ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑ OIL, ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ, ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
Κ.Ε.Δ.Δ.Α- Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη
Η χρησιμοποίηση των δικαστηρίων από την κυβέρνηση ενάντια στην πραγματοποίηση απεργιών εξελίσσεται σε μόνιμη αντιδημοκρατική μεθόδευση. Την Τετάρτη 22/12 ο υπουργός Εργοδοσίας, Χατζηδάκης, προσέφυγε στα δικαστήρια για να κηρυχτούν παράνομες η 48ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) και η 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΟΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων) ΙΚΑ, που θα ξεκινούσαν από την επόμενη μέρα. Το πέτυχε με τη συμβολή της «ανεξάρτητης» δικαστικής εξουσίας, αν και οι εργαζόμενοι τελικά απήργησαν.
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση ως εργοδότης. Η Κεραμέως από τις 28/6 πέτυχε να κηρυχτεί παράνομη η στάση εργασίας της ΟΛΜΕ και επανήλθε με την προσφυγή στις 15/10 στα δικαστήρια προκειμένου να κηρυχτεί παράνομη και η απεργία-αποχή όλων των εκπαιδευτικών. Το πέτυχε για την ΟΛΜΕ, λόγω «μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου», της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ λόγω «αναρμοδιότητας του ΔΣ τους να προκηρύξουν απεργία-αποχή» και της ΟΙΕΛΕ παράνομη και καταχρηστική, ως «πολιτική απεργία»! Το νόμο χρησιμοποιούν ήδη και οι εργοδότες, πρώτοι και καλύτεροι οι εφοπλιστές που προσέφυγαν ενάντια στην απεργία της ΠΕΝΕΝ στις 3,10 και 16 Ιούνη. Παράνομη κρίθηκε με προσφυγή της COSCO στις 29/10 και 30/11 η απεργία των λιμενεργατών που κήρυξη η ΕΝΕΔΕΠ στις Προβλήτες του Πειραιά. Και η καταγραφή δεν έχει τέλος.
Ο νόμος Χατζηδάκη, που υπερασπίζεται τα εργοδοτικά συμφέροντα και ψηφίστηκε στις 16 Ιούνη, δείχνει τα δόντια του για την καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων και την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης και των απεργιών. Επιστρατεύονται ένα σωρό προϋποθέσεις και ποινές για την προκήρυξη της απεργίας εξανεμίζοντας τις κατακτημένες με αίμα και αγώνες εργατικές κατακτήσεις για το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και την απεργία που ποινικοποιούνται.
Προβλέπονται για τις απεργίες: Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας -περίπου με το 1/3 των εργαζόμενων της υπηρεσίας-. Ειδοποίηση του εργοδότη τουλάχιστον 24 ώρες πριν την πραγματοποίησή τους (4 ημέρες για τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας). Χρηματική ποινή για τη συμμετοχή σε παράνομη απεργία. Απαγορεύεται και διώκεται η απεργιακή περιφρούρηση, ενώ παρέχεται άνεση κινήσεων στους εργοδοτικούς απεργοσπαστικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα προχωρούν σε ανεπίσημο αλλά ουσιαστικό lock out. Εάν διαπιστωθεί άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος εργαζομένων, τότε η απεργία διακόπτεται με απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου. Αστική ευθύνη για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης αν δεν τηρηθούν οι διατυπώσεις που ισχύουν για την κήρυξη μιας απεργίας. Καθίσταται υποχρεωτική η διεξαγωγή διαλόγου ανάμεσα στα δύο μέρη, στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, πριν από την πραγματοποίηση απεργίας. Συνέπεια, η κινητοποίηση εργαζομένων κατόπιν εορτής. Απαγορεύεται η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και την ίδια ημερομηνία από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση εφόσον η απεργία που κήρυξε η πρωτοβάθμια οργάνωση έχει κριθεί παράνομη.
Επίσης, δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις και μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση έχουν δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης και κατάρτισης συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στο μητρώο θα έχουν πρόσβαση και οι δύο πλευρές άρα οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, θα τη μετατρέπουν σε ηλεκτρονικό φακέλωμα.
Παράλληλα με το νομοθετικό οπλοστάσιο και τις προσφυγές στα δικαστήρια, η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιδημοκρατική αντεργατική της πολιτική με αποστολές των δυνάμεων καταστολής για τη στήριξη των εργοδοτικών συμφερόντων ενάντια σε εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στη δουλειά.
Η επέμβαση των ΜΑΤ το βράδυ στις 21/12, οι 17 πολύωρες συλλήψεις, οι διώξεις στην Καβάλα ενάντια στους εργαζόμενους, που βρίσκονταν σε κινητοποίηση μέσα στις εγκαταστάσεις της Kavala Oil και η αστυνομική επίθεση στα δικαστήρια την επόμενη μέρα είναι αποκαλυπτικά για την ταύτιση κυβερνητικών-κρατικών-εργοδοτικών συμφερόντων, πολιτικών και επιλογών. Ταυτόχρονα, απέδειξε ότι ο αντιδημοκρατικός-αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης είναι επικίνδυνος, αδίστακτος και δολοφονικός, φτάνοντας στο σημείο η αστυνομία να ρίξει κρότου-λάμψης μέσα στις εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου με εύφλεκτα υλικά. Η αντίσταση των εργαζόμενων στους εκβιασμούς και τις απολύσεις, που βαφτίζονται διαθεσιμότητες, εθελούσιες έξοδοι, μετατροπή σε εργολαβικούς από μια εταιρεία που έχει στηριχτεί με 100 εκατ. με κρατική εγγύηση για «την ενίσχυση της βιωσιμότητας της εταιρείας για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας» αντιμετωπίζεται με βία, καταστολή και διώξεις από την κυβέρνηση.
- Δηλώνουμε την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που αντιστέκονται και αγωνίζονται.
- Απαιτούμε να σταματήσουν οι προσφυγές στα δικαστήρια ενάντια στις απεργίες, οι επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής, οι διώξεις ενάντια σε εργαζόμενους που απεργούν.
- Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη.
- Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.
Πηγή: kedda2021.blogspot.com