.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΟΤΕ: «Ο κόσμος μας εσείς…» Κέρδη, γκόλντεν… μπόνους, απολύσεις και ελαστική εργασία


Folias-Stefanis-RadioPantiera725ΡΑΔΙΟ ΠΑΝΤΙΕΡΑ

Σημαντικές αποκαλύψεις για τον «βίο και την πολιτεία» του ΟΤΕ όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, έκαναν στην εκπομπή Ράδιο Παντιέρα οι Θανάσης Φωλιάς, μέλος ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών ΟΤΕ, και Γιώργος Στεφανής, μέλος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων ΟΤΕ, την Τετάρτη 19 Μαΐου 2016.

Μπορεί η εταιρεία να φιγουράρει σταθερά στην κορυφή των πιο κερδοφόρων ελληνικών καπιταλιστικών ομίλων, αλλά οι εργασιακές σχέσεις συχνά παραπέμπουν σε γαλέρες, οι εργολαβικές εταιρείες και οι εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων συνεχίζουν να αποτελούν μια ζοφερή πραγματικότητα, ενώ η διαρκής αποψίλωση του προσωπικού έχουν οδηγήσει σε αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και των εργατικών ατυχημάτων.

Ο Γ. Στεφανής τόνισε ότι ο ΟΤΕ είναι πρωτεργάτης σε πολλά εργασιακά ζητήματα, από την καθιέρωση παλιότερα της τρίωρης εργασίας των φοιτητών στα τηλεφωνικά κέντρα ως τους επινοικιαζόμενους και τις θυγατρικές-κάτεργα τύπου ΟΤΕPlus, και την πληθώρα συμβασιούχων, έως τo σημερινό άντρο άγριας εκμετάλλευσης της E-value. Κι όμως πρόκειται για μια εταιρεία με κέρδη 1 εκατ. ευρώ την ημέρα! «Στόχο έχουν να εκδιώξουν από την εταιρεία όλο το παλιό έμπειρο τεχνικά αλλά και συνδικαλιστικά προσωπικό, να περικόψουν το μισθολογικό κόστος και τις κατακτήσεις και να αυξήσουν τις ώρες εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Θ. Φωλιάς αποκάλυψε ότι η μείωση κατά 4500 άτομα του προσωπικού του ΟΤΕ έχει οδηγήσει σε αύξηση του όγκου εργασίας και συνεπακόλουθα σε αύξηση κατά 150% των εργατικών ατυχημάτων. Τα τεχνικά συνεργεία συνεχίζουν να αποτελούνται από ένα άτομο, παρά τα διάφορα πορίσματα που επιβάλλουν δύο άτομα, ενώ υπεργολάβοι αλωνίζουν το δίκτυο εγείροντας σοβαρά ζητήματα απορρήτου των συνδιαλέξεων.

Οι δύο συνδικαλιστές κατήγγειλαν το καθεστώς «αξιολόγησης» που έχει εγκαθιδρύσει η γερμανική διοίκηση της Ντόιτσε Τέλεκομ και που ορίζει υποχρεωτικά να «βαθμολογείται» κάτω από τη … βάση το 7% των εργαζομένων. Μάλιστα  όπως είπαν, σήμερα 600 συνάδελφοί τους έχουν λάβει «βαθμό» κάτω από τη βάση με ό,τι συνέπεις αυτό μπορεί να έχει στη μελλοντική θέση τους στην εταιρεία.

Με τέτοια τερτίπια απολύθηκαν πρόσφατα 9 εργαζόμενοι από το μόνιμο προσωπικό του ΟΤΕ χωρίς καμία αντίδραση από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία του οργανισμού. ΟΜΕ-ΟΤΕ και άλλα σωματεία που βρίσκονται στα χέρια των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και διαφόρων δήθεν ακομμάτιστων, αλλά πιστών στην εργοδοσία, αρνήθηκαν να οργανώσουν αντιδράσεις και απεργίες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Φωλιάς, η γερμανική διοίκηση τους αμείβει με παχυλά προνόμια, όπως πολυτελή αυτοκίνητα, πολύχρονες «συνδικαλιστικές άδειες» από  την εργασίας τους, ποσοστώσεις σε προσλήψεις συγγενικών τους προσώπων στον όμιλο. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και με την εργατική αριστοκρατία του ΟΤΕ που συχνά είναι και η βάση της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 2000 προϊστάμενοι που αμείβονται με εκατοντάδες ευρώ επιπλέον του μισθού τους ως μπόνους, οι γενικοί διευθυντές αυξήθηκαν σε 20 από 4 που ήταν επί δημόσιας ιδιοκτησίας, ενώ ο πρόεδρος του ομίλου αμείβεται με 17πλάσιο (!) μισθό από αυτόν του έλληνα πρωθυπουργού!  

Την ίδια στιγμή που ο  ΟΤΕ δαπανά 120 εκατ. ευρώ «λαδώνοντας» τα ΜΜΕ, βάζει λουκέτο σε όλο και περισσότερα καταστήματα. Έχουν ήδη κλείσει 280 καταστήματα στην περιφέρεια και σε μεγάλες πόλεις, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στεφανής. Ενώ ο Θ. Φωλιάς σημείωσε πως εάν ο ΟΤΕ έκοβε κατά 50% τη διαφημιστική δαπάνη –και όχι τους πενιχρούς μισθούς των εργαζομένων του- θα μπορούσαν να προκύψουν 5000 νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα που ρημάζει από την ανεργία.

Οι δύο συνδικαλιστές κατήγγειλαν τέλος ότι ο ΟΤΕ εμφανίζει σχεδόν όλο το προσωπικό ως ….υπάλληλους γραφείου, αποφεύγοντας έτσι να πληρώνει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, σε βάρος των ταμείων και των εργαζόμενων όπως εναεριτών ή τεχνιτών που μπαίνουν για συντήρησε στα υπόγεια δίκτυα.

Στο μικρόφωνο της εκπομπής ήταν ο Δημήτρης Σταμούλης και στην επιμέλεια του ήχου ο Νίκος Παναγόπουλος.

H εκπομπή Ράδιο Παντιέρα μεταδίδεται από το ελεύθερο ραδιόφωνο της ERTOpen στους 106,7 στα FM στην Αττική, καθώς και μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου της ertopen.com. Επίσης, το πρόγραμμα αναμεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό του σωματείου Εργαζομένων Αλουμινίου στους 97,3, στη Βοιωτία, τη Φωκίδα, και την Βόρεια Πελοπόννησο. Από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Εργατικού Κέντρου της Εύβοιας στους 96,5 και στα Χανιά στους 1134 χιλιόκυκλους στα μεσαία.

Ακούστε στα βίντεο που ακολουθούν, ολόκληρη την αποκαλυπτική εκπομπή:

 

 

 Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 4
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

3 Σχόλια στο "ΟΤΕ: «Ο κόσμος μας εσείς…» Κέρδη, γκόλντεν… μπόνους, απολύσεις και ελαστική εργασία"

Ηλέκτρα Ε.

Και για να μην ξεχνάμε… Ο ΟΤΕ, με ανοιχτή συμφωνία του συνδικάτου, άνοιξε την κερκόπορτα των «επινοικιαζόμενων» εργαζόμενων μέσω της θυγατρικής του OTE PLUS από την εποχή Σημίτη

Ανώνυμα
ΟΤΕ, δλδ Ντοϊτσε Τέλεκομ! Η γερμανική πολυεθνική, διαμέσω του ΟΤΕ και της ΚΟΣΜΟΤΕ, επιχειρεί εδώ και καιρό με πολύ συγκροτημένο τρόπο, να αλώσει/καπελώσει την μουσική, το βιβλίο κλπ. Ειδικότερα: Για την μουσική: Διαμέσω της μουσικής πλατφόρμας «jumping fish festival», προσπαθεί να καθορίσει τους εμπορευματικούς όρους διαμεσολάβησης ανάμεσα στους μουσικούς και το κοινό. Μιλάμε για κανονική πλύση εγκεφάλου, τόσο στους μουσικούς, όσο και το κοινό! Στόζος της Ντοϊτσε Τέλεκομ, είναι να εμπορευματοποιηθεί/καπιταλιστικοποιηθεί/ορθολογικοποιηθεί με αυτούς τους όρους και όσο γίνεται περισσότερο, η διαμεσολάβηση μουσικών και κοινού. Θα ρωτήσει κάποιος «μα τι λές τώρα; Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει εμπορευματοποίηση»! Η απάντηση είναι οκ, αλλά η διαπλοκή κεφαλαίου/κράτους και μουσικών σκηνών υπό την ομπρέλα της COSMOTE (δλδ της Ντόϊτσε Τέλεκομ), λαμβάνει σταδιακά τερατώδεις διαστάσεις, απειλώντας να φτιάξει μονοπώλιο σε λίγα χρόνια. Φανταστείται ΤΙ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ιδεολογική παρέμβαση στηn μουσική (και ευρύτερα στην τέχνη) φιλοδοξεί να κάνει η Ντοϊτσε Τέλεκομ διαμέσω της COSMOTE! Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει καi με την παρέμβαση της COSMOTE, στο ηλεκτρονικό βιβλίο: Μια ιδιωτική πλατφόρμα ψηφιοποιημένων βιβλίων, που φανταστείτε πόσο μονοπωλιακή μπορεί να γίνει σε λίγα χρόνια, και πόσο μπορεί να καναλιζάρει σε φιλικά για το σημερινό καπιταλιστικό στάτους κβο, τα διαβάσματα του κόσμου. Πρέπει να πάρει ο διάολος την Ντοϊτσε… Διαβάστε περισσότερα »
Μιχάλης

2004-2005 σκάνδαλο υποκλοπών τηλεπικοινωνιών, 2008 πώληση ΟΤΕ σε Deuche Telecom, 2010 η Ελλάδα στα μνημόνια, 2010 εμφύλιος στη Συρία και επέμβαση στηΛιβύη. Κάτι συμπτώσεις τελικά…

wpDiscuz