.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής: «Κλειδί» η καταδίκη Μιχαλολιάκου


Το Πριν στο πλαίσιο του αφιερώματος για την δίκη της ΧΑ (δείτε εδώ) ζήτησε από τρεις εκ των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τον Θανάση Καμπαγιάννη, τον Κώστα Παπαδάκη και την Ελευθερία Τομπατζόγλου να ορίσουν την «κόκκινη γραμμή» στην επικείμενη απόφαση. Τους ζητήθηκε ακόμα να συνοψίσουν τα όσα μάθαμε από τη διαδικασία για τη σχέση της με κράτος και κεφάλαιο, καθώς και την εκτίμησή τους για την πιο σημαντική στιγμή της διαδικασίας.

Θανάσης Καμπαγιάννης: «Κλειδί» ο Μιχαλολιάκος

Το καθοριστικό σημείο στην απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα είναι η ετυμηγορία για τον Μιχαλολιάκο για το αδίκημα που αντιμετωπίζει, το οποίο είναι η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Αν καταδικαστεί, σημαίνει ότι το δικαστήριο αναγνωρίζει αφενός ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση, αφετέρου ότι αυτή φτάνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, δηλαδή στον αρχηγό της. Άρα, το όριο για το κίνημα δεν είναι ούτε η καταδίκη των επιμέρους φυσικών αυτουργών, ούτε το τι θα γίνει με περιφερειακά στελέχη της Χρυσής Αυγής, ακόμα και βουλευτές.

Πάντως, από τη δίκη προέκυψε η ανοχή των διωκτικών αρχών. Είναι κάτι το οποίο γνωρίζαμε, αλλά αποδείχτηκε και μέσα από την εκδίκαση των τριών υποθέσεων και των άλλων εγκληματικών ενεργειών που εξετάστηκαν. Βλέπουμε μια ανοχή της αστυνομίας στη δράση της Χρυσής Αυγής, όμως, η ίδια η ποινική δίωξη έχει φροντίσει να «ξεπλύνει» τις ευθύνες των αστυνομικών: Δεν διώχθηκαν ποτέ ακόμα και στελέχη που διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο, για παράδειγμα στα δύο σημαντικότερα Αστυνομικά Τμήματα, του Αγίου Παντελεήμονα και της Νίκαιας. Αφήστε που για να γίνουν οι διώξεις χρειάστηκαν πολύ μεγάλες αναδιαρθρώσεις στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ.

Όσον αφορά το κεφάλαιο και τις σχέσεις της οργάνωσης μαζί του, θα έπρεπε να είναι άλλου τύπου η ποινική δίωξη για να αναδείξει αυτού του τύπου τις διασυνδέσεις. Προέκυψαν, ωστόσο, στοιχεία στο ζήτημα της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, όπου το κίνητρο δεν ήταν μόνο ιδεολογικό αλλά είχε να κάνει και με μία εξυπηρέτηση που προσέφερε η Χρυσή Αυγή στους εργοδότες και του εργολάβους της Ζώνης. Εκεί έδρασε ως λαγός των αφεντικών.

Το κορυφαίο στοιχείο της δίκης και συνάμα κάτι το εντελώς διαφορετικό, ήταν η προσέλευση των μαρτύρων που καλούνται από το κατηγορητήριο, είτε ως θύματα της Χρυσής Αυγής είτε ως μάρτυρες. Όλες οι καταθέσεις, που απαριθμούν πολλές εγκληματικές πράξεις, είναι τώρα καταγεγραμμένες σε ένα ενιαίο κείμενο που συνιστά τα πρακτικά ενός ποινικού δικαστηρίου.

Κώστας Παπαδάκης: Χέρι-χέρι με το κίνημα

Η «κόκκινη γραμμή» είναι να καταδικαστούν κάποιοι από τους κατηγορούμενους ως ένοχοι για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αν δηλαδή η δικαστική απόφαση θα αναγνωρίσει ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το ζήτημα των ελαφρυντικών, των ποινών και της αναστολής, αν δηλαδή θα πάνε φυλακή κάποιοι ή όχι. Αλλιώς, οδηγούμαστε στην πρόταση της εισαγγελέως που, αν γίνει δεκτή, αθωώνονται οι 60 από τους 68 κατηγορούμενους.

Όσον αφορά τη σχέση της ΧΑ με το βαθύ κράτος, αποδείχθηκε ότι το 2012-13 τα καθημερινά χτυπήματα αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που και αυτή ακόμα έγινε με την παρουσία 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι ουσιαστικά διευκόλυναν τους δράστες και συνέλαβαν τους φίλους του θύματος. Υπάρχει αξιοσημείωτη ανοχή του πολιτικού συστήματος, δημοσιογράφων και πολιτικών που με δηλώσεις τους νομιμοποιούσαν την τραμπούκικη δράση της.

Το κατηγορητήριο κατά της ΧΑ δεν διερεύνησε πολλά πράγματα σχετικά με τη χρηματοδότησή της, ωστόσο το σωματείο της Ζώνης ήδη από το 2012 μιλούσε για σύσκεψη κατασκευαστών και εφοπλιστών, στην οποίαν αποφασίστηκε η ενίσχυσή της για να στήσει σωματείο. Τα συμφέρονται ήταν τεράστια, καθώς, παρά τη μνημονιακή κρίση και την κατάργηση των ΣΣΕ, στη Ζώνη παρέμενε το ελάχιστο μεροκάματο του βοηθού 50 ευρώ και η ΧΑ ήθελε να το πάει στα 20.

Στην ίδια τη διαδικασία της δίκης, ήταν συγκλονιστική η κατάθεση του Αμπουζίντ Εμπάρακ, του Αιγύπτιου ψαρά που του άνοιξαν το κεφάλι και η κατηγορηματικότητα της αναγνώρισης των δραστών. Ήταν συγκλονιστικές και κάποιες μαρτυρίες για την υπόθεση του Παύλου Φύσσα, όπως και πάρα πολύ εντυπωσιακή η τραμπούκικη συμπεριφορά κάποιων συνηγόρων υπεράσπισης.

Όσον αφορά την Πολιτική Αγωγή, το πιο σημαντικό ίσως ήταν το ότι δεν περιοριστήκαμε στους τέσσερις τοίχους του δικαστηρίου, αλλά συμμετείχαμε διαρκώς σε εκδηλώσεις, σε αλληλοτροφοδότηση με τον κόσμο του αντιφασιστικού κινήματος, η συμπαράσταση του οποίου αποτελεί τη μεγαλύτερη ηθική μας ανταμοιβή.

Ελευθερία Τομπατζόγλου: Κανένα ελαφρυντικό για τη Χρυσή Αυγή

Τα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και τα αναγνωστέα που προσκόμισε η πολιτική αγωγή, μία που τα έγγραφα της υπεράσπισης δεν προσέφεραν τίποτα ουσιαστικό στην αποδεικτική διαδικασία, σε συνδυασμό με τους μάρτυρες, κατέδειξαν όχι μόνο το εγκληματικό πρόσωπο της Xρυσής Aυγής, αλλά και τον ναζιστικό χαρακτήρα της που πολλοί προσποιούνταν ότι δεν γνώριζαν. Πλέον, και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δίκης, δεν νοείται να υπάρξει κανείς που να ισχυριστεί ότι είναι αγνοί πατριώτες, δεν νοείται να ισχυριστεί κανείς ότι όποιος αναπαράγει την ατζέντα της Xρυσής Aυγής δεν είναι αντίστοιχα θιασώτης της ναζιστικής ιδεολογίας.

Το αντιφασιστικό κίνημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται σε καμία δικαστική απόφαση και σε καμία πράξη που να πηγάζει από κρατικό όργανο εν γένει. Παρ’ όλα αυτά, μία συνολική καταδίκη των κατηγορουμένων για τα επιμέρους αδικήματα, αλλά και για την εγκληματική οργάνωση, χωρίς φυσικά ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα και δίνει στο αντιφασιστικό κίνημα ένα επιχείρημα και απέναντι σε όσους θεσμικά προσπάθησαν να καλύψουν τη Χρυσή Αυγή. Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια απόφαση θα αποτελούσε και δικαίωση για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Προσωπικά, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια στιγμή από τη δίκη, καθώς όλα αυτά τα χρόνια οι συγκινήσεις αλλά και τα δυσάρεστα συναισθήματα λόγω της συμπεριφοράς των κατηγορουμένων και των υπερασπιστών τους εναλλάσσονταν. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι πώς σε κάθε δικάσιμο όλοι μας νιώθαμε ότι είμαστε από τη σωστή πλευρά, νιώθαμε περήφανοι για τους ανθρώπους που είχαμε γύρω μας και, αντίθετα με την άλλη πλευρά, δεν ντραπήκαμε ούτε στιγμή για τις ιδέες μας και το έργο μας.

Η επόμενη μέρα ελπίζω ότι θα είναι μία μοναδική ιστορική ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο από κάθε είδους φασίστα ή φασίζοντα, καθώς σε θεσμικό επίπεδο δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για ανοχή. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτό που θα ζήσουμε θα είναι τουλάχιστον δυστοπικό.

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 98.33% ( 6
Συμμετοχές )



5 σχόλια στο “Συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής: «Κλειδί» η καταδίκη Μιχαλολιάκου

  1. Ανώνυμος

    Eξαιρετικές τοποθετήσεις, ιδώς από τους δύο πρώτους, που αναδείχνουν την ουσία της υπόθεσης: τον ταξικό χαρακτήρα της σύγκρουσης που υποφώσκει σε αυτή τη δίκη. Η αστική τάξη έρριξε όλους τους μηχανισμούς της για να αθωώσει τα γκεσέμια της, η έστω να τα βοηθήσει να πέσουν στα μαλακά, αλλά ταυτόχρονα και κύρια για να βγει από την “περιπέτεια” η ίδια με τις λιγότερες δυνατές ζημιές, γιατί όχι και με ωφέλη!
    Γιατί ακόμη τίποτε δεν έχει κριθεί, και έχουμε και μια εισαγγελική πρόταση, που είναι σκέτος θρίαμβος γι αυτούς, αν περάσει.
    Και να προσθέσω, πως ακόμη και αν ανατραπεί από την απόφαση του δικαστηρίου, αν πράγματι καταδικαστεί σαν εγκληματική οργάνωση, έχει σημασία και το σκεπτικό της απόφασης.
    Γιατί προεξοφλώ πως θα τεκμηριωθεί με την θεωρία των “δύο άκρων” και του “είμαστε ενάντια σε κάθε φασισμό” κλπ., οπότε προσωρινά μόνο …”σημειώσατε Χ”!
    Μετά θα επακολουθήσει ένα πογκρόμ ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, ακριβώς με βάση αυτό το σκεπτικό. Μια αναβάθμιση του Αυταρχισμού, με πρόσχημα την “τάξη” και την …”δημοκρατική ομαλότητα”!
    Η αστική τάξη θα επιδιώξει να ρεφάρει μια τακτική ήττα, και να την γυρίσει σε ισχυροποίηση της θέσης της, δηλαδή να την μετατρέψει σε νίκη γι αυτήν.
    Να περιμένετε ένταση των κατατρεγμών, και να προετοιμάζεστε γι αυτό.
    Και πιο πολύ ιδεολογικά…

    Reply
  2. ΑΩ

    λίγο με νοηματικό άλμα μοιάζει το σκεπτικό του ανώνυμου που βγάζει την απόφαση κάτι σαν την απαρχή μιας συντριπτικής ήττας του κινήματος.
    Αρκεί βέβαια να σκεφτεί για λίγα λεπτά τι θα ξημέρωνε αν η ΧΑ αθωωνόταν όπως πρότεινε η εισαγγελέας, για να καταλάβει τη σημασία της απόφασης. Η οποία οφείλεται στο αντιφασιστικό κίνημα, την ξεχωριστή συμβολή της πολιτικής αγωγής και την αγωνιστική στάση της Μάγδας Φύσσα και της οικογένειάς της.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Αν το “κίνημα” είναι χαζοαστικοδημοκρατικό, τότε έχεις δίκαιο.
      Αν όμως πρόκειται για ταξική πάλη, καλύτερα να βρείς τι πραγματικά κέρδισε η εργατική τάξη. Αυτές οι λογικές του γαϊδάρου του Χότζα, “σας βάζω μια χρυσή αυγή, μετά σας την παίρνω πίσω και …νικήσατε!”, μπορεί να πιάνουν σε κάποιους χώρους, αλλά στο ταξικό κίνημα όχι.

      Reply
  3. Ανώνυμος

    Τι λέγαμε (07/10/2020 at 07:20);;;;!!!
    “Η αστική τάξη θα επιδιώξει να ρεφάρει μια τακτική ήττα, και να την γυρίσει σε ισχυροποίηση της θέσης της, δηλαδή να την μετατρέψει σε νίκη γι αυτήν.
    Να περιμένετε ένταση των κατατρεγμών, και να προετοιμάζεστε γι αυτό.”
    Ιδού, λοιπόν, “πριν αλέκτωρ λαλήσει”:
    Ηδη εκτός από το ήδη αναβαθμισμένο ξύλο των ΜΑΤ, πέφτει στο τραπέζι και η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου!
    Για όσους χαζοχαρούμενους βιάζονται να πανηγυρίσουν για νίκες…..
    …σφίγγουμε τα δόντια και συνεχίζουμε.

    Reply
    1. Κώστας

      Τα λόγια του ανώνυμου έρχονται από μακρυά και πάνε μακρυά.

      Έρχονται από τις δεκαετίες που κυρίαρχη άποψη στην Αριστερά ήταν το να μην λέμε για ΧΑ εκτός νόμου γιατί θα είναι η κερκόπορτα που από εκεί θα περάσουν οι 10 πληγές του Φαραώ.

      Έρχονται από την άρνηση, πλειοψηφική, ακόμα και μετά το 13 να κεντρικοποιείται αυτό το αίτημα, ή να γίνονται πορείες που να στοχοποιούν γραφεία της ΧΑ ή να μπαίνουν κινηματικά επίδικα ¨να κλείσουν τα γραφεια της ΧΑ”.

      Έρχεται από μια στάση ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ της αριστεράς για την δίκη της ΧΑ τόσα χρόνια, πέραν της Πολιτικής Αγωγής βασικά και σποραδικών ενασχολήσεων μαζί της ή ενασχόλησης από μέσα που δεν είναι στην κλασική αριστερά όπως την καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι και βασικά μιλάω για την ΕΦΣΥΝ που πρέπει να της αναγνωριστεί πως μέχρι στον σχηματισμό της δικογραφίας έχει συμμετάσχει. ΠΧ, το ΚΚΕ έχει καθημερινή εφημερίδα. Κεντρικοποιούσε την δίκη της ΧΑ ? Ήταν ρε παιδί μου ένα πράγμα πως ο τάδε δημοσιογράφος του Ρ πρωταγωνίστησε όλα αυτά τα χρόνια στις έρευνες, στην δίκη κλπ ? Έχω την εντύπωση πως όχι. Γιατί δεν θεωρείτο κεντρικό μέτωπο, κακά τα ψέματα. Και δεν θεωρούνταν κεντρικό μέτωπο από κακοχωνεμένες γραμμές, από καρικατούρες γραμμών, από επιλεκτικά copy paste από την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και της αριστεράς.

      Ο αγώνας αυτός όμως είναι αγώνας δεκαετιών, και η ανθρωποθάλασσα της Τετάρτης προκλήθηκε από έναν αγώνα δεκαετιών που η απροσχημάτιστη στήριξη του στην Αριστερά ήταν μειοψηφική.

      Το πρόβλημα σου λοιπόν ανώνυμε δεν είναι το αν είναι τακτική ή στρατηγική νίκη, που είναι έννοιες που πρέπει να τις ορίσεις. Εγώ λέω πως είναι τακτική, και δεν βλέπω, να σου πω την αλήθεια, και κανέναν να την λέει στρατηγική νίκη ή να λέει πως ο αγώνας δεν συνεχίζεται. Ο λόγος που η νίκη είναι τακτική και όχι στρατηγική είναι το ότι το κράτος σήμερα δεν είχε λόγο να θέλει τον ναζισμό σε μια θέση στο πολιτικό σύστημα. Επί δεκαετίες όμως είχε λόγο να θέλει τον ναζισμό σε μια ορισμένη θέση εκτός, και ενίοτε εντός επίσημης ακροδεξιάς και με σχέσεις με τα σώματα ασφαλείας και να κάνει και εκείνη την επιλογή, από το 2009, να τον έχει και στο πολιτικό σύστημα.Το πρόβλημα σου είναι πως η τακτική νίκη προήλθε από ένα μέτωπο πάλης ανοικτό επί δεκαετίες, και όχι από το 13. Και εκείνο το μέτωπο πάλης ήταν στρατηγικό μέτωπο πάλης, δεν ήταν τακτικό γιατί στοχοποιούσε βασικές όψεις της αστικής στρατηγικής, δηλ την θέση της ΧΑ εώς το 09 όπως την περιέγραψα και την θέση της ΧΑ μετά το 09, όπως την περιέγραψα.

      Δηλ η τακτική νίκη προήλθε από έναν στρατηγικό αγώνα δεκαετιών τον οποίο δεν τον είχε δει το σύνολο της Αριστεράς ως τέτοιον.

      Κώστας

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.