.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αριστερά και ΕΕ: Αποδέσμευση από την ΕΕ και τη γραμμή υποταγής


ΟΧΙ στο ευρώ και την ΕΕ

Αντώνης Δραγανίγος

Η γραμμή της απειθαρχίας – ρήξης – αποδέσμευσης αντιμετωπίζεται από ορισμένους ως ονειροφαντασία και ιδεοληψία. Στην πράξη όμως φάνηκε πως ιδεοληψία είναι η προσδοκία αλλαγής της ΕΕ. Η πάλη αποκλειστικά κατά των συνεπειών δεν οδηγεί σε νικηφόρους αγώνες, καθώς η πρόκληση της απειθαρχίας και της ανατροπής των ντιρεκτίβων της ΕΕ ορθώνεται γρήγορα μπροστά στο κίνημα.

Πώς ενσωματώνεται η διαφωνία εντός των ορίων της ΕΕ

Ο κόσμος της αριστεράς, αλλά και πολύ μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων, είναι κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η πρόσφατη ιστορική εμπειρία των μνημονίων και του αγώνα εναντίον τους συντάραξε την ελληνική κοινωνία απ’ τα θεμέλιά της. Όμως παρόλο που οι περισσότερες δυνάμεις συμφωνούν στην διαπίστωση του αντιλαϊκού της χαρακτήρα δεν υπάρχει συμφωνία στην απάντηση.

Άλλες υποστηρίζουν ότι η ΕΕ είναι μεν αντιλαϊκή αλλά μπορεί να αλλάξει, να μετασχηματισθεί σε μια «πράσινη Ευρώπη», σε μια «κοινωνική Ευρώπη» (περίπτωση ΜέΡΑ25). Δεν μιλάμε φυσικά για μια σοσιαλιστική Ευρώπη, αλλά για ένα σοσιαλδημοκρατικό κοινωνικό συμβόλαιο, κάποιων απομειναριών του «κράτους πρόνοιας».

Άλλοι είναι «κατά της ΕΕ», με μια λογική «ρήξης» ακόμα και με την αποδέσμευση από αυτή, αλλά θεωρούν ότι «δεν είναι της ώρας» να προβληθεί αυτός ο στόχος. Η ζωή και ο συσχετισμός τον έχουν «αποσύρει» από την ημερήσια διάταξη. Κατά την γνώμη τους αυτό που προέχει τώρα είναι η πάλη για τα «άμεσα ζητήματα» του οικονομικού αγώνα και κάποια στιγμή, όταν θα οξυνθεί η κατάσταση… «βλέπουμε».

Τέλος, το ΚΚΕ είναι κατά της ΕΕ, αλλά παραπέμπει την έξοδο στην περίοδο μετά την λαϊκή εξουσία. Με αυτή τη λογική αρνήθηκε να κλιμακώσει πολιτικά την πάλη κατά της συμμετοχής στην ευρωζώνη και την ΕΕ το 2015 βάζοντας αντικειμενικά από αριστερά πλάτη στη σταθεροποίηση του συστήματος.

Αριστερά και ΕΕ: σύνδεση τακτικής – στρατηγικής

Το ερώτημα που τίθεται στην αριστερά δεν αφορά το ποιος είναι «υπέρ της εξόδου» από την ΕΕ εδώ και τώρα, και ποιος είναι «λίγο αργότερα». Το δίλημμα δεν είναι ανάμεσα σε ένα μεγαλόστομο βερμπαλισμό που μιλάει συνεχώς για «έξοδο», περισσότερο για να προβάλλει μια ιδεοληπτική «αντικαπιταλιστική ταυτότητα» και να «χωρίσει» την αριστερά και σε κάποιους που είναι μεν με την ρήξη και την αποδέσμευση, αλλά με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο στο σήμερα.

Το ερώτημα είναι αν το εργατικό λαϊκό κίνημα και η αριστερά έχουν γραμμή πάλης ενάντια στην ΕΕ, ρήξης με την ΕΕ, δηλαδή λογική πολιτικού αγώνα για ρήγματα σήμερα και συνολική ρήξη και αποδέσμευση αύριο ή αν έχουν λογική αποδοχής ή και συμβιβασμού με την ΕΕ, έναν αυτοπεριορισμό στην πάλη «ενάντια στις συνέπειες».

Τα δύο αυτά πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Είτε πολιτικός αγώνας του εργατικού λαϊκού κινήματος για απειθαρχία-ρήξη-αποδέσμευση, για ρήγματα και ανατροπή στους πυλώνες της κυρίαρχης πολιτικής σήμερα είτε αμυντική πάλη «κατά των συνεπειών» με ουσιαστική αποδοχή αυτών των πυλώνων και αυτοπεριορισμό των στόχων του κινήματος στα όριά τους.

Η ανάγκη απειθαρχίας στις εντολές και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ προκύπτει από το πολύ πραγματικό γεγονός ότι κάθε αντιλαϊκή πολιτική, κάθε νόμος είναι πρακτικά εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής οδηγίας. Ότι η αστική πολιτική οργανώνεται και προωθείται μέσα από τον ενωμένη δύναμη εθνικού και υπερεθνικού κράτους.

Στο πρόσφατο μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια το κύριο επιχείρημα της άρχουσας τάξης ήταν ότι η απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις επιταγές της ΕΕ και άρα το «ευρωπαϊκό σύνταγμα» επιβάλλει την αποδοχή των ιδιωτικών ΑΕΙ, η οποία είναι υποχρεωτική εφόσον συμμετέχουμε στην ΕΕ.

Στο πρόσφατο μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα τέθηκε η ανάγκη απειθαρχίας στις «ελευθερίες της ΕΕ», που φέρνουν ιδιωτικά ΑΕΙ, η ανάγκη για ρήξη και ανατροπή των δεσμεύσεών της

Το φοιτητικό κίνημα και η αριστερά είχαν να διαλέξουν. Μία επιλογή ήταν η αποδοχή του «δόγματος» και άρα της υποταγής. Μία άλλη, αυτή ενός αμυντικού αγώνα που αποφεύγει να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο και οχυρώνεται αποκλειστικά πίσω από το «ελληνικό σύνταγμα». Ο δρόμος του οικονομισμού. Η τρίτη επιλογή ήταν ο δρόμος του ανοιχτού αγώνα για ρήγμα στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, του συνδυασμού της πάλης κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ με τον ανοιχτό πολιτικό αγώνα για να μην ισχύσει η θεμελιακή αυτή «ελευθερία» της ΕΕ, να ανατραπεί η πολιτική της, στον δρόμο για την ευρύτερη ρήξη και την αποδέσμευση από τον μηχανισμό αυτό. Αν και το παραπάνω δεν έγινε συνολικά κτήμα του κινήματος, το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι του όξυνε την πολιτική αντιπαράθεση, δήλωνε ανοιχτά ότι δεν θεωρεί όριο των διεκδικήσεών του τα όρια της ΕΕ, ότι αντίθετα έχει διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή τους, έδωσε επιθετικότητα, δύναμη και αντοχή στο κίνημα αυτό.

Το ίδιο μπορεί κανείς να πει για κίνημα ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών και το θέμα της πάλης για εθνικοποίηση της Hellenic Train, σε ρήξη και απειθαρχία με την καταιγίδα των ευρωπαϊκών οδηγιών απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων που προωθούνται από το 2000 και μετά. Αν το κίνημα περιοριστεί στο να ζητάει «μέτρα ασφάλειας», αν δεν διεκδικήσει άμεσα και συγκεκριμένα την εθνικοποίηση του σιδηρόδρομου, χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, αν δεν ενσωματώσει τον πολιτικό αυτό στόχο στις διεκδικήσεις και τους αγώνες του, τότε το πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη θα μείνει τελικά μετέωρο, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με τον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ, θα μείνει στα πλαίσιά της.

Η πάλη κατά της ενεργειακής φτώχειας είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη κατά της «απελευθέρωσης» των αγορών ενέργειας από την ΕΕ. Μόνο που αυτή η πάλη υλοποιείται μόνο με τον πολιτικό στόχο της ενιαίας δημόσιας ΔΕΗ από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, με εθνικοποίηση του τομέα ενέργειας, κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και απειθαρχία – μη εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ.

Η λογική αυτή αμέσως-αμέσως εγείρει την αντίρρηση ότι οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ, σε νέους εκβιασμούς, σε άρνηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κλπ. Ο ιμπεριαλιστικός αυτός μηχανισμός αυτό που βασικά ξέρει να κάνει είναι να εκβιάζει και να απειλεί, όπως είδαμε και στην περίοδο του δημοψηφίσματος.

Η αντιΕΕ πλευρά της πάλης δεν στέκεται μόνη της, στον «αέρα». Αποτελεί αντίθετα ουσιώδη και αναπόσπαστη πλευρά του συνολικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης, του αγώνα για την ριζική βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων, της πάλης για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, της υπεράσπισης της ειρήνης σε αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και τους αστικούς ανταγωνισμούς.

Η απειθαρχία στην πολιτική της ΕΕ στο σήμερα οδηγεί αναπόφευκτα στη συνολική ρήξη και στην δυναμική της αποδέσμευσης. Ανοίγει μια περίοδο συγκρούσεων και ανακατατάξεων στο εθνικό και στο διεθνικό επίπεδο, όξυνσης της ταξικής πάλης, όπου το ζήτημα της ριζικής αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων, ακόμα και το ζήτημα της εξουσίας μπορεί να μπει στην ημερήσια διάταξη. Είναι βέβαιο ότι η άρχουσα τάξη θα υπερασπίσει με νύχια και με δόντια τις διεθνείς της συμμαχίες, με τις οποίες συνδέεται με δεσμούς αίματος, χρήματος και εξουσίας. Η πάλη για απειθαρχία-ρήξη-αποδέσμευση είναι δρόμος προσέγγισης της επαναστατικής αλλαγής, συγκέντρωσης δυνάμεων στη πάλη για την πολιτική εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Αποτελεί έκφραση της συγκεκριμένης σύνδεσης τακτικής-στρατηγικής στο περιεχόμενο και τα μέσα της πάλης. Η παραπομπή της στο μακρινό μέλλον της λαϊκής εξουσίας και η προβολή του δρόμου της κοινοβουλευτικής ενίσχυσης με στόχο της «διακυβέρνηση» δεν «ωριμάζει τις συνθήκες» για ευρύτερες αλλαγές ενάντια στην αστική πολιτική.

Οι πολιτικοί αυτοί στόχοι δεν είναι προφανώς για να ανασύρονται στα συνέδρια. Είναι αντίθετα αναγκαίο να γίνονται υπόθεση της πάλης του λαού, του πολιτικού αγώνα του εργατικού και λαϊκού κινήματος στο σήμερα, να ενώνουν κοινωνικές δυνάμεις, να κερδίζεται κόσμος με την αναγκαία αντιΕΕ, αντικαπιταλιστική λογική, να αλλάζει τον συσχετισμό στην κοινωνία, να συγκροτείται μαχόμενο αντικαπιταλιστικό επαναστατικό ρεύμα.

Στην πραγματικότητα δεν είναι ότι η ιδεοληψία του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ «τραβάει ετσιθελικά» και «υπερβολικά» την πολιτική κατεύθυνση του κινήματος προς τον «στρατηγικό στόχο» της αποδέσμευσης. Αντίθετα είναι η ιδεοληψία της ρεφορμιστικής αριστεράς ότι ο «λαός φοβάται την ρήξη» που τραβάει πίσω το κίνημα, στο συμβιβασμό με την ΕΕ και την πολιτική του κεφαλαίου, στην άρνηση της απειθαρχίας και της ρήξης στο σήμερα, στην αποδοχή των ορίων της.

Η άρνηση της «στρατηγικής» της ρήξης και της αποδέσμευσης από την ΕΕ στον δρόμο για μια άλλη Ευρώπη της εργατικής εξουσίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης οδηγεί πάντα και στην «τακτική» υποταγή στις κρίσιμες αποφάσεις του αντίπαλου στο σήμερα. Αυτό αποδείχθηκε ξεκάθαρα το 2015, αλλά αρκετοί σφυρίζουν ακόμα αδιάφορα.

Γιατί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η εκλογική ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία δυναμώνει τη μάχη για κατακτήσεις εδώ και τώρα, για ρήγματα στο σιδερένιο τείχος της εκμετάλλευσης και του ολοκληρωτισμού της ΕΕ, των νέων και παλιών «προγραμμάτων σταθερότητας», του πολέμου, του ρατσισμού και της οικολογικής καταστροφής, για ρήξη-αποδέσμευση από αυτόν τον μηχανισμό, στον δρόμο για την Ευρώπη της κοινωνικής χειραφέτησης, του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Είναι ενίσχυση:

  • Της πιο ανεξάρτητης αποφασιστικής, χωρίς δεσμεύσεις και συμβιβασμούς πτέρυγας των αγώνων. Η δύναμη που από την πανδημία μέχρι τα Τέμπη και το φοιτητικό κίνημα, μπήκε μπροστά για να πάνε, όσο πιο μακριά μπορούν.
  • Της δύναμης που παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα, για απειθαρχία-ρήξη-αποδέσμευση από την ΕΕ.
  • Της δύναμης που στέκεται απέναντι στην αστική πολιτική σε όλη την γραμμή του μετώπου. Όπως στο θέμα του πολέμου ενάντια στις ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου στον πόλεμο χωρίς να αναζητά φιλειρηνικό ρόλο για την ΕΕ ή αποκλειστική ευθύνη στους «άλλους».
  • Που στο περιβάλλον αντιπαλεύει τη λογική του κέρδους χωρίς να γίνεται χειροκροτητής της πράσινης καπιταλιστικής ανάπτυξης ή αρνητής της κλιματικής αλλαγής. Της μόνης δύναμης με πρόγραμμα αντικαπιταλιστικής ανατροπής.

Ο Λένιν, οι Ενωμένες Πολιτείες και οι Φιλισταίοι

Ο Λένιν στο γνωστό του κείμενο «Για το Σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» τον Αύγουστο του 1915 διατύπωνε τη θέση ότι «οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, κάτω από τον καπιταλισμό, είναι είτε αδύνατες είτε αντιδραστικές.»

Τεκμηρίωνε αυτή την ιστορική εκτίμηση για τις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις έτσι:

«Κάτω από τον καπιταλισμό […] καμία άλλη βάση και καμία άλλη αρχή της μοιρασιάς δεν είναι πιθανή εκτός από την δύναμη […] Η υπεράσπιση μιας “δίκαιας” μοιρασιάς (σημ. ανάμεσα στους καπιταλιστές) του εισοδήματος σε μια τέτοια βάση είναι καθαρός Προυντονισμός, ηλίθιος φιλισταϊσμός […] Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει κανένας άλλος τρόπος για να δεις την πραγματική δύναμη ενός καπιταλιστικού κράτους εκτός τον πόλεμο».

Και συμπέραινε:

«Η άνιση οικονομική και πολιτική ανάπτυξη είναι ένας απόλυτος νόμος του καπιταλισμού. Ως εκ τούτου, η νίκη του σοσιαλισμού είναι πιθανή πρώτα στις διάφορες ή ακόμα και σε μια καπιταλιστική χώρα μόνο. Αφού έχει απαλλοτριώσει τους καπιταλιστές και έχει οργανώσει τη δική του σοσιαλιστική παραγωγή, το νικηφόρο προλεταριάτο θα εγερθεί ενάντια στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο – ελκύοντας στον αγώνα του τις καταπιεσμένες τάξεις άλλων χωρών, προκαλώντας εξεγέρσεις ενάντια στους καπιταλιστές, και σε περίπτωση ανάγκης, χρησιμοποιώντας ακόμα και ένοπλη δύναμη ενάντια στις εκμεταλλεύτριες τάξεις και τα κράτη τους».

Μια θυελλώδης περιγραφή συγκρούσεων. Καμία σχέση με «ρεαλιστικές ανυπακοές» και «κοινοβουλευτική ενίσχυση για την διακυβέρνηση».

Πηγή: ΠΡΙΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 60.00% ( 7
Συμμετοχές )



80 σχόλια στο “Αριστερά και ΕΕ: Αποδέσμευση από την ΕΕ και τη γραμμή υποταγής

  1. Ανώνυμος

    Για την πάλη κατά του Καπιταλισμού, που συμπεριλαμβάνει de facto και την αποδέσμευση, δεν λέει κάτι ο ποιητής.
    Το “πάλη μέσα στην ΕΕ” και το “αποδέσμευση” είναι οι δυό όψεις του ρεφορμισμού, σε διαφορετικές, φαινομενικά αντίθετες, εκδόσεις, για παραλλαγή.

    Reply
  2. Πιο ανωνυμοος.

    Η παλη κατα της Ε.Ε. που δεν ειναι μια καλυτερη διαπραγμάτευση αλλα περιλαμβάνει δε φακτο και την ανατροπή του καπιταλισμού ειναι το θεμα.
    Η υπερεπαναστατικη αρνηση της παλης και ο συνδικαλισμος είναι οι δυό όψεις του ρεφορμισμού, σε διαφορετικές, φαινομενικά αντίθετες, εκδόσεις, για παραλλαγή.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      …και η Αγγλία….πάλεψε ….”de facto” ….κατά του …Καπιταλισμού(!) ….και βγήκε νικήτρια, ολέ!
      Δεν παλεύεστε, με τίποτε!

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Αγνωστε αργόσχολε, κάνε κάτι πιό παραγωγικό, απόδειξε στον εαυτό σου ότι δεν είναι τόσο άχαρη η ζωή σου…

        Reply
    2. Ανώνυμος

      All eyes on the euro.
      Το ευρω και τα ματια σας.
      Απαλευτοι.

      Reply
  3. Ανώνυμος

    Πολυάσχολοι Ανώνυμοι, 30/05/2024 at 00:36 & 29/05/2024 at 22:47, όχι τόσο βαρειά επιχειρήματα! Και πείτε κάτι και για την ταμπακιέρα!

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Για την ταμπακιέρα το κομμα σου ειναι ευρωλιγουρικο και να το δωσι λογο.
    Αυτα για την ταμπακιέρα.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Αν πληρώσεις εσύ από την τσέπη σου ή το δικό σου κόμμα τις απώλειες εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών σε μετάβση σε εθνικό νόμισμα ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ να μας το πεις να πάει ο λαϊκός κόσμος να του αναπληρώσεις τις απώλειες.

      30% στην καλύτερη με 40-60% υποτίμηση σύμφωνα με οικονομολόγους σε “εθνικό”νόμισμα μέσα στον Καπιταλισμό από την υποτιθέμεη “μετάβαση” . Για να κονομήσουν & άλλα οι “εξαγωγείς” π.χ. ξενοδόχοι που μέσα σε μία μέρα θα πληρώνουν τα μισά μεροκάμματα

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Σιγά τα λάχανα! Μόνο φέτος, έχασε 10% από τον πληθωρισμό. Και κερατάδες (με το ευρώ) και δαρμένοι.

        Μία μελέτη για τους ξενοδόχους και το ευρώ που μας είχε τάξει η Αλέκα, βγήκε; η ακόμα τη δουλεύετε;
        Έχετε καταντήσει τον μαρξισμό από επιστήμη σε κοπτοραπτική!
        Ποιά διαφορά αλήθεια είχε η κόκκινη γραμμή της ευρωζώνης του Τσίπρα από την κόκκινη γραμμή της ευρωζώνης του ΚΚΕ;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Στον σοσιαλισμό θα έχουμε το δικό μας νόμισμα.

          Δεν θα έχουμε το νόμισμα έρμαιο στα χέρια των αστικών τάξεων, των χρηματηστηρίων των ιδιωτικών εκδοτικών τραπεζών και των πιέσεων της “εξωτερικής” πολιτικής.

          Με οικονομία ανεξάρτητη και λιγότερο επιρρεπής των “πολιτικών πιέσεων” αλλά Τουρκίας(πόσο υποτιμήθηκε η λίρα σε 5 χρόνια;) και Ουγγαρίας(γιατί ο Ορμπαν “έβαλε την ουρά στα σκέλια” για το “βέτο” στην Ουκρανία;) όπως έγινε.

          Θέλεις δεν θέλεις στον Καπιταλισμό τα νομίσματα συγκρίνονται με το δολλάριο, το ευρώ και άλλά “σκληρά” νομίσματα. Όπως π.χ. το φιορίνι (Ουγγαρία). Δεν μπορείς να το αποφύγεις ας βαράς ζουρνάδες νταούλια και ας χτυπάς το ΄χερι σου στο τραπέζι της “διαπραγμάτευσης” που φέρνει νέα μνημόνια.

          Πάρε παραδειγμα πληθωρισμούς 13-25% μαζί με επί πολιτικού Παπατζή Παπανδρέου τον Β τον “σοσιαλιστή” από την φιλοαμερικάνικη wikipedia

          https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82

          ΕΤΟΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
          1981 24.4%
          1982 21.4%
          1983 19.9%
          1984 18.4%
          1985 19.5%
          1986 23.1%
          1987 16.4%
          1988 13.5%
          1989 13.7%

          Και πληθωρισμός και έγιναν και έγιναν δύο υποτιμήσεις σε μόλις 9 χρόνια

          Ιανουάριος 1983 15,5% Υπήρξε αρχικά η ελπίδα ότι η νέα ισοτιμία θα μπορούσε να διατηρηθεί, όμως ήδη από τον Αύγουστο του 1983 η κεντρική τράπεζα της χώρας οδηγήθηκε σε μία πολιτική ταχείας διολίσθησης της δραχμής.

          Ανεβάζοντας βέβαια την Τουριστική βιομηχανία

          Η δεύτερη λόγω έλλειψης “σκληρού νομίσματος” τότε δολλαρίου με υποτίμηση της δραχμής το 1985 κατά 15%.

          Μόλις οι Αμερικάνοι με Ρέιγκαν για Πρόεδρο έβγαλαν τότε ταξιδιωτική οδηγία να ΜΗΝ πηγαίνουν οι Αμερικανοί Τουρίστες στην Ελλάδα λόγω Λιβύης η χώρα την επόμενη χρονιά μπήκε σε λιτότητα.

          Με Υπ.Οικονομικων τον Σημίτη με νέα υποτίμηση 15% και πληθωρισμό 19,5%

          https://www.huffingtonpost.gr/kostas-kostis/-577_b_7609980.html

          Ξανανεβάζοντας βέβαια την “τουριστική βιομηχανία” και τους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων. Σε μόλις 2,5 χρόνια υποτίμηση έναντι δολλαρίου γύρω στο 30% Με οικονομία προσανατολισμένη πλέον στον Τουρισμό για “γρήγορο” συνάλλαγμα.

          Οι επενδύσεις μέσα στον Καπιταλισμό σε τομείς βιομηχανίας έχουν χρόνο κόστος και χρειάζονται και μια 8ετία το λιγότερο για να “αποδώσουν”. Αν στο πειτρέψουν οι εταίροι στην ΕΕ
          Αν στο μεταξύ η κρατική χρηματοδότηση κατα κύριο λογο δεν έχει “πετάξει” σε Ελβετίες Παναμάδες Νησιά Κεϋμαν με “δημιουργική λογιστική” εσόδων-εξόδων

          Με τους βιομήχανους να παραπονιούνται για “έλλειμα ανταγνωνιστικότητας” εισάγοντας όμως δευτερό τριτα παλιά μεταχειρισμένα βιομηχανικά από το εξωτερικό. Με το κράτος (δηλαδή στους φόρους κυρίως εμείς) να τους δίνει “ενισχύσεις” και “κίνητρα”..

          Ας μιλήσει λοιπόν κάποιος για τον Οργανισμό Προβληματικών Επιχειρήσεων με ΠΑΣΟΚΑΡΑ. Τι απέγινε;

          Καλά πήγε και αυτό στον Καπιταλισμό μέσα σε ΕΟΚ(η τότε ΕΕ) με κυβέρνηση “αριστερού” “ηρωϊκού” ΠΑΣΟΚ.

          Καιι Ιστορικά αποδεικνύονται τα αδιέξοδα στον Καπιταλισμό.με αλλαγές νομισμάτων. Λιτότητα με αυξήσεις μισθών μικρότερες ή από τον πληθωρισμό(ευρώ) ή με δραχμή(υποτιμήσεις και πληθωρισμός “πακέτο”) .

          Άρα τι μένει;

          —- Συμπέρασμα ——————

          Οι αλλαγές νομισμάτων μέσα στον Καπιταλισμό γίνονται για τα συμφεροντα της αστικής τάξης. Είναι πολυ επιρρεπείς σε πολιτικές και οικονομικές πιέσεις.

          Η λύση που μένει είναι ο σοσιαλισμός. Η σοσιαλιστική οικονομία στα δικά μας χέρια με το νέο δικό μας νόμισμα που θα εκδίδεται από το Σοσιαλιστικό Κράτος. Το δικό μας κράτος, τη εργατικής τάξηςκαι των συμμάχων της της φτωχής, αγροτιάς αυτοαπασχολούμενοι

        2. μεταβατικος

          Πολλές κουβέντες για να μας πεις τελικά, μόνο ευρώ και ξερό ψωμί. Αδιαφορία για την υπερεκμετάλλευση του λαού μας από τα ευρωπαϊκά κοράκια και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου σε κάθε λογής επενδυτές και ιμπεριαλιστικά κράτη, όπως με τον ΟΣΕ. Μόνο δακρύβρεχτα μενουμευρώπικα ερωτήματα: «θα πληρώσεις εσύ το μισθουλίνο μου που θα πέσει;». Άντε τράβα πάρε καμιά κατσαρόλα να χτυπήσεις στο Σύνταγμα.

        3. Ανώνυμος

          Πολλές κουβέντες για να μας πεις Καπιταλισμός uber alles μεταβατικέ. Με ή χωρίς ευρώ. Τα αδιέξοδα στον Καπιταλισμό παραμένουν. Και γίνονται ακομα μεγαλύτερα μιας και η λύση φαίνεται πως θα δωθεί μέσω γενικευμένου πολέμου
          Όπως ΗΔΗ έλεγε και ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Κρούγκμαν από το 2010 για “πολεμικό κενσυανυσμό”. Τι σημαίνει αυτό άραγε;

          Λοιπόν αν στην μεγαλύτερη κρίση του Καπιταλισμού με 2 ενεργούς πολέμους στην περιοχή και ένα 3ο που “ψήνεται” στο παρασκήνιο με την Κίνα ο Σοσιαλισμός δεν αποτελεί λύση. τότε πότε;

          Για πες μας πανέξυπνε

          Εκτός και αν η ΝΑΤΟϊκή πλέον Σουηδία και η ΝΑΤΟϊκή Ουγγαρία έχουν “μισοκομμουνιστικές” κυβερνήσεις

          Αφού το ευρω δεν είναι φετίχ όπως έλεγε ο Τσίπρας γιατί δεν “προχωρήσατε”;
          Τι σας εμπόδισε; 62% πήρατε στο Δημοψήφισμα-Μούφα;

          O Μηλιός τότε που έγραφε το άρθρο(2010) για 40-60% υποτίμηση και ο Λαπατσιώρας ήταν απάντηση στον Λαπαβίτσα. Καοι όλοι τους τότε κοντά στον Σύριζα. Τα παράπονα σου εκεί λοιπόν. Αν τυχόν έχεις καμία μελέτη που ννα αποδεικνύει πως Μηλιός Λαπατσιώρας γράφουν μπούρδες να μας την φέρεις. Ακόμα και ο συντηρητικός Λαπαβίτσας μετέπειτα βουλευτής του Σύριζα δεν μπόρεσε να απαντήσει συγκεκριμμένα για την “ομαλή μετάβαση”

          Χωρίς να προτείνετε λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.προσπαθείτε να καλλιεργήσετε για άλλη μία φορά (αυτ)-απάτες, Αλλά φαίνεται δεν πάνε καλά τα ποσοστά με τον celebrity που έχετε για αρχηγό

          Το ΚΚΕ είχε καταθέσει 2 φορές στη Βουλή (Δεκέμβριος 2022) για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης Και για τον φόρο στα καύσημα. Κανένας (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) δεν το στήριξε. ΝΔ αντίθετη, Σύριζα ΠΑΣΟΚ σφυριζαν αδιάφορα, Ορίστε λοιπόν πρόταση. Οι άλλοι γιατί δεν την στήριξαν; Τα παραπονα σου ξανά εκεί

          Υ.Γ.
          Τις κατσαρόλες τις χτυπούσατε εσείς σrο Σύνταγμα του Syriza & pasok & friends μαζί με τα “φιλαράκια” σας στην πάνω πλατεία.
          Τότε που φωνάζατε “έξω τα κόμμματα” “έξω τα συνδικάτα”

          Σας τα έγραφε και η αριστερή αντιφασιστική οργάνωση της avantgarde(Κόκκινη Ορχήστρα) . Που κάθε άλλο παρά ήταν φιλικά προσκείμενη προς το ΚΚΕ

          Κλασσικό άρθρο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου
          Που ήταν χθες οι «αγανακτισμένοι»; (Μέρα της πανελλαδικής απεργίας 15/06/2011)

          https://avantgarde2009.wordpress.com/2011/06/16/%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%87%ce%b8%ce%b5%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9/

          Χωρίς να συμφωνώ σε όλα με ένα σχόλιο, κάνω copy-paste κάποια μέρη του

          “(..)Εδώ λοιπόν οι διάφοροι αριστεροί συνταγματολάγνοι τι λένε; Δεν βλέπουν τίποτα, δεν τους ξέρουν τους κυρίους. Αλλιώς, δεν σου βγαίνει το σχήμα.
          Όποιο σχήμα έχει ο καθένας στο κεφάλι του. Είτε του «νέου ΕΑΜ που χτίζεται στο Σύνταγμα», γιατί πώς να συνυπάρχουν οι εαμήτες με τους χίτες και τους ταγματασφαλίτες; Είτε του «εξεγερμένου λαού» που δεν είναι συνειδητοποιημένος όσο θέλουμε, είτε της «άμεσης δημοκρατίας», είτε όποιο άλλο. Τι γίνεται λοιπόν πρακτικά;

          Ειρηνική συνύπαρξη σε μια πλατεία! Δεν σας ενοχλούμε με αντάλλαγμα μην χαλάσετε (προς το παρόν) την «άμεση δημοκρατία» μας. Μερικοί είναι και πιο τολμηροί και προσβλέπουν σε μια ώσμωση των πάνω και κάτω.

          Μέσα στις τόσες επιτροπές και ομάδες εργασίας του κάτω Συντάγματος δεν βρέθηκε ούτε μία να ασχοληθεί με το ζήτημα.

          Το ίδιο και η περιφρούρηση. Να την πέσει στο ΚΚΕ (μ-λ) ήξερε, αλλά όχι στα φασισταριά. Το ίδιο και η συνέλευση. Ψήφισε την απαγόρευση των οργανώσεων, των κομμάτων, αλλά όχι και των φασιστών στο βαθμό που είναι μεταμφιεσμένοι σε «αγανακτησμένους πατριώτες»…..”

          “(..) Είχα εξοργιστεί με τους αριστερούς που για να παραστήσουν τους «απλούς πολίτες» με επιτυχία (ώστε να παρεμβαίνουν στη συνέλευση της κακιάς ώρας) το είχαν ξεχάσει και οι ίδιοι πως είναι αριστεροί.

          Και την Τετάρτη ανάσανα. Την Τετάρτη κατέβηκε ένας κόσμος διαφορετικός. Ένας κόσμος που αναλαμβάνει το κόστος να χάσει ένα μεροκάματο απεργώντας (σε τέτοιες εποχές) και ίσως διακινδυνεύοντας και περισσότερα από ένα μεροκάματο, ένας κόσμος που σηκώνει περήφανα τη σημαία του.

          Ένας κόσμος που ήρθε στο Σύνταγμα και το διεκδίκησε. Που δεν ήθελε να φύγει (έστω ένα μεγάλο μέρος του) παρά τον παρατεταμένο χημικό πόλεμο. Ένας κόσμος βεβαίως, με τις αυταπάτες του, τα προβλήματά του και τα κολλήματά του. Αυτός είναι ο δικός μου κόσμος.

          Αυτό που θα θυμάμαι τέλος είναι η ξυνίλα των συνταγματολάγνων αριστερών που περιφέρονταν σαν να τους είχε κάτσει κανένα κουκούτσι στο λαιμό.”

        4. Ανώνυμος

          Δεν απάντησες στην απλή ερώτηση, η κόκκινη γραμμή του ΚΚΕ και η κόκκινη γραμμή του Τσίπρα για το ευρώ, σε τι ακριβώς διαφέρουν;
          Το ΚΚΕ δεν μπορεί να απαλλαγεί από το σύνδρομο της Στοκχόλμης ( η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφική), πόσο μάλλον δεν μπορεί να απαλλαγεί από την μεσσιανική αντίληψη του σοσιαλισμού: “Η λύση που μένει είναι ο σοσιαλισμός”.
          Εσείς τάζετε τον σοσιαλισμό (για τον οποίο βεβαίως-βεβαίως δεν θα ραγίσει ούτε ένα τζάμι), οι παπάδες τάζουν τον παράδεισο.

        5. Ανώνυμος

          Χα, χα! Ανώνυμε, 04/06/2024 at 13:34 “Δε θα ραγίσει τζάμι” άνευ λόγου και αιτίας, σαν αυτά, που σπάγαν οι προβοκάτορες μικροαστοί του “Μαύρου Δεκέμβρη”! Θα κλάψουν πολλές μανούλες …και με ΑΙΤΙΑ!
          Κι έχει ξαναγίνει….

        6. Ανώνυμος

          Δεν ξέρω αν το έχεις πολιτικά καταλάβει 04/06/2024 at 13:34
          Από το Δημοψήφισμα του 2015 και μετά εσείς πρέπει να δίνετε απαντήσεις για την συνολική πολιτική σας στάση τόσα χρόνια. Δεν έγινε τυχαία.

          Αναμασήματα από παλιές εποχές του Indymedia πλέον δεν παιρνούν. To videaki με τα λίγα δευτερόλεπτα της ομιλιας της Αλέκας που ανέβηκε και στο indymedia που στο youtube δεν πείθει κανένα

          Βέβαια δεν βάζετε όλη την ομιλίς της που μιλούσε και για ανιδραστικές συγκεντρωσεις. Π.χ. τότε οι μεσοαστοί φοιτητές κατά του Τσάβες στα Πανεπιστήμια

          Βέβαια ξεχάστε πως παραλίγο στο παρατρίχα την γλύτωσε 17χρονος με πατέρα στο ΠΑΜΕ στο Περιστέρι

          Ακόμα και αναρχικοί εργάτες(οικοδόμοι , ταχυμεταφορές, delivery ) στις τελευταίες εκλογές ψηφίζουν το Κόμμα. Ασκοπή η προσπάθεια σου

          Τα αναμασήματα των πρώην πασόκων νυν ακροδεξιών με δήθεν “αριστερή” “αναρχική” προβιά δεν πείθουν πλέον κανένα. Ενδεικτικο το τι δεν έχετε τίποτα να πείτε.

          Σε αντίθεση με το ΚΚΕ που λέει πολλά στο λαό. Και ο λαός ασχέτως αν δεν το ψηφίζει, το ακούει.
          Για διαβάστε τι έλεγαν προ ημερών αγρότες που ψηφίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ Σύριζα για την εμπιστοσύνη που τρέφουν στον αγρότη συνδικαλιστή της Πασεγες(συμμαχία του ΚΚΕ στους αγρότες) , υποψήφιο με το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές στον Θεσσαλικό Κάμπο και θα καταλάβετε

          Απο που είπαμε πως ξεκίνησε την πολιτική του καρριέρα ο δήθεν “αντισυστημικός” Βελόπουλος;
          Σε ποια ΝΔ πήγε έστω και για κάποιο διάστημα το 2012 ψηφίζοντας προηγουμένως μνημόνιο με ΛΑΟΣ: Το οποίο ΛΑΟΣ συγκυβέρνησε με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου(2011);
          Και ποια Κοινή Αγροτική Πολιτική ( ΚΑΠ ) που διαλύει την φτωχομεσαία αγροτιά ψήφισε το κόμμα Βελόπουλου, Ελληνική Λύση, στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ; Ισχύουν;
          Ή όλα τα παραπάνω είναι της φαντασίας μας;

      2. Ανώνυμος

        Φαινεται οτι ο παραπανω κκες δεν εχει καταθεσεις, αλλα επενδυει σε ακινητα, οποτε με τον πληθωρισμό κερδιζει.

        Μαρξιστης επενδυτης.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Σε μία ενδεχόμενη υποτιμηση όποιος έχει το χρήμα σε σκληρό νόμισμα “έξω” θα αγοράσει μισοτιμής τα πάγια Στοιχιεώδης αριθμητική δημοτικού

        2. Ανώνυμος

          Εσυ να παρεις Γουαν πανεξυπνε. Τα νομισματα που δεν εχουν αντικρυσμα σε χρυσο ειναι ολα επιρρεπη σε πτωση.

        3. Ανώνυμος

          Ντάξει σε σενάριο υποτίμησης 40-60% ή 30% στην καλύτερη και με γουάν αγοράζει μισοτιμής τα “πάγια”.
          Ποια “πάγια”; Εταιρίες, σπίτια αγροτικές εκτάσεις.εκτάσεις γής, παραλίες Ειδικά αν υπάρχουν “παρκαρισμένα” σε ξένες τράπεζες καταθέσεις σε “σκληρο συνάλλαγμα” από “αετονύχηδες”

          Το αντίκρυσμα στο χρυσό δεν υπάρχει ήδη από το 1970’ς.
          Μέσα στην εποχή σου είσαι 50 χρόνια πριν.

          Να μας εξηγήσεις και το γνωστό”δίλλημα του Τρίφιν” που ακολούθησε από την απεμπόληση από τον “κανόνα του χρυσού” αρχικά για το δολλάριο και μετέπειτα για όλα τα άλλα καπιταλιστικά νομίσματα που “ακολουθούσαν” το δολλάριο.

          Κάθε νόμισμα,. απαλλαγμένο από τον κανόνα του χρυσού συναλάσεται με βάση συγκεριμμένους οικονομικούς δείκτες (ΑΕΠ πληθωρισμός Ισοζύγια, ισοζύγια πληρωμών εμπορικά ισοζύγια κ.α. )
          Οι οποίοι αντανακλούν την οικονομική πολιτική, πολίτιστική στρατιωτική,της κάθε χώρας.

          Αντε τιτάνιε περιμένω “ανάλυση” που να εξισώνει το Φράγκο Ρουάντας με το ευρώ, δολλάριο. Εστω και με γουάν(δεν χαλάω χατήρια)

          Ένα παράδειγμα για το΄πόσο λάθος σκέφτεσαι από Ιράκ(2003) και Λιβύη(2011)
          Για το τι έπαθαν όταν σκεφτόντουσαν να συναλλαγούν με άλλο νόμισμα στις εξαγωγές πετρελαίου αντί του δολλαρίου. Η δυτικη “δημοκρατία” έκανε επέμβαση.
          Όποια χώρα δεν πάει στην “δημοκρατία”, πάει η “δημοκρατία” σε αυτή.

          Νόμιζε ο Καντάφι πως θα τον σώσουν τα κάποια ακόμα πιο μεγάλα διπλωματικά “ανοίγματα” από το 2003 με την Δύση. Σε αυτό το πλαίσιο αποστερώντας την άμυνα του με απόσυρση πυραύλων μικρου προς μεσαίου βεληνεκούς ως μέτρα “αμοιβαίας εμπιστοσύνης””.
          Λάθος νόμιζε

          Το ζήτημα λοιπόν είναι καθαρά ζήτημα εξουσίας. Όπως έμμεσα παραδέχθηκες και εσύ με το paper money αντιφασκωντας με τον ευατό σου

          Κάθε αλλαγή νομίσματος μέσα στον Καπιταλισμό γίνεται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Όπως έγινε και από δραχμές σε ευρώ. Όπως θα γίνει αν ξαναπάμε σε “εθνικό” νόμισμα μέσα σε Καπιταλισμό που εκδίδεται από ιδιωτική τράπεζα και συναλλάσεται στα χρηματιστήρια.

          Η λύση στο κάλπικο καπιταλιστικό αδιέξοδο(ευρώ κερδίζουν, γράμματα χάνουμε) . είναι το δικό μας σοσιαλιστικό κράτος με το δικό μας νόμισμα.
          Το ποιος λοιπόν την έχει την εξουσία. Ή η εργατική τάξη με τους συμμάχους της ή οι καπιταλιστές.

          Τα άλλα απλά καλλιεργείς για μία ακόμα φορά αυτ-απάτες στον κόσμο όπως καλλιεργούσαν εν γνώση τους οι συριζαίοι του 62% στο δημοψήφισμα τα νταούλια και τους ζουρνάδες. Με τα “κλειδία της οικονομίας” ,τα μέσα παραγωγής στα χέρια της αστικής τάξης

          Είδαμε πόσο καλά πήγε αυτό το 2015. Σε λίγες μέρες θα έχουμε επαίτειο Δημοψηφίσματος για να γιορτάσουμε “επιτυχίες”.

        4. Ανώνυμος

          Κάπου αντιφάσκετε δεν νομίζετε;
          Την μία για να αποφύγεται να εξηγήσετε την υποτίμηση(30-60%)
          σε σενάριο επιστροφής σε “εθνικό” νομίσμα(δραχμή, φοίνικας, φράγκο)
          μας λέτε πως όλα τα νομίσματα είναι Paper, fiat κλπ money(*).

          Την άλλη μας λέτε πως δεν είναι όλα paper money και πως το ρούβλι μαζί με άλλα νομίσματα(κάπως κάπου κάποτε σε αόριστο μέλλον) θα αντιστοιχίζεται σε χρυσό

          Κάπου να καταλήξετε όμως ε;

          Πρώτα και κύρια να διαβαζετε τα Link που πετάτε.
          Θα δουν στο μέλλον αν και πότε θα επανέλθουν στον “κανόνα του χρυσού”(*) και με πιο τρόπο σαν “αντίβαρο” στο δολλάριο paper money

          Θεωρητικά οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν χρεοκοπήσει με τόσα τρις χρέος και κάπου μισό τρις έλλειμα. Ποιος συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη και να δανείζει;
          Από που πηγάζει η εμπιστοσύνη στο νόμισμα;

          Γιατί οι ΗΠΑ δεν χρεωκοπούν, αλλά χρεωκοπούν ισχυρές χώρες με βιομηχανία, γεωργία, κτηνοτροφία, ενέργεια σαν την Αργεντινή για μία δόση της πλάκας που δεν πήραν από το ΔΝΤ το 2001; Πληθωρισμένο το δολλάριο αλλά το πέσο Αμερικής υποτιμημένο σε σχέση με το δολλάριο.

          Όμως εισαγωγές εξαγωγές ειδικά στον τομέα της ενέργειας γίνονται κυρίως σε δολλάρια ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
          Αν κάποια πετρελαιοπαραγωγός χώρα σκέφτεται να το εγκαταλείψει
          υπάρχουν τα “παραδείγματα” Ιρακ(2003 Σαντάμ) και Λιβύης(2011 Καντάφι)

          Τιτάνιε περιμένω τα “φώτα” σου.
          Μιας και είσαστε 100 χρόνια μπροστά κάτι σαν όσα έλεγε ο προπονητής του Παναθηναϊκού Βασίλη Δανιήλ

          Είτε με δολλάριο είτε με ευρώ είτε με γουάν είτε με φράγκο Ρουάντας
          η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, παραμένει.
          Οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής παραμένουν. Με κάθε πέρσυ και καλύτερα. Ένας από τους λόγους που από το 2012 και μετά ψηφίζω ΚΚΕ

          Όσο για τα βιβλία της Σύγχρονης Εποχής ξαναδιάβασε τα “ΜΙΣΘΟΣ, ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣ / MARX KARL”,
          “Κριτική του Προγράματος της Γκότα”, “Οι Ταξικοί Αγώνες στη Γαλλία 1848-1850”
          Στο τελευταίο, όπως έγραφε σχεδόν ειρωνικά ο Μάρξ,
          το μόνο που έχουν δικό τους οι λαοί είναι το δημόσιο χρέος τους

          Μετά “Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας”, ο προάγγελος του Κεφαλαίου.
          Οι Τροτσκιστές ειδικά την εισαγωγή δεν θα την πολυχαρούν

          Τώρα αν θέλεις να γράψεις τα “πονήματα” σου στο “σταλινοαναρχικό” “Κόντρα” ή στο Indymedia σαν τον ΑΡΑΝιτη οικονομολόγο του 2006-2011 είναι δικό σου θεμα σαν “ειδικός”

          Από την άλλη, Μαρξ και Έγγελς έγραφαν πως τα βιβλία τους είναι εγχειρίδια δράσης για την Εργατική Τάξη

          ———ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

          (*) Παλιότερα οι συναλλαγές γινόντουσαν σε χρυσά / αργυρά νομίσματα
          Το κάθε τραπεζογραμμάτιο αντιστοιχούσε στην δέσμευση από την εκδοτική τράπεζα πως υπάρχουν αποθεματα χρυσού στα θυσαυροφυλάκεια της

          Πλέον από το 1970, στα πλαίσια των επεκτατικών πολιτικών του δολλαρίου μιας και ο Κενσυανυσμός έφτασε στα όρια του, αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους απέναντι στην ΕΣΣΔ,ο “κανόνας χρυσού” εγκαταλείφθηκε

          Καμία πλέον εκδοτική τράπεζα δεν δεσμεύεται πως το χαρτονόμισμα έχει ισοδυναμία με τον χρυσό στα θυσαυροφυλάκεια της
          Πως το χαρτονόμισμα(τραπεζογραμμάτειο) που έχεις στα χέρια σου αντιστοιχεί με ένα απειροελάχιστο κομματάκι χρυσού στα θυσαυροφυλάκεια της Εκδοτικής Τράπεζας

        5. Ανώνυμος

          Ανώνυμε 5,πέρα από αγενής (η αγένεια είναι το καταφύγιο του ανασφαλούς) είσαι και αφελής με τέτοιες ερωτήσεις που κάνεις.
          “Γιατί οι ΗΠΑ δεν χρεωκοπούν;” η σωστή ερώτηση είναι: Γιατί δεν έχουν χρεωκοπήσει ακόμα οι ΗΠΑ;
          1. γιατί υπόσχονται ότι θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους (με 32,3 τρις χρέος, θα πληρώσουν το 2024 1,3 τρις τοκοχρεολύσια). Το ζήτημα βεβαια είναι ότι με προϋπολογισμό μονίμως ελλειματικό, το χρέος δεν μπορεί παρά να μεγαλώνει συνεχώς.
          2. γιατί οι δανειστές (Κίνα, Σ. Αραβία κλπ) φοβούνται να πουλήσουν σωρηδόν αμερικάνικο χρέος μήπως προκαλέσουν κατάρρευση της αξίας των αμερικάνικων ομολόγων και χάσουν τα λεφτά τους.
          3. γατί το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και ταυτόχρονα ο στυλοβάτης του αξιόχρεου των αμερικάνικων ομολόγων και
          4. γιατί όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει το δολάριο ή την “σε κανόνες στηριζόμενη διεθνή τάξη” ας ετοιμάζεται για την επίσκεψη του Μπάρμπα Σαμ.
          Απλά πράγματα, που όμως το ΚΚΕ τα έχει ξεχάσει τώρα τελευταία.
          Τέλος, μία απορία. Από που προκύπτει ότι έξοδος από το ευρώ ισούται με υποτίμηση 30-60%; Έχει κάποια μελέτη στα χέρια του το ΚΚΕ;
          Αυό μου θυμίζει την πρόβλεψη με τα μερομήνια των γιαγιάδων. Ως γνωστόν, ο καιρός είναι ένα χαοτικό σύστημα και προβλέψεις πέραν των 5-6 ημερών είναι επισφαλείς. Οι προβλέψεις του ΚΚΕ περί 30-60% έχουν την ίδια επιστημονική αξία. Η Αργεντινή που έχει 250% πληθωρισμό το μήνα, θα πρέπει να βάλει σε υποψίες τους κουκουέδες.
          Αν μία χώρα αποφασίσει να ξεκόψει από την αποικιοκρατία, όχι μόνο πληθωρισμός, αλλά και εμφύλιος υπάρχει στον ορίζοντα. Και για κάτι τέτοια οι κουκουέδες δεν είναι φτιαγμένοι.

        6. Ανώνυμος

          Ανώνυμος, 06/06/2024 at 13:02, γνωστό το (καθόλου…) ανέκδοτο του αγανακτισμένου Αμερικανού, που πάει στην Τράπεζα, όταν de facto καταργήθηκε ο “Χρυσός Κανόνας” (εποχή ~1920 με 1925), κουνώντας ένα δολλάριο:
          – Τι είναι αυτό;
          – Ενα δολλάριο!
          – Και τι μπορώ να πάρω με αυτό;
          – Ενα άλλο δολλάριο!
          – Και με το άλλο δολλάριο τι μπορώ να πάρω;
          – Ενα άλλο δολλάριο…..
          ….κ.ο.κ.!
          Η λήξη του Σ.Κ. σήμανε την λήξη της αντιστοιχίας Αξίας (=μέσου κοινωνικού χρόνου εργασίας) με ορισμένες αξίες χρήσης. Σήμερα και ένα κιλό χρυσός 999,99% καθαρότητας δε λέει τίποτε για την αξία του. Κυμαίνεται στο χρηματιστήριο και γίνεται κι εδώ σπέκουλα και τζόγος όπως και σε κάθε τι άλλο. Το αντιπροσωπευτικότερο “χρήμα” της εποχής του Καπιταλισμού-που-σαπίζει είναι το “κρυπτονόμισμα”: Ο καθαρός και άδολος …τζόγος!
          “Παίξε, ρε, ….θα κερδίσεις!” Οπως προέτρεπε το υποψήφιο θύμα του ο γραφικός παπατζής της Ομόνοιας, μπροστά στο φορητό αναδιπλούμενο τραπεζάκι του. Αγνοημένες ηρωϊκές πρωτοπόρες μορφές του Καπιταλισμού…..

        7. Ανώνυμος

          Ειναι προφανες οτι ο λογος που οι κκεδες και το κομμα τους ηταν (και ειναι) ΚΑΤΑ της εξοδου και υπερ του ΕΥΡΩ, δεν ειναι ουτε πολιτικος ουτε ιδεολογικος αλλα στυγνα ΥΛΙΚΟΣ.

        8. Ανώνυμος

          Μια διόρθωση:
          “Η λήξη του Σ.Κ. σήμανε ….”
          Το σωστό:
          “Η λήξη του Χ.Κ. (Χρυσού Κανόνα) σήμανε …”

        9. Ανώνυμος

          Τέτοια λέτε, Ανώνυμε 06/06/2024 at 19:12, και δε σας παίρνει κανείς στα σοβαρά.

        10. Ανώνυμος

          Μελέτη για 40-60% υπάρχει από τον Μηλιό. Λαπατσιώρα ήδη από το 2010.

          Όταν ο πρώτος ήταν γύρω από τον Σύριζα

          Μία άλλη “μελέτη” όταν ο Τσιπράκος δούλευε τον Ελληνικό λαό ψιλό γζαί

        11. Ανώνυμος

          Για υποτίμηση 40-60% τσέκαρε στην Κυριακάτικη Αυγή (Κυριακάτικη ΑΥΓΗ 18.07.2010 Των ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΠΑΤΣΙΩΡΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΛΙΟΥ) ως απάντηση στα άρθρα του Λαπαβίτσα (Κυριακάτικη ΑΥΓΗ 11.07.2010 και ΑΥΓΗ 13.07.2010 ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ)

          Ή στον ιστότοπο iskra με τίτλο

          ” Αντιπαράθεση οικονομολόγων της Αριστεράς για το χρέος και το Ευρώ. “

        12. Ανώνυμος

          @Ανωνυμο 7 επειδη φαινεται οτι ξερεις, αλλα προφανως σταματησες την ενημερωση σου το 1973, το σημερινό δολλαριο ή πετροδολλαριο, αντλει την αξια του απο την ζητηση που εχει εκτος εδρας. Ξερει κανεις ή μπορει να προβλεψει τι θα γινει αν αυτο αλλαξει; Για αυτο εγραψα οτι ειναι επιρρεπές σε πτωση. Δεν εκανα προβλεψη. Εσεις ομως θεωρειτε σιγουρη την υποτιμηση σε περίπτωση εξοδου. Ομως, οπως εξηγηθηκε και οπως ολοι καταννοουν, υποτιμηση εγινε και γινεται και μεσω της μειωσης των μισθων, και με την καταστροφή του δημοσιου συστήματος υγειας και του ασφαλιστικου. (ο “κοινωνικος μισθος”)
          Ηδη Αμερικανοί αναλυτες κινδυνολογουν για την περίπτωση που το νομισμα χασει το status που εχει σημερα σαν αποθεματικο νομισμα και ξεκινησει τρεντ επιστροφης εντος εδρας.

        13. Ανώνυμος

          @Ανωνυμο 10, τι να πουμε και για οσους αποδεικνυονται στηλοβατες του ευρω, οταν αυτο δεινοπαθει. Ποσο πια αφερεγγυοι.

      3. Ανώνυμος

        Τα χαλια της σιτιζομενης εις το πρυτανειον “κομμουνιστικης” αριστερας μας.
        Το ευρω και τα ματια τους.

        All eyes on my euros.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          All eyes on your capitalism. Τον καπιταλισμό και τα μάτια σας. Μην τυχόν ανέβει ακόμα περισσότερο η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, ανέβει το επίπεδο της αγωνιστικότητας του λαού και κάποιοι φύγουν που λέει ο λόγος με ελικόπτερα με τα διαβατήρια στο στόμα

        2. Ανώνυμος

          Το ξέρουμε πως δεν επιθυμείτε το ΚΚΕ στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά δεν έχετε τα κότσια να το παραδεχθείτε.

          “Χαλάει” το κλίμα “συναίνεσης” και αναγκάζονται κάποιοι να το παιζουν “αριστεροί”

          Πες μας Τιτάνιε πως ο Ορμπαν έβαλε την “ουρά στα σκέλια” μόλις τον στριμωξαν” πως θα πάθει πλήγματα η Ουγγρική Οικονομία αν σκέφτεται για “βέτο” στην Ουκρανία Δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, συντηρητικός τα λέει στο Militaire.gr

      4. Ανώνυμος

        Πως γίνεται ρε γμτ ενα κομμα που αυτοαποκαλειται “κομμουνιστικο ” να υπερασπιζεται την Ουκρανία οταν ακομα και αστοι οπως ο Ούγγρος Προεδρος, αρνειται να. το κανει;
        Υπαρχει απαντηση;
        Απάντηση αλλη απο το προφανες δηλαδη οτι τελικα εισαι οτι δηλωνεις ;

        Βεβαια ο “μαρξιστης” θα μας πει οτι γινεται.
        Ειναι διαφορετικό να εισαι “μαρξιστης “.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Πως γίνεται, ρε γμτ, να μην μπορείς να ξεχωρίσεις την ουκρανική αστική τάξη από τον ουκρανικό Λαό! Και τον φάντη από το ρετσινόλαδο.
          Πρέπει να είσαι πολύ μαθητευόμενος “μαρξιστής”.

        2. Ανώνυμος

          Nα ξεχωρίσεις την ουκρανική αστική τάξη!!!
          ‘Οπως τα λες είναι. Και κάποιοι τροτσιστές στη κατοχή πήγαν να ξεχωρίσουν τον Γερμανό ναζισταρά από την αστική του τάξη.
          Και μετά απορείτε γιατί σας λέμε τρότσκες!

        3. Ανώνυμος

          Το επιχειρημα σας ειναι οι Λαοι;
          Αυτο μυριζει πολυ Αγι Στινα (οι ναζι αδερφια μας κτλ) .
          Καλα το πατε.

        4. Ανώνυμος

          Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ορμπαν έκανε “κο κο κο”
          μόλις στην ΕΕ τον “στρίμωξαν” με τι; Με διάλυση της οικονομίας!

          Καλά πάει το φιορίνι(Ουγγαρία)
          Τωρα πείτε μου κάτι για την λειτουργία του “εθνικού” νομίσματος στον καπιταλισμό

          Η Ουγγαρία έχει εδαφικές βλέψεις τουλάχιστον έμμεσα 1) Στην Ουκρανία 2) Σερβία.

          Καλά θα πάει και αυτό

        5. Ανώνυμος

          Λαός στην μ-λ Ορολογία είναι η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και τα συνεργαζόμενα μικροαστικά στρωματα Εμείς είμαστε από αυτή την πλευρά της ιστορίας,

          Ο Τροτκσιστής Στίνας από την αντίθετη ήταν με την αστική τάξη στην Ελλάδα. Διαβάστε τα δημοσιεύματα της τότε κατοχικής “Καθημερινής” και θα καταλάβετε.

          Δυσκολεύεσαι να καταλάβεις αν ο άλλος είναι πασοκος ακροδεξιός ή ζαίος. Αλλά θα πει κάποιος πως μαζί Βελόπουλοι Καρατζαφερηδες Καμμένοι δεν συγκυβέρνησαν με ΠΑΣΟΚ, Σύριζα ΝΔ και δεν ψήφισαν σαν μία παρεούλα τα μνημόνια ο καθένας με την σειρά του;

          Σωστό και αυτό.

          Βέβαια το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και τα 3 επίσημα μνημόνια. Για τον “σοσιαλισμό” πάλευαν όπως έλεγε ο Γιάννος σε συνέδριο με τον Σημιταρά Πρωθυπουργό.
          Μέχρι το ΠΑΣΟΚ να καταλήξει ο ιδεολογικός σπόνσορας του νεοφιλευθερισμού με κάποιους να καταλήξουν αξιωματούχοι / υπουργοί του Κυριάκου.

          Κατά τα άλλα για τους σοσιλαδημοκράτες έφταιγε το ΚΚΕ γιατί δεν “συνεργάζονταν” με το ΠΑΣΟΚ / Σύριζα

        6. Ανώνυμος

          Αυτό, που τα τρότσκια, συνεταίροι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, κατηγορούν το ΚΚΕ για …τροτσκισμό(!) είναι από τα γραφικά του “χώρου”. Δείγμα του ιδεολογικού και πολιτικού αδιεξόδου τους.
          Γατάκια, που παίζαν με το κουβάρι και μπλεχτήκαν!

        7. Ανώνυμος

          Πως γίνεται να “ξεχνάτε” τα 3 γράμματα του Ζαχαριάδη με το 1ο το 1940;
          Η σωστή κομμουνιστική τακτική σε ενδεχόμενο πόλεμο στην εποχή του Ιμπεριαλισμού;

          Η “Κληρονομιά” του Στίνα να μην χτυπούν τους γερμανούς κατακτητές στρατιώτες γιατί πλειοψηφικά ήταν “εργατόπαιδα” είναι γνωστή τροτσκιστική “ανάλυση”.

          Ευτυχώς υπήρχαν και εξαιρέσεις από τους Τροτσκιστές. Μειοψηφικές στον Τροτσκιστικό χώρο αλλά υπήρχαν. Όσο τροτσκιστές συντάχθηκαν με το πλευρό του ΕΑΜ ΚΚΕ και της Σ.Ε. κατα πλειοψηφία εκτελέστηκαν από τους γερμανούς κατακτητές.

        8. Ανώνυμος

          Το ζητημα ειναι αν ειναι επαναφορα στον μισο=αναρχικο Στινα, η αναζητηση καποιου Ουκρανικου λαου. Και ο πρωην Σταλινιστης και τελικα αναρχικος Στινας για τον Γερμανικο λαο μιλαγε.

        9. Ανώνυμος

          @Ανωνυμο 9, φαινεται πανεξυπνος, αρα σου εχουν τελειωσει τα επιχειρήματα και καταφευγεις στα 3″γραμματα”.
          Πραγματι , ο Ζαχαριάδης δεν εξισωσε τα δυο στρατοπεδα, οπως κανει σταθερα το κομμα σου.
          Ο Ζ. δεν τολμησε να εξισωσει τον Αξονα και τους Εγγλεζους.
          Εσεις τολματε να βγαζετε λαδι τον Δικο σας Ιμπεριαλισμό εξισωνοντας τον με τους αλλους.
          Σε αυτο διαφερετε απο τον. Ν.Ζ. .
          Στα υπολοιπα ταυτιζεστε.
          Οπως ο Ζ. υπερασπιστηκε το καθεστως μεταξα ετσι και εσεις τωρα υπερασπιζεσται τον Δικο σας Ιμπεριαλισμό.
          Στοιχειωδη πραγματα.

        10. Ανώνυμος

          Πως γίνεται να “ξεχνάτε” τα 3 γράμματα του Ζαχαριάδη;
          Τότε δεν ήταν ενδοιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός;
          Μιά χαρά τους ήλθε των εγγλέζων. Η όπως λένε τώρα οι κουκουέδες: “η εργατική τάξη στρατεύθηκε κάτω από ξένες σημαίες”.

        11. Ανώνυμος

          Σωστά. Η ελληνική αστική τάξη δεν συμμετείχε σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους π.χ. στην νεοσύστατη τότε Σοβιετική Ένωση.
          Πήγε να την “απελευθερώσει” από τους “κακούς” Μπολσεβίκους.
          Δεν υπήρχαν ελληνες αστοί στην Οδησσό. Φυσικά ούτε λόγος της Ελληνικής Αστικής Τάξης για επενδύσεις στην Αυτοκρατορική Ρωσία. Ναι δεν είναι αυτό που νομίζουμε.

          Αλλά τους βγήκε μπούμεραγκ. Η πρώτη επαφή με τον σοσιαλισμό έγινε από τους στρατιώτες που δεν ήταν και τόσο πρόθυμοι να πολεμήσουν τους μπολεσβίκους. Μετά από πολλά χρόνια ο σταλμένος στην Οδησσό Σαράφης έγινε στρατηγός στο ΕΑΜ

          Από την εκστρατεία στην Οδησσό η αστική τάξη σην Ελλαδα πήρε το “διαβατήριο”(*) για την εκστρατεία στην Άγκυρά παίζοντας το “παιχνίδι” της Αντάτ.

          Μάλλον στις ερήμους της Μικράς Ασίας και στον Σαγγάριο πήγε για αναψυχή (χωρίς τρόφιμα και πυξίδα έγραφε ο Ραφαηλίδης), αφήνοντας στο έλεος του Κεμάλ τα παράλια της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

          Τι σημασία είχε για την Αστική τάξη στην Ελλάδα που πολεμούσαν 10 χρόνια οι απλοί στρατιώτες;
          Σάμπως αυτοί ή τα παιδία τους πολεμούσαν; Για τους συγγενείς μας τους μικρασιάτες στρατευμένους παππούδες μας όμως είχε σημασία. Και το πως τους “υποδέχθηκαν” το τότε ελληνικό κράτος μαζί με “αετονύχηδες”, με εθνικιστές στην κατά τα άλλα”μητέρα πατρίδα”.

          Όπως έλεγε κυνικά ένας Λόρδος στην Βουλή ων Λόρδων η Αγγλία “πόνταρε στο λάθος άλογο” εννοώντας την Ελλάδα. Μόλις τα ΑγγλοΓάλλοι τα “βρηκάν” με τον Κεμάλ για τα πετρέλαια της Μοσούλης και της Συρίας τελείωσαν τα δάνεια οι πιστώσεις, οι παρατάσεις δόσεων στο Ελληνικό Κράτος.

          Επίσης, η ελληνική αστική τάξη δεν έκανε μέχρι το 1940 εξαγωγές κεφαλαίου σε ξένες χώρες. Ούτε υπήρχε εφοπλιστικό και εμπορικό κεφάλαιο π.χ στις παροικίες π.χ. Αλεξάνδρεια μέσω των οποίων η Ελληνική αστική τάξη στην έκανε τις επενδύσεις της.

          Η ύπαρξη φασιστικών κομμάτων είναι από μόνη της η πιο απλή απόδειξη του περάσματος μίας αστικής τάξης στην Ιμπεριαλιστική Εποχή. Ο Μεταξας τι ήταν;

          Εξου και τα 3 γράμματα του Ζαχαριάδη σύμφωνα με μία από τις τακτικές του Λένιν.

          Συνεχίστε με τους μύθους του Κονδύλη με τον κακό “κομπαδόρικο” καπιταλισμό αλλά Γκρέκα. Καλά θα (ξανα)πάει και αυτό 03/06/2024 at 19:08

          Ξανδιαβάστε όσοι τέλος πάντων θέλετε να μάθετε κάτι στο “Ο ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού” του Λένιν για τον ρόλο χωρών π.χ. σαν το Βέλγιο.

          Για τον 03/06/2024 at 19:08 και τους “ιδεολογικά” ομοίους του, αφήνω τους μύθους του Κονδύλη. Καλοκαιράκι ήρθε και άρα χρειάζεται κάποιο ανάλαφρο παραμυθάκι στις παραλίες
          Live Your (Kondilis) Myth in Greece

          (*) Σύμφωνα με ιστορικό του ΣΚΑΙ

        12. Χρ Παρισης

          Για τον “ανωνυμο “6/6/24 13.02, η καταργηση του “κανονα χρυσου” εγινε τον Αυγουστο του 1971, οχι για τους λογους που αναφερεις,δεν μπορω να επεκταθω εδω,γραφω απο κινητο στη δουλεια και με περιμενει σφουγγαρισμα. Η κινηση αυτη ειχε ως αποτελεσμα να αναβληθη η επερχομενη κριση του δολλαριου για 37 χρονια αλλα κατα την ταπεινη μου γνωμη μεσω αυτης της παρατασης προετοιμασε δυο αλλες ζωτικες για τον Ιμπεριαλισμο ιστορικες ηττες της παγκοσμιας εργατικης ταξης: α) Την αφομοιωση /εξαγορα των αριστερων ελιτ της Δυσης β) Την δημιουργια μιας παγκοσμιας οργανωτικης δομης με σκοπο την ιδεολογικη -θεωρητικη επεξεργασια μιας συνεκτικης και συγχρονης απαντησης του Ιμπεριαλισμου στο Μαρξισμο. Αυτο ενσαρκωθηκε στην Τριμερη Επιτροπη υπο την αμεση εποπτεια της Αυτοκρατοριας Ροκφελλερ ,η οποια συνδεθηκε με ενα αστερισμο “δεξαμενων σκεψης” ,οπως το κλαμπ της Ρωμης, το WEF του Σβαμπ, το NED , που ιδρυσαν και καθοδηγησαν πρωην τροτσκιστες , το Levy Institute, του Παπαδημητριου,πρωτου υπουργου Οικονομικων των τσογλανων του συριζα, ,( κατεστρεψαν τους αγροτες του Ισημερινου ,σε συνεργασια με τον μαφιοζο Φουτζιμορι και παραστρατιωτικες φασιστικες ομαδες στα 1990), και αλλα παρομοια ιδρυματα του δικτυου των συγκοινωνουντων δοχειων των δεξαμενων σκεψης. Κοινη τους ιδεολογια ο Νεοσυντηρητισμος ,που στα πρωτα σταδια επεξεργασθηκε ο πρωην τροτσκιστης Μπομπ Κριστολ. Σε αυτο τον εσμο των ιδεολογικων βοθρων του Ιμπεριαλισμου ενταχθηκαν οι αριστερες ελιτ της Δυσης, σημερα δε βλεπουμε την υιοθετηση απο εξαγορασμενα “αριστερα” κομματα,”επαναστατικες” ομαδες κλπ, ολης της Ατζεντας της Αυτοκρατοριας, “πορτοκαλι επαναστασεις”, “πανδημιες”, “κλιματικη αλλαγη”, ” επαναστασεις κατα δικτατορων”, ” πολεμος κατα οντης Ρωσιας και της Κινας”, με σκοπο την παντοκρατορια τους, και την εξαλειψη καθε εργατικης αντιστασης,” ατζεντα Λοατκι”και ” κατα του ρατσισμου της παραδομενης γλωσσας”( !!!), κκλπ. Αυτη ειναι η “νεα” αριστερα των “ανηκομεν εις την Δυσιν” κασελακηδων , ορκισμενοι εχθροι της εργατικης ταξης και καθε επαναστατικου κινηματος.( χρωσταω μια ακομα απαντηση σε κεινον που με ειπε “αντικομμουνιστη” και “φασιστα”, προ καιρου).

        13. Χρ Παρισης

          Νομιζω οτι ανεφερα λανθασμενα οτι τα “κατορθωματα” του ινστιτουτου Λεβη ελαβαν χωρα σε αλλη γειτονικη του χωρα ,ενω ηταν στο Περου. Διορθωνω λοιπον !

        14. Ανώνυμος

          Παριση ξεχασες τον Μπενίτο Μουσολινι. Γνωστος τροτσκιστης. Αφου κανεις ιστορικη αναδρομη.

      5. Ανώνυμος

        Εγω παλι νομιζω δεν νοιαζονται για ΤΟΥΣ Λαους, αλλα για την διασφαλιση της ευημεριας τους και το δυτικο “way of life”. Αλλοιμονο να χασουν τις συνηθειες τους.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ε ναι. Πες μου “σύντροφε” πόσα είναι τα διόδια της “ελεύθερης μετακίνησης” από Θεσ/κη Αθήνα; Πόσα είπαμε;Πόσα βγάζουν την μέρα ελληνικο;i και γαλλικοί όμιλοι σε σύμπραξη π.χ. για την Αττική οδό;

          Πες μου “σύντροφε” την τιμή σε “πρασινη ενέργεια” αντι λιγνίτη με φίλτρα όπως χρησιμοποιύν Γερμανία – Πολωνία μέχρι το 2035;

          Την τιμή σε Ελαιόλαδο; Σε φτηνά φάρμακα που δεν τα βρίσκεις όπως π.χ. μία απλή αντιβίωση γιατί δεν έχει “ανταγωνιστική”(=συμφέρουσα) τιμή σε σχέση με τις τιμές ΕΕ; “Ελεύθερο” εμπόριο έχουμε στην ΕΕ

          Την ιδιωτικοποίηση της υγείας / παιδείας με το ξεχαρβάλωμα για να γίνει αναγκαστική “στροφή” στους ιδιώτες;

          Τα ναυπηγεία που μόνο επισκευάζουν αλλά δεν κατασκευάζουν μεγάλα εμπορικά πλοία: Παρα μόνο κότερα αναψυχής;

          Ολα αυτά και άλλα πολλά είναι πολιτικές της Ιμπεριαλιστικής ΕΕ που στο όνομα της “πίνετε νερό”

          Αν χάσετε για 2 λεπτά το σήμα του GPS στα κίνητά δεν μπορείτε να προσσανατολιστείτε σε διπλανό δρόμο. Κατά τα άλλα πουλάτε και εξυπνάδες. Καλά θα πάει και αυτό

        2. Χρηστος Παρισης

          Ανεφερα ενδεικτικες περπτωσεις-ελαχιστες- πρωην αριστερων που αφομοιωθηκαν στους προπαγανδιστικους μηχανισμους της αμερικανοσιωνιστικης αυτοκρατοριας. Δεν επικεντρωσα σε “τροτσκιστες”, αλλα εχεις δικιο, το περιορισμενο του χωρου παραποιει πολλες φορες το συνολικο νοημα. Θα μπορουσα να αναφερω τον “αυτονομο” Τονυ Νεγκρι, τον “σταλινικο” Μπαλιμπαρ και πολλους αλλους. Απο ολους τους χωρους της παλαι ποτε “αριστερας”, δηλαδη,για να ειμαστε ακριβεις, των αριστερων ελιτ. Τα εχω γραψει και σε αλλα σχολια τα σχετικα με τις ιστορικες τασεις που διεπουν την εξελιξη των ελιτ
          .Να εισαι καλα και ως επιμυθιο, λεω απλα προς οσους πραγματικα νοιαζονται για το εργατικο κινημα ( κι οχι για καριεριστικες μωροφιλοδοξιες)
          “Συντροφοι, ας συνελθουμε ολοι , εστω και την δωδεκατη ωρα”. Ευχαριστω.

  5. Ανώνυμος

    Μάλλον θα “ανατράπηκε” ο Καπιταλισμός στην Αγγλία με την εκλογική νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές & την άνοδο των κρυφοφασιστών

    Αν δεν μπει καθαρά το ζήτημα το με ποια εξουσία θα γίνει η αποδέσμευση από την ΕΕ, εργατική ή αστική, το κείμενο θα αποτελεί άλλη μία θεωρητική “τρύπα στο νερό” & γρηγορα θα ξεχαστεί όπως & άλλες

    Reply
    1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Προφανώς η εξοδος απο την ΕΕ δεν συνεπάγεται σοσιαλιστικη ή κομμουνιστική κατευθυνση/ ανατροπη καπιταλισμου κλπ.Σε αυτό το σημειο μιακαι γινεται κουβεντα για brexit κλπ θα γραψω κατι με κινδυνο να παρεξηγηθω: Την καμπάνια υπερ του brexit την σηκωσε κ την τελειωσε ο δεξιοτατος Νάιτζελ Φαραντζ ο οποιος ηγηθηκε μιας,καμπάνιας που η επιτυχια της ειχε ως αποτελεσμα …να χασει ο ιδιος την καρεκλα του και τους παχυλούς μισθους του αφου πια οι Αγγλοι ευρωβουλευτες μας τελείωσαν.Ο δεξιοτατος αυτος τυπος με γεμισε μελαγχολια αφου αναρωτηθηκα αν στην Ελλαδα καποιος αριστερος θα έκανε κάτι ανάλογο.Δυστυχως σε αυτο το σημείο ειναι τα πραγματα και δεν φταιει ο Σταλιν,ο Τροτσκι κλπ ή τι έκαναν ολοι αυτοι χρόνια πριν.Φταιει γενικα το ( θεσμικο)βολεμα της αριστερας κ των στελεχων της στο εν λογω συστημα στο οποιο καλα την κουτσοβγάζουν οπότε δεν υπαρχει διαθεση για περιπετειες που στο φινάλε μπορει και να χαθουν πραγματα.Αυτο ειναι το θεμα.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Το τερμάτισες και ξεβρακώθηκες!
        ΟΑΚΚΕ;

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Ο Φάρατζ ΠΑ-ΡΑΙ-ΤΗ-ΘΗ-ΚΕ από την ηγεσία του Kόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) στις 4 Ιουλίου 2016, έπειτα από.την…νίκη του στο Δημοψήφιμα!

        Γελάνε και τα τσιμέντα που λέει ο Αλέφαντος

        Γεννάται λοιπόν το ερώτημα γιατί αφού κέρδισε, παραιτήθηκε;

        Καθαρά στημένο το πολιτικό παιχνίδι στo H.B. Ο ακροδεξίος Φάρατζ το έπαιζε αντιΕΕ για να εισπράξει από “αγανακτισμένους” και μόλις κέρδισε πολιτικά την κοπάνησε!

        Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που οι ακροδεξιοί κάνουν τις πολιτικές “πάπιες” όταν βρίσκονται προ των ευθυνών τους. Για να μην χρησιμοποιήσω ένα άλλο πτηνό

        Αυτά λοιπόν για την “μελαγχολία”. Η περίπτωση Φάρατζ επιβεβαιώνει για ένα επιπλέον λόγο το ΚΚΕ που λέει έξοδο από την ΕΕ με Λαϊκή Εξουσία

        Reply
        1. Ανώνυμος

          “Παραιτήθηκε” κι ο …Τσίπρας! Να τους ξεβγάλουμε όλους….
          Η αριστερή ανοησία χτυπάει νέα ρεκόρ!

        2. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Αν μου επιτρεπεται εγω απλα θα,επαναλαβω οτι ο δεξιοτατος φαραντζ ηγηθηκε μιας καμπανιας ξέροντας απο πριν οτι αν πετυχαινε θα εχανε την καρεκλα και τους μισθους του.Τωρα για το τι στηθηκε κλπ ειναι εικασίες μπορει να ει αι και ετσι μπορει όχι.Όσο για την αποψη που εχει απο πισω η παρεμβαση σου οτι δηλαδη κάποιος πρεπει σωνει και καλα να κερδιζει απο την ενασχοληση με την πολιτικη ή να μην φευγει ποτέ αλλιως κανει την παπια ,ειναι λιγο προβληματικη χωρις διαθεση αντιπαραθεσης.

        3. Ανώνυμος

          Ηθικόν δίδαγμα: Οι υπηρεσίες προς την αστική τάξη, ή και τμήματα αυτής (δε θα τσακωθούμε για τέτοιες λεπτομέρειες), οφείλουν να προσφέρονται ….δωρεάν!
          Η να είσαι αριστερός, ή να μην είσαι!

        4. Ανώνυμος

          Αν επιτρέπεις ξεχνάς κύριε Σαμιωτάκη –

          1,- Το κόμμα του Φάρατζ(U.K.I.P. – Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου)
          προπαγάνδιζε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ με το επιχείρημα πως οι φόροι που θα πήγαιναν για τα κονδύλια στην ΕΕ θα έμεναν στην Αγγλία για να πάνε στο άθλιο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας(NHS).

          Φυσικά και δεν δόθηκαν οι πόροι από τα κονδύλια στο NHS παρά το BREXIT

          2.-Μόλις κέρδισε στο Δημοψήφισμα…παραιτήθηκε από αρχηγός του UKIP!
          Με απλά λόγια μάλλον τότε δεν ήθελαν να..κερδίσουν. Γιατί ήξεραν πως οι πόροι πιθανότατα ΔΕΝ θα πήγαιναν στην υγεία στο NHS(το αγγλικό Ε.Σ.Υ.)

          3.- Και η αποθέωση: Παρόλο που στο Δημοψήφισμα του 2016 στο Η.Β. κέρδισε το “ΌΧΙ” , τα κόμματα UKIP και BREXIT συμμετείχαν κανονικότατα στις ευρωεκλογές του 2019! Τρία χρόνια μετά το Brexit!

          https://www.protothema.gr/world/article/894481/euroekloges-telika-apotelesmata-sti-vretania-megalos-nikitis-to-brexit-tou-faratz/

          ΤΕ-ΛΕΙ-Ο

          Κανονικές πολιτικές “πάπιες” οι ακροδεξιοί.
          Κόβεται το πολιτικό καραγκιοζιλίκι; Όχι.

          Μα καλά τι συνέβαινε τότε στην Αγγλία θα αναρωτηθεί κάποιος;

          Τα αγγλικά μονοπώλια ήταν μοιρασμένα (μισά μέσα στην ΕΕ, μισά έξω από την ΕΕ) τη νύφη πληρωνει ο λαός σε καθαρά πολιτικά στημένο Δημοψήφισμα

          Δηλαδή:

          ΝΑΙ στην ΕΕ – Κερδίζουν τα μισά
          ΟΧΙ στην ΕΕ – Κερδίζουν τα άλλα μισά

          Πως κερδίζουν οι “Εξω από ΕΕ”;

          Δεν λογαριάσατε με του πονηρούς Άγγλους αστούς.
          Τα αγγλικά μονοπώλια είχαν ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ με την Βρετανική Κοινοπολιτεία ή πιο εύπεπτα “Κοινωνία των Εθνών”

          Δηλαδή με Ινδία, Αυστραλία Καναδά κ.α. Η Κοινοπολιτεία έχει ως μέλη 56 χώρες, με συνολικό πληθυσμό γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια κατοίκους, γύρω στο 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, Μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΓΟΡΑ, πιο μεγάλη από την ΕΕ

          Με όλο αυτές τις χώρες το Η.Β. είχαν και ήθελαν τους δικούς τους “ξεχωριστούς” κανόνες χωρίς να παρεμβαίνει η ΕΕ

          Αγγλικά μονοπώλια δεν ήθελαν να “χώνουν την μύτη τους” στις ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ συναλλαγές με τα μέλη της κοινοπολιτείας η ΕΕ. με άλλους της (της ΕΕ) εμπορικούς κανόνες. Κύρια οι Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Ισπανοί, Βέλγοι κ.α.

          Ετσι λοιπόν ήρθε το Δημοψήφισμα να πετάξει αλλού το “μπαλάκι”.

          Τα πολιτικά καραγκιοζιλίκια που ακολούθησαν το Αγγλικό Δημοψήφιαμα έδειξαν πως το Αγγλικό Κεφάλαιο παρά την αντίδραση κύρια από το Γερμανικό, Γαλλικό δεν ήθελε να φύγει τελείως από την ΕΕ αλλά μέσω του Δημοψηφίσματος να το χρησιμοποίησει ως “εργαλείο διαπραγμάτευσης”.

          Η οποία συμπικώνεται κατά την γνωμη μου στο παρακάτω σχήμα
          Ναι δηλαδή στην ΕΕ αλλά με ξεχωριστούς εμπορικους κανόνες με την Κοινοπολιτεία. Σε δύο βάρκες δηλαδή,

          Στήλωσε τα πόδια του Γερμανικο Γαλλικό Ισπανικό Βελγικο Ολλανδικό κ.α. Κεφάλαιο και πετάχθηκαν όσο γίνεται πιο “απαλά” σε μία μεγάλη περίοδο χρόνου.

          Τελικά, ποιο το αποτέλεσμα από όλα αυτά;

          Οι άστεγοι του Λονδίνου συνεχίζουν να ξεπαγιάζουν,
          οι επαίτες του Λίβερπουλ συνεχίσουν να στέκονται στις γωνιές με απλωμένα τα χέρια
          το NHS συνεχίζει να είναι από τα χειρότερα σύστημα υγείας σε όλη την Ευρώπη,
          οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν κατα συντρηπτική πλειοψηφία χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασείας, ακόμα και με zero contract,
          οι άνεργοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν γραφειοκρατεία με “κόφτες” για να εισπράξουν -αν εισπράξουν ,μετα κόπων και βασάνων- ένα πενιχρό επίδομα ανεργίας,
          οι φτωχοί συνεχίζουν να είναι στις ουρές σε “τράπεζες τροφίμων”,
          και οι επιχειρήσεις τού Σίτυ συνεχίσουν να συσσωρεύουν κέρδη.

          Το παράδειγμα της Αγγλίας(Η.Β.) αποδεικνύει την σωστή λογική του ΚΚΕ που κατατέθηκε τόσο μέσα αλλά και έξω από την Βουλή με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στο Δημοψήφισμα του 2015.
          ————————————————————–
          “Έξοδο από την ΕΕ με Λαϊκή Εξουσία”.
          Λαϊκή Εξουσία = Σοσιαλισμός.
          ————————————————————–

          Υ.Γ.
          Να θυμήσω πως το UK.I.P(το κόμμα στο οποιο ήταν/είναι ο Φάρατζ) αποθέωνε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο τη Τυνησία γιατί η τελευταία δεν ήθελε να “εμβαθύνει” τις σχέσεις της με την ΕΕ.

          Την Τυνησία που εκείνη την εποχή(αρχές 2010) την κυβερνούσε “πρόεδρος” δικτάτορας λίγο πριν ανατραπεί από “άλλους” της “Αραβικης Άνοιξης” ή της “Αραβικής πολύχρωμης “επανάστασης”.

          Όταν μένουν πολύ καιρό σην πολιτική διακυβέρνηση τέτοιου είδους “πρόεδροι” δημιουργούν “στεγανά”, αγανακτούν τον απλό κόσμο και ζητούν μεγαλύτερες “βαλίτσες” για “δωράκι” σε big projects

        5. Ανώνυμος

          “Τα “αγγλικά” μονοπώλια ήταν μοιρασμένα (μισά μέσα στην ΕΕ, μισά έξω από την ΕΕ)”
          Μαθηματα πολιτικης οικονομιας απο τους σταλινες.
          Για την ελληνικη αστικη ταξη και κυριως για τα μονοπωλια της εχουν να πουν κατι; Οτι ας πουμε ως στρατηγικη επιλογη δεν συζητα καν εξοδο;
          Οπως εξαλλου και το κομμα τους.

        6. Ανώνυμος

          Έχετε πάρει διαζύγιο με την απλή λογική. Πρωτα από όλα διάβασε ποια μονοπώλια ήθελαν brexit και θα καταλάβεις. Εκτός αν ο δεξιός πρωθυπουργος του brexit Μπόρις Τζονσον είναι καμία μετασάρκωση του Λένιν και δεν το καταλάβαμε.

          Οι άγγλοι αστοί είναι φοβερά πρακτικοi. Εσοδα – έξοδα, Τι κερδίζουν τι χάνουν. Δεν κάνουν αναλύσεις “ποιημάτων” ή αφηγημάτων σε οικονομικά θέματα

          Για μένα αναμενόμενο να έχετε “δήθεν” απορίες μιας και τότε ψηφίσατε Σύριζα παραμένοντας αμετανόητοι.

          Που ως παράταξη θα ξαναλλάξει όνομα για 6η φορά σε μόλις 50 χρόνια.
          Ο Εσωτερικού – εαρ – συνασπισμός – συριζα – συριζα&προοδευτική συμμαχία σας έταζε πως μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ οι τράπεζες της ΕΕ , των ΗΠΑ του Καναδά θα παραιτηθούν από τις “απαιτήσεις” τους και θα σκίσει τα μνημόνια βαρώντας ζουρνάδες..Και επιπλέον θα ξαναδάνειζαν.

          Και φυσικά δεν μετανιώσατε για τα λάθη σας. Όσοι ψηφοφοροι αλλά και μέλη του Σύριζα κατάλαβαν από την πείρα τους, προσεγγίζουν το ΚΚΕ.

          Κάντε μία βόλτα σε κανένα αστικό δικαστήριο για το τι γίνεται για ένα κομματάκι γης που κληρονόμοι συγγενείς “βγάζουν τα μάτια” μεταξύ τους διεκδικώντας ένα δυαράκι στα Πατήσια. Αλλά για σας οι Δυτικές Τράπεζες θα ήταν large και θα έκαναν διαγραφή χρέους χωρίς “ανταλλάγματα” και “υποθήκες” γαι μόλις ακόμα 90 χρόνια

          Ούτε καταλάβάτε κάτι όταν ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΤΙς 20/02/2015 (Μια μέρα μετά το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, σημαδειακό) υπόγραψε παράταση του 2ου μνημονίου υποσχόμενος πως το ΧΡΕΟΣ θα πληρωθεί στο Ακέραιο και στην Ωρα του. Συμφωνία που ο Τσιπράκος με όλο το κοινοβουλευτικό παρεάκι του δεν είχαν το μπολιτικό θάρρος να την φέρουν στη Βουλή για ψήφιση. Να μάθει ο Ελληνικός λαός τι υπογράφηκε

          Ούτε όταν ο εκ Ρωσίας Βλαδίμηρος “έδωσε στεγνά” τον Αλέξη στον Ολάντ(Ολαντρέου τον λέγατε τότε, μετά τον παρακαλούσατε) όταν ό 2ος πήγε να κάνει “κολπάκια” ψευτοτσαμπουκάδες δήθεν να φύγει από το ευρώ

          Εσείς παίξατε με την τύχη του λαού και ο λαός που σας εμπιστεύτηκε έχασε με ένα 3ο μνημόνιο. Αλλά αυτό είχε το πολιτικό τίμημα για εσάς. Δεν σας πιστεύει κανένας. Ούτε καν εκείνοι που σας ψηφίζουν.

          Αναμενόμενη η ιδεολογική σας ήττα, μία ήττα της Ανανενωτικής “εναλλακτικής δήθεν “αριστεράς” και της Σοσιαλδημοκρατίας.

          Από τις 05/07/2015 την πολιτική”πρωτοβουλία” την έχει το ΚΚΕ. Το οποίο κατάθεσε πρώτα μέσα στη Βουλή και στη συνέχεια δικό του Ψηφοδέλτιο στο Δημοψήφισμα την έξοδο από την ΕΕ με σοσιαλισμό. Βγήκε μπροστά, αμφισβητώντας στην πράξη τους αστικούς νόμους.

          Για να σουλύσω την “απορία” θα γίνει έξοδος από την ΕΕ με σοσιαλισμό και με δικό μας νόμισμα.

          Μετα το “Βατερλώ” της σοσιαλδημοκρατιας και της “εναλλακτικής αριστεράς ” τα υπόλοιπα για λύσεις μέσα στον καπιταλισμό είναι χίμαιρες .
          Οι εξελίξεις σας έχουν ξεπεράσει και ας είσαστε πεισματικά ιδεολογικά οχυρωμένοι στην δική σας αμυντική”γραμμή μαζινό”” μίας άλλης προ 40-50 ετών εποχής του παλιού αλλά όχι τόσο “καλού” ΠΑΣΟΚ.

          Το, οποίο ούτε οι ίδιοι πρώην Συριζοπασόκοι δεν θυμούνται κάνοντας ουρές στην “αυλή” του Μητσοτάκη για κανένα αξίωμα κανένα υπουργιλικι καμία καρέκλα

          Αποχαιρέτα την σοσιαλδημοκρατία και τα αναχώματα που ήξερες. Τα πράγματα πλέον γίνονται ξεκάθαρα και στον πιο απλό άνθρωπο που δεν πολυασχολείται με την πολιτική:

          Τέρμα οι “αυταπάτες”.
          Ή με το Κεφάλαιο ή με τους Εργάτες

          Ή όπως απλά και συμπικνωμένά είχε πει ο Μάκης Παπαδόπουλος σε εκπομπή των Καμπουρακη-Οικονομέα όταν ρωτήθηκε γιατί το ΚΚΕ δεν δέιχνει την παραμικρή ανοχή στην Κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ. Κάνοντας τον Οικονομέα να αλλάξει 10 χρώματα που λέει ο λόγος (Mega Απρίλιος 2015).

          “Βάρκιζα Τέλος”
          Υπάρχει στο youtube

        7. Ανώνυμος

          Έξοδος από ΕΕ με σοσιαλισμό.
          Μπηκε στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Δημοψήφισμα του 2015
          Πάρε και λινκ να έχεις

          https://www.alfavita.gr/koinonia/160101_psifodeltio-toy-kke-gia-dimopsifisma

          https://www.902.gr/node/70561

          Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

          ” Όχι στην πρόταση των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ.

          Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης.

          Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία.”

          Για πες μου γιατί κανενα άλλο κόμμα δεν έβαλε τότε έστω την απλή εξόδο από την ΕΕ ‘χωρίς την προϋπόθεση του σοσιαλισμού(με το λαό στην εξουσία) που έβαλε το ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο του στο Δημοψήφισμα; Έστω και μέσα στη Βουλή όπως τότε έκανε το ΚΚΕ; Αλλά του αρνηθήκατε να μπει καν σαν ψήφισμα στην Ολομέλεια σαν επιπλέον ερωτηση στο Δημοψήφισμα;

          Την ευκαιρία την είχατε. Γιατί δεν το βάλατε το απλή “έξοδος από ΕΕ”; “Σφίξαν τα γάλατα” μάλλον ε ;

          Ναι δεν υπήρχε προλεταριακό, εργατικό κράτος στην Κομμούνα της Γαλλίας και στη Σοβιετική Ένωση. Ό,τι πεις.

          Και στην φαντασίας μας ήταν τα κοινά συνέδρια με την Εκκλησία του Σύριζα με θέματα ακόμα και την…Δευτέρα Παρουσία, ο και καλά άθεος Τσίπρας μαζί με παπάδες στα Θεοφάνεια του 2015, και στην Λατινική Αμερική, και σε θρησκευτικές γορτές.

          Είσαστε “αλλεργικοί” στις έννοιες σοσιαλισμός, λαός στην εξουσία κ.α. Προμηθευτείτε αντισταμινικά γιατί θα την ακούτε πολλές φορές στην συνέχεια.

        8. Ανώνυμος

          @03/06/2024 at 21:16

          Οι αστοί πάντα “κοστολογούν” κέρδη και ζημίες.
          Σε όλα τα ζητήματα
          Το οποίο δεν κάνει η αυτοαποκαλούμενη “μη δογματική” ανανεωτική κλπ “αριστερά” που είναι έτοιμη να στηρίξει όποιο σοσιαλδημοκράτη της προβάλλουν σαν “λύση” οι πιο “πάνω”

          Ευτυχώς που υπάρχει ΚΚΕ ξεσκεπάζοντας καταστάσεις. Αλλιώς θα νομίζαμε τον Τσίπρα νέο Τσε Γκεβάρα και τον δεξιό σοσιαλδημοκράτη Βαρουφάκη νέο Φιντέλ

  6. Ανώνυμος

    Μάλλον δεν πηγαίνουν & τόσο καλά τα πράγματα στον Σύριζα ..
    Την μία το ρίχνουν στην “παλαβή” στα socιαl τα troll τους στην Ακροδεξιά. Π.χ.[Α]

    Αξιζει να διαβαστεί το παρακάτω από τον 902
    Ας μην ξύνονται

    https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/365695/min-xynontai

    ” Τις τελευταίες ημέρες -όλοι μπορεί να καταλάβουν το γιατί- ο Κασσελάκης και διάφορα στελέχη του κόμματός του επιχειρούν να επιτεθούν στο ΚΚΕ. Με αυριανισμό, ασχετοσύνη και πονηράδες κοιτάνε μπας και τσιμπήσουν κανέναν «ανυποψίαστο».

    Έτσι ακούμε τις τελευταίες ημέρες:

    – Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στέλεχος της «Goldman Sachs» Νίκος Φαραντούρης εγκαλεί το ΚΚΕ γιατί λέει «δεν στήριξε Οδηγίες της ΕΕ για το περιβάλλον». Και πού αναφέρεται; Σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που δίνει το δικαίωμα στους κολοσσούς της Ενέργειας για εγκατάσταση ΑΠΕ ακόμα και σε περιοχές Natura ή και σε καμένες περιοχές! Καθόλου τυχαία, όταν στελέχη του ΚΚΕ απαντάνε στη διαστρέβλωση, τότε την ΕΕ και τους Κανονισμούς της σπεύδουν να υπερασπιστούν με περίσσιο πάθος τόσο τα στελέχη της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ… Ενδεικτικό το παρακάτω απόσπασμα[1]…

    Από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την Παλαιστίνη! Ο ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση έχει ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα»[2]!

    Έδωσαν το «πράσινο φως» στο κατοχικό κράτος του Ισραήλ να ξεκινήσει την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, ενώ με κάθε αφορμή στηρίζουν το Ισραήλ!

    Με επισκέψεις στον πρέσβη του Ισραήλ, με ανακοινώσεις καρμπόν με αυτές της κυβέρνησης της ΝΔ, με όρκους στήριξης από τον Κασσελάκη [3]
    στην πολιτική Biden, ο οποίος εξοπλίζει το Ισραήλ για τον αφανισμό των Παλαιστίνιων στη Ράφα!

    Και όταν τυχαίνει να έρχονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με τις πράξεις τους, τότε αρχίζουν κάτι ακατάληπτα περί «αριστεράς», «αριστερόμετρων» κ.ά. Δεν έχουν καταλάβει καν ότι εδώ και καιρό μετριούνται με «μητσοτακόμετρο»…

    Και αν στις τηλεοπτικές εκπομπές το ρίχνουν στην… παλαβή, στα social media το ρίχνουν ως γνωστόν στην… «Αυριανή», επαναφέροντας αντιΚΚΕ αθλιότητες που κοπιάρουν από την ακροδεξιά…

    Ας μην ξύνονται, λοιπόν. Στις 9 Ιούνη αυτή η κόκκινη μπάρα του αποτελέσματος του ΚΚΕ πρέπει να ανέβει ακόμα πιο ψηλά απονομιμοποιώντας την πολιτική Μητσοτάκη και τη συναίνεση των κομμάτων της ΕΕ, όπως το κόμμα Κασσελάκη. Πιο ψηλά το ΚΚΕ, λοιπόν! ”

    —————————————————————————————–
    ————– ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ———————————————–
    ——————————————————————————————
    [Α] Έβγαλαν και την πέμπτη φάλαγγα ενάντια στη ΛΑΡΚΟ…

    https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/363914/evgalan-kai-tin-pempti-falagga-enantia-sti-larko

    [1] Ο Λ. Νικολάου – Αλαβάνος στον ant1
    https://www.youtube.com/watch?v=JN7_9wwz5Bk

    [2] Ευρωεκλογές 2024 | Αυτοί με το κράτος-κατακτητή του Ισραήλ. Εμείς με τον λαό της Παλαιστίνης
    https://www.youtube.com/watch?v=qjcpv4C_clc

    [3] Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τοποθετήθηκε όπως ο Στ. Κασσελάκης
    https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/361663/oyte-steit-ntipartment-den-topothetithike-opos-o-st-kasselakis

    Reply
  7. Χρ Παρισης

    “ρεφορμιστικη αριστερα” … Οι εκατομμυριουχοι συριζαιοι θα καγχαζουν με το μακιγιαζ που τους κανεις… Για πες μας( ο λογος το λεει, ειναι ποτε νοητο ενας “ηγετης” -αρθρογραφος της “αριστερας” να ασχοληθει με παρακατιανους?) , ο μαρξισμος ισχυει για ολους η δεν ισχυει για ολους? Τι καθοριζει ενα ατομο ,το κοινωνικο του ειναι ΚΑΙ οι πραξεις του η αυτο που (ισχυριζεται οτι ) εχει ως ιδεολογια? Αν ισχυει το δευτερι ( δηλαδη ο μαρξισμος) ,τοτε γιατι ΠΟΤΕ δεν προσδιοριζετε τους Συριζαιους κλπ με βαση τις πραξεις και το κοινωνικο τους ειναι ( μιλω για την ελιτ του Συριζα) ,να το πω ορθοτερα, με βαση τα εγκληματα τους ,γιατι στα βρωμικα χερια τους εχουν αιμα ,αλλα μονο με χαιδευτικους ,δηθεν πολιτικους, ορους? Δηλαδη,για να γινω και λιγο πρακτικος,λιγο Ρωμαιος , αν αυριο παιρνατε 80 ο/ο και κανατε κυβερνηση μονοι σας απολυτως, τι θα ειχε να φοβηθη η συριζαιικη Μαφια απο εσας? Οτι θα πληρωνε για τα εγκληματα της,οτι θα τους παιρνατε. τα εκατομμυρια τους , τι ακριβως?

    Reply
  8. Κώστας

    Το να διαβάζει κανείς τα προσχήματα του Βενιζέλου για τα ιδιωτικά “πανεπιστήμια” με… αντικαπιταλιστικό μανδύα σε κείμενο συντρόφου προξενεί πίκρα όσο και αν προξενεί και δικαίωση

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Τρόλ του Σύριζα σε νέο ακροδεξιό (ή μηπως και χρυσαυγήτικο;) level.

      Όπως έκαναν τα πανικόβλητα Troll τους και στις περσινές εκλογές όταν έβλεπαν πως έρχεται η εκλογική καθήζηση του Σύριζα. Μάλλον δεν τους βγαίνουν τα ποσοστά που επιθυμούν. όπως δεν τους έβγαιναν και πέρσι.

      Τα παλιά κόλπα με επισκέψεις σε Μακρονησο, Μουσείο του Κομμουνιστή και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ Μπελογιάννη ούτε αυτά δεν τους “βγαίνουν”.Όπως παλαιότερα τους έβγαιναν με “αριστερό” ΠΑΣΟΚ, μετέπειτα του Σύριζα με επισκέψεις π.χ. στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

      Μάλλον όχι και τόσο τυχαίο με παρόμοια πρόσφατα “ακροδεξιά” , “αυριανικής κοπής” σχόλια που έγραφαν κάποιοι σχολιαστές στο pandiera.

      Περισσότερα
      ————————————————-
      Κυριακή 02/06/2024
      Υπόνομος
      https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/365870/yponomos

      Reply
    1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Σιγουρα οχι καποιοι που εχουν τις ιδιες δεσμευσεις ( μνημονια) με τον Αδωνι.Αυτος λοιπον που μπορει να βαλει τελος,στον οποιο Αδωνι ειναι ο λαός μας όταν το πάρει απόφαση

      Reply
  9. Ανώνυμος

    Νέα σπαρταριστά επεσόδια από το σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας πολιτικό “φαινόμενο”
    https://www.tiktok.com/@twra_kke/video/7374067421306424609

    «Πού το βρήκατε ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΝΤΑΝΙ»: Ανεξέλεγκτος Κουτσούμπας δικάζει φουκαρά Κασσελάκη | Luben TV
    https://www.youtube.com/watch?v=F1TJuKrZZBw

    Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές με δύο πολέμους και τρία μνημόνια και ένα 4ο με το υπερταμείο-ταμείο ανάκαμψης και συζητούσαν τι σχηματίστηκε στη κολυμπήθρα.

    ΞΕΝΕΡΩΤΟΣ Κουτσούμπας τελειώνει το τρολάρισμα Ανδρουλάκη και Μητσοτάκη για το “θαύμα” Κασσελάκη
    https://www.youtube.com/watch?v=KOlsZLl1PAY

    Reply
  10. Γκαλμπραίηθ

    @Χρ Παρισης, 07/06/2024 at 10:51, χωρίς πρόθεση αντιδικίας, μίλησα για de facto κατάργηση του Χ.Κ. στα πρώτα μεταπολεμικά του Α’ΠΠ χρόνια, χωρίς να θυμάμαι τώρα την προέλευση της πληροφορίας. Ισως από το “Το Χρήμα”του J.K.Galbraith. Το 1971 απλά μπήκε ένα τυπικό τέλος σε μιαν ιστορία, που ήδη είχε εκ των πραγμάτων επιβληθεί, δηλαδή η μή μετατρεψιμότητα των νομισμάτων, δηλ. του χρήματος, σε χρυσό. Αυτή η μετατρεψιμότητα ονομαζόταν Χ.Κ. για να διατηρείται η Πίστη και να μπορούν να κυκλοφορούν τα τραπεζογραμμάτια. Το “Πληρωτέαι επί τη εμφανίσει”, που γράφαν επάνω αυτό σήμαινε. Αυτό ήδη από την δεκαετία του ’20 είχε κλονιστεί, υπήρχαν “διαδικασίες” για να μετατρέψει κανείς το χαρτί του στο υποτιθέμενο ισοδύναμο χρυσού, λίρες Αγγλίας τότε κυρίως. Είχαν αρχίσει να εμφανίζονται π.χ. δύο τιμές χρυσού, μια για τις ενδοτραπεζικές και μία για την “λιανική”. Η γίνονταν απαγορεύσεις “δεν έχουμε” κλπ. Αρχίσαν δηλαδή διακοπές του Χ.Κ., οι οικονομολόγοι χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, οι μέν “του υγιούς χρήματος” (=μετατρέψιμου), οι άλλοι του “μή μετατρέψιμου” κλπ. χωρίς στην πράξη να έχει κανείς συγκεκριμένη ιδέα υλοποίησης του ιδανικού του! Νομίζω στο Bretton Woods έγινε μια απελπισμένη προσπάθεια να συντηρηθεί ο Χ.Κ. περισσότερο στο “δήθεν”, ότι δηλαδή υπάρχει, με έλεγχο των αποθεμάτων των εκδοτικών/κεντρικών τραπεζών, και σταθερές ισοτιμίες μέσω δολαρίου σαν νομίσματος αναφοράς ενώ στην πραγματικότητα το μόνο, που υπήρχε, όπως λέγαν τότε, ήταν ένα “παράθυρο” μετατρεψιμότητας, πολύ μικρό, που καταργήθηκε κι αυτό τυπικά το 1971.

    Reply
  11. Χρήστος Παρίσης

    Δεν αντιδικούμε,σε καμμία περίπτωση,ηδη ανεφερα νομιζω οτι συμφωνούσα στα περισσότερα απο αυτά που έγραφες. Παραθέτω ενα απόσπασμα απο μια εργασία μου πρό δεδεκαετίας περιπου,που είχε δημοσιευτεί σε ενα “περιθωριακό ” έντυπο του αριστερού βέβαια χώρου , όπου ανέφερα τα εξής ( παρεμπιπτόντως ,διότι το αντικείμενό της ήταν η μαρξική θεωρία της κρίσης) “H απόφαση του Ρίτσαρντ Νίξον τον Αύγουστο του 1971 περί αναστολής της μετατρεψιμότητας του δολλαρίου σε χρυσό ,προκλήθηκε από την άνοδο του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών των Η.Π.Α., και σήμανε τη λήξη του συστήματος των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών που είχαν καθοριστεί στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς το 1944. Έτσι η παγκόσμια οικονομία εισήλθε σε ένα καθεστώς κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Bretton Woods του 1944, το δολάριο Η.Π.Α. είναι το μόνο εθνικό νόμισμα που στηριζόταν άμεσα από τον χρυσό. Τα υπόλοιπα νομίσματα απετιμώντο με βάση το δολάριο, το οποίο μπορούσε να ανταλλαγεί δια του «παράθυρου του χρυσού» της κυβέρνησης των Η.Π.Α., για μια σταθερή ποσότητα χρυσού. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ωστόσο, το σύστημα αυτό τέθηκε υπό πίεση. Οι δαπάνες για τον πόλεμο του Βιετνάμ και για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Μεγάλης Κοινωνίας, καθώς και η ανάδυση της Δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας (με την παράλληλη ύπαρξη των χωρών με κρατικό καπιταλισμό του ανατολικού μπλοκ, που ήταν εκτός της σφαίρας των άνισων ανταλλαγών του δυτικού ιμπεριαλιστικού συστήματος), οδήγησε σε μείωση του ισοζυγίου πληρωμών των Η.Π.Α. Έτσι, τα διαθέσιμα των Η.Π.Α. σε χρυσό δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με την επέκταση της προσφοράς χρήματος που απαιτούνταν από την εγχώρια και διεθνή καπιταλιστική ανάπτυξη.
    Φοβούμενος ότι άλλες κυβερνήσεις θα σπεύσουν να μετατρέψουν τα δολάριά τους σε χρυσό, στις 15 Αυγούστου του 1971 ο Ρίτσαρντ Νίξον ανέστειλε μονομερώς την μετατρεψιμότητα δολαρίου-χρυσού.
    Η έλευση των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών το 1973, μετά από προσπάθειες να αναβιώσει το καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας, διευκόλυνε την παγκόσμια ροή κεφαλαίων.” […] Αυτα απο εμένα, σε ευχαριστώ για την προσοχή σου.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ρε Παριση τι κρατικο καπιταλισμο μας λες τωρα; Εσυ δεν σπιλωνες τον τροτσκισμο τσουβαλιαζοντας διαφορους ασχετους;. Τι ειναι ο κρατικος καπιταλισμος; Δεν μας εξηγεις εσυ; Γιατι ο Τ.Κλιφ δεν μας εξηγει πως γινεται καπιταλισμός με μηδενικη ανεργια.Μηπως δεν εισαι μαρξιστης; Ενημερωνεσαι απο Wall street, Economist και Οικονομικο Ταχυδρομο;

      Reply
  12. Χρηστος Παρίσης

    Μιά συντομώτατη απάντηση : ” Σπίλωνες τον τροτσκισμό” – ο τροτσκισμός σπιλώθηκε απο μόνος του , δεν “σπιλώνω” κανέναν και ποτέ, απο θεση αρχής, αν τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ που παρέθεσα θεωρείς οτι “σπιλώνουν” , τοτε ο τροτσκισμός εχει σπιλωθεί απο μόνος του. [ σε καποιες λιγες μέρες θα στείλω μια απαντηση σε καποιον αλλο ,οπως εχω υποσχεθει και οφείλω,επ αυτου] Σου υπενθυμίζω εδω α) Η επάνοδος του Τρότσκι στην αντεπαναστατική, αντικομμουνιστική και (τοτε) αντισοβιετικη Β Διεθνή, των σφαγέων και δολοφόνων της εργατικής τάξης της Γερμανίας, στα 1934 -Βλεπε άρθρο Paul Mattick ” Returning Home”, The End of Trotsky mouvement” ,πηγη ; Marxists.org (τροτσκιστικων τασεων ιστοσελιδα), Β) Η τελική και θανασιμη για τον τροστσκισμο αποκαλυπτική μελετη των Daniele Burgio/Massimo Leoni/Roberto Sidoli : ” Il volo di Pjatacov- La collaborazione tattica tra Trotskij e i Nazisti” ,Roma, 2019; και σε γαλλικη μεταφραση- εκδοση του 2021.
    Ο κρατικός καπιταλισμός- Στό κείμενο (2011)δεν πραγματευόμουν το θεμα αυτο, παρεμπιπτόντως αναφερθηκα. Αφου θελεις μια διευκρίνηση, (χωρις να είμαι “ειδικος” του θέματος-αλλα και οι “ειδικοι” πολύ φτωχα πραγματα μας εχουν δωσει επ αυτου) :Ολη η Ιστορία της Σοβιετικής Ενωσης,απο το 1917 μεχρι την πραξικοπηματικη διαλυση της απο τους πράκτορες του αμερικανοσιωνισμου το 1991, διαπερνάται απο την πραγματικότητα αυτη. Στη δεκαετία του ΄60 ,ιδιαίτερα με τις “μεταρρυθμίσεις” Liebermann – Kosygin , ενδυναμώθηκε και βαθμιαία κυριάρχησε ως “δεσπόζουσα” μεταξύ των άλλων δομών παραγωγής ( κολχοζ,σοβχοζ,μικρη ιδιοκτησια στα χωρια και σοσιαλιστική βιομηχανία). Για τον κύριο που αναφέρεις, θεωρείς οτι αξίζει να διαθεσει καποιος χρόνο για να διαβάσει τα αντισοβιετικά εμέσματα και φληναφήματα ενός θαυμαστη του Μπαντέρα και των ουκρανοναζί ?

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ειδικος δεν εισαι αλλα πετας κοτσανες και με θρασος μας δινεις και -αναλογης ποιοτητας βιβλιογραφια.
      Κρατικος καπιταλισμος ειναι εκφραση του Τονι Κλιφ, με την οποια χαρακτηριζει την οικονομικη δομη του σταλινικου σοβιετικου οικονομικου σχηματισμου. Τωρα που εσυ την διαβασες δεν με αφορα αλλα μπορω να φανταστω.

      Βεβαια στο μυαλο σου τα εχεις ολα χυμα, και αναφερεσαι προφανως και παλι λανθασμενα στην εκφραση του Λενιν για την οικονομικη δομη του καπιταλισμου στην περιοδο του ιμπεριαλισμου. δηλαδη τον περιβοητο ΚΜΚ των αναλυσεων της εποχης.
      Με ηλιθιοτητα πρωτοετους κνιτη ΕΞΙΣΩΝΕΙΣ το σταλινικο καθεστως (το οποιο φυσικα δεν ηταν τελειος σοσιαλισμος, αλλα ηταν το καλυτερο που μπορουσαν οι σοβιετικοι να υλοποιησουν χωρις να καταφυγουν στους ποταμους αιματος της περιοδου σταλιν) με τα καπιταλιστικα καθεστωτα ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΈΝΩΝ φυσικα του ΝΑΖΙΣΜΟΥ.

      Επειδη δεν εισαι τοσο ασχετος που να μην ξερεις οτι ο Τρότσκι επι Λενιν ηταν ο καθοδηγητης του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ κοκκινου στρατου, οτι ηταν εκλεγμενος ηγετης στα Σοβιετ 1905 και 1917, επειδη επειδη επειδη, ολα αυτα προφανως τα ξερεις, και καταλαβαινεις πολυ καλα οτι αναπαραγεις τις παπαρολογιες του Βεργιδη του ατλαντιστη Λουντο Μαρτενς και του σταλινικου Γκροβερ Φουρ, σε θεωρω επικινδυνο και ανικανο να κανεις σοβαρο διαλογο. Κατσε λοιπον και γραφε για κρατικο καπιταλισμο, εξισωνοντας τον ναζισμο με την περιοδο Χουρτζεφ, σαν καλος σταλινας. Τελος παντων, καλο ειναι που ξεκαθαριζονται μια για παντα ορισμενες αποψεις.

      Reply
      1. Χρ Παρισης

        Θρασος και δειλια ειναι να βριζεις ανωνυμα καποιον που οσα λεει,τα λεει ΕΠΩΝΥΜΑ. Για τα υπολοιπα που θιγεις,σε ευχαριστω που μου δινεις την ευκαιρια με τα ιστορικα ψευδη που αναφερεις ως δηθεν αληθειες, να σου απαντησω δεοντως,οχι τωρα, γιατι γραφω απο κινητο στη δουλεια και δεν εχω χρονο αλλα πολυ συντομα. Απλα σου λεω οτι στι μεταξυ πρισπαθησε να διαψευσεις με ΣΤΟΙΧΕΙΑ ομως αυτα που ανεφερα, την επανοδο του τροτσκι το 1934 στη Β Διεθνη,που την κρυβουν οι οπαδοι του, οσο για το βιβλιο των Ιταλων ιστορικων, ακομα περιμενουν μια καποια απαντηση απο τους πολυλογαδες φανφαρονους του τροτσκισμου . Μεινε ανησυχος,τα καλυτερα ερχονται ! ( Δεν ειδα κανενα τροτσκιστη “αγωνθστη” να παρει τ οπλο του να παη στην Ουκρανια να πολεμησει για τη Δημοκρατια ,μαζι με τιυς αγαοημενιυς σας Μπαντεριτες ουκρανοναζι … Μονο ο γραμματεας της Δ Διεθνους Ρωσικο τμημα – κ Μποτντραιτσκις κανει περιοδειες στην Αμερικη και προπαγανδιζει τον ιερο αγωνα των μπαντεριτων …και ενας αλλος, Ασλυ Σμιθ, του πρωην ISO ,που ηδη διαλυθηκε,αφου τους σιχαθηκαν για τις ατλαντοΝΑΤΟικες τους θεσεις ακομα και οι ελαχιστοι οπαδοι τους)…

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Ευχαριστώ γιατους χαρακτηρισμους, αλλα εγω τροτσκιστης δεν ειμαι.
        Αν εχεις να πεις κατι για την ουσια θα απαντησω.

        Reply
      3. Ανώνυμος

        Δεν εχω καμία πρόθεση να παρέμβω στον μεταξύ σας καυγά 10/06/2024 at 17:58 με τον κ.Παρίση

        Να επισημάνω απλά μερικά΄στοιχεία
        Στάλιν ήταν η πολιτική και φυσική συνέχεια του Λένιν.
        Ο Τρότσκι τουλάχιστον 2 φορές ψήφισε κατά της παραίτησης του Στάλιν από την θέση του ΓΓ
        Στον ΠΚΚ-μπ αλλά κυρίως στον Τρότσκι ως αρχηγό του Κόκκινου Στρατού με την λογική σου χρεώνεται η Κροστάνδη, η παραλίγο ακύρωση της αναγκαίας τότε Μπρεστ-λιτοφσκ η ήττα από την Πολωνία.

        Για περισσότερες απορίες περί σοσιαλισμού σττην ΕΣΣΔ στο κλασικό βιβλίο του Περικλή Παυλίδη. Καταρρίπτονται μαρξιστικά θεωρητικά ιδεολογικά “καραγκιοζιλίκια” σαν του Τρότσκι, του Κλιφ, του Καστοριάδη, του Μπετελέμ, του Τζιλας, Βοσλένσκυ κ.α. όπως “εκφυλισμένο εργατικό κράτος”, “”γραφειοκρατικός καπιταλισμός”, “νομεκλατούρα ” κ.α.

        ————————————————
        —- ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ——————–
        ————————————————

        Οι απόψεις του Λ.Τρότσκι για τη σοβιετική γραφειοκρατία και την κοινωνική φύση της ΕΣΣΔ.
        https://www.ilhs.gr/gr/Graf_1.1.htm

        Η θεωρία του κρατικού καπιταλισμού.
        https://www.ilhs.gr/gr/Graf_1.2.htm

        Η ερμηνεία του σοβιετικού καθεστώτος ως νέου γραφειοκρατικού κοινωνικού συστήματος.
        • Η θεωρία του Κ.Καστοριάδη
        • Η Νέα Τάξη του Μ.Τζίλας
        • Η θεωρία της Νομενκλατούρας του Μ.Βοσλένσκυ
        https://www.ilhs.gr/gr/Graf_1.3.htm

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.