.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Θεσσαλονίκη: Μαζική μαχητική διαδήλωση από την Καμάρα (φωτο, βίντεο)


 

 

 

Μαζική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, από την Καμάρα που κατευθύνθηκε από την Εγνατία, στο Μνημείο του Καπνεργάτη. Ήταν μια ζωντανή πορεία, με μάσκες, γάντια και τηρώντας αποστάσεις, αλλά και κόντρα στο σχέδιο της κυβέρνησης και την ηττοπαθή συμβιβαστική γραμμή του ΠΑΜΕ για μια άμαζη συμβολική διαμαρτυρία.

Στην συγκέντρωση στην Καμάρα συμμετείχαν το Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου, η ΒΙΟΜΕ, οι Συμβασιούχοι Υπ. Ασύλου, σωματεία εκπαιδευτικών, η πρωτοβουλία μουσικών καλλιτεχνών, εργατικά σχήματα. Την κινητοποίηση στήριξαν επίσης το ΝΑΡ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΚΚΕ (μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΕΣΕ και άλλες συλλογικότητες.

Η αστυνομία είχε κλείσει την Εγνατία και τους γύρω δρόμους με κλούβες και ΜΑΤ μέχρι να τελειώσει η συμβολική διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΜΕ με κορδέλες άφησε απ’ έξω τις οργανώσεις που καλούσαν στην συγκέντρωσή του στο άγαλμα Βενιζέλου (ΣΕΚ, ΑΡΙΣ, ΔΕΑ, ΟΚΔΕ, ΛΑΕ) για να μην χαλάσει η συμβολική κινητοποίηση μερικών δεκάδων αντιπροσώπων του. Ας αναλογιστούν ωστόσο οι σύντροφοι/ες αυτών των οργανώσεων αν είναι αυτό που τους αντιστοιχεί. Να τους «επιτρέπεται» δηλαδή να παρευρίσκονται πίσω από την υγειονομική κορδέλα του ΠΑΜΕ…

Στο βίντεο παρακολουθούμε στιγμιότυπα από την πορεία της Καμάρας

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 64.00% ( 10
Συμμετοχές )



25 σχόλια στο “Θεσσαλονίκη: Μαζική μαχητική διαδήλωση από την Καμάρα (φωτο, βίντεο)

  1. 123

    Για την αποκατάσταση της αλήθειας όσον αφορά τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη και παραπλανητική ανάρτηση στο pandiera.gr

    Θεσσαλονίκη 1/5/2020

    Ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2020, σε μια περίοδο χαρακτηρισμένη από τις ποικίλες επιπτώσεις της πανδημίας και την βαθιά οικονομική κρίση – τις βάρβαρες αντεργατικές ΠΝΠ της ΝΔ – την χουντικής έμπνευσης απαγόρευση της κυκλοφορίας – η ΟΚΔΕ πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε τις οργανώσεις της άκρας/ριζοσπαστικής αριστεράς και αναρχικές συλλογικότητες, σε συζήτηση για κοινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου. Αυτή η συζήτηση δεν έγινε ποτέ, όχι λόγω της δικής μας αδιαφορίας. Η ΟΚΔΕ κάλεσε δημόσια σε συγκέντρωση στις 10:30 πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου (βλ. σχετικές ανακοινώσεις στο okde.gr).

    Σήμερα το πρωί, ο χώρος συγκέντρωσής μας βρέθηκε κατελειμένος από το ΚΚΕ, το οποίο δεν καλούσε δημόσια σε συγκέντρωση στον συγκεκριμένο χώρο. Η ΟΚΔΕ, μαζί με το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών, την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, την Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη και την Μαθητική Αντεπίθεση, μετέφερε την συγκέντρωσή της πάνω στην Εγνατία σε απόσταση από το ΚΚΕ. Στον ίδιο χώρο, με δικά τους καλέσματα, παραβρέθηκαν δυνάμεις από ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΑΡΙΣ – ΣΕΚ) και ΛΑΕ, ΔΕΑ, ΑΡΑΣ με πανό φοιτητικών συλλόγων, κινήσεων και πολιτικών χώρων.

    Το μπλοκ της ΟΚΔΕ ξεκίνησε, από το σημείο συγκέντρωσης, διαδήλωση προς το Μνημείο του Εργάτη έξω από το ΕΚΘ. Στην πορεία συμμετείχαν επίσης ΛΑΕ, ΔΕΑ και φοιτητικοί σύλλογοι.

    Στον χώρο της συγκέντρωσης, προσεγγίζοντας το ΚΚΕ, παρέμειναν μόνο οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίες επίσης διαδήλωσαν μόνες τους μετά τη λήξη της συγκέντρωσης του ΚΚΕ.

    Όπως ξέρουν όλοι οι συναγωνιστές, η ΟΚΔΕ κάλεσε και οργάνωσε την δική της διαδήλωση για την 1η Μάη, κάτι το οποίο έκανε και θα κάνει σε κάθε περίπτωση που δεν υπάρχει διάθεση για συνδιοργάνωση κινητοποιήσεων – ωστόσο θα συνεχίσουμε σταθερά να επιδιώκουμε την συζήτηση, συνεννόηση, κοινή δράση.

    Με αυτή την έννοια, η ανάρτηση στο ιστότοπο pandiera.gr (δείτε εδώ), που παραπληροφορεί πως η ΟΚΔΕ αλλά και άλλες οργανώσεις καλούσαν στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, είναι ψευδής και απαράδεκτη. Εξάλλου, όποιος παρακολουθεί την πολιτική και πρακτική μας στο εργατικό κίνημα, γνωρίζει την αταλάντευτη αντίθεσή μας στην πολιτική και πρακτική του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ. Όσο για το ευφάνταστο σχόλιο του συντάκτη της παραπληροφόρησης, πως η ΟΚΔΕ και άλλες οργανώσεις δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν στην συγκέντρωση του ΚΚΕ γιατί εμποδίστηκαν από τα κορδόνια του ΚΚΕ!! προκαλεί όχι μόνο τα γέλια τα δικά μας αλλά και των ίδιων των Σταλινικών που βλέπουν στην ΟΚΔΕ και τον Τροτσκισμό ένα θανάσιμο πολιτικό εχθρό μέσα στο εργατικό κίνημα.

    Στην πραγματικότητα, στην μη ανακοινωμένη συγκέντρωση του ΚΚΕ, αν καλούσαν κάποιες πολιτικές οργανώσεις, αυτές ήταν μόνο δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δηλαδή ο πολιτικός φορέας του συντάκτη της παραπληροφόρησης!! Αυτό λοιπόν δεν είναι απλώς παραπληροφόρηση, αλλά είναι συκοφαντική διαστροφή της πραγματικότητας, που αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε και να σχολιάσουμε παραπέρα. Την αφήνουμε στην κρίση των αγωνιστών και των δυνάμεων του εργατικού κινήματος.

    ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Κλαψτε και λιγο ρε παιδια… κι εσεις εκει στο ναρ ανταρσια και στην οκδε. Μαλλον έτσουξε η πρωτόγνωρη συμβολικησυγκέντρωση του ΠΑΜΕ που αφου δεν μπόρεσαν να πουν τιποτα τα παπαγαλάκια του ΣΚΑΙ κλπ κλπ βγηκατε εσεις για να κανετε το νταβατζη του ΣΥΡΙΖΑ και να πεταξετε λασπη… λογικο!

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Θα το ξαναπούμε διότι είναι αλήθεια: η διαδήλωση των 3000 αγωνιστών από τα Χαυτεία, είναι πολιτικά πολύ πιο σοβαρή από την αντίστοιχη αλλά πληρως συμβολική συγκέντρωση των 1500 μελων του ΚΚΕ/παμε στο Σύνταγμα, όπου μόνο και μόνο κάτσαμε αγαλματάκια για την φωτό. Για μια μέρα συζήτησης δλδ στα μίντια, η οποία σε δέκα μέρες θα έχει ξεχαστεί. Αλλά η κυβερνητική πολιτική μας ισοπεδώνει , και εδώ ούτε η πειθαρχία και η ιργανωτικοτητα του ΚΚΕ έκανε τίποτα δέκα χρόνια τώρα, ούτε και το χύμα της γαμημενης “ατομικής άποψης ” η οποία χαρακτηρίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και η οποία εμφορειται από ανοησία, ναρκισσισμό και αβάσιμη αυτοικανοποιηση του “πόσο γαμάτος/η είμαι”.

        Μόνο ένα σχόλιο για την άθλια “ατομική άποψη”, των μκδ: υπήρξε κόσμος επιρροής ΚΚΕ, σκέτο ΚΚΕ, αναρχίας, ακόμα κ ανταρσυας , συντονισμού κομμ. Δυνάμεων, ανένταχτοι κ ενταγμένοι που πριν 20 μερες : α. Λατρευανε τσιοδρας κ λέγανε “τέτοιους επιστήμονες θέλουμε και στον σοσιαλισμό”, κ βρθζανε όσους λέγαμε ότι ο τσιοδρας είναι απλά, η επιστημονική βιτρίνα της κυβέρνησης η οποία νομιμοποιεί με τον επιστημονικό και καλά λόγο, την κρατική επιβολή και πριθαρχηδη της πλεμπας! Και τώρα αυτοί οι ίδιοι που τα λέγανε αυτά, ασκούν πια κριτική στον τσιοδρα του στυλ “ξεφτιληστηκε”!!!!

        Ανεμοδουρα η άθλια “ατομική άποψη”. Και αυτήν την ναρκισσιστική λογική έχουν υιοθετήσει και μέλη και στελέχη και ανένταχτος κόσμος. Ξεκολλατε!! Το φως δεν είναι ο κόσμος όλος, και δεν οικοδομεις πράγματα με λαϊκς και αναρτήσεις! Βγείτε έξω στον κόσμο, Χριστέ συλλογικότητες με διαδικασίες και όχι ιντερνετικές παπαριές , όχι νάρκισσους κ ναρκισσες!!!

        Χορτάσαμε πια από Ανεμοδουράς που για20 μέρες προσκυνούν τσιοδρα, μετά αλλάζουν γνώμη χωρίς να κάνουν αυτοκριτική που έφαγαν την κρατική καπιταλιστική πολιτική με επιστημονικό μανδύα αμασητη!!

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Η πλήρως συμβολική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είχε περίπου 80 σειρές των κατά μέσο όρο >~30 ατόμων, άρα ~2400 άτομα το λιγότερο. Δείτε τις φωτογραφίες. Οχι πως έχει καμιά σημασία το νούμερο για συμβολική συγκέντρωση, αλλά επειδή βλέπω έχετε και άγχος (ποιοί άραγε, τη στιγμή, που, κατά τις διακηρύξεις σας, δεν αποτελείτε ενιαίο σύνολο;…Ορα και παρούσα ανάρτηση.) να φανείτε εκατό η πεντακόσιοι παραπάνω όλοι μαζί, λες κι αυτό θα αλλάξει κάτι, συγκρίνοντας πορτοκάλια με αντσούγιες.
          Τα 3000 άτομα είναι απλά ένας ισχυρισμός και τίποτε άλλο.
          Και το κυριότερο: Το Σύνταγμα ήταν η κεντρική του ΠΑΜΕ ανάμεσα σε δεκάδες σε όλη την Αττική. Το ΠΑΜΕ έφερε την Πρωτομαγιά και στις γειτονιές, και χωρίς να δημιουργήσει ιατρικούς κινδύνους. Ηταν η ενδεδειγμένη μορφή στις συγκεκριμένες συνθήκες, εξαιρετικά αποτελεσματική, γι αυτό και η τεράστια απήχηση και η αμηχανία στο αντίπαλο στρατόπεδο (Χαρδαλιάς, Λαγοί, Μπογδάνοι, Πολάκηδες κλπ.).
          Πάμε τώρα στους “3000” (έστω – ασήμαντο έτσι κι αλλιώς το νούμερο) αγωνιστές των Χαυτείων. Ηταν βασικά το προϊόν μιας κλασσικής κινητοποίησης των 10-20 γνωστών πολιτικών φορέων, όπως πάντα, βρέξει-χιονίσει. Ιδια πρόσωπα, ίδια μανιέρα κλπ. Προφανώς σαν ανταπόκριση (χωριστών, και σε διαφορετικούς τόπους αρχικά) καλεσμάτων για μαζική κινητοποίηση δίνει το maximum των δυνατοτήτων αυτών(-ού) των (του) χώρων(-ου). Αλλιώς πρέπει να δεχτούμε πως οι μυριάδες των οπαδών σας δεν ανταποκρίθηκαν. Διαλέχτε. Συνιστώ την πρώτη εκδοχή σαν πιο προσγειωμένη.
          Τι προσέφερε λοιπόν η “ανυπότακτη” μαζική σύναξη των Χαυτείων, σε εποχή τέτοιας έντασης της επίθεσης; Ανοιξε καμιά προοπτική; Μπορεί κανείς να περιμένει κάτι από αυτούς, που ούτε θέλουν να επικοινωνήσουν με την πραγματικότητα, ούτε έχουν τις τυπικές έστω προδιαγραφές, ενότητα-μαζικότητα-οργανωτικότητα, δε λέω για πολιτική ανάλυση, για να αποτελέσουν πόλο αντίστασης;
          Και κάτι, μια και η κουβέντα το έφερε για πολιτική: ΟΛΟΙ (μα όλοι, κρίμα προχτές για τα δύο μου/λού) μονίμως στα δύσκολα χάνετε τον στόχο. “Τζάμια” το 2008, “αριστερή κυβέρνηση” το 2012, υποταγή στο δημοψήφισμα ’15, τώρα τα βάλατε με την ιατρική καραντίνα αδυνατώντας να την ξεχωρίσετε από την αντιδραστική αξιοποίησή της.
          Δείτε το.
          Τα προχθεσινά έδειξαν άλλη μια φορά, ότι την επικείμενη επίθεση της αντίδρασης (εκλογές και συνέχεια, “μέτρα” κλπ.), μόνο το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ έχει τα φόντα να αντιμετωπίσει.
          Φροντείστε να μην είστε απέναντι.

        2. Ragnarok

          Γιατί ρε γμτ πάντα οι ΚΚΕδες τρέχουν σαν κακιασμένοι οπαδοί να υπερασπίσουν πάση θυσία και με ακροβασίες ό,τι ενέργεια κάνει το ΚΚΕ; Λέει ο ανώνυμος ΚΚΕς στις 03/05/2020 at 16:35, για αποστάσεις, μεζούρες, διαγράμματα κλπ> Και ρωτά διάφορα στο τέλος, που ΑΝ τα ρώταγε στον εαυτό του ως απολογισμό της συμβολικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, θα εισεπραττε την ίδια απάντηση!

          Α. Ωρε ΚΚΕ μου, τι άλλαξε ύστερα αό την συμβολική ενέργεια του ΚΚΕ στο Σύνταγμα; Αλλαξε Ο,ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ και παλιότερα με τις επίσης εντυπωσιακές αλλά άνευ λοιπής ουσίας αναρτήσεις γιγαντοπανώ του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη!! Και πάλι τοτε οι ΚΚΕδες μας τα πρηζαν για την οργανωτικότητα του ΚΚΕ, για την πειθαρχία των μελών του, για, τις εντυπωσιακές αυτές πρωτοβουλίες! Πάλι τα καπιταλιστικά ΜΜΕ έβγαζαν φλυκταινες! Ε ΚΑΙ;;;;;; Λίγεςμέρες ντόρος, λίγο ξεθυμαίνει και η πλέμπα, και μετά η κανονικότης συνεχίζεται, τα νομοσχέδια περνάνε, το κεφάλαιο κάνει πάρτι σε βάρος μας!

          Η ζωή της εργατικής τάξης και του λαού, ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΤΕ μέσα από τέτιες εντυπωσιακές αλλά άνευ ουσίας ενέργειες! Ούτε καν εκλογικό ποσοστό δεν φέρνουν πια! Οπότε φίλε κκε μου, θεωρώ πολύ πιο ουσιαστικές τις ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ πανελλαδικές απεργιακές συγκεντρώσεις (ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ μην το ξεχνάς έτσι; γιατί το ξέχασες μπαγασάκο!!) που διοργάνωσαν ταξικά σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε αρκετές πόλεις της χώρας ετσι; Καλά τα γιγαντοπανώ στην Ακρόπολη πριν χρόνια και οι αποστειρωμένες συγκετρνώσεις τώρα που κάνει το ΚΚΕ, είναι φαντεζί όντως και γράφουν στην οθόνη, αλλά πέραν τούτου ΟΥΔΕΝ. Οπότε, μην χάνεις τον χρόνο σου υπερασπιζόμενες ανούσιες φανταχτερές ενέργεις του ΚΚΕ. Κάντε κατι ουσιαστικό, αν μπορείτε.

          Το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τουλάχιστον όλο αυτό το διάστημα ούτε κρυφτηκαν σαν κάποιους, ούτε απο την άλλη περιφρόνησαν τον κόσμο, και τώρα συνέβαλλαν εντελώς ουσιαστικά και πανελλαδικά στο να σπάσει η καραντίνα. Ας κάνει και το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ κάτι ανάλογο!

        3. Ragnarok

          Θυμάμαι πιο παλιά, μας τα πρηζαν τα μέλη του ΚΚΕ με τα κρεμάσματα γιγαντοπανώ στηνΑκρόπολη! Ωρε πρήξιμο περί…”σπουδαιότητας τέτιων ενεργειών”, “ανοίγματος προοπτικών”, “είδατε ποσο οργανωμένο είναι το κόμμα”, “πειθαρχία” κλπ κλπ! Και απο κοντά, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ανένταχτοι ή/και οργανωμένοι σε ομάδες της λοιπής Αριστεράς, να θριαμβολογούν για αυτές τις φαντεζί ενέργειες! Και απο τηνάλλη τα καπιταλιστικά ΜΜΕ να ωρύονται και να λοιδωρούν!

          Ε ΚΑΙ; Λίγες μέρες ντόρος, και μετά τέλος! Και σε λίγο καιρό, ούτε που θυμαται κανείς, τι έλεγε τότε για αυτές τις ενέργειες, τι ελπίδες είχε που διαψευστηκαν, κλπ κλπ. ΕΤΣΙ λειτουργούν τέτιες ενέργεις όπως αυτή του ΚΚΕ στο Συνταγμα: Εκτόνωση, λίγες μέρες ντόρος, η καταραμένη “ατομική αποψάρα” να βλέπει “ελπίδα”, να βλέπει και γω δεν ξέρω τι, και μετά ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ! Και η ζωή συνεχίζεται. Τα νομοσχέδια περνάν όπως και τα τρένα, η ζωή μας χειροτερεύει και οι ταλιμπάν κομματοσκυλικοί οπαδοί ή μέλη, ούτε που θυμούνται τι έχουν γράψει, είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την επόμενη φαντεζί ενέργεια, με τα ίδια επιχειρήματα όπως και πριν χρόνια. Μόνο που τώρα πια, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ αυτές τις φανταχτερές αλλά άνευ ουσίες ενέργειες στυλ Συντάγματος.

        4. Κώστας

          Ragnarok και φίλοι του ΚΚΕ , η επιμονή του ΚΚΕ να αποκαλεί από πριν αλλά και μετά απ ότι είδα τον Ρ, την συγκέντρωση “συμβολική” ήταν λάθος από την άποψη ότι ήταν εντελώς πραγματική, όπως αποδεικνύουν και τα πολιτικά της αποτελέσματα. Τώρα αν ξεχάστηκε που λες, και τα Χαυτεία ξεχάστηκαν, μην φέρνεις επιχειρήματα που καταρρίπτονται τόσο εύκολα και μάλιστα από κάποιον τρίτο και ουδέτερο ανάμεσα σας παρατηρητή, όπως είμαι εγώ.

          Η σύγκριση μιας μαζικής συγκέντρωσης με ένα πανό δεν αντέχει σε κριτική.

          Ελπίζω να μην έχει ενοχλήσει η επίδειξη πειθαρχίας από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Αφενός μεν γιατί η πειθαρχία στο εργατικό και στο κομμουνιστικό κίνημα είναι καλό πράγμα γενικά. Αφετέρου δε γιατί εν προκειμένω η πειθαρχία δεν είναι κρατική επιβολή αλλά επενέργεια της ταξικής πάλης από την σκοπιά των ζωτικών συμφερόντων των από κάτω. Τα κράτη ως συλλογικοί καπιταλιστές πήραν υγιειονομικά μέτρα παρά την θέληση των μεμονωμένων μερίδων κεφαλαίου που θέλανε και θέλουν απρόσκοπτη αγορά, για να αποτρέψουν έστω αργά για πολλά κράτη, τις εκατόμβες και ότι αυτές σημαίνουν για την κοινωνική αναπαραγωγή. Βέβαια το κράτος ως συλλογικός καπιταλιστής όταν κάνει κάτι ΗΓΕΜΟΝΙΚΑ απέναντι στον λαό αυτό σημαίνει 2 πράγματα. Πως τον λαό τον συμφέρει βραχυπρόθεσμα (πχ μια θετική αλλάγή στο εργατικό δίκαιο) αλλά δεν τον συμφέρει μακροπρόθεσμα από την άποψη των προοπτικών της κοινωνικής χειραφέτησης. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ δεν έχει κερδίσει τις εντυπώσεις ως συμμορφούμενη με την ΝΔ γιατί δεν ήταν τέτοια. Έχει κερδίσει τις εντυπώσεις γιατί οι 2 θετικές διαστάσεις της πειθαρχίας, τις οποίες ανέφερα, γενικά και ειδικά η υγιειονομική πειθαρχία στην συγκυρία, είναι συνείδηση του λαού πως όντως είναι θετικές. Ούτε είναι θέμα … instagram, όπως διαβάζω με μια αμήχανη επιπολαιότητα. Τι πάει να πει δηλ instagram ? Γιατί μια φωτό μιας κινητοποίησης αρέσει ή δεν αρέσει στον λαό σε μια ορισμένη συγκυρία ? Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί η φωτό από το Σύνταγμα άρεσε και όχι αυτή από τα Χαυτεία. Και ο λόγος είναι πως ο λαός έχει συνείδηση πως τα υγιειονομικά μέτρα είναι πρωτίστως δική του δημοκρατική επιβολή και πως η πανδημία είναι τρομερά σοβαρό θέμα που ενδέχεται να τροποποιήσει ριζικά για αρκετούς μήνες τους όρους διεξαγωγής των λαικών αγώνων και αυτό θα το κάνει ο λαός μόνος του πέρα από τις αντιδημοκρατικές μόνιμες βλέψεις του κράτους.

          Το ΚΚΕ από την άλλη καλά θα κάνει να προβληματιστεί για το πως μια κινηματική-επικοινωνιακή επιτυχία θα βαθύνει. Πως το τεράστιο λαικό της αποτύπωμα, το να ακούς συντηρητικούς δεξιούς λαικούς ανθρώπους να λένε “μπράβο ρε ΠΑΜΕ, μπράβο ρε ΚΚΕ”, θα αντιστοιχηθεί και με μια μεγαλύτερη οργανωτική συγκέντρωση δύναμης πυρός εντός του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Γιατί οι δυνάμεις που έχουν να πουν και να κάνουν πράγματα για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος είναι και εκτός ΠΑΜΕ και όσο και αν, αρκετές, είναι τώρα στα κάγκελα εναντίον της συγκέντρωσης του Συντάγματος η αρνητική τους στάση απέναντι στο ΠΑΜΕ σε ενδεχόμενη συναγωνιστική κίνηση του απέναντι τους μόνο δεδομένη δεν είναι. Επίσης το ΚΚΕ να προβληματιστεί και για άλλα πράγματα, για το πως αυτή την φορά η αντίσταση του λαού δεν θα αφεθεί να ηττηθεί στον κρίσιμο κόμβο του “υπάρχει εναλλακτική αύριο το πρωί από την κανονικότητα του χρέους, της ΟΝΕ και της ΕΕ και όσα αυτή ορίζει για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης ?”. Γιατί ο κόσμος είναι μαγκωμένος και καλά κάνει, σου λέει “τι δηλ, θα ξαναβάλω εγώ το κεφάλι μου στον ντορβά αλλά τελικά όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, ε ΤΙΝΑκάνουμε, μνημόνιο ?” Σε αυτό ακριβώς το σημείο να προβληματιστούμε και εμείς οι υπόλοιποι γιατί ούτε εμείς βγήκαμε μπροστά τον Ιούλιο του 15 σαν κορύφωση όλου του 10-15. Με εξαίρεση τότε μια προσπάθεια μιας μικρής πολιτικής μετωπικής συσπείρωσης που υπήρχε τότε, την ΜΑΡΣ, κανένας δεν προσπάθησε να πει πως “γίνεται και πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με την χρεοευρωκρατία σήμερα”

          Κώστας

        5. Ragnarok

          Κώστα οι συμβολικές ενέργειες του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ ήδη από την εποχή των πάνω στην Ακρόπολη δλδ εδώ και πολλά χρόνια πια, αποσπούσαν και αποσπουν πάντα την θετική επικρότηση μεγάλου κομματιού της κοινωνίας και συντηρητικών ανθρώπων. Και πάντα αυτή η επικρότηση έμενε και μένει επικοινωνιακή.

          Επίσης ποτέ αυτές οι φαντεζι ενέργειες δεν οδήγησαν σε κάτι πιο μαζικό , μαχητικό και πιο αποτελεσματικό . Ποτέ! Δέκα χρόνια τώρα το κεφάλαιο και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις κάνουν πάρτι σε βάρος του λαού. Ένας ντόρος για μερικές μέρες στα ΜΜΕ και τα μκδ, και τέλος.

          Αυτά τα συμπεράσματα εξάγονται από την υπερδεκαετη πια, πραγματοποίηση αυτών των φαντεζι ενεργειών.

        6. Κώστας

          Δεν είδα κάτι συμβολικό στο Σύνταγμα, τι να σου πω. Μια γνήσια εργατική λαική κινητοποίηση είδα με τις στρεβλώσεις του κομματικού συνδικαλισμού (έννοια που κακώς αντιπαραβάλλεται με τον ακομμάτιστο) και της πολιτικής ηγεμονίας σε αυτήν μιας δύναμης που την κρίσημη ώρα θα υποταχτεί στον ιμπεριαλισμό.

          Στρεβλώσεις που δεν είναι μόνο του ΚΚΕ, και οι 2, δυστυχώς. Δυστυχώς τσακώνεστε εντός της συμφωνίας σας και στα 2

          Κώστας

  2. Μαδουρο

    Ποιος λέει ότι δεν είπαν τίποτα τα παπαγαλακια? Το ΚΚΕ συμμορφώθηκε στα μέτρα της ΝΔ! Καθαρότατα σταλινικέ όπως κάνει πάντα. Ειδικά με την ΝΔ, ξεχνά κανείς την κυβέρνηση του ’89?
    Αυτό που δεν είπαν είναι ότι ο Παναγόπουλος βρέθηκε πολυ πιο αριστερά από το ΚΚΕ. Η ΓΕΣΕΕ κάλεσε σε διαδήλωση το ΚΚΕ σε τι ακριβώς κάλεσε?

    Reply
    1. Ragnarok

      Ει μαδουρε, η ΓΣΕΕ ήταν και είναι ξεφτιλισμενη και μια ομάδα κρατικών καπιταλιστών εργατοπατερων! Οκ;

      Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απορρίπτουν την κρατική ΓΣΕΕ που πίσω της σέρνονται το ΣΕΚ και η ΛΑΕ ,μια ζωή, απορρίπτουν και τον κομματοκεντρικο συνδικαλισμό του ΚΚΕ/παμε. Η απόρριψη της αντίληψης του ΠΑΜΕ η οποία αβανταρει την κομματοκεντρικη αντίληψη για τον συνδικαλισμο, γίνεται με καθοριστική και την απόρριψη του κρατικού καπιταλιστικού συνδικαλισμού των πάσης/δακε/ΣΥΡΙΖΑ/φωτοπουλου δλδ της ΓΣΕΕ. Ετσι μαδουρε; Αν εσύ απορρίπτεις την πολιτική πρακτική ΠΑΜΕ για να αποδεχθείς την καπιταλιστική ΓΣΕΕ, σόρρυ κιόλας είσαι πιο συστημικός από το παμε έτσι; Μακριά από την ΓΣΕΕ μαδουρε μου

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Δηλαδή τα “Χαυτεία” γιατί δεν είναι “κομματικοκεντρικος” συνδικαλισμός;!
        Να ακούσω

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Γιατί τα σωματεία του ιδιωτικού κ του δημόσιου τομέα που κάλεσαν, δεν καθοδηγούνται από ένα κόμμα , δεν υποτάσσονται στις ανάγκες κεντρικής πολιτικής ενός χ κόμματος. Είναι ταξικά σωματεία, με διαδικασίες βάσης κ η γραμμή τους καθορίζεται στις γενικές τους συνελεύσεις και όχι στο πγ του ΚΚΕ, ή του Χ άλλου κόμματος. Συμμετέχουν και κομματικές δυνάμεις σε αυτά, αλλά ως κομμάτι της συνέλευσης των σωματείων.

        2. Ανώνυμος

          03/05/2020 at 16:05, …έγραψες! Μνημείο (μικρο-) πολιτικής υποκρισίας. Και γραμμένο!

        3. kokkiniotis

          Ας μην υπογράφουμε ως “ανώνυμοι”, για όλους το λέμε

        4. λαθραναγνώστης

          Κοίτα “ανώνυμε”, να σ’ το εξηγήσω με όρους ποιότητας…
          Στα Χαυτεία συγκεντρώνονται τα σωματεία χωρίς “ονομασία προελεύσεως”. (“appelation controle” γαλλιστί). Ο πελάτης, αγοράζει με δική του ευθύνη…

        5. λαθραναγνώστης

          ….γι αυτό δεν είναι και “numerotee” (αριθμημένοι – ελληνιστί).

        6. Ανώνυμος

          ο λένιν θα γέλαγε με τα “ακομμάτιστα”(!) Χαυτεία, που “είναι και δεν είναι κομματικά” (…να, τι χρειάζεται η “Διαλεκτική” μπουμπούνες κουκουεδες!), που δεν έχουν και κανένα πρόβλημα να διακηρύξουν και “έξω τα κόμματα”, χρείας ποιούσης…

        7. Ragnarok

          Καλά εννοείται λαθραναγνώστη πως θα έγραφες τετιο σχόλιο. Αμα την πολιτι΄κη την καταλαβαίνεις ως ψώνισμα και σουπερμαρκετ, αυτά τα σχόλια και θα γράφεις. Ελα, συνέχισε έχεις και παρακάτω να πας.

        8. λαθραναγνώστης

          Στα Χαυτεία αγαπητέ Ραγγναροκ, δεν υπάρχουν “μπουτίκ”. Μόνο σούπερ μάρκετ…

        9. Ragnarok

          Το ΝΑΡ δεν προάγει την ακομματιστη αντίληψη για τον συνδικαλισμο λαθραναγνωστη . Ούτε αυτό δεν ξέρετε εκεί στο ΚΚΕ. Καλά σας λένε μπουμπουνες! Το ΝΑΡ προάγει το μη κομματικοκεντρικο συνδικαλισμό. Προάγει δλδ την λειτουργία του σωματείου με κέντρο την γενική του συνέλευση η οποία προετοιμάζετε καλά , στην οποία μιλάνε και επιδιώκεται να μιλάνε εργαζόμενοι είτε είναι σε μια παράταξη είτε είναι ανένταχτοι, και ψηφίζουν μόνο τα μέλη του σωματείου και όχι και κουβαλημενοι από αλλού. Προάγει επίσης την συγκρότηση προγραμματικών και όχι αναλογικών προεδρείων στα ΔΣ, προάγει συνολικά πολιτικές διαδικασίες βάσης. Ο κομματικοκεντρικου τύπου συνδικαλισμός που προωθεί το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ προάγει τα αναλογικά προεδρεία, την λειτουργία του ΔΣ σε βάρος των συνελεύσεων , τους μεταφερόμενους ψηφοφόρους (ναι το κάνει και το ΚΚΕ/παμε αυτό δεν το κάνει μόνο ο κρατικός/εργοδοτικός συνδικαλισμός), προάγει το ότι τα όργανα του παμε ελέγχονται και καθοδηγούνται από το ΚΚΕ, κλπ. Ε όσο να το πεις, μάλλον πρέπει να τα δείτε όλα αυτά, γιατί δεν νοούνται και πολύ σαν ταξική αντίληψη για τον συνδικαλισμο έτσι;

        10. λαθραναγνώστης

          Κοίτα Ραγκναροκ, για θέματα που έχουν χιλιοσυζητηθεί,δεν μπορώ να ξανανοίξω κουβέντα.

        11. Ragnarok

          Τότε λαθραναγνωστη, μην την ανοίγεις! Δεν σου πε κανένας να την ανοίξεις.

    2. Κώστας

      Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν παράνομη σύμφωνα με τα μέτρα της ΝΔ, ας είμαστε συγκρατημένοι. Θυμίζω πως απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10, και αυτό από πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Τείνει να πιστέψει κανείς πως η κυβέρνηση έχει απαγορέψει τις πορείες μόνο, με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση.

      48h μετά τις κινητοποιήσεις της πρωτομαγιάς, πάντως, απουσιάζει ο πολιτικός λόγος που θα ερμηνεύσει τι έγινε, θα συνολικοποιήσει όλη την εμπειρία του δίμηνου, θα προβάλλει εκτιμήσεις για την συνέχεια, θα εντάξει την πανδημία και την οικονομική κρίση σε μια ενιαία εικόνα, θα χαράξει τακτική, πολιτικό σχέδιο και στρατηγική.

      Ο λαός παραμένει πολιτικά ορφανός. Η αισιοδοξία που πολύς κόσμος αισθάνθηκε προχτές είναι ήδη υπό αίρεση.

      Κώστας

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.