ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)
Μέλος Ο.Ι.Ε.Λ.Ε- Ε.Κ.Α
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΑΧΑΙΑΣ
Μέλος Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. & Ε.Κ.ΠΑΤΡΑΣ
Η εξάπλωση του κορωνοϊού, οι αιτίες και οι συνέπειές της
Όπως και στις άλλες λεγόμενες «φυσικές» καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, έτσι και στην πανδημία του κορωνοϊού δεν χρειάζεται να ψάχνουμε συνωμοσίες κινηματογραφικών «κακών» που τις δημιουργούν. Οι κορωνοϊοί και γενικά οι ιοί υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές. Αυτό που αλλάζει και έχει σημασία είναι η δυνατότητα πρόληψης και αντιμετώπισής τους από την κοινωνία μας.
Ναι, ο ιός είναι ασυνήθιστα μεταδοτικός, επιθετικός με σημαντική θνητότητα. Αλλά δεν είναι κάτι που η επιστημονική κοινότητα δεν περίμενε να γίνει. Έχουμε πρόσφατα παραδείγματα λοιμωδών νοσημάτων, που θα έπρεπε να κάνουν του κρατικούς φορείς να μην εφησυχάζουν. Οι επιδημίες έρπη και νόσου λεγεωνάριων τη δεκαετία του 70, το AIDS, o Ebola και το SARS αργότερα. Είναι δεδομένο και φυσικά αναμενόμενο ότι κάθε κάποια χρόνια εμφανίζεται κάποιος «νέος» ιός, σαν εξελιγμένο «μοντέλο» προηγούμενων, που θα μας βρίσκει όλους ευάλωτους. Χωρίς δηλαδή να υπάρχει η ασπίδα της φυσικής ανοσίας. Και εννοείται χωρίς τεχνητή ανοσία, δηλαδή εμβόλιο.
Είναι συνειδητή λοιπόν επιλογή της φαρμακοβιομηχανίας και των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο και στην χώρα μας, να μην επενδύουν σε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, όπως ενδυνάμωση της επιτήρησης από επιδημιολογικούς φορείς και επαρκώς στελεχωμένα και αξιόπιστα Εθνικά Συστήματα Υγείας (ΕΣΥ), με τον επαρκή αριθμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) μετά τη «δραματική έκκληση» του υπ. Υγείας Β. Κικίλια που καλούσε τους γιατρούς να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην προκήρυξη για 2.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού η οποία έληξε την Κυριακή 15/3, δεν υπάρχει ούτε μία θέση επικουρικού γιατρού.
Δεν υπήρχε επίσης ποτέ, καμία πρόθεση για μια συνολική στροφή του τομέα της υγείας με προτεραιότητα την πρόληψη, με πρωτοβάθμια περίθαλψη δημόσια και δωρεάν για όλους, που να μην στηρίζεται στο ιδιωτικό φαρμακείο της γειτονιάς ή στις επισκέψεις στα ιδιωτικά ιατρεία για όσους μπορούν και έχουν. Όλα, για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, πρέπει να γίνουν προϊόν για να έχουν νόημα.
Το ανησυχητικά κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ Κίνας, Ιταλίας και Ελλάδας είναι τα υποστελεχωμένα ΕΣΥ που βασίζονται αποκλειστικά στο μεγάλο νοσοκομείο. Στη λογική του ότι οι πλούσιοι ή έστω όσοι έχουν οικονομίες στην άκρη θα βρουν λύση στα ιδιωτικά, τα κράτη ενώ διατηρούν με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος τα δημόσια νοσοκομεία, τα αξιοποιούν για να “βγάζουν το φίδι απ’ την τρύπα” για την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία που δεν έχει πρόσβαση στις ιδιωτικές δομές. Σε κρίσιμες όμως περιόδους όπως η σημερινή, είναι οι δημόσιες δομές που
συγκεντρώνουν τους περισσότερους και συνήθως πανικοβλημένους ασθενείς στο ίδιο σημείο, τα επείγοντα του νοσοκομείου.
Με τα γνωστά τρομακτικά αποτελέσματα:
– πιο εύκολη εξάπλωση της ίωσης κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό (ασθενείς και υγειονομικοί).
– οι δομές, ο εξοπλισμός και το προσωπικό προφανώς δεν επαρκούν. Μόλις το καλοκαίρι ακύρωσε η κυβέρνηση την πρόσληψη 2.500 γιατρών και νοσηλευτών.
– στην Ιταλία αυτό έχει οδηγήσει σε θλιβερά διλήμματα τους γιατρούς, ως προς τα κριτήρια εισαγωγής στις ΜΕΘ, καταδικάζοντας σε θάνατο κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους.
– το υγειονομικό προσωπικό, νοσηλευτές, γιατροί, τραυματιοφορείς, καθαριστές, ήδη στα πρόθυρα ή σε κατάσταση εξάντλησης από την καθημερινή ασταμάτητη εργασία, σηκώνουν στην πλάτη τους δυσανάλογο βάρος και πρέπει ξανά και ξανά να υπερβούν εαυτό για τους ασθενείς. Βασιζόμαστε σε τραγικούς ήρωες, που γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν την ίδια τους τη ζωή σε αυτή τη μάχη. Ενώ υπάρχει τόση τεχνογνωσία και αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορούσαμε να βασιστούμε σε ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης.
Και πώς καλούμαστε τώρα να προφυλαχθούμε και να σωθούμε από την πανδημία; Με την ατομική μας ευθύνη. Με καμπάνιες όπως το #Μένουμε σπίτι που στο στόχαστρο βάζει την ατομική ανευθυνότητα (που προφανώς υπάρχει σε ένα βαθμό) αλλά δεν λέει λέξη, για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν, οι κυβερνήσεις και η ελεύθερη αγορά.
«Πάρ’ το πάνω σου» μας λένε. Είσαι ανεύθυνη αν πηγαίνεις σε συναθροίσεις. Είσαι άξεστος αν δεν καταλαβαίνεις πώς μεταδίδεται ο ιός. Είσαι «ψεκασμένος» αν νομίζεις ότι όλα είναι φτιαγμένα και ελεγχόμενα από υπόγειους κύκλους.
Όμως:
– τόσα χρόνια πού είναι η αγωγή υγείας στα σχολεία μας;
– πού ήταν οι επίσημοι φορείς όταν μας ζάλιζαν τα ΜΜΕ για την πανδημία του Η1Ν1 που ποτέ δεν ήρθε – στο βαθμό που μας φόβιζαν – αλλά το ταμιφλού εδραιώθηκε μια χαρά στην αγορά;
– πώς μπορεί ο μέσος εργαζόμενος να λείψει από την εργασία του, ακόμη κι όταν ο ίδιος η κοντινό του πρόσωπο ανήκουν σε ευπαθή ομάδα; Ποιος θα εγγυηθεί την πληρωμή του, ειδικά σε συμβάσεις ωρομίσθιων ή ακόμη χειρότερα στις περιπτώσεις που αναγκάζεται να δουλεύει «μαύρα»;
– πώς να αποφύγουμε τα ΜΜΜ;
– πώς να φροντίσουμε τα άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα όταν πρέπει να δουλέψουμε;
– πώς οι πιστοί να αποφύγουν την εκκλησία όταν λαμβάνουν αντιπαραθετικά μηνύματα από διάφορους τσαρλατάνους της δημόσιας σφαίρας ή από την επίσημη ιεραρχία της εκκλησίας ή και την κυβέρνηση που «ψαρεύει» ψήφους στα θολά νερά του ανορθολογισμού «αξιοποιώντας» το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα;
Και πώς μπορούν να προστατευτούν οι πλέον αδύναμοι άνθρωποι της κοινωνίας; οι πρόσφυγες και οι φυλακισμένοι που είναι κλεισμένοι σε δομές που ήταν ήδη γεμάτες ασθενείς φυματίωσης;
Και τι μας «πουλάνε» σιγά σιγά ως λύση σε όλο αυτό;
Ένα νέο προϊόν, ένα σωτήριο εμβόλιο.
Περίπου 20 φαρμακοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει έρευνα για το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, που ήδη διαφημίζεται ως το σωτήριο μαγικό χάπι.
Αλλά:
1. Τα εμβόλια ακόμη και τα πιο πετυχημένα αργούν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πιο πετυχημένο εμβόλιο της ιστορίας, αυτό κατά της ευλογιάς, εξαφάνισε την ασθένεια περίπου 2 αιώνες μετά την παρασκευή του.
2. Οι πρόσφατες προσπάθειες για εμβόλιο έναντι συγγενικών ιών έχουν καταλήξει σε πολύ άσχημα αποτελέσματα, με τα πειραματικά εμβόλια να αυξάνουν την ευαισθησία των πειραματόζωων αντί να προλαμβάνουν την ίωση.
3. Σε επιτροπές κεκλεισμένων των θυρών φαίνεται ότι ο ΠΟΥ (που ελέγχεται από τους λομπίστες των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και ιδιωτικών ασφαλιστικών) «έδωσε το οκ» στις φαρμακευτικές να επιταχύνουν τις έρευνες, με αποτέλεσμα κάποιες να έχουν «πηδήξει» τα χρονοβόρα αλλά απαραίτητα στάδια με τα πειραματόζωα, περνώντας απευθείας στις κλινικές δοκιμές σε εθελοντές. Γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για αυτούς τους πρώτους λίγους εθελοντές (Σιάτλ, ΗΠΑ) και ανησυχητικό για το πόσο ανεξέλεγκτα μπορεί να φτάσει τελικά ένα εμβόλιο στο κοινό.
Αν τα καταφέρουν… Αλλά τι καλύτερο να περιμένει κανείς από την φαρμακοβιομηχανία που ξοδεύει τα διπλάσια χρήματα στο μάρκετινγκ σε σχέση με την έρευνα και ανάπτυξη.
4. Τόσα χρήματα για το εμβόλιο πεταμένα αφού τελικά μια από όλες τις θα καταφέρει να πατεντάρει το πρώτο εμβόλιο και θα το πουλήσει πανάκριβα στα εθνικά συστήματα υγείας. Ενώ οι οικονομικοί πόροι θα μπορούσαν να προσανατολιστούν προς την ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας υγείας για σταθερά ποιοτική και αποκεντρωμένη παροχή υπηρεσιών και φυσικά στη στελέχωση και τον εξοπλισμό νοσοκομείων και ΜΕΘ για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.
Όλα αυτά όμως δεν γίνονται στη τύχη. Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να σκέφτεται πώς θα αντιμετωπίσει την πανδημία, πώς δε θα μείνει απλήρωτος άμα κάνει κάποιες ώρες μαθήματα μέσω σκάιπ κλπ, αλλά η κυβέρνηση σκέφτεται ήδη πώς τις επιπτώσεις της πανδημίας θα τις φορτώσει στους εκμεταλλευόμενους. Με βασικό υπερασπιστή της την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ που δηλώνει ότι πρέπει από κοινού όλοι να βάλουμε πλάτη, εργοδότες και εργαζόμενοι, όλα δείχνουν ότι η συνέχεια και η πάλη ακόμα και για τα αυτονόητα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην καταχωρούν στο «Εργάνη» αλλαγές στο ωράριο των εργαζομένων, να μην πληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία, σε ΦΠΑ αλλά και σε ασφαλιστικές εισφορές.
Για τις επιχειρήσεις μάλιστα που είναι υπεύθυνες για την τροφοδοσία, τη μεταφορά καυσίμων κ.λπ άρει όποιες περιοριστικές διατάξεις υπήρχαν για την Κυριακάτικη αργία. Ταυτόχρονα, για τους εργαζομένους υπόσχεται στην καλύτερη των περιπτώσεων να δώσει ένα επίδομα το πολύ των 400 ευρώ, χωρίς καμιά ξεκάθαρη τοποθέτηση σχετικά με το πως θα δοθεί το συγκεκριμένο επίδομα στους συναδέλφους του κλάδου.
Η απάντηση των εργαζομένων σε αυτές τις συνθήκες
Ο βασιλιάς όμως, δηλαδή η ελεύθερη αγορά, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα πραγματικά ανθρώπινα προβλήματα. Σε κάθε κρίση φαίνεται ότι η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό της προσωπικό δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη.
Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι βαθιά ταξική και μόνο στόχο έχει το ξεπέρασμα της πανδημίας να φέρει το κεφάλαιο σε ακόμα μεγαλύτερη θέση ισχύος απέναντι στους εργαζόμενους. Ούτε μια στιγμή δε σκέφτηκε, η κυβέρνηση, να «αναστείλει» την αντεργατική της εκστρατεία. Στα σύνορα συνεχίζει και διεξάγει πολεμικού τύπου επιχειρήσεις απέναντι στους πρόσφυγες & μετανάστες. Οι φανατικοί της Εκκλησίας συνεχίζουν να δείχνουν εγκληματική ανευθυνότητα καλώντας τον κόσμο να κοινωνήσει. Αλλά αυτά για την κυβέρνηση δεν φαίνονταν ως πρόβλημα μέχρι να τους υποχρεώσει η γενική κατακραυγή να προχωρήσουν στις γνωστές υποκριτικές διορθωτικές κινήσεις.
Ο αγωνιζόμενος λαός και νεολαία και συνολικά το εργατικά κίνημα ήρθε η ώρα να βγει μπροστά. Να προτάξει αιτήματα τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και να πρωτοστατήσει ώστε να μην περάσει συνολικά η αντιδραστική και επιθετική εκστρατεία της κυβέρνησης.
Απαιτούμε:
• Να μη χαθεί καμιά άλλη ανθρώπινη ζωή. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας για τις ανάγκες της κοινωνίας. Απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών, σε υγεία και εργασία, χωρίς αποκλεισμούς, για ασφαλισμένους και μη ασφαλισμένους.
• Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια των εμπόρων και φαρμακοβιομηχάνων.
• Να μην γίνει καμία απόλυση εργαζομένων. Οι εργοδότες να ανταπεξέλθουν κανονικά σε όλες τις υποχρεώσεις που έχουν προς τους εργαζόμενους (μισθοί, ασφάλιση) στα Φροντιστήρια και σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης, είτε οι εργαζόμενοι κάνουν μέρος της δουλειάς τους από το σπίτι είτε όχι.
• Κανονική καταβολή των αμοιβών και των ασφαλιστικών εισφορών, βάσει της σύμβασης και του ωρολογίου προγράμματος σε όλους του ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που απασχολούνται σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές (ΔΙΕΚ, ΣΔΕ, ΙΕΚ ΟΑΕΔ, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ) ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης (π.χ. σύμβαση ανάθεσης έργου στα ΔΙΕΚ).
• Κανένα ένσημο χαμένο, εγγυημένη καταβολή του ταμείου ανεργία για όλες και όλους.
• Να μην ξοδευτεί για κανέναν εργαζόμενο μέρος της κανονικής του άδειας. Να ισχύσει μόνο η άδεια “ειδικού σκοπού”. Είμαστε υποχρεωμένοι να μην πάμε στη δουλεία μας για λόγους δημόσιας υγείας, όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε διακοπές.
• Για εμάς που μπαίνουμε στην τάξη, είναι σαφές πως η κυριαρχία της εξ αποστάσεως έναντι της δια ζώσης διδασκαλίας είναι και παιδαγωγικά σε βάρος των μαθητών. Σε καμία περίπτωση να μην κυριαρχήσει η τηλεργασία. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να επιβαρύνεται με τα έξοδα της τηλεργασίας. Στη πραγματικότητα η τηλεργασία στα φροντιστήρια, είναι μια προσπάθεια να κρατήσουν οι εργοδότες τους μαθητές κοντά στα φροντιστήρια τους και όχι κοντά στην εκπαιδευτική διαδικασία που διατυμπανίζει η Κεραμέως. Άμεσα να δοθεί επίδομα σε μαθητές που δεν μπορούν να επωμιστούν τα έξοδα τηλεμαθημάτων.
• Μείωση της διδακτέας ύλης για όλες τις τάξεις και της εξεταστέας ύλης στις πανελλαδικές εξετάσεις, να ματαιωθούν οι προαγωγικές εξετάσεις.
• Σε περίπτωση αναπληρώσεως μαθημάτων, οι έξτρα ώρες να γίνουν μόνο με την σύμφωνη γνώμη του εκπαιδευτικού, χωρίς τον εκβιασμό του, χωρίς εξαντλητικά ωράρια και γενικότερα με όρους που να είναι σύμφωνοι με την εργατική νομοθεσία.
Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να καταγγείλουν στα σωματεία μας, απολύσεις, μεταβολές ωραρίου εργασίας, μετατροπές της σύμβασης σε συμβάσεις τηλεργασίας, μη καταβολή δεδουλευμένων της προηγούμενης περιόδου και οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Τα Σωματεία είναι η ασπίδα των εργαζομένων απέναντι στην αυθαιρεσία των εργοδοτών και του κράτους!
Αγώνας-Αξιοπρέπεια-Αλληλεγγύη