.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Σύγκριση σημείο προς σημείο της πρότασης των δανειστών και της κυβέρνησης


OXI11Παναγιώτης Μαυροειδής

ΟΧΙ στο πραξικόπημα αποδοχής της πρότασης δανειστών!

Η κυβέρνηση με ένα πελώριο ΟΧΙ στο ΟΧΙ, λέει ΝΑΙ στους εκβιασμούς της ευρωζώνης και εισηγείται για συμφωνία, αυτούσιο σχεδόν το μαύρο κείμενο των μαύρων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το οποίο καταψηφίστηκε ενάντια σε θεούς και δαίμονες με ποσοστό 62%,

Η κυβέρνηση προτείνει να ενσωματωθεί το πακέτο των άγριων αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων στο πλαίσιο ενός νέου τρίχρονου μνημονιακού προγράμματος με σκληρότατους όρους.

To προτεινόμενο ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό από τους “εταίρους”, που σημαίνει ότι μπορεί να χειροτερέψει. Το συνολικό ύψος των μέτρων πρέπει να αγγίζει τα 12,5-13 δισ. Πέρα από τη διάλυση και των ποιο στοιχειωδών δικαιωμάτων του κόσμου το μνημόνιο “εξασφαλίζει” τη συνέχιση της ύφεσης για απροσδιόριστο διάστημα.

Παραθέτουμε συγκριτικά τις σχετικές προβλέψεις των δύο κειμένων σε καίρια σημεία.

1.Αιματηρά πλεονάσματα, δηλαδή ένταση λιτότητας

Κυβερνητική πρόταση

«Το νέο δημοσιονομικό μονοπάτι βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για 2015, 2016, 2017 και 2018».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Το νέο δημοσιονομικό «μονοπάτι» θα πρέπει να χαραχθεί για έναν στόχο δημοσιονομικού πλεονάσματος ύψους 1,2,3 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2015, το 2016, το 2017 και το 2018».

  1. Φοροληστεία μέσω αύξησης εσόδων από ΦΠΑ- ποιος είναι ο στόχος

Κυβερνητική πρόταση

«Η μεταρρύθμιση θα στοχεύσει σε αύξηση των εσόδων που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από τις παραμετρικές μεταβολές».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

“Η μεταρρύθμιση θα έχει στόχο κέρδη ύψους 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από τις παραμετρικές αλλαγές”.

  1. Από πού θα προέλθουν τα έσοδα του ΦΠΑ- συντελεστές

Κυβερνητική πρόταση

«Ενοποίηση των συντελεστών σε έναν βασικό συντελεστή 23%, στον οποίο θα περιλαμβάνονται εστιατόρια και catering και έναν μειωμένο συντελεστή στο 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και νερό (εξαιρείται η αποχέτευση) και έναν ιδιαίτερα μειωμένο συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ii. Άρση των εξαιρέσεων και διεύρυνση της βάσης και αύξηση του συντελεστή για την ασφάλεια και iii. Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, ξεκινώντας από τα νησιά με υψηλό εισόδημα και αυτά που αποτελούν τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, ενώ εξαιρούνται τα πλέον απομακρυσμένα. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016 ως αρμόζει και θα έχει στόχο δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για ξενοδοχεία και νησιά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

“Το νέο σύστημα ΦΠΑ θα: 1. ενοποιεί τους συντελεστές στο 23% και θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εστιατόρια και catering, έναν μειωμένο στο 13% για τα βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό (εξαιρουμένης της αποχέτευσης) και ένα υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα 2. θα εξορθολογίζει τις εξαιρέσεις για τη διεύρυνση της βάσης και την αύξηση του φόρου επί της ασφάλισης και 3. την εξάλειψη των εξαιρέσεων, συμπεριλαμβανομένων των νησιών”.

  1. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ

Κυβερνητική πρόταση

«θα υπάρξει προσαρμογή του φόρου ακινήτων εάν κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλιστούν τα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση ακινήτων για το 2015 και το 2016»

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών, να υπάρξει προσαρμογή του φόρου ακινήτων προκειμένου να διασφαλισθεί ότι το 2015 και το 2016 θα εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ από το φόρο ακινήτων και να προσαρμοστεί η εναλλακτική φορολογία για το ελάχιστο ατομικό εισόδημα»

  1. Μείωση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέσω αύξησης «εισφοράς αλληλεγγύης»

Κυβερνητική πρόταση

«επανασχεδίαση και ενσωμάτωση στο ITC της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη χρονική εφαρμογή για το φορολογικό σύστημα»

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«να επανασχεδιασθεί και να ενσωματωθεί στο ITC η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2016 προκειμένου να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά η προοδευτικότητα στο σύστημα φορολόγησης»

  1. Μείωση ασφαλιστικής δαπάνης

Κυβερνητική πρόταση

«Με ισχύ από την 1 Ιουλίου 2015 οι αρχές θα εφαρμόσουν σταδιακά μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν μόνιμη εξοικονόμηση του ¼-½ τοις εκατό του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ για όλο το 2016»

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Από την 1η Ιουλίου 2015 οι αρχές θα εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο μόνιμη εξοικονόμηση ισάξια με το 0,25% – 0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και το 1% του ΑΕΠ για το 2016 και από εκεί και πέρα με την εφαρμογή νομοθεσίας ώστε…»

  1. Φορολογία επιχειρήσεων

Κυβερνητική πρόταση

«αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 28% από 26%»

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 28%»

  1. Διατήρηση μνημονιακών νόμων για ασφαλιστικό και συντάξεις

Κυβερνητική πρόταση

«Oι αρχές αναγνωρίζουν ότι ο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ασταθές και χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Αυτό γιατί θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος του 2010 για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα (3863/2010) και θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους ή θα αντικατασταθούν/προσαρμοστούν οι παράγοντες βιωσιμότητας στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ από τη μεταρρύθμιση του 2012, ως μέρος της νέας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, τον Οκτώβριο του 2015, για να επιταχυνθούν αντίστοιχες εξοικονομήσεις και να ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ασταθές και χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις. Γι αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως τον νόμο του 2010 που αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (Νόμος 3863/2010) και θα εφαρμοστούν ή θα προσαρμοστούν οι κανόνες που ισχύουν για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις υψηλές συντάξεις όπως έχει συμφωνηθεί το 2012, ώστε να επιτύχουν ανάλογη εξοικονόμηση και να λάβουν επιπλέον μέτρα για βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος».

  1. Αύξηση χρόνων εργασίας –σύνταξη στα 67

Κυβερνητική πρόταση

«Δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής ή κυρώσεων για την πρόωρη συνταξιοδότηση και μέσω της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και υιοθετώντας σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης των 67 ετών, ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, από το 2022, που ισχύει για όσους θα συνταξιοδοτηθούν (εκτός από ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι μητέρες με παιδιά με αναπηρία), με άμεση εφαρμογή».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Να εφαρμοστούν ισχυρά αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ποινές για την πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων εξαιτίας κεκτημένων δικαιωμάτων υιοθετώντας προσαρμόζοντας όλους στο όριο ηλικίας των 67 ετών ή των 62 ετών με 40 χρόνια εργασίας μέχρι το 2022, με τη ρύθμιση αυτή να αφορά όλους όσοι συνταξιοδοτούνται (με την εξαίρεση τα βαρέα και ανθυγιεινά και τις μητέρες παιδιών με ειδικές ανάγκες ΑΜΕΑ) μετά τις 30 Ιουνίου του 2015».

  1. Προοδευτική κατάργηση και μείωση πρόωρων συντάξεων

Κυβερνητική πρόταση

Υιοθετείται νομοθεσία ώστε οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επιβαρύνονται με ετήσιο πρόστιμο, για όσους θίγονται από την επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισοδυναμεί με το 10%, πάνω από την τρέχουσα ποινή του 6%.

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

Να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα προβλέπει ετήσιο πέναλτι για όσους επηρεάζονται από την επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης, και θέλουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα ίση με 16%.

  1. Διατήρηση ρήτρας μηδενικού ελλείματος

Κυβερνητική πρόταση

Ενσωμάτωση στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) για όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία ώστε να διασφαλιστεί ότι, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνον από τις δικές τους συνεισφορές.

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Να ενταχθούν όλα τα επικουρικά ταμεία στο ΕΤΕΑΑ και να διασφαλιστεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά ταμεία μπορούν να χρηματοδοτηθούν ιδίοις πόροις (επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος)».

  1. Κατάργηση ΕΚΑΣ

Κυβερνητική πρόταση

«Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους από το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί αμέσως και να αρχίζει (η κατάργηση) όσον αφορά το 20% των υψηλοσυνταξιούχων-δικαιούχων από το Μάρτιο του 2016, με τις λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης να συμφωνούνται με τους θεσμούς».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Η ρύθμιση θα αφορά άμεσα το 20% των «υψηλότερων» δικαιούχων με τις λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης να πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς».

  1. Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, μέσω αύξησης εισφορών

Κυβερνητική πρόταση

«Αυξάνεται η εισφορά των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας από το 4% στο 6% κατά μέσω όρο και επεκτείνεται και στις επικουρικές συντάξεις».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Αύξηση των εισφορών υγείας από 4% σε 6% τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις».

  1. Σύνδεση εισφορών και ασφάλισης

Κυβερνητική πρόταση

«Σχεδιασμός και παραμετρικές βελτιώσεις για την στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών»

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Βασικός σχεδιασμός και παραμετρικές βελτιώσεις για να εφαρμοστεί στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών»

  1. Μείωση μισθών στο δημόσιο

Κυβερνητική πρόταση

«εφαρμογή των νέων μεσοπρόθεσμων ορίων για τον μισθολογικό προϋπολογισμό και του επιπέδου της δημόσιας διοίκησης με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και διασφάλιση της μείωσης του μισθολογικού προϋπολογισμού σε σχέση με το ΑΕΠ έως το 2019»

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«να καθορίστε μέσα στο ενιαίο μισθολόγιο όρια για την μισθολογική δαπάνη και τον αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που θα είναι σύμφωνα με τον δημοσιονομικό στόχο και διασφαλίστε την μείωση του μισθολογικού κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ μέχρι το 2019».

  1. Εργασιακά

Κυβερνητική πρόταση

«Αρχή μιας συμβουλευτικής διαδικασίας για την αναθεώρηση όλου του φάσματος των υφιστάμενων θεμάτων στην αγορά εργασίας, με γνώμονα τις πρακτικές που ισχύουν αλλού στην Ευρώπη. Παρατηρήσεις σε αυτήν την διαδικασία θα δοθούν από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους Θεσμούς».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Έναρξη μίας διαδικασίας συμβουλευτικής παρόμοια με αυτή του παρελθόντος για τον καθορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού (άρθρο 103 του νόμου 4172/2013), για την αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου των μαζικών απολύσεων, και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη. Διεθνείς Οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ILO, θα συμβάλουν στην παραπάνω αναθεώρηση».

  1. Ευκολότερες οι κατασχέσεις καταθέσεων

Κυβερνητική πρόταση

«νομοθεσία ώστε να εξαλείψει το 25% πλαφόν σε μισθούς και συντάξεις, και να μειώσει τα όρια των 1.500 ευρώ, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση λογικά επίπεδα διαβίωσης».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Για τα ειδοποιητήρια κατάσχεσης, εγκρίνετε νομοθεσία για την εξάλειψη του ανωτάτου ορίου 25% για μισθούς και συντάξεις και να μειώσετε όλα τα κατώτατα όρια των € 1.500»

  1. Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ/ΔΕΗ

Κυβερνητική πρόταση

«λήψη μη μετατρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της κατάθεσης των προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας διαχείρισης του ηλεκτρικού συστήματος, ΑΔΜΗΕ ή να εφαρμοστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 μία εναλλακτική δομή, με ισοδύναμα αποτελέσματα από άποψης ανταγωνισμού»

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων (μεταξύ των οποίων και η ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ»

  1. Ιδιωτικοποίηση όλης της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ

Κυβερνητική πρόταση

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα βελτιώσει το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσίας το οποίο θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στην «κατοχή» του έως την 31η Δεκεμβρίου 2014. Το υπουργικό συμβούλιο θα εφαρμόσει το πρόγραμμα».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Το Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ θα εγκρίνει το σχέδιο ανάπτυξης (Asset Development Plan) που θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στην κατοχή του Ταμείου στις 31/12/2014. Το υπουργικό συμβούλιο ομοίως θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο».

  1. Ιδιωτικοποίηση λιμανιών, τρένων

Κυβερνητική πρόταση

«Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν τις ημερομηνίες για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης όχι αργότερα από τα τέλη Οκτωβρίου 2015 και για ΤΡΑΙΝΟΣΕ Rosco, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους που ισχύουν».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν τις καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή προσφορών για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και πάντως αυτές οι ημερομηνίες δεν μπορεί να είναι πέραν του τέλους του Οκτωβρίου του 2015, όπως και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στους όρους των προσφορών»

  1. Εκχώρηση κρατικού μεριδίου στον ΟΤΕ

Κυβερνητική πρόταση

«Η κυβέρνηση θα μεταφέρει το ποσοστό που κατέχει στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Η κυβέρνηση θα μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ τις μετοχές που κατέχει στον ΟΤΕ»

  1. Ιδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Κυβερνητική πρόταση

«Θα λάβει ουσιαστικά και μη αναστρέψιμα βήματα για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων βάσει των υπαρχουσών συνθηκών και με τους υπάρχοντες προωθούμενους αναδόχους».

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«Για να διευκολυνθεί η συμπλήρωση των προσφορών οι αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που απαιτούνται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο του Ελληνικού (ακριβής λίστα στο Τεχνικό Μνημόνιο)»

  1. Κατάργηση ρυθμίσεων για πετρέλαιο αγροτών

Κυβερνητική πρόταση

«κατάργηση επιχορηγήσεων του πετρελαίου για τους αγρότες και εφαρμογή καλύτερων προϋποθέσεων, προκειμένου να καταργηθούν οι δαπάνες των επιχορηγήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016»

Πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα

«να καταργηθεί η εξαίρεση για τη φορόληγηση του πετρελαίου θέρμανσης για τους αγρότες και να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των δικαιούχων προκειμένου στον προϋπολογισμό του 2016 να μειωθούν στο μισό τα έξοδα για τους δικαιούχους»

Υπάρχει μία απουσία από την κυβερνητική πρόταση, με νόημα:

Η πρόταση για έκτακτη εισφορά για εταιρικά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, που υπήρχε στην προηγούμενη πρόταση, αφαιρέθηκε! Κατά τα άλλα, “θα γίνει ανακατανομή βαρών και θα πληρώσουν αυτοί που έχουν…”

Διαφορές βρήκαμε επίσης στις αμυντικές δαπάνες, όπου η κυβερνητική πρόταση κάνει λόγο για:

«μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. το 2016, μέσω στοχευμένων κινήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των προμηθειών αλλά και του προσωπικού»

ενώ η πρόταση κειμένου δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα, μιλάει για:

«Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ με μια στοχευμένη ομάδα ενεργειών όπως ο περιορισμός του προσωπικού όσο και των εξοπλιστικών προγραμμάτων».

Επίσης, στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται “αύξηση του φορολογικού συντελεστή για το τονάζ και κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για την ναυτική βιομηχανία“, χωρίς περαιτέρω επεξηγήσεις ή δεσμεύσεις.

Κατά τα άλλα η κυβερνητική πρόταση προβλέπει και μηχανισμό «Αυτόματης Μνημονιακής Προσαρμογής”!

«Θα επεξεργαστούμε ορισμένα μέτρα επανόρθωσης σε περίπτωση δημοσιονομικού κενού και θα αφορούν: (I) αύξηση του φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια, για ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%), με επιπλέον έσοδα 160 εκατ. ευρώ και αύξηση στο 35% (από 33%) για ετήσια έσοδα άνω των 12.000 ευρώ, με στόχο επιπλέον έσοδα 40 εκατ. ευρώ, (ii) ο φορολογικός συντελεστής για επιχειρήσεις θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα (π.χ. στο 29% από 28%), κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον έσοδα 130 εκατ. Ευρώ».

Είναι η ώρα της ευθύνης και του αγώνα.

ΟΧΙ μέχρι τέλους, ενάντια σε νέα μνημόνια.

Ρήξη και αποδέσμευση από ευρωζώνη και ΕΕ με πρώτο βήμα την κρατικοποίηση των τραπεζών και τη διασφάλιση των λαϊκών καταθέσεων.

Άρνηση πληρωμών και διαγραφή του ληστρικού χρέους.

Να μην περάσει το πραξικόπημα ενάντια στο λαϊκό ΟΧΙ!

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 95.00% ( 4
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *