.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ και η στάση του ΚΚΕ τότε και σήμερα


Παναγιώτης Μαυροειδής

Στην πρόσφατη διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, το τελευταίο ψελλίζει ένα γενικόλογο ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή δεν καταλήγει το «δια ταύτα», δηλαδή στο ΈΞΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΕ ΤΩΡΑ. Αντίθετα,  ο στόχος της αποδέσμευσης τίθεται “ντροπαλά” και τακτοποιείται βολικά πίσω από το ΟΧΙ και  ένα εκλογικό και πολιτικό κάλεσμα παντός καιρού: ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΚΕ!

Από μια πρώτη άποψη, φαίνεται ότι το ΚΚΕ απλά δεν τα πηγαίνει καλά με τον πολιτικό χρόνο.

Έτσι, όταν το καλοκαίρι του 2015, σε εκείνο τον παροξυσμό της πολιτικής κρίσης και με ένα πολιτικό ρήγμα ανοικτό στη λαϊκή συνείδηση, το ΚΚΕ έπρεπε να πει ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ, το ΚΚΕ έλεγε άκυρο, λευκό, εκδρομή.

Σήμερα, που μετά και την εμπειρία του δημοψηφίσματος και την κατάδειξη σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα του αντιδραστικού χαρακτήρα της ΕΕ, πρέπει η κομμουνιστική αριστερά να λέει ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΤΩΡΑ, το ΚΚΕ θυμάται να πει απλά ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ.

Τα πράγματα είναι όμως σοβαρότερα και δεν πρόκειται μόνο για βραδυφλεγή πολιτικά αντανακλαστικά του ΚΚΕ.

Τότε ήταν μια στιγμή πολιτικής κρίσης για το αστικό σύστημα, τις σχέσεις των κομμάτων του με τις λαϊκές μάζες και τις τελευταίες στο δρόμο ή έστω με απαιτήσεις, ελπίδα και προσδοκίες. Ήταν μια ρωγμή του χρόνου και της ταξικής πάλης που δεν παρουσιάζεται κάθε μέρα… Και το ΚΚΕ τότε επέλεξε να πετάξει χαρταετό.

Σήμερα, χωρίς να έχει υπάρξει πλήρης πολιτική σταθεροποίηση πολλές ρωγμές έχουν κλείσει, το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ δούλεψε αποδοτικά για το αστικό και ευρω-ενωσιακό σύστημα ως προς το καταλάγιασμα των λαϊκών αντιδράσεων, η κρίση της ευρωζώνης χωρίς να έχει αρθεί έχει σχετική εξομάλυνση, ο κόσμος είναι  στην απογοήτευση,  το κίνημα βρίσκεται σε προσωρινή τουλάχιστον ήττα, οι ενεργές  αντι-ΕΕ διαθέσεις είναι σε κάμψη και όλο το  πολιτικό σκηνικό προς τα δεξιά.

Όπως δεν μπαίνει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές, πολύ περισσότερο οι πολιτικές στιγμές δεν είναι ποτέ ίδιες.

Το ΚΚΕ δικαιολογούσε το 2015 την παραπομπή του  ζητήματος  της αποδέσμευσης από την ΕΕ στις καλένδες της «λαϊκής εξουσίας», με μια φυγή στη «στρατηγική». Στη συλλογιστική του, περίπου η «λαϊκή εξουσία» φαινόταν και  φαίνεται ως μια «πρόταση πακέτο» που αν –πως;- υιοθετηθεί, μετά θα επιλυθεί το ζήτημα της εξόδου μαζί και άλλα.

Ας προσέξουμε πως στέκεται και σήμερα, αναδρομικά το ΚΚΕ στο δημοψήφισμα του 2015. Επιχειρεί να το καταστήσει κεντρικό στοιχείο της «δικαίωσής» του για εκείνη την περίοδο. Πως αντιλαμβάνεται  αυτή τη «δικαίωση»;

Στην ουσία περιορίζεται στο σχήμα «σας τα λέγαμε εμείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πουλήσει». Αυτός είναι όμως ο ρόλος της κομμουνιστικής πρωτοπορίας;

Η ουσία είναι ότι το ΚΚΕ, δε μίλησε, δεν προετοίμασε  και δεν έπραξε για τη ρήξη με την ευρωζώνη και την ΕΕ σε μια σημαντική πολιτική ρωγμή κοινωνικών και πολιτικών μετατοπίσεων και παρόξυνσης των αντιθέσεων και για αυτό έχει σοβαρή πολιτική ευθύνη.

Για αυτό ακριβώς και δεν μπόρεσε να αντισταθεί ούτε στην πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για καθήλωση και υποταγή των αντι-ΕΕ διαθέσεων που βγήκαν στην επιφάνεια με ορμητικό τρόπο τότε, αν και όχι χωρίς αυταπάτες.

Όχι μόνο δεν μπόρεσε να αντισταθεί, αλλά αντίθετα, μιλώντας σχηματικά  για τη «ματαιότητα της ρήξης και της εξόδου στο καπιταλιστικό πλαίσιο», αντί να  προσθέτει στην κατεύθυνση της ρήξης με το κεφάλαιο και του αντικαπιταλιστικού δρόμου, «αφαιρούσε», απομείωνε τις όποιες αντιφατικές ρηξιακές διαθέσεις με την κινδυνολογία «έξω από το ευρώ θα είναι χειρότερα», «δικαιώνοντας» έτσι τόσο τη ΝΔ και τους «Μένουμε Ευρώπη», όσο και τη στρατηγική υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα χωρίς απώλειες για το κυβερνητικό κόμμα.

Γιατί άραγε αυτά τα λάθη τότε; Μειωμένη πολιτική οξυδέρκεια ή μήπως «αριστερίστικη αφέλεια», όπως μάλλον του αρέσει να του καταλογίζουν;

Κάθε άλλο! Την ίδια στιγμή που στο ΚΚΕ  «ξίνιζε» να εμπλακεί με τις αντιφατικές αντι-ΕΕ ρηξιακές διαθέσεις του κόσμου και να προσπαθεί να τις μετασχηματίζει κόντρα στη στρατηγική υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ, έτρεξε να συναντηθεί τη βδομάδα του Δημοψηφίσματος με την Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ σε μια συνάντηση με σημασία. Κυρίως όμως έτρεξε να νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή του το Συμβούλιο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλα τα αστικά κόμματα στις 6 Ιούλη, την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος! Ήταν μια κρίσιμη συνάντηση, πολιτικά και συμβολικά, που σφράγιζε αφενός την ομόφωνη θανάτωση/ακύρωση του περήφανου ΟΧΙ στο δημοψήφισμα από μεριάς της αστικής εξουσίας και από την άλλη η επίδειξη συναίνεσης για Τρίτο Μνημόνιο με την ΕΕ αλλά και  τη στήριξη προς το ΣΥΡΙΖΑ να το περάσει! Το ΚΚΕ συμμετείχε κανονικά, αρκούμενο να δηλώσει τη «συνολική και γενικότερη» διαφωνία του στην υπογραφή των Πρακτικών της συνάντησης.

Δεν πρόκειται συνεπώς για μια ατυχή πολιτική στιγμή για το ΚΚΕ. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από την άρνησή του σήμερα να σταθεί αυτοκριτικά, αλλά και από τη συνολική ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, ειδικά μετά την μεταπολίτευση. Εύκολα θα δει κανείς ότι η επαναστατική ρητορική ευδοκιμεί στις ήρεμες περιόδους, αλλά στις στιγμές της πολιτικής κρίσης, στις στροφές της ταξικής πάλης, το ΚΚΕ επιδεικνύει «υπευθυνότητα».

Όταν το ΠΑΣΟΚ σάπιζε στο τέλος της δεκαετίας του ’80 και η αστική απόδραση από τη μεταπολίτευση και η είσοδος στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση είχε τις δυσκολίες της, τότε ακριβώς ήταν που το ΚΚΕ βρέθηκε αγκαλιά να συγκυβερνά και να ξεπλένει και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Όταν το Δεκέμβρη του 2008, μια άγουρη αλλά και δυναμική νεολαιίστικη, εξέγερση έδινε τα μηνύματα για την κρίση που έρχεται, το ΚΚΕ μίλαγε για «μπαχαλάκηδες» και μετά υποσχόταν ότι «στη λαϊκή επανάσταση δε θα σπάσει ούτε ένα τζάμι».

Όταν το 2008/2009 η καπιταλιστική κρίση χτυπούσε τις πόρτες της ΕΕ και της Ελλάδας, το ΚΚΕ, μιλούσε για μυθεύματα.

Στο μεσοδιάστημα όλων αυτών, στα κομματικά συνέδρια και στα εκλογικά συνθήματα των φυλλαδίων, αντίθετα, η επαναστατική ρητορική καλά κρατούσε…

*Μέλος ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος με την ΑΡιστερή ΠΑρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 47.50% ( 20
Συμμετοχές )



31 σχόλια στο “Το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ και η στάση του ΚΚΕ τότε και σήμερα

  1. Ανώνυμος

    Χαχαχαχαχαχαχα.. δεν παίζεστε με τίποτα

    Reply
  2. nezard

    Πολύ καλό το άρθρο του Μαυροειδή . Λίγα λόγια και σταράτα.

    Είναι πασιφανής αλήθεια ότι το ΚΚΕ, στις δύσκολες στιγμές, βάζει ΠΑΝΤΑ πλάτη υπέρ του αστικού κράτους.

    Reply
  3. nezard

    Έχει, ωστόσο, το άρθρο, μια σημαντικότατη έλλειψη. Η έλλειψη αυτή, μάλιστα, αφορά την πλέον ΕΠΙΚΑΙΡΗ συμπαράταξη του ΚΚΕ με το αστικό κράτος.

    Αναφέρομαι στην συμπαράταξη του ΚΚΕ με το ελληνικό αστικό κράτος στον όλως πρόσφατο συνταγματικό βιασμό που επιδίωξε και επέτυχε το ελληνικό αστικό κράτος σε βάρος του αστικού κράτους της Μακεδονίας.

    Αναφέρομαι, επίσης, στην συμπαράταξη του ΚΚΕ με το ελληνικό αστικό κράτος στην όλως πρόσφατη επίταση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού στη ΝΑ Μεσόγειο. Το ΚΚΕ δήλωσε επίσημα, ανερυθρίαστα, ότι η “γραμμή” του είναι πως σε ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο οι κομμουνιστές θα είναι στην πρώτη γραμμή, για την υπεράσπιση δήθεν των “συνόρων” (κλασικός φερετζές των σοσιαλσωβινιστών). Το ΚΚΕ έδωσε, δηλαδή, λευκή επιταγή στο ελληνικό αστικό κράτος να συνεχίσει τους τυχοδιωκτισμούς του απερίσπαστο. Το ΚΚΕ προσέφερε, δηλαδή, εκ των προτέρων, το κομμάτι των εργαζομένων και της νεολαίας που επηρεάζει ΣΦΑΓΙΟ υπέρ των επιδιώξεων του ελληνικού αστικού κράτους.

    Πρόκειται για μη αναμενόμενη έλλειψη αναφοράς στην πλέον πρόσφατη και στην πλέον επικίνδυνη συμπαράταξη του ΚΚΕ με το ελληνικό αστικό κράτος.

    Reply
  4. nezard

    Γενικότερα, πρέπει να γίνει υπενθύμιση του γεγονότος ότι ο πόλεμος αποτελεί τον μέγιστο παροξυσμό των ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών κρατών, ο οποίος (παροξυσμός) συνδέεται αναγκαία και με τον παροξυσμό της καταστολής σε βάρος των λαών, οι οποίοι πρέπει να οδηγηθούν στο πεδίο της σφαγής, για χατίρι των καπιταλιστών.

    Εφόσον το ΚΚΕ συμπαρατάσσεται ανοιχτά με τις τυχοδιωκτικές κινήσεις του ελληνικού αστικού κράτους , σχηματισμοί σαν το ΝΑΡ, οι οποίοι (σχηματισμοί) έχουν καθαρή εικόνα της πραγματικής ταξικής ουσίας και της πραγματικής σκοπιμότητας ύπαρξης του ΚΚΕ , οφείλουν ΕΓΚΑΙΡΑ να ετοιμάσουν τον εργαζόμενο λαό και την νεολαία ώστε να προστατευτούν από την πολεμική λαίλαπα, η ετοιμασία δε αυτή περιλαμβάνει την ΕΓΚΑΙΡΗ αποκάλυψη του φοβερά επικίνδυνου ρόλου των σοσιαλσωβινιστών.

    Ο ανυποχώρητος και αποφασιστικός μέχρι τέλους αγώνας ενάντια στον σοσιαλσωβινισμό είναι αγώνας για τη ΖΩΗ, και πρέπει να ΑΝΑΛΗΦΘΕΙ .

    Σχηματισμοί σαν το ΝΑΡ έχουν, πλέον, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, πολύ πιο ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.

    Reply
  5. Κόκκινο γαρύφαλλο

    Όταν ψηφίζατε στο δημοψήφισμα της απάτης το ψηφοδέλτιο το διαβάσατε άραγε? Έγραφε για έξω ή μέσα στη ΕΕ? Πέρα από αφελείς έχετε το θράσος να εγκαλείτε το κκε.. Ψηφίσατε όχι στο συγκεκριμένο μνημόνιο που είχε και ημερομηνία.. Μετά κατεβήκατε μεσ στην τρελή χαρά στο σύνταγμα χορεύοντας να στηρίξετε την περήφανη διαπραγμάτευση.. Έτσι κι ο Τσίπρας σαςάκουσε και δεν υπεγραψε αυτή την πρόταση των θεσμών αλλά αλλη.. Η εμπάθεια και το κόμπλεξ απέναντι στο κκε σας έχει κυριολεκτικά τυφλώσει

    Reply
  6. nezard

    το ΚΚΕ έχει απερίφραστα διαβεβαιώσει το αστικό κράτος ότι θα το διευκολύνει στους τυχοδιωκτισμούς του έναντι του τουρκικού αστικού κράτους και έχει επιδοθεί ήδη, με χίλιους δύο τρόπους, στη διευκόλυνση της επικράτησης της αστικής στρατηγικής μέσα στον εργαζόμενο λαό.

    Το σοσιαλσωβινιστικό ΚΚΕ (όπως και η ΛΑΕ) είναι κίνδυνος-θάνατος για την εργατική τάξη και τη νεολαία. Το άρθρο του Π.Μαυροειδή λέει ολόσωστα πράγματα, αλλά αποφεύγει, δυστυχώς, να αναδείξει την νέα, επίκαιρη, ανατριχιαστική υπηρεσία του ΚΚΕ προς το αστικό κράτος.

    Η παροιμία, όμως, λέει, ότι “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.

    Η κοινή λογική λέει ότι η επίμονη ανάδειξη του σοσιαλσωβινιστικού χαρακτήρα του ΚΚΕ (και της ΛΑΕ) και η επίμονη διάχυση της αντιπολεμικής συνείδησης πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ.

    Εάν φτάσουμε στην πολεμική εμπλοκή και είναι ακόμα τα στελέχη του ΚΚΕ “άνετα” να τολμούν να μιλάνε για “υπεράσπιση των συνόρων”, για “άμυνα υπέρ της πατρίδας”, για “ήττα του απολυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν” και να παπαγαλίζουν στα αστικά ΜΜΕ λοιπές τέτοιες δολοφονικές ατάκες, βγαλμένες μέσα από το βδελυρό οπλοστάσιο του Κάουτσκι, τότε θα είναι, αδιαμφισβήτητα, ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΡ συνυπεύθυνο για την τραγωδία.

    Reply
    1. ένας

      Πάθανε μεγάλο κάζο, τότε, και γι αυτό επανέρχονται κάθε τόσο, μπας και το μαζέψουν.
      Γιατί το περήφανο “ΟΧΙ”, που γλυκοκοιμήθηκε στην αγκαλιά του “ΝΑΙ”, ήταν η αρχή του τέλους του δεξιού καιροσκοπισμού με την φαφλατάδικη “υπεραριστερή” ρητορεία.
      Ακου “έξω από την ΕΕ” ….χωρίς ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ!
      Δηλαδή …..Φαράτζ!

      Reply
      1. Αντώνης Ζ.

        Σου αρέσει ρε “ένας” αυτό το γλυκοκοιμήθηκε έ; Εσύ εκείνη τη μέρα σε ποιά παραλία γλυκοκοιμήθηκες; Ξέρω, μην απαντήσεις… Έδωσες τη μάχη για άκυρο… Την άλλη μέρα το πρωί στο Προεδρικό για συνάντηση πολιτικών αρχηγών, ΟΚ, και καθαρίσαμε. Όλα ήσυχα, όλα αναίμακτα και ο “λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του”.
        Ρόλος πρωτοπόρου κόμματος, κομμουνιστικού, παντώς καιρού… Εύγε!

        Reply
        1. ένας

          Μου αρέσει να τρώει το μούτρα του ο καιροσκοπισμός, που φοράει τους μπερέδες του Τσε και τους σκούφους του Βελουχιώτη.
          Ποντάρατε σε κουτσό άλογο, τότε, και χρεωθήκατε την πανωλεθρία. Και αιτία ήταν ένας παράφορος ετεροκαθορισμός από το ΚΚΕ. Ενώ δίπλα σας ήταν τα δύο μουλού, που το είδαν πιο ψύχραιμα.

        2. Αντώνης Ζ

          Για την ιστορία “ένας”, όχι ότι αυτό για σένα έχει σημασία, την απόφασή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη στάση της στο δημοψήφισμα την πήρε πριν το ΚΚΕ ανακοινώσει την… γραμμή του. Άρα ετεροκαθορισμός δεν παίζει…
          Όσο για τους μπερέδες και τους σκούφους, άστο καλύτερα… Υπάρχουν και οι μπερέδες των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, και οι σκούφοι των μπάτσων (μπορεί να έχουν έλλειψη βέβαια, για δείτε να το κάνετε θέμα μαζί με τις ελλείψεις της αστυνομίας… σε δυναμικό και τη στελέχωση των αστ. τμημάτων…).

        3. ένας

          Θα είχε σημασία αν ήταν …σοβαρό κριτήριο η …ημερομηνία!
          Αλλά η γενικότερη στάση του Ανταρσύα, σε σχέση με τΣύριζα, υπαγορεύθηκε από την μακρόχρονη υπαρξιακή ανάγκη του για αντιπαράθεση με το ΚΚΕ.
          Νομοτελειακή ήταν και των δύο πολιτικών σχηματισμών (ΚΚΕ-Ανταρσύα) η στάση στο “Δημιο-ψήφισμα”. Δεν ήταν απόφαση της στιγμής, για να πεις ότι …πρόλαβε ο ένας τον άλλο!!!

    2. ένας

      Πάρτε και μια αυθεντική θέση του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές, για να μην λέει ο καθένας ό,τι του κατέβει η τον βολεύει:
      https://www.902.gr/fakelos/ekloges/186458/dynato-nai-sto-kke-pio-dynato-ohi-stin-ee

      Το “ΟΧΙ” στην ΕΕ προϋποθέτει ένα ισχυρό και συμπαγές κομμουνιστικό κίνημα, ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΡΗ, αλλά, ακριβώς επειδή θα είναι κομμουνιστικό, θα έχει και τα εργαλεία να βγάλει πέρα αυτό τον αγώνα. Θα κλείσει τα μονοπώλια και θα κρατικοποιήσει όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτό τον αγώνα αλα Βενεζουέλα, θα στείλει στα γκουλάγκ τους διαφόρους …”γκουαϊδό”, που θα εμφανιστούν, κλπ., κλπ.
      Σήμερα η Επανάσταση η θα είναι ολοκληρωμένη η θα έχει φάει τα μούτρα της πριν καν ξεκινήσει.
      Με μισές δουλειές δε γίνεται τίποτε.
      Δεν είμαστε πια στην μπελ επόκ της …”ολοκλήρωσης των αστικοδημοκρατικών μετασχηματισμών” και του αντιϊμπεριαλιστικού αγώνα κατά της αποικιοκρατίας.
      Αν δε σας αρέσει το ΚΚΕ φτιάχτε εσείς ένα άλλο, δικό σας, και με γειά σας.
      Αλλά, χωρίς ΚΚ δεν υπάρχει φιλολαϊκή έξοδος από την ΕΕ.
      Η αντίθετη άποψη είναι η πιο σύγχρονη έκδοση του ρεφορμισμού και της διαχείρισης.

      Reply
  7. ΚΟΜΠΑ

    Υπάρχουν τμήματα της αστικής τάξης που τη δεδομένη χρονική στιγμή κερδοφορούν με καλύτερους όρους εκτός ΕΕ;
    Υπάρχουν χώρες όπως η Βρετανία που αποδεσμεύονται από την ΕΕ αλλά ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής παραμένει ο κυρίαρχος και τσακίζει την εργατική τάξη με τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα?
    Υπάρχει αλήθεια κάτι “παρανοϊκό” στο να μιλάς για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς όταν έχεις την λαϊκή εξουσία?
    Μήπως να θυμηθούμε μερικά διδάγματα από την ΕΣΣΔ?
    Υπάρχει πιο αντιφατική λογική από το να σέρνεσαι πίσω από “αριστερές κυβερνήσεις” και “ανθρώπους του κινήματος” όπως ανερυθρίαστα λέγατε και να πουλάς αυταπάτες για τα ΟΧΙ που γίνονται ΝΑΙ εν μια νυκτί?
    Υπάρχει επίσης πιο εξοργιστικό πράγμα από το να σου κάνουν υποδείξεις όλοι όσοι αποδεδειγμένα στήσανε πλάτες και δείξανε ανοχή στο ανέβασμα της ΠΦΑ?
    Και σε όλα αυτά η γελοιότητα και η συκοφάντηση πρέπει να ευοδωθούν σε ένα άρθρο γιατί δυστυχώς το ΚΚΕ σας χαλάει την μικροαστική σας σούπα.
    Κατανοητός ο πόνος σας και ακόμα πιο κατανοητή η λογική του διαδικτυακού σας ξεκατινιάσματος κύριε Μαυροειδή,λογικό μιας και η γείωση σας με τις μάζες κυμαίνεται πανηγυρικά στο πουθενά και για αυτό ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΖΕΣΤΕ με βάση το ΚΚΕ.
    Και για το τέλος μιας και έχετε κοτσάρει την φώτο από την εθιμοτυπική συνάντηση του ΓΓ με την Γεννηματά,θα ήταν όμορφο να μας ξαναθυμίσετε εκείνες τις ωραίες εικόνες από το τσίρκο των διερευνητικών του 12′,ξέρετε τότε που τα λέγατε ωραία με τον Αλέξη και δεν είχατε πέσει από τα σύννεφα…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Δυστυχώς το ΚΚΕ τις κρίσιμες στιγμές συνεισφέρει στην καπιταλιστική ομαλότητα.

      ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΟΤΑΜΙ, ΣΥΡΙΖΑ ειναι υπάλληλοι του καπιταλισμό κ της ΕΕ. Το ΚΚΕ δεν είναι, αλλα όταν υπάρχει κοινωνική αναταραχή, πάντα το ΚΚΕ συμβάλλει στην σταθεροποιηση του καθεστώτος.

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Εν τάξει, το εμπεδώσαμε. Πείτε κάτι πρωτότυπο……..

        Reply
    2. Αλέξης

      Κόμπα, εκτιμάς ότι υπάρχει τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης που θέλει να αναπτυχθεί εκτός ΕΕ; Έχει το ΚΚΕ τέτοια εκτίμηση; Όχι της αγγλικής αστικής τάξης, της ελληνικής ρωτάω. Υπάρχει αστικό ή μικροαστικό κόμμα που ζητάει-από αστική σκοπιά-έξοδο από την ΕΕ;
      Είναι σοβαρό θέμα αυτό, θα ήθελα μια απάντηση.

      Reply
      1. ένας

        Αλέξη, περιμένοντας και την απάντηση του Κόμπα, επίτρεψέ μου μια παρέμβαση με προσωπική άποψη.
        Υπάρχει Καπιταλισμός και εκτός ΕΕ;
        Αν ναι, τότε θα έχει και οπαδούς, ακόμη και ανάμεσα στους έλληνες κεφαλαιοκράτες.
        Οι αιτίες της ένταξης στην ΕΕ για τους έλληνες κεφαλαιοκράτες ήταν δύο, η μάλλον τρείς:
        1. Οι οικονομικοί λόγοι συμμόρφωσης με τις νομοτέλειες της ανάπτυξης των δυνάμεων παραγωγής, της δημιουργίας και συμμετοχής σε μονοπωλιακές ενώσεις πέρα από τους περιορισμούς των στενών εθνικών συνόρων.
        2. Οι ταξικοί και πολιτικοί λόγοι της καλύτερης εγγύησης του εκμεταλλευτικού συστήματος απέναντι στην εργατική τάξη και την πολιτική πάλη της. Η σύγχρονη “ιερή συμμαχία” δηλαδή.
        Αυτοί οι λόγοι υπάρχουν και σήμερα, έστω και με διαφορετικούς όρους αξιολόγησης η σημασίας.
        Σήμερα, δεν υπάρχει ένας ακόμη λόγος, που τότε, το 1959, ήταν κατ’ εμένα ο ισχυρότερος:
        3. Η συνολική αντιπαράθεση κύρια με το Σοσιαλιστικό Στρατόπεδο (το “Σιδηρούν Παραπέτασμα”) αλλά και ο διεμβολισμός του διαφαινομένου αντιαποικιακού-αντιϊμπεριαλιστικού στρατοπέδου, που ακουμπούσε αντικειμενικά πάνω στο Σοσιαλιστικό και βασικά στην ΕΣΣΔ.
        Είναι γνωστό, πως υπήρχαν πάντα μέσα στην αστική τάξη και αντίθετες απόψεις, που εκφράστηκαν και πολιτικά, περισσότερο σαν κινήσεις διανοουμένων, και μάλιστα συνεπέστερες από το αρχικά αμφιταλαντευόμενο (πριν ενσωματωθεί πλήρως) μΠατσόκ: (Αγγελόπουλοι, Ζολώτας, Φίλιας, κίνηση “Νέα Οικονομία” κλπ.). Ομως σταδιακά επεκράτησαν οι “ΕΟΚ-ικοί” κύρια για τον τρίτο λόγο. Οι κεφαλαιοκράτες έβαλαν το γενικότερο ταξικό τους συμφέρον πάνω από το βραχυπρόθεσμο οικονομικό και βέβαια δικαιώθηκαν.
        Σήμερα οι οικονομικοί νομοτελειακοί λόγοι των ιμπεριαλιστικών ολοκληρώσεων εξακολουθούν να υπάρχουν και πιο έντονοι, αλλά εκλείψαντος του άμεσου ταξικού κινδύνου, ευνοούνται και παράλληλες κινήσεις αναδιαρθρώσεων των πάντα ευκαιριακών αυτών ολοκληρώσεων, ξαναμοιράσματος αγορών κλπ. Ιδε κόντρες με Κίνα/Ρωσία, δες πετρέλαια Ανατ. Μεσογείου κλπ.
        Σε μας εδώ υπάρχουν κεφαλαιοκράτες, όπως, π.χ. εφοπλιστές, φάρμακο, τουριστικά, που οικονομικά μάλλον τους “στενεύει” η ΕΕ, στην παγκόσμια αγορά τα βγάζουν περισσότερα και καλύτερα. Αν δεν νοιώσουν ότι κινδυνεύει ο Καπιταλισμός, βλέπουν και εναλλακτικές. Ανάλογα, όπως και στην Αγγλία με το Brexit.
        Αλλά, εγώ επιμένω, υπάρχει και ένας άλλος λόγος, πολιτικός, που δεν πρέπει να υποτιμάται: Η προσωρινή έξοδος από ΕΕ σαν …”αριστερή παρένθεση”(!), για λόγους σωφρονισμού και καθυπόταξης του εντοπίου εργατικού κινήματος, αλλά και ενός ακόμη παραδειγματισμού και για το διεθνές. “Είδατε τι έπαθε η Ελλάδα, που ήθελε να κάνει μαγκιές”;!
        Να γιατί δεν νοείται φιλολαϊκή έξοδος από την ΕΕ χωρίς τα εργαλεία της “Λαϊκής Εξουσίας”.
        Αυτά από εμένα, και εν πάσει ειλικρινεία.

        Reply
      2. ένας

        Συμπληρώνοντας το σεντονάκι, θέλω δηλαδή, να πώ, ότι μια “σωφρονιστική” έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να γίνει ανεκτή σαν αναγκαίος ελιγμός, ακόμη και από το φιλο-ΕΕ ελληνικό κεφάλαιο, που, ειρήσθω εν παρόδω, μπορεί να είναι πολυπληθέστερο αλλά δεν είναι και το ισχυρότερο. Το ότι “πέρασε” η δική του οπτική της ένταξης οφείλεται περισσότερο στην ανοχή και την κατανόηση του υπολοίπου.
        Οι κεφαλαιοκράτες δεν έχουν “κολλήματα”, είναι πολύ ευέλικτοι, γιατί, σαν κυρίαρχη τάξη, γνωρίζουν να υπηρετούν τα συμφέροντά τους με τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους.
        Αλλιώς, δε θάταν κυρίαρχη τάξη.

        Reply
  8. Τελμαν

    Το οτι κανετε το ασπρο μαυρο και εχετε τσακωθει με την αληθεια το πηρατε απο την πολυετη συμμαχια σε επιπεδο κινηματος αλλα και γενικοτερα με το ΣΥΡΙΖΑ ή ειναι λογω πιεσης και πανικου απο τη διαρροη κοσμου που καταγραφετε?
    Θα δειξει η ιστορια ωστοσο στην εποχη της πληροφορησης και του διαδικτύου τετοια ψεματα ειναι οφθαλμοφανη. Ας τα παρουμε με τη σειρα:
    1)
    τι ελεγε το ΚΚΕ απο το 2008 οταν καποιοι μιλαγαν για κριση χρεους, καζινοκαπιταλισμο και τα ρεστα.

    http://www.kke.gr/oikonomia/apofash_ths_ke_toy_kke_ta_kathhkonta_ton_kommoyniston_apenanti_sthn_oikonomikh_krish?act=2&morf=1&tab=1

    2)Τι ελεγε και τι εκκανε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ το 2008 μετα την δολοφονια Γρηγοροπουλου.

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4852675&textCriteriaClause=%2BΚΝΕ+%2B
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4855010
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4854238&textCriteriaClause=%2B
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4874466&textCriteriaClause=%2B
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4876349&textCriteriaClause=%2B

    Και 3) Τι ειπε και τι εκανε το ΚΚΕ στο δημοψηφισμα απατη

    https://www.youtube.com/watch?v=wGjClntbuhM

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8500084
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8507224
    https://www.iefimerida.gr/news/215378/o-rizospastis-sygkrinei-se-enan-pinaka-tis-protaseis-gioynker-kai-tsipra-eikones

    Και ενα μπονους γιατι οταν το ΚΚΕ δρουσε για το Μααστριχτ και την αποδεσμευση καποιοι τοτε ακομα εψαχναν ποιο ειναι το νεο επαναστατικο υποκειμενο μιας και γι’αυτους δεν ηταν πλεον η εργατικη ταξη και ο μαρξισμος ηταν ενα ξεπερασμενο δογμα…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Σε καταλαβαίνω τέλμα. Στον καθρεφτη σου μιλάς, οπότε αυτά θα του πεις! Πως φαίνεται οτι δεν έχεις ιδέα απο τις θέσεις του ΝΑΡ κ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Πως φαίνεται οτι είσαι άσχετος κ αδαής όσον αφορά τις δράσεις του ΝΑΡ κ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

      Reply
      1. Τέλμαν

        Στο σχόλιο μου δεν είδα να γράφω καν τη λέξη ΝΑΡ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
        Απλά παρέθεσα με λινκ δράσεις και θέσεις του ΚΚΕ για τα οποία ο αρθρογράφος εμφανέστατα ψευδεται. Τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερα.

        3 πράγματα έπιασε στο άρθρο του 1)θέση και στάση του ΚΚΕ για την καπιταλιστική κρίση το 2008-9
        2) θέση και στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα του 2015 και τη θέση για αποδέσμευση από την ΕΕ
        3) θέση και στάση του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις μαθητών και όχι μόνο το 2008 για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

        Και στα 3 αποδεδειγμένα, με άρθρα του ριζοσπάστη και ανακοινώσεις του ΚΚΕ της κάθε εποχής και φυσικά με το βίντεο από την παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή όταν συζητιοταν το δημοψήφισμα, λέει ψέματα.

        Reply
        1. Τέλμαν

          Εγώ παρέθεσα πηγές ανακοινώσεις , τοποθετήσεις ,δράσεις και άρθρα του οργάνου της Κ.Ε. του ΚΚΕ από το 2008, το 2015 κτλ

          Δεν είπα κάτι δικό μου άφησα απλά τα λινκ. Το ποιος λέει ψέματα είναι φανερό όποιος ξέρει ανάγνωση και έχει στοιχειώδη κρίση καταλαβαίνει.

  9. Δημήτρης Πατέλης

    Το άρθρο κινείται στο γενικότερο πλαίσιο των αμοιβαίων ετεροπροσδιορισμών δια των οποίων οριοθετούνται τα ποίμνια μελών, οπαδών-ψηφοφόρων (μετ’ επιτάσεως προεκλογικά). Δεν μας λέει ο φίλος ο Παναγώτης, τι έκανε τότε το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να δώσει μετωπική πνοή με επαναστατική προοπτική στις ΜΑΖΙΚΟΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Τι έκανε το σύνολο της αριστεράς για την ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩς ΕΦΙΚΤΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΖΩΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ. Κοινώς, έχουμε πάλι αναπαραγωγή επιφανειακών οριοθετήσεων αυτιστικού-αυτοαναφορικού χαρακτήρα.

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Ίσως το ναρ θα έπρεπε να κάνει πολλά εφόσον είχε εκτιμήσει τις επαναστατικές διαθέσεις του κόσμου. Ομως χωρίς το ΚΚΕ τι ενότητα να γίνει;
      Δεν θα ήταν ηττημενη από τα αποδυτήρια; Άσε που δεν ζει και ο Γληνός για να γράψει το πρόγραμμα.
      Το ΚΚΕ μπορεί άνετα να κάνει συγκυβερνήσεις με την δεξια, αλλά φοβάται μήπως χασει την έγκριση των νοικοκυρεων. Δεν θα μπορούσε συνεπώς ούτε να κάτσει καν στο ίδιο τραπέζι με αριστεριστές, πρώην τροτσκιστές (ο λύκος μπορεί να άλλαξε την προβιά αλλά τη γνώμη ποτέ) και άλλους περιθωριακούς. Εξάλλου το ΚΚΕ ποτέ δεν θεώρησε σημαντικές τις κινητοποιήσεις του κόσμου ενάντια στα μνημόνια και την αποικία χρέους. Τις θεωρούσε και αυτές περιθωριακές εν πολλοίς και μικροαστικές.

      Reply
    2. ένας

      “ΜΑΖΙΚΟΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ” των νοικοκυραίων και ….”μέτωπο” για “επαναστατικές” αλλαγές στα πλαίσια του Καπιταλισμού! Aka Podemos!
      Για τα “ΟΧΙ”, που γλυκοκοιμούνται στην ζεστή αγκαλιά των “ΝΑΙ”!
      Ονειρώξεις της παρακμιακής Αριστεράς μιας κοινωνίας, που σαπίζει μαζί με τον Καπιταλισμό της.

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Ναι ναι, νυκοκυραιοι που επαναστατησαν, που φλερταρουν με την ακροδεξια, που το κκε τους βγαινει απο τα δεξια.οχι απο τα αριστερα….

        Reply
      2. pavel

        Άκου ένας. Η ιστορία έγραψε το εξής, ότι και όπως και να το λες εσύ: Όταν έπρεπε να πείτε όχι, κάνατε αποχή. Το όχι εκείνο, εκλογικό ναι, μισό ναι, χωρίς πολιτικό και θεωρητικό βάθος ναι, αλλά ήταν περήφανο όχι του λαού. Κυρίως βαθιά ταξικό όχι (δες και θυμίσου τα 80% όχι στις εργατογειτονιές και τα 80% ναι στις Εκάλες). Από εκείνη τη μάχη λείψατε. Δεν ήσασταν εκεί. Ένα πρωτοπόρο κόμμα όπως θέλετε να λέγεστε, δεν απέχει, σφυράει αδιάφορα και λέει “αύριο ή σε ένα χρόνο θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις μου”, ούτε έρχεται εκ των υστέρων και λέει “σας τα λέγαμε”. Χαίρω πολύ. Όλη η άκρα αριστερά και οι πολιτικές συλλογικότητες που δώσαμε τη μάχη του όχι, νομίζεις δεν ξέραμε ότι το σ΄συτημα και ο Τσίπρας τρέμουν ένα μεγάλο ταξικό όχι, και ότι ότι και να βγει θα το σβήσουν, θα το κάνουν ΝΑΙ;
        Η ουσία λοιπόν είναι ότι -και-από αυτή τη μάχη λείπατε. Βγάλατε βέβαια … σωστά συμπεράσματα, ΟΚ.
        Τώρα που πρέπει να πείτε “ρήξη, έξοδο, αποδέσμευση”, θυμηθήκατε το ΟΧΙ. Με χρονοκαθυστέρηση 4 χρόνων…
        Βγάζουμε και εμείς συμπεράσματα…

        Reply
  10. ARETOS

    Pavel σοβαρά ε αυτά πιστεύατε?
    https://antarsya.gr/node/3138
    “Επιλέγουμε ΟΧΙ αντί για ΑΚΥΡΟ που προτείνει το ΚΚΕ επειδή:
    Εάν επικρατήσει το ΟΧΙ καμία κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να επιβάλλει μέτρα που θα έχουν ακυρωθεί από το λαό και περιέχονται τόσο στη συμφωνία που πρότειναν Ε.Ε.-ΕΚΤ -ΔΝΤ, όσο και στην πρόταση της κυβέρνησης.”
    Άφησε λοιπόν τις παραγραφές της πραγματικότητας για τα ενδοοργανωτικά σας γιατί ευτυχώς κάποιοι δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.
    Όσο για το που κατέληξε το ΟΧΙ,ποιοι στήσανε αυταπάτες και σύρθηκαν σε αστικά διλήμματα η ίδια η πραγματικότητα πάλι μας το κατέδειξε.
    Επί τη ευκαιρία να σου θυμίσω τι όντως έλεγε το ΚΚΕ το 15′ για το δημοψήφισμα: https://www.902.gr/eidisi/politiki/70482/diakiryxi-tis-ke-toy-kke-gia-ti-diorganosi-toy-dimopsifismatos
    και κάτι ψιλά για το τι ψηφίσατε εν χορώ:
    https://www.iefimerida.gr/news/215378/o-rizospastis-sygkrinei-se-enan-pinaka-tis-protaseis-gioynker-kai-tsipra-eikones

    Reply
    1. pavel

      aretos, εμείς δώσαμε μαζί με εκατομμύρια άλλους τη μάχη για το ΟΧΙ, φυσικά από τη σκοπιά ενός αντικαπιταλιστικού και επαναστατικού δρόμου. Μέχρι εκεί έφτασε ο λαός. Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ποτέ και δεν είμαστε η “πρωτροπορία” του, γνωρίζουμε τους συσχετισμούς και τις συνειδήσεις.
      Απέναντι σε αυτό δρας, προσπαθείς, μάχεσαι, προωθείς τη γραμμή του Οχι μέχρι τέλος. Δεν κάνεις αποχή. Δεν πας εκδρομή. Το ΚΚΕ με την ποσότητα και το βάρος του θα μπορούσε να συμβάλλει πολύ σε μια άλλη πορεία. Δεν θα ήταν το ίδιο εύκολο να κάνει το όχι του λαού ΝΑΙ ο Τσίπρας και όλοι μαζί οι “μένουμε Ευρώπη”. Αυτό περίμενε από εσάς ο εργατόκοσμος, ο αριστερός αγωνιστής, η νεολαία. Αντί για αυτό, με τη στάση σας αντικειμενικά βοηθήσατε τόσο τον Τσίπρα, όσο και όλο το συστημικό συνάφι του “Μένουμε Ευρώπη”.
      Στην ίδια ανακοίνωση που παραθέτεις (αποσπασματικά), λίγο πιο κάτω αναφέρει: ” να δημιουργηθεί η δυνατότητα για ένα αποφασιστικό βήμα χειραφέτησης της πλειοψηφίας της κοινωνίας απέναντι στο κεφάλαιο και τις στρατηγικές του επιλογές. Η δυνατότητα διεκδίκησης με άλλους όρους της αποδέσμευση από το ευρώ και την Ε.Ε., θα εδράζεται στο έδαφος των πραγματικών εργατικών συμφερόντων και όχι στο έδαφος του φόβου και της ανασφάλειας…”
      Αντί για αυτό, λίγες ώρες μετά το ταξικό και περήφανο ΟΧΙ του λαού μας, το κόμμα σας επέλεξε να πάει στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών: https://www.newsbomb.gr/politikh/story/603943/apotelesmata-dimopsifisma-2015-krisimi-syskepsi-ton-politikon-arxigon

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *