.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΣΥΒΧΨΑ: Απάντηση στην «επιτροπή αγώνα συλλόγου εμποροϋπαλλήλων» και στο «Ριζοσπάστη»


Nα σταµατήσει το αίσχος της απλήρωτης εργασίας!Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Σε ανακοίνωσή της η «Επιτροπή Αγώνα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο χώρο του βιβλίου» (άγνωστη σε μας μέχρι σήμερα), καταφέρεται ενάντια στον Σύλλογό μας. Αποσπάσματα της συγκεκριμένης ανακοίνωσης είδαμε και στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Στην ανακοίνωση αυτή (εδώ)και στο δημοσίευμα (εδώ) υπάρχουν σειρά από ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις.

Κατ΄ αρχήν στην εν λόγω ανακοίνωση «στηλιτεύεται» η «πλειοψηφία» της διοίκησης του Συλλόγου μας. Οι συντάκτες προφανώς δεν γνώριζαν ότι οι ανακοινώσεις, τα κείμενα και η στάση του Συλλόγου μας στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) -όπως άλλωστε και το σύνολο των ανακοινώσεών μας – ήταν προϊόν συλλογικής διαμόρφωσης, συζήτησης και ομόφωνης απόφασης, μέσα από μαζικές διαδικασίες (Γ.Σ. και εβδομαδιαίες συνελεύσεις δράσης-ανοιχτά ΔΣ).

Πέρα από το παραπάνω «διαδικαστικό», δείγμα της άγνοιας για τις διαδικασίες και τη συζήτηση στα πλαίσια του σωματείου μας (στο οποίο οι συνάδελφοι-συναδέλφισσες δεν συμμετείχαν μέχρι σήμερα), το δημοσίευμα επιχειρεί να δώσει μια εικόνα για τις θέσεις μας η οποία δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας τη γνωστή τεχνική της παράθεσης αποκομμένων φράσεων από κείμενά μας, που έτσι μόνες τους αλλοιώνουν το περιεχόμενο των θέσεών μας.

Όσοι έχουν έστω και λίγη σχέση με το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες γνωρίζουν πολύ καλά την ανειρήνευτη και σταθερή θέση μας απέναντι στον κρατικό, εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Μόνο ως αστείο μπορεί να φανεί η κατηγορία ότι ο Σύλλογος Βιβλίου-Χάρτου «ρίχνει νερό στο μύλο των εργατοπατέρων» (!). Ο Σύλλογός μας παλεύει μόνιμα και σταθερά για έναν άλλο συνδικαλισμό, ταξικό, με οριζόντιο συντονισμό και διαδικασίες βάσης, στηριγμένο στους ίδιους τους εργαζόμενους και τις ίδιες τις εργαζόμενες, μακριά από μηχανισμούς, κομπρεμί, παραγοντισμούς, διαδικασίες κορυφών και δεσμεύσεις κάθε είδους. Με αιτήματα, διεκδικήσεις και αγώνες που αποφασίζονται από συνελεύσεις, με δράσεις που έχουν τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου μας.

Η αλήθεια είναι ότι αν το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» και η ανακοίνωση της «επιτροπής αγώνα του ΣΕΑ» παρέθετε και τις επόμενες φράσεις και όλη την παράγραφο του κειμένου μας, θα ήταν ξεκάθαρο ότι η στάση μας στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΙΥΕ, στο οποίο ο Σύλλογός μας είχε μία συνάδελφο αντιπρόσωπο, δεν ήταν αυτή που μας …καταλογίζεται. Γιατί λοιπόν τέτοιος εκνευρισμός και τόση επιθετικότητα απέναντι σε ένα ταξικό σωματείο από την «επιτροπή αγώνα του ΣΕΑ» και το ΠΑΜΕ;

Γνωρίζουμε ότι ενοχλεί η στάση μας και κυρίως οι θέσεις μας για έναν ακηδεμόνευτο ταξικό συνδικαλισμό. Ενοχλεί τους συντάκτες της ανακοίνωσης και του δημοσιεύματος ότι καταγγέλλουμε τόσο στα κείμενά μας, όσο και κυρίως με τη δράση μας τον συνδικαλισμό της ήττας και της ταξικής συνεργασίας, παίρνοντας πρωτοβουλίες πραγματικού αγώνα, συντονισμένα με άλλα σωματεία και εργαζομένους, κόντρα στην γραμμή ήττας και άκαπνης διαμαρτυρίας. Αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως την διακλαδική απεργία από τα κάτω την 1 Νοέμβρη 2018, την εργατική διαδήλωση για τις ΣΣΕ στις 16 Φεβρουαρίου 2019 και άλλες, δεν στήριξε ο ΣΕΑ, η «επιτροπή αγώνα» του και το ΠΑΜΕ. Αντίθετα τις λοιδόρησε και έκανε ότι πέρναγε από το χέρι του για να βάλει εμπόδια σε αυτές τις εργατικές κινητοποιήσεις. Ενοχλεί ότι κάνουμε κριτική και στη στάση του ΠΑΜΕ σε μια σειρά σοβαρά ζητήματα, όπως το ζήτημα της πάλης κατά της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας και σε άλλα ζητήματα.

