.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Απάντηση του Ριζοσπάστη στην κριτική της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεταναστών από ΕΣΣΔ


Με δημοσίευμά του τού Σαββάτου 6 Μάη 2017, ο Ριζοσπάστης απαντάει σε κριτική που του ασκήθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Μεταναστών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Η απάντηση του Ριζοσπάστη λέει τα εξής:

Επίθεση στον «Ριζοσπάστη» με τη μάσκα μαζικού φορέα!

Πριν από λίγες μέρες, εκπρόσωπος της λεγόμενης «Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεταναστών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ» επικοινώνησε με το διαφημιστικό τμήμα της εφημερίδας μας για την καταχώριση διαφημιστικού για τη συγκέντρωση που διοργανώνει ο εν λόγω φορέας την Κυριακή στο Σύνταγμα, προς τιμήν – όπως λέει – της 9ης Μάη, Μέρας Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Ως εκπρόσωπος εμφανίστηκε ο Ανδρέας Ζαφείρης, στέλεχος της ΛΑΕ και τακτικός αρθρογράφος της ιστοσελίδας «iskra». Με δεδομένο ότι πρόκειται για μια διαφήμιση με πολιτικό περιεχόμενο, ως όφειλε η εφημερίδα μας προσπάθησε να διερευνήσει το ποια είναι αυτή η Ομοσπονδία, ποιοι την αποτελούν κ.λπ., καθώς και τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει η καταχώριση (στάλθηκε με τη μορφή αφίσας, που δεν συνηθίζεται), πριν δώσει οριστική απάντηση για τη διαχείριση του ζητήματος της καταχώρισης.

Πριν προλάβουμε όμως να ολοκληρώσουμε αυτήν τη διαδικασία, την Πέμπτη στάλθηκε επιστολή στην εφημερίδα, όπου η συγκεκριμένη Ομοσπονδία διαμαρτύρεται γιατί ο «Ριζοσπάστης» δεν βάζει την καταχώρισή της. Το επόμενο πρωί, πριν προλάβουμε να απαντήσουμε, είδαμε την επιστολή που τιτλοφορούνταν ως «ανοιχτή επιστολή» να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με αναπαραγωγή από το site «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ», μιας ολιγομελούς ομάδας που διακρίνεται από αντι-ΚΚΕ μένος, και να δημοσιεύεται σε διάφορα άλλα site, ανάμεσα στα οποία και η «iskra». Η αναπαραγωγή που έγινε συνοδευόταν από απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και χυδαία σχόλια απέναντι στο ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη».

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Ανδρέα Ζαφείρη, διαμαρτυρηθήκαμε για το γεγονός ότι πριν ακόμα καλά – καλά απαντήσουμε, προχώρησαν σε μια τέτοια ενέργεια και προτείναμε να υπάρξει συγκεκριμένη λύση, με δεδομένο ότι πρόκειται για εκδήλωση μαζικού φορέα, δηλαδή να δημοσιευτεί η είδηση της εν λόγω εκδήλωσης στις Ξένες Δημοσιεύσεις της εφημερίδας, με τον όρο βέβαια τη διευκρίνιση από μέρους τους ότι η αρχική επιστολή ήταν αποτέλεσμα παρεξήγησης, μη κατανόησης, διαφορετικά θα το εκλάβουμε ως κίνηση με πολιτική σκοπιμότητα. Ο ίδιος μάς ανέφερε ότι δεν συμφωνούσε με την επιστολή που εκδόθηκε, όμως παρ’ όλες τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχαμε, επιστολή με αυτό το διορθωτικό περιεχόμενο δεν ήρθε.

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι δεν είναι ζήτημα παρεξήγησης ή παρερμηνείας, αλλά ότι κάποιοι επέλεξαν, κρυμμένοι πίσω από τον τίτλο ενός μαζικού φορέα (Ομοσπονδία Συλλόγων) να επιχειρήσουν προβοκάτσια ενάντια στον «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ, προφανώς εν αγνοία των μελών των Συλλόγων που τον συγκροτούν. Η προσπάθεια, βεβαίως, να εμφανιστεί ότι το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» δεν τιμούν την 9η Μάη και την Αντιφασιστική Νίκη, επειδή δεν δημοσιεύουν το κάλεσμα σε μια κινητοποίηση που διοργανώνει ένας φορέας, είναι χυδαίο και προκλητικό ψέμα, όταν η εφημερίδα μας πρωτοστάτησε στο να ανοίξει αντιπαράθεση στο ότι η 9η Μάη δεν είναι ημέρα της Ευρώπης, όπως παρουσιάζεται από την ΕΕ και φορείς των αστικών κομμάτων, όταν σταθερά, με ιστορική αρθρογραφία, προβάλλει την Αντιφασιστική Νίκη και τη συμβολή της ΕΣΣΔ, όταν προβάλλει εκδηλώσεις μαζικών φορέων, αντιστασιακών οργανώσεων προς τιμήν της. Οσοι, λοιπόν, σχεδίασαν αυτήν την προσπάθεια προβοκάτσιας με καθαρή πολιτική σκοπιμότητα, θα πρέπει να απολογηθούν στα μέλη των μαζικών φορέων που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.

rizospastis.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 73.33% ( 3
Συμμετοχές )



56 σχόλια στο “Απάντηση του Ριζοσπάστη στην κριτική της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεταναστών από ΕΣΣΔ

  1. Ανώνυμα

    Δεν μας λέει όμως πχ, πόσες μέρες προσπαθούσαν να διερευνήσουν γιατί το να βγει μια διαμαρτυρία μη δημοσίευσης την Παρασκευή είναι νομίζω λογικό. Λέγεται ότι Σάββατο πρωί ο Ρ της Κυριακής έχει κλείσει, και αν δεν κλείνει το πρωί ε, κλείνει το μεσημέρι. Δηλ 24 h δεν είναι ένα λογικό διάστημα ? Μας λέει ο Ρ πως θα είχε μπει στου Σαββάτου η/και της Κυριακής αλλά η επιστολή βγήκε για να προλάβουν να καταγγείλουν ? Επίσης η ομοσπονδία είναι καινούρια ? Τι σημαίνει “λεγόμενη”, δεν είναι αυτό που λέει πως είναι ? Και αν ασχολείται ο χ Ζαφείρης της χ ΛΑΕ με αυτά, τι να κάνουμε, ας ασχοληθεί το ΚΚΕ.

    Κώστας

    Reply
    1. αλλος

      Τα μα σα και τα σα μάσατα, κυρ κώστα!
      Εσύ γιατί δε μας ενημερώνεις για την …τσαρική “Ομοσπονδία”;
      Βρωμοδουλειές της ΛΑΕ/Ισκρα με ρωσσική πρεσβεία; Αρα δεν ήταν φήμες τα της εκτύπωσης δραχμής στη Ρωσσία. Και όλα αυτά κουμπώνουν με την εμφάνιση Σαββίδη στο προσκήνιο και τα διάφορα, που κυκλοφοράνε….
      Καλά πάτε! Κανά-δυό πατάτες ακόμη σαν κι αυτή και θα λάμψει το λαϊκό(!) άστρο της ..”Λ”ΑΕ.

      Reply
  2. lathranagnostis

    Η ΙΣΚΡΑ πάντως, “κατέβασε” τη σχετική καταγγελία μέσα σε μισή βδομάδα.
    …….κι όταν η ΙΣΚΡΑ δεν κρατάει ένα αντιΚΚΕ θέμα, τουλάχιστον 2-3 μήνες, μάλλον δεν είναι και τόσο “καλοδεμένη” η προβοκάτσια!

    Reply
    1. Κώστας

      1.Δεν την κατέβασε
      2.Πρέπει να εξηγήσετε ποια είναι η προβοκάτσια.

      α)Δεν υπάρχει η ομοσπονδία, οπότε είναι “λεγόμενη” όπως λέει ο Ρ ? Αν λοιπόν η ομοσπονδία είναι λεγόμενη, είναι κάτι αρνητικό κλπ, καλά κάνει και καταγγέλει την μη δημοσίευση η οποία είναι συνειδητή επιλογή του ΚΚΕ. Ο Ρ όμως λέει πως … τελικά, θα την δημοσίευε αν έλεγε ο Ζαφείρης πως έγινε παρεξήγηση. Άρα η ομοσπονδία είναι αυτό που λέει και δεν είναι “λεγόμενη”. Γιατί ο Ρ μέχρι Παρασκευή ξημερώματα δεν είχε μάθει αυτό που τελικά κατάφερε και έμαθε μετά την δημοσίευση στην iskra, ότι δηλ η φύση της ομοσπονδίας είναι τέτοια που η ανακοίνωση, αφίσα, κάλεσμα, δεν ξέρω τι ήταν, μπορεί να δημοσιευτεί στον Ρ ?

      β)καπελώθηκε η ομοσπονδία από την iskra όπως … πάλι λέει ο Ρ ? Άρα η ομοσπονδία υπάρχει και είναι θετική, και αυτό που λέει. Άρα γιατί δεν μπήκε η ανακοίνωση ? Γιατί η ομοσπονδία δεν κατήγγειλε την iskra και τον Ζαφείρη ?

      Σύντροφοι του ΚΚΕ όταν σκηνοθετείτε μια υπόθεση να προσέχετε τις λεπτομέρειες

      Κώστας

      Reply
      1. Kομμουνιστης

        Ανωνυμε όσες μέρες χρειάζεται να το ερευνήσουν η ανταρσυα δυστυχώς κάνει αντιπολίτευση για θέματα χωρίς να γνωρίζει τη πραγματικότητα 100% Να πάρουν μερικούς πράκτορες να διευκαλυνθει η υπόθεση η δημοσίευση τους ενόχλησε αυτη τη φορά.

        Reply
  3. Τζίμης

    Δυστυχώς το λεγόμενο Μπρεζνιεφικό κουκουέ είναι αυτό που πάντα είταν κι όλος ο ελληνικός εργατόκοσμος το ξέρει. Εδώ μόνο για να καταγγείλει κάτι τις θυμάται τις διασπάσεις του! Όλο προβοκατορολογία και ύπουλα υπονοούμενα είναι η κιτρινοφυλλάδα του, οι επαφές του είναι πάντα έτοιμα σκυλιά που θέλουν να δέρνουν φοιτητές και παιδάκια, ενώ μέχρι και οι επίσημοι φορείς της ρωσικής ομοσπονδίας δεν υπάρχουν γιατί ένα μάτσο βλάχοι έλληνες αποφάσισαν πως ξέρουν καλύτερα τα αισθήματα του ρωσικού λαού γιατί δική του νίκη!!

    Reply
  4. εργάτης

    Δεν θα μπω στην συζήτηση περί προβοκάτσιας ή όχι.

    Το μόνο που έχει αξία να ειπωθεί για αυτές τις εκδηλώσεις, είναι πως η κορδέλα του Αγ. Γεωργίου που κοσμεί τις αφίσες της συγκεκριμένης εκδηλωσης, είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι:

    Το τάγμα του Αγιου Γωργίου, είναι ένα αυτοκρατορικό τάγμα που ίδρυσε η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β’ και καταργήθηκε μαζί με τις κορδέλες και τα οικόσημα/παράσημά του, από τους μπολσεβίκους. Επανήλθε ως δίχρωμη (πορτοκαλί/μαύρη) κορδέλα κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ανάμεσα όμως σε χιλιάδες “σειρές μεταλλείων” που κατά δισεκατομμύρια (και αχρήστως) εξέδωσε το τότε γραφειοκρατικό καθεστώς.

    Σήμερα, η άρχουσα αστική τάξη της Ρωσίας, κατανοώντας πως τα σύμβολα και οι επέτειοι της δίνουν πόντους στον διεθνή ανταγωνισμό, ξαναέφερε στο προσκήνιο τις εκδηλώσεις τιμής στους βετεράνους του Β παγκοσμίου πολέμου, υπό το δικό της όμως νόημα, πολιτικό πλαίσιο και τις δικές της επιδιώξεις.

    Σε αυτά εντάσσεται και η εκδήλωση του Συντάγματος. Δεν αποτελεί γενικά μια εκδήλωση των βετεράνων. Είναι μια εκδήλωση, υπό το πλαίσιο της ρωσικής κυβέρνησης και σαν και αυτή διεξάγονται πάρα πολλές σε όλο τον κόσμο και στη Ρωσία. Στην Ελλάδα τον μεσάζοντα τον παίζει η ΛΑΕ η οποία θέλει καπιταλισμό με δραχμή και προσδεδεμένο στον ρώσικο καπιταλισμό.

    Αυτή είναι η πραγματικότητητα, όσο κακή και να είναι. Οι βετεράνοι Ρώσοι στρατιώτες δεμένοι στο άρμα της σημερινής ρωσικής αστικής τάξης να πραγματώνουν τέτιες εκδηλώσεις και η ΛΑΕ στην Ελλάδα να κάνει τον μεσάζοντα. Οπότε, καλώς ο Ριζοσπάστης δεν αβάνταρε την εκδήλωση αυτή.

    Reply
    1. Κώστας

      χαχαχα, μιλάμε για ψύχωση με την ΛΑΕ, τι ψεκασμένες ασυναρτησίες είναι αυτές !! ποια … πλαίσια της ρωσικής κυβέρνησης ? Έχεις ψάξει τους … βετεράνους και ξέρεις τι μυαλά κουβαλάνε ? ποιος … καπιταλισμός με δραχμή ? ποια … πρόσδεση στον ρώσικο καπιταλισμό, ΣΥΡΙΖΑ έπαθες ? ?

      θα γιορτάζουμε την αντιφασιστική νίκη ή την μέρα της ΕΕ σε αυτήν την χώρα ? το τερμάτισες, μήπως θέλεις να οργανώσουμε αντικαπιταλιστική 9η Μάη και όχι αντιφασιστική ? Ή θα απαγορεύσουμε την ρωσική εθνική αναφορά στην Ελλάδα γιατί έτσι θέλει το ευρωατλαντικό πλαίσιο ? Ή θα απαγορεύσουμε στους Ρώσους να είναι περήφανοι για την ιστορία τους γιατί η Ρωσία είναι καπιταλιστική ? Επίσης αν το ρώσικο κράτος έχει τις επιδιώξεις του, που αυτονόητο μου φαίνεται εμένα, δεν φταίει κανένας αν το κομμουνιστικό κίνημα δεν θέλει να διεκδικεί την ιστορική μνήμη γιατί δεν το κόβει και πολύ να διεκδικήσει την 9η Μάη γιατί δεν του γουστάρει και πολύ η Αντιφασιστική Νίκη, την θεωρεί οπορτουνισμό, στάδιο και “ξένη σημαία”.

      βοήθησες πάντως εργάτη στο ότι εγώ δεν ήξερα πως το πορτοκαλί-μαύρο έχει σχέση με την ΕΣΣΔ του Β ΠΠ. Μέχρι εκεί έχει φτάσει η παραπληροφόρηση, έλεγα τι τα θέλουν αυτά τα τσαρικά.

      Κώστας

      Reply
      1. εργάτης

        τόσα ξέρεις, τόσα γράφεις Κώστα μ!

        α. Η πορτοκαλόμαυρη κορδέλα, είναι σύμβολο του τάγματος Αγίου Γεωργίου. εκαταργήθη επί Λένιν και επαναφέρθη επί Στάλιν, ως μια απλή σειρά ανάμεσα στις χιλιάδες άχρηστες σειρές μεταλλείων/παρασήμων και τπτ παραπάνω.

        β. Επαναφέρθη η πορτοκαλόμαυρη κορδέλα επί Προεδρίας Πούτιν ως σύμβολο του αυτοκρατορικού τάγματος του Αγίου Γεωργίου και παράλληλα ως κυρίαρχο σύμβολο απόδοσης τιμών στους βετεράνους του Β’ ΠΠ, με στόχο το να δοθεί το σημερινό πολιτικό νόημα που θέλει να δώσει η ρώσικη αστική τάξη στον Β ‘ ΠΠ. Εγώριος μεσάζων σε αυτό η ΛΑΕ.

        γ. Καλά τώρα ξύπνησες και κατάλαβες πως η ΛΑΕ θέλει ελληνικό καπιταλισμό εκτός ευρώ, με δραχμή και με πρόσδεση στην Ρωσία;

        ΥΓ: Αναμένουμε ακόμα την ΛΑΕ, να καταδικάσει την βρώμικη επίθεση της Κωνσταντοπούλου στο ηεγτικό στέλεχος της ΛΑΕ Π. Σωτήρη

        Reply
        1. Κώστας

          ΥΓ: καλά, άσε τον Παναγιώτη ήσυχο, σε πήρε ο πόνος, off the record χίλια δυο λέτε και δεν τα λέτε on the record για τους ευνόητους λόγους.

          Κώστας

        2. κάποιος

          Για το γ):
          Για τη ΛΑΕ το βλέπετε ότι “θέλει ελληνικό καπιταλισμό εκτός ευρώ, με δραχμή και με πρόσδεση στην Ρωσία”, αλλά για την πάρτη σας-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου απλώς στη συνταγή του εθνικού καπιταλισμού προσθέτετε αμα λάχει και το “εκτός ΕΕ”, δεν το βλέπετε… έχετε μεγάλη πλάκα!

      2. εργάτης

        Το κομμουνιστικό κίνημα σε ό,τι αφορά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μια χαρά τιμά την αντιφασιστική νίκη και την 9η Μάη.

        Reply
        1. κάποιος

          Δε μπορώ να πω, χαριτωμένες οι αναφορές σας στο κομμουνιστικό κίνημα αλλά εδώ ισχύει το “2 γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα’.

        2. Ηλίας Τζ.

          1. Εργάτη, καλά τα λες επι της ουσίας του συγκεκριμένου θέματος, αλλά οι άποψη για “γραφειοκρατικό καθεστώς επί Στάλιν” και …”χιλιάδες άχρηστα παράσημα” είναι και άποψη της Ανταρσύας και του ΝΑΡ;
          2. Πιστεύεις πως ένα “γραφειοκρατικό” και άρα αντιλαϊκό καθεστώς θα μπορούσε να εμπνεύσει μια τέτοια εποποιϊα, όπως του “Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου”, με είκοσι εκατομμύρια νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες στο Μέτωπο και στα μετόπισθεν;
          Εχεις ακούσει από παληότερους γιατί έπεσε η Χούντα το’74; Να σου πω εγώ: Γιατί τη Χούντα την γκρέμισε η Επιστράτευση! Αν γινόταν πόλεμος με τους Τούρκους, το πρώτο και αιματηρό θύμα θα ήταν η …Χουντική.Κυβέρνηση! Που τελικά φαγώθηκε αλλά “ομαλά” με “Μεταπολίτευση” για να περισωθεί ό,τι μπορούσε από την αστική εξουσία. Τα αντιλαϊκά καθεστώτα δεν αντέχουν σε τέτοιους κλυδωνισμούς. Η εξουσία των μπολσεβίκων και η Δικτατορία του Προλεταριάτου επί Στάλιν υπήρξε ένα από τα πιο λαοφιλή και σταθερά πολιτικά συστήματα, που έχει να δείξει η Ιστορία, και η Νίκη είναι η ασυζήτητη απόδειξη γι αυτό. Το ότι εξελίχτηκε άσχημα πολύ αργότερα είναι μια άλλη συζήτηση. Πάντως εκατομμύρια άνθρωποι πεθάναν με το όνομα του Στάλιν στα χείλη.
          3. Εχεις υπόψιν σου έστω και ένα άχρηστο παράσημο του Β ΠΠ από τον Κόκκινο Στρατό; Ας είναι και με την κορδέλλα.
          4. Η γιγαντιαία προσπάθεια επιβίωσης του Σοβιετικού Λαού και του Σοσιαλισμού, επέβαλε σίγουρα κάποιους ΑΝΑΓΚΑΙΟΥΣ συμβιβασμούς, που δε θα γίνονταν αν δεν εμφανιζόταν η θανάσιμη απειλή. Η “κορδέλλα” θάλεγα ήταν από τους πιο ανώδυνους. Σάμπως και το ΕΑΜ δεν διατήρησε τη γαλανόλευκη; Αλλά δεν έγινε η “κορδέλλα” κυρίαρχο σύμβολο, όπως τώχουν κάνει τώρα οι ρώσσοι κεφαλαιοκράτες, για να ενσωματώσουν κάτι, που θα προτιμούσαν να σκοτώσουν.
          5. Αν πιστεύεις σοβαρά ότι μπορεί να διαχωριστεί αυτή η εποποιϊα, ο Κόκκινος Στρατός και η Νίκη, που θα γιορτάσουμε αύριο, από τους μπολσεβίκους και τον Στάλιν, ….
          …τότε είσαι απλά εκτός ιστορικής πραγματικότητας και πολύ κοντα στην …κορδέλλα του Αγίου Γεωργίου της “Μεγάλης Αικατερίνης”……

        3. εργάτης

          Ηλία Τζ., ειλικρινά, ΔΕΝ περίμενα μια πιο σοβαρή τοποθέτηση από εσένα!

          1. ΝΑΙ η αντίληψη περί χιλιάδων άχρηστών μετάλλιων όπως και η αντίληψη για την φύση και τον χαρακτήρα των χωρών του ανατολικού μπλοκ, είναι και άποψη του ΝΑΡ.

          2. Σαφώς και ένα γραφειοκρατικό καθεστώς μπορούσε να εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους να αγωνιστούν κατά του φασισμού. Το ένα, δεν αναιρτεί το άλλο, ούτε η φύση του γραφειοκρατικού καθεστώτος εμπόδισε εκατομμύρια ανθρώπους της ΕΣΣΔ να αγωνιστούν κατά του φασισμού για να υπερασπίσουν τις ζωές τους, τις υπαρκτές κατακτήσεις τους (χωρις να σημαίνει πως είχαν και σοσιαλισμό) και τις εστίες τους!

          3. Αντί για τα εκατοντάδες χιλιάδες μετάλλια που έδωσε η κυβέρνηση της ΕΣΣΔ, μάλλον ήταν προτιμότερο να συμβάλει σε ένα πραγματικό βήμα προς τον σοσιαλισμό, το οποίο και ΔΕΝ έκανε. Υπό αυτό το πρίσμα, τζάμπα τόσα μετάλλια.

          4. Σαφώς και καλά έκανε το ΕΑΜ που είχε ως ένα κυρίαρχο σύμβολό του την ελληνική σημαία. Αν μάλιστα το ΚΚΕ δεν ενέδιδε στις πιέσεις της εσσδ και στην υποταγή στην εθνική ενότητα, ίσως και να έπαιρνε το ΕΑΜ την εξουσία.

        4. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Είχαν καπιταλισμό δηλαδή; Γιατί η μεταβατική περίοδος του «ανώριμου» κομμουνισμού ονομάζεται σοσιαλισμός, αν δεν είχαν αυτό, τι είχαν; Και πού ακριβώς στηρίζεται το ότι δεν ήταν εργατική εξουσία; Στην ψυχροπολεμική προπαγάνδα; Στη σύγχρονη αστική προπαγάνδα; Στους τροτσκιστές; Γιατί καπιταλισμό χωρίς ανεργία, που να μειώνει από μόνος του το ωράριο εργασίας χωρίς αγώνες της εργατικής τάξης, μα τω Μαρξ δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρχει.. Καπιταλισμός χωρίς το κυνήγι του κέρδους δεν περιγράφεται στο Κεφάλαιο.. Και μια εργασία πού να εξηγεί την ταξική διάρθρωση της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών και ποια τάξη ήταν η γραφειοκρατία που είχε τα μέσα παραγωγής στα χέρια της δεν έχω δει να ετοιμάζετε.
          Και για να προλάβω κάποια σχόλια για το κυβερνούσε το ΚΚΣΕ, είχαν μεγαλύτερους μισθούς κλπ. «Δεν μπορείς όμως να πραγματοποιήσεις τη δικτατορία του προλεταριάτου μέσω της καθολικής οργάνωσής του. Γιατί όχι μόνο σε μας, μία από τις πιο καθυστερημένες καπιταλιστικές χώρες, αλλά και σε όλες τις άλλες καπιταλιστικές χώρες το προλεταριάτο εξακολουθεί ακόμη να είναι τόσο διαιρημένο, τόσο ταπεινωμένο, τόσο εξαγορασμένο σε μερικά μέρη (συγκεκριμένα: από τον ιμπεριαλισμό σε ορισμένες χώρες), που η καθολική οργάνωση του προλεταριάτου δεν μπορεί να πραγματοποιήσει άμεσα τη δικτατορία του. Τη δικτατορία μπορεί να την πραγματοποιήσει μόνο η πρωτοπορία που αφομοίωσε την επαναστατική δραστηριότητα της τάξης»
          Αυτό είχε πει ο Λένιν για τη σχέση ΚΚ-εργατικής τάξης. Κάνει κάποιο λάθος ο σφος; Δεν το λέω σε φάση ο Λένιν ήταν θεός και δεν έκανε ποτέ λάθη, αλλά αυτό αποσαφηνίζει ότι το ΚΚ έχει αυξημένες αρμοδιότητες και ρόλο στην οικοδόμηση από ότι η ε.τ. για τους λόγους που αναφέρονται.

        5. lathranagnostis

          Το “γραφειοκρατικό καθεστώς της ΕΣΣΔ”…..
          Ο αμήχανος νομιμοποιητικός μύθος του αριστερισμού και των συν αυτώ.

        6. Ανώνυμα

          ” η Δικτατορία του Προλεταριάτου επί Στάλιν υπήρξε ένα από τα πιο λαοφιλή και σταθερά πολιτικά συστήματα”
          Δεν έχω διαβάσει τα ντοκουμέντα του ΚΚΕ αλλά είσαι σίγουρος ότι το ΚΚΕ ορίζει έτσι την περίοδο αυτή;

      3. εργάτης

        Επίσης Κώστα μ, μπορείς να κόψεις το βαρετό σου λογύδριο: “θα γιορτάζουμε την αντιφασιστική νίκη ή την μέρα της ΕΕ σε αυτήν την χώρα ? το τερμάτισες, μήπως θέλεις να οργανώσουμε αντικαπιταλιστική 9η Μάη και όχι αντιφασιστική ? Ή θα απαγορεύσουμε την ρωσική εθνική αναφορά στην Ελλάδα γιατί έτσι θέλει το ευρωατλαντικό πλαίσιο ? Ή θα απαγορεύσουμε στους Ρώσους να είναι περήφανοι για την ιστορία τους γιατί η Ρωσία είναι καπιταλιστική ?”.

        Στο λέω αυτό, διότι τα δίπολα που γράφεις, είναι μόνο στο δικό σου μυαλό και βασίζονται μόνο στην δική σου εμμονή!

        Και τιμάμε την 9η Μάη ως μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών και προφανώς έχει ο καθείς το δικαίωμα να δώσει στις επετείους το δικό του νόημα! Οχι όμως πάνω στις δικές μας πλάτες! Αν εσύ και η ΛΑΕ, θέτε να συμβάλλετε στο νόημα που η αστική τάξη της Ρωσίας θέλει να δώσει στην 9η Μάη, δικό σας θέμα. Κάντε το και μη ζητάτε συμμάχους σε αυτό.

        Reply
  5. lathranagnostis

    Προσωπικά, δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να απαντήσω στον Κώστα, διότι, όπως και η ηγεσία του, είναι αλλοπρόσαλλος.
    Το άν αυτοί προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχρονα “Ορλωφικά”, (“Λαβρωφικά” θα τα αποκαλούμε πλέον), δεν σημαίνει ότι θα μπούμε σε διάλογο μαζί τους και θα τους βοηθήσουμε.

    Υ.Γ Βλέπω στο You tube που έχουν κοτσάρει στη στην ΙΣΚΡΑ, προφανώς με υπερηφάνεια, τον Ρώσο αξιωματικό με το καπέλο με τον τσαρικό δικέφαλο και κάτω απ αυτόν, το τιμημένο αστέρι με το σφυροδρέπανο του κόκκινου στρατού.
    Ντροπή σου ξεφτίλα!! Φτου!!!
    Σαν τους δικούς μας τους “αντιστασιακούς” επί ΠΑΣΟΚ, που φοράγανε το τιμημένο δίκοχο του ΕΛΑΣ και συναγελάζονταν με τον Γιαννόπουλο τραγουδώντας αντάρτικα, στα “πολιτιστικά κέντρα” της εθνικής.
    Πάλι καλά που δεν ζητήσανε να το βάλουμε και στον 902………
    Όταν ΕΜΕΙΣ θα γιορτάσουμε την 9 του Μάη, το σφυροδρέπανο θα είναι στη κορυφή όπως του αρμόζει, χωρίς δικέφαλους και κορδελίτσες!

    Reply
    1. Κώστας

      ΕΣΕΙΣ ποιοι είστε ? Το ΚΚΕ πάντως είπε πως θα έβαζε το κάλεσμα της ομοσπονδίας με την κορδελίτσα αν … έστελνε ο Ζαφείρης επιστολή για παρεξήγηση. Επίσης το ΚΚΕ λέει πως η ομοσπονδία με την κορδελίτσα είναι μια χαρά αλλά την καπέλωσε η iskra.

      Τόσο σας νοιάζει η Αντιφασιστική Νίκη εκεί στο ΚΚΕ που την κάνατε τσόντα και μπαλάκι στις μικροκομματικές προβοκάτσιες σας.

      Συνοψίζω γιατί θα πείτε χίλια άσχετα για να μην φανεί πως δεν απαντάτε

      α)αν η ομοσπονδία είναι “λεγόμενη”, φάντασμα, όργανο του Πούτιν ή των Ελοχίμ, ή μια υπογραφή που την χρησιμοποιούν κάποιοι γιατί αν … έστελνε ο Ζαφείρης επιστολή θα βάζατε το κάλεσμα της ομοσπονδίας ?

      β)αν η iskra και δεν ξέρω γω ποιος άλλος, εν αγνοια της ομοσπονδίας, όπως λέτε, την καπελώνει γιατί δεν δημοσιεύσατε το κάλεσμα ?

      Κώστας

      Reply
  6. απορία

    καλά, δεν καταλαβαίνω, ο κώστας είναι σαφέστατος, να γιορτάζει την 9η Μάη μαζί με τον Πούτιν και τις κορδέλες του.
    Οι υπόλοιποι τι ακριβώς γιορτάζετε την 9η Μάη;
    Την νίκη ενός γραφειοκρατικού καθεστώτος ενάντια σε ένα φασιστικό;
    αυτό δεν είναι παραλλαγή των “δυο ολοκληρωτισμών”;
    για διαβάστε καλύτερα εδώ
    http://www.imerodromos.gr/afti-ine-i-simea-mas/
    Αυτή είναι η Σημαία μας!
    Συμφωνείτε;

    Reply
      1. απορία

        @εργάτη, έχεις τρία (3) συγκεκριμένα ερωτήματα:
        1. Τι ακριβώς γιορτάζετε την 9η Μάη;
        2. Η Νίκη του ’45 ήταν η επιβολή ενός γραφειοκρατικού καθεστώτος σε ένα φασιστικό;
        3. Συμφωνείτε με το κείμενο της παραπομπής;
        ….μην κάνεις το παπί!

        Reply
        1. εργάτης

          απορία παίρνεις τρεις (3) συγκεριμένες, υλιστικές/διαλεκτικές απαντήσεις:

          1. Την αντιφασιστική νίκη των λαών, με μπροστάρη την ΕΣΣΔ
          2. Ακριβώς, συν το κεφαλαιώδες γεγονός, που ήταν η συντριβή του φασισμού από την πάλη των λαών με ό,τι σωτήριο σήμανε η νίκη αυτή για την ανθρωπότητα. Παράλληλα όμως, ήταν και η επικράτηση ενός καπιταλισμού απαλλαγμένου από την -πέρα για πέρα αληθινή- κατηγορία του “αβανταδόρου του καπιταλισμού” και σε αυτή την εξέλιξη, συνέβαλλε τα μέγιστα η ΕΣΣΔ, κρατώντας μέχρι το τέλος την γραμμή του αντιφασιστικού συναασπισμού και τον περιορισμό των λαϊκών κινημάτων, στα σατικοδημοκρατικά πλαίσια

        2. απορία

          1. Αρα οι λαοί ήταν αμεσοδημοκρατικά οργανωμένοι στην ΕΣΣΔ από αριστερά και από τα κάτω; Η νικήσανε αυθόρμητα, σαν μπουλούκι;
          2. “…ενός καπιταλισμού απαλλαγμένου από την κατηγορία του «αβανταδόρου του καπιταλισμού…» τι θέλει να πει ο ποιητής;
          Και “…κρατώντας μέχρι το τέλος την γραμμή του αντιφασιστικού συναασπισμού και τον περιορισμό των λαϊκών κινημάτων, στα σατικοδημοκρατικά πλαίσια” …μπορούμε να κάνουμε τέτοια θαύματα!;!;
          Η μήπως, τρικυμία εν ……;
          3. ;;;;;
          και μια τέταρτη, που παρέλειψα πριν:
          4. Συμφωνείς με τους “δύο ολοκληρωτισμούς”;

        3. lathranagnostis

          Απ ότι καταλαβαίνω, ψάχνετε απεγνωσμένα να βγάλετε την ΕΣΣΔ ένοχη και να απαξιώσετε κάθε επίτευγμά της. Και στην προσπάθειά σας αυτή, λέτε ασυνάρτητα και ανιστόρητα πράγματα………
          Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, ήταν η νίκη της ΕΣΣΔ που συνέβαλε στην επικράτηση του “αβανταδόρικου καπιταλισμού” (στη δύση?)?
          ….αλλά και αυτή η νίκη, δεν επιτεύχθηκε λόγω του συστήματος της, του σοσιαλισμού.
          Τι είναι ο “αβανταδόρικος καπιταλισμός”?
          Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνει η ΕΣΣΔ? Εξαγωγή επανάστασης?
          Προφανώς, δεν έχετε καν συνειδητοποιήσει ότι όντες έξω από κάθε χορό, λέτε ότι τραγούδι σας κατέβει και παράφωνο μάλιστα.
          “Η ΕΣΣΔ έπρεπε να κάνει το ένα, η ΕΣΣΔ έπρεπε να κάνει το άλλο…..” – Ούτε καν αναρωτιέστε αν πρακτικά μπορούσαν να γίνουν αυτά στις συνθήκες που αντιμετώπισε η ΕΣΣΔ!
          Η ειρήνη και οι κατακτήσεις της ανθρωπότητας όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ, σε ποιόν νομίζετε ότι οφείλεται, ρε αγνωμονες? Στο αυθόρμητο των συλογικοτήτων και την ακηδεμόνευτη κινηματικότητα των μαζών μακρυά από κόμματα…..?
          ………………………………………………………………………………………………..
          Η αλοίθωρη νεολαία
          Μια τσογλανοπαρέα
          Που κάνει κριτική!
          ……………
          (παραδοσιακό εκδρομικό τραγουδάκι)

        4. εργάτης

          η λέξη “απεγνωσμένα” και ό,τι νόημα αυτή κουβαλά, παρέα με οποιαδήποτε άλλη λέξη παρομοίου νοήματος, βρίσκεται μόνο στο κεφάλι σου αγαπητέ λαθραναγνώστη. Εάν δεν σου αρέσει η κριτική και δεν σου αρέσει και η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για σένα και την αντίληψή σου.

          Δεν έβγαλες, ούτε και πρόκειται να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα της προκοπής για τις αιτίες της γραφειοκρατικοποίησης και τελικά της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ και του ανατολικού μπλοκ. Ούτε και πρόκειται να αντιπαραβάλλεις κάποιο πειστικό επιχείρημα στα όσα σου λέμε και σου γράφουμε.

        5. lathranagnostis

          Και αυτά που λέτε ότι ΘΑ ΠΡΕΠΕ να είχε κάνει η ΕΣΣΔ, μόνο στο κεφάλι σας βρίσκονται.
          ….απεγνωσμένα!

        6. Γιώργος Θαλάσσης

          εργάτη, δεν τα έκανε όλα λάθος ο Στάλιν. Μέχρι το τέλος ο Τσώρτσιλ ήθελε μέτωπο από Ιταλία-Βαλκάνια και σύγκρουση με την ΕΣΣΔ και ξέρεις πόσο άργησαν οι “σύμμαχοι” να ανοίξουν το δυτικό μέτωπο – μόλις Ιούνη του 1944. Άλλωστε οι ΗΠΑ έριξαν την ατομική βόμβα στην Ιαπωνία σαν σαφή προειδοποίηση προς την ΕΣΣΔ. Άρα δεν ήταν η εμμονή της ΕΣΣΔ στη γραμμή του αντιφασιστικού συνασπισμού αλλά το άγχος για πισώπλατο χτύπημα από τον ιμπεριαλισμό αυτό που κυριαρχούσε στην πολιτική της ΕΣΣΔ. Εκτός αυτού η ΕΣΣΔ έσπασε την απομόνωση, μία σειρά από χώρες άλλαξαν προσανατολισμό στην ανατολική Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική.
          Αυτά όλα δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την καταλυτική παρουσία της ΕΣΣΔ.

        7. εργάτης

          Βεβαίως και έχεις δίκιο Γιώργο. Οπως παράλληλα, είναι σωστή και η αντίληψη που λέει πως η ΕΣΣΔ αποθάρρυνε τα ΚΚ της Ευρώπης από το να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε προοτπική προκειμένου να πάρουν την εξουσία στις ευρωπαϊκές χώρες.

          Και οι δυο αντιλήψεις είναι σωστές, διότι συμπληρώνουν η μία την άλλη: Καταδεικνύουν τον αντιφατικό ρόλο της ΕΣΣΔ: Από την μια η ύπαρξή της αποτέλεσε φραγμό στην επιθετικότητα του κεφαλαίου παγκόσμια και διατηρούσε την ελπίδα για τον οποιονδήποτε σοσιαλισμό ζωντανή, από την άλλη η υπεράσπιση των κρατικών συμφερόντων της ΕΣΣΔ, από την ηγετική της τάξη, έθεσε φραγμό στην εξάπλωση των επαναστάσεων στην Ευρώπη.

        8. απορία

          Αν η ΕΣΣΔ (δηλαδή το ΚΚΣΕ, για να μην …”παπαρολογούμε”),είχε τη δυνατότητα να “αποθάρρυνε τα ΚΚ της Ευρώπης από το να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε προοτπική προκειμένου να πάρουν την εξουσία στις ευρωπαϊκές χώρες.”,
          τότε,
          γιατί δεν τα “αποθάρρυνε” επίσης από την επικριτική προς την ΕΣΣΔ και προς το ίδιο το ΚΚΣΕ στάση τους, που ήταν και ουσιώδες στοιχείο του “Ευρωκομμουνισμού”;
          Και υπάρχει καμιά ένδειξη, ότι τα “δυτικά” ΚΚ θυσιάσαν το επαναστατικό τους πρόγραμμα, δήθεν από το “άγχος” για να αποτρέψουν ένα “πισώπλατο χτύπημα από τον ιμπεριαλισμό” προς την ΕΣΣΔ;
          Και το παράδειγμα της “Επανάστασης των Γαρυφάλλων”, πως χωράει σε αυτό το σχήμα;
          Δεν ήταν τα “ευρωκομμουνιστικά” κκ, που πέσανε να την φάνε την πορτογαλλική επανάσταση, παρέα με τους ιμπεριαλιστές, ενώ αντίθετα το ΚΚΣΕ έκανε ό,τι μπορούσε, (όπως και το ΚΚΕ”εξ” τότε), για να την στηρίξει, διαψεύδοντας “Γιάλτες” κλπ. μικροαστικές θεωρίες;
          Μήπως αυτές είναι θεωρίες καναπεδάτων πασόκων, που τους φταίνε πάντα οι άλλοι, ενώ οι ίδιοι δεν φταίνε για τίποτε;

        9. Γιώργος Θαλάσσης

          Μας μπερδεύεις λίγο “απορία” αλλά έχεις δίκιο στη “μη σχέση” ΚΚΣΕ-ευρω-κομμουνιστικών κομμάτων, ποιός δεν θυμάται τον ανεκδιήγητο Μπερλινγκουέρ που δεν συζήταγε με το ΚΚΣΕ “επειδή η ΕΣΣΔ έχει πυρηνικά” !

        10. εργάτης

          Εμ, το ουσιώδες στοιχείο του ευρωκομμουνισμού, ΔΕΝ ήταν η κριτική στην ΕΣΣΔ, ήταν η εδραίωση της αντίληψης εκ μέρους αυτών των ΚΚ ενός “καπιταλισμού με ενθρώπινο πρόσωπο”. Αυτό ήταν το ουσιώδες χαρακτηριστικό του ευρωκομμουνισμού αγαπητέ απορία.

          Στο ξαναγράφω: Η υπαρκτή δημόσια διαφωνία των ευρωκομμουνιστικών κομμάτων με την ΕΣΣΔ, δεν αναιρεί το ιστορικό γεγονός πως μια βασική πηγή γέννησης του ρεύματος του διεθνούς ΚΚ που ονομάρτηκε “ερυωκομμουνισμός” εντοπίζεται στην ίδια την φυσιογνωμία και το περιεχόμενο των λαϊκών μετώπων της δεκαετίας του ’30 και την πολιτικής των ΚΚ και της ΕΣΣΔ. Οπου, ο αντιφασισμός και η αποδοχή της αστικής δημοκρατίας ως όριο, ήταν δομικό στοιχείο και της πολιτικής των λαϊκών μετώπων και των αντίστοιχων ΚΚ.

        11. απορία

          @εργάτη, δεν είπα πως είναι Το ουσιώδες στοιχείο, είπα απλά “ουσιώδες στοιχείο” του Ευρωκομμουνισμού ήταν η επικριτική (και όχι “κριτική” – η κριτική, όταν είναι ουσιαστική μπορεί να είναι και εποικοδομητική) για την ΕΣΣΔ.
          Μήπως, λοιπόν, σε απλά λαϊκά, οι “ευρωκομμουνιστές” εξαργύρωναν τον αντισοβιετισμό με την ανοχή της αστικής τάξης; Ρωτάω…
          Κι εν πάσει περιπτώσει, έχει καμιά λογική αυτό να το …υπέθαλπει το ΚΚΣΕ;
          Και μήπως είναι σύμπτωση, πως τα δύο ΚΚ της Δύσης, που δεν έκαναν ….”επικριτική” στην ΕΣΣΔ τέθηκαν εκτός νόμου;
          Ξέρεις, ποιά είναι αυτά;
          Και από που προκύπτει (ντοκουμέντα, όχι “ερμηνείες”) ότι “η αποδοχή της αστικής δημοκρατίας ως όριο, ήταν δομικό στοιχείο και της πολιτικής των λαϊκών μετώπων και των αντίστοιχων ΚΚ”;
          Μήπως αυτό το στοιχείο το πρόσθεσαν οικειοθελώς τα ευρωκομμουνιστικά, χωρίς να τους το επιβάλει κανένας;

        12. lathranagnostis

          Α, μάλιστα! Και για τον “ευρωκομμουνισμό”, η ΕΣΣΔ φταίει!
          Τι να σου πει κανείς…….?
          Για πες μας βρε μεγάλε, πότε παρουσιάστηκε προοπτική σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, να πάρουν την εξουσία οι κομμουνιστές και ήταν η ΕΣΣΔ που τους αποθάρρυνε?

        13. εργάτης

          η ανικανότητα να εξαχθούν υλιστικά/διαλεκτικά συμπεράσματα για την πολιτική της ΕΣΣΔ και του ευρωπαϊκού ΚΚ εκ μέρους των φίλων απο το ΚΚΕ, είναι φανερή.

          1. Η πολιτική των λαϊκών μετώπων η οποία είχε ως ανυπέρβλητο όριο τον αντιφασισμό και την υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας, είτε πολιτική που επιβλήθηκε από την ΕΣΣΔ στην Κομιντέρν και στην οποία τα ΚΚ εντάχθηκαν. Η πολιτική αυτή είχε ως φυσιολογική συνέπεια όπου πήρε την κυβέρνηση ένα Λαϊκό Μέτωπο, να περιοριστεί σε μια δημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού (Γαλλία, Ισπανία κλπ) αναχαιτίζοντας/καταστέλλοντας τις πιο ριζοσπαστικές χειραφετητικές τάσεις στις χώρες τους. Αυτή η πολιτική συνεχίστηκε απρόσκοπτα και μετά τον Β’ ΠΠ.

          Αλλά και εκεί που δεν πήρε την κυβέρνηση, το λαϊκό μέτωπο και το αντίστοιχο ΚΚ έδρασε αποκλειστικά στα όρια της αστικής νομιμότητας.

          2. Η πολιτική αυτή των λαϊκών μετώπων και του περιεχομένου που αυτά είχαν, ενώ απο την μια μπόρεσε να μαζικοποιήσει τα ΚΚ συμβάλλοντας στην αντιφασιστική νίκη, από την άλλη, έβαλε ταφόπλακα σε οποιαδήποτε επαναστατική προοπτική υπήρχε τότε στην Ευρώπη (και υπήρχε).

          3. Για το αν το περιεχόμενο και η φυσιογνωμία των λαϊκών μετώπων της δεκαετίας του ’30 αποτέλεσε ιστορικά μια εκ των πηγών γέννησης του ευρωκομμουνισμού μεταπολεμικά, η απάντηση είναι πως ναι.

        14. απορία

          Μήπως, απλά η κατεύθυνση, που πήραν τα Λαϊκά Μέτωπα και ο Ευρωκομμουνισμός είχαν κοινά αίτια;

        15. lathranagnostis

          Τα Λαϊκά Μέτωπα όντως δημιουργήθηκαν με την προτροπή της ΕΣΣΔ και της Γ’ Διεθνούς, όντως με σκοπό να αναχαιτίσουν στις χώρες τους τον φασισμό και για να τεθούν σαν ασπίδα προστασίας της ΕΣΣΔ, η οποία ήταν, όσο υπήρχε, η εστία του παγκόσμιου σοσιαλιστικού και εργατικού κινήματος. Ποιός σου είπε όμως, ότι το όριο αυτό, ήταν ανυπέρβλητο και μάλιστα επιβλήθηκε από την ΕΣΣΔ?
          Το πρόβλημα με τα Μέτωπα, ήταν ότι μέσα σε αυτά, τα ΚΚ, αντί να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους, αφέθηκαν να διαχυθούν και να χάσουν τον επαναστατικό τους χαρακτήρα. Φυσικό ήταν, αυτή η διάχυση και η απώλεια των επαναστατικών χαρακτηριστικών, να ενισχύσει στο εσωτερικό των ΚΚ τα ρεφορμιστικά στοιχεία. Και η κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν, στα πλαίσια των Μετώπων, τα ρεφορμιστικά στοιχεία των ΚΚ, οσμώθηκαν με τα αστικά-μικροαστικά στοιχεία που βρισκόταν εκεί, ενισχύθηκαν από αυτά, καταλήγοντας σ έναν ιδιότυπο “εισοδισμό” των αστικών στοιχείων μέσα στα ΚΚ. Αυτό, δεν το προκάλεσε η ΕΣΣΔ, αλλά η απειρία των ΚΚ να περιφρουρηθούν από τέτοια φαινόμενα και να διατηρήσουν την επαναστατική τους αυτοτέλεια.
          Με τη σειρά της, η απώλεια της επαναστατικής αυτοτέλειας των ΚΚ, είχε σαν συνέπεια, την υποκατάσταση του στρατηγικού στόχου πού είναι η κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη, με την ταχτική των Μετώπων, ταχτική που ακολουθήθηκε μεν για την προστασία της ΕΣΣΔ αλλά θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί στο τέλος του ΒΠΠ, όταν η ΕΣΣΔ νίκησε . Σε αυτό, επαναλαμβάνω, δεν φταίει η ΕΣΣΔ. Σήμερα άλλωστε, που υπάρχουν ΚΚ που πάνε και εγκλωβίζονται σε διάφορα Μέτωπα, πάλι η ΕΣΣΔ φταίει?

        16. εργάτης

          Η μοναδική περίπτωση όπου ένα λαϊκό μέτωπο έγραψε με εύσχημο τρόπο στα παλιά του τα παπούτσια τα όρια που είχαν τεθεί από την Κομιντέρν (και κατάφερε να πάρει την εξουσία) ήταν η Γιουγκοσλαβία. Στην Ελλάδα, ενώ είχε όλες τις προυποθέσεις να άρει την εξουσία το ΕΑΜ, αυτό δεν συνέβη. Και δεν συνέβη, διότι το ΚΚΕ αποφάσισε τότε, να συνεχίσει να αποδέχεται το αντιφασιστικό/αστικοδημοκρατικό όριο που έθετε η φυσιογνωμία και το περιεχόμενο των λαϊκών μετώπων έτσι όπως τα είχε ορίσει η Κομιντέρν και η ΕΣΣΔ.

        17. απορία

          Α, μπα;!;!
          Το κκ του Τίτο δεν ήταν ευρωκομμουνιστικό σε παραλλαγή;
          Υπερέβη “το αντιφασιστικό/αστικοδημοκρατικό όριο που έθετε η φυσιογνωμία και το περιεχόμενο των λαϊκών μετώπων έτσι όπως τα είχε ορίσει η Κομιντέρν και η ΕΣΣΔ”, και πως;
          Κατάργησε τον Καπιταλισμό στην Γιουγκοσλαβία;
          Και το “πισώπλατο χτύπημα” τί ήταν; Υπηρεσία προς τον Ιμπεριαλισμό, η μήπως, προς τον …ελληνικό Λαό και τον …Στάλιν;
          Και οι …”ύμνοι”(!) του Μιλοβάν Τζίλας προς τον Στάλιν, τι ήταν;
          Είναι ιδέα μου ότι το Βελιγράδι το απελευθέρωσε ο Κόκκινος Στρατός;
          Είναι κριτήριο το ότι “κατάφερε να πάρει την εξουσία”;
          Μήπως και το ..ΠΑΣΟΚ(!) κι ο Σύριζα δεν το κατάφεραν;!;
          Για λογαριασμό τίνος κατάφερε να πάρει την εξουσία;
          Μήπως απλά ανέχτηκαν τους Τιτοϊκούς οι κεφαλαιοκράτες για ένα διάστημα λόγω των παραπάνω πιστοποιητικών καλής διαγωγής; Οπως έγινε και με πολλούς άλλους;
          Και, τελικά τί είναι η “εξουσία”;
          Και γιατί τα ευρωκομμουνιστικά δεν άσκησαν “εξουσία” και μάλιστα για λογαριασμό των κεφαλαιοκρατών τους;
          Η υποστήριξη, ενίοτε ενεργή, και συνήθως δια της ανοχής (κάνοντας τον …ψόφιο κοριό), στην ιμπεριαλιστική πολιτική της αστικής τάξης, δεν ήταν συμμετοχή στην (ιμπεριαλιστική…) εξουσία;
          Η υποστήριξη όλων των …”Ανοίξεων”(!!) αρχίζοντας από την ταγματασφαλίτικη Ουγγρική, μετά της Πράγας(!), μετά του …Βαλέσα(!) και καταλήγοντας στον …”σφαγέα Μιλόσεβιτς” και τον “σφαγέα Ασσαντ”, κάνοντας μώκο για τα παλητόμαρα των κάθε φορά “αντιπολιτεύσεων” (όρα και ΚΕΕΡΦΑ…. εξέχουσα συνιστώσα της Ανταρσύας!, στα καθ’ υμάς…), δεν είναι συμμετοχή στην εξουσία;
          Κι αν ενίοτε γίνεται και ..αφιλοκερδώς (λέμε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις…), αυτό …κακοπάει στους κεφαλαιοκράτες;

        18. εργάτης

          ΝΑΙ άσχετη μου απορία!!! Το ΚΚ γιουγκοσλαβίας υπερέβη το αντιφασιστικό αστικοδημοκρατικό όριο των λαϊκών μετώπων! ΠΩΣ;; Παίρνοντας της εξουσία! Κάτι που ΔΕΝ τόλμησαν τα αντίστοιχα ΚΚ Γαλλίας και Ιταλίας υποταγμένα σε αυτό το όριο των λαϊκών μετώπων το οποίο ήταν απόφαση της Κομιντέρν και της ΕΣΣΔ από τη δεκαετία του ’30.

          Οταν γράφω “εξουσία” αγαπητή απορία, εννοώ πως τα ΚΚ υποταγμένα στο αστικοδημοκρατικό αντιφασιστικό όριο των λαϊκών μετώπων, ΔΕΝ πήραν την συνέβαλλαν στο να ξεσπάσει η επανάσταση στις χώρες, τους και έτσι, ΔΕΝ πήραν την εξουσία. Αυτό εννοώ αγαπητή απορία. Και την ευθύνη για αυτή την πολιτική την είχαν η Κομιντέρν, η ΕΣΣΔ και φυσικά τα ΚΚ.

        19. απορία

          “ΠΩΣ;; Παίρνοντας της εξουσία! Κάτι που ΔΕΝ τόλμησαν τα αντίστοιχα ΚΚ Γαλλίας και Ιταλίας”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          ….τόλμησαν(!) όμως οι …..Πασόκ-Σύριζα!!!!!!!!!!!
          Δεν μπορώ…., πιο “πασόκ” πεθαίνω!!!!!!
          Υ.Γ.
          Μήπως, “εργάτη” έχεις μπλέξει την “εξουσία” με την Κυβέρνηση;
          Δεν εξηγείται αλλιώς.

        20. εργάτης

          Πας καλά απορία παιδάκι μου; Μόνος σου μιλάς για πασοκ/σύριζα, μόνος σου τα γράφεις, μόνος σου τα ακούς!

          Εγώ έγραψα πως τα ΚΚ που υπερέβησαν την λογική ΕΣΣΔ/Κομιντέρν που έθετε ως όριο τον αντιφασισμό και τον σεβασμό στην αστική δημοκρατία, πήραν της εξουσία στην Ευρώπη (δλδ η Γιουγκοσλαβία).

    1. Ανώνυμα

      Εκφράζεις ακριβώς την επίσημη πολιτική της φασιστοειδούς Ε.Ε., την εξίσωση δηλ. της ναζιστικής και φασιστικής πανούκλας με την ΕΣΣΔ . Δεν ξέρω την μαρξιστική σου κτάρτιση, αλλά γραφειοκρατικό καθεστώς δεν υπάρχει για τον μαρξισμό, υπάρχει μόνο ταξικό κράτος, είτε της αστικής τάξης είτε της εργατικής. Όλα τα κράτη είναι γραφειοκρατικά παρεκτός και αν έχεις εσύ κανένα ιστορικό παράδειγμα να μας αναφέρεις. Αν σε ενδιαφέρει η άποψη του Τρότσκι το 1940 για την ΕΣΣΔ, την χαρακτήριζε εκφυλισμένο ΕΡΓΑΤΙΚΟ κράτος. Αλλά μιά ελάχιστη απάντηση στην “απορία” σου, ο αγώνας του ρώσικου λαού ήταν εγώνας ενάντια στον αφανισμό. Οι ναζί ενδιαφέρονταν για “ζωτικό χώρο” και εκφρασμένη θέλησή τους ήταν η εξαφάνιση του “κατώτερου” σλαβικού λαού. Αδιάψευστος μάρτηρας τα 20 εκατομμύρια νεκροί της ΕΣΣΔ. Αλλά μάλλον εσένα δεν σε αφορούν όλα αυτά…

      Reply
      1. απορία

        Τώρα, ο αγώνας του ρωσσικού λαού ήταν …”ενάντια στον αφανισμό”(!!),
        δηλ. όχι κατά του Φασισμού για τη Σοσιαλιστική του Πατρίδα;
        Και η παραλλαγή του “γραφειοκρατικού κράτους”, το “εκφυλισμένο εργατικό”, πόσο ακριβώς αφίσταται της “επίσημης πολιτικής της φασιστοειδούς Ε.Ε., την εξίσωση δηλ. της ναζιστικής και φασιστικής πανούκλας με την ΕΣΣΔ”;
        ———————-
        Το συμπέρασμα είναι πως ο Σοβιετικός Λαός, καταδυναστευόμενος, ….κατάφερε “να αποτρέψει τον αφανισμό του”, αλλά …δυνάμωσε …τους δυνάστες του;!;!
        Γι αυτό ακριβώς ρωτάω και τους δυό σας: Τι ακριβώς πανηγυρίζετε την 9η Μάη;

        Reply
        1. εργάτης

          απορία ξανα παίρνεις δύο (2), συγκεριμένες, υλιστικές/διαλεκτικές απαντήσεις:

          1. Στις 9 Μάη γιορτάζουμε την συντριβή του φασισμού, την αντιφασιστική νίκη των λαών, με μπροστάρη την ΕΣΣΔ
          2. Η αντιφασιστική νίκη του ’45 ήταν παράλληλα, η νίκη του γραφειοκρατικού καθεστώτος της ΕΣΣΔ και η νίκη της αστικής δημοκρατίας ως το βασικό πολιτικό σύστημα διαχείρισης του καπιταλισμού, έναντι του φασισμού. Με πιο περιφραστικά λόγια, το ’45 σηματοδότησε -πέρα απο την συντριβή του φασισμού με ό,τι συγκλονιστικά θετικό σηματοδότησε για την ανθρωπότητα η συντριβή του- την επικράτηση αφενός του γραφειοκρατικού καθεστώτος της ΕΣΣΔ ως προτύπου για τον ανύπαρκτο σοσιαλισμό και αφετέρου την επικράτηση ενός καπιταλισμού απαλλαγμένου από την -πέρα για πέρα αληθινή- κατηγορία του «αβανταδόρου του καπιταλισμού». Σε αυτή την εξέλιξη, συνέβαλλε τα μέγιστα η ΕΣΣΔ, κρατώντας μέχρι το τέλος την γραμμή του αντιφασιστικού συναασπισμού και τον περιορισμό των λαϊκών κινημάτων, στα σατικοδημοκρατικά πλαίσια

        2. εργάτης

          Αυτά που ανέφερα, είναι η τεκμηριωμένη θέση του ΝΑΡ

        3. εργάτης

          Δυστυχώς πολλοί φίλοι από το ΚΚΕ ή τα μλ, δεν θέλουν να κατανοήσουν το διαλεκτικά/υλιστικά, αυτονόητο: Η μέχρι το τέλος αντίσταση του σοβιετικού λαού ο οποίος με 27.000.000 νεκρούς κατόρθωσε να συμβάλλει τα μέγιστα στην συντριβή του φασισμού/ναζισμού, δεν σηματοδοτεί αναγκαστικά, τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της ΕΣΣΔ.

          Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα στο διάβα των αιώνων, όπου λαοί μάτωσαν απίστευτα προκειμένου να αποκρούσουν εισβολείς, ανώ παράλληλα τα καθεστώτα υπό τα οποία πολέμησαν δεν ήταν καν φιλολαϊκά. Το ένα συνεπώς, δεν συνεπάγεται το άλλο και οι απίστευτες θυσίες του σοβιετικού λαού, δεν συνεπάγονται τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της ΕΣΣΔ. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι. Και πιο πολύ μακάρι να ήταν σοσιαλιστικό το καθεστώς της ΕΣΣΔ και να μην είχε εκφυλιστεί πολύ περισσότερο μετά το ’45, αλλά δεν έγινε έτσι.

        4. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Ναι, αν πείτε το διαλεκτικά/υλιστικά πολλές φορές δε σημαίνει ότι όντως είναι. Επίσης γιατί δεν το λέτε μαρξιστικά αφού πλέον αποδέχεστε τον μαρξισμό (κατ’όνομα).

          Εξάλλου αυτό: “Η μέχρι το τέλος αντίσταση του σοβιετικού λαού ο οποίος με 27.000.000 νεκρούς κατόρθωσε να συμβάλλει τα μέγιστα στην συντριβή του φασισμού/ναζισμού, δεν σηματοδοτεί αναγκαστικά, τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της ΕΣΣΔ.” καθόλου διαλεκτικό δεν είναι αφού δεν επεξηγεί το γιατί δεν το σηματοδοτεί καθώς δεν είπε κανείς ότι λόγω του Πατριωτικού πολέμου είναι η ΕΣΣΔ σοσιαλιστική. Αλήθεια πώς ο ρώσικος λαός οπλισμένος δεν έστρεψε τα όπλα από την αντίθετη έστω και σπασμωδικά, αυτό είναι το ερώτημα.

          Επίσης καθόλου υλιστικό δεν είναι, αλλά ιδεαλιστικό γιατί παίρνει ως πρωτεύον το προκαθορισμένο ιδεολόγημα των τροτσκοναριτομουλάδων ότι η ΕΣΣΔ δεν ήταν σοσιαλιστική (τι ήταν τότε;) και όχι την υλική βάση και την αντικειμενική πραγματικότητα (κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μ.π., εργατικός έλεγχος στην παραγωγή, Κεντρικός Σχεδιασμός, απουσία του κέρδους ως κίνητρο της παραγωγής, μη ύπαρξη του νόμου της αξίας κλπ).
          Άρα ουσιαστικά γιορτάζετε τη νίκη ενός ιμπεριαλιστή απέναντι σε έναν άλλο; Αυτό δεν είναι αντιδραστικό; Επειδή η μια ομάδα χωρών ήταν φασιστική η άλλη ξεπλένεται;
          Αλλά, με την ίδια λογική αφού το ΚΚΕ ήθελε (σε κάποιο επίπεδο) να δημιουργήσει ένα γραφειοκρατικό καθεστώς δεν ήταν θετικό το ότι έπνιξαν την ε.τ. οι α.τ. Ελλάδας-Βρετανίας στα Δεκεμβριανά; Ή η ήττα του ΔΣΕ αντίστοιχα δεν ήταν θετικό; Γιατί κάτι σφοι σας τροτκισταί αυτή τη γραμμή είχαν και μου φαίνεται πολύ δύσκολο να καταλήξετε σε κάτι διαφορετικό.

        5. μεταβατικός σοσιαλιστής

          Επίσης έχεις ένα θεματάκι με τα νούμερα. Το 27 εκατομμύρια από που προέκυψε;

  7. Kομμουνιστης

    Βρε ΑΝΤΑΡΣΥΑ λάθη θα γίνονται τώρα εάν εσείς το θεωρείται λάθος ή σωστό, είναι θέμα νοοτροπίας να βρίσκει κάποιος συνέχεια λάθη. Ένα παράδειγμα εάν αύριο βγει κυβέρνηση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η το ΚΚΕ με τα σημερινά δεδομένα ούτε στον ύπνο με έγχρωμο όνειρο μπορεί να συμβεί, ούτε με ΚΚΕ ούτε με ΑΝΤΑΣΡΣΥΑ. Δεν θα υπάρξουν λάθη? και παραλήψεις όταν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη ελληνική και εξωτερική ελίτ με τους μπραβους τους και τους ανόητους φτωχούς υποστηριχτές τους. Το θέμα στην πολιτική δεν είναι τα μικρά λάθη γιατί αυτά διορθώνονται πολύ γρήγορα και στη τελική ανάλυση καλά κάνει ο ριζοσπάστης, αυτός είναι υπεύθυνος τύπος, σε θέματα που άπτονται περί σοβαρό κοινωνικών θεμάτων είναι πολύ περισσότερα όταν δεν τον γνωρίζεις 100% τι καπνό φουμαρουν οι όποιοι σύλλογοι η σύνδεσμοι , ή οποια αλλά κοινωνικά και πολιτικά σύνολα.

    Reply
    1. lathranagnostis

      Υπάρχουν λάθη και λάθη.
      -Υπάρχουν λάθη που γίνονται από κακές εκτιμήσεις, αναλύσεις, προβλέψεις, που έχουν λανθασμένο θεωρητικό υπόβαθρο.
      Τέτοιο λάθος θα είχαν κάνει οι σοβιετικοί, αν δεν είχαν επιβάλει, όπως η “Κομμουνα”, την δικτατορία του προλεταριάτου προσαρμοσμένη στις αντίστοιχες συνθήκες και ΔΕΝ είχαν δημιουργήσει και την κατάλληλη γραφειοκρατεία.
      Η νικήτρια τάξη εργατική τάξη, αμέσως μετά την επανάσταση, ΩΦΕΙΛΕΙ, να δημιουργήσει κάποια γραφειοκρατεία η οποία πρέπει να απονεκρωθεί ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΑ, όπως άλλωστε και όλο το κράτος και όχι βίαια.
      -Υπάρχουν λάθη επαγόμενα, όπως τα λάθη που κάνεις όταν σε σφυροκοπάει συνέχεια ο αντίπαλος και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Η πολιορκία, ιστορικά, εφευρέθηκε σαν ταχτική που ωθεί τον αντίπαλο σε τέτοιου είδους λάθη. Κατά τη γνώμη μου, τέτοιο λάθος και μοιραίο όπως αποδείχτηκε, ήταν η επικράτηση των “αγοραίων” στην Σ.Ε.
      -Και υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, που δεν θα την χαρακτήριζα ακριβώς σαν λάθη, μοιάζει με την προηγούμενη, τα “επαγόμενα λάθη”. αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαναγκασμένες κινήσεις, “φορσέ” που λένε στο σκάκι και που για να τις αξιολογήσεις, πρέπει να τελειώσει πρώτα η παρτίδα. Νομίζω τέτοιες κινήσει, ήταν το “Μπρεστ Λιτοφσκ” και η ΝΕΠ του Λένιν

      Reply
      1. Ανώνυμα

        Mα τώρα λαθραναγνωστη μας πουλάς πολιτική και περί δικαίου αίσθημα, σήμερα και πάντα το αυθόρμητο στην επιστήμη της πολιτικής δεν βοηθά, Επιβάλλεται να μάθεις 100% με ποιούς συνεργάζεται, τι δηλαδή να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος. Και το πασοκ έλεγε ότι είναι σοσιαλιστικό τα ξεπούλησε, όλα, η συριζα λέει είναι αριστερή μόνο τον κυριακο μητσοτακη δεν πουλά. Είναι όλοι συνωμότες. Εγως ως κομμουνιστής αύριο φτιάχνω σκόπιμα ένα δήθεν κομμουνιστικό κινημα ΚΚΕΕ κομμουνιστικό κόμμα ελλαδας ελλήνων με στόχο να καταστρέφω τον κομμουνισμό με τέλειο σχέδιο, γιατί δεν είμαι κομμουνιστής, αλλά καπιταλιστής και κερδίσω της εκλογές γίνονται οι έλληνες αντικομμουνιστες και αντεπαναστάτες. Το κκε σκόπιμα απο το πασοκ μπήκε σφήνα για να μειώσει τα ποσοστά του , και το ίδιο το συριζα γιατί απλά δεν έχουν αποκατασταθεί τα εγκλήματα του ελληνικού λαού και δεν πρόκειται. Αστική δημοκρατία υπάρχει στή ελλαδα τον κομμουνισμό τον εκμεταλλεύονται όλα τα σημερινά αστικά κόμματα σκόπιμα για να καταστρέψουν τη πραγματική δημοκρατία του κομμουνισμου.

        Reply
        1. Κομμουνιστής

          Βρε το ανώνυμα το πασοκ μπήκε σφήνα στα ΚΚΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *