.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Θα δουλεύουμε κάθε Κυριακή; Ούτε που να το σκέφτεστε…


Έκτακτη Γενική Συνέλευση :: Κυριακή 3/9, 8.30μμ | Θα δουλεύουμε κάθε Κυριακή; Ούτε που να το σκέφτεστε…

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
:: Κυριακή 3 Σεπτέμβρη στις 8.30μμ στα γραφεία μας

Να αποφασίσουμε την προκήρυξη Απεργιών για τα υποκαταστήματα Public που προχωρούν σε λειτουργία κάθε Κυριακή και για οποιοδήποτε άλλο βιβλιοπωλείο ή χαρτοπωλείο προχωρήσει σε κάτι τέτοιο

Το 4ο Μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα «συμπλήρωσε» το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων (8+2 Κυριακές το χρόνο). Τώρα φτάσαμε στις 32. Ο νέος νόμος προβλέπει για την περίοδο από 1 Μάη έως 31 Οκτώβρη λειτουργία κάθε Κυριακή, εκτός της Κυριακής που είναι κοντά στο Δεκαπενταύγουστο.

Η διεύθυνση της εταιρείας Public αξιοποιώντας τη δυνατότητα που της δίνει ο νέος νόμος προχώρησε σε άνοιγμα 5 υποκαταστημάτων της στις 23 Ιούλη με σκοπό να συνεχίσει κάθε Κυριακή. Λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν και του μηδαμινού τζίρου, δεν συνέχισε την επιλογή της για το μήνα Αύγουστο. Επανέρχεται τώρα (σε λίγο αρχίζει η νέα σχολική χρονιά) και προχωρά το σχέδιο της για λειτουργία από Κυριακή 3 Σεπτέμβρη και για κάθε Κυριακή μέχρι τέλος του Οκτώβρη.

Προφανώς κατόπιν θα αξιοποιήσει τις επιπλέον Κυριακές που προβλέπονταν και πριν το 4ο Μνημόνιο (και είναι αρκετές μέσα στους μήνες Νοέμβρη-Δεκέμβρη-Γενάρη).

Οι συνάδελφοι του Public στα υποκαταστήματα Αεροδρομίου, Συντάγματος, Κολωνακίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Καλλιθέας και Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη πρέπει πλέον να μπουν σε αυτούς τους ρυθμούς, που κάνουν τη ζωή τους λάστιχο. Η οικογενειακή και προσωπική τους ζωή πρέπει να ανατραπεί, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της εταιρείας. Ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία που για τους ίδιους τους εργαζόμενους σημαίνει εντατικοποίηση και μισθοί-ψίχουλα.

Αυτή η εξέλιξη το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να μείνει μόνο στα Public. Θα ακολουθήσουν και άλλοι με τη λογική, «αφού ανοίγουν αυτοί, θα ανοίξουμε και εμείς».

Η αντεργατική αυτή μεθόδευση είναι μια ακόμη προσφορά της κυβέρνησης στα αφεντικά του Εμπορίου και του Τουρισμού (ας μην ξεχνάμε ότι οι Ενώσεις των Ξενοδόχων έχουν λυσσάξει, πως δεν νοείται τουριστική ανάπτυξη χωρίς κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων). Η αντεργατική αυτή μεθόδευση μπορεί και πρέπει να μπλοκαριστεί από τους εργαζόμενους και τα σωματεία.

Εδώ και 4 χρόνια συνεχίζεται ο αγώνας για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας. Οι νόμοι μπορεί να ψηφίστηκαν (για 7 Κυριακές ανοιχτά το χρόνο, κατόπιν για +1, κατόπιν για 52 σε συγκεκριμένες περιοχές, μετά για +2 επιπλέον στις 8, τώρα για 32). Όμως ο αγώνας από τα εργατικά σωματεία και τις εργατικές συλλογικότητες, από τις συλλογικότητες γειτονιάς και από το Συντονιστικό Δράσης συνεχίζεται. Δεν έχει κλείσει αυτή η υπόθεση.

Το κίνημα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και ενάντια στα «απελευθερωμένα» ωράρια δεν έχει λυγίσει. Παλεύει και έχει επιτυχίες. Μπλοκαρίστηκε μετά από αγώνες και δικαστική προσφυγή το σχέδιο για 52 Κυριακές, μπλοκάρεται η λειτουργία καταστημάτων με απεργιακές περιφρουρήσεις, αναδεικνύεται συνεχώς το ζήτημα και στους εργαζόμενους / καταναλωτές ώστε να μην ψωνίζουν Κυριακή κοκ. Το καινούριο σχέδιο τους για 32 Κυριακές ανοιχτά πρέπει και αυτό να αποτύχει.

Ο Σύλλογός μας καλεί όλα τα σωματεία στο χώρο του Εμπορίου να προχωρήσουν στην οργάνωση διαμαρτυριών και στην προκήρυξη απεργιών. Τώρα που διάφορες εμπορικές αλυσίδες και φίρμες προχωρούν σε συνεχή κυριακάτικη λειτουργία, πρέπει να βρουν μπροστά τους την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων. Καλούμε την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, πέρα από τη δικαστική προσφυγή και τα ασφαλιστικά μέτρα στα οποία έχει προχωρήσει μαζί με μερίδα εργοδοτικών οργανώσεων (!!), να προκηρύξει απεργίες.

Συνάδελφοι στα Public, συνάδελφοι σε όλο τον κλάδο

Τώρα πρέπει να προετοιμάσουμε τη δυναμική μας απάντηση στις επιλογές της εργοδοσίας.

Ήρθε η ώρα να οργανωθεί από τους εργαζόμενους σε κάθε μαγαζί που επιχειρείται η αθλιότητα αυτή, η συντονισμένη αντίδραση από τα μέσα, με τη στήριξη του Συλλόγου. Ήρθε η ώρα στα Public (και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί) η εργοδοσία, πέρα από τις διαμαρτυρίες μπροστά στα μαγαζιά, να έρθει αντιμέτωπη και με απεργιακό μπλοκάρισμα που θα προκύψει με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων που καλούνται να δουλέψουν Κυριακή.

Ο Σύλλογός μας δηλώνει την ετοιμότητά του να κηρύξει απεργία στα Public ενάντια στο Κυριακάτικο άνοιγμα των υποκαταστημάτων. Με τον τρόπο αυτό οι συνάδελφοι από τα Public θα είναι καλυμμένοι να πούνε, ΟΧΙ. «Όχι δεν θα έρθω. Όχι δεν δουλεύω Κυριακή. Συμμετέχω στην Απεργία που έχει κηρύξει ο Σύλλογος».

Η διεύθυνση δεν πρέπει να βρει πρόθυμους ανάμεσά στους εργαζόμενους, ώστε να περάσει το σχέδιο της. Κανένας/καμία για δουλειά την Κυριακή!

Όλος ο κλάδος θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων από τα Public. Ο αγώνας τους θα είναι αγώνας όλων των συναδέλφων, όλου του κλάδου. Αν περάσει στα Public, έρχεται η σειρά όλων μας. Με ανάλογο τρόπο θα απαντήσει ο Σύλλογός μας και σε οποιοδήποτε άλλο βιβλιοπωλείο επιλέξει την Κυριακάτικη λειτουργία.

Συνάδελφοι στα Public,

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς σε όποιο υποκατάστημα και αν δουλεύετε.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι υπόθεση μόνο των συναδέλφων από το Αεροδρόμιο, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, την Καλλιθέα, τη Γλυφάδα, τον Πειραιά. Ο καθένας σας καταλαβαίνει ότι, πολύ εύκολα η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε μεταθέσεις/μετακινήσεις.

Όλοι οι εργαζόμενοι/ες στα Public πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από μια θέση αντίδρασης και αγωνιστικής απάντησης. Πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τη θέση, ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΗ. Είναι ανάγκη να στηριχτούν οι συνάδελφοι από τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα στην προσπάθεια που θα κάνουν να αντιδράσουν οργανωμένα. Ο καθένας, η καθεμία θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να αρνηθεί να δουλέψει Κυριακή.

Συνάδελφοι στα Public, συνάδελφοι σε όλο τον κλάδο

Μην περάσει η λογική, «θα το αντέξουμε και αυτό» (!) Τι θα «αντέξουμε»; Να δουλεύουμε με εξευτελιστικούς όρους; με εξευτελιστικούς μισθούς; με απάνθρωπα ωράρια; Να δουλεύουμε Κυριακές;

ΟΛΟΙ/ΕΣ στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου για να οργανώσουμε την αντίδρασή μας, για να προκηρύξουμε Απεργία

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ,
ΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ.

– Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Τα εργατικά συμφέροντα βάζουμε μπροστά.

– Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του εργάσιμου χρόνου και συλλογική σύμβαση εργασίας. Δεν θέλουμε δουλειά την Κυριακή.

– Απαιτούμε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Η αργία της Κυριακής με αγώνες κατακτήθηκε. Με αγώνες θα την υπερασπιστούμε.

– Η πρόκληση της εργοδοσίας στα Public (και οπουδήποτε αλλού) δεν θα μείνει αναπάντητη. Οι αντεργατικές επιλογές δεν θα περάσουν.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 & 6980182255

| sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 4
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.