.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Περί απλής αναλογικής και κοινής λογικής


eklogiko-systima1Παναγιώτης Μαυροειδής

Το γενικό εκλογικό δικαίωμα στον καπιταλισμό θεωρείται και είναι δημοκρατική κατάχτηση του εργατικού κινήματος, σε σχέση με τις εποχές της απολυταρχίας ή του αποκλεισμού των γυναικών ή των «κατώτερων» τάξεων.  Δε συνιστά ωστόσο και ουσιαστική δημοκρατία, δηλαδή δυνατότητα καθορισμού των συνθηκών ζωής, εργασίας, πολιτισμού των σύγχρονων κοινωνιών.

Βασικό διαπιστευτήριο δημοκρατικότητας  της αστικής δημοκρατίας είναι η «ελευθερία επιλογής» του πολίτη, η οποία σχεδόν μονοσήμαντα πιστοποιείται με το γενικό εκλογικό δικαίωμα και την εφαρμογή της αρχής «ένας άνθρωπος, μία ψήφος».

Η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας. Το τυπικό δικαίωμα και η «ελευθερία επιλογής», ακυρώνεται καθοριστικά, από τη διαφορετική δύναμη εξουσίας που καθορίζει τελικά (στη γενική περίπτωση) τη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης και την  εκλογική συμπεριφορά.

Κανείς εν τέλει δεν ψηφίζει ελεύθερα, παρά το γεγονός ότι έχει αυτή την ψευδαίσθηση. Μετρούν καθοριστικά οι άμεσες παρεμβάσεις των κυρίαρχων οικονομικών δυνάμεων, είτε άμεσα (ας θυμηθούμε τους εκβιασμούς των εργοδοτών στην περίπτωση του δημοψηφίσματος το 2015 ή την οργανωμένη διανομή ψηφοδελτίων και την αντίστοιχη υπόδειξη σε πολλές επιχειρήσεις), είτε κυρίως έμμεσα, μέσω της απόλυτης ηγεμονίας της άρχουσας αστικής τάξης στα πεδία της διαμόρφωσης των αξιών, των γνωμών και αντιλήψεων, των φόβων. Το τελευταίο επιτυγχάνεται με τον ασφυκτικό έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και από τη δράση πλήθους άλλων μηχανισμών, κρατικών και ιδιωτικών (σχολείο, εκκλησία, εργοδοτικοί μηχανισμοί, κουλτούρα κλπ).

Η εκλογική διαδικασία στην αστική δημοκρατία είναι κατά βάση επικυρωτική και νομιμοποιητική της αστικής πολιτικής κυριαρχίας. Όταν οριακά παραβιάζεται αυτός ο κανόνας (βλέπε πχ Χιλή ή Βενεζουέλα), το λόγο έχει ο στρατός, τα πραξικοπήματα και  η ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Επίσης, η ίδια η έννοια της άσκησης του «δικαιώματος επιλογής» κάθε τέσσερα χρόνια, εκλέγοντας κατά βάση κόμματα και ανθρώπους από τους κύκλους της μεσαίας και της αστικής τάξης, που δε λογοδοτούν πουθενά και δεν ανακαλούνται, δεν έχει καμία σχέση με δημοκρατία.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι οι σπουδαιότερες αποφάσεις στα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στην ουσία διαμορφώνονται σε μη εκλεγμένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια υλοποιούνται από τις εθνικές αστικές κυβερνήσεις.

Τον παραπάνω γενικό κανόνα, τον  ‘’παραβιάζουν’’ σχετικά τα δημοψηφίσματα, όπου και όταν γίνονται, καθώς  η αμεσότητα του ερωτήματος και η σχετική απεξάρτηση από την κομματική προτίμηση, τείνουν να δημιουργούν μη ελεγχόμενες συμπεριφορές των «κάτω» (BREXIT κλπ). Και εκεί όμως η δυνατότητα χειραγώγησης είναι μεγάλη. Ας θυμηθούμε ότι στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 η κυβέρνηση έθεσε το ερώτημα «ΝΑΙ ή ΌΧΙ στις μνημονιακές προτάσεις των δανειστών;», όχι όμως και το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις δικές της μνημονιακές προτάσεις. Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι πέταξε το μεγαλειώδες ΟΧΙ στον κάλαθο των αχρήστων, φέρνοντας το Τρίτο Μνημόνιο, από κοινού με τις δυνάμεις του (ευρω)ΝΑΙ.

Ωστόσο, παρά τη δράση όλων αυτών των παραμορφωτικών μηχανισμών που ακυρώνουν το τυπικό δικαίωμα της αρχής «ένας πολίτης, μία ψήφος» προς όφελος της αστικής ταξικής κυριαρχίας, οι συστημικές δυνάμεις, «καλού κακού», καταργούν  την αρχή της υποτιθέμενης ισοτιμίας της εκλογικής ψήφου και τυπικά, μέσω των εκλογικών συστημάτων. Οι αντιδραστικές παραλλαγές είναι πολλές, αλλά ο κοινός παρονομαστής είναι η άρνηση της απλής αναλογικής ως βασικού εκλογικού συστήματος.

Απλή αναλογική; Απλούστερη διατύπωση δεν υπάρχει. Είναι στιγμές που λες ότι η ελληνική γλώσσα είναι υπέροχη! Σημαίνει ότι όλες οι ψήφοι μετρούν και μετρούν ακριβώς το ίδιο, χωρίς ενισχυτικούς ή μειωτικούς συντελεστές.

Πρακτικά, στην περίπτωση βουλευτικών εκλογών όπου μοιράζονται 300 έδρες, με απλή αναλογική το μέτρο (δηλαδή το αναγκαίο ποσοστό για να πάρει ένα κόμμα 1 έδρα είναι 100%/300= 0,33%. Συνεπώς, με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών (Σεπτέμβριος 2015), η κατανομή των εδρών θα ήταν όπως φαίνεται στον πίνακα

Αποτελέσματα Βουλευτικών εκλογών-Σεπτέμβριος 2015
Κόμμα Ποσοστό Έδρες (με απλή αναλογική)
ΣΥΡΙΖΑ 35,46% 107
Νέα Δημοκρατία 28,09% 84
Χρυσή Αυγή 6,99% 21
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) 6,29% 19
ΚΚΕ 5,55% 17
Το Ποτάμι 4,09% 12
Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,69% 11
Ένωση Κεντρώων 3,44% 10
Λαϊκή Ενότητα 2,86% 9
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,85% 3
ΕΠΑΜ 0,77% 2
Κοινωνία 0,66% 2
δημιουργία, ξανά! 0,53% 2
Κόμμα Πειρατών 0,28% 1
ΣΥΝΟΛΑ 300

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μιλάει ψευδεπίγραφα για απλή αναλογική τη στιγμή που διατηρεί του αντιδραστικό όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Η  ύπαρξη του ορίου του 3%, όπως φαίνεται από τον πίνακα,  αυτόματα οδηγεί σε κλοπή 19 εδρών οι οποίες θα μοιραστούν στα κόμματα που θα έχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%.

Σημειώνεται εδώ ότι η κλοπή μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερη. Ενδεικτικά αναφέρεται (βλέπε και σχετικό πίνακα)  ότι στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012 στις οποίες το συνολικό ποσοστό των συνδυασμών που ήταν κάτω του 3% ήταν 19%, η κλοπή των εδρών λόγω ορίου θα ήταν 57 έδρες!

Εκλογές Συνολικό ποσοστό κομμάτων κάτω από το 3% Κλοπή εδρών λόγω ορίου 3%
2015-Σεπτ 6,40% 19
2012-Iουνιος 5,97% 18
2012-Μαιος 19,03% 57

 

Βεβαίως η σημασία της απλής και ανόθευτης αναλογικής είναι ακόμη πιο σημαντική από την κλοπή που αποκαλύπτουν  οι «γυμνοί» αριθμοί των πινάκων.

Η ύπαρξη ενός απολύτου δημοκρατικού αναλογικού συστήματος, θα αναδιάτασσε αρκετά τον εκλογικό πολιτικό χάρτη, κυρίως σε βάρος των μεγαλύτερων αστικών κομμάτων,  για δύο πολύ απλούς λόγους.

Πρώτο, όταν κάποιος γνωρίζει ότι δεν  υπάρχει απλή αναλογική, θέλοντας και μη αποδέχεται εκβιαστικά τη θεωρία της «χαμένης» ή/και «άχρηστης» ψήφου και δεν στηρίζει τα κόμματα που εκτιμά (μάλλον οι δημοσκοπικές εταιρείες «εκτιμούν» και το εισάγουν ως δεδομένο) ότι θα είναι κάτω από το 3%. Στην αντίθετη περίπτωση, τιμά την πραγματική του προτίμηση, με την αντίστοιχη ψήφο.

Δεύτερο, η εξασφάλιση της δικαιούμενης αντιπροσώπευσης στη Βουλή μέσω του συστήματος της απλής αναλογικής, σημαίνει και αντίστοιχα δικαιώματα τηλεοπτικού χρόνου ή/και κάλυψης εκλογικών εξόδων, καθώς (κακώς φυσικά), αυτά συναρτώνται με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνείται την απλή ανόθευτη αναλογική: έχοντας σα βασικό στόχο την σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος και γνωρίζοντας ότι «οι μέρες της αυτοδυναμίας είναι μετρημένες», με την ντεμί-απλή αναλογική, επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου, που  θα ευνοεί τις ευρύτερες συναινέσεις με άλλες αστικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα  θα εξορίζει από τη Βουλή αιρετικές  φωνές.Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

33 Σχόλια στο "Περί απλής αναλογικής και κοινής λογικής"

Δημήτρης

«στην πράξη, επειδή δεν υπάρχει μια ενιαία εκλογική περιφέρεια, η κατανομή ενδέχεται να έχει κάποια ελάχιστη διαφοροποίηση».

Δεν ισχύει. Ο αριθμός των εδρών του κάθε κόμματος καθορίζειται από το πανελλαδικό ποσοστό και μόνο. Στη συνέχεια προκύπτει απλά από ποιες περιφέρειες θα προέλθουν αυτές οι έδρες ανάλογα και με τα αποτελέσματα σε κάθε περιφέρεια.

Κώστας

«Και εκεί όμως η δυνατότητα χειραγώγησης είναι μεγάλη. Ας θυμηθούμε ότι στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 η κυβέρνηση έθεσε το ερώτημα «ΝΑΙ ή ΌΧΙ στις μνημονιακές προτάσεις των δανειστών;», όχι όμως και το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις δικές της μνημονιακές προτάσεις. Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι πέταξε το μεγαλειώδες ΟΧΙ στον κάλαθο των αχρήστων, φέρνοντας το Τρίτο Μνημόνιο, από κοινού με τις δυνάμεις του (ευρω) ΝΑΙ».

Και όταν έχεις και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να παίζει το παιχνίδι σου η δυνατότητες χειραγώγησης είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Γιώργος

Να πούμε πάντως ένα μπράβο στο ΚΚΕ που στέκεται αμετακίνητο υπέρ της κατάργησης του 3% παρότι δεν φαίνεται να κινδυνεύει από αυτό. Στην πραγματικότητα ευνοείται από αυτό το όριο αφού μοιράζεται μαζί με τα άλλα κόμματα τις έδρες των κομμάτων που δεν μπαίνουν στη Βουλή.

Κώστας

καλά κάνει αλλά μπράβο για το αυτονόητο γιατί να του πούμε ?

Κώστας

λαθραναγνώστης

Ε…μην του πείτε….!

Κώστας

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24798:koutsoumpas-ependusi&catid=81:kivernisi&Itemid=198

εδώ που τα λέμε, τι ακριβώς σημαίνει πως το ΚΚΕ δεν ψηφίζει το 3 % Ψηγίζει εκλογικό νόμο με το 3 % το οποίο υπάρχει άσχετα αν το ψηφίσει το ΚΚΕ.

Γιατί το ΚΚΕ δίνει επίφαση δημοκρατισμού στον τσίπριζα ? Από πότε η «απλή και άδολη» τεμαχίζεται ?

τελικά όχι μόνο μπράβο δεν θα του πούμε αλλά δεν κάνει καν αυτό το για το οποίο πρέπει ή όχι να του πούμε μπράβο.

Κώστας

λαθραναγνώστης

Οπωσδήποτε, το ΚΚΕ δεν κανονίζει τη γραμμή του για να εισπράξει τα «μπράβο» και τα ζήτω του χώρου του οπορτουνισμού, αλλά βάσει αρχών και λογικής.
Το ότι θα ψηφίσει τα όποια κάποια ευνοϊκά άρθρα του εκλογικού νόμου, το έχει πει εδώ και πολύ καιρό, πριν καν κατατεθεί το νομοσχέδιο.
Το ΚΚΕ, έχει υποχρεώσεις απέναντι στο λαό. Δεν έχει καμία υποχρέωση να εξυπηρετήσει ούτε τους ΛΑΕτζήδες ούτε τους λοιπούς παρατρεχάμενους του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναμπούν στο σύστημα. Οι δυνάμεις αυτές, να τα βρουν μόνες τους με το «σύστημα» που τόσα χρόνια στηρίζουν. Το άν εξαπατήθηκαν ή δεν τα βρήκαν και έμειναν εκτός νυμφώνος…..ας προσέχανε.
Δεν είναι το ΚΚΕ που θα τις ξαναβάλει μέσα!
Παιδιά, το εκλογικό μέτωπο με το ΚΚΕ, ξεχάστε το!! Γιατί δεν το κάνετε μεταξύ σας? Εξ άλλου, το άρθρο, σε αυτό στοχεύει…..
Πάντως, το άρθρο έχει πολλά «μαργαριτάρια», όπως:
«Το ΚΚΕ, ενώ με την τακτική του δεν εμποδίζει την κυβέρνηση στους σχεδιασμούς της για αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου, εμποδίζει, όμως, την Αριστερά να κάνει πιο δυναμική την αντεπίθεση της.»

Κώστας

με ποιο δικαίωμα το ΚΚΕ κλέβει και ακυρώνει τις ψήφους της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όποιου άλλου θα μας πεις λαθραναγνώστη ?

τι εκλογικό μέτωπο, μην κατεβαίνεις, πάρε όμως σαν ΚΚΕ τις δικές σου ψήφους, όχι των άλλων.

το ΚΚΕ να ξαναβάλλει μέσα ? Ο λαός δεν έχει δικαίωμα να ψηφίζει όποιον θέλει ?

με ποιο δικαίωμα δηλ ο εκλογικό νόμος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ αλλοιώνει την ψήφο ?

Κώστας

λαθραναγνώστης
Το γαρ πολύ της θλίψεως, λέω εγώ, ποιεί παραφροσύνη! Το ΚΚΕ «κλέβει και ακυρώνει τις ψήφους της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ»? » ο εκλογικό νόμος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ…..» Το ΚΚΕ τον έφτιαξε τον νόμο? Είσαι καλά? Τον νόμο τον έφτιαξαν οι πρώην «σύντροφοί» σας που δεν λέτε να τους παρατήσετε (βλέπε ΜΕΤΑ), οι «σύντροφοί» σας, που μέχρι χτες τους δίνατε αριστερό άλλοθι για να δημιουργούν αριστερές αυταπάτες στο λαό, οι «σύντροφοί» σας που μαζί τους στήνατε τις ραδιουργίες του Βαρουφάκη και του Γκαλμπρέηθ (αλήθεια, πόσα πήρε ο τύπος για τις «συμβουλές» του – η Νάντια που η…..μαμά της(!) που εκείνες τις μέρες, (*)σήκωνε τα 200000 ευρώ καταθέσεις – σίγουρα θα ξέρει) και σου φταίει το ΚΚΕ? Επειδή βγήκε ο ινστρούχτορας της πλάκας με ένα αρθράκι που τραβάει τη λογική απ τα μαλλιά και τη ξεσκίζει, σημαίνει ότι φταίει το ΚΚΕ? Επαναλαμβάνω: Το τι θα ψηφίσει και το τι δεν θα ψηφίσει το ΚΚΕ, το έχει ξεκαθαρίσει από μήνες τώρα. Και φυσικά θα ψηφίσει την κατάργηση του «μπόνους». Από κάθε άποψη, αυτό είναι προς το συμφέρον του λαϊκού κινήματος. Και αυτό, πάλι το έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια. Το παραμικρό που θα συμφέρει το λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ θα το ψηφίζει! (*) καλό… Διαβάστε περισσότερα »
Κώστας

Στην Νάντι μέχρι το Πρώτο Θέμα ζήτησε συγνώμη για αυτήν την συκοφαντία λαθραναγνώστη.

Το ΚΚΕ δεν γράφει τον νόμο αλλά τον ψηφίζει (το ότι δεν ψηφίζει το 3% είναι ανέκδοτο, 3% έχουμε και τώρα, δεν έχει σημασία αν το ΚΚΕ το ψηφίσει)

Ο Βαρουφάκης δυστυχώς ήταν και είναι φανατικά με την άποψη του ΚΚΕ για παραμονή στο ευρώ, Σε μια άλλη ζωή ο Βαρουφάκης βλέπει άλλη ΟΝΕ και ΕΕ, το ΚΚΕ σοσιαλισμό, εγώ δεν πιστεύω στην άλλη ζωή και αν το αποφασίσω η ορθοδοξία έχει πολλά περισότερα να μου προσφέρει από τον Βαρουφάκη και το ΚΚΕ.

Ποτέ δεν ήμασταν στο ίδιο κόμμα με τον Τσίπρα και τον Δραγασάκη σε αντίθεση με το ΚΚΕ που δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο ή αρκετούς συντρόφους στην ΛΑΕ που ακόμα και όταν ήταν στο ίδιο κόμμα με τον Τσίπρα και τον Δραγασάκη καλύτερη στάση είχαν από το ΚΚΕ που ήταν έξω και απέναντι από κάθε αγώνα απέναντι στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό

Το ΜΕΤΑ διασπάστηκε και τουλάχιστον δεν ξεπούλησε με τσίπουρα τον αγώνα του ασφαλιστικού, όπως ξεπουλήσατε και την απλή αναλογική για να αφήσετε έξω από την Βουλή … τις μειονότητες και τις ακραίες φωνές κατά της ΕΕ κλπ

Κώστας

λαθραναγνώστης

Λοιπόν, επειδή δεν απαντάς επί της ουσίας, τελευταία απάντηση από μένα.
Τη δικαιολογία ότι οι 200000 ευρώ ήταν οι οικονομίες μιας ζωής της μαμάς της, τα είπε η Νάντια. Αυτό είναι γεγονός!
Κι εγώ εξ άλλου, το ξεκαθάρισα από την αρχή: Είπα «η μαμά της»!
…και ο νοών νοείτο και κουτόχορτο δεν μασάμε!
Το αισχρό είναι, ότι αυτοί που κατηγορούν το ΚΚΕ που λέει το προφανές, ότι δηλαδή GREXIT και επιστροφή στη δραχμή, σε αυτή τη κατάσταση, σε καθεστώς αστικής οικονομίας, θα προκαλέσει μια ακαριαία εξαθλίωση του λαού, χωρίς κανένα όφελος που θα την αντισταθμίζει, αυτοί οι ίδιοι, όταν έρχεται ο κίνδυνος αυτά που προπαγανδίζουν να γίνουν πραγματικότητα, φροντίζουν να κάνουν τα κουμάντα τους …… κι άσε το πόπολο να κουρεύεται! Θα ζητήσουμε συγνώμη μετά!
Όταν πριν λίγα χρόνια, δεν ήμασταν σε αυτό το αδιέξοδο, και δεν υπήρχε λόγος να δεθούμε χειροπόδαρα σε ΕΕ και ΟΝΕ, τα συντρόφια σου στη ΛΑΕ, μαζί με τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ – Συνασπισμό τότε – προπαγάνδιζαν υπέρ και λοιδορούσαν το ΚΚΕ.

Κώστας

ρε αδερφέ και γω επειδή λόγω σπουδών και, ας πούμε, γνώσεων σε αυτά, ψαξίματος σε οικονομικές σελίδες κλπ, με ρωτάγανε συγγενείς και τους έλεγα ότι θα μπουν capital control, δεν μου πέφτει λόγος, αν φοβάστε κάντε ότι νομίζετε, είμαι υπουργός ?

το Πρώτο Θέμα γιατί ζήτησε συγνώμη ?

το «η μαμά της» που λες δεν έχει σχέση με το υποτιθέμενο σκάνδαλο. Η Νάντια δεν αρνήθηκε ότι η μαμά της έκανε ότι έκανε κόσμος και κοσμάκης εκείνες τις μέρες. Η καταγγελία είχε να κάνει με προνομιακή ενημέρωση της μητέρας της και προνομιακές διαδικασίες.

τα υπόλοιπα που λες ότι καλά γίνονται τα μνημόνια και μας γλιτώνουν από τα χειρότερα είναι απολαυστικά, πες κι άλλα, αυτή είναι η γραμμή του ΚΚΕ άλλωστε

Κώστας

λαθραναγνώστης

Κώστα μου, η τρελίτσα που πουλάς, είναι σκέτη απόλαυση. Θυμίζει Σμυρνιά παλαιού τύπου. Ορίτζιναλ!!!

Είπα ότι η προηγούμενη απάντησή μου, θα ήταν η τελευταία, αλλά….. «στην έσκασα»!

Κώστας Β.
Κώστα βλέπω το θράσος δε σου λείπει (άλλωστε πότε έλλειψε απ’ τον οπορτουνισμό); Καλά ρε, μια παροιμία που λέει για το σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν την έχεις ξανακούσει; Πήγατε ως ρετάλια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κάνετε τους χειροκροτητές του ΠιΛαφ- θα μου πεις και τι έγινε, μετακόμιση μέσα στο ίδιο σπίτι. Συμμετέχετε στη ΛΑΕ (aka ΣΥΡΙΖΑ2), με τους πρώην «πρώτη φορά» αριστερούς υπουργούς: -Με τη Βαλαβάνη που διατυμπάνιζε πως «η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ είναι πλέον πατριωτικό καθήκον» -Την Κωνσταντοπούλου που δήλωνε εύκολα πως το σκίσιμο του μνημονίου ήταν απλά «σχήμα λόγου» -Με τον Λαφαζάνη που ένακε τεμενάδες στους ρώσους μεγαλοκαπιταλιστές και στο ρώσικο ιμπεριαλισμό (υπάρχει και η σχετική χαρακτηριστική φωτο με το αφεντικό της γκαζπρομ) και που όλοι τους, οι ανεκδιήγητοι, ακόμα και ΜΕΤΑ την ψήφιση του μνημονίου Τσίπρα, επιμένανε να δηλώνουν στήριξη στην κυβέρνηση «αρκεί να πάρει πίσω την υπογραφή της» και άλλα θαρραλέα… Εν προκειμένω έχουμε την ξεφτίλα σε μορφή κόμματος. Ως κολαούζο λοιπόν αυτού του συρφετού που είστε Κώστα (και δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σου προφανώς) θα αξίωνα λίγο λιγότερη έπαρση, ειδικά όταν μιλάς για το ΚΚΕ, που κράτησε κρυστάλλινη επαναστατική στάση σε όλη αυτή την πορεία των πραγμάτων και (αν και δεν είναι ίσως… Διαβάστε περισσότερα »
Πάνθηρας *29

…δεν πρέπει να έχουμε εκλογικές αυταπάτες ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα ριζοσπαστικά, δεν αλλάζει ο καπιταλιστικός κόσμος από τις εκλογές μόνο η δράση μας και οι μαχόμενοι αγώνες μπορούν να ανατρέψουν την αστική εξουσία, η επανάσταση μπορεί να καταργήσει το κεφάλαιο και το κράτος του….όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν αποδεχόμαστε την ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική…

Κώστας
συνονόματε Κώστα Β πολλά από αυτά που λες τα έχει πληρώσει η ΛΑΕ, όχι όλα βέβαια γιατί οι τεμενάδες που λες είναι Μένουμε ΕΕ/ΝΑΤΟ αηδίες, δεν υπάρχει κάποιος λόγος η Ελλάδα να μην έχει σχέσεις με την Ρωσία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ευρώπη να παίρνει φυσικό αέριο μόνο από αμερικάνικες οδούς, ή η Ελλάδα να μην εμπλέκεται στην ενεργειακή απεξάρτηση και της ίδιας και της Ευρώπης.Η εποχή που εκτός από τον πρέσβη και διάφορους υπουργούς των ΗΠΑ ο Λαφαζάνης είχε να αντιμετωπίσει και τα πανόμοιοτυπα επιχειρήματα του ΚΚΕ, και του Τσίπρα βέβαια, θα αποτιμηθεί εν καιρώ γιατί όταν ένα «κομμουνιστικό» κόμμα γίνεται ευρωατλαντικό γρανάζι αυτά δεν περνάνε έτσι. εγώ ξέρω πως ο Τσίπρας έφερε το μνημόνιο με το αβαντάρισμα του ΚΚΕ και όχι του Λαφαζάνη, αυτό το «είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα με την ΟΝΕ και την ΕΕ και δεν πρέπει να βγούμε» που είπε ο λαθραναγνώστης. Θα ήταν καλύτερα η αρχή για το αριστερό και λαικό αντι ΕΕ μέτωπο να έχει γίνει πιο πριν, και βασική είναι η ευθύνη του Λαφαζάνη σε αυτό, τουλάχιστον δεν είπε there is no alternative όπως είπε το ΚΚΕ εσύ συμφωνείς με αυτό που είπε ο λαθραναγνώστης? Και δεν είναι δικό του βέβαια, είναι αυτό… Διαβάστε περισσότερα »
Κώστας Β.

Έτσι έλεγε το ΚΚΕ λοιπόν, ε; Ότι έπρεπε να έρθει το μνημόνιο τσίπρα,ε; Και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε ΕΕ-ΝΑΤΟ, ε;
Άμα τώρα εγώ σου πω ότι αυτά τα χρυσαυγίτικα δεν τα λένε ούτε οι ναζί (γιατί προτιμάνε να σπέρνουν φίδια με έστω ελάχιστη δόση αληθοφάνειας) θα κάνεις τον παρεξηγημένο, ή θα το καταπιείς κα πάλι σφυρίζοντας κλέφτικα;
Τέλος με την πάρτη σου

Κώστας
Είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι, και δεν είναι αντίφαση αυτό, με το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα. Διότι ξεκάθαρα λέμε στον ελληνικό λαό, σε όλους τους τόνους, ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι η κατάσταση, με αυτούς τους συσχετισμούς δυνάμεων, όντας στο καπιταλιστικό σύστημα, όντας στην ΕΕ, όντας στην εξουσία που την έχουν συγκεκριμένοι, εάν πας σε δραχμή ή σε ένα άλλο νόμισμα όπως κι αν ονομαστεί αυτό, η κρατική χρεοκοπία και οι επιπτώσεις στο λαό μας θα είναι εξίσου μεγάλες όπως και με τη συμφωνία – μνημόνιο που υπογράφεται τώρα. Μπορεί να είναι και χειρότερες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που δε θα είναι μόνο έξι μήνες, όπως λέει ο κύριος Λαπαβίτσας ή διάφοροι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων κομμάτων. Διότι μπορεί να μην παίρνονται σε αυτή την περίπτωση τέτοια μέτρα όπως θα παρθούν τώρα για μισθούς, συντάξεις, μείωση του λαϊκού εισοδήματος και λοιπά, όμως η ίδια η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος που θα επέλθει, η οποία θα είναι πάνω από 50%, θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση πάλι του λαϊκού εισοδήματος. Δηλαδή θα παίρνει ο εργαζόμενος 1.000 ευρώ, 600, 800 όσα παίρνει στη δουλειά του για παράδειγμα,… Διαβάστε περισσότερα »
λαθραναγνώστης
«Η πολιτική αλητεία και η πολιτική πορνεία, εκφράζονται με πολλά πρόσωπα» (λαθραναγνώστης) Κώστα Β. Είναι σαφές ότι οι «χώροι» αυτοί, όπως η ΛΑΕ, υποστηρίζουν τη μερίδα αυτή της Ελληνικής αστικής τάξης που θέλει μια εθνική οικονομία προστατευμένη και αποδεσμευμένη από το ευρώ. Στην Αγγλία το βλέπουμε αυτό το παράδειγμα να εξελίσσεται μπρος στα μάτια μας. Ποσώς τους ενδιαφέρει ο σοσιαλισμός. Πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης είναι, με αριστερό φερετζέ, όπως τόσοι άλλοι ΣΥΡΙΖοειδείς! Εκμεταλλεύονται την αγανάκτηση του λαού από τα μνημόνια και προσπαθούν να τον παρασύρουν στους τυχοδιωκτισμούς τους, για να ανέβουν κι αυτοί στην επιφάνεια. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστική τάξη προσπαθεί να προσεταιριστεί την εργατική και να την βάλει να πολεμήσει, να ματώσει και να υποφέρει κάτω από τις δικές της σημαίες και τα δικά της συμφέροντα. Φυσικά, όπως έφερα και το παράδειγμα της Βαλαβάνη, αυτοί, για τις προσωπικές τους περιουσίες, έχουν πάρει τα μέτρα τους. Από την άλλη, το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο, δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα λόγια του Κουτσούμπα. Δημαγωγία και τυχοδιωκτισμούς πάνω στο μαρτύριο του λαού, δεν κάνουμε για να κονομίσουμε μερικά ψηφαλάκια. Ο λαός, δεν θα παλέψει για να αποδεσμευτεί από τα ευρωενωσιακά μνημόνια και στη θέση τους θα υπογράψει νέα… Διαβάστε περισσότερα »
Κώστας

Λαθραναγνώστη ξέχασες να σχολιάσεις την θέση του Κουτσούμπα ότι το μνημόνιο μας γλιτώνει από τα χειρότερα

Κώστας

μαλι-μαδι

Κώστα, πραγματικά έχεις μπερδέψει την κούρσα με την Προύσα… Ή λες ότι νάναι για να ξεφύγεις, ή, αν πράγματι σκέφτεσαι και αντιλαμβάνεσαι τις πολιτικές γραμμές έτσι όπως τις παρουσιάζεις, έχεις σοβαρό πρόβλημα κατανόησης. Δεν μπορεί να κουβεντιάσει κάποιος στα σοβαρά μαζί σου, όταν κάνεις το άσπρο-μαύρο και τη θάλασσα γιαούρτι…

Τ.Κ

Τίποτε το ουσιαστικό δεν μπορούν να φέρουν οι εκλογές.Η μόνη λύση είναι η προλεταριακή επανάσταση και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού.Τώρα εσείς τσακώνεστε ανούσια αφού επί της ουσίας πιστεύετε στον κυβερνητισμό και όχι στην ταξική πάλη.Οι…πολύ ταξικοί του Περισσού επαναλαμβάνουν τις γνωστές παπάρες περί εκλογολάγνων ενώ οι ίδιοι παίρνουν βραβεία.Διάβασε ρε Κώστα Β και λίγο τον Ριζ. γιατί μ’αυτά που μας γράφεις γελούνε και οι κότες,δε κόουτς αρ λάφινγκ.Ριζ.10/5/12.ΚΚΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ… για να παρέμβει ο λαός.

γνώστης

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Η παροιμία αυτή ταιριάζει γάντι στο ΚΚΕ που απεχθάνεται όλα τα λαϊκά /εργατικά κινήματα που δεν ελέγχει το ίδιο. Από όλα τα κινήματα του κόσμου τα τελευταία 8 χρόνια, ΑΠΕΧΕΙ! Τα βρίζει, τα συκοφαντεία, τα χλευάζει, με επιχειρήματα του στυλ «είναι θολά», «δεν έχουν αντικαπιταλιστικό πρόσημο» κλπ.

Μα η αντικαπιταλιστική κατεύθυνση των λαϊκών κινημάτων είναι ΤΟ επίδικο!!! Και μόνο με την συνειδητη παρέμβαση των οργανώσεων/κομμάτων μπορεί να επιτευχθεί! Αυτό τουλάχιστον λέει η πείρα 150 χρόνων, την οποία λέει το ΚΚΕ πως μελετά, αλλά μάλλον τζάμπα καίει η λαμπα!

Αν ήταν φίλοι του ΚΚΕ να γίνονταν μόνος του ο κόσμος κομμουνιστής, ε τότε δεν θα είχαμε καμμία ανάγκη τα κόμματα! Και το ΚΚΕ για να μην συμμετέχει βάσει αυτών των επιχειρημάτων που ανέφερα, μάλλον το κάνει γιατί ΔΕΝ θέλει να αλλάξει τίποτα στην σημερινή κοινωνία.

Η δε ΛΑΕ, είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ νο2. Εχει αγωνιστές στο εσωτερικό της, αλλά είναι υποταγμένοι στην σοσιαλδημοκρατική φυσιογνωμία και πολιτική της ΛΑΕ. Μακάρι να μπορέσει να εξελιχθεί σε μια δύναμη της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αλλά μάλλον αυτό είναι πολύ δύσκολο.

προς ενημνέρωση αναρτώ τις θέσεις του πρόσφατου πανελλαδικού σώματος του ΝΑΡ:

http://www.narnet.gr/articles/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8E%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1%CF%81-9-10-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-2016

λαθραναγνώστης

Γνώστη, ευτυχώς που ζυμώνετε εσείς με τα στιβαρά σας χέρια το ζυμάρι της επανάστασης.
Πως γίνεται όμως και κάθε φορά κι αντί για γλυκό επαναστατικό ψωμί καταλήγει σε ξινισμένο ΣΥΡΙΖΑ και μουχλιασμένη Χρυσή Αυγή, αυτό πρέπει να το ψάξετε λίγο. Μπορεί να φταίει η μαγιά ή το προζύμι που το αγοράζετε απ όπου λάχει…..

Γιώργος Θαλάσσης

«σε ξινισμένο ΣΥΡΙΖΑ και μουχλιασμένη Χρυσή Αυγή»… η θεωρία των δύο άκρων που συναντιόνται. Καθόλου πρωτότυπο, μην διεκδικείτε πατρότητα, την έχουν προκάμει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Πρετεντέρης. Τόσο ρηχοί σε πολιτικό προβληματισμό δεν γίνεται, σκέτη ξέρα είσαστε!

λαθραναγνώστης

Και οι δυο, στο πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης ανήκουν. Ο ένας είναι ο μπράβος και ο άλλος ο λακές…..!
«Τι Παπάγος τι Πλαστήρας, άσπρος σκύλος μαύρος σκύλος, όλοι οι σκύλοι μια γενιά»!
…και τελικά, όλα τα γουρούνια, έχουν την ίδια φάτσα – την αστική!

Κώστας

δεν ξέρω τι εννοούσε ο ΓΘ θεωρία των άκρων, σίγουρα δεν κολλάει για την συσχέτιση ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αστικό κεντρώο κόμμα.

επίσης δεν έχει σχέση με το «Παπάγος – Πλαστήρας», αυτό ήταν ο δικομματισμός της εποχής εκείνης, άλλο η ΧΑ.

επίσης το ΚΚΕ ταυτόχρονα με το Παπάγος – Πλαστήρας είχε την ΕΔΑ σαν πλατιά συμμαχία της αριστεράς και προσπαθούσε και για πλατύτερες (πχ ΔΕ το 56), πάψτε πια να επικαλείστε το επαναστατικό ακόμα τότε ΚΚΕ για να δικαιολογήσετε τον γελοίο σεχταρισμό, όπως μια ζωή επικαλούνται διάφοροι τις συμμαχίες αρχών που το κομμουνιστικό κίνημα κάνει και πρέπει να κάνει για να δικαιολογήσουν τις συμμαχίες χωρίς αρχές που οι ίδιοι κάνουν. Αυτό είναι το σημείο που σαν ΚΚΕ του 19ου συνεδρίου θα μου πεις πως εκείνο το ΚΚΕ ήταν … οπορτουνίστικο και σοσιαλδημοκρατικό, το σημερινό είναι … επαναστατικό.

σεχταρισμός-οπορτουνισμός είναι διδυμα αδέρφια, η απουσία κομμουνιστικού κινήματος που να χαράξει πολιτική συμμαχιών αρχών σήμερα στην Ελλάδα βοά

Κώστας

Τ.Κ

Άκου να δεις τώρα και ο Περισσός στο πολιτικό πρωσωπικό της αστικής τάξης ανήκει,αλλά δεν μπορεί κανένας να τον συγκρίνει με τη Χ.Α.Με το ΠΑΣΟΚ ναι ,μέχρι και το ΜΑΤ και ΜΕΑ για μια Ελλάδα νέα τους κλέψατε ρε μπαγάσηδες,αφού καλείτε τα ΜΑΤ και όλα τα Σ.Α … να παλέψουν μαζί με το λαό…Πούσε και το δικαστικό σώμα μαζί…έ ρε επανάσταση..

λαθραναγνώστης

Είσαι διασκεδαστικός,συνέχισε!

Τ.Κ

Να σου πω επειδή εσύ τα ξέρεις καλά για εξήγησε μου κάτι απ’ την ανακοίνωση των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που ελέγχονται απ’ το ΠΑΜΕ,Ριζ. 17-1-12.»ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ». Αυτό έγινε για να…κλιμακωθεί ο αγώνας;

λαθραναγνώστης

Βλέπω ότι σου αρέσουν τα «vintage»….

Τ.Κ

Ωραίες οι παπαράντζες αλλά επί της ουσίας περιοδεύον θίασος για να μαζεύει ψήφους ο Περισσός.Και μην ξανασυγκρίνεις την Χ.Α με τον Περισσό…είπαμε ΠΑΣΟΚ.

Τ.Κ

Η οποιαδήποτε λύση μέσα στον καπιταλισμό είναι καταστροφική για την εργατική τάξη.Γι’ αυτό και τα μεταβατικά προγράμματα οδηγούν σε λύσεις τύπουΣύριζα και τίποτε περισσότερο.Και δεν μιλούμε μόνο για την ΛΑΕ ,τον Συριζα 2.Μιλούμε και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Όλα αυτά τα προγράμματα επιδιώκετε να τα πετύχετε με εκλογές…βάζοντας σαν γαρνιτούρα και ολίγη από λαική κινητοποίηση.
Αλλά έχουμε και τους εκλογολάγνους του Περισσού που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν ,ένα αστικό κόμμα ,που προσπαθεί να το παίξει επαναστατικό.Όταν μάλιστα στριμωχτούν αρχίζουν να παραμιλάνε και να ψελλίζουν κάτι για χρυσαυγίτες και άλλα παραμιλητά,Στα λεγόμενα εθνικά θέματα βέβαια κύριοι μιμείστε πολύ τον Καρατζαφέρη ,τον οποίο κατηγορείτε για εθνική μειοδοσία,την δε Χ.Α προσπαθείτε να την προσπεράσετε να ηγηθείτε του εθνικιστικού-σοβινιστικού τόξου στην Ελλάδα.Όπως το παλιό εθνικιστικό ΠΑΣΟΚ.

wpDiscuz