.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Αντικαπιταλιστική Αριστερά στις εκλογές της 21ης Μάη και στον δρόμο


Άρθρο της Σύλβιας Κοιλάκου στο RProject

Είναι υποτονική και βουβή αυτή η προεκλογική περίοδος παρά το γεγονός ότι είχαμε μια 4ετία σκληρής επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ και το κεφάλαιο. Όμως μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν περιμένει μια καλύτερη ζωή από την όποια κυβερνητική εναλλαγή.

Στις εκλο­γές της 21ης Μάη η κυ­βέρ­νη­ση που θα προ­κύ­ψει θα είναι μια σκλη­ρή αντι­λαϊ­κή κυ­βέρ­νη­ση. Μια κυ­βέρ­νη­ση κοι­νω­νι­κού πο­λέ­μου, που θα κλι­μα­κώ­σει το κε­φά­λαιο και η ΕΕ και θα φέρει μια νέα οι­κο­νο­μι­κή και πο­λι­τι­κή κα­ται­γί­δα.

Σε αυτό συ­νη­γο­ρούν και δύο ση­μα­ντι­κές πα­ρεμ­βά­σεις από αν­θρώ­πους του συ­στή­μα­τος που έγι­ναν αυτές τις μέρες: Ο Στουρ­νά­ρας συ­νέ­στη­σε προς όλους «εγκρά­τεια πα­ρο­χών» και υπο­σχέ­σε­ων, στοι­χείο που δεί­χνει πόσο κάλ­πι­κες είναι οι υπο­σχέ­σεις περί αυ­ξη­μέ­νων μι­σθών από Μη­τσο­τά­κη και Τσί­πρα. Αλλά και ο πρώην υπουρ­γός οι­κο­νο­μι­κών, Αλέ­κος Πα­πα­δό­που­λος, ζή­τη­σε να στα­μα­τή­σει η πε­ρι­γρα­φή του Success Story από την ΝΔ, τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Όλα τα πα­ρα­πά­νω έρ­χο­νται να υπο­γραμ­μί­σουν όσα υπο­στη­ρί­ζει η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ τόσο για την αδύ­να­μη και σαθρή υπέρ­βα­ση της κρί­σης του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού όσο και για τα δύ­σκο­λα που έρ­χο­νται και θα φορ­τω­θούν στον λαό.

Γι’ αυτό το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών πρέ­πει να ση­μά­νει την βαριά κα­τα­δί­κη και την ήττα για την κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ και τα ακρο­δε­ξιά δε­κα­νί­κια της. Πρέ­πει ακόμα η κάλπη να κα­τα­δι­κά­σει και να βγά­λει πιο αδύ­να­μους τους επί­δο­ξους κυ­βερ­νη­τι­κούς δια­χει­ρι­στές (ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ΠΑΣΟΚ), ώστε να μην μπο­ρούν να εφαρ­μό­σουν νέες αντι­λαϊ­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις.

Η απά­ντη­ση δεν βρί­σκε­ται σε «προ­ο­δευ­τι­κές» κυ­βερ­νή­σεις δια­χεί­ρι­σης της αστι­κής πο­λι­τι­κής και στην υπο­τα­γή στον κυ­βερ­νη­τι­κό ρε­α­λι­σμό. Αυτό που κρί­νε­ται σε αυτές τις εκλο­γές είναι το αν θα ενι­σχυ­θεί η λο­γι­κή μιας μα­ζι­κής ερ­γα­τι­κής ανα­τρε­πτι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης. Μιας αντι­πο­λί­τευ­σης ικα­νής να επι­βάλ­λει ρωγ­μές στην αντι­λαϊ­κή πο­ρεία, που θα μπο­ρεί να φέρ­νει νίκες.

Σε αυτό το έδα­φος θε­ω­ρού­με πως έχει ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία η ενί­σχυ­ση και η στή­ρι­ξη της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ.

-Η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ έπαι­ξε απο­φα­σι­στι­κό ρόλο στην πάλη ενά­ντια στην κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ. Είχε κα­θο­ρι­στι­κή συμ­βο­λή στους αγώ­νες και τις αντι­στά­σεις αυτής της τε­τρα­ε­τί­ας. Στην μάχη ενά­ντια στα λοκ ντά­ουν και στην απα­γό­ρευ­ση των δια­δη­λώ­σε­ων, στους αγώ­νες ενά­ντια στην πα­νε­πι­στη­μια­κή αστυ­νο­μία και στον νόμο Χα­τζη­δά­κη, ενά­ντια στην Χ.Α. και τον ρα­τσι­σμό, στους αγώ­νες του φε­μι­νι­στι­κού κι­νή­μα­τος. Στην τε­τρα­ε­τία που πέ­ρα­σε όσες κα­τα­κτή­σεις υπήρ­ξαν, όσες ρωγ­μές ση­μειώ­θη­καν, όσα με­γά­λα γε­γο­νό­τα άλ­λα­ξαν συ­σχε­τι­σμούς, προ­κλή­θη­καν από την πάλη του κι­νή­μα­τος, στη δράση έξω από τη βουλή, στον δρόμο, όπου η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ είχε πρω­το­πό­ρο ρόλο. Ούτε οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ 25 έβα­λαν εμπό­δια στα αντι­λαϊ­κά κυ­βερ­νη­τι­κά μέτρα μέσα στην βουλή. Ούτε φυ­σι­κά ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που ψή­φι­σε το 50% των νο­μο­σχε­δί­ων της ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ που ψή­φι­σε το 70% των αντι­λαϊ­κών μέ­τρων.

-Υπο­γραμ­μί­ζου­με τον ση­μα­ντι­κό ρόλο της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ και της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής αρι­στε­ράς στο νε­ο­λαι­ί­στι­κο και ερ­γα­τι­κό ξέ­σπα­σμα ενά­ντια στο έγκλη­μα των Τε­μπών και την συμ­βο­λή τους στην όξυν­ση και κλι­μά­κω­ση της τα­ξι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης. Με την δράση της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ και άλλων δυ­νά­με­ων δεν πέ­ρα­σε η γραμ­μή του «εθνι­κού πέν­θους» και δη­μιουρ­γή­θη­κε ένα απερ­για­κό πο­τά­μι στις 8 και στις 16 Μάρτη που άλ­λα­ξε το στη­μέ­νο προ­ε­κλο­γι­κό σκη­νι­κό. Πα­ράλ­λη­λα η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ έθεσε το αί­τη­μα της ακύ­ρω­σης των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, την κρα­τι­κο­ποί­η­ση του ΟΣΕ, με ερ­γα­τι­κό έλεγ­χο και χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση, το αί­τη­μα να φύγει η ιτα­λι­κή εται­ρεία. Αυ­τούς τους στό­χους δεν έθεσε ούτε το ΚΚΕ, ούτε το ΜΕ­ΡΑ­25.

ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ προ­βάλ­λει ένα αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό πρό­γραμ­μα με βα­σι­κές κοι­νω­νι­κές και πο­λι­τι­κές διεκ­δι­κή­σεις. Βάζει στο στό­χα­στρο τα κέρδη του κε­φα­λαί­ου, την ΕΕ, προ­βάλ­λει την ανά­γκη δη­μο­σί­ας και κοι­νω­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας. Συν­δέ­ει την πάλη για άμε­σες κα­τα­χτή­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων με την συ­νο­λι­κή αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή ανα­τρο­πή και τον επα­να­στα­τι­κό δρόμο. Η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ θέτει το πρό­γραμ­μά της στον δη­μό­σιο διά­λο­γο, πα­λεύ­ει για την υιο­θέ­τη­σή αυτού του προ­γράμ­μα­τος από το ερ­γα­τι­κό και νε­ο­λαι­ί­στι­κο κί­νη­μα. Στο­χεύ­ει στον εμπλου­τι­σμό του ώστε να αντα­πο­κρί­νε­ται, όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο, στις σύγ­χρο­νες ανά­γκες και στις δυ­να­τό­τη­τες της επο­χής μας.

ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ έχει συ­νε­πή αντι­πο­λε­μι­κή στάση ανα­δει­κνύ­ο­ντας ότι ο πό­λε­μος στην Ου­κρα­νία είναι άδι­κος και αντι­δρα­στι­κός και από τις δύο πλευ­ρές. Όταν στο debate εμ­φα­νί­στη­κε ένα «αρ­ρα­γές εθνι­κό μέ­τω­πο» από όλα τα κόμ­μα­τα που συμ­με­τεί­χαν, η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ ανα­δει­κνύ­ει τι ση­μαί­νει ελ­λη­νο­τουρ­κι­κός αντα­γω­νι­σμός για τους δύο λαούς και ποιο είναι το κα­θή­κον της επα­να­στα­τι­κής αρι­στε­ράς στην δική μας χώρα. Η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ στέ­κε­ται ενά­ντια στις εξο­ρύ­ξεις και στις ΑΟΖ, στους δο­λο­φο­νι­κούς φρά­χτες στον Έβρο, τον ρα­τσι­σμό και τον εθνι­κι­σμό, ενά­ντια στους πο­λε­μι­κούς εξο­πλι­σμούς.

Η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ μπο­ρεί να εκ­φρά­σει στις εκλο­γές, τόσο την προει­δο­ποί­η­ση για τον κοι­νω­νι­κό πό­λε­μο με οποια­δή­πο­τε κυ­βέρ­νη­ση προ­κύ­ψει από τις εκλο­γές, όσο και την ελ­πί­δα για τη δυ­να­τό­τη­τα νέων αγώ­νων και της συ­νο­λι­κής αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής ανα­τρο­πής. Γιατί η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ στο­χεύ­ει στην πο­λι­τι­κή απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση απέ­να­ντι στην κα­πι­τα­λι­στι­κή στα­θε­ρό­τη­τα.

Το ΚΚΕ και το Μέ­ΡΑ­25 ζητάν την ψήφο για ισχυ­ρή κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πα­ρου­σία, όμως οι αγω­νι­στές και οι αγω­νί­στριες που θέ­λουν μια ανα­τρε­πτι­κή Αρι­στε­ρά, δεν έχουν κάτι να κερ­δί­σουν αν υπο­τα­χτούν στην λο­γι­κή ενός τέ­τοιου κοι­νο­βου­λευ­τι­κού ρε­α­λι­σμού. Ούτε την αντι­πο­λί­τευ­ση που χρειά­ζε­ται σή­με­ρα ο κό­σμος της ερ­γα­σί­ας μπο­ρεί να την κάνει το ΜΕ­ΡΑ­25 ή το ΚΚΕ.

Η εκλο­γι­κή ενί­σχυ­ση της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ δεν συ­νι­στά αγνό­η­ση των αδυ­να­μιών της, αλλά πο­λι­τι­κό μή­νυ­μα προς το ανα­γκαίο πο­λι­τι­κό μέ­τω­πο της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής αρι­στε­ράς. Αυτή την ανά­γκη θέλει να εκ­φρά­σει και να βα­θύ­νει σε πο­λι­τι­κό επί­πε­δο με πρω­το­βου­λί­ες με­τε­κλο­γι­κά.

Δυ­νά­μω­μα της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ ση­μαί­νει δυ­νά­μω­μα των ανα­τρε­πτι­κών αγώ­νων απέ­να­ντι σε όποια κυ­βέρ­νη­ση προ­κύ­ψει. Το αδυ­νά­τι­σμα της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής αρι­στε­ράς δίνει μή­νυ­μα υπο­χώ­ρη­σης των αντι­στά­σε­ων.

Τα ση­μεία των και­ρών δεί­χνουν ότι κυο­φο­ρεί­ται μια νέα δυ­να­τό­τη­τα εξόρ­μη­σης των απε­λευ­θε­ρω­τι­κών ιδεών. Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ είναι και ψήφος στή­ρι­ξης μιας τέ­τοιας αρι­στε­ράς. Μίας αρι­στε­ράς που θα μπο­ρεί να στα­θεί απέ­να­ντι στον δο­λο­φο­νι­κό κα­πι­τα­λι­σμό, από θέ­σεις ερ­γα­τι­κής πο­λι­τι­κής και σύγ­χρο­νης κομ­μου­νι­στι­κής προ­ο­πτι­κής.

*Μέλος ΔΣ του ΕΚΑ, μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ, υπο­ψή­φια με την ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ στην Ανα­το­λι­κή Ατ­τι­κή

Πηγή: rproject.gr

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 75.00% ( 4
Συμμετοχές )



28 σχόλια στο “Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Αντικαπιταλιστική Αριστερά στις εκλογές της 21ης Μάη και στον δρόμο

  1. Νίκος

    Ωραία όλα αυτά, τη ξέρουμε τη συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα κινήματα και τη συνεπή δράση της..

    Όμως μιλάμε για άλλη μια εκλογική αναμέτρηση που η εξωκοινοβουλευτική αριστερά κατεβαίνει αποκομμένη, διασπασμένη..Ο καθένας το δικό του κομμάτι. Και φέρει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ευθύνη γι’αυτό.

    Μόνη της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μόνο του το ΚΚΕ (μ-λ), μόνο του το Μ-Λ ΚΚΕ, μόνη της η ΟΚΔΕ.. Ευτυχώς που δε κατέβηκε και το ΕΕΚ να είχαμε περισσότερες εκλογικές αποτυχίες σαν χώρος.
    Καλά τη ΛΑΕ δε την αναφέρω σοβαρά αν και κι αυτή έχει ακόμη αρκετούς αγωνιστές/τριες μέσα στους κόλπους της παρά τη λανθασμένη σύμπραξη με το Μέρα25.

    13 χρόνια μνημόνια, καταστολή, ήττες κλπ τίποτα δεν έμαθε η αριστερά δυστυχώς.

    Και δεν ποσοστικό το θέμα, ούτε και είναι αυτοσκοπός η εκλογική σύμπραξη. Όμως είναι ότι για άλλη μια φορά ο χώρος μας κατεβαίνει χωρίς ενωτική διάθεση και βγάζει μια μιζέρια όλο αυτό κι άμα πάμε και σε δεύτερη κάλπη εκεί είναι που η εξωκοινοβουλευτική αριστερά θα δει ποσοστά πραγματικό βατερλό..

    Reply
  2. Κώστας

    Εγώ επέλεξα την σιωπή σε όλη την προεκλογική περίοδο και σε αυτή την συνήθεια εδώ και καμιά δεκαετία, που είναι η φιλοξενη Pandiera, και παντού

    Δεν υπάρχει ψήφος που φέρνει μπροστά τα στρατηγικά συμφέροντα των εργαζόμενων τάξεων με την έννοια της Αντιστασης σήμερα και της σοσιαλιστικής προοπτικής αύριο.

    Το καθεστώς της νεοφιλελευθερης ιμπεριαλιστικής οικονομικής και κοινωνικής ρύθμισης μεταλλάχτηκε σε ένα ορμπανικό καθεστώς ανοιχτής τρομοκρατίας και πολιτειακής μεταβολής που η αμφισβήτηση της μορφής χωρίς την αμφισβήτηση της βαθύτερης ουσίας αλλά και η αμφισβήτηση της ουσίας χωρίς την αμφισβήτηση της μορφής, είναι εντελώς ανέφικτα.

    Ακούω και διαβάζω πολλά, άλλος θα ψηφίσει ΚΚΕ για να σώσει την ψυχή του. Δεν μου λέει γιατί κόσμος και ντουνιάς θα ψηφίσει ΚΚΕ γιατί είναι τίμιο αλλά σοβαρό, έβαλε πλάτη να μην βγουμε απο το ευρώ, ούτε μου λέει για την πρωτοφανή υιοθέτηση αυριανίστικων και κίτρινων πρακτικών στον προεκλογικό του λόγο (βίλα Τσίπρα, νομισμα Δανάη και προπαγάνδα περί ΣΥΡΙΖΑ που γλείφει την Χρυσή Αυγή).

    Άλλος θα ψηφίσει ΜΕΡΑ 25 Συμμαχία για την Ρήξη για να έχουμε Αριστερά στην Βουλή που να συζητάει για την Ρήξη τώρα και όχι στην Δευτέρα Παρουσία. Δεν μου λέει για τον αρχηγικό πολιτικό θεσμό, για τις ανοησίες της Τεχνοφεουδαρχίας και της Μητσοτάκης ΑΕ και για έναν λόγο που βασικά είναι ξεσηκωμένος από το (πολύ) παλιό ΠΑΣΟΚ + ενδιαφέρουσες θέσεις στο οικολογικό, το φεμινιστικό, τα δικαιώματα. Δεν μου λέει γιατί οι ΕΑΑΚίτες να απολογούνται για την κάθε φαεινή ιδέα του Βαρουφάκη και αν είναι γκροτέσκο να διαβάζουμε ρεπορταζ για το τάδε μέλος της ΑΡΑΣ που … συνάντησε το Die Linke στις Βρυξέλλες και συζήτησαν για τις … ευρωεκλογές. Να υπάρχει και αίσθηση του γελοίου ρε σύντροφοι, και συντρόφισσα που συνάντησες το Die Linke. Πόσα μέλη είναι η οργάνωση σου τους τους το είπες ? Ότι παίζει ξύλο Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή με άλλους αριστερους τους το είπες ?

    Άλλος θα ψηφίσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατι το θέμα είναι ο αντικαπιταλιστικός πόλος και το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα, Δεν μου λέει γιατί έχουν περάσει κοντά 15 χρόνια, που οι εξελίξεις τους ήταν σαν 50 πιο αδιάφορα, και όλα αυτά είναι στο μηδέν, πότε τέλος πάντων αποτιμώνται τα πολιτικά σχέδια, ξεκινάει κανείς από παιδί και αφήνει τον μάταιο τούτο κόσμο και λέει τα ίδια ακριβώς ? Και όταν έχει γίνει και η διάψευση του ρεφορμισμού, πότε τέλος πάντων κερδίζουν οι επαναστάτες ? Στην δεύτερη διάψευση του ρεφορμισμού, μοιάζει να απαντάει, άρα και ο βασικός αντίπαλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές το ΜΕΡΑ 25-Συμμαχία για την Ρήξη.

    Άλλος λέει ψηφίστε κάτι από αυτά τα 3. Ευχαριστούμε πολύ, αν δεν μας το λεγατε δεν το ξέραμε πως κατεβαίνουν στις εκλογές.

    Άλλος λέει, ας μην κρυβόμαστε, ολοι έχουμε τέτοιους σε κάποιον συντροφικό, φιλικό, πολιτικό ή συνδικαλιστικό κύκλο, θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει ο Μητσοτάκης. Δεν μου λέει αν θα το κάνει και το 2027 γιατί και τότε καταστροφή θα μοιάζει η 3η τετραετία του Μητσοτάκη, αν υπάρξει δεύτερη.

    Εγώ γενικώς βαριέμαι, δεν θα απέχω αλλά δεν βλέπω και κάτι να θέλω να το στηριξω, δηλ να το ψηφίσω δημόσια, καλή ψήφο σε όλες και όλους και, κυρίως, καλούς αγώνες

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Πως να ψηφίσεις ΚΚΕ, αφού δεν έβαλε πλάτη σε όλ’ αυτά, που του αποδίδεις, …κι ευτυχώς, που δεν έβαλε! Το ΚΚΕ χρεοκοπεί τα αναχώματα. Αρχίζοντας από τα μικρά, τα εύκολα. Κι από Δευτέρα και τα “μεγάλα”. Που θα τα μικρύνει…. Για να στείλει κάθε κατεργάρη στον μπάγκο του.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Άσε ρε μάστορα.. 100 χρόνια χρεοκοπεί τα αναχώματα, αλλά το ΚΚΕ ήταν που έκανε κυβέρνηση με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ. Μην τρως κουτόχορτο.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Εχεις αναρωτηθεί πόσα αναχώματα έχει στείλει αδιάβαστα αυτά τα 100 χρόνια; Ενα από αυτά ήταν και το ΠΑΣΟΚ, “που έκανε κυβέρνηση”! Και μάλλον ακριβώς επειδή “έκανε κυβέρνηση”! Από Δευτέρα θα στείλει ακόμη μερικά, τώρα μη μπαίνοντας σε Κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν συνταγές στην ταξική πάλη.

      2. Νίκος

        Από Δευτέρα το πολύ πολύ κάνα.. πύρινο podcast της ΚΝΕ στο YouTube και κάνα αρθράκι στον Ρ και καλό καλοκαίρι. Ραντεβού το Σεπτέμβρη, όχι στους δρόμους αλλά στο Φεστιβάλ..

        Reply
  3. Ανώνυμος

    Ανώνυμος 20/05/2023 at 21:20
    Για να μην ξεχνιόμαστε μετά την συγκυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θέριεψε και δεν πήγε στον αδιάβαστο . Στον αδιάβαστο πήγαμε εμείς.
    Τώρα από δευτέρα άστο καλύτερα. Εκτός αν εννοείς τη δευτέρα παρουσία.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Θα μεσουρανούσε το ΠΑΣΟΚ και δε θα είχε αλλάξει ΑΦΜ, αν δεν ήταν το ΚΚΕ να το ξεβρακώνει.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ξεβρακωμα του ΠΑΣΟΚ μέσω κυβέρνησης μαζί του, μονο ένας κκες ή συριζαίος θα μπορούσε να το πει! Εύγε γενναίοι μου!

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Το ΚΚΕ ανακτά τη λαϊκή του βάση χωρίς πλέον “λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις” και συναφείς θολούρες, και με πολύ πιο ώριμες προγραμματικές επεξεργασίες! Η ανασυγκρότηση του λαϊκού και εργατικού κινήματος προχωράει με σταθερά πλέον βήματα.

        2. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          21/05/2023 at 22:49, Πότε το ΚΚΕ είχε “λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις” από το 2007 που έλαβε 8% αν θυμάμαι καλα; Και που βλέπεις ότι το ΚΚΕ προχωρα την… κοινωνική του συμμαχία; Στις γειτονιές; στους εργασιακους χώρους όπου η κατάσταση στα σωματεία πέραν της οποίας εκλογικής αύξησης του παμε/κκε είναι κάκιστη; πας καλα; για βγες από το συννεφάκι σου!

  4. Ανώνυμος

    Σύριζα 20%, την ώρα, που όλα τα ΜΜΑ (Μέσα μαζικής αποβλάκωσης) τον δίνανε 25 με 30! Αλλο ένα ανάχωμα στέλνει στον αδιάβαστο το ΚΚΕ!
    Καμιά απορία;

    Reply
    1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Προφανώς τον βρισκανε πιο κατω αλλά ή δεν το πιστευαν ή φοβοντουσαν να το πουν

      Reply
      1. Ανώνυμος

        ….ή, δεν ήταν το επιδιωκόμενο!
        Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα, και ιδίως αυτό το εκκωφαντικό “20%”, δηλαδή -~600 χιλ. ψήφοι, δεν ανήκει στους σχεδιασμούς του social engineering της άρχουσας τάξης (Πρεσβείας κλπ.). Και συνιστά μάλλον ένα νέο πρόβλημα προς επίλυση, το ότι έχουμε, αντί ενός ισχυρού, δύο κουλά “πασόκ”, και τεχνικά (3%) εξουδετερωμένα και τα κάμποσα υποπασοκίδια, που στήναμε με την “γεννήτρια αριστερής αμφισβήτησης”. Μην ξεχνάμε ότι, από την άλλη μεριά, και τον Ανδρουλάκη τον “ζουπάγαν” τις τελευταίες μέρες, αφού το προηγούμενο διάστημα κάνανε ό,τι μπορούσαν να τον αναστήσουν, προφανώς για να μην είναι το ΚΚΕ τρίτο κόμμα. Και στον ακροδεξιό χώρο υπάρχουν σημάδια “αταξίας” και μειωμένου ελέγχου. Υπάρχει μια ορισμένη αμηχανία/σπασμωδικότητα στους σχεδιασμούς κι αυτό δεν το λέω κακό για το επαναστατικό εργατικό κίνημα.
        Το ίδιο το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μου, μόνο στο ΚΚΕ προσφέρεται για πανηγυρισμούς, άσχετα αν το ίδιο δείχνεται (και ορθά) συγκρατημένο. Η νουδού, παρά τα πανηγύρια για “ιστορικές νίκες” δεν πήρε παρά ένα σχετικά ασήμαντο +150 χιλ. σε ψήφους και συνεπώς ασήμαντη ποσοστιαία αύξηση (σε απόλυτο αριθμό ψήφων). Δηλαδή λίγο περισσότερη απόλυτη αριθμητική αύξηση από το ΚΚΕ (+126 χιλ.), που είχε όμως πολύ μεγάλη ποσοστιαία σχεδόν +42% σε ψήφους καθώς ανέβηκε από τις 300 χιλ. στις ~426. Και χρειάζεται προσοχή με τα διάφορα “εθνίκια”, που να μην βιάζονται πολλοί να κατατάξουν στην “Δεξιά” ακολουθώντας παρωχημένα και ξοφλημένα αταξικά σχήματα. Εκφράζουν βαθύτατες ταξικές διαφοροποιήσεις λόγω της επέλασης του κοσμοπολίτικου νεοφιλελευθερισμού, που φιμώνονται απλά από έναν πολύ (και βαθύτατα) καθυστερημένο υποκειμενικό παράγοντα. Πρόκειται για κατερχόμενα αστικά/μικροαστικά στρώματα, που πρέπει πολύ προσεκτικά και επίμονα να διεμβολίσει το εργατικό κίνημα με επίμονη ιδεολογική δουλειά και όχι την καιροσκοπική πρόσκληση “ελάτε όπως είστε”, που εξέφρασε ο παπατζής προεκλογικά. Πολύ ενθαρρυντικό, που το αμιγώς φασιστικό “ΕΑΝ” δεν κατάφερε να κληρονομήσει την ΧΑ.
        Το ΚΚΕ, αν προσέξατε, ανακτά τη θέση του σε εργατικές συνοικίες (Ασπρόπυργος – πολύ χαρακτηριστικό, και δυτική Αθήνα), κάνοντας στην μπάντα και το πασοκοκινάλ από την τρίτη θέση στην Αττική. Εν ολίγοις, η αποκατάσταση των ταξικών του χαρακτηριστικών βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ολα δείχνουν ότι το μπουκάλι ξεβούλωσε.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Φίλε ΚΚΕ, όσο κ να προσπαθείς να πείσεις ότι το ΚΚΕ νίκησε, δεν το καταφέρνεις. Το ΚΚΕ έλαβε 1,9% περισσότερο από το 2019,,ενω είχε την μεγαλύτερη προβολή εβερ στα ΜΜΕ, και ενώ ο σύριζα έχασε 20 μονάδες. Και με πρόσφατο το λαϊκό κίνημα των Τεμπών, στο οποίο ηγεμονευσε, φάνηκε ότι ηγεμονευσε κ φάνηκε ότι συνέβαλλε και στο να κλείσει αυτό το λαϊκό ξέσπασμα, για να πάμε ομαλά σε εκλογές.

          Μην προσπαθείς α τονώσει το ηθικό σου ε ψέμματα. Κ μην μας φλομωνεις άλλο…

        2. Ανώνυμος

          Πολύ θάθελες, 22/05/2023 at 20:25, το “λαϊκό ξέσπασμα” νά νεκρανάσταινε πάλι ένα “πασόκ” αλα 2009, αλλά τα χρόνια περνάνε και το εργατικό κίνημα γίνεται σοφώτερο. Τα ξεσπάσματα της λαϊκής οργής, θάρθουν κι άλλα, πιάνουν τόπο στην ταξική πάλη όταν παντρεύονται με τη “δουλειά μυρμηγκιού”, που τελικά είναι αυτή, που αλλάζει τους συσχετισμούς. Περαστικά στις εμμονικές αρρώστειες των μικροαστικών φαντασιώσεων.
          Και χώνοντας το κεφαλάκι στην άμμο, έχεις απόλυτη ησυχία και δε σε φλομώνει και κανείς.

        3. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          22/05/2023 at 21:12, κκε φίλε μου, σύμφωνα με την θέση του ΚΚΕ που μας λέει – και μας πρηζει- ότι το λαϊκό κίνημα των πλατειων έφερε τον σύριζα κ την ακροδεξιά, έτσι και το λαϊκό κίνημα των Τεμπών, με πρωταγωνιστή το ΚΚΕ, έφερε τη ΝΔ και νεκραναστησε το ΠΑΣΟΚ! Δεν τα έφερα εγώ αυτά τα κόμματα που δεν τα νοσταλγώ κιόλας, για σένα δεν ξέρω!

        4. Ανώνυμος

          Δεν υπήρξε μόνο το λαϊκό ξέσπασμα (και όχι ακριβώς αυτοτελές κίνημα – ξεκολλάτε με τις εμμονές) των Τεμπών, που κι αυτό καθοδηγήθηκε καλύτερα από το ΚΚΕ, παρά από τις “λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις
          +Συν” του 2008.
          Υπήρξαν μια σειρά πολλών και μικροτέρων εξάρσεων αυτή την τετραετία, που συνέθεσαν αυτό, που λέμε “λαϊκό κίνημα”, όσο λίγο και ανεπαρκές κι αν ήταν. Κι αυτό οδήγησε στην άνοδο του ΚΚΕ ενώ μάλλον αποδιοργάνωσε το “όλον πασόκ”, χωρίς προσώρας να φαίνεται να το έχει αποψιλώσει σημαντικά αριθμητικά. Οι λδδ+σύριζα+πασοκ συμποσούνται σε ~2.320.307 ψήφους. Ο ίδιος χώρος το 2015(Σεπτ) ήταν 2.486.636, και το 2019 περίπου στα ίδια +λίγο παραπάνω, 2.565.948. Συνολικά, από το 2015 μείωση -166329. Από αυτά μάλλον προέρχεται το μεγάλο μέρος από το αντίστοιχο +~125000 του ΚΚΕ, Τα υπόλοιπα φαίνεται να πήγαν στα 23.661 παραπάνω λευκά και άκυρα και στην αποχή. Αυτά σε αδρές γραμμές, γιατί έχουμε και τη νεολαία, συν τις “εκροές” του εκλογικού σώματος, που χρειάζονται επίσης στάθμιση αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία.
          Ο υποκειμενικά ευρύτερος συντηρητικός χώρος (νουδού και “εθνίκια” συν φασίστες) ανέβηκε κατά +365.876 το 2019 και συνολικά κατά 519.149 από το 2015 μέχρι σήμερα. Αρα, συνεχίζεται η συντηρητική επέλαση, στο υποκειμενικό πεδίο. Γιατί ταξικά γίνονται εκεί μέσα μεγάλες διαφοροποιήσεις λόγω της νεοφιλελέ επέλασης, και αυτές αποδιοργανώνουν τον χώρο αυτό – όρα και πολυδιάσπαση, που προσωρινά δεν αγγίζει τη νουδού. Αλλά αυτό το πρόβλημα μόνο το ΚΚΕ, όπως φαίνεται, έχει τα ιδεολογικά εφόδια να το λύσει. Ο υπόλοιπος “προοδευτικός/αριστερός” χώρος έχει κολλήσει στις μεσοπολεμικές αναλύσεις.

        5. Ανώνυμος

          Αυτό που Δεν θέλουν με τίποτα εκεί στο ΚΚΕ να μας πουν, εινσι γιατί εδώ και 15 χρόνια δεν μπόρεσαν να οργανώσουν τον λαό για να αντιμετωπίσει την άγρια καπιταλιστική επίθεση που ζούμε. Και έγιναν τεράστια λαϊκά κ εργατικά κινήματα. Γιατί λοιπόν το κκε δεν το έκανε αυτό 15 χρόνια τώρα, και γιατί άραγε, να το κάνει τώρα!

          Πόσο μάλλον που το ΚΚΕ είχε λίγο πριν το 2009, βουλευτικά ποσοστά του 8%, και φυσικά, 12% στις λαϊκές περιοχές!

          Προφανώς και κάνεις άλλος δεν μπόρεσε να οργανώσει τον λαό. Γιατί λοιπόν να τον οργανώσει τώρα το ΚΚΕ αφού δεν το έκανε αυτό επί 15 χρόνια;

        6. Ανώνυμος

          Γιατί πρέπει πρώτα από όλα να ωριμάσουν οι λαϊκές συνειδήσεις, ο υποκειμενικός παράγοντας, που τον έχει κάνει κιμά η αστική και η μικροαστική αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Να κουρελιαστεί το προσωπείο των παπατζήδων και των ποικίλων παπα-γκαπόν. Αργεί, αλλά σιγά-σιγά γίνεται, όπως βλέπουμε. Κι αν παροξυνθούν οι αντιφάσεις του Καπιταλισμού και πυκνώσει ο χρόνος, θα πάει και πολύ πιο γρήγορα. Το παν είναι να είναι ετοιμοπόλεμη και οργανωμένη η εργατική τάξη.

    2. Ανώνυμος

      Το ΚΚΕ έστειλε αδιάβαστο τον ΣΥΡΙΖΑ, ή η ίδια η καπιταλιστική αντιπολίτευση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ χρόοοονια τώρα; Ανθρωπε μου ίσιωσε και μην γίνεσαι εμμονικός! Ισα- ίσα και το ΚΚΕ συνέβαλλε τα μέγιστα, στο να κλείσει πχ το λαϊκό ξέσπασμα με αφορμή τα Τέμπη.

      Reply
  5. Ανώνυμος

    δηλαδή Ανώνυμος 21/05/2023 at 22:49 για να καταλάβω δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν
    ή η Ξηροτύρη * είναι ταξικό στοιχείο, κομουνίστρια ή την έχετε αμελητέα.

    * όπου στη θέση Ξηροτυρη μπορεί να μπει και η ΑΡΙΣ και ο Ρούσης και όλοι που προεκλογικά τους βγάζατε στην βιτρίνα.
    Πως το είπε ο Βαρουφάκης στην ΑΡΑΣ δεν σας είχαμε ανάγκη για να μπούμε στη βουλή, μπαίναμε και χωρίς εσάς και τη ΛΑΕ και μην παρεξηγηθείτε. Αλλά αυτός το είπε προεκλογικά τουλάχιστον.

    Reply
  6. Ανώνυμος

    8,15% είχε πάρει το ΚΚΕ στις βουλευτικές του 2007. Και 12,5% τότε, στην Β Αθήνας. Και μάλλον, δεν οργάνωσε αν θυμάμαι καλά, καμία αποτελεσματική λαϊκή και εργατική πάλη. Γιατί να το κάνει σήμερα;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Εσύ θέλεις η μήπως δε θέλεις να οργανώσει (ουρανόθεν;) “καμιά αποτελεσματική λ/ε πάλη”; Δεν πατάει κανένα κουμπί το ΚΚΕ για να οργανώνει πάλες, ούτε περνάει με το ζόρι τη γρηούλα στο απέναντι πεζοδρόμιο. Αγωνίζεται σκληρά για να πείσει τον Λαό να πιστέψει στη δική του δύναμη. Αλλά “μόνο ο Λαός μπορεί να σώσει τον Λαό”. Οσο υπάρχει και δυναμώνει το ΚΚΕ θεριεύει και ο Λαός. Η Ιστορία έχει δείξει ότι αυτά πάνε μαζί. Το έδειξε και η τετραετία, που πέρασε.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Μάλλον αναφέρεσαι σε κάποια άλλη εποχή κ χώρα. Γιατί στην Ελλάδα συνέβη να έχει κάνει το ΚΚΕ στις εκλογές του 2007 το ποσοστό του 8,15% πανελλαδικά κσι 12,5% στην β’ Αθήνας κσι δεν οργάνωσε κανέναν μεγαλειώδη λαϊκό αγώνα και κίνημα έκτοτε.

        Και μάλιστα, απειχε καταγγελοντας και βρίζοντας τα μεγαλειώδη νεολαιΐστικα και λαϊκά εξεγερτικα γεγονότα κσι κινήματα όπως τον Δεκέμβρη του 08, το λαϊκό κίνημα των πλατειων κλπ.

        Πόθεν προκύπτει λοιπόν ότι οσο δυναμώνει το ΚΚΕ, δυναμώνει και…. Θεριεύει ο λαός;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Στην Ελλάδα του ΚΚΕ ανακόπηκαν οι εθνικορεφορμιστικές “πλατείες” και οι “πορτοκαλλί” εξεγέρσεις των αγκανάκτικος, και αντ’ αυτών έγιναν και γνήσιοι λαϊκοί αγώνες, που όσο πάει θα δυναμώνουν. Δεν το λες και λίγο. Εκατό+ χρόνια κομμουνιστικής πάλης, που έφτασε και στις ανώτατες μορφές της, έχουν αφήσει τις παρακαταθήκες τους.

        2. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          24/05/2023 at 02:40, άρα, α. Το ΚΚΕ δεν συνέβαλλε σε Κανένα μεγάλο εργατολαικο ξεσηκωμό, είτε είχε 10% ποσοστό είτε 5%, και β. Εξακολουθεί να βρίζει όλα τα μεγάλα λαϊκά κινήματα ως πορτοκαλί κ εθνικορεφιρμιστικα.

          Οκ καταλάβαμε, κανένας άλλος ψήφος στο κκε

        3. Ανώνυμος

          24/05/2023 at 11:50, μικρό το κακό για το λαϊκό κίνημα..
          “Τι είν’ ο κάβουρας, τι το ζουμί του”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.