.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η καταστολή, ο Ριζοσπάστης και οι όψεις του νομίσματος


Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΧΙ ΜΕ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Γράφει ο Σπύρος Ρούμπας, μέλος του ΚΣ της νΚΑ

Ο Ριζοσπάστης της Κυριακής περιείχε άρθρο με τίτλο «Καταστολή και ενσωμάτωση. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Στο κείμενο αυτό ασκείται ανάμεσα στα άλλα κριτική στην στάση και τις ανακοινώσεις της Νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την στάση τους απέναντι στο ζήτημα της καταστολής και συνολικότερα των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου οι δυνάμεις αυτές

«ξεπλένουν τη σοσιαλδημοκρατία και το σύστημα»!! και αυτό γιατί επιμένουν «κατ’ αποκλειστικότητα στην κινητοποίηση ενάντια στη ΝΔ, αφήνοντας συνολικά στο απυρόβλητο τους στόχους και τη στρατηγική του κεφαλαίου. Μπορεί στα λόγια, για παράδειγμα, σχεδόν όλες οι εκφάνσεις του οπορτουνισμού να αποκηρύσσουν τα «αντιδεξιά μέτωπα» με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως την ίδια στιγμή στήριξαν και διαφήμισαν συναυλία «ενάντια στην καταστολή» που πήρε μεγάλη προβολή από τα ΣΥΡΙΖΑίικα ΜΜΕ, με σύνθημα «Να μη γίνει ο φόβος συνήθειά μας», ακριβώς γιατί υπηρετεί την «αντιδεξιά» ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.»

Το ότι η κριτική είναι τελείως ανυπόστατη φαίνεται από τα ίδια τα κείμενα που επικαλείται ο συντάκτης.

Γιατί αν είχε κάνει τον κόπο να διαβάσει, ή είχε την τιμιότητα να μην διαστρεβλώσει την ανακοίνωση της νΚΑ για τον Δεκέμβρη θα έβλεπε ότι υπάρχει μια ολόκληρη παράγραφος που απαντάει ακριβώς στο ζήτημα που θέτει. Αναφέρεται λοιπόν στην ανακοίνωση: «Η επίθεση αυτή (σ.σ. της κυβέρνησης) δεν είναι μια δεξιά παρέκκλιση ωστόσο. Είναι ο κανόνας του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, που κάνει όλα τα αστικά κόμματα – παρά τις επιμέρους διαφορές- να συγκλίνουν στην ουσία της ασκούμενης πολιτικής. Οι Δημοκρατικοί δίνουν την σκυτάλη στους Ρεπουμπλικάνους στις Η.Π.Α. οι Χριστιανοδημοκράτες στους Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, η ΝΔ βαθαίνει τα κεκτημένα των ΣΥΡΙΖΑιων και δίνει το δικό της ιδεολογικό στίγμα στην προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος για να μην μπορέσει αυτό να γίνει απειλητικό».

Η δε ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δικό της κάλεσμα για την διαδήλωση της 6ης του Δεκέμβρη γράφει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με το δόγμα «νόμος, τάξη, κέρδη» βαθαίνει τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κι επιταχύνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις…»

Πού βλέπει λοιπόν ο συντάκτης ότι η νΚΑ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «αφήνει συνολικά στο απυρόβλητο τους στόχους και τη στρατηγική του κεφαλαίου»!!! και ότι υπηρετεί την αντιδεξιά ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ;;!!! Η στήριξη σε μια συναυλία ενάντια στην καταστολή, μέσα σε ένα ορυμαγδό κινηματικών γεγονότων (φοιτητικοί αγώνες, γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, 6η του Δεκέμβρη, πορεία Πολυτεχνείου κ.α.) αποτελεί σοβαρό επιχείρημα για να στηριχτούν όλες αυτές οι κριτικές;

Η ΝΔ αναβαθμίζει στο οπλοστάσιό της και μετατρέπει σε κεντρικό της ζήτημα την ατζέντα του «Νόμου και της Τάξης». Ότι κλιμακώνεται η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, που προφανώς ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, το αναγνωρίζει, έστω και υποβαθμισμένα το άρθρο όταν λέει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ορισμένα πιο αποφασιστικά βήματα στην ενίσχυση και θωράκιση της ικανότητας του αστικού κράτους να αντιμετωπίζει δυναμικά τις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις» και λίγο παρακάτω ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί λοιπόν να αξιοποιήσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ σε μέτρα καταστολής».

Η οξυμένη αντιπαράθεση με την ΝΔ πάνω στο ζήτημα των λαϊκών ελευθεριών και συνολικότερα, δεν σημαίνει ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα η υποβάθμιση της ανάγκης άμεσης οργάνωσης της πάλης ενάντια στην πολιτική του «Νόμου και της Τάξης» είναι που θα ενισχύσει μια νέα κοινοβουλευτική λύση, τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πρόκειται όμως μόνο για «πιο αποφασιστικά βήματα». Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατρέψει το δόγμα «Νόμος και Τάξη» σε κεντρικό άξονα της πολιτικής της αναβαθμίζοντας την καταστολή και επιταχύνοντας αποφασιστικά μια βαθιά αντιδημοκρατική στροφή. Έτσι η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες αναβαθμίζεται στις σημερινές συνθήκες, σαν πλευρά της ευρύτερης λαϊκής πάλης. Η πάλη αυτή πρέπει να στρέφεται προφανώς ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα, να αναδεικνύει ιδιαίτερα τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, να αναδεικνύεται η σύνδεσή της με την ευρύτερη κρίση και συνολική αντιδραστικοποίηση του συστήματος για το χτύπημα των αγώνων και το ξεπέρασμα της κρίσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Δεν βοηθάει σε τίποτα η διαστρέβλωση των θέσεων της νΚΑ, ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ζήτημα της πάλης για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ακόμα περισσότερο είναι αρνητική η συναίνεση και η ψήφος υπέρ μιας θεμελιακής αντιδημοκρατικής αλλαγής, (αυτή για την «ψήφο των αποδήμων»), που αντιδραστικοποιεί και θωρακίζει σε συντηρητική κατεύθυνση το πολιτικό σύστημα, ή αμφίσημες θέσεις πάνω στο ζήτημα των ρατσιστικών αντιδράσεων στην μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από δηλώσεις του γραμματέα του ΚΚΕ. Αυτά σε συνδυασμό με την πλήρη αποδοχή των επιχειρημάτων και της προπαγάνδας της αστικής τάξης για το θέμα των ΑΟΖ, όπως είδαμε και σε πρόσφατο άρθρο στον Ριζοσπάστη, δημιουργούν σημαντικά ερωτηματικά.

Η οξυμένη αντιπαράθεση με την ΝΔ πάνω στο ζήτημα των λαϊκών ελευθεριών και συνολικότερα, δεν σημαίνει ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα η υποβάθμιση της ανάγκης άμεσης οργάνωσης της πάλης ενάντια στην πολιτική του «Νόμου και της Τάξης» είναι που θα ενισχύσει μια νέα κοινοβουλευτική λύση, τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Ας μην κάνει λοιπόν την «τρίχα, τριχιά» ο συντάκτης ψάχνοντας να βρει άκυρα επιχειρήματα. Επιχειρήματα όπως «ορισμένες δυνάμεις»…«κάνουν ορισμένες αναφορές αφορισμού στον ΣΥΡΙΖΑ, ή κάποιες ακόμα και στον καπιταλισμό» και «αποκηρύσσουν τα «αντιδεξιά μέτωπα», αλλά όλα αυτά είναι στα «λόγια», γιατί «στήριξαν.. την συναυλία» δεν πείθουν.

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ορισμένα βήματα κοινής δράσης σε σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα στο φοιτητικό κίνημα όπου σε αρκετές περιπτώσεις η ΕΑΑΚ και το ΜΑΣ στηρίζουν μέχρι και κοινά πλαίσια ή η επερώτηση του ΚΚΕ για το εξοντωτικό πρόστιμο στον σ. Θ. Αγαπητό, περιφερειακό σύμβουλο στην Κεντρική Μακεδονία.

Ξεκάθαρος στόχος του ΝΑΡ και της νΚΑ είναι να συμβάλλουν όπου παρεμβαίνουν για την διατήρηση και την ανάπτυξη της κοινής δράσης, για την αποφασιστική αντιπαράθεση με την επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και την ανατροπή της πολιτικής της, για την οικοδόμηση προχωρημένων πολιτικών πλαισίων που «αδειάζουν» και αποκαλύπτουν την συναινετική αστική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και -γιατί όχι-, για το άνοιγμα μιας πλατιάς συζήτησης μέσα στους αγώνες και μπροστά στον αριστερό κόσμο για το ποια είναι και πως θα χτιστεί μια «εναλλακτική» σε αντικαπιταλιστική αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση ώστε να μην πέσουμε πάλι στο δίπολο «συντηρητική διακυβέρνηση, σοσιαλφιλελεύθερη εναλλαγή»

Ο συναγωνιστικός διάλογος και αντιπαράθεση βοηθάνε και δεν αποτελούν εμπόδιο στην κοινή δράση, αντίθετα με τις διαστρεβλώσεις ή τις άδικες επιθέσεις. Ελπίζουμε η άστοχη αυτή επίθεση να μην αποτελεί «μήνυμα» για την υπονόμευση ή και την πλήρη απόσυρση από την κοινή δράση, ειδικά τώρα που μπαίνουμε σε κρίσιμες εξελίξεις τόσο στην νεολαία (πιθανό κατέβασμα του Νόμου για τα ΑΕΙ), όσο και στο εργατικό κίνημα (νέο ασφαλιστικό) και η ανατρεπτική κοινή δράση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ…

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 74.00% ( 15
Συμμετοχές )



40 σχόλια στο “Η καταστολή, ο Ριζοσπάστης και οι όψεις του νομίσματος

  1. Θ Γ

    Τα τελευταία γεγονότα με Λιβυή και Συρία μάλλον επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του ΚΚΕ για τα γεωπολιτικά.
    Επίσης καλό θα ήταν να μεταφέρει αυτούσιες τις δηλώσεις του ΓΓ του ΚΚΕ που έχουν αμφίσημο νόημα πάνω σε ρατσιστικές δηλώσεις,γιατί εμένα μου βρωμάει φτηνή προβοκάτσια όλο αυτό.
    Συν τοις άλλοις να μην “ξεχνάει” ο συντάκτης του κειμένου αλλά και οι υπόλοιποι στο χώρο του ΝΑΡ το σφιχταγγάλιασμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αυταπάτες για αυτόν όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς και τα παραθυράκια διαχείρισης που αφήνει το μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Reply
    1. Left G700

      Φίλε Θ Γ,

      Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω, πολύ περισσότερο να προκαλέσω καβγά, ούτε και είμαι εχθρικός γενικά προς το ΚΚΕ. Αν γινόντουσαν εκλογές την Κυριακή, ΚΚΕ θα ψήφιζα. Από την άλλη, θα είμαι ειλικρινής (διαφορετικά, τι νόημα έχει να κοπανάω τα πλήκτρα; για να περνάει η ώρα;). Λοιπόν:

      Την έχετε πολύ άσχημα κι όσο περνάει ο καιρός με τη γραμμή που ακολουθείτε θα την έχετε ακόμα πιο πολύ. Τα αδιέξοδά σας ξεκινούν από τον επίσημο (είχε προηγηθεί δια της μάλλον μακρόχρονης ολισθήσεως) ο ουσιαστικός) ενταφιασμός τής στρατηγικής του ΑΑΔΜ. Να μη τα λέω εγώ, να δώσω το λόγο σε έναν δικό σας (και πάντα πολύ οργισμένα δικό σας):

      ΠΡΟΤΑΣΗ: Επαναφορά – επικαιροποίηση του Προγράμματος του 15ου Συνεδρίου, συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού – Αντιμονοπωλιακού – Δημοκρατικού Μετώπου, με κατεύθυνση την ανατροπή του καπιταλισμού. Ενα Πρόγραμμα πιο αναγκαίο κι από την πρώτη φορά που το εμπνευστήκαμε επειδή ακριβώς τα προβλήματα που επιφέρουν ο ιμπεριαλισμός, τα μονοπώλια, οι αντιδημοκρατικές εκτροπές, η αναβίωση του φασισμού, η καπιταλιστική κρίση, έχουν οξυνθεί στο έπακρο. Το ΑΑΔΜ μπορεί να οικοδομήσει αντικαπιταλιστική συμμαχία, διότι:

      Πρώτον, συνδέει τώρα, σήμερα, την πάλη για το καθημερινό πρόβλημα με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

      Δεύτερον, είναι πειστικό και το κατορθώνει γιατί λαμβάνει υπόψη, ειδικά στις παρούσες συνθήκες εξαθλίωσης του λαού, ότι πρώτα «Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να ζουν για να μπορούν να κάνουν ιστορία» (Μαρξ – Ενγκελς, «Γερμανική ιδεολογία»).

      Τρίτον, δεν παραιτείται από κανένα όπλο και από κανένα ενδεχόμενο – έστω και το πιο αμυδρό – στον επαναστατικό αγώνα, μη εξαιρουμένου του ενδεχομένου κυβέρνησης του ΑΑΔΜ, η οποία θα συνιστούσε διαστρέβλωση αν συσχετιζόταν με «στάδια», με «ενδιάμεσες εξουσίες» ή με την «αριστερή» κυβέρνηση αστικής διαχείρισης που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

      Τέταρτον, μιας και εμείς δεν είμαστε Μπλανκιστές ώστε να αδιαφορούμε για τη λαϊκή πλειοψηφία, συνιστά επιτομή του αντικαπιταλιστικού αγώνα γιατί οικοδομεί λαϊκή πλειοψηφία, που δικό της έργο με επικεφαλής την εργατική τάξη είναι η Επανάσταση, καθώς προωθεί τις αναγκαίες συμμαχίες που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από τον ίδιο τον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου ανατροπής του καπιταλισμού.
      (Νίκος Μπογιόπουλος, «Λάθος πορεία» –τοποθέτηση στον Προσυνεδριακό Διάλογο του 19ου Συνεδρίου, Ριζοσπάστης, 31 Μαρτίου 2013)

      Από εκεί ξεκίνησαν τα τωρινά σας «βάσανα». Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι πήρατε μεν όλες τις δυνατές αποστάσεις από τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ (που είχε μπει κάμποσο στα χωράφια σας του ΑΑΔΜ), αλλά με ένα τίμημα: μπήκατε σε τροχιά αριστερισμού (και δεν περιμένεις βέβαια εμένα για να μάθεις ότι, μια με το 19ο, μια με το 20ό, μια με την αναθεώρηση της Ιστορία τού κόμματος, όλο και κάτι ανθοδέσμες με κόκκινα γαρύφαλλα φτάνουν από καιρό σε καιρό στον Περισσό με αποστολείς τους τροτσκιστές αυτής, της άλλης ή της παράλλης φράξιας….).

      Κι έτσι τα έχετε κάνει μούσκεμα. Και τα κάνετε ακόμα πιο μούσκεμα, όσο ζορίζουν τα πράγματα, διότι προσπαθείτε να πατήσετε σε δυο βάρκες, με αποτέλεσμα τα δόλια τα μέλη σας και οι οπαδοί σας να βρίσκονται σε απέραντη σύγχυση και να μην ξέρουν τι θα πουν για πολλά ζητήματα της επικαιρότητας. Παράδειγμα χαρακτηριστικό: εδώ και ένα μήνα έχει γίνει στην Παντιέρα σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα σε τρεις αναρτήσεις. Είναι ζήτημα αν εμφανίστηκε εδώ κάποιος από εσάς παραπάνω από μια-δύο φορές. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τόσο ο πικάπα όσο και εγώ κάναμε θετικές αναφορές στο κόμμα σας. Γιατί; Γιατί δεν ξέρετε τι να πείτε!

      Και πώς να ξέρετε; Αφού οι δικοί σας που είναι «στα ψηλά» τα μασάνε και αφού, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν λένε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη ούτε καν σ’ εσάς, πώς να μην έχετε μπερδευτεί;

      Μασημένα λόγια για το μεταναστευτικό, μασημένα λόγια για τα ελληνοτουρκικά (ή τη μπάλα στην εξέδρα: να βγούμε από το ΝΑΤΟ), μοιραίο επακόλουθο είναι να σας την πέφτει ο πρώτος τυχών Ναρίτης και Αντάρσυος. Κι έτσι θα πηγαίνει το πράγμα, φίλε μου Θ Γ. Όσο δεν παύετε να ετεροκαθορίζεστε (αρχίζω να πιστεύω πως όταν το ΠΓ καταλήγει σε κάποια θέση, το πιο τσακάλι μέλος που ξέρει κάπως από ΙΤ τη βάζει στο ψαχτήρι για να δει αν την έχει πρωτοπάρει κάποια άλλη αριστερή οργάνωση ώστε σε μια τέτοια περίπτωση να την «κάψετε» και να πάτε γι’ άλλα) θα σας κοπανάνε και οι Αντάρσυοι και εγώ (εγώ ως φίλος όμως).

      Γίνεται έτσι δουλειά; Ούτε με σφαίρες! Το «ο τολμών νικά» και «θαρσείν χρει» μπορεί να είναι έμβλημα των ειδικών δυνάμεων που το φοράνε στο μπράτσο, αλλά οι κομμουνιστές (που λέτε ότι είστε) πρέπει να το έχουν τσιπαρισμένο στο μυαλό!

      Κατά τα άλλα, βλέπω ότι συνεχίζεται ή ίδια αποτυχημένη (και όχι βάσιμη) τακτική εναντίον του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Εσείς που στηρίξατε τον ΣΥΡΙΖΑ, εσείς που στηρίξατε τον ΣΥΡΙΖΑ!». Δεν πιάνει πια ούτε σε επιρροές τής ΚΝΕ, τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε; Το αριστερισμό τον χτυπάς δείχνοντας ξανά και ξανά την αφελή και παιδαριώδη αντίληψη που τον χαρακτηρίζει. Θα μου πεις: «ναι, ρε κουμπάρε, αλλά τι κάνουμε όταν έχουμε αριστερίσει κι εμείς;»

      Ε, σκεφτείτε και κάτι μόνοι σας, όλα εγώ θα σας τα πω ;-) :-)

      Τα λέμε

      Reply
      1. Θ Γ

        Left δεν προλαβαίνω να σου απαντήσω αδερφέ.
        Θα επανέλθω αύριο όμως.

        Reply
    2. Left G700

      εδώ και ένα μήνα έχει γίνει στην Παντιέρα σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα σε τρεις αναρτήσεις. Είναι ζήτημα αν εμφανίστηκε εδώ κάποιος από εσάς παραπάνω από μια-δύο φορές.= εδώ και ένα μήνα έχει γίνει της κακομοίρας στην Παντιέρα σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα σε τρεις αναρτήσεις.Είναι ζήτημα αν εμφανίστηκε εδώ κάποιος από εσάς παραπάνω από μια-δύο φορές (κι αυτό όχι για ζητήματα ουσίας).

      Reply
  2. μεταβατικος σοσιαλιστης

    Ο Αναστασόπουλος είναι από τα πιο άσχετα άτομα ιδεολογικά. Είναι υπεύθυνος για το πλασάρισμα του όρου «ανισότιμη αλληλεξάρτηση» ανοιχτά στον Ρ, μάλλον για πρώτη φορά ενάντια σε όποια ανάλυση είχε υπάρξει από τα συλλογικά όργανα μέχρι τότε και μιας αστείας υπεράσπισής του. Τα κείμενα του είναι τραβηγμένα με τη μέθοδο «το μπουζούκι είναι όργανο» σε κάθε πρόταση. Αυτά γενικά.

    Στο άρθρο αυτό είναι εμφανής η αγωνία ανακάλυψης διαχωριστικών γραμμών με τα ΕΑΑΚ και άλλες δυνάμεις που υπήρξε προσέγγιση στις διαδικασίες και τους αγώνες των φοιτητών. Προφανώς, η ηγετική ομάδα καίγεται να «βάλει σε τάξη» τα όποια βήματα κοινής δράσης έχουν εντυπωθεί ως θετικά στις συνειδήσεις των μελών της ΚΝΕ και της ΠΚΣ/ΜΑΣ. Δυστυχώς, η όποια θετική δράση της ΚΝΕ φαίνεται ότι γίνεται με χαλκά από τα πάνω και δεν είναι θετικό για όσους θέλουν να υπάρξει σοβαρή απάντηση στην επίθεση στο άσυλο και τα δικαιώματα των φοιτητών.

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Μεταβατικέ, πέρα από τα προφανή, για διαγραμμένο σε κόβω κι εσένα τελικά.

      Reply
      1. μεταβατικος σοσιαλιστης

        Γιώργο, όχι δεν είμαι, αλλά τι είπα και φάνηκε κάτι τέτοιο; :Ρ

        Reply
        1. kokkiniotis Post author

          Επειδή υπήρχε άλλος σχολιαστής με το ίδιο ψευδώνυμο αλλά με διαφορετικό πολιτικό στίγμα, εάν είστε ο ίδιος και άλλαξαν οι απόψεις σας, καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως είναι σκόπιμο να αλλάξετε ψευδώνυμο…

        2. μεταβατικος σοσιαλιστης

          Κοκκινιώτη δε νομίζω να το έχει χρησιμοποιήσει το νικ κάποιος εκτός από εμένα. Τώρα το να άλλαξαν οι απόψεις οκ, όπως το βλέπει κανείς. Θα ήθελα να πιστεύω πως είναι στα όρια του αποδεκτού. Γιατί σίγουρα δεν παύει να με ενδιαφέρει το ξαναζωντάνεμα του φ.κ.

        3. kokkiniotis Post author

          Το ίδιο ψευδώνυμο χρησιμοποιούσε -προφανώς άλλος- σχολιαστής ο οποίος υποστήριζε τις θέσεις του ΚΚΕ. Μπορεί να το δει κανείς γκουγκλάροντας το νικ μαζί με τη λέξη “Παντιέρα”

        4. μεταβατικος σοσιαλιστης

          Κοκκινιώτη, μάλλον δεν το έθεσα καλά. Είπα ναι ο ίδιος είμαι και ελπίζω η αλλαγή να είναι στα όρια του επιτρεπτού. Για να πω την αλήθεια, έχω μια διαφορετική άποψη για τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ από ότι όταν σχολίαζα εδώ πριν καιρό που οφείλεται και σε συζητήσεις εδώ.

    2. ΦΦ1917

      Είπε ο τιτάνας μεταβατικός σοσιαλιστής και έκανε μια “σοβαρή” συμπερασματολογία για το άρθρο του Αναστασόπουλου.
      Δηλαδή το άρθρο του παραπάνω είναι διαμάντι ταξικής ανάλυσης?
      Που τι λέει στην τελική το “ανεπαρκές” άρθρο του Ρ:ότι η καταστολή πηγάζει από τον ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ του ΑΣΤΙΚΟΥ κράτους και όχι από τη μορφή που έχει ή από το κόμμα που βρίσκεται στη διακυβέρνηση.
      Βλέπετε τον Κούλη και χάνετε το κεφάλαιο με τις επιδιώξεις του.
      Κάτι αντίστοιχο παθαίνετε με τον Τσίπρα,όταν δεν βλέπατε ότι εκλέχτηκε με την ανοχή του κεφαλαίου.

      Το αν υπήρξαν θετικά στοιχεία στις συνειδήσεις των Κνιτών αντίστοιχα θα ισχύει και σε αυτές των Εαακιτών,σωστά?
      Έχουμε δει αντίστοιχη αρθρογραφία από σας η οποία κινείται στο “ναι με αλλά”,πρέπει αντίστοιχα να μιλήσουμε για χαλκάδες?
      Βέβαια επειδή στα “πολλά θετικά” είχαμε αρκετά παρατράγουδα άσε να ξέρουν καλύτερα οι ίδιοι οι Κνίτες τι γνώμη σχημάτισαν ολοκληρωμένα και αν έχουν ανάγκη από λουριά,που τόσο υποτιμητικά τους υποβιβάζεις σαν πολιτικά υποκείμενα.
      Προσοχή στα μεταβατικά σας και στις μεταβατικές αυταπάτες πριν την τελική κρούση με τον τοίχο “σοσιαλιστές”. Ξέρετε από ΣΥΡΙΖΑ εσείς αλλά ακόμα να το παραδεχτείτε.

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Πρόσεξε ΦΦ μη βρίζεις και τους δικούς σου, γιατί τον συγκεκριμένο σχολιαστή εγώ τον θυμάμαι για φιλοΚΚΕ (και μέχρι σήμερα τον νόμιζα και για οργανωμένο δηλαδή).

        Νομίζω τ’αφεντικά σου πρέπει να σου αλλάξουν τροφή γιατί είσαι εκτός ελέγχου.

        Reply
    3. μεταβατικος σοσιαλιστης

      Βασικά τον μπέρδεψα κιόλας τον άνθρωπο με τον Στέφανο Λουκά, μου φάνηκε γνωστό το άγχος που έχουν όταν πάνε να γράψουν κάτι τραβηγμένο για να γίνει μετά η γραμμή. Mea culpa.

      Reply
    4. κομσομόλος

      Μιλώντας για αγωνία, αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι τη διαφορά της βαρύτητας που δίνει μια ημερίσια κομματική εφημερίδα στην τελευταία παράγραφο ενός άρθρου της 28ης σελίδας, με την βαρύτητα που δίνει ένα ιστολόγιο πολιτικής οργάνωσης στο άρθρο-γραμμής του απο μέλος του ΚΣ της νΚΑ, το οποίο επί δύο μέρες μάλιστα είναι και το πρώτο που εμφανίζεται ανοίγοντας την παντιέρα.

      Όχι και τίποτε άλλο, κρίμα είναι να έχεις σύνδρομο καταδίωξης και να νομίζεις ότι το μόνο που ασχολείται η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια είναι το πως “θα μαζεψει τα μέλη της”. Μαλλον σε κόβω να εικάζεις ότι τα μέλη της ΚΝΕ προσχωρούν ατάκτως στα σχήματα τ@ ΕΑΑΚ, ελλείψει κομματικής καθοδήγησης, συνεπαρμένα από τις αγωνιστικές διαδικασίες στις οποίες συνυπάρχουν με μη-κομματικούς.

      Και γενικά, για τον ετεροκαθορισμό άλλοι φημίζονται…

      Reply
      1. μεταβατικος σοσιαλιστης

        Θα ήλπιζε κανείς ότι εφόσον με αυτό ασχολείται η ΚΝΕ, δε θα έβαζε κοτζάμ μέλος της ιδεολογικής επιτροπής να γράφει τραβηγμένα από τα μαλλιά επιχειρήματα για να εφευρίσκει ανύπαρκτους λόγους ότι μια οργάνωση, που παλεύουν μαζί, είναι με το ΣΥΡΙΖΑ.

        Δεν έχω καμιά μανία καταδίωξης, αυτό που πιστεύω ότι έγινε είναι απλό. Ο κόσμος της ΚΝΕ συμμετέχοντας στα κοινά πλαίσια-συντονιστικά είδε πως και μεγαλύτερη δυναμική έχουν αυτά και ότι δεν λεηλάτησε το κόμμα ο οπορτουνισμός όταν βρεθήκαμε μαζί σε επιμέρους μάχες ακόμα και με ανεβασμένες «προγραμματικές» συγκλίσεις. Οπότε, τώρα πρέπει να επινοηθούν οι γραμμές που θα χωρίσουν από την τακτική της κοινής δράσης που τόσο έχει πολεμηθεί από το ΚΚΕ και όχι συγκεκριμένα από τα ΕΑΑΚ.

        Αν ήταν ένα άρθρο εσωτερικής κατανάλωσης, μικρό το κακό. Εμένα με προβληματίζει το να προοικονομεί ότι θα γίνουν βήματα να υπάρχουν δύο κέντρα στο κίνημα που δε θα επικοινωνούν μεταξύ τους.

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πάντως να ξέρεις μεταβατικέ, ότι το ΚΚΕ όταν θέλει να αλλάξει γραμμή στη ΚΝΕ, πολύ απλά τη διαλύει και την ανοικοδομεί από την αρχή και έχει γίνει εξαιρετικά έμπειρο σε αυτό. Πάντα θα βρίσκεις 17ρηδες εύκαιρους να στρατολογείς εκ νέου.

          Φυσικά, κάθε φορά που γίνεται αυτό, φεύγουν και κάποια λίγα κομματικά μέλη, αλλά αυτού του τύπου οι παράπλευρες απώλειες κινούνται πάντοτε στα επίπεδα του αποδεκτού.

  3. μεταβατικος σοσιαλιστης

    ΦΦ, αν σε εξοργίζει το ύφος μου, που να δεις το αλαζονικό και φλύαρο δικό σου που στην τελική δε λέει την άποψη σου απλά μονίμως μια απολογητική για να μην τολμήσει να ανοίξει κουβέντα που να εμπεριέχει τα στραβά του ΚΚΕ και να καλυφθεί με τα γνωστά αστήριχτα τσουβαλιάσματα και τις κραυγές ότι «στηρίξατε το ΣΥΡΙΖΑ». Γραφικότητες είναι όλα αυτά.

    Το συμπέρασμα είναι ότι το άρθρο ουσιαστικά δεν απαντάει και σε κάτι φοβερό πρώτον γιατί τα ΕΑΑΚ ή η νΚΑ δεν είπαν ποτέ ότι η καταστολή συμβαίνει ΜΟΝΟ με τη ΝΔ, ούτε ζητάνε να έρθει ο Τσίπρας, δεύτερον το επίδικο στο κίνημα δεν είναι αυτό γιατί δεν έχει φτάσει εκεί η αντιπαράθεση, δε συζητιέται αυτό από τιυς φοιτητές. Σε τι απαντάει λοιπόν; Μάλλον στο ότι το εγχείρημα κοινής δράσης με την υπόλοιπη αριστερά δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει περεταίρω και το κίνημα θα διοχετευθεί στη γνωστή τακτική της εκτόνωσης και των «εναλλακτικών μορφών» που από ό,τι φαίνεται έρχονται σε λίγο, αφού κατά βάθος θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ και στήριξαν τη… συναυλία. Αυτή είναι η νομιμοποίηση σε περίπτωση απόσυρσης όπως λέει και ο αρθρογράφος στην τελευταία παράγραφο.

    Δεν κατάλαβες τι είπα. Για μένα είναι θετικό για τον κόσμο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να αποδέχεται την κοινή δράση πάνω σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα σαν θετική αγωνιστική τακτική, πράγμα που έχει πολεμήσει η ηγεσία του ΚΚΕ γενικά, αλλά κυρίως τα τελευταία χρόνια. Προφανώς αν έρθει σε επαφή και κόσμος από τα ΕΑΑΚ με απόψεις και πρακτικές που εκφράζει η ΚΝΕ και συμφωνώ θα το θεωρήσω θετικό, δεν πολυκατάλαβα τι θες να πεις.

    Για το χαλκά εννοώ ότι η ΚΝΕ δεν έχει το ελεύθερο να οξύνει την πάλη στο φοιτητικό που μόνο μέσα από την κοινή δράση με τους φοιτητές που συσπειρώνουν άλλες δυνάμεις θα γίνει, αντικειμενικά σαμποτάρεται η προσπάθεια κοινού μετώπου αντίστασης και κλασσικά η επίθεση του αστικού κράτους, που λέει και ο Ρ, θα μας βρει από χειρότερη θέση. Προφανώς, κανένα λουρί δε θα εμποδίσει κάποιον που τα ζει αυτά να βγάλει σωστά συμπεράσματα, στο χέρι του είναι.

    Έκλεισες γραφικά πάλι. Όμως, μεγαλύτερο δώρο στο ΣΥΡΙΖΑ από τη στρατηγική του ΚΚΕ στα χρόνια των μνημονίων δεν έκανε κανείς.

    Reply
    1. ΦΦ1917

      Πάει πολύ να θεωρείς ότι το ΚΚΕ έκανε το καλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ όταν από την πρώτη στιγμή έκανε φανερό στο λαό το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης από αυτόν.Διαχωρίστηκε και συγκρούστηκε με αυτόν ακόμα και όταν κάποιοι το κατηγορούσαν για σεχταριστικό και ντελάλη της δευτέρας παρουσίας!
      Μα αν θες να μην το κουράζουμε υπάρχουν και τα αντίστοιχα κείμενα και τοποθετήσεις του καθενός χώρου για να εξετάσουμε τον βαθμό “γραφικότητας”.
      Verba volant, scripta manent.
      Το άρθρο αν θες τη γνώμη μου απαντάει σε αυτό που τόνισα στο προηγούμενο μου σχόλιο ότι η καταστολή πηγάζει από τον χαρακτήρα του αστικού κράτους και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου.
      Βλέπω λοιπόν από συγκεκριμένους χώρους η καταστολή να μεταφράζεται με στρεβλή απεικόνιση και η μονοπώληση της αστυνομικής βίας να συνιστά το επίδικο κάθε αντιπαράθεσης.Υπάρχει έξαρση της τελευταίας?
      Σαφώς και ναι αλλά με το να αφήνεις την ουσία και το ρόλο της ευρύτερης καταστολής κάνεις χάρη στον κάθε νεολαίο που θα σε ακούσει μόλις σφίξουν τα λουριά στις κάλπες να το ρίξει Αλέξη.Αυτό είναι το τελευταίο όταν δεν θα βάλει στο στόχαστρο το σύστημα που γεννά εκμετάλλευση και καταστολή.
      Δεν είναι λοιπόν το επάρατο κράτος της δεξιάς ή η καταστολή από το χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά το αστικό κράτος.Είσαι μαρξιστής λενινιστής και είναι καθήκον σου να χαρακτηρίζεις με τον πολιτικούς όρους τα φαινόμενα.
      Για την συναυλία ρε φίλε τι να πω? Στους διοργανωτές ήταν κυριολεκτικά και η κουτσή Μαρία,από πρώην συριζαίους (Κορωνάκης κ.α.),ΜΕΡΑ25 μέχρι άτομα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν ξέρω αν ήταν και νυν συριζαίοι στα τεκταινόμενα για να πω την αλήθεια.
      Ε πως να το κάνουμε δεν πας με τους προηγούμενους διαχειριστές της βαρβαρότητας να φωνάξεις για την καταστολή.
      Και από πολιτικό στίγμα τι να πω,μπροστά στις ετερόδοξες φωνές αλίμονο αν μπήκε στην ουσία το ζήτημα και στο κράτος των αστών.
      Δεν αρκεί ένα ωραίο δρώμενο με ωραίους καλλιτέχνες για να φέρεις το σύστημα στο στόχαστρο.

      Για τα φοιτητικά δεν θα αναλωθώ περισσότερο.Όλοι γνωριζόμαστε και όλοι γνωρίζουμε τι είναι πάνω κάτω ο καθένας.Θετική η συσπείρωση εν όψει νομοσχεδίου αλλά ως εκεί.Κανένα άρθρο και καμία φωνή από τα πάνω δεν χρειάζεται για να μπούνε φραγμοί στις φανερές και ουσιαστικές πολιτικές διαφωνίες με το σύνολο των ΕΑΑΚ.
      Το ίδιο και περισσότερο μάλιστα ισχύει στο ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας και στο πως το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την ταξική πάλη.
      Δεν νομίζω πως με μερικές παραγράφους θα μπει ουσιαστική κουβέντα σε αυτό,να με συμπαθάς και μαλακία μου αν ειρωνεύτηκα χωρίς λόγο.
      Ας χαμηλώσουμε τους τόνους και ας αποδεχθούμε ότι διαφωνούμε χωρίς προσωπικές επιθέσεις ή κάτι παρόμοιο.

      Reply
      1. μεταβατικος σοσιαλιστης

        ΦΦ, νομίζω ότι το επιχείρημα περί συναυλίας δεν έχει πολλά να πει. Να μη συμμετέχουν άτομα άλλων χώρων θες να πεις; Δηλαδή δεν πρέπει να έρχονται ο Μικρούτσικος και ο Νταλάρας στα φεστιβάλ γιατί ήταν ΠΑΣΟΚ και άρα πώς θα φωνάξουμε μαζί για το σοσιαλισμό; Και μάλιστα αυτό είναι και τρανό παράδειγμα του αρθρογράφου για το ότι μόνο στα ψέματα δε θέλει ο «οπορτουνισμός» μέτωπο με το ΣΥΡΙΖΑ. Τραβηγμένο.

        Ναι, προφανώς συμφωνώ ότι το ξύλο πηγάζει από το χαρακτήρα του κράτους, όμως το κράτος είναι όργανο επιβουλής της αστικής πολιτικής την οποία εκφράζει κυρίως το εκάστοτε αστικό κόμμα που κυβερνά, οπότε δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια στις αλλαγές που έχει το καθένα. Ποιος θα κάτσει να σε ακούσει στα σοβαρά μετά, όταν του λες ότι «ε και ο συριζα τα ίδια έκανε γιατί είναι αστικό κόμμα» και ο άλλος βλέπει κατάργηση ασύλου, βλέπει ενταντικοποίηση καταστολής παντού, βλέπει οριοθετήσεις πορειών και και και…; Μα, είναι η λογική του καρότου και του μαστίγιου την οποία το ίδιο το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει και εφαρμόζεται και έχει αποτελέσματα στη συνείδηση του κόσμου και εσύ του λες να πάρει τη διαφορά τους ως δεδομένο, ώστε να αποδείξεις εσύ άλλες στρατηγικές συμπλεύσεις των δύο κομμάτων εξουσίας. Και εκεί συμφωνώ και με αυτό που λέει ο Κώστας παρακάτω ότι όταν δεν αναγνωρίζεις τις ποιοτικές αλλαγές στην αστική πολιτική τότε ανατρέπεις αυτό που ο ίδιος έλεγες γιατί ναι, οι διαφορές στη διαχείριση είναι πλέον μικρές, είναι εντός ορίων συστήματος, αλλά αυτά πρέπει να τα έχεις ως δεδομένα ότι θα δημιουργήσουν άλλες καταστάσεις διαχείρισης για να τις εκμεταλλευτείς και να καταλάβει ο άλλος τι είναι αστικό κράτος.

        Δεν έχω πρόβλημα με την ένταση, δεν παρεξηθήκα όσο σε ενδιαφέρει αυτό και εγώ ζητ’ω συγνώμη για όσους χαρακτηρισμούς δεν ήταν ή δε σου φάνηκαν πολιτικοί.

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Μεταβατικέ, θα έρθει η ώρα που θα καταλάβεις πως γραμμή του κόμματος, είναι αυτή που παρουσιάζει κάθε μέρα ο “Ρ”. Μου τα’ λέγαν κι εμένα και δεν τα πίστευα.

        2. μεταβατικος σοσιαλιστης

          Γιώργο, αυτό έχει συμβεί κάποιες φορές, αλλά δε νομίζω ότι είναι κανόνας. Γενικά, οι περισσότερες αναλύσεις πατάνε πάνω σε (λάθος) θέσεις των τελευταίων συνεδρίων, αλλά κάποιες φορές η ίδια ζωή τις βγάζει λάθος και γι’ αυτό φαίνεται να ισχύει κάτι και το αντίθετό του στις αναλύσεις του κόμματος.

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ωχ-ωχ λάθος θέσεις συνεδρίων ακούω. ΄Αλλοι πεταχτήκαμε από το παράθυρο για πολύ λιγότερα.

        4. San Rocco

          Δυστυχώς μεταβατικέ έχεις δίκιο στο πώς καταφέρνει το κεφάλαιο διαμέσω του πολιτικού συστήματος κ εναλλάσσει τα δύο κόμματα του το δημοκρατικό κ το σκοταδιστικό, κλείνοντας σε αυτόν τον διπολισμο τις κεντρικές επιλογές του λαού κ της εργατικής τάξης.

          Αυτό είναι κ το κορυφαίο πρόβλημα της κομμουνιστικής αριστεράς: Ο κόσμος κ εμείς ως κομμάτι του,γνωρίζουμε πολύ καλά πως ένα κακό καπιταλιστικό κόμμα, μπορεί πάντα να το διαδεχθεί ένα ακόμα χειρότερο κ αυτό επίσης ένα τελείως βάρβαρο: ένα φασιστικό /ναζιστικό καθεστώς ας πούμε. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία. Κ εδώ είναι που ο προοδευτικός κόσμος μην μπορώντας να δει άλλη προοπτική που σε κυβερνητικό επίπεδο να υλοποιεί καποια ελάχιστα έστω φιλολαϊκά, ή έστω να μην είναι σκοταδιστική , ψηφίζει σοσιαλδημοκρατία. έναντι άλλων τμημάτων που ψηφίζουν δεξιά κ ακροδεξιά. Σε αυτό έχουμε εγκλωβιστεί όλοι μας . Κ τα κόμματα /πολιτικές οργανώσεις των κομμουνιστών.

          Η λύση μπορεί να αναζητηθεί στο : απορρίπτουμε και τους δύο πυλώνες του καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος , χωρίς να ισοπεδώνουμε τις υπαρκτές μικρές διαφορές τους. Όμως τους απορρίπτουμε. Κ επίσης δεν βρίζουμε τον κόσμο που θα ξαναψηφίσει σοσιαλδημοκρατία (δλδ ΣΥΡΙΖΑ), ελλείψει χειραφετητικης προοπτικής. Κ επενδύουμε σε δουλειά τόσο στον χώρο δουλειάς όσο κ στην γειτονιά, τόσο στην νεολαία όσο και σε θεματικά πεδία της ταξικής πάλης , με στόχο την ανάδυση κοινωνικού υποκειμένου μαζικού, που θα θέλει να πάει την χώρα σε μια αντικαπιταλιστική /αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.
          Οψομεθα

        5. ΦΦ1917

          Δεν μίλησα για τους καλλιτέχνες μεταβατικέ.Μίλησα για την οργανωτική και το στίγμα που άφησε το δρώμενο.Στην οργανωτική ήταν άτομα που οι καταβολές τους ξεκινούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατέληγαν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
          Αυτό από μόνο του λέει πολλά ως προς το τι στοχοπροσήλωση μπαίνει στη διαδικασία.Όπως και σου είπα στο προηγούμενο σχόλιο μου,ε πως να το κάνουμε δεν γίνεται να συνδιαλέγεσαι και να φωνάζεις για την καταστολή με εκείνους που ήταν οι καλύτεροι εντολοδόχοι της το προηγούμενο διάστημα.
          Όταν λοιπόν μπαίνει ένα γενικόλογο και θολό πλαίσιο περί καταστολής ε πως να το κάνουμε αντικειμενικά αυτός που καρπώνεται πόντους στη συνείδηση των νεολαίων και μη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

          Βέβαια επειδή το αστικό κράτος έχει πολλά ποδάρια να σου φέρω στο προσκήνιο το γεγονός πως η καταστολή του σήμερα ήταν στρωμένη με δάφνες από την προηγούμενη κυβέρνηση.Μην ξεχνάμε τα χημικά στους συνταξιούχους,ούτε το ξύλο στους πλειστηριασμούς.Ας μην ξεχνάμε πως οι πρώτες και “καλές” εκκενώσεις άρχισαν επί ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα κολαστήρια της Μόριας και τις δολοφονίες μεταναστών στα μπατσικά,όπως αυτή του Εμπουκά. Άσε που δεν υπήρξε πιο μνημονιακή και φιλοΝΑΤΟική κυβέρνηση στα χρονικά της μεταπολίτευσης με απίθανο μένος στα εργασιακά μετά την γυψοποίηση της απεργίας από τον απαράδεκτο νόμο Αχτσιόγλου.
          Και όλα αυτά τα κάνανε άνθρωποι του “κινήματος” για πολλούς,με συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες και αυξημένες κοινωνικές ευαισθησίες.
          Όλα αυτά λοιπόν και πόσα ακόμα που δεν χρειάζεται να τα παραθέσω στο σχόλιο μου είναι συγκοινωνούντα δοχεία με την πολιτική του κεφαλαίου στο σήμερα.Ο χαρακτήρας λοιπόν του αστικού κράτους και της καταστολής είναι ένα και το αυτό με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και δεν χρειάζεται καμία κυβερνητική εναλλαγή για να γίνει εφαρμογή της τελευταίας σε υπερθετικό βαθμό.Προφανώς και υπάρχουν αρκετές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν έγινε κάποια ποιοτική αλλαγή στο αστικό πολιτικό σύστημα για να εμφανιστούν από το πουθενά φαινόμενα ακραίας καταστολής.
          Δεν θα καθίσω λοιπόν να βάλω “κατασταλτόμετρο” στον έναν και στον άλλον όταν εξ αντικειμένου λειτουργούν στην ίδια βάση καταπίεσης των εξαθλιωμένων από τους μηχανισμούς της αστικής διακυβέρνησης.
          Αν το κάνω ουσιαστικά δίνω πάτημα στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων και του μικρότερου κακού,διώχνοντας την κύρια βάση του προβλήματος από την συνείδηση του αγωνιζόμενου κόσμου η οποία έχει να κάνει με την τυραννία του καπιταλισμού μέσω των μηχανισμών καταπίεσης του.
          Το αστικό κράτος με λίγα λόγια.

  4. πικάπα

    Δεν ξέρω για τον Αναστασόπουλο, δεν παρακολουθώ αρκετά Ρ, ούτε δίνω μεγαλη αξια στη κριτική του ΝΑΡ στο ΚΚΕ, ούτε στη κριτική του ΚΚΕ στο ΝΑΡ. Αν εδώ είναι ένα από τα λίγα δημόσια αριστερά μπλογκ όπου γίνεται κάποιος δημόσιος διάλογος έξω από το φουμπου (που είναι χάσιμο και δε μετρά), στοιχειώδης λογική υποδεικνύει ότι τουλάχιστο κατά το ήμισυ, ΔΕΝ είναι για να το ξοδεύουμε για να “λέτε τα κομμουνιστικά σας”, αλλά για να δομείται μια επιχειρηματολογία που να μπορεί να απευθυνθεί στην (πραγματική) κοινωνία.

    Μιας και δεν είμαστε Μπλανκιστές, και όχι απλά μας ενδιαφέρει η κοινωνική πλειοψηφία, αλλά δεν αξιώνουμε με τίποτε πολιτική αλλαγή χωρίς την λαϊκή πλειοψηφία. Περιττό να νομίσω ότι μας ενδιαφέρει η πολιτική αλλαγή, όπως θέλετε πέστε την. Άρα; κάποιο λάθος έχει η φάβα.

    Ωστόσο, θα σχολιάσω τις κριτικές σας στο ΚΚΕ: όχι στην καθ αυτό ουσία τους (πέστε κι άλλα, έχει κι άλλα), αλλά στην υπεραξία τους: Φαίνεται σα να μην έχετε καταλάβει ότι το ΚΚΕ κάνει αυτό που μπορεί, προσπαθώντας να αντέξει, όπως νομίζει, τοσα ξερει τοσα μπορει κλπ. Σημασία δεν θα δώσει στην ουσία των κριτικών σας, παρά μόνο σημασία θα δώσει όταν δει ότι οι κριτικές σας έχουν κάποιο παραγωγικό αποτέλεσμα για εσάς τους ίδιους. Όταν δηλαδή φανεί ότι καταφέρνετε να συσπειρώσετε κόσμο, δυνάμεις, όταν παρουσιάσετε αποτελέσματα και συγκρότηση. Ναι τότε θα σας δώσει σημασία και θα πράξει αναλόγως. Αυτό σημαίνει το εξής απλό: Λογαριάστε χωρίς το ΚΚΕ, καταφέρτε και φέρτε και τα ξαναλέμε. Δατσ λάιφ.

    Reply
  5. Φάνης

    Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί παρουσιάζεται η δράση του κκε στα πανεπιστήμια ως μια κάποια στροφή. Έχοντας διαβάσει τα ντοκουμέντα και τις αναλύσεις των συνεδρίων για την κοινωνική συμμαχία καταλαβαίνω ότι η κοινή από τα κάτω δράση στο πλαίσιο σωματείων, συλλόγων κτλ είναι ακριβώς εφαρμογή της γραμμής του 19ου. Με τη συζήτηση στους συλλόγους βγήκαν αυτές οι αποφάσεις και καλώς βγήκαν, τέτοια συζήτηση θέλουμε να γίνεται αύριο στα σώματα εξουσίας.

    Παράλληλα συνεχίζεται η πολιτική διαπάλη, όπως αυτή που γίνεται από το άρθρο του Ρ. Και πρέπει να συνεχίζεται γιατί οι απόψεις που κριτικάρει ο Ρ κυριαρχούν συνολικά στον οπορτουνιστικό χώρο, ακόμα και αν το ναρ δεν τις πρεσβεύει καθαρά. Είναι κυρίαρχο το αντιδεξιό αντί του αντικαπιταλιστικού στον χώρο αυτόν, δύσκολα κάποιος μπορεί να το αρνηθεί. Πέρα από αυτό η διαπάλη με τον οπορτουνισμό και τον μικροαστισμό δεν πρέπει ποτέ να σταματά, όπως μας είχε δείξει και ο βλαδίμηρος.

    Θα μου πεις τότε γιατί εκείνα τα χρόνια, το 2010-2013 δεν μπαίνατε στα κοινά πλαίσια; Τότε έμπαινε το ζήτημα του αντιμνημονίου και της αριστερής κυβέρνησης. Η συμμαχία που προτεινόταν ήταν από τα πάνω και όχι από τα κάτω. Δεν μπαίναμε όχι από άποψη αρχής αλλά με βάση προς τα που πήγαινε το πράγμα και εγώ θεωρώ ότι η απόφαση αυτή δικαιώθηκε από τις εξελίξεις.

    Πάντως η αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος είναι ενθαρρυντική, όπως και του εργατικού. Ο καθένας εκεί θα κριθεί

    Reply
    1. San Rocco

      Όσα κείμενα του ΚΚΕ αναφέρονται στο ΝΑΡ κ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως πολιτικές δυνάμεις που… έχουν πολιτικό περιεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ κλπ, φέρνουν ως μοναδικές αποδείξεις την φωτό του χαγιου με τον Τσίπρα , την θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κοινή δράση της αριστεράς το 2012, κ τον συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων όπου από την μεριά ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που ήδη το 2015 απεχώρησαν από τα αριστερά. Μόνο αυτά έχουν ως …τεκμήρια για να αποδείξει το ΚΚΕ την …. οπορτουνιστικη φύση του ΝΑΡ κ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ !!!!!! Κάτι δρακιές που λένε κατά καιρούς στο ΚΚΕ για…200 σωματεία που συνεργάστηκαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ , ή το αντίστοιχο στη νεολαία , ούτε οι ίδιοι εκεί στο ΚΚΕ δεν τα πιστεύουν κι όμως κάποιοι τα ξεφουρνιζουν κατά καιρους. Περσινά ξινά σταφύλια λοιπόν, η ανήμπορος του ΚΚΕ να τεκμηριώσει την …οπορτουνιστικη φύση του ΝΑΡ κ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ; Ναι, και εδώ πρέπει να πούμε τα εξής:

      Α. Το 2012 ο λαός συνειδητοποιεί ότι έχασε στον δρόμο: απεργίες, καταλήψεις, το μεγαλειώδες κίνημα των πλατειών απέτυχαν στην ανάσχεση της καπιταλιστικής επέλασης των μνημονίων. Τό ΚΚΕ απέχει κ μόνο στις απεργίες των σωματείων που ελέγχει ρίχνει το βάρος. Πουθενά αλλού κ βρίζει τον κόσμο κιόλας.

      Β. Μετά το 2012 ο λαός στρέφεται στην εκλογική προσμονή. Εκεί είναι που ι ΣΥΡΙΖΑ παίζει μπάλα . Αφού οι αγώνες εργατικοί, νεολαιιστικοι κ λαϊκοί έχασαν, σας έμειναν οι εκλογές λαε μου λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην σαφώς. Κ ψηφιστε εμένα να νικήσουμε ως λαός συμπληρώνει. Και εκεί το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει τπτ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπαθεί όλο ;υτον τον καιρό να μην καλλιεργούνται αυταπάτες από τη μία κ να πάνε σε μια αντικαπιταλιστική αριστερή κατεύθυνση τα πράγματα από την άλλη. Απέτυχε κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όμως προσπάθησε . Το ΚΚΕ έψελνε στον κόσμο του.

      Reply
      1. ΦΦ1917

        Πες μας έχεις κάτι αντίστοιχο να προβάλλεις ως επιχείρημα στο ΚΚΕ για φιλο-ΣΥΡΙΖΑ στάση?
        Θα μας πεις μήπως για τα συνδικαλιστικά και τα φοιτητικά που είσαστε μαζί τόσα χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ?
        Γιατί το αρνείσαι συνεχώς και ξεχνάς το τι έκανες?

        Το γεγονός ότι το ΝΑΡ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η «κυβέρνηση αριστερού προσανατολισμού» να λειτουργήσει ως «σκαλοπάτι» για το άνοιγμα του δρόμου προς την επανάσταση τι σου λέει για τις ιδεολογικές σας συγγένειες με τον ΣΥΡΙΖΑ?

        Ανακοίνωση ΝΑΡ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου
        «Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου σηματοδοτούν αλλαγή σελίδας […] Εκφράζει την ελπίδα για μια πολιτική με φιλολαϊκό προσανατολισμό. Έχει ιδιαίτερη σημασία πως ο λαός αψήφησε τις απειλές και την τρομοκρατία των συστημικών κέντρων και ΜΜΕ, ξεπέρασε το φόβο και μαύρισε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»

        Κατάλαβες για ΕΣΑΣ ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε την ελπίδα για μια πολιτική με φιλολαϊκό προσανατολισμό!

        Θες να δεις μήπως και την ανακοίνωση του κολλητού σας,ΣΕΚ που θριαμβολογούσε?
        Και έπειτα ο μέχρι πρότινος διευθυντής του ΠΡΙΝ και μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ Γ.Δελαστίκ αναρωτιόταν «Μπορεί να απλωθεί σ’ όλη την Ευρώπη η ελληνική εξέγερση?»

        Στον ΑΝΤΙΠΟΔΑ η ανακοίνωση του ΚΚΕ έλεγε τα εξής:
        «είναι ψήφος που περιέχει προσδοκία μειωμένων απαιτήσεων και αυταπατών για το χαρακτήρα της ΕΕ. Δεν είναι ψήφος συνολικής αποδοχής και απαίτησης για ικανοποίηση των πραγματικών σύγχρονων εργατικών, λαϊκών αναγκών», ενώ διακήρυσσε καθαρά ότι «η κυβερνητική εναλλαγή και η ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ δε συνιστά πολιτική αλλαγή υπέρ του λαού. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα συνεχίσει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της χώρας στην ΕΕ και τους δανειστές και φυσικά αυτό θα είναι ανάσα στο αστικό πολιτικό σύστημα, που επιδιώκει την πιο βαθιά ενσωμάτωση του λαού μέσα από την ανασύνθεση του αστικού κομματικού συστήματος, σε μια κρίσιμη στιγμή για το λαό και το κίνημά του»

        Κρίνε τα πεπραγμένα και τις ανακοινώσεις και βγάλε συμπέρασμα.
        Θες και βίντεο,θες και άλλα ντοκουμέντα,θες πολιτική αντιπαράθεση?
        Θα τα έχεις.

        Reply
      2. ΦΦ1917

        Εξήγησε μας επίσης γιατί οι χώροι των Μ-Λ αλλά και τμημάτων της αναρχίας σας κολλάνε την ίδια πάνω κάτω στάμπα για την φιλοΣΥΡΙΖΑ στάση?
        Σου έχω κάνει το ίδιο ερώτημα καμιά δεκαριά φορές και δεν αξιώθηκες να απαντήσεις.
        Κάνε την αρχή και δώσε μου μια εξήγηση!

        Reply
        1. San Rocco

          Η απάντηση φφ ήταν και είναι: τραβά ρωτα τους. Οκ μαν;

      3. Φάνης

        η οπορτουνιστική φύση του ναρ δεν είναι δύσκολο να αποδειχθεί και με άλλα στοιχεία, κυρίως την μικροαστική σύνθεσή του αλλά και τη λειτουργία τάσεων, συνολικότερα τη λειτουργία εκτός της λενινιστικής γραμμής για το κόμμα νέου τύπου. Αλλά εντάξει αυτό είναι η δική μου άποψη.

        Σχετικά με τη στήριξη στον σύριζα ακόμα και τα στοιχεία που δίνεις εσύ θα αρκούσαν για να την τεκμηριώσουν. Αλλά δεν μπορείτε να κρυφτείτε και από τη συλλογική πρόσφατη πείρα: Ο οποιοσδήποτε που δρούσε σε οποιονδήποτε σύλλογο, σωματείο, ένωση κτλ εκείνο τον καιρό ξέρει τι γινόταν. Άρα δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω από απλά να τα θυμίζουμε.

        Ποτέ δεν βρίσαμε τον κόσμο, πάντα εκφράζαμε τη θέση μας ανοιχτά. Είπαμε για τις πλατείες τη θέση μας χωρίς γλειψίματα. Τρεις φορές προσωπικά συμμετείχα σε εξόρμηση ριζοσπάστη στην πλατεία και μας έδιωξαν και τις τρεις γιατί “είμαστε κόμμα”.

        Ποτέ δεν δρούσαμε μόνο στα σωματεία που το παμε ήταν πλειοψηφία. Αλλά μήπως και αυτά χρειάζεται πολύς κόπος για να τα αποδείξουμε;

        Reply
        1. San Rocco

          Δλδ Φάνη η φωτό με τον Τσίπρα, η συμμετοχή του αριστερού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που απεχώρησε ήδη από το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, και η προσπάθεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κοινή δράση βάσει αρχών, είναι για εσένα τεκμήρια στήριξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον ΣΥΡΙΖΑ; Αν πχ η φωτό σου αρκεί ως τεκμήριο, τότε δικαιούται ο καθένας να έχει δίκιο 3096079503920 % περισσότερο, μιαςκαι το ΚΚΕ έχει δεκάδες φωτό με τον Τσίπρα, τον Κούλη κλπ κλπ .

          Επίσης: Αποδεικνύετε πως είναι τελικά μικροαστική μια κομμουνιστική πολιτική δύναμη όταν λειτουργεί με τάσεις/πλατφόρμες; Αν ήταν έτσι τότε οι μπολσεβίκοι επί Λένιν ήταν η κατεξοχήν μικροαστική πολιτική δύναμη, μιας και οι τάσεις/πλατφόρμες ήταν ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ και αποδεκτές 100%!

          Η σύνθεση του ΝΑΡ: Ναι, εδώ υπάρχει θέμα. Ομως αυτό δεν αρκεί για να τεκμηριώσει αυτό που λές καθόλου! το μόνο που τεκμηριώνει είναι ότι, η αντίληψη και οι θέσεις του ΝΑΡ επιδρούν σε μικρά τμήματα της εργατικής τάξης και του λαού.

    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Μια που ο συντάκτης του κειμένου ασχολείται, μπορεί μήπως να μας μιλήσει για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στους μικρούς μουσικούς; Γιατί η συμπόρευση του ΚΚΕ με τα μεγάλα ονόματα, με μέντορα τον (σεβαστό κατά τα άλλα και καλό κουράγιο στον άνθρωπο) Θ.Μικρούτσικο, ειδικά με τη στάση τους απέναντι στα πνευματικά δικαιώματα και την συνεπακόλουθη πλήρη εμπορευματοποίηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τους μικρούς μουσικούς πάει να εξαφανίσει που βγάζουν μεροκάματο (νυχτοκάματο) μαύρα.

      Άμα είναι να τα λέμε έτσι, ντρέτα και ταξικά, να τα λέμε όλα, όχι τα μισά.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      “Ούτε υπαρκτός, ούτε Σοσιαλισμός ήταν”. Αυτή είναι θεμελιακή κοινή θέση ΟΛΟΥ του “προοδευτικού τόξου”!
      Οποιος, πλην ΚΚΕ, διαφωνεί, να σηκώσει το χέρι του.
      Ολα τα άλλα είναι για νάχουμε να λέμε.

      Reply
  6. ΑΩ

    Το παράπονο του λεφτ (λέμε τώρα): “κανάς ρατσιστής, ρε παιδιά, 3 περίεργοι μείναμε ενάντια στους λαθροεισβολείς…”.
    Να δούμε πόσο θα κρατήσει το γλείψιμο του ΚΚΕ

    Reply
  7. Κώστας

    Φίλοι του ΚΚΕ δεν τα λέτε δεν τα γράφετε όλα. Θα προβώ σε αποκαλύψεις

    Ξέρετε ποιο μέσο επικοινωνίας παρουσιάζει πολύ θετικά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ? Η ΕΦΣΥΝ. Τι κόμμα είναι η ΕΦΣΥΝ. ΣΥΡΙΖΑ. ΑΡΑ? Ε, Ε, Ε ?

    Αγώνας που δεν οδηγεί σε πολιτικά συμπεράσματα κατά της σοσιαλδημοκρατίας και υπέρ του Προγράμματος του ΚΚΕ για την εργατική λαική εξουσία είναι καταδικασμένος και ενσωματωμένος αγώνας.

    Να πω και λίγο σοβαρά και όχι μόνο σε τρολλαριστική μορφή, αν και το τρολλάροντας έδωσα ένα 100% σοβαρό περιεχόμενο, ένα περιεχόμενο που το έχουμε ακόυσει έτσι ακριβώς από το ΚΚΕ και που αυτό είναι το περιεχόμενο του πως βλέπει το κίνημα το ΚΚΕ των τελευταίων συνεδρίων. Η οικοδόμηση του οποίου ξεκίνησε με το κομματικό χέρι στην ΚΝΕ του 2007 σαν τιμωρία για την συμμετοχή της στο κίνημα

    Πριν από κανά 2-3 βδομάδες πιάσαμε εδώ ακριβώς αυτή την κουβέντα με φίλο του ΚΚΕ, δεν θυμάμαι σίγουρα ποιον. Το ΚΚΕ θεωρεί πως ο τόνος πρέπει να είναι πάντα περισότερο κατά της σοσιαλδημοκρατίας, του μη δεξιού αστικού κόμματος τέλος πάντων, ακόμα και όταν είναι αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπηρετείται, στο ελάχιστο, αυτό που το ΚΚΕ λέει, πως δηλ η βία και η καταστολή είναι του αστικού κράτους. Διότι για το ΚΚΕ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταστέλλει η καταστολή είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά όταν η δεξιά αυξάνει ΠΟΙΟΤΙΚΑ την καταστολή η καταστολή είναι αστικό κράτος. Το πολιτικό αποτέλεσμα είναι πως η ποιοτική αναβάθμιση της καταστολής μένει στο απυρόβλητο για να μην εκμεταλλευτεί την αναφορά της ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πολιτικός εκφραστής της ποιοτικής αναβάθμισης της καταστολής δηλ η ΝΔ είναι στο απυρόβλητο για να μην εκμεταλλευτεί την αναφορά σε αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τα διαπιστευτήρια του ΚΚΕ πως τον βλέπει ως όμορο αλλά εχθρικό κόμμα και γι αυτό ο βασικός τόνος είναι εναντίον του και όταν δεν κυβερνάει και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει οξυμένο μαζικό κίνημα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την καταστολή γιατί αυτά, παράλληλα με όξυνση και του εργατικού και διεργασίας στην αριστερά ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά μπορούν να βάλουν εμπόδια στα γρανάζια της δικομματικής εναλλαγής εώς και να τα εξαρθρώσουν εντελώς.

    Είναι αρκετά καθαρό το τι γίνεται. Είχαμε τότε, πριν 2-3 βδομάδες εδώ με φίλους του ΚΚΕ, (εκτος από την διαφωνία για το αν το θέμα “Εξάρχεια” εντάσσεται στην ένταση της καταστολής ή είναι …κόλπο real estate) την διαφωνία για το ποιος εξαναγκάζεται προς την κοινή δράση. Νομίζω τα πράγματα, ίσως, τείνουν να πάρουν κάποια μορφή στην οποία ίσως και περιστατικά τύπου Ιωαννίνων εξηγούνται πληρέστερα. Δεν είδε κανένας από τους πολιτικούς φορείς που στηρίζουν τα ΕΑΑΚ, την ΑΡΕΝ, και δεν ξέρω ποιον άλλον μια τέτοιου είδους συνολική πολιτική επίθεση στο ΚΚΕ με αφορμή του φοιτητικό κίνημα και τα βήματα κοινής δράσης και ανάτασης του. Γιατί γι αυτές τις πολιτικές δυνάμεις (ΑΡΑΝ, ΝΑΡ/νΚΑ, ΑΡΑΣ, ΑΡΙΣ, ΑΡ, brigada, Συνάντηση, Παρέμβαση, ΚΚΕ μλ, ΜΛ ΚΚΕ και όποιον ξεχνάω) η μαχητική κοινή δράση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, όπως εκφράζει την πολιτική του κεφαλαίου του κράτους και της ΕΕ, σε εκπαίδευση, δημοκρατία και εργασία είναι καλοδεχούμενη, είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΛΟ. Για το ΚΚΕ υπάρχει το επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα της εργατικής τάξης και δυστυχώς διάφορες οπορτουνίστικες ομάδες που ΚΑΚΩΣ υπάρχουν και ένα κίνημα πρέπει να πολιτικοποιεί στην κατεύθυνση του προγράμματος του ΚΚΕ αλλιώς είναι ενσωματώσιμο. Κοινή δράση με αυτές τις δυνάμεις απομακρύνει από αυτή την ανάγκη άρα καλό είναι να μην γίνεται, άρα είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ

    Κώστας

    Reply
    1. κομσομόλος

      Για το ΚΚΕ θεωρώ ότι η συναντησεις κορυφών με φίλες ή και όχι οργανώσεις δεν ειναι ούτε αναγκαίο κακό, ούτε αναγκαίο καλό. Δεν είναι καν αναγκαίο, δεν ειναι το επίδικο που λένε και οι συναγωνιστές. Ας μην φετιχοποιούμε την ενότητα από τα πάνω, τη στιγμή που αυτή από μόνη της δεν είναι ικανή να συγκινήσει ούτε πρωτοετή φοιτητή στην πρώτη του Γενική Συνέλευση, πόσο μάλλον να τον πείσει να κατέβει στο δρόμο.

      Αν θες να κάνεις περισπούδαστες αναλύσεις πάντως για την στάση του ΚΚΕ στο κίνημα, καλό θα ήταν να ρίξεις άλλη μια ματιά στο 19ο επειδη λοξοδρομείς. Κρίμα είναι να βλέπεις τιμωρίες και σιδερένιες-από τα πάνω οικοδομήσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Πόσο μάλλον στροφές και στρατηγικές αλλαγές.

      ΥΓ 1: Ξέχασες μπόλικες δυνάμεις σε εκείνη την παρένθεση… ας βοηθήσω λοιπον προσθέτοντας Bloco, Μέρα25, Ελ. Σχ, αυτόνομοι, Α/Α κλπ. Πολλά είδαν τα μάτια μας στο φοιτητικό κίνημα τώρα τελευταία, οπότε ας μην το ανοίξουμε το ζήτημα.

      ΥΓ 2: Στο σπιτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, οπότε άσε την ΕφΣυν της Τζιαντζή και του Πετρόπουλου απ’ έξω. Φαίνεται από καιρό ποιους αβαντάρει.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.