.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Για τα 12 μίλια. Όχι παιχνίδια με την πολεμική φωτιά


Παναγιώτης Μαυροειδής

Μπορούν να βρεθούν επιχειρήματα έτσι ώστε να δικαιολογηθεί μια χαρά ότι τα σύνορα της Ελλάδας με οποιαδήποτε γειτονική χώρα θα μπορούσαν θεωρητικά να είναι κάπως διαφορετικά.

Γνωρίζουμε ότι διαμορφώθηκαν ως αποτέλεσμα πολέμων, όχι μόνο τοπικών αλλά και παγκόσμιων. Έχει χυθεί πολύ μελάνι και ακόμη περισσότερο αίμα για αυτή τη χάραξη.

Ο κοινός νους λέει ότι η επαναχάραξη των συνόρων, ειδικά στα Βαλκάνια τουλάχιστον στην καπιταλιστική εποχή που ζούμε, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ποταμούς αίματος και δακρύων, μαζί και εθνοκαθάρσεων και κατοχών.

Ποιος ανόητος τυχοδιώκτης θα έθετε θέμα συνόρων στη στεριά ή στη θάλασσα;

Ούτε καν οι κατά καιρούς αστικές κυβερνήσεις της Δεξιάς, τότε που ο Βορράς ανήκε στο λεγόμενο υπαρκτό σοσιαλισμό.

Η ανακίνηση του θέματος της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ξεκάθαρα επικίνδυνη και τυχοδιωκτική ενέργεια.

Ασφαλώς η κίνηση αυτή συμφέρει στις ΗΠΑ που θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές της Τουρκίας ή /και να την «κοντύνουν», ώστε να τη συνετίσουν και να τη φέρουν πάλι στο μαντρί.

Σίγουρα, συμφέρει το αντιδραστικό καθεστώς Ερντογάν που διψά για μια πολεμική ενέργεια, ώστε αφενός να εμπεδώσει το καθεστώς τρόμου στο εσωτερικό και αφετέρου να εκβιάσει πολεμικά να μπουν στο τραπέζι πολιτικές απαιτήσεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προφανώς, οι παλικαρισμοί για τα 12 μίλια βολεύουν την ελληνική αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της, ώστε να ταΐζεται εθνικιστικό σανό ο άνεργος , ο απολυμένος και όχι μόνο. Οπωσδήποτε, αυτό το πεδίο είναι το καλύτερο για να κάνουν πάρτι οι στρατόκαυλοι και οι φασίστες.

Όμως στο τέλος τέλος, όλα αυτά σημαίνουν πόλεμο, αίμα, ταπείνωση και ήττα για την εργαζόμενη πλειοψηφία στην Ελλάδα. Σημαίνει αλληλοσφαγή των λαών.

Για ποιο λόγο;

Για ποιο λόγο θα γινόταν καλύτερη η ζωή με χωρικά ύδατα στα 12 μίλια αντί για τα 6;
Χωρίς μισόλογα λοιπόν. Απλά , ρητά, με σαφήνεια: Όχι στο παιχνίδια πολεμικής φωτιάς!

Η κομμουνιστική Αριστερά, επιθετικά πρέπει να προβάλλει τη μοναδική ρεαλιστική και φιλειρηνική προοπτική για τους λαούς που περνάει μέσα από την εναντίωση σε κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αλλαγή του σημερινού status quo στα σύνορα, σε στεριά και θάλασσα.
Αν και η Αριστερά πιπιλίζει την καραμέλα του «δικαιώματος επέκτασης» και παριστάνει τον παντογνώστη δικηγόρο των Διεθνών Συνθηκών που διαβάζονται κατά το δοκούν, τότε ακριβώς, ο κίνδυνος του πολέμου έρχεται πολύ περισσότερο κοντά.
Και εδώ οι ευθύνες είναι τεράστιες!

Πηγή: ΠΡΙΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 93.33% ( 9
Συμμετοχές )



37 σχόλια στο “Για τα 12 μίλια. Όχι παιχνίδια με την πολεμική φωτιά

  1. Left G700

    Αν και η Αριστερά πιπιλίζει την καραμέλα του «δικαιώματος επέκτασης» και παριστάνει τον παντογνώστη δικηγόρο των Διεθνών Συνθηκών που διαβάζονται κατά το δοκούν, […]
    ___________________________________________________________

    OK. Ας ακούσουμε, λοιπόν, και τον «αριστερό δικηγόρο τού διαβόλου» που θα μας δείξει και θα αποδείξει ότι, αν διαβάσουμε τις Διεθνείς Συνθήκες όχι «κατά το δοκούν» αλλά «κατά το δέον», τότε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων από 6 σε 12 ν.μ. είναι καταχρηστικό και ως εκ τούτου κείται εκτός Διεθνούς Δικαίου.

    Είμεθα όλο ώτα.

    Reply
    1. San Rocco

      ΤΙ να τα κάνεις τα…. “ώτα” αγαπητέ leftg700; Αφού έχεις τις εμμονές σου καημένε…..

      Α. Πολλές φορές έχει ανοίξει το θέμα με την ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΚΤΗ επιθετικότητα ΚΑΙ του ελληνικού κράτους (και όχι μόνο του τουρκικού που και αυτό, έχει επίσης λυσσαλέο ανταγωνισμό με το ελληνικό κράτος και όχι μόνο). Η χάραξη αυθαιρέτων ΑΟΖ του ελληνικού κράτους με το αιγυπτιακό, το ισραηλινό, κλπ εκτός της Τουρκίας, είναι μια ξεκάθαρη πολεμική επιλογή του ελληνικού κράτους.

      Β. Οι ΑΟΖ δεν είναι τπτ άλλο, από την ΕΠΕΚΤΑΣΗ των θαλασσίων συνόρων για την χώρα που επιλέγει να οριοθετήσει ΑΟΖ. Απλά, το κάνει να φανεί… “νομότυπο”.

      Η συνέχεια, ΑΝ δεν τους σταματήσει ο κάθε λαός, είναι ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Συνεπώς, τώρα φαίνεται πιο καθαρά, αυτό που γεροντίστικως εμμονικά, αρνείται ο κάθε leftg700: Η ανάγκη να συγκροτήσουμε ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ του πολέμου. Ενός πολέμου που θα γίνει για τα πετρέλαια και γενικότερα τους υδρογονάνθρακες, για τα συμφέροντα των καπιταλιστικών τάξεων της περιοχής μας και των ιμπεριαλιστών.

      Reply
      1. Left G700

        San Rocco, στο έχω πει και πριν από μερικές (λίγες) μέρες, στο ξαναλέω και τώρα:

        Άμα δεν έχεις κάτι να πεις επί τού θέματος που κάθε φορά μπαίνει στο τραπέζι, μην παίρνεις το λόγο. Δεν έχει κανένα νόημα. Αυτό που ρώτησα εγώ τον Μαυροειδή (ή κάποιον αντιπρόσωπό του) είναι να μας εξηγήσει εκείνο που υπονοεί ευθέως στο άρθρο του: ότι δηλαδή ο ελληνικός κοινωνικός σχηματισμός δεν έχει δικαίωμα συμβατό με το δίκαιο των Διεθνών Συνθηκών να επεκτείνει (όποτε το θελήσει) τα χωρικά του ύδατα (καμία σχέση με ΑΟΖ, παρεμπιπτόντως) από τα 6 στα 12 ν.μ. Επ’ αυτού δεν μας είπες τίποτε! Nothing! Niente! Nada! Κάνε τα μαθήματά σου, κι εδώ είμαστε. :-)

        Reply
        1. San Rocco

          Θες απάντηση; οκ

          Α. Μέχρι τώρα και βάσει των 6 νμ που ισχύουν, ένα μεγάλο μέρος του Αιγαίου είναι διεθνή ύδατα. Που σημαίνει ότι, για να πηγαινοέρχονται εμπορικά πλοία, δεν χρειάζονται την άδεια του ελληνικού κράτους ούτε και πληρώνουν ναυλα. Εάν τα 6 νμ πάνε στα 12 νμ αυτόματα μειώνονται δραματικά τα διεθνή ύδατα. Τούτο σημαίνει ότι, οποιοδήποτε εμπορικό πλοίο περά, θέλει άδεια και πρέπει να πληρώσει διόδια. Θα μου πεις με την τυπική λογική σου: Ε και; Καλύτερα να μπαίνουν περισσότερα λεφτά στον κρατικό κορβανά, έτσι θα έχει και περισσότερα έσοδα το ελληνικό κράτος. Και σου απαντώ:

          – Οσον αφορά τα περισσότερα έσοδα, μια χαρά είχε και έχει έσοδα το ελλληνικό κράτος όλες αυτές τις δεκαετίες, όμως τα έφαγε η καπιταλιστική τάξη και τα λαμόγια γύρω της και βούλιαξαν την χώρα και εμάς παρέα που ΔΕΝ τα φάγαμε μαζί. Πάμε παρακάτω:

          – Θα μου πεις πάλι με την τυπική λογική σου, “με τα 12 νμ ισχυροποιείται η ανεξαρτησία της χώρας και δυναμώνει η χώρα”. Και σου απαντώ: Μπα; Η επέκταση από τα 6 στα 12 νμ μας έλειψε και εξαιτίας της η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια και η καπιταλιστική τάξη θέλει να παγιώσει μια δραματικά εξαθλιωμένη ζωή για τον εργαζόμενο λαό;

          – ναι τυπικά η Ελλάδα δικαιούται να πάει τα 6 στα 12 νμ. ΠΟΙΟΝ ΩΦΕΛΕΙ λοιπόν αυτή η επέκταση;

          Β. Για την ΑΟΖ: Εδω και καιρό αγαπητέ lefthg700 καταθέτεις μια κατα την γνώμη μου, ανιστόρητη και δογματική εμμονική θέση με μπόλικη άγνοια: Θεση σου; Πχ “Η ΑΟΖ δεν συνιστά επέκταση των θαλασσίων συνόρων μιας χώρας”, “η χάραξη της ΑΟΖ όπως την προωθεί το ελληνικό κράτος δεν συνιστά επιθετική πολιτική” και άλλα τέτια μπαμπέσικα. Διαψεύδεσαι διαρκώς και εσύ και ο ένας και άλλοι, από τις ίδιες τις εξαγγελίες και δηλώσεις των υπουργών του ελληνικού κράτους, αλλά εσύ το βιολάκι σου.

          Η χάραξη της ΑΟΖ με επιλεκτικές αξονικού τύπου συνεργασίες του ελληνικού κράτους, συνιστά και απο την μεριά του ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ πολιτική, γίνεται για την υπεργολαβία εκ μέρους του ελληνικού κεφαλαίου των εξορύξεων και φέρνει πιο κοντά τον πόλεμο.

          Δυστυχώς ΛΑΕ και ΚΚΕ είναι μακριά από μια τέτια ανάλυση με αποτέλεσμα να προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στον λαό μας. Και οι καιροί, ου μενετοί….

        2. Β.Σ.

          Συμφωνώ πλήρως με το άρθρο του ΠΜ.

          Όσο για τη διέλευση των πλοίων “με διόδια” που γράφει ο San Rocco στο σχόλιό του, δεν ισχύει όπως το λέει με “διόδια” κλπ. ισχύει κατ’ ελάχιστον στο διεθνές ναυτικό δίκαιο η ελεύθερη “αβλαβής διέλευση” από τη μέση γραμμή των φυσικών διόδων μέσα σε “εθνικά” χωρικά ύδατα και δεν δημιουργείται αξεπέραστο εμπόδιο. Αλλά βέβαια στις συνθήκες του Αν. Αιγαίου με άμεση γειτνίαση των ελληνικών νησιών με την τουρκική ακτή και με το “κλείσιμο” όλων των διόδων ανάμεσα στα νησιά προς το κεντρ. Αιγαίο με την επέκταση στα 12νμ, προκαλούνται σοβαρές παρεκκλίσεις στις πορείες για τα πλοία αλλά και τα ψαροκάϊκα κλπ. που ξεκινούν από τα τουρκικά λιμάνια και λιμανάκια, ώστε να ακολουθούν την “μέση γραμμή” για “αβλαβή διέλευση”, εκτός αν συμφωνούνταν να μείνουν ελεύθεροι μεγαλύτεροι διεθνείς διάδρομοι, με μικρότερη κατά τόπους επέκταση από τα 12 μίλια. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει κσι σε διεθνή περάσματα ακόμη και στο κεντρικό Αιγαίο. Αυτά όμως προϋποθέτουν σε κάθε περίπτωση μια καλή σχέση και πνεύμα συμβιβασμού κι από τις 2 πλευρές ή και συμφωνημένη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο (Χάγη), η “λύνονται” πολεμικά (όπως πρόκυψε το 1923 η Λωζάνη…). Προφανώς δεν έχουμε σήμερα τέτοιες συνθήκες και σχέσεις των 2 χωρών για “ομαλή” διευθέτηση των όποιων θεμάτων, αλλά ούτε και των “διεθνών” παραγόντων που ενδιαφέρονται, δηλ. ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσία κυρίως: και στις δύο αυτές “παραμέτρους” έχουμε εντονότατο, παροξυσμένο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ, συχνά (και σαφώς επιδεινούμενα τώρα τελευταία) στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου-ολέθρου. Το κύριο πρόβλημα και το ζουμί εξηγείται παρακάτω, χωρίς να θίγουμε το (συνυφασμένο πάντως) ζήτημα της ΑΟΖ που αφορά κυρίως τις περιοχές στην Ανατ. Μεσόγειο, νοτίως της Τουρκίας, βόρεια της Αιγύπτου και μεταξύ Κύπρου κι Ελλάδας.

          Άλλη είναι η κύρια σημασία των 12 ναυτικών μιλίων (22,2 χιλιόμετρα), ειδικά στο Αιγαίο: Αν γινόταν αυτή η “επέκταση” κι εφαρμοζόταν και σε όλα τα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, τότε η ελληνική “ιδιοκτησία” (τα χωρικά ύδατα που θεωρούνται εθνικό έδαφος) στο σύνολο της επιφάνειας του Αιγαίου θα ενέβαινε από 43,5% σήμερα (6 νμ) σε 71,5% (12 νμ), της Τουρκίας από 7,5% σε 8,8% ενώ τα διεθνή ύδατα θα περιορίζονταν από 49% σε 19,7%. Τα κύρια προβλήματα που δημιουργούνται είναι 2:

          1. Η Τουρκία διεκδικεί τη διαίρεση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο με την Ελλάδα στη βάση 50-50, δηλ. για το βυθό πέρα από τα 6 μίλια (μέχρι 200) σήμερα στη μέση, κατά μήκος του 25ου μεσημβρινού, υπερπηδώντας τα νησιά του Αν. Αιγαίου στα οποία δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα, θεωρώντας τα με κάποια “ειδικά” γεωγρραφικά και ιστορικά επιχειρήματα ότι “κάθονται” επάνω στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Μ. Ασίας (η συνθήκη του 1982 αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά – αλλά δεν έχει υπογραφεί από την Τουρκία που στο Αιγαίο επικαλείται ειδικές συνθήκες). Έτσι από το 1994 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει ψηφίσει “casus belli” την επέκταση σε 12 μίλια από την Ελλάδα σε περιοχές τουρκικού ενδιαφέροντος στο Αιγαίο. Διότι το ζήτημα της διαίρεσης της υφαλοκρηπίδας “λύνεται” με τον τρόπο αυτό στο μεγαλύτερο βαθμό μονομερώς από την Ελλάδα σε βάρος δικό τους, όπως θεωρούν.

          2. Υπάρχει και η “διεθνής” – γεωπολιτική-γεωστατηγική-γεωοικονομική διάσταση του θέματος: Εκτός από τον ανταγωνισμό των 2 γειτονικών χωρών, είναι έκδηλο μακροχρόνια το ενδιαφέρον των “ναυτικών” δυνάμεων για έλεγχο των διεθνών υδάτων στο Αιγαίο. Τόσο οι ΗΠΑ (και ΝΑΤΟ) όσο και η Ρωσία θέλουν να κινούνται ελεύθερα, να ελέγχουν και με φυσική παρουσία τις θάλασσες αυτές, τόσο για προφανείς στρατιωτικούς λόγους, αλλά και για το ενδεχόμενο να προκύψουν και οικονομικά οφέλη για τις πολυεθνικές της υποθαλάσσιας εξόρυξης υδρογονανθράκων που πιθανολογούνται σε αφθονία στο Αιγαίο (και για όσο το θέμα της υφαλοκρηπίδας δεν επιλύεται), άλλο το “ρεγάλο” θα πληρώνουν μέσα στα “χωρικά ύδατα” μετά από επέκταση 12 νμ. κι άλλο στα διεθνή (που τώρα είναι περίπου το μισό Αιγαίο).
          Μην ξεχνάμε επίσης ότι, έξω και από τις ναυτικές βάσεις που έχει ή θα παραχωρήσει η Ελλάδα στις ΗΠΑ (π.χ. Σούδα), σήμερα τόσο ο τρομερός 6ος στόλος των ΗΠΑ κι άλλων χωρών του ΝΑΤΟ όσο κι ο αξιόλογος ρωσικός στολίσκος Μεσογείου, χρησιμοποιούν τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο σαν πρόχειρο αγκυροβόλιο για ανεφοδιασμό κι άλλες μικρές εργασίες συντήρησης κλπ., χωρίς να καταπλέουν έστω σε ένα λιμάνι ή να ζητούν άδεια, αξιοποιώντας κατά τεκμήριο λίγο έξω από τα 6 μίλια σήμερα, ενώ τα υπάρχοντα φυσικά αβαθή και προστατευμένα από τον καιρό αγκυροβόλια περιορίζονται δραματικά έξω από τα 12 μίλια. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ακόμη και μόλις πριν λίγους μήνες πολεμικά των ΗΠΑ, ορμώμενα από τη Σούδα εξαπέλυσαν ομοβροντία ρουκετών εναντίον κυβερνητικών θέσεων στη Συρία, όπως έγραψε ο διεθνής τύπος, κάτι που θα χρειάζονταν στην πράξη να απομακρυνθούν πολύ μακρύτερα αν υπήρχαν τα 12νμ.

          Να που, εκτός από την έντονη αντίδραση της Τουρκίας για την αναγγελθείσα επέκταση από την Ελλάδα στα 12 νμ στο Ιόνιο (υποτίθεται με προοπτική και για το Αιγαίο), είναι δεδομένη και διαχρονική η αντίθεση ΚΑΙ των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ αλλά και Ρωσίας σε μια τέτοια ενέργεια, έστω κι αν η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ, είναι “πυλώνας” ασφάλειας για τη Δύση στην περιοχή κλπ., όπως διακηρύττουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν σκέφτονται έτσι οι ιμπεριαλιστές, ούτε και οι “σύμμαχοι”, θέλουν πάντα, από τον καιρό της αποικιοκρατίας και του “Ανατολικού Ζητήματος” στην περιοχή να έχουν το μέγιστο βαθμό ελευθερίας κινήσεων. Και σήμερα άλλωστε, με αφορμή τη “θωράκιση” του Ανατολικού Αιγαίου από τους πρόσφυγες, περιπολούν επίσημα, συμφωνημένα, μαζί με ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή και Π.Ν., επίσης η FRONTEX της ΕΕ αλλά και πλοία του ΝΑΤΟ ατόφιου, ενισχύοντας στην πραγματικότητα τη “μέγγενη” απέναντι στις πυκνούμενες διελεύσεις του ρωσικού ναυτικού…

          Συμπερασματικά, όχι σε “δήθεν” κατά καιρούς τσαμπουκάδες των ελληνικών κυβερνήσεων που μπορεί να δίνουν λαβή και στους απέναντι (ή έστω σε “αντίδραση” σε δικούς τους) και να οδηγήσουν σε λουτρό αίματος τους 2 λαούς, ούτε να το παίζουν τσάμπα μάγκες, όταν ξέρουμε τη θέση ΚΑΙ ΤΩΝ 2 αντιμαχόμενων διεθνών στρατοπέδων για το Αιγαίο, που είναι εναντίον της επέκτασης σε 12νμ.

          Η μόνη πραγματικά συμφέρουσα λύση για τους εργαζόμενους και τους εκμεταλλευόμενους καταπιεσμένους και των 2 λαών είναι να υπάρξει αφοπλισμός, ειρήνη και ασφάλεια και συμφωνημένη και δίκαιη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο (πέρα από τα αν πρέπει περιβαλλοντικά μια ουσιαστικά κλειστή θάλασσα να γίνει πεδίο υποθαλάσσιων εξορύξεων) και από κοινού εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιλοϊας αλλά και με – συμφωνημένο – περιορισμό των “ευκολιών” για τους διεθνείς “καρχαρίες” και τους στόλους τους. Τότε, πραγματικά, το Αιγαίο θα γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.

          Η σημερινή γραμμή της “λυκοσυμμαχίας” με Ισραήλ-Αίγυπτο-Κύπρο (κάτω από την αιγίδα ΗΠΑ) απέναντι στον “αρπακτικό Τούρκο”, κι όλοένα μεγαλύτερη εμπλοκή μέσω βάσεων, διευκολύνσεων κλπ. στους περιφερειακούς πολέμους που μαίνονται κοντά μας, ρίχνει ακριβώς λάδι στη φωτιά κι οδηγεί πιθανότατα σε μεγάλες περιπέτειες κι εκατόμβες, υπηρετώντας επεκτατικά σχέδια των ντόπιων αστικών τάξεων (εκατέρωθεν του Αιγαίου), αλλά τελικά και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων – κι όχι των λαών της Αν. Μεσογείου.

        3. Left G700

          Φίλε Β.Σ.,

          Ωραίος ο λόγος. Και, παρά το γεγονός ότι αποτελείτο από 1.097 λέξεις, ήταν και εντός τού προβλεπόμενου πεντάλεπτου για τις ομιλίες. Μια διόρθωση, μια ερώτηση που έχω ήδη καταθέσει και την επανακαταθέτω μπας και πάρω απάντηση από εσένα και μια επισήμανση:

          Η διόρθωση: Τα προβλεπόμενα για την αβλαβή διέλευση δεν επεκτείνονται στην πορεία που πρέπει να ακολουθεί το ξένο σκάφος. Συνεπώς δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση για τήρηση της μέσης γραμμής (μέσης γραμμής ως προς τι;). Απλώς, οι κανόνες αβλαβούς διέλευσης απαγορεύουν τα άσκοπα σουλάτσα, τις αδικαιολόγητες βραδυπορίες ή και το «κράτει» τών μηχανών χωρίς να υπάρχει πρόβλημα και διάφορα άλλα που οι Τούρκοι ήδη γράφουν στα παλιότερα των υποδημάτων τους. Επομένως, τα περί «σοβαρών παρεκκλίσεων» που γράφεις δεν θεμελιώνονται από τα πράγματα.

          Η ερώτηση: Γράφεις ότι «συμφων[είς] πλήρως με το άρθρο του ΠΜ». Αφού συμφωνείς πλήρως, συμφωνείς και με την άποψή του, σύμφωνα με την οποία αμφισβητεί σαφώς το έννομο του δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ν.μ. (Γράφει ο ΠΜ, όπως ήδη έχω σχολιάσει: Αν και η Αριστερά πιπιλίζει την καραμέλα του «δικαιώματος επέκτασης» και παριστάνει τον παντογνώστη δικηγόρο των Διεθνών Συνθηκών που διαβάζονται κατά το δοκούν, […].) Περιμένουμε, λοιπόν, από εσένα (αφού ο San Rocco ήταν απασχολημένος να υπολογίζει τα …διόδια(!!!) που κατ’ εκείνον πρέπει να πληρώνουν τα ξένα πλοία και δεν άδειαζε…) να καταθέσεις τα πειστήρια και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ο Μαυροειδής έχει δίκιο στον παραπάνω ισχυρισμό του, οπότε κι εσύ καλά κάνεις και «συμφων[είς] πλήρως με το άρθρο του».

          Η επισήμανση: Βλέπω ότι καταγράφεις με σοβαρότητα, και καλά κάνεις, τις ανάγκες των στόλων τών μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μας καλείς εμμέσως πλην σαφώς να μη λογαριάζουμε χωρίς τους «ξενοδόχους» αυτούς. Φαντάζομαι, επομένως, ότι αν εγώ, προσπαθώντας να ακολουθήσω ακριβώς αυτήν την προτροπή σου, ισχυριστώ ότι οι συνήθεις αντινατοϊκές κορόνες[*] τής Αριστεράς –και κυρίως τής δικής σου αριστεράς, που φαίνεται να είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εν γένει η «επαναστατικά αντικαπιταλιστική αριστερά»– είναι παχιά λόγια που για να έρθουν στα κιλά τους ώστε να γίνουν πράξη πρέπει να συντρέξουν ένα κάρο (κι ένα δεξαμενόπλοιο) προϋποθέσεις, φαντάζομαι, λέω, να με επαινέσεις και να μη με χαρακτηρίσεις «νατοϊκό». Ναι;

          Τα λέμε

          [*] Ξέρεις τώρα: όλα αυτά τα «έξω οι βάσεις τού θανάτου», «έξω τώρα οι Αμερικανοί» και τα παρόμοια…

        4. San Rocco

          Το να απορρίπτεις τη ΝΑΤΟικη ένταξη της χώρας, την επιθετικότητα του ελληνικού κεφαλαίου και κράτους που συναντά την επιθετικότητα του τουρκικού κεφαλαίου και κράτους και να αγωνίζεσαι εναντίον τους, είναι δίκαιο και σύμφωνα με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. επίσης δίκαιο είναι να ρωτάς και να απαντάς στο ΠΟΙΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ η επιθετική πολιτική και του ελληνικού κεφαλαίου/κράτους.

          Το να συμπλέεις αντιθέτως με την επιθετικότητα του ελληνικού κεφαλαίου στην υπεράσπιση του υπαρκτού και επιθετικού παράλληλα δικαιώματος επέκτασης απο τα 6 νμ στα 12 νμ, είναι κάκιστο όσον αφορά τα λαϊκά συμφέροντα.

          Όσον αφορά το “λογαριάζουμε ή δεν λογαριάζουμε”, λογαριάζουμε τα ιμπεριαλιστικά (και τα ελληνικά/τούρκικα καπιταλιστικά) συμφέροντα στην περιοχή, για αυτό και αγωνιζόμαστε εναντίον τους. Τέλος, δεν συμφωνώ με τον Β.Σ. σε τούτο και ας με διορθώσει αν καταλαβα λαθος: Η Ελλάδα είναι διαχρονικά οργανικά δεμένη στο ευρω ΝΑΤΟικο άρμα. Συνεπώς, μια ενδεχόμενη επέκταση των 6 στα 12 ν.μ. δεν χαλά την ΕΕ και τις ΗΠΑ, μιας και βάσεις έχουν παντού, και προνομιακή σχέση έχουν κλπ.. Ισα-ίσα, επειδή χαλά αντιθέτως την επίσης ιμπεριαλιστική Ρωσία, μπορεί και ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΕ και ΗΠΑ να ΩΘΟΥΝ σε λίγο καιρό την καπιταλιστική Ελλάδα προς μια επέκταση η οποία θα δυσκολέψει πολύ την όποια ύπαρξη της Ρωσίας στην Μεσόγειο! Αν βάλουμε μάλιστα στο κάδρο και την Τουρκία που έχει αυτονομηθεί κα ιπαίζει και δικό της παιχνίδι, ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ αυτή η εκτίμηση, μιας και θα πιέσει και την Τουρκία να παραμείνει στο δυτικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ.

          ΑΝ δούμε κάτι τέτιο, να είμαστε σίγουροι, ότι ο πόλεμος Ελλάδας και Τουρκίας μάλλον θα έχει έρθει πολύ πιο κοντά. Νομίζω πως ΕΤΣΙ πρέπει να βλέπουμε τα γεωπολιτικά. Ούτε “η μικρή πλην τίμία Ελλάς που έχει δικαιώμα επέκτασης”, ούτε μόνο η κακή καπιταλιστική Τουρκία κλπ.

        5. Left G700

          – Πού πας Γιάννη; Στην εκκλησία;

          – Όχι. Στην εκκλησία πάω.

          – Α, καλά. Κι εγώ νόμιζα ότι πας στην εκκλησία…

        6. Β.Σ.

          Left G700

          Αγαπητέ,

          Άρα Τσιπρας ΟΛΕ! γιατί όχι και Κουλης ΟΛΕ!

          ……..
          Α, όταν εκτιζαν τα τείχη πως να μην προσέξω.

          Αλλά δεν άκουσα ποτέ κροτον κτιστών η ηχον.
          Ανεπαισθητως με έκλεισαν από τον κόσμον έξω.
          (Κ. Καβαφης).

          Σήμερα βέβαια τα τύμπανα πολέμου ¨σπανε αυτια¨. Η χώρα παντα ¨πυλωνας¨…, η και ¨οικοπεδο¨ μέσα στο ¨μαντρι ¨ . Μέρες που είναι…

        7. Left G700

          Φίλε (και εξ ίσου αγαπητέ) Β.Σ.,

          Διόρθωσα μια κατ’ εμέ ανακρίβειά σου (αυτή για τις δήθεν «σοβαρές παρεκκλίσεις» τών τουρκικών πλοίων και σκαφών από την πορεία τους στις οποίες θα τα υποχρεώνει η επέκταση στα 12 ν.μ.). Δεν τοποθετήθηκες.

          Σε ρώτησα αν συμμερίζεσαι τις κατ’ εμέ ανυπόστατες, αυθαίρετες και εμφανώς κατασκευασμένες εκ του μηδενός για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας απόψεις τού ΠΜ περί τού τάχα καταχρηστικού και έκνομου δικαιώματος επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Δεν απάντησες.

          Σου επισήμανα ότι, αν –όπως μας συμβουλεύεις (επαναλαμβάνω: σωστά)– πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη τους συσχετισμούς ισχύος με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο ζήτημα των 12 ν.μ. τότε πρέπει να τους λαμβάνουμε εξ ίσου (από μια άποψη ακόμα περισσότερο) υπ’ όψη μας και για τη χάραξη αντιιμπεριαλιστικής στρατηγικής, αντί να βαυκαλιζόμαστε ότι τα παχιά λόγια τών αντιιμπεριαλιστικών συνθημάτων συνιστούν μια τέτοια στρατηγική. Δεν σχολίασες.

          Και τι έρχεσαι να μας προσφέρεις ως «αποζημίωση» αυτών τών τριών δεν σου;

          Μία «σπόντα» ότι οι προβληματισμοί μου και οι διαφαινόμενες αντιρρήσεις που τους στηρίζουν οδηγούν στις αγκάλες τού Τσίπρα, ίσως και του Κούλη. Και μερικούς στίχους από τον (αγαπημένο μου) ποιητή Κ. Π. Καβάφη που πάνε με όλα και από αυτή την άποψη μοιάζουν με την Coca-Cola.

          Να σου πω κάτι με το χέρι στην καρδιά, φίλε μου: Νομίζω ότι εδώ έρχεσαι για να πετάξεις προκηρύξεις (έστω και πολυσέλιδες). Ουδεμία διάθεση έχεις (έτσι δείχνεις τουλάχιστον) να ανταλλάξεις σκέψεις με κάποιον που, ευρισκόμενος εντός τής Αριστεράς, από την άλλη δεν συμμερίζεται τους δικούς σου ιδιαίτερους πολιτικούς προσανατολισμούς (πάλι εντός τής Αριστεράς).

          Ξέρεις κάτι; Εδώ και 15 περίπου χρονάκια έχω χορτάσει ad nauseam από τις διάφορες προκηρύξεις τής Αριστεράς (οποθενδήποτε και αν προέρχονται). Εσύ, πάλι, όχι. Κανένα πρόβλημα και «δημοκρατίαν έχομεν».

          Καλή όρεξη!

          Τα λέμε (αν έχεις να μας προσφέρεις κάτι καλύτερο από προκηρύξεις…)

  2. ένας

    Οπως συνήθως, η μικροαστική αριστερά μπερδεύει τις βούρτσες ….. και πασκίζει να θεωρητικοποιήσει (….”από αριστερά και από τα κάτω;”-Χε!, χε!) την υποτακτικότητα της ελληνικής αστικής τάξης στην ισχυρότερή της τουρκική!
    Ο λόγος, που δεν υποστηρίζουμε ΤΩΡΑ την επέκταση στα 12 μίλια, παρόλο, που κατά το διεθνές δίκαιο είναι δικαίωμα του ελληνικού αστικού κράτους, είναι ότι απλά οι έλληνες και τούρκοι εργάτες θα χύσουν το αίμα τους για το ψωμί των αφεντάδων τους.
    Αλλά, ΑΝ, (λέμε “αν”) ήτανε Λαϊκή Δημοκρατία η Ελλάδα και το Κράτος ανήκε στους εργάτες της, θα χαρίζαμε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ τα 12 μίλια στους τούρκους ιμπεριαλιστές, με βάση το σκεπτικό του Π.Μ.;
    Και ο Λένιν υπόγραψε το Μπρέστ-Λιτόφσκ, χωρίς να το …ντύνει με “αριστερά” στολίδια! Είπε απλά ότι “αυτό συμφέρει ΣΗΜΕΡΑ (με τους δεδομένους συσχετισμούς) την Ρωσσική ε.τ.” “Για αργότερα, ….βλέπουμε!”. Χωρίς …περικοκλάδες!
    Γι αυτό και είκοσιπέντε χρόνια αργότερα, ο Στάλιν ….διώρθωσε τα κακώς κείμενα!
    Συνεπώς, τα 12 μίλια ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ δικαίωμα της ελληνικής Πατρίδας (και όχι ευκαιριακά του ελλ. αστικού Κράτους). Τώρα, το πότε θα το ασκήσει η ελληνική εργατική τάξη ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ (και, ενδεχόμενα, και απέναντι στην ελληνική – ποτέ δεν ξέρεις τις αστικές μηχανορραφίες, αλλάζουν οι καιροί….), θα το αποφασίσει η ίδια, ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ.
    Και, το βασικότερο, να μην ελπίζει η ελληνική α.τ. ότι θα “παίξει” με την φιλοπατρία των ελλήνων εργατών! Δεν τους έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην διαχείριση των εθνικών θεμάτων, του ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΘΝΟΥΣ και της ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
    Αλλωστε, τον “πατριωτισμό” τους τον είδαμε και στην Κύπρο, και το ’59, και το ’74, και το 2004.

    Reply
    1. Κ.Σ.

      Αλήθεια Ένας, το καθήκον για 12 μίλια ισχύει και για το ΚΚ Τουρκίας;

      Reply
      1. Left G700

        Δεν είναι καθήκον. Είναι δικαίωμα. Και φυσικά ισχύει και για το ΚΚ Τουρκίας. Και μόνο η ερώτησή σου δείχνει πόσο βαθιά νυχτωμένος είσαι…

        Reply
        1. Κ.Σ.

          Μα όλοι είναι βαθιά νυχτωμένοι εκτός από σένα. Έχει γράψει αναλυτικά για το θέμα

    2. San Rocco

      Πως καταφέρνεις ένας και τα μπουρδουκλώνεις όλα για να υπερασπίσεις σώνει και ντε το ΚΚΕ, ένας μεταφυσικός το ξέρει!

      Η επέκταση των 6 στα 12 νμ ούτε ΤΩΡΑ συμφέρει τον ελληνικό λσό, ούτε και μια σοσιαλιστική Ελλάδα θα είχε νόημα να τα επεκτείνει, μιας και για να ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ η επέκταση είτε με καπιταλισμό, είτε με σοσιαλισμό, μάλλον απαιτείται ΠΟΛΕΜΟΣ. Και γενικά (αλλά και ειδικά), μια επαναστατημένη κοινωνία/χώρα, θα πρέπει να προσέξει πολύ για ποιόν σκοπό θα πολεμήσει (αν δεν αναγκαστεί να συρθεί) με μια καπιταλιστική χώρα. Μάλλον όμως, όχι για την επέκταση απο τα 6 νμ στα 12, αλλά για κάτι πιο σοβαρό εκεί και τότε.

      Αυτό μας λέει η ιστορία.

      Reply
      1. ένας

        Μαζεύτε λίγο το μυαλό σας, Σανρόκο. Αλλο το “έχω ένα δικαίωμα” και άλλο το “ασκώ αυτό το δικαίωμα”, αντιμετωπίζοντας και τις συνέπειες, που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΟΛΕΜΟΣ!
        Τα Δωδεκάνησα η τα Επτάνησα π.χ. δεν απελευθερώθηκαν με …πόλεμο. Ελεος, πια με την ηττοπάθεια.
        Το κακό με σας είναι πως θεωρητικολογείτε, όχι μόνο κατά της άσκησής του δικαιώματος τώρα, αλλά και γενικά ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ του, κάτι, που γενικά δεν αμφισβητείται ούτε καν και από τους ίδιους τους ….τούρκους ιμπεριαλιστές!
        Και η εκδίωξη π.χ. των τουρκικών δυνάμεων κατοχής της Β. Κύπρου είναι ένα δικαίωμα του κυπριακού λαού. Το πότε, βέβαια, θα το ασκήσει, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
        Μην κάνουμε τον ….φόβο μας μπρος στην στρατιωτική ισχύ των ισχυροτέρων ιμπεριαλιστών ….”αριστερή” θεωρία!
        Το ίδιο θάλεγα και για τις πρωτότυπες θεωρίες σας περί ….μη χρησιμότητας των 12 μιλίων. Θυμίζουν την γνωστή ρήση της αισωπείας αλεπούς για κάτι σταφύλια: “Ομφακες εισίν”! (“Είναι άγουρα”). Επειδή …δεν τάφτανε!

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ένας, εγώ θα σου παρατηρήσω πως πριν 10 χρόνια το να πεις τη λέξη “έθνος”, τουλάχιστον μέσα στη ΚΝΕ ήταν αιτία να σε καλέσουν σε συνεργασία για να ξεκαθαρίσουν τα πράματα.

          Το ίδιο και το να αναφερθείς στο Διεθνές Δίκαιο “των αστών”.

          Στο Διεθνές Δίκαιο, ακόμη και με το στρεβλό τρόπο με τον οποίο πάντοτε αντιμετωπιζόταν, η ύπαρξη του δικαιώματος δεν σήμαινε και υποχρέωση άσκησης του, ούτε μειώνεται η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κανενός αν δεν το ασκήσει. Αν δεν έχεις γκόμενα, δε σημαίνει πως δεν έχεις αρχίδια.

          Το αντίθετο, είναι η λογική της Τουρκίας, η οποία παγίως αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να έχει εναέριο χώρο στα 12 μίλια (θεωρητικά) ή στα 10 (που τα έχει τώρα), επειδή δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα των χωρικών υδάτων πέρα από τα 6 (ούτε και έχει χαράξει ευθείες γραμμές βάσης). Νομικά αυτό δεν στέκει, και για αυτό το λόγο, ακόμα και τώρα δεν της έχει περάσει.

          Δεν στέκει, γιατί το έθιμο δεν μπορεί να επικαλύψει τους γραπτούς νομικούς κανόνες, νομοθεσία και νομολογία. Ο χρόνος άσκησης ενός δικαιώματος άρα δεν επηρεάζει το δικαίωμα ή μη άσκησης του.

          Θα μπορούσε κάποιος να πει πως δεν στέκει επίσης, γιατί προσκρούει στις Γενικές Αρχές του Δικαίου, τα Φυσικά Δίκαια που λέγαν οι ρομαντικοί, το κοινό δλδ περί δικαίου αίσθημα της ανθρωπότητας, αλλά αυτό είναι κάπως φιλοσοφία, είναι έτσι όμως.

          Ε, απλά το ΚΚΕ τώρα, τρέχει να πάρει μια θέση για να χαϊδέψει και λίγο, όπως οι ίδιοι νομίζουν, αυτιά. Καλά, για τη ΛΑΕ δε το συζητάμε, η αντίδραση για ορισμένους είναι θέση αρχής.

        2. San Rocco

          Ηρεμήστε και σκεφτείτε λιγο σοβαρά ένας!

          Α. Ποτε δεν είπαμε οτι δεν έχει δικαίωμα το ελληνικό κράτος να επεκτείνει τα χωρικσ ύδατα απο τα 6 μμ στα 12. Μην παραπληροφορειτε για αλλη μια φορά! Αυτο που λέμε κ ρωτάμε ειναι, ΓΙΑΤΙ να το κάνει και ΠΟΙΟΝ συμφέρει να το κάνει.

          Β. Τα Δωδεκάνησα αγαπητέ, παραχωρήθηκαν ύστερα απο ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ συμφωνία των νικητών του β παγκόσμιο πολεμου της Ιταλίας κ της Ελλάδας. ΤΙ σχέση έχει αυτη η οικιοθελης παραχώρηση με τα 12 μιλια που είναι αιτια πολεμου; Βουτατε το χέρι σας στο μυαλό ένας πριν γράψετε; Ή Η με οποιονδήποτε τρόπο υπεράσπιση μιας θέσης σας κάνει ρηχό;

          Γ. “Ηττοπάθεια” ειναι ο αντιπολεμικος αγώνας; Ονομάζετε “ηττοπαθεισ” τον αγώνα για αποτροπη του πολεμου που θα προκύψει αν προκύψει εξαιτίας του λυσσασμενου ανταγωνισμού του τουρκικού με το ελληνικό κράτος και του γενικότερου ανταγωνισμού του δυτικού με το ανατολικό ιμπεριαλιστικο μπλοκ;

          Ωιμε! Αυτο αγαπητέ ένας, δεν είναι ηττοπάθεια, εινσι αγώνας για την ζωή εναντίον του καπιταλισμου/ιμπεριαλισμου.

          Δ. Η εκδιωξη του τουρκικού στρατού απο την β. Κύπρο η οποία ειναι απάντηση δίκαιη στην εισβολή και στην τουρκική κατοχή, έχει καμια σχέση με την επέκταση στα 12 μμ; πάτε καλά ένας;

        3. Left G700

          Α. Ποτε δεν είπαμε οτι δεν έχει δικαίωμα το ελληνικό κράτος να επεκτείνει τα χωρικσ ύδατα απο τα 6 μμ στα 12. Μην παραπληροφορειτε για αλλη μια φορά!
          ___________________________________________________________

          Σωστά, ολόσωστα! Όταν ο Μαυροειδής γράφει:

          Αν και η Αριστερά πιπιλίζει την καραμέλα του «δικαιώματος επέκτασης» και παριστάνει τον παντογνώστη δικηγόρο των Διεθνών Συνθηκών που διαβάζονται κατά το δοκούν, […]

          …σε καμία περίπτωση δεν εννοεί ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ.!!! Τα εισαγωγικά στις λέξεις δικαίωμα επέκτασης του τα ’βαλε ο διορθωτής τού word με το έτσι θέλω, επειδή στα νιάτα του είχε περάσει ένα φεγγάρι από το ΣΕΚ και του έχουν μείνει κατάλοιπα!!! Και τα περί «παντογνώστη δικηγόρου» και ανάγνωσης των Διεθνών Συνθηκών «κατά το δοκούν» είναι απλώς …ατυχείς διατυπώσεις!!!

          Ρε αυτοί τρελαίνουν μέχρι και τον Κάρολο ΣΤ’, το βασιλιά της Γαλλίας, που του έμεινε το όνομα «Κάρολος ο Τρελός» και που ένα φεγγάρι τού είχε καρφωθεί η ιδέα ότι είναι φτιαγμένος από γυαλί και δεν άφηνε κανέναν να τον αγγίξει για να μη σπάσει!!!

          Τι αμαρτίες έχουμε κάνει, ρε γμτ, για να περνάμε τέτοια μαρτύρια!!! Καταλήγεις να πιστεύεις ότι, αν σε διακτίνιζαν στην Ανατολική Αφρική, όπου μιλάνε τα σουαχίλι, θα μπορούσες να συνεννοηθείς καλύτερα!!!

        4. San Rocco

          Μαθε ελληνικα leftg700 και ίσως καταφέρουμε να συνεννοηθούμε τουλάχιστον. Γιατί απο ιστορικό υλισμό κ διαλεκτική, δεν βλέπω να μπορείς να μάθεις.

          Ευχαριστώ

    3. Σ.Τ.

      Η Τουρκία έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτικη και μπορεί από καλύτερη θέση να την ασκεί μετην ανοχή των μεγάλων ιμπεριαλιστων……

      Η τΕλλάς απο την αλλη, ενω ανήκει στο νατοϊκό μπλοκ, χρειάζεται την έγκριση των μεγάλων Για να εξασκήσει την δική της ανεξάρτητη εξωτερική πολιτικη…..
      Η θέση του ΚΚΕ όπως την εξέφρασε ο οπαδός του με καλύπτει (για τα 12 μίλια)
      Μιλάω προσωπικά σαν ένας αριστερός

      Η αριστερά νακανεισιγκεκριμενη ανάλυση της καταστασης.
      Ο πόλεμος γίνεται συνήθως μεταξύ μικρών και ωφελούνται οι μεγάλοι.. Ουτε αυτ να το ξεχνάμε… Γράφει ο Ζαχαριαδης
      Οι μεγάλες δυνάμει μας χαντακωσαν στην Μικρασια….
      Προσοχή σε αυτό. Τώρα χαντακονωμαστε στο μεταναστευτικό..
      Και χωρίς να ερωτηθουμε.
      Αλλά και όταν κανει Π παζάρια η Ελλάς μέ τους μεγάλους, ωφελούνται οι μεγάλοι…και οι μεγάλοι έλληνες, όχι ο λαος…

      Reply
  3. θεοδωρος Σαμιωτακης

    Ετσι πληροφοριακα αναφερω οτι καποτε μια συνιστώσα της Ανταρσυα ήταν υπερ της επέκτασης στα 12 μιλια.

    Reply
      1. θεοδωρος Σαμιωτακης

        Το Εκκε ήταν αλλά φαντάζομαι οτι μετα τον χαμό του Ανδρεα Μπίστη θα άλλαξε γραμμή όπως και για το κυπριακό που απο το “αυτοι πουλησανε την κυπρο ΜΑΣ”του ντου στην αμερικανικη πρεσβεια καταντησαν σε συμμαχιες με τροτσκιζοντες( κ οχι τροτσκιστες) απολογητες του Νατοικου Αττιλα.

        Reply
  4. Σ.Τ.

    Bεβαιαη Τουρκία εισέβαλλε στην κουρδική Συρία,, όχι πρακτορευοντας συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, αλλά ασκονταςδικη της (υπερήφανη ) εξωτερική πολιτική….
    Όπως το έκανε στον α’ π.π. καταλαμβάνοντας την Αλεξανδρέττα απο τους Γάλλους..
    Εδάφη που καταλαμβάνουν με Την βια.δεν παραδίδονται με συνθήκες..

    Reply
  5. Σ.Τ.

    Η Ελλάς ιδρύθηκε ως προτεκτοράτο
    Τίποτα δεν της χαρίστηκε ποτε απο τους μεγάλους..έλεος.

    Τα Δωδεκάνησα τα πήρε με το αίμα στο αλβανικό, μτον ελας, οχι χάρισμα…
    Τα επτάνησα ηταν ηδη ελληνική πολιτεία στα 1821, δεν χαρίστηκαν, ουε προσαρτηθηκαν, ενώθηκαν…όταν είχε φτασει ο κόμπος το χτένι.και με λαϊκή πάλη.

    Reply
  6. Left G700

    Πάντως, εγώ είμαι υποχρεωμένος να επαναφέρω το ερώτημα που πριν από κάτι μήνες είχε θέσει ο ίδιος ο Μαυροειδής και ουδέποτε απαντήθηκε (κάτι προσχήματα της καικάς συμφοράς που χρησιμοποιήθηκαν φυσικά και δεν πιάνονται ως απάντηση):

    Τελικά, τι θα κάνετε άμα οι Τούρκοι μπουκάρουν στο Καστελλόριζο;;;

    Reply
    1. San Rocco

      Να το πάλι το πονηρούτσικο ερώτημα το οποίο θέτει ακόμα μια φορά το leftg700! ΤΙ θα κάνετε ΑΜΑ μπουν οι Τούρκοι στο Καστελόριζο!! Μάαααλιστααααα!

      Ο αγαπητός μας leftg700, προσπερνά ΟΛΕΣ τις μέχρι τώρα εξελίξεις οι οποίες κραυγάζουν για την παράλληλη επιθετικότητα του ελληνικού και του τουρκικού κράτους/κεφαλαίου και τον λυσσαλέο ανταγωνισμό τους για κέρδη, κέρδη, κέρδη, κέρδη και γεωπολιτική δύναμη πάλι για κέρδη και επιρροή και θελει να πάει την κουβέντα στον αστερισμό της Ανδρομέδας: Τι θα κάνετε, ΑΜΑ μπουν οι Τουρκοι στο Καστελόριζο!

      ΟΧΙ αγαπητέ leftg700! Απάντησε πρώτα ΕΣΥ ΤΙ κάνεις για την προώθηση μιας αντιπολεμικής αντικαπιταλιστικής συνείδησης στον λαό, πάρε θέση για αυτά που κάνει Ή ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ και για αυτά που λέει Ή ΔΕΝ ΛΕΕΙ η ΛΑΕ (πχ) για τα ελληνοτουρκικά και που είναι και του παρόντος (και μάλλον και του κοντινού μέλλοντος) και άσε τα ψόφια.

      Reply
  7. Left G700

    ΟΛΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ! ΚΙ ΑΥΤΑ ΚΙ ΕΚΕΙΝΑ!

    Ο Παναγιώτης Μαυροειδής (του ΝΑΡ) προσπαθεί να μας πείσει ότι το δικαίωμα επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ν.μ. δεν προκύπτει από τις Διεθνείς Συνθήκες αλλά μόνο μέσα από την επιλεκτική ανάγνωσή τους (εκείνος τη λέει «ανάγνωση κατά το δοκούν»), είναι δηλαδή αέρας κοπανιστός στην πραγματικότητα.

    Ο Πάνος Πέτρου, όμως, (της ΔΕΑ) πιάνει κυριολεκτικά τον (εθνικιστικό) ταύρο από τα κέρατα! Έτσι, δηλώνει μέσα στην καλή («διεθνιστική») χαρά, σε άρθρο που ανέβηκε χθες στο RProject («Μέτωπο ενάντια στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς για τα πετρέλαια»):

    Στον καπιταλισμό-ιμπεριαλισμό τα «κυριαρχικά δικαιώματα» σε πλουτοπαραγωγικές πηγές αφορούν τους καπιταλιστές και τους ιμπεριαλιστές. Δεν είναι «εθνική προίκα» μιας κάποιας μελλοντικής «λαϊκής εξουσίας» από την οποία απέχουμε ακόμα και για την οποία αξίζει στο μεταξύ να παίξουμε με τα σπίρτα των εθνικιστικών αντιπαραθέσεων σε μια εύφλεκτη περιοχή.

    Τοιουτοτρόπως, μας προκύπτει αυτομάτως και η απάντηση της ΔΕΑ στο ερώτημα που αρνείται πεισματικά να απαντήσει το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Άμα οι Τούρκοι μπουκάρουν στο Καστελλόριζο, τι θα κάνετε;»

    Η γενναία και «ντούρα διεθνιστική» ΔΕΑ, που δεν μασάει τα λόγια της και δεν προσπαθεί να δραπετεύσει μέσα από ντρίμπλες τής κακιάς ώρας όπως το ΝΑΡ, μας λέει φόρα παρτίδα:

    [Το Καστελλόριζο] Δεν είναι «εθνική προίκα» μιας κάποιας μελλοντικής «λαϊκής εξουσίας» από την οποία απέχουμε ακόμα και για την οποία αξίζει στο μεταξύ να παίξουμε με τα σπίρτα των εθνικιστικών αντιπαραθέσεων σε μια εύφλεκτη περιοχή. [Οπότε, σύντροφοι σύντροφοι, προς τι το μίσος κι η αλληλοεξόντωσις, προς τι ο αλληλοσπαραγμός;*]

    Ναρίτες, φάτε τη σκόνη της! ;-) :-)

    * https://www.youtube.com/watch?v=P0FyPjvtGnI

    Reply
    1. Αλέξης

      Και μετά ξύπνησες… Φοβερό βάθος συλλογιστικής… Έχω κλωνιστεί συθέμελα από τις λογικές σκέψεις σου. Πάω να γραφτώ στο ΕΠΑΜ…

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Το ΕΠΑΜ από ότι κατάλαβα δε συμφωνεί με αυτή την ανάλυση. Ο Καζάκης από ότι κατάλαβα τις τελευταίες φορές που τον άκουσα στο youtube ισχυρίζεται ότι μπορεί και να μας δουλεύουνε με τα κοιτάσματα και να είναι απλά επικοινωνιακό τρικ προς κάλυψιν γεωστρατηγικών καθαρά επιδιώξεων. Και όχι ότι αποκλείεται να έχει και δίκιο…

        Reply
      2. Left G700

        Αυτή είναι η συλλογιστική μου κι άμα δεν σου αρέσει έχω κι άλλη, πιο ρηχή! ;-) :-)

        Reply
        1. Αλέξης

          Άσε, δεν χρειάζεται… Πήγα ήδη στο ΕΠΑΜ και γράφτηκα…

  8. Left G700

    ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ – ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΥ!

    Ένα μικρό απόσπασμα από το σημερινό άρθρο τού Κώστα Μάρκου με τίτλο Τα «12 μίλια» και η μαχόμενη Αριστερά.

    Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ., όπως και του καθορισμού των ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι απόψεις μέσα στην Αριστερά που δεν δέχονται γενικά αυτό το δικαίωμα, δεν καταλαβαίνουν (ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν) ότι τα χωρικά ύδατα και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες δεν «ανήκουν στα ψάρια», αλλά αποτελούν ιδιοκτησία του ελληνικού λαού που δεν μπορεί να χαρίζονται στις πολυεθνικές, εγχώριες και ξένες ή να αφήνονται ανεξέλεγκτα στους χειρισμούς των κυβερνήσεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και άλλων.

    Για περισσότερες «πληροφορίες και υλικό»:

    https://www.kommon.gr/politiki/item/2191-ta-12-milia-kai-i-maxomeni-aristera-tou-kosta-markou

    Reply
    1. Κώστας

      O Κ Μάρκου, το ΚΣ και το kommon ο επόμενος στόχος του γνωστού ούλτρα ράιτ.

      Η μέθοδος η ίδια.

      Λέει κάτι ο ούλτρα ράιτ, λάει ο ΚΜ τα αντίθετα και βγαίνει ο ούλτρα ράιτ και λέει πως ο ΚΜ λέει τα ίδια.

      Σκοπός του ? Να πιστέψει κάποιος πως ο ούλτρα ράιτ, δεν μπορεί, ε, δεν θα λέει και τόσο ψέματα. Και να αρχίσει να …επιχειρηματολογεί πως εδώ που τα λέμε ο ΚΜ και το ΚΣ και το kommon και ο ΠΑΚΣ δεν τα λένε καλά. Που υπάρχουν διαφορές εντός της μαχόμενης αριστεράς για τα θέματα κυριαρχίας και αντιιμπεριαλισμού και προφανώς δίκιο έχει ο ΠΑΚΣ που ανοίγει μέτωπο και με τον ντεφαιτισμό και την άρνηση της ύπαρξης ανισότιμων σχέσεων εντός της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας. Ανοίγει αυτό το μέτωπο στον βαθμό που του αντιστοιχεί, συναγωνιστικά, ο ιμπεριαλισμός και οι εθνικισμοί είναι οι εχθροί και όχι ανιεράρχητα αλλά στην βάση των σχέσεων ηγεμονίας ανάμεσα τους και της ευρωατλαντικής ένταξης της χώρας, του αστικού συνασπισμού εξουσίας της. Δεν υπάρχει διαφορά όμως σε ότι αφορά πολεμοκάπηλες νατοικές απόψεις περί της ανάγκης ΣΗΜΕΡΑ να στηρίξουμε επεκτάσεις από τα 6 στα 12 ή κήρυξη ΑΟΖ κλπ. Είναι απόψεις εκτός αριστεράς όπως και οι εκφραστές τους που επιμένουν, ο γνωστός ένας, στην οργανωμένη επίθεση στην pandiera.

      Να μην του κάνει κανένας το χατήρι σύντροφοι, δεν τον αφορούν οι διαφορές μας.

      Κώστας

      Reply
    2. San Rocco

      Μωρε leftg700, επίτηδες γράφεις ψεμματα τώρα και για τον μάρκου, ή εισαι τόσο ραδικομυαλος; Ποσταρες ενα πολύ μικρό τμημα του άρθρου του μαρκου, ενώ όλο το υπόλοιπο άρθρο, λέει αυτά που λέει το ΝΑΡ κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Και λέει ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ απο αυτά που πιστεύεις!

      Για το μικρό τμημα του άρθρου που ποσταρες: Όσο ιδιοκτησία του ελληνικού λαού ειναι ο γεωγραφικό χώρο που σημερα αποτελεί το ελληνικό κράτος, αλλο τόσο ιδιοκτησία του ελληνικού λαού θα είναι και αυτο που θέλει να προσαρτήσει ως νέο χώρο το ελληνικό κράτος!

      Ειναι τόσο ιδιοκτησία δε του ελληνικού λαού ο γεωγραφικός χώρο που σημερα ελέγχει το ελληνικό κράτος, που όλη η δημόσια περιουσία μπηκε για ξεπούλημα στο υπερταμειο! Πήξαμε στην λαϊκή ιδιοκτησία ανερματιστε λεφτ! Α, ειναι και οι αμερικανικες βάσεις παλιές κ νέες που αποτελουν επίσης λαϊκή ιδιοκτησία, οποτε μην ξεχάσει να πας να πάρεις απο τους κατοίκους κ τους αμερικανους, το νοίκι του Οκτωβρίου.

      Ρε με τι ούφο έχουμε μπλέξει. Και θες κ κοινό μέτωπο. Ουρτου ρε

      Reply
  9. San Rocco

    Απο τους νατοικους κ τους αμερικανους ήθελα να γράψω. Επίσης, το βόρειο βιετναμ υπήρχε ήδη ως επαναστατημένη κοινωνια με κρατική υπόσταση. Σημερα με το συγκεκριμένο ελληνικό καπιταλθστικο κράτος, ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΛΑΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ εδαφών κ υποδομών μιλάμε; Που την βλέπεις αγαπητέ λεφτ;

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *