.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Έφυγε από την ζωή ο αγωνιστής της αριστεράς Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος [Upd]


Ανακοίνωση ΚΚΕ (μ-λ)

[Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1, ΣΤΙΣ 2:00 μ.μ., ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ]

Έφυγε σήμερα 23-1-2017, από τη ζωή ο σύντροφος μας Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος. Μας φαίνεται απίστευτο -παρόλο που χρόνια τώρα έδινε πολλαπλές μάχες καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας- γιατί ο σύντροφος Γρηγόρης ήταν για όλους όσους τον ήξεραν σύμβολο της ζωντάνιας, της μαχητικότητας, της αισιοδοξίας. Και γι’ αυτό η οδύνη μας για το θάνατό του είναι απέραντη.

Γεννημένος στις 11 Φλεβάρη του 1945 από μια φτωχή αγροτική οικογένεια στην Πλάτη της Μεσσηνίας, όρμηξε στη ζωή γεμάτος ενθουσιασμό, κόντρα στα πολλά βάσανα που αντιμετώπιζε και από πολύ νωρίς εμπνεύστηκε και κερδήθηκε από τις επαναστατικές κομμουνιστικές ιδέες. Με αυτές μορφώθηκε και σε αυτές αφοσιώθηκε και αφιέρωσε όλη τη ζωή του και την πολύμορφη δράση του και πάλη του. Λίγο πριν τη δικτατορία πάει στον Καναδά όπου αγωνίζεται και πρωτοστατεί στις γραμμές του ΑΜΕΕ. Επιστρέφει με τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα και με την πάλη του στα πλαίσια του ΚΚΕ(μ-λ), διαμορφώνεται σε εργατικό και πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής. Είναι από τα πολύ λιγοστά στελέχη της Κεντρική Επιτροπής που την περίοδο 1980-82, δίνουν τη μάχη ενάντια στη διάλυση και στη συνέχεια έχει καθοριστική, ηγετική συμμετοχή στην ανασυγκρότηση του. Σε όλα τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα ο Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος υπήρξε ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης μας, αγκωνάρι της υπόστασης της και της πάλης της με πολύπλευρη προσφορά.

Ο σύντροφος μας Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος ήταν ο αγαπημένος, ο λατρεμένος όλων των μελών και στελεχών της Οργάνωσης. Γιατί η καθοδηγητική του προσφορά ήταν πάντα ενωμένη και αξεδιάλυτη με την εργατική του στόφα, τη βαθιά λαϊκότητα του. Γιατί κάθε στιγμή ήταν παρών ο επαναστατικός διεθνισμός του, η πολιτική και πρακτική του έγνοια για τα προβλήματα και τους αγώνες των λαών σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό κιόλας αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε πολύ από τους συντρόφους κομμάτων και οργανώσεων σε όλο τον πλανήτη τον οποίο διέτρεχε για τις διεθνείς συναντήσεις για λογαριασμό της Οργάνωσης μας. Ξεχωριστή ωστόσο ήταν και είναι η εκτίμηση και η αγάπη με την οποία τον περιέβαλλαν οι σύντροφοι του TKP/ML με τους οποίους ο σύντροφος μας είχε αναπτύξει στενή και πολύχ
ρονη σχέση στηρίζοντας τους στις πολύ δύσκολες και άγριες συνθήκες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν. Ακόμα και τώρα, λίγους μήνες πριν το θάνατο του και με την υγεία του σε πολύ κακή κατάσταση, πήγε και ξαναπήγε στο Μόναχο για να σταθεί δίπλα στους δικαζόμενους Τούρκους επαναστάτες κομμουνιστές. Την ίδια εκτίμηση και το ίδιο κύρος κέρδισε και απολάμβανε ο σύντροφος μας Γρηγόρης από όλα τα στελέχη και μέλη των Οργανώσεων στην Ελλάδα, με τις οποίες συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στα πλαίσια της Κοινής Δράσης που τόσο σταθερά και επίμονα ο ίδιος υπηρέτησε. Και την πιο ειλικρινή αγάπη και εκτίμηση είχε και από κάθε λαϊκό άνθρωπο, από κάθε εργαζόμενο και νεολαίο με τον οποίο συμπορεύτηκε και συναναστράφηκε.

Στις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ο σύντροφος μας Γρηγόρης έμενε αμετάπειστος για τη δύναμη των λαϊκών μαζών και υπεράσπιζε σε κάθε ευκαιρία την επαναστατική προοπτική τους. Πρωτοπόρος επαναστάτης κομμουνιστής, χωρίς ψευδαισθήσεις για την κατάσταση και τις απαιτήσεις της, αλλά και χωρίς κανένα ίχνος προσαρμογής στην αρνητική αυτή κατάσταση.

Ο σύντροφος μας ο Γρηγόρης ήταν και είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για όσα μπορεί να χτίσει και να φέρει το κομμουνιστικό κίνημα στο οποίο αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Γι’ αυτό θα είναι πάντα εδώ, πάντα μαζί μας, σημαία και παρακαταθήκη για την Οργάνωση μας, για όλους που βρέθηκαν δίπλα του και είχαν την τύχη να μοιραστούν τον πλούτο του μυαλού και της καρδιάς του.

Αθήνα 23-1 -2017

Το Καθοδηγητικό Όργανο του ΚΚΕ(μ-λ)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ανακοίνωση της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Για το θάνατο του συντρόφου Γρηγόρη Κωνσταντόπουλου

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ν.Κ.Α. εκφράζουν τα θερμά και ειλικρινή συντροφικά συλλυπητήρια για την απώλεια του συντρόφου Γρηγόρη Κωνσταντόπουλου, στελέχους του Κ.Κ.Ε. (μ-λ).

Ο σύντροφος Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού μας, άξιο τέκνο και μαχητής του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος για όλη του τη ζωή. Τον γνωρίσαμε και μας συνέδεσαν αγωνιστικοί και συντροφικοί δεσμοί στην κοινή μετωπική προσπάθεια της «Μαχόμενης Αριστεράς», αλλά και σε δεκάδες πρωτοβουλίες, συσκέψεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις οποίες ο Γρηγόρης, υπέρμαχος της κοινής δράσης των μαχόμενων δυνάμεων, συνέβαλε αποφασιστικά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι υπήρξε αγαπημένος σύντροφος όλων των αγωνιστών και των συλλογικοτήτων της επαναστατικής αριστεράς, γιατί με την σταθερότητα του στις αρχές, την αποφασιστική στάση του στις δύσκολες στιγμές, την σεμνότητα και το ήθος του, ήταν πάντα πραγματικός συναγωνιστής στο μεγάλο ταξίδι της επαναστατικής απελευθέρωσης της κοινωνίας από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού και καπιταλισμού. Σφράγισε και αυτός, όπως και άλλοι σύντροφοι που έφυγαν πρόσφατα, μια γενιά αγωνιστών που στάθηκαν σε δύσκολες στιγμές και συνέβαλλαν ουσιαστικά στην ύπαρξη μιας κομμουνιστικής αριστεράς ασυμβίβαστης και επαναστατικής. Κι είναι σημαντικό, πως στις πιο δύσκολες στροφές της ταξικής πάλης, ο σύντροφος Γρηγόρης ήταν μεταξύ εκείνων που κράτησαν όρθια τη σημαία της αυτοτέλειας της επαναστατικής κομμουνιστικής Αριστεράς, όσο και της κοινής δράσης και παρέμβασης. Παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που είχαμε, ο σύντροφος Γρηγόρης συζητούσε, έκρινε, τοποθετούνταν και δρούσε πάντα με συντροφικό και βαθιά λαϊκό επαναστατικό πολιτισμό.

Η απώλειά του είναι μεγάλη για όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης επαναστατικής αριστεράς και το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Θα τον έχουμε μαζί μας στους αγώνες του σήμερα και του αύριο, αναγνωρίζοντας την προσφορά του και νιώθοντας τυχεροί που βαδίσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί του.

Στους συντρόφους του ΚΚΕ (μ-λ) και στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας.

Αντίο μαχητή σύντροφε Γρηγόρη!

Η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Αθήνα, 23/1/2017

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Μ-Λ ΚΚΕ: Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος, τη Δευτέρα 23 Γενάρη, ένας ακατάβλητος προλετάριος κομμουνιστής, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ).

Με το σ. Γρηγόρη συμπορευτήκαμε για πολλές δεκαετίες στους μεγάλους αγώνες του λαού μας ενάντια στους ξένους και ντόπιους δυνάστες για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία, το Σοσιαλισμό. Στην ανειρήνευτη πάλη για τη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης και τα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος. Στην αδιάκοπη πάλη για την υπεράσπιση και την αναγέννηση των επαναστατικών ιδεών του κομμουνιστικού κινήματος σε αντιπαράθεση με τον αντεπαναστατικό ρεβιζιονισμό που οδήγησε στην παλινόρθωση του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και στον εκφυλισμό το παγκόσμιο κομμουνισιτκό κίνημα.

Ο σ. Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος σαν ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε δραστήρια στην πολιτική πάλη του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος μέχρι την τελευταία του πνοή παρά τα μεγάλα προβλήματα υγείας που τον βασάνιζαν για χρόνια. Η τελευταία δημόσια συνάντησή μας μαζί του ήταν στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την έκδοση της «Αναγέννησης» που συνδιοργάνωσαν οι εφημερίδες του Μ-Λ ΚΚΕ και του ΚΚΕ(μ-λ), ο «Λαϊκός Δρόμος» και η «Προλεταριακή Σημαία» και στην οποία εκφώνησε μια σημαντική ομιλία εκ μέρους της οργάνωσής του.

Η ευγενική προλεταριακή μορφή του σ. Γρηγόρη «φεύγει» αλλά αφήνει πίσω της μια πλούσια επαναστατική παρακαταθήκη. Σίγουρα ο σ. Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του ΚΚΕ(μ-λ) και του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας, τις τελευταίες δεκαετίες. Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα τον τιμούμε.

Η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει, για την οδυνηρή απώλεια του σ. Γρηγόρη, θερμά συλληπητήρια στον αδερφό του σ. Στάθη, στην οργάνωσή του, το ΚΚΕ(μ-λ) και σ’ όλους τους δικούς του.

Ο αγώνας στον οποίο ο Γρηγόρης αφιέρωσε τη ζωή του και οι μεγάλοι σκοποί τους οποίους υπηρέτησε ως το τέλος του με επαναστατική προσήλωση και ανιδιοτέλεια, είμαστε βέβαιοι πως θα προχωρήσουν και θα δικαιωθούν.

Η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

23 Γενάρη 2017

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΕΕΚ: Έφυγε από την ζωή ο σύντροφος Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος

Το ΕΕΚ με βαθειά οδύνη πληροφορήθηκε, μαζί με όλο το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, τον θάνατο του συντρόφου Γρηγόρη Κωνστανταντόπουλου και εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους συντρόφους του, στο ΚΚΕ (μ-λ) και στην οικογένεια του.

Ο συν. Γρηγόρης άφησε την τελευταία πνοή του, την Δευτέρα 23 του Γενάρη, μετά από μακροχρόνια πάλη με την ασθένειά του, δίνοντας και αυτήν την μάχη με τον ίδιο τρόπο που πάλευε σε όλη του ζωή του, με ΘΑΡΡΟΣ και ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ, στην πρώτη γραμμή της πολιτικής πάλης για τον κομμουνισμό.

Ο συν. Γρηγόρης, από μικρός στρατεύτηκε στην πάλη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και του καταπιεσμένου λαού, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ (μ-λ), μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν πάντοτε ένας ασυμβίστατος κομμουνιστής αγωνιστής, που έδωσε τα πάντα για τις ιδέες στις οποίες στρατεύτηκε. Συγχρόνως ήταν ανοιχτός σε κάθε αγωνιστή, έτοιμος να συζητήσει και οργανώσει την κοινή πάλη με άλλες δυνάμεις του επαναστατικού κινήματος.

Με τον συν. Γρηγόρη και το ΚΚΕ (μ-λ), το ΕΕΚ, βρέθηκε μαζί σε πολλές κοινές δράσεις τα τελευταία 30 χρόνια, ιδιαίτερα από την περίοδο του μετωπικού σχήματος της «Μαχόμενης Αριστεράς». Από την εποχή εκείνη γνωρίσαμε από κοντά τον συν. Γρηγόρη και πολλοί από εμάς διατήρησαν θερμές συντροφικές και φιλικές σχέσεις με αμοιβαίο αλληλοσεβασμό μέχρι το τέλος της ζωής του. Είχες να κάνεις με ένα σύντροφο που ήταν έτοιμος να συζητήσει και να ακούσει με προσοχή, να βρει μια κοινή βάση πάλης χωρίς να κάνει σκόντο στις ιδέες του. Σε κάθε συμφωνία για κοινή δράση στην ταξική πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, είμασταν σίγουροι ότι θα ήταν συνεπής μέχρι τέλους.

Αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του τον επαναστάτη κομμουνιστή που πάλευε, σε όλη του την ζωή για την προοπτική της επανάστασης χωρίς καμία παραχώρηση στον ταξικό εχθρό.
Θα ζεις πάντα στους αγώνες των εργατών και του λαού σύντροφε κομμουνιστή Γρηγόρη!

Eργατικό Eπαναστατικό Kόμμα
24 Ιανουαρίου 2017

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αντίο σύντροφε Γρηγόρη!

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε για τη σημαντική απώλεια του συντρόφου Γρηγόρη Κωνσταντόπουλου.

Στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ) και του ΑΜΕΕ, αφιέρωσε τη ζωή του ως το τέλος με ευθύνη και μαχητικότητα στις ιδέες της επανάστασης και της κομμουνιστικής προοπτικής.
Αγωνίστηκε ενάντια στις αντιδραστικές επιλογές που προωθεί το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός που διαλύουν ολόκληρους λαούς για την κερδοφορία τους.
Αγαπημένος σύντροφος και φίλος, γνήσιος λαϊκός αγωνιστής, αφοσιωμένος στις ιδέες του, στην οργάνωσή του, στο εργατικό και λαϊκό κίνημα της χώρας μας. Υπηρέτησε και προώθησε την Κοινή Δράση. Πάσχιζε για την ενότητα όπως απέδειξε με την στάση του στο κίνημα, με την συμβολή του και στην “Μαχόμενη Αριστερά”.

Αναζητούσε και πάλευε για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού και επαναστατικού κινήματος και της ενότητάς του, τους δρόμους  ώστε οι εργαζόμενοι στον τόπο μας και διεθνώς να διοικούν και να ελέγχουν την παραγωγή, να έχουν αυτοί αντί για μια χούφτα πλουτοκρατών στα χέρια τους την εξουσία.

Αγωνιστής μέχρι τέλους. Κι ήταν αυτό η δύναμή του κι είναι αυτή η δύναμη που φοβούνται! Ο σύντροφος Γρηγόρης, μας αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη τον ακέραιό του χαρακτήρα, την ευγένειά του, τους κοινούς μας βηματισμούς με τους συντρόφους που αφήνει πίσω του για το δυνάμωμα της κοινής μας υπόθεσης.
Θά ’σαι μαζί μας στους αγώνες που έρχονται!

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους του.

Αντίο σύντροφε Γρηγόρη!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΟΚΔΕ: Έφυγε από κοντά μας ο σύντροφος Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 72 χρόνων ο αγωνιστής και ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ), σ. Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος.

Ο σ. Γρηγόρης μέχρι την τελευταία του πνοή του, την Δευτέρα 23 του Γενάρη 2017, αγωνιζόταν για την υπόθεση της εργατικής τάξης και του κομμουνισμού. Από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του εργατικού κινήματος και δεν έπαψε να τις υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση, πάντοτε στις πρώτες γραμμές και για πάνω από 50 χρόνια, τα περισσότερα από αυτά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ(μ-λ).

Η ΟΚΔΕ γνώρισε τον σ. Γρηγόρη από πολύ κοντά, μέσα από τους αγώνες του εργατικού κινήματος, μέσα από τους κοινούς αγώνες στα διάφορα κινήματα, μέσα από τις αγωνίες για την πορεία του επαναστατικού κινήματος στις καλές και στις κακές στιγμές. Ο σ. Γρηγόρης γνώστης της ιστορίας του εργατικού και λαϊκού κινήματος και με βαθιά πίστη στην τελική νίκη του κομμουνισμού, πάντοτε έλεγε με θάρρος τις απόψεις του, αλλά και πάντοτε άκουγε με προσοχή το συνομιλητή του από όπου και αν προέρχονταν.

Ο θάνατός του σ. Γρηγόρη είναι μια μεγάλη απώλεια για το εργατικό και λαϊκό κίνημα σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, όπου οι δυνάμεις της αντίδρασης επιτίθενται με απίστευτη σκληρότητα για να ξεθεμελιώσουν κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα.

Η ΟΚΔΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον σ. Γρηγόρη Κωνσταντόπουλο που φεύγει τόσο άδικα και τόσο νωρίς από κοντά μας. Μας αφήνει όμως σαν ενθύμιο και παρακαταθήκη τους κοινούς μας αγώνες για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και για το Σοσιαλισμό. Ο σ. Γρήγορης ήταν ένας αγωνιστής με σπάνιο ήθος, με εντιμότητα, αγωνιστικότητα και αδάμαστη πίστη τόσο πολύτιμα και σημαντικά στην εποχή μας. Ας είσαι όμως βέβαιος ότι οι αρχές και ιδέες για τις οποίες πάλεψες σ’ όλη σου τη ζωή είναι αποτυπωμένες στους συντρόφους σου και χαραγμένες στο κίνημα και σίγουρα θα αποτελέσουν φάρο για τους νέους αγωνιστές.

Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στην οικογένειά του, στους συντρόφους του και στους φίλους του.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ανακοίνωση Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας για το θάνατο του συντρόφου Γρηγόρη Κωνσταντόπουλου

Με οδύνη, αποχαιρετάμε το σύντροφο Γρηγόρη Κωνσταντόπουλο που έφυγε από κοντά μας τη Δευτέρα 23 του Γενάρη.

Έφυγε από κοντά μας ένας σύντροφος πολύτιμος για το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα αλλά και για τη Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία.

Ο σύντροφος Γρηγόρης ήταν ένας γνήσιος λαϊκός άνθρωπος, ένας ακούραστος αγωνιστής και κομμουνιστής, με ιστορική προσφορά στο κίνημα. Όλη του τη ζωή την αφιέρωσε στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, για μια καλλίτερη ζωή για το λαό και τους εργαζόμενους, χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, εξάρτηση, αδικία και πολέμους.

Η απώλεια τέτοιων ανθρώπων κάνει το λαό μας και το κίνημα, πραγματικά φτωχότερους.

Καλό ταξίδι σύντροφε Γρηγόρη, θα ζεις για πάντα στους αγώνες του λαού μας!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 TKP/ML: Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του για τον θάνατο του σ. Γρηγόρη Κωνσταντόπουλου

ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ!

ΧΑΣΑΜΕ ΕΝΑΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ) ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ!

Στις 23 Γενάρη χάσαμε τον έλληνα κομμουνιστή Γρηγόρη Κωνσταντόπουλο, τον αδάμαστο υπερασπιστή του κομμουνισμού, τον άνθρωπο της διεθνούς προλεταριακής υπόθεσης, από τους καθοδηγητές του ΚΚΕ(μ-λ), ένα επίτιμο μέλος του κόμματός μας, του TKP/ML.

Ο Γρηγόρης γεννημένος το 1945, από τα νεανικά του χρόνια ακόμη, ρίχνεται στην μάχη της επανάστασης και του κομμουνισμού και μέχρι την τελευταία του πνοή συνέχισε αυτήν την πολιτική μάχη για τα συμφέροντα της κομμουνιστικής υπόθεσης. Από την δεκαετία του 1960 υπερασπίστηκε την κόκκινη σημαία που άνοιξε ο Μάο ενάντια στον σοβιετικό ρεβιζιονισμό. Εμπνεύστηκε ιδεολογικά και πολιτικά και έγινε ένας από τους καλύτερους μαθητές των διδαγμάτων της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης. Την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, για ένα περίπου χρόνο πάλεψε σε παράνομες συνθήκες και στην συνέχεια συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα σαν πολιτικός πρόσφυγας στον Καναδά μέχρι την κατάρρευση του φασιστικού καθεστώτος.

Στον αγώνα για την κομμουνιστική υπόθεση είχε αδιάκοπη συμμετοχή. Μέχρι τον θάνατο του ήταν οργανωμένος στο ΚΚΕ(μ-λ) και ήταν ένα από τα καθοδηγητικά στελέχη του. Τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας δεν τον εμπόδισαν να συμμετέχει στον αγώνα. Υπηρέτησε το κόμμα του, την ταξική πάλη στην Ελλάδα και το διεθνές προλεταριάτο μέχρι την τελευταία του πνοή. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας του δεν βοηθούσε, δεν παραμέλησε την θεωρητική και πολιτική δουλειά. Και όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο η μόνη ανησυχία του ήταν ότι δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο του. Ο θάνατος γι’ αυτόν ήταν μόνο ο φόβος μην μείνει ανολοκλήρωτη η προσπάθεια του. Σε οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις κατάφερε να αποδείξει ότι ήταν κομμουνιστής με την ουσιαστική έννοια της λέξης.

Ο Γρηγόρης ήταν «ο μπαμπάς Γρηγόρης» του κόμματός μας. Από το 1983 ήρθε σε επαφή με το κόμμα μας. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων με το αδελφό κόμμα, το ΚΚΕ(μ-λ). Προσπάθησε να βοηθήσει εκατοντάδες στελέχη και αγωνιστές του κόμματός μας στην πολιτική προσφυγιά. Το ΚΚΕ(μ-λ) με πρωταγωνιστή τον σ. Γρηγόρη συνεχίζει να δίνει την ηθική και πολιτική υποστήριξη στο κόμμα μας και σε όλα τα επαναστατικά κινήματα και τους πολιτικούς πρόσφυγες. Στις πιο δύσκολες περιόδους λειτούργησε σαν ένα ενεργό μέλος του κόμματός μας, υπερασπίστηκε το κόμμα μας σαν δικό του κόμμα. Κάθε μέλος που έτυχε να τον γνωρίσει βίωσε κοντά του τις πιο δυνατές, τις πιο χαρακτηριστικές, τις πιο ειλικρινείς σχέσεις συντροφικότητας. Στο κόμμα μας δεν πρόσφερε μόνο τον κόπο του, πρόσφερε την ψυχή και την καρδιά του. Ήταν τόσο συντροφικός που έλεγε «το TKP/ML μερικές φορές είναι για μένα πιο σημαντικό από το ΚΚΕ(μ-λ). Επειδή είδα μάρτυρες, κρατούμενους, είδα να επαναστατούν κάτω από τις βαριές συνθήκες. Η σχέση μου με το TKP/ML γίνεται πιο πολύτιμη, από την απώλεια των συντρόφων μου μέσα στην αγώνα».

Στο 7ο συνέδριο του κόμματός μας κάναμε τον Γρηγόρη επίτιμο μέλος του κόμματός μας εξ αιτίας αυτής της βαθιά ριζωμένης πολιτικής σχέσης. Με αυτή την ιδιότητα σε κάθε πρόβλημα του κόμματός μας έδινε την γνώμη του. Η προσέγγισή του απέναντι στα ιδεολογικά και πολιτικά προβλήματα και τα λάθη του κόμματός μας, ήταν συντροφική και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα.

Τελευταία, απέναντι στις διώξεις και την δίκη στην Γερμανία τον Απρίλη του 2015 στάθηκε με την ίδια ευαισθησία και την νιότη που τον διέκρινε. Στην αποτελεσματική και δυναμική διεθνιστική εκστρατεία που αναπτύχθηκε από το ΚΚΕ(μ-λ) έπαιξε σημαντικό ρόλο παρά την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του. Μιλώντας για τους συντρόφους που συνελήφθησαν υποστήριζε ότι η επίθεση αυτή είναι επίθεση που κατευθύνεται συνολικά ενάντια στην κομμουνιστική υπόθεση. Μαζί με το κόμμα του πέτυχαν την πιο αποτελεσματική και δυναμική καμπάνια σε διεθνές επίπεδο. Ακόμα και τότε που σχεδόν δεν μπορούσε να περπατήσει στα τέλη του 2016, πήγε δυο φορές στο δικαστήριο στο Μόναχο λέγοντας: «θέλω να δω τους συντρόφους μου, ίσως τονωθεί το ηθικό τους που θα με δουν». Έτσι αντιλαμβάνονταν και έδινε νόημα στην συντροφικότητα.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος ήταν ένας άξιος ηγέτης του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κινήματος. Κατείχε μια ειδική και σεβαστή θέση μέσα στο Ελληνικό επαναστατικό και αριστερό κίνημα. Χάσαμε έναν μεγάλο κομμουνιστή. Ο πόνος μας, η θλίψη μας και η στενοχώρια μας είναι βαθιά. Χάσαμε ένα γενναίο και μοναδικό επίτιμο μέλος του κόμματός μας. Αυτόν που κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την κομμουνιστική ταυτότητα σε κάθε κατάσταση με το 50χρονο αγώνα του. Πάλεψε για την αναγκαιότητα της οργάνωσης και της επιτυχίας του αγώνα για τον Κομμουνισμό και την Επανάσταση ενάντια στην ήττα. Στην ζωή του δεν υπήρχε κούραση, απογοήτευση η απελπισία.

Ο αγώνας του είναι αγώνας μας. Ήταν ένας ατρόμητος μαχητής του κομμουνισμού, ένας στρατιώτης της ταξικής πάλης μέχρι την τελευταία του πνοή και ταυτόχρονα ένας από τους καλύτερους υποστηρικτές και οργανωτές της διεθνούς αλληλεγγύης. Κοιμήσου ήσυχα αγαπημένε σύντροφε. Οι ελπίδες σου και τα ιδανικά σου θα αγκαλιάσουν οπωσδήποτε το μέλλον !

23 Ιανουαρίου 2017
Η Κεντρική Επιτροπή του TKP/ML

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 Συλλυπητήριο μήνυμα της ΛΑ.Ε. για την απώλεια του Γρηγόρη Κωνσταντόπουλου

Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, ο Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ). Ο Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος ήταν ένας γνήσιος λαϊκός αγωνιστής, ο οποίος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του εργατικού, κομμουνιστικού και επαναστατικού κινήματος.

Η ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συντρόφους και τους οικείους του.

Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.

25/1/2017

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 ΕΚΚΕ: Καλό ταξίδι σύντροφε Γρηγόρη!

Ως ΕΚΚΕ εκφράζουμε την αμέριστη θλίψη μας, για την απώλεια του συντρόφου Γρηγόρη Κωνσταντόπουλου, ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ(μ-λ).

Ο σ. Γρηγόρης εμπνεύστηκε από την κομμουνιστική φλόγα της Οκτωβριανής και της Πολιτιστικής Επανάστασης και συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του μαρξιστικού- λενινιστικού ρεύματος της χώρας μας.

Οι οργανώσεις μας βρέθηκαν κοντά σε όλους τους ταξικούς αγώνες και τις ιστορικές καμπές των τελευταίων 5 δεκαετιών. Γνωριστήκαμε τα αμήχανα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Έκτοτε βρεθήκαμε αμέτρητες φορές σε κοινές δράσεις και προσπάθειες ανασυγκρότησης του επαναστατικού κινήματος, με κορυφαία στιγμή την ίδρυση της “Μαχόμενης Αριστεράς”.

Ήταν πάντα εκεί, σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που ανέδειξαν μια σειρά σπουδαίων αγωνιστών του σύγχρονου ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Πάλεψε σθεναρά για τη χειραφέτηση του λαού και της εργατικής τάξης, ενάντια στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και την ντόπια αστική τάξη, αλλά και ενάντια στα ρεφορμιστικά γιατροσόφια. Δεν αρκούνταν όμως μέχρι εκεί, γι’ αυτό και έδινε βάρος στον επαναστατικό διεθνισμό, έχοντας αποκτήσει ο ίδιος σχέσεις με διάφορα μαρξιστικά- λενινιστικά εγχειρήματα και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Άνθρωπος με πολιτική οξυδέρκεια, επαναστατικό ήθος και σεμνότητα, αγαπητός σε όσους συντρόφους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους συντρόφους του από το ΚΚΕ-(μλ).

Καλό ταξίδι σύντροφε Γρηγόρη!

26/1/17

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 Συλλυπητήρια από τη ΚΟΕ

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από τη ζωή ο Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ (μ-λ).

Ο Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος ήταν ένας λαϊκός αγωνιστής, ένας άνθρωπος με σταθερές πεποιθήσεις, που πρόσφερε στο λαϊκό κίνημα σε ολόκληρη τη ζωή του.

Η ΚΟΕ εκφράζει στους οικείους του και τους συντρόφους του τα θερμά της συλλυπητήρια.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 98.33% ( 6
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.