.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Στον πάτο της λίμνης των Πρεσπών; Σχόλιο για θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ


Γιώργος Μιχαηλίδης

Η συζήτηση που ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών,  συμπύκνωσε την κουβέντα και τις επικρατούσες απόψεις στην Αριστερά γύρω από το μακεδονικό και τα εθνικά ζητήματα. Ενδεικτικά θα σταθούμε σε μερικά στιγμιότυπα της κουβέντας.

Τσίπρας προς τη ΝΔ στο 49ο λεπτό της χθεσινής του ομιλίας:

“Με τη Συμφωνία των Πρεσπών οι γείτονές μας δέχονται οριστικά ότι δεν υπάρχει ζήτημα δήθεν μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Το ζήτημα αυτό και όχι της ονομασίας ήταν αυτό που είχε αποτελέσει τον πυρήνα του μακεδονικού ζητήματος την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με την τότε γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να επιμένει περί ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας στην ελληνική επικράτεια. Η σχετική τροπολογία στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας που πετυχαίνουμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών αφαιρεί κάθε αναφορά σε προστασία μακεδονικής μειονότητας ή σε προστασία μακεδονικού λαού σε γειτονικές χώρες … Είναι σαφές λοιπόν κύριοι συνάδελφοι ότι χωρίς αλύτρωτους αδελφούς δεν υπάρχει αλυτρωτισμός. Γι’ αυτό τελειώνουμε μια και καλή με τον αλυτρωτισμό.”

Τσίπρας προς το ΚΚΕ στο 63ο λεπτό της ομιλίας του:

“Το ΚΚΕ σήμερα αναμετριέται με την ιστορία του … Δε θέλω να αναφερθώ ούτε στο σλαβομακεδονικό αλφαβητάρι που μοίραζαν οι κομμουνιστές της Τασκένδης στα παιδιά των σλαβομακεδόνων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Δε θέλω να αναφερθώ ούτε στους 70 χιλιάδες πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου που το ελληνικό κράτος το ’83 τους στέρησε το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ούτε θα αναφερθώ τόσο στη Σλαβομακεδόνισσα Ειρήνη Γκίνα – Μίρκα Γκίνοβα, την πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στον εμφύλιο. Κομμουνίστρια! Αυτές τις ερινύες σας θα τις αντιμετωπίσετε μόνοι σας (δυνατά χειροκροτήματα) … Ή εγώ δε διάβαζα τον Λένιν καλά όταν ήμουνα μικρός ή εσείς δεν κάνετε κάτι καλά. Διότι η αυτοδιάθεση των λαών και των κινημάτων είναι απ’ τις βασικές αρχές του επαναστατικού κινήματος”

Ας διαλέξουμε λοιπόν πώς θέλουμε ν’ ακούσουμε τον λόγο της κυβέρνησης. Με τ’ αριστερό ή με το δεξί μας αυτί; Με ποια συμμαχία θέλουμε να τη θυμόμαστε; Με τις υπογραφές του Μαραντζίδη, του Μέρτζου, του Βερέμη, του Στέφανου Μάνου και της Σώτης Τριανταφύλλου ή με αυτές του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Παύλου Παυλίδη και των αριστερών πανεπιστημιακών (*χωρίς αστερίσκο για το ΝΑΤΟ και για τίποτα); Διαλέξτε. Γιατί η κυβέρνηση μπορεί να καυχιέται ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ κατάφερε να κλείσει το θέμα της μειονότητας και ταυτόχρονα να μιλάει στο όνομα της εκτελεσμένης μειονοτικής Ειρήνης Γκίνη.

Μπορεί να επικαλείται τον Λένιν και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των εθνών, την ώρα που με μια διακρατική Συμφωνία επιβάλλει (και καυχιέται γι’ αυτό απέναντι στη Δεξιά) την αλλαγή ονομασίας, ιθαγένειας και Συντάγματος μιας άλλης χώρας.

Διαλέξτε ποια ιστορική αναφορά θέλετε να θυμάστε. Αυτή στους πολιτικούς πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου ή αυτή στην Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, “την μεγαλύτερη και καλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού κράτους” που πέτυχε ο μεγάλος μας εθνικός ηγέτης Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τον αναπληρωτή Υπ. Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη.

Αποτιμήστε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως ράπισμα στον ελληνικό εθνικισμό ή ως “υλοποίηση 110% των πάγιων εθνικών θέσεων από το 2007 και βασικά από το 1992” όπως δήλωσε στην ομιλία του ο Κατρούγκαλος.

Το πολιτικό μπλοκ που θα προωθήσει την εθνική και κρατική πολιτική με προοδευτικό προφίλ στήθηκε κι έχει για όλους να πει κάτι που θα τους ακουστεί ωραίο.

Απευθύνεται στο  κεφάλαιο και στο διεθνή ιμπεριαλισμό και λέει:

“είμαστε οι πιο αποτελεσματικοί εκφραστές των κοινών μας συμφερόντων”.

Στο δεξιό κοινό λέει:

“εμείς την πάγια εθνική πολιτική που μας άφησαν εφαρμόζουμε (όντως!)”,

Στο αριστερό κοινό λέει:

“κάνουμε αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς. δείτε πίσω απ’ όλα αυτά την προώθηση της φιλίας των λαών και χαρείτε με την τσαντίλα των ακροδεξιών”

Μονά-ζυγά δικά τους. Μονά-ζυγά του κράτους.

Υ.Γ.

Είναι ντροπή και κρίμα, η μόνη αριστερή, αντιπολιτευτική φωνή που θα μπορούσε να υπάρχει στο κοινοβούλιο και να ακουστεί ευρύτερα στην κοινωνία, το ΚΚΕ, να μιλάει διαρκώς μέσα απ’ τα χείλη του Κουτσούμπα, του Γκιόκα, του Παφίλη, του Βαγενά και της Κανέλλη για μη ύπαρξη μακεδονικού έθνους, λαού και γλώσσας.

Με γελοία επιχειρήματα και ιστορικά ψεύδη.

Με τον ισχυρισμό ότι τάχα δεν πληρούνται τα κριτήρια ύπαρξης έθνους που έθεσε ο Στάλιν στο αντίστοιχο έργο του (κοινή γλώσσα, κοινό έδαφος, κοινή οικονομική ζωή, κοινή ψυχοσύνθεση). Το είπε χθες ο Κουτσούμπας.

Ότι το μακεδονικό έθνος είναι τέχνασμα και ανακάλυψη του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ (το είπε ο Παφίλης), όταν πρώτα πρώτα αναγνωρίστηκε από την Κομμουνιστική Διεθνή από το 1934.

Όταν όλα τα κομμουνιστικά κόμματα του κόσμου αναγνωρίζουν σύγχρονο μακεδονικό έθνος, λαό και γλώσσα, όταν ακόμα και σήμερα αδελφά κόμματα του ΚΚΕ, όπως το NKPJ στη Σερβία τοποθετείται στη σύγχρονη διαμάχη θεωρώντας σωβινιστικές τις ελληνικές θέσεις και επίθεση ενάντια στο δικαίωμα εθνικής αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού.

Αντιθέτως, το ΚΚΕ διαλέγει να μιλάει όλη την ώρα για απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, κίνδυνο για τα σύνορα, σπέρματα αλυτρωτισμού.

Τι τις θέλουν αυτές τις μπούρδες πραγματικά και τις ακροβασίες και τις θολές διατυπώσεις;

Έχουν σπείρει σύγχυση στα ίδια τους τα μέλη που λένε ότι το ΚΚΕ δε μιλούσε ποτέ για μακεδονικό έθνος, ότι το έφτιαξε ο Τίτο μετά τη ρήξη με τη Σοβιετική Ένωση και άλλα τέτοια. Δεν είναι τυχαία η θολή τοποθέτηση που στον πολύ κόσμο αφήνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, λαός και γλώσσα και στα κομματικά μέλη και οπαδούς μπορεί να δικαιολογηθεί με συνδικαλιές αντίστοιχες με αυτές που κάνει ο Τσίπρας στη βουλή.

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 68.18% ( 11
Συμμετοχές )



31 σχόλια στο “Στον πάτο της λίμνης των Πρεσπών; Σχόλιο για θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

  1. Μπα ιδέα μου...

    “για μη ύπαρξη μακεδονικού έθνους, λαού και γλώσσας.” λέει ο συντάκτης.
    Κουτσούμπας στη Βουλή χτες:
    “Ενιαίο μακεδονικό έθνος διαμορφωμένο ιστορικά δεν υπήρξε ποτέ στη Βαλκανική, ούτε βέβαια κάποια ενιαία μακεδονική γλώσσα.”

    Ενιαίο!!!!!!!!

    Και παρακάτω στην ίδια ομιλία
    “Κι αυτό δεν το λέμε τώρα, το λέγαμε πάντα. Και όπως αυτή τη γλώσσα τη μάθαιναν τα παιδιά, τη μιλούσαν τα παιδιά και στην Τασκένδη, που ανιστόρητα είπε ο κ. πρωθυπουργός και όπου αλλού ζούσαν παιδιά που μιλούσαν τα σλαβομακεδονικά ή ήταν σλαβομακεδόνες.”

    Ήταν σλαβομακεδόνες λέει ο Κουτσούμπας!!!!!!

    Και παρακάτω: “Σας ξαναρωτάμε γιατί δεν προσδιορίζονται στη συμφωνία έστω για παράδειγμα ως Σλαβομακεδόνες; Γιατί δεν ονομάζετε η γλώσσα ως σλαβομακεδονική; Κι επειδή μερικοί από σας λέτε ότι κάποιοι μιλάνε και την αλβανική, σας απαντάμε λοιπόν ότι ας πρόσθεταν ότι ομιλείται και η αλβανική, αφού το 25% είναι Αλβανοί.

    Κάποιες τέτοιες διατυπώσεις δεν θα άφηναν ζωντανό και το σπέρμα του αλυτρωτισμού”

    Reply
    1. Θ

      Με το ότι δεν υπάρχει ενιαίο έθνος ο Κουτσούμπας υπαινίσσεται αλλά δε λέει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Μακεδόνες εθνικά. Μετά λέει ότι και στη γειτονική χώρα θα έπρεπε να τους υποχρεώσουμε να ονομαστούν Σλαβομακεδόνες κι η γλώσσα τους να λέγεται σλαβομακεδονική. Γιατί; Γιατί έτσι θεωρεί το ΚΚΕ (από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 κι έπειτα) και κανένα άλλο κομμουνιστικό κόμμα του κόσμου. Ας ρωτήσει το αδελφό του κόμμα στη Σερβία και τα αδελφά του κόμματα στη Ρωσία αν υπάρχει μακεδονικό έθνος και γλώσσα. Ή ας διαβάσει τα παλιοτερά του ντοκουμέντα. Ή το λήμμα μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας, οποίας έκδοσης και δεκαετίας θέλει.

      Reply
      1. Μπα ιδέα μου...

        Από τα τέλη της δεκαετίας του 80?

        Δηλαδή το ΚΚΕ μίλαγε για μακεδονικό έθνος ενιαίο κάποτε άλλοτε;
        Και Η ΣΝΟΦ (σλαβομακεδονικό λαϊκό απελευθερωτικό μέτωπο) τί ήταν;
        Η απόφαση της ΚΔ το 1934 λέει για Μακεδόνες ή Σλαβομακεδόνες (για το συντάκτη αυτό)
        Για δες το λήμμα Μακεδονικό έθνος στη σοβιετική εγκυκλοπαίεια μεγάλε; τί λέει;

        Reply
        1. Θ

          Σας προτείνω να γκουγκλάρετε τα εξής: Αναγνώριση μακεδονικού έθνους Κομμουνιστική Διεθνής. Αν γνωρίζετε αγγλικά μπορείτε να το βρείτε και στην αγγλική Wikipedia. Επίσης, ψάξτε την ανακοίνωση του NKPJ του περασμένου Οκτώβρη. Έχει δημοσιευτεί στην Παντιερα και είναι το αδελφό κόμμα του ΚΚΕ στη Σερβία. Διαβάστε λίγο τα πρακτικά των ολομελειων του ΚΚΕ των δεκαετιών ’30, ’40,’ 50 και ’60 να δείτε ότι μιλούν για μακεδονική γλώσσα, λαό, έθνος και σλαβομακεδονική/μακεδονική εθνική μειονότητα στην Ελλάδα. Οι όροι χρησιμοποιούνται εναλλάξ.
          Τέλος αν έχετε τη Σοβιετική Εγκυκλοπαιδεια ή ξέρετε να διαβάζετε ρώσικα (υπάρχει ονλάιν) ανατρέξτε στα λήμματα που σας λέω. Οι Σοβιετικοι γλωσσολογοι πρώτοι αναγνώρισαν ξεχωριστή μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος φυσικά. Γκουγκλάρετε το άρθρο του Ριζοσπάστη απ τη δεκαετία του ’30 “με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία”. Η στάση του ΚΚΕ άρχισε να αλλάζει μόλις μετά το 1988.

        2. Κώστας

          Αχ βρε Θ μου, δεν τους ενδιαφέρει αυτούς στους οποίους απευθύνεσαι.Ξέρεις πόσο το έχω προσπαθήσει εδώ ? Μιλάμε για ανθρώπους που σου λένε πως λεγόταν ΓΔΜ απο το 45 και όταν τους αποδεικνύεις το αντίθετο σου λένε “δεν μας νοιάζει”. Που σου λένε πχ πως όποιος λέει για μακεδονικό έθνος είναι τροτσκιστής και τους φέρνεις Νίκο Ζαχαριάδη να το λέει και σου λένε δεν μας νοιάζει. Μην ψάχνεις για συζήτηση με ευθυκρισία, ειλικρίνεια και εντιμότητα.

          Επίσης μην ψάχνεις για συζήτηση μεταξύ κομμουνιστών και αριστερών. Ένας από αυτούς έγραψε πως είναι άλλο πράγμα οι κομμουνιστές και άλλο οι έλληνες κομμουνιστές. Συνεπώς και άλλο οι σέρβοι κομμουνιστές σήμερα που λενε πως υπάρχει μακεδονικό έθνος και γλώσσα και πως κακώς άλλαξε όνομα η χώρα αυτή. Μιλάμε για καταστατική δομική κατάργηση του προλεταριακού διεθνισμού. Δεν μιλάμε στην βάση για κομμουνιστές που σε κάθε χώρα ανάλογα με την συγκυρία της ταξικής πάλης χαράζουν την τακτική τους αλλά για “κομμουνιστές” που έχουν θέση ανάλογα με την εθνικότητα τους, που δεν πιστεύουν στην ενότητα συμφερόντων της εργατικής τάξης, που δεν πιστεύουν στο Προλετάριοι όλων των Χωρών ενωθείτε, που θεωρούν πως η κάθε εργατική τάξη έχει πιο κοντά την αστική “της” τάξη. Τους λες τι είπε η ΚΔ, κακώς υπήρξε η ΚΔ είναι η θέση τους, δεν υπάρχει τρόπος να τους φέρεις σε δύσκολη θέση με αυτό. Μπορούν να σου πουν πως η ΚΔ πίστευε στον πανσλαβισμό.. Πιστεύουν σε έναν κομμουνισμό γαλανόλευκο, εθνομπολσεβίκικο. ¨Οχι σε ένα διεθνές κομμουνιστικό κίνημα που θα μπορεί να ηγείται και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού σε κάθε έθνος κράτος, αλλά σε ένα εθνικό κομμουνιστικό κίνημα που θα συντάσσεται και με την επιθετικότητα του εθνικού του αστισμού κάτω πάντα από νατοική ομπρέλα. Μιλάς για ανθρώπους που το 22 θα λέγανε πως η στάση του ΣΕΚΕ το απομόμωσε από τις μάζες.

          Κώστας

        3. Θ.

          Ας αφήσουμε τα κράτη, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ στην άκρη. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κομμουνιστικό κόμμα στον πλανήτη που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικού έθνους, λαού και γλώσσας (χωρίς να λέει ξεκάθαρα τί αναγνωρίζει τελικά). Ας κοιτάξουν τα μέλη του τί λένε όλα τα αδελφά τους κόμματα. Ο Κουτσούμπας στη συνέντευξη του στα Νέα το Σ/Κ λέει ότι η θέση για ύπαρξη μακεδονικού λαού και γλώσσας είναι ανιστόρητη. Ανιστόρητη λοιπόν η θέση της ΚΔ, της ΕΣΣΔ, των ΚΚ Βουλγαρίας, Αλβανίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας και πάει λέγοντας. Ανιστόρητη κι η θέση του ΚΚΕ μέχρι το ’88 που τα γύρισε ο Φλωράκης.

          Η αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να γίνει χωρίς αυτά τα ξεφτιλίκια.

        4. Left G700

          Μία είναι η ουσία, όλοι τώρα Αναρχία, έτσι δικέ μου; ;-) :-)

    2. Γιώργος Λυγκουνάκης

      ένας: “Που ακριβώς διαφωνεί ο Γ. Μ. με τον Τσίπρα;”
      Σ.Τ.:”Που διαφωνει ο τσιπρας απ τον κουτσουμπα;”
      Συμπέρασμα: Εν τέλει που διαφωνεί ο Γ.Μ. από τον Κουτσούμπα;

      Reply
    1. lebetina

      Ο ΓΜ είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Τσίπρας ψήφισε υπέρ

      Reply
      1. ένας

        Και ο Μητσοτάκης, και ο “Κουτσούμπας”, και η Χ.Α. “είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών”.
        Δοκίμασε άλλη μια φορά!

        Reply
        1. Κ.Σ.

          To KKE μιλώντας για ανύπαρκτο έθνος και γλώσσα, για αλυτρωτισμό, απλά αναπαράγει την αστική εθνικιστική προπαγάνδα.
          Το ΣΝΟΦ και το ΝΟΦ αναφέρονταν σε υπαρκτό έθνος και γλώσσα στους μεγάλους αγώνες που έδωσαν. Όπως και η οργάνωση Ήλιντεν στην πολιτική προσφυγιά. Αυτά αρνείται σήμερα το ΚΚΕ πηγαίνοντας με τα νερά της αστικής τάξης και του εθνικισμού.

  2. Σ.Τ.

    Και οι δυο αρνουνται μετα πολλων επαινων στο λαο της γειτονος να αυτοπροσδιοριστει. Ο μεν κουτσου μεταχειριζομενος αντιεπιστημονικες σταλινικες θεωριες απο το σκουπδοτενεκε της ιστοριας, ο δε τσιπρας χωρις καμμια απολυτος δικαιολογια, απλα επειδη μπορει σαν ο πιο δυνατος, επιβαλλει γεωγραφικο προσδιορισμο.

    Reply
    1. Left G700

      Δηλαδή, εσύ θα επικροτούσες μετά πολλών επαίνων κάποιον που, στη βάση τού δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, θα εμφανιζόταν εδώ ως «σταλινικότερος» του Στάλιν και θα έστελνε το ένα σχόλιο πάνω στ’ άλλο, υπογράφοντας ως Σ.Τ.;;;

      Ρε τι τραβάμε κι εμείς οι άεθνες, άθεες και απάτριδες χορεύτριες!

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Πωπω , ειπες βλακεια, εξομοιωνοντας κρατος με πολιτη κρατους…οτι ισχειε στις σχεσεις μεταξυ πολιτων δεν ισχυει αυτουσιο στις σχεσεις ρπτων εθνων. Παρατηρησα οτι ξεπερνας επανειλημμένα τα ορια της αυθαιρεσιας με λεκτικους ακροβατισμους και με επιβεβαιωνεις συνεχως.
        Εσυ πρεπει να αποδειξεις οτι εοναι το ιδιο, οχι εγω οτι δεν ειναι.

        Θα σου φερω και το παραδειγμα της κυπρου. Πηγαινε πες στους Τουρκοκύπριους οτι δεν ειναι κυπριοι.

        Reply
  3. Left G700

    Ρε καλά το λέει ο Κώστας (δεν είμαι κομπλεξικός –και τι λόγο θα είχα; αστεία πράγματα ;-) :-) – να του αρνηθώ τα σωστά του):

    Μύρισε εκλογές!!! ;-) :-)

    Reply
  4. Τάκης

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσιάζει τις θέσεις της βάση των αρχών της,και της ιστορίας
    του κομουνιστικού κινήματος για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών .
    Τα προβλήματα ανάμεσα στους λαούς τα δημιουργούν οι μηχανισμοί του χρήματος με όπλα τον εθνικισμό,την θρησκεία,την διαστρέβλωση της ιστορίας,σπέρνουν μίσος(πρόπλασμα του φασισμού)και χειραγωγούν τους
    ανθρώπους της εργασίας,για την στυγνή εκμετάλλευση στο εργοστάσιο,στο γραφείο,στο χωράφι,έτοιμους για τα σφαγεία των πολέμων(να σκοτώνονται οι λαοί για τ~αφέντη το φαΐ).
    Είναι τεράστιο πρόβλημα το ΚΚΕ και άλλοι να προσαρμόζουν τη θέση τους με
    σκοπιμότητα(έρχονται εκλογές)πετώντας στα σκουπίδια της ιστορίας χιλιάδες
    Μακεδόνες αγωνιστές.
    Οσο για τους ΛΑΕ από αλλοπρόσαλλοι .κατάντησαν επικίνδυνοι.
    Τάκης

    Reply
  5. λαθραναγνώστης

    Πραγματικά, έχω εντυπωσιαστεί.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια από τις πλέον επαίσχυντες συμφωνίες που έχει υπογράψει ποτέ η Ελλάδα, τόσο από την πλευρά την πατριωτική όσο και από την διεθνιστική. Και ολόκληρο το αριστεροχώρι, αναθεματίζει το ΚΚΕ! Απίστευτο!!
    Θα μπορούσα κι εγώ να εκφράσω τη γνώμη μου υπερασπίζοντας το ΚΚΕ, αλλά το θεωρώ εντελώς μάταιο μέσα σε τέτοια εμπάθεια…..

    Reply
    1. Left G700

      Λαθραναγνώστη, αυτά τα «ολόκληρο το αριστεροχώρι, αναθεματίζει το ΚΚΕ» να πας να τα πεις στην Κόβα σου!!! Στο «αριστεροχώρι» (σύμφωνα με την πολιτική σου ‘‘λογική’’) εντάσσομαι κι εγώ (και ο πικάπα). Και δεν αναθεματίζουμε καθόλου το ΚΚΕ για το ζήτημα των Πρεσπών και γενικότερα για το ζήτημα της αναβίωσης του Μακεδονικού (αλλά και άλλα). Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει!

      Το ξέρω ότι ζορίζεσαι με περιπτώσεις όπου δεν μπορείς να μιλήσεις για «λυσσασμένους εχθρούς τού Κόμματος». Να τα βολέψεις αλλιώς. Όχι αλλοιώνοντας τη δική μου στάση (και άλλων) απέναντι στο ΚΚΕ μέσω τού γενικού τσουβαλιάσματος!

      Reply
  6. Α.Π.

    Καλά. Πρώτα απ’ όλα στο ‘σύγχρονο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας’ υπήρχαν Σλάβοι με ή χωρίς βουλγαρική συνείδηση, Αλβανοί, Τούρκοι, Βλάχοι (Αρομούνοι), Εβραίοι και Έλληνες (Ρωμιοί).

    Γιατί ένα μέρος αυτών (οι Σλαβομακεδόνες) μπορούν να ονομάζουν τη γλώσσα τους μακεδονική; Οι ίδιοι έπρεπε να υποστηρίζουν μια ονομασία του τύπου σλαβομακεδονική, μακεδονοσλαβική, σλαβική μακεδονική, μακεδονική σλαβική κτλ. Είναι περισσότερο ‘Μακεδόνες’ από τους Βλάχους της Μακεδονίας; Με ποιο κριτήριο δηλαδή;

    Αν τα μέλη του Ουράνιου Τόξου αυτοπροσδιορίζονταν ως Σλαβομακεδόνες θα είχαν περισσότερους συμμάχους στο αίτημά τους για αναγνώριση μειονότητας. Τώρα έχουν μόνο την ΟΑΚΚΕ και το Βαλλιανάτο.

    Η ΑΝΤΑΣΡΥΑ στο κείμενο που εξέδωσε ενώ εξέφραζε επιχειρήματα που λογικά οδηγούσαν στη θέση που εξέφρασαν ΕΕΚ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Ροσινάντε κτλ. αλλά μιλούσε για ‘γειτονική χώρα’ και ‘γειτονικό λαό’.

    Το ΝΑΡ το 2008 είχε τρεις θέσεις αν συμπεριλάβουμε και την άποψη Δελαστίκ: “πατριωτική στάση Καραμανλή”.

    Έλληνες αστοί εθνικιστές είχαν πράγματι χρησιμοποιήσει προσδιορισμούς όπως ‘μακεδονικά’ ή ‘μακεδονίτικα’ για τα σλαβομακεδονικά, αλλά ήταν στα πλαίσια της αποβουλγαροποίησης, στα πλαίσια δηλαδή πολιτικής αφομοίωσης.

    Επείτα ο λεγόμενος ‘γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας’ είναι σύγχρονη ιδέα. Αυτό κατά κάποιο τρόπο υπονόησε ο Σαμαράς και είχε εν μέρει δίκιο ως προς αυτό και μόνο. Συνδέεται άμεσα με τον βουλγαρικό εθνικισμό. Ο στόχος ήταν ανεξάρητη Μακεδονία ως πρώτο βήμα για ένωση με τη Βουλγαρία, τουλάχιστον αρχικά.

    Ο Κοτζιάς ανέφερε τη ‘Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου’. Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη διεθνής συνθήκη που αναφέρεται σε γεωγραφική Μακεδονία στα πλαίσια μιας μεγάλης Βουλγαρίας πρακτικά. Αυτό ήταν που ήθελε επί της ουσίας η Ρωσική Αυτοκρατορία τότε. Δεν είχε αναγνωριστεί βέβαια από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις.

    Δεν ξέρω γιατί ένας κομμουνιστής πρέπει να πιστεύει ότι η Κομμουνιστική Διεθνής ήταν αλάνθαστη. Ο κομμουνιστής ίσως πρέπει να αναρωτηθεί σε ποιο βαθμό η Κομμουνιστική Διεθνής πρακτικά συνέχισε την πολιτική της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Σε ποιο βαθμό ήταν όργανο σοσιαλιμπεριαλιστικής πολιτικής.

    Reply
  7. Left G700

    Δεν ξέρω γιατί ένας κομμουνιστής πρέπει να πιστεύει ότι η Κομμουνιστική Διεθνής ήταν αλάνθαστη.
    ___________________________________________________________

    Εγώ ξέρω, εγώ ξέρω! Να σου πω; ;-) :-)

    Reply
    1. Κώστας

      Φίλε Α.Π και “φίλε” “λεφτ”.

      ΑΠ σε ευχαριστώ γιατί το είπα εχτές στον Θ, το προέβλεψα πως θα το πείτε ¨

      Μετά την κατάρρευση του “ποτέ το ΚΚΕ και η ΚΔ δεν είπαν πως Μακεδόνες και Σλαβομακεδόνες είναι το ίδιο”, με την προσκόμιση στοιχείων πως λέγανε ότι είναι το ίδιο, ακολουθεί η καταγγελία της Γ Διεθνούς του Λένιν-Στάλιν*, άρα και του ΚΚΕ, ως “όργανα του πανσλαβισμού” ή κάτι τέτοιο και μας το είπες φαρδιά πλατιά πως το κομμουνιστικό κίνημα συνέχιζε την πολιτική του Μ Πέτρου. .

      https://www.youtube.com/watch?v=Ux4Toezz8II

      Κώστας

      Reply
      1. Α.Π., "αυστρομαρξιστής"

        Καλά, πρώτα είδα την “πρόβλεψή” σου.

        Ο Κορδάτος το 1927 είχε γράψει περί «διαλύσεως του ΚΚΕ από τότε που ο κομμουνισμός έδρασε στην Ελλάδα ως σύμμαχος του Βουλγάρικου σωβινισμού».

        Κάποιος Άρης Τσιούμας έχει γράψει ένα άρθρο με τίτλο “Η Κομιντέρν & το Μακεδονικό ζήτημα”. Έχω την εντύπωση πως αυτοπροσδιορίζεται ως “κοινωνικός αναρχικός”. Επίσης χρησιμοποιεί τα “Μακεδόνες”, “Μακεδονία” για το “γειτονικό λαό” και τη “γειτονική χώρα” χωρίς όνομα. Βιαστικά το έχω διαβάσει αλλά νομίζω η περιγραφή είναι γενικά σωστή.

        Φαίνεται ότι σε πρώτη φάση η ΚΔ υποστήριζε πρακτικά της θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας και είχε, ας πούμε, ‘αυταπάτες’ για τη φύση της ΕΜΕΟ.

        Η θέση για ανεξάρτητη Μακεδονία ήταν θέση Βουλγάρων Εθνικιστών ως πρώτο βήμα για ένωση με τη Βουλγαρία.

        Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πληθυσμοί μουσουλμάνων (‘Τούρκοι’) ήταν σχετική πλειοψηφία στη Μακεδονία και υπάρχει και η ανταλλαγή πληθυσμών μετά τη ‘Μικρασιατική Καταστροφή’ που επηρεάζει την πληθυσμιακή σύνθεση.

        Πώς μπορείς να δικαιολογήσεις τη θέση της ΚΔ για ‘ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη’ πριν ή μετά το 1922; Ακόμα κι αν υπήρχε έθνος ‘Μακεδόνων’.

        Σταδιακά αλλάζει η γραμμή της ΚΔ, αλλά παραμένει τυχοδιωκτική.

        Reply
        1. Κώστας

          ΑΠ όσο αλλάζετε την κάθε φορά συνδικαλιά τόσο πιο εύκολοι αντίπαλοι θα γίνεστε.

          Πριν το 22 δεν έχω καμία ανάγκη να την δικαιολογήσω γιατί ήταν σωστή.

          Μετά το 22 ήταν λάθος εώς το 35 που εγκαταλείφθηκε. Ο λόγος που υπήρχε και μετά το 22 λέγεται κεκτημένη ταχύτητα και επαναστατικός βερμπαλισμός.

          Το ζήτημα που θέτω επίμονα και δεν μου απαντάει κανείς είναι γιατί το ΚΚΕ έλεγε και μετά την ρήξη με τον Τίτο πως σλαβομακεδόνες = μακεδόνες και γιατί αυτό πρέπει σήμερα να το κρίνουμε λάθος. Δεν έλεγε να γίνει η Μακεδονία ανεξάρτητη (το υπαινίχτηκε το 49 στην 5η Ολομέλεια σαν συνδικαλιά στο ΚΚΓ το οποίο διαφώνησε με την 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ γιατί, πολύ απλά, η ΛΔΓ θα έχανε τα εδάφη της ΛΔΜ).

          Να ρωτάω γιατί είχε λάθος το ΚΚΕ το 52 και μέχρι το 88 και να παίρνω την απάντηση πως ήταν λάθος η θέση του ΚΚΕ το 20 (που δεν ήταν) ή το 25 (που ήταν) νομίζω με δικαιώνει πανηγυρικά.

          Επίσης η άποψη περί συνέχειας της τσαρικής Ρωσίας στην εξωτερική πολιτική από την νεαρή ΕΣΣΔ είναι 100% ακροδεξιά αντικομμουνιστική άποψη

          Κώστας

        2. Α.Π.

          Κάποιος που είναι κομμουνιστής σήμερα μπορεί να κάνει κριτική στο ιστορικό κομμουνιστικό κίνημα, ακόμα και στον Λένιν, ακόμα και στην θέση για αυτοδιάθεση μέχρι κρατικό αποχωρισμό.

          [Είχα βάλει μια προβοκατόρικη ερώτηση εδώ αλλά αυτολογοκρίθηκα…]

          Εγώ δεν έχω καταλάβει από αυτά που γράφεις γιατί είναι σωστή η θέση Σλαβομακεδόνες = Μακεδόνες, ανεξάρτητα από το ποιος την υποστήριξε που δεν με ενδιαφέρει. Αν αποδεχόμαστε την ύπαρξη γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας (που είναι σύγχρονο κατασκεύασμα, δες συνθήκη Αγίου Στεφάνου), τότε Μακεδόνες γεωγραφικά θα ήταν όλοι οι κάτοικοι του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου. Γιατί κάποιος σλαβόφωνος είναι περισσότερο Μακεδόνας από κάποιον που μιλάει αρομούνικα ή λαντίνο;

          Για το σήμερα να το συζητήσω που έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση.

          Για εκείνη την περιόδο, πριν ή μετά το 22 μπορείς να το εξηγήσεις; Πριν το 22, έχουμε μια γεωγραφική περιοχή όπου ζουν διάφορες εθνοτικές ομάδες, με ρευστή εθνική συνείδηση. Μάλιστα οι μούσουλμάνοι (‘Τούρκοι’) ήταν σχετική πλειοψηφία, νομίζω. Πώς δικαιολογείς σε αυτά τα πλαίσια την ιδέα δημιουργίας κράτους Μακεδόνων=Σλαβομακεδόνων, αν αυτό εννούσε η ΚΔ;

          Δεν θα ήταν καλύτερα και για τα κομμουνιστικά κόμματα σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία αν εξαρχής η ΚΔ (αφού έχει προηγηθεί η συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913) υιοθετούσε θέση για σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων άμεσα + Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία ως πραγματική λύση;

          Δεν θα ήταν καλύτερα για τους κομμουνιστές στην Ελλάδα αν η ΚΔ το 1935 δεν είχε αναγνωρίσει ‘μακεδονικό’ έθνος αλλά ‘σλαβομακεδονικό’; (Που ξεκάθαρα τυχοδιωκτική ήταν η κίνηση αναγνώρισης)

          Δεν πρέπει να ασκηθεί κριτική στην ΚΔ για τις ‘αυταπάτες’ σχετικά με την φύση της ΕΜΕΟ πιο πριν;

          Δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι η θέση για ‘ανεξάρτητη Μακεδονία’ υποστηριχθηκε από Βούλγαρους εθνικιστές ως πρώτο βήμα για ένωση με τη Βουλγαρία;

          Δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι η ΚΔ παρεβέβαινε στα εσωτερικά των κομμουνιστικών κομμάτων; Πώς έγινε γραμματέας ο Πουλιόπουλος; Πώς έγινε γραμματέας ο Ζαχαριάδης ακόμα περισσότερο;

          Μπορείς να τα απαντήσεις αυτά; Αν θες αντιμετώπισε με όχι όπως θα αντιμετώπιζες έναν ομοιδεάτη, γιατί δεν είμαι.

  8. Κώστας

    H ΚΔ ΑΠ δεν είχε θέση για εθνικό μακεδονικό κράτος πριν το 22, σιγά μην έλεγε να κάνουν οι εθνικά μακεδόνες … εθνοκάθαρση κατά ελλήνων, σέρβων, βουλγάρων, εβραίων και τούρκων. Κάποια πολυεθνική ομοσπονδιακή μορφή περιέγραφε.

    Γιατί μου λες πως είναι περισότερο μακεδόνας από έναν έλληνα μακεδόνα, να το απαντήσω. .Γιατί ο ένας είναι γεωγραφικά και τοπικά και ο άλλος είναι εθνικά με όλα τα χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής εθνογένεσης.

    Περί της περίφημης σχέσης με του Βούλγαρους έχετε πέσει σε μια απιθανη παγίδα με την επιλεκτική αντιεπιστημονική χρήση πηγών, γεγονότων και δεδομένων από την ακροδεξιά. Επειδή μοιάζουν, κάπως, οι γλώσσες λέτε είναι βούλγαροι, ή ήταν Βούλγαροι ή επειδή κάποιος λέει έγραψε πως είμαστε Βούλγαροι. Και το έγραψε λέει ταυτόχρονα με την εθνικοαπελευθερωτική αστική επανάσταση του Ϊλιντεν. Και ταυτόχρονα σου λέω εγώ με την ελληνική επανάσταση στην αναδυόμενη νεοελληνική σκέψη και πραγματικότητα υπήρχε και η άποψη πως ο Σουλτάνος είναι ο εκπρόσωπος του Θεού στην γη, τι πάει να πει αυτό ? Πως δεν υπήρχε νεοελληνικό έθνος ? ¨Οχι ακριβώς αλλά πως το νεοελληνικό έθνους τότε ΓΕΝΝΙΟΤΑΝ με την επανάσταση και πως το ότι μια επανάσταση έχει και την αντίθεση σε αυτήν δεν αποδεικνύει πως δεν είναι επανάσταση. Μάλλον ΔΕΝ θα ήταν επανάσταση αν κανένας δεν διαφωνούσε. Όταν μια επανάσταση γεννάει ένα γένος αλλοίμονο αν δεν υπάρχουν συνασπισμένα κοινωνικά και εθνικά συμφέροντα απέναντι της. Άλλωστε η εμφάνιση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της εθνικής ιδεολογίας (2 έννοιες άρρηκτα δεμένες) δεν είναι καθαρή και αυτόματη ποτέ. Θα οδηγηθείτε να πείτε πως το καναδέζικο έθνος, το αμερικάνικο δηλ των ΗΠΑ και το σκωτσέζικο είναι ξέρω γω στην πραγματικότητα κομμάτια του αγγλικού έθνους. Λες ποτέ σκωτσέζος να μην έγραψε πως είμαστε Άγγλοι ? Να το κουνάνε οι Αγγλοι εθνικιστές στους Σκωτσέζους πως είναι άγγλοι ? Και εδώ έχουμε το παράδοξο κάποιοι Έλληνες να παριστάνουν τον εκπρόσωπο του βουλγάρικου εθνικισμού, με το στανιό να βγάλουν πως ένα έθνος είναι βουλγάρικο.

    Αλλά εφόσον μου λες πως δεν είσαι ομοιδεάτης και πως δεν σε νοιάζει αν το ΚΚΕ έλεγε σλαβομακεδόνες=μακεδόνες, αυτό μας λύνει πολλά προβλήματα. Με όσους δηλώνουν αριστεροί χωρίς να είναι έχω πρόβλημα και με όσους λένε πως το ΚΚΕ ποτέ δεν είπε πως σλαβομακεδόνας και εθνικά μακεδόνας είναι το ίδιο. Και έχουν το θράσος και το λένε και μετά την παράθεση πηγών και να λένε πως τελικά το ΚΚΕ έλεγε πως σλαβομακεδόνες=μακεδόνες αλλά δεν έχει σημασία γιατί ο Ζαχαριάδης ήταν άσχετος και ηλίθιος.

    Επίσης υπάρχουν πράγματα που ένας κομμουνιστής, που λες δεν είσαι άρα δεν σε πιάνει, δεν μπορεί να τα πει. ¨Οτι η νεαρή ΕΣΣΔ, που διέγραψε μονοκοντυλιά το ελληνικό χρέος, ήταν συνέχεια του Μ Πέτρου και του μεγαλορωσισμού και του πανσλαβισμού κλπ ένας κομμουνιστής απαγορεύεται να το πει . Εσύ που λες πως δεν είσαι ομοιδεάτης μας και ο “λεφτ”,που επισης δεν είναι αλλά λέει πως είναι, δικαιούται να το πει

    Κώστας

    Reply
  9. Α.Π.

    Δεν απάντησες σε τίποτα. Η διαφορά διαλέκτου/γλώσσας είναι πολιτική, αλλά δεν είχα γράψει τίποτα για το συγκεκριμένο.

    Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε διοικητικό διαμέρισμα με το όνομα ‘Μακεδονία’. Έχεις αναρωτηθεί ποια είναι η προέλευση της ιδέας του ‘γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας’;. (Ξέρουμε ότι ιστορικά ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί και για περιοχές της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, περιοχές της κυρίως Ελλάδας εκτός της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας κτλ.) Μήπως πρέπει να δεις τι προέβλεπε η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου;

    Η ΕΜΕΟ ήταν οργάνωση στην οποία συμμετείχαν επί της ουσίας άτομα με βουλγαρική εθνική συνείδηση και ο στόχος ήταν η δημιουργία ανεξάρτητης Μακεδονίας ως πρώτο βήμα για ένωση με τη Βουλγαρία. Ήταν σωστή η πολιτική της ΚΔ απέναντι στην ΕΜΕΟ;

    Τελοσπάντων, τουλάχιστον αναγνωρίζεις το λάθος της θέσης για ‘ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη’ μετά το 1922. Αυτή είναι η αρχή για να κατανοήσει κανείς τον τυχοδιωκτισμό της ΚΔ, ιδίως τη δεκαετία του 20, αλλά κι η αναγνώριση ‘μακεδονικού έθνους’ το 1935 ήταν επίσης τυχοδιωκτική. Οποιοσδήποτε συνεπής μελετητής σε αυτό το συμπέρασμα θα έφτανε.

    Επί της ουσίας δεν λες όμως γιατί θεωρείς σωστή τη θέση πριν το 1922, αφού είχε προηγηθεί η συνθήκη του Βουκουρεστίου. Γιατί ήταν λοιπόν σωστή η θέση για ‘ανεξάρτητη Μακεδονία’ ως το 1922; Επίσης γιατί να λέγεται αυτή η ανεξάρτητη περιοχή Μακεδονία; Μπορείς να το απαντήσεις αυτό; Γιατί όχι ανεξαρτητη Selanik και Monastir;

    Γιατί ο Κορδάτος το 1927 έγραφε πρακτικά ότι το ΚΚΕ δρούσε ως σύμμαχος του βουλγαρικού σωβινισμού; Ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτό;

    Δεν είπα αν ειμαι ή δεν είμαι κομμουνιστής. Είπα ότι δεν είμαι ομοιδεάτης σου. Τα κόμματα είναι οργανώσεις ομοιδεατών. Όχι οι σχολιαστές ενός blog.

    Και τελοσπάντων, εγώ μπορεί να στηρίξω αριστερές ρεφορμιστικές ή σοσιαλδημοκρατικές θέσεις πρακτικά. Αν υπήρχε πραγματική αριστερά ίσως είχα άλλη στάση. Αλλά η προσωπική μου στάση δεν έχει άμεση σχέση με το ζήτημα.

    Το άρθρο που ανέφερα. https://anthostoukakou.blogspot.com/2011/07/h-komintern.html

    Σημείωση: Ο τυχοδιωκτισμός της ΚΔ είναι φανερός. Ο αρθρογράφος, που είναι νομίζω αναρχικός, εικάζω ότι αποδέχεται το επιχείρημα περί ‘αυτοπροσδιορισμού’ και μιλάει για ‘Μακεδόνες’ και ‘Μακεδονία’. Σήμερα έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση που ενδεχομένως δικαιολογεί αυτή τη θέση. Κάτι τέτοιο δεν είχε βάση ούτε τη δεκαετία του ’20, ούτε του ’30, κατά τη γνώμη μου.

    Reply
    1. Κώστας

      Βρε ΑΠ ο τρόπος που σκέφτεσαι δεν έχει σχέση με τις διαδικασίες της καπιταλιστικής εθνογένεσης. Μου ζητάς ξανά και ξανά απάντηση όχι γιατί δεν σου απάντησα αλλά γιατί θες να σου πω πως η γενικά φιλοβουλγαρική στάση της ΕΜΕΟ, που το βλέπω να γράφεται σε διάφορες πηγές, αποδεικνύει πως ήταν και είναι Βούλγαροι. Σου απάντησα πως εκείνη την εποχή, την εποχή της μακεδονικής εθνικής επανάστασης δεν ήταν ακόμα τίποτα σαφές, ήταν εθνικισμός υπό διαμόρφωση, ήταν Μακεδόνες under constuction και δεχόμενοι πιέσεις από τους άλλους εθνικισμούς. Το ότι τελικά αναπτύχθηκε ένας εθνικισμός στην περιοχή παρά τις προσπάθειες των άλλων ισχυρότερων να τον αφομοιώσουν ενισχύει το ότι αυτός ο εθνικισμός είναι υπαρκτός, δεν το αποδυναμώνει. Το επιχείρημα σου με επιβεβαιώνει για αυτό δεν το απαντάω πολύ, δεν έγιναν Βούλγαροι αλλά Μακεδόνες, παρά την προσπάθεια εκβουλγαρισμού τους. Αυτό σημαίνει πως στην περιοχή αναδύονταν πυρήνες καπιταλιστικής συσσώρευσεις ανταγωνιστικοί προς τους βουλγάρικους και ακολουθήσαν δικό τους δρόμο, δημιούργησαν δική τους εθνική ιδεολογία. ;Έχει τρομακτική σημασία και η άποψη και ιστορική διήγηση της μακεδονικής αριστεράς* πως η μακεδονική εθνική ιδεολογία δημιουργείται ως “αριστερή”, ρεπουμπλικανική όπως το λέει, γιατί δεν ήθελαν την μοναρχία. ¨Οπως δεν ήθελε μοναρχία και η αναδυόμενη ελληνική εθνική ιδεολογία έναν αιώνα πριν αλλά της τον φορέσανε και οι πιο λαικές, αριστερές, ρεπουμπλικανικές τάσεις ηττήθηκαν Το ότι το 1900 εθνικά Μακεδόνες υπήρχαν όσο υπήρχαν και εθνικά ¨Ελληνες το 1800, δηλ λίγο, αντιφατικά και υπο διαμόρφωση, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν εθνικά Μακεδόνες το 2019. Το 1800 οι Έλληνες συγκροτούνταν σε έθνος σε κατεύθυνση λαικη, ρεπουμπλικανική και “αριστερή” αλλά ηττήθηκαν. Κάπως έτσι και οι Μακεδόνες το 1900 που όχι μόνο δεν έφτιαξαν ρεπουμπικανικό κράτος αλλά δεν έφτιαξαν καν.Τελικά η στροφή του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του παλαικού αντιφασιστικού αγώνα στην Γιουγκοσλαβία οδήγησε την αριστερόστροφη μακεδονική εθνογένεση σε μια νίκη και μια ρεπουμπλικανική εθνοκρατική συγκρότητηση και όχι ορσιτική ήττα όπως την ελληνική αντίστοιχη, άσχετα από τον ρόλο του Τίτο κλπ που είναι ένα ολόκληρο θέμα. Η άρνηση της συνέχειας με την αρχαία Μακεδονία από τον Ζάεφ με αυτή την έννοια δεν έχει να κάνει με τρίπλα, είναι ριζωμένη εκεί γιατί το σημερινό ιμπεριαλιστικό κεντρώο κατασκεύασμα που κυβερνάει την χώρα αυτή έχει ρίζες στην αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα και δεν την θέλει ΄έτσι κι αλλιώς την αρχαιοπληξία αλλά μια αφήγηση για τον σύγχρονο μακεδονικό ρεπουμπλικανικό εθνισμό

      Από κει και πέρα θα επιμένω ότι μέχρι στην Μακεδονία, στην σημερινή ελληνική Μακεδονία, να υπάρχει σαφής ελληνική σύνθεση δεν θεωρώ πως υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο ελληνικό δικαίωμα πάνω της. Η τάση του νεαρού κομμουνιστικού ή σοσιαλιστικού πριν το 17 κινήματος να επιθυμεί για μια αμιγώς πολυεθνική περιοχή μια πολυεθνική σοσιαλιστική λύση και όχι να στελεχώσει τους ¨Ελληνες, Σέρβους, Βούλγαρους και Μακεδόνες Παύλους Μελάδες είναι σωστή επαναστατική θέση αρχών στην φάση διάλυσης μιας αμιγώς πολυεθνικής περιοχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εχει ελάχιστη αξία να ψάξουμε να βρούμε αν η Φεντερασιόν ή δεν ξέρω ποιος ήταν σε θέση να περιγράψει με ενάργεια και ακρίβεια την κρατική συγκρότηση που οραματιζόταν και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αν πούμε πως το έκανε με δόσεις επαναστατικού βερμπαλισμού. Στο δίλημμα επαναστατικός βερμπαλισμός ή αστικός εθνικισμός και όχι μόνο αστικός αλλά και ρατσιστικός, γιατί τα εθνικά κέντρα προσπαθούσαν να “καθαρίσουν” την περιοχή, οι επαναστάτες απαντήσανε ορθά. Για όσο δεν υπήρχε σαφής πληθυσμιακή σύνθεση.

      https://www.thepressproject.gr/article/124226/Sunenteuksi-tou-Nikola-Slabebski-Melous-tis-Kentrikis-Epitropis-tou-Levica-Aristera-tis-pGDM-ston-Stathi-Koubelaki

      Κώστας

      Reply
  10. ένας

    Η …”αριστερά”(;!;!) οιυ είναι κατά του ΝΑΤΟ και ….υπέρ της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης!
    Τι τα θέλετε τα κατεβατά…..

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.