.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


36ο συνέδριο ΓΣΕΕ: Μεγάλος κερδισμένος το κεφάλαιο και η κυβέρνηση


synedrio_gsee1Το 36o συνέδριο της ΓΣΕΕ το οποίο έλαβε τέλος με τις ψηφοφορίες για την εκλογή των νέων οργάνων, στην πραγματικότητα δεν έγινε. Οι άδειες καρέκλες, τα εκφυλιστικά φαινόμενα, οι νόθοι αντιπρόσωποι, η συναλλαγή και η εξαγορά, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του συνεδρίου. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που κυριαρχεί και αναπαράγεται στα συνέδρια της ΓΣΕΕ συμπληρώνεται τα τελευταία χρόνια από τον συνδικαλιστικό τουρισμό -αυτή τη φορά- στην Ρόδο.

Στο συνέδριο ψήφισαν 370 σύνεδροι, περίπου 50 λιγότεροι σε σχέση με το 2013. Η μείωση των συνέδρων, συγκριτικά με το προηγούμενο συνέδριο, αποδεικνύει ότι έχουν μειωθεί οι –ελάχιστοι- εργαζόμενοι που είναι στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα και που ξεπερνούν το 7%. Η νέα πλειοψηφία στην ΓΣΕΕ θα επιχειρήσει επάξια να εκπροσωπήσει, γι’ ακόμα μια φορά τα συμφέροντα των εργοδοτών και τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων μέσα στην εργατική τάξη.

Η ΠΑΣΚΕ σημείωσε πτώση σε ψήφους ενώ έχασε μια έδρα.

Οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ, στο συνέδριο συμμετείχαν σε δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια, της ΔΑΚΕ και τις «Νέας Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων» (εργοδοτικοί συνδικαλιστές κυρίως από τον χώρο των τραπεζών). Οι δυνάμεις της ΝΔ αθροιστικά αύξησαν τις δυνάμεις τους και έβγαλαν 1 έδρα παραπάνω σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο.

Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ συνεργάστηκαν σε αυτές τις αρχαιρεσίες με ένα τμήμα του ΕΜΕΙΣ υπό τον Ν. Φωτόπουλο και συγκρότησαν την Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση. Στην παράταξη αυτή συγκατοικούν οι κυβερνητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις δυνάμεις της ΛΑΕ. Στο ΜΕΤΑ συμμετέχουν επίσης και δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως εκφράζονται στην ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων, σούπερ μάρκετ κ.α. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράταξη παίζει ο Θάνος Βασιλόπουλος, γνωστός και από την ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων και ο Νίκος Φωτόπουλος.

Τα στελέχη του ΕΜΕΙΣ που δεν ακολούθησαν τον Ν. Φωτόπουλο, διατήρησαν τον τίτλο ΕΜΕΙΣ και συμμετείχαν με δικό τους ψηφοδέλτιο.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΓΣΕΕ συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ και βγήκαν δεύτερη δύναμη μετά από την διάσπαση της ΔΑΚΕ.

Η Ταξική Εργατική Κίνηση που συγκροτήθηκε από τους αντιπροσώπους της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας, της Αγωνιστικής Ενότητας ΔΕΗ και ταξικούς συνδικαλιστές, εκπροσώπησε τα ταξικά εργατικά σχήματα στον ιδιωτικό τομέα

Στο ψηφοδέλτιο της Ταξική Εργατική Συσπείρωση συμμετείχαν οι:

1. Αλεξανδρής Σαράντος – ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ)
2. Κοιλάκου Σύλβια – Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
3. Ξιφαρά Μαρία – Ε.Τ.Ε. (Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας)
4. Σταματόπουλος Αντώνης – Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ)

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου είναι τα παρακάτω

  • ΠΑΣΚΕ, 119 ψήφους και 15 έδρες (146 και 16). Ποσοστό 32,33% από 34,52%
  • ΔΑΣ, 83 ψήφους και 10 έδρες, από 94 ψήφους και 10 έδρες. Ποσοστό 22,55% από 22,22%.
  • ΔΑΚΕ, 67 ψήφους και 8 έδρες (103). Ποσοστό 18,2%.
  • Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (στηρίζεται από ΜΕΤΑ και ΕΜΕΙΣ), 53 ψήφους και 7 έδρες.
  • Νέα Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων (Νέα ΔΑΚΕ), 31 ψήφους και 4 έδρες. Ποσοστό 8,42%.
  • ΕΜΕΙΣ, 9 ψήφους και 1 έδρα. Ποσοστό 2,44%
  • Ταξική Εργατική Κίνηση, 6 ψήφους και καμιά έδρα. Ποσοστό 1,63%, (στο προηγούμενο συνέδριο η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα είχε 0,47% και 2 ψήφους).


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 7
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

22 Σχόλια στο "36ο συνέδριο ΓΣΕΕ: Μεγάλος κερδισμένος το κεφάλαιο και η κυβέρνηση"

Ανώνυμα

Χμ., μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ στο ΜΕΤΑ έτσι; Κώστα, Χρήστο Τ., τέτοιο μέτωπο θέλετε;

Κώστας

O άλλος μιλάει μόνος του, Κώστα, Χρήστο Τ, τα πετάει σε μια απέλπιδα προσπάθεια για κουβέντα, δήθεν, πάνω σε εξυπνάδες και ανακρίβειες όπως ότι η ΛΑΕ είναι στο ΜΕΤΑ

Παραμιλάει δηλ, κακό πράγμα αυτό

Κώστας

Ανώνυμα

Κωστάκη μου τραγούδα εσύ…. Απο επιχειρήματα τπτ. Τι να πεις; Την αλήθεια; Μπα…

«…Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ συνεργάστηκαν σε αυτές τις αρχαιρεσίες με ένα τμήμα του ΕΜΕΙΣ υπό τον Ν. Φωτόπουλο και συγκρότησαν την Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση. Στην παράταξη αυτή συγκατοικούν οι κυβερνητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις δυνάμεις της ΛΑΕ. Στο ΜΕΤΑ συμμετέχουν επίσης και δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως εκφράζονται στην ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων, σούπερ μάρκετ κ.α. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράταξη παίζει ο Θάνος Βασιλόπουλος, γνωστός και από την ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων και ο Νίκος Φωτόπουλος….».

Κώστας

Απλά μαθήματα ελληνικών.

με τις δυνάμεις της ΛΑΕ=όλες

με δυνάμεις της ΛΑΕ=όχι όλες

Κώστας

Ανώνυμα

Απλά μαθήματα ελληνικών: ΠΩΣ να προσπαθήσετε να κάνετε το κρέας, ψάρι: Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης: Το θέμα είναι Κώστα μου, ότι η ΛΑΕ στηρίζει και συμμετέχει στο ΜΕΤΑ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, αν εσύ και 5-10 ακόμα άτομα ΔΕΝ συμμετέχετε στο ΜΕΤΑ, δεν έχει και μεγάλη σημασία.

Σημασία έχει, πως η ΛΑΕ έχει κάνει αυτή την επιλογή, και ως τέτια, κρίνεται.

Κώστας
Δεν υπάρχει τέτοια επιλογή και η τάση είναι ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ όσων της ΛΑΕ προέρχονται από αυτόν. Ειδικά στο δημόσιο προχωράει σε κρίσιμους κλάδους. http://www.ergasianet.gr/menu-epikairotita/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1-news/19829-meta220316-19829 http://www.ergasianet.gr/menu-anakoinoseis/synd-kin/19124-meta130216-19106 Προφανώς τα πράγματα δεν είναι ιδανικά ειδικά στον ιδιωτικό τομέα αλλά το θέμα είναι ποιο πολιτικό σχέδιο εφαρμόζει ο καθένας στους χώρους για να μετρήσουμε αποτελέσματα, Αν θα πάμε για περίκλειστα στρατόπεδα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ή για πύκνωση του ανεξάρτητου ριζοσπαστικού χώρου και αν η πολιτική συνύπαρξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς με τον διαχωριζόμενο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ βοηθάει και βοηθιέται από την συνύπαρξη στους χώρους. Έξω και απέναντι λοιπόν από την πραγματική πολιτική συζήτηση για τις κοινωνικές και πολιτικές πρωτεραιότητες της ριζοσπαστικής αριστεράς και της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος μπορούμε να κάνουμε μια επιφανειακή κουβέντα στην βάση άγνοιας, αντισυντροφικής διαστρέβλωσης και επιλεκτικής παρουσίασης της πληροφόρησης για την επιβεβαίωση προκάτ συμπερασμάτων κομματικών γραφειοκρατιών και αυτό για να μην συζητάμε ποτέ πολιτικά. Και πολιτική συζήτηση δεν είναι μια δημοσιογραφική, και επιμένω διαστρεβλωμένη, παρουσία του τι γίνεται στο ΜΕΤΑ και τι στην ΛΑΕ,(που δεν είναι το ίδιο) αλλά τι πρέπει να γίνει, γιατί πρέπει αυτό να γίνει και πως να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει. Μια πρώτη πεντακάθαρη γεύση πολιτικής τύφλωσης και κομματικού φανατισμού πήραμε πέρσι… Διαβάστε περισσότερα »
Ανώνυμα

Κώστα όχι μόνο η παράταξη της ΛΑΕ είναι το ΜΕΤΑ (μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους γνωστούς εργοδοτικούς), αλλά δεν είδαμε και καμία δημόσια διαφοροποίηση από την μεριά της ΑΡΑΝ γι αυτό το αίσχος. Και αυτό είναι ένα ακόμα πολύ σοβαρό πρόβλημα

Κώστας

Συνεχίζονται τα ψέματα για το τι είναι το ΜΕΤΑ.

Αν έβγαινε η ανακοινωση που λες (έχουν βγει καμιά δεκαριά βέβαια μέσα σε ένα εξάμηνο, και εκτός από ανακοινώσεις, ακόμα πιο σημαντικό, βγαίνουν αποφάσεις ΠΕ και γι αυτά τα θέματα, και τις κατεβάζουν και μέλη της ΑΡΑΝ στις ΠΕ) θα έλεγες μπράβο ε ?

Κώστας

Ανώνυμα

Κώστα, ΔΕΝ τα λές καθόλου καλά…

Παραιτούνται από τα ΣΥΝΕΚ, αλλά στο ΜΕΤΑ παραμένετε ΟΛΟΙ μαζί: ΤΣΙΡΙΖΕΟΙ και ΛΑΕτζήδες. ΑΥΤΟ λέμε. Και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΛΑΕ όπως ο Θ. Βασιλόπουλος είναι εργατοπατέρες και λύνουν και δένουν στο εργατικό κίνημα.

Οπως λέμε και επισημαίνουμε το ότι η ΛΑΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ (και στα λινκ που ανάρτησες) να ομιλεί μόνο για πιθανότητα σύγκρουσης με την ΕΕ…..

Για το φοιτητικό δεν έχω γνώμη, αλλά ΑΝ είναι να γίνει κάποια εκλογική συνεργασία με μπόλικο παραγοντισμό και με γιούχου περιεχόμενο, ΚΑΛΥΤΕΡΑ να μην γίνει.

Κώστα, ΑΝ θέλετε μέτωπο, καλό είναι να απορρίψετε την λογική του ΣΥΡΙΖΑ νο2 που έχετε.

Κώστας

1. δεν είμαστε στο ΜΕΤΑ.

2.δεν είμαστε στις ΣΥΝΕΚ

3. Έξοδος από τις ΣΥΝΕΚ είναι ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς εδώ το κόλπο όπου γίνεται η ρήξη είναι να λέτε πως … δεν έγινε.

3.Αν το ΜΕΤΑ είναι ΣΥΡΙΖΑ και η ΡΕΙ που δεν νομίζω να είπε πως φεύγει από το ΜΕΤΑ είναι ΣΥΡΙΖΑ, τότε και η ΑΡΣΙ είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπεις ποιο πολιτικό σκεπτικό αναπαράγετε ? Αν ακούς σατανικά γέλια είναι από το ΚΚΕ που το βγάζετε σωστό.

Οτι δεν είναι επαρκές ούτε για … συνδικαλιστικά σχήματα το σύγκρουση με την ΕΕ περνάει στην σφαίρα του cult. Σε πληροφορώ ότι ένα σωρό σχήματα των Παρεμβάσεων πχ δεν λένε έξοδος από την ΕΕ.

Απαντήστε και σε κάτι πολιτικό όμως και σταματήστε να παριστάνετε τους εισαγγελείς. Θα αποτιμήσουμε την χρεοκοπία της «αντικαπιταλιστικής πτέρυγας» και θα πάμε σε πλατιές ενότητες στην βάση της φυσιογνωμίας και δημοκρατίας των σχημάτων, όπως αναγκαστήκατε να κάνετε στους νοσοκομειακούς, ή θα πάτε μια ζωή με το «το ΠΑΜΕ ειναι ένα σωστό σχέδιο που εμείς θα το κάνουμε καλύτερα «?

Κώστας

ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

Κώστα, λές ο,τι σου κατέβει: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑ. Και εσείς είστε στο ΜΕΤΑ. Οι ΣΥΡΙΖΑΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ με ποιόν κατέβηκαν παρέα στην ΓΣΕΕ; ΜΑΖΙ ΣΑΣ Κώστα! ΜΕ τη ΛΑΕ!

Αυτή είναι η αλήθεια

Κώστας

Η ΛΑΕ δεν είναι στο ΜΕΤΑ, έχεις καταντήσει αηδία.

Κώστας

Ανώνυμα

Η τόση ντροπή στο ΜΕΤΑ δεν κρύβεται με τα παιχνίδια με τις λέξεις.

Ανώνυμα

Η Ταξική Εργατική Κίνηση (ΤΕΚ) θα πρέπει σταδιακά να εξελιχθεί στη νέα πολιτική/συνδικαλιστική κίνηση στην οποία θα συμμετέχουν όσες δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επιθυμούν όπως και διάφορες άλλοι ταξικοί συνδικαλιστές. Είτε οργανωμένοι, είτε ανένταχτοι.

Θα μπορούσε κάλλιστα, να αποτελέσει κεντρικό στόχο της ΤΕΚ, η οργάνωσή σε αυτήν εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όπου ΔΕΝ υπάρχουν ταξικά εργατικά σχήματα. Διότι έστω και ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα να κερδηθεί και να στρατευθεί σε μια ταξική πολιτικοσυνδικαλιστική κίνηση, είναι ΠΡΟΧΩΡΗΜΑ! Και με την μέχρι τώρα λογική που έχουμε «να περιμένουμε μέχρι να φτιαχτεί σχήμα σε έναν εργασιακό χώρο» δεν προχωράμε! Πρέπει να μπορούμε να υποδεχόμαστε οργανωτικά και συνδικαλιστικά έστω και έναν (1) εργαζόμενο. Και ο υποδοχέας αυτός μπορεί να είναι μόνο μια ταξική πολιτικοσυνδικαλιστική κίνηση που θα οργανώνει κόσμο από τους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα.

Η ΤΕΚ μπορεί επίσης να δρα εντός των υπαρκτών σχημάτων, ως μια οργανωμένη τάση αυτών των σχημάτων! Ετσι, ΚΑΙ τα υπάρχοντα σχήματα θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, ΚΑΙ να υπάρξει ταυτόχρονα και μια πανελλαδική ταξική πολιτικοσυνδικαλιστική κίνηση που θα κάνει δουλειά ΚΑΙ στους χώρους όπου δεν υπάρχουν σχήματα, που είναι και πάρα πολύ περισσότεροι αυτοί οι χώροι.

Ανώνυμα

Και που ειναι Κώστα η ΛΑΕ στην ΓΣΕΕ;;

ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

Ρε Κώστα, απάντησε πλιιιζ στην μόνιμη ερώτηση: Με ΠΟΙΕΣ δυνάμεις κατέβηκε η ΛΑΕ στην ΓΣΕΕ;;

Κώστας

Αριστερό ρεύμα και υποθέτω όλοι οι προερχόμενοι από ΣΥΡΙΖΑ με το ΜΕΤΑ.

ΑΡΑΝ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δεν νομίζω να είχαν αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΓΣΕΕ αλλά έχουν πάρει θέση πολλές φορές κατά της συνύπαρξης με ΣΥΡΙΖΑ.

Για ΑΡΑΣ δεν είμαι σίγουρος, έχει πάρει θέση κατά της συνύπαρξης γενικά αλλά λίγο πιο ήπια από τους άλλους. Προφανώς επίσης δεν είχε αντιπροσώπους.

Επίσης η ΛΑΕ δεν «κατεβαίνει» στο συνέδριο της ΓΣΕΕ όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Κώστας

Ανώνυμα

Άρα Κώστα η ΛΑΕ στην ΓΣΕΕ είναι στο ΜΕΤΑ, και όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τους εργοδοτικούς από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων οι όποιοι είναι μέλη της ΛΑΕ

ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

Κώστα, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε: Οπου σε βολεύει μιλάς για ΑΡΑΝ/ΑΡΑΣ και όπου σε βολεύει μιλάς για ΛΑΕ.

Οιθ ΑΡΑΝ/ΑΡΑΣ είναι 2 μικρές συνιστώσες της ΛΑΕ. Ειδικά στο εργατικό κίνημα έχουν απειροελάχιστη δύναμη. Η ΛΑΕ στο εργατικό κίνημα, είναι σχεδόν αποκλειστικά οι δυνάμεις που προέρχονται απο το πρώην αριστερό ρεύμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, αυτοί δ΄ινουν και τον τόνο. ΚΑι ναι, είναι η ΛΑΕ που στηρίζει/συμμετέχει στο ΜΕΤΑ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κώστας

Είσαι πιο βαρετός και επαναλαμβανόμενος και από την 47η επανάληψη Κωνσταντίνου και Ελένης.

Κώστας

Ανώνυμα

Kώστα, και σε αυτό λές βλακείες! Τη σειρά Κωνσταντίνος και Ελένη, όσες φορές και να προβληθεί δεν τη βαριέσαι.

Σε αντίθεση με σένα, που κοπανάς μονότονα το ψέμμα ότι η ΛΑΕ δεν είναι παρέα με τον ΤΣΙΡΙΖΑ στο ΜΕΤΑ….

Εργοδοτικοί και γραφειοκράτες συνδικαλιστές είναι ΟΥΚ ολίγοι στην ΛΑΕ Κώστα, με σένα να παίζεις τον ρόλο της εξαίρεσης που επιβεβαιώνει τον κανόνα

Ανώνυμος
26/03/2016 at 17:17
Άρα Κώστα η ΛΑΕ στην ΓΣΕΕ είναι στο ΜΕΤΑ, και όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τους εργοδοτικούς από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων οι Οποίοι είναι μέλη της ΛΑΕ

wpDiscuz