.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΛΑΕ – ΣΥΡΙΖΑ στο ΜΕΤΑ και μετά το μνημόνιο;


meta_lae

Του Δημήτρη Σταμούλη

«Συνεχίζουμε την πάλη κατά των μνημονιακών πολιτικών» ήταν, στην απεργίας της Πέμπτης, το σύνθημα του ΜΕΤΑ, της συνδικαλιστικής παράταξης που ίδρυσε ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ. Παραδόξως συνεχίζει ακόμα να αποτελεί χώρο συνεύρεσης συνδικαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν το κυβερνητικό κόμμα, αλλά και δυνάμεων που έχουν αποχωρήσει σχηματίζοντας τη ΛΑΕ. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν σε κεντρικό συνδικαλιστικό επίπεδο να συνενώνονται φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές δυνάμεις;

Η απάντηση βρίσκεται στις σημαντικές πολιτικές αντιφάσεις που διέπουν ήδη από τη γέννησή της τη ΛΑΕ και αφορούν τόσο τη γραμμή της για την ανατροπή της σαρωτικής επίθεσης του κεφαλαίου όσο και τους δρόμους μέσα από τους οποίους μπορεί το εργατικό κίνημα να ανασυγκροτηθεί και να αντεπιτεθεί.

Από αυτή την άποψη, η ΛΑΕ δεν εκπλήσσει με την επιλογή της να παραμείνει «εντός» του συνδικαλιστικού ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της ευρύτερης επίδρασης και της «αλλαγής των συσχετισμών». Τελικά όμως γίνεται «ουρά» των πολιτικών επιλογών και πρακτικών του κυβερνώντος κόμματος και των στελεχών του μέσα στους εργασιακούς χώρους. Η περίπτωση της στάσης μέλους της ΛΑΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, καταγγέλλοντας τους αγωνιζόμενους αναπληρωτές δεν είναι και η μοναδική.

Οι δυνάμεις της ΛΑΕ στις τράπεζες, όπως όλα δείχνουν, θα κατέβουν μαζί με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ως Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση, στο επικείμενο συνέδριο της ΟΤΟΕ. Στο πλαίσιο αυτό, υιοθετούν θέσεις περί «βιώσιμης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» -αυτά λέει και η ΟΤΟΕ…- παρά το ότι αυτή θα επιβληθεί με εργατικό «αίμα και ιδρώτα». Να θυμίσουμε δε ότι οι ίδιοι ως Αριστερό Ρεύμα εντός ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Μάιο, είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους, στην παράδοση των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζών στην κυβέρνηση, ώστε να εξυπηρετηθούν οι δόσεις του χρέους.

Επιπλέον, στις πρόσφατες εκλογές στο σύλλογο πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η Ενωτική Κίνηση, όχι μόνο δεν διασπάστηκε, αλλά συσπείρωσε δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και πρώην ΠΑΣΚΕ, σε ένα «πλατύ δημοκρατικό μέτωπο», με παντελή απουσία αντικυβερνητικού και αντιεργοδοτικού λόγου, και διακηρύξεις υπέρ ενός «ανθρωποκεντρικού κανονισμού εργασίας» και μιας «νέας εργασιακής νοοτροπίας»! Στην Εθνική Τράπεζα, επίσης η παράταξη ΔΑΣ -συνυπάρχουν ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ- δηλώνει ότι δεν επιθυμεί «στείρα αντικυβερνητική αντιπαράθεση», και στις ανακοινώσεις της απουσιάζει ακόμα και η λέξη «κυβέρνηση».

logo-meta

Στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το συνέδριο του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα, το απερχόμενο μέλος της διοίκησης, Γ. Παπακωνσταντίνου, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί τα συνδικαλιστικά στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ κατεβαίνουν μαζί στις εκλογές, δήλωσε: «Είμαστε συνδικαλιστική παράταξη στο ΜΕΤΑ, δεν είμαστε κόμμα. Εκπροσωπούμε τους εργαζόμενους και παλεύουμε για να υπερασπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά τους». Βέβαια αυτή η πολιτική γραμμή της ΛΑΕ συναντά σοβαρές αντιδράσεις, καθώς φαίνεται ότι παρά την διάσπαση σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν έχει αλλάξει στους χώρους εργασίας και κυρίως η πολιτική γραμμή με την οποία πορεύονται οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΛΑΕ, επενδύοντας απλώς στην κατάληψη όσων περισσότερων «οφίτσιων» και θυσιάζοντας ένα πρόγραμμα εργατικών διεκδικήσεων που θα κινείται σε ανατρεπτική κατεύθυνση.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πριν 15/11/2015Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

15 Σχόλια στο "ΛΑΕ – ΣΥΡΙΖΑ στο ΜΕΤΑ και μετά το μνημόνιο;"

Κώστας

H ΛΑΕ δεν είναι στο ΜΕΤΑ, είναι τόσο απλό ρε σύντροφοι να το γράψετε αυτό με σεβασμό στην αλήθεια και στους συντρόφους σας. Αλλά για να ρίξετε κάθε γεφυρα λέτε αυτό το πράγμα την ίδια ώρα που η αντιπαράθεση στην ΛΑΕ για αυτό το ζήτημα είναι πρωτοφανούς έντασης και δημόσιας διεξαγωγής για έναν χώρο υπό ίδρυση. Όταν η συνήθεια είναι το «όλα πάνε καλά» στην ΛΑΕ υπάρχει μια ολόκληρη διεργασία που θα τελειώσει με διεύρυνση του δυναμικού του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού αν γίνει η διάσπαση του ΜΕΤΑ. Επειδή όμως ο σ Σταμούλης δεν θέλει αυτό ακριβώς, την διεύρυνση των σχημάτων, αντίθετα θέλει την μεγαλύτερη δήθεν καθαρότητα τους, θέλει να εκαθαριστούν από την ΛΑΕ στην πραγματικότητα, δημιουργείται αυτό το «η ΛΑΕ είναι στο ΜΕΤΑ».

Κώστας

Ανώνυμα

Οκ όποιος λέει το προφανές είναι «σεχταριστής».Τι από όσα λεει το άρθρο δεν ισχύει; Είναι ή δεν είναι μέλη της ΛΑΕ και του Αριστερού Ρεύματος στην ΟΛΜΕ στις ΣΥΝΕΚ, παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ;
Κατέβηκαν μέλη της ΛΑΕ σε κοινό ψηφοδέλτιο με τον Συριζα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης;

Αν η ΛΑΕ θέλει χρόνο όπως λες για να δημιουργήσει νέο μόρφωμα ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού τότε το ΠΡΩΤΟ που οφείλει να κάνει είναι να κόψει παντού δεσμούς με τις επίσημες παρατάξεις του Συριζα.

Κώστας

ότι η υπόλοιπη ΛΑΕ, πχ η ΑΡΑΝ, που ανοίγει δημόσια το θέμα αδικείται σκόπιμα από το «η ΛΑΕ είναι στο ΜΕΤΑ» λέω, τίποτε άλλο. Εσύ τώρα λες «μέλη της ΛΑΕ», σωστά το λες, το αριστερό ρεύμα, πάλι σωστά το λες, το «ΛΑΕ-ΣΥΡΙΖΑ στο ΜΕΤΑ» είναι εντυπωσιοθηρικό και δεν ισχύει.

ούτε θέλω να ιδρύσει κάτι η ΛΑΕ, να προσεγγίσει τα ταξικά σχήματα λέω. Αλλά να μην αδικούμε ανθρώπους και τάσεις που έχουμε σχέσεις δεκαετιών.

Κώστας

Κώστας Β.

– για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ν.2 (ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ και σια) ισχύει το όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα τον τρων οι κότες. Μάθετε όμως σιγά-σιγά να παίρνετε και την ευθύνη των επιλογών σας: στράτευση α λα καρτ σε ένα χώρο δε γίνεται, ή συμμετέχεις σε όλα (και τον λούζεσαι κανονικά) ή αποχωρείς καθαρά και τίμια. Οπότε αφήστε τα «δεν είναι όλη η ΛΑΕ με το ΣΥΡΙΖΑ» και τις τρίχες κατά μέρος
– για την (εναπομείνασα) ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΝΑΡ που δήθεν τώρα «ξύπνησε» και πήρε χαμπάρι το ποιόν της ΛΑΕ τι να πει κανείς… Εσείς δεν τους αποκαλείτε συντρόφους; (αλήθεια, πόσο ξεχείλωμα έχει φάει αυτή η λέξη στο χώρο σας)… Εσείς δεν τους κάνατε λίγες μέρες πριν ανοιχτό κάλεσμα για συνεργασία; Με τους συνοδοιπόρους της κυβέρνησης θα συνεργαστείτε; (Λέμε τώρα, λες και οι δικές σας «Παρεμβάσεις» στην εκπαίδευση και αλλού δε συνεργάζονται με το ΣΥΡΙΖΑ…).
Το δούλεμα συνεχίζει να πάει σύννεφο…

Κώστας

Είδατε σύντροφοι του ΝΑΡ ποια λογική νομιμοποιείτε ?

Πετάγεται ένας του ΚΚΕ και λέει ότι αφού οι του αριστερού ρεύματος είναι στο ΜΕΤΑ με ΣΥΡΙΖΑ είναι όλη η ΛΑΕ.

Όμως εσείς είστε με την ΑΡΑΝ σε διάφορα, φοιτητικά σχήματα, Παρεμβάσεις κλπ.

Άρα και σεις είστε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κουβέντα χρειάζεται επειγόντως δομή, στόχευση, κριτήρια, και δεν μπορεί να είναι άλλα από την ενίσχυση του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού με τις αντικυβερνητικές δυνάμεις του ΜΕΤΑ.

Κώστας

Ανώνυμα

Κώστα, κάποια πράγματα δεν κρύβονται. Έχει βουίξει ο τόπος για τα μέλη της αριστερής πλατφόρμας που συμπορεύονται με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο ΜΕΤΑ και παντού. Στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια τα ίδια και χειρότερα.

Για να ενισχυθεί ο ταξικός συνδικαλισμός οι αντικυβερνητικές δυνάμεις πρέπει να πάψουν να είναι μαζί με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Ως πότε η αριστερή πλατφόρμα (που είναι η πλειοψηφία στη ΛΑΕ) θα είναι γαντζωμένη στον ΣΥΡΙΖΑ; Για να ξέρουμε δηλαδή.

Κώστας
Καλά, η αριστερή πλατφόρμα δεν είναι γαντζωμένη στον ΣΥΡΙΖΑ, μην τα παραλές. Υπάρχουν αδρανειακές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα, μην νομίζεις ότι δεν αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο, τουλάχιστον οι περισότεροι Να το αναδείξουμε το θέμα αλλά στην διάσταση του. Μάλιστα έχει αναδειχτεί με ένταση μέσα από την ΛΑΕ άρα το «δεν κρύβονται» δεν κολλάει. Ποιος το κρύβει δηλ ? Θα υπάρξουν ρήξεις στο ΜΕΤΑ, αλλά κάτι μου λέει πως τότε θα λέμε άλλα. Οτι δεν αρκεί, ότι δεν … ζητάνε συγνώμη, ότι έγινε στην α ομοσπονδία αλλά όχι στην β άρα δεν είναι ειλικρινές στην α. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι το βασικό θέμα του εργατικού κινήματος αυτή την στιγμή, έχει και αυτό μια αξία να το κρατάμε. Να μετρήσουμε βήματα στην ταξική ενότητα και ανεξαρτησία με νοιάζει εμένα, και στην κάλυψη της συνδικαλιστικής ερήμου στον ιδιωτικό τομέα. Το να διαχωριστεί το αριστερό ρεύμα από τους φιλοκυβερνητικούς είναι αναγκαίο, από μόνο του δεν θα κάνει πολλά. Βασικά δεν θα κάνει τίποτα από μόνο του. Θα δούμε ενιαία σχήματα με αυτόν τον κόσμο ? Γιατί και από τον ΣΥΡΙΖΑ τους λέγαμε να φύγουν για να τους ρίξουμε τελικά άκυρο. Γιατί δεν είναι μόνο αυτή η παθογένεια του ΜΕΤΑ το πρόβλημα του… Διαβάστε περισσότερα »
Κ.Σ.

Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΛΑΕ στεγάζονται στο ΜΕΤΑ. Τα μέλη ΔΣ σωματείων, ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, ΕΕ της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ παραμένουν στο ΜΕΤΑ με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γ. Χαρίσης είναι στέλεχος της ΛΑΕ. Όπως και οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι συμμετέχουν στις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα αν υπάρχουν και κάποιοι -πόσοι; 5; 10;- συνδικαλιστές που δεν είναι στο ΜΕΤΑ, η εικόνα δεν αλλάζει. Απλά γεννιέται το ερώτημα: τι ακριβώς ελπίζουν να γίνει;

Κώστας

Όχι και 5-10 ρε άνθρωπε, 5-10 είναι οι συνδικαλιστές της ΑΡΑΝ, της Παρέμβασης, της ΑΡΑΣ ? Σιγά την τεράστια ΛΑΕ που όποιος δεν είναι αριστερό ρεύμα δεν υπάρχει, είναι αμεληταίος κλπ.

Κώστας

Κ.Σ.

Μπορείς να απαντήσεις με στοιχεία; Νομίζω όχι.
Στελέχη της ΛΑΕ εκπροσωπούν το ΜΕΤΑ σε
– ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ
– ΕΚΑ, ΕΚΠ, ΕΚΘ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ
και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία

το ανάλογο γίνεται και στις περιφέρειες Αττικής και Κ. Μακεδονίας.

Μπορείς να αναφέρεις εκλεγμένους συνδικαλιστές ή αιρετούς που είναι μέλη της ΛΑΕ χωρίς συμμετέχουν στο ΜΕΤΑ και τις δημοτικές-περιφερειακές κινήσεις που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Κώστας

ονόματα θες ?

όλοι οι εκλεγμένοι με τις Παρεμβάσεις που είναι μέλη της ΛΑΕ

τι νόημα έχει αυτό που κάνεις ? σίγουρα κανένα για το εργατικό κίνημα

Κώστας

Κ.Σ.

http://paremvaseisde.gr/?p=6363

«Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 16/11 αποφάσισε με τις ψήφους ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ και την ανοχή του ΠΑΜΕ, τη μη πραγματοποίηση της Γ.Σ. προέδρων στα τέλη Νοέμβρη, σχεδόν μοναδική απόφαση της προηγούμενης Γ.Σ. προέδρων Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν να μη δούμε το θέμα τυπικά, αφού δεν υπάρχει πρόταση προς απόφαση (!), ενώ το ΠΑΜΕ διατύπωσε τη θέση του ως εξής: «ας γίνει αν θέλετε, δε θα παίξει και καμιά σημασία»… ».

Δήλωση Παρεμβάσεων για το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η στάση των ΣΥΝΕΚ (ΜΕΤΑ) ήταν ενιαία για ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ. Σε αυτό αναφέρεται ο Σταμούλης

Κώστας

τα μέλη της ΛΑΕ που είναι και των Παρεμβάσεων έχουν από καιρό διαχωριστεί από τις επιλογές της συνδικαλίστριας των ΣΥΝΕΚ (1/4 στο ΔΣ της ΟΛΜΕ) που είναι μέλος της ΛΑΕ, είναι αρκετά γνωστό, είχε ανέβει και στην pandiera.

Κώστας

Ανώνυμα

Καλά κάνανε και διαχωρίστηκαν, είναι πολύ θετικό.
Αλλά όταν γράφεις «H ΛΑΕ δεν είναι στο ΜΕΤΑ, είναι τόσο απλό ρε σύντροφοι να το γράψετε αυτό με σεβασμό στην αλήθεια και στους συντρόφους σας», κακοποιείς την αλήθεια εσύ, γιατί είναι μια μικρή μειοψηφία τα μέλη της ΛΑΕ που δεν είναι στο ΜΕΤΑ. Αντίθετα τα περισσότερα μέλη της ΛΑΕ με συνδικαλιστική δράση είναι στο ΜΕΤΑ. Επίσης μέλη της ΛΑΕ είναι βασικά στελέχη του ΜΕΤΑ, το εκπροσωπούν εκλεγμένοι στα όργανα των περισσότερων και μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Κώστας

λες ότι όσοι συνδικαλιστές της ΛΑΕ δεν είναι στο ΜΕΤΑ είναι μικρή μειοψηφία.

πρώτον δεν ισχύει αλλά δεύτερον και σημαντικότερο ψάχνεις το λάθος ποσοστό.

πρέπει να ψάξουμε το ποσοστό συνδικαλιστών της ΛΑΕ που είναι με το απατεωνίστικο «άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ άλλο η κυβέρνηση».

δεν είναι όλοι οι της ΛΑΕ που είναι σήμερα στο ΜΕΤΑ με αυτό το απατεωνίστικο. Άλλοι είναι με αυτό, άλλοι είναι μπερδεμένοι άλλοι δεν είναι.

θέλει μια καλή διάθεση πάντως για να τα δεις αυτά και κακά τα ψέματα δεν υπάρχει από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούτε προς την ΑΡΑΝ, πόσο μάλλον να κάτσει να αναγνωρίσει ότι δεν είναι όλοι του ΜΕΤΑ κρυφοσυριζαίοι

Κώστας

wpDiscuz