.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Για τις θέσεις του ΚΚΕ για το ευρώ (με αφορμή τη συνέντευξη Δ. Κουτσούμπα στην ΕΡΤ1)


Βασίλης Τζώτζης

Το Σάββατο 18/02 ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή της κ. Βάλιας Πετούρη «Επτά». Οι ερωτήσεις απέναντι στο Γραμματέα της ΚΕ ήταν τετριμμένες/κλασικές, ενώ οι απαντήσεις μας διευκρίνισαν την αμφιλεγόμενη τοποθέτηση του ΚΚΕ για το Ευρώ και την Ευρωζώνη.

***

Ποια είναι η πολιτική θέση του Γραμματέα; Ο Δ. Κουτσούμπας λέει πως το νόμισμα είναι εργαλείο, ενώ δεν είναι ο ρόλος του να προτείνει Νόμισμα. Η θέση αυτή είναι εξόφθαλμα λαθεμένη. Ο ακροβατισμός του Γραμματέα ΔΕΝ προκύπτει φυσικά από την ελλιπή γνώση της Μαρξιστικής θεωρίας, αλλά από τις νεόκοπες ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ του ιστορικού κόμματος της εργατικής τάξης.

Το ΕΥΡΩ ΔΕΝ αποτελεί απλά ένα εργαλείο, όπως κανένα νόμισμα δεν αποτελεί απλά ένα εργαλείο. Αυτός ο τρόπος θεώρησης μπορεί να μετατρέψει σε «απλά εργαλεία», το σύνολο των μαρξιστικών περιεχομένων, πάνω στους όρους της οικονομικής θεωρίας!! Αλίμονο αν πρέπει να γράφουμε 150 χρόνια μετά την έκδοση του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ότι το νόμισμα αντανακλά στο επίπεδο της κυκλοφορίας, παραγωγικές σχέσεις. Πόσο δε μάλλον το ΕΥΡΩ, το οποίο συναρθρώνει ένα σύνολο αναγκαστικών συμφώνων – οδηγιών – πολιτικών. Μέσα από την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης εκφράστηκαν με σύγχρονο τρόπο οι σχέσεις εξάρτησης των φτωχών χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, έγινε το κύριο όχημα για τη μετατροπή τους σε αποικίες χρέους, αποτέλεσε τον πολιορκητικό κριό για την αποφασιστική εισβολή κεφαλαίων & εμπορευμάτων στις εγχώριες αγορές.

***

Ο Γραμματέας προσπαθεί να αιτιολογήσει τη συγκεκριμένη θέση, μέσα από την προσπάθεια διαχωρισμού του ΚΚΕ από το συντηρητικό «Ευρωσκεπτικισμό». Αλίμονο όμως, στην προσπάθειά του να διαχωριστεί από τα ιστορικά φαντάσματα της «Εθνικής αστικής τάξης», συμμαχεί (υπόρρητα;) με το κυρίαρχο ευρωμνημονιακό μπλοκ.

Ας πούμε για ακόμη μια φορά -και ΕΔΩ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΕ- πως τα Μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις, το ΕΥΡΩ, η ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ και ΤΑΞΙΚΑ ΔΙΑΡΘΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΔΕΝ είναι τεχνοκρατικές επιλογές. Η υλοποίηση του αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστημα σε περίοδο βαθιάς/δομικής καπιταλιστικής κρίσης, ενώ αυτό το σχέδιο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ, χωρικά & χρονικά, έξω από την ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Ο χαρακτηρισμός αυτών των επιλογών ως απλά τεχνοκρατικές μπορεί να γίνει μόνο εκ του πονηρού, για τη δικαιολόγηση απαράδεκτων υποχωρήσεων…

Η σύγκρουση με τις παραπάνω επιλογές συγκροτεί ένα ΑΝΤΙΡΡΟΠΟ ΤΑΞΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, και αποτελεί την αναγκαία ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ για τη διαμόρφωση του κοινωνικοπολικού – λαϊκού μετώπου. Σήμερα ΔΕΝ αρκεί μια θολή τοποθέτηση ΥΠΕΡ της επιστροφής της Καπιταλιστικής Ελλάδας στη «νέα Δραχμή». H διευκρίνιση αυτή δεν αποτελεί  ιδεοληψία ή  αντι-ενωτική/σεχταριστική τύφλωση, αλλά  υπογραμμίζει την ανάγκη  να συγκροτούνται από σήμερα  οι όροι της εργατικής ηγεμονίας μέσα στο νέο ιστορικό μπλοκ. Αυτό το γνωστό «μεταβατικό πρόγραμμα» συγκροτείται στο σήμερα, αλλά τείνει στο μέλλον της ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, διαφορετικά θα μετατραπεί σε πρόγραμμα εναλλακτικής ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

Όλα αυτά μοιάζουν με νεκρές σελίδες χαρτί ,κοπτοραπτικής οργανώσεων της αριστεράς, αν ΔΕΝ γονιμοποιήσουν τη σωρευμένη λαϊκή εμπειρία/γνώση των χρόνων της κρίσης και κυρίως της περιόδου μετά την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπάρξει μαζική επανατοποθέτηση, με όρους τομής, πάνω στα ζητήματα της συνέχειας του κράτους, της αριστερής κυβέρνησης, του κοινού εθνικού συμφέροντος, των αταξικών αναφορών στην εθνική ανεξαρτησία κ.α..

***

Τέλος, είναι πραγματικά θλιβερή η σύνδεση του ΚΚΕ με τις λαϊκές αγωνίες και τις διεργασίες συνείδησης, μέσα στα εκμεταλλευόμενα στρώματα. Την ώρα που οι απλοί άνθρωποι μετρούν τη φτώχια τους σε ΕΥΡΩ, την ώρα που το σύνολο της αστικής τρομοκρατικής ιδεολογικής επέλασης για το μονόδρομο της Ευρωζώνης βυσσοδομά, ο ΓΓ της ΚΕ να υποστηρίζει πως η Ελλάδα της εργατικής εξουσίας μπορεί να έχει και ως Νόμισμα το ΕΥΡΩ!!! Η συστημική προσαρμογή σε όλο της το μεγαλείο! Η συνειδητή πολιτική/ταξική επιλογή στήριξης του ΚΚΕ, υποτάσσεται ξεκάθαρα, σε εκλογικές δεύτερες σκέψεις, αφού το ΚΚΕ δεν υιοθετεί επιλογές ρήξης & ανατροπής…

 

Υστερογραφικά

Είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η επιτάχυνση των προσπαθειών για τη συγκρότηση του σύγχρονου Κομμουνιστικού Φορέα της εποχής μας, «οι καιροί ου μενετοί» και ο καθένας μας θα κριθεί πρώτα και κύρια από τη συμβολή του σε αυτή την υπόθεση.

Ξάνθη 21/02/2017

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 47.59% ( 29
Συμμετοχές )



39 σχόλια στο “Για τις θέσεις του ΚΚΕ για το ευρώ (με αφορμή τη συνέντευξη Δ. Κουτσούμπα στην ΕΡΤ1)

  1. Ηλίας Τζ.

    Ετοιμοι να καταπιείτε ό,τι σας σερβίρουν οι χρεοκοπημένοι της “Ισκρα”! Τσεκάρετε πρώτα!
    Ο Κουτσούμπας εξηγεί στην πασόκα ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την …διαχείριση του Καπιταλισμού. Πρώτη φορά το ακούτε; Το 902.gr έχει ολόκληρο το βίντεο, και μπορείς να το βρείς και στο αρχείο της ΕΡΤ.
    Οι ….συνοπτικές λεπτομέρειες εδώ:
    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9251479
    και περαστικά!
    Αλλο πράμα η κριτική στο ΚΚΕ (όπως και σε κάθε πολιτική οντότητα) και άλλο ο αντι-κουκουεδισμός.
    Αν δεν κατανοήσεις τις θέσεις του ΚΚΕ, θα γελοιοποιείσαι, “κριτικάροντας” άλλα αντ’ άλλων.

    Reply
    1. Γιώργος Θαλάσσης

      Καλά τα λες, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την διαχείρηση του καπιταλισμού! Τον αφήνει να μας ξεσκίζει ανενόχλητος. Και όσο για τις ιδεολογικές αιτίες της κατάντιας του, μία είναι η βασική:
      είναι πολλά τα λεφτά!

      Reply
  2. lathranagnostis

    Αγαπητέ φίλε,
    Με δεδομένη την ισχύ της οικονομίας μιας χώρας, ή θα κυκλοφορεί λίγο ισχυρό χρήμα, ή πολύ χρήμα και ξεφτιλισμένο.
    Τόσο απλό!

    Reply
    1. Γιώργος Θαλάσσης

      Άρα το ευρώ που είναι ισχυρό είναι λίγο και το δολάριο που είναι πολύ είναι ξεφτιλισμένο. Τόσο απλά οικονομικά απορώ τι έκανα πέντε χρόνια στο ΠΑΠΕΙ

      Reply
      1. lathranagnostis

        Νομίζω ότι ήμουν σαφής. Έγραψα: “Με δεδομένη την ισχύ της οικονομίας μιας χώρας,……”

        Reply
  3. Β.Π.

    Α, ξέχασα, ωραία εικονίτσα βάλατε επίσης. Είχατε θητεία στην “αυριανή” ή αυτοδίδακτοι στον αυριανισμό;

    Reply
    1. Νίκος

      Καλά μη μιλάς πολύ για ‘αυριανισμό’,γιατί δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου.Και το άρθρο του “Ριζοσπάστη” που βγαλε λάδι τον Κορκονέα μόλις λίγες μέρες μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου θυμόμαστε και το άρθρο που εξίσωνε τη ΧΑ με το ΝΑΡ και άλλα πολλά!

      Reply
  4. Ιορδάνης

    Από το σημερινό “Ριζοσπάστη”. “Φτάσανε στο σημείο να λένε ότι περίπου το ΚΚΕ προτείνει σοσιαλισμό με ευρώ ή διπλό νόμισμα σαν αυτό που πρότεινε ο μέχρι πρότινος δικός τους σύντροφος Γ. Βαρουφάκης. Είναι προφανές απ’ τη συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα, η οποία δημοσιεύεται ολόκληρη στο πόρταλ «902.gr», ότι όταν μιλάει για ευρώ, δραχμή ή διπλό νόμισμα, ως δυνατότητες, αναφέρεται στους σχεδιασμούς που «σκέφτονται» διάφορα επιτελεία της αστικής τάξης……… Ας αφήσουν, λοιπόν, τις κουτοπονηριές τους, αν δεν πρόκειται για νοητικές ανεπάρκειες. Είναι γνωστό και στα μικρά παιδιά ότι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ είναι ασυμβίβαστη με την Ευρωζώνη, την ΕΕ και κάθε είδους τέτοια διακρατική καπιταλιστική ένωση.”
    Για την Ίσκρα είναι σαφές ότι ευθύνονται “κάποιες νοητικές ανεπάρκειες”. Ας ελπίσουμε ότι ο ιός δεν επεκτάθηκε και σε σας. Δηλαδή τσιγκουνεύονται στο “μεταβατικό πρόγραμμα” και είναι large στις προτάσεις για λαϊκή εξουσία και σοσιαλισμό (πιθανά) με ευρώ; Τόσο χιούμορ δεν το διαθέτουν.

    Reply
  5. Μ.Ρ.

    1) Ειδικά σήμερα, όποιος δεν λέει ΕΞΩ από ΤΗΝ ΕΕ τώρα, δεν μπορεί να είναι αριστερός. Φυσικά όποιος λέει έξω από την ΕΕ δεν είναι κατ’ ανάγκη αριστερός. Το αντίθετο όμως ισχύει.

    2) ΚΚΕ και ΛΑΕ έχουν συμβιβαστεί – δυστυχώς – με την κυρίαρχη πολιτική, στους βασικούς πυλώνες της. Δίνουν μάχη στα σημεία και στις επιπτώσεις της επίθεσης και των καπιταλιστικών ανδιαρθρώσεων, και αυτό σε σχέση με την ΕΕ φαίνεται ξεκάθαρα.
    Από τη μια το ΚΚΕ, στο όνομα μιας ανύπαρκτης “εθνικής αστικής τάξης” και αστικής πολιτικής δύναμης (από όσο γνωρίζω) στην Ελλάδα που να βάζει θέμα εξόδου από την ΕΕ, συμβιβάζεται με την ελληνική παγκοσμιοποιημένη αστική τάξη (με την έννοια της πρόσδεσής της στις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις και δη την ευρωπαϊκή) – τη μόνη υπαρκτή – και δεν προβάλει γραμμή εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ. Για ένα αντιΕΕ κίνημα που θα κλόνιζε το αστικό σύστημα, θα έκοβε έναν από τους βασικούς ομφάλιους λώρους του.
    Από την άλλη η ΛΑΕ, επίσης στο όνομα μιας ανύπαρκτης αστικής ή μεσοαστικής τάξης (από διαφορετική αφετηρία) θέτει θέμα ευρώ – κύρια από τη σκοπιά του νομίσματος, και με στόχο την ανταγωνιστικότητα -ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας (γι’ αυτό και χάρισμα χρεών στις επιχειρήσεις κλπ δείτε σχετικό πρόσφατο φυλλάδιο της) επιχειρώντας να συμμαχήσει το λαϊκό αντιευρώ-αντιΕΕ αίσθημα με μια ανύπαρκτη – αστική αντιευρώ μερίδα.

    ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΣΙΕΣ – ΑΘΕΛΑ ΤΟΥΣ; – συμμαχούν ή ανέχονται – την ηγεμονική μερίδα του ελληνικού κεφαλαίου και το πολιτικό σύστημα που τα εκφράζει. Διστάζουν να τα βάλουν μαζί του. Η ΛΑΕ εκλιπαρεί για συμμαχία με τμήμα του, ακόμα και με “εθνικό ή νεοκεϋνσιανό μέτωπο υπέρ της δραχμής”. Το ΚΚΕ κάνοντας μέτωπο στον “ευρωσκεπτικισμό” (αν είναι δυνατό) και λέγοντας στην ουσία ότι η έξοδος από ευρώ -ΕΕ δεν είναι σήμερα εργατικό – αριστερό αίτημα ή ακόμα και καταστροφή (συντασσόμενο – δεν το καταλαβαίνει; – με την αστική τρομοκρατία τύπου Στουρνάρα).

    3) Και κάτι από την ιστορία. Το 1989 ΚΚΕ και ΕΑΡ στο όνομα του κοινού πορίσματος και του Συνασπισμού της αριστεράς διέγραψαν από το πρόγραμμα “την έξοδο από την ΕΕ”. Τη διέγραψαν από τα δεξιά. Τώρα, ΚΚΕ και ΛΑΕ, το διαγράφουν από “αριστερή” υποτίθεται σκοπιά. Ο ένας στο όνομα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής – λες και χωρίζεται με σινικά τείχη το ένα από το άλλο -, και ο άλλος στο όνομα της μεταβατικότητας τους στόχου της εξόδου από το νόμισμα που θα … θα …οδηγήσει μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές κάποτε και στην έξοδο από την ΕΕ (ως τότε το δημοσιονομικό σύμφωνο, που είναι ανεξάρτητο από το νόμισμα θα μας πηδάει).
    Και πως διάολο το φέρνει η ζωή, το κομουνιστικό κίνημα του ’30, όταν υπήρχαν ακόμα κατάλοιπα φεουδαρχίας και πιθανά, εθνικής αστικής τάξης, έκανε λαϊκά, δημοκρατικά, αντιβασιλικά μέτωπα μαζί της (που οδήγησαν σε Λίβανους και Βάρκιζες) και τώρα την εποχή του τούρμπο καπιταλισμού που είναι αντίδραση σε όλη τη γραμμή να μην τα βάζει μαζί του με τη φοβία μήπως βρυκολακιάσει μια εθνική αστική τάξη. Δύσκολα εξηγήσιμο από το διαλεκτικό υλισμό!

    ΥΓ. Βάλτε μυαλό πριν να είναι αργά. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις – προς τιμή τους – δεν θα παραδώσουν – το εργατικό, λαϊκό αντιΕΕ αίσθημα και απαίτηση για δράση στους διάφορους ακροδεξιούς ή άλλου δημαγωγούς. Δεν θα το αφήσουν ορφανό. Ας συμπορευτούν όλοι σε μια αντιΕΕ, αντιιμπεριαλιστική, αντικαπιταλιστική δράση.

    Μ.Ρ.

    Reply
    1. ΓΙΩΡΓΟΣ Γ.

      Επειδή τα “κουσούρια” συνήθως μένουν , η δεξιά αντίληψη του ΚΚΕ το 1989 για την ΕΕ σφραγίζει και το σήμερα και συνδυάζεται με την αριστερίστικη λογική , μαζεύουμε δυνάμεις για το σοσιαλισμό που θα λυθούν όλα . Όσο και αν φαίνεται αντίφαση στους όρους αβίαστα η σημερινή τακτική του ΚΚΕ μπορεί να χαρακτηριστεί ως δεξιόστροφος αριστερισμός-σεχταρισμός.

      Reply
      1. Λ.Καμ.

        Αυτό που δε μπορείτε να χωνέψετε είναι ότι το ΚΚΕ και το ΝΑΡ είχαν αντίστροφες πορείες:
        το μεν ΚΚΕ από την “αντίληψη του ’89” που υποτίθεται ότι σας έβρισκε αντίθετους έχει φτάσει να αποκαταστήσει πλήρως τον επαναστατικό του χαρακτήρα ήδη από το 19ο Συνέδριο. Το δε ΝΑΡ από την αριστερίστικη (πλην κατά βάθος πάντα οπορτουνιστική) φυσιογνωμία του ’89-’90 έφτασε να καταντήσει μια αμιγώς ρεφορμιστική οργάνωση, ιδιαίτερα μετά και την συμμαχία του με τους σεσημασμένους αρχιοπορτουνιστές τύπου ΣΕΚ, με τις πλάτες στο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια και κυρίως με την υιοθέτηση των “μεταβατικών προγραμμάτων”…

        Reply
    2. Κώστας

      Μακάρι ΜΡ να σε ακούσουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ και να μην είναι η μόνη πρόταση εξόδου από ΟΝΕ και ΕΕ αυτή της ΛΑΕ.

      Που βέβαια δεν την έχεις διαβάσει αλλά παραπέμπεις να την διαβάσουν άλλοι, ελπίζοντας μάλλον πως δεν θα το κάνουν, εκτός αν όντως πιστεύεις τα περί “χαρίσματος χρεών στις επιχειρήσεις” όταν η ΛΑΕ λέει για εθνικοποιήσεις κλπ (όχι των εμπορικών πχ με το ένα αντρόγυνο ιδιοκτήτες και τους 1-2 εργαζόμενους) ή ότι η ΛΑΕ λέει πως βασικός λόγος είναι η ανταγωνιστικότητα όταν τονίζει σε όλους τους τόνους πως δεν είναι η συναλλαγματική πολιτική ο βασικός λόγος αλλά το πλέγμα νομισματικής, συναλλαγματικής, δημοσιονομικής, εισοδηματικής κλπ. Επίσης είναι φοβερό να λες πως αν βγεις από την ΟΝΕ (και όχι το ευρώ μόνο όπως το λες γιατί συμφωνείς με τον Κουτσούμπα ότι “ελα μωρέ το νόμισμα) θα ισχύει το … Δημοσιονομικό Σύμφωνο που δεν είναι … καν κανόνας της ΕΕ.

      Η άποψη ΚΚΕ-ΝΑΡ για έξοδο από την ΕΕ μετά την εργατική εξουσία είναι η αριστερή πτέρυγα του there is no alternative είναι η Βάρκιζα στο όνομα της επανάστασης.

      Κώστας

      Reply
      1. Β.Π.

        Παραληρείς μου φαίνεται… ή βασικά προσπαθείς να φτιάξεις
        τεχνητές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ.

        Από πότε το ΝΑΡ συσχετίζει έστω την έξοδο από την ΕΕ με την εργατική εξουσία;
        Ίσα-ίσα, οι άνθρωποι κάνουν και κριτική στο ΚΚΕ (από τα δεξιά εννοείται) γι’ αυτό.
        Τη θέλουν σκέτη- στο έδαφος του καπιταλισμού δηλ. όπως ακριβώς κι εσείς το νόμισμα.
        Αλλά τι τα θες, παραλλαγές στο ίδιο μοτίβο διαχείρισης του καπιταλισμού “με ανθρώπινο πρόσωπο” ( και άλλα τέτοια παραμύθια, και ανεξαρτήτως πρόθεσης) είναι οι θέσεις και των δυο σας…

        Reply
        1. ανταρσυος

          Β.Π. άλλα ντ’ άλλων φίλε μου γράφεις για το ΝΑΡ. Διάβασε τις θεσεις του, δες και την πρακτική των μελών του στο λαϊκό και εργατικό κίνημα και ξαναέλα να γράψεις. Ισως παραδεχθείς παρά την τύφλωσή σου, το ότι το ΝΑΡ συνδέει όσο μπορεί (και φυσικά ανεπαρκώς) το θέμα της εξόδου απο ΈΕ και ευρώ με την αντικαπιταλιστική/αντιϊμπεριαλιστική κατεύθυνση της χώρας.

          Δεν θέτει ως προϋπόθεση την εργατική εξουσία όπως λαθεμένα κάνει το ΚΚΕ, δεν λέει ψέμματα για να διαχειριστεί τον καπιταλισμό όπως ο ΣΥΡΙΖΑ νο2 η ΛΑΕ.

        2. Ηλίας Τζ.

          Εντάξει, ΑΝΤΑΡΣΥΕ, είσαι σαφείς οι διαφορές: Το ΝΑΡ λέει “Εξοδος με αντικαπιταλιστική κατεύθυνση”, ενώ το ΚΚΕ λέει “Εξοδος με Επανάσταση”.
          Τώρα το ΝΑΡ πρέπει να εξηγήσει πως η λαϊκή πάλη, με τους αστούς στην εξουσία, και επιπλέον χρεωμένη με τις αντιλαϊκές συνέπειες μιας καπιταλιστικής εξόδου από την ΕΕ, θα δυναμώνει για να συντηρείται, τουλάχιστον, η “κατεύθυνση” προς την Επανάσταση, ΑΝ είναι γνήσιος ο αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας της λαϊκής πάλης. ( Γιατί είναι και πολλά και ποικίλα τα παραδείγματα “λαϊκής πάλης”, που οδήγησαν σε πιο βαρβάτο καπιταλισμό, πέρα από σύμβολα, επικλήσεις και ισχυρισμούς: “Αλλαγή”, “Πραγματική Αλλαγή”, “Ανοίξεις”, κλπ. κλπ., χωρίς να τα τσουβαλιάζω όλα αυτά, που είχαν και διαφορές, τουλάχιστον στις προθέσεις και τις αφετηρίες….).
          Εμένα όλο αυτό, περισσότερο σε κλασσικό ρεφορμισμό μου φέρνει, και μια μάλλον σύντομη ψευδο-“επαναστατική” παρένθεση, που θα μας πάει ακόμη πιο πίσω από εδώ, που είμαστε σήμερα..
          Σήμερα, ο Λαός πρέπει να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα και όχι από …την ουρά!
          Οσο δύσκολο και αν είναι αυτό

        3. ανταρσυος

          Ηλία Τζ., όπως έχω αναφέρει και σε άλλο σχόλιο και όπως συμβάνει και στην πραγματικότητα, Ο κόσμος δεν θα αποδεχθεί τον σοσιαλισμό εκ των προτέρων δυστυχώς. Ο πολύς κόσμος, θα αποδεχθεί τον σοσιαλισμό και την εργατική εξουσία/δημοκρατία, επειδή ο καπιταλισμός (τον οποίον σήμερα αποδέχεται, ή έστω τον θεωρεί ως φυσικό και αιώνιο), ΔΕΝ θα μπορεί/θέλει να λύσει βασικά ζητήματα επιβίωσης και αξιοπρέπειας.

          Για τον λόγο αυτόν, ο σοσιαλισμός πρέπει να μπορέσει να φανεί ως εναλλακτική απέναντι στην βιωμένη και αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης και του λαού, καπιταλιστική πραγματικότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο αν απέναντι σε έναν καπιταλισμό που δεν θέλει (ή/και δεν μπορεί) να δώσει φιλολαϊκές ή “φιλολαϊκές” λύσεις, αντιπαρατεθεί μια σύγχρονη κομμουνιστική τακτική/στρατηγική που να εμφανίζει τον σοσιαλισμό/κομμουνισμό τόσο σαν στρατηγικό όραμα/κατεύθυνση, όσο και σαν σημερινή λύση στα προβλήματα του κόσμου.

          Για αυτό και όποιος επικαλείται ως λύση την επανάσταση και τελεία, και κατα τα άλλα περιορίζεται σε οικονομικό αγώνα, δεν μπορεί να συνδέσει αυτά τα 2. Ούτε στην πολιτική του, ούτε πολύ περισσότερο στο ΤΙ κατανοεί ο υπόλοιπος κόσμος. Για αυτό και το ΚΚΕ έχει λάθος, ενώ το ΝΑΡ -με ανεπάρκειες- προσπαθεί να τα συνδέσει αυτά τα 2.

        4. Ηλίας Τζ.

          Aν ο σ/κομμουνισμός ΕΙΝΑΙ σημερινή λύση τότε το “όραμα/κατεύθυνση” σε τι ακριβώς χρησιμεύει; Και αν μάλιστα, όπως λέει το ΚΚΕ, είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ λύση;
          ….Εκτός, αν δεν είμαστε και πολύ σίγουροι, και θέλουμε να κρατάμε και μια “πισινή”!;!;
          ————
          Κώστα, στο παρακάτω,
          το “πείραμα” τΣύριζα ΑΠΕΤΥΧΕ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΚΚΕ, και γι αυτό αρνήθηκε το 2012 να συμμετάσχει στη διαδικασία “διερεύνησης εντολής για σχηματισμό Κυβέρνησης”, πληρώνοντας το γνωστό πολιτικό αντίτιμο.
          Ενα επαναστατικό Κόμμα δεν μπορεί να “σορτάρει” στα προβλήματα του Λαού. “Παίζει” μακροπρόθεσμα..

        5. Κώστας

          Δεν μου απαντάς όμως σε αυτά που σε ρώτησα.
          Επισης το επιχειρημά σου δεν μου λέει κάτι. Το “πείραμα” ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε μεν ως υποτίθεται φιλολαική λύση, όχι όμως όπως το προέβλεπε το ΚΚΕ.

          Να σου θυμήσω ότι το ΚΚΕ πάλι στο όνομα της υποτιθέμενης “εθνικης αστικής τάξης” που δήθεν επιθυμεί την αλλαγή πολιτικής στο επίπεδο της ΕΕ (με χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, ελαφρυνση του χρέους κλπ) γιατί υποβαθμίζεται (όντως) σε σχέση με τα ανταγωνιστικά κεφάλαια, έβλεπε στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ένα άλλο μείγμα διαχείρισης κευνσιανού τύπου.
          Το ΝΑΡ, μιας και αυτό επικαλείσε στις αναρτήσεις σου, έλεγε από το 2012 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με ταχείς ρυθμούς σε αστική ενσωμάτωση και αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που αποδέχεται τα αστικά πλαίσια θα οδηγηθεί νομοτελειακά ως κυβέρνηση, σε υλοποίηση και βάθεμα των αστικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το ΝΑΡ δεν υποστήριξε ποτέ ότι υπάρχει δυνατότητα άσκησης μιας σύγχρονης κευνσιανής πολιτικής ενσωμάτωσης του λαού από το ΣΥΡΙΖΑ (άλλο αν επιδιώκε να το επιτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ), όπως υποστήριζε το ΚΚΕ, γιατί είχε συγκροτημένη τοποθέτηση για το βάθος της κρίσης,την ποιότητά της και την αντιδραστικότητα της αστικής επίθεσης. Εξού και τη απανωτά “χαστούκια” συμόρφωσης που έφαγε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους δανειστές, την ΕΕ και τους εγχώριους υπηρέτες των αστών για να μπεί σε τροχιά μνημονιακής υλοποίησης. γι αυτό και δεν λέμε για “μετάλλαξη” του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα, αλλά σε αντικειμενική κατάληξή του σε τέτοιο, από τη στιγμή που αποδέχτηκε όλα τα πλαίσια που του έθεσαν οι αστοί.

          Αυτά δεν προέκυπταν από θεωρίες συνωμοσίας και από το ότι είναι “κακός ο ΣΥΡΙΖΑ” άρα θα ασκεί “κακή” πολιτική. Προέκυπταν από μαρξιστική ανάλυση της κατάστασης της οικονομίας. Σε παραπέμπω σε ντοκουμέντα του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

        6. ανταρσυος

          Ηλία, ο πολύς κόσμος, έχει αποδεχθεί τον καπιταλισμό και τις αξίες του, σαν “φυσικές”, “αιώνιες”. Για αυτό και δεν μπορεί καν να φανταστεί πως θα μπορούσε να είναι ένας κόσμος ΧΩΡΙΣ τις αξίες/αντιλήψεις/πρακτικές του καπιταλιστικού συστήματος. Και ακόμα χειρότερα, μιας και αυτές τις αντιλήψεις/πρακτικές (πχ ανταγωνισμός, διαχωρισμός πλουσίων και φτωχών, εκμετάλευση, κλπ) ο πολύς κόσμος (εργατική τάξη και υπόλοιπος λαός) τις θεωρεί ΟΝΤΩΣ παμπάλαιες και γερά ριζωμένες.

          Και ΄΄οντως έχει δίκιο ο πολύς κόσμος σε ΕΝΑπράγμα από όλα τα παραπάνω: Οι παμπάλαιες (και καπιταλιστικές) αντιλήψεις/πρακτικές όπως ο ατομισμός, το “κοιτάω τον κώλο μου και δε πα να γαμηθούν τα υπόλοιπα”, το “σφάξε με αγά μου”, “ο ανταγωνισμός”, είναι ΒΑΘΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΕΣ και μέσα στην εργατική τάξη και τον υπόλοιπο λαό.

          Συνεπώς, οι αξίες/ιδέες/πρακτικές του σοσιαλισμού/κομμουνισμού, αφενός χρειάζεται ΕΜΠΡΑΚΤΑ στο σήμερα να διαμορφώνονται σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, ως το εμφανές/σαφές αντίπαλο δέος απέναντι στις καπιταλιστικές και προκαπιταλιστκές εκμεταλλευτικές/ρατσιστικές/σεξιστικές αντιλήψεων και πρακτικών. Και απέναντι οποσδήποτε στη συνωμοσιολογία που είναι ευρέως διαδεδομένη ως τρόπος “ανάλυσης” της πραγματικότητας.

          Αφετέρου όμως, τα παραπάνω χρειάζονται να συνδέονται με το στρατηγικό στόχο μετάβασης στον σοσιαλισμό/κομμουνισμό. Ο σοσιαλισμός/κομμουνισμός ως μια ταξικά και κοινωνικά χειραφετητική/απελευθερωτική πρόταση για την κοινωνία, ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί φυσικά στο σήμερα: Χρτειάζεται η αντικαπιταλιστική ανατροπή, η επανάσταση, και η εργατική εξουσία/δημοκρατία για να εμφανιστεί πλέον ως μια ηγεμονική πρόταση για όλη την κοινωνία. σήμερα είναι αναγκαίο να προβάλλονται ψήγματα αυτής της άλλης πρότασης για την κοινωνική οργάνωση.

          Αρα, ο σοσιαλισμός/κομμουνισμός είναι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και πρόταση στο σήμερα (με την έννοια της προεικόνισης πλευρώς της ελεύθερης κοινωνίας που θέλουμε) αλλά ΚΑΙ στρατηγικό όραμα. Και εδώ το ΚΚΕ δεν συμβάλλει καθόλου σε αυτά.

        7. Ηλίας Τζ.

          ΑΝΤΑΡΣΥΕ & ΚΩΣΤΑ, αν χρειάζεστε σε απλές μονοφραστικές παρατηρήσεις κατεβατά για να υποστηρίξετε τη θέση σας, τώχετε χάσει το παιχνίδι.
          Δεν ωφελεί να πλατιάζουν και να εκφυλίζονται οι συζητήσεις, δεν έχει και νόημα, δε μας παρακολουθεί κανένας.
          Τώρα, να κάθομαι εγώ να απαντάω στον Κώστα, π.χ., πως δε χρειάζεται “ΕΘΝΙΚΗ αστική τάξη” για να μας βγάλει από την ΕΟΚ, ενώ επαρκούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες των αστών, παράδειγμα φέρνω, και να χρειάζομαι προφανώς ένα διπλάσιο κατεβατό για να αποκαθιστώ τα τέτοια αυτονόητα….
          ….δε λέει!
          Σαφείς οι θέσεις σας, σαφής (όσο μπόρεσα) και η δική μου, θάχουμε σύντομα την ευκαιρία να δούμε τι από αυτά περπατάει στη ζωή.
          Νάστε καλά, να παλεύετε με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό, κι αν τυχόν αυτός έρθει νωρίτερα από όσο φοβάστε, ….μην τον πνίξετε!

        8. ανταρσυος

          αφού θες μονολεκτικές απαντήσεις Ηλία, λές και μπορεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να λήξει ποτέ σε 2 γραμμές, θα σου συνοψίσω την σκέψη μου στο εξής: α. ΑΜΑ θες σοσιαλισμό/κομμουνισμό, συνέβαλε στο να δημιουργούνται σε κλάδους και γειτονιές, αντιλήψεις κα ιπρακτικές που να το ΠΡΟΕΙΚΟΝΙΖΟΥΝ. Που να προεικονίζουν δλδ ψήγματα από την κοινωνία που θέλουμε.