Θα το ξαναπούμε άλλη μια φορά, γιατί αυτή είναι η θέση μας: Ναι. Το συνέδριο της ΟΙΥΕ, όπως και τα περισσότερα συνέδρια μεγάλων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και της ίδιας της ΓΣΕΕ, είναι συνδικαλιστικά νεκροταφεία. Μακριά από τη συζήτηση, τις ανησυχίες και τις ανάγκες των εργαζομένων και των αγώνων τους. Η κατάσταση δεν αλλάζει με αλλαγή συσχετισμών στα όργανα των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργανώσεων, ούτε με προσφυγές στα δικαστήρια και με διορισμένες διοικήσεις.

Ο συνδικαλισμός μπορεί να ξαναγίνει μια θετική λέξη για τους εργαζόμενους και οι εργατικοί αγώνες να είναι ουσιαστικοί, μόνο με έναν άλλο δρόμο: Του ταξικού κοινωνικού αγώνα, των συλλογικών διαδικασιών βάσης, του οριζόντιου συντονισμού, της ανεξαρτησίας από κράτος-κυβερνήσεις-εργοδότες-κόμματα.

Θα λέγαμε λοιπόν στους συντάκτες της ανακοίνωσης να μην μας ανακατεύουν με αντιλήψεις μακριά από τις θέσεις και τη δράση μας, να μην προσπαθούν να μας «καταχωρήσουν» και να μας ταυτίσουν με αυτούς που θα ήθελαν.

Υ.Γ.: Η ανακοίνωση της «επιτροπής αγώνα του ΣΕΑ» και το δημοσίευμα του «Ρ» με ταχυδακτυλουργίες μπλέκουν το Σύλλογο, την παράταξη ΑΤΕ και συνδικαλιστές γενικά και αόριστα. Άγνοια ή σκόπιμη διαστρέβλωση; Η αντιπρόσωπος του Συλλόγου στο συνέδριο της ΟΙΥΕ δεν «ανήκει» ούτε στην ΑΤΕ (άλλωστε δεν υπάρχει τέτοια παράταξη στην ΟΙΥΕ), ούτε σε καμία άλλη παράταξη. Επίσης, μέλη του Συλλόγου μας-αντιπρόσωποι στο συνέδριο του ΕΚΑ- έχουν συμμετάσχει στην ΑΤΕ, εκπροσωπώντας φυσικά την προσωπική τους άποψη και όχι το Σύλλογο ως σύνολο. Όπως επίσης υπάρχουν και μέλη του Συλλόγου μας -αντιπρόσωποι στο συνέδριο του ΕΚΑ- που δεν συμμετέχουν ούτε στην ΑΤΕ, ούτε σε καμία άλλη παράταξη, εκπροσωπώντας φυσικά και αυτοί την προσωπική τους άποψη και όχι το Σύλλογο ως σύνολο.

Οι 2 σχετικές ανακοινώσεις του Συλλόγου:
Ανακοίνωση ΣΥΒΧΨΑ για τα γεγονότα και τις εξελίξεις στο συνέδριο της ΟΙΥΕ [4/3/2019]

Κείμενο του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής με αφορμή το συνέδριο της ΟΙΥΕ[Το κείμενο που είχε γραφτεί από το Σύλλογό μας για να διαβαστεί στη διαδικασία του συνεδρίου]

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 71.43% ( 7
Συμμετοχές )



34 σχόλια στο “ΣΥΒΧΨΑ: Απάντηση στην «επιτροπή αγώνα συλλόγου εμποροϋπαλλήλων» και στο «Ριζοσπάστη»

  1. Ανώνυμος

    Για αυτό λέμε και παλεύουμε πολλά χρονια τώρα, τόσο για την ήττα του εργοδοτικου/κρατικου συνδικαλισμού, οσο κ για την ήττα της κομματικοκεντρικης αντίληψης για τον συνδικαλισμό. Ορίστε: Προκειμένου το παμε/κκε να μασει κάναν παραπάνω, προβαίνει σε ψευτιές κατά του ταξικού σωματείου βιβλιου/χαρτου αττικής.

    Reply
  2. Γιώργος Λυγκουνάκης

    Η απορία μου εμένα είναι αν ο χ εκπροσωπεί τον εαυτό του, η ψ εκπροσωπεί τον εαυτό της, ως σύλλογος ως σύλλογος πως εκπροσωπείται;

    Reply
    1. λαθραναγνώστης

      Σε αυτό που ρωτάς, μπορεί να σου απαντήσει η …κβαντική πολιτική.
      Άλλοτε σαν κύμα κι αλοτε σαν σωματίδιο. Άλλοτε σαν άτομα κι άλλοτε σαν εκπρόσωποι…..

      Reply
    2. Κώστας

      Ένας εκπρόσωπος μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στο συνέδριο της συνδικαλιστικής οργάνωσης της πιο πάνω βαθμίδας προφανώς εκπροσωπεί την άποψη του εκεί και όχι τον Σύλλογο. Για αυτό όλες οι εκπρόσωποι ενός Σωματείου δεν ψηφίζουν την ίδια πολιτική απόφαση ή το ίδιο ψηφοδέλτιο για τα όργανα στο Συνέδριο. Έτσι ένα μέλος του Συλλόγου που είναι εκλεγμένος στο Συνέδριο του ΕΚΑ και μέλος της ΑΤΕ στο ΕΚΑ είναι ως άτομο, δεν πάει να πει πως … ο Σύλλογος μπήκε στην ΑΤΕ !! Ο Σύλλογος τον έστειλε εκεί ως άτομο για να τον εκπροσωπήσει στην βάση των απόψεων με τις οποίες εκτέθηκε στις εκλογές του Συλλόγου και όχι για να εκπροσωπήσει τον Σύλλογο ως όλον. Αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχαν παρατάξεις και πολιτική αντιπαράθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

      Νομίζω πως είναι εντελώς εύκολο και αυτονόητο Γιώργο και Λαθραναγνώστη.

      Κώστας

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Κώστα στη δημοκρατία, καταγράφεται η άποψη της μειοψηφίας και υλοποιείται η άποψη της πλειοψηφίας. Διαφορετικά δε θα υπήρχε λόγος να υπάρχουν συλλογικά όργανα και ο καθένας θα έκανε όπως γούσταρε, άλλωστε αν το θέλουμε στο δρόμο βρισκόμαστε, δε μας χρειάζεται να συνεδριάσουμε.

        Reply
      2. Κώστας

        Ξανααπαντησα στον Γιώργο αλλά με πρόβλημα στο internet, αν το σχόλιο πέρασε ας μην περάσει και αυτό

        Γιώργο τα συνδικάτα δεν έχουν δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Αν το σωματείο βγάλει ΔΑΚΕ ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ πάει στο συνέδριο και ψηφίζει ΕΣΑΚ και εκπροσωπεί την παράταξη με την οποία εκλέχτηκε στο Σωματείο του, τους ψηφοφόρους του και την πάρτη του. Είναι άλλης τάξης μεγέθους θέμα μια τέτοια σπουδαία κινητοποίηση της βάσης να πιέσει καθεστωτικές δυνάμεις σε βαθμό που τελικά μια απόφαση συνεδρίου να είναι καλύτερη από τα κουκιά

        Ποτέ δεν φανταζόμουν πως άνθρωποι που πέρασαν από την αριστερά θα τα έχουν τόσο μπλεγμένα στο μυαλό τους.

        Επίσης κακώς σιγοντάρεις αυτό που λεέι ο λαθραναγνώστης γιατί λέει το ίδιο με αυτό που λέω εγώ και ο Σύλλογος ενώ εσύ όσο και αν δεν μπορώ να το πιστέψω, συνεχίζεις να λες πως οι εκπρόσωποι πρέπει να πάνε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας και να ψηφίζουν τα ίδια με την πλειοψηφία !!.

        ΤΕΛΟΣ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ.

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δε μίλησα για δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός έχει και πολλά άλλα, διάβασε τα καταστατικά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να διαφωτιστείς για το πως εφαρμόζεται. Και η δημοκρατία όμως, έχει ένα βαθμό συγκεντρωτικότητας, τι να κάνουμε, κάποιος πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις.

          Λέω, πως αν υπάρχει ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος σε ένα ανώτερο όργανο, λίγο ως πολύ εκπροσωπεί το όργανο που τον έστειλε. Προφανώς και αν υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί εκπρόσωποι τότε αλλάζει, δεν υπάρχει πρόβλημα.

          Αυτό σημαίνει πως κανείς που τον κοιτά απέξω όπως λέει ο λαθραναγνώστης δεν βλέπει πρόσωπο. Βλέπει παράταξη και, κατ’ επέκτασιν, όργανο που εξέλεξε εκπρόσωπο αυτής της παράταξης. Οι εσωτερικοί συσχετισμοί που οδήγησαν στην εκλογή του δεν αφορούν κανέναν.

          Άσε που θεωρητικά, ηθικά, ο εκπρόσωπος θα όφειλε να λαμβάνει υπόψιν του αυτούς που εκπροσωπεί ακόμη και αν διαφωνεί και να προχωρά σε συνθέσεις. Άλλωστε ακόμη και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, όταν έρχονται να ζητήσουν ψήφο, να σε πείσουν ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα σου προσπαθούν.

          Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να λέει “είμαι τσουτσέκι της Νέας Δημοκρατίας και των αφεντικών”.

          Εσύ μπλέκεις τη δημοκρατία με τη κομματοκρατία και αυτό είναι κάργα ελληνική παθογένεια.

    3. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Ο σύλλογος ως σύλλογος ήθελα να πω.

      Reply
  3. λαθραναγνώστης

    Από τη στιγμή που κάποιος έχει εκλεγεί σαν μέλος μιας παράταξης, εκπροσωπεί την παράταξή με την οποία έχει εκλεγεί. Δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του πουθενά. Και σε τελική ανάλυση, η παράταξη είναι αυτή που χρεώνεται τα θετικά η τα αρνητικά του εκλεγμένου μέλους της. Δικό της πρόβλημα, αν έχει επιτρέψει στο εκλεγμένο μέλος της να δρα εν λευκώ, ή αν του έχει δώσει σαφείς και δεσμευτικές οδηγίες – εντολές. Ο εξωτερικός παρατηρητής, πάντα βλέπει παράταξη και όχι μέλος.
    Ο σύλλογος, ως σύλλογος, εκπροσωπείται από τους εκλεγμένους των παρατάξεών του.

    Reply
    1. Κώστας

      Λαθραναγνώστη μην πουλάς τρελλίτσα, λες αυτό ακριβώς που λέει και ο Σύλλογος, τελικά, αφού πρώτα έκανες αντιπολίτευση σε έναν σύλλογο εργαζομένων γιατί δεν χωράει στο μυαλό σου πως είναι σύλλογος εργαζομένων και όχι κάποιου κόμματος.

      Η ένσταση που μπήκε από τον Γιώργο και την σιγόνταρες είναι πως είναι δυνατόν να εκπροσωπούν τον εαυτό τους και όχι τον Σύλλογο και όχι αυτό που λες τώρα, πως δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του αλλά την παράταξη του. Αυτό προφανώς ισχύει αλλά τα άτομα σε ένα συνέδριο έχουν ατομική κάρτα, είναι εκεί ως άτομα και προφανώς πρέπει η κάθε παράταξη να έχει έντιμα αξιόπιστα άτομα κλπ.

      Κώστας

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Η παράταξη αγαπητέ, εκπροσωπείται από άτομα, διότι δεν γίνεται διαφορετικά. Οι παρατάξεις,είναι “νομικά πρόσωπα” που πρέπει να εκφράζονται – εκπροσωπούνται, μέσω “φυσικών προσώπων”. Ένα νομικό πρόσωπο, δεν έχει στόμα να μιλήσει, ούτε χέρια να σηκώσει για να ψηφίσει. Αυτές τις πράξεις, πρέπει να τις κάνει μέσω κάποιου/ων φυσικού προσώπου, το οποίο είναι και ο εκπρόσωπος της παράταξης. Η παράταξη συνέρχεται σε “σώμα”, εν σώματι (με τις εσωτερικές της διαδικασίες) ορίζει τον εκπρόσωπό της και αυτός από κει και πέρα ενεργεί για λογαριασμό της παράταξης όπου και όπως έχει πάρει εντολή από το σώμα της παράταξης. Οι προσωπικές κάρτες που παίρνουν οι αντιπρόσωποι δεν ακυρώνουν την ιδιότητά τους και την υποχρέωσή τους να ενεργούν ως εκπρόσωποι της παράταξής τους και όχι σαν ανεξάρτητα άτομα, ούτε απαλλάσσεται η παράταξη από τις πράξεις των εκπροσώπων που αυτή έχει ορίσει.
        Πουθενά δεν έχω μιλήσει για κόμμα και παρόμοια.
        Το αν μια παράταξη ακολουθεί ιδεολογικά κάποιο κόμμα, αυτό αποτυπώνεται στις εσωτερικές της διαδικασίες και αφορά σε αυτή και μόνο.
        Φυσικά, όλες οι παρατάξεις ακολουθούν ιδεολογικά κάποιο κόμμα, άσχετο αν προσπαθούν να κρυφτούν όπως ο ελέφαντας πίσω από το δεντράκι και τελικά προδίδεται από την ουρά και την προβοσκίδα που προεξέχουν……

        Reply
      2. Κώστας

        Λαθραναγνώστη χαίρομαι που κατάλαβες πως είπες βλακεία και πας να θολωσεις τα νερά. Δεν είναι και τόσο σπουδαίο να πεις πως δεν είχες καταλάβει πως ο Γιώργος λέει πως ένας εκπρόσωπος πρέπει να εκπροσωπεί … όλες τις παρατάξεις. Έκανα λάθος πες αγαπητέ, σιγά τον πολυέλαιο.

        Ο Γιώργος είπε και εσύ συμφώνησες πως ένας εκλεγμένος σε ένα Συνέδριο ΕΚ ή Ομοσπονδίας εκπροσωπεί όλο το Σύλλογο. Τώρα λες την παράταξη του. Δηθεν δεν καταλαβαίνεις πως είναι εκεί ως άτομο που μαζί με άλλα άτομα στηρίζουν, κάποιοι από αυτούς επίσης στελεχώνουν κιόλας σε ψηφοδέλτιο, μια άλλη παράταξη στο ΕΚ ή την Ομοσπονδία και προφανώς εκπροσωπούν και την παράταξη τους στο α βαθμιο και κυρίως θα έλεγα εγώ τους ψηφοφόρους της παράταξης τους στο α βαθμιο. Τα συμφέροντα των εργαζομένων, όλων εκπροσωπούν αλλά στην βάση πολιτικής άποψης.

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Εγώ είπα πως ο εκπρόσωπος εκπροσωπεί την εργατική τάξη και τους συμμάχους της (δε νομίζω ότι ο λαθραναγνώστης θα το αρνηθεί αυτό).

          Από εκεί και μετά εγώ προσωπικά, δε μπορώ να σου πω που τις έχω γραμμένες πλέον τις παρατάξεις.

          Αυτή η λογική πως εκπροσωπείς τα ψηφοφοράκια σου και το Κόμμα (το όποιο κόμμα) είναι που έκανε εμένα ατομικά να γυρίσω οριστικά πλάτη στο συνδικαλισμό.

        2. λαθραναγνώστης

          “Ο σύλλογος, ως σύλλογος, εκπροσωπείται από τους εκλεγμένους των παρατάξεών του.” Αυτό είπα και όχι ότι “ένας” εκλεγμένος σε ένα Συνέδριο ΕΚ ή Ομοσπονδίας εκπροσωπεί όλο το Σύλλογο.
          Και αυτό που είπα στη δεύτερη απάντησή μου, ότι δηλαδή:
          “Οι προσωπικές κάρτες που παίρνουν οι αντιπρόσωποι δεν ακυρώνουν την ιδιότητά τους και την υποχρέωσή τους να ενεργούν ως εκπρόσωποι της παράταξής τους και όχι σαν ανεξάρτητα άτομα, ούτε απαλλάσσεται η παράταξη από τις πράξεις των εκπροσώπων που αυτή έχει ορίσει.” δεν έρχεται σε αντίφαση.
          Αν δεν το κατάλαβες, να το επαναδιατυπώσω:
          Ένας σύλλογος εκπροσωπείται στο παραπάνω όργανο, με ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ, ως σύνολο, των ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ των παρατάξεών του.
          Ένας εκπρόσωπος παράταξης, ΔΕΝ ΠΑΕΙ στο ανώτερο όργανο σαν άτομο. Πάει σαν εκπρόσωπος! Είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο!
          Το άτομο ενεργεί αυτόβουλα και κατά συνείδηση, ο εκπρόσωπος είναι προέκταση του “σώματος” που τον έχει εκλέξει και είναι (σχεδόν) εντολοδόχος του.

    2. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Λαθραναγνώστη ομολογώ ότι δεν γνώριζα ότι υπάρχουν άνθρωποι που να διαφωνούν με κάτι που το θεωρούσα τόσο αυτονόητο.

      Reply
  4. Ν. Ζαχ.

    Πάλι επιστήμη το κάνατε ρε παιδιά. Λέτε τα προφανή και μετά τα μπουρδουκλώνετε… Τι συμβαίνει πια και τα εύκολα τα κάνουμε δύσκολα; Γενικά ισχύουν αυτά που γράφει ο Λαθραναγνώστης. Επίσης ισχύουν ειδικά αυτά που γράφει ο Κώστας. Όποιος λοιπόν έχει ελάχιστη εμπλοκή και εμεπιρία από σωματείο και συνδικαλιστικό κίνημα, δεν υπάρχει λόγος να μπερδεύεται. Η ανακοίνωση του Συλλόγου Βιβλίου-Χάρτου είναι σαφέστατη και την επεξηγούν-χωρίς να το θέλουν-τα σχόλια του λαθραναγνώστη… (ρε τι παθαμε).
    Στο Σύλλογο Βιβλίου Χάρτου, μέχρι προχθές, σε όλες τις εκλογές, δεν υπήρχαν παρατάξεις. Υπήρχε ένα ψηφοδέλτιο. Φυσικά υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και πολιτικές τοποθετήσεις, τις οποίες τα μέλη του συλλόγου-και φυσικά οι υποψήφιοι του συλλόγου για αντιπρόσωποι σε συνέδρια και όργανα-τις εξέφραζαν στις διαδικασίες του σωματείου (Γ.Σ., ανοιχτά ΔΣ, συνεδριάσεις). Οι αντιπρόσωποι που εκλέγονταν στις εκλογές του συλλόγου κρατάνε τη στάση με βάση την άποψη και τοποθέτησή τους. Έχουν εκλεγεί από εργαζόμενους στη βάση της δράσης και των απόψεών τους. Άρα πολύ λογικά, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Συλλόγου, κάποιος αντιπρόσωπος στο συνέδριο του ΕΚΑ συμμετείχε στην ΑΤΕ και άλλος αντιπρόσωπος στο συνέδριο του ΕΚΑ δεν συμμετείχε στην ΑΤΕ, ή και σε καμία παρτάταξη, σχήμα, συλλογικότητα. Τι δεν καταλαβαίνεται;
    Τέλος, δημοκρατία σε έναν σύλλογο είναι-όπως σωστά αναφέρει ο Γιώργος Λ.- η μειοψηφία να εκφράζεται και να υλοποιείται η απόφαση της πλειοψηφίας. Αυτά στο σύλλογο. Οι εκλογές αντιπροσώπων δεν γίνονται στη βάση μειοψηφίας-πλειοψηφίας, αλλά κάθε αντιπρόσωπος (ή σχήμα, παράταξη, δύναμη σε άλλες περιπτώσεις) εκφράζει και εκφράζεται στα συνέδρια των δευτεροβάμιων οργανώσεων με βάση την άποψη και τοποθέτησή του. Δεν υπάρχει δημοκρατικός συγκεντρωτιμσός στα σωματεία.
    ΥΓ: Γράφω ότι μέχρι προχθές δεν υπήρχαν παρατάξεις στο Σύλλογο Βιβλίου-Χάρτου, διότι σήμερα και αύριο είναι οι εκλογές του Συλλόγου, στις οποίες συμμετέχει για πρώτη φορά με παράταξη και ψηφοδέλτιο το ΠΑΜΕ…

    Reply
  5. Left G700

    Ακομμάτιστος σύλλογος ο ΣΥΒΧΨΑ;;; Σιγά, ρε παιδιά, και θα μας λυθεί ο αφαλός!!!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Λίγα καταλαβαίνεις leftg700 και ακόμα λιγότερα από αυτά, αποτυπώνεις στο σχόλιο σου. Ποιός σου είπε ότι ο ΣΥΒΧΨΑ είναι ακομμάτιστος;; ολοι σου λέμε ότι συμμετέχουν οργανωμένοι σε κόμματα στο σωματείο, αλλά ΔΕΝ είχε παρατάξεις που να κατεβαίνουν στις εκλογές. Είχε ΕΝΑ ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ οι λειτουργίες του σωματείου των βιβλιϋπαλλήλων, ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΒΕΙ την κομματικοκεντρική αντίληψη για τον συνδικαλισμό, ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ!!

      Reply
      1. Left G700

        Ο μπαμπάς μου μού έχει πει να μη μιλάω με αγνώστους.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Οταν λείπει ο γάτος-ΠΑΜΕ χορεύουν τα “φυγο(κομματικο)κεντρικά” ποντίκια! Κάποιος να σας πει οτι είσασταν η αστεία καρικατούρα μιας παράταξης φουλ-κομματοκεντρικής, που υποδυόταν το “σωματείο”. κλασσική μικροαστική κουτοπόνηρη υποκρισία. Τα πολλά κομματίδια με τις αγεφύρωτες(; χα,χα!) αντιθέσεις στο συβιχάψα απέδειξαν ότι το κάθε αντικουκουέδικο καπέλο τους πάει και το γουστάρουν.

        Reply
  6. α

    Το ΠΑΜΕ που ετοιμάζεται να πάρει καρέκλες στη διορισμένη από το κράτος και τα αστικά δικαστήρια διοίκηση της ΓΣΕΕ, μαζί με αυτούς που αποκαλεί μαφιόζους (!), καλύτερα να δείχνει λίγη σεμνότητα απέναντι σε ταξικά που λογοδοτούν αποκλειστικά στους εργαζόμενους του κλάδου.
    Όσο για τους κομματικούς χουλιγκάνους που έχουν πιάσει στασίδι στα σχόλια της Παντιέρας είναι πραγματικά αξιολύπητοι αργόσχολοι.

    Reply
    1. λαθραναγνώστης

      Γιατί? Οι “δικοί σου”, δεν θα πάρουν καρέκλες σ αυτή τη διοίκηση?
      Φυσικά, δεν βρίσκω λόγο να προσπαθήσω να δώσω παραπέρα, κάποια πιο σοβαρή απάντηση σε τέτοιου είδους σχόλια…..

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Πας στοίχημα ότι θα τις δεχτούν;

        Φυσικά αν τις δεχτούν η ξεφτίλα θα έχει στρογγυλέψει, μπορείτε να πάτε όλοι μαζί να χομπίσετε στην υγειά της ελληνικής δικαιοσύνης μαζί με τ’ αφεντικά…

        Και να μας λέτε και πως εκπροσωπείτε τον λαϊκό κόσμο να ευθυμούμε που και που.

        Reply
      2. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Παρενθετικά, για να είμαι δίκαιος, δεν θα δεχτώ πως ούτε το ΠΑΜΕ θα δεχτεί καρέκλες σε δοτή διοίκηση, μέχρι να το δω με τα ματάκια μου να γίνεται.

        Reply
        1. λαθραναγνώστης

          Πραγματικά, δεν ξέρω τι θα κάνει το ΠΑΜΕ. Σίγουρα πρέπει να έχει κάποιο σχέδιο. Η προσωπική μου πάντως άποψη, είναι ότι στο πεδίο της πραγματικότητας και όχι της φαντασίας, μια διορισμένη υπηρεσιακή διοίκηση που θα διεκπεραιώσει τις εκλογές στη ΓΣΕΕ, είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, υπάρχουν δυνατότητες, λιγότερες ή περισσότερες να καθαρίσει λίγο η “Κόπρος του Αυγείου”.
          Και το ΠΑΜΕ, αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να δεχτούν να συμμετάσχουν. Δυνατότητα για ίδρυση αντι-ΓΣΕΕ, αυτή τη περίοδο, δεν υπάρχει.
          Κι ερχόμαστε στη “Μεγάλη Εικόνα”:
          Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, τι κάνουν? Τι μπορούν αντικειμενικά, να κάνουν? Να ανοίξουν ένα “Παράθυρο Ευκαιρίας” στην εργατική τάξη, να βγει στο προσκήνιο. Ας το κάνει όπως θέλει ο καθένας. Κομματισμένα ή ακομμάτιστα…….
          Αντί αυτού, τι βλέπουμε? Ένα μικρό κομμάτι της ε.τ, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, να συμμετέχει δραστήρια στην προσπάθεια κάθαρσης της ΓΣΕΕ. Ένα άλλο, επίσης μικρό, να παρακολουθεί αμέτοχο, θεωρώντας ότι “δεν το αφορούν”. Και τέλος – τραγικό τέλος, το μεγαλύτερο κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας, να μην γνωρίζει καν για τα γεγονότα και ούτε ενδιαφέρεται να τα μάθει κι ακόμα χειρότερα, να ενοχλείται όταν πας να τους τα πεις και να αντιδρά σαν τον χασισωμένο που πας να τον ταρακουνήσεις από την νιρβάνα (*) του.

          (*) Νιρβνάνα Φιλοσοφικός όρος:
          Σύμφωνα με το φιλοσοφικό λεξικό του Ανδρούτσου ο όρος αυτός χαρακτηρίζει τη βουδιστική απάρνηση κάθε εγκόσμιας επιθυμίας, παντός γήινου, και κατά συνέπεια και η εξαφάνιση αυτού του ανθρώπου στο μηδέν δια της οποίας και επέρχεται η απολύτρωση από τα δεινά της ζωής και του κόσμου.

        2. Ανώνυμος

          χαχαχαχαχ

          Βρήκαν ήδη το escape route: “όλα αυτά τα έκανε το ΠΑΜΕ για να μπει σε δοτή διοίκηση, τα ίδια είναι με τους άλλους”. Θα το λένε μεταξύ τους μέχρι να το πιστέψουν, θα έχουν φτιάξει το επόμενο αφήγημα για τα επόμενα 10 χρόνια, μεταξύ τους θα λένε “εμείς εμείς οι μόνοι συνεπής”, η ζωή τραβάει την ανηφόρα…

          Να είσαι με το εξωκοιν. είναι το να ζεις όχι για να πράττεις εσύ, αλλά για να προσδιορίζεις τον εαυτό σου σε σχέση με το τι κάνει το ΚΚΕ. Θλιβερός τρόπος να ζεις.

        3. λαθραναγνώστης

          Λυγκουνάκη, δύο αρνήσεις κάνουν μια κατάφαση. Πρόσεξε τι έχεις γράψει….

        4. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Όντως, με σύγχυσες τόσο που έχασα τα λόγια μου.

          Ευχαριστώ για τη διόρθωση.

  7. αλήθειας

    στις εκλογές του ΣΥΒΧΑ το ΠΑΜΕ πήρες μόνο 4 ψήφους, όσοι και οι υποψήφιοί του. Τι συζητάμε τώρα;

    Reply
  8. pavel

    Λαθραναγνώστη, απ΄ ότι καταλαβαίνω δεν έχεις πολύ σχέση με το συνδικαλιστικό κίνημα, ή έχεις άγνοια για αρκετά ζητήματα. Καταρχήν λες “και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμμετάσχουν” σε μια δοτή διοίκηση της ΓΣΕΕ και αναρωτιέσαι ¨η δικοί σου δεν θα δεχτούν;”. Πρώτα απ΄ όλα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει κάποια παράταξη. Δυνάμεις και σχήματα στα οποία συμμετέχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ήταν ποτέ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και άρα δεν μπορούν να δεχτούν κάτι. Επίσης και σημαντικότερο: Εκεί που διορίστηκαν από τα αστικά δικαστήρια δοτές διοικήσεις, ακυρώνοντας αποφάσεις συνεδρίων που έγιναν μάλιστα και πολύ δημοκρατικά, όπως το 2016 στο ΕΚΑ, οι δυνάμεις τις οποίες στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΕΝ συμμετείχαν στη διορισμένη διοίκηση, κι ας είχαν 2 έδρες στην εκλεγμένη διοίκηση. Αντίθετα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπήκαν…
    Επίσης, στην ΟΙΥΕ, στην οποία διαλύθηκε το συνέδριο (καλώς και μπράβο), διορίστηκε διοίκηση. Το ΠΑΜΕ μάλιστα έκανε πρώτο προσφυγή για διορισμό διοίκησης της Ομοσπονδίας, ζητώντας 21 μέλη του ΠΑΜΕ ως μέλη της 21-μελους διοίκησης της ΟΙΥΕ! Το αστικό δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την πρόταση αυτή, αλλά διόρισε ΔΣ με το συσχετισμό που υπήρχε στην προηγούμενη διοίκηση (αυτό θα γίνει και στη ΓΣΕΕ) στην οποία το ΠΑΜΕ συμμετέχει κανονικά.
    Αν αυτά δεν σε ενοχλούν και είναι ένα … αφήγημα των εξωκοινοβουλευτικών, ΟΚ. Θα πω απλά, ότι οι εργαζόμενοι θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους γιατί γίνεται όλη η φασαρία…

    Reply
  9. λαθραναγνώστης

    Ααα, καλέ μου κύριε …που δεν είστε πουθενά αλλά είστε παντού!
    Συγχωρέστε το ΠΑΜΕ που δεν κάνει την επανάσταση όπως την θέλετε……Οι συνθήκες βλέπετε…και η άγνοια του επαναστατικού “comme il faut”….

    Reply
    1. pavel

      Εντάξει, οι εργαζόμενοι νομίζω θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους… Η απάντησή σου λαθραναγνώστη είναι πολύ εύστοχη και αιχμηρή, απαντάει πραγματικά στα ζητήματα που πολύ καλοπροαίρετα και με πραγματικά γεγονότα έθεσα. Ευχαριστώ. Καλόν αγώνα να έχετε!…

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *