.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Περί εμβολίου και άλλων σωτήριων θαυμάτων


Παναγιώτης Μαυροειδής

Παρακολουθώντας το τελευταίο διάγγελμα του Μητσοτάκη, αλλά και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και “ειδικών” της κυβέρνησης, το μήνυμα είναι σαφές :

“Κάντε λίγο ακόμη υπομονή και η περιπέτεια θα τελειώσει. Έστω με κόστος 100 ζωές τη μέρα, θα έρθει το εμβόλιο και μαζί του η σωτηρία μας”.

Από την αρχή έτσι το είχαν σκεφτεί:

 “Μένουμε σπίτι ώσπου να βγει το εμβόλιο”.

Και δεν κούνησαν το δακτυλάκι τους για τίποτα άλλο…

Η αφελής ερώτηση του μη ειδικού, έρχεται αμέσως:

Αλήθεια, τόσο απλό είναι; Για κάθε νόσο, ακόμη και την πιο επιθετική, ένα εμβόλιο και τέλος; Για κάθε εμβόλιο ή /και φάρμακο, ένα φαρμακείο ή έστω ένα κέντρο εμβολιασμού ή Κέντρο Υγείας και καθαρίσαμε;

Μα πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσο καιρό! Ούτε μονάδες προληπτικής ιατρικής θέλουμε, ούτε δημόσια νοσοκομεία, ούτε γιατρούς και νοσοκόμους/ες. Πηγαίνουμε στο φαρμακείο της γειτονιάς, όπου  βρίσκουμε όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια.

Συνήθως μάλιστα όλα είναι τακτοποιημένα στα ράφια με… αλφαβητική σειρά για ευκολία!

Επειδή, δόξα τω θεώ, έχουμε καπιταλισμό και ανταγωνισμό, υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά “προϊόντα” για την ίδια νόσο από ποικίλες πολυεθνικές και χώρες. Διαλέγουμε κατά συνείδηση και τέλος.

Αν υπάρχει στα παραπάνω μια αντίληψη περί υγείας είναι τούτη: Το ανθρώπινο σώμα αντιμετωπίζεται ως ένα άθροισμα οργάνων και ξεχωριστών λειτουργιών, όπου το κάθε μέρος έχει τα δικά του ξεχωριστά  manual λειτουργίας, ανταλλακτικά και υλικά υποστήριξης. Επομένως και η ιατρική επιστήμη δεν θεωρείται τίποτα άλλο, παρά  ένα άθροισμα χωριστών ιατρικών πράξεων, παρεμβάσεων  και φαρμακευτικών χορηγήσεων, οι οποίες στοχεύουν κάθε φορά συγκεκριμένη δυσλειτουργία και βλάβη. Η ολιστική προσέγγιση της υγείας προφανώς απουσιάζει. Εκπίπτει σε μια τεμαχισμένη εκδοχή της σε ανεξάρτητα modules, ακριβώς επειδή λείπει η έννοια της συνολικής υπόστασης κάθε ξεχωριστού ανθρώπου  ως ψυχοσωματικής ενότητας στο πλαίσιο της αλληλόδρασής του  με την ευρύτερη κοινωνική ζωή.

Κάπου εδώ όμως έρχονται, όχι κομμουνιστές και εχθροί του καπιταλισμού (κάθε άλλο θα λέγαμε), αλλά εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και χαλάνε την ευφορία.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Ghebreyesus δήλωσε στις 3 Αυγούστου :

“Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ασημένια σφαίρα κατά του κορωνοϊού… Ο εθνικισμός των εμβολίων, μπορεί μόνο να διαιωνίσει την ασθένεια και να απομακρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη”.

Μόλις χθες και ενώ ήδη έχουν αγοραστεί πάνω από 10 δισ. εμβολίων, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη Βρετανία, η Δρ Μάργκαρετ Χάρις, στέλεχος του ΠΟΥ, δήλωσε:
«Τα εμβόλια είναι ένα σημαντικό εργαλείο, θα είναι πολύ βοηθητικά, αλλά η επίδραση του εμβολίου όσον αφορά τη δημιουργία ενός κάποιου είδους ανοσοποιητικού φραγμού βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά..Μόνον τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, όχι τα εμβόλια, μπορούν να αποτρέψουν μια νέα έξαρση των κρουσμάτων».

Όλες αυτές οι ειδήσεις περνούν στα ψιλά στα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ενώ αντίθετα υπέρ-προβάλλονται οι πανηγυρικές εξαγγελίες των φαρμακευτικών εταιρειών που ανεβάζουν τις πωλήσεις τους και την αξία των μετοχών τους.

Τα εμβόλια έχουν σώσει και σώζουν ζωές. Όμως ας το δούμε πιο σωστά. Στην πραγματικότητα,  σώζουν οι εμβολιασμοί που γίνονται ως αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης επιστημονικής έρευνας και ασφαλών δοκιμών, στο πλαίσιο της λειτουργίας επαρκών δημόσιων συστημάτων υγείας, πρόληψης και περίθαλψης, αλλά και της ανάπτυξης αγώνων που απαιτούν   πολιτικές που να  βελτιώνουν την κοινωνική και οικονομική ζωή.

Έξω από αυτό το πλαίσιο, δεν αντιμετωπίζεται καμία ασθένεια, ούτε η πανδημία του covid-19. Ούτε η επόμενη που θα έρθει. Καλά καλά δεν έχουμε ξεμπερδέψει και με τις προηγούμενες και ας έχουμε εμβόλια για τις περισσότερες νόσους.Ας ψάξουν αλλού οι κυβερνώντες να βρουν “αρνητές των εμβολίων” και “ψεκασμένους”. Σίγουρα θα βρουν, άλλωστε τους βολεύουν μια χαρά με αυτά που λένε.
Για να αποτελέσει ωστόσο κάποιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό (ποιο αλήθεια τελικά και ποιος θα το απαντήσει αυτό; Μήπως η “ελευθερία επιλογής” του κάθε πολίτη; Ω, πόση ανευθυνότητα στο όνομα της ελευθερίας!), θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας μεγαλύτερης φαρέτρας όπλων για τον κορωνοϊό, από ένα αποφασιστικά ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο covid-19 έχει αποδειχθεί ένας έξυπνος ιός, μεγάλης μεταδοτικότητας που είναι ήδη σε δράση σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πλήττει σαφώς  περισσότερο τους φτωχούς και όσους έχουν ανύπαρκτη ή ανεπαρκή πρόσβαση σε δομές πρόληψης και περίθαλψης. Μα όσο πλήττει αυτούς, οι “έχοντες και κατέχοντες” είναι και αυτοί σε θανάσιμο κίνδυνο. Για να χρησιμοποιήσουμε πάλι τα λόγια του Ghebreyesus:

 “ή θα βουλιάξουμε ή θα κολυμπήσουμε όλοι μαζί”.

Μπορούν οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες να ενσωματώσουν αυτή τη διάσταση στην αντίδρασή τους; Κομμάτι δύσκολο.

Προς το παρόν, κάθε εταιρεία βγάζει και πουλάει το δικό της εμβόλιο, χωρίς μάλιστα να δημοσιοποιεί αποτελέσματα δοκιμών. Οι δε κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών διπλό-τριπλό-αγοράζουν εμβόλια γεμίζοντας τις τσέπες των πολυεθνικών. Ταυτόχρονα, στην πράξη, αποκλείουν  τις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, αφού δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων. Υπάρχει  το γνωστό χάσμα 90/10 στην παγκόσμια υγεία, δηλαδή το 90% των παγκόσμιων φαρμακευτικών προϊόντων να  εξυπηρετεί το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αλλά και ο επίσης γνωστός παραλογισμός: μια μεγάλη αγορά πολλών  φαρμάκων για την στυτική δυσλειτουργία ακόμη και 90ρηδων,  αλλά όχι φάρμακα για το δάγκειο πυρετό.

Θα σωθούν αλήθεια  από τον κορωνοϊό, Βόρεια Αμερική και  Ευρώπη, αν αποδεκατίζονται  Λατινική Αμερική και Αφρική; Είναι αλήθεια ότι ο ΠΟΥ έχει δρομολογήσει την πρωτοβουλία COVAX για τη δημιουργία ταμείου που θα εξασφαλίσει το εμβόλιο για όλες τις χώρες με όρους ισότητας. Όμως ο κίνδυνος να αποτελέσει αυτό ένα απλό προπέτασμα καπνού για την κερδοσκοπία των φαρμακευτικών, είναι πολύ ισχυρός. Την ίδια στιγμή που η Βρετανία συμμετέχει στην πρωτοβουλία, δεσμεύει τεράστιες ποσότητες εμβολίων, αποστερώντας στην πράξη τη δυνατότητα ίσης πρόσβασης σε φτωχότερες χώρες. Επίσης, Pfizer και Moderna, προς το παρόν τουλάχιστον, αποφεύγουν να στηρίξουν την εν λόγω πρωτοβουλία.
Το τραγικό είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να χρεώσουν μια πολύ πιθανή αποτυχία τους και πάλι στην ανευθυνότητα των κοινωνιών τις οποίες αντιμετωπίζουν ως ανώριμους εφήβους, που, εν προκειμένω, αμφιβάλλουν για το εμβόλιο. Και πώς αλήθεια θα “τακτοποιήσουν” αυτή την ανωριμότητα;

Η μία σκέψη τους ήταν να ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ όλους να κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν ευδοκίμησε. Δεν έλειψε και η φαινομενικά αντίθετη και σίγουρα ευφάνταστη σκέψη, δηλαδή να τους ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ όλους για να εμβολιαστούν , ώστε επιτέλους “να σωθεί η οικονομία” (και το τομάρι τους…).

Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Θεωρούν τους ανθρώπους ιδιοκτησία τους και απλά εργαλεία και ενεργούμενα για την παραγωγή, την κατανάλωση και τελικά τα κέρδη και το άρχειν τους.

Και δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο ανθυγιεινό από αυτό.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 80.00% ( 11
Συμμετοχές )



33 σχόλια στο “Περί εμβολίου και άλλων σωτήριων θαυμάτων

  1. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Πολύ σωστά τα επισημαίνει ο Παναγιώτης Μαυροειδης.

    Τα εμβόλια είναι μόνο ΕΝΑΣ απ’ τους παράγοντες που βοήθησαν να ελαχιστοποιηθουν οι λοιμωδεις ασθένειες τον 20ο αιώνα.

    Η άνοδος του βιοτικου επιπέδου της εργατικής τάξης που ήρθε σαν συνέπεια των αγώνων της είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικός παράγοντας.

    Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν λίγα χρόνια στο JAMA αναλύεται η πορεία του αγώνα της ανθρωπότητας απέναντι στα λοιμογονα.
    Αν κοιτάξουμε το Γράφημα 1, στο τέλος του άρθρου,είναι ξεκάθαρο ότι το 1944 οι θάνατοι από λοιμώδη ήταν γύρω στις 170/100 χιλιάδες.Το 1900 ήταν 800/100 χιλιάδες.
    Πραχτικά, αυτό σημαίνει μείωση κατα 80%.
    Επιλέγω να συγκρίνω το 1900 με το 1944, γιατί το 1944 η πενικιλίνη μπαίνει σε μαζική παραγωγή και διάθεση.
    Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι θάνατοι από λοιμώδη είχαν μειωθεί δραματικά ΠΡΙΝ την εισαγωγή
    αντιβιοτικών και εμβολίων (αν εξαιρέσει κανείς το εμβόλιο της ευλογιάς που ανακάλυψε ο Τζέννερ το 1790 στην Αγγλία, το οποίο όμως γινότανε στους πλούσιους και σίγουρα οχι επειδη ήξεραν τίποτα για μικρόβια και τα τέτοια,
    ακόμα δεν είχε μιλήσει ο Παστερ).
    https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/768249

    Τα εμβόλια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποχώρηση συγκεκριμενων ασθενειών όπως η ιλαρα, η πολυομυελιτιδα κλπ.

    Reply
    1. Γιάννης Σ.

      Κανείς δεν αμφισβήτησε την αξία των εμβολίων. Η ουσία του άρθρου, είναι ότι απλώς αυτά (τα εμβόλια δηλαδή) δεν είναι πανάκεια. Το ερώτημά μου όμως προς τον κ. Μαυροειδή, είναι σε σχέση με το δικό του (ρητορικό μάλλον) ερώτημα «
      Αλήθεια, τόσο απλό είναι; Για κάθε νόσο, ακόμη και την πιο επιθετική, ένα εμβόλιο και τέλος; Για κάθε εμβόλιο ή /και φάρμακο, ένα φαρμακείο ή έστω ένα κέντρο εμβολιασμού ή Κέντρο Υγείας και καθαρίσαμε;». Δηλαδή το να βρεθεί και να παρασκευαστεί το εμβόλιο είναι κάτι εύκολο; Φυσικά και η ανάγκη (δημόσιου) συστήματος υγείας είναι υπαρκτή, αλλά το όποια «παιχνίδια» συμφερόντων, κερδοσκοπίας, ιατρικού «εθνικισμού» κλπ θα «παιχτούν» (μόνο) με το εμβόλιο και όχι με την παροχή υπηρεσιών υγείας;

      Reply
      1. aristeroblog Post author

        Στό ρητορικό ερώτημα, ΗΔΗ δίνεται απάντηση στο κείμενο, ότι- πέραν των κερδοσκοποικών επιδιώξεων και άλλω ερωτημάτων γύρω από τα εμβόλια- το μεγάλο ερώτημα αφορά την συνολική υποδομή και υπηρεσίες δημόσιας υγείας Π.Μ.

        Reply
        1. Γιάννης Σ.

          Φυσικά και πρέπει να ενισχυθούν οι δομές υγείας. Το θέμα είναι ότι όταν αυτές (ουσιαστικά) δεν υπάρχουν, μένουμε μέσα και περιμένουμε το εμβόλιο…

  2. Ragnarok

    Δυστυχώς η ιατρική πέραν της ανθρωπιστικής πλευράς, εντάσσεται κανονικά και οργανικά στους σχεδιασμούς κρατών/κεφαλαίων, εις βάρος των λαών!

    Α. Με την προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ και των κυβερνησεων για το εμβόλιο ως…υπερόπλο πετυχαίνουν καταρχήν συναίνεση μεγάλου κομματιού της Χ κοινωνίας και περνά αβαβα η τρελή κερδοφορία των φαρμακευτικών εταιρειών.

    Β. Με την επιμονή για το εμβόλιο ως υπερόπλο, συσκοτιζεται και κατακερματίζεται η σκέψη του κόσμου, κ αντί για μια ολιστική αντίληψη, προωθείται η άγνοια και η προσμονή σωτηρίας από ένα εμβόλιο.

    Γ. Μην απορησουμε αν σε λίγο καιρό προωθηθεί η υποχρεωτικοτητα του εμβολιασμού, κάτι που πρέπει να μας βρει ως άτομα και ως πολιτικές δυνάμεις κάθετα και έμπρακτα αντίθετους! Αν πχ περάσει η υποχρεωτικοτητα κράτη και κεφάλαια πετυχαίνουν με έναν σμπαρο πολλά τρυγόνια: προωθούν ταξικό ρατσισμό, καταστολή, έλεγχο, πειθαρχηση των ατόμων και των λαων και ταυτόχρονα παρουσιαζονται μέσω της προπαγάνδας, ως εγγυητές της υγείας του κόσμου!

    Ήδη από τον Μάρτη του 2020 τα λέμε αυτά, όταν ορισμένοι και εδώ μέσα , μας κατηγορούσαν για…τραμπισμό(!!!). Η ιατρικοποιηση της δημόσιας κ προσωπικής ζωής, μόνο καλό κανει σε κράτη και κεφάλαιο και μόνο καταστροφές φέρνει για τους λαούς. Δεν πρέπει να περάσει!

    Ναι τα εμβόλια σώζουν ζωές, όπως και γενικά η ιατρική.. Ναι ταυτόχρονα στην θέση που λέει ότι η ιατρική χρησιμοποιείται για την καθυπόταξη και την πειθαρχηση των λαών και των εργατικων τάξεων.

    Reply
    1. ήμαρτον θεούλη μου

      τί έλεγες ρε φίλε; Εδώ η Σουηδία οδεύει προς λοκντάουν

      Reply
  3. Ανώνυμος

    κάτι πάει να ψελλίσει ο κ. Μ, αλλά τελικά φοβάται….

    τελικά ο καπιταλισμός είναι ένα σάπιο σύστημα αλλά η σαπίλα του τελειώνει εκεί που αρχίζει η ιατρική και το φάρμακο, Οι κομμουνιστές γιατροί έχουν να μας που κάτι…..

    Reply
    1. Ragnarok

      Η σαπιλα του καπιταλισμού συνεχίζει και με την ιατρική και με το φάρμακο. Οι πολιτικές που ακολουθούν κράτη και κεφάλαια παγκόσμια είναι δύο:

      Α. Αν δεν έχεις να πληρώσεις ψοφα. Ιδιωτική περίθαλψη για λίγους φραγκατους, και δημόσια διαλυμένη περίθαλψη για τον λαό . Έρχονται φυσικά και η τεχνητή νοημοσύνη και τα όργανα από βλαστοκύτταρα πχ ή από dna και άλλες ιατρικές νέες τεχνικές , στις οποίες θα έχουν πρόσβαση μόνο οι πλούσιοι .

      Β. Χρησιμοποιούν την επιδημια και την ιατρική για να καθυποταζουν/πειθαρχούν τους λαούς. Στη ν.α. Ασία (Κίνα, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία κλπ)είναι διαδεδομένη αυτή η πρακτική , έρχεται και στην δύση.

      Reply
      1. Γιάννης Σ.

        Το θέμα είναι, ότι οι τακτικές αυτών των χωρών (της ΝΑ Ασίας) προωθούνται ως εναλλακτικές του lockdown…

        Reply
        1. Ragnarok

          Έχεις δίκιο Γιάννη… Ο δυτικός καπιταλισμός προωθεί είτε το “σκάστε κ δουλέψτε δεν υπάρχει Κόρινθος” , είτε το λοκνταουν και ο ανατολικός καπιταλισμός προωθεί το λοκνταουν μαζί με τον ηλεκτρονικό χαφιεδισμο που δυστυχώς τσιμπάνε και κάποιοι λίγοι αριστεροί κ κομμουνιστές σε αυτό!

          Εμείς ως άνθρωποι που συμμετέχουμε σε πολιτικές δυνάμεις η είμαστε ανένταχτοι τι θα πρέπει να λέμε;

          Νομίζω ότι θα πρέπει να λέμε και να πράττουμε την εξής θέση:

          Επιδημία υπάρχει , έχει θύματα για αυτό και παλεύουμε για δωρεάν δημόσια περίθαλψη για όλους από το πρωτοβάθμιο επίπεδο μέχρι την ΜΕΘ. Απορρίπτουμε την θέση ότι δεν υφίσταται επιδημία.

          Ταυτόχρονα όμως, καταλαβαίνουμε ότι τα κράτη και τα κεφάλαια χρησιμοποιούν την επιδημία τόσο για να ενισχύσουν την επιτήρηση και την πειθαρχηση /καταστολή των λαών (με τα σμσ, τα χαρτιά κυκλοφορίας, το ηλεκτρονικό βραχιόλι, τις εφαρμογές ιχνηλάτησης στα κινητά κλπ.

          Δεν είμαστε κορόιδα να χαφτουμε ότι όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας! Αλλά ακόμα και αν συμβάλλουν στην αντιμετωπιση της Χ επιδημίας, εμείς πρέπει ως λογική και μέτρα να τα απορρίψουμε !! Διότι ανακλούν και στην περεταιρω παρακολούθηση μας από κράτος και κεφάλαιο.

          Αυτά τα μέτρα όμως που λαμβάνονται κατά κόρον στις χώρες του ανατολικού καπιταλισμού , συμβάλλουν και πολύ πιο έμπρακτα στην εμπέδωση από τους εκεί λαούς της ατομικής ευθύνης, του ατομικού χαφιεδισμου και στο να μενουν οι πολιτικές Κίνας, Βιετνάμ , Σιγκαπούρης κλπ στο απυροβλητο: εργατική εκμετάλλευση, καταστροφή δασών και τεράστια ρύπανση πόλεων κλπ.

          Τα ίδια σταδιακά θέλουν να εφαρμόσουν -και εφαρμοζουν- και τα κράτη του δυτικού καπιταλισμού! Η Γαλλία ως κράτος επιλέγει την επιστροφή στον Όργουελ, η Ελλάδα , η Ουγγαρία, η Πολωνία πάλι ως κράτη πάνε στον σκοταδισμό με βήμα ταχύ , και οι άλλοι ακολουθούν.

      2. Κώστας

        ΕΕ, ΗΒ και λοιπές χώρες της EEA 356.000 νεκροί στα 515 εκατομμύρια

        ΗΠΑ 281.000 νεκροί στα 331 εκατομμύρια

        Λαική Δημοκρατία της Κίνας: 4634 νεκροί στα 1439 εκατομμύρια

        Πάμε να κάνουμε διαιρεσούλα. Δεν ξέρω αν είναι καπιταλιστική η διαίρεση, εγώ γενικά την κάνω. Γιατί έχουμε ανάμεσα μας και τάσεις που θυμήθηκαν, ξαφνικά το 2020, πως η επιστήμη δεν είναι ουδέτερη.

        ΕΕ κλπ 691 νεκροί ανά εκατομμύριο

        ΗΠΑ 848 ανά εκατομμύριο

        Λαική Δημοκρατία της Κίνας: 3,2 νεκροί ανά εκατομμύριο.

        Η επιστήμη όντως δεν είναι ουδέτερη, είναι ταξική, αναπαράγει τον καπιταλισμό. Το να πεθαίνουμε 250 φορές λιγότεροι είναι ένα κέρδος στην ταξική πάλη υπέρ των λαικών στρωμάτων. Πάλι καπιταλισμός έιναι και καπιταλιστική η επιστήμη αλλά είναι καλύτερο, είναι καλή χρήση της καπιταλιστικής επιστήμης. Είναι σαν να παλεύεις για αυξήσεις. Πάλι καπιταλισμό έχουμε, και ίσως και πιο σταθερό, βραχυμεσοπρόθεσμα. Αλλά θες μεγαλύτερα μεροκάματα

        Μακάρι Γιάννη να υπήρχε αυτό το σκοτεινό, λες, σχέδιο να πεθαίνουμε, σαν Ευρώπη και ΗΠΑ, κάπου 250 φορές λιγότερο. Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε υποψία άλλου σχεδίου από την πολιτική Τραμπ, Τζόνσον, Μητσοτάκη. Μακάρι να μπορούσουμε να συμφωνήσουμε πως οι 250 φορές λιγότεροι νεκροί είναι κάτι που έχει διαφορά υπέρ των λαών και δεν είναι το ίδιο με τους 250 φορές περισσότερους νεκρούς. Μακάρι να μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πως οι 250 φορές περισσότεροι νεκροί δεν είναι ένα τίμημα που αξίζει τον κόπο για να μην πεις στο κράτος τι ώρα πήγες σε ποιο σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε να ελεχθείς αν βρεθεί κρούσμα που σχετίζεται με το σούπερ μάρκετ. Την ίδια ώρα που οι big data εταιρίες, το κράτος και οι υπηρεσίες του, οι hackers, το παρακράτος,εγκληματικά δίκτυα κλπ ξέρουν, μπορούν να το βρουν, τι ώρα πάμε σε ποιο σούπερ μάρκετ αν πάμε με τα δεδομένα ανοιχτά στο smartphone. Ξέρουν, μπορούν να την βρουν, την κάθε υπολεπτομέρεια από τις πολιτικές απόψεις όσων είμαστε φλύαροι στα σχόλια της Pandiera. Ξέρουν, μπορούν να τα βρούν, ποια είναι τα παιδιά μας, ακόμα και αν δεν τα ανεβάσουμε στα σόσιαλ, αρκεί να τα έχουμε στο κινητό

        Μια κανονική αριστερά σήμερα θα κάθιζε την κυβέρνηση στο σκαμνί για το τι κάνει, ως ελληνικό κράτος, βασικά τι ΔΕΝ κάνει, για την παραλαβή εμβολίων όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η ινδονησία παρέλαβε 1,2 εκατομμύρια δόσεις. Ναι Ragnarok, το κινέζικο, ένα από τα κινέζικα γιατί είναι νομίζω 5, μην το φοβάσαι, δεν προκαλεί ηλεκτροπληξία. Εγώ που ανήκω στους Έλληνες, που έλεγε ο Νίκος Ζαχαριάδης και το πήρε ο ΑΓΠ, θέλω το κινέζικο. Η αριστερά γιατί κοιμάται δεν μπορώ να καταλάβω. Βασικά μπορώ, ανήκει στην Δύση, είναι η πικρή αλήθεια. Της φαίνεται αυτονόητο πως θα πάρουμε το τάδε του προηγμένου, τρομάρα του, ευρωατλαντικού κόσμου. Είναι τρομακτική η αλήθεια αυτή, δεν έχω δει κάτι για το ότι ως Αριστερά διαφωνούμε με το οτι η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για εμβόλιο ως κυβέρνηση του ελληνικού κράτους.

        Βέβαια μια κανονική αριστερά δεν θα στεκότανε μόνο στο εμβόλιο αλλά και σε όλα τα άλλα που έπρεπε να λέει τόσον καιρό, γιατί και μετά το εμβόλιο θα έχουν επικαιρότητα. Εντοπισμός, ιχνηλάτηση, απομόνωση (ιδανικά εθελοντική) και πρωτοβάθμια περίθαλψη σε επίπεδο γειτονιάς, ευπαθών ομάδων, διαχωρισμό βαρύτητας και μολυσματικότητας κρουσμάτων κλπ. Μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης (Χέρια, Μάσκες, Αποστάσεις, σε κάθε κλειστό και ανοιχτό χώρο και προπαγάνδιση τους από την αριστερά) και λειτουργία της οικονομίας σε έκτακτο καθεστώς, μακροοικονομικά βιώσιμο και επιστημονικά τεκμηριωμένο όμως και όχι γενικολογίες γενικού λοκντάουν Αυτά είναι το κλειδί, για μικρότερη πίεση στο σύστημα υγείας. Και ενίσχυση του συστήματος υγείας γιατί η πρόληψη δεν θα πετύχει απόλυτα.

        Κώστας

        Reply
  4. Ody

    Η μέγιστη και ανυπέρβλητη αντίφαση της παραγωγής φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και της ιδιωτικής ιατρικής ,είναι ότι αν γιατρεύονταν ολικά οι ασθενείς για κάθε ασθένεια ,θα έπεφταν κατακόρυφα τα υπερκέρδη τους.Άρα οι φαρμακευτικές εταιρίες και η ιδιωτική ιατρική ,επιδιώκουν να αρρωσταίνουν οι πληθυσμοί για να πωλούν νέα φάρμακα και ούτω καθ εξής.
    Φυσικά,το εμβόλιο κατά του κωροναιού θα αναχαιτήσει την εξάπλωσή του και θα τον περιορίσει αποσπώντας τεράστια ποσά και κέρδη.Μέχρι την επόμενη πανδημία που ποιός ξέρει με ποιές παρενέργειες θα συμμαχήσει ωστε να ξαναγεμίσουν τα ταμεία του ιατροκεφαλαιοκρατικού συμπλέγματος.Μόνο η κατάργηση του κέρδους μπορεί να φέρει την ισορροπία μεταξύ ασθένειας και θεραπείας .

    Reply
    1. Γιάννης Σ.

      Δηλαδή πιστεύεις ότι όλο αυτό που ζούμε είναι, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, ιατρικά κατασκευασμένο;

      Reply
    2. Ragnarok

      Σωστός ody. Η ιατρική σώζει, τα εμβόλια σώζουν, οι φαρμακευτικές σκοτώνουν κερδίζοντας κ έχοντας ενσωματώσει μεγάλο μέρος των επιστημόνων .

      Και τα κράτη μαζί με τα εθνικά κ υπερεθνικά κεφάλαια προωθούν την πειθαρχηση των λαών μέσω της διαχείρισης που κάνουν για τις επιδημίες. Αφήνοντας φυσικά δύο απυρόβλητο όλο το εκμεταλλευτικό σύστημα που πολλαπλασιάζει και τις επιδημίες πια.

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Αυτή η ρητορική σου περί ολοκληρωτικού καπιταλισμού, κοπιαροντας το ΝΑΡ, είναι εκτός τόπου και χρόνου.
        Το κύριο ζήτημα τακτική έχει μπει σωστά από την αριστερά και βάζω εδώ και το ΝΑΡ. Το ζήτημα αυτό είναι η στήριξη με κάθε τρόπο του συστήματος υγείας με πρακτικά μέτρα άμεσης εφαρμογής.
        Εκεί μέσα χωράνε προτάσεις γόνιμες από σχολιαστές ….
        Αλλά αν δεν υπάρχουν προτάσεις, ας μην απαπροσανατολιζουμε.

        Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στις χειρότερες χώρες από πλευράς πανδημίας παγκόσμια.
        Καραντίνα αλά Κίνα ο μόνος τρόπος να ξερριζωθει ο κορόνα.
        Τα εμβόλια δεν πρόκειται να μας σώσουν άμα δεν συνεχίσουμε να πολεμάμε με ΟΛΑ τα μέσα που έχουμε. Ο εφησυχασμός (αφήνω δε και την άρνηση) είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ

        Είναι ο μόνος τρόπος.
        Α)μαζικοποίηση των τεστ με σκοπό να περάσει όλος ο πληθυσμός.
        Β)απομόνωση ΟΛΩΝ των φορέων στα σπίτια τους.

        Reply
        1. Ragnarok

          Σ’ .τ., ο αγώνας που κάνουμε για δημόσια περίθαλψη, δωρεάν προαιρετικά τεστ παντού , καραντίνα σπίτι για τους φορείς, κλπ, δένει απόλυτα με την υπόλοιπη θέση μας για τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό που αναπτύσσεται σε ανατολή και δύση!

          Αυτή δυστυχώς εινάι η πραγματικότητα.

  5. Ragnarok

    Και για να το κάνουμε πολύ σαφές: Άλλο πράγμα είναι να ζητάμε και να εφαρμοστουν αιτήματα όπως ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ δωρεάν τεστ κοβιντ στο σύνολο του πληθυσμού και υποχρεωτικά μόνο για αυτούς που ταξιδεύουν εξωτερικό ή εισέρχονται στην χώρα , δωρεάν δημόσια ποιοτική περίθαλψη για όλους ντόπιους και μετανάστες/πρόσφυγες , να μπαίνουν σε ατομική καραντίνα όσοι κολλάνε και εντελώς άλλο πράγμα είναι τα ηλεκτρονικά βραχιόλια ιχνηλάτησης, τα σμσ, τα εξοδοχαρτα, οι εφαρμογές ιχνηλάτησης μέσω πχ κινητών που είναι καθαρά και μόνο, μέτρα καταστολής, χαφιεδισμου, πειθαρχησης κ τπτ παραπάνω.

    Reply
  6. Γιάννης Σ.

    Γράφονται και λέγονται πάρα πολλά… Το δίλημμα όμως παραμένει: lockdown, ή λειτουργία των πάντων (σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον) αλλά με ηλεκτρονικό χαφιεδισμό; Πού έχει εφαρμοστεί η πραγματικά σωστή μέθοδος περιορισμού του ιού, χωρίς παράλληλα να καταστρέφεται η κοινωνία και τα ατομικά δικαιώματα;

    Reply
    1. Κώστας

      H Κούβα πάντως είχε και έχει και εφαρμογές ηλεκτρονικής επιτήρησης του πληθυσμού για την πανδημία. Ο επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας που την ανέπτυξε, μάλιστα, είναι … κινεζοσπουδαγμένος. Η προσπάθεια αναζήτησης δήθεν άλλου μοντέλου στην Κούβα απ ότι στην Κίνα δεν πατάει σε πραγματικά δεδομένα αλλά μόνο σε πολιτικές ανάγκες να μην καταδικάσουν κάποιοι την Κούβα ενώ το 100% της επιχειρηματολγίας τους οδηγεί στην καταδίκη της. Όχι μόνο για την πανδημία αλλά και για όλο το πολιτικοοικονομικό της μοντέλο.

      Η αριστερά έχει πολύ μεγάλες ευθύνες όλο αυτόν τον καιρό που δεν μελέτησε και δεν προσπάθησε να ελληνοποιήσει το μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας από Κίνα-Κούβα. Επιτήρηση, ηλεκτρονική παρακολούθηση, εντοπισμός, απομόνωση, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια και μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση. Επίσης έχει ευθύνη για το ότι κατάπιε την υποχρεωτική συμμόρφωση στην κεντρική διαχείριση του εμβολιασμού από την ΕΕ και δεν έβαλε επιθετικά το θέμα της επιλογής εμβολίου από το ελληνικό κράτος με πολιτικά και γεωπολιτικά ουδέτερα κριτήρια.

      Δεν έχει όμως όλη η αριστερά τις ίδιες ευθύνες. Υπήρξαν τάσεις της αριστεράς που προπαγάνδισαν, επιθετικά, μοντέλα ανοσίας της αγέλης και έδωσαν άλλοθι στο μοντέλο Τραμπ, Μητσοτάκη, άντε στην καλύτερη, που λέει ο λόγος, Σουηδίας.

      https://www.telesurenglish.net/news/Cuba-Develops-First-COVID-19-Tracking-App-20200427-0008.html

      Κώστας

      Reply
      1. Ragnarok

        Κώστα, ΕΥΤΥΧΩΣ που η αριστερά ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΜΕΤΑ ΒΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ υιοθετεί την λογική του καπιταλισμού “πρώτα η οικονομία, επιδημία δεν υπάρχει, σκάστε και δουλέψτε και αν έχετε λεφτά ζηστε αλλιώς ψοφήστε”!! Και ταυτόχρονα, ευτυχώς που η αριστερά ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΜΕΤΑ ΒΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ υιοθετεί ούτε την ΕΤΕΡΗ λογική του καπιταλισμού “χεστείτε απάνω σας, και δώστε μου το ελεύθερο σε μένα το κράτος/κεφάλαιο να σας ρουφιανεύω, επιτηρώ, πειθαρχώ, καταστέλλω”!

        Ευτυχώς Κώστα που απορρίπτει ΚΑΙ τις δύο λογικές η αριστερά! Και που παλεύει ΚΑΙ για ΥΓΕΙΑ και για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

        Δεν συναινούμε στην κατάργηση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων που προωθούν κράτη/κεφάλαια σε Ανατολή και Δύση, στο όνομα διαχείρισης της επιδημίας, ούτε και συναινούμε στο “σκάστε και δουλέψτε δεν υπάρχει επιδημία”. Και ας μην νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα, ΚΑΙ για ΥΓΕΙΑ, και για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

        Εσύ κάνε ό,τι θες και παράτα μας.

        Reply
      2. Κώστας

        Εγώ Ragnarok είμαι με τους κουβανούς κομμουνιστές και το λέω περήφανα.

        Αυτά που λες εσύ και ο Βελόπουλος δεν έχουν σχέση με την αριστερά, παράτα μας

        Κώστας

        Reply
        1. kokkiniotis

          Άλλη φορά σχόλια που γράφονται εν θερμώ και ταυτίζουν συνομιλητές με τον Βελόπουλο δεν θα εγκρίνονται.

        2. Ανώνυμος

          Δεν είναι εν θερμώ, είναι απλή ψύχραιμη παρατήρηση της πραγματικότητας.

          Η προειδοποίηση απορρίπτεται.

          Κώστας

        3. Ragnarok

          Βριζε Κώστα, εσύ εκτίθεσαι!! Οι αναγνώστες βλέπουν ποιος Κώστας είναι έτοιμος για τσαγακι, ηλεκτρονικό βραχιόλι και πειθαρχηση στο όνομα της επιδημίας!

        4. Κώστας

          Ragnarok στην Κούβα δεν οι άνθρωποι δεν πίνουν τσαγάκι με την έννοια που το λες, ούτε φοράνε βραχιολάκι. Βάζουν πάνω από την αγορά την δημόσια υγεία.

          Κώστας

        5. Ragnarok

          Κώστα, πάρτο χαμπάρι: ηλεκτρονικό βραχιόλι, χαφιεδιστικες ηλεκτρονικές εφαρμογές ιχνηλάτησης, υποχρεωτικος εμβολιασμός αλλιώς ποινή, αποτελούν μέτρα πειθαρχησης και υποταγής με υγειονομικό μανδύα, των εργατικών τάξεων όπου γης.

  7. Κώστας

    Από 1.600.000 εμβόλια τον Ιανουάριο, που είχαν πρωτοπεί, θα έχουμε λέει… 300.000. Μιλάμε για μια συγκλονιστική είδηση που πέρασε … έτσι

    Και η Αριστερά και σε αυτό απούσα, δεν αρθρώνει, όπως από την αρχή της πανδημίας, έναν ολοκληρωμένο πολιτικό λόγο αλλά είναι κάπου μεταξύ κάποιων συνδικαλιστικών αιτημάτων και της πλήρους ενσωμάτωσης στα ιδεολογήματα της ατομικής ελευθερίας, στην νεοφιλελευθερη ηγεμονία εν μέσω πανδημίας.

    Που είναι ο πολιτικός λόγος της αριστεράς υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ? Που είναι ο πολιτικός λόγος της αριστεράς υπέρ της πολιτικά ουδέτερης προμήθειας εμβολίων από το ελληνικό κράτος ? Που είναι ο πολιτικός λόγος της αριστεράς για την ανάδειξη της κοινότητας και ουσιαστικής τάυτισης των μοντέλων Τρταμπ-Μητσοτάκη ? Που είναι ο πολιτικός λόγος της αριστεράς υπέρ των πολιτικών που έχουν επιπεδώσει την πανδημία (εώς 250 φορές λιγότεροι νεκροί ) στηριζόμενες στην φυσική αποστασιοποίηση, τόση όση επιβάλλει η επιδημιολογική κατάσταση, στην επιτήρηση με κάθε μέσο για να βρίσκουμε τα κρούσματα και να τα βάζουμε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη έτσι ώστε να μην φτάνουν στην βθμια και γ βθμια, οι οποίες επίσης πρέπει να ενισχυθούν ?

    Κώστας

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.