.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΣτΕ: Δικαστικό χαστούκι στην Κυβέρνηση για το ΓΕΜΗΣΟΕ!


Η πάλη για την κατάργηση του νόμου 4808/2021 να γίνει κεντρικός στόχος- διεκδίκηση των Συνδικάτων

Σημαντική ήταν η απόφαση που έλαβε το ΣτΕ με υπ΄ αριθμόν 2175/2022 το οποίο ομόφωνα έκρινε ότι η Υπουργική απόφαση που περιέχει τις ρυθμίσεις για το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) του νόμου Χατζηδάκη είναι αντισυνταγματική σε διάφορες διατάξεις και παραπέμπει το ζήτημα λόγους σπουδαιότητας στην ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου.

Με βάση το σκεπτικό που έχει δημοσιευτεί οι κυβερνητικές διατάξεις για το ΓΕΜΗΣΟΕ προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, ενώ επίσης προσβάλλουν το δικαίωμα των προσωπικών δεδομένων.

Όπως προκύπτει από την δικαστική απόφαση το γεγονός ότι δεν καταχωρήθηκε το παραμικρό στοιχείο στο ΓΕΜΗΣΟΕ (διαπραγμάτευσης και υπογραφής ΣΣΕ, προστασία από απόλυση, μεταθέσεις, συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς) είναι σημαντικό στοιχείο που συνιστά παρέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας κατά παράβαση του Συντάγματος.

Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα αμφισβήτησης και ακύρωσης των συγκεκριμένων ρυθμίσεων του αντεργατικού – αντιδραστικού νόμου Χατζηδάκη!

Η απόφαση είναι ενισχυτική των θέσεων των Συνδικάτων κατά του νόμου 4808/2021 και του ΓΕΜΗΣΟΕ και διευκολύνει ακόμη περισσότερο την οργάνωση της πάλης για την κατάργηση αυτού του τερατουργήματος (που μαζί με το υπόλοιπο αντεργατικό θεσμικό οπλοστάσιο) Κυβέρνηση- Κεφάλαιο επιχειρούν να τσακίσουν τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, να βάλουν στο ψυγείο τους αγώνες, να διαλύσουν τα συνδικάτα έτσι ώστε να περάσει ως οδοστρωτήρας η γραμμή της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και η παραπέρα αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Οι μεμονωμένες περιπτώσεις συλλογικών εργατικών αγώνων που δεν πέρασε η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη δεν δικαιώνει την άποψη εκείνων που διατυμπανίζουν ότι «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά», αντίθετα η πολιτική γραμμή της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει ο νόμος αυτός να γίνει το εργαλείο για το χτύπημα κάθε οργανωμένης απεργιακής κινητοποίησης.

Από αυτή την σκοπιά επιβάλλεται το συνεπές αγωνιστικό Σ.Κ να έχει σταθερά στην πρώτη γραμμή της πάλης την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των άλλων που έχουν ψηφιστεί και στρέφονται ευθέως κατά των εργατικών, λαϊκών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 0.00% ( 0
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *