.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Εξορύξεις για εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων. Ποιοι οι κίνδυνοι και γιατί να αναλάβουμε το ρίσκο τους;


Παναγιώτης Μαυροειδής, Μεταλλειολόγος Μηχανικός*

Ας ξεκινήσουμε με δύο μεγάλους μύθους γύρω από τις εξορύξεις στην Ελλάδα και ειδικά τις θαλάσσιες.
Ο πρώτος μύθος, λίγο ως πολύ μας λέει ότι «περπατάμε ή κολυμπάμε πάνω σε χρυσό». O «χρυσός» συνίσταται στην παρουσία τεράστιων ποσοτήτων κοιτασμάτων πετρελαίου ή (κυρίως) φυσικού αερίου, αμύθητης αξίας. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για 10 τρις ευρώ (!), με δυνατότητα να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα, από την πληρωμή του εξωτερικού χρέους έως το ασφαλιστικό.
Πρόκειται για ένα σκόπιμο ψέμα το οποίο διαδίδεται με στόχο να δημιουργηθούν προσδοκίες που εν τέλει θα λειτουργήσουν σε μια κατεύθυνση αποδοχής της παράδοσης του ενός τρίτου της χώρας στις πολυεθνικές εξόρυξης.
Ο μύθος αυτός στηρίζεται στη σκόπιμη σύγχυση μεταξύ εντελώς διαφορετικών εννοιών όπως πιθανά κοιτάσματα, βέβαια κοιτάσματα, (τεχνικά) απολήψιμα κοιτάσματα και οικονομικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Οι διαφορές σε ότι αφορά τις ποσότητες και τις αποτιμήσεις αξιών αυτών των εντελώς διαφορετικών κατηγοριών είναι χαώδεις, με αποτέλεσμα οι έμποροι ελπίδας που συνήθως είναι και dealers συμφερόντων να λένε ότι θέλουν.

Ο δεύτερος μύθος, μας νανουρίζει γλυκά με τον ισχυρισμό ότι «η Ελλάδα έχει την γεωστρατηγική ευκαιρία της ζωής της» καθώς, αξιοποιώντας τις τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο συμμαχίας με ΗΠΑ-Ισραήλ- Αίγυπτο, καθώς και σύναψης συμβολαίων εκχώρησης σε Πολυεθνικές εξόρυξης, να κάνει το «κόλπο γκρόσο», το «μεγάλο άλμα». Έτσι οι θαλάσσιες εξορύξεις στις ΑΟΖ, που σημειωτέον, δεν έχουν καθοριστεί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Τουρκία, μετατρέπονται στη νέα «Μεγάλη Ιδέα του Έθνους».
Πρόκειται για ένα επικίνδυνο μύθο, που αν δεν ξεγυμνωθεί, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε τραγωδία ιστορικών διαστάσεων για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της Μεσογείου. Στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε στη συνέχεια αναλυτικότερα.

Την ίδια στιγμή, μαζί με αυτούς τους μύθους, διατυπώνονται κατηγορίες κοινωνικής ενοχοποίησης, σύμφωνα με τις οποίες «ο κόσμος σκεπτόμενος στενόμυαλα και τοπικιστικά, δεν αντιλαμβάνεται αυτές τις ευκαιρίες και, ακόμη χειρότερα, με τις αντιδράσεις του, καθυστερεί την εκμετάλλευση κοιτασμάτων και ευκαιριών».

Είναι «νόμιμες» οι αντιδράσεις στις εξορύξεις;

Πράγματι υπάρχουν πολύμορφες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα.
Ας δούμε ψύχραιμα ποια είναι η βάση αυτών των αντιδράσεων.

Πρώτον, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για κινδύνους σημαντικών αρνητικών περιβαλλοντικών και άλλων επιπτώσεων με ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Αλήθεια, δεν είναι κατ’ αρχήν νόμιμο να νοιάζονται οι κάτοικοι για την ποιότητα της ζωής τους και την προοπτική δουλειάς με αξιοπρεπείς όρους στον τόπο τους;

Δεύτερο, όσες σελίδες καθησυχασμού και να γραφούν, όσοι «ειδικοί» και δημοσιογράφοι και αν επιστρατευτούν, οι κάτοικοι των περιοχών όπου έχουν γίνει οι συμβάσεις παραχώρησης για εξορύξεις, αμφιβάλλουν για την «καλή προαίρεση» και «διαγωγή» επιχειρήσεων κολοσσών και για το πώς αυτές στο τέλος θα «ζυγιάσουν» την αναζήτηση κερδών με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Αυτό και αν είναι νόμιμο με βάση όλη την πείρα σε ελληνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο!

Τρίτο, ο κόσμος, είναι αλήθεια, δεν έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ότι δηλαδή αυτές θα δράσουν προστατευτικά για τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου ή του περιβάλλοντος και ότι δε θα λειτουργήσουν, αντίθετα, ως dealers και προστάτες των επιχειρηματικών συμφερόντων. Η εικόνα εδώ είναι καταλυτική: Οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα πάλι ΝΔ, έχουν δράσει με εκπληκτική ταυτότητα πολιτικής υπέρ των συμβάσεων εκχώρησης και των εξορύξεων των ίδιων, φανερώνοντας πως υπάρχει ένα βαθύτερο υπόστρωμα και «συνέχεια» στις κρατικές πολιτικές και επιλογές του ελληνικού καπιταλισμού. Οι κυβερνήσεις αποδεικνύονται εντολοδόχοι του κεφαλαίου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η περίπτωση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική της οποίας υποτίθεται θα ήταν διαφορετική, λόγω «οικολογικών ευαισθησιών» του, αλλά και της ύπαρξης της συνιστώσας των Οικολόγων στη σύνθεσή της.

Οι πιθανοί κίνδυνοι των εξορύξεων και η ευθύνη της επιστημονικής κοινότητας

Από την ως τώρα συζήτηση η στάση επιστημόνων απέναντι στο ερώτημα κινδύνων και επιπτώσεων από τις εξορύξεις σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, κάθε άλλο παρά ενιαία είναι.
Είναι βέβαιο πως απέναντι σε οποιοδήποτε ισχυρισμό για τυχόν κίνδυνο που διατυπώνεται από πρωτοβουλίες κατά των εξορύξεων, θα υπάρχει πλειάδα επιστημόνων που θα τον αντικρούει σθεναρά ή έστω θα τον υποβαθμίζει μέχρι ασημαντότητας.
Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση.

Όχι μόνο και όχι κυρίως επειδή δε λείπουν οι πληρωμένες, στρατευμένες τοποθετήσεις επιστημόνων υπέρ μεγάλων επιχειρήσεων. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η Mobil είναι «σεσημασμένη» στην επί παραγγελία αξιοποίηση πανεπιστημίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων που εμφανίζουν τις δραστηριότητές της ως άγιες.

Επίσης, καθόλου δεδομένο δεν είναι ότι οι προσεγγίσεις επιστημόνων είναι μονοσήμαντες και αλάθητες. Χρειάζεται μήπως να θυμίσουμε όλες εκείνες τις βαρύγδουπες και συχνά και βραβευμένες με Nobel εκτιμήσεις οικονομολόγων ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός και αγορά έχουν πλέον απαλλαχτεί οριστικά από τους κινδύνους κρίσεων και ειδικότερα ότι η ευρωζώνη είναι απόλυτα απρόσβλητη λόγω κοινού νομίσματος; Πόσο επιβεβαιώθηκαν;

Κυρίως ωστόσο, θα συναντήσουμε πάμπολλες τοποθετήσεις επιστημόνων να υποστηρίζουν τις εξορύξεις, υποβαθμίζοντας ή αποσιωπώντας κινδύνους και αρνητικές επιπτώσεις, ακριβώς επειδή και η λεγόμενη «επιστημονική κοινότητα» δεν διατυπώνει άποψη έξω από το πλαίσιο των κρατουσών αντιλήψεων περί προτεραιότητας ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και κερδών στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο ή άλλων κυρίαρχων ιδεολογημάτων.
Ενδεικτικά αναφέρονται τοποθετήσεις, που φανερώνουν την υπαγωγή των παρεμβάσεων επιστημόνων, σε συζητήσεις στα Ιόνια Νησιά και στην Ήπειρο, σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο:
«Θα προτιμούσα επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, αφού όμως ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ οι εξορύξεις υδρογονανθράκων αποτελούν επιλογή και θα γίνουν, επικεντρώνω σε όρους και προϋποθέσεις σωστής διάγνωσης και πρόληψης πιθανών αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων»

Ή, σε μια άλλη παραλλαγή:

«Προσωπικά δεν είμαι πεισμένος για την σκοπιμότητα των εξορύξεων αυτών, αλλά από τη στιγμή που η Αλβανία έχει επίσης κοιτάσματα και θα προχωρήσει σε εξορύξεις, όπως και η Ιταλία, αλλά και η Τουρκία, γιατί η χώρα μας να υστερήσει;»

Δεν είναι λοιπόν η «επιστήμη» που αποφασίζει γενικά και αόριστα για το σωστό ή το λάθος. Η τεχνοκρατική προσέγγιση από μόνη της, όσο και αν είναι απαραίτητη, δεν επαρκεί να δώσει απαντήσεις.
Αντίθετα, πρέπει να τεθούν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια, με βασικό γνώμονα τα συμφέροντα της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας στη χώρα μας και την προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα με όρους προοπτικής και όχι κοντόθωρα, καιροσκοπικά και οικονομίστικα. Η κατεύθυνση αυτή, δεν είναι απλώς διαφορετική, αλλά είναι και διαμετρικά αντίθετα με τη φιλοσοφία των κυβερνήσεων που δρομολόγησαν την υπογραφή των Συμβάσεων και η οποία στην ουσία ξεκινά από την διασφάλιση κερδοφορίας των πολυεθνικών εξόρυξης με κάποια αποζημίωση «εκδούλευσης» στο ελληνικό κράτος ή/και, πολύ περιορισμένα και στις τοπικές κοινωνίες.

Κατά τη γνώμη μας, κίνδυνοι από τις εξορύξεις, χερσαίες και κυρίως θαλάσσιες με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, υπάρχουν.

Αναφέρονται σε όλο τον κύκλο έρευνας-άντλησης/παραγωγής-μεταφοράς.
Υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις, τόσο περιβαλλοντικές, σε θέματα μόλυνσης, υποβάθμισης της αισθητικής και βλαβών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, όσο και κοινωνικές/οικονομικές με την αλλαγή της γεωγραφίας απασχόλησης και υποβάθμισης του εισοδήματος λαϊκών στρωμάτων σε τομείς όπως η αλιεία, ο τουρισμός ή η γεωργική παραγωγή.
Και φυσικά, υπάρχουν σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους ίδιους τομείς. Για ποια αλήθεια «απεξάρτηση από τον άνθρακα» κάνει λόγο ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, όταν ακριβώς μέσω της παραχώρησης των δικαιωμάτων εξόρυξης για 30 χρόνια, προβλέπεται είσοδος σε νέο κύκλο παραγωγής και κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων; Πόσο γελοία και υποκριτική φαντάζει σε αυτό το πλαίσιο η «ευαισθησία» για την «κλιματική αλλαγή», πού «όλοι μαζί πρέπει να αποτρέψουμε»!

Η ιστορία της εξόρυξης και μεταφοράς πετρελαίου, είναι και -πέραν της επίπτωσης στην κλιματική αλλαγή- και ιστορία «ατυχημάτων», περιβαλλοντικών καταστροφών, πολεμικών συγκρούσεων και φτώχειας για τους τοπικούς πληθυσμούς. Να θυμηθούμε μήπως τη μεγάλη διαρροή από τις εγκαταστάσεις της BP στον κόλπο του Μεξικού του 2010 σχεδόν 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στη θάλασσα; Ή μήπως το πρόσφατο ναυάγιο στο Σαρωνικό με την «Αγία Ζώνη» και την καταστροφή των ακτών. Για να μη θυμίσουμε και πάλι τη μαρτυρική Νιγηρία και ειδικά το Δέλτα του Νίγηρα, μια τεράστια εποχή όπου ζουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι, όπου μετρούνται σχεδόν 10.000 περιπτώσεις μεγάλων διαρροών τα τελευταία 25 χρόνια, που προκαλούν τεράστιες καταστροφές και ερήμωση που στερεί τη ζωή από τους πληθυσμούς…

Πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις μιλούν για ενεργοποίηση ή/και ενίσχυση της σεισμικής δραστηριότητας εξ αιτίας των εξορύξεων. Στις ΗΠΑ αλλά και αλλού η επίδραση μετριέται συστηματικά και καταστρώνονται αντίστοιχοι χάρτες κινδύνου.

Δε θα πέσει ένα κτίριο στη Λευκάδα εξ αιτίας ενίσχυσης της σεισμικότητας λόγω εξόρυξης. Ακριβώς επειδή η περιοχή των Ιονίων είναι όντως καταγεγραμμένη με υψηλή σεισμικότητα, οι αντίστοιχες κατασκευές προδιαγράφονται μέσω του αντισεισμικού κανονισμού να γίνουν με τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις και μάλιστα με τα δυσμενέστερα σενάρια, μαζί και με κατάλληλους συντελεστές ασφαλείας. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μια βλάβη από σεισμό μεγάλης έντασης σε μια εγκατάσταση εξόρυξης, δε θα προκαλέσει διαρροή με συνακόλουθα προβλήματα ρύπανσης και άλλων βλαβερών επιδράσεων. Πολύ περισσότερο που η φύση διαρκώς μας εκπλήσσει, δρώντας και πέρα από τις «προβλέψεις» που πάντα στηρίζονται αναγκαστικά στο καταγεγραμμένο ιστορικό του παρελθόντος. Ο σεισμός του Κόμπε στην Ιαπωνία ήταν χαρακτηριστική περίπτωση για αυτό.

Με την Ελλάδα να είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη και πέμπτη σε όλο τον κόσμο, τα δε Ιόνια νησιά, βρισκόμενα πάνω στη λεγόμενη Ελληνική Τάφρο, κανείς δεν μπορεί ασυλλόγιστα να προσπερνά αυτά τα ζητήματα.

H “νομιμότητα» και βασιμότητα των ανησυχιών και των αντιδράσεων των κατοίκων και σχετικών κινητοποιήσεών τους, αποδεικνύεται περίτρανα και από το γεγονός ότι αυτή οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις περιβαλλοντικών και άλλων βλαβών, είναι αντικείμενο διερεύνησης στις ΣΠΜΕ, έστω πλημμελούς. Αποτυπώνεται μάλιστα αυτό στα πορίσματά τους, με τη διαφορά βέβαια ότι η συνήθης επωδός είναι ότι «η πιθανότητα είναι πολύ μικρή» και την προσθήκη ότι «άλλωστε γίνονται αντίστοιχες προβλέψεις και αναλαμβάνονται υποχρεώσεις αποκατάστασης βλάβης».

Ας το συζητήσουμε περισσότερο αυτό.

Το «ατύχημα» αθωώνει τους κινδύνους ή κινητοποιεί εναντίον τους;

Μια κλασική (όσο και βολική) τυπική απάντηση στο ερώτημα περιβαλλοντικών ή άλλων κινδύνων από μια μέθοδο εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι αυτή: «Η μέθοδος εξόρυξης, βιβλιογραφικά και με εμπειρικά δεδομένα, έχει αποδειχθεί ασφαλής σε υψηλότατο βαθμό. Υπάρχει φυσικά πάντα η περίπτωση του ατυχήματος που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αλλά αυτό είναι άλλη περίπτωση».
Εμάς όμως αυτή η «άλλη περίπτωση» μας ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα.
Ένα πυρηνικό εργοστάσιο, δεν μπορεί παρά να σχεδιάζεται να είναι και γενικά να είναι κάτι παραπάνω από ασφαλές. Ωστόσο ατυχήματα τύπου Τσέρνομπιλ ή Φουκοσίμα, παρότι σπανιότατα, είχαν ή μπορούσαν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων με μακροπρόθεσμενες συνέπειες.

Υπάρχει ένας βάσιμος αντίλογος σε αυτούς τους συλλογισμούς μας: «Τα πάντα έχουν ένα κάποιο κίνδυνο, έστω απειροελάχιστο. Άρα είμαστε απλά φοβικοί και δεν παίρνουμε ποτέ αποφάσεις, έστω με κάποιο ρίσκο, για να πάμε μπροστά;»
Θα συμφωνούσαμε με αυτό και θα προσθέταμε πως σε περιπτώσεις άμεσου κινδύνου μολυσματικών ασθενειών που θα οδηγούσαν σε εξολόθρευση ολόκληρων πληθυσμών, υπήρξαν σε κάποιους πολέμους αποφάσεις που θεωρούσαν θεμιτή ακόμη και η καύση νεκρών στρατιωτών σε ομαδικούς τάφους.

Γιατί όμως αλήθεια οι άνθρωποι στα Ιόνια, στην Ήπειρο, στην Κρήτη, στην Πάτρα ή τον Κυπαρισσιακό κόλπο, έχουν κάποιο «ζόρι» να αναλάβουν αυτό ή το άλλο ρίσκο για τον ένα ή το άλλο κίνδυνο;
Ποια αδήριτη και επείγουσα κοινωνική αναγκαιότητα το επιτάσσει; Ισχυρίζεται κανείς στα σοβαρά ότι εξαντλήθηκε η δυνατότητα επιλογών παραγωγής για άλλες μορφές ενέργειας και που είναι αυτή η μελέτη; Και θα ξαναρωτήσουμε: Πως αλήθεια συμβιβάζεται αυτός ο ισχυρισμός με την εν χορώ παράλληλη αναγγελία ότι «πάμε για απεξάρτηση από τον άνθρακα και επιλέγουμε φιλικές προς το περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;» .

Κατά τη γνώμη μας, η μόνη «ανάγκη» που υπάρχει για αυτή την κατεπείγουσα «σπουδή» για τις εξορύξεις, σχετίζεται απλά με την ανάγκη των πολυεθνικών εξόρυξης για κέρδη από τις εξορύξεις ή/και απλά σε κέρδη σε χρηματιστηριακό επίπεδο απλά και μόνο με την προσδοκία εξορύξεων και αποκλειστικών δικαιωμάτων που οδηγούν σε κέρδη. Σχετίζεται επίσης με τη δουλόφρονα επιλογή ειδικά των δύο τελευταίων διαδοχικών κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) να «εξυπηρετήσουν» αυτά τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέσω της διαμόρφωσης, υπογραφής και τελικά έγκρισης από την Βουλή των Συμβάσεων παραχώρησης.
Τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας βρίσκονται απέναντι σε αυτές τις επιλογές και επιτάσσουν την ανάγκη ανατροπής τους με μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες.

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τα ψευδοερωτήματα και τους εκβιασμούς, ακόμη και όταν ενδύονται επιστημονικό μανδύα.
Με άλλα ερωτήματα πρέπει να αναμετρηθούμε:
Πόση ενέργεια, ποιας μορφής, για ποια χρήση και για ποιο γενικό σκοπό χρειαζόμαστε;
Για να βγουν παράδες από ξένες ή ελληνικές επιχειρήσεις; Είναι κεντρικό ζήτημα και είναι στον πυρήνα της πολιτικής του κράτους και των κυβερνήσεων για τις εξορύξεις, αλλά και των γενικών κατευθύνσεων της ΕΕ για «απελευθέρωση» και «εξασφάλιση όρων ανταγωνισμού» στην «αγορά ενέργειας».
Ή μήπως, αντίθετα, για να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες; Βεβαίως, δεν είναι εύκολα όλα τα θέματα εδώ. Ποιες ανάγκες ακριβώς και με ποια ιεράρχηση; Με ποια δικαιοσύνη και ισότητα σε πρόσβαση σε χρήση που να ανατρέπει την ενεργειακή φτώχεια χιλιάδων οικογενειών στην Ελλάδα, που ούτε τη θέρμανση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν;
Το κίνημα κατά των εξορύξεων αυτά τα ερωτήματα πρέπει κατά τη γνώμη μας να αντιπαραβάλλει, αναζητώντας παράλληλα τις συνδέσεις με τον ευρύτερο κοινωνικό αγώνα κατά των αντιδραστικών δήθεν «μετα-μνημονιακών» πολιτικών.

Η επίβλεψη εφαρμογής των Συμβάσεων

Είναι απαραίτητο ένα ακόμη σχόλιο σχετικά με τον ισχυρισμό ότι «υπάρχουν προβλέψεις και δεσμεύσεις για αποκατάσταση οποιωνδήποτε αναπόφευκτων ή τυχαίων αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Συνήθως όμως στις περιβαλλοντικές μελέτες, οι επιπτώσεις υποεκτιμούνται.

Επίσης, η περιβόητη παρακολούθηση των Συμβάσεων μέσω της «Τεχνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής», είναι τουλάχιστον σκανδαλώδης. Προβλέπονται 3 μέλη από την εταιρεία εξόρυξης και 3 εκτός αυτής, αλλά οι αποφάσεις πρέπει να είναι ομόφωνες! Στην περίπτωση δε διαφωνίας, πρέπει να κληθεί ειδικός Εμπειρογνώμονας από συγκεκριμένα Σώματα του εξωτερικού, η γνώμη του οποίου πρέπει υποχρεωτικά να γίνει δεκτή! Με λίγα λόγια η επίβλεψη της εφαρμογής της Σύμβασης από μεριάς της εταιρείας, πρέπει να έχει τη γνώμη της εταιρείας. Τέλεια…

Προσθέτουμε ότι είναι επίσης συνηθισμένο όταν συμβαίνουν ατυχήματα και επιδικάζονται αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλει η εταιρεία εξόρυξης, αυτές να περνούν μέσα από μακρόχρονες νομικές διαδικασίες και τελικά να πληρώνονται πολύ χαμηλά ποσά, με πρόσφατο παράδειγμα και πάλι αυτό του ατυχήματος Deepwater Horizon της BP στον Κόλπο του Μεξικού. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι εταιρείες αρνούνται να αποζημιώσουν βλάβες στο περιβάλλον που θεωρούν ότι δε μπορούσαν να αποτραπούν και ήταν αποτέλεσμα ανεξέλεγκτων θεομηνιών. Άλλωστε, για αυτές τις περιπτώσεις δεν καλύπτονται και αυτές από την ασφάλιση κινδύνων που πληρώνουν σε ασφαλιστικές εταιρείες.

Από τα προηγούμενα έχει γίνει φανερό πως δεν είναι οι κάτοικοι των περιοχών που προορίζονται για εξορύξεις «φοβικοί», αλλά, αντίθετα, είναι οι κίνδυνοι υπαρκτοί και οι επιπτώσεις, περιβαλλοντικές και κοινωνικές, πολύ σοβαρές, με ή χωρίς «ατυχήματα».

«Σοκ και μόλυνση» με τη μέθοδο υδραυλικής ρηγμάτωσης

Τα παραπάνω ισχύουν στο πολλαπλάσιο για περιοχές με έντονη σεισμικότητα και ακόμη περισσότερο που χρησιμοποιηθεί στις εξορύξεις η μέθοδος της υδραυλικής ρηγμάτωσης (fracking). Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη μέθοδο, που έχει δώσει φτερά σε χερσαίες και θαλάσσιες εξορύξεις, που προκαλεί «σοκ και μόλυνση» σε στρώματα του υπεδάφους και χρησιμοποιείται στην εξόρυξη του λεγόμενου σχιστολιθικού πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η μέθοδος αυτή δε θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα και αυτό έχει διασφαλιστεί από σχετική νομοθέτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η πραγματικότητα όμως; Στο νόμο διευκρινίζεται ότι οι «υδρογονάνθρακες στους οποίους αναφέρεται το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι τα εξορυσσόμενα πετρελαιοειδή, καθώς και τα κάθε είδους ορυκτά ή ουσίες που εξορύσσονται μαζί τους από πορώδεις και διαπερατούς γεωλογικούς σχηματισμούς, χωρίς να περιλαμβάνονται το σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο». Από αυτό και μόνο διάφοροι εξάγουν το συμπέρασμα ότι, έστω έμμεσα απαγορεύεται η μέθοδος. Ωστόσο, η μέθοδος δεν αναφέρεται πουθενά ρητά, ενώ είναι ολοφάνερο πως αυτός ο ιδιότυπος ορισμός υδρογονανθράκων είναι αστήριχτος και εύκολα καταπίπτει νομικά. Άλλωστε, όταν μια εταιρεία έχει αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης για 30 χρόνια, μια μέθοδο που ενδεχομένως δε θα χρησιμοποιήσει σήμερα, κάλλιστα μπορεί να την χρησιμοποιήσει αργότερα, βοηθούσης και της ίδιας της εξέλιξης της τεχνολογίας, αλλά και της «αλλαγής των δεδομένων». Η περίπτωση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό, όπου το «νέο» δε βρίσκεται σε ανακάλυψη κοιτασμάτων (γνωστότατο ανά τους αιώνες και με ποσοτικοποίηση), αλλά στην «εξέλιξη» των μεθόδων με όρους οικονομικής αποδοτικότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης σε συζήτηση στα Γιάννενα διατύπωσε την εκτίμηση ότι η REPSOL «είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο σε μια επόμενη φάση».

Η οικοπεδοποίηση των Διεθνών Θαλασσών μέσω των ΑΟΖ και οι εξορύξεις

Αυτή ακριβώς η περίφημη «αλλαγή δεδομένων» και η εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι που έδωσε άλλη διάσταση και σημασία στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) εντός των οποίων σήμερα συζητιέται το ενδεχόμενο θαλάσσιων εξορύξεων υδρογονανθράκων. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ενώ υπήρχαν αναφορές για την Υφαλοκρηπίδα (από το 1958) και τις ΑΟΖ (από το 1982), θεωρούνταν αδιανόητες εκμεταλλεύσεις σε βάθος μεγαλύτερο από τα 200 μέτρα. Σήμερα μιλάμε για δυνατότητες εξόρυξης σε 4.000 και πλέον μέτρων!

Αυτό έχει ανοίξει την όρεξη των πολυεθνικών εξόρυξης, των ηγεμονικών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Προς τούτο χωρίζουν τις Διεθνείς Θάλασσες σε οικόπεδα, σε πλάτη έως και 200 ναυτικά μίλια (μερικές και φορές και 350!) από τις ακτές και πέρα από τις ζώνες θαλάσσιας κρατικής κυριαρχίας των 6 ή 12 ναυτικών μιλίων. Στις Διεθνείς Θάλασσες δεν υφίσταται θέμα «κρατικής κυριαρχίας», όπως εν χορώ λένε όλοι σήμερα και μάλιστα και κόμματα της αριστεράς. Ορίζουν θαλάσσια οικόπεδα αποκλειστικά για λόγους καπιταλιστικής επέκτασης και εκμετάλλευσης από μεριάς των Πολυεθνικών που θα νοικιάσουν κάποιες κρατικές εθνικές σημαίες. Είναι να απορεί κανείς πως είναι δυνατόν τόσοι και τόσοι άνθρωποι, ρεύματα και κόμματα που με αποτροπιασμό αναφέρονται στην αποικιοποίηση της γης με τη ληστεία πόρων και γενοκτονία πληθυσμών ή τις γελοίες ευθείες γραμμές συνόρων ή στιγματίζουν την «εποχή των περιφράξεων», ιστορικές διαδικασίες συνώνυμες της ανάδυσης του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καπιταλισμού και της εξέλιξης της βαρβαρότητάς του, να μένουν τώρα άλαλοι ή να χειροκροτούν το νέο κύμα καπιταλιστικής λεηλασίας του πλανήτη, αυτή τη φορά στη θάλασσα!

Αν αυτό το MEGA-PROJECT προωθηθεί, το 40% των θαλασσών, στο οποίο υπάγεται το 90% των φυσικών θαλάσσιων ενεργειακών πόρων και της αλιείας, θα οικοπεδοποιηθεί και θα παραδοθεί σε μια χούφτα πολυεθνικές.
Είναι δυνατόν να συμφωνήσει η ανθρωπότητα σε ένα νέο γύρο αιώνων οικονομίας των ορυκτών καυσίμων, με την εξόρυξη των υδρογονανθράκων από τις ΑΟΖ, σε συνθήκες που ήδη βιώνουμε κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική καταστροφή; Η απάντηση πρέπει να είναι ένα κατηγορηματικό όχι και αυτό πρέπει να μπει στην ατζέντα του κινήματος κατά των εξορύξεων και όχι απλά του ελέγχου για το ποιο κράτος ή ποια εταιρεία, δημόσια ή ιδιωτική, ελληνική ή ξένη θα την κάνει.
Πολύ περισσότερο, όταν, οι παίκτες σε αυτό το παιχνίδι είναι πολλοί και σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Αυτοί τη στιγμή, δεν υπάρχει επίσημη ανακήρυξη ΑΟΖ από Ελλάδα και Τουρκία, ούτε είναι αυτοδίκαιη η ερμηνεία του λεγόμενου Διεθνούς Δικαίου των Θαλασσών. Απλά οι δύο χώρες έχουν διαμορφώσει κατά το δοκούν χάρτες ΑΟΖ σύμφωνα με τις διαφορετικές ερμηνείες και τους περιφέρουν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων με ισχυρές στρατιωτικοπολιτικά και οικονομικά δυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία κλπ) και Πολυεθνικές εξόρυξης. Όποια χώρα από τις δύο προσφύγει σε Διεθνές Δικαστήριο είναι σίγουρο ότι αυτό θα απορρίψει τις μονομερείς ερμηνείες και αντίστοιχους χάρτες για αυτό και δεν προσφεύγουν, αλλά επιδίδονται σε τυχοδιωκτισμούς, επιθετικές διεκδικήσεις και αναζήτηση συμμαχιών και «προστατών» μεγάλων δυνάμεων.

Σταδιακά, οι ζώνες ΑΟΖ και οι εξορύξεις σε αυτές, αν δεν αποκαλυφθεί αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι, που εγκυμονεί και πολεμικούς κινδύνους, όχι μόνο θα αναχθούν ψευδεπίγραφα σε θέμα «κρατικής κυριαρχίας», αλλά τελικά και σε κριτήριο κάλπικου πατριωτισμού που θα σύρει τον ελληνικό λαό και τους γειτονικούς λαούς σε αλληλοσφαγή για χάρη μαύρων κερδών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Με αυτή την έννοια η εναντίωση στην ανακήρυξη των ΑΟΖ πρέπει να αποτελεί στόχο του κινήματος κατά των εξορύξεων.

Συνοψίζοντας, το όλο σχέδιο των εξορύξεων, συνοδεύεται από σοβαρούς κινδύνους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, αλλά και πολεμικούς και πρέπει να ανατραπεί, αναζητώντας και το διεθνή συντονισμό με τις γειτονικές χώρες.
Ταυτόχρονα, το δικό μας το ΟΧΙ στις εξορύξεις, οφείλει να είναι ΝΑΙ σε μια άλλη κοινωνική πορεία της χώρας με απο-εμπορευματοποίηση της ενέργειας, άρνηση της ληστρικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος και υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας με μάχη κατά της καπιταλιστικής αγοράς και των νόμων της. Με αυτή την έννοια το δικό μας ΟΧΙ σε ένα νέο γύρο εξόρυξης ορυκτών καυσίμων δεν είναι μια τεχνοκρατική συνηγορία σε άλλες μορφές ενέργειες, όσο και αν είναι «καθαρότερες», αλλά ένα ΝΑΙ σε ένα πλαίσιο χρήσης ενέργειας έξω από τη λογική της αγοράς (μαύρης και πράσινης) και του καπιταλισμού, με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και φυσικά δημοκρατίας για τους πολλούς.

*Οι θέσεις που αναπτύσσονται σε αυτό το κείμενο παρουσιάστηκαν σε σχετική συζήτηση που διοργάνωσε η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Δήμου Λευκάδας, στο πλαίσιο διήμερου εκδηλώσεων

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 86.36% ( 11
Συμμετοχές )



21 σχόλια στο “Εξορύξεις για εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων. Ποιοι οι κίνδυνοι και γιατί να αναλάβουμε το ρίσκο τους;

  1. Ανώνυμος

    Ένα καλό, πολύ καλό κ τεκμηριωμένο κείμενο θέσεων κ όχι φλυαρίας !

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Το πρώτο βήμα θα ήταν να ενταχθεί το ενεργειακό, μέσα στο πλαίσιο των σχέσεων της Ελλάδας με τις ιμπεριαλιστικές χώρες, φιλικές και μη, οικονομικές η στρατιωτικές.
      Η αμέλεια του συγγραφέα να παραθέσει σιγκεκριμενα στοιχεια για την κατάσταση στην περιοχή από πλευράς γεωπολιτικής, από την οποία συναρτάται το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών, του επιτρέπει να παρουσιαζει ένα ξαναζεσταμενο και χιλιοειοωμενο γενικολογο αφήγημα αρχών οικολογίας με βασικές θέσεις όπως ‘οι γεωτρήσεις δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες, ‘ και ‘δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν μολύνουν το περιβάλλον.’
      Ένα τέτοιο εγχείρημα, όπως η συγγραφή αυτού το άρθρου, όσο να ναι, και επειδή η Ελλάδα δεν είναι ΝΗΣΙ, ούτε Ελβετία, αλλά υπάρχει μέσα σε ένα σιγκεκριμενο περιβάλλον με σιγκεκριμενα προβλήματα τα οποία υπερισχύουν από πλευράς σημασίας από το οικολογικο, προδίδει, φωνάζει μια συγκεκριμένη όσο και παρωχημένη άποψη και τρόπο θεώρησης της πολιτικής. Πολιτική κατά βάση συνθηματολογίας, που βασική μέθοδο έχει την θωπεύση των καλών αισθημάτων μας και την τόνωση του ριζοσπαστικου μας και υπερρηξακου φρόνηματος και χωρίς καλή επαφή με τα δεδομένα της γεωπολιτικής.

      Σε προηγούμενο σχόλιο μου προσπάθησα να παρουσίασω επιγραμματικά κάποια σιγκεκριμενα στοιχεια, όπως α) η Τουρκία δηλαδή το κράτος, όχι κάποια ιδιωτικη εταιρία, αγόρασε πρόσφατα τρία καινούρια σκάφη με τα οποία ήδη έχει ξεκινήσει σειρά δοκιμαστικών γεωτρήσεων ΜΕΣΑ στην ΑΟΖ της κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ (αλλά και της Ε.Ε.)
      β) έχει διακηρύξει σε ελληνικό έδαφος κατά την επίσημη επίσκεψη εδώ, την πρόθεση της να αναθεωρήσει την Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ συχνά πυκνά στο εσωτερικό της αναφέρεται στην εκπλήρωση του όρκου και της γαλάζιας πατρίδας, δόγματα νεο-οθωμανικα, τα οποία εφαρμόζει ήδη με αφορμές άσχετες, στην Συρία, κτλ κτλ.

      Θυμίζω ότι από πέρυσι η Τουρκία δημιούργησε βίαια επεισοδια με παρενοχλήσεις των ιταλικών πλωτών γεωτρηπανων τα οποία ματαίωσαν την ήδη προγραμματισμένη γεώτρηση με χρήση πολεμικών σκαφών.
      Θυμίζω ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί την διακηρυγμενη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας απλά!!! Αυτό που αμφισβητεί είναι ότι το διεθνές δίκαιο ισχύει γενικά για την Κυπριακή Δημοκρατία…..και συνεπώς επιφυλάσσει για τον εαυτό της το δικαίωμα (δια της βίας όπως ανέφερα) να ορίζει που μπορεί και που δεν μπορεί να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία γεωτρήσεις εφαρμόζοντας προφανώς μια παραλλαγή του προαιώνιος νόμου του ισχυρού με την εξής παραλλαγή :
      Επιβαλλω το ‘δικιο’ μου, όχι μόνο με πόλεμο, όπως πχ έκαναν οι διάφοροι Δικτάτορες και ιμπεριαλιστές σε όλη την ιστορία, αλλά με την ΑΠΕΙΛΗ μόνο πολεμου, πράγμα που (προφανως) της επιτρέπει να ονοματίζει την εισβολή της στην Αραβική Δημοκρατία της Συριας ως ‘ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ και κατόπιν να προσέρχεται σε συνομιλίες για να επισημοποιήσει την κατοχή επί του εδάφους της συριας., Με την ανοχή αν όχι και ενθάρρυνση, πάντως την κατανόηση (στα πλαίσια της λυκοφιλίας…) των μεγάλων…..

      Φαντάζομαι ότι σε περίπτωση που η Τουρκία λερώσει την μεσογειο με τις γεωτρήσεις της (η με το πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιάζει, και για το οποίο λιγο απασχολεί την κομμουνιστική και αντικαπιταλιστική αριστερα,) θα επικαλεστούμε την παγκόσμια ειρήνη, την αειφόρο ανάπτυξη και άλλα τέτοια.

      Θα πούμε άραγε ΝΑΙ στις γεωτρήσεις; Θα ρίξουμε ‘ακυρο’,; Θα πρέπει όμως να προβληματιστούμε από την στάση των χωρών της περιοχής που ενώ έχουν κάνει μια οικονομία που στηρίζεται στα έσοδα από την εξαγωγή του πετρελαίου, οι ίδιες καταναλώνουν μόνο τα πιο καθαρά προϊόντα όπως το φυσικό αέριο, φυλάγοντας το αργό πετρέλαιο μόνο για εξαγωγές. Και από άλλες χώρες όπως η Τουρκία που μεταχειρίζεται το πετρέλαιο σαν εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

      Και θα πρέπει, αρχίζοντας, να μελετάμε το οικολογικό, μέσα στα πλαίσια των συνθηκών που οι ισχυροί διαμορφώνουν σε βάρος μας. Και λέγοντας ισχυροί, εννοώ, και το αφεντικό του καθένα, αλλά και τις ισχυρές χώρες που βάζουν το πόδι τους στην περιοχη. Διότι αν το αφεντικό καθορίζει τις συνθήκες μέσα στο χώρο δουλειάς, και το μεροκάματο, αλλά οι ιμπεριαλιστές καθορίζουν την ίδια την υπαρξη του πλανήτη.

      Reply
      1. San Rocco

        To πρόβλημα με την σκέψη σου σ.τ., είναι ότι, όπως σου έχω ξαναπεί, ΥΙΟΘΕΤΕΙΣ ΟΛΑ τα καπιταλιστικά κριτήρια καιμε βάση αυτά, διαμορφώνεις την αποψή σου!

        α. ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ έχει η Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία, η αιγυπτος, το Ισραήλ ΑΟΖ και μάλιστα διεθνώς αναγνωρισμένη και νομικά κατοχυρωμένη; ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ είναι η απάντηση! ΔΕΝ υπάρχει νομικά κατοχυρωμένη ΑΟΖ εκτός και αν συμφωνούν το συνολο των όμορων κρατών! Που φυσικά ΔΕΝ συμβαίνει στην ΝΑ Μεσόγειο!

        Εσύ όμως, τον χαβά σου.

        β. Ναι το αφεντικό καθορίζει τις συνθήκες μέσα στον χώρο δουλειάς. Αλλά, αν ο εργάτης δεν φανταστεί έναν ριζικά διαφορετικό κόσμο και ΑΝ δεν προσπαθήσει παράλληλα να αμφισβητήσει τις συνθήκες που το αφεντικό καθόρισε, ΔΕΝ θα κάνει ποτέ τιποτα! Εσύ και ο leftg700, δεν αμφισβητείται τις συνθήκες που καθορίζουν τα αφεντικά ούτε γεωπολιτικά, ούτε φοβάμαι και στον χώρο δουλειάς!

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Αμ εχεις απυθμενη αγνοια, αμ δε θελεις και να μαθεις. Κανω μια τελευταία προσπαθεια, τελευταια ομως.
          Αοζ δεν μπορει να οριστει; Η Κύπρος ομως μπορεσε. Η ελλαδα με την αλβανια μπορεσε. Η ελλαδα με την αιγυπτο μπορει. Η Ιταλία με την αλβανια επισης … Ολες οι χωρες του πλανητη τα κουτσοκαταφερνουν

          Αυτος που λειτουργεί παρανομα στην περιοχή ειναι μονο η Τουρκία η οποια δεν δεχεται το διεθνες δικαιο αλλα αυθαιρετα φτιαχνει δικους της κανονες. Σου εχω νεα. Αυτη την τακτικη την ακολουθουν παντου και παντα οι ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ.

        2. San Rocco

          Αμ δεν γνωρίζεις, αμ σκέφτεσαι καπιταλιστικά, αμ και δεν θες να μάθεις! Δεν είπα ποτέ “δεν μπορεί να οριστεί ΑΟΖ”. Είπα ότι δεν έχει καμία νομιμότητα διεθνώς, στον βαθμό που δεν συμφωνήσουν τα όμορα κράτη”. Μάθε να διαβάζεις!

          Επίσης, η ΑΟΖ ΔΕΝ είναι κρατική κυριαρχία. Σε κρατική κυριαρχία θέλουν να τηνμετατρέψουν τα κράτη. Και επίσης η ΑΟΖ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.

          Τέλος, οι ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, Ε.Ε., ΚΙΝΑ) ΔΕΝ ΔΡΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΩΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ. Δρουν ΕΝΤΟΣ ιμπεριαλιστικών μπλοκ. Η Ελλάδα λόγω επιλογής της άρχουσας καπιταλιστικής της τάξης, ανήκει στο δυτικό ιμπεριαλιστικό και όχι στο ανατολικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Αυτό σημαινει ότι, τα συμφέροντα της ελληνικής καπιταλιστικής τάξης και κράτους για να υλοποιηθούν εντάσσονται στο γενικότερο συμφέρον του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ. Αρα, ΝΑΤΟ, ΕΕ, πολέμοι και λυσσαλέοι ανταγωνισμοί με την καπιταλιστική Τουρκία. Αυτή είναι η γενική εικόνα και όχι τα ψευτικα “εθνικά συμφέροντα”. Ούτε φυσικά η εθνική ενότητα που οδηγεί πάντα στην συντριβή των λαών από τις καπιταλιστικές ελίτ, είτε εθνικές είτε παγκοσμιες.

          Παράνομα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, λειτουργεί η Τουρκία, η ΕΕλάδα, το Ισραήλ, κλπ. Ξεκόλλα

  2. Γιάννης Σ.

    Πώς ορίζεται η “καθαρή ενέργεια”; Υπάρχουν και με αυτή, αντίστοιχοι κίνδυνοι, όπως υπαγωγής της σε καλούπια καπιταλισμού, εθνικισμών, ανταγωνισμών κλπ; Υπάρχει κάτι σχετικό σε sites, βιβλιογραφία κλπ;

    Reply
  3. Left G700

    Φαίνεται ότι ο Μαυροειδής δεν έχει υπ’ όψη του την κουβέντα τού Μαρξ “ο εφοδιασμός τού λαού με ψωμί είναι έργο πιο δύσκολο κι από την επανάσταση”. Αν την είχε, θα έκανε εισήγηση στο πνεύμα τής αντίληψης ότι “η τροφοδοσία τού λαού με ενέργεια είναι παιχνιδάκι”;;;

    Μ’ αυτά και με τούτα, νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο στάδιο κατά το οποίο θα ακούει ο λαός για Αριστερά και θα φεύγει μακριά λέγοντας:

    “Μα, αυτοί είναι παλαβιάρηδες! Ούτε για γαμπρούς δεν τους βάζω στο σπίτι μου, όχι να με κυβερνήσουν κιόλας!”…

    Reply
  4. Σ.Τ.

    Ρίσκο είναι επίσης να φτιάχνεις γραμμή άμυνας -γραμμη Μαζίνο, μιλώντας αποκλειστικά για ανανεώσιμες πηγές. Ουσιαστικά ποντάρεις, μια που το Αιγαίο δεν έχει σύνορα που να φρενάρει την οικολογική καταστροφή, ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ΑΥΤΗ εξόρυξη υδρογονανθράκων…..τη στιγμή που εχει αγοράσει ΤΡΙΑ καινούρια σκάφη και κάνει ήδη δοκιμαστικές γεωτρήσεις..

    Ο Λένιν (με τον οποίο καμμιά φορά συνομιλώ, συνήθως το βράδυ, όταν καταναλώσω μεγάλες ποσότητες αψεντιου), μου λέει επί το θέματος..
    ”το όλο θέμα των ελληνοτουρκικών και της τακτικής κατευνασμού της Τουρκίας μου θυμίζει το συνέδριο του Τζιμερβαλντ.” εγώ δεν είχα ποτέ πιστέψει τότε στις αντιπολεμικές ανοησίες, που ο Τρότσκι (ακόμα τότε ήταν η θέση του ΜΕΣΟΒΕΖΙΚΗ) διακήρυττε με μεγάλη θερμή.. και το γνωστό αυτό γοητευτικό του ..ταρτουφικο ύφος που ξεγελουσε -τελικά επιβεβαιώθηκα,από τα γεγονότα του Παγκοσμιου Πολεμου και ο Τρότσκι ήλθε με τα νερά μου και έγινε ο καλύτερος μπολσεβικος, αν και αργότερα, όταν εγώ πεθαίνοντας του άφησα εκτελεστή της διαθήκης μου, έγινε παλι ο γνωστός Συμβιβαστικός μισομενσεβικος…τα υπόλοιπα τα ξέρεις.

    Reply
    1. Λ

      Καλό είναι να μην πίνεις αψεντια αφού κ ακούς φωνές κ αυτά που ακούς τα ακούς αντίθετα από αυτά που σου λένε.

      Reply
      1. Left G700

        Κι εσύ, San Rocco, καλό είναι να ωριμάσεις επί τέλους και να σταματήσεις αυτό το φάλτσο βιολί τής συνεχούς αλλαγής ονομάτων, για το οποίο, πρόσφατα, σου έβαλαν χέρι μέχρι και οι δικοί σου από τη διαχείριση! Διάολε! Παππούς είσαι πια! (αφού ήσουν νεολαίος κι έπαιρνες μέρος στα Συνέδρια της ΚΝΕ το 1988, όπως έχεις πει, παππούς είσαι τώρα). Πετριά έφαγες μικρός ή πέτρες έχεις στο κεφάλι σου;

        Reply
    2. Σ.Τ.

      Το περιστατικό είναι αληθινό, σε διαβεβαιω για αυτό, τόσο αληθινό όσο και το χαρτάκι που έδωσε ο Τσώρτσιλ στον Στάλιν.
      Επισης,αφού δεν κατανοείς ούτε την έννοια της ειρωνίας σε ένα σχολιο, πως θα καταλάβεις την χαοτική απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στον κοσμοπολιτισμό, την Πέμπτη φάλαγγα δηλαδή των ιμπεριαλιστών και στο μαρξισμό που λαμβάνει υπ όψη του την πραγματικότητα, ή ανάμεσα στα κουφια συνθήματα περί οικολογίας και τα συγκρουόμενα συμφέροντα επιχειρήσεων και κρατών.

      Reply
  5. aristeroblog Post author

    Το κείμενο κάθε άλλο παρά υιοθετεί το σχήμα “ΑΠΕ αντί πετρελαίου”. Ούτε και έχει νόημα να μιλάμε με όρους της “αριστεράς του πετρελαίου/λιγνίτη κλπ” ή της “αριστεράς των ΑΠΕ”. Είναι πιο σύνθετη η τοποθέτηση που πρέπει να γίνει. Εδώ τίθεται μόνο μια αφετηρία όπως φαίνεται στο σχετικό απόσπασμα:
    “το δικό μας ΟΧΙ σε ένα νέο γύρο εξόρυξης ορυκτών καυσίμων δεν είναι μια τεχνοκρατική συνηγορία σε άλλες μορφές ενέργειες, όσο και αν είναι «καθαρότερες», αλλά ένα ΝΑΙ σε ένα πλαίσιο χρήσης ενέργειας έξω από τη λογική της αγοράς (μαύρης και πράσινης) και του καπιταλισμού, με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και φυσικά δημοκρατίας για τους πολλούς.”
    Είναι τουλάχιστον προβληματική και εντελώς πρόχειρη μια επιχειρηματολογία εναντίον της θέσης “όχι στις εξορύξεις στις ΑΟΖ και αλλού, όχι στο πάρτι των πολυεθνικών εξόρυξης και τα παιχνίδια πολέμου” (αυτή προβάλλεται στο κείεμνο), ότι δήθεν σημαίνει “επιστροφή στις σπηλιές” ή έστω ασυλλόγιστο προμοτάρισμα των ΑΠΕ. Άλλωστε, κάθε σύγχρονη πολυεθνική που σέβεται τον εαυτό της, παίζει και στα ορυκτά καύσιμα και στην αντικατάστασή τους…Άρα ας μην είμαστε αφελείς. Το πρόβλημα της ενέργειας ή της προστασίας του περιβάλλοντος, δεν είναι μόνο και κυρίως θέμα τεχνολογίας.
    Με αυτή την έννοια ας μη γίνεται αντιπαράθεση σε μια θέση που ΔΕΝ υιοθετείται και ΔΕΝ προβάλλεται σε αυτό το κείμενο.
    Κατά τα άλλα, ναι, το ζήτημα της ενέργειας, αξίζει μια πληρέστερη και σχετικά αυτοτελή διερεύνηση και τοποθέτηση.
    Π.Μ.

    Reply
  6. Σ.Τ.

    Μα δεν υπάρχει άλλη επιλογή, η αλλοιως θα εισάγουμε ρευμα,. Εκτός αν θεωρείτε το λιγνίτη πιο ‘καθαρο’.

    Reply
  7. Σ.Τ.

    Τωρα εσύ βλέπεις λυσσαλέο ανταγωνισμό, μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, τι να συζητήσω. Κυνηγάμε την ουρά μας και επαναλαμβάνουμε τα ίδια. Το μόνο αντικείμενο ανταγωνισμού είναι πόσα θα πάρει η Τουρκία. Την άλλη φορά με πηγές στο 1821 για να αποδείξεις ότι δεν έχω δίκιο. Μην λέμε τα ίδια. Είναι θέμα ιδεοληψιας.

    Αν θες και τα εθνικά δίκαια δεν παύουν να υπάρχουν στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, απλά, δεν μπορεί να τα υπερασπιστεί η αστική τάξη όταν εντάσσει την άμυνα της στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς, ΝΑΤΟ κτλ.
    Αυτό αποδείχθηκε στην Κύπρο με το πραξικόπημα μαριονετα του Σαμψων και στην μικρασιατική εκστρατεία τραγελαφο. Αυτές οι ενέργειες της αστικής τάξης της Ελλάδας ενταγμένες στην ιμπεριαλιστική σχεδίαση, την απονομιμοποιουσαν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνικά δίκαια. Το ζήτημα είναι ποιος τα υπερασπιζεται και πως.

    Reply
    1. Δ.Κ

      Καλά …τα εθνικά μας δίκαια.Και το… μόνο αντικείμενο ανταγωνισμού είναι πόσα θα πάρει η τουρκία
      Αυτά ν’ακούει η ελληνική αστική τάξη και να πανηγυρίζει.Και η λιάνα κι ο φραγκούλης.
      Οι ΕΘΝΙΚΑΡΕΣ δεν λείπουν απ το λεγόμενο αριστερό κίνημα.

      Reply
    2. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Με ολο τον σεβασμο σε οσους βλεπουν ανταγωνισμο ελληνικης κ τουρκικης αστικης ταξης, θα προτεινα να δουν με λιγοτερη προκαταληψη την ιστορια.Απο την εποχη του Βυζαντιου κ των φαναριωτων το συντηριτικο κομματι της Ελληνικης αρχουσας ταξης ειναι πετσα νυχι με τους οθωμανους κ μετεπειτα τουρκους.Τους παραδιδουν την πολη μετα τα βρισκουν κ κυβερνανε μαζι.Αποκηρυσουν την επανασταση του 21.Το 1897 ειναι αποντες κ πολεμανε τους τουρκους διεθνεις ταξιαρχιες ριζοσπαστων σοσιαλιστων κλπ.Ειναι κατα της μικρασιατικης εκστρατειας(Βλεπε ιωνα δραγουμη κ μεταξα).Μισουν τους μικρασιατες κ τους κακοποιουν.Την ελληνοτουρκικη φιλια την φερνει ο παπαγος το 53.Ο Παππαδοπουλος θελει ομοσπονδια μαζι τους.Το 63 η ΕΡΕ κατηγορουσε τον γερο γιατι εστειλε στρατο στα δωδεκανησα!.Παραλληλα την μεραρχια απο την κυπρο την παιρνουν οι εθνικοφρονες.Για ποιον ανταγωνισμο μιλαμε; Μονοι τουρκοφαγοι ειναι καποια προοδευτικα μειοψηφικα αστικα κομματια…

      Reply
      1. Λην

        Δεν υπάρχει κανένα προοδευτικό κομμάτι που να είναι τουρκοφαγικο.
        Οι νορμάλ άνθρωποι δεν είναι ούτε τουρκοφάγοι, ούτε ελληνοφαγοι, ούτε προσφυγοφαγοι . Είναι καπιταλοφαγοι σκέτο.

        Reply
      2. Θεοδωρος Σαμιωτακης

        Θα συμφωνησω san rocco δεν προτεινα τουρκοφαγια απλα εκανα μια επισημανση πανω σε μια αλληλουχια.Αγαπητε Λην θα σου οω κ κατι τελευταιο: Το 1930 ο Βενιζελος χαλαρωνει τα πραγματα με την Τουρκια κ κανει τις περιφημες ελληνοτουρκικες συμφωνιες.Αυτοι που στο κομμα του ειναι αντιθετοι κ αποχωρουν τους βρισκουμε μια δεκαετια αργοτερα στο…ΕΑΜ ειναι το Κ.Α.Φ του Χατζημπεη κ του Νεοκοσμου Γρηγοριαδη

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Υπάρχει και συνέχεια:
          Mea culpa, Ίμια, Μαδρίτη, σχέδιο Ανάν και έπεται συνέχεια.

          Εσείς όμως για να μην θεωρηθεί ότι είστε εθνικιστές, γίνεστε ουρά του τουρκικού κατεστημένου.

        2. Λην

          Σ.τ., στο μυαλό σου τα έχεις κάνει σαλάτα!

  8. San Rocco

    Θοδωρής έχεις δίκιο ότι, οι απανταχού Έλληνες εθνικιστές ΠΟΥΛΗΣΑΝ την Κύπρο, ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ!!

    ΕΧΕΙΣ δίκιο επίσης στο ότι η ελληνική εκκλησία με λίγες εξαιρέσεις κυρίως στον κατώτερο κληρο, αφόρισε κ έφτυσε την επανάσταση του 1821, αφόρισε κ έφτυσε την αντίσταση στον γερμανικό κ ιταλικό φασισμο! Επίσης οι Έλληνες εθνικιστές διαχρονικά ευθύνονται για όλες τις πολεμικές τραγωδίες του ελληνικού λαού, με κορυφαίο παραδειγμα την μικρασιατική εκστρατεία κ το 1922.

    Η απάντηση σε αυτή την ξεφτίλα δεν είναι η τουρκοφαγια. Ούτε ο κοσμοπολιτισμός. Είναι ο λαϊκός διεθνισμός. Η οικοδόμηση της αλληλεγγύης ανάμεσα στον ελληνικό κ τον τουρκικό λαό. Κ κατά του καπιταλισμού κ του πολέμου.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *