ΚΥΡΙΑΚΗ 08.03, 7 μμ στο ΣΤΕΚΙ της “ΡΗΞΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ”
Πολυτεχνείου 29, Νέο Ηράκλειο
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας «γεννήθηκε» στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας, την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τους χαμηλούς μισθούς και τα απάνθρωπα ωράρια.
Η συγκέντρωση διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία. Οι διεκδικήσεις εκείνων των γυναικών επανέρχονται σήμερα, 158 χρόνια μετά, καθώς βιώνουμε ξανά την εργασία χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, με απαξιωμένη την κυριακάτικη αργία, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με το άγχος της φύλαξης των παιδιών μας, χωρίς ουσιαστική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Θλιβερή πρωτιά για τις γυναίκες στην ανεργία, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στο τρίτο τρίμηνο του 2014, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,2%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (22,6%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 – 24 ετών (49,5%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 56,6%. Γυναίκες, θύματα του εμπορίου λευκής σάρκας, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, θύματα των πολέμων και του θρησκευτικού φανατισμού.
Γυναίκες, αγωνίστριες της Εθνικής μας Αντίστασης, αγωνίστριες του Κομπάνι, αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, η νεαρή Μαλάλα Γιουσαφζάι που δέχτηκε επίθεση από ομάδα εξτρεμιστών ισλαμιστών του Πακιστάν, γυναίκες αγωνίστριες της καθημερινότητας.
Όλες αυτές οι γυναίκες, που άλλες μας δίνουν δύναμη να αγωνιζόμαστε για ό,τι μας ανήκει και για ό,τι δεν πρέπει να ξεχάσουμε και άλλες μας εμπνέουν με το παράδειγμά τους. Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν την γιορτάζουμε ούτε μένουμε απαθείς, μόνο την τιμούμε με τους δικούς μας αγώνες.