          β. αλε παράλληλα στο να συνδεθούν αυτές οι προεικονίσεις με το στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού/κομμουνισμού.

        9. lathranagnostis

          Πως θα μπορούσε κανείς να “προεικονίσει” τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούσε μια συγκεκριμένη εταιρία, η ΔΕΗ π.χ, σε καθεστώς σοσιαλισμού? Με τα λόγια?

        10. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

          Λαθραναγνώστη, μην κάνεις τον αδαή. Δεν μιλώ για προεικονίσεις λειτουργίας συγκεκριμένων εταιρειών πχ ΔΕΗ όπως αναφέρεις.

          Το προεικόνισμα της νέας κοινωνίας που θέλουμε, πρέπει να εκφράζεται α. στο ΠΩΣ στήνουμε τις συλλογικότητές μας, β.στο ΠΩΣ συμβάλλουμε να στηθούν ευρύτερες συλλογικότητες (συλλογικότητες κατοίκων στις γειτονιές, ταξικά δημοκρατικά (δλδ με διαδικασίες βάσης) σωματεία στους χώρους δουλειάς).

          γ. Παραδείγματα όπως η ΒΙΟΜΕ στο πεδίο της εργατικής τάξης και της παραγωγής, είναι ΠΟΛΥΤΙΜΑ όσον αφορά την ταξική συνειδητοποίηση, εφόσον θέτουν ως μόνιμο δομικό κριτήριο της φυσιογνωμίας τους, το ότι θέλουν στο σήμερα να αποτελούν έμπρακτα ΤΜΗΜΑ του ευρύτερου λαϊκού/εργατικού ταξικού κινήματος. Η ΒΙΟΜΕ παραμένει και σήμερα ένα τέτοιο εργατικό/ταξικό παραγωγικό εγχείρημα.

          Φυσικά, τα προεικονίσματα είναι ΕΝΤΕΛΏς ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ για να διαπαιδαγωγούνται γυναίκες και άντρες για την ανάγκη μιας νέας κοινωνίας. Οσο απαραίτητη και αναγκαία είναι η εργατική εξουσία/δημοκρατία, εντός της οποίας θα ΗΓΕΜΟΝΕΥΣΟΥΝ σε πανεθνικό επίπεδο οι διαδικασίες μετασχηματισμού της κοινωνίας σε σοσιαλιστική/κομμουνιστική κατεύθυνση.

        11. Ηλίας Τζ.

          Παραδείγματα σαν της ΒΙΟΜΕ θα βρεις, εδώ και ~50 χρόνια, πάμπολα στην πατρίδα-Μέκκα του ευρωπαϊκού μικροαστικού ουτοπικού “σοσιαλισμού”, την Ισπανία. Τι “προεικόνισαν”;
          …Μα, την σημερινή Ισπανία! Των Podemos! Τι απέγινε (μάλλον, που κατήντησε) το Mondragon, η “Ακρόπολη” του συνεταιρισμού; Τι είναι η Marinaleda;
          Το ελληνικό εργατικό κίνημα μόνο ξεκαθαρίζοντας τέτοιες θολούρες θα προχωρήσει. Και μέχρι τότε “κοινές δράσεις”, “μέτωπα” και τέτοια συναφή, μόνο πολιτικές απάτες μπορούν να είναι. όπως ο αλήστου μνήμης “Συν”, με την γνωστή κατάληξη.

        12. lathranagnostis

          ΑΝΤΑΡΣΥΕ, όλες αυτές οι συλλογικότητες που εσύ θεωρείς “προεικονίσματα”, το μόνο που κάνουν είναι να αναστέλλουν την ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου, να τρέφουν ακόμα πιο πολύ τις αυταπάτες περί βελτίωσης του καπιταλισμού με καλύτερη διαχείριση και στην τελική, να σπρώχνουν τον κόσμο ακόμα πιο βαθιά στην ενσωμάτωση.
          Τα μεσαία στρώματα, αλλά και η ίδια η εργατική τάξη, έχοντας κατά νου την προηγούμενη ποιότητα ζωής που είχαν, ζουν με την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα μπορούν να ξαναγίνουν όπως πριν από την κρίση, αρκεί να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση. Απεγνωσμένα, δεν θέλουν την σύγκρουση!
          Καθήκον ενός επαναστατικού κόμματος, είναι να εστιάσει στο να διαλύσει αυτή την ψευδαίσθηση. Ο καπιταλισμός δεν αλλάζει μέσα από διαδικασίες που ο ίδιος έχει στήσει. Μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, πολιτικές ελευθερίες, όλα αυτά κι αλλά πολλά, που έχουν αφαιρεθεί με νόμους που ψηφίστηκαν στο αστικό κοινοβούλιο, από κυβερνητικές πλειοψηφίες που προέκυψαν από νόμιμες (κατά το αστικό δίκαιο) εκλογές, δεν επανακτώνται σε αυτό το καθεστώς. Όσο η διεξαγωγή της πάλης των τάξεων, διατηρείται μέσα στα πλαίσια του αστικού καθεστώτος, η έκβασή της έχει γείρει υπέρ των αστών. Γι αυτό και η ίδια η εργατική τάξη πρέπει να την αναβαθμίσει, να της αλλάξει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να την εξελίξει σε επαναστατική διαδικασία.
          Μόνο “επαναστατικώ δικαίω”, οι προηγούμενες κατακτήσεις της εργατικής τάξης μπορούν να επανακατακτηθούν.

        13. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

          Λαθραναγνώστη, από που και ως που οι συλλογικότητες που αναφέρω (ΒΙΟ.ΜΕ., καταλήψεις δημόσιων χώρων κλπ), αναστέλλουν την ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου; Εχεις κάποιο επιχείρημα σοβαρό να πεις, ή μόνο υποθέσεις;

          7 χρόνια σκληρή καπιταλιστική επίθεση και αναδιάρθρωση της κοινωνίας, είδες μήπως το ΚΚΕ και οι αντιλήψεις του να συμβάλλουν στην ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου; Αν είδες, πες ΠΟΥ είδες, γιατί εγώ και πολλοί αγωνιστές ή μη, δεν το έχουμε δει πουθενά φίλε μου!

          Αντιθέτως τα εγχειρήματα που αναφέρω, μπορούν, εφόσον επιδιώκουν διαρκώς να συνδέονται με το λαϊκό/εργατικό κίνημα, να συμβάλλουν στην ΔΙΑΠΕΔΑΓΩΓΗΣΗ των καταπιεσμένων σε: α. Οτι μπορούν χωρίς αφεντικά, β. ότι οι κοινωνικές σχέσεις και οι συνειδήσεις μπολιάζονται με στοιχεία της κοινωνίας που θέλουμε, της σοσιαλιστικής/κομμουνιστικής κοινωνίας.

          Ομως λαθραναγνώστη, τα προεικονίσματα αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν ηγεμονική αντίληψη στην κοινωνία: Η ταξική πάλη πρέπει να μπορέσει να αρθεί έως το επίπεδο παρσίματος της πολιτικής εξουσίας απο τον λαό και την εργατική τάξη.

        14. lathranagnostis

          ΑΝΤΑΡΣΥΕ, μπορεί να μην το έχεις (έχετε) συνειδητοποιήσει, αλλά, από τη μεταπολίτευση και μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, την πολιτική ατζέντα της αριστεράς, την βάζει το ΚΚΕ. Ολόκληρο το αριστερό πολιτικό φάσμα, προσδιορίζεται και ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με το ΚΚΕ.
          Αλλά και η αστική τάξη, στους ταχτικισμούς της, πάντα έχει σαν “αντίπαλο δέος” το ΚΚΕ. Όταν έρχονται οι “θεσμοί” και λένε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία οι “μεταρυθμίσεις” πηγαίνουν σαν τον κάβουρα, ενώ σε Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο, και όχι μόνο, περάσαν τα πάντα, όταν στην Ελλάδα η αστική τάξη αναγκάζεται να “καίει τα χαρτιά” της κάθε τόσο, πρώτα ΝΔ/ΠΑΣΟΚ και τώρα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε ποιόν νομίζεις ότι οφείλεται αυτό?

        15. lathranagnostis

          Α και κάτι ακόμα.
          Γιατί νομίζεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεπικουρούμενος και από “άλλους αριστερούς”, …….που τώρα κάνουν το παπί, τα έδωσε όλα το 12, προσπαθώντας να βάλει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση?
          Μήπως επειδή είχε αριστερές ανησυχίες και ευαισθησίες και αναζητούσε μια ντούρα αριστερή πολιτική, με το ΚΚΕ να τον “κρατάει” στα τυχόν παραστρατήματα, όπως λέγανε τότε?
          Συμβόλαιο με την αστική τάξη εκτελούσε και η εμπλοκή του ΚΚΕ, ήταν ίσως ο μοναδικός όρος που δεν κατάφερε να τηρήσει.
          Αν το είχε πετύχει, θα ήταν το απόλυτο πουλέν της αστικής τάξης! Όχι ότι τώρα δεν είναι, αλλά την αποτυχία του να διπλαρώσει το ΚΚΕ, η αστική τάξη του την έχει κρατήσει.

        16. Τ.Κ

          Βρε τι ακούμε εδωπέρα ότι το αντίπαλο δέος της αστικής τάξης…είναι ένα κόμμα της αστικής τάξης που παλεύει για να υπονομεύσει,να εκφυλίσει και να διαλύσει τους αγώνες ,όπως έγινε και φέτος αλλά και πέρσι με τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς.Όπως έγινε και στους αγώνες του 2010-12 όπου μαζί με τον Σύριζα έκαναν συμβολικές διαμαρτυρίες και για την αποκλιμάκωση του αγώνα έβαλαν θέμα εκλογών.Όλα τα κεντρώα κόμματα την ίδια τακτική ακολουθούν,μετέχουν στους απεργιακούς αγώνες με σκοπό να τους ελέγξουν,να τους εκφυλίσουν και μετά να πουν δεν γίνεται τίποτε η μόνη λύση είναι να μας ψηφίσετε στις εκλογές,αυτά έκανε το ΠΑΣΟΚ ,αυτά έκανε και ο Σύριζα ,αυτά κάνει και ο Περισσός.

        17. Κώστας

          σίγουρα όχι σε ένα κόμμα που λέει πως τα μνημόνια μας γλιτώνουν από τα χειρότερα.

          να δεις θα οφείλεται στις ταξικές αγωνιστικές αντιιμπεριαλιστικές παραδόσεις της αριστεράς, του κομμουνιστικού κινήματος και του εργατικού κινήματος που ποτέ δεν είπαν ότι “η αστική ιμπεριαλιστική επίθεση μας γλιτώνει από τα χειρότερα”

          Κώστας

        18. ανταρσυος

          λαθραναγνώστη, ΠΟΥ τα είδες αυτά που περιγράφεις; Ειδικά την τελευταία δεκαετία το ΚΚΕ είναι γενικώς εξαφανιζόλ από διάφορα λαϊκά κινήματα (δεκεμβρης ’08, συλλογικότητες κατοίκων γειτονιάς και κινήματα όπως στις Σκουριές, στην Κερατέα, εργατικά εγχειρήματα τύπου ΒΙΟΜΕ, πλατείε΄ς κλπ).

        19. Κώστας

          Ηλία ακριβώς επειδή δεν υπάρχει εθνική αστική τάξη (που καλωσορίζουμε το ΚΚΕ σε μια φραστική μόνο πρόοδο το ότι το συνειδητοποίησε μετά από δεκαετίες, αλλά δεν σημαίνει ότι η Ελλαδα είναι …ιμπεριαλιστική, άρα μια τρύπα στο νερό, εναλλαγή δεξιού-αριστερού οποσρτουνισμού) πρέπει να βγούμε από ευρώ και ΕΕ κάτω από λαική πρωτοβουλία. Το να βγούμε σαν … ατύχημα που προτείνεις είναι σαν να προτείνει το ΚΚΕ το 1922 ότι καλώς πάμε στην εκστρατεία για να χάσουμε, να καταρρεύσει το κράτος και να γίνει επανάσταση. Ε δεν γίνονται με αστικά ή ενδοιμπεριαλιστικά ατυχήματα οι επαναστάσεις ή με αυτοματισμό της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων. Καλά θα ήταν να ισχύει αυτός ο εύκολος δρόμος Ηλία.

          Κώστας

        20. Κώστας

          Ηλία για να κρίνεις τις πολιτικές θέσεις μιας οργάνωσης, πρέπει πρώτα να τις κατανοήσεις. Αν δεν γίνει αυτό, τότε καταλήγεις σε επιχειρήματα που φανερώνουν σύγχυση όπως δείχνουν όχι μόνο τα δικά σου επιχειρήματα, αλλά τα επιχειρήματα που διαβάζουμε τόσο καιρό στο ριζοσπάστη και σε άλλα μέσα που πρόσκεινται στο ΚΚΕ(φυσικά εκει δεν υπάρχει μόνο σύγχυση, υπάρχει και δόλος με στόχο τη διαστρέβλωση των θέσεων του ΝΑΡ).
          Για παράδειγμα ο “αντικαπιταλισμός” σαν προσδιορισμός δεν λέει απο μόνος του τίποτα (πόσες ρεφορμιστές οργανώσεις τον χρησιμοποιούν άλλωστε), αλλά όταν εντάσσεται σε μια συνολική προγραμματική-επιστημονική/μαρξιστική τοποθέτηση μιας οργάνωσης (που να εξηγεί δηλαδή για ποιον καπιταλισμό μιλάμε, ποιά ειναι τα χαρακτηριστικά του, ποιά η θέση της Ελλάδας σε αυτόν, τι μορφή παίρνει η αντίθεση κεφαλαίου-εργασία εγχώρια και πανευρωπαικά, ποιό είναι το επαναστατικό υποκείμενο, ποιός ο ρόλος του, με τι πρόγραμμα και με ποιά τακτική κλπ) τότε λαμβάνει και ουσιαστικά χαρακτηριστικά.

          Το ΝΑΡ λέει “αντικαπιταλιστική έξοδος από την ΕΕ” ως σημαντική πτυχή ενός ενιαίου και αναπόσπατου προγράμματος που στόχο έχει να απαντήσει στο πώς θα ζήσει η εργατική τάξη στο σήμερα και ταυτόχρονα συγκρούεται με την αστική στρατηγική εν συνόλω, φέρνοντας το ζήτημα της εξουσίας στην ημερήσια διάταξη.Το πρόγραμμα αυτό φίλε μου, δεν είναι έμπνευση κάποιων πεφωτισμένων, είναι η απάντηση στο πώς μπορεί να ζήσει ο λαός. Το ζήτημα της εξουσίας έρχεται ως αποτέλεσμα της πάλης του οργανωμένου λάου για την επιβολή των άμεσων αναγκών του, άρα για την επιβολή της “καρδίας” του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Συνεπώς δεν έρχεται ως κάτι αφηρημένο που θα πέσει “από τον ουρανό”, όπως το αντιλαμβάνεται ο δογματικός μαρξισμός του ΚΚΕ.

          Κάποια στιγμή πρέπει κάποιος από το ΚΚΕ να μας απαντήσει ποία είναι αυτή η “εθνική αστική τάξη” στην Ελλάδα που στοχεύει να μας βγάλει από την ΕΕ προκειμένου να τα βρούμε με άλλον σύμμαχο. Ζητάμε όμως, συγκεκριμένη απάντηση για τα τμήματα του κεφαλαίου που το θέλουν αυτο, όχι μια αφηρημένη απάντηση για το αν δυνητικά, κάπου,κάποτε και υπό κάποιες προυποθέσεις θα μπορούσε να γίνει. Αυτό δεν είναι επιστημονική απάντηση.
          Αν δεν μπορείτε να μας απαντήσετε σε αυτό, τότε μάλλον όλο το “παραμύθι” που έχετε στήσει το ζήτημα της εξόδου από την ΕΕ δεν έχει δράκο και ίσως να πρέπει κάποια στιγμή να βγείτε και να το παραδεχτείτε

  6. Τ.Κ

    Τώρα εσείς πάτε να κάνετε κριτική στις εκάστοτε παπάρες που εκσφενδονίζει ο Κουτσούμπας,οι οποίες πράγματι δεν αποδόθηκαν σωστά στη συγκεκριμένη περίπτωση.Κριτικάρετε τα λόγια του αέρα και δεν κοιτάτε την πρακτική του συγκεκριμένου κόμματος,διαβάστε Ριζ. 4/2/17 για συμβολικές καταλήψεις δρόμων απ’ τους αγρότες.Όλα είναι συμβολικά από ένα κόμμα που είναι βασικός πυλώνας υπεράσπισης του καπιταλιστικού συστήματος.Θα φτάσουν στη λαική εξουσία μέσα από συμβολικούς αγώνες και προβοκάροντας κάθε μεγάλο αγώνα,αυτό είναι για να γελάνε και τα μικρά παιδιά.Το πρόγραμμα και η τακτική τους τους αναδεικνύουν σαν ένα κόμμα της αστικής τάξης.Ένα κόμμα που είναι συνυπεύθυνο για την πτώση και την κατάντια του εργατικού κινήματος,όπως συνυπεύθυνοι είναι κι’ αυτοί που διέδιδαν αυταπάτες αποκρύπτοντας την αστική φύση ή συνεργαζόμενοι με τον Συριζα.

    Reply
  7. ΓΚ1

    Ο μισος Περισσος μετακομισε στην ‘Παντιερα’ βλεπω…Ενοχληθηκαν τα παιδια,βεβαια αυτοι εχουν το δικαιωμα να βριζουν και να στοχοποιουν κοσμο και οργανωσεις με κεντρικα αρθρα στον Ριζοσπαστη ή στο portal του 902.Οι υπολοιποι απαγορευεται να εκφερουν αποψη,κριτικη κλπ
    Υ.γ.: Σεβαστειτε τουλαχιστον το γεγονος οτι το παρον blog δημοσιευει τα (εως και ερειστικα) σχολια σας,σε αντιθεση με τα φιλα προσκειμενα σε εσας blog που εαν αν δεν συμφωνεις μαζι τους,ειτε σε καθιβριζουν ειτε σε μπλοκαρουν απ’τα σχολια.

    Reply
  8. ανταρσυος

    Ο ΚΩΣΤΑΣ ονειρεύεται νέο ΣΥΡΙΖΑ ΝΟ2 με τις θέσεις που γράφει στα σχόλιά του. Η ΛΑΕ τόσο ως έμψυχο στελεχιακό δυνα,ικό όσο και ως θέσεις, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ νο2. Λέει ψέμματα η ΛΑΕ όταν αποσυνδέει το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ με το αντίστοιχο της ΕΕ. Διότι έξοδος της χώρας από το ευρώ, σημαίνει πολύ απλά, η ΛΑΕ στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειρίζεται τον ελληνικό καπιταλισμό ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ. Δεν σφάξανε Κώστα, ξανα-ξεφτιλίσου μόνος σου, στο ξανάπα.

    Από την άλλη μεριά, το ΚΚΕ , στο όνομα του σοσιαλισμού. ΑΚΥΡΩΝΕΙ τα αναγκαία βήματα για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Και έτσι, τον παραπέμπει στις καλένδες, δλδ στο αστρικό υπερπέραν.

    Ο κόσμος δεν θα αποδεχθεί τον σοσιαλισμό εκ των προτέρων δυστυχώς. Ο πολύς κόσμος, θα αποδεχθεί τον σοσιαλισμό και την εργατική εξουσία/δημοκρατία, επειδή ο καπιταλισμός (τον οποίον σήμερα αποδέχεται, ή έστω τον θεωρεί ως φυσικό και αιώνιο), ΔΕΝ θα μπορεί/θέλει να λύσει βασικά ζητήματα επιβίωσης και αξιοπρέπειας.

    Reply
    1. Κώστας

      πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη σου ΑΝΤΑΡΣΥΕ ότι η έξοδος από ευρώ-ΕΕ είναι ΣΥΡΙΖΑ 2 μόνο που είναι η άποψη του ΚΚΕ, δεν χρειάζονται αντίγραφα, αρκετή ζημιά κάνει η αυθεντική εκδοχή

      Κώστας

      Reply
      1. lathranagnostis

        Το ΚΚΕ βάζει σαν προϋπόθεση ΚΑΙ την κατοχή των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.