Αντί να φέρει νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο Υπ. Εργασίας επιστρατεύει το «διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους». Με επιστολή του, καλεί σε «κοινωνικό διάλογο» τις εργοδοτικές οργανώσεις και την ΓΣΕΕ. Σε τριμερή συνάντηση στις 15/04, τους καλεί να συζητήσουν τις νομοθετικές παρεμβάσεις για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Εξάλλου οι εκπρόσωποι των εργοδοτών ήταν οι πρώτοι, με τους οποίους συναντήθηκε ο Υπ. Εργασίας αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα. Εκεί δεσμεύτηκε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα συνδεθούν με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τα αναγκαία φορολογικά και ασφαλιστικά «κίνητρα».
Στις προτάσεις που παρουσίασε ο Π. Σκουρλέτης, επαναλαμβάνεται η γνωστή αναδίπλωση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τον κατώτατο μισθό. Διευκρινίζεται πως τον Οκτώβρη του 2015 θα προχωρήσει στα 650 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο του 2016 ο κατώτατος μισθός θα γίνει 751 ευρώ.
Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να άρει τις τεράστιες απώλειες στους κλαδικούς μισθούς που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια. Αντίθετα, θεωρεί δεδομένες αυτές τις απώλειες, νομιμοποιώντας τις μνημονιακές μειώσεις. Παράλληλα, η γιγάντωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τα voucher, θα αποτελούν τη διέξοδο των εργοδοτών, για τζάμπα εργατική δύναμη.
Οι μισές από τις κυβερνητικές προτάσεις, αναφέρονται στο ρόλο του ΟΜΕΔ, χωρίς ωστόσο να καταργείται ο μνημονιακός νόμος 3899/2010, που ξετύλιξε το αντεργατικό οπλοστάσιο για τις συλλογικές συμβάσεις. Εξαγγέλλεται ότι διατηρείται η μονομερής προσφυγή σε τριμελή διαιτησία (με πρωτοβουλία των εργοδοτών), με δυνατότητα απόφασης κατά πλειοψηφία, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες οι διαιτητικές αποφάσεις να είναι υπέρ των εργοδοτών. Ακόμα, εξαγγέλλεται η σύσταση σώματος οικονομικών εμπειρογνωμόνων, που θα μπορεί να καθορίζει τις «οικονομικές δυνατότητες» των επιχειρήσεων, απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις.
Όμως, ακόμα και αυτές οι κυβερνητικές προτάσεις, τίθενται υπό την αίρεση των αξιώσεων της εργοδοσίας, στο παζάρι του «διαλόγου». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, δηλώνει πως η επαναφορά του κατώτατου μισθού είναι θέμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και πως θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα «ανακούφισης» των επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, απειλεί με απολύσεις.
Ωστόσο, οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς», για την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές και την ΕΕ, καθώς τα εργασιακά αποτελούν ένα από τα «αγκάθια».
Η ταξική πτέρυγα του εργατικού κινήματος, τα σχήματα και τα σωματεία πρέπει να απορρίψουν τη λογική των «κοινωνικού διαλόγου», που τόσο έχει στοιχίσει στο εργατικό κίνημα. Να πάνε κόντρα στο κλίμα αναμονής και ανοχής, που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Να οργανώσουν τον αγώνα για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, που επέβαλαν περικοπές στους μισθούς και διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις. Για την «εδώ και τώρα» επαναφορά με νόμο, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και όλων των κλαδικών μισθών, στα επίπεδα του 2009 (ή τις τελευταίας σύμβασης- μετενέργειας), ως αφετηρία της πάλης για αξιοπρεπείς συμβάσεις και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.
Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ, 11.4.2015
υπάρχουν πολλοί τρόποι να λες κάτι. Το ότι (έτσι λέγεται, μέχρι να έρθει στην Βουλή, να περάσει από τρόικα κλπ δεν ξέρω) επανέρχεται το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν, στο κείμενο γίνεται “διατηρείται το δικαίωμα των εργοδοτών” που υποθέτω υπήρχε και προμνημονιακά. Άρα είναι κάποια αναίρεση μνημονιακής αντεργατικής αλλαγής.
δεν είναι εκεί βέβαια το θέμα, κάποιες καλές ρυθμίσεις μπορεί να έρθουν, αν και είναι ένα θέμα να λέγεται. Όχι για να μην αδικηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν υπάρχει και κάποιος λόγος να αδικείται (εδώ που τα λέμε). Το θέμα είναι να βγει ο κόσμος μπροστά, να πάρει τα συνδικάτα στα χέρια του, να τονωθεί η αυτοπεποίθηση του, να απαιτήσει αυτά και άλλα τόσα να γίνουν γρήγορα, και με πραγματικό αντίκρυσμα.
κατά τα ψέματα πάντως, το βασικό είναι η ανεργία. Σε αυτό η αριστερά (συνδικαλιστική-πολιτική) δεν έχει απάντηση, και αυτός είναι ο βασικός αναδιαρθρωτικός μοχλός και για το εισόδημα, και για τους όρους εργασίας.
“κάποιος σύντροφος”
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λες κάτι, αρκεί να έχεις καταλάβει τι είναι αυτό το κάτι.
Συγκεκριμένα λοιπόν όπως φαίνεται δεν επανέρχεται το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα. «Διατηρείται η μονομερής προσφυγή σε τριμελή διαιτησία», που έχει ρυθμιστεί με νόμο του μνημονίου. Και άλλα πολλά διατηρούνται από τους μνημονιακούς νόμους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Διατηρούνται πολλά από αυτά που συνέβαλαν ώστε ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις να υπογραφούν την προηγούμενη πενταετία. Και το τι τελικά θα ισχύσει θα κριθεί με βάση τις επιθυμίες του ΣΕΒ και των εργοδοτών, αν δεν βγει ο κόσμος μπροστά και να απαιτήσει.
είναι αντεργατικός ο νόμος έχεις δίκιο. Μνημονιακή λαίλαπα. Κάτω η κυβέρνηση.
δεν νομίζω να εξετάζουμε αν έχω καταλάβει εγώ την χ λεπτομέρεια.
που προφανώς δεν ξέρεις ότι μιλάμε για αντεργατική διάταξη που καταργείται στο πνεύμα μιας από τις λιγες θετικές αποφάσεις της δικαιοσύνης στην μνημονιακή εποχή.
https://left.gr/news/ste-antisyntagmatiki-i-katargisi-monomeroys-prosfygis-sti-diaitisia
που και πάλι να μην έχω καταλάβει δεν είναι εκεί το θέμα. Που προφανώς δεν ξέρεις γιατί πράγμα μιλάς, γιατί ο καημός σου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα είναι ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάντα, στο μυαλό σου.
πως θα βγει μπροστά ο κόσμος της δουλειάς είναι το θέμα για μένα.
Βαρέθηκα. Πρώτα όμως μας βαρέθηκε κόσμος.
“κάποιος σύντροφος”