.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΠΑΜΕ Υγείας: Η συνήθης μπουρδολογία ή μεγαλειώδης κωλοτούμπα;


Του Πάνου Παπανικολάου*

Δεν θα έριχνα κάποια δεύτερη ματιά στο κείμενο του Γ.Σ., στελέχους του ΠΑΜΕ Υγείας («Ρ» 1/6/2018, εδώ) αν η ουσία του ήταν μόνο οι τετριμμένες μπουρδολογίες που αναμασά ενάντια στο ΝΑΡ ο συγκεκριμένος προπαγανδιστικός μηχανισμός αμετανόητων ζολωτοτζαννετάκηδων Περισσού εδώ και 29 χρόνια, από τότε που η τότε πλειοψηφία στην ΚΕ του ΚΚΕ είχε αποφασίσει να συνιδρύσει μαζί με την ΕΑΡ του Λεωνίδα Κύρκου και μαζί με το ΚΟΔΗΣΟ τον «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου» και αμέσως στην συνέχεια να συγκυβερνήσει με την ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ.

Εδώ όμως προκύπτουν δύο πολύ συγκεκριμένα πρακτικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με επείγοντα θέματα του κινήματος στα δημόσια νοσοκομεία τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Στις 12 Γενάρη 2018 τόσο το Σωματείο Εργαζομένων του Αττικού νοσοκομείου και η ΕΙΝΑΠ (που ο Γ.Σ. επικαλείται τις ιδιότητές του ως μέλος των διοικήσεών τους) όσο και η ΟΕΝΓΕ είχαν συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία ενάντια στο μνημονιακό νομοσχέδιο της «3ης αξιολόγησης» που μεταξύ άλλων περιείχε και την αισχρή διάταξη περί περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Όλα τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που είχαν πρωτοστατήσει σε εκείνην την απεργία το έκαναν παρά την προκλητική αδράνεια που είχαν τότε επιδείξει οι ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και είχαν μάλιστα ασκήσει έντονη κριτική στις ηγεσίες αυτές για την συγκεκριμένη στάση τους. Τώρα εν όψει του νέου μνημονιακού πακέτου μέτρων της «4ης αξιολόγησης» που προβλέπεται να έρθει στην βουλή μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιούνη ΠΟΙΑ ακριβώς θα είναι η στάση του ΠΑΜΕ Υγείας και γενικότερα του ΠΑΜΕ ; θα είναι η συνεπής αγωνιστική στάση που είχε επιδείξει τον Γενάρη, ή είμαστε μπροστά σε «στροφή» (λαϊκιστί «κωλοτούμπα»);

Γιατί τόσο ο Γ.Σ. όσο και άλλοι από το ΠΑΜΕ που αρθρογραφούν αυτές τις μέρες σε έντυπα και σάϊτς αφήνουν υπονοούμενα πως περίπου «χωρίς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν μπορούμε να καλούμε τον κόσμο να απεργεί». Τι θα κάνει ακριβώς το ΠΑΜΕ Υγείας και γενικότερα το ΠΑΜΕ αν οι ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ δεν αποφασίσουν να προκηρύξουν κατά την ψήφιση του νέου μνημονιακού νομοσχεδίου μια νέα «μέρα εθνικής δράσης της κοινωνικής συμμαχίας»; Η Συνέλευση Αγώνα και η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων προτείνουν από τώρα : πανεργατική απεργία 12 Ιούνη με προοπτική κλιμάκωσης. Άρα ας πάρει θέση πάνω σε αυτό το άμεσο ερώτημα το ΠΑΜΕ, και ας μην κρύβεται πίσω από τετριμμένα υβρεολόγια παλαιάς κοπής ενάντια στο ΝΑΡ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πριν λίγες εβδομάδες (στις 10 Μάη συγκεκριμένα) είχε πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του σωματείου του «Ευαγγελισμού» σύσκεψη 20 (είκοσι) σωματείων νοσοκομείων από Αθήνα – Πειραιά. Στην σύσκεψη αυτή συμμετείχαν τόσο το Σωματείο του Αττικού όσο και η ΕΙΝΑΠ (των οποίων την ιδιότητά του ως μέλος των διοικήσεών τους επικαλείται ο Γ.Σ.). Η σύσκεψη αυτή είχε συγκληθεί πρακτικά με πρωτοβουλία των συναγωνιστών του ΠΑΜΕ, και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ είχαμε άμεσα ανταποκριθεί και είχαμε χαιρετίσει αυτήν την πρωτοβουλία. Η λογική ήταν συντονισμός σωματείων από τα κάτω ΧΩΡΙΣ τους περιορισμούς και τις γραφικότητες που επιβάλλουν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ κλπ. Τώρα λοιπόν τι κάνουμε, αγαπητοί/ές συναγωνιστές/ριες του ΠΑΜΕ Υγείας; το συγκεκριμένο πόνημα του Γ.Σ. είναι «στροφή» ή «λευκή πετσέτα» ή «κωλοτούμπα» ΚΑΙ όσον αφορά τον συγκεκριμένο συντονισμό σωματείων στην δημόσια περίθαλψη; π.χ. στο σωματείο του νοσοκομείου Νίκαιας όπου κατά τις τελευταίες αρχαιρεσίες υπήρξε άνοδος της ΑΡΣΥ αλλά και του ΠΑΜΕ και όπου προκύπτει πλειοψηφία στο νέο ΔΣ ΥΠΕΡ της συμμετοχής στον συντονισμό αυτόν με κριτική στην ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ από αγωνιστικές θέσεις, ΤΙ ακριβώς θα πούμε; «ξέρετε στις 10 Μάη είχε μεν γίνει η πρώτη σύσκεψη συντονισμού με συμμετοχή 20 σωματείων και της ΕΙΝΑΠ, καθώς και συνδικαλιστών από άλλα σωματεία που θα μετέφεραν την πρόταση και στα δικά τους σωματεία, έγινε μια πρώτη κοινή αγωνιστική δράση αυτού του συντονισμού σωματείων στις 23 Μάη αλλά τώρα δυστυχώς κλείσαμε γιατί τα αναίρεσε όλα ο Γ.Σ. με βαρυσήμαντο μανιφέστο στον Ριζοσπάστη 1 Ιούνη» ;

Ας απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα η ηγεσία του ΠΑΜΕ Υγείας στα δύο παραπάνω σαφέστατα ερωτήματα. Οι εργαζόμενοι στην δημόσια περίθαλψη και γενικότερα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία έχουν καυτά προβλήματα που διαρκώς οξύνονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και θα συνεχίσουν να οξύνονται από τις παρόμοιες πολιτικές της όποιας μελλοντικής μνημονιακής αστικής κυβέρνησης. Το νέο αντιλαϊκό πακέτο της «4ης αξιολόγησης» είναι προ των πυλών.

Επίσης προ των πυλών είναι τόσο η νέα διαδικασία «αξιολόγησης Γεροβασίλη» όσο και τα νέα μέτρα Ξανθού – Πολάκη για οργανισμούς νοσοκομείων, ιατρική εκπαίδευση, παραπέρα ιδιωτικοποίηση – επιχειρηματικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης κλπ, κλπ … Δεν έχουν πια όπως παλιότερα την πολυτέλεια για «στροφές» και «πιρουέτες» κάποιες κοινοβουλευτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες έτοιμες ανά πάσα στιγμή να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια αυτά που οι ίδιες έχουν προτείνει ή έχουν συμφωνήσει στο κίνημα μόνο και μόνο επειδή η ηγεσία του κόμματος μεταβάλλει τα «κονέ» της στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Τα υβρεολόγια επιπέδου νηπιαγωγείου ενάντια στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην ΛΑΕ δεν ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους ούτε μπορούν να λειτουργήσουν ως παραβάν για να κρύψουν τέτοιου είδους πιρουέτες. Ας το καταλάβουν αν δεν το έχουν καταλάβει ακόμα.

*ΓΓ ΟΕΝΓΕ
Μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά & Δ.Α.

Πηγή: prin.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 50.91% ( 11
Συμμετοχές )



36 σχόλια στο “ΠΑΜΕ Υγείας: Η συνήθης μπουρδολογία ή μεγαλειώδης κωλοτούμπα;

  1. lathranagnostis

    Αλλού γι αλλού, άλλου γιαλού……..
    Όλοι εμείς που είμαστε συνηθισμένοι στον κουρνιαχτό που σηκώνουν και στον σαματά που προκαλούν οι οπορτουνιστές όταν ξεβρακώνονται, καταλαβαίνουμε απόλυτα την χρησιμότητα τέτοιων άνευ περιεχομένου άρθρων σαν το παραπάνω.
    Είναι άρθρο επικοινωνιακού κουρνιαχτού.

    Reply
    1. Dr. Robin

      Δεν νομίζω να είναι “αρθρο επικοινωνιακού κουρνιαχτού”. Αντιγράφω “….Γιατί τόσο ο Γ.Σ. όσο και άλλοι από το ΠΑΜΕ που αρθρογραφούν αυτές τις μέρες σε έντυπα και σάϊτς αφήνουν υπονοούμενα πως περίπου «χωρίς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν μπορούμε να καλούμε τον κόσμο να απεργεί». Τι θα κάνει ακριβώς το ΠΑΜΕ Υγείας και γενικότερα το ΠΑΜΕ αν οι ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ δεν αποφασίσουν να προκηρύξουν κατά την ψήφιση του νέου μνημονιακού νομοσχεδίου μια νέα «μέρα εθνικής δράσης της κοινωνικής συμμαχίας»; Η Συνέλευση Αγώνα και η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων προτείνουν από τώρα : πανεργατική απεργία 12 Ιούνη με προοπτική κλιμάκωσης. Άρα ας πάρει θέση πάνω σε αυτό το άμεσο ερώτημα το ΠΑΜΕ, και ας μην κρύβεται πίσω από τετριμμένα υβρεολόγια παλαιάς κοπής ενάντια στο ΝΑΡ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ….”.

      Reply
      1. ονομα

        Αν δε θέελουν οι εργατοπατέρες, θα κάνουμε ό,τι έγινε και την ημέρα που ψηφίστηκε το αντιαπεργιακό ν/σ δόκτωρα; Εσείς θα κάνετε απεργία ή θα την επαναπροσδιορίσετε πηγαίνοντας για τράβηγμα αυτιού στην κακιά ΓΣΕΕ πάλι;

        Reply
  2. Ι.Α

    θλιβεροι για αλλη μια φορα οι συνδικαλιστες του ναρ
    τι δηθεν θα κανει το ΠΑΜΕ οταν οι ιδιοι εχουν καλεσει ανοιχτα σε απεργοσπασια πασπαλισμενο με τζανετακισμο απο το 1989 (29 χρονια πριν) οταν οι ιδιοι συναγελαζονται με τους συριζεους πριν απο μολις 3 χρονια και οταν οι ιδιοι απεσυρα απο το ΠΑΜΕ την ΟΣΝΙΕ το 2012

    χειροτερος οδηγος απο τον αντικομμουνισμο δεν υπαρχει

    Reply
  3. Ερνστ Τελμαν

    To ΠΑΜΕ εκανε μονο του 1 24ωρη απεργια το 2010, 1 48ωρη το 2011,1 24ωρη παναττικη ως αλληλεγγυη στην 9μηνη απεργια των Χαλυβουργων το 2012, 1 24ωρη για τη ψηφιση των μετρων που μεταξυ αλλων ροεβλεπαν και χτυπημα στο δικαιωμα της απεργιας…

    Τα πρωτοβαθμια ποσες πανελλαδικες ή παναττικες εχουν κανει μονοι τους???

    Reply
  4. Ανώνυμα

    Μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι που λένε και οι χριστιανοί…

    Reply
  5. Κώστας Β.

    Τα καύσιμα του ’89 και της βρώμικης αφήγησής του τελειώσανε προ πολλών ετών ΝΑΡίτες. Ούτε τους μπαρμπάδες εκείνης της περιόδου δεν συγκινούν πια, όχι τουλάχιστον όσους σκέφτονται και παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εγχώριο κομμουνιστικό κίνημα. Τίποτα πιο φρέσκο δε σας βρίσκεται; Εκεί αρχίζει κι εκεί τελειώνει η “αντικαπιταλιστική” αριστερά του ΝΑΡ;…

    Reply
    1. lathranagnostis

      Μια χαρά ήταν το 89! Και ξεβρωμίσαμε το κόμμα κι απ τους κρυφοπασόκους – τις…….”λοιπές προοδευτικές δυνάμεις”!
      Γερή κλωτσιά στο δέντρο και πέσανε τα σάπια και τα ξερά….

      Reply
      1. Π.Κεφαλληνος

        Σωστά, εσεις οι δεξιοί Μητσοτακικοι(με τον πατέρα Μητσοτάκη), καθαρισατε απο οτι αριστερό κόσμο το 1989, σε συνεργασία με αυτούς(ΛΑΕ) που βρίζετε σημερα ως δεξιούς.
        Ο ακρατος κοινοβουλευτισμος σας η τζανετακιαδα και η πλατη που βάλατε στο σύστημα τοτε καθόρισε εξελιξεις στο ελληνικό κ.κ.
        Απο τοτε σας κατατρέχει, γι’αυτό και ολη αυτή η γραμμή σας σε καθε δυσκολη στροφή του συστήματος, βρίσκεστε στο πλάι του.
        Οπως τώρα με την κοινωνικη συμμαχια “αστών -εργατων”, που θελει να οικοδομήσει ιδεολογικα αλλα και οργανωτικά το συστημα, βρεθηκατε να βαζετε πλατη.
        Βαφτιζετε το κρέας ψαρι και την ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, καλείται τον κοσμο της δουλειάς να συμμετέχει με μια διαφορετικη κονκαρδα, , 500 μ. Πιο πισω, αλλα κατω απο τη σημαια της Κοινωνικης συμμαχιας, σε μια εκδηλωση που αποφασισαν και στηριξαν ΔΑΚΕ ΠΑΣΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ,σε αγαστη συνεργασια με κυβέρνηση και μεριδα της αστικης τάξης. Το 89 τελικα δεν ειναι τοσο μακρυά.
        Π. Κεφ. Εργαζόμενος στο Δ.Αθηνας.

        Reply
        1. Ανώνυμα

          Όταν η αντίληψη σου για τον εξωτερικό κόσμο φτάνει να έχει ελάχιστη/καμία σχέση με την πραγματικότητα, τότε θα πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς. Αντί για αυτό βέβαια, μπορείς πάντα να γυρίζεις στο ασφαλές καταφύγιο των νεανικών σου αναμνήσεων- αλλά τίποτα δεν αλλάζει έτσι.

        2. Π.Κεφαλληνος

          Π. Κεφαλληνος.
          Εγώ αγνωστε χ(που ντρέπεσαι να πεις το ονομα σου και αν εισαι εργαζόμενος μισθωτός ανεργος ‘η συνταξιούχος, ζεις εν πάσει περπτωσει απο το μεροκάματο σου και μονο, ),γνωριζω την πάθηση που διεγνωσες και παρακολουθούμαι.
          Εσυ θα απαντήσεις σε κανενα ερωτημα; εχεις καποια πειστικά επιχειρήματα, ‘η διαφεύγει ς μεσω χαρακτηρισμων ιατρικου ψυχολογικού χαρακτήρα;
          Αν εχεις πολιτικα επιχειρήματα καλώς.
          Αλλοιως κρυψου στην ανωνυμια σου, σαν τα ποντίκια.

      2. Ανώνυμα

        Τα κληματοφυλλα ήταν χλωρά όμως….αυτά για τα ντολμαδάκια….φαντάσου να κάνει το κόμμα και την αυτοκριτική για το 89…η έκανε;

        Reply
        1. Ανώνυμα

          από τη Διακήρυξη για τα 100 χρόνια του Κόμματος:
          (…) “Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η γενικότερη προγραμματική αντίληψη του ΚΚΕ για τα στάδια και τις αντίστοιχες συμμαχίες οδήγησε τελικά στην επιλογή συγκρότησης του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, που «διολίσθησε» σταδιακά σε έναν τρόπο λειτουργίας ενιαίου κόμματος. Η επιλογή της ίδρυσής του και η λαθεμένη συμμετοχή του στο σχηματισμό των αστικών κυβερνήσεων Τζανετάκη (ΝΔ και Συνασπισμός) και Ζολώτα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός) εξέφραζαν την ενίσχυση του οπορτουνιστικού ρεύματος και ταυτόχρονα ενίσχυαν παραπέρα αυτό το ρεύμα στην καθοδήγηση και στις γραμμές του ΚΚΕ. Η κατάσταση αυτή έδωσε τη δυνατότητα να ισχυροποιηθεί η επίθεση της αστικής τάξης για τη διάλυση του ΚΚΕ, που είχε σχεδιαστεί από τις συμμαχικές δυνάμεις στο Συνασπισμό σε σύμπραξη με ηγετικά και άλλα στελέχη του Κόμματος. Η νίκη της αντεπανάστασης στα τέλη της 10ετίας του ’80 βρήκε το ΚΚΕ με κλονισμένη την ιδεολογικοπολιτική ενότητά του, με επιπτώσεις και στην ΚΝΕ, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα βαθιάς κρίσης, που απειλούσε την ίδια τη συνέχιση της αυτοτελούς δράσης και ύπαρξης του Κόμματος, σε συνθήκες κρίσης με εκφυλιστικά φαινόμενα του συνδικαλιστικού – εργατικού κινήματος.

          Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στο 13ο Συνέδριο (Φλεβάρης 1991) αντιστάθηκαν στις πιέσεις σοσιαλδημοκρατικών και αστικών δυνάμεων στο πλαίσιο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και διέψευσαν τις προσδοκίες της αστικής τάξης ότι το ΚΚΕ σταδιακά θα οδηγούνταν στην πλήρη διάχυσή του στο Συνασπισμό της Αριστεράς και στην τελική αυτοδιάλυσή του.”

        2. Dr. Robin

          Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ, ήταν σε αγαστή συνεργασία όλη την δεκαετία του ’80 μέχρι και το ’91, με την δεξιά πτέρυγα που έφυγε το ’91. Μαζί τα ψήφισαν όλα. Και τις κυβερνήσεις μτ ο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και το μορατόριουμ με το ΠΑΣΟΚ καιι την διαγραφή της αριστερής τάσης σε ΚΚΕ και ΚΝΕ το ’89.

          Επίσης, η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ μαζί με την δεξιά τάση, στήριξαν με φανατισμό τον Γκορμπατσόφ και τηνπερεστρόϊκα. Απέναντι σε όλα αυτά, η αριστερή τάση διαφωνούσε. Αλλά την διεγραψαν παρεα. το ’89.

        3. Ερνστ Τελμαν

          Διαφωνησαν οσοι εφυγαν με το ΝΑΡ με την Περεστροικα το 1987? Για πες μας που και πως διαφωνησαν?
          Το 1989 που εφυγε η ομαδα Γραψα ηταν 2 χρόνια μετά…
          Επισης τι ελεγε το 1991 το ΝΑΡ για την ανατροπή της ΕΣΣΔ που πανηγυριζε, για τα νεα κινηματα, για το νεο επαναστατικο υποκειμενο που μεχρι προσφατα ισως και ακομα το ψάχνει. Για τον ξεπερασμένο μαρξισμο – λενινισμο, για τον ξεπερασμενο κομμουνισμο που δεν θα πρέπει καν να υπάρχει ως ορος στο ονομα του νεου φορεα γι’αυτο και το Νεο Αριστερο Ρευμα…

          Εντάξει σας επιασε τοτε ο Λαλιωτης σας εκανε το μανατζερ για να χτυπήσει το ΚΚΕ “που πηγε με τη δεξια και εστειλε δικαστήριο τον “αγιο Ανδρέα Παπανδρέου”. Οσοι πηγαν τοτε στο ΝΑΡ που κατεληξαν? Να δουμε μερικούς πλην του τιμιου Καπου και καποιων αλλων που ξαναγύρισαν κοντα στο ΚΚΕ. Εχουμε Κοτζιαδες και Βαλαβανη και αλλα τέτοια μπουμπουκια που μια χαρα τα βρηκαν με τη δεξια ταση το 1991 οταν πηρε ποδι απο το ΚΚΕ…

        4. Κώστας

          Η Βαλαβάνη έφυγε το 89 με το ΚΣ της ΚΝΕ, είσαι ντιπ για ντιπ. Δεν είναι αυτό το πιο σοβαρό μπουμπούκι σε όσα λες αλλά επειδή ανέφερες ενα όνομα. Πες τώρα για τις δήθεν καταθέσεις της το 2015 κλπ

          Επίσης πολλές φορές οι διασπάσεις παίρνουν κάποιον χρόνο. Η Αναγέννηση πχ έγινε το 64 αλλά διαφωνούσαν με το 20ο από το 56

          Κώστας

        5. Π.Κεφαλληνος

          Π. Κεφαλληνος.
          Μάλιστα λοιπον, η Κ.Ε. που τότε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφιζε και στήριζε ολες τις δεξιες πολιτικες της ηγεσιας σας, τωρα σιχτιρει (κατα καποιον τροπο), τις τότε αποφασεις σας και ψηφίζει( για τα 100 χρονια), ενα αντιθετο κείμενο με εκεινα του 88-89.
          Οι ιδιοι ανθρωποι και τότε και τώρα στην ηγεσια.
          Ψάξτε να βρείτε που ειναι οι συμμαχοι σας τοτε( τα αγαπημενα παιδιά της ηγεσιας σας τα, ηγετικα στελεχη του εννιαιου ΣΥΝασπισμου σας), που απο κοινου παιξατε ενα επαισχυντο ρολο τοτε στο πογκρόμ των διωξεων και διαγραφών στις οργανωσεις.Ονοματα δεν θα πω, τους γνωριζετε καλά, ειναι σημερινοι υπουργοι, στελεχη οργανωσεων φιλο-Εε ,μανατζαραιοι σε εταιριες κλπ.
          Ο αείμνηστος Μητσοτάκης τότε σας “κρατησε” στη ζωη, θυμιζοντας πάντα οτι διαφωνεί με το Κκε, αλλα ειναι σοβαρο και υπευθυνο κομμα.

        6. Γιώργος

          Επειδή δεν γνωρίζεις, αλλά θες να έχεις άποψη και να εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα κύριε Ερνστ…. Τέλμα, ορίστε ο συνδεσμος που αναφέρει ντοκουμενταρισμένα, ΤΙ έλεγε το ΝΑΡ και όταν ήταν ως αριστερή τάση μέσα στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, και μόλις διεγραφη και συγκροτήθηκε ως ΝΑΡ και ΚΝΕ – ΝΑΡ:

          https://21aristera.wordpress.com/2015/03/01/%CE%BD%CE%B1%CF%81-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8A%CE%B4%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA/

        7. lathranagnostis

          Ρε φίλε, πας καλά? Ο Τέλμαν (και εγώ) σου μιλάει για το τι κάνανε το 87 τα μετέπειτα στελέχη του ΝΑΡ, όταν ήταν στο ΚΚΕ κι εσύ μας παραθέτεις κείμενα του 89 και του 91?
          Ο Γράψας, πότε έγινε γραμματέας της ΚΝΕ? Να σου θυμίσω!? Το 86 έγινε! Μεσούσης της Περεστρόικα και ίσα ίσα που το ΚΚΕ άρχισε κάπως να κοντράρει το ΠΑΣΟΚ (δημ εκλογές). Και φυσικά, τα εχέγγυα για να γίνει γραμματέας τα είχε από πολύ πριν. Απόλυτη συμφωνία με όλη τη γραμμή του κόμματος!
          Κανένα δικαίωμα να κάνετε κριτική στο ΚΚΕ δεν έχετε! Μια χαρά ήταν τα στελέχη σας μέρος του προβλήματος που είχε τότε το κόμμα. Κλοτσήσατε όταν το κόμμα στράφηκε ενάντια στο ΠΑΣΟΚ! Μόνο τότε αντιδράσατε και τώρα μας τσαμπουνάτε για αριστερές τάσεις μέσα στο ΚΚΕ και κουραφέξαλα!

        8. Γιώργος

          1. O Γιώργος Γράψας έγινε γραμματέας της ΚΝΕ το ’86, όταν η αριστερή τάση της μετέπειτα ΚΝΕ-ΝΑΡ πλειοψήφησε στην ΚΝΕ.

          2. Αμέσως μετά την εκλογή του Γ. Γράψα στην ηγεσία της ΚΝΕ, η ίδια η ΚΝΕ άρχισε να απάει το μορατόριουμ του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, θα φανεί λίγους μήνες αργότερα το ’87 όπου η ΚΝΕ θα πρωταγωνιστήσει στους αγώνες της σπουδάζουσας νεολαίας εναντίον των πολιτικών της ΠΑΣΟΚικής κυβέρνησης και για τον λόγο αυτόν θα δεχθεί τις πρώτες σφοδρές επικρίσεις από το ΚΚΕ. Το οποίο ΚΚΕ συνεχιζει τηνν γραμμή του μορατόριουμ με το ΠΑΣΟΚ.

        9. lathranagnostis

          Στο ξαναλέω! Πας καλά?!!!!!!!!! Νομίζεις ότι είμαι κάνα
          παιδάκι να το παραμυθιάσσεις?
          Η πρόταση για τον γραμματέα της ΚΝΕ κατεβαίνει κατ αρχήν από την Κ.Ε του κόμματος και δεν έχει γίνει ποτέ να ψηφιστεί τελικά κάποιος άλλος.

        10. Γιώργος

          Εμ, δεν γνωρίζεις: Η εκλογή του Γ. Γράψα ως γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ το ’86 (στην 4η σύνοδο του ΚΣ) έγινε σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ με την πρόταση της ΚΕ του ΚΚΕ.

        11. lathranagnostis

          Τι λες μωρέ? Που τα είδες αυτά που γράφεις. Ούτε εγώ θυμάμαι τέτοια φάση, ούτε είναι γραμμένο κάπου. Ούτε καν στην παντιέρα που είχε άρθρο για τον Γράψα.
          “Γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ αναλαμβάνει το 1986, σε μια δύσκολη εποχή, καθώς το ρεύμα της μεταπολίτευσης λαχανιάζει, και το ΚΚΕ, όπως και όλο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, αλληθωρίζει ανοιχτά πια προς τα δεξιά. Έχει αποφασιστική συμβολή στην 8η Σύνοδο και στο 4ο Συνέδριο της ΚΝΕ που αναζωογονεί την οργάνωση, την εξοπλίζει με τη γραμμή του Ενιαίου Μετώπου Πάλης της νεολαίας και ενισχύει τα αριστερά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της.”
          http://pandiera.gr/%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%88%CE%B1%CF%82-%CF%86%CE%B5%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF-2000/
          Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, να εκλεγεί γραμματέας της ΚΝΕ διαφορετικός από την πρόταση της Κ.Ε, θα το ξέρανε και οι πέτρες

        12. lathranagnostis

          Περιμένω μια απάντηση!
          Από που τεκμηριώνεται ότι ο Γράψας το 86 εκλέχτηκε γραμματέας της ΚΝΕ σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ με την πρόταση της Κ.Ε του ΚΚΕ?
          Αν νομίζετε ότι θα λέτε τα παραμύθια……της ΝΑΡΝΥΑ και δεν θα έχετε αντίλογο, κάνετε μεγάλο λάθος.

        13. Κ.Σ.

          Το ΚΚΕ γιόρταζε την τπώση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και υποστήριξε από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή την Περεστρόικα. Γι αυτό η Α. Παπαρήγα έδωσε σαν δώρο το αγαλματάκι του Ηρακλή στον Γκορμπατσόφ τον Μάη του 1991 για το “ηράκλειο έργο του”, το οποίο καμαρώνουμε σήμερα στην αντίδραση που σαρώνει με πρωταγωνιστές τα πρώην στελέχη των κομμάτων που κυβερνούσαν. Γι αυτό ο Ριζοσπάστης έγραφε το Δεκέμβρη του 1989 “έπεσε ο δικτάτορας” για τον Τσαουσέσκου, τον οποίο λίγες μέρες πριν χειροκροτούσε μετά την πολύρωρη ομιλία του η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μαζί με αυτές της ΕΑΡ (Κύρκος) και του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο συνέδριο του ΚΚ Ρουμανίας

        14. Peverel

          Ερνστ Τελμαν

          Εντάξει έχεις παθολογικό κόμπλεξ με το ΝΑΡ, το έχουμε καταλάβει, αλλά τόσο χοντροκομμένη μπουρδολογία δεν το περιμέναμε. Η αλήθεια είναι ότι μπήκα προς στιγμήν στον πειρασμό να σου απαντήσω για το “ερωτήματα” που θέτεις για το τι ελεγε το ΝΑΡ το 91, αλλά είναι τόσο ανόητα και διαστρεβλωτικά, που δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξει κανείς διάλογο μαζί σου. Εχεις λογική μπετού, έχεις μάθει 5 τσιτάτα που λέει το κόμμα στους πρωτοετείς συνδικαλιστές της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια για να την λένε στους ΝΑΡιτες και μας τα τσαμπουνάς εδω΄τώρα. Δεν απευθύνεσαι σε 20χρονους φοιτητές, για να μας λές χαζομάρες.

          Η λογική σας είναι ότι “οποίος έφυγε απο το ΚΚΕ, αυτομάτως έχει πάρει διαζύγιο με τον κομμουνισμός και τον μαρξισμό-λενινισμό”. Με λογικές του τύπου “όποιος δεν εντάσσεται στις γραμμές μου είναι εχθρός μου” δεν μπορείς να κάνεις συζήτηση.

          Το πόσο καθόλου ιδέα έχεις για το τι λέει το ΝΑΡ φαίνεται από τα ερωτήματα που θέτεις…..

        15. Γιώργος

          Για διαβάστε φίλοι του ΚΚΕ την θέση του ΝΑΡ για τηνπερεστρεόϊκα, ΠΡΙΝ διαγραφεί ως αριστερή/κομμουνιστική τάση από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Για να μην τρώτε τα ψέματα:

          https://21aristera.wordpress.com/2014/07/21/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd-%cf%84-4-%ce%b1%cf%8d%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-1989/

        16. Γιάννης Σ.

          Αναφέρεσαι στο κείμενο της σελίδας 4 του περιοδικού;

        17. Ερνστ Τελμαν

          Και συ και ολοι οι υπόλοιποι με συνδικαλιες τυπου ΠΑΣΚΕ πατε να βγειτε και απο πάνω. Το ερώτημα παραμένει τι ελεγε η ομαδα Γραψα για την Περεστροικα το 1987. Οχι τον Αύγουστο του 1989 ουτε το 1991 τοτε πλεον και η συνεπης ταση του ΚΚΕ τη σιχτιριζε αφου ειχαν αρχισει οι ανατροπές απο την πτώση του τείχους του Βερολίνου…
          Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια ειδικά για οσους τα ζησαμε.

        18. Κ.Σ.

          Τη Βαλαβάνη επειδή πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ την είχε πρώτο τραπέζι πίστα καλεσμένη το ΚΚΕ στην επετειακή εκδήλωση για το πρώτο συνέδριο της ΚΝΕ

        19. lathranagnostis

          Όπως σου γράφει και ο “ανώνυμος” παρακάτω, το κόμμα έκανε αυτοκριτική. Την έκανε όμως με την έννοια ότι δεν πρέπει γενικά το ΚΚ να συμμετέχει σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης. Το δικό σας θέμα δεν είναι αυτό. Εσάς σας πείραξε ότι έγινε συνεργασία ενάντια στο ΠΑΣΟΚ . Ο γενέσιος μύθος του ΝΑΡ ήταν ότι η κοινωνία έπαθε σοκ από την συνεργασία με τη δεξιά (δια στόματος Γράψα, αυτά που λέω). Όχι γενικά επειδή το κόμμα μπήκε σε αστική κυβέρνηση. Αν έκανε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα ‘τρεχε τίποτα. Όπως και όντως δεν έτρεχε τίποτα. Όσον καιρό, από το 81 μέχρι το 86, το κόμμα, λανθασμένα, ανέχονταν το ΠΑΣΟΚ και δεν του έκανε σκληρή αντιπολίτευση, όλες οι στελεχάρες που μετέπειτα βρέθηκαν στο ΝΑΡ, μια χαρά ήταν
          Χώρια που το 89, δεν ήταν ακριβώς κυβέρνηση…….σαν αυτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που στηρίξατε.

        20. alfonso

          Λαθραναγνώστη, στο έχουμε πει δεκάδες φορές ότι η τακτική σου είναι για γέλια. Το κόμμα σου, το ΚΚΕ, έκανε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ (οικουμενική αν την θυμάσαι) και τις ίδιες μέρες διέγραφε και καθαιρούσε στελέχη του (μέλη της ΚΕ και των τμημάτων της και στελέχη της ΚΝΕ) που διαφωνούσαν με τις συγκυβερνήσεις και αργότερα τον Δεκέμβρη-Γενάρη δημιούργησαν το ΝΑΡ. Τώρα πως λες ΠΑΣΟΚους αυτούς που διαγράφονταν όταν εσύ έκανες κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ…;;; μόνο εσύ μπορείς να το καταλάβεις (;)… Ο λαός έβγαλε τα συμπεράσματά του για το ποιός έκανε το δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι και την οικουμενική… Εσύ ακόμα δεν έβγαλες συμπέρασμα; Παντως, όχι το ΝΑΡ, για να μην ψάχνεις…

  6. ΓΓς

    Κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, προωθητικό του κινήματος δε μπορεί να βγει, γιατί ακόμα και ψήγματα αλήθειας κρύβονται καλά κάτω από τόνους μπάζων που ρίπτονται ένθεν και ένθεν. Αντιλήψεις σαν αυτές που διαφαίνονται στα σχόλια είναι υπεύθυνες για την κατάντια του στενού δικού μας (της επαναστατικής αριστεράς) υποκειμενικού παράγοντα. Όταν αδυνατεί κάποιος να καταλάβει ότι άλλο ιδεολογικός αντίπαλος , άλλο ταξικός εχθρός , θα μεταφέρει ανούσιες εχθροπραξίες σε κάθε εσωτερική του κινήματος συζήτηση. Λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες, σκοπιμότητες, μαγαζάκια, πάντα θα υπάρχουν. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι όχι νέες οργανώσεις , κόμματα, συλλογικότητες ,μικρομέτωπα κλπ , αλλά αλλαγή νοοτροπίας στους συντρόφους όλων των χώρων και επειδή αυτό είναι φύσει αδύνατο, τουλάχιστον ΠΑΨΤΕ να δηλητηριάζετε τους νέους συντρόφους . Το κίνημα δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο, όποιος πονάει την υπόθεση μας ας κάτσει να σκεφτεί σοβαρά , πόσο αντιδιαλεκτική αντίληψη είναι το αλάθητο. Να συμβάλλετε στη μετωπική λογική , η οποία φυσικά δε στηρίζεται σε ιδεολογικούς πολτούς αλλά σε γόνιμη ,προωθητική αντιπαράθεση απόψεων. Η κατάντια που για να συζητήσουν σύντροφοι διαφορετικών χώρων πρέπει να πάνε σε παρουσιάσεις βιβλίων πρέπει να σταματήσει , όλοι είναι υπεύθυνοι.
    Και τώρα στοιχηθείτε και κατακεραυνώστε μια απόψη που πηγάζει από βιώματα δεκαετιών στις διεργασίες του κινήματος , και αξιολογεί ως κυρίαρχο στοιχείο την αποτελεσματικότητα.
    Καληνύχτα Κεμάλ…

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.