Σχόλιο του Παναγιώτη Βασιλάκη, μέλους της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική και ενεργού μέλους στα κινήματα κατά της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού:
Οριστικά γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο υπέρ της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στο Λάτση – χθες 24/2.
(http://www.capital.gr/related_files/elsynelliniko.pdf)
Τελειώσαμε λοιπόν και με το τελευταίο άλλοθι όλων όσοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην αμεροληψία της δικαιοσύνης.
Ας δούμε τι θα κάνουμε με τις υπόλοιπες αυταπάτες και με όσους τις καλλιεργούν.
Έχουμε και λέμε λοιπόν, χθες πάλι αν δεν κάνω λάθος δημοσιοποιήθηκε το mail Βαρουφάκη στο Eurogroup (http://www.zerohedge.com/…/…/Greek%20letter%20varoufakis.pdf), όπου στην ελληνική μετάφραση (http://www.capital.gr/News.asp?id=2237720) διαβάζουμε:
«Ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση δημόσιων assets … οι ελληνικές αρχές θα:
-Δεσμευτούν για να μην αντιστρέψουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Εκεί που έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός η κυβέρνηση θα σεβαστεί την διαδικασία, σύμφωνα με το νόμο.
…
-Επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, με στόχο την βελτίωση των όρων έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει τα μακροπρόθεσμα κρατικά οφέλη, να δημιουργήσει έσοδα, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις τοπικές οικονομίες, να προάγει την εθνική οικονομική ανάκαμψη και να τονώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
…
-Ενοποιήσουν (το ΤΑΙΠΕΔ) με διάφορες υπηρεσίες διαχείρισης δημόσιων assets (οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι διασκορπισμένες σε όλο το δημόσιο τομέα) με στόχο την ανάπτυξη κρατικών assets και την ενίσχυση της αξίας τους μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.».
Συνεχίζω. Στις προγραμματικές δηλώσεις (10/2) ο Λαφαζάνης δήλωνε «Είμαστε αντίθετοι στην Επένδυση του Χρυσού στις Σκουριές και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε αυτή τη θέση μας… Επίσης θα ήθελα να πω πως η εξαγορά του Ελληνικού υπήρξε σκανδαλώδης, ενώ τα σχέδια για την αξιοποίησή του ακραία αντιπεριβαλλοντικά. Θα επανεξετάσουμε αυτή τη σκανδαλώδη εξαγορά, με στόχο την ακύρωσή της.»
(http://www.ypeka.gr/Default.aspx…).
Από ό,τι όμως φάνηκε η κυβέρνηση τελικά ακολούθησε τη γραμμή Λάτση: «Το δημοκρατικό πνεύμα, από το οποίο η νέα κυβέρνηση αναμφίβολα διαπνέεται θα επέβαλε τη συζήτηση και τη διαβούλευση και όχι μονομερείς τοποθετήσεις όπως αυτή. Η Lamda Development παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη διαλόγου και γόνιμης συνεννόησης με το Ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με το έργο του Ελληνικού.» (http://www.lamdadev.com/online/ViewNews.aspx…)
Ο Λαφαζάνης συνεχίζει να κάνει δηλώσεις; για ο,τιδήποτε;
Θυμίζω και το επίσης πρόσφατο άρθρο της Βαλαβάνη: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ: Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ
(http://nantiabalabani.blogspot.gr/…/01/a-fm-voice-22115.html)
Δεν μπορώ φυσικά και να ξεχάσω όλους όσοι ρίχνανε νερό στο μύλο της επιχειρηματικοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, που ακόμα τολμάν να ψελλίζουν τους όρους «πραγματική αξιοποίηση», «ανταποδοτικότητα», «αυτοχρηματοδότηση». Αυτούς που περιέφεραν τη «μελέτη ΕΜΠ» σαν το Άγιο Δισκοπότηρο… Και μιας περί μελέτης ο λόγος, αδυνατώ πραγματικά να καταλάβω για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκε στο eurogroup η χρηματοοικονομική μελέτη του ΤΕΕ για το χαμηλό αντίτιμο πώλησης του Ελληνικού ώστε να πειστούν οι πιστωτές για την ακύρωση της «ασύμφορης σύμβασης»;
Είναι σαφές ότι ούτε ο Λάτσης, ούτε και κανένας Λάτσης θα κουνηθεί, ενώ επιπρόσθετα το ΤΑΙΠΕΔ όχι απλά διατηρείται αλλά ενισχύεται ο ρόλος και η λειτουργία του – ελέω των «κρατικών assets».
Και μιας και για να συνεννοούμαστε πλέον πρέπει να μιλάμε αγγλικά, το asset είναι ένας οικονομικός πόρος, που μπορεί να αποτελεί ιδιοκτησία και να παράγει αξία – δεν είναι πάρκο, δεν είναι δέντρο, δεν είναι κροταλίας…
(In financial accounting, an asset is an economic resource. Anything tangible or intangible that is capable of being owned or controlled to produce value and that is held to have positive economic value is considered an asset – http://en.wikipedia.org/wiki/Asset).
Θα τελειώσω με αυτό το asset γιατί «κολλάει» και κάπου αλλού:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε αυτό το ειδικό, αποκλειστικά δημόσιο ταμείο που θα δημιουργήσουμε, θα μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας, περιλαμβανομένων και των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εφόσον αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, καθώς και όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους.»
(http://www.syriza.gr/…/pros_diavoulefsi_koinoniki_asfalisi.…)
και
«Για τη σταδιακή αποκατάσταση των διαχρονικά λεηλατημένων αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, θα σχηματίσουμε αποθεματικό κεφάλαιο, με χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν τα έσοδα του δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μακριά και απέναντι σε πρακτικές και λογικές ιδιωτικοποιήσεων.»
(http://www.dikaiologitika.gr/…/o-dim-stratoylis-sto-dikaiol…).