Στο περιθώριο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Αναιρέσεις 2022», ο Πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας της Τουρκίας (ΕΜΕΡ), Ερτζουμέντ Ακντενίζ, παραχώρησε στην Παντιέρα σημαντική συνέντευξη το απόγευμα του Σαββάτου 4/6/2022. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη στο βίντεο που ακολουθεί.
Ζητήσαμε από τον σύντροφο Ακντενίζ καταρχάς μια εκτίμηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, του ζητήσαμε να αναφερθεί στις εξελίξεις στο εργατικό κίνημα της γειτονικής χώρας καθώς και στο κατά πόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία τις επηρεάζει.
Ρωτήσαμε επίσης, αν ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος στο εξωτερικό ή αν, αντίθετα, είναι ενισχυμένη η διεθνής του θέση.
Όπως ήταν φυσικό, ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ΕΜΕΡ την εκτίμηση του Κόμματος Εργασίας για τα Ελληνοτουρκικά. Μεταξύ άλλων στο σημείο αυτό, μας μετέφερε μια εικόνα σύμφωνα με την οποία ο κόσμος δεν επηρεάζεται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ καθώς τον απασχολούν κυρίως τα οικονομικά προβλήματα και η καθημερινότητα.
Ζητήσαμε τέλος, να μας πει ποιο μήνυμα φέρνει προς την εργατική τάξη της Ελλάδας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Περιεκτικές οι απαντήσεις του συντρόφου Ερτζουμέντ, παρουσιάζουν ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο. Στη διερμηνεία ο ανταποκριτής της ημερήσιας εφημερίδας ΕΒΡΕΝΣΕΛ στην Ελλάδα, Σεΐτ Αλντογάν.
Την συνέντευξη από την Παντιέρα πήρε ο Νίκος Ξηρουδάκης.
Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την ομιλία και τη δευτερολογία του συντρόφου Ακντενίζ στην αντιπολεμική διεθνιστική εκδήλωση του Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2022 πατώντας εδώ.
Η “εισβολή” της Ρωσίας στην Ουκρανία, που δεν είναι τυπική εισβολή, αφού πρόκειται για εδάφη ομογενών τους, που αυτοσνσκηρύχτηκαν ανεξάρτητοι, σύμφωνα με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των εθνών κ τους κάλεσαν σε βοήθεια, είναι το μόνο του πρόβλημα κ αγνοεί το διακηρυγμένο δια στόματος Μπάιντεν στόχο της παγκόσμιας κυριαρχίας ΗΠΑ – Δύσης, που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης με τους υπερεθνικούς οργανισμούς κ θεσμούς (ΠΟΥ, Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός κ.α.) κ την περίφημη Μεγάλη Επαναφορά, που αποσκοπεί στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας των λαών υπέρ της παγκόσμιας διακυβέρνησης κ στη μετατροπή των λαϊκών στρωμάτων σε αναλώσιμα, μέ την κατάργηση των μεταπολεμικών διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα κ ατομικά δικαιώματα κ του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, αντιλήψεις κ πρακτικές, που δεν υπολείπονται κσθόλου απ’ αυτές του ναζισμού, στόχο που συνιστά την υπ’ αριθμόν ένα απειλή για όλη την ανθρωπότητα σήμερα.
O Πούτιν που δεν θεωρεί τους Ουκρανούς καν έθνος, παλεύει για την αυτοδιεύθυνση των εθνών. Η καλή του η καρδιά τον οδηγεί να πολεμήσει ενάντια στον ιμπεριαλισμό για το καλό των λαών. Κοιμηθείτε ήρεμοι τώρα.
Ποιοί είναι οι “ομογενείς τους”; Η μονοπωλιακή αστική τάξη της Ρωσίας; Οι επονομαζόμενοι και “ολιγάρχες”;! Εχεις μπλέξει τις βούρτσες….
“Οι Ιμπεριαλιστές τη Γή ξαναμοιράζουν!
Με αίμα και φωτιά, τα σύνορα χαράζουν!”
Σοφό σύνθημα, ξανασκεφτείτε το, τα “πουτινάκια”!
Η ομογένεια γενικά έχει να κάνη με την καταγωγή. Με τις κοινωνικές τάξεις δεν έχει καμιά σχέση. Κατά τα άλλα, αν θέλωμε να αλλάξωμε την υπάρχουσα κατάσταση, αξιολογούμε τις αντιθέσεις κ τις σξιοποιούμε κατάλληλα. Αν βάλωμε όλους μαζί τους αντιπάλους απέναντι, δεν πετυχαίνομε απολύτως τίποτα. Έτσι έχει γίνει σε όλες τις περιπτώσεις.
Τι να πης για το επίπεδο των επιχειρημάτων στα δύο αυτά σχόλια! Πρώτο κ κύριο, το ότι το γυρίζουν στον Πούτιν, ενώ εγώ απλά είπα, ότι ο σύντροφός διυθίζει τον κώνοπα κ καταπίνει την κάμηλο. Λέει βέβαια για διάλυση του ΝΑΤΟ κ έξοδο, αλλά αυτά τα λέμε όλοι από τη στιγμή που συγκροτήθηκε αυτός ο ιμπεριαλιστικός σχηματισμός. Όσον αφορά στους Ρωσικής καταγωγής Ουκρανούς, που αυτοανακηρύχτηκαν σε λαϊκές δημοκρατίες, είναι εννοείται ομογενείς του Ρωσικού έθνους, όχι μόνο της ολιγαρχίας(!) Αυτή η στρατιωτική επέμβαση, που ο κάθε λογικός άνθρωπος παραδέχεται, ότι έγινε πρωτίστως για την προάσπιση των συμφερόντων της ίδιας της Ρωσίας, δεν είναι όμως μια συνηθισμένή εισβολή μιας μεγάλης δύναμης σε μια μικρή χώρα, όπως ισοπεδωτικα μας την παρουσιάζει ο σύντροφός ούτε έχει σαν συμμαχία τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτήν π.χ. Κούρδων κ ΗΠΑ, έστω κ αν δεν ήταν η καλύτερη πολιτική επιλογή για τις δύο λαϊκές δημοκρατίες. Όμως οι λαϊκές δυνάμεις είναι σήμερα σε εξαιρετική αδυναμία κ το πρόβλημα είναι σε μεγάλο βαθμό ιδεολογικό κ σχετίζεται με την αρνητική εξέλιξη στις χώρες των νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Από την άλλη, ο διακηρυγμένος στόχος ΗΠΑ – Δύσης του λεγόμενου great reset, με άλλα λόγια μιας ανακατάταξης της παγκόσμιας τάξης με αποδυνάμωση μέχρι κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των λαών υπέρ μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης από ισχυρούς υπερεθνικούς οργανισμούς κεφαλαιοκρατών, που μετατρέπει τους λαούς σε αναλώσιμα, ανατρέπει τις μεταπολεμικές διεθνείς συνθήκες, που προασπίζουν ατομικά κ ανθρώπινα δικαιώματα κ ακολουθεί την αντίληψη κ τις πρακτικές του ναζισμού, δε συνιστά επίθεση σε μια μόνο χώρα, αλλά επίθεση συνολικά στην ανθρωπότητα κ αυτή τη στιγμή βρίσκει τους άλλους ιμπεριαλιστές απέναντι. Την πραγματικότητα αυτή, την αγνοεί παντελώς ο σύντροφός, που παίρνει ίσες αποστάσεις στον -υπαρκτο οπωσδήποτε-
“ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό”.
“κι έτσι και γκιουβέτσι” δε γίνεται Μαρκέλλα.
Αν είσαι κατά του Ιμπεριαλισμού/Καπιταλισμού αντιμετωπίζεις τους Ιμπεριαλιστές εχθρικά, “μικρούς” και μεγάλους. Δε διαλέγεις, με το πρόσχημα της “εκμετάλλευσης των αντιθέσεων”, καταλήγοντας πρακτικά να γίνεις ουρά του ενός η του άλλου. Για να μπορείς να κάνεις τέτοια πολιτική τακτική, πρέπει να έχεις κάποιο μέγεθος και δυνατότητα να επηρεάσεις την επιφανειακή αντίθεσή τους με το δικό σου βάρος. Δηλαδή να την βαθύνεις. Αυτό, που έκανε, και σωστά, ο Στάλιν, αλλά με τα περιορισμένα αποτελέσματα, που όλοι είδαμε, και παρά τα μεγάλα μέσα μιας νικηφόρας Επανάστασης σε μιαν αχανή και μεγάλη χώρα, με ταχύρρυθμη ανάπτυξη των δυνάμεων παραγωγής. Βάθυνε, όσο μπόρεσε τις αντιθέσεις τους, αλλά δεν κατάφερε να τους φέρει σε εξοντωτική αντιπαράθεση. Δεν ήταν χαζοί οι καπιταλιστές του Β’ΠΠ, και κάποια στιγμή είδαν ότι είχαν απλώσει πολύ τα πόδια τους και τα μάζεψαν, τον Μάη του ’45. Δεν συνέτριψαν οι αγγλοαμερικανοί τον Γερμανικό Καπιταλισμό/Ιμπεριαλισμό. Αντίθετα, τον διέσωσαν. Το ίδιο θα γίνει και με τους Ρώσους κεφαλαιοκράτες και με τους Κινέζους.
Οσοι εγκλωβίζεστε στο δίλημμα “ίσες η όχι αποστάσεις”(!) λες και αυτό είναι το διακύβευμα(!) της εποχής μας, απλά, είτε έχετε χάσει τη μπάλα, η ……
Το διακύβευμα της εποχής μας ειναι μια μαζική αριστερή αντιιμπεριαλιστική-αντικαπιταλιστική πολιτική στρατηγική απο τα κάτω και από τα πάνω που θα προκαλέσει μεταβολές στον συσχετισμό δύναμης.
Η οποία δεν μπορεί να υπάρξει αν υπάρχουν ίσες αποστάσεις από το διεθνές πλαίσιο αναπαραγωγής και συμμαχιών του ελληνικού καπιταλισμού και άλλους πόλους. Αυτό είναι το “ετσι και γκιουβέτσι”, είναι η γραμμή για τον πόλεμο του ΚΚΕ, του ΜΕΡΑ 25 και όλης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πλην ΛΑΕ και ΑΠΠΔ. Είναι μια γραμμή ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ γέφυρας με τον Εθνικο Κορμό και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του
Ειδικά όταν τα πραγματικά γεγονότα είναι πως ο ευρωατλαντισμος είναι ο (βασικός) πυροδότης του πολέμου στην Ουκρανία και παντού στον κόσμο. Επίσης είναι η ραχοκοκαλια΄της παγκόσμιας σταθεροποίησης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και εξουσίας και της νεοφιλελευθερης, και μοναδικής, εντός του ιμπεριαλισμού και της κανονικότητας του, μορφής τους.. Είναι η ραχοκοκαλιά του ιμπεραλισμού, είναι ο ιμπεριαλισμός ο ίδιος, είναι η μοναδική συγκέντρωση οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής και πολιτικής καπιταλιστικής ισχύος σε τέτοια κλίμακα. Δεν μιλάμε για ποσοτικές διαφορές αλλά για ποιοτικες. Εξίσου πραγματικό γεγονός΄είναι η εθνική καταπίεση στην Ανατολική Ουκρανία και η εθνικοαπελευθερωτική της εξέγερση
Αλλα η απουσία μιας αριστερής αντινατοικής γραμμής έστειλε τον κόσμο του κινηματος στην συγκυρία σε στάσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που κάτι διαφορετικό μοιάζει να λέει από την κυβέρνηση στα διεθνή, αλλά βασικά δεν λεει γιατί δεν αγγίζει τα ιερά και τα όσια του ευρωατλαντισμού και της βασικής ευθυνης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν αγγίζει πχ τις κυρώσεις, την ανοιχτή παράνομη οικονομική βία του ιμπεριαλισμού κατά της ΡΟ όπως δεν το αγγίζει και κανείς, πέρα από κάτι ασήμαντα ψελλίσματα του ΚΚΕ.
Επίσης δημιουργησε και άλλα πολιτικά και ιδεολογικά απότελέσματα όπως μια γραφική ζώνη αγωνιστών της αριστεράς και της αναρχίας που είναι “με τον Πούτιν” αλλά αυτό δεν ξέρω ακόμα πόσο σημαντικό θα αναδειχθεί. Ενδέχεται να προκαλέσει μετατοπίσεις είτε προς την ακροδεξιά είτε σε χώρους τύπου Λαφαζάνη και Καζάκη που θα κεφαλοποιήσουν μια γραμμή “με τον Πούτιν και την ψέκα” καταφέρνοντας ίσως αν μπερδέψουν αγωνιστές. Αλλά που τους άφησαν ανοχύρωτους οι δυνάμεις της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κινήματος που σε μια χώρα που το 75 % του κόσμου δεν τσίμπησε από την νατοική και ουκρανική προπαγάνδα πως “ξαφνικά είχαμε μια επίθεση” η Αριστερά αντί να ρίξει λάδι στην φωτιά έριξε νερό
Κώστας
Παραλήρημα ασυναρτησιών, και με το συμπάθειο. Το άγχος σας είναι μη και δεν τηρήσετε ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους Λαούς και του Ιμπεριαληστές. Να πάρουμε το μέρος του ενός ιμπεριαληστή, του …”καλού”(;!), απέναντι στον …”κακό(!!), για να αποφύγουμε την ταξική πάλη. Παπατζηδισμός πασοκικού τύπου.
Δεν χρειάζεται το “με το συμπάθειο”.
Ο χουλιγκανίστικος λόγος δεν με προσβάλει.
Γιατί δείχνει πως δεν υπάρχει επιχείρημα υπέρ του ότι οι ίσες αποστάσεις δεν είναι ένταξη, ή εστω κλείσιμο του ματιού, στον Εθνικό Κορμό.
Οι ίσες αποστάσεις είναι το νέο ΆΚΥΡΟ στο δημοψήφισμα από το ΚΚΕ και όσους το μιμούνται. Η νέα βοήθεια στην ελληνική αστική τάξη και τους συμμάχους της
Κώστας
“Χουλιγκανίστικος”; Ισως.
Αλλά, κοίτα την ουσία: Παίρνοντας το μέρος ενός Ιμπεριαληστή, του “αδύνατου”, η, ξέρω-γω, που κάνει τον “δίκαιο πόλεμο”(;!) λούζεσαι και όλη την αντιδραστική καφρίλα του, τα εγκλήματά του, τον αμοραλισμό του, τον τυχοδιωκτισμό του, την ασυνέπειά του, με λίγα λόγια έρχεσαι σε αντίθεση με τον/τους Λαούς, που πληρώνουν την ιμπεριαληστρική του ύπαρξη και πολιτική. Βαθαίνει η πεποίθηση του “όλοι ίδιοι είναι”, καίγοντας μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος.
Υπάρχει περίπτωση αυτός να σε υπολογίσει και να κάνει από μεριάς του, έστω ένα βήμα στα πλαίσια μιας υποθετικής …”συμπαράταξης”;! Ούτε κατά διάνοια! Ιμπεριαλιστής, αφεντικό, είναι, μόνο το συμφέρον του κοιτάει. Δεν σε υπολογίζει, γιατί δεν έχεις και καμιά δύναμη να του επιβάλλεις τη “συμπαράταξη”. Δεν είσαι Στάλιν/ΕΣΣΔ. Σε θέλει μόνο για κλακαδόρο.
Κι αν αυτό τον ρόλο αποδέχεσαι, ….ο “χουλιγκανισμός” σε μάρανε;
Και πέρα από αυτά ξανασκέψου:
Οπως όλα δείχνουν, οι ιμπεριαληστές τελικά θα τα βρούν. Ο Πούτιν θα πάρει το Ντονμπάς, το ΝΑΤΟ Σουηδία/Φιλλανδία, και ό,τι (καθαρόαιμο ναζιστικό) απομείνει από Ουκρανία, θα το χρυσώσουν οι δυτικοί για να καταπιεί το “μουρουνόλαδο”, πληρώνοντας βεβαίως …εμείς, τα τσιπροκούλια!
Θα πανηγυρίσεις;
Δεν παίρνω το μέρος του Πούτιν. Λέω αυτό που λέει το ΚΕΚΡ, πως στην Ανατολική Ουκρανία υπήρξε το 2014 εξέγερση, εθνικοαπελευθερωτική, ταξική, αντιιμπεριαλιστική αντιφασιστική και πως η ρώσικη εισβολή έχει και αυτή την διάσταση. Ποια διάσταση ? Την διάσταση της προστασίας της κρατικής συνοχής της ΡΟ μέσα απο την αποτροπή της νέας έντασης της καταστολής, της εθνοκάθαρσης και του πολέμου, στην Ανατολική Ουκρανία η οποια άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022 και θα κλιμακωνόταν. Δεν θα έμενε ρουθούνι στο Ντονμπάς μέχρι ο Πούτιν να εισβάλλει ή να πέσει. Ο Πούτιν όμως έχει τεράστιες ευθύνες για το ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΜΑ και το πατρονάρισμα της εξέγερσης του 2014, για την ηττα των ριζοσπαστικών της τάσεων και για την εισβολή του 2022. Στην θέση της έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο επιθετικής διπλωματίας των Λαών, αναφοράς στο κοινό σοβιετικό παρελθόν, σχεδίων για μια νέα προοδευτική αντιιμπεριαλιστική συνεργασία. Πράγματα βέβαια έξω από τους σκοπούς και την ταξική φύση της ΡΟ και του Πούτιν ο οποίος ήθελε η υπεράσπιση της κρατικής υπόστασης της ΡΟ να πάει χέρι χέρι με την όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το τάισμα της πολεμικής του βιομηχανίας, την ενίσχυση της εξουσίας του και του σοβινισμού. Είναι άλλος δρόμος από αυτόν που θέλω, τον αρνούμαι, τον καταγγέλω αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα.
Το βασικό που με καίει είναι η ταξική πάλη στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να δω την πολιτική πάλη σαν αφηρημένες εκθέσεις ιδεών αλλά σαν την προσπάθεια συγκρότησης αντικαπιταλιστικού κοινωνικού και πολιτικού μπλοκ στην Ελλάδα απέναντι στην ελληνική αστική τάξη, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαινει το “παίρνω το μέρος του Πούτιν”. Δεν υπάρχει καμία ρώσικη ΕΕ και κανένα ρώσικο ΝΑΤΟ στο οποίο προτείνω, ή η αστική τάξη ή κομμάτι της επιθυμεί, την ένταξη. Οι ίσες αποστάσεις θα ήταν υπέρ του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ελληνικής αστικής τάξης ακόμα και αν η ανάλυση που λέει πως η ΡΟ είναι “ο ένας ιμπεριαλιστής απέναντι στον άλλον” είχε κάποια αναλυτική και θεωρητική σοβαρότητα. Αυτή όμως δεν μπορεί να αναζητηθεί στο “η Ρωσία έχει μονοπώλια” γιατι έτσι οι ιμπεριαλιστικές χώρες θα αναχθούν σε τριψήφιιο αριθμό. Η ΡΟ είναι μια αυταρχική μεσαία καπιταλιστική χώρα με ιμπεριαλιστικές βλέψεις, δεν έχει την αναγκαία συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής ισχύος για να χαρακτηριστεί ιμπεριαλιστική χώρα. Δεν κάνει την αναγκαία υπεραξιωμένη εξαγωγή κεφαλαίων και δεν ασκεί τον βαθμό του οικονομικου και πολιτικού ελέγχου που χρειάζεται για να αξιζει τον όρο. Επίσης δεν προκύπτουν τα αναγκαία χειροπιαστά οικονομικά οφέλη από την εισβολή της ώστε να χαρακτηριστεί ιμπεριαλιστική
Λυδία λίθος για την αποτίμηση των γραμμών της Αριστεράς πέραν του ΣΥΡΙΖΑ (σχηματικά και απλοποιώντας, μια του ΚΚΕ και όλων των άλλων και μια της ΛΑΕ και της ΑΠΠΔ) είναι το αν αυτή που κυριάρχησε βοήθησε στην κινηματική και πολιτική έκφραση και κεφαλαιοποίηση της πλατιάς αντινατοικής στάσης και δυσπιστίας απέναντι στο δυτικο αφηγημα. Δυστυχως αποτύχαμε οικτρά, όχι μόνο δεν παράξαμε ρωγμές στο κυρίαρχο μπλοκ αλλά εχουμε και κρούσματα η ακόμα μεγαλύτερη ταύτιση της χώρας με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, το τερμάτισμα της τάυτισης με τις ΗΠΑ να οδηγεί σε πολιτικά οφέλη για τον Μητσοτάκη αν και περνάει ως γραμμή σε ένα 25 % του λαού. Αν δεν αποτιμήσουμε αυτό το φιάσκο και δεν βρούμε την ρίζα του στην άρνηση ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των μλ να εντοπίσουν τον βασικό ένοχο για την ρώσικη εισβολή στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία θα έχουμε όλο και μεγαλύτερα επεισόδια φιάσκου.
Όχι, δεν θα πανηγυρίσω αν ο Πούτιν “πάρει το Ντονμπας”. Αρχικά δεν πιστεύω πως θα το “πάρει” γιατί θα θέλει να πάει, αν φτάσουν εκεί τα πράγματα. Η λύση ήταν άλλη. Η επέκταση και η νίκη της εθνικοαπελευθερωτικής, αντιιμπεριαλιστικής ταξικής και αντιφασιστικής εξέγερσης του 2014 σε όλη την Ουκρανία. Αλλά από αυτό που θα προκαλούσε ο Ζελένσκι στο Ντονμπάς μέχρι την εισοδο του Πούτιν στον πόλεμο ή την κατάρρευση του θα ήταν χειρότερο. Δεν πανηγυρίζω για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά η de facto και de jure στρατιωτικοποιημένη είσοδος της Ουκρανίας θα ήταν χειρότερη, μιας και Σ και Φ θα μπουν, σε πρώτη φάση έστω, συμβολικά και πολιτικά. Βέβαια αυτό θα αλλάξει με την πρώτη ευκαιρία αλλα από την άποψη της Ειρήνης είναι προτιμότερο, είναι μια καθυστέρηση της όξυνσης
Κώστας
…”η νίκη της εθνικοαπελευθερωτικής, αντιιμπεριαλιστικής ταξικής και αντιφασιστικής εξέγερσης του 2014 …”!!!
Μα αυτή ήταν η νίκη του μπαντερικού ναζισμού και του ΝΑΤΟ απέναντι στους νεορώσσους ιμπεριαληστές!
Δε σας σώνει τίποτε….
…”λάδι στη φωτιά” από τους “δίκαιους” ολιγάρχες:
https://www.902.gr/eidisi/kosmos/298503/politikoi-alexiptotistes-sto-ntonmpas
Σημασία είναι να επιλέγεις την “σωστή πλευρά της Ιστορίας”!
Αφιερωμένο στις Μαρκέλλες, του Κωστήδες, και σε όσους αισθάνονται υποχρεωμένοι να μην τσουβαλιάζουν ιμπεριαληστές έχοντας το άγχος, μην και τηρήσουν “ίσες αποστάσεις” ανάμεσα σε ληστές!
Ουρά γίνεσαι μόνο, όταν προφασίζεσαι ταχτική, για να κάνης εκπτώσεις στις αξίες κ τους στόχους σου, για να συμβιβαστής κ να βολευτής, όχι όσο μένεις σταθερός στην Ιδέα κ στο σκοπό σου. Ο Λένιν δεν είχε “μέγεθος” κ “βάρος”, όταν έκανε συμφωνία με την ιμπεριαλιστική Γερμανία, για να περάση στην επαναστατημένη Ρωσία μέσα σ’ ένα κλειστό βαγόνι. Απλό στέλεχος μιας μικρής οργάνωσης, όπως πολλές άλλες ήταν. Τον είπαν πράκτορα. Αυτός όμως είχε πίστη κ αφοσίωση στο όραμά του. Αυτή τη σημασία είχε η περίφημη φράση του, για “συμμαχία ακόμα κ με το διάβολο”, αξιοποίηση μιας συγκυριακής ευκαιρίας, χωρίς καμιά έκπτωση κ κανένα συμβιβασμό. Αντιδιαστέλλω κ τονίζω τη διαφορά ενός κάλπικου νομίσματος, από ένα αληθινό. Το μεγάλο μειονέκτημα της θεωρίας του μαρξισμού είναι το ότι οι Λένιν είναι εξαιρετικά σπάνιοι.
Μπορείτε, ακόμη και από το είδος της φραστικής αντιπαράθεσης στον Πούτιν, και όχι στην ρωσσική μονοπωλιακή ιμπεριαλιστική τάξη (τους …”ολιγάρχες”!), να διακρίνετε την μέριμνά τους να διασώσουν την τελευταία. Λίγα ταξικά γυαλιά χρειάζονται.
Τελικά θα δώσουν το Ντονμπάς στους “νεορώσσους”, για να μην γκρεμίσουν τον ρωσσικό Ιμπεριαλισμό, που με τόσο κόπο αναστήλωσαν, από την επομένη του Β’ΠΠ.
Εδώ θάμαστε.
Οι ιμπεριαλιστές γνωρίζουν ότι το κοινό τους συμφέρον στην εκμετάλλευση όλων των Λαών, “δικών τους” και ξένων, δε θα τους εξωθήσει ποτέ στην αλληλοεξόντωση μεταξύ τους. Αλλο οι διαγκωνισμοί και τα σκυλοδαγκώματα, και άλλο η εξόντωση. Οι διεργασίες και διαφοροποιήσεις σχετικά με τον βαθμό υποστήριξης των ουκρανοναζί και τις κυρώσεις στον “Πούτιν” αυτή την ξεκάθαρη λογική υπηρετούν. Κι εκεί θα καταλήξουν. Το Ντονμπάς θα περάσει στη νεορωσσική κεφαλαιοκρατία και το ΝΑΤΟ θα επεκταθεί αντίστοιχα σε πρώην “ουδέτερες” χώρες, ενώ θα βρεί και τις νέες εσωτερικές ισορροπίες/συσχετισμούς του.
ΟΙ εργάτες να μην περιμένουν να αυτοκτονήσουν οι Καπιταλιστές. Η εβδομηντάχρονη πάλη με τον “Υπαρκτό” και ο Ψ/Πόλεμος τους έχουν κάνει σοφότερους. Δυστυχώς, με το εργατικό/κομμουνιστικό κίνημα δε συμβαίνει το ίδιο. Γι αυτό και οι εγκλωβισμοί σε “διλήμματα” ουράς και ιδεολογικοπολιτικής εξάρτησης.
https://m.naftemporiki.gr/story/1873022
Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν.
Οι ιμπεριαλιστές, όπως όλες οι λυκοφιλίεςνδεν έχουν “κοινό συμφέρον”, αλλά συγκυριακά κοινά συμφέροντα κ πάνω απ’ όλα το ατομικό τους συμφέρον, που συνοψίζεται στο απόφθεγμα “ο θάνατός σου, η ζωή μου”, από την εποχή της αρχαίας Ρώμης κ της περίφημης φράσης του Ρωμαίου Κάτωνα, του Τιμητή “πρέπει να καταστραφή η Καρχηδόνα”.Το ότι οι λαοί σποτελούν τη λεία τους, καθόλου δεν τους εμποδίζει στην αλληλοεξόντωση, το εντελώς αντίθετο μάλιστα, μοιραία τους οδηγεί εκεί, αφού έχουν αρχή κ στάση ζωής, να επιβιώνουν πατώντας επί πτωμάτων.
Εχεις κανένα ιστορικό παράδειγμα, ιμπεριαλιστή, που εξόντωσε ιμπεριαλιστή;
Γιατί η ιστορία, αντίθετα, βρίθει από παραδείγματα ….διεθνιστικής ιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης! Και μάλιστα από “εμπολέμους” προ λίγων, δυό-τριών ετών η και …μηνών!
Προσγειωθείτε…..
Πώς την εννοείς εσύ την εξόντωση; Ο ιμπεριαλισμόε είναι ιστορικό φαινόμενο, που ξεκινά ουσιαστικά από τον 20ο αι. Πιο πρίν μιλούσασαμε για τις “μεγάλες δυνάμεις”. Ακολούθησε η αποικιοκρατία μέχρι τον Α’ ΠΠ κ μετά κ το Β’ ΠΠ παγιώθηκε διεθνώς το ιμπεριαλιστικό σύστημα, που τώρα αλλάζει μορφή μέσω της παγκοσμιοποίησης κ κανείς ουσιαστικά δεν ξέρει, τι θα προκύψη. Ήδη κάποιοι υποστηρίζουν, ότι έγινε σύγχιση στη μετάφραση της διατύπωσης του Λένιν σχετικά με τον ιμπεριαλισμό σαν ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού κ η λέξη “ανώτατο” είναι στην πραγματικότητα “νεώτατο”, που θα πη, πώς η εξέληξη έχει συνέχεια. Όπως κ να ‘ναι, ισχύει το ότι όλα αλλάζουν μορφή κ στο βάθος παρσμένουν ίδια. Δεν είμαστε στην εποχή της Ρώμης κ της Καρχηδόνας κ οι σημερινοί ανταγωνιστές στοχεύουν στο να εξοντώσουν δλδ να καταβροχθίσουν τον άλλο πρωτίστως οικονομικά. Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, συτός υπήρξε κ ο στόχος των ΗΠΑ αναφορικά με τη Ρωσία από τη στιγμή της κατάρρευσης του ’91 κ συνεχίζεται σήμερα με το γεωπολιτικό ανταγωνισμό. Μετά το τέλος του Β’ ΠΠ η Βρετανία ήθελε την ολοκληρωτική καταστροφή της βιομηχανίας της Γερμανίας κ τη μετατροπή της σε φτωχή αγροτική χώρα, αλλά αυτό το απέτρεψαν οι ΗΠΑ, για δικούς τους πολιτικούς κ οικονομικούς λόγους. Από ‘κει ξεκίνησε η ειδική σχέση Γερμανίας ΗΠΑ. Μιαν ανάλογη στάση κράτησαν οι ΗΠΑ κ με την Ιαπωνία. Αλληλεγγύη ακριβώς δεν είναι αυτό. Ο ένας ιμπεριαλιστής θέλει τον άλλο ξεδοντιασμένο, έτσι που να επωφελήται οικονομικά ο ίδιος. Αυτή υπήρξε μέχρι σήμερα η Αμερικανική ταχτική. Δεν ξέρομε όμως, πώς θα είναι η εξέληξη του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην πορεία.
Δεν απάντησες Μαρκέλλα σε σαφέστατο ερώτημα: Εχεις κανένα ιστορικό παράδειγμα, ιμπεριαλιστή, που εξόντωσε ιμπεριαλιστή;
Δεν έχεις γιατί δεν υπάρχει!
Προέχει η ταξική πάλη, κι αυτό οι ιμπεριαλιστές το ξέρουν καλύτερα από κάποιους αριστεριστές.
Κι όσο για το “Νοβέϊσι” της μπροσούρας του Λένιν, αν δεν είσασταν αλεξιπτωτιστές του Μ/Λ θα ξέρατε, πως ο Λένιν έγραψε “ΑΝΩΤΑΤΟ” και όχι “νεότατο”, που κατά λάθος τυπώθηκε στη γνωστή ρωσσική μπροσούρα, και μόνο σε αυτήν, και στο εξώφυλλο. Διαβάστε, και ψάχτε.
Το “Νοβέϊσι” (“…какъ новѣйшій этапъ…” = “…ως νεώτατος σταθμός..”) δεν ήταν παρά μια βρωμοδουλειά των μενσεβίκων.
[Ότι ο αρχικός (και αυθεντικός) τίτλος του έργου ήταν «Ο ιμπεριαλισμός, ανώτατο (высшая) στάδιο του καπιταλισμού (εκλαϊκευτική μελέτη)» φαίνεται αδιαμφισβήτητα από την επικεφαλίδα της πρώτης σελίδας του χειρογράφου που παρατίθεται σε φωτογραφική σμίκρυνση στον σχετικό τόμο των «Απάντων» (ό. π., ανάμεσα στις σελίδες 316 και 317). Στο χειρόγραφο διαβάζεται ευκρινέστατα: Имперіализмъ, какъ высшая стадія капитализма. (Популярный очеркъ). Όλες οι μεταγενέστερες της πρώτης εκδόσεις του έργου που ακολουθούν το χειρόγραφο, φέρουν τον αυθεντικό τίτλο.]
Tην σχετική παρατήρηση την οφείλουμε στο “Αγρυπνο”, που έχω πολύν καιρό να πάρω σημεία ζωής του.
Имперіализмъ, какъ высшая стадія капитализма = Ο Ιμπεριαλισμός, ως ανώτατο στάδιο του Καπιταλισμού.
Και όχι “νεώτατος σταθμός (ετάπ)”…..
Δεν παίρνω το μέρος του Πούτιν ρε παιδιά απλώς αναπαράγω ένα προς ένα τα επιχειρήματά του, απλώς θέλω να νικήσει ο Πούτιν, απλώς υποστηρίζω τους ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΤΕΣ πράκτορές του στο Ντονμπάς, απλώς δεν αναγνωρίζω Ουκρανία αλλά…ρωσικά κατεχόμενα εδάφη.
Και η κοροϊδία συνεχίζεται. Και μόνο η ταύτιση της ΡΟ με το Ντονμπάς και τα ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ εδάφη είναι πλήρης προσχώρηση στον ρωσικό ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΜΟ αφού ο πόλεμος συντελείται επί ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ και όχι ρωσικού εδάφους, εφόσον η Ρωσία είναι που κατακτά και προσαρτά ουκρανικά εδάφη σφαγιάζοντας Ουκρανούς αμάχους και όχι το αντίθετο.
Εντωμεταξύ η…περικύκλωση συνεχίζεται με τους Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς να προσπαθούν να επιβάλλουν…υποταγή της Ουκρανίας. Και οι τρεις εκφράζουν ιμπεριαλιστικά και ΝΑΤΟΪΚΑ κράτη. Ακόμα και το ΝΑΤΟ δια στόματος Στόλντενμπεργκ κάνει λόγω για “συμβιβασμό” με εδαφικές υποχωρήσεις:
https://www.ieidiseis.gr/kosmos/150297/gia-proti-fora-to-nato-protrepei-tin-oukrania-se-edafokes-paraxoriseis-sti-rosia
Πρώτη φορά βλέπω…περικύκλωση με γραμμή συμβιβασμού (υποταγής σε ελεύθερη μετάφραση) με τον… περικυκλωμένο. Ο Πούτιν κατάφερε και τους έσυρε ακόμα και στο θέμα με τα ρούβλια και το αέριο μιλάμε για πολύ περικύκλωση. Μόνο που η ενεργειακή περικύκλωση που επέβαλε η Ρωσία βαραίνει πολύ μα πολύ περισσότερο από την δήθεν στρατιωτική του ΝΑΤΟ διότι η πρώτη είναι που έχωσε όχι μόνο ενεργειακά αλλά και πολιτικά-οικονομικά την Ρωσία μέσα στην Ευρώπη. Ποια είναι τα δεδομένα σήμερα; Η Ευρώπη καταφεύγει στην Αλγερία ΣΥΜΜΑΧΟ πλέον του Πούτιν για αέριο ενώ και ο ΡΩΣΟΔΟΥΛΟΣ δικτάτορας Σίσι μετατρέπεται και αυτός σε…στήριγμα:
https://www.ot.gr/2022/03/04/energeia/apo-ton-omilo-kopelouzou-i-ilektriki-diasyndesi-elladas-aigyptou/
https://www.capital.gr/diethni/3627912/meta-ti-sumfonia-ntragki-me-algeria-i-eni-upegrapse-sumfonia-me-aigupto-gia-perissotero-fusiko-aerio-lng
Συνεχίζεται…
Πάλι δηλαδή αιχμάλωτοι του νεοτσάρου. Η δε κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι στέλνει και αυτό τον ελάχιστο, απαρχαιωμένο οπλισμό στην Ουκρανία. Γιατί άραγε δεν στέλνουν οι δυτικοί απευθείας υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα τόσα ώστε να μπορέσουν οι Ουκρανοί να πετάξουν έξω τους Ρώσους αφού θέλουν να…περικυκλώσουν την Ρωσία; Εγώ πάλι αυτό για το οποίο κάνω κριτική στον Μητσοτάκη είναι ότι το κάνει στα μουλωχτά χωρίς να εξηγήσει στο λαό ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς και χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με τον ανοιχτό, ξετσίπωτο φιλορωσισμό ψευτοαριστεράς και ακροδεξιάς όπως θα έκανε ένας πραγματικά δυτικόφιλος και υποστηρικτής της Ουκρανίας και αυτό αποδεικνύει ότι δεν το πιστεύει και το κάνει καθαρά επικοινωνιακά βασικά για να δείχνει η Ελλάδα το καλό παιδί της Δύσης και όχι η Τουρκία (στα πλαίσια φυσικά και του ανταγωνισμού της ελληνικής με την τουρκική αστική τάξη).
Αυτό όμως έχει αποδειχτεί ότι στέλνει την Τουρκία πεσκέσι στον Βλαδίμηρα αφού και η περιβόητη νατοϊκή αναβάθμιση με νέες βάσεις κλπ πάλι τα ρωσικά σχέδια υπηρετεί εφόσον ο Ερντογάν τα παίρνει στο κρανίο με τους δυτικούς ιμπεριαλιστές και χώνεται όλο και περισσότερο στις αγκάλες του Βλαδίμηρου. Να λοιπόν πως οι ελληνικές κυβερνήσεις παίζουν το παιχνίδι του Πούτιν. Την ίδια ώρα ο Κούλης βάζει βέτο στην απαγόρευση για τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου ενώ ακόμα και σταθμούς LNG (τους δύο στην Αλεξανδρούπολη) τους παρέδωσε στον Κοπελούζο, ΠΡΑΚΤΟΡΑ της Γκάζπρομ.
https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/omilos-kopelouzou-ta-5-megala-stichimata-gia-tin-alexandroupoli/
Δεν είναι τυχαία η ταύτιση ουσιαστικά Μητσοτάκη και “αντιιμπεριαλιστών” όταν ο ένας έλεγε σε τηλεμαραθώνιο στις 27/03 “όλοι μαζί να σταματήσουμε τον πόλεμο” και οι άλλοι φωνάζανε στις 29/03 “Να σταματήσει ο πόλεμος” και…”Ειρήνη”:
https://www.zarpanews.gr/mitsotakis-i-ellada-einai-sto-pleyro-sas-mazi-mporoyme-na-stamatisoyme-ton-polemo-stin-oykrania/
https://www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/synaylia-eirinis-tin-triti-29-martioy-na-stamatisei-o-polemos-stin-oykrania/
Αλήθεια πως σταματάει ένας ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ πόλεμος εάν δεν ΗΤΤΗΘΕΙ ο ιμπεριαλιστής-εισβολέας και δεν ΝΙΚΗΣΕΙ ο λαός που υπερασπίζεται την πατρίδα του ενάντια στον εισβολέα; Πως εξασφαλίζεται η ειρήνη όταν οι ιμπεριαλιστές βομβαρδίζουν, διαμελίζουν χώρες, προσαρτάνε εδάφη με τον πιο κτηνώδη τρόπο και σφαγιάζουν λαούς;
Να λοιπόν η ταύτιση κυβέρνησης και ψευτοαριστεράς όσο και αν προσπαθούν να φαίνονται διαφορετικοί.
Συνεχίζεται…
Μα εδώ οι Ουκρανοί σφαγίαζαν κτηνωδώς τους Ρωσόφωνους Ουκρανούς πολίτες επί χρόνια κ τελευταία.
Μαρκέλα διάβασε και μελέτησε προσεκτικά τα στοιχεία και τα γεγονότα και μην αναπαράγεις συνεχώς την ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ προπαγάνδα του Κρεμλίνου:
https://mkaradjis.com/2022/06/16/on-the-fantastic-tale-that-the-ukrainian-army-killed-14000-ethnic-russians-in-donbas-between-2014-and-2022/
“…σύμφωνα με την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNCHR), ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς από τις 14 Απριλίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ήταν:
4.400 από τα ουκρανικά στρατεύματα
6.500 στρατιώτες από την πλευρά των αυτονομιστών ή της Ρωσίας
3.404 πολίτες
Έτσι, για να είμαστε ακριβείς: μιλάμε για 3.404 αμάχους, που σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές, κατά την περίοδο 2014-2021.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Russo-Ukrainian_War#Total_deaths
Εγώ, ένας απλός άνθρωπος είμαι κ δεν έχω τη δυνατότητα, να ελέγχω τα fake, ένα παραπάνω άμα αποδεδειγμένα γίνεται ο κακός χαμός.Το βέβαιο είναι, ότι εκεί γινόταν εμφύλιος από το ’14. Βέβαιο ακόμα είναι, ότι ο Ουκρανικός λαός, πατρίδα αυτή τη στιγμή δεν έχει. Γιατί πατρίδα είναι ο τόπος σου,.εφ’ όσον τον ορίζεις κ μόνο τότε. Γι’ αυτό ο Μαρξ σωστότατα είπε, ότι οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα. Όλα τα σπελευθερωτικά, πατριωτικά κινήματα αγωνίστηκαν για λαϊκή κυριαρχία. Πάρε το ΕΑΜ, την Κούβα, την Κίνα κλπ. Στον ουκρανικό πόλεμο τέτοια προοπτική αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Ο Ουκρανικός στρατός πολεμά για τη διεφθαρμένη Ουκρανική ολιγαρχία κ τους Νατοϊκούς πάτρωνές της κ αυτό είναι κοινή συνείδηση στους πάντες, εκτός απ’ αυτούς, που για ειδικούς κ ευνοήτους λόγους εθελοτυφλούν.
Αλήθεια Κώστα καταδικάζεις αυτές τις ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ δηλώσεις;
https://www.tovima.gr/2022/06/20/world/zaxarova-i-oukrania-entos-ton-proin-synoron-tis-den-yparxei-pia-kai-den-tha-yparxei
«Η Ουκρανία που εσείς και εμείς γνωρίζαμε μέσα σε αυτά τα σύνορά της που ήταν πριν, δεν υπάρχει πλέον. Και δεν θα υπάρχει. Αυτό είναι προφανές»
https://www.kathimerini.gr/world/561910591/mentventef-poios-eipe-oti-i-oykrania-tha-yparchei-akomi-ston-charti-se-dyo-chronia/
«Απλά μια ερώτηση: ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη σε δύο χρόνια;»
Όποιος είναι αντιφασίστας και πραγματικός αριστερός καταδικάζει απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους τέτοιες ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ αντιλήψεις. Εσύ Κώστα; Θα καταδικάσεις επιτέλους τις ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ δηλώσεις Λαβρόφ περί…εβραϊκού αίματος του Χίτλερ; Αφού είσαι…αντιφασίστας τι πρόβλημα έχεις;
Τα ψέματα τελειώσανε
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ!!!
ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ!!!
ΕΞΩ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!!!
Ελάχιστα ξέρω για τα γεγονότα του ’14 στην Ουκρανία κ για τις δυό Λαϊκές Δημοκρατίες. Όμως, θεωριτικά τουλάχιστον, ίσως μπορούσαν να συγκροτήσουν ενός είδους στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία σε υλικό κ όχι στρατιωτικό επίπεδο, όπως ήταν η στήριξη του Βιετνάμ από Ρωσία κ Κίνα στον πόλεμο ενάντια στις ΗΠΑ. Ακούω ήδη τις ενστάσεις “αυτές ήταν σοσιαλιστικές χώρες, καμιά σχέση κλπ.”.Εντάξει, ήταν. Αλλά δεν ήταν κ ένας αγγελικός κόσμος. Και αντιθέσεις υπήρχαν κ ρεβιζιονισμός, η αστική τάξη των σοσιαλιστικών χωρών, κατά το Μάο. “Ο ρεβιζιονισμός στην εξουσία, η αστική τάξη στην εξουσία”. Από την άλλη, στη σημερινή Ρωσία επιβιώνουν ακόμα οι μνήμες, οι αξίες, οι αρχές, γενικά η νοοτροπία του σοσιαλισμού μέσα στην κοινωνία κι ακόμα οι ειδικοί δεσμοί με τους Ρωσογενείς Ουκρανούς, μαζί με τα κοινά συμφέροντα. Η διαφορά είναι στο ότι οι Βιετναμέζοι έδωσαν ένα τιτάνιο αγώνα, πράμμα που δεν ήταν διατεθειμένες να κάνουν οι δυό Λαϊκές Δημοκρατίες, που προτίμησαν τον εύκολο δρόμο, με συνέπεια την προσεχή τους προσάρτηση στη Ρωσία.Δεν υπάρχει σήμερα το ηθικό ανάστημα του τότε, γιατί το κομμουνιστικό κ το λαϊκό κίνημα είναι τραυματισμένα. Ζητούμενο είναι το προχώρημα της θεωρίας, καθώς δεν υπάρχει επανάσταση χωρίς επαναστατική θεωρία, όπως έχει πει ο Λένιν, κ ο Τσε προσθέτει, ότι η επαναστατική θεωρία είναι πάντα έκφραση μιας συγκεκριμένης κοινωνικής αλήθειας, δλδ για να γίνη μια επανάσταση απαιτείται να ερμηνευτή επακριβώς η συγκεκριμένη ιστορική πραγματικότητα κ να χρησιμοποιηθούν σωστά οι υπάρχουwσες δυνάμεις. Από ‘κει λοιπόν πρέπει να πιάσωμε κι εμείς τώρα το νήμα. Συμφωνώ, ότι ο κύριος εχθρός για τη χώρα μας, αλλά, νομίζω, κ γενικά για την ανθρωπότητα, είναι ο Δυτικός (Αμερικάνικος) ιμπεριαλισμός. Όμως η εξέληξη της τεχνολογίας είχε από τις απαρχές της συγκρότησης των ανθρώπινων κοινωνιών αποφασιστική επίδραση στην οικονομία κ το χαραχτήρα της ταξικής πάλης. Να μην αγνοούμε τις νέες απειλές για τον άνθρωπο από την ψηφιακή τεχνολογία κ άλλες πρωτοποριακές επιστημονικές εφαρμογές, που έχουν μπει ολοκληρωτικά στην υπηρεσία του κεφαλαίου, για τη δημιουργία καθεστώτος βιοπολιτικού δεσποτισμού, που δεν εκμεταλεύεται απλά κ μόνο την εργατική δύναμη των μαζών, αλλά τις καθιστά απόλυτα αναλώσιμα, όπως ακριβώς κάνει ένας τσέλιγκας με το κοπάδι του. Ακόμα να δούμε κ τις παθογένειες του ίδιου του κομμουνιστικού κινήματος, την σπόκλειση από τη σκέψη κ τους στόχουςτων Μαρξ κ Έγκελς.
Αφού “ελάχιστα ξέρεις” …κράτα, τουλάχιστον, και καμιά “πισινή”!
Καμιά σχέση με Βιετνάμ, που για την ιστορία ελάχιστα και μόνο στην αρχή δέχτηκε υποστήριξη από την Κίνα, που αργότερα εξελίχτηκε σε ..πολεμική επιδρομή εναντίον του(!), σε συνέχεια της αντίστοιχης κινέζικης κατά της …ΕΣΣΔ(!), στην εξωτερική Μογγολία, γύρω στο ’70. (Οπου και έφαγε τα μούτρα του ο Μάο, χάνοντας 100.000 στρατιώτες…) Η Μαοϊκή Κίνα ήταν μια καρικατούρα μικροαστικού-αγροτικού “κομμουνισμού” από τα γενοφάσκια της, και η ομαλότατη καπιταλιστική της εξέλιξη, χωρίς τανκς και άλλες “ανορθογραφίες”, το επιβεβαιώνει. Τουλάχιστον το Βιετνάμ για δυο δεκαετίες, στάθηκε συνεπές στον (μικρο)-αστικό αντιϊμπεριαλιστικό προσανατολισμό του, χάρη, βέβαια και στις θυσίες του Σοβιετικού Λαού…
Τι σχέση, τώρα, έχουν όλα αυτά με τις ημιφασίζουσες καπιταλιστικές “Λαϊκές Δημοκρατίες” του Ντονέτσκ, ένας Λένιν μόνο, μπορεί να ξέρει!
Είπα, ότι ξέρω ελάχιστα για τα γεγονότα της Ουκρανίας. Γεγονώς είναι, ότι το Βιετνάμ υποστηρίχτηκε -λίγο ή πολύ- υλικά κ όχι στρατιωτικά από Κίνα κ ΣΕ. Αυτό το λες κι εσύ! Τώρα, το κατά πόσο η Κίνα έγινε σοσιαλιστική χώρα, αν η ΣΕ υπήρξε σοσιαλιστική χώρα κ πότε έγινε σοσιαλιμπεριαλιστική, αν υπήρξε μέχρι σήμερα σοσιαλισμός, όπως τον εννοούσαν οι ιδρυτές του μαρξισμού ή μόνο κρατικός καπιταλισμός, είναι ζητήματα, που απασχολούν ολόκληρο το μαρξιστικό χώρο κ προκαλούν μεγάλες αντιπαραθέσεις. Λοιπόν η αποψή σου πάνω σ’ αυτά τα θέματα είναι καθαρά προσωπική κ υποκειμενική. Γεγονώς είναι ακόμα, ότι υπήρξε στρατιωτική αντιπαράθεση Κίνας – Βιετνάμ μόνο μετά το τέλος του απελευθερωτικού πολέμου των Βιετναμέζων, όπου εμπλέκονταν κ η Καμπότζη κ στο πίσω μέρος ήταν ο ανταγωνισμός ΣΕ – Κίνας κ τότε υπήρξε μεγάλη διαμάχη στο -διχασμένο- κομμουνιστικό κίνημα, για το αν ήταν από μέρους των Κινέζων επίθεση ή αντεπίθεση κ ποιός είχε δίκιο. Αυτά όμως δεν έχουν να κάνουν με τον παραλληλισμό που ανέφερα παραπάνω.
Μα τα σκευάσματα αυτά, Πέτρο, τροποποιούν τον προγραμματισμό της λειτουργίας των κυττάρων κ υπάρχουν ενδείξεις, ότι μπορούν να τροποποιήσουν και το γενετικό τους υλικό. Ο οργανισμός είναι ένα εννιαίο σύστημα, που έχει διαμορφωθεί μέσω της εξέληξης, σε μια πορεία δισεκατομμυρίων χρόνων κ δεν μπορεί κανείς να τροποποιή αυθαίρετα τη λειτουργία του κάθε ξεχωριστού στοιχείου. Είναι άλλο πράμμα, να εισάγης ξένα σώματα, που το σύστημα καταπολεμά, κατά πώς είναι προγραμματισμένο να κάνη, αυτό δλδ που γίνεται με τα συμβατικά εμβόλια.
Εγώ Μαρκέλλα έχω ακούσει πως αυτά τα σκευάσματα περιέχουν και το 666
Κώστας
Καλά και εσύ δεν ξέρεις ουτε ελάχιστα για την Κίνα και το Βιετνάμ
Άντε με τον έναν και τον άλλο “κομμουνιστή” χομπίστα του διαδικτύου.
Ασχολήσου με τον ΜΠΑΟΚ και τον γάβρο
Κώστας
???!!!
Ο …”πολύς” Σλαβόϊ Ζίζεκ σε βαθείς φιλοσοφικούς διαλογισμούς!
Ας θυμηθούμε και ποιοί τρέχανε από πίσω του και τον λιβανίζανε.
Μεγάλο σχολείο το “Ουκρανικό”. Θα δούμε κι άλλα πολλά τέτοια ξεβρακώματα. Η Γενική Κρίση του Καπιταλισμού βαθαίνει.
Στο 23/06/22 (Βάνε, πσιδί μου ένα όνομα, να μην κάνης τα πράμματα ακόμη δυσκολότερα, απ’ όσο είναι):
Εγώ δεν πήρα θέση για την αμφιλεγόμενη λέξη του Λένιν, απλά το ανέφερα. Η θέση μου γενικώς είναι “όλα τριγύρω αλλάζουμε κι όλα τα ίδια μένουν”. Λοιπόν από τα όσα έχω καταλάβει μέχρι στιγμής: Η ταξική πάλη αφορά στην αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας μέσα σ’ ένα κράτος. Ο ιμπεριαλισμός είναι διακρατική κ παγκόσμια αντίθεση, όπου ένας μικρός σριθμός ισχυρών κρατών (ιμπεριαλιστές) εκμεταλεύονται όλα τα άλλα, χρησιμοποιώντας σαν μικρομεσαίους υπεργολάβους τις αστικές τάξεις (ολιγαρχίες) των μικρότερων κρατών, ενώ συτές χρησιμοποιούν σαν ζωίκό κεφάλαιο για τον πλουτισμό τους τις μάζες. Ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές είναι μεν απαραίτητη κάποια συνεννόηση, βασικά όμως είναι ανταγωνιστές. Ο ιμπεριαλιστής αποσκοπεί στο οικονομικό κέρδος. Η ολική φυσική εξόντωση του σνταγωνιστή του έχει κόστος, χωρίς κέρδος. Αυτό που θέλει, είναι, η εξουδετέρωση της ισχύος του, για να του αποφέρει κέρδος, όπως εξημερώνει κανείς ένα θηρίο κ το κάνει θέαμα τσίρκου. Έτσι δημιουργεί αγορές κ επενδυτικές δυνατότητες στις υποταγμένες ιμπεριαλιστικές χώρες, χρησιμοποιώντας τις α.τ. τους σαν επιστάτες, που πληρώνουν για να ελέγχουν τους λαούς, κάπως σαν τους σέμπρους, που είχαν οι Εφτανησώτες αριστοκράτες. Κάτι τέτοιο έκαμαν οι ΗΠΑ με Γερμανία, Ιαπωνία -όπου δε δίστασαν να καταστρέψουν με ατομικά όπλα δυό πόλεις- κ Ρωσία, μετά την κατάρρευση. Αλληλεγγύη δεν υπάρχει εδώ, παρά μόνο συμφέρον. Και όταν νομοτελιακά κάποια στιγμή οι χώρες αυτές αρχίζουν να παίρνουν τα πάνω τους, δημιουργείται πρόβλημα, που κανείς δεν ξέρει, ως πού μπορεί να φτάση, γιατί η ιστορία του ιμπεριαλισμού είναι σχετικά μικρή ακόμα κ “το μέλλον αόρατο”. Σήμερα η Ρωσία απειλεί με πυρηνική επίθεση το Λονδίνο. Θα δείξη.
Αν “όλα τριγύρω αλλάζουν” τότε γιατί παραμένεις εμμονική με τη “χούφτα”; Η “χούφτα” των ιμπεριαλιστών επί Λένιν και Χίλφερτινγκ, δεν ξεχώριζε από τους άλλους καπιταλιστές λόγω του …μικρού της αριθμού(!), ούτε και λόγω της υπερέχουσας ισχύος(!!) των μελών της “χούφτας”. (Aλλωστε αυτό δεν ίσχυε π.χ. για την περίπτωση της Ελβετίας, που ρητά συναριθμούσε ο Βλαδίμηρος μέσα στην διαβόητη “χούφτα”…). Η διαφορά ήταν ποιοτική και οφειλόταν στην προηγμένη ανάπτυξη του Καπιταλισμού σε αυτές τις χώρες, σε σχέση με τις άλλες, εκτός “χούφτας”.
Ποιότητα, που προσδιοριζόταν και εξακολουθεί να προσδιορίζεται από τις πέντε ενότητες χαρακτηριστικών, και που παραμένει αναλλοίωτη (=”κι όλα τα ίδια μένουν”, χα!), ακριβώς γιατί χαρακτηρίζει το ανώτατο (και όχι …”νεότατο”!) και τελευταίο στάδιο του Ιμπεριαλισμού. O Καουτσκικός “Υπεριμπεριαλισμός” έφαγε τα μούτρα του, μαζί με την Βρεταννική Αυτοκρατορία, τον Χίτλερ, και τώρα με το USA. Και με πολύ πάταγο…
Τάχουμε ξαναπεί αυτά, μην βολοδέρνουμε στα ίδια.
Το “μικρός αριθμός” τώχουν βγάλει από το κεφαλάκι τους οι μικροαστοί αναγνώστες-παπαγαλιστές του Βλαδίμηρου, και δεν έχει σχέση ούτε με την πραγματικότητα, ούτε και με τον Ιστορικό Υλισμό.
Και για να μην το σέρνουμε, σκεφτείτε, όλοι οι θιασώτες αυτής της “αφελούς”, σωστότερα επιπόλαιης (στην καλύτερη) εκδοχής του Ιμπεριαλισμού:
1. Αμα ισχύει και σήμερα η “χούφτα”, η ο “μικρός αριθμός”, τι σας εμποδίζει να μας πείτε αυτόν τον ολιγάριθμο κατάλογο, να μην τσακωνόμαστε; Αλλά ξέρετε πολύ καλά, πως ούτε κι εδώ θα συμφωνήσετε μεταξύ σας, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αυτός ο κατάλογος σαν ποιοτική διαφοροποίηση.
2. Ξέρετε κανένα παράδειγμα ιμπεριαλιστή, που εξόντωσε, εκμηδένισε, άλλον ιμπεριαλιστή; Ούτε κι εδώ απαντάτε, γιατί δεν υπάρχει. Και, αντίθετα, το παράδειγμα του Β’ΠΠ βοά για το αντίθετο.
Μην απαντάτε λοιπόν με “σέμπρους”, “ποπολάρους” και “Σιόρους”, για να ξεφύγετε, τάχατες με εντυπωσιοθηρική ψευτολαϊκίζουσα γλώσσα, από σαφέστα ερωτήματα.
Αλλωστε, στο φινάλε κι εσύ παραδέχεσαι έμπρακτα και ακυρώνεις μόνη σου τη θολούρα, που προηγουμένως διατυπώνεις: “…νομοτελειακά κάποια στιγμή οι χώρες αυτές αρχίζουν να παίρνουν τα πάνω τους…” Τι θα μπορούσε να είναι αυτό το “παίρνουν τα πάνω τους”, αν όχι ότι γίνονται και αυτές ιμπεριαλιστικές;! Αυτή είναι η νομοτέλεια, που την βλέπεις αλλά δε θέλεις να κατανοήσεις…. Ο Καπιταλισμός περνάει παντού, έχει πια περάσει από καιρό, στο ανώτατο στάδιό του, και στις περισσότερες και ποσοτικά ισχυρότερες από τις ~200 καταγραφόμενες χώρες του πλανήτη. Για την ..Μπουργκίνα Φάσο, τη Σάντα Λουτσία η ξέρω-γω τα νησιά του Πάσχα, να συζητήσουμε, αν αξίζει τον κόπο και τον χρόνο, αλλά στην ουσία του φαινομένου δε θα αλλάξει τίποτε!
Αφού βλέπεις εσύ κάποια μεγάλη λίστα ιμπεριαλιστών στο σήμερα και ότι μπορούμε να μιλάμε για ιμπεριαλισμό της Αλβανίας, της Ρουμανίας και του Παναμά στα σοβαρά ξέρω γω, τότε χάνει κάθε νόημα η συζήτηση για το κατά πόσο επικοινωνείς με το περιβάλλον σου.
Το νόημα βέβαια δεν είναι στο να παράσχει κάποιος μία λίστα ιμπεριαλιστικών χωρών, αλλά στο πώς αντιπαλεύεις στην πράξη την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και επιθετικότητα και δεν τη δικαιολογείς ως «όλοι ιμπεριαλιστές είναι», «αν την αντιπαλεύσουμε βγάζουμε την εξαρτημένη α.τ. λάδι», ουσιαστικά στρώνοντας κόκκινο χαλί σε κάθε λογής ιμπεριαλιστική στρατηγική που διαλύει τους λαούς των πιο αδύναμων κράτων.
Σωστός ο μεταβατικός!
πως το χρηματιστικό κεφάλαιο μιας χούφτας ιμπεριαλιστικών χωρών μοιράζει τον πλανήτη σε σφαίρες επιρροής
https://diethni-info.blogspot.com/2022/06/blog-post_4.html
με πλήρη στοιχεία
…και πως το χρηματιστικό κεφάλαιο των …”μισοκακόμοιρων” δευτεροκλασάτων ιμπεριαλιστών συμμετέχει στη μοιρασιά, με τα ανάλογα οφέλη!
Οι οπορτουνιστές μας γυρεύουν να συμπαραταχτούμε με τους δευτεροκλασάτους, τάχατες κατά των πρωτοκλασάτων και στην πραγματικότητα κατά των Λαών και των εργαζομένων, που αμφότεροι στοχεύουν. Ορα και Καζακστάν, προ λίγων μηνών.. Μόνο, που ήδη αυτή τη στιγμή το παιχνίδι αφορά το ποιοί πράγματι θα είναι οι πρωτοκλασάτοι της επόμενης 20-ετίας. Κοινώς “ελάτε να πάμε με τους δευτεροκλασάτους”, που …θα μας ανοίξουν το δρόμο στον Σοσιαλισμό!
Ο μικροαστικός πασοκισμός ποτέ δεν πεθαίνει…
η, δε θα βγάλει το χούϊ πριν από την ψυχή του!
Το τραγουδάκι αυτό του Μανώλη Ρασούλη αναφέρει μια γενική φιλοσοφική θεώρηση, που λέει, ότι τα φαινόμενα αλλάζουν μορφή, στο βάθος όμως παραμένουν τα θεμελιακά στοιχεία που τα χαραχτηρίζουν. Γι’ αυτό να αναζητούμε αυτό το βάθος, αν θέλωμε να τα κατανοήσωμε. Απορώ, πώς γίνεται, να είναι τόσο ξεκάθαρα προσδιορισμένα τα γνωρίσματα του ιμπεριαλισμού κ όμως να υπάρχη τέτοια διάσταση απόψεων ανάμεσα στους μαρξιστές. Εγώ κρατώ το ότι για το μαρξισμό ο ιμπεριαλισμός είναι οικονομικό φαινόμενο -εδώ υπάρχει σχετική συμφωνία-. Οικονομική εννοούμε συνεπώς κ την εξόντωση. Ο ιμπεριαλιστής στοχεύει στον ανταγωνιστή του συγκεκριμένα την ιδιότητα του ιμπεριαλιστή. Η φυσική εξόντωση κανονικά ζημιώνει κ δεν ωφελεί, εκτός αν είναι απαραίτητη. Έτσι είχαμε ήδη πυρηνικές καταστροφές στο Β’ ΠΠ ενώ τα πυρηνικά είναι πάντα στο τραπέζι κ μακάρι να μη φτάσωμε εκεί. Τώρα η εξέληξη των ιμπεριαλιστικών χωρών, νομίζω, ότι δεν είναι προβλέψιμη. Η Γερμανία που ηττήθηκε στο Β’ ΠΠ, ανέκαμψε οικονομικά στο βαθμό που επέτρεψαν οι ΗΠΑ δλδ που εξυπηρετούσε κ τα συμφέροντά τους, παραμένει όμως πολιτικά υποταγμένη. Οι ΗΠΑ αναδείχτηκαν μεταπολεμικα στον κύριο ιμπεριαλιστή, αργότερα όμως άρχισε να γίνεται λόγος για κατερχόμενη υπερδύναμη, μέχρι που η ΣΕ έπαθε όλως ξαφνικά καθίζηση κ οι ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν σε πλανητάρχη. Η Ρωσία τώρα πάλι ανακάμπτει, γιατί είναι χώρα με τεράστιες δυνατότητες, ενώ αναπτύσσονται κ άλλες χώρες, που έχουν τις προϋποθέσεις (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία κ.α.). Αυτό εννοούσα σαν νομοτέλεια. Αλλά τι θα γίνη με χώρες, όπως π.χ. Βρετανία κ Γαλλία, που άλλοτε ήταν μεγάλες δυνάμεις; Αυτό που γνωρίζομε από την ιστορία σαν ένα καθολικό φαινόμενο, είναι ότι τα κράτη ακμάζουν κ παρακμάζουν, χωρίς όμως να ξέρωμε το πότε κ πώς. Πάντως η προβληματική εδώ ήταν, για το αν οι ιμπεριαλιστές συνδέονται με σχέση αλληλεγγύης. Εγώ λέω, όχι. Υπάρχει σχέση ανταγωνισμού κ συμφέροντος μόνο. Η αλληλεγγύη επιζητεί ισοτιμία, ο ανταγωνισμός επιδιώκει να καταβάλη τον αντίπαλο. Αυτή είναι η διαφορά. Δε θεωρώ σκόπιμο, να πιάσωμε τώρα το συνολικό φαινόμενο ιμπεριαλισμός. Ωστόσο όταν μιλούμε για επέκταση αγορών κ επενδύσεων εκτός συνόρων με εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών κ εργατικής δύναμης, καταλήστευση πλούτου κ διαμοιρασμό σφαιρών επιρροής, αυτονόητα πρέπει να θεωρήσωμε, νομίζω, ένα μικρό αριθμό ισχυρών χωρών. Η ισχύς εδώ είναι με την έννοια εκείνου που έχει το πάνω χέρι σε μια διμερή σχέση, δλδ του εκμεταλευτή. Αν υποτεθή, ότι όλοι εκμεταλεύονται όλους, αναιρείται η έννοια του ιμπεριαλισμού. Ο Α εκμεταλεύεται το Β, ο Β το Γ, ο Γ το Δ κ ο Δ τον Α, οπόταν επέρχεται ισοτιμία. Δεν είναι όμως έτσι στη διεθνή κοινότητα. Ασφαλώς ο καπιταλισμός τείνει να επικρατήσει σε ολόκληρο τον πλανήτη, αυτό όμως δε σημαίνει, ότι θα εξισωθή ο συσχετισμός ισχύος ή θα γίνουν όλοι ταυτόχρονα ιμπεριαλιστές.
Σωστός ο μεταβατικός!
με ατάκες δεν σβήνεις τα στοιχεία για μια χούφτα ιμπεριαλιστικών χωρών που μοιράζει τον πλανήτη. Απ’ το τέλος του άρθρου
”
Μια χούφτα ιμπεριαλιστικών χωρών και σήμερα, ακριβώς, όπως στην εποχή του Λένιν, μοιράζει το κόσμο σε σφαίρες επιρροής με εξαγωγή κεφαλαίου. Δεν θα μπορούσε να γινόταν διαφορετικά. Αυτοί που μοίρασαν τον κόσμο από πολύ νωρίς δεν πρόκειται να αφήσουν άλλους να αναπτύξουν τα κεφάλαιά τους στην κεφαλαιακή ισχύ τους. Η παραγωγή των εξαρτημένων χωρών μετατρέπεται σε τμήμα της παραγωγικής αλυσίδας της μονοπωλίων, όπως εξηγήσαμε αναλυτικά στο σημείωμα για τη συγκρότηση των ρωσικών μονοπωλίων. Η ανατροπή στο διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας μπορεί να γίνει μόνο με πόλεμο ή με επανάσταση από τις εξαρτημένες χώρες με το προλεταριάτο να έχει την εξουσία. Όχι δεν θα θέλει το επαναστημένο προλεταριάτο μιας εξαρτημένης χώρας να λεηλατήσει τον κόσμο, αλλά να εξασφαλίσει το δικαίωμα να ελέγχει πλήρως την παραγωγή της χώρας του, παράγοντας τμήμα των δικών τους μηχανών, ελέγχοντας πλήρως τον ορυκτό πλούτο της χώρας του, βελτιώνοντας σταθερά το βιοτικό επίπεδο όλου του λαού, καλύπτωντας συνεχώς τις ανάγκες των εργαζομένων που αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
Οι αναθεωρητές του Περισσού εδώ και χρόνια παρουσιάζουν την εξαρτημένη μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης Ελλάδα, μια χώρα που βασίζεται σε εισαγωγές για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε βιομηχανικά και αγροτικά εμπορεύματα, ως ιμπεριαλιστική χώρα. Αντικαθιστώντας τον λενινισμό με τον τροτσκισμό, «εφαρμόζουν» τα κριτήρια του Λένιν, σαν μπακάληδες, απαριθμώντας τα, αποσιωπώντας τα στοιχειώδη: α) το βαθμό συγκέντρωσης της παραγωγής σε μονοπώλια μέσω την συνένωσης όλων των ξεχωριστών βαθμίδων της παραγωγής σε μονοπώλια: από τον έλεγχο της πρώτης ύλης και την κατεργασία της μέχρι το τελικό στάδιο της μεταποίησης πράγμα στο οποίο όπως είδαμε στο σημείωμα εδώ μας αναφέρεται ρητά ο Λένιν β) αποσιωπώντας ότι η εξαγωγή κεφαλαίου στην οποία αναφέρεται ο Λένιν στο βιβλίο του συνδέεται με το τεράστιο περίσσευμα κεφαλαίου που προκύπτει στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες από τη ραγδαία συσσώρευση και συγκέντρωση του κεφαλαίου, περίσσευμα αρκετές φορές πολλαπλάσιο του ΑΕΠ των εξαρτημένων χωρών.
Το περίσσευμα αυτό διοχετεύεται με εξαγωγή κεφαλαίου σε σφαίρες επιρροής γιατί είναι επικερδέστερη εκεί η τοποθέτηση κεφαλαίου από την λεηλασία της υπεραξίας λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. Εξαγωγή κεφαλαίου κάνει κάθε καπιταλιστική χώρα και η συγχώνευση τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου μπορεί να εντοπιστεί σε αρκετές εξαρτημένες χώρες, το χρηματιστικό κεφάλαιο, όμως, προκύπτει από μια συγκεκριμένη βαθμίδα συγκέντρωσης και συσσώρευσης του παραγωγικού κεφαλαίου που υπάρχει μόνο στις ιμπεριαλιστικές χώρες. Στη κρίση που είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα το 2009 και οδήγησε σε μνημόνιο 2010 τα στελέχη του Περισσού στη τηλοψία, ενώπιον του μεγάλου ακροατηρίου, συγκάλυψαν τη θεωρία τους, κρατώντας την για το κομματικό τους ακροατήριο. Σήμερα υπό το φως της πολεμικής σύγκρουσης των ιμπεριαλιστών της Δύσης με τον ρωσικό ιμπεριαλισμό φαίνεται να την έχουν καταπιεί εντελώς.”
ότι του φανεί του λωλοστεφανή. Το μονοπώλιο συνενώνει όλες τις ξεχωριστές βαθμίδες της παραγωγής από τον την εξόρυξη της πρώτης ύλης μέχρι την κατεργασία και την μεταποίηση. Που τα είδες αυτά στην εισαγοδίαιτη Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανί;. Εχετε μπλέξει τα μπούτια σας στον Περισσό. Σε μια εξαρτημένη χώρα ο χαρακτήρας της επικειμενης επανάστασης δεν εξαρτάται από το αν η αστική τάξη είναι ιμπεριαλιστική ή όχι. Ο χαρακτήρας της επανάστασης είναι ξεκάθαρα προλεταριακός στην Ελλάδα, επειδή δεν υπάρχουν τσιφλίκια πια, ούτε μισοφεουεδαρχικές σχέσεις στην ύπαιθρο, και το ίδιο το προλεταριάτο είναι πλειοψηφία στη χώρα.
Αυτό που καίει το προλεταριάτο σε μια εξαρτημένη χώρα αν πάρει την εξουσία μετά από επανάσταση είναι τα σκληρά καθήκοντα της οικοδόμησης βαριάς βιομηχανίας για να ανεξαρτητοποιηθεί η χώρα από τα ξένα μονοπώλια που πουλάνε μηχανές και βασικά βιομηχανικά εμπορεύματα. Μια ζωή λαϊκιστές και δημαγωγοί ομως είστε. “Λαϊκή Εξουσία” και καλά για μπείτε στο κοινοβούλιο. Το έργο το έχουμε δει το 89 φίλε. Δεν έχετε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Μια χαρά τα βρήκατε με την ΕΑΡ για να γίνετε ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Για μικροαστισμό λοιπόν τσέκαρε στο κώμα σου.
“Το μονοπώλιο συνενώνει όλες τις ξεχωριστές βαθμίδες της παραγωγής από τον την εξόρυξη της πρώτης ύλης μέχρι την κατεργασία και την μεταποίηση.”
Που τα μάθατε αυτά; Το μονοπώλιο συνενώνει ό,τι του χρειάζεται για να ελέγχει ένα προϊόν/εμπόρευμα, έναν κλάδο της παραγωγής, όχι υποχρεωτικά καθεοποιημένο, μια περιοχή κλπ.
Μαθητευόμενοι μάγοι….
Κι όσοι μιλάτε με τόσο πάθος δια τη …”χούφτα” σας, αντί για κατεβατά ασυναρτησιών και αοριστιών, απλά δώστε τον κατάλογο των πέντε, ξέρωγώ, άντε δέκα, μελών-χωρών της …”χούφτας” σας. Δεν είναι δύσκολο, αφού είναι τόσες λίγες και τόσο ξεχωριστές!!!!!!!!!!!!
Το έχετε γελοιοποιήσει!
του άλλου του έχουν βάλει τη λίστα σε πίνακα με ranking στο συγκεκριμένο λινκ, και αναρωτιέται που ειναι η λίστα. Προφανώς είσαι τρολ καφενειακό, και απλά λες χαζομάρες. Επειδή δεν διαβάζεις εσύ αυτά που σου βάζουν να διαβάσεις, μην νομίζεις οτι δεν το κάνουν άλλοι. Εσύ απλά εξυπηρετείς στον…διάλογο.
Διαβάζουμε στην Ενότητα για το ρωσικό ιμπεριαλισμό
https://diethni-info.blogspot.com/2022/05/blog-post_28.html
Εδώ πρέπει να παραμερίσουμε μια ενδεχόμενη παρανόηση που τονίζει και ο Λένιν στο βιβλίο του [«Ο Ιμπεριαλισμός. ανώτατο στάδιο του ιμπεριαλισμού», τ.27, σελ. 318]. Οι 1700 γιγαντιαίες επιχειρήσεις στους κλάδους της βιομηχανίας και γενικά της ρωσικής οικονομίας δεν αφορούν μερικές δεκάδες επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο. Μια εξαιρετική ιδιότητα στην ανώτατη βαθμίδα ανάπτυξής του ρωσικού μονοπωλιακού καπιταλισμού είναι ο συνδυασμός, δηλαδή, όπως γράφει ο Λένιν: «η συνένωση σε μια επιχείρηση διαφόρων κλάδων της βιομηχανίας, που αποτελούν είτε διαδοχικές βαθμίδες στην επεξεργασία της πρώτης ύλης, είτε επεξεργασίες που παίζουν βοηθητικό ρόλο η μια σχέση με την άλλη.»
Στη συγκεκριμένη σελίδα ο Λένιν έχει ολόκληρη αναφορά στον Χιλφερτινγκ και στην έννοια του συνδυασμού. Προφανώς ως κομπογιαννίτες εκεί στον Περισσό δεν έχετε πάρει μυρουδιά από τον ιμπεριαλισμό του Λένιν.
Μην αναφέρεστε στον Λένιν λοιπόν, γιατί η θεωρία σας δεν εχει καμία σχέση με αυτή του Λένιν
Με …τσαλιμάκια(!) δε θα ξεφύγετε, οι εραστές της “χούφτας” σας!
Η ερώτηση είναι σαφέστατη, πιο σαφής δε γίνεται:
“Δώστε τον κατάλογο των πέντε, ξέρωγώ, άντε δέκα, μελών-χωρών της …”χούφτας” σας.”
Δεν σας ρώτησε κανείς για τις χώρες προέλευσης των των 50, η 150 η 300, “χρηματιστηριακών κολοσσών” η …”μεγάλων εταιριών” η ό,τι άλλο σας βολεύει κατά περίπτωση για να θολώσετε τα νερά της μικροαστικής παπαγαλίας σας.
“Ποιές είναι οι …”λίγες”(!) ιμπεριαλιστικές χώρες”!
Ονόματα και …σημαίες!
Κι άστε τα κατεβατά και τις μπάλες στην εξέδρα.
Καταρχάς, είναι τόσο ξεφτιλισμένος ο τρόπος που οι ΚΚΕδες έχουν γαλουχηθεί δεκαετίες τώρα στο να ασκούν δημόσιο διάλογο ή/και αντιπαράθεση, που και όποιο δίκιο και αν έχουν σε ένα θέμα, το χάνουν.
Κατα δεύτερο, πράγματι ο κόσμος ξαναχωρίζεται σε δύο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ μπλοκ: Το παμπάλαιο δυτικό καπιταλιστικό/ιμπεριαλιστικό μπλοκ (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, κλπ) το οποίο και ηγεμόνευε για αιώνες ίσαμε σήμερα, και το αναδυόμενο ανατολικό καπιταλιστικό/ιμπεριαλιστικό μπλοκ (Ρωσία, Κίνα, Ιράν, κλπ). Αυτη είναι και η θέση του ΝΑΡ. Και είναι σωστή.
Βεβαίως μια σειρά καπιταλιστικές περιφερειακές χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, στρέφονται υπέρ του αναδυόμενου ανατολικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ, διότι αυτό υπόσχεται και ως ένα βαθμό πραγματώνει, μια πιο ισότιμη σχέση μεταξύ καπιταλιστικών χωρών, από ότι κάνει το ληστρικό και βάρβαρο δυτικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Επίσης και κομμάτια των λαών στρέφονται με ελπίδα στις χώρες του ανατολικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ, προσδωκώντας ένα καλύτερο μέλλον από την αποικιοκρατία, τους πολέμους και την βαρβαρότητα που διαχρονικά εφαρμόζει το δυτικό μπλοκ.
Μόνο που, η εσωτερική πολιτική των κρατών/κυβερνήσεων του αναδυόμενου ανατολικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το μέλλον: Εχουν αντιγράψει και εφαρμόσει (και σε μερικά σημεία πρωτοπορούν κιόλας), όλη την αντεργατική/αντιλαική πολιτική των κρατών του δυτικού μπλοκ, συν έναν κοινωνικό συντηρητισμό που παραδοσιακά προωθούσαν και που τώρα αντιγράφει αυτους το δυτικό μπλοκ: Ομοφοβία, επιστροφή στις συντηρητικές θεοκρατικές αξίες, κλπ.
Τι να πρωτοπει κανείς, για τις εργασιακές σχέσεις στην Κίνα όπου κυβερνά το κρατικό κομμουνιστικό κόμμα και την έχει μετατρέψει σε καπιταλιστικό μεγαθήριο; Οπου εκεί οι εργάτες δουλεύουν ειδικά στις οικονομικές της ζώνες δεκάωρα και δωδεκάωρα; Οπου εκεί ο μεγάλος αδερφός του ψηφιακού χαφιεδισμού έχει χτυπήσει κόκκινο και τώρα κοπιάρει και η Δύση από την Κίνα; Αμ στην Ρωσία όπου τα όρια συνταξιοδότησης ανέβηκαν στα …70 πριν μερικά χρόνια; Καλά τα σφυροδρέπανα και οι κόκκινες σημαίες, ιστορικά και γεμάτα ηρωισμό σύμβολα, αλλά έτσι όπως χρησιμοποιούνται είναι για να συγκινούνται οι ντενεκέδες που νομίζουν ότι κατέουν ιστορικό και διαλεκτικό υλισμό, αλλά το μόνο που έχουν, είναι συναισθηματισμός αλά άρλεκιν….
Είναι τόσο ξεφτιλισμένος ο αντι-κουκουεδισμός μερικών οπαδών(μελών;) του ΝΑΡ, που ακόμη και όταν αντιγράφουν τις θέσεις του ΚΚΕ, προσπαθούν να τις παραποιήσουν κρύβοντας και την πατρότητά τους, και …μπερδευόμενοι και οι ίδιοι! Αλλά αυτό είναι ένα έλασσον πρόβλημα.
Η υπαρξιακή αντι-κουκουεδίλα θα σας ρίχνει μόνιμα σε σύγχυση και vertigo:
“…υπόσχεται και ως ένα βαθμό πραγματώνει, μια πιο ισότιμη σχέση…” (σ.Σ.: “πιο ισότιμη” μεταξύ τίνων; Μεταξύ των Λαών τους η μεταξύ των “ολιγαρχών” τους;)
…αλλά, παρακάτω…
“…η εσωτερική πολιτική των κρατών/κυβερνήσεων του αναδυόμενου ανατολικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το μέλλον…”
Με λίγα λόγια ..: “έξω πάνε καλά”! Αλλά …”μέσα τα σκατώνουν”!
Τώρα γιατί αυτό το “τουρλού κι έτσι” είναι …σωστότερο από το κουκουέδικο “όλοι τους ιμπεριαλιστές είναι και γι αυτό έχουν άδικο και μέσα και έξω”, (=Η εξωτερική πολιτική ενός αστικού κράτους είναι συνέπεια και συνέχεια της εσωτερικής του…) μόνο σε ένα αρρωστημένο μικροαστικό αντικουκουέδικο μυαλό μπορεί να σταθεί.
Περαστικά!
Να σου πω εγώ ρε φίλε ποιες είναι οι ιμπεριαλιστικές χώρες
ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Αυστραλία.
Βασικά αυτές συγκεντρώνουν το σύνολο των προυποθέσεων, όχι απλά να έχουν μονοπώλια και να εξάγουν κεφάλαιο αλλά να εξαγουν κεφάλαιο λόγω για να το υπεραξιώσουν μέσω ξένης υπεραξίας και λοιπών παραγωγικών πόρων και δυνάμεων και να έχει το χρηματιστικό τους κεφάλαιο την ισχύ μεσω διεθνών οργανισμών να μοιράζει τον κόσμο και να επιβάλει διεθνώς την νεοφιλελευθερη μορφή των καπιταλιστικών σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης, δηλ την μοναδική που το κεφάλαιο θέλει
Τα περί Κίνας, Ιράν και Ρωσίας και … Νότιας Αφρικής και Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας και, αν φτάσουμε μέχρι εκεί, και Ελλάδας, για να μην την πούμε και … αμυνόμενη και ακουστούμε πατριώτες, δεν κάνει, τα λένε διάφοροι μαρξιστικά αναλφάβητοι και τα διαβάζουμε και γελάμε όσοι ασχοληθήκαμε στην ζωή μας ΄έστω και λίγο με τον μαρξισμό
Κώστας
Ξέχασα την Γερμανία
Κώστας
Κώστα, …τους ….άδειασες!
Εσύ τουλάχιστον στην αφέλειά σου είσαι αφοπλιστικός!
Να δώ τώρα πώς θα το μαζέψουν, τα …βαρειά κανόνια της “χούφτας”!
Ανώνυμε δεν με αγγίζουν οι χαρακτηρισμοί σου. Ούτε περιμενα ποτέ ένας κκες, του σημερινού ΚΚ, να σκαμπάζει από μαρξισμο. Πιο πιθανό είναι να μάθει ο κυρ Μέντιος πυρηνική φυσική
Αφέλεια είναι το “όλες οι χώρες είναι ιμπεριαλιστικές, δεν μπορεί να σταθεί
Τσακωθείτε με το ΝΑΡ ποιος έχει την πατρότητα της άρνησης του λενινισμού σε αυτό το θέμα και αφήστε τους κομμουνιστές στην ησυχία τους
Κώστας
Ας δώσει το ΚΚΕ που δεν είναι κομπογιαννίτες τον κατάλογο με την κατάταξη των χωρών στην πυραμίδα πρώτα και μετά.
Με …τσαλιμάκια(!) δε θα ξεφύγετε, οι εραστές της “χούφτας” σας!
Το ΚΚΕ σας λέει, πως σήμερα οι περισσότερες και φυσικά οι ισχυρότερες χώρες του πλανήτη έχουν περάσει στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, λόγω ανάπτυξης του Καπιταλισμού τους. Αν υπάρχουν κάποια κρατίδια χαμένα στον Ειρηνικό η στην Αφρική, που είναι συζητήσιμο αν και αυτά η όχι εντάσσονται στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα η όχι, μικρή σημασία έχει και ας ασχοληθούν οι αιώνιοι βυζαντινοί ερευνητές του …φύλου των αγγέλων. Και η Ελλάδα και η Τουρκία, και η Ουκρανία, και η Ελβετία, και η Ινδία και η Σουηδία και η Φιλανδία και, και.. έχουν περάσει από πολλά χρόνια στο ιμπεριαλιστικό στάδιο και αυτό προσδιορίζει την συνολική, οικονομική, πολιτική, στρατιωτική άρα και ταξική συμπεριφοοά τους.
Θέση σαφέστατη και ταξικότατη.
Οι εραστές της “χούφτας” σας θολώνετε τα νερά γιατί είναι επαμφοτερίζουσα η ταξική σας θέση.
Εμπρός λοιπόν, “χούφτα” = ονόματα και σημαίες!
Χωρίς ντρίμπλες!
πόσο ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΣ είσαι ρε οπαδέ του Περισσού. Ρόμπα έγινες. Σου λέω μπες και δες τη λίστα. Τίποτα εσύ. Δε μου λες ξέρεις ποιοι είναι G7.;
Λοιπόν στη βάζω εδω τη λίστα. Εδώ ειναι η λίστα με τη χούφτα tvn ιμπεριαλιστικών χωρών που το χρηματιστικό τους κεφάλαιο έλεγχε τον κόσμο το 2007. Αυτό προέκυψε με γραφοθεωρία από εξαντλητική μελέτη oμάδας του ΕΤΗ σε δεδομένα του 2007 για 43.000 πολυεθνικές επιχειρήσεις
1. ΗΠΑ 24 χρηματιστικοί κολοσσοί
2. Μεγάλη Βρετανία 8 χρηματιστικοί κολοσσσοί
3. Γαλλία 5
4. Ιαπωνία 4
5. Ελβετία 2
6. Γερμανία 2
7. Ολλανδία 2
8. Καναδάς 1
9. Ιταλία.1
Αυτή είναι η λίστα προέλευσης των 50 ισχυρότερων χρηματιστικών κολοσσών που ήλεγχαν τον πλανήτη το 2007.
Ολα αυτά αναφέρονται με πάσα λεπτομέρεια εδώ στο λινκ
που σου έβαλα εξαρχής
https://diethni-info.blogspot.com/2022/06/blog-post_4.html
Αντε κουοτπόνηρε.
ποιο ιμπεριαλιστικό στάδιο βρε σαχλαμάρα έχουν περάσει οι περισσότερες χώρες; Ο Περισσός έβγαλε μια γελοία θεωρία πριν μερικά χρόνια που την έχει καταπιεί σήμερα. Βρες μας σημερινά κειμενα που να γράφουν αυτές τις αστειότητες.
Ο ιμπεριαλισμός νοείται ως τέτοιος επειδή ακριβώς μια χούφτα χώρες υπερισχύουν έναντι όλων των άλλων χωρών του πλανήτη και μοιράζουν τον πλανήτη σε σφαίρες οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής επιρροής.
Οι βασικές χώρες που κατάφεραν να συγκροτήσουν τα μονοπώλια είχαν τέτοια υπερκέρδη (μεγαλύτερα από το ΑΕΠ δεκάδων χωρών του πλανήτη) και διοχετεύοντάς τα με εξαγωγή κεφαλαίου επικράτησαν στον πλανήτη έναντι όλων των άλλων, δημιουργώντας μια ιεραρχία στον καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές, εξαρτημένες χώρες και μισοαποικίες (π.χ. αρκετες χώρες της Αφρικής)
Μονοπώλιο σημαίνει συνδυασμός-συνένωση διαφορετικών βαθμίδων και κλάδων της παραγωγής. Αυτά έγιναν μόνο μόνο σε ιμπεριαλιστικές χώρες που ακριβώς επειδή είναι ιμπεριαλιστικές δεν αφήνουν τις υπόλοιπες χώρες να αναπτυχθούν ανεξάρτητα, παρα μόνο η παραγωγή τους μετατρέπεται σε τμήμα της αλυσίδας των μονοπωλίων των ιμπεριαλιστικών χωρών. Δεν υπάρχει ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξης για ολες τις χώρες. Αυτό είναι αντίφαση εν τοις όροις.
Θες να σου βάλω πίκανες με απόθεμα ξένων επενδύσεων να δούμε τι κάνει η ψωροκώσταινα σε σχέση με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία; Ιδέα ρε δεν έχετε από οικονομικά, γραφειοκράτες κουμπούρες είστε. Το αστείο είναι οτι πληρώνονται τα στελέχη σας για να γράφουν τέτοιες αηδίες. Το διανοεσαι αυτό μεγάλε; Μιλάμε να καταβάζεις ως ανεπάγγελτος το μισθουλάκο και να γράφεις απίστευτες ανοησίες δηθεν ως…εμβάθυνση στον σύγχρονο καπιταλισμό. χαχαχαχα ελα να σου πω και ένα μυστικό, όλη αυτή τη θεωρία την έχουν ξεπατικώσει από τους αυτόνομους στην Ελλάδα, αυτούς τους ψεκασμένους ρε που κυκλοφορούσαν με αφίσα: εμβόλια πλατφόρμες γενετικής τροποποίησης. Μονο αυτοί έλεγαν τόσο ξεκάθαρα αυτά τα παραμύθια οτι η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα από την εποχή του Νόε.
Τεσπα. Οποτε τολμήσεις να με προκαλέσεις επί στοιχείων και τεκμηρίων, εδώ είμαι..
….Μμμμμά’ στα!
Μέχρι στιγμής έχουμε ψαρέψει (κυριολεκτικά με τα “τσιγκέλια”!), δύο εκδόσεις της “Χούφτας”:
1. Του “Κώστα”: “ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Αυστραλία.” με προσθήκη και της Γερμανίας.
2. Του “Petros”: Οι ….G7!
Βάλτε κι άλλοι, τώρα, που γυρίζει!
Και συγχωράτε τον κουτοπόνηρο, που δυσκολεύεται να πιάσει τα υψηλά νοήματα!
εν ολίγοις οι G7 μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα είναι οι βασικές ιμπεριαλιστικές χώρες του πλανήτη. Στην Ελβετία είναι αναπτυγμένη η χρηματιστική ολιγαρχία για άλλους αυτονόητους λόγους, στους οποίους αναφέρεται και ο Λένιν. Στην Ελβετία αποθεματοποιούν τμήμα των κερδών τους τα μονοπώλια πάνω από έναν αιώνα. Η Ολλανδία, η Σουηδία και το Βέλγιο έχουν μονοπωλιακό καπιταλισμό, αλλά καμία σχέση με την ισχύ των G7 + Ρωσία και Κίνα. Οι τελευταίες 9 χώρες διαμοιράζουν τον πλανήτη σε σφαίρες επιρροής. Ο πίνακας ειναι με βάση τα στοιχεία του 2007. Πλέον η Κίνα είναι δεύτερη σε εξαγωγή κεφαλαίου (απόθεμα αμεσων ξένων επενδύσεων) και πρώτη στο ΑΕΠ αποτιμημημένο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης η Ρωσία είναι 6η δύναμη οσον αφορά το ΑΕΠ της.
Αυτα θα τα μάθεις οπαδέ του Περισσού
γκουγκλάροντας απλά
ρωσικος ιμπεριαλισμός
τίποτε άλλο.
αρκει να διαβάσεις την πρώτη ανάρτηση που θα σου βγάλει η google
Κι όσοι νομίζετε, πως η Ελβετία είναι απλά ένα ξεκρέμαστο …παγκάρι(;!) του παγκόσμιου Καπιταλισμού απλά δείχνετε την αγοραία αντίληψη, που σας έχουν περάσει τα ΜΜΕ. Η Ελβετία είναι από μακράν, από τον 19ο αιώνα, μια ανεπτυγμένη (και βιομηχανικά) καπιταλιστική χώρα με πολλά και γνωστά μονοπώλια, βιομηχανικά, εμπορικά, χημικά. Δεν έγινε τυχαία τραπεζικό κέντρο και καμιά σχέση δεν έχει με …οφσόαρ!
Οσο περισσότερο μιλάτε, τόσο ξεσκεπάζεται η παπαγαλίστικη ασχετοσύνη σας.
Ναι ακριβώς αυτό είναι. Οφσόαρ-μεγαλοκουμπαράς είναι για τα αδήλωτα κέρδη των δυτικών μονοπωλίων που εξασφαλίζουν από εξαγωγή κεφαλαίου. Τα παρκάρουν εκεί αντί να τα επιστρέφουν στη χώρα τους, για να μην φορολογηθούν. Το μαγαζί προσφέρει πλήρη εχεμύθεια με το αζημίωτο βέβαια. Μόνο κάτι κουμπούρες του Περισσού δεν το γνωρίζουν αυτό, παρασυρμένοι από τη δυτική προπαγάνδα ότι μόνο οι ρώσοι μονοπωλητές αξιοποιούν οφσόαρ για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Αλλα είπαμε είστε μικροαστοί. Τι συζητάμε τώρα.
ελα να σου μάθω και τους G7, βλέπεις οι ίδιοι ιμπεριαλιστές δημόσια δεν το κρύβουν ποιοι κάνουν κουμάντο στον πλανήτη, αλλά οι κουμπούρες ανεπάγγελτοι γραφειοκράτες του Περισσού που κατεβάζουν τον μισθουλάκο από την κρατική χρηματοδότηση, δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα.
Πάμε λοιπόν:
G7
ΗΠΑ
Γαλλία
Γερμανία
Ιταλία
Καναδάς
Ιαπωνία
Ηνωμένο Βασίλειο
Οι G7 μαζί με τη Ρωσία και τη Κίνα είναι οι βασικές ιμπεριαλιστικές χώρες του πλανήτη. Μια χούφτα χώρες που μοιράζουν τον πλανήτη σε σφαίρες επιρροής όπως την εποχή του Λένιν
στην Αυστραλία κουμάντο κανουν οι ΗΠΑ, ειδικά στις τράπεζες, και στο Καναδά υπάρχει ισχυρό ιδιοκτησιακό καθεστώς από ξένα μονοπώλια των υπόλοιπων χωρών (οχι μονο ΗΠΑ, παίζει και Γερμανία).
Α, βάλαμε στη “χούφτα” και Ρωσία-Κίνα!
Πάλι καλά. Είναι, όσο να πείς, μια πρόοδος….
Αντε, με το καλό, ….Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Πακιστάν, Βραζιλία, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Νότιος Αφρική, Τουρκία ….κι άλλες περίπου εκατό μείνανε!
Υ.Γ. Την Ελλάδα δεν τη βάζουμε καθότι …”Ψωροκώσταινα”!
Είσαστε κυριολεκτικά από τα Lidl, αλλά …με “στοιχεία και πίνακες”!
Μα τα σκευάσματα αυτά, Πέτρο, τροποποιούν τον προγραμματισμό της λειτουργίας των κυττάρων κ υπάρχουν ενδείξεις, ότι μπορούν να τροποποιήσουν και το γενετικό τους υλικό. Ο οργανισμός είναι ένα εννιαίο σύστημα, που έχει διαμορφωθεί μέσω της εξέληξης, σε μια πορεία δισεκατομμυρίων χρόνων κ δεν μπορεί κανείς να τροποποιή αυθαίρετα τη λειτουργία του κάθε ξεχωριστού στοιχείου. Είναι άλλο πράμμα, να εισάγης ξένα σώματα, που το σύστημα καταπολεμά, κατά πώς είναι προγραμματισμένο να κάνη, αυτό δλδ που γίνεται με τα συμβατικά εμβόλια.
και επειδή είσαι κουτοπόνηρος προφανώς η πρώτη ανάρτηση που σου βγάζει η google δεν βγαίνει πρώτη επειδή έκανα συμφωνία με το διάολο που ελέγχει το μονοπώλιο της google. Οταν παραθέτεις στοιχεία και δεν μιλάς καφενειακά όπως εσύ, τότε κερδίζεις την εμπιστοσύνη των αναγνωστών.
Καλή συνέχεια και καλό διάβασμα:
υγ: τί έγραψες για τον Λένιν νωρίτερα; Ειδα τον συνδυασμό τον έκανες αβαβά. Διάβασε το υλικό που σου ανέβασα για να ξεστραβωθείς γιατί ούτε ο Βαγενάς δεν γράφεις τις βλακείες που μας λες εσύ πια.
Ψυχραιμία και απάντησε, ευθέως σε ότι σε ρώτησα!
Η απάντησε στον …Κώστα! Κι αυτό μου κάνει!
εγω απάντησα, εσύ κουμπούρα θα μας απαντήσεις το εξής: ποιο είναι το απόθεμα Αμεσων Ξένων Επενδύσεων της Ελλάδας; Εχεις ιδέα; Ε; Οχι βέβαια πανάσχετε. Η Γερμανία έχει 8 φορές περισσότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, μπας και νομίζεις ότι το αποθεμα ΑΞΕ της Γερμανίας είναι 8-10 φορές περισσότερο από αυτό της Ελλάδας; Ολη η θεωρία σας γραφειοκράτες κρατικοδίαιτοι του Περισσού είναι για τα πανηγύρια. Κι εσύ ειδικά είσαι ο μεγαλύτερος πανηγυρτζής. Απλώς μπαίνεις εδώ μέσα “κουρδίζεις” και μετά πας σε γνωστούς σου και λες, “αχά πως τους την…εφερα”. Ενω δεν εχεις καταλάβει πως απλώς ξεφτλίζεις το κόμμα που υπερασπίζεσαι. Σου ξανάπα ο Βαγενάς αυτές τις μπούρδες που μας λες τώρα, τις έχει κάνει αβαβά. Φέρε μας άρθρο από το Ριζοσπάστη -πρόσφατο- που να γράφει οτι η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική.
υγ: θα σε γλεντήσω μέχρι τέλος
ανοιξε μάτια μου καμια εφημερίδα και δες τι αποφασίζουν στη συνάντηση των G7 τώρα που μιλάμε. Δες τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν στο παγκόσμιο κοινωνικό προϊόν οι G7. Βρε δεν θα ξέρεις από που θα σου ρχονται οι σφαλιάρες. χαχα. Ακου κει η Βουλγαρία πέρασε το…ιμπεριαλιστικό στάδιο μαζί με την…Ελλάδα. Αξιοθρήνητοι κουμπούρες του Περισσού. Η μόνη διαφορά σας με τους αυτόνομους είναι ότι ο φωστήρας σας επί του ιδεολογικού-ιστορικού Μαίλης ανακάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν καπιταλιστική από το 1821, όταν ο Μαρξ στο Μανιφέστο (εικοσι χρόνια μετά) έγραφε ότι η επικείμενη επανάσταση στη Γερμανία θα ειναι …αστική. Στην Ελλάδα το αστικοδημοκρατικό στάδιο σύμφωνα με τον Μαίλη είχε ολοκληρωθεί το 1821, στη Γερμανία ήταν ανολοκλήρωτο το 1848. Οι αυτόνομοι λένε οτι η ελλάδα ήταν ιμπεριαλιστική από το 1821 λόγω της σφαγής στην Τριπολιτσά χαχαχαχα Είστε εντελώς αναλφάβητοι, και αμόρφωτοι γραφειοκράτες. δεν είναι καθόλου περίεργο ότι σας ταίζει η αστική τάξη και το κράτος της.
Η ελληνική αστική τάξη ήταν ήδη προ του ’21 καπιταλιστικά ανεπτυγμένη, κυρίως με εμπορικά και εφοπλιστικά κεφάλαια. Για τους λόγους, που θα μάθεις άμα διαβάσεις την Ιστορία, δε λέω Κορδάτο, ακόμη και του ..Γυμνασίου φτάνει! Γι αυτό και η Επανάστασή της, βίαιη και αιματηρή, ιστορικά ήταν η πέμπτη η έκτη αστική επανάσταση στην παγκόσμια Ιστορία. Και ο ταλαίπωρος ο Μάρξ δεν πρόλαβε να δει τη Γερμανία να περνάει στον Καπιταλισμό χωρίς Επανάσταση. Κάτι είχε γράψει ο “Στρατηγός” για τον “Πόλεμο των Χωρικών”, σαν πρώϊμη και άκαιρη Γερμανική αστική Επανάσταση. Εσύ βέβαια, σαν καλός μαρξιστής, “με πίνακες και στοιχεία” τώρα θα μου απαντήσεις και στο επόμενο ερώτημά μου: Πότε έγινε η Γερμανική Αστική Επανάσταση, που “έγραφε ο Μάρξ”;”
Οέο!
Οσο σε προβοκάρω …κελαηδάς!
Θα πείς κι άλλα …όρεξη νάχω!
Εχεις γράψει τουλάχιστον 10 με 12 σχόλια, για να “γλεντήσεις” τις …”μπούρδες” ενός “κουτοπόνηρου”, “κουμπούρα”, “πανηγυρτζή”, “πανάσχετου”, “αξιοθρήνητου”, “σαχλαμάρα”, “οπαδού του Περισσού” κλπ., κλπ. κλπ.
Ομολογώ, πως με έπεισες, με διέλυσες και το βρίσκω μάταιο να συνεχίσω!
Πετάω λευκή πετσέτα, και πάω γι ύπνο, μετά από ένα απίθανο βράδι.
Ο Μαίλης και οι οπαδοί του σε νέες περιπέτειες. Η Ελλάδα παρέμεινε για χρόνια μετά την απελευθερωση μια αστοτσιφλικάδικη χώρα, όπως ορθότατατα ανέλυσε ο Ζαχαριάδης.
Ο Μαίλης αντιθέτως ήθελε να …εμβαθύνει…περισσότερο στην ταξική ανάλυση της κοινωνίας του 1821 και ανακάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν πιο προωθημένη ταξικά απ’ ότι η Γερμανία του Μαρξ το 1848. Ο κουμπούρας γραφειοκράτης δεν διάβασε καν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο.
Διαβαζουμε λοιπόν:
https://www.marxists.org/ellinika/archive/marx/works/1848/com-man/position.htm
“Οι κομμουνιστές στρέφουν την κύρια προσοχή τους στη Γερμανία, γιατί η Γερμανία βρίσκεται στις παραμονές μιας αστικής επανάστασης και γιατί αυτή την ανατροπή την πραγματοποιεί μέσα σε πιο προχωρημένες συνθήκες του ευρωπαϊκού πολιτισμού γενικά και μ’ ένα προλεταριάτο πολύ πιο αναπτυγμένο από την Αγγλία του l7ου και τη Γαλλία του l8ου αιώνα. Η γερμανική αστική επανάσταση , επομένως, μπορεί να είναι μονάχα το άμεσο προοίμιο μιας προλεταριακής επανάστασης. ”
Η Ελλάδα του 1848 σύμφωνα με τον πάνσοφο Μαίλη ήταν στις παραμονές της προλεταριακής επανάστασης, αλλά στη Γερμανία σύμφωνα με τον Μαρξ στις παραμονές της αστικής επανάστασης.
Ποιος λέτε να έχει άδικο;
Ασχετε μας έβγαλες ακομη και το… Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία ιμπεριαλιστικές χώρες!!!
Εβγαλαν οι γραφειοκράτες σας μια θεωρία που δεν μπόρεσαν ποτέ να υποστηρίξουν δημόσια και έχουν εσένα εδώ στην παντιέρα να μας την σερβίρεις . Βρες μας ρε άρθρο του Ριζοσπαστη που να λέει οτι η Ελλάδα ή το Πακιστάν ή η Σαουδική Αραβία είναι ιμπεριαλιστική χώρα .
υγ: η γερμανική αστική επανάσταση που έγραφε ο Μαρξ έγινε λίγο μετά την έκδοση του Μανιφέστου, είναι η αστική επανάσταση που αγκάλιασε όλα τα πολιτισμένα έθνη της ηπείρου το 1848, πλην της Ελλάδας βεβαίως βεβαίως, που βρισκόταν σε τσιφλικάδικο λήθαργο.
υγ2; σου άρεσε η σφαλιάρα ανιστόρητε. Συνέχισε έρχονται κι άλλες.
Πάλι, άλλος ένας αριστεριστής μας μπερδεύει τις εξεγέρσεις με τις επαναστάσεις!
Η εξέγερση του ’48, και ειδικά στη Γερμανία, εκτός από περιορισμένης έκτασης, και παρά τις αρχικές επιτυχίες (πολέμησε και ο “Στρατηγός” στο Baden) καταπνίχτηκε πολύ γρήγορα και εύκολα από την παντοδύναμη Πρωσσία. Ενα χρόνο μετά, το 1849 είχε κατασταλεί ολοκληρωτικά. (Οι Τούρκοι, μετά από 7 χρόνια δεν τώχαν καταφέρει…) Και είναι κωμικό να την χαρακτηρίζεις …”Αστική Επανάσταση”, που ….άλλαξε τις σχέσεις παραγωγής στην Γερμανία! (Και τα τυπικά: Νέο Δίκαιο, Σύνταγμα, νέους αστικούς θεσμούς, κατάργηση των τίτλων ευγενείας και του διαβόητου Adel,κλπ., κλπ.)
Το ερώτημα (του …Μαϊλη, καλή του ώρα!) είναι σαφές:
Πότε έγινε η Γερμανική Αστική Επανάσταση;
Αειντε, παπαγαλάκια, που δεν καταλαβαίνετε αυτά, που παπαγαλίζετε….
Κι αυτό πάλι το παραλήρημα με τον Μαϊλη(!), το ΚΚΕ(!!) και τον …Ριζοσπάστη(!!!), που …δε με επιβεβαιώνουν(!!!!), πως σου ήρθε;
Σου είπε κανείς ότι εκπροσωπώ εδώ το ΚΚΕ; Απάντησε σε αυτά, που σε ρωτάνε, η μην απαντάς, και άσε το ΚΚΕ και τον Μαϊλη, η τράβα και ρώτα τους ίδιους.
Αλλά, όταν σας λένε ότι βλέπετε το ΚΚΕ και βγάζετε φουσκάλες ακόμη και στον ύπνο σας, κάνετε σαν κακομαθημένα παιδάκια, που τα θέλουν όλα δικά τους.
Νομίζω, ότι η ιστορία των εθνών δεν υπακούει σε ένα καθορισμένο μαθηματικό κανόνα. Υπάρχουν βέβαια αναλογίες, όπως υπάρχει κ μια γενική κίνηση, που επιρεαζει τους πάντες, υπάρχουν όμως κ ιδιαιτερότητες κ συνεπώς διαφοροποιήσεις από έθνος σε έθνος κ από κράτος σε κράτος. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε βέβαια ανάπτυξη το εμπόριο εκείνη την εποχή κ αυτό βρισκόταν κυρίως στα χέρια των Ελλήνων. Ανάπτυξη είχαν όμως κ οι κοινότητες των ομογενών στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που ήταν μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Από την άλλη, το Ελληνικό έθνος ήταν υπόδουλο, επομένως δίπλα στο ταξικό υπήρχε κ το εθνικοαπελευθερωτικό ζήτημα. Πολυεθνικές αυτοκρατορίες ήταν ασφαλώς κ άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία η καταπίεση για τους αλλοεθνείς υπηκόους ήταν πολύ μεγαλύτερη, λόγω της εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής διαφορετικότητας, δλδ για ιστορικούς λόγους γενικά. Επίσης υπήρχαν κ εθνικά κράτη στην Ευρώπη. Αυτές οι διαφορές επιρρέασαν την ιστορική εξέληξη της ταξικής πάλης σε κάθε κράτος ξεχωριστά.
Σχετικά με το σχόλιο 28/06, 19.53 (σκόπιμα γίνεται αυτό, να μη δίνεται ένα ψευδώνυμο, για να συντηρηθεί το αλαλούμ, εκτός κ αν υπάρχει άλλη εξήγηση, που πολύ θα ‘θρλα να τη μάθω). Λοιπόν: Καπιταλιστές είναι όλοι, αλλά ο όρος ιμπεριαλισμός δεν ταυτίζεται με τον όρο καπιταλισμός κ επινοήθηκε για να έχη μια λειτουργικότητα στο πλαίσιο της ταξικής πάλης. Αν ταυτιστή ο ιμπεριαλισμός με τον καπιταλισμό, δεν έχει πια λόγο ύπαρξης. Ένα άλλο σημείο είναι ο διαχωρισμός λαών κ “ολιγαρχικών” ή αλλιώς “αστικών τάξεων” (ο όρος α.τ. είναι ιστορικός, της εποχής του καπιταλισμού, που συνδέεται με την ανάπτυξη των πόλεων, αφού αστός σημαίνει απλά τον κάτοικο πόλης, ενώ η λέξη ολιγαρχία είναι διαχρονική ακριβολογία, που σημαίνει αυτό ακριβώς που λέει). Λοιπόν ο διαχωρισμός λαών – α.τ. (ολιγαρχιών) στο μαρξισμό είναι θεωρητικός κ γίνεται για λόγους λειτουργικότητας της θεωρίας για την εκπλήρωση των στόχων της. Στην πραγματικότητα η σχέση λαών – α.τ. είναι διαλεκτική, δεν υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός, αλλά η μιά υπεισέρχεται στην άλλη κ αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουν οι μαρξιστές. Αν η λέξη “ισότιμη” δεν είναι τόσο κατάλληλη για τη σχέση καπιταλιστικών χωρών διαφορετικού μεγέθους, μπορούμε να το πούμε “συμφέρουσα” κ η πραγματικότητα είναι, ότι ο λαός, ως ένα βαθμό επωφελείται κ αυτός από το γενικό συμφέρον της χώρας του, έστω κ με το στρεβλό τρόπο, που γίνεται αυτό, έτσι εξηγείται κ η παλινδρόμηση στη συμπεριφορά των λαών, που παρατηρείται. Κομμάτια των λαών στρέφονται σήμερα με ελπίδα στο ανατολικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ, γιατί απλά -κ κατά τη γνώμη μου, σωστά- το θεωρούν το μικρότερο κακό κ γιατί δεν ξέρουν -ή μάλλον δε διαβλέπουν- αυτή τη στιγμή κάτι καλύτερο
Και κατά τη δική μου γνώμη, η αστικοδημοκρατικη επανάσταση της Ελλάδας ήταν το ’21, με όλες τις ιδιαιτερότητες του. Δεν πρέπει να γυρεύωμε αντίγραφα στην παγκόσμια ιστορία, αναλογίες μόνο υπάρχουν κ επιρροές. Κατά τα άλλα το κάθε ιστορικό φαινόμενο έχει μια μοναδικότητα
Το ΑΕΠ της καθε χωρας φανερωνει καθαρα το ποιος εχει δικαιο.
Βασικο στοιχειο το μέγεθος των επενδύσεων στο εξωτερικό (εξαγωγη κεφαλαιου) μειον τις ξενες επενδυσεις στο εσωτερικο.
Η κομμουνιστική θεωρια βρίσκεται υπο το μηδεν. Αν προσπαθησει καποιος να βρει μελετες που χρησιμοποιουν τα παραπανω στοιχεια, για να αποδειξουν την μια η την αλλη αποψη; Δεν θα βρει ουτε “μια χουφτα”…….
Παραδειγματα χωρων αποικιων που παραθέτει ενδεικτικα ο Λενιν:
Ινδια, Κινα.
——————
Παραδειγματα Ημιαποικιων:Τουρκια.
Τι αραγε ισχυει για τις χωρες αυτες σημερα;
Πχ ΑΕΠ Ελλαδας (μειον το προιον ξενων κεφαλαιων στην Ελλάδα) συν προιον ελληνικων κεφαλαιων επενδυμενων στο εξωτερικό
Σχεση με τα αντίστοιχα μεγεθη Τουρκιας.
Το ιδιο για Αγγλια -ΗΠΑ-Γερμανια-Γαλλια.
Το ιδιο για ΗΠΑ και
Κινα.
Το ιδιο για Ιαπωνια και
Ινδια-Πακισταν-Φιλιπινες.
Το Ιδιο για Γαλλια-Βελγιο-Ολλανδια-Πορτογαλλια-Ισπανια και
Αιγυπτος-Τυνισια-Αλγερια-Σαουδαραβια-Καταρ-ΗΑΕ
κτλ κτλ