.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Νίκη στους εργάτες της COSCO! Κάτω τα χέρια από την απεργία!


Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση

Έχουν περάσει ήδη 4 μήνες απ’ όταν η COSCO υποσχέθηκε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο λιμάνι, ως αποτέλεσμα των αγώνων των εργαζομένων, και αφού είχε αφήσει τη ζωή του ο συνάδελφος Δημήτρης Δαγκλής σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Παρ’ όλα αυτά, η COSCO παραμένει στα ψέματα, στις αναβολές και στην αντεργατική στάση της.

Η 24ωρη προειδοποιητική απεργία τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να κατοχυρωθούν και να εφαρμοστούν στην πράξη όσες υποσχέσεις απέσπασαν με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις τους και που αφορούν στην προστασία της υγείας και της ζωής τους στους χώρους δουλειάς, είναι η φυσική συνέχεια της πίεσης για να δικαιωθούν επιτέλους. Οι εργαζόμενοι ζητούν:

•ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

• ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΒΑΡΕΑ-ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΝΣΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ.

• ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΑΝ.

• ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Η εργοδοσία της COSCO, από την πλευρά της, απάντησε άμεσα με παρέμβαση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αστική δικαιοσύνη με προσφυγή στο Πρωτοδικείο Πειραιά, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί η απεργία παράνομη. Ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και ειδικότερα την «παρουσία «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας», δηλαδή πρακτικά να μην απεργήσει το 1/3 και πλέον των εργατών! Πρακτικά, δηλαδή, να μην ξαναγίνει ποτέ απεργία στο λιμάνι γιατί αποτελεί τομέα ζωτικής σημασίας για το κεφάλαιο. Και πώς να μην είναι; Το πρώτο 9μηνο του 2021 τα αφεντικά είχαν κέρδη αυξημένα κατά 1.651% (!!!), όταν υπάρχουν νοικοκυριά εργαζομένων που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα με τα ποσά που είναι αναγκαία για θέρμανση.

Τους υπεύθυνους τους γνωρίζουμε… Είναι όλες οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που μόνες, εναλλάξ ή σε συνεργασία έβαλαν πλάτη στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και στην παραχώρησή του στην COSCO σε συνθήκες απόλυτης κυριαρχίας και ασυδοσίας της.

Η Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην COSCO απαιτώντας:

• Την άμεση υλοποίηση όλων των αιτημάτων τους.

• Την κρατικοποίηση του λιμανιού, με εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση.

• Κατάργηση του αντεργατικού και απεργιοκτόνου 4808/2021 «νόμου Χατζηδάκη».

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.