Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία 30 χρόνια, η Κούβα κατέθεσε και φέτος στον ΟΗΕ ψήφισμα καταδίκης του απάνθρωπου εμπάργκο που έχουν επιβάλει στη χώρα οι ΗΠΑ.
Την περασμένη Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 185 κράτη μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν μαζικά υπέρ «της ανάγκης άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα».
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιτάχθηκαν, ενώ Βραζιλία και Ουκρανία απείχαν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι από το 2019, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «έχει κλιμακώσει την πολιορκία γύρω από τη χώρα μας, μεταφέροντάς την σε μια ακόμη πιο σκληρή και απάνθρωπη διάσταση, με σκοπό να προκαλέσει σκόπιμα τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στις κουβανικές οικογένειες.»
Σημειώνεται ότι οι συνέπειες από αυτόν τον εγκληματικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό της Κούβας όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ βαριές για την οικονομία και το λαό της χώρας.
Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια των 14 πρώτων μηνών της διακυβέρνησης Μπάιντεν, που διατήρησε τις 240 επιπρόσθετες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, το κόστος των ζημιών που έχουν προκληθεί στην Κούβα είναι 6,3 δισ. δολάρια, δηλαδή 454 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο τον μήνα.
Οι ζημιές στα πάνω από 60 χρόνια αποκλεισμού φτάνουν τα 154,2 δισ. δολάρια.
Στην Ελλάδα τα περισσότερα ΜΜΕ έθαψαν την είδηση, ωστόσο συνεχίζεται η καμπάνια υλικής αλληλεγγύης για προμήθεια ιατρικοφαρμακευτικού υλικού ενώ την Πέμπτη 3/11/2022 ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» πραγματοποίησε παρέμβαση ενημέρωσης ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, έξω από το σταθμό του Μετρό “Μέγαρο Μουσικής”.