.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Μαζικά-μαχητικά απέργησαν διακλαδικά για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ και εδώ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διακλαδική απεργία σωματείων του ιδιωτικού τομέα την Πέμπτη 1 Νοέμβρη, με κύρια αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων.

Από τις 7.30 το πρωί ξεκίνησαν οι απεργιακές περιφρουρήσεις σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις των κλάδων που συμμετείχαν στην απεργία. Στο κέντρο της Αθήνας ο Σύλλογος Υπαλλήλων βιβλίου-Χάρτου έκανε απεργιακά μπλόκα σε μεγάλα βιβλιοπωλεία και πρακτορεία διακίνησης βιβλίου στην οδό Εμμ. Μπενάκη και την οδό Ιπποκράτους. Την ίδια ώρα το σωματείο εργαζομένων στις ΜΚΟ έκλεινε τα κεντρικά γραφεία ΜΚΟ στην Αθήνα, ενώ μαζική ήταν η παρέμβαση του σωματείου εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις της ΝΟΚΙΑ Ελλάδος στην Κηφισιά.

Εκτίμηση είναι ότι η συμμετοχή εργαζομένων στην απεργία στους κλάδους στους οποίους εδώ και μήνες δόθηκε η μάχη της απεργίας από τα κάτω ήταν αυξημένη, απέργησαν περισσότεροι από συνήθως εργαζόμενοι, έκλεισαν καταστήματα και γραφεία.

Στις 11.00 π.μ. ξεκίνησε η απεργιακή συγκέντρωση των Σωματείων ΣΕΦΚ, ΣΥΒΧΨΑ, ΣΜΕΔ στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ασκληπιού. Η πορεία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 π.μ. κατευθύνθηκε στα γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων ΕΝΕΛΒΙ (Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, όπου συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι εκδότες του κλάδου) και κατόπιν στην Ένωση Ιδιοκτητών φροντιστηρίων. Στη συνέχεια η πορεία των σωματείων αυτών κατευθύνθηκε μέσω οδού Πατησίων προς τα Χαυτεία, όπου από τις 12.00 μ. ξεκινούσε η κοινή απεργιακή συγκέντρωση της διακλαδικής απεργίας, για να ενωθούν με τα υπόλοιπα σωματεία.

Στη συγκέντρωση στα Χαυτεία διαβάστηκαν οι ανακοινώσεις και τα καλέσματα όλων των σωματείων και συλλογικοτήτων που στήριξαν την διακλαδική απεργία, ενώ ακριβώς στις 1.00 μ.μ. ξεκίνησε η απεργιακή διαδήλωση προς το Υπουργείο Εργασίας. Στην κεφαλή, το κοινό πανό των σωματείων που κήρυξαν την διακλαδική απεργία και ακολουθούσαν τα μπλοκ και πανό των σωματείων (Βιβλίου-Χάρτου, ΝΟΚΙΑ, ΣΕΦΚ, ΣΣΜ, ΣΒΕΜΚΟ, ΣΜΕΔ, ενώ ακολουθούσαν ο Σ.Π.Ε. Αριστοτέλης, η ΠΟΠΟΚΠ-Ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό, η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, το μπλοκ Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, εργατικές κινήσεις και συλλογικότητες, ΕΕΚ-ΟΕΝ, κ.α.)

Με μεγάλη μαζικότητα και πυκνά μπλοκ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα με τις διεκδικήσεις τους: «Η Σύμβαση δεν πέφτει από τον ουρανό, η σύμβαση κερδίζεται με αγώνα ταξικό», «Κανένας δεν ζει με 500 ευρώ, μήπως θα μπορούσες εσύ αφεντικό;», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά-εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Οι εργάτες δεν έχουν καμία απορία-ΣΕΒ και ΓΣΕΕ έχουν συμμαχία» και μια σειρά άλλα συνθήματα δόνησαν τους δρόμους. Πρώτη στάση της μαζικής πορείας περίπου 2.000 απεργών, εργαζομένων και νέων η είσοδος του Υπ. Εργασίας στη Σταδίου, όπου παραδόθηκαν τα ψηφίσματα-αιτήματα των σωματείων.

Η πορεία συνέχισε προς τα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, όπου βρέθηκε αντιμέτωποι με διμοιρίες ΜΑΤ που απαγόρευσαν τη διέλευση από την οδό Ξενοφώντος μπροστα στα γραφεία του ΣΕΒ. Οι συγκεντρωμένοι σταμάτησαν αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Τελικά η διαδήλωση συνεχίστηκε μέσω οδού Αμαλίας και πέρασε μπροστά από τη Βουλή, για να ολοκληρωθεί στις 2.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Αντίστοιχη απεργιακή πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στις 12.00 από την Καμάρα.

Στην σημερινή διακλαδική απεργία συμμετείχαν με 24ωρη απεργία:
Ο σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών-ΣΕΦΚ, Σύλλογος Μεταφραστών – Επιμελητών – Διορθωτών, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής, το Σωματείο βάσης εργαζομένων στις ΜΚΟ, Σωματείο Βάσης εργαζομένων στην ψυχική υγεία και κοινωνική πρόνοια, τα σωματεία Σερβιτόρων Μαγείρων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδος.

Την απεργιακή κινητοποίηση στήριξαν επίσης με στάσεις εργασίας και με αποφάσεις τους τα σωματεία:

Ο Σύλλογος εργαζομένων στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπ. Δικαιοσύνης, το σωματείο εργαζομένων στην ΗΔΙΚΑ, ο ΣΑΔΑΣ (διπλωματούχοι αρχιτέκτονες), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πρόνοιας-ΠΟΠΟΚΠ, ενώ στάση εργασίας μέσα από γενικές συνελεύσεις είχαν κηρύξει οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε. Αριστοτέλης και Κ. Σωτηρίου και οι ΕΛΜΕ Α Αθήνας, Β’ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Ελευσίνας και Ε΄ Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Μισθωτών Μηχανικών Ηρακλείου.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )



2 σχόλια στο “Μαζικά-μαχητικά απέργησαν διακλαδικά για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς

  1. Red

    Αφήνω στην άκρη τα συνδικαλιστικά όργανα του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ) και της ΛΑΕ (ΜΕΤΑ) γιατί γνωρίζουμε τη στάση τους. Όμως η στάση του Μ-Λ χώρου (ΕΡΓΑΣ, Ταξική Πορεία) και του ΣΕΚ (Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια) με την μη στήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας έστω και με τη μορφή ανακοίνωσης είναι πλήρως ακατανόητη. Και η πλάκα είναι ότι οι μεν μέσω των blog τους και της εφημερίδας τους ζητούν συνεχώς “κινηματική ενότητα” και οι δε κάνουν όλο προσκλήσεις σε “συσκέψεις συντονισμού”.

    Reply
  2. San Rocco

    To META αποτελεί μιαν αγωνιστική δύναμη στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με μπόλικες αυταπάτες θαρρώ που συμπκυκνώνονται στην θέση για “ενότητα των συνδικάτων” η οποία είναι πια ξεπερασμένη και καταστροφική για το εργατικό κίνημα. Ομως, το ΜΕΤΑ στήριξε και την διακλαδική απεργία της 1ης Νοεμβρίου, και εμμένει στην απεργία στις 14, απορρίπτοντας ως διασπαστική και εργοδοτική την απόφαση της ΓΣΕΕ για απεργία στις 28.

    Συνεπώς, δεν είναι ίδια η στάση του με την στάση του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ. Οσον αφορά δε την θέση ΜΛ και ΣΕΚ πιστεύω πως είναι ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΙΣΩ από την θέση του ΜΕΤΑ.

    Η κριτική μας απέναντι στις παραπάνω δυνάμεις πρέπει θαρρώ να εμπεριέχει την θέση ότι “η ενότητα των συνδικάτων γενικά”, είναι μια θέση χρεοκοπημένη που στρέφεται εναντίον της εργατικής/ταξικής χειραφέτησης. Διότι:

    α. Αποκρύπτει και ξεπλένει την πολιτική του εργοδοτικού/κρατικού συνδικαλισμού.

    β. Ενισχύει τον παραγοντισμό και τις συνδικαλιάρικες παραγοντίστικες συμμαχίες, έναντι των διαδικασιών βάσης και των δημοκρατικών συνελεύσεων των σωματείων.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.