.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Και όμως! Δήλωση είχε κάνει και ο Μαρξ…


Μια άγνωστη όσο και απροσδόκητη αποκήρυξη του μαρξισμού

Γράφει ο αριστερίξ

Δυσάρεστη η αποκάλυψη που έρχεται στο φως της δημοσιότητας με τον πιο αναμφισβήτητο τρόπο. Δήλωση είχε κάνει ακόμη και ο Καρλ Μαρξ, όπως προκύπτει από τον ίδιο τον φάκελό του στην Ασφάλεια.

Το σημαντικό ντοκουμέντο δημοσιεύεται στο ειδικό τεύχος της Εφημερίδας των Συντακτών «Φάκελοι και δηλώσεις αγωνιστών, ποιητών, λογοτεχνών και καπετάνιων» από τον Γιώργο Πετρόπουλο.

Στο πλαίσιο της ερευνητικής δημοσιογραφίας που διακονεί, ο ειδικευμένος στο είδος ρεπόρτερ, εκμεταλλευόμενος μια ευνοϊκή συγκυρία, μπήκε στα άδυτα της Ασφάλειας και αποκαλύπτει.

Όλα ξεκίνησαν κατά την πρόσφατη μετακόμιση του Αστυνομικού Τμήματος Τάξης της Λούτσας, όταν στα υπόγεια ανακαλύφθηκε ένα κλειδωμένο μπαούλο από την εποχή της δικτατορίας. Εκεί φυλάσσονταν ντοκουμέντα με τα οποία τροφοδοτούσε η Ιντερπόλ την χουντική Ασφάλεια. Μεταξύ αυτών, και ανάτυπο του φακέλου του Καρλ Μαρξ.

Ανάμεσα στα άλλα, το ντοκουμέντο που δίνει πλέον νέα τροπή στην προσέγγιση της μαρξιστικής θεωρίας, γράφει σε μετάφραση της χουντικής ιδιολέκτου:

ΜΑΡΞ, Κάρολος/ του Χάινριχ Μαρξ και της Ενριέττας Πρέσμπουργκ. /Πρώσος μαρξιστής, φιλόσοφος και συγγραφέας. […] Νεαρός ησπάσθη τον μαρξισμόν, εις ον φέρεται προσηλυτισθείς υπό Φρειδερίκου Ένγκελς. […] Αφιχθείς εις Βρυξέλλας κατά το έτος 1845, συνελήφθη υπό των αρχών. […] Υπέγραψεν δήλωσιν αποκηρύξεως του μαρξισμού, δεσμευόμενος πως θα απέχει του λοιπού από της συγγραφής παντός είδους πολιτικού εντύπου πλην ούτος, υπό την επιρροήν του μέντορός του Φρειδερίκου Ένγκελς, υποτροπίασεν συγγράψας ομού μετ’ αυτού κομμουνιστικά μανιφέστα.»

Κλείνοντας φανερά απογοητευμένος ο συντάκτης την παρουσίαση τού θλιβερού για τους μαρξιστές ντοκουμέντου, παραπέμπει στη γνωστή 12η θέση για τον Λουδοβίκο Φόιερμπαχ: «Το είναι καθορίζει τη συνείδηση».

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 98.57% ( 7
Συμμετοχές )



2 σχόλια στο “Και όμως! Δήλωση είχε κάνει και ο Μαρξ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.