεβλώνεις τα πάντα, την στάση ΑΡΚ, ΟΝΡΑ, Ξ, κλπ για να κρύψεις το απλό, πως το ΝΑΡ διαφωνεί με όλες τις οργανώσεις της πρωτοβουλίας γιατί μόνο του ζητάει να μπει όρος εκ προοιμίου αποκλεισμού του ΑΡ. Το είπες και ο ίδιος πως η Αναμέτρηση και η Μετάβαση δεν αποκλείουν το ΑΡ. Δικά σου λόγια χτες το βράδυ

          “Γίνεται συζήτηση και κριτική, η οποία αφορά και τη στάση της Αναμέτρησης/Μετάβασης που επιμένει ότι η συμπόρευση με τη ΛΑΕ είναι ανοιχτό θέμα, αν το πάρει απόφαση να καταγγείλει ανοιχτά τον εθνικισμό και πάρει ξεκάθαρη διεθνιστική -αντιιμπεριαλιστική θέση για το μακεδονικό”.

          Άρα 1 το κρατούμενο, η Μετάβαση και η Αναμέτρηση δεν αποκλείουν το ΑΡ. Δεν νομίζω να μπορεί κανείς να πει πως το αποκλείουν η ΟΝΡΑ και αυτοί που άλλωστε έχουν φτιάξει από τις αρχές του 2016 πολύ θετικό σχήμα στην Αθήνα μαζί του. 2 Τα κρατούμενα. Ποιος διάολος λοιπόν στην Πρωτοβουλία αποκλείει το ΑΡ ? Ρίχνω μια ματιά στον Βόλο και βλέπω ότι ούτε το Ξ είναι γενικά με το αποκλεισμό του ΑΡ.http://net.xekinima.org/metopo-tis-aristeras-gia-ena-dimo-stin/

          To ΝΑΡ έχει κάθε δικαίωμα να είναι με τον de facto αποκλεισμό του ΑΡ στην Θεσσαλονίκη ή πανελλαδικά (το δεύτερο ισχύει). Έχεις κάθε δικαίωμα να λες ότι είναι σωστό. Να λες ότι στην Πρωτοβουλία μόνο η ΑΡΑΝ και η ΑΡΑΣ δεν αποκλείουν το ΑΡ δεν έχεις δικαίωμα. Προφανώς η πόλη έχει την ιδιαιτερότητα των συλλαλητηρίων κλπ αλλά κανείς δεν είναι τόσο ανώριμος πολιτικά να πει πως το ΑΡ πήγε ή κάλεσε στα συλλαλητήρια και είναι φασιστικό. Βάζουν την πολιτικάντικη εκλογολάγνα στάση του απέναντι στα συλλαλητήρια στα σωστά της όρια και δεν το αποκλείουν ως δήθεν ακροδεξιό αλλά διερευνούν τους πολιτικούς όρους γιατί το καλό για το σχήμα θα είναι να έρθει κάτω από τους πολιτικούς όρους. Αυτό το κάνουν οι ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Ξ, ΚΝ, ΑΡΚ, ΟΝΡΑ, Δίκτυο, Δικτύωση, Αναμέτρηση μαζί όλοι εξίσου. Μπορεί να έχουν άδικο και να έχει δίκιο το ΝΑΡ αλλά δεν έχεις κανένα δικαίωμα να διαστρεβλώνεις την στάση τους. Και προφανώς αν το ΝΑΡ είχε δίκιο θα υποστήριζες την θέση του και δεν θα έλεγες συνέχεια πως το λένε και άλλοι, χωρίς να κατονομάζεις και να το αποδεικνύεις, για να έρχομαι ξανά και ξανά εγώ με παραπομπές να αποδεικνύω πως κανείς της πρωτοβουλίας πέραν του ΝΑΡ, που δεν είναι στην Πρωτοβουλία, δεν υποστηρίζει τον εκ προοιμίου αποκλεισμό του ΑΡ. Δεν έχεις δικαίωμα κάτω από την ανωνυμία να καπελώνεις οργανώσεις και αγωνιστές

          Κώστας

  2. Red

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί και πρέπει να κάνει μαζική απεύθυνση συνεργασίας σε όλες τις οργανώσεις/συλλογικότητες με τις οποίες βρέθηκε μαζί όλη αυτήν την τετραετία στα ειρηνοδικεία, στις σχολές, στις απεργίες, στο αντιφασιστικό κλπ κλπ Είναι μία ιστορική ευκαιρία νομίζω, να παραμεριστούν χρόνιες πολιτικές και οργανωτικές διαφωνίες, μπουχτίσαμε τόσα χρόνια με διαφωνίες του τύπου ‘ποιανού το πανό θα μπει μπροστά στην τάδε πορεία’ ή ‘ποιανής οργάνωσης η υπογραφή θα μπει πρώτη στο τάδε κείμενο’…(και δεν βγάζω την ΑΝΤΑΡΣΥΑ έξω από αυτό). Υπάρχουν εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες, ανένταχτοι και απογοητευμένοι αριστεροί-ές, είναι κρίμα να επιλέξουν την αποχή ή κάποια ρεφορμιστική λύση στις επερχόμενες εκλογές. Βέβαια, οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός. Το θέμα είναι κυρίως η επόμενη ημέρα των εκλογών. Γιατί τι να το κάνεις το.. ανεβασμένο εκλογικό ποσοστό αν δεν έχεις ετοιμάσει τον κόσμο για τις μάχες της επόμενης ημέρας; Ας αναλογιστεί όλος ο χώρος της εξωκ. αριστεράς την ευθύνη του σε αυτήν την κρίσιμη πολιτική καμπή.

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Στις οργανώσεις και τις συλλογικότητες στα ειρηνοδικεία υπήρχαν και κόσμος από το ΕΠΑΜ (ανεξαρτήτως αν παραμένουν ή όχι), ακόμη και κανονικοί δεξιοί.

      ???

      Reply
      1. Red

        Εντάξει και στο αντιφασιστικό που αναφέρω υπήρχαν αναρχικές ομάδες, τι πάει να πει; Ένα γενικό σχόλιο έκανα για το ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οφείλει να απευθυνθεί σε όσους πορεύτηκε μαζί, τώρα άμα είναι να κάτσουμε να ψάξουμε ποιός συμμετείχε που… Είναι αυτονόητο ότι μορφώματα σαν το ΕΠΑΜ δε θα μπορούσαν ποτέ να έχουν την όποια συνεννόηση με δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Τώρα βρε Red με έβαλες στον πειρασμό να σε παραπέμψω σε ιστορικό υλικό:
          https://www.youtube.com/watch?v=ipF-57BugFE

          Όχι ότι διαφωνώ με αυτό που δείχνει και κυρίως αυτό που περνάει το συγκεκριμένο βίντεο. Ακριβώς το αντίθετο.

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ούτε με τις αναρχικές ομάδες έχω φυσικά πρόβλημα. Αυτοί έχουν το πρόβλημα και με τα άντερα τους τα ίδια. Δεν τους θεωρώ καν ρεύμα σκέψης ανταγωνιστικό με το ρεύμα του επιστημονικού σοσιαλισμού ή άλλα δημοκρατικά ρεύματα σκέψης.

  3. Left G700

    [ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ]

    Χωρίς παρεξήγηση γιατί δεν υπονοώ τίποτε κι ούτε ήταν δυνατόν να υπονοώ εκτός κι αν ήμουν παράφρων, και χωρίς περιττές ανατριχίλες γιατί δεν πρέπει να κρύβουμε τις μαύρες σελίδες τής Ιστορίας, πολλά από αυτά που λέει ο αρθρογράφος –αλλά και οι δύο σχολιαστές– μου φέρνουν στο νου μια από τις χαρακτηριστικότερες σκηνές από την ταινία «Η πτώση», όπου ο Χίτλερ συσκέπτεται με τους στρατηγούς που του έχουν μείνει.

    Εκεί[*], ένας Χίτλερ που έχει χάσει πια κάθε επαφή με την πραγματικότητα φαντάζεται φανταστικές μεραρχίες τεθωρακισμένων και φανταστικές στρατιές πεζικάριων, γρεναδιέρων και Βάφεν Ες Ες που θα δώσουν τάχα το …τελικό χτύπημα στους Ρώσους. Εδώ τι;

    Εδώ έχουμε έναν Δραγανίγο που φαντάζεται έναν φανταστικό «κόσμο τού αγώνα», δηλαδή τις συνήθεις …εκατοντάδες τών συνήθων «υπόπτων» που κατεβαίνουν πια στις διαδηλώσεις και που φτάνουν και δεν φτάνουν τη χιλιάδα, άντε τη χιλιοπεντακοσάδα! Προσδοκά σε ένα «μαζικό ρεύμα» που θα προκύψει ως δια μαγείας για να πλαισιώσει τις σημαίες τής «ανατρεπτικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς»! Οραματίζεται ότι αυτή η αριστερά θα δώσει νικηφόρα τις «επερχόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες» αποσκοπώντας σε «πλατιά συσπείρωση δυνάμεων» μέσα από «ανοιχτή απεύθυνση» –στην οποία, όμως, το μόνο που δεν ζητείται από τους υποψήφιουw εθελοντές αγωνιστές είναι να μπορούν να τραγουδήσουν τη Διεθνή …ανάποδα! Και άλλα τέτοια όνειρα χειμερινής νυκτός ων ουκ έστι αριθμός…

    Κι έχουμε ακόμα τους δύο μέχρι στιγμής σχολιαστές, εκ των οποίων ο μεν δεύτερος αρκείται να επαναλάβει με δικά του λόγια και συνοπτικά τον Δραγανίγο, ο δε πρώτος φαντάζεται ότι η παρέα τού Λάσκου στη Θεσσαλονίκη (δηλαδή το σόι του κατά βάση, αλλά σε ευρεία ολομέλεια –κάτι παλιοί συμμαθητές και συμμαθήτριες– και υπό το φαντασμαγορικό και κάπως πομπώδη τίτλο «Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς») θα αναπληρώσει και με το παραπάνω τον όποιο κόσμο ακολουθεί ακόμα τη ΛΑΕ, που ως φαίνεται την έχει ξεγράψει κι αυτός με το ίδιο περίπου σκεπτικό τών Μαυροειδή και Ελαφρού (λινκ), άσχετα αν το έχει …καταδικάσει σχεδόν μετά βδελυγμίας! (λινκ)

    Δεν περιγράφω άλλο!

    [*] https://www.youtube.com/watch?v=eOSczsya4Bk&index=3&list=PLgXs8EKlGi7C8iNJdAWGbYZgPVnNZraPL

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Ενώ της ΛΑΕ ο κόσμος της τρέχει από τα μπατζάκια.

      Τώρα όσον αφορά τους πρωτοετείς, αφιερωμένο εξαιρετικά και εις μνήμιν της εποχής όπου περνούσα για πρώτη φορά την πόρτα κομματικών γραφείων:
      https://www.youtube.com/watch?v=ouOy6FnV1O0

      Reply
      1. Left G700

        Βρε Γιώργο, αν δεν έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα ότι δεν εξαιρώ τη ΛΑΕ ή το ΑΡ από τη χρεοκοπία τής Αριστεράς, χρεοκοπία κυρίως με την έννοια ότι οι μάζες τής έχουν γυρίσει την πλάτη (πρώτα η Αριστερά τούς γύρισε την πλάτη της και τώρα πληρώνεται με το ίδιο νόμισμα, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα); Αν δεν το έχεις καταλάβει αυτό, τι να σου πω… Ακόμα και σ’ αυτό το σχόλιο μήπως δεν το λέω; Δεν γράφω για «τον όποιο κόσμο ακολουθεί ακόμα τη ΛΑΕ»; Τι υπονοεί αυτό; Ότι πιστεύω πως τα πλήθη συνωστίζονται στην πόρτα τής ΛΑΕ και τραγουδάει ερωτικές καντάδες στον Λαφαζάνη; Εκτός κι αν διαβάζεις τόοοσο διαγώνια τα σχόλια που σου διαφεύγουν ακόμα και τα χοντρά…

        Reply
    2. Red

      Το πόσοι κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις είναι μέτρο σύγκρισης για το πόσος κόσμος κινείται αριστερά σ’αυτή τη χώρα;
      Άμα δεν προσδοκά ένα…μαζικό ρεύμα τότε τι να προσδοκά; Την παρατεταμένη συνέχιση της ανάθεσης και της μιζέριας στους κόλπους της αριστεράς και γενικότερα του αγωνιζόμενου κόσμου; Εγώ πάντως βλέπω κάπως θετικά αυτό που πάει να γίνει στη Θεσσαλονίκη.
      Υστ.: 1) Ένα γενικό σχόλιο το οποίο σκέφτομαι εδώ και μήνες έκανα, δεν θεωρώ ότι επανέλαβα κάτι αν και διάβασα το άρθρο.
      2) Καλή χρονιά επί τη ευκαιρία…

      Reply
      1. Left G700

        Φίλε μου Red,

        Το πόσος κόσμος κατεβαίνει στις διαδηλώσεις είναι μέτρο σύγκρισης για τον «κόσμο τού αγώνα» που λέει ο Δραγανίγος. Αυτό σχολίασα καυστικά εγώ.

        Όσο για τον κόσμο τής Αριστεράς γενικότερα, χωρίς το κριτήριο του αγώνα, χμ… Η τελευταία επίσημη δημοσκόπηση (εκλογές Σεπτεμβρίου 2015) έδειξε πως και αυτός αρέα αρέα για να φαίνεται καμιά σαρανταρέα είναι…

        Βεβαίως και όλοι στην Αριστερά προσδοκούν σε ένα «μαζικό ρεύμα». Το ίδιο έκαναν και πέρυσι: προσδοκούσαν. Και πρόπερσι. Και αντιπρόπερσι. Και την προηγούμενη δεκαετία. Και πάει λέγοντας. (Και ζωή σ’ εμάς.)

        Ποια είναι τα διδάγματα που έβγαλαν, όμως, από το γεγονός ότι μαζικό ρεύμα δημιούργησε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι κατάλαβαν; (εξαιρώ το Αριστερό Ρεύμα που κάαατι έχει καταλάβει, αλλά δεν μπορεί το παιδί, γιατί δεν έχει καταλάβει και κάποια άλλα, εξ ίσου σημαντικά). Να σου πω εγώ; Λοιπόν, το μόνο που έχουν καταλάβει είναι ότι πρέπει να ψάχνουν με το φακό ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 για να τον κοπανήσουν.

        Ευχαριστώ για τις ευχές. Εγώ τις έχω στείλει σε όλους εδώ από την παραμονή τής Πρωτοχρονιάς. Αλλά ευχαρίστως να στις στείλω και προσωπικά: Καλή Χρονιά και σε σένα!

        Τα λέμε

        Reply
        1. Red

          Μαζικό ρεύμα με την ευρύτερη έννοια δεν κατάφερε να δημιουργήσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τις δεύτερες εκλογές του 2012 μέχρι και τα τέλη του 2014 υπήρχε πλήρης ‘κινηματική’ νηνεμία (με ελάχιστες εξαιρέσεις π.χ. κινητοποιήσεις για ΕΡΤ κλπ). Ούτε στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις δεν κατάφερε να μαζέψει αξιόλογο αριθμό κόσμου και περιοριζόταν στο πως θα στήσει την νεολαία του με τα σημαιάκια στη γωνία Σταδίου και Πειραιώς… Τέλος πάντων, προσωπικά ούτε εγώ πιστεύω ότι θα δούμε κάνα ‘μαζικό ρεύμα ανατροπής’ αλλά θεωρώ ότι έστω τελευταία στιγμή θα υπάρξει η ελάχιστη συνεννόηση κάποιων κομματιών της εξωκ. Αριστεράς και θα δημιουργηθεί ένα μέτωπο που θα βάλει κάποιες βάσεις για τη συνέχεια, όποια κι αν είναι αυτή…

  4. Κώστας

    Να πω στον τρίτο σχολιαστή πως προφανώς πουθενά δεν απέκλεισα την ΛΑΕ ως σύνολο που όπως έχω γράψει πολλάκις μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί στην ζωή με μηχανική υποστήριξη, δηλ με τον μοναδικό υπαρκτό τρόπο δηλ τις θεσεις του Κειμένου Συμβολής και των τροπολογιών στο ΠΣ της 2.12. Άλλωστε πόσταρα ένα κείμενο που λέει πως το κάλεσμα της Αναμέτρησης απευθύνθηκε σε όλες τις οργανώσεις της αριστεράς οπότε μάλλον και εγώ κάπως έτσι ορίζω το εύρος των πολιτικών συνομιλητών και συμμάχων. Ίσα ίσα λέω το αντίθετο, πως αυτό το πολιτικό δυναμικό που και αυτός (ο τρίτος σχολιαστής) και ο Δραγανίγος σνομπάρουν τόσο πολύ (ο Δραγανίγος παριστάνει ότι δεν το σνομπάρει και δήθεν του απευθύνεται) δεν περιορίζει τις συμμαχίες στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δεν εννοούσα ότι συμπεριλαμβάνει την αριστερή ανασύνθεση που άλλωστε έχει προφανώς αποκλειστεί από τους δυνητικούς συμμάχους του ΝΑΡ λόγω ΛΑΕ. ¨Όμοια έχει αποκλειστεί η Αναμέτρηση, γιατί συμμαχεί με την ΑΡΑΝ που στηρίζει την ΛΑΕ. ¨Ομοια έχει αποκλειστεί και η ΑΡΚ, η ΟΝΡΑ και η Δικτύωση αλλά ο αρθρογράφος έκρινε σκόπιμο να παραστήσει πως τους απευθύνεται στο ίδιο κείμενο που χτυπάει μια καμπάνα να με το συμπάθιο στην Αναμέτρηση και το Κ Σχέδιο, γιατί δεν νομίζω να γράφει για το ΣΕΚ με το οποίο μια χαρά τα βρίσκει όντας ο δεύτερος μεγάλος εταίρος του ψηφοδελτίου ονόματι ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως πήρε την σημερινή του μορφή το 2016 (όπως είχε πει εδώ υποστηριχτής της, όχι εγώ).. Αν τώρα ο τρίτος σχολιαστής θέλει και την ΛΑΕ όλη, και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και τους πρώην ΣΥΡΙΖΑ τύπου ΑΡΚ και τους πρώην ΚΚΕ αλλά και την Ζωή, και το ΕΠΑΜ, και την … πρώην πρύτανη του ΠΑΜΑΚ κλπ προφανώς δεν τον αφορά αυτό που λέω εγώ, η Αναμέτρηση και η Αριστερή Ανασύνθεση και προφανώς μιλάμε για την ΛΑΕ σε χρόνο αόριστο..

    Κώστας

    Reply
    1. San Rocco

      Ομοίως έχει αποκλειστει η λογική απο το σχολιο σου Κώστα! Το ΝΑΡ θέλει ενότητα με τις δυνάμεις που αναφέρεις, έκτο του αριστερού ρεύματος (λαφαζανης). Αυτη είναι η αλήθεια! Το οτι η αραν πχ θέλει ενότητα και με το αρ. ρεύμα (λαφσζανης), ενώ απορρίπτονται ΟΛΕΣ οι προτάσεις της εντός ΛΑΕ απο το αρ. ρεύμα του π. Λαφ, αυτο είναι κάτι που εσείς όλοι οι μειοψηφουντες στην λαε πρέπει να τι κοιτάξετε! Σε αυτή την σχιζοφρένεια, τι ΝΑΡ δεν πρέπει να μπλέξει!

      Φαντάσου: Το αριστερό ρεύμα του π. Λαφ, απορρίπτει όλες τις προτάσεις αραν/αρας/δεα που αφορούν σοβαρά επιδικα! Και θέλεις Κώστα κ εσύ κ αραν/αρας/δεα κλπ, ενότητα με αυτο το αρ ρεύμα του π. Λαφ! Ενώ απορρίπτει τα πάντα που προτεινετε κ που αφορούν επιδικα ζητήματα!! Τρελα! Τετια δηθεν ενότητα, να μας λείπει Κώστα. Σοβαρέψου

      Ελάτε όλοι αν θέλετε, πλην του αρ ρεύματος του π λαφ που σας απορριπτει ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ, να δούμε την ενότητα, πως, γιατί, κλπ. Αλλιώς, νο προμπλεμ. Μείνετε στην σχιζοφρενεια του να σας απορρίπτουν αλλα εσείς εκεί!

      Reply
      1. Κώστας

        San Rocco έχω ήδη γράψει πολλά αλλά σε παρακαλώ μην “στρίβεις” μια κρίσημη λεπτομέρεια των λεγομένων. ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των δυνάμεων που λες πως τις θέλετε δεν αποκλείει το ΑΡ και εσύ μου λες πως εγώ ή η αριστέρή ανασύνθεση δεν το αποκλείουμε. Θα με αναγκάσεις λοιπόν να πω πάλι πολλά και να ζητήσω συντροφικά να μην μου ξανααπευθυνθεί ο λόγος με ερώτηση γιατί το έχω υπέρ καλύψει στα, νομίζω, 4 με αυτό μεγαλούτσικα σχόλια.

        Για το που θα καταλήξει η ΛΑΕ μέχρι τις εκλογές έχω τοποθετηθεί πολλάκις και αυτό είναι ή η διάλυση ή αυτά που όπως λες λένε ΑΡΑΝ ΑΡΑΣ και ΔΕΑ. Αλλά το να μου λες πως το να συμμετάσχετε σε ένα δημοτικό σχήμα στο οποίο το ΑΡ δεν είναι καν και το πολύ πολύ να συρθεί σε τυπική στήριξη χωρίς να διαμορφώσει τον λόγο και την φυσιογνωμία του ισοδυναμεί με μπλέξιμο στα εσωτερικά της ΛΑΕ, αυτό είναι μια τρέλα σύντροφε μου. ¨

        Οπως είναι μια τρέλα να ζητάς εγγύηση πως το ΑΡ δεν …θα στηρίξει το σχήμα. Μακάρι να το στηρίξει λέω εγώ. Δεν συμφωνώ πως είναι ο … μεγαλύτερος εχθρός που υπάρχει για να αρνηθώ και .. την ψήφο του στο κατέβασμα σύντροφε, κάπου έλεος, κάπου οπα, κάπου να καταλαβαίνουμε τι λέμε και τι γράφουμε. Και με ποιο επιχείρημα, το 55-45 εντός ΛΑΕ ? Το σχήμα αυτό όπως διαμορφώνεται ποιο σχέδιο εντός ΛΑΕ δικαιώνει, του 55 ή του 45 ? Δεν μας λες πως με το 45 είσαι εντάξει ? Που είναι το πρόβλημα σου, μήπως σπάσει ο διαόλος το ποδάρι του και παίξει η ΛΑΕ θετικό ρόλο στα πράγματα ? Μήπως σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και περάσει το 45 γραμμή στο 55 ΄όπως θα συμβεί αν το ΑΡ στηρίξει το σχήμα στην Θεσσαλονίκη ? Ή μήπως το ΑΡ είναι μια δύναμη που ιδρύθηκε όταν ο Λαφαζάνης πήγε στους Σπαρτιάτες και δεν έχει αγωνιστές, δεν έχει συμβάλλει ποτέ και πουθενά και είναι ξαφνικά ένας εχθρός αντίστοιχος της τρόικας, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της ΧΑ ? Σε σημείο να τρέμουμε μην τυχόν ψηφίσει ένα δημοτικό κατέβασμα και βάλει και 2 ανθρώπους στο ψηφοδέλτιο ?

        Έχει χαθεί το μέτρο στην αντιπαράθεση εντός αριστεράς παιδιά, η στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέναντι στην ΛΑΕ του 1% είναι κατά πολύ αυστηρότερη από την στάση της (όλων των τάσεων της του ΝΑΡ συμπεριλαμβανομένου) απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ του 36 %, διαβάζω και νομίζω πως δεν διαβάζω για τους χιλιάδες αγωνιστές του ΑΡ (αφού λες SR ότι με την υπόλοιπη ΛΑΕ εισαι εντάξει)σε όλη την Ελλάδα αλλά για μια ακροδεξιά φασιστική οργάνωση που αν βγάλει ανακοίνωση πως μας ψηφίζει θα καταγγείλουμε την προβοκάτσια και θα αρνηθούμε τις ψήφους. Σε άλλη ανάρτηση έχετε το κοινό κάλεσμα κατά της Μέρκελ, με ποιους το βγάζετε, με αυτούς που βάζετε όρο στις αριστερές οργανώσεις να μην τους λένε ούτε καλημέρα ? Ή αν ειναι δομικά εθνικιστές είναι ποτέ δυνατόν να συνυπογράφετε κάλεσμα κατά της Μέρκελ μαζί τους ?

        Πραγματικά πρέπει να κατεβάσετε τους τόνους γιατί San Rocco μου καλέ δεν πιστεύω στα μάτια μου να βλέπω είτε άρθρα είτε σχόλια που με ύφος χίλιων καρδιναλίων κάνουν τέτοιο εκβιασμό. Έχει απαντηθεί έμπρακτα SR, το σχήμα θα γίνει, το ΑΡ θα το στηρίξει θέλοντας και μη, θα πάει μέτρια λογικά και σεις κατεβάστε πάλι όπως τα μοιράζετε. Νομίζω ΣΕΚ στον Δήμο, ΝΑΡ στην Περιφέρεια, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο, ο όρος που βάζετε είναι υποκριτικός, ιταμός, στυγνά εκβιαστικός, αντισυντροφικός και προσβλητικός για την πολιτική και ατομική αξιοπρέπεια όλων των δυνάμεων που πήραν την πρωτοβουλία και τους αγωνιστές μέλη τους και για το ΑΡ το ίδιο και τους αγωνιστές του που βλέπουν πως μια οργάνωση και τα μέλη της τους αντιμετωπίζει περίπου σαν φασίστες και κάτι βρώμικο προς απομόνωση και καυτηριασμό ενώ έχουν οι περισότεροι κάμποσες δεκαετίες στο κίνημα και την αριστερά.

        Κώστας

        Reply
        1. San Rocco

          Κώστα, έχεις καταφανώς λάθος!

          Α. Έχετε ΗΔΗ κάνει ενότητα με το αρ ρεύμα του π. Λαφ (εινσι η λαε), και σας απορρίπτουν όλες τις προτάσεις σας που αφορούν επιδικα ζητήματα! Όλες! Σε τι λοιπόν χρησιμεύει η ενότητα με το αρ. Ρεύμα του π. Λαφ;

          Β. Τι να συνδιαμορφωσεις Κώστα με το αρ ρεύμα του π. Λαφ που απορρίπτει όλες τις προτάσεις αραν/αρας/δεα εντός της λαε; Κ έχει κάποιο νόημα αυτη η παρά οι του στυλ “μου απορρίπτει όλες μου τις προτάσεις, αλλα εγώ θέλω ενότητα με αυτόν”!! Μαζοχισμό κ τρελα Κώστα σας έχει καταλάβει μου φαίνεται.

          Γ. Με βάση τα παραπάνω τι να ρθει να κάνει το ΝΑΡ; Να αναπαραξουμε την τρελα κ τον μαζοχισμό; έχει νόημα;

        2. Κ.Σ.

          “υποκριτικός, ιταμός, στυγνά εκβιαστικός, αντισυντροφικός και προσβλητικός για την πολιτική και ατομική αξιοπρέπεια όλων των δυνάμεων” είναι τρόπος που τοποθετείται η ΛΑΕ για το μακεδονικό και τον εθνικισμό.
          Όπως και η εμφάνιση του Λαφαζάνη στο φασιστικό κανάλι Σπαρτιάτες.
          Σε αυτά δεν έχεις να πεις κάτι σοβαρό, αλλά διαδίδεις ότι τα προβλήματα που έχουν οι άλλες οργανώσεις με τη ΛΑΕ ήρθαν από πίεση του ΝΑΡ

    2. Νίκος

      Εσύ Κώστα ως τι αναφέρεσαι στην Αναμέτρηση συνεχώς τελευταία; Είσαι μέλος της; Ή μήπως συμπαθούντας; Και μιλάς για αποκλεισμούς, στήριξη κλπ;
      Οι ατομικότητες που συγκρότησαν την Αναμέτρηση, έφυγαν από το ΝΑΡ και την ΝκΑ για να βρουν …άλλους τόπους και …άλλους ανθρώπους όπως οι ίδιοι έγραψαν στο πρώτο κείμενο τους. Είναι μία πρόσφατα συγκροτημένη ομάδα (ούτε καν συλλογικότητα ή οργάνωση) που πολιτικά ψάχνεται ακόμα. Άλλη εντύπωση είχε αφήσει τον περασμένο Μάρτη στην ΑΣΟΕΕ και άλλη αφήνει τους τελευταίους μήνες με τις όποιες δράσεις και τα όποια γραφόμενα της. Δεν έχει ούτε την μαζικότητα την οποία άφηνε να εννοηθεί ότι θα έχει, ούτε την πρωτοπορία στις δράσεις και στα λόγια την οποία ευαγγελιζόταν, ούτε έχει συμβάλει ιδιαίτερα στο ‘κίνημα’.
      Απευθύνεται σε ένα στενό πλαίσιο ανθρώπων που κινούνται μεταξύ κομμουνιστικής Αριστεράς και ελευθεριακής αυτονομίας/αναρχίας. Να ξέρουμε λοιπόν τι λέμε και γράφουμε, δεν είναι κακό.

      Reply
      1. Κώστας

        Νίκο δεν ενημερώνομαι για το πολιτικό βάρος των διασπάσεων στην αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα από τις πρώην οργανώσεις και σίγουρα όχι από ανώνυμα σχόλια μελών τους. Ενημερώνομαι από την καθημερινή τους παρουσία στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. Θα έλεγα λοιπόν πως η Αναμέτρηση είναι μια ακόμα πολύ ασήμαντη συλλογικότητα γιατί δυστυχώς μικρά ασυνεχή και ασήμαντα είναι τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα στα οποία όλοι μαζί,ή χώρια μην μου αγχώνεσαι, συμμετέχουμε. Αφού όμως η δική σου οργάνωση, σε αντίθεση με τις άλλες, κεντάει οργανωτικά και πολιτικά γιατί δεν μας το δείχνετε το κέντημα αυτό στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα, που δεν τα βλέπουμε? Καταντάει σαν αυτόν που τον ρωτάνε αν έχει κοπέλα και λέει έχω, μια από το χωριό, δεν την ξέρεις.

        Ξέρεις τι γουστάρω στην Αναμέτρηση ? Θα συμφωνούσε και θα επαύξανε πως είναι μικρή και ασήμαντη γιατί μικρά και ασήμαντα είναι τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που συμμετέχει. Δεν είμαι λοιπόν μέλος της αλλά έχω το ίδιο κριτήριο για την αποτίμηση της κομμουνιστικής στράτευσης και πολιτικής άρα, και, γιατί όχι, να μην γίνω και μέλος κομμουνιστικής οργάνωσης μαζί με τα μέλη της κάποτε. Πέρα όμως από την συμπάθεια που μου προξενεί όποιος έχει κάτι να προσφέρει στην κομμουνιστική επαναθεμελίωση έχω και σήμερα συναντίληψη σε πάρα πολλά κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα και διαχρονική συνύπαρξη στα ΕΑΑΚ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γενικά χιλιάδες λόγους να μιλάω για την Αναμέτρηση.. +1 λόγο ότι σας την σπάει, στην πλειοψηφία των συνομιλητών εδώ και σε ευχαριστώ που καρφώθηκες.

        Γιατί να σας την σπάει όμως Νϊκο ? Δεν χρειάζεται τόση γρουσουζιά για τους πρώην όμως και τόση μικρόψυχη τσιγγουνιά. Δεν το κατάλαβα ποτέ μου, ίσως γιατι είμαι με το “ότι ειναι καλό για τον λαό είναι καλό για το κόμμα”‘ και με το “φυσικά και δεν θα υπακούσω” και με ψήνουν και οι λίγο ρομαντικοί, με τα μυαλά σου δηλ = αιθεροβάμωνες. που μετά όμως όλοι, και το μεγάλο μαγαζί από το οποίο φύγανε, λένε πως τελικά σαν να είχαν δίκιο. Ακόμα και αν περάσουν 70 χρόνια.

        Κώστας

        Reply
        1. Κ.Σ.

          Η Αναμέτρηση “τη σπάει” στο ΝΑΡ γιατί το λες εσύ;
          Διαλεκτική του επιπέδου “επειδή αυτό που λέω ισχύει, άρα μπλα μπλα…”
          Με επιθυμίες και εμμονές δε συμβάλλεις στο διάλογο.

          Πάνε στην εκδήλωση στη Λέσχη Αναιρέσεις με καλεσμένο μεταξύ άλλων και τον Α. Μινωτάκη, για να τον ακούσεις και για να δεις ότι ο χώρος του ΝΑΡ μπορεί να έχει συντροφικές σχέσεις και να συζητάει με όσους ήταν μέλη του και αποχώρησαν λόγω διαφωνιών.

          Διάβασε και εδώ το άρθρο της Ειρήνης Γαϊτάνου στο ΠΡΙΝ με θέμα το Δεκέμβρη του 2008, για να καταλάβεις ότι ο διάλογος που κάνει το ΝΑΡ αφορά και τα πρώην μέλη του, στα οποία δίνεται βήμα. Μακάρι να λειτουργούσαν έτσι και άλλοι χώροι της Αριστεράς:

          http://prin.gr/?p=23439

          Ευτυχώς που λειτουργεί έτσι το ΝΑΡ, θα έλεγε κανείς, και ευτυχώς δεν είναι μόνο το ΝΑΡ. Δυστυχώς δεν είναι ο κανόνας. Η εμπάθεια, η συνεχής συκοφαντία και η ακατάσχετη ψεδολογία του “Κώστα” δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο.

        2. Νίκος

          Δεν μου τη σπάει καμιά Αναμέτρηση. Αλλά ε αυτό το “να φτιάξουμε τον τόπο που θα συναντηθούμε ξανά” μου φαίνεται λιγάκι αστείο. Αφού έφυγες γιατί θες να ξανασυναντηθείς και στο μεταξύ λες ότι θες να βρεις και άλλους..τόπους;;
          Επίσης δεν βλέπω να δημιούργησε και κάτι το μεγαλεπήβολο στον χώρο της αριστεράς, όπως άφηνε να εννοηθεί με τα καλέσματα της πέρσι. Είναι μία ακόμα ομάδα/τάση στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς που κλείνει και το μάτι στην αναρχία (όχι ότι έχω θέμα με την αναρχία στο σύνολο της αλλά όπως και να το κάνεις δεν μου κολλάει το σφυροδρέπανο δίπλα στο αλφάδι που είδαμε σε πρόσφατη κινητοποίηση που στήριζε η Αναμέτρηση). Τα περί αποκλεισμών δεν είδα να πήρες πίσω, γιατί δεν ισχύουν.

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Μια χαρά είναι το σφυροδρέπανο δίπλα στη μαυροκόκκινη και ενδιάμεσα η γαλανόλευκη (περιμένω μπινελίκια).

        4. λαθραναγνώστης

          Θα σου κάνω το τραπέζι με μπακαλιάρο με σάλτσα παγωτό βανίλια και σκόρδο…..!

        5. Νίκος

          Δεν συνηθίζω να μπινελικώνω διαδικτυακά (σε αντίθεση με άλλους). Αν και ελπίζω να αστειεύεσαι…
          Ιστορικά και μόνο να το πάρεις, σφυροδρέπανο δίπλα σε αναρχικό αλφάδι δεν ταιριάζει. Αν και υπάρχουν κομμουνιστικές τάσεις στην αναρχία. Άλλο η μαυροκόκκινη και άλλο το σκέτο αλφάδι. Τώρα όσο για την γαλανόλευκη δεν είμαι υπέρ της αφορίσεως της αλλά δεν θα την πάρω και στον ώμο.

        6. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δεν αστειεύομαι. Θεωρώ ότι το χέσαμε στους Αγανακτισμένους και πρέπει να το ξαναπάρουμε από την αρχή.

          Δεν ξέρω, πάντως στη μαυροκόκκινη έχω ένα σεβασμό λόγω Ισπανίας.

        7. ένας

          Επειδή τα κάνανε πλακάκια με τον Φράνκο, όταν σφίξανε τα γάλατα.

        8. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Εσύ έχεις ιδεολογία μίσους απλά. Οποιαδήποτε πραγματική απάντηση σε σένα περισσεύει. Τράβα σε άλλο πλανήτη αν δε σου κάνουμε.

        9. ένας

          Σε κάποιον ομοϊδεάτη σου είχα απαντήσει ότι για να μισείς κάποιον πρέπει να το αξίζει. Μη μεγαλοπιάνεσαι.

        10. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δεν είπα ότι μισείς εμένα. Είπα ότι μισείς γενικά όποιον δε σου μοιάζει. Έχεις ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ μίσους.

          Εγώ δε μπερδεύω τη πολιτική με τα προσωπικά, θα ήταν αντιδιαλεκτικό.

          Εσύ πάλι μάλλον θες ξανά βασικό ιδεολογικό κύκλο (αν έχεις περάσει ποτέ).

        11. ένας

          Δεν αλλάζει κάτι. Βασικά, μακάρι να βρίσκω το κουράγιο να μισώ την α.τ. και τους παρατρεχάμενους. Αυτό, ναι, είναι μίσος. Τα πάθη κινούν την Ιστορία. Οχι οι ξενέρωτοι.
          Kαι πιστεύω ότι ο αναρχισμός υπηρετεί την α.τ. από τα χρόνια της άγριας κόντρας Μαρξ-Μπακούνιν. Η Κροστάνδη το απέδειξε, και η Ισπανία επίσης.
          Αν δε σ’ αρέσουν αυτές οι αλήθειες, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
          Αλλά έτσι είναι.

        12. Red

          Γιώργο δε ξέρω αν κατέβηκες σήμερα στην..απαγορευμένη, πάντως εγώ που κατέβηκα είδα μπροστά μου ακριβώς αυτό που γράφεις. Από τη μια σημαίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και κάποιες της ΛΑΕ από πίσω), δίπλα καναδυό μαυροκόκκινες και στο απέναντι πεζοδρόμιο μία γνωστή κυρία των διαδηλώσεων με την..γαλανόλευκη. Με το που είδα αυτή τη σκηνή σκέφτηκα αμέσως εσένα… Τελικά δεν είσαι και τόσο για τραπέζι με μπακαλιάρο και παγωτό… :P

        13. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δε κατάφερα να συνενοηθώ στα τηλέφωνα για το πως και τι για χτες.

          Δεν είναι μόνο μία, υπάρχουν μερικές τέτοιες περιπτώσεις. Μία κλασσική είναι παντού με μια ντουντούκα.

  5. θεοδωρος Σαμιωτακης

    Σέβομαι τόσο το Ναρ όσο και τον συγγραφεα του άρθρου το οποίο όμως είναι βαρυγδουπο λες κ αφορά την κοινωνία .Εδω έχουμε στην ουσια μια προσκληση για εκλογικη συμπόρευση σε μερικες οργανωσεις(εεκ , οκδε) ή σε οτι εχει απομεινει απο αλλες(αραν αρας).Αυτη η συμπορευση στο δρομο υπάρχει κουτσα στραβά.Στις εκλογες τα μεγεθη αυτα δεν παιζουν ρολο αν πχ το 0,85 γινει 0,93.Δεν χρειαζονταν το άρθρο.Με τρια τεσσερα τηλεφωνα γινονταν δουλεια

    Reply
  6. Κ.Σ.

    “ΕΝΩΤΙΚΗ” ΛΟΓΙΚΗ ΤΥΠΟΥ ΛΑΕ

    Πώς παρουσιάζει η ΛΑΕ την συγκέντρωση που καλούν οι οργανώσεις της αριστεράς ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ;
    Διαβάστε:
    “Η “Λαϊκή Ενότητα” πραγματοποιεί συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία της Merkel στην Αθήνα και στις επιλογές του γερμανικού ιμπεριαλισμού σε βάρος της χώρας μας στα Προπύλαια, την Πέμπτη, 6 μμ και θα ακολουθήσει πορεία προς το Μαξίμου”.

    Και πώς παρουσιάζεται στο ίδιο κείμενο το γεγονός ότι καλούν και άλλες οργανώσεις, με κοινή μάλιστα ανακοίνωση που συνυπογράφει η ΛΑΕ:
    Θαυμάστε:
    “Ανάλογα καλέσματα για συγκεντρώσεις στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα και στη συνέχεια πορεία πιθανότατα να απευθύνουν και άλλες προοδευτικές και αριστερές οργανώσεις”.

    “πιθανότατα…”

    Γίνεται αντιληπτό τι υπερασπίζεται ο “Κώστας” που έχει μαλώσει με την αλήθεια επειδή αγάπησε τη ΛΑΕ

    Reply
    1. Κώστας

      Αν θες να μιλάς για μένα θα χρεώνεις μόνο ότι χρεώνομαι ΚΣ και όχι ότι θες αυθαίρετα να μου χρεώσεις

      https://www.ektosgrammis.gr/website/merkel-anepithymiti

      Επίσης αν επιτέλους είσαι τόσο σίγουρος πως ξέρεις πως με λένε σε προκαλώ να το πεις και να πάψεις να βάζεις εισαγωγικά στο όνομα με το οποίο υπογράφω.

      Κώστας

      Reply
    2. Red

      Και στην πορεία για την επίσκεψη Ομπάμα κάτι ανάλογο είχε γραφτεί… Από όπου και να το πιάσεις βρωμάει…

      Reply
    3. Left G700

      Κ.Σ.,

      Το Γραφείο Τύπου τής ΛΑΕ έχει συντάξει το εξής κείμενο που έχει από χθες αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της (λινκ):

      Άνγκελα Μέρκελ: Ανεπιθύμητη στη χώρα μας – Όλες και όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10/01/2019 στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια

      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      «Άνγκελα Μέρκελ: Ανεπιθύμητη στη χώρα μας.»

      Όλες και όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10/01/2019 στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Μέγαρο Μαξίμου.

      Η Άνγκελα Μέρκελ φτάνει στην Ελλάδα στις 10 Ιανουαρίου 2019, για να γίνει δεκτή με τιμές ηγεμόνα , από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και από όλο το πολιτικό μνημονιακό κατεστημένο.

      Η καγκελάριος της Γερμανίας όμως είναι αυτή, που εξέφρασε και εκφράζει την μνημονιακή καταστροφή στην Ελλάδα και την άγρια λιτότητα, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, την αντιδημοκρατική εκτροπή και την κατάργηση των στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων.

      Επιπλέον η Άνγκελα Μέρκελ είναι ανεπιθύμητη σε αυτόν τον τόπο και στον ελληνικό λαό:

      Αφού η Γερμανία δεν επιστρέφει το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο στη χώρα, δεν καταβάλλει τις πολεμικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές και τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

      Για τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, που επιβλήθηκαν για να σωθεί το ευρώ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η κερδοφορία του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου.

      Γιατί ο πραγματικός σκοπός της έλευσης της στην Ελλάδα, είναι να πιέσει για να «περάσει» από την Βουλή, η ΝΑΤΟϊκή και ασύμφορη οχι μόνο για τον τόπο μας αλλα γενικότερα για την ειρήνη κα τη σταθερότητα στα Βαλκάνια , «Συμφωνία των Πρεσπών».

      Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αντίδραση του στην άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

      Η Λαϊκή Ενότητα μαζί με άλλες αριστερές, προοδευτικές και αντιμνημονιακές συλλογικότητες, καλεί όλους και όλες, σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, την Πέμπτη 10/01/2019 στις 6 μ.μ. και στην πορεία προς το Μαξίμου που θα ακολουθήσει.

      Το γραφείο τύπου
      08/01/2019

      ___________________________________________________________

      Η ανακοίνωση είναι κακογραμμένη (μέχρι και ασύντακτη) –προφανώς, έχει γραφτεί στο πόδι, δείγμα κι αυτό ‘‘σοβαρότητας’’.

      Πουθενά, όμως, δεν υπάρχουν αυτά που παραθέτεις εσύ και μάλιστα εντός εισαγωγικών.

      Περιμένουμε διευκρινίσεις.

      Reply
      1. Κ.Σ.

        Τα εντός εισαγωγικών είναι το κείμενο με τίτλο “Λαϊκή Ενότητα: “Ανεπιθύμητη” η Merkel. Συγκέντρωση και πορεία Πέμπτη(10/1), Προπύλαια(6μ.μ.)”

        Έχει αναρτηθεί στην Ίσκρα χωρίς υπογραφή και μπορείς να το διαβάσεις όλο εδώ:
        https://iskra.gr/%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B7-%CE%B7-merkel-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CE%BD/

        Φαντάζομαι ότι αν το γραφείο τύπου της ΛΑΕ δε συμφωνεί, θα το μάθουμε.

        Reply
        1. Left G700

          OK. Όμως η Iskra δεν είναι ΛΑΕ. Και ο τίτλος τού σχολίου σου ήταν σαφής: «ΕΝΩΤΙΚΗ» ΛΟΓΙΚΗ ΤΥΠΟΥ ΛΑΕ. Επειδή το ΑΡ είναι ο μεγαλύτερος πάρτνερ, δεν σημαίνει ότι όποια μακακία κάνει πρέπει να τη χρεώνεται όλη η ΛΑΕ.

          Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι κ.λπ.

        2. Κ.Σ.

          Σιγά που η Ίσκρα δεν είναι ΛΑΕ. Εκεί κάνει δηλώσεις ο αρχηγός της Λαφαζάνη, εκεί κάνουν τις διαρροές τους οι κύκλοι, εκεί γράφουν τα άρθρα τους τα στελέχη.

        3. Νίκος

          “Η iskra δεν είναι ΛΑΕ”; Και η Παντιέρα δεν είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κατιούσα δεν είναι ΚΚΕ, η Αντιγειτονιές δεν είναι Μ-Λ… Ας σοβαρευτούμε λιγάκι…

        4. Left G700

          @Κ.Σ. & Νίκο:

          Ακόμα και το ποντίκι σας έχει πάρει είδηση πως όταν έγραφα «η Iskra δεν είναι ΛΑΕ» εννοούσα ότι δεν εκφράζει όλη τη ΛΑΕ, αλλά μόνο το Αριστερό Ρεύμα. Όπως ακριβώς το site τού ΝΑΡ δεν εκφράζει την όλη ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά το ΝΑΡ.

          Επομένως, είτε παριστάνετε τους χαζούς είτε είστε όντως χαζοί. Να με συμπαθάτε, αλλά, ό,τι κι αν παίζει από τα δύο, η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη χαραμίζω συζητώντας μαζί σας.

        5. Κ.Σ.

          Πού έμπλεξες και συ, ο τελευταίος έξυπνος άνθρωπος στη γη. Που οι όσοι διαφωνούν μαζί σου είναι οι χαζοί, οι αδιάβαστοι, οι ανέντιμοι, οι αντιδημοκρατικοί, οι αντιπαθητικοί κλπ κλπ κλπ

        6. Left G700

          Παραπονιέσαι, και μάλιστα με άσφαιρα πυρά*, αλλά δεν κάνεις έναν κόπο να επανεξετάσεις την άθλια συνδικαλιά με την οποία αντιδράσατε κι εσύ και ο Νίκος στο ήπιων τόνων και ειλικρινές σχόλιό μου, με το οποίο –επιπλέον και καθόλου ασήμαντα– τη λέω εμμέσως πλην σαφώς στους «δικούς μου». Ο πολύς κομματικός πατριωτισμός καταντάει αυτισμός!

          * Δεν πούλησα εξυπνάδα. Τι εξυπνάδα να πουλήσω για κάτι που εγώ ο ίδιος γράφω ότι το έχει αντιληφθεί ακόμα και το ποντίκι σου;;;

  7. Left G700

    ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ, ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ;

    Η απάντηση στην ερώτηση αυτή, η οποία αναφέρεται και αφορά στα κουρέλια τής Αριστεράς που έχουν απομείνει να ανεμίζουν θλιβερά στον αέρα, είναι «όλοι κοροϊδεύουν όλους –συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού τους». Τα παραδείγματα αφθονούν. Το παρόν άρθρο και η συζήτηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι ένα ακόμα και μάλλον από τα καλύτερα.

    1. Ο Δραγανίγος κοροϊδεύει όλους (και τον εαυτό του μαζί) ότι η «πλατιά συσπείρωση» ενός απειροελάχιστου τμήματος της έτσι κι αλλιώς ισχνής Αριστεράς σε βαθμό «πετσί και κόκαλο» –αν και όταν επιτευχθεί– συνιστά συγκρότηση «μαζικού ρεύματος». Όπως δε ξέρουμε όλοι, η βασική προϋπόθεση που θέτει η οργάνωσή του είναι η υλοποίηση της γραμμής «ούτε ψωμί ούτε νερό στο Αριστερό Ρεύμα», κάτι που σημαίνει ότι το ΝΑΡ δεν μιλάει σε εκείνους που μιλάνε με τη ΛΑΕ και βέβαια ότι η διαμορφωμένη σήμερα ενιαία μειοψηφία τής ΛΑΕ (ΔΕΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ) πρέπει να το καταδικάσει μετά βδελυγμίας με βάση τις «γνωστές» κατηγορίες περί «ακροδεξιού εθνικισμού» και να αποχωρήσει από το μετωπικό σχήμα τής Λαϊκής Ενότητας, αν θέλει πολιτική συμπαράταξη με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτοδιοικητικό, περιφερειακό ή κεντρικοπολιτικό επίπεδο. Αυτή η προϋπόθεση είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το ΝΑΡ κατηγορείται από τη μειοψηφία τής ΛΑΕ, αλλά και από άλλες πολιτικές συλλογικότητες που είτε είναι για την ώρα «ουδέτερες», δεν συμμετέχουν δηλαδή ούτε στη ΛΑΕ ούτε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΔΙΡΙΖΑ., ΑΡΚ, ΟΝΡΑ, Δίκτυο), είτε συμμετέχουν στη δεύτερη (ΜΕΤΑΒΑΣΗ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ) για σεχταρισμό.

    2. Οι «ουδέτεροι», την ίδια στιγμή που επικρίνουν το ΝΑΡ, και κατ’ επέκταση και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για σεχταρισμό, συμμερίζονται τόσο τις περί «ακροδεξιάς εθνικιστικής φύσης» τού ΑΡ θέσεις τού Νέου Αριστερού Ρεύματος όσο και την αποφασιστική γραμμή εναντίωσης που εκείνο ρίχνει «ούτε ψωμί ούτε νερό». Παραδείγματος χάρη, είναι χαρακτηριστικά τα όσα έγραφε το καλοκαίρι που μας πέρασε ο γνωστός, μη εξαιρετέος και τριάστερος (τουλάχιστον) στρατηγός τού «χώρου τών ουδέτερων» Χρήστος Λάσκος στο ανεπίσημο βορειοελλαδίτικο δημοσιογραφικό όργανό τους (λινκ):

    Υπερέχουν, λοιπόν, οι διεθνιστές, σε σχέση με τους «πατριώτες αριστερούς» από την άποψη πως κατανοούν, σαφώς και ακριβώς, αυτό που συμβαίνει.

    Οι τελευταίοι, επιμένοντας την υπεράσπιση των «εθνικών δικαίων», από αντιιμπεριαλιστική (!), βεβαίως, σκοπιά, αδυνατούν να δουν αυτό που είναι πασιφανές, για όποιον έχει μάτια να δει –δεν είναι η Ελλάς και ο διηνεκώς … αντιστασιακός λαός της, που υποχωρεί και χάνει στην παρούσα συνθήκη.

    Νομίζω πως αυτό διαμορφώνει μια αβυσσαλέα διαχωριστική ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Προσωπικά, μου είναι αδύνατο να επικοινωνήσω με απόψεις, οι οποίες θεωρούν πως είναι βάσιμο, όμορφο και θεμιτό, αν και αριστεροί, να λέμε σε άλλους λαούς πώς θα λέγονται, πώς θα λέγεται η γλώσσα που μιλούν ή, ακόμη περισσότερο, να διαμορφώνουμε εμείς, για άλλους λαούς, κριτήρια, όχι αυτοπροσδιορισμού, αλλά, κυριολεκτικά, ύπαρξης ή ανυπαρξίας. Με ξεπερνάει, αδυνατώ.

    3. Οι «ενωτικοί» τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένουν να επιχειρηματολογούν υπέρ τής συμπόρευσης και με τον «μαχητικό ρεφορμισμό», επικρίνοντας κι αυτοί με τον τρόπο τους (= πιο «διακριτικά») το ΝΑΡ για σεχταρισμό, χωρίς όμως να κάνουν κανένα από τα εξής δύο:

    ▪ Είτε να διακηρύξουν αριθμητικά και ολογράφως (= ρητά και κατηγορηματικά) τη διαφωνία τους για την κατάταξη του ΑΡ στον «ακροδεξιό εθνικισμό», συμβάλλοντας έτσι στην άρση τού κυριότερου εμποδίου για την ενότητα.

    ▪ Είτε να συνταχθούν με τη γραμμή «ούτε ψωμί ούτε νερό» (αν όντως το Αριστερό Ρεύμα έχει προσχωρήσει στον «ακροδεξιό εθνικισμό», όχι μόνο ψωμί και νερό δεν δικαιούται, αλλά δεν αξίζει να έχει ούτε καν κόλλυβα στην κηδεία του!), ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ενότητα όλων τών υπολοίπων.

    Αφού δεν κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο, μοιραία, οι προσπάθειές τους θυμίζουν τον Βέγγο που θαλασσοπνιγόταν χωρίς όμως να έχει φροντίσει να …λύσει πρώτα το «σκάφος» του! (λινκ)

    4. Οι μειοψηφούντες τής ΛΑΕ (το περίφημο 45%), ενώ από τη μία κι αυτοί κατηγορούν για σεχταρισμό το ΝΑΡ, από την άλλη, στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τής ΛΑΕ μάς είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι, αν η ΛΑΕ εξακολουθήσει να απευθύνεται και σε ανθρώπους που δεν μεγάλωσαν με την αφίσα τού Λένιν στο δωμάτιό τους (κάτι που στο μυαλό τους υποδηλώνει σαφή κλίση προς το …ναζισμό –άσχετα αν κάποια λάθη τής ηγεσίας τού ΑΡ έχουν συμβάλει σ’ αυτό το «ξεχείλωμα» εννοιών και καταστάσεων), τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά –εννοώντας το εξής ένα: να μας κουνήσουν μαντήλι. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός τού σεχταρισμού, τότε κι εγώ δεν είμαι ο Left G700, αλλά η Βασίλισσα της Αγγλίας!

    5. Το Αριστερό Ρεύμα, πάλι… Τι να πω για το Αριστερό Ρεύμα… Δυο λόγια αρκούν, νομίζω:

    Ουγκάγκα μπουμ μπουμ χι γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά,
    αούγκιγκι αούγκιγκι μπάγκαλα γκάουγκα γκα![*]

    Αντί επιλόγου

    Με το χέρι στην καρδιά (που σημαίνει ότι δεν θα πιαστείτε από μια ίσως άστοχη λεξούλα ή από ένα κόμμα που μπορεί να έβαλα σε λάθος σημείο, για να παίξετε το γνωστό και δημοφιλές παίγνιο του αριστερού «συνδικαλισμού»):

    Στην εικόνα που σχηματίζουν τα όσα έγραψα, υπάρχει κάτι δομικά και ουσιωδώς αναντίστοιχο με την πραγματικότητα; Αν υπάρχει, καταδικάστε με και προχωρήστε παρακάτω. Αν όμως δεν υπάρχει, θα ήθελα να σας ρωτήσω (κι εγώ με το χέρι στην καρδιά):

    Σκοπεύετε να κάνετε κάτι για να διακόψετε αυτή την κακοπαιγμένη παράσταση θεάτρου τού παραλόγου ή όχι; Και πότε, γαμώ τον Μαρξ και τον Λένιν μου;

    [*] Κοιτάξτε, παίδες: Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις φορές έχω ανοίξει το στοματάκι μου για να τα ψάλω στους «δικούς μου». Δεν είμαι μαζοχιστής. Το κάνω για να δώσω το καλό παράδειγμα και ν’ ανοίξετε κι εσείς τα δικά σας, μπας και βρούμε κάποιους κοινούς τόπους κατοικίας, μπας και δημιουργήσουμε μια κοινή γλώσσα συνεννόησης και (γιατί όχι;) μπας και μπορέσουμε να χαράξουμε μια κοινή πορεία. Από τη στιγμή που δεν ιδρώνει κανένα αυτί και δεν συγκινείται κανένα μάτι, ε, δεν θα είμαι εγώ μονίμως ο μαλάκας τού site! ;-) :-)

    Reply
  8. Α.Π.

    Το ΝΑΡ έχει πολά κακά.

    Αλλά η σύμπραξη με το Αριστερό Ρεύμα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο είναι τραγική επιλογή ακόμα και για κάποιον που στην πράξη υποστηρίζει μια εκδοχή αριστερού ρεφορμισμού. Και σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα φυσιογνωμίας και πρακτικών.

    Δικαίωμα κάθε πολιτικής οργάνωσης να κάνει τις επιλογές της.

    Δεν είμαι μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δεν είμαι στην Ελλάδα αλλά, γενικά μιλώντας, θα μπορούσε ίσως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να έκανε περισσότερο ‘κομματικά’ (αντικαπιταλιστικομετωπικά) κατεβάσματα στις περιφέρειες και στους δήμους να έδινε ελευθερία στις Τοπικές Οργανώσεις να επιλέξουν συμμαχίες με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες ανά περίπτωση, ακόμα και με εκδοχές “αγωνιστικού ρεφορμισμού”. (δεν είναι και όλα τα μέλη/στελέχη του ΑΡ το ίδιο φαντάζομαι, απλώς θα έπρεπε να γίνονται σεβαστές οι απόψεις των τοπικών οργανώσεων, μετά θα μπορούσε να γίνει κριτική και αυτοκριτική ανοιχτά.)

    Γενικότερα πάντως η επιλογή ΑΡΑΝ, ΔΕΑ να συμμετέχουν στη ΛΑΕ είναι λανθασμένη ως παράλογη. Πλέον που είναι φανερές οι τάσεις της ηγετικής ομάδας καλό θα ήταν να την αφήσουν να καταλήξει στον φυσικό της σύμμαχο, το ΕΠΑΜ, να φτιάξουν το Ρωσικό αντι-ευρώ μέτωπο.

    Πάντως εγώ βλέπω κάποιες ομοιότητες μεταξύ αρθρογράφων ΑΡ και ΝΑΡ. Μορφοποιούν τα κείμενα με ανάλογο τρόπο. Έχουν παρόμοια αισθητική. Είναι αυτή η ΚΚΕδογένεια. Καλό είναι οι αρθρογράφοι να αναρωτιούνται τι από αυτά που γράφουν είναι πραγματικά σημαντικό. Λιγότεροι bold χαρακτήρες κάνουν τα κείμενα πιο ευανάγνωστα.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.