.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η Σ. Βασιλακοπούλου σύμβολο της Μεταπολίτευσης των αγώνων του λαού


Η Σ. Βασιλακοπούλου σύμβολο της Μεταπολίτευσης των αγώνων του λαού, παράδειγμα στις μάχες ενάντια στη αντιλαϊκή πολιτική

Μετά από 43 χρόνια αφότου η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μαχητικό μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου της Παντείου και της ΚΝΕ, έχασε τη ζωή της στις 28/7/1980 από τον τραμπούκο της εργοδοσίας της ΕΤΜΑ, Μάριο Χαρίτο που χτύπησε με φορτηγό νέους που μοίραζαν προκηρύξεις για τη στήριξη του εργατικού αγώνα στην ΕΤΜΑ. Θα θυμίζει πάντα ότι δεν χαρίστηκε από κανένα η Μεταπολίτευση του λαού, των δημοκρατικών ελευθεριών, των δικαιωμάτων και των νικηφόρων εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων. Ήρθε σαν αποτέλεσμα της σκληρής, αποφασιστικής, μαχητικής και αιματηρής πολλές φορές πάλης. Οι θυσίες και η πάλη του λαού έφεραν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα σε επίπεδο που δεν είχε ξαναζήσει η κοινωνία.

Η δολοφονική μανία της εργοδοσία της ΕΤΜΑ, μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο, με θυγατρικές και αυξανόμενα κέρδη, είχε στο στόχαστρο τον εργατικό αγώνα και τη νεολαιίστικη αλληλεγγύη. Γιατί το κεφάλαιο όχι μόνο δεν ήθελε να μοιραστεί τα κέρδη του, αλλά ήθελε τους εργαζόμενους υποταγμένους στη μοίρα της σκληρής εκμετάλλευσης, αναλώσιμους για την κερδοφορία του. Πλάτη στην εργοδοσία έβαζε το κράτος και η τότε κυβέρνηση της ΝΔ του Καραμανλή, το πολιτικό σύστημα που στηριζόταν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τους εκπρόσωπους μιας Μεταπολίτευσης που φοβόταν τη δύναμη των λαϊκών και εργατικών αγώνων και πάσχιζε να τους χτυπήσει με κάθε τρόπο.

Η κρίση του σύγχρονου καπιταλισμού γεννάει τη βάρβαρη και κοινωνικά άδικη πολιτική της ΝΔ, της συναινετικής αντιπολίτευσης και της ακροδεξιάς ουράς τους. Στις μέρες μας είναι όρος ζωής για τον λαό η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτικής της ΝΔ, που αφήνει συντρίμμια παντού για χάρη του καπιταλιστικού κέρδους. Η Σ. Βασιλακοπούλου είναι κορυφαίο παράδειγμα και πηγή έμπνευσης στην πάλη για ψωμί, δουλειά, ειρήνη, ελευθερία, για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και την κοινωνική απελευθέρωση.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 70.00% ( 3
Συμμετοχές )



22 σχόλια στο “Η Σ. Βασιλακοπούλου σύμβολο της Μεταπολίτευσης των αγώνων του λαού

  1. Ανώνυμος

    Θα έλεγα να χαρίζαμε τον όρο “Μεταπολίτευση”, μαζί με την μπόχα του, στους δημιουργούς και θιασώτες της, που, άλλωστε, δεν τους κακοπήγε…
    Η Σωτηρία αγωνιζόταν για κείνα, που δεν χωρούσαν στο στενό και στραβοραμμένο κουστουμάκι της αστικής “Μεταπολίτευσης”.

    Reply
    1. Θεόδωρος Σαμιωτακης

      Από την. μια έχεις δίκιο γιατί η μεταπολιτευση ήταν για πολλούς λόγους κολοβή , όμως από την άλλη είχε κατακτήσεις και είναι νομίζω υπερβολικό να πετάμε και το μωρό μαζί με τα απόνερα.

      Reply
    2. Ανατολικές Συνοικίες

      Μπόχα είχε και η επανάσταση του 1821. Και η γαλλική επανάσταση είχε τη δικιά της μπόχα. Ακόμα και η Οκτωβριανή είχε τα θέματά της, όπως για παράδειγμα η σφαγή της Κροστάνδης. Η αστική δημοκρατία έχει κι αυτή τα μύρια όσα στραβά, αλλά σε σχέση με τον φασισμό και τη δικτατορία είναι σκάλες ανώτερη. Οι αστικοδημοκρατικές κατακτήσεις είναι αυτό ακριβώς, λαϊκές κατακτήσεις.
      Αυτό που δεν ανέχομαι με τίποτα είναι ότι η καταφορά “μπόχα της αντιπολίτευσης” που προσιδιάζει με αυτά που προσάπτουν οι ακροδεξιοί στην Μεταπολίτευση.
      Δεν τους χαρίζουμε τίποτα, απεναντίας θέλουμε να αποσπάσουμε και άλλα.
      Θέλουμε τα πάντα.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        H μπόχα της Κρονστάνδης ήταν η αντιδραστική εξέγερσή της και όχι η καταστολή της. Σε λίγο θα μας βγάλετε και τον Μελιγαλά “μπόχα”….
        Και η “αστική δημοκρατία” δεν είναι “σκάλες ανώτερη” από τον Φασισμό. Απλά ο Φασισμός είναι η ανώτερη μορφή της εξουσίας του Κεφαλαίου, δηλαδή σκάλες ανώτερη από την κοινοβουλευτική μορφή της. Δεν υπάρχει “αστική δημοκρατία”, είναι “αντίφαση εν τοις όροις”. Η Δημοκρατία στην εποχή μας μόνο Προλεταριακή μπορεί να είναι. Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα και από την σημερινή γενική διολίσθηση προς φασιστικές μορφές διακυβέρνησης, σε Δύση και Ανατολή.
        Η Μεταπολίτευση ήταν ένας αριστοτεχνικός ελιγμός της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού, που αξιοποίησε την ανεπάρεκια/οπισθοδρόμηση του κομμ. κινήματος, προφανώς και του ΚΚΕ, και που φούσκωσε τα πανιά των αωνίως προθύμων χαζοδημοκρατών, με η χωρίς σφυροδρέπανα. Oι κομμουνιστές αλλά και άλλοι, που προσβλέπουν σε ουσιαστικές κοινωνικές αλλαγές, το 1974 θεωρούν ότι προδόθηκαν τα οράματά και οι αγώνες τους. Η Μεταπολίτευση υπήρξε (και συνεχίζει επάξια….) ένα έκτρωμα και καθόλου “μωρό”.
        Να το χαίρεστε το …”μωρό” σας!

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ρεταρεις και λες πράγματα σωστά καιβτερατολογιες Ταυτόχρονα. Να το προσέξεις αυτό.

          Α. Καταρχάς, να χαίρεστε εσύ την μεταπολιτευση, αυτή την κουτσή και ανάπηρη δημοκρατία, διότι το ΚΚΕ ήταν ένας και είναι ακόμα ένας από τους στυλοβατες της.

          Β. Υπάρχει διαφορά στην κοινοβουκευτική δημοκρατία και στον φασισμό. Μην τα κάνεις ίσωμα, αλλά και μην υποτάσσεσαι στην κοινοβουκευτική δημοκρατία προκειμένου να γλιτώσεις τον φασισμό. Η εργατική δημοκρατία είναι η ουσιαστική δημοκρατία για την κοινωνία.

        2. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          29/07/2023 at 23:15, και κάτι ακόμα

          Γ. Η εξέγερση της κροστανδης, έθεσε επί τάπητος το κορυφαίο ερώτημα, του ΠΩΣ συνυπάρχουν υπό το ίδιο πλαίσιο, διαφορετικά έως και σε κάποια σημεία ανταγωνιστικα επαναστατικά πολιτικά ρεύματα. Και λύθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Οι μεν αναρχικοί ζήταγαν σοβιετ χωρίς κομμουνιστές, οι δε κομμουνιστές ως κυβερνητικό κόμμα πλέον, τους καθάρισαν, όπως καθάρισαν κσι αργότερα αλλά ρεύματα του κομμουνισμού, πχ τροτσκιστές.

          Δεν πάμε τσι πουθενά, όπως σι δεν πήγαμε. Άμα το καταλάβετε εκεί στο κκε αυτό, μπορείτε να βοηθήσετε οσον αφορά την προώθηση της ταξικής χειραφέτησης. Αλλιώς, μια ζωή ανοησίες θα λέτε και θα πράττετε.

        3. Ανώνυμος

          Πάλι θα αναμασήσουμε τα χιλιοειπωμένα 30/07/2023 at 11:44 και 11:49.
          Περίτεχνες εκφράσεις και όμορφα λόγια για να παρακάμψουμε τα δύσκολα!
          Α. Βασικός στυλοβάτης του εκτρώματος, εκτός από τα συγκροτήματα ΔΟΛ-Ελευθεροτυπία-Καθημερινή ήταν το ΠΑΣΟΚ και οι συνεργαζόμενες με αυτό “λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις” στα σωματεία και στο δρόμο, πάντα με την κηδεμονία του “δημοκρατικού τύπου” (ΟΒΕΣ, Μπακιρτζής και CIA…-δεν ξεχάστηκαν αυτά!). Το ΚΚΕ έκανε το λάθος, λόγω των γνωστών προγραμματικών αδυναμιών, να νομίσει ότι μπορεί, μέσω των λδδ να σπρώξει πολιτικά το έκτρωμα σε επαναστατικούς δρόμους. Αλλά διάβασε γρήγορα, λόγω ταξικότητας και όχι τόσο λόγω τηςελλειμματικής θεωρητικής κατάρτισης βέβαια, που πάει το πράμα, και ήδη από το 1985 άρχισε να ψάχνεται, σε αντίθεση με πολλούς άλλους, που μένουν ακόμη και μέχρι σήμερα σε αυτές τις θολούρες.
          Β. Δεν απάντησες σε όσα έγραψα για την σχέση κοινοβουλευτισμού-φασισμού, γιατί, βέβαια, μόνο αυτό υπάρχει. Το ιδεατό οξύμωρο σχήμα “αστική δημοκρατία” υπάρχει μόνο ως εμφύτευμα της προπαγάνδας στα μυαλουδάκια των χαζοδημοκρατών.
          Γ. Η ανταρσύα(;-χα!) της Κροστάνδης στους επαναστάτες απλά θύμισε ότι η κατάληψη της εξουσίας από το Προλεταριάτο καθόλου δεν σημαίνει και λήξη της ταξικής πάλης. Και ήταν και μια καλή ειρωνεία της Ιστορίας, ότι, χρείας ποιούσης, την κατέστειλε (και πολύ σωστά) ο ….Τρότσκι των ….λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων, εμφανώς γιατί ακόμη έτρεφε ελπίδες να στήσει την δική του “Μεταπολίτευση” στη Σοβιετία. Αλλά οι μπολσεβίκοι δεν του έκαναν τη χάρη. Και ευτυχώς για όλους μας, γιατί αν έχουμε κάτι σήμερα στα χέρια μας, που τρομάζει και τον ταξικό εχθρό, είναι οι κατακτήσεις και οι παρακαταθήκες τους, ανάμεσα στις οποίες λάμπει και η καταστολή της Κροστάνδης.

        4. "η μισή μου καρδιά."

          Η μεταπολίτευση δεν ήταν Ένα πράγμα αλλά πολλά.Φυσικα δεν ήταν ” … προεπαναστατική κατάσταση” αλλά όταν την απορρίπτεις συνολικά πέφτεις σε ατοπήματα όπως αυτά που διαβάζουμε εδώ για την γαλλική και την ελληνική επανάσταση. Ο Μαρξ λογου χάριν αγνόησε την γενοκτονία των αυτοχθόνων πληθυσμών των κατοπινών Ηνωμένων πολιτειών, γιατί θεώρησε θετική την επέκταση των “φαρμερς” οι οποίοι ήταν Ευρωπαίοι.

          Μαρξ προς Λίνκολν, 1864:
          “Οι εργάτες της Ευρώπης διακατέχονται από την πεποίθηση, πως, όπως ο αμερικανικός πόλεμος της ανεξαρτησίας εγκαινίασε μια νέα εποχή άσκησης της εξουσίας για τη μεσαία τάξη, έτσι κι ο αμερικανικός πόλεμος κατά της δουλείας θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή για την εργατική τάξη. Το βλέπουν ως σήμα κατατεθέν της εποχής που έρχεται, πως στον Αβραάμ Λίνκολν, τον πεισματάρη, σιδερένιο γιο της εργατικής τάξης έλαχε ο κλήρος, να καθοδηγήσει την πατρίδα του μέσω του απαράμιλλου αγώνα για τη λύτρωση μιας σκλαβωμένης φυλής και για την αναδιαμόρφωση του κοινωνικού κόσμου.”
          (επιστολή του Μαρξ εκ μέρους της Διεθνούς Ένωσης των Εργατών)

          Η μεγαλύτερη όμως γενοκτονία που συνέβη ποτέ στον πλανήτη, αλλά και ταυτόχρονα η λιγότερο συζητημένη, είναι αυτή των Ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικανικής Ηπείρου. Συνολικά από τα πρώτα χρόνια της «ανακάλυψης» της Αμερικής, μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα, περισσότεροι από 100.000.000 Ιθαγενείς εξοντώθηκαν. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική το 1919 έφτανε τους 400.000, μόλις, 18 με 19 εκατομμύρια λιγότεροι σε σύγκριση με το 1492, όπως αναφέρει το Ethical Canons and Scientific Inquiry (Genocide of Native Americans).
          https://thepressproject.gr/i-genoktonia-ton-indianon-ena-ksexasmeno-olokautoma/

        5. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          31/07/2023 at 00:34, αγαπητέ κκε μου, είτε δεν ξέρεις την τότε εποχή, είτε λες ψέματα…

          Α. Σοβαρά λες ότι το ΚΚΕ από το 1985 άρχισε να καταλαβαίνει που το πάει το ΠΑΣΟΚ; Αμ τότε γιατί 5 χρόνια μετά έκανε την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και μετά και με το ΠΑΣΟΚ;

          Β. Για την κροστανδη, θα τα λέμε καιρό, μιας κ αυτό σήμανε την ανικανότητα των κομμουνιστών να επιλύσουν ειρηνικά ως κρατικό κόμμα τις δυαφθρες μεταξύ επαναστατικών πολιτικών ρευμάτων

        6. Ανώνυμος

          Oι συγκυβερνήσεις του 89-90 δεν ήταν των λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων, αφού συμμετείχε και η νουδού. Κάπου εκεί μπερδεύτηκαν και επαναστάτησαν οι επαναστάτες μας…
          Τώρα, βρείτε τα για Μεταπολίτευση και Κρονστάνδη και τα ξαναλέμε…..

  2. "η μισή μου καρδιά."

    Ο Τρότσκι κατέστειλε την Κροστάνδη γιατί οι εξεγερμένοι οι οποίοι το ξεκίνησαν κάνοντας συνδικαλισμό …εν μέσω πολέμου..
    ( έκαναν συνδικαλισμό για να μειωθεί το συσσίτιο των στρατιωτών να έχουν προνόμια και μεταξωτά παντελονια ενώ οι άλλοι σκοτώνονταν και οι άμαχοι πέθαιναν από πείνα και επιδημίες αυτή ήταν η περίφημη Κροστάνδη την οποία έκαναν λάβαρο οι αναθεωρητες)
    …αυτοί οι εξεγερμένοι γρήγορα αναβαθμισαν τα αιτήματα
    τους ζητώντας την διάλυση του καθεστώτος και φυσικά για αυτό υοθετηθηκαν άμεσα από τον μενσεβικικο τύπο του εξωτερικού, τους εσερους αλλά και τις αστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης….
    Αντί να λέμε ανοησίες όπως ότι λίγο πολύ ο Τρότσκι ενέργησε αυτόβουλα για ξεκαρφωμα ενόψει της μελλοντικής του συνομωσίας (υπόψη ότι ο Λένιν ακόμα ζούσε,)καλύτερα είναι να διαβάσουμε λίγο τα ΓΕΓΟΝΌΤΑ.

    Reply
  3. Ανατολικές Συνοικίες

    Το γεγονός ότι το Μπολσεβίκικο κόμμα μετά τη Κροστάνδη εγκατάλειψε τον πολεμικό κομμουνισμό και εφάρμοσε την ΝΕΠ, υιοθετόντας στην ουσία τα συνθήματα της Κροστάνδης, αποδεικνύει ότι οι εξεγερμένοι είχαν δίκιο. Άλλωστε και ο Λένιν έκανε την αυτοκριτική του στο θέμα και παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η καταστολή.
    Επίσης αυτά τα περί μόνης Δημοκρατίας στην εποχή μας της προλεταριακής είναι αντιιστορικά. Καταρχήν μένει να αποδειχθεί, παρεκτός και αν έχει ο σχολιαστής να μας υποδείξει ένα τέτοιο σημερινό κράτος, κατά δεύτερο αρνείται την ιστορική πραγματικότητα μίας σειρα από χώρες που καταφέρνουν να αποσπάσουν λαϊκες κατακτήσεις με αστικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
    Προσωπικά προτιμάω να έχω απέναντί μου τον Αντώναρο ή ακόμα και τον Σαμαρά παρά τον Κασιδιάρη και δεν το θεωρώ παραχώρηση αλλά υποχώρηση της αστικής τάξης που αναγκάζεται να φορέσει το προσωπείο της δημοκρατίας στη τερατωδη φάτσα της. Κλασσικό παράδειγμα το ναζιστικό καθεστώς της Ουκρανίας όπου ο λαός οδηγείται μαζικά στην σφαγή και η χώρα στην καταστροφή με πλήρως κατασταλμένες τις αστικές ελευθερίες.
    Τέλος, λίγο σεβασμό περισσότερο θα έδειχνε στο φουκαρά τον αναγνώστη αν όποιος ήθελε να πει άποψη χρησιμοποιούσε και ένα ψευδώνυμο για να μην υπάρχει σύγχυση απόψεων με τόσους άγνωστους σχολιαστές.

    Reply
    1. "η μισή μου καρδιά"

      Ο πολεμικός κομμουνισμός τελειωσε με το τέλος του πολέμου και όχι λόγω της Κροστάνδης. Απλό είναι. Φαντάσου την ΝΕΠ με εμφύλιο πόλεμο. Τρελλοί δεν ήταν οι μπολσεβίκοι.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        “τελειωσε με το τέλος του πολέμου”… σωστά!
        Αλλά, τίνος πολέμου;
        Εκεί την πατήσαν ακόμη και οι μπολσεβίκοι! Δεν είχαν ούτε αυτοί συνειδητοποιήσει, ποιός ακριβώς ήταν ο πόλεμος. Ο Β ΠΠ τι ήταν; Δεν ήταν πόλεμος αυτός και μάλιστα ταξικότατος; Ο επακολουθήσας λεγόμενος “Ψυχρός Πόλεμος”, που μάλιστα κηρύχτηκε εμβληματικά με δυο πυρηνικές βόμβες, τι ήταν; ….Αγάπες και λουλούδια;!
        Ο πολεμικός κομμουνισμός τελειώνει μόνο όταν θα έχει γείρει, και τελεσίδικα, ο συσχετισμός υπέρ του Κομμουνισμού. Μέχρι τότε ο Κομμουνισμός η θα είναι πολεμικός η θάναι φαρσοτραγωδία…

        Reply
        1. "η μισή μου καρδιά"

          Η Λένιν πάντως λέει ότι ούτε ο πολεμικός κομμουνισμός ούτε η νέα οίκον. πολιτική ήταν αξεχωριστα. Σύμφωνα πάντα με τις επεξηγήσεις του Λένιν στο 10ο συνέδριο του κομματος και κατόπιν και τα δύο ήταν ελιγμοί. Απαραίτητοι και οι δύο για την ικανοποίηση των αναγκαιοτητων της περιόδου.
          Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τον Λένιν, ούτε ο πολεμικός κομμουνισμός ήταν κομμουνισμός, (το αντίθετο μάλιστα ήταν η συνειδητοποίηση ότι ο κομμουνισμός είναι αδύνατος στην μεταπολεμική Ρωσια), αλλά ούτε και η νέα οικονομική πολιτική είναι νέα αφού είναι μια ξεκάθαρη υποχώρηση σε ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ πρακτικές, όπως μίσθωση εργατών στους κουλακους, ιδιωτικό εμπόριο(που έφερε το πρόβλημα των ΝΕΠμεν) για το κέρδος αλλά και υποχώρηση της κρατικής ιδιοκτησίας μόνο στην μεγάλη βιομηχανία πρώτων υλών κτλ και τις τραπεζες.

          Βλέπεις ο Λενιν ήτανε έτοιμος να μελετάει και να εξηγει την πραγματικότητα όπως είναι και χωρίς υπεκφυγές και ψέματα.

          Ο πολεμικός κομμουνισμός από οικονομική άποψη ήταν η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής από το προλεταριακο κράτος και το μοίρασμα της για τις ανάγκες του μετώπου κυρίως. Επίσης το οικονομικό σύστημα του πολεμικού κομμουνισμου χαρακτηρίζει πάλι ο Λένιν ως κρατικό καπιταλισμό.
          Η ΝΕΠ διατήρησε το κρατικοκαπιταλιστικο στοιχείο ενισχυμένο με το ιδιωτικό καπιταλισμό και την ελευθερία του εμπορίου.

          Η μεγαλοφυΐα του Λένιν καθοδήγησε υποδειγματικά το κόμμα σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου, κρατοντας την ενότητα και ξεσκεπάζοντας τους υπεραριστερους (στα λόγια ) μέσα και έξω από το κόμμα.

        2. Ανώνυμος

          Οταν ζοριζόμαστε τρέχουμε στο “λυσάρι” του μπαμπά-Λένιν. Που ατυχώς πέθανε πολύ νωρίς και άφησε τα μικρά παιδάκια ορφανά από μυαλό…
          Αλλά, αν τα μικρά παιδάκια δε βάλουν το μυαλουδάκι τους να δουλέψει, δεν έχει κοκό. Ευτυχώς για τότε, βρέθηκε ένα παιδάκι με μουστάκια, που το δούλευε το τσερβέλο του. Πήγαινε στην ουσία, βρίσκοντας λύσεις χωρίς να κολώνει στις λέξεις και στα τσιτάτα. Το μετά το είδαμε. Σήμερα να δω.

        3. "η μισή μου καρδιά"

          “Ο Λενιν μας παράδωσε το κόμμα κουκλί και εμείς το μάθαμε” πως σου φαίνεται αυτό για ουσία;

  4. "η μισή μου καρδιά"

    Πολλά από τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΣΥΝΘΉΜΑΤΑ της εξέγερσης θα μπορούσε να τα υοθετησει αμέσως η μπολσεβίκικη εξουσία. Υπήρχαν σχετικές εισηγήσεις. Παράδειγμα η παύση των κατασχέσεων των αγροτικών προϊόντων και η επαναφορά της ελεύθερης αγοράς. (μέτρα παρομοια με αυτά της Περεστρόικα).Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Σημασία έχει ΠΟΙΟΣ εφαρμόζει αυτά τα μετρα και σε ποια προοπτικη. Για την οριστική παλινόρθωση του καπιταλισμού, όπως θα έκανε το Σοβιετ της Κροστάνδης, ή για να κερδηθεί χρόνος για την επανάσταση.
    Εύκολα φαντάζεται κανείς τι θα σήμαινε η εφαρμογή μέτρων όπως παύση των κατασχέσεων και λειτουργία ελεύθερης αγορας χωρίς κεντρική εξουσία και διεύθυνση και με τα διάφορα τοπικά σοβιέτ καθοδηγούμενα από μενσεβικους και αναρχικούς, η ακόμα και χωρίς καμμία εξουσία.
    Και όλα αυτά ενώ η σοβιετική Ένωση ήταν σε πόλεμο με τους εισβολεις.

    Έλα όμως που η εξέγερση ξέφυγε αρκετά από τον αρχικό της στόχο όταν ζήτησε την νομιμοποίηση κομμάτων τα οποία καταδικάστηκαν για συνεργασια με τους Λευκούς και τους εισβολείς. Εσεροι και μενσεβικοι. Αυτά τα κόμματα είχαν αποδείξει σε όλη τη διάρκεια του “εμφυλίου πολέμου” (στην πραγματικότητα ήταν μια εισβολή από τον παγκόσμιο καπιταλισμό) ότι πρόδωσαν την επανάσταση.Ετσι, η εξέγερση άμεσα υοθετηθηκε από τον αστικό και μενσεβικικο τύπο στην Δυτική Ευρώπη.
    Και τι ακριβώς σημαίνει το ΣΟΒΙΕΤ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ;
    Μια κυβέρνηση συνασπισμού αναρχικών ή/και καπιταλιστών; Καμμία κυβερνηση; Γιατί υποστηρικτές της Κροστανδης ήταν αυτοί. Δεν πρέπει ποτέ στην ανάλυση μας να ξεχνάμε ότι η εξέγερση του Σοβιετ της Κροστάνδης δεν κατάφερε να βρει υποστηρικτές στον λαό.
    Τα οικονομικά αιτήματα της Κροστανδης ικανοποιήθηκαν άμεσα από τον Λένιν, με εισήγηση του Πιατακωφ. Η ΝΕΠ ξεκίνησε μετά το συνέδριο του κόμματος δηλαδή τουλάχιστον ένα χρόνο μετά. Η ΝΕΠ σύμφωνα με κάποιους ήταν οπισθοχώρηση στον καπιταλισμό ή όπως το λένε “μεγαλοφυής ελιγμός” .

    Τελικά ποιος είχε δίκαιο για την Κροστάνδη;
    Η Κροστάνδη έφαγε άγρια καταστολή από τον Τρότσκι γιατί έβαζε πολιτικά αιτήματα: νομιμοποίηση των αναρχικών, αναγόρευση των Τοπικών Σοβιέτ σε απόλυτη εξουσία (σε συνδιασμό με το ” περίεργο” σύνθημα ” Σοβιέτ χωρίς τους Μπολσεβίκους”, πλήρη αυτονομία των τοπικών Σοβιετ από την κεντρική εξουσια. Δηλαδή διάλυση της σοβιετικής Ένωσης και προετοιμασία για κατάκτηση της από τους καπιταλιστές.

    Reply
    1. "η μισή μου καρδιά"

      Οι εισηγήσεις του Λένιν (όλες) υπάρχουν αυτούσιες στο marxists.org και μπορεί όποιος ενδιαφέρεται – και δεν αρκείται στη μονταζιερα του (κάθε) κομματος και του κάθε πισημου λυσαριου – να τις διαβάσει ολοκληρες και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Όσο για τον …μουστάκια που ήταν όμως αμουστακό παιδάκι, είναι τόσα πολλά τα λάθη του και δεν επεκτείνομαι για τι δεν θέλω να τα κάνω πουτ@ν#.

      Reply
  5. "η μισή μου καρδιά"

    Ο Λένιν μας παράδωσε ένα κόμμα κουκλί και εμεις…το μαμησαμε..είπε ο γνωστός τραγουδιστής και αυτή είναι η ουσία.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      ….τραγουδάκια της θείας Λένας, για παιδάκια, που προτιμούν τη φαρσοτραγωδία, από τον απαίσιο μπολσεβίκο και τον “Θαυμαστό Νέο Κόσμο” του….

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.