.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Εμείς ξανά στην απεργία, στο «κατά» το ΚΚΕ


Γράφει η Ολύβια Τζιουβάρα, μέλος ΣΕΡΕΤΕ και ΟΒ Έρευνας ΝΑΡ

Γιατί απεργεί το ΣΕΡΕΤΕ;

Το Σωματείο στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απεργεί στις 15.06.2023 επειδή οι συνάδελφοί μας που διδάσκουν «επικουρικά» εδώ και χρόνια έμειναν απλήρωτοι για μήνες. Επειδή δεδουλευμένα χρόνων το ΙΚΥ τα ζητάει πίσω εκβιαστικά. Επειδή τα πανεπιστήμια και οι ερευνητικοί φορείς υπoχρηματοδοτούνται σταθερά, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται συνεχώς και οι εργασιακές συνθήκες για τις νέες και νέους ερευνητές και ερευνήτριες ελαστικοποιούνται συνεχώς.

Η ΝΔ προσπαθεί να προωθήσει το προφίλ της «αριστείας» -η οποία αποτελεί βασικό άξονα της προεκλογικής της καμπάνιας- ενώ διατείνεται ψευδώς πως έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για νέους επιστήμονες για να αποτρέψει το brain drain. Όμως τα «άριστα» και «σύγχρονα» πανεπιστήμια του Μητσοτάκη, καλύπτουν τις ανάγκες τους με τσάμπα και μαύρη εργασία. Ο κλάδος της έρευνας, όπως καταδεικνύουν τα στρατηγικά αναπτυξιακά πλάνα των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, είναι ακόμη ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας και κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις. Την κρατική χρηματοδότηση πλέον αντικαθιστά η ιδιωτική «πρωτοβουλία» και το αέναο κυνήγι εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η εργασιακή ζούγκλα πλέον γίνεται κανόνας με βάση και το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψήφισε η ΝΔ.

Ως απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο της έρευνας, διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), διεκδικούμε στο πλάι του συνόλου του εργατικού κινήματος αυξήσεις στους μισθούς, ασφάλιση και ωράριο, παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή κόντρα σ όλους αυτούς που μας θεωρούν αναλώσιμους.

Μόνοι τους αλλά όχι και όλοι μας

«Ωραία ως εδώ-το ΚΚΕ πού κολλάει;» θα αναρωτηθεί η αναγνώστρια/ης και θα έχει δίκιο. Το ΚΚΕ σε όλη αυτή την υπόθεση έχει κρατήσει μια θέση που κυμαίνεται μεταξύ της επιτηδευμένης άγνοιας και της ευθείας επίθεσης.

Στη δημιουργία του ΣΕΡΕΤΕ δεν συμμετείχε από επιλογή. Λίγους μήνες μετά οι δυνάμεις του (με το συμπλήρωμα διαφόρων…χρήσιμων) έφτιαξαν ολιγομελή σωματεία σε Πάτρα αρχικά και πιο μετά σε Αθήνα που μετά τις εκλογές τους σιώπησαν για τα θέματα του κλάδου. Στην πρώτη κλαδική απεργία του ΣΕΡΕΤΕ, 17.05.2022, οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο ΕΚΑ (το ΚΚΕ δηλαδή) καταψήφισε το να βγει ψήφισμα στήριξης του ΕΚΑ προς την απεργία του ΣΕΡΕΤΕ με διάφορες προφάσεις.

Στη φετινή μας απεργία στην ομοσπονδία της ΠΟΕΚΚΙ οι δυνάμεις του ΚΚΕ καταψήφισαν την πρόταση που κατατέθηκε για στάση εργασίας την ίδια μέρα με δικαιολογία πως… δεν ξέρουν ποιοι είμαστε. Σε κάθε προσπάθεια που έχει κάνει το ΣΕΡΕΤΕ -είτε στην Αθήνα είτε μέσα από τα παραρτήματά του-για συντονισμό σε σημαντικά ζητήματα (όπως την καταγγελία ενάντια στον Γ. Αγγελή στο Πανεπιστήμιο Πατρών) οι δυνάμεις του ΚΚΕ έχουν αντιδράσει επιθετικά. Αυτή είναι η ενότητα της τάξης που επιζητά το ΚΚΕ. Διασπαστικά σωματεία και μακριά από τους αγώνες του κλάδου.

Η τάξη μας και η «τάξις»

Εμείς διαλέγουμε τον αγωνιστικό δρόμο, αυτόν που χαράσσεται από τους αγώνες μας, από τις νίκες ή και τις ήττες μας, μα σίγουρα από τις προσπάθειές μας. Δεν θα αφήσουμε τους και τις συναδέλφους μας στο έλεος του ΙΚΥ που, ενώ μαστίζεται από σκάνδαλα, ισχυρίζεται πως θα χάσει το κύρος του αν δεν υφαρπάξει τα δεδουλευμένα μας, των ΚΥΑ, των διοικήσεων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, των Κυβερνήσεων. Το ΚΚΕ δεν θέλει να είναι μαζί μας, όχι αδιαφορώντας για αυτές τις προσπάθειες, αλλά καταψηφίζοντάς τες. Όποιο αγωνιστικό σχέδιο δεν οδηγεί σε ψήφο στο ΚΚΕ είναι ίσως άχρηστο για το ΚΚΕ. Δεν είμαστε άλλωστε τίποτα μπάτσοι για να μας ενισχύσει οικονομικά-είμαστε «μονάχα» κάτι απλήρωτες, κάποιοι ανασφάλιστοι, είμαστε στο κατώτερο στρώμα της εργασίας στην έρευνα, το πιο υπό εκμετάλλευση.

Αλλά είμαστε πολλοί και πολλές. Και έχουμε δίκιο. Και θα νικήσουμε όπως παλεύουμε -για μας και για όλα μας.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 58.85% ( 26
Συμμετοχές )



8 σχόλια στο “Εμείς ξανά στην απεργία, στο «κατά» το ΚΚΕ

  1. Ανώνυμος

    Ωχ τι καημος ειναι αυτός! Φαντασου να ανέβει κι αλλο το κκε εγκεφαλικό θα παθουν.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μάλλον είμαι το ΚΚΕ και τα μέλη του που πρέπει να δουν αυτά τα πράγματα που εινσι γεγονότα. Άσε τα οπαδιλικια, δεν πιάνουν.

      Reply
  2. Τάκης Αθανασόπουλος

    Εσύ; εσείς; χωρίς όνομα και τσίπα, έχεις κάτι να πεις για το θέμα; και να μην καταφεύγεις σε ηλίθιες ειρωνείες με υπεροψία και αλαζονεία, αλλά αυτή είναι η τακτική του ΚΚΕ λάσπη, βία και καθωσπρεπισμός.

    Reply
    1. ΙΣΜ

      είχαμε τα μπλέ ανώνυμα τρολακια τώρα έχουμε και τα κοκκινα

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Τελικά ποιο είναι το θέμα της ανάρτησης; Είναι τα προβλήματα των υποψήφιων διδακτόρων, των νέων επιστημόνων που αντιμετωπίζονται ως “ντελιβεράδες” προϊόντων έρευνας; Είναι ο προβληματισμός που έχει να κάνει με τους όρους εργασίας και σπουδών και τη φύση της εργασίας αυτής της βάρδιας των νέων εργαζομένων. Είναι το θέμα του ίδιου του προσανατολισμού της έρευνας; Είναι η ανίχνευση των δυνατοτήτων και των ορίων της συνδικαλιστικής οργάνωσης του συγκεκριμένου εργασιακού χώρου, στο παν/μιο επιχείρηση; Είναι οι συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει και με ποιους;

      Όχι, βέβαια. Η ανάρτηση δεν αφορά σε τίποτε από αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Το θέμα της είναι οι απίθανες γενικεύσεις για το κακό κκε που είναι υπέρ της “τάξις”. Το κακό κκε που βοηθά τους μπάτσους αλλά όχι τους εργάτες. Το διασπαστικό. Το κόμμα της δευτέρας παρουσίας. Αυτό που πολεμά ό,τι δεν ελέγχει και άλλα τέτοια.

      Ειλικρινά, για οποιονδήποτε νέο ερευνητή που γνωρίζει και αντιλαμβάνεται στοιχειωδώς τι συμβαίνει στο χώρο, αξίζει το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα αυτής της ανάρτησης οτιδήποτε περισσότερο από την αδιαφορία του;

      Reply
  3. φρίξος

    ρε σεις κάνετε μια προσπάθεια σε έναν χώρο, φτιάχνετε ένα σωματείο, οκ. Ακόμα και να έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε στην ανακοίνωση, είναι δυνατόν ο τίτλος της και το μισό κείμενό της να είναι αφιερωμένο στο κκε; Δηλαδή τί συμπέρασμα να βγει από αυτό; Αντί να πείτε τα αιτήματα συγκεκριμένα, να μιλήσετε για τον κλάδο, να δώσετε μια αναλυτική εικόνα των αναγκών ή έστω να καλέσετε στην απεργία. Συγγνώμη αλλά αυτό το πράγμα δεν το έχω δει από το κκε στους (πολλούς) εργασιακούς χώρους ή κλάδους που εσείς δεν υπάρχετε. Δεν το πάτε καλά έτσι, για το καλό σας το λέω. Γιατί δεν είναι κακό να υπάρχει μια καλή αντιπολίτευση στο κκε μέσα στο κίνημα.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.