.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ εισάγουν ψηφιακή κάρτα εργασίας με δακτυλικά αποτυπώματα! στο συνδικάτο εργαζομένων ΟΑΣΑ


Μία πολύ σημαντική καταγγελία φέρνει στο φως η ΕΑΣ (Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία) στο συνδικάτο εργαζομένων ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με αυτήν οι παρατάξεις του προεδρείου ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ έσπευσαν κρυφά να βάλουν ηλεκτρονική κάρτα εργασίας στους υπαλλήλους που εργάζονται στο συνδικάτο και μάλιστα με δακτυλικά αποτυπώματα!!!

Παρότι δεν είχαν ακόμα την υποχρέωση να βάλουν την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και παρότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για αντιπαράθεση και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη ή έστω να «μείνει στα χαρτιά» όπως τους αρέσει να λένε, έκαναν για μια ακόμα φορά κωλοτούμπα στις «κόκκινες γραμμές» τους. Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι παραβιάζουν απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων που λέει πως η μέθοδος του ελέγχου εργαζομένων μέσω δαχτυλικών αποτυπωμάτων: “εισάγει μία επαχθή και δυσανάλογη για τα υποκείμενα, επεξεργασία σε σχέση με τον ανωτέρω σκοπό, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, καθώς ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί επαρκώς και με άλλα ηπιότερα εναλλακτικά μέσα (όπως με τη χρήση μαγνητικών καρτών χωρίς βιομετρικά στοιχεία, με συνδυασμό δειγματοληπτικών ελέγχων προς επιβεβαίωση της παρουσίας των υπαλλήλων)”.

Όλη η καταγγελία της ΕΑΣ αναφέρει:

Ανακοίνωση-καταγγελία για την τοποθέτηση ψηφιακής κάρτας εργασίας και δακτυλικών αποτυπωμάτων στα γραφεία του συνδικάτου από το προεδρείο χωρίς καμία ενημέρωση του ΔΣ

Εντελώς τυχαία χθες διαπιστώσαμε πως στην αποθήκη του 1ου ορόφου του Συνδικάτου, έχει τοποθετηθεί και είναι σε λειτουργία μηχάνημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για τους εργαζόμενους του Συνδικάτου και μάλιστα με το δακτυλικό τους αποτύπωμα.

Ο εκπρόσωπός μας μόλις το διαπίστωσε φώναξε αμέσως τους επικεφαλής του ΜΕΤΑ και της ΔΑΣ και σε ερώτηση αν είχαν ενημερωθεί από το προεδρείο η απάντησή τους ήταν ΟΧΙ.

Το συμπέρασμα είναι ότι το προεδρείο ΔΑΚΕ ΠΑΣΚΕ για μια ακόμα φορά, στα κρυφά και στα μουλωχτά, εφαρμόζει και μάλιστα ακραία ( με δακτυλικό αποτύπωμα) τον νόμο 4808 ( νόμος Χατζηδάκη) που παρεμπιπτόντως στα χαρτιά λέει ότι θα τον καταργήσει.

Ο νόμος Χατζηδάκη έχει επιβάλλει την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας – όχι φυσικά με δακτυλικά αποτυπώματα- σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ που έχουν πάνω από 250 εργαζόμενους και αναμένεται συνέχεια.

Το προεδρείο παρότι ΔΕΝ ήταν ακόμη υποχρεωμένο να βάλει ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και παρότι είχε ψηφίσει την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για αντιπαράθεση και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη ή έστω να «μείνει στα χαρτιά» όπως τους αρέσει να λένε, έσπευσε στα κρυφά να βάλει την κάρτα και μάλιστα με δακτυλικά αποτυπώματα, κάνοντας για μια ακόμα φορά κωλοτούμπα στις «κόκκινες γραμμές» του και το χειρότερο παραβιάζοντας απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων που λέει πως η « η μέθοδος εισάγει μία επαχθή και δυσανάλογη για τα υποκείμενα, επεξεργασία σε σχέση με τον ανωτέρω σκοπό, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, καθώς ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί επαρκώς και με άλλα ηπιότερα εναλλακτικά μέσα (όπως με τη χρήση μαγνητικών καρτών χωρίς βιομετρικά στοιχεία, με συνδυασμό δειγματοληπτικών ελέγχων προς επιβεβαίωση της παρουσίας των υπαλλήλων)».

Το ερώτημα είναι γιατί βιάστηκε το προεδρείο να εφαρμόσει -χωρίς να είναι ακόμα υποχρέωση – τον νόμο και μάλιστα με ακραίο τρόπο;

Η απάντηση είναι απλή συνάδελφοι.

Επειδή από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση προωθεί την ηλεκτρονική κάρτα και στις πρώην ΔΕΚΟ, το προεδρείο θέλησε να προκαταβάλλει και να στηρίξει την διοίκηση της ΟΣΥ στην εφαρμογή του μέτρου και δίνοντας το «καλό υπάκουο παράδειγμα» να εμποδίσει όποια αντίδραση. Η εύκολη απάντηση προς τους εργαζόμενους στην εφαρμογή της κάρτας θα είναι « τι γκρινιάζετε; Το προεδρείο έχει βάλει ήδη στους εργαζόμενους του Συνδικάτου».

Επίσης να γνωρίζετε πως από την μέρα εφαρμογής ήδη σωματεία στο εμπόριο και τις τράπεζες καταγγέλλουν ότι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλέψουν και πέραν του ωραρίου τους και αφού είχαν «χτυπήσει» την ψηφιακή κάρτα.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν είναι ένα απλό εργαλείο καταμέτρησης των ωρών εργασίας αλλά θα αξιοποιηθεί για την εφαρμογή της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου και των απλήρωτων υπερωριών με ρεπό ίσως «για να μαζεύουμε ελιές» όπως είπε ο Χατζηδάκης και το σημαντικότερο για τη διάσπαση του χρόνου εργασίας σε “ενεργό” και “ανενεργό”, με βάση τις κατευθύνσεις του νόμου. Και με βάση αυτό θα δοθεί νέο χτύπημα στον σταθερό χρόνο εργασίας και το εισόδημα μας. Μην ξεχνάτε επίσης ότι ο νόμος 4808 χαρακτηρίζει το διάλλειμα μας σαν ανενεργό χρόνο.

Καλούμε τώρα το προεδρείο να απομακρύνει το μηχάνημα με τα δακτυλικά αποτυπώματα των εργαζομένων άμεσα ώστε να μην μας αναγκάσει να την απομακρύνουμε με οργανωτικό τρόπο.

Το καλούμε επίσης να φέρει αυτό το σοβαρό θέμα στο ΔΣ και να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για να ενημερωθούν και να αποφασίσουν για όλα τα σοβαρά θέματα τους κλάδου ( ΣΣΕ, ΚΤΕΛ, καθημερινότητα).

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